Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που εμπλέκεται σε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που εμπλέκεται σε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου


Ταυτοποιήθηκε ύστερα από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας ημεδαπός, για κλοπή που έλαβε χώρα την 30/9/2023 σε χωριό των Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος, μαζί με άγνωστους συνεργούς του, εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένου, από όπου με την μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 1.500 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα για την αποκάλυψη της ταυτότητας και των συνεργών του συνεχίζεται.Read More »
Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που εμπλέκεται σε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, που εμπλέκεται σε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Αλλαγές στον ΚΟΚ: Μείωση προστίμων και νέο όριο ταχύτητας στις πόλεις - Πολύ πιο επικίνδυνοι οι άνδρες οδηγοί

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Αλλαγές στον ΚΟΚ: Μείωση προστίμων και νέο όριο ταχύτητας στις πόλεις - Πολύ πιο επικίνδυνοι οι άνδρες οδηγοί


Παλιά αυτοκίνητα, άνδρες οδηγοί, ηλικιωμένοι ή και πολύ νέοι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, ενώ παρά τους κινδύνους οι οδηγοί αυτοκινήτων και οι αναβάτες μηχανών δεν έχουν πειστεί στο σύνολό τους για την αναγκαιότητα χρήσης ζώνης ασφαλείας ακόμα και στα πίσω καθίσματα και κράνους.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021 – 2030 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο καταρτίστηκε από τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στόχος της Ελλάδας βάσει των αρχών του Οράματος Μηδέν και της Προσέγγισης του Ασφαλούς Συστήματος, η επίτευξη του φιλόδοξου οράματος για μηδέν νεκρούς από δυστυχήματα έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, εξήγγειλε την ίδρυση Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς.

Στο υπουργείο την περίοδο αυτή επικαιροποιείται ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ενώ το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί και νομοθετική ρύθμιση για την Οδική Ασφάλεια, η οποία θα βασίζεται στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, θα υπάρξει μείωση στο ύψος των προστίμων για παραβάσεις που δε θεωρείται ότι σχετίζονται με την πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων, ενώ στόχος είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι της Τροχαίας και να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές για τους υπότροπους. Ταυτόχρονα θα εισαχθεί το χαμηλό όριο ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων την ώρα στις πόλεις στο πρότυπο πολλών ευρωπαικών χωρών.

Οι θεσμικές δράσεις, τις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο συνοψίζονται στα εξής:Αυτοματοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων: πλήρης και απρόσκοπτη ψηφιακή σύνδεση με gov.gr
Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: χαμηλά πρόστιμα – συχνοί έλεγχοι, υπότροποι.
Επεμβάσεις στις Πόλεις: θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα, προώθηση των Σχεδίων βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Βελτιώσεις στο Υπεραστικό Δίκτυο: Συντήρηση και λήψη μέτρων χαμηλού κόστους)

Όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός, ο Εθνικός Φορέας θα αποτελέσει το βασικό όργανο των δράσεων που αφορούν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και επεσήμανε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την Οδική Ασφάλεια, που θα βασίζεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Παράλληλα, θα υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων οδικής ασφάλειας και την αξιολόγηση των επιδόσεων οδικής ασφάλειας τόσο σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων όσο και στόχων που έχουν τεθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο, ενώ θα αξιολογείται και η αποτελεσματικότητα των μέτρων συγκρίνοντας τις επιδόσεις οδικής ασφάλειας πριν και μετά την εφαρμογή τους

Ως προς τις συνήθειες των οδηγών, αλλά και τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι:
Ο υψηλότερος δείκτης επικινδυνότητας για τους οδηγούς εντοπίζεται στα επιβατικά αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών και είναι περίπου 4 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τα πιο καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα.
Οι άνδρες οδηγοί παρουσιάζουν 4,6 φορές υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας σε σύγκριση με τις γυναίκες οδηγούς.
Οι ηλικιωμένοι και οι νέοι οδηγοί έχουν 1,6 φορές και 1,3 φορές αντίστοιχα υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας σε σύγκριση με τους οδηγούς ηλικίας 35-54 ετών.
Στο αστικό δίκτυο, παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό οχημάτων που κινείται εντός των ορίων ταχύτητας (55,8% στην Ελλάδα - ΕΕ: 49,7%), συγκριτικά με τους αυτοκινητοδρόμους (76,9% - ΕΕ: 62,3%) και το υπεραστικό δίκτυο (84% - ΕΕ:57,7%).
Ο δείκτης επίδοσης χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι αυξημένος στο αστικό δίκτυο (8,3%) σε σύγκριση με τους αυτοκινητοδρόμους (6,9%) και το υπεραστικό οδικό δίκτυο (5,9%). ?(Σύνολο: 7,4% - ΕΕ: 5,2%).
Η χρήση ζώνης από τους επιβάτες πίσω θέσεων ΙΧ είναι πολύ χαμηλότερη (55,8% - ΕΕ: 75,3%) συγκριτικά με τους επιβάτες μπροστινών θέσεων (65,0% - ΕΕ: 92,0%).
Η χρήση κράνους από τους επιβάτες των μοτοσυκλετών είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τους οδηγούς μοτοσυκλετών, σε όλους τους τύπους οδού. (Οδηγός 80,3% - ΕΕ: 96,9%, Επιβάτης: 65,5% - ΕΕ: 94,7%)
Read More »
Αλλαγές στον ΚΟΚ: Μείωση προστίμων και νέο όριο ταχύτητας στις πόλεις - Πολύ πιο επικίνδυνοι οι άνδρες οδηγοί Αλλαγές στον ΚΟΚ: Μείωση προστίμων και νέο όριο ταχύτητας στις πόλεις - Πολύ πιο επικίνδυνοι οι άνδρες οδηγοί Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Σωτήρη Μήτση

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Ευχαριστήριο του Σωτήρη ΜήτσηΑγαπητοί συνδημότες,

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους, κατά την εκλογική διαδικασία. Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, ούτε για εμένα, ούτε για την παράταξη στην οποία συμμετείχα, είναι εντούτοις απολύτως σεβαστό απ’ όλους μας, αφού αποτύπωσε την ανάγκη των δημοτών για μια διαφορετική διοίκηση.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που επί εννέα έτη επιτέλεσα, ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, αλλά και ως Αντιδήμαρχος, καθώς και για τους αξιόλογους ανθρώπους - υπηρεσιακά στελέχη που γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί τους, στηρίζοντας τις επιλογές μου και εμένα προσωπικά.

Αποχωρώ γνωρίζοντας ότι εργάστηκα έντιμα, με αυταπάρνηση και συνέπεια λόγων και πράξεων, παραδίδοντας ένα μεγάλο ολοκληρωμένο έργο, αλλά και έτοιμες μελέτες για έργο προς υλοποίηση. Έργα υποδομών εξαιρετικής σημασίας και αξίας για τον Δήμο Ηγουμενίτσας και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με σπουδαιότερο όλων, το έργο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα, που υπογράφηκε, κατασκευάστηκε και παραδόθηκε προς χρήση, επί των ημερών της παρούσας διοίκησης.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε, όλα αυτά τα χρόνια, αναθέτοντας μου εξαρχής το καίριο πόστο της Δ.Ε.Υ.Α.Η., αλλά και όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη που ενήργησαν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους για έναν καλύτερο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Με την βεβαιότητα ότι θέσαμε γερά θεμέλια ανάπτυξης, εύχομαι στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο και τους νέους Δημοτικούς Συμβούλους καλή και δημιουργική θητεία.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους!

Σωτήριος Γ. Μήτσης
Read More »
Ευχαριστήριο του Σωτήρη Μήτση Ευχαριστήριο του Σωτήρη Μήτση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Υπογράφτηκε η σύμβαση για την μελέτη του πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού 1.049.000€

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την μελέτη του πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού 1.049.000€Yπογράφηκε μεταξύ του Τ.Ε.Ε. και της αναδόχου ένωσης Οικονομικών Φορέων, η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ (Δ.Ε. ΣΟΥΛΙΟΥ, ΑΧΕΡΟΝΤΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ) (αρ. πρωτ.: 26965/12-9-2023 – ΑΔΑΜ: 23SYMV013400840 2023-09-13), συμβατικής αμοιβής 1,049,151.60 €.


Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της προώθησε ως πρώτης προτεραιότητας το θέμα της Εκπόνησης του Τοπικού Χωρικού-Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο περιλαμβάνει το ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ), με την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το από 29-06-2020 αίτημά της. Η ένταξη της πράξης για χρηματοδότηση από το ως άνω υπουργείο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 και η δημοπράτηση από το Τ.Ε.Ε. στις 18-07-2022.

Ήδη με το από 10-10-2023 αίτημά της, η ανάδοχος ένωση εταιρειών ζητά από τις Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου την παροχή χρήσιμων και αναγκαίων για την αρτιότητα της μελέτης στοιχείων, σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα υποδομών και συγκεκριμένα:

• Υφιστάμενα έργα και δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και αποχέτευσης ομβρίων.
• Προγραμματιζόμενα έργα δικτύων και λοιπών υποδομών
• Χαράξεις πρωτευόντων δικτύων
• Θέσεις Κεντρικών Υποδομών (Ε.Ε.Λ., Υδραγωγεία, Υδρευτικές Γεωτρήσεις κλπ.)
• Σύντομη περιγραφή των προβλημάτων ανά οικισμό

Οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διαδικασία συγκέντρωσης των ως άνω στοιχείων προκειμένου για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος εργασιών, δεδομένου ότι η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της Σύμβασης ορίζεται συνολικά σε τριάντα έξι (36) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του αναδόχου στο Δήμο για τον προγραμματισμό των περαιτέρω ενεργειών.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η κατάρτιση της Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Μ.Π.Σ.), η οποία καθορίζει το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τις σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, τα μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, την ιεράρχηση του οδικού δικτύου, το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, την προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και την γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή του έργου. Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες θα καθορίζονται και Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων, περιοχές και ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και χαμηλών εκπομπών ρύπων, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.Read More »
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την μελέτη του πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού 1.049.000€ Υπογράφτηκε η σύμβαση για την μελέτη του πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού 1.049.000€ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κατοχή αρχαιοτήτων | Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 2 αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων και 5 εικόνες (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Συνελήφθησαν 2 άτομα για κατοχή αρχαιοτήτων | Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 2 αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων και 5 εικόνες (+ΦΩΤΟ)


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομίας και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, στα Ιωάννινα, 59χρονη και 64χρονος, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με γυναίκα που κατέχει παράνομα αρχαιότητες τις οποίες σκοπεύει να πουλήσει, συγκροτήθηκε ειδικό κλιμάκιο της υπηρεσίας και με συνδρομή δικαστικού λειτουργού εντοπίστηκε η 59χρονη και συνελήφθη, καθώς στην οικία της βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και εικόνες.


Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε και η εμπλοκή του 64χρονου στην υπόθεση, ο οποίος επίσης συνελήφθη καθώς είχε προγραμματίσει αγοραπωλησία δύο αμφορέων με 48χρονο αλλοδαπό, ο οποίος περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αναζητείται.


Στην κατοχή τους καθώς και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:-2- οξυπυθμένοι αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων,
-2- δίζωνες εικόνες, που απεικονίζουν την Παναγία και Αγίους,
-3- εικόνες, που απεικονίζουν τον Άγιο Γεώργιο,
μικρός αμφορέας, πιθανόν βυζαντινών χρόνων,
εφυαλωμένο αγγείο κλειστού τύπου,
ασημένιο νόμισμα της Αρχαίας Αθήνας, πιθανόν του 4ου αιώνα π.Χ,
βαλιτσάκι με -2- ζεύγη ραβδοσκόπων, ηλεκτρονική συσκευή συντονισμού των ραβδοσκόπων και φορτιστή αυτής και
συσκευή ανίχνευσης μετάλλων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες παραδόθηκαν για φύλαξη και εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


Read More »
Συνελήφθησαν 2 άτομα για κατοχή αρχαιοτήτων | Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 2 αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων και 5 εικόνες (+ΦΩΤΟ) Συνελήφθησαν 2 άτομα για κατοχή αρχαιοτήτων | Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 2 αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων και 5 εικόνες (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Ο καιρός σήμερα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Ο καιρός σήμερα
Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις με περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές και μόνο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο, κυρίως στη Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 19 βαθμούς), 7 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 14 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 8 έως τους 21 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 12 έως 24 βαθμούς στην Κρήτη, 13 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Read More »
Ο καιρός σήμερα Ο καιρός σήμερα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Αλλαγή ώρας 2023: Πότε θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω
Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, δηλαδή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, αλλάζει η ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω στις 04:00.

Η αλλαγή ώρας για το 2023 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.»
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.


Read More »
Αλλαγή ώρας 2023: Πότε θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω Αλλαγή ώρας 2023: Πότε θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη στην Παραμυθιά

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη στην ΠαραμυθιάΟ Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται να έρθει στην Παραμυθιά για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα.


Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Read More »
Παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη στην Παραμυθιά Παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Αλλαγές για τους αγρότες με το νέο ασφαλιστικό

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Αλλαγές για τους αγρότες με το νέο ασφαλιστικόΡυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό των αγροτών αλλά και την χορήγηση – για πρώτη φορά – επιδόματος μητρότητας και στις αγρότισσες, περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ από τις 6.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών στον e – ΕΦΚΑ για τους αγρότες που επιθυμούν να προχωρήσουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης και Εξορθολογισμός της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας», η δυνατότητα συνταξιοδότησης και των αγροτών με οφειλές θα γίνει «με αυστηρά κριτήρια διαπίστωσης πραγματικής αδυναμίας πληρωμής».

Συνταξιοδότηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών και επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες

Αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών

Συνταξιοδότηση με οφειλές 10.000 ευρώ

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχέδιου περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία όπως επισημαίνεται «δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, πλην όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ}.

Ειδικότερα, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από €20.000 σε €30.000 (από €6.000 σε €10.000 για τον π. Ο.Γ.Α.), για οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας τους και, ταυτόχρονα, έχουν καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Για το ποσό από €20.000 έως €30.000 (€6.000 ως €10.000 για τον π. ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις €12.000 (€6.000 για οφειλέτες του π. ΟΓΑ).

Παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με οφειλές €29.000 δικαιούται μηνιαία σύνταξη €750. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση αρχικά θα ανέρχεται σε €750 x 60% = €450, και αυτός θα λαμβάνει €300. Εντός 20 μηνών η οφειλή του θα έχει μειωθεί κατά €450 x 20 = €9.000, με το υπόλοιπό του να ανέρχεται σε €20.000. Από αυτό το σημείο και έπειτα θα ενταχθεί στο καθεστώς των 60 δόσεων. Η νέα του παρακράτηση θα είναι €20.000/60 = €333,33 ως την αποπληρωμή της οφειλής και θα λαμβάνει σύνταξη € 416,67 το μήνα για 60 μήνες.

Επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες

Για πρώτη φορά προβλέπεται η απονομή επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.
Read More »
Αλλαγές για τους αγρότες με το νέο ασφαλιστικό Αλλαγές για τους αγρότες με το νέο ασφαλιστικό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Δωρεάν εξετάσεις ψηφιακής μαστογραφίας στο ιατρικό διαγνωστικό κέντρο ΥΓΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Δωρεάν εξετάσεις ψηφιακής μαστογραφίας στο ιατρικό διαγνωστικό κέντρο ΥΓΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Προγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού ΦΩΦΗ ΓΕΝΗΜΑΤΑ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν
Η δράση αφορά προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού.

Το ιατρικό διαγνωστικό κέντρο ΥΓΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ συμμετέχει στο πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης και προσφέρει δωρεάν εξετάσεις ψηφιακής μαστογραφίας 
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι κάθε γυναίκα πολίτης της Ελλάδας, ΕΕ, ή τρίτων χωρών που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50-69 και διαθέτει ΑΜΚΑ.Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
Read More »
Δωρεάν εξετάσεις ψηφιακής μαστογραφίας στο ιατρικό διαγνωστικό κέντρο ΥΓΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Δωρεάν εξετάσεις ψηφιακής μαστογραφίας στο ιατρικό διαγνωστικό κέντρο ΥΓΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

ΑΣΕΠ: Πάνω από 14.000 μόνιμες προσλήψεις σε υπουργεία το 2024

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
ΑΣΕΠ: Πάνω από 14.000 μόνιμες προσλήψεις σε υπουργεία το 2024


Τον προσλήψεων του έτους 2024 παρουσίασε χτες, Τετάρτη, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αφού αυτός πρώτα εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα, η κα. Κεραμέως ανακοίνωσε πως το επόμενο έτος αναμένεται να γίνουν συνολικά 16.521 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίες υπόκεινται στον κανόνα 1 προς 1, μία πρόσληψη, δηλαδή, για κάθε μία αποχώρηση.

Να σημειωθεί ότι από τις 16.521 προσλήψεις, τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή τις 14.082 προσλήψεις, καταλαμβάνουν τα υπουργεία. Θα μείνει ένας μικρός αριθμός θέσεων (2.439), οι οποίες θα διανεμηθούν σε λοιπούς φορείς του Δημοσίου, όπως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι για τις παραπάνω προσλήψεις, ένας μεγάλος αριθμός, πτυχιούχων ΠΕ και ΤΕ, θα καλυφθεί από τους επιτυχόντες του πανελλήνιο γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του proson.gr, ο αριθμός των προσλήψεων που θα προκύψει από «δεξαμενή» του ΑΣΕΠ, αναμένεται να ξεπεράσει τις 6.000 προσλήψεις.

Σε κάθε περίπτωση οι 16.521 θέσεις που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών θα καλυφθούν μέσω μικρών ή μεγάλων προκηρύξεων ΑΣΕΠ.

Η κατανομή ανά υπουργείο

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά την κατανομή των 14.082 προσλήψεων, ανά υπουργείο, όπως την παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι οι προσλήψεις αυτές δεν αφορούν απαραίτητα θέσεις «μέσα» στα υπουργεία. Για παράδειγμα η πλειονότητα των 6.500 προσλήψεων στο υπουργείο Υγείας προορίζεται για την κάλυψη θέσεων στο ΕΣΥ.

Αναλυτικά η κατανομή:

Υπουργείο Προσλήψεις
Υπουργείο Υγείας 6.500
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 1.757
Υπουργείο Δικαιοσύνης 1.260
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 1.150
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 990
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 750
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 388
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 279
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας 208
Υπουργείο Ναυτιλίας 197
Υπουργείο Πολιτισμού 108
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 107
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών 103
Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας 91
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 80
Υπουργείο Εξωτερικών 48
Υπουργείο Ανάπτυξης 21
Υπουργείο Τουρισμού 19
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου 17
Υπουργείο Εσωτερικών 9
Σύνολο 14.082

Read More »
ΑΣΕΠ: Πάνω από 14.000 μόνιμες προσλήψεις σε υπουργεία το 2024 ΑΣΕΠ: Πάνω από 14.000 μόνιμες προσλήψεις σε υπουργεία το 2024 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Παναγιώτης Ζώτος: Από την Ηγουμενίτσα… στις διεθνείς αγορές

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Παναγιώτης Ζώτος: Από την Ηγουμενίτσα… στις διεθνείς αγορές


Μια εταιρεία που από το 2014 ειδικεύεται στο service, την επισκευή και το customization μηχανών espresso, η Volt & Shot, χαράσσει ανοδική πορεία. Ο ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Ζώτος, δεν σταματά να θέτει νέους στόχους και να τους κατακτά έναν προς έναν!

Πώς προέκυψε η ιδέα για την ίδρυση της Volt & Shot;
Έχοντας διανύσει μια πορεία στον χώρο του καφέ είτε ως barista είτε ως quality control σε εταιρείες καφέ για πολλά χρόνια, το τεχνικό κομμάτι με κέρδισε. Και έτσι πήρα την απόφαση να ιδρύσω την Volt & Shot.

Πόσα χρόνια μετράτε;
Η εταιρεία μας, πλέον, διανύει τον έκτο χρόνο από την ίδρυσή της, αλλά η τριβή μας στον χώρο του καφέ φέτος κλείνει μια δημιουργική και γεμάτη εμπειρίες δεκαετία.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε;
Εμείς προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του μια μηχανή espresso. Αλλά η βασική μας εξειδίκευση είναι στο customization των μηχανών και την ανακατασκευή τους. Δίνουμε τη δυνατότητα σε έναν επαγγελματία να φτιάξει τη μηχανή του όπως ακριβώς έχει φανταστεί και σε έναν ταλαιπωρημένο εξοπλισμό ξανά ζωή. Επίσης, δίνουμε την επιλογή στον πελάτη μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων πούδρας που διαθέτουμε να επιλέξει αυτός και τον τρόπο βαφής και το χρώμα. Στην ιστοσελίδα μας www.cmdtech.gr υπάρχουν μερικά δείγματα δουλειάς μας και μπορεί όποιος θέλει να μας γνωρίσει και να δει αναλυτικότερα τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Η εταιρεία βρίσκεται σε μια επαρχιακή πόλη… Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να μείνετε στην Ηγουμενίτσα;
Η επαρχία κρύβει αρκετές δυσκολίες. Όταν κάνεις μια τόσο εξειδικευμένη δουλειά, χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο και ψάξιμο για να προχωρήσεις παρακάτω τη δουλειά σου. Χρειάζεται να ταξιδεύεις, να εκπαιδεύεσαι και να ενημερώνεσαι συνεχώς με οποιοδήποτε κόστος. Αλλά πιστεύω ότι οι χαλαροί ρυθμοί της επαρχίας το ανταμείβουν όλο αυτό. Και επίσης πιστεύω πραγματικά ότι αν κάνεις κάτι σωστά, θα ανταμείβεσαι όπου κι αν βρίσκεσαι.

Υπήρξε ποτέ η σκέψη να μετακομίσετε στην Αθήνα;
Η σκέψη υπάρχει και τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο-πελάτες μας είναι αρκετά θετικά. Πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση, από επαγγελματικής άποψης, μόνο θετική πλευρά μπορεί να έχει. Από την άλλη, σε προσωπικό επίπεδο, για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει στην επαρχία με πιο χαλαρούς ρυθμούς, όπως εγώ, η μετάβαση σε έναν πιο αστικό τρόπο διαβίωσης θα είναι αρκετά απαιτητική.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό έργο που θυμάστε;
Γενικά, είμαι από τους ανθρώπους που δεν συμβιβάζομαι εύκολα και δεν θα πω ότι έχω ολοκληρώσει κάποιον από τους στόχους μου, αλλά ένα σημαντικό γεγονός για την εταιρεία και τη δουλειά μας είναι ότι σε μια μικρή επαρχιακή πόλη έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε με διάφορες πολυεθνικές εταιρείες και αρκετούς αξιόλογους επαγγελματίες από τον χώρο της καφεστίασης.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Όπως γνωρίζετε, η τεχνολογία τρέχει με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς. Το ίδιο συμβαίνει και στον κλάδο του καφέ. Ένας βασικός στόχος μας είναι η συνεχής εκπαίδευσή μας, ώστε να κατέχουμε την κατάλληλη εξειδίκευση σε ό,τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.


INFO
Σεφέρη 10, Ηγουμενίτσα, τηλ. 694 052 3803

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine
Read More »
Παναγιώτης Ζώτος: Από την Ηγουμενίτσα… στις διεθνείς αγορές Παναγιώτης Ζώτος: Από την Ηγουμενίτσα… στις διεθνείς αγορές Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Το Σάββατο το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Σπύρο Μαρκιανίδη

Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023
Το Σάββατο το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Σπύρο Μαρκιανίδη
Read More »
Το Σάββατο το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Σπύρο Μαρκιανίδη Το Σάββατο το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Σπύρο Μαρκιανίδη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023 Rating: 5

Σελίδες