https://picasion.com/
https://picasion.com/

Φωτιά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας πριν λίγο (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019
Φωτιά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας πριν λίγο (+ΒΙΝΤΕΟ)Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του δεκαπενταύγουστου, σε ξερά χόρτα στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.

Η έγκαιρη επέμβαση των αντρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο με δύο οχήματα, κατάφερε και έθεσε άμεσα υπό έλεγχο την φωτιά, πριν αυτή εξαπλωθεί σε παρακείμενο αλσύλλιο.

Η φωτιά αναστάτωσε τους κατοίκους, αφού τα σπίτια βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το σημείο που ξέσπασε.

Δείτε το βίντεο από την κάμερα του thespro.gr

Read More »
Φωτιά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας πριν λίγο (+ΒΙΝΤΕΟ) Φωτιά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας πριν λίγο (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εικόνες από τα παλιά (13 ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019
Εικόνες από τα παλιά: Ηγουμενίτσα την δεκαετία του '70 (13 ΦΩΤΟ)

Read More »
Ηγουμενίτσα: Εικόνες από τα παλιά (13 ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Εικόνες από τα παλιά (13 ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019 Rating: 5

Η αιώνια ομορφιά του Αχέροντα

Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019
Η αιώνια ομορφιά του ΑχέρονταΟ Αχέροντας είναι το πιο μυστηριακό ποτάμι της γης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εντελώς παράξενη μυθολογία του, που θέλει τον Αχέροντα να είναι ο διάπλους για τον άλλο κόσμο, αποτελεί από μόνη της ένα παράδοξο.

Κι αυτό γιατί ως περάσματα σε περιοχές μη ζωής θεωρούνται συνήθως, σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου, δυσοίωνα μέρη, με ζοφερά τοπία. Ο Αχέροντας είναι πανέμορφος, φωτεινός, γεμάτος σμαραγδένιες καταφυγές, πλούσιος σε ζωή σε κάθε ένα από τα 52 χιλιόμετρα της απολαυστικής διαδρομής του! Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν ένα πολύ luxury ποτάμι για να περνάνε στον άλλο κόσμο!

 
Μυριάδες πηγές
Ο Αχέροντας διασχίζει τα Ιωάννινα, την Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, συλλέγοντας τα νερά πάμπολλων πηγών. Δέχεται τα λιωμένα χιόνια του Τόμαρου, αλλά και τα όμβρια του Σουλίου και της Παραμυθιάς. Είναι ανεξάντλητες οι πηγές που καταλήγουν σε αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς ποτάμι. Εδώ καταλήγουν τα νερά από τον Βουβοπόταμο, ενώ το εντυπωσιακό δέλτα στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, με το Έλος της Σπλάτζας και της Βαλανιδορράχης είναι και σημαντικό από άποψη βιοποικιλότητας αλλά και πανέμορφο! Το όνομα του Αχέροντα προέρχεται από την λέξη Άχος, που σημαίνει θρήνος, αλλά μόνον θρηνητικό δεν είναι το τοπίο! Μυστηριακό, ναι, αλλά η ενέργειά του είναι γλυκιά και ελαφριά, δεν εισπράττει ο επισκέπτης του θλίψη. Βέβαια ο Αχέροντας σε πολλά σημεία της διαδρομής του χάνεται σε υπόγειες κοίτες για να εμφανιστεί μετά από κάποια άλλα σημεία εξόδου, και αυτό το περίπλοκο δίκτυο ροών αυξάνει την μυστηριακή ομορφιά του, καθώς διαλέγει αυτό τι θα μας αποκαλύψει και τι θα κρατήσει κρυφό! Αυτός είναι και ο λόγος που οι λάτρεις του είναι πολλοί και φανατικοί!

 
Η Αχερουσία δεν είναι πια εδώ
Ο άνθρωπος είναι ένα ον με μεγάλο θάρρος, για να μην πούμε θράσος! Η Αχερουσία, η λίμνη στην οποία γινόταν το μυστηριακό dealing με τον άλλο κόσμο, μας τέλειωσε! Αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τη Βρετανική εταιρεία Boots Ltd! Φυσικά υπάρχει πάντα το εκπληκτικό νεκρομαντείο, ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου, που τα μυστικά του δεν μας είναι απόλυτα γνωστά, για να λέμε την αλήθεια. Το επιβλητικό και υποβλητικό αυτό μαντείο βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο έρχονταν οι προσκυνητές από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των προσφιλών τους προσώπων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι ιερείς του μαντείου είχαν την δυνατότητα μέσα από διεξοδική συζήτηση με τους συγγενείς των μεταστάντων να ελαφρώσουν την ψυχή τους, ήταν κατά κάποιο τρόπο μια ψυχαναλυτική διαδικασία που έλυνε κόμπους της ψυχής και γιάτρευε, στο μέτρο του δυνατού, τον πόνο της απώλειας. Αυτό ίσως να εξηγεί το γιατί ένα τόσο όμορφο ποτάμι θεωρήθηκε είσοδος στον άλλο κόσμο: χρησιμοποιούσαν την καλή ενέργεια του χώρου για να γιατρέψουν την ψυχή των ζωντανών…

 
Ράφτιγκ στον Αχέροντα
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε άλλη μια φορά το αυθάδες του ανθρώπινου πνεύματος. Το γεγονός ότι ο Αχέροντας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτάμια για κανόε καγιάκ και για ράφτιγκ, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος οδηγεί μόνος του μια βάρκα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το γεγονός ότι θα έπρεπε κανονικά να περιμένει πειθαρχικά να τον περάσει ο βαρκάρης απέναντι! Αυτός είναι ένας από τους λόγους που λατρεύουμε το ράφτιγκ στον Αχέροντα. Ο άλλος βέβαια λόγος είναι τα συνταρακτικά τοπία. Ειδικά τα στενά του Αχέροντα, με τους κάθετους βράχους και την πανέμορφη ροή, είναι μαγικά. Η πλούσια βλάστηση στις όχθες δημιουργεί μοναδικής ομορφιάς τοπία, το περίφημο Δάσος της Περσεφόνης είναι μαγευτικό, ενώ η δύναμη του ποταμού αποτελεί πηγή ζωής για χέλια, πέστροφες, αλλά και τους περίφημους γοβιούς, που ζουν μόνον εδώ. Παράξενο, αλλά ο Αχέροντας είναι το ποτάμι της ζωής. Αυτό άλλωστε το νιώθει κάποιος σε όλον τον ρου του, είτε τον βλέπει να κατηφορίζει την σκάλα της Τζαβέλαινας στο Σούλι, είτε θαυμάζει το δέλτα του στην Πρέβεζα…
Read More »
Η αιώνια ομορφιά του Αχέροντα  Η αιώνια ομορφιά του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019 Rating: 5

H Πέστανη, το Σπήλαιο και το "αίμα των καλόγερων" - Αστικός μύθος ή πραγματικότητα?

Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019
Σήμερα βρέθηκα μετά από 4 ολόκληρα στην Κρυόβρυση όπου είχα αφήσει "ανοιχτούς λογαριασμούς" με το περιβόητο σπήλαιο πριν την είσοδο στο εγκαταλελειμμένο χωριό. 
Πρόκειται φυσικά για την ιστορία με το "αίμα των καλόγερων" το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλο πάνω στα βράχια του σπηλαίου και γίνεται άμεσα αισθητό από τον επαρχιακό δρόμο χαμηλότερα και από μαρτυρίες κατοίκων, χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο την εποχή της κατοχής του 1940. 
 Εκεί σύμφωνα με τον μύθο έσφαξαν παλαιότερα οι τούρκοι κατακτητές μια ομάδα καλόγηρων, το αίμα των οποίων ποτίζει ακόμα τους βράχους του και αποτελεί αιώνιο μάρτυρα του ηρωισμού και των δινών που πέρασε ο τόπος αυτός. 
Επίσης ήθελα να δω αν το σπήλαιο συνέχιζε παραμέσα, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες το σπήλαιο επικοινωνούσε με τον κάμπο της Ρίζιανης πίσω από το βουνό. 
 
Στην Εικόνα 1 μπορείτε να δείτε την θέση του σπηλαίου ως προς την Πέστανη. 
Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται χαμηλότερα από φυσικό πέρασμα που έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε πρόχειρο μαντρί. 
Σύρματα κακοβαλμένα "απαγορεύουν" την είσοδο παραμέσα (η είσοδος ήταν εύκολη). 
 
Εκεί με περίμενε η πρώτη έκπληξη. Υπάρχει και δεύτερη εστία του μακάβριου ευρήματος και όχι μόνο αυτή που φαίνεται από τον δρόμο (Εικόνα 2 και εικόνα 3). 
Δεξιότερα και προς τα πάνω υπάρχει οπή στο βράχο που οδηγεί μετά από σκαρφάλωμα στο δεύτερο επίπεδο του σπηλαίο και όπως φαίνεται στην Εικόνα 4 οι εστίες "αίματος" είναι δύο. 
Δύο διαφορετικοί βωμοί αποτρόπαιων πράξεων Στην εικόνα 5 μια κοντινή λήψη του νέου ευρήματος. 
 
Λίγο παραπάνω δεσπόζει πλέον το κλασσικό σημείο του σπηλαίου που φαίνεται και από τον δρόμο (Εικόνα 6). 
 
Μια ματιά προς τα πάνω για να ερευνήσω αν η μακάβρια ουσία πάνω στο τεχνητό τοίχο προέρχεται από τις οπές του βουνού, δεν προσθέτει κάτι καινούριο(Εικόνα 7). 
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι η ουσία με έντονη όψη πίσσας τοποθετήθηκε ή χύθηκε εκεί από ανθρώπινα χέρια. 
 
Επιπλέον λίγο πιο μέσα και αντίθετα με τις μαρτυρίες το σπήλαιο σταματάει απότομα (Εικόνα 8), εκτός και αν έχει υποστεί κατολισθήσεις. Κανένα όμως στοιχείο εξωτερικά δεν μαρτυρά κάτι τέτοιο.
 
Με τρεις λοιπόν εικόνες (Εικόνα 9,10) από διαφορετική γωνία αποχαιρέτησα το σπήλαιο στην Πέστανη αλλά ακόμα η απορία είναι έκδηλη, για την γνησιότητα του αίματος πάνω στα βράχια, σε δύο διαφορετικά σημεία.
 
Είναι πράγματι αίμα ή κάτι άλλο? 
Νομίζω ότι μία ανάλυση σε εξειδικευμένο επαγγελματία θα λύσει οποιαδήποτε απορία. 
Αλήθεια ενδιαφέρεται κανείς να βρούμε την άκρη του νήματος? 
Είναι καλοδεχούμενα τα σχόλιά σας παρακάτω για οποιαδήποτε άλλη ιστορία ή συμπλήρωση για την Πέστανη και το σπήλαιο.
Read More »
H Πέστανη, το Σπήλαιο και το "αίμα των καλόγερων" - Αστικός μύθος ή πραγματικότητα? H Πέστανη, το Σπήλαιο και το "αίμα των καλόγερων" - Αστικός μύθος ή πραγματικότητα? Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 15, 2019 Rating: 5
httpsendrasei-gr-3-1
Από το Blogger.