ΕΠΑΛ προς διάλυση - Άρθρο του Πέτρου Τσάπε

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
ΕΠΑΛ προς διάλυση - Άρθρο του Πέτρου Τσάπε Οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης δεν προσδοκούσαμε «ευλογία κυρίου και έλεος» με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση της παιδείας». Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μας είχαν προϊδεάσει. Όμως, δεν φανταζόμασταν ότι θα βιώσει η πολύπαθη τεχνική εκπαίδευση μια νέα δοκιμασία. 

Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από τον «λίθο αναθέματος» της κατάργησης ειδικοτήτων και της διαθεσιμότητας χιλιάδων συναδέλφων, με την απόφαση του τέως υπουργού παιδείας Αρβανιτόπουλου, η νέα υπουργός καταφέρει βαρύτατο πλήγμα στη δημόσια παιδεία και στην τεχνική εκπαίδευση. Στο άρθρο 51 του νέου νομοσχεδίου ορίζεται ότι « Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.» 

Είχε ανασάνει η τεχνική εκπαίδευση με την επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων που είχαν καταργηθεί το 2013, με την διεύρυνση του ποσοστού εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, με τον θεσμό της μαθητείας και το πρόγραμμα «μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ». Είχε αρχίσει να γίνεται ελκυστική και να αποτελεί συνειδητή πια επιλογή των μαθητών. Συνέπεια αυτού, η αύξηση τα τελευταία χρόνια του αριθμού των φοιτώντων μαθητών στα ΕΠΑΛ από το 30% στο 37%, επί του συνόλου των μαθητών της μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης. 

Εφόσον εφαρμοστεί ο νέος νόμος, με το ηλικιακό όριο των 17 ετών, θα διωχθούν από τα ΕΠΑΛ όλοι οι μαθητές που για κάποιον λόγο το είχαν εγκαταλείψει και επιθυμούν να επανέλθουν, οι απόφοιτοι των ΓΕΛ που δεν δύνανται νε εγγραφούν πλέον για συνέχιση της φοίτησης στα ΕΠΑΛ, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για επανεγγραφή τους σε άλλον τομέα και ειδικότητα, οι απόφοιτοι των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, καθώς και όλες οι προαναφερθείσες κατηγορίες για εγγραφή στα τμήματα μαθητείας των ΕΠΑΛ. Τουτέστιν, δεκάδες χιλιάδες μαθητές, το 1/3 των ήδη φοιτούντων. 

Η διέξοδος, περί εγγραφής των μαθητών που αποκλείονται, στα εσπερινά ΕΠΑΛ προσκρούει πέραν των άλλων, στη λειτουργία τους σε έδρες νομών, σε όποιους από αυτούς λειτουργούν ανάλογα σχολεία, καθώς και στο ότι είναι ήδη κορεσμένα. Παρεμπιπτόντως, στην Ήπειρο λειτουργούν μόλις τρία εσπερινά ΕΠΑΛ. Η μείωση του αριθμού μαθητών στα σχολεία και η απειλή συγχωνεύσεών τους όπως και η κατάργηση οργανικών θέσεων, τα πλεονάσματα εκπαιδευτικών και η προοπτική των διαθεσιμοτήτων, ας παρακαμφθούν ως ήσσονα ζητήματα για κάποιους. 

Η αιτιολογική έκθεση του νόμου εκθέτει θεσμικά την υπουργό παιδείας, όταν προβάλλει επιστημονικά ατεκμηρίωτες προσεγγίσεις περί «αποτελεσματικότερης πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών». Η εξαιρετικά αδύναμη αιτιολογική έκθεση συμβάλλει στη συνέχεια στην αποκάλυψη των ειλικρινών προθέσεων της υπουργού: «Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή». 

Αυτό είναι ο στόχος. Η αποσυμφόρηση του μαθητικού δυναμικού. Η δημιουργία μιας καλής πελατείας για τις υπό ίδρυση μεταγυμνασιακές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, τις οποίες θα μπορούν να ιδρύουν ιδιωτικοί φορείς. Άλλωστε, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων κάθε δημοσίου αγαθού στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί πρόταγμα των υποστηρικτών του νεοφιλελευθερισμού. Στην υπηρεσία της θεμελιώδους θέσης «μικρό κράτος, ελεύθερη αγορά», προσφέρει τις υπηρεσίες της η υπουργός επί της δημόσιας παιδείας. * Ο Πέτρος Τσάπες είναι Καθηγητής σε ΕΠΑ.Λ, Αιρετός (ΑΠΥΣΔΕ) Ηπείρου
Read More »
ΕΠΑΛ προς διάλυση - Άρθρο του Πέτρου Τσάπε ΕΠΑΛ προς διάλυση - Άρθρο του Πέτρου Τσάπε Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών ΑποβλήτωνΣτις 05/05/2020 συνεδρίασε το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα : «Έκφραση γνώμης επί του σχεδίου κανονισμού τιμολογιακής πολιτικής του ΑΣΔΣΑ (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) διαχειριστικής ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2020.» 

Το θέμα δεν είναι νέο. Η Λ.Σ. και το ΚΚΕ έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά στην κατασκευή με ΣΔΙΤ της ΜΕΑ στην Δωδώνη και στην εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων. 

Είχαμε κάνει το θέμα σημαία μας κατά την προεκλογική περίοδο ενώ οι άλλες παρατάξεις είχαν επιλέξει την σιωπή για αυτό. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου με το υπ’ αρ. 133820/3.9.19 έγγραφο της ενημέρωσε αναλυτικά τους Δήμους για τα κόστη που προκύπτουν από την λειτουργία της ΜΕΑ, και για την υποχρεωτική αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών. 

Η Ε.Π. Ηπείρου Κ-Λ τοποθετήθηκε αναλυτικά για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της λειτουργίας της ΜΕΑ.( 05/11/2019) 

Η Λ.Σ. στον Δήμο μας ζητά επίμονα εδώ και πολύ καιρό να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ., και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. 

Ωστόσο από όλες τις άλλες παρατάξεις υπήρξε σιωπή. 

Η δε δημοτική αρχή επέλεξε την συνεχή αναβολή της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. 

Άρα άγνοια δεν δικαιολογείται για αυτό το θέμα. 

Η δε σιωπή σημαίνει συμφωνία. 

Έρχεται η Δημοτική Αρχή εν μέσω πανδημίας και με τηλεδιάσκεψη και μας ζητά να εκφράσουμε γνώμη για μια ήδη αποφασισμένη πολιτική,(έχει ήδη σταλεί και στην αποκεντρωμένη για έγκριση),που θα τσακίσει τα λαϊκά εισοδήματα και μάλιστα μέσα στην κρίση. 

Προφανώς δεν συμφωνούμε με αυτήν την τακτική και καταψηφίσαμε τη εισήγηση. 

Αλλά η βασική μας διαφωνία είναι στην εμπορευματοποίηση του τομέα των απορριμμάτων που οδήγησε σε αυτήν την εισήγηση. 

Έχουμε κατά επανάληψη εναντιωθεί στην μέθοδο κατασκευής και λειτουργίας έργων με ΣΔΙΤ. Μία μέθοδο που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και φορτώνει οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα.( π.χ. με την Ιόνια οδό τα διόδια 80 ευρώ για ταξίδι στην Αθήνα, εγγυημένη ελάχιστη είσπραξη από την εταιρεία). 

Το ίδιο γίνεται και την ΜΕΑ. Η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. «βγάζει μάτι». 

Η εταιρεία κατασκεύασε ένα έργο με 50% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με το 25% δανεισμό με εγγύηση δημοσίου και με 25% ίδια κεφάλαια. 

Η εταιρεία για κάθε τόνο σκουπιδιών εισπράττει 50,2 ευρώ(gate fee).Με βάση την εισήγηση, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 81.623,6 τόνοι. Άρα θα εισπράττει κατά ελάχιστον 4.097.474,6 ευρώ ετησίως ,ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα δέχεται. Ποσό που καταμερίζεται κατά Δήμο και πρέπει να εξοφλείται έγκαιρα γιατί υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, ακόμα και είσπραξη κατευθείαν από τους ΚΑΠ των Δήμων, για τους «κακοπληρωτές». 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας που πωλούν το γάλα τους σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη τους. 

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σκουπίδια χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την οποία πωλεί σε υψηλή τιμή, σαν «πράσινη». (Είναι οι χρεώσεις ΑΠΕ που βλέπουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος). Τα ανακυκλώσιμα επίσης τα πωλεί. Άρα θα αποκομίζει εγγυημένα κέρδη από την λειτουργία της ΜΕΑ. 

Έχουμε δηλαδή μια εταιρεία που πληρώνεται για την πρώτη ύλη του εργοστασίου της και θα κερδίζει και από την πώληση των «προϊόντων» της. Έχει δε εξασφαλισμένη ετήσια είσπραξη από τους Δήμους με χρήματα που προέρχονται από το χαράτσωμα των δημοτών. 

Προκύπτει το ερώτημα. Γιατί δεν μπορούσε μια τέτοια επιχείρηση να είναι δημόσια; 

Γιατί θα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να χρηματοδοτούν, μέσω των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση κερδοφορίας της εταιρείας; 

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί το αστικό κράτος έτσι δουλεύει. 

Στόχος και σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στη κυβέρνηση. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΜΕΑ στην Ήπειρο κατασκευάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το θεωρούν παράδειγμα για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Είναι επίσης αλήθεια ότι έγινε με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και ότι σε τέτοιες επενδύσεις κατευθύνονται τα ΕΣΠΑ. 

Η ειρωνεία και συνάμα υποκρισία είναι ότι το Δ.Σ. συνεδρίασε στις 05/05/20 ημέρα που στην βουλή συζητιόντανε ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με βάση πάλι τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ένας νόμος που θεσμοθετεί της απαιτήσεις του ΣΕΒ. 

Η ψήφιση του αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και η προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβιβάζονται. 

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που πρέπει να αναφερθούν. 

· Η ΜΕΑ λειτουργεί και εισπράττει από 26/03/2019 αλλά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Η μεταφορά στην ΜΕΑ γίνεται με τα απορριμματοφόρα, με ότι και αν σημαίνει αυτό σε ώρες και σε χρήμα. 

· Στον Δήμο μας και στην περιοχή Πέρδικας – Συβότων η αποκομιδή γίνεται από ιδιωτική εταιρεία που με βάση την σύμβαση μεταφέρει τα σκουπίδια κατευθείαν Καρβουνάρι, όπου από ΧΥΤΑ είναι πλέον ΧΥΤΥ. 

· Με βάση τα παραπάνω ο προϋπολογισμός που έρχεται εισηγητικά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα για το 2020. Αμφίβολο αν μπορέσει να υλοποιηθεί και το 2021. 

· Η ποσότητα των απορριμμάτων του Δήμου μας που, όλο αυτό το διάστημα(2019-2020), πάνε στην ΜΕΑ είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή που ,αναγκαστικά με βάση την εγγυημένη ποσότητα, πληρώνουμε στην εταιρεία. 

· Τέλος η υποχρέωση για εγγυημένη ποσότητα στην ΜΕΑ λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανακύκλωση στην πηγή. 

· Καθόλου τυχαία δεν είναι η καθυστέρηση κατασκευή του «πράσινου» σημείου για κομποστοποίση στον δήμο μας (ΜΕΒΑ). 

· Να επίσης επισημάνουμε ότι οι εκπρόσωποι των Δήμων Γιαννιωτών και Ζίτσας στο Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ έχουν καταψηφίσει την εισήγηση για δικούς τους λόγους. Άρα πιθανόν να αλλάξουν οι χρεώσεις. 

Η εισήγηση του ΑΣΔΣΑ ψηφίστηκε στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, μένει τώρα να αποφασισθεί και η αύξηση των δημοτικών τελών. Το επί πλέον δηλαδή χαράτσωμα των δημοτών. 

Απέναντι σε αυτή την πολιτική εμείς προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού! 

ΛΕΜΕ: 

· ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. 

· ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου. 

· Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Το πλαίσιο πάλης που προβάλλουμε περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: 

· Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, γυαλιού, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. 

· Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. 

· Να κατασκευαστούν οι ΣΜΑ που έχουν ήδη σχεδιασθεί εδώ και χρόνια, με κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία τους. 

· Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους. 

· Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. 

· Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. 

Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο νέο χαράτσωμα που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα (ΕΝΦΥΑ, 24% ΦΠΑ…..) .Πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος. 

Τέλος και από αυτό το λαϊκό χαράτσωμα πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα του αγώνα για μια οικονομία και κοινωνία που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας
Read More »
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Βασίλης Γιόγιακας: Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία


Την πρόσληψη στοιχειώδους προσωπικού από τα ΕΛ.ΤΑ. για να αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών στη Θεσπρωτία ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι ο ανασχεδιασμός του δικτύου σε συνδυασμό με τη λήξη συμβάσεων παροχής έργου έχει δυσχεράνει σημαντικά τη λειτουργία των τριών καταστημάτων της επιχείρησης στη Θεσπρωτία και την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες το ταχυδρομείο αποτελεί το μοναδικό μέσο συναλλαγών των περισσοτέρων κατοίκων. Ζητεί επίσης ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου διάσωσης των ΕΛ.ΤΑ.. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 


Προς τους:
κ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία» 

Σε έγγραφο των ΕΛ.ΤΑ. (Αρ. Πρωτ. 4.6.3.1/165/12-3-2020) με το οποίο απαντάται η υπ’ αριθ. 4794/9.3.2020 Ερώτηση επισημαίνεται ότι γίνονται αλλαγές στη λειτουργία καταστημάτων «με τη δέουσα προσοχή ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλότητα του ταχυδρομικού έργου» ενώ γίνεται αναφορά σε «επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης του δικτύου και αλλαγή της συχνότητας διανομής». Επίσης σε ενημέρωση της Βουλής (3-2-2020) κατά τη συζήτηση των υπ’ αρ. 429/27-1-2020 και 432/28-1-2020 Επίκαιρων Ερωτήσεων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης είχε τονίσει ότι οι αποφάσεις κατάργησης καταστημάτων λαμβάνονται «σε μια πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση, μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του οργανισμού» σημειώνοντας ότι η κατάρτιση του σχεδίου απαιτεί χρόνο λόγω και των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ανασχεδιασμός του δικτύου σε συνδυασμό με τη λήξη συμβάσεων παροχής έργου στα ΕΛ.ΤΑ. έχει δυσχεράνει σημαντικά τη λειτουργία των τριών καταστημάτων της επιχείρησης στη Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες, Παραμυθιά) και την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες το ταχυδρομείο αποτελεί το μοναδικό μέσο συναλλαγών των περισσοτέρων κατοίκων. Το πρόβλημα επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του σχεδίου διάσωσης των ΕΛ.ΤΑ. και πότε εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και εγκριθεί,
Αν και σε ποιες έκτακτες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. για την πρόσληψη στοιχειώδους προσωπικού με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής διεκπεραίωσης του ταχυδρομικού έργου στη Θεσπρωτία. ​
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία Βασίλης Γιόγιακας: Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Επιστολή Πάσχου προς Άδωνι Γεωργιάδη - Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Επιστολή Πάσχου προς Άδωνι Γεωργιάδη - Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας


Αξιότιμε κε Υπουργέ, 

Έχετε καταστήσει απολύτως σαφές ότι γνωρίζετε απόλυτα που βρισκόμαστε ως επιχειρηματικότητα, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε και πριν την εκδήλωση της κρίσης πανδημίας, πόσο δε μάλλον σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο. Ένα αύριο αβέβαιο και δυσοίωνο. 

Κληθήκατε να διαχειρισθείτε μια κρίση πολύ χειρότερη από την οικονομική των ετών που πέρασαν, και εμφανίζεσθε ικανότατοι ως προς αυτό. Το τελικό όμως αποτέλεσμα θα κριθεί την επαύριον. 

Γνωρίζουμε ότι έχετε δεχθεί πληθώρα αιτημάτων από όλους τους φορείς, στο σύνολό τους δίκαια πλην όμως δύσκολο να υλοποιηθούν όλα δεδομένου της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. 

Επιχειρώντας να μην επαναλαμβανόμαστε αλλά να σταθούμε στα πιο βασικά κι απαραίτητα μέτρα που κρίνουμε ότι θα έχουν άμεση επίπτωση στην μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω: 

1) Τέλος Επιτηδεύματος. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021 

2) Προκαταβολή φόρου. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 

3) Φορολογικές Δηλώσεις ΦΕ 2019. Παράταση υποβολής Δηλώσεων έως και το τέλος του έτους. 

4) Να επιδοτηθεί η εργασία κι όχι η ανεργία. 

5) ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021 

6) Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο κι Ασφαλιστικά Ταμεία. Αναστολή προσωρινής καταβολής έως το τέλος του έτους 

7) Πλειστηριασμοί. Πάγωμα διαδικασιών για 2 έτη. 

8) Τραπεζική Χρηματοδότηση. Ένταξη κι εποχιακών επιχειρήσεων κυρίως τουριστικού τομέα χωρίς υποχρεώσεις διατήρησης θέσεων εργασίας ή με ελάχιστες προϋποθέσεις. 

9) Ενοικίαση επαγγελματικών χώρων. Διατήρηση ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής 60% έως και το τέλος του έτους με παράλληλη ανακοίνωση ικανοποιητικών μέτρων για επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων σε συνδυασμό με φοροαπαλλαγές. 

10) Τέλος Διαμονής. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021. 

11) Φ.Π.Α. στην εστίαση. Να μειωθεί στο 6% . 

12) Μετάθεση υπαρχόντων προθεσμιών για το τέλος του έτους (π.χ. υποχρέωση αλλαγής ταμειακών μηχανών) 

13) Εξορθολογισμός εξειδικεύσεων στην εφαρμογή των μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων από τον άδικο καταλογισμό ποινών. Π.χ. η επιχείρηση οφείλει στη σύσταση συμμόρφωσης (με έγγραφες αναρτήσεις και προφορικές συστάσεις), αλλά δεν θα υπόκειται σε ποινές από παράτυπες συμπεριφορές των πελατών. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, γνωρίζετε το αδιέξοδο που βρισκόμαστε! 

Παρακαλούμε να συνεχίσετε να εξετάζετε, ανακοινώνετε κι εφαρμόζετε μέτρα στήριξης, όπως τα ανωτέρω, ειδάλλως το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα υφίσταται δυστυχώς επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον με την μορφή που την γνωρίζαμε, και άρα ούτε και βάση ικανή για άντληση δημόσιων εσόδων για την στήριξη των όποιων δράσεων ανάκαμψης της χώρας. 
Με εκτίμηση 


Ο Πρόεδρος 


Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος 


Read More »
Επιστολή Πάσχου προς Άδωνι Γεωργιάδη - Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας Επιστολή Πάσχου προς Άδωνι Γεωργιάδη - Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Μ. Κάτσης: Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για την μονοφωνία στα ΜΜΕ

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Μ. Κάτσης: Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για την μονοφωνία στα ΜΜΕΤοποθέτηση του Μ. Κάτση και κείμενο με τα κύρια σημεία της, από τη σημερινή (07/05/2020) συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία είχε θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της ενημέρωσης είπε χαρακτηριστικά «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων που να μη καταλαβαίνει και να αποδέχεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, και συγκεκριμένα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό αφήγημα και διάκεινται θετικά προς το κόμμα το οποίο κυβερνά. Εάν ρωτήσετε 10 τυχαίους περαστικούς στο δρόμο οι 9 θα το παραδεχτούν».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «κύρια πηγή ενημέρωσης πλέον είναι οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα social media όπου υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός και δεν ελέγχονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό».

Για το εάν φταίνε τα αποκλειστικά τα ΜΜΕ γι’ αυτή την κατάσταση τόνισε πως «Χρειάζονται 2 για το ταγνκό. Προφανώς για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα φταίνε και τα media και η κυβέρνηση κυρίως με την πολιτική της στο ζήτημα αυτό».

Όσον αφορά το ρόλο του ΕΣΡ και για το κατά πόσο αυτός επιτυγχάνεται προσέθεσε «ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών, όπως του ΕΣΡ, έγκειται στην θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας ως ¨θεσμικό αντίβαρο¨ απέναντι σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού, του κομματικού κράτους, μη σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών και των αρχών της ισονομίας και ισοτιμίας κτλπ. Εκ του αποτελέσματος οι ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα έχουν αποτύχει παταγωδώς διαχρονικά και είναι μια συζήτηση που πρέπει κάποια στιγμή να την κάνει με ειλικρίνεια το πολιτικό σύστημα. Νομίζω δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ποτέ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας δεν είχαμε τόσα πολλά media και τόσο κακή ενημέρωση, τόσο σφιχτό εναγκαλισμό της κυβερνητικής εξουσίας προς την 4η εξουσία. Και εδώ οι ευθύνες βαρύνουν πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά αναζητούν και αντίδραση πολιτική και θεσμική.

Ο Μ. Κάτσης σχολίασε τον σφιχτό εναγκαλισμό κυβέρνησης και ΜΜΕ λέγοντας «δεν είναι δυνατόν στην υπηρεσία της κυβέρνησης να εργάζονται ως μετακλητοί δεκάδες δημοσιογράφοι που τόσο καιρό έκαναν τους σχολιαστές στα ενημερωτικά πάνελ. Τι είδους ενημέρωση προσέφεραν; Και καλά στα υπουργεία ίσως χρειάζονται για το γραφείο τύπου, στις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους οργανισμούς τι χρειάζονται τόσοι επ’ αμοιβή δημοσιογράφοι που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στα πάνελ ως δήθεν δημοσιογράφοι αλλά είναι έμμισθοι κυβερνητικοί.

Δεν είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της να κάνουν παρουσίαση προγράμματος θέσεων και να μην μεταδίδεται ούτε από ένα ιδιωτικό κανάλι ενώ και η δημόσια ΕΡΤ να μεταδίδει ελάχιστα κόβοντας τους τομεάρχες. Δε γίνεται να μεταδίδεται η ανακοίνωση ενός κόμματος κομμένη και αποσπασματικά. Δεν μπορεί στην ΕΡΤ που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού να περνούν από διοικητική λογοκρισία και να κόβονται οι περιφερειακοί ρεπόρτερ όπως είχαμε καταγγείλει και με ερώτηση. 

Είναι ανήκουστο για σοβαρό ευνομούμενο κράτος να αναρτώνται σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες σατυρικά σκίτσα που σατιρίζουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και να μην κουνιέται φύλλο. Να μην απαντάει κανείς για το ποιος ευθύνεται.

Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μια ανασφαλής κυβέρνηση που παραπατάει με την παραμικρή κριτική και πολιτεύεται με το μότο μας ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο του κρατικού χρήματος, εμάς των φορολογουμένων δλδ, ώστε να κατευθύνει την ενημέρωση.

Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΣΡ επισήμανε πως «προβληματιστήκαμε πάρα πολύ από την τοποθέτηση σας, οφείλετε κι εσείς να αντιληφθείτε το μείζον ζήτημα που δημιουργείται για την λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας και να αναλάβετε πρωτοβουλίες»

Read More »
Μ. Κάτσης: Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για την μονοφωνία στα ΜΜΕ Μ. Κάτσης: Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για την μονοφωνία στα ΜΜΕ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στον ποδηλατοδρόμο

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στον ποδηλατοδρόμο


Ένα σημαντικό έργο για τον ποδηλατοδρόμο στο βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για αντικατάσταση λαμπτήρων, με νέους τεχνολογίας LED, αντιβανδαλιστικούς και αντοχής σε αλμύρα, καθώς και σε προσθήκη-αντικατάσταση των φθαρμένων ιστών. 

Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του ποδηλατοδρόμου, πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους, θα βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας στον ποδηλατοδρόμο και την ποιότητα του φωτισμού 

Η Διοίκηση κατάφερε να εντάξει στο έργο DOCK BI του προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, το οποίο δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΛΗΓ.
Read More »
Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στον ποδηλατοδρόμο Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στον ποδηλατοδρόμο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους


Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012/Β’ - Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών), οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται στη λήψη μέτρων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. 

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, οφείλουν να προβούν στην αποψίλωση από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, όπως και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται εντός αυτών των χώρων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου, που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς. 

Στους παραπάνω χώρους, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων−σπίρτων και άλλων υλών από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες να προβούν άμεσα σε καθαρισμό των οικοπέδων. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις παραπάνω υποχρεώσεις, ισχύουν και εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (άρθρο 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα). 

Τηλέφωνα επικοινωνίας με την Δ/νση Περιβάλλοντος 2665021150 & 159
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον 


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το αντί - περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών. Το νομοσχέδιο αποδομεί πολλές περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στην Ελλάδα. Το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον. 

Αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας. Επιχειρείται επί της ουσίας η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας μη συνετής, μη βιώσιμης και χωρίς λογική ανάπτυξης. Αυτή θα συνοδευτεί, προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις και σε επίπεδο ποιότητας ζωής. 

Είναι αδιανόητο, όταν βρισκόμαστε στην εξέλιξη της κλιματικής κρίσης, να υπονομεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πλήττοντας το φυσικό πλούτο της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του. 

Διαφωνούμε με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διότι: 

α) καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση και αντικαθίσταται με γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. 

β) προβλέπει χαλάρωση καθεστώτων περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπει δραστηριότητες σε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, 

γ) καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), αφού έχει προηγουμένως απαξιωθεί από την κυβέρνηση ΝΔ το έργο τους. Ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό αντικαθίσταται με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος. Η νέα υπηρεσία θα έχει έδρα την Αθήνα, δεν θα υπάρχει πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει στόχο τον έλεγχο από την κυβέρνηση των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών. 

δ) νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών και υποχρεωτικά αναμορφώνονται και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες. 

ε) ξεπουλιέται ο δημόσιος φυσικός πλούτος και τα δίκτυα ενέργειας με την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. 


στ) παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον επιστημονικό κόσμο και τα κινήματα που ζητούν την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 
Read More »
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Τουρκία - Αλβανία σε στρατιωτική συμμαχία και συνεργασία

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Τουρκία - Αλβανία σε στρατιωτική συμμαχία και συνεργασία


Εν μέσω υγειονομικής κρίσης και καραντίνας το Αλβανικό Κοινοβούλιο στην τελευταία του Ολομέλεια επικύρωσε την συμφωνία για χρηματοοικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία καθώς και το πρωτόκολλο εφαρμογής σχετικά με την οικονομική βοήθεια μεταξύ των δύο χωρών. Το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας και το εν λόγω πρωτόκολλο εγκρίθηκε με 96 ψήφους υπέρ, 2 κατά, 2 αποχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αλβανικού κοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά πολύ ισχυρά ερείσματα στη γείτονα η οποία στα χρόνια διακυβέρνησης του Ράμα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ερντογάν.

Η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την μεταφορά 30 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Αλβανία και εγκατάστασή τους στη μειονοτική ζώνη και κοντά στα σύνορα, προκαλούν έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Η συμφωνία και το πρωτόκολλο χρηματοδοτικής βοήθειας προτάθηκαν και υπογράφηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας και φιλίας με την Τουρκική Δημοκρατία και με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο σταθερών φιλικών σχέσεων και τη συμβολή στην αναδιάρθρωση των αλβανικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αγοράσει (η Αλβανία) αγαθά και υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς αποκλειστικά από την Τουρκία.

Το πρωτόκολλο εφαρμογής στοχεύει στον καθορισμό των αρχών εφαρμογής της οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί από την Τουρκική Δημοκρατία, στο Συμβούλιο Υπουργών της Αλβανίας, στο πλαίσιο των εσωτερικών νόμων και τμημάτων του ετήσιου προϋπολογισμού της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία και το πρωτόκολλο υπογράφηκαν από την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 στα Τίρανα και από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στις 11 Νοεμβρίου 2019 στην Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους υπεγράφη μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας το σχέδιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για το 2020, προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Τα τουρκικά ιδρύματα παρέχουν συνεχή βοήθεια στην Αλβανία σε διάφορους τομείς, συμβάλλοντας στον εφοδιασμό και αναβάθμιση της δυνατότητας του στρατού.
Read More »
Τουρκία - Αλβανία σε στρατιωτική συμμαχία και συνεργασία Τουρκία - Αλβανία σε στρατιωτική συμμαχία και συνεργασία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Καχριμάνης: Ικανοποίηση για τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Καχριμάνης: Ικανοποίηση για τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία


Την ικανοποίησή του για τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης καθώς δίνονται λύσεις σε χρονίζουσες εκκρεμότητες στην Ήπειρο και ειδικά για δασικούς χάρτες- αναδασμούς- αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.

«Ασχοληθήκαμε τα μέγιστα με τους φορείς (διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών) και δεν ασχοληθήκαμε με την ουσία και η ουσία για την Ήπειρο ήταν η αδικία που γινόταν με τους δασικούς χάρτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε, πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν».

Ο κ. Καχριμάνης ανάφερε ότι είχε προτείνει να περιέλθουν οι φορείς στην Περιφέρεια, αλλά τότε η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των περιορισμών του Συντάγματος, για αυτό και κάποια θέματα θα δοθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κάποια άλλα στις Περιφέρειες. «Δεν έχω να ομολογήσω ότι ήταν καλύτερη η κατάσταση μέχρι σήμερα και ότι η άλλη θα είναι χειρότερη. Θα δούμε και όλα κρίνονται», πρόσθεσε.

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν αντιμετωπίζονται ζητήματα αναδασμών που εκκρεμούν (π.χ. Σακελλαρικό, Κουκλιών, Κτιαμάτων κ.α.), καθώς και της Αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας. «Ήταν μεγάλη τομή που έπρεπε να γίνει από χρόνια και δίνεται πλέον η δυνατότητα να ασχοληθούν νέοι στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Read More »
Καχριμάνης: Ικανοποίηση για τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία Καχριμάνης: Ικανοποίηση για τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Ευχαριστήριο προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ευχαριστήριο προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας

 
Ευχαριστούμε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας για τη διάθεση οχήματος και οδηγού με στόχο να διευκολύνουν το έργο του διευρυμένου Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Πιο συγκεκριμένα τη διευκόλυνση της παραλαβής και διανομής έτοιμων πακέτων φαγητού στην Ηγουμενίτσα, τη Νέα Σελεύκεια, το Καστρί, τον Παραπόταμο, τη Δράμεση και τον Γεροπλάτανο.
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ευχαριστήριο προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Δήμος Ηγουμενίτσας: Ευχαριστήριο προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Πάνω από 2 τόνους προϊόντων πρόσφερε η ΔΩΔΩΝΗ

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020
Πάνω από 2 τόνους προϊόντων πρόσφερε η ΔΩΔΩΝΗ 


Προϊόντα που ξεπέρασαν τους 2 τόνους πρόσφερε η ΔΩΔΩΝΗ, κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, τον τελευταίο ένα μήνα για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων σε Ήπειρο, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Αθήνα υποστηρίζοντας την κοινή εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος εταιρικής ευθύνης «Η Γεύση του Καλού», η εταιρεία στάθηκε στο πλευρό εκατοντάδων οικογενειών και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, διαθέτοντας υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών, προσφέροντας παράλληλα σημαντική ποσότητα υλικού υγειονομικού ενδιαφέροντος για τις ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. 

Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων η εταιρεία συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ζίτσας, με τις Μητροπόλεις των νομών αυτών, καθώς και με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). 

Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ δήλωσε σχετικά: «Η οικογένεια της ΔΩΔΩΝΗ παραμένει πιστή στις αξίες που πρεσβεύει. Σε περιπτώσεις κρίσεων, η κοινωνική συνεισφορά, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η ενότητα είναι απαραίτητες αξίες που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και να βγούμε νικητές. Η στήριξη της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του DNA μας και ειδικά τώρα, που η προσφορά έχει μεγαλύτερη αξία από ποτέ, φροντίσαμε μέσω του προγράμματος «Η Γεύση του Καλού» να συμβάλλουμε εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.» 

Τα τελευταία 7 χρόνια η εταιρεία έχει προσφέρει περισσοτέρους από 50 τόνους προϊόντων και πάνω από 10 εκατομμύρια μερίδες γαλακτοκομικών ειδών για την στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών και κοινωνικών δράσεων ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η ΔΩΔΩΝΗ προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της και έλαβε αυστηρά μέτρα για την προστασία της υγείας των ανθρώπων της και των συνεργαζόμενων παραγωγών της.
Read More »
Πάνω από 2 τόνους προϊόντων πρόσφερε η ΔΩΔΩΝΗ Πάνω από 2 τόνους προϊόντων πρόσφερε η ΔΩΔΩΝΗ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 07, 2020 Rating: 5

Σελίδες