Αναστάτωση με ανήλικο που εντοπίστηκε λιπόθυμος στο δρόμο

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Αναστάτωση με ανήλικο που εντοπίστηκε λιπόθυμος στο δρόμο


Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν στο πεζοδρόμιο, δίπλα στο Πάρκο Κατσάρη έγινε αντιληπτός ένας ανήλικος ο οποίος είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Άνθρωποι που έκαναν την βόλτα τους αλλά και από τα παρακείμενα καταστήματα έσπευσαν να βοηθήσουν, χωρίς όμως ο νεαρός να ανταποκρίνεται.

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και στη συνέχεια ο ανήλικος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πρόκειται για έναν 14χρονο ενώ από τις εκτιμήσεις της αστυνομίας και των γιατρών προκύπτει ότι ο ανήλικος είχε καταναλώσει ποσότητα αλκόολ που ήταν και η αιτία της λιποθυμίας στο πεζοδρόμιο.

Παρόλα αυτά υποβάλλεται σε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Αναστάτωση με ανήλικο που εντοπίστηκε λιπόθυμος στο δρόμο Αναστάτωση με ανήλικο που εντοπίστηκε λιπόθυμος στο δρόμο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

ΒΙΝΤΕΟ | Η Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
ΒΙΝΤΕΟ | Η Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά


Με σύμμαχο τον καιρό και με την παρουσία των τοπικών αρχών, κορυφώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Παραμυθιά, ο διπλός εορτασμός της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο εορτασμός της ημέρας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με την τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου, συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Σουλιωτών και κορυφώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδο Κ. Καραμανλή, την οποία ξεκίνησε το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης “Σουλιώτες”.

Read More »
ΒΙΝΤΕΟ | Η Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά ΒΙΝΤΕΟ | Η Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.
Read More »
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή της θητείας του νέου περιφερειακού συμβουλίου, εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της Γ. Πρέντζα στην περιφερειακή επιτροπή. Παρά την προσπάθεια μας από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, να αλλάξει ο χώρος συνεδρίασης ώστε να μπορεί να καλύπτεται δημοσιογραφικά και να υπάρχει χώρος παρακολούθησης από όποιον πολίτη επιθυμεί να παρακολουθήσει την εκ του νόμου ανοιχτή διαδικασία, η πλειοψηφία δια του κ. περιφερειάρχη αρνήθηκε να αλλάξει ο χώρος συνεδρίασης, με την ανοχή των επικεφαλής των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως δημόσια καταγγείλαμε. Οι μικρές αλλαγές χωροταξίας αντικειμένων του ίδιου χώρου προκειμένου να δείχνει πιο μεγάλος, δεν άλλαξαν τίποτα ουσιαστικό.

Το κύριο πρόβλημα ως προς την διαδικασία της συνεδρίασης, που σχετίζεται με την ακαταλληλότητα του χώρου, αφορά την έλλειψη μικροφώνων οπότε και την απουσία δυνατότητας καταγραφής πρακτικών για ό,τι σημαντικό και ασήμαντο έχει λεχθεί εισηγητικά και στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού ελέγχου. Η μη καταγραφή πρακτικών οδηγεί σε αδυναμία αναδρομικού ελέγχου των τοποθετήσεων των μελών της επιτροπή και αποκρύπτει την συζήτηση που διενεργείται. Αυτό μπορεί να το επιδιώκει μόνο όποιος θέλει να αδυνατήσει τον δημόσιο έλεγχο και όποιος έχει να κρύψει κάτι.

Οι συνθήκες διενέργειας της συνεδρίασης οδηγούνε σε συνειδητό, πλήρη εκφυλισμό την συζήτηση, η οποία σε κάθε επιτροπή έχει χαρακτήρα ενημέρωσης και όχι διαλογικής, υπεύθυνης συζήτησης και ψηφοφορίας. Είναι αδιανόητο συνεδριάσεις με 100 θέματα, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να επιδιώκεται σκοπίμως και κατ΄εξακολούθηση από την πλειοψηφία να ολοκληρώνονται σε μια έως μιάμιση ώρα.

Οι συνεδριάσεις με ευθύνη του προέδρου-περιφερειάρχη, αλλά και των υπολοίπων μελών της επιτροπής δεν έχουν καμία δομή και περιεχόμενο. Κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής ο περιφερειάρχης δεν εισηγείται κάθε θέμα αλλά απλά αναγιγνώσκει τον τίτλο του θέματος, τίτλος που συχνά δεν είναι ακριβής και σίγουρα δεν καλύπτει όλες τις πλευρές του υπό συζήτηση θέματος.

Δεν υπάρχει τήρηση της διαδικασίας ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τα μέλη της επιτροπής, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις να γίνονται με διακοπή της ροής ανάγνωσης του περιφερειάρχη που προκαλεί συχνά ενόχληση διότι καθυστερεί η διαδικασία.

Ούτε καν ψηφοφορία δεν γίνεται για τα θέματα, με αποτέλεσμα η γραμματέας της επιτροπής να επικοινωνεί με τα μέλη της επιτροπής μετά το πέρας της συνεδρίασης για να καταγράψει τις ψήφους και τις πιθανές εκ των υστέρων τοποθετήσεις. Αυτή η διαδικασία είναι βολική πιθανά για τον περιφερειάρχη ο οποίος αντιμετωπίζει την συνεδρίαση με όρους «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» αλλά και τα μέλη της επιτροπής από την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση οι οποίοι είτε δεν έχουν διαβάσει τις γραπτές εισηγήσεις για να ερωτήσουν και να τοποθετηθούνε, είτε θέλουν να λειτουργεί η επιτροπή με όρους «πρωϊνού καφέ μεταξύ φίλων».

Είναι τέτοιος ο εκφυλισμός της διαδικασίας, που επανειλημμένα σε ερωτήσεις του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. προς τον εισηγητή-περιφερειάρχη για θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο περιφερειάρχης δηλώνει άγνοια και παραπέμπει σε απαντήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες που εισφέρουν το θέμα….. μετά από την ψήφιση του θέματος για το οποίο ο εισηγητής-περιφερειάρχης δηλώνει άγνοια.

Ούτε οι δεκάδες απευθείας αναθέσεις, ούτε οι δεκάδες διαγωνισμοί χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με βάση το άρθρο 32 του ν. 4412/2016, που αποτελούνε πλέον μάστιγα μπορούνε να αποκρυφτούνε αλλά ούτε και οι πολιτικές προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής για στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος των λαϊκών αναγκών μπορούνε επίσης να αποκρυφτούνε. Ούτε βέβαια η ελαφρότητα με την οποία η επιτροπή απλά επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις του περιφερειάρχη, χωρίς να συζητά και να αποφασίζει, με κραυγαλέα την απουσία δυνατότητας δημοσίου ελέγχου, μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή.

Ζητάμε 1ον να μεταφερθεί η συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και να καταγράφονται τα πρακτικά την στιγμή των τοποθετήσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί και η υβριδιακή συνεδρίαση με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως συμμετοχή όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και η πλατιά πρόσβαση του λαού στη συζήτηση μιας επιτροπής που διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα.

2ον Να τηρείται αυστηρά η στοιχειώδης διαδικασία των ερωτήσεων, των τοποθετήσεων και της ψηφοφορίας για κάθε θέμα.

3ον Να παρευρίσκονται οι διευθυντές των υπηρεσιών που εισφέρουν τα θέματα στην συνεδρίαση, για να απαντάνε σε ερωτήματα που ο εισηγητής-περιφερειάρχης επανειλημμένα δηλώνει αδυναμία απάντησης. Άλλωστε η διαδικασία αυτή τηρείται και στην συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος αλλά και στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Όλα τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής έχετε πολιτική και θεσμική συνευθύνη να σταματήσει ο πλήρης εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Πρέντζας Γεώργιος
Κωτσαντής Κωνσταντίνος
Αλιφτήρας Γεώργιος
Ζέκα-Πάσχου Κωνσταντίνα
Read More »
ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή για κλοπή από ηλικιωμένο

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή για κλοπή από ηλικιωμένο 

Ταυτοποιήθηκε, ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπή, η οποία κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε υπόθεση κλοπής, που έλαβε χώρα προχθές (23-03-2024) το πρωί στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η κατηγορούμενη, μαζί με ακόμη δύο άγνωστες συνεργούς της, προσέγγισαν ηλικιωμένο και απασχολώντας τον με διάφορες προφάσεις, αφαίρεσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτές το πορτοφόλι του, που περιείχε χρηματικό ποσό 110 ευρώ.

Η σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση των συνεργών της συνεχίζεται.
Read More »
Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή για κλοπή από ηλικιωμένο Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή για κλοπή από ηλικιωμένο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Οι αγώνες, οι θυσίες και το άδοξο τέλος των αγωνιστών του ΄21

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Οι αγώνες, οι θυσίες και το άδοξο τέλος των αγωνιστών του ΄21


Αρκετοί αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, αντί να ανταμειφθούν από την πατρίδα με τιμές για την προσφορά τους στον Αγώνα, σαν τον Κρόνο που τρώει τα παιδιά του, άλλοι δέχτηκαν ύβρεις, άλλοι διασύρθηκαν με απαράδεκτες κατηγορίες, κάποιοι άλλοι φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν και ορισμένοι κατάντησαν ζητιάνοι στα δυσμάς του βίου τους για να επιβιώσουν… 
Ποιοί; Οι μεγάλοι Αγωνιστές της Επαναστάσεως του ΄Εθνους μας το 1821.


Αλέξανδρος Υψηλάντης, τα οστά του στα αζήτητα στο Τελωνείο Αθηνών!!!!

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συνελήφθη μετά τη μάχη στο Δραγατσάνι από τους Αυστριακούς, κλείστηκε στα υγρά μπουντρούμια και αποφυλακίστηκε με κλονισμένη την υγεία. Πέθανε τρείς μήνες μετά (19-1-1828), μόλις 36 ετών, εγκαταλελειμμένος στη Βιέννη! Το απαράδεκτο για το ελληνικό κράτος, είναι, πως, όταν μεταφέρθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 τα οστά του, σε μικρό κιβώτιο, απο το Ιάσιο στην Ελλάδα, έμειναν για μία διετία στα αζήτητα του τελωνείου του Αεροδρομίου Αθηνών!. Τα οστά του βρίσκονται θαμμένα στην αυλή παρεκκλησίου στο Πεδίον ΄Αρεως.

Ο Αδελφός του Δημήτριος Υψηλάντης, διασύρθηκε και κατηγορήθηκε, επειδή διαφώνησε για έναν συμβιβασμό με τους Οθωμανούς, από ανεγκέφαλους, που με Ψήφισμα τον καθαίρεσαν και τον υποβίβασαν σε πολίτη β΄ τάξεως!.. Ευτυχώς ένα χρόνο μετά, (20-3-1827), ο σουλιώτης στρατηγός Κίτσος Τζαβέλας πέτυχε στην Συνέλευση, ακύρωση του ατιμωτικού αυτού Ψηφίσματος.


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καταδικάστηκε στην ποινή του θανάτου.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φυλακίσθηκε δυο φορές. Την πρώτη στο Ναύπλιο με τον γιο του Πάνο στις αντιπαραθέσεις πολιτικών –στρατιωτικών και τη δεύτερη στο Παλαμήδι το 1833, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, γιατί διαφώνησαν με την πολιτική της αντιβασιλείας. Στις 25-5-1834 καταδικάστηκε σε θάνατο παρά τις διαφωνίες Τερτσέτη-Πολυζωϊδη. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835 και του απενεμήθη ο βαθμός του στρατηγού.


Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, έδωσε το βιός της και δολοφονήθηκε

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, που ξόδεψε την περιουσία της στον Αγώνα, επειδή αντέδρασε και ζήτησε να αποφυλακισθεί ο Κολοκοτρώνης, κρίθηκε επικίνδυνη, συνελήφθη, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στις Σπέτσες. Δολοφονήθηκε από τους συμπεθέρους της Κουτσαίους, χωρίς να αναζητηθούν οι δράστες.

Η Μαντώ Μαυρογένους, που διέθεσε τα πλοία της στον αγώνα, απογοητευμένη από τον ατυχή έρωτα της με το Δημήτριο Υψηλάντη και καταδιωκόμενη από τον Ιωάννη Κωλέττη, πέθανε στη Μύκονο πάμπτωχη, παραγκωνισμένη και λησμονημένη από την πατρίδα που ελευθέρωσε.


Νικηταράς Τουρκοφάγος, κατάντησε ζητιάνος έξω από εκκλησιά για να επιβιώσει

Ο Νικηταράς Τουρκοφάγος ( «πούχε στα πόδια του φτερά και στην καρδιά ατσάλι»). Ο αγωνιστής αυτός τη Επανάστασης Νικήτας Σταματελόπουλος, συνελήφθη το 1839 από την κυβέρνηση και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή, γιατί τάχα το ρωσόφιλο κόμμα που ανήκε, επεδίωκε αντικατάσταση του Όθωνα με κάποιον Ρώσο πρίγκιπα. Εξέτισε την ποινή στις φυλακές Αιγίνης και αποφυλακίστηκε με κλονισμένη υγεία, σχεδόν ολική τύφλωση, από τα βασανιστήρια. Αντί για σύνταξη, τού χορηγήθηκε «άδεια επαιτείας» στον ναό της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά «εκάστην Παρασκευή!»


Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονήθηκε από τον Ιωάννη Γκούρα

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, συλλαμβάνεται στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου με εντολή της κυβέρνησης Κωλέττη – Κουντουριώτη από το πρωτοπαλίκαρό του Γιάννη Γκούρα, μεταφέρεται στη Μονή Αγίου Σεραφείμ στον Ελικώνα και μετά στο φρούριο των Αθηνών, προπηλακιζόμενος και λιθοβολούμενος. Στις 5-6-1825, με διαταγή του Γκούρα, τρείς άνδρες του τον θανατώνουν μετά από βασανιστήρια και τον πετούν στο λιθόστρωτο του ναού της Απτέρου Νίκης, για να θεωρηθεί ότι κατέπεσε επιχειρώντας να δραπετεύσει! Τι σοφίζονταν οι απάνθρωποι…

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ηγετική μορφή του Αγώνα, φυλακίστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στο Ναύπλιο, όταν ξέσπασε στη Μάνη ανταρσία απο τον αδελφό του Τζαννή Μαυρομιχάλη. Ζήτησε τότε να πάει στη Μάνη να καθησυχάσει τα πράγματα, δεν του επετράπη, και όταν επεχείρησε να διαφύγει με αγγλικό πλοίο, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Αποφυλακίσθηκε το 1832, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια από τους γιους του, με ηθικούς αυτουργούς τους αγγλογάλλους, στις 27-9-1831.


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατηγορήθηκε από τον Μαυροκορδάτο για συναλλαγές με τον Ομέρ Βρυώνη

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επι τετράμηνο, 2-4 έως 25-6-1834 κατηγορήθηκε και διασύρθηκε από τον Μαυροκορδάτο, ότι τάχα υποσχέθηκε εγγράφως στον Ομέρ Βρυώνη να του παραδώσει Μεσολόγγι και Αιτωλικό. Εκρίθη ένοχος εσχάτης προδοσίας, κατέφυγε αργότερα στο Ναύπλιο, όπου η κυβέρνηση τον αποκατέστησε πλήρως. Τραυματίσθηκε θανάσιμα πολεμώντας τους τούρκους στο Κερατσίνι και υπήρξε έντονη φημολογία, ότι τον σκότωσε ελληνικό βόλι, χωρίς να αποδεικνύεται…

Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης καταδικάστηκε το 1852 σε θάνατο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Όθωνα. Δυο χρόνια μετά αφέθηκε ελεύθερος και ονομάστηκε το 1864 στρατηγός από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄

Από τον Τάσο Κ. Κοντογιαννίδη*


Read More »
Οι αγώνες, οι θυσίες και το άδοξο τέλος των αγωνιστών του ΄21 Οι αγώνες, οι θυσίες και το άδοξο τέλος των αγωνιστών του ΄21 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά εκείνη την ημέρα - Πώς καθιερώθηκε

Κάθε χρόνο είθισται την 25η Μαρτίου στο τραπέζι της ημέρας να πρωταγωνιστεί ένα και μόνο πιάτο. Μπακαλιάρος (τηγανητός, ψητός, βραστός, μικρή σημασία έχει) με σκορδαλιά. Μία παράδοση που συμβαδίζει εκατοντάδες χρόνια με την ημέρα και την θρησκευτική πλευρά της. Κάθε 25η Μαρτίου από το 1938 και μετά εορτάζονται μαζί τόσο η εθνική εορτή όσο και η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γιατί, όμως, επιλέγουμε το συγκεκριμένο ψάρι και -ειδικότερα- ποιος είναι ο λόγος πίσω από τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Μπακαλιάρος: Μια παύση στη σκληρή νηστεία

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μακράν η πιο αυστηρή του χριστιανισμού. Για 40 ημέρες η διατροφή των πιστών περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα αφού δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή ακόμα και το λάδι. Ωστόσο, στη διάρκεια της σκληρής αυτής νηστείας πέφτει πάντα μέσα και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γεγονός ιδιαίτερα χαρμόσυνο στη χριστιανική πίστη που δεν μπορεί παρά να εορταστεί καταλλήλως. Για τη συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, γίνεται μια παύση στη νηστεία και προβλέπεται ένα μικρό παραστράτημα, όπου το ψάρι, το λάδι και το κρασί επιτρέπονται.

Γιατί όμως μπακαλιάρο;

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα, εκτός από το μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο και τον νησιωτικό της χώρο, έχει και έναν μεγάλο ορεινό όγκο γεμάτο από πανέμορφα χωριά. Εκεί δηλαδή όπου στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα ψάρι δεν έβρισκες εύκολα, εκτός... αν έψαχνες για μπακαλιάρο! Το ωραίο αυτό ψάρι με την ολόλευκη κρουστή σάρκα, παρόλο που συχνά το βρίσκουμε και στη Μεσόγειο, προτιμά να κολυμπάει κυρίως στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, οπότε οι χώρες που τον αλιεύουν περισσότερο είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία που του έχει μάλιστα τεράστια αδυναμία (στην πορτογαλική κουζίνα υπάρχουν περισσότερες από 400 συνταγές με μπακαλιάρο!). Οι λαοί αυτοί, εδώ και αιώνες συνηθίζουν να παστώνουν τον μπακαλιάρο και να τον εμπορεύονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου (και όχι μόνο), φυσικά και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ο παστός μπακαλιάρος πρωτοήρθε στη χώρα μας τον 15ο αιώνα και προτιμήθηκε αμέσως καθώς μπορεί να διατηρηθεί για πολύ περισσότερες μέρες από ένα φρέσκο ψάρι και άρα να ταξιδέψει αναλλοίωτο ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η κωδική του ονομασία είναι «ψάρι του βουνού», αλλά και «Φτωχογιάννης», μια που η χαμηλή τιμή του τον καθιστά προσιτό σε όλους.

Στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας συναντάμε άπειρες συνταγές για να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο μας: πλακί, ψητό, βραστό, με χόρτα, με σταφίδες, με πατάτες κ.ά. Ωστόσο, η συνταγή που κερδίζει πάντα (ίσως γιατί είναι η πιο μερακλίδικη) είναι ο τηγανητός, που έχει στο πλάι του μια… δυναμική, πλούσια σκορδαλιά.

Read More »
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου; Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους με τη νέα ψηφιακή σχέση πολίτη – Εφορίας

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους με τη νέα ψηφιακή σχέση πολίτη – Εφορίας

Αποκλειστικά ψηφιακή θα είναι η σχέση πολίτη Εφορίας από εδώ και στο εξής, γράφοντας έτσι τον επίλογο σε εικόνες του παρελθόντος με τις απίστευτες ουρές και την ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους. Ταυτόχρονα σφίγγει ο κλοιός γύρω από βραχύβιες εταιρίες «φαντάσματα» που ποτέ δεν πληρώνουν φόρους.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ προχωρούν στην υλοποίηση του οδικού χάρτη που έχουν προγραμματίσει, ο οποίος επιφέρει αφενός πολύ λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες και ταυτόχρονα ένα φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο και κυρίως πιο αποτελεσματικό.

Μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, επιχειρείται μερική αλλαγή στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, με την θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων, τόσο προς την πλευρά του ελεγχόμενου, όσο και του ελεγκτή, έτσι ώστε ο χρόνος διάρκειας ενός ελέγχου να είναι οριοθετημένος.

Την ίδια στιγμή μέσα από το νομοσχέδιο, γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα «παράθυρα» που εκμεταλλεύονταν κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως εποχικές ώστε να αποφεύγουν την καταβολή των προβλεπόμενων φόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση καθιερώνεται ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες πληρώνουν μια δόση ΦΠΑ και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Παράλληλα νομοθετείται η αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, ενώ καταργείται η προσκόμιση βιβλίων για έλεγχο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Aναλυτικά οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου

1. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

2. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων: Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.

3. Παροχή πληροφοριών: Η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

4. Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ: Η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη για μια σειρά ειδοποιήσεων της ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. όταν εξοφλείται μια δόση της φορολογίας εισοδήματος η ΑΑΔΕ στέλνει email στον φορολογούμενο με το οποίο τον ειδοποιεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσει» την απόδειξη πληρωμής της δόσης). Η επικοινωνία με τις «κλασικές» μεθόδους (επιστολές, επιδόσεις κλπ.) θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Τα οφέλη

Το βασικό όφελος από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, πέρα από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής αποτύπωσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, αποφορτίζοντας παράλληλα και τα Δικαστήρια.

Η τήρηση όλων των αρχείων της Φορολογικής Διοίκησης θα πρέπει να γίνεται και ψηφιακά ενώ ψηφιοποιείται παράλληλα το έγχαρτο αρχείο της ΑΑΔΕ που περιλαμβάνει τα έγγραφα που εκδίδει και λαμβάνει.

5. Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας: Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.

6. Συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους: Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

7. Αποσαφηνίζονται επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου: Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα). Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Read More »
Τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους με τη νέα ψηφιακή σχέση πολίτη – Εφορίας Τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους με τη νέα ψηφιακή σχέση πολίτη – Εφορίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Nέες αυξήσεις φωτιά στα διόδια: Στα 85,50 ευρώ η διαδρομή από τον Έβρο στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Nέες αυξήσεις φωτιά στα διόδια: Στα 85,50 ευρώ η διαδρομή από τον Έβρο στην Ηγουμενίτσα


Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, τα διόδια για τη διαδρομή Ηγουμενίτσα – Κήποι Έβρου με επιστροφή, απόσταση συνολικά 1.316 χιλιομέτρων, θα αυξηθούν κατά 120% με την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου στους ιδιώτες και συγκεκριμένα:

-Τα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα θα πληρώνουν 85,5 ευρώ από 38,4 σήμερα
-Τα λεωφορεία και φορτηγά 214 ευρώ από 96 σήμερα
-Οι νταλίκες 300 ευρώ από 134,4 σήμερα

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό, την αναφορά των οποίων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρης Μαμουλάκης, όσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης στους ιδιώτες εντοπίζονται τα εξής:

-Το εφάπαξ τίμημα μειώθηκε κατά 170 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα ενώ σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ότι το εφάπαξ τίμημα θα είναι 1.496.100.000 (1,496 δισ. ευρώ) λίγο πριν την κατάθεση ή και κατά την φάση κατάθεσης των τευχών στο ελεγκτικό ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μείωση του τιμήματος κατά 170 εκατομμύρια ευρώ κάτι που επιβεβαιώθηκε και από της εγγραφές του στον προϋπολογισμό του 2024.

-Το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει να εκχωρήσει στον παραχωρησιούχο δημόσια έσοδα ύψους 11,35 δισεκατομμύρια ευρώ και αντ’ αυτού να εισπράξει 2.180.000.000 (κατά την προσφορά ήταν 2,35 δισ. ευρώ) στη διάρκεια των 35 ετών.

Αναλυτικά η αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το υπουργικό συμβούλιο με το ΦΕΚ 24/16.02.2024 εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Υποδομών να συνυπογράψουν εκ μέρους του δημοσίου την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων. Αυτό ήρθε ως επακόλουθο του «προσυμβατικού» ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αποδοχή του παρόλο που έγιναν ουσιαστικές τροποποιήσεις στην σύμβαση μετά την κατάθεση προσφορών. Αναρωτιέται κανείς αν αυτό, ακόμη και αν προβλέπεται στην διακήρυξη, αποτελεί διαδικασία εξασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου και ποιος είναι τελικά ο ρόλος του «ελευθέρου» ανταγωνισμού και της διαφάνειας όταν κάνεις δεν γνωρίζει επίσημα ποιοι είναι οι όροι της σύμβασης ακόμη και μετά την κατάθεση των προσφορών. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ενώ αρχικά ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ ότι το εφάπαξ τίμημα θα είναι €1.496.100.000 (1,496 δισ.€) λίγο πριν την κατάθεση ή και κατά την φάση κατάθεσης των τευχών στο ελεγκτικό ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μείωση του τιμήματος κατά 170εκ € κάτι που επιβεβαιώθηκε και από της εγγραφές του στον προϋπολογισμό του 2024. 
Επίσης η εκτίμηση με βάση τα ετήσια έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο κατά τα 35 έτη ανέρχονταν αρχικά σε €850.000.000 σύμφωνα με την πρόβλεψη της σύμβασης για επιστροφή του 7,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα έσοδα αυτά ενδέχεται να μειωθούν αφού το επιτρέπουν οι τροποποιήσεις της σύμβασης μετά την κατάθεση προσφορών και ανακήρυξη πλειοδότη.

Όσοι πανηγύριζαν με τις ανακοινώσεις των δισεκατομμυρίων, τώρα δεν μιλούν με τέτοια ζέση αλλά συνεχίζουν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος. Σημειώνουμε λοιπόν ότι:

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν (€850.000.000 από το 7,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων σε 35 χρόνια), το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει να εκχωρήσει στον παραχωρησιούχο δημόσια έσοδα ύψους €11.350.000.000 (11,35δισ.€) και αντ’ αυτού να εισπράξει πλέον €2.180.000.000 (κατά την προσφορά ήταν 2,35 δισ.€) στη διάρκεια των 35 ετών. Το υπόλοιπο ανέρχεται σε 9 δισ.€ (257εκ.€ ανά έτος) όταν τα πραγματικά ετήσια κόστη συντήρησης, λειτουργίας και νέων έργων δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 100εκ.€. Η διαφορά των 157εκ.€ θα αποτελεί καθαρό ετήσιο κέρδος του παραχωρησιούχου και των τραπεζών χρηματοδοτών του για 35 έτη! Αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν στα δημόσια ταμεία αλλά στα ταμεία των λίγων.

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού δεν έχει ουδεμία σχέση με διεθνείς ή εγχώριες επενδύσεις. Το εφάπαξ ποσό των 1,326 δισ.€ που πρόκειται να κατατεθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους αποτελεί κεφαλαιοποίηση μόνο μικρού ποσοστού εξασφαλισμένων μελλοντικών εσόδων, με επιτόκιο υπερπολλαπλάσιο από το τρέχον επιτόκιο δημόσιου δανεισμού της χώρας. Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι το εφάπαξ ποσό που καταβάλει ο «επενδυτής» παραχωρησιούχος θα αποτελεί εξολοκλήρου δανεισμό από τις Ελληνικές συστημικές τράπεζες, τις οποίες ο ελληνικός λαός χρηματοδότησε με την αύξηση του δανεισμού της χώρας.

Η τεράστια αύξηση στα προβλεπόμενα έσοδα (11,35δισ.€) από τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού, όπως προκύπτει από το χρηματοοικονομικό μοντέλο του παραχωρησιούχου που ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, οφείλεται αποκλειστικά στην υπέρογκη αύξηση του κόστους διοδίων που θα πληρώνουν οι χρήστες της Εγνατίας Οδού. Η οικονομική επιβάρυνση θα είναι άμεση για τους χρήστες της οδού και αποτυπώνεται στον αρχικό πίνακα. Σε αντιπαραβολή με την προβλεπόμενη παραχώρηση, εάν ο δρόμος παραμείνει υπό δημόσια διαχείριση, το κόστος για τους χρήστες της οδού μπορεί να παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα των 0,03 ευρώ/χλμ. Ταυτόχρονα, τα εκτιμώμενα κέρδη θα φτάσουν στα 3 δις ευρώ στον ορίζοντα 35ετίας (σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕΟ η οποία μέχρι στιγμής έχει επαληθευτεί από το χρηματοοικονομικό μοντέλο της προσφοράς του παραχωρησιούχου), δηλαδή θα ξεπεράσουν τα προσδοκώμενα ποσά που ανακοινώθηκαν με περισσή υπερηφάνεια από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Υπουργό Υποδομών!

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά γενναιόδωρη σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, το πραγματικό τίμημα της παραχώρησης προκύπτει, εφόσον αφαιρεθεί:


Η μείωση του τιμήματος και η τροποποίηση της σύμβασης ώστε να μπορεί να μειωθεί και η ετήσια αποζημίωση (μετά την προσφορά).

Το ποσό των 60 εκ.€ που πρόκειται να καταβληθεί από το Δημόσιο στον παραχωρησιούχο για εκτέλεση εργασιών, καθώς επίσης και με την αφαίρεση των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται σε περίπτωση γεωτεχνικών προβλημάτων (κατολισθήσεις, πλημμύρες κτλ.) που είναι βέβαιο ότι θα συμβούν σε έναν οδικό άξονα δυσχερούς και ορεινής γεωμορφολογίας.

Όπως συμβαίνει και στις άλλες παραχωρήσεις, οι περιορισμοί της κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας θεωρήθηκαν γεγονότα ευθύνης του Δημοσίου καθιστώντας υποχρεωτική την αποζημίωση του παραχωρησιούχου. Παρότι η πανδημία του COVID19 ήταν σε εξέλιξη πριν την ολοκλήρωση της κατάρτισης των όρων της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και επίσης ήταν γνωστά τα ζητήματα που ανέκυπταν από τις υπέρογκες αποζημιώσεις στις λοιπές συμβάσεις παραχώρησης, δεν λήφθηκε μέριμνα στη σύμβαση για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου με αποτέλεσμα να παρέχονται και στον παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού δικαιώματα τεράστιων αποζημιώσεων σε οποιαδήποτε αντίστοιχη κατάσταση που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού προβλέπει την άμεση κατάργηση απαλλαγών διοδίων για τους τοπικούς χρήστες (Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) που είναι σήμερα σε ισχύ.

Επίσης, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού προβλέπει την άμεση κατάργηση απαλλαγών διοδίων για τους ανέργους όπως είναι σήμερα σε ισχύ.

Εν κατακλείδι τις επόμενες μέρες περιμένουμε από την κυβέρνηση να αυξήσει τα διόδια από 0,03€/χλμ σε 0,04€/χλμ , να βγάλει ενάριθμο για τα 60 εκ. προίκα στον παραχωρησιούχο (το τίμημα πάει στο δημόσιο χρέος).

Ως εργαζόμενοι είμαστε:

Ενάντια στην προβλεπόμενη αύξηση των διοδίων.
Ενάντια στην επικείμενη παραχώρηση που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»
Read More »
Nέες αυξήσεις φωτιά στα διόδια: Στα 85,50 ευρώ η διαδρομή από τον Έβρο στην Ηγουμενίτσα Nέες αυξήσεις φωτιά στα διόδια: Στα 85,50 ευρώ η διαδρομή από τον Έβρο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Ο κύβος ερρίφθη… Έτοιμη η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ που θ’ αναλάβει την Εγνατία Οδό

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Ο κύβος ερρίφθη… Έτοιμη η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ που θ’ αναλάβει την Εγνατία Οδό

Θέμα λίγου χρόνου είναι η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
 Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis Projects προχώρησαν στην ίδρυση της εταιρείας «Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση ΑΕ» η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του μεγαλύτερου οδικού άξονα της χώρας.

Ως εκκρεμότητα παραμένει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών για την αύξηση των διοδίων. Καθώς το έργο μέχρι σήμερα είναι δημόσιο οι χρήστες του πληρώνουν χαμηλότερα, σε σχέση με τους υπολοίπους αυτοκινητοδρόμους, διόδια.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού που έχει προηγηθεί για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού τα διόδια θα αυξηθούν σε πρώτη φάση από τα 3 λεπτά σήμερα σε 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο. Σημειώνεται ότι στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας με διόδια η χρέωση έχει διαμορφωθεί σε 6,7 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Τα διόδια της Εγνατίας θα αυξηθούν δεύτερη φορά, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, από τα 4 στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αφού ο παραχωρησιούχος εκτελέσει ορισμένα έργα.

Η δημοσίευση της ΚΥΑ θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, τροχοδρομώντας την ολοκλήρωση για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που ξεκίνησε το 2017, ενώ ο προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε τον Αύγουστο του 2021.
Read More »
Ο κύβος ερρίφθη… Έτοιμη η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ που θ’ αναλάβει την Εγνατία Οδό Ο κύβος ερρίφθη… Έτοιμη η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ που θ’ αναλάβει την Εγνατία Οδό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Ύψώθηκε και φέτος σημαία ορατή από χιλιόμετρα μακριά στο κάστρο του Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Ύψώθηκε και φέτος σημαία ορατή από χιλιόμετρα μακριά στο κάστρο του Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς


Με μία σημαία 3×4 μέτρα τοποθετημένη σε ιστό ύψους 10 μέτρων στο κάστρο του Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς, τιμούν και φέτος την Εθνική εορτή, κάτοικοι του οικισμού.

Η σημαία που ειναι ορατή απο χιλιόμετρα, δεσπόζει στο κάστρο που κατασκεύασε ο Αλή πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ προκαλεί τον θαυμασμό στους διερχομένους οδηγούς από την Εγνατία Οδό.

Πηγή epiruspost.gr Read More »
Ύψώθηκε και φέτος σημαία ορατή από χιλιόμετρα μακριά στο κάστρο του Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς Ύψώθηκε και φέτος σημαία ορατή από χιλιόμετρα μακριά στο κάστρο του Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Το Σούλι ακόμη περιμένει λύση για το ιδιοκτησιακό

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Το Σούλι ακόμη περιμένει λύση για το ιδιοκτησιακό


Λύση στο ιδιοκτησιακό του Σουλίου ως το τέλος του 2023 είχε υποσχεθεί από τα Γιάννινα τον Οκτώβριο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τον Δεκέμβριο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή το Υπουργείο παρέπεμψε στο μέλλον την λύση αυτή χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα.

Στο ιστορικό Σούλι, τον φάρο της λευτεριάς, όλη η γη και τα ακίνητα που υπάρχουν ανήκουν στο δημόσιο… Δεν υπάρχει ιδιωτική περιουσία.

Για να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την ευλογία του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ιδιοκτησιακό.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προχωρήσουν ορισμένα δημόσια έργα, κυρίως υποδομές, όμως δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί καμία επένδυση που είναι και το ζητούμενο.

Το Σούλι είναι μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση η οποία πήρε τον δρόμο της για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό αλλά και τις χρήσεις γης στο Σούλι ήταν γνωστά. Από το 2022 όταν παρουσιάστηκε και το σχέδιο για την αναζωογόνηση της περιοχής είχε τονιστεί από την Υπουργό ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα για την αντιμετώπισή τους».

Από τις αρχές του έτους και μέχρι τώρα είναι άγνωστο αν έχει γίνει κάποιο βήμα για να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά. Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.. Το ΕΣΠΑ ήδη έχει ξεκινήσει να τρέχει..
Read More »
Το Σούλι ακόμη περιμένει λύση για το ιδιοκτησιακό Το Σούλι ακόμη περιμένει λύση για το ιδιοκτησιακό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Το σπήλαιο του Αγ. Αρσενίου, μέσα από βίντεο 4Κ - Του Γιώργου Μαλαμίδη

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024
Το σπήλαιο του Αγ. Αρσενίου, μέσα από βίντεο 4Κ - Του Γιώργου Μαλαμίδη


Το περίφημο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου δεσπόζει περήφανο στα περίπου 1200 μέτρα υψόμετρο, στην καρδιά του όρους Γκορίλλας Παραμυθιάς. 
Υπάρχουν δύο διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν στον Αγιο.

Το πρώτο και πιο οργανωμένο από το χωριό Καριώτι αποτελεί την πιο εύκολη επιλογή αν και αρκετά απαιτητική σε ορισμένα σημεία (όπως φαίνεται στο βίντεο).

Το δεύτερο από το χωριό Βέλλιανη (Χρυσαυγή), είναι σίγουρα πιο δύσκολο και για έμπειρους ορειβάτες.

Όποιο από τα δύο και να επιλέξετε, σας διαβεβαιώνω ότι θα βιώσετε μια «εμπειρία ζωής» καθώς η θέα είναι καταπληκτική και το τοπίο τριγύρω παραμυθένιο!

Συντεταγμένες
1ο μονοπάτι: 39.458463, 20.547797
2ο μονοπάτι: 39.445560, 20.554238
  
 
Read More »
Το σπήλαιο του Αγ. Αρσενίου, μέσα από βίντεο 4Κ - Του Γιώργου Μαλαμίδη Το σπήλαιο του Αγ. Αρσενίου, μέσα από βίντεο 4Κ - Του Γιώργου Μαλαμίδη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Σελίδες