https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σημερινή τιμή 1,18€

Γιάννης Λώλος: Δεν ξεχνάμε τις ανάγκες της φιλαρμονικής που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφτεί

Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014
Γιάννης Λώλος: Δεν ξεχνάμε τις ανάγκες της φιλαρμονικής που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφτεί
 

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσα νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την οργάνωση των εορτασμών για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου, όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές, αλλά και όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων. 
 
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου μετά την πολύμηνη απουσία της από τις εκδηλώσεις του Δήμου.
 
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως Δημοτική Αρχή, δεν ξεχνάμε τις ανάγκες της φιλαρμονικής, τις οποίες και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τις καλύψουμε ώστε ο Δήμος μας να ενισχύσει τη μουσική παιδεία των δημοτών του αλλά και να δώσει ώθηση σε θεσμούς που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφτεί και είναι απαραίτητοι για την πνευματική καλλιέργεια όλων μας και την πολιτιστική αναβάθμιση των πολιτών του Δήμου.
Read More »
Γιάννης Λώλος: Δεν ξεχνάμε τις ανάγκες της φιλαρμονικής που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφτεί Γιάννης Λώλος: Δεν ξεχνάμε τις ανάγκες της φιλαρμονικής που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφτεί Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014 Rating: 5

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα, προτρέπει τις γυναίκες υπαλλήλους να μην μένουν έγκυες

Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα, προτρέπει τις γυναίκες υπαλλήλους να μην μένουν έγκυες


Καθημερινές είναι σχεδόν οι καταγγελίες σε βάρος του Προέδρου του Φορέα Διαχείρησης Καλαμά & Αχέροντα, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η αρχή έγινε με την καταγγελία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για ανάρμοστη, απαράδεκτη και υβριστική συμπεριφορά του, κατά τη συνεδρίαση της Θεματικής Ομάδας Εργασίας, με θέμα «Σύγκλιση Συστημάτων Φύλαξης, Εποπτείας, Προστασίας και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», την Τρίτη 23/09/2014, όπου και κινήθηκε απειλητικά προς τον εκπρόσωπο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας.

Ακολούθησε η αναφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που απέστειλε το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά με την οποία ζητάνε την άμεση ανάκληση και αντικατάσταση του Προέδρου του Δ.Σ. κου Κομηνού Θεόδωρου, αφού τον καταγγέλουν για απαξίωση των μελών του Δ.Σ. και των εργαζομένων του Φορέα, προσβολή της προσωπικότητας τους, αφαίρεση του λόγου στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και για υψηλές δαπάνες ως προς τα έξοδα μετακινήσεως και διαμονής του.

Σύμφωνα με την καταγγελία του συνόλου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, τονίζεται πως ο κ. Κομηνός, προτρέπει τις γυναίκες εργαζόμενες να μην προβαίνουν σε τεκνοποίηση, διότι, όπως ο ίδιος νομίζει, δυσχεραίνουν τη λειτουργία και το έργο του φορέα.

Και όμως βρίσκεται ακόμα στη θέση του... 


 
Read More »
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα, προτρέπει τις γυναίκες υπαλλήλους να μην μένουν έγκυες Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα, προτρέπει τις γυναίκες υπαλλήλους να μην μένουν έγκυες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014 Rating: 5

Τρεις φυγόποινοι συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο

Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014
Τρεις φυγόποινοι συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο
 
 
Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πρέβεζας και Ιωαννίνων, τρεις φυγόποινοι, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και ένταλμα σύλληψης.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:
Στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 24χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρέβεζας, για διακεκριμένες κλοπές σε καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
 
Στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 62χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, ποινής φυλάκισης έξι μηνών, για έκδοση ακάλυπτης επιταγής.
 
Στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, 33χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος της απόφαση του Πταισματοδικείου Αθηνών.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.
Read More »
Τρεις φυγόποινοι συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο Τρεις φυγόποινοι συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014 Rating: 5

Προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την απορρόφηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων

Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014
Προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την απορρόφηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων

http://www.clickatlife.gr/fu/p/13401/632/395/0x00000000004c5c52/2/aktinidio-to-thaumatourgo.jpg

Η Περιφερειακή Αρχή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το εμπάργκο που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. στη Ρωσία, για την απορρόφηση της παραγωγής των εσπεριδοειδών και των ακτινιδίων, τονίστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα της παράταξης της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε επίσης ότι έχει υποβληθεί αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς για υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες για την προμήθεια αποχυμωτών, τους οποίους στη συνέχεια θα διαθέτει με χρησιδάνειο στα σχολεία και σε Ιδρύματα για τη χυμοποίηση εσπεριδοειδών.
 
Μεταξύ των προτάσεων - αιτημάτων που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως τις παρουσίασε ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς περιλαμβάνονται και τα εξής:
• Αύξηση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων για επενδυτικούς σκοπούς με άντληση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
• Πρόγραμμα προβολής και προώθησης για φρέσκα φρούτα (Ροδάκινο – Πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά και στην Ε.Ε. (Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία κ.α.)
• Να ξεκινήσουν διμερείς επαφές με τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες για το άνοιγμα νέων αγορών, για τα αγροτικά προϊόντα που θίγονται από το ρωσικό εμπάργκο
• Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους με χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία κ.α.
• Να δημιουργηθεί άμεσα φυτοϋγειονομική βάση δεδομένων, με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των απαιτούμενων για τις εξαγωγές πιστοποιητικών
• Να εξεταστούν τρόποι και μέθοδοι που θα συμβάλουν στη μείωση του μεταφορικού κόστους των προς εξαγωγή αγροτικών προϊόντων
• Να ενεργοποιηθεί η ειδική διυπουργική επιτροπή εξαγωγών με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης.
 
Τέλος, προτείνεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες τα επιμελητήρια ανταποκρινόμενα στον θεσμικό και εμπορικό τους ρόλο για την προώθηση των προϊόντων.
 
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων κ. Ιωάννης Κατέρης, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην πατρίδα μας και ειδικά στην Ήπειρο δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει στροφή στον πρωτογενή τομέα, "ώστε με όπλο τη σημερινή τους ποιότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικότητα, να κερδίσουν νέες αγορές, και να μην επηρεάζονται από τυχόν τοπικές κρίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα με τη διαμάχη Ρωσίας- Ουκρανίας".
 
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, συμπλήρωσε, έδωσε μάχη για να διασφαλιστεί η ανάθεση στις Περιφέρειες του 1/3 του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για τη διευκόλυνση των εξαγωγών εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, ανέφερε ότι μια παρέμβαση που πρέπει να εξεταστεί είναι η κατασκευή σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων. Τέλος επεσήμανε, ότι αμέσως μετά το εμπάργκο που κηρύχθηκε από την Ε.Ε., η Περιφερειακή Αρχή, δια του Περιφερειάρχη ζήτησε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας των παραγωγών, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει τις κινήσεις Συνεταιρισμών και παραγωγών να αναζητήσουν νέες ξένες αγορές.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν πολλοί σύμβουλοι και καταληκτικά αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος.
 
Ακολουθεί η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθά.
Παραγωγή και διάθεση ακτινιδίων στην Ήπειρο

Στην Ελλάδα η παραγωγή ακτινιδίων ανέρχεται στους 120.000-150.000 tn και αφορά κυρίως τις Π.Ε Άρτας, Πιερίας και Καβάλας. Από αυτές τις ποσότητες 15.000 tn περίπου διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά ενώ οι υπόλοιποι εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε και τρίτες χώρες.
Το 40% περίπου της παραγωγής εξάγεται στην Ρωσία και την Ουκρανία.
Σε ότι αφορά την Ήπειρο παραγωγή ακτινιδίων έχουμε στις Π.Ε Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Η μεγαλύτερη παραγωγή αφορά την Π.Ε Άρτας όπου το 2013 ανήλθε στους 40.000 tn περίπου. Από αυτούς 260tn εξήχθησαν στην Ρωσία και την Ουκρανία ενώ από τις Π.Ε Πρέβεζας και Θεσπρωτίας δεν στάλθηκαν ακτινίδια σε αυτές τις χώρες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το ΥΠ.Α.Α.Τ και τις Δ.Α.Ο.Κ των Π.Ε. Στον πίνακα 1 φαίνονται αναλυτικά οι ποσότητες ακτινιδίων και εσπεριδοειδών που στάλθηκαν στην Ρωσία και την Ουκρανία τα έτη 2012 και 2013.

Πίνακας 1: Ποσότητες ακτινιδίων και εσπεριδοειδών που εξήχθησαν στη Ρωσία και την ΟυκρανίαΕΤΟΣ 2012ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
(Ποσότητα σε tn)
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
(Ποσότητα σε tn)
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
(Ποσότητα σε tn)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
Π.Ε ΑΡΤΑΣ
274
668
173
28
666
0
Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ
0
0
0
0
0
0
Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
0
0
0
0
20
20
ΣΥΝΟΛΟ
274
668
173
28
686
20

ΕΤΟΣ 2013ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
(Ποσότητα σε tn)
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
(Ποσότητα σε tn)
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
(Ποσότητα σε tn)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
Π.Ε ΑΡΤΑΣ
121
142
135
29
764
184
Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ
0
0
0
0
0
0
Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
0
0
0
0
0
0
ΣΥΝΟΛΟ
121
142
135
29
764
184

Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων έχουν σταλεί στην Ουκρανία και τη Ρωσία από συσκευαστήρια και εμπόρους άλλων Π.Ε και ειδικότερα της Ημαθίας (Βέροια) και Πέλλας (Έδεσσα, Γιαννιτσά). Στις συγκεκριμένες περιοχές έμποροι αγοράζουν προϊόν, το συσκευάζουν στα συσκευαστήρια των παραπάνω περιοχών και το εξάγουν. Έτσι από την Ημαθία το 2013 στάλθηκαν στην Ρωσία 11.000 tn περίπου.
Επίσης παρουσιάζεται το φαινόμενο ποσότητες ακτινιδίων να εξάγονται από την Ελλάδα σε άλλες χώρες όπως Σκόπια ή Σερβία και από εκεί να οδηγούνται στην Ουκρανία ή τη Ρωσία.  
Σύμφωνα με τους κύκλους της αγοράς μια μεγάλη ποσότητα ακτινιδίων θα διοχετευτεί στην αγορά της Ρωσίας μέσω άλλων χωρών όπως μέσω της Λευκορωσίας ή των Σκοπίων. Οι υπόλοιπες ποσότητες εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν από νέες αγορές. Εταιρίες που εμπορεύονται ακτινίδια έχουν καταφέρει να στείλουν ακτινίδια σε χώρες όπως η Κίνα, ο Λίβανος, η Αμερική αλλά και η Ινδονησία. Εκτιμάται λοιπόν ότι όλη η παραγωγή θα απορροφηθεί χωρίς προβλήματα.
Από τα μέσα Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει στην Ήπειρο η συγκομιδή ακτινιδίων. Παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους αλλά και ικανοποιητικές τιμές ( 0,35-0,38 Ευρώ/Κιλό). Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι το Υπουργείο έχει εξαγγείλει και το μέτρο της απόσυρσης (0,29 Ευρώ/Κιλό). Μέχρι στιγμής ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμοί δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μέτρο κάτι που αποδεικνύει ότι παραγωγοί και έμποροι πιστεύουν ότι η παραγωγή θα απορροφηθεί από την αγορά.
Σε ότι αφορά τα εσπεριδοειδή η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Οι εξαγωγές προς Ρωσία και Ουκρανία είναι μικρές σε σχέση με την παραγωγή και πιστεύουμε ότι δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την εμπορία. Και σε αυτή την περίπτωση πιστεύουμε ότι θα εξαχθούν εσπεριδοειδή μέσω άλλων χωρών προς τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πίνακας 2: Παραγωγή ακτινιδίων και εσπεριδοειδών στην Ήπειρο

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
(Ποσότητα σε tn)
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
(Ποσότητα σε tn)
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
(Ποσότητα σε tn)
Π.Ε ΑΡΤΑΣ
40.000
130.000
25.000
Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ
1.300
1.700
600
Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
2.500
20.000
60.000
ΣΥΝΟΛΟ
43.800
151.700
91.000

Read More »
Προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την απορρόφηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων Προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την απορρόφηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014 Rating: 5

Το Νεοχώρι Παραμυθιάς υποδέχεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014
Το Νεοχώρι Παραμυθιάς υποδέχεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου
 
 
Mε αφορμή την εορτή της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Νεοχώρι Παραμυθιάς και στον κεντρικό ναό του χωριού Άγιο Παντελεήμονα, θα προσέλθει τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου και θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείον κήρυγμα.

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 07.30 θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία ενώ στις 17:30 της ίδιας μέρας θα τελεστεί εσπερινός-παράκλησης του Αγίου.

Κατά την διάρκεια της εορτής, θα τεθεί σε προσκύνημα το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Το συναξάρι του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού. Γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβείς γονείς, και έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικίαν δέκα ετών. Η μητέρα του τον έφερε μαζί της στην Παλαιστίνη όπου ήταν η Πατρίδα της και είχε και τα κτήματά της. Ο Γεώργιος καίτοι νεαρός κατατάχθηκε στο στρατό, όπου μάλιστα προήχθη σε μεγάλα αξιώματα, ώστε να παίρνη μέρος και στις συνελεύσεις των ανωτάτων αξιωματούχων του Κράτους. Ο Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.
Από την εποχή του αυτοκράτορος Δεκίου μέχρι την εποχή που ανέλαβε τον θρόνον ο Διοκλητιανός, το 284 μ. Χ., η Χριστιανική Εκκλησία επειδή είχεν ειρήνη αυξήθηκε πάρα πολύ. Οι Χριστιανοί είχαν πάρει πολλές δημόσιες θέσεις, είχαν κτίσει πολλούς και μεγάλους ναούς, είχαν κτίσει σχολεία και είχαν οργανώσει και την διοίκηση και την διαχείρισι των εκκλησιών και της Φιλανθρωπίας.
Ο Διοκλητιανός όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του εργάσθηκε στην αρχή για την οργάνωσι του αχανούς Κράτους του. Προσέλαβε στρατηγούς ως βοηθούς του και τους ωνόμασε αυτοκράτορας και Καίσαρας και αφού επέτυχε να υποτάξη τους εχθρούς του Κράτους του, και να σταθεροποιήση τα σύνορά του, στράφηκε στα εσωτερικά ζητήματα. Δυστυχώς στράφηκε εναντίον της Χριστιανικής θρησκείας για ν\' ανορθώση την ειδωλολατρίαν και θεοποιήση την ιδέα του αυτοκράτορος. Γι΄ αυτό λοιπόν τον λόγον εκάλεσε τους βοηθούς του Καίσαρα το 303 μ. Χ. και τους στρατηγούς στην πρωτεύουσα του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους σε τρεις γενικές συγκεντρώσεις. Μεταξύ τους βρισκόταν και ο Γεώργιος που διακρίθηκε πολλές φορές στους πολέμους.
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν όλοι, για να πάρουν αποφάσεις για την εξόντωσι και τον αφανισμό της χριστιανικής πίστεως. Πρώτος εμίλησε ο Διοκλητιανός και επέβαλε σ\' όλους ν\' αναλάβουν τον εξοντωτικό αγώνα εναντίον του Χριστιανισμού. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, για να εξαλείψουν την Χριστιανική θρησκεία από το Ρωμαϊκό Κράτος. Τότε ο γενναίος Γεώργιος στάθηκε στον μέσον του συνεδρίου και είπε: Γιατί, βασιλεύ και άρχοντες, θέλετε να χύσετε αίμα δίκαιον και άγιον και να εξαναγκάσετε τους χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα; Και διεκήρυξε την αλήθεια της Χριστιανικής θρησκείας και την Θεότητα του Χριστού.
Μόλις ετελείωσε, συγχύσθηκαν όλοι με την ομολογία του αυτή, και προσπάθησαν να τον πείσουν να μετανοήση για όσα είπε για να καταπραϋνθή και ο Διοκλητιανός. Αλλά ο Γεώργιος ήταν σταθερός και με θάρρος διεκήρυττε την χριστιανικήν πίστιν του.

Στη φυλακή. Βασανιστήρια.
Ωργισμένος ο Διοκλητιανός διέταξη να τον κλείσουν στην φυλακή και να του περισφίξουν τα πόδια του στο ξύλο και πάνω στο στήθος του να του βάλουν μεγάλη και βαρειά πέτρα, αφού τον ξαπλώσουν ανάσκελα.
Το άλλο πρωί ο Διοκλητιανός διέταξε να του παρουσιάσουν τον Γεώργιον, για να τον ανακρίνη. Και πάλιν ο Γεώργιος έμεινε ακλόνητος στην ομολογία του, και παρ\' όλες τις κολακείες και τις υποσχέσεις που του έδωσε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, διεκήρυττε την πίστι του και μιλούσε για τους ουράνιους θησαυρούς. Τότε, αφού ωργίσθηκε ο Διοκλητιανός, διέταξε τους δημίους να δέσουν τον Άγιον σ\' ένα μεγάλον τροχόν για να κομματιασθή το σώμα του. Μάλιστα ειρωνεύθηκε την ανδρεία του Αγ. και τον κάλεσε να προσκυνήση τα είδωλα. Ο Άγιος Γεώργιος ευχαρίστησε τον Θεόν που τον αξίωνε να δοκιμασθή και δέχθηκε με ευχαρίστησι να υποστή το φοβερό αυτό μαρτύριο, με το οποίον θα κομματιαζόταν σε μικρά και λεπτά κομμάτια ολόκληρο το σώμα του, επειδή γύρω - γύρω από τον τροχόν υπήρχαν μπηγμένα κοφτερά σίδερα, που έμοιαζαν με μαχαίρια. Πράγματι μόλις ο τροχός κινήθηκε, τα κοφτερά σίδερα άρχισαν να κόβουν το σώμα του. Τότε ακούσθηκε μια φωνή από τον ουρανόν που έλεγε: «Μη φοβάσαι Γεώργιε, γιατί εγώ είμαι μαζί σου» και αμέσως ένας άγγελος ελευθέρωσε τον άγιον, αφού τον έλυσε από τον τροχόν και θεράπευσε όλο το καταπληγωμένο σώμα του.
Ο Γεώργιος αφού απέκτησε το θαυμάσιο παράστημά του και με αγγελικήν όψι παρουσιάστηκε στο Διοκλητιανό που με άλλους είχε πάει να κάνη θυσία. Μόλις τον είδαν, έμειναν όλοι έκθαμβοι και απορημένοι. Μάλιστα μερικοί ισχυρίζοντο ότι είναι κάποιος που του μοιάζει, και άλλοι ότι είναι φάντασμα. Όπως εσχολίαζαν το γεγονός εμφανίσθηκαν μπροστά στο βασιλιά δύο από τους αξιωματικούς του, ο Πρωτολεών και ο Ανατόλιος με χίλιους στρατιώτες και ωμολόγησαν την πίστι τους στον Χριστό. Ο Διοκλητιανός θύμωσε τόσο που έγινε έξαλλος και διέταξε να τους σκοτώσουν, πράγμα που έγινε.
Έπειτα διέταξε να γεμίσουν αμέσως ένα λάκκον με ασβέστη και νερό και να ρίξουν μέσα τον Γεώργιον και να τον αφήσουν τρεις ημέρες και τρεις νύκτες, έτσι που να διαλυθούν και αυτά τα κόκκαλά του.
Οι δήμιοι πράγματι έρριξαν τον Άγιο στο ζεματιστό ασβέστη και έκλεισαν και το στόμιο του λάκκου. Ύστερα από τρεις ημέρες ο Διοκλητιανός έστειλε στρατιώτες ν\' ανοίξουν τον λάκκο, οπότε βρήκαν τον Άγιον Γεώργιον όρθιον μέσα στον ασβέστη και προσευχόταν. Το γεγονός εντυπωσίασε και προκάλεσε θαυμασμό και ενθουσιασμό στο λαό που εφώναζε ότι «ο Θεός του Γεωργίου είναι Μεγάλος». Και ο Διοκλητιανός ζήτησε εξηγήσεις από τον Γεώργιον, πού έμαθε τις μαντικές τέχνες και πώς τις χρησιμοποιεί. Ο Γεώργιος τότε του απάντησε ότι ήταν τα γεγονότα αποτελέσματα της Θείας Χάριτος και Δυνάμεως και όχι έργα μαγείας και γοητείας.
Ο Διοκλητιανός ωργισμένος διέταξε να του φορέσουν πυρακτωμένα παπούτσια με σιδερένια καρφιά και να τον εξαναγκάζουν να περιπατή. Και ο άγιος προσευχόταν και περιπατούσε χωρίς να πάθη τίποτα. Πάλιν διέταξε να τον φυλακίσουν και σκέφθηκε να συγκαλέση τους άρχοντες, για να συσκεφθούν τι έπρεπε να κάμουν στον Γεώργιον. Και αφού τον έδειραν τόσον πολύ με μαστίγια και κατεπλήγωσαν ολόκληρο το σώμα του αγίου, τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό, ο οποίος έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον Γεώργιον να λάμπη σαν Άγγελος. Σκέφθηκε λοιπόν, ότι αυτό το φαινόμενο γίνεται με τις μαγείες. Γι\' αυτό κάλεσε τον μάγον Αθανάσιον, για να λύση τα μάγια του Γεωργίου.

Μένει αβλαβής απ' το δηλητήριον
Ήλθε πράγματι ο μάγος Αθανάσιος και κρατούσε στα χέρια του δυο πήλινα αγγεία, στα οποία υπήρχε δηλητήριον. Μάλιστα στο πρώτον υπήρχε το δηλητήριον που αν το έπινε κανείς θα τρελαινόταν και στο δεύτερο, τέτοιο, ώστε πίνοντάς το να πεθάνη.
Πράγματι ωδήγησαν τον άγιο στο Διοκλητιανό και στον μάγο Αθανάσιον. Ο βασιλεύς διέταξε να του δώσουν να πιη το πρώτον δηλητήριον. Και ο άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριον του πρώτου δοχείου αφού προηγουμένως προσευχήθηκε λέγοντας «Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ο ειπών καν θανάσιμόν τε πίωσιν ου μη αυτούς βλάψη θαυμάστωσον νυν τα ελέη σου». Και δεν έπαθε τίποτα απολύτως.
Μόλις είδαν ότι δεν έπαθε τίποτα, ο βασιλεύς διέταξε να του δώση ο μάγος και το δεύτερον το θανάσιμον. Το ήπιε και αυτό χωρίς να πάθη το παραμικρό. Τότε όλοι έμειναν έκπληκτοι μόλις είδαν το θαύμα αυτό. Ο Διοκλητιανός εξακολουθούσε να επιμένη ότι για να μην πεθάνη ο Γεώργιος είχε δικά του μάγια. Ο μάγος Αθανάσιος που ήξερε πόσο δραστικά ήταν τα δηλητήρια που έδωσε στον Άγιο Γεώργιο αφού εγονάτισε μπροστά στον μάρτυρα ωμολόγησε την Πίστιν του στον Αληθινόν Θεόν. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και εφόνευσαν τον Αθανάσιον αμέσως. Εκείνη την στιγμή έφθασε και η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα, η οποία ωμολόγησε την πίστιν της στον Αληθινόν Θεόν. Και ο σκληρός και άκαρδος Διοκλητιανός διέταξε να την φυλακίσουν και την επομένην να της κόψουν το κεφάλι. Η Αλεξάνδρα ενώ προσευχόταν στην φυλακή παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.

Μαρτυρικόν τέλος του Μεγαλομάρτυρος
Ο άγιος Γεώργιος κλείσθηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στο όνειρό του τον Χριστόν, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα πάρη τον στέφανον του μαρτυρίου και θα αξιωθή της αιωνίου ζωής. Σαν εξημέρωσε διατάχθηκαν οι στρατιώτες να παρουσιάσουν μπροστά του τον άγιον. Πράγματι ο Άγιος Γεώργιος εβάδιζε γεμάτος χαρά προς τον βασιλέα, επειδή προγνώριζε ότι έφθασε το τέλος του. Μόλις λοιπόν τον αντίκρυσε ο Διοκλητιανός του πρότεινε να πάνε στο ναό του Απόλλωνος για να θυσιάση στο είδωλόν του. Αφού μπήκε ο Γεώργιος στο ναό εσήκωσε το χέρι του και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλον να πέση. Αμέσως το είδωλον έπεσε και κομματιάσθηκε.
Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσον πολύ εθύμωσαν που φώναζαν στον Βασιλέα να θανατώση τον Γεώργιον. Ο Διοκλητιανός εξέδωκε τότε διαταγήν, και ο δήμιος του απέκοψε την κεφαλήν.

Read More »
Το Νεοχώρι Παραμυθιάς υποδέχεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Το Νεοχώρι Παραμυθιάς υποδέχεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014 Rating: 5