Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας


Σας καλούμε, σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ Α΄133/19.07.2018), στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ηγουμενίτσας στην οδό Σουλίου 3, δια ζώσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, τις σχετικές Εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ και τηρουμένων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων ημερησίας διάταξης:

1ο ΘΕΜΑ: Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τροποποίηση του παλαιού εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Ο.Τ. Γ75.

2ο ΘΕΜΑ: Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τροποποίηση Σχεδίου Πόλεως στο Ο.Τ. 11 της Εγκεκριμένης Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού Γραικοχωρίου της 2ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας.

3ο ΘΕΜΑ: Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη καταρχήν απόφασης για ανταλλαγή απαλλοτριωμένου εδαφοτεμαχίου ΑΔΜΗΕ ΑΕ με νέο εδαφοτεμάχιο ιδιοκτησίας Δήμου Ηγουμενίτσας για την εγκατάσταση πυλώνα υψηλής τάσης στο πλαίσιο έδρασης εναέριας διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς 150 KV διπλού κυκλώματος βαρέος τύπου ΑΡΑΧΘΟΣ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ και συγκεκριμένα με το κύκλωμα Υ/Σ Πρέβεζας Ρ40-Υ/Σ Μούρτου Ρ30 στη θέση ΤΖΑΝΑ.

4ο ΘΕΜΑ: Απόφαση χορήγησης ή μη παράτασης ωραρίου μουσικής για το έτος 2022 έως τις 03:00π.μ. στο κατάστημα «ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ» με την επωνυμία «SUNSET», που βρίσκεται στην Κοινότητα Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Ποιες επιχειρήσεις υποστηρίζουν το Camp Music Project | Έρχεται την Δευτέρα στην Κατασκήνωση Παραμυθιάς

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Ποιες επιχειρήσεις υποστηρίζουν το Camp Music Project | Έρχεται την Δευτέρα στην Κατασκήνωση Παραμυθιάς


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών, τα μέλη του και η οργανωτική επιτροπή του Camp Music Project οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και απεριόριστο σεβασμό στους χορηγούς της φετινής εκδήλωσης.

Επιχειρήσεις από όλα τα σημεία του Δήμου Σουλίου στηρίζουν την εκδήλωση μας κάθε χρόνο με τεράστια προθυμία, δίνοντας μας το κίνητρο να προσπαθούμε με παραπανίσιο ζήλο να εξελισσόμαστε και να προσφέρουμε κάθε χρόνο και κάτι καλύτερο.

Φέτος μετά από δυο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, χρόνια που ταλαιπώρησαν αρκετά όλους μας και κατ’επέκταση και τις τοπικές επιχειρήσεις, επιλέξαμε να αλλάξουμε την πολιτική συλλογής χορηγών. Σκεπτόμενοι λοιπόν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αποφασίσαμε να μην κινηθούμε ‘’πόρτα-πόρτα’’ όπως τα προηγούμενα έτη και απευθύναμε ένα κάλεσμα για οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να συμμετέχει ως χορηγός σε ένα ετήσιο πρόγραμμα χορηγιών.

Τα αποτελέσματα μας αφήνουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας ευχαριστήσουμε και μέσω των εκδηλώσεων και δράσεων μας να συμβάλουμε τα μέγιστα για την προβολή σας.

Σας περιμένουμε λοιπόν χορηγούς και μη στο Camp Music Project ώστε να ανταποδώσουμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο την ικανοποίηση που μας έχετε δώσει όλο αυτό το διάστημα.


Χορηγοί επικοινωνίας:Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο,
Τα Μέλη,
Η Οργανωτική επιτροπή του Camp Music Project.
Read More »
Ποιες επιχειρήσεις υποστηρίζουν το Camp Music Project | Έρχεται την Δευτέρα στην Κατασκήνωση Παραμυθιάς Ποιες επιχειρήσεις υποστηρίζουν το Camp Music Project | Έρχεται την Δευτέρα στην Κατασκήνωση Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Πυρκαγιά στη Λωρίδα Σαγιάδας

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Πυρκαγιά στη Λωρίδα Σαγιάδας


Πυρκαγιά ξέσπασε στις δύο και μισή το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, στη Θεσπρωτία, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. 
Στο σημείο επιχειρούν 4 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και το όχημα του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Σαγιάδας με 10 πυροσβέστες. 
Η φωτιά ήδη βρίσκεται σε ύφεση. 
Στο σημείο θα παραμείνουν πυροσβεστικές δυνάμεις για επιτήρηση.

Read More »
Πυρκαγιά στη Λωρίδα Σαγιάδας Πυρκαγιά στη Λωρίδα Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Μ. Κάτσης: Αρχιτέκτονας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Μ. Κάτσης: Αρχιτέκτονας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης


(Συνέντευξη Μ. Κάτση στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 fm, 05/08/22)

«Όσο θα αποκαλύπτεται η ενοχή του, και το καθεστώς Μητσοτάκη θα αποσυντίθεται και θα καταρρέει, τόσο πιο επικίνδυνο θα γίνεται για τους θεσμούς, το κράτος Δικαίου, την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας και εντέλει τους Έλληνες πολίτες. Αρχιτέκτονας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών είναι ο επιτελάρχης του επιτελικού παρακράτους, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τα καθεστώτα όμως πέφτουν με πάταγο.
Η τοξικότητα δε που παράγεται, αφορά αποκλειστικά την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη φυσικά των «μέσων της ενημέρωσης 108» και της «Λίστας Πέτσα» (108η θέση στην κατάταξη των χωρών σε ζητήματα ελευθερίας του τύπου) που επιδιώκει να επιβάλλει σιωπητήριο σε κάθε διαφορετική άποψη, επιβάλλει μονοκαλλιέργεια στην ενημέρωση και στοχοποιεί κάθε ενοχλητική, για τα συμφέροντά τους, αντιπολίτευση.
Μοναδική διέξοδος λοιπόν, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Οι πολίτες να αποφασίσουν, αν θέλουν να συνεχίσουν με μια κυβέρνηση που παρακολουθεί ερευνητικούς δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους, φιμώνει κάθε κριτική διαστρεβλώνοντας την αλήθεια με ψέματα και προπαγάνδα και κάνει πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, ή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει τέλος σε αυτή την εκτεταμένη διαφθορά και σήψη και θα θέσει ξανά στο επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.»


Read More »
Μ. Κάτσης: Αρχιτέκτονας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης Μ. Κάτσης: Αρχιτέκτονας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Διακομιδή βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Διακομιδή βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε διακομιδή βρέφους  το οποίο έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Read More »
Διακομιδή βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα για εξύβριση και απειλή

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα για εξύβριση και απειλή


Στη σύλληψη ενός 46χρονου ημεδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση των άρθρων 361 (Εξύβριση) και 333 (Απειλή) του Π.Κ.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα για εξύβριση και απειλή Σύλληψη 46χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα για εξύβριση και απειλή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες και για τους ενδιαφερόμενους και για τη χερσαία ζώνη

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες και για τους ενδιαφερόμενους και για τη χερσαία ζώνη


Ήταν 31 Οκτωβρίου 2020, όταν η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας εξέφραζε με δελτίο τύπου, την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της Α’ Φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης του λιμένα Ηγουμενίτσας, τονίζοντας το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζουμε πως τότε συμμετείχαν 9 σχήματα - επενδυτές, με όντως διεθνές αντίκτυπο και αντίστοιχη εμπειρία.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι εξής:  
  1. ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 
  2. DANTHIA SHIPPING COMPANY LIMITED 
  3. MARG LTD 
  4. PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED 
  5. QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT 
  6. ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ 
  7. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS 
  8. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. 
  9. ΟΛΘ ΑΕ
Με την ολοκλήρωση της Α' φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν τελικά οι 7 από τις παραπάνω εταιρίες, μένοντας απ' έξω η DANTHIA SHIPPING COMPANY LIMITED (Ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Κύπρο) και η MARG LTD (Εταιρεία υποδομών στην Ινδία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βομβάης με παρουσία σε λιμάνια, κατασκευή και διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και άλλους τομείς υποδομών). 

Για να φτάσουμε στην 5η Αυγούστου 2022, οπότε και ολοκληρώθηκε και η Β' φάση του διαγωνισμού, με την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Όπου τελικά, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν μόλις τρεις ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα
1. ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
2. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
3. ΟΛΘ Α.Ε.

Απέσυραν το ενδιαφέρον εταιρίες όπως η PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED (θυγατρική της Ιαπωνικής Mitsui & Co. Ltd., με έδρα τη Σιγκαπούρη και γραφεία σε περισσότερες από 10 χώρες σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Η εταιρεία διαχειρίζεται 7 λιμένες μεσαίου μεγέθους και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις λιμενικού μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνολογίας σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο).
Αλλά και η QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT (αμερικανική, ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών που επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, υποδομών δεδομένων και τεχνολογίας, βιομηχανικής  αγοράς και διαχείριση πόρων, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων λιμένων και τερματικών, μεταφοράς και επεξεργασίας φυσικών πόρων).

Αυτό που μπορώ εύκολα να διαπιστώσω είναι το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά από ξένους οικονομικούς "κολοσσούς", οι οποίοι τελικά απέσυραν το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Και σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στους οικονομικούς κύκλους, αυτό ήταν αποτέλεσμα των πολύ κακών οικονομικών στοιχείων που παρουσίασε τη διετία 2020-2021 η ΟΛΗΓ Α.Ε.
Υπενθυμίζω πως το 2020 τα κέρδη της ΟΛΗΓ Α.Ε. ήταν μόλις 98.773 ευρώ και 631.667 ευρώ το 2021, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών έφτανε το 1,5 εκ. ευρώ.
Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο επίσης, πως το αντίτιμο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκ. ευρώ.
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναλύσει ποιο θα ήταν ένα "δίκαιο" αντίτιμο για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Αυτό θα είμαστε σε θέση να το συγκρίνουμε στο τέλος Αυγούστου, όταν και θα αποσφραγιστούν οι προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι.


Τέλος, η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την κατάθεση των τριών δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να προβληματίσει τους τοπικούς άρχοντες, αφού επί λέξει αναφέρει: "Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής στα Σύβοτα".


Πόσο μάλιστα εάν τη συνδυάσει κανείς με τις πληροφορίες που λένε πως η Κτηματική Υπηρεσία αυτό το διάστημα χαράζει αιγιαλούς στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας, που σημαίνει ότι τα μπαζωμένα τμήματα από την παλαιά  χάραξη έως το νέο κρηπίδωμα (πχ Πλατάνια, Πάνθεον, Παλιό λιμάνι) θα χαρακτηρισθούν ως παλιός αιγιαλός.
Όπως και την πρόσφατα δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΗΓ κ. Πορφύρη προς τις Ενώσεις Ερασιτεχνικής Αλιείας, ο οποίος ανέφερε πως τα κομμάτια της Χερσαίας Ζώνης πρόκειται να αποχαρακτηριστούν και η δικαιοδοσία τους θα περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ελπίζω να μη χρεωθώ για ακόμα μία φορά το ρόλο της Κασσάνδρας, αλλά οι οιωνοί είναι κακοί...


Read More »
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες και για τους ενδιαφερόμενους και για τη χερσαία ζώνη Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες και για τους ενδιαφερόμενους και για τη χερσαία ζώνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Αδελφότητα “Το Ηρωικό Σούλι” | Δυσκολευόμαστε να επισκεφτούμε τα χωριά μας…

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Αδελφότητα “Το Ηρωικό Σούλι” | Δυσκολευόμαστε να επισκεφτούμε τα χωριά μας…


Σε ανακοίνωση- ψήφισμα προχώρησε η Αδελφότητα “ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ”, με την οποία ο Σύλλογος εναρμονίζεται με το κάλεσμα της ΠΣΕ για κοινή δράση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αποδημίας και της Ηπείρου. Ειδικότερα αναφέρεται στην ανακοίνωση-ψήφισμα:

“Πριν η Ελλάδα βγει από την υπερδεκάχρονη λιτότητα των Μνημονίων, ήρθαν να προστεθούν η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχια, που ροκανίζουν ανελέητα τα ισχνά εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. Οι κάτοικοι από τα Σουλιωτοχώρια που ζουν στην Αθήνα- όπως και όλοι οι απόδημοι Ηπειρώτες- νιώθουμε έντονα στο πετσί μας τις συνέπειες της ακρίβειας.

Φέτος, δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο να επισκεφτούμε τις πατρογονικές μας εστίες. Μόνο για το «πήγαινε- έλα» σε κάποιο χωρίο της Ηπείρου, οι τσουχτερές ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα διόδια, «ροκανίζουν» σχεδόν μισό μηνιάτικο.

Αυτή η κατάσταση, με την ακρίβεια να καλπάζει ανεξέλεγκτη και τους μισθούς- συντάξεις να παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2010, όχι μόνο δεν αντέχεται αλλά οξύνει και το πρόβλημα ερημοποίησης των χωριών μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Επειδή θέλουμε να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε το γενέθλιο τόπο χωρίς να αγκομαχάμε, η Αδελφότητα «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ», συντάσσεται με το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που εκδόθηκε φέτος και- μαζί με όλους τους απόδημους Ηπειρώτες- απαιτεί:Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών.
Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για λαϊκά νοικοκυριά.
Κατάργηση των διοδίων που αποτελούν ακόμα ένα εμπόδιο για να πάμε στον τόπο καταγωγής μας.

Για το ΔΣ της Αδελφότητας
Ο πρόεδρος – Κωστής Σπ. Τόκας
Η γραμματέας – Ελευθερία Παππά
Read More »
Αδελφότητα “Το Ηρωικό Σούλι” | Δυσκολευόμαστε να επισκεφτούμε τα χωριά μας… Αδελφότητα “Το Ηρωικό Σούλι” | Δυσκολευόμαστε να επισκεφτούμε τα χωριά μας… Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

105 ποδοσφαιριστές δοκιμάστηκαν στο Θεσπρωτό

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
105 ποδοσφαιριστές δοκιμάστηκαν στο Θεσπρωτό


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 02/08/2022 τα δοκιμαστικά ποδοσφαιριστών τόσο για την πρώτη ομάδα όσο και για τα τμήματα υποδομής του Θεσπρωτού. Στα δοκιμαστικά, υπό το βλέμμα του Χουάν Ραμόν Ρότσα και του τεχνικού επιτελείου της ομάδας, πήραν μέρος 105, ταλαντούχοι, νέοι, ποδοσφαιριστές. Η ΠΑΕ Θεσπρωτός 2019 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και τους εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της ποδοσφαιρικής τους καριέρας.
Read More »
105 ποδοσφαιριστές δοκιμάστηκαν στο Θεσπρωτό 105 ποδοσφαιριστές δοκιμάστηκαν στο Θεσπρωτό Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Στα Σπυροπηγάδια του Καλαμά

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022
Στα Σπυροπηγάδια του Καλαμά Τα Σπυροπηγάδια στα Στενά του Καλαμά αποτελούν ένα από τους πιο όμορφους προορισμούς της Θεσπρωτίας. Ανάμεσα από το Πολύδροσο και τις Πέντε Εκκλησιές Παραμυθιάς υπάρχει ένα ειδυλλιακό, «παραδεισένιο τοπίο» που προσφέρεται για ξεκούραση και περισυλλογή , κάτω από αγέρωχα σκιερά πλατάνια δίπλα ακριβώς από τον θρυλικό ποταμό Καλαμά.

Για να φτάσει ο επίδοξος επισκέπτης εκεί, πρέπει να ακολουθήσει οδικώς την παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων. Περίπου 10 χιλιόμετρα μετά την Νεράιδα, στρίβουμε αριστερά προς το χωριό της Πλακωτής και των 5 Εκκλησιών. Λίγο πριν τις Πέντε Εκκλησιές, μικρή πινακίδα οδηγεί πάνω από το χωριό όπου χωματόδρομος κατηφορίζει με απότομη κλήση προς τα Σπυροπηγάδια. Στο σημείο αυτό κρίνεται αναγκαία η χρήση 4×4 οχήματος ή κατάβαση με τα πόδια (περίπου 20 λεπτά).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι αισθητή η μαγεία της περιοχής, τόσο η θέα προς τις εκκλησιές της βυζαντινής Οσδίνας (ή Ουζντίνα) όσο και το ίδιο το φαράγγι των Στενών του Καλαμά. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να τα χαρακτηρίσει ως τα «Τέμπη της Θεσπρωτίας» λόγω του άγριου φαραγγιού που κυριολεκτικά σχίζει στην μέση την περιοχή. Κάτω από τα πλατάνια πηγές αναβλύζουν από παντού ενισχύοντας σε μέγιστο βαθμό τα συναισθήματα γαλήνης που δημιουργεί το πανέμορφο, επιβλητικό τοπίο! Σπυροπηγάδια στα Στενά του Καλαμά – 2 Εικόνες σε 3d

Στην ομορφιά της περιοχής προσθέτει το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα που γίνεται αμέσως αντιληπτό με το που φτάνουμε στον προορισμό μας, καθώς είναι κυριολεκτικά κτισμένο μέσα στα βράχια του φαραγγιού. Ταυτόχρονα δεξιά από αυτό προσφέρονται τσιμεντένια τραπεζοκαθίσματα για ξεκούραση ή για πικ νικ. Υπάρχει επιπλέον δυνατότητα για περπάτημα δίπλα στον ποταμό προς τις δύο πλευρές του με πιο ομαλή την διαδρομή προς τις 5 Εκκλησιές (νοτιοδυτικά) όπου σε διάφορα σημεία τα νερά του ποταμού γίνονται ιδιαίτερα ορμητικά.

Η διαδρομή βορειο – ανατολικά του ποταμού είναι και η πιο δύσκολη και οδηγεί στην θέση Φραγγοπήδημα, όπου ο Καλαμάς σχηματίζει με φυσικό τρόπο ένα τελικό σίγμα (s) .Πάνω ακριβώς στα απότομα βράχια του φαραγγιού από την πλευρά του μαλουνιώτικου όρους (προς Μαλούνι ) συναντώνται συχνά σπήλαια που υπάρχουν εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η επίσκεψη σε κάποια από αυτά κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί προσοχή. Ο επισκέπτης επιστρέφει από τα Σπυροπηγάδια στα Στενά του Καλαμά έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή, αλλά και αναμνήσεις που θα τον συντροφεύουν σε όλη του την ζωή. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι όποιος βρεθεί στην περιοχή αναπολεί την πλούσια εμπειρία που προσφέρει και επιθυμεί εκ νέου την εξερευνήσει.Γιώργος Μαλαμίδης
Read More »
Στα Σπυροπηγάδια του Καλαμά Στα Σπυροπηγάδια του Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022 Rating: 5

Σελίδες