Συνάντηση εργασίας για το “έξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της ύδρευσης του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Συνάντηση εργασίας για το “έξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της ύδρευσης του Δήμου Σουλίου


Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Σουλίου στην Παραμυθιά, η 1η συνάντηση εργασίας των εμπλεκομένων φορέων για το έργο με τίτλο: «Ευφυές Πράσινο Σύστημα Ελέγχου Διαρροών και Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων Δικτύου Ύδρευσης Περιοχής Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου» το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, περιόδου 2014-2021, και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους των εταίρων ήταν:

Από τη Μονάδα Β’ της Ειδικής Υπηρεσίας «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Περιβάλλοντος» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι:
κ. Κων/νος Γιάνναρης
κ. Χριστόδουλος Κώνστας
Από τη Σχολή Επιστημών & Τεχνολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής, οι:
Καθ. Harsha Ratnaweera
Δρ. Vegard Nilsen
Από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), οι:
Καθ. Παναγιώτης Νάστος
Υποψ. Διδάκτωρ Άγγελος Χασιώτης
Από το Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι:
Αν. Καθ. Μαλαματή Λούτα
Δρ. Θωμάς Κυριακίδης
Δρ. Κωνσταντίνος Πανυτσίδης
Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Σουλίου κος Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κος Θεοφάνης Μπέλλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης γνωριμία των εταίρων, με παρουσίαση των εμπλεκόμενων φορέων και εργαστηρίων των Πανεπιστημίων από τους αντίστοιχους υπεύθυνους. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι όροι των απαιτούμενων από το πρόγραμμα συμφώνων συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων ενεργειών, σε σχέση με τα διαδοχικά στάδια υλοποίησης του έργου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και ο τρόπος λειτουργίας του υπάρχοντος εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης της Παραμυθιάς, καθώς και οι ποιοτικοί έλεγχοι και οι βελτιώσεις που διενεργούνται στην παρούσα φάση. Πραγματοποιήθηκε ακόμη, μια σύντομη περιγραφή και παρουσίαση του νέου δικτύου ύδρευσης, που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, καθώς και του τρόπου λειτουργίας, σε τμήματα του οποίου αναμένεται να τοποθετηθούν οι τοπικοί σταθμοί παρακολούθησης και ελέγχου ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων υδάτων στο πλαίσιο του έργου. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα προσχέδια των πρώτων παραδοτέων για εκτενέστερη συζήτηση.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν δύο από τα βασικά αντλιοστάσια της πόλης της Παραμυθιάς, ενώ αναλύθηκε ο τρόπος λειτουργίας και υδροδότησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.
Μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας, ακολούθησε μικρή ξενάγηση στην πόλη της Παραμυθιάς, ενώ η συνάντηση έκλεισε με επίσκεψη και γεύμα
Read More »
Συνάντηση εργασίας για το “έξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της ύδρευσης του Δήμου Σουλίου Συνάντηση εργασίας για το “έξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της ύδρευσης του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο τιμάει η ΕΛ.Α.Σ.

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Ηγουμενίτσα: Τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο τιμάει η ΕΛ.Α.Σ.


Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου την «Ημέρα της Αστυνομίας» μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πατρίδα και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, ως ακολούθως:
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα και ώρα 10:00.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα και ώρα 10:30.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Άρτα και ώρα 10:00.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Πρέβεζα και ώρα 09:45.

Μετά την Δοξολογία, θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα είναι ιδιαίτερη η χαρά για την αστυνομική οικογένεια, όσοι επιθυμούν να τιμήσουν με την παρουσία τους τις παραπάνω εκδηλώσεις.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο τιμάει η ΕΛ.Α.Σ. Ηγουμενίτσα: Τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο τιμάει η ΕΛ.Α.Σ. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

ΗΠΕΙΡΟΣ: Τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
ΗΠΕΙΡΟΣ: Τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας


Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19).
Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 41/2022 (10 Οκτωβρίου 2022 - 16 Οκτωβρίου 2022). 1 Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.242 κρούσματα COVID-19 (5.295 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 8% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.081.981 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες. 2To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.85 - 1.11)
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.351 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 193, 23% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 968 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 138, 10% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 74 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 95.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 107 θάνατοι ασθενών COVID-19 (10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -5% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 13 (12%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.426 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη

Αναλυτικά
-Στο Νομό Άρτας επιβεβαιώθηκαν 516 κρούσματα με μείωση 3,91%.
-Στο Νομό Θεσπρωτίας επιβεβαιώθηκαν 144 κρούσματα με οριακή αύξηση, 0.70%
-Στο Νομό Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν 882 με σχετική αύξηση 0.11%
-Στο Νομό Πρέβεζας έχουν επιβεβαιωθεί 139 κρούσματα και η μείωση η οποία είναι η μεγαλύτερα απ'όλες τις άλλες περιοχές της Ηπείρου, ανέρχεται στο 10,90 %.

Συνολικά τα κρούσματα στην Ήπειρο ανέρχονται σε 1681 .
Read More »
ΗΠΕΙΡΟΣ: Τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας ΗΠΕΙΡΟΣ: Τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΖΗΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΖΗΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝΘΕΜΑ: Η κρίση των συλλόγων και τρόποι αντιμετώπισής της

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε οικείο χώρο για δύο λόγους. Πρώτον διότι ασχολούμαι με τους συλλόγους μας από τα φοιτητικά μου χρόνια, δηλαδή από τότε που συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου και είχα εκλεγεί αντιπρόσωπος στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και δεύτερον διότι στις κορυφαίες συναντήσεις μας, όπως είναι το συνέδριο, ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν στις ρίζες μας, πράγμα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό.

Οι εμπνευστές της παγκοσμιοποίησης επιδιώκουν την ισοπέδωση των παραδόσεων κάθε λαού, προωθώντας την πολυπολιτισμικότητα, την αφαίμαξή του από τις πολιτιστικές του ρίζες και προσδοκούν ένα παγκόσμιο μοντέλο τρόπου ζωής. Αγνοούν προφανώς ότι η πολιτιστική – πολιτισμική ιδιαιτερότητα κάθε λαού είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.

Αναφαίρετο είναι και το δικαίωμα των σαρακατσαναίων να διατηρήσουν αναλλοίωτα στο χρόνο τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Η παράδοση είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και παραμένει ζωντανή, όταν μεταδίδεται στη νέα γενιά. Η πολιτιστική κληρονομιά μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Η προσφορά των σαρακατσαναίων, ως γνήσιων Ελλήνων, στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι ανεκτίμητη.

Ο σύγχρονος, αστικός και μη τρόπος ζωής, έχει άλλες ανάγκες άλλες απαιτήσεις με συνέπεια τα ήθη και τα έθιμα να κινδυνεύουν να ξεχαστούν. Αυτό το νοιώθουν πιο πολύ οι σαρακατσαναίοι, οι οποίοι έχουν να διαφυλάξουν τη δική τους ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά. Γι’ αυτό ιδρύουν τους συλλόγους τους, συλλέγουν τα τραγούδια τους, μαθαίνουν τους χορούς τους και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις (π.χ. ανταμώματα, συνέδρια, εκδρομές, χοροεσπερίδες κλπ.) με σκοπό να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να ξαναζωντανέψουν τα ήθη και τα έθιμά τους.

Φίλες και φίλοι,

Επειδή το Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριό μας αποτελεί το καθοδηγητικό όργανο της ομοσπονδίας, το οποίο αποφασίζει για τη δράση και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οί σύλλογοι καθώς και για οργανωτικά θέματα, πρέπει όλοι μας να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες θα βοηθήσουν το διοικητικό συμβούλιο να υλοποιήσει τον καταστατικό σκοπό της ομοσπονδίας που είναι η διάσωση, διατήρηση και μετάδοση της παράδοσής μας και του λαϊκού μας πολιτισμού.

Το συνέδριό μας είναι συνέδριο ιδεών και προτάσεων, χωρίς αντιπαλότητες και αποκλεισμούς. Είναι συνέδριο ελεύθερης έκφρασης όλων των σαρακατσαναίων.

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια κάποια ύφεση στους πολιτιστικούς συλλόγους γενικά και στους συλλόγους των σαρακατσαναίων, η οποία οφείλεται στην πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, στην έντονη αστικοποίηση του σημερινού τρόπου ζωής, στην πανδημία, στην έλλειψη αρμονικής συνεργασίας μεταξύ ορισμένων μελών και ορισμένων συλλόγων με την ομοσπονδία, στην απροθυμία ορισμένων νέων ν’ ασχοληθούν με τους συλλόγους, στα οικονομικά προβλήματα των μελών και των συλλόγων και τέλος στο μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή, λόγω του ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα από τα ίδια πρόσωπα.

Παρά την πανδημία στο χώρο των σαρακατσαναίων δεν υπήρξε πολιτιστική απραξία. Οι σύλλογοί μας και η ομοσπονδία οργάνωσαν (διαδικτυακά ή δια ζώσης) διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις, επειδή πιστεύουν ακράδαντα ότι οι παραδόσεις μας και ο πολιτισμός αποτελούν ανάχωμα στη σημερινή πολύπλευρη κρίση. Οι σύλλογοί μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα κάθε εποχής. Πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και να απαιτήσουμε ο σαρακατσάνικος πολιτισμός να έχει τη στήριξη και την προστασία της Πολιτείας.

Η ομοσπονδία μας δεν είναι χώρος για αντιμαχόμενα στρατόπεδα και μικρότητες. Είναι το κορυφαίο όργανο των σαρακατσαναίων και πρέπει ν΄ ασχολείται αποκλειστικά με την υλοποίηση του προαναφερθέντος καταστατικού σκοπού στον οποίο πρέπει ΟΛΟΙ να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι. Οι δικαιολογημένες θα έλεγα εντάσεις που παρατηρούνται, όταν έχουμε αρχαιρεσίες, πρέπει την επόμενη μέρα να παραμερίζονται. Επίσης πρέπει να παραμερίζονται οι προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες, οι αντιπαραθέσεις, ορισμένες ξεπερασμένες απόψεις και νοοτροπίες, οι εγωϊσμοί, οι αντιπάθειες και οι υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες. Η γοητεία της όποιας καρέκλας είναι εφήμερη. Εκείνο που μένει τελικά και έχει διαχρονική αξία είναι η συμβολή καθενός από εμάς στην υλοποίηση του προαναφερθέντος καταστατικού σκοπού της ομοσπονδίας. Μπροστά σ’ αυτό, που είναι το κύριο, όλα τα άλλα φαντάζουν ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ.

Ορισμένοι τρόποι για την αντιμετώπιση της κρίσης που παρατηρείται στους συλλόγους είναι οι εξής:

1. Η σφυρηλάτηση αρραγούς ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ μεταξύ των μελών, των συλλόγων και της ομοσπονδίας.

2. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στις διοικήσεις των σωματείων, στα χορευτικά τμήματα, στις ορχήστρες και στις χορωδίες. Η συμμετοχή περισσότερων παιδιών θα προσελκύσει περισσότερους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς και φίλους.

3. Η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων μεταξύ των συλλόγων.

4. Η συμμετοχή στις διοικήσεις μελών με ελεύθερο χρόνο, όρεξη, γνώσεις, ικανότητες και νέες ιδέες. Μερικές φορές, λόγω αδυναμίας ανεύρεσης υποψηφίων, εκλέγονται μέλη που δεν έχουν τα προαναφερθέντα προσόντα.

5. Η έκδοση ενός εντύπου (εφημερίδας ή περιοδικού) από κάθε σύλλογο.

6. Η δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών και θεατρικών εργαστηρίων.

7. Η συγκρότηση ομάδων εργασίας με επιστήμονες.

8. Η υλοποίηση των πορισμάτων των συνεδρίων και των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων.

9. Η ανεύρεση περισσότερων χορηγών και θεσμικών υποστηρικτών.

10. Η απογραφή όλων των σαρακατσαναίων (όπου δεν έγινε), η συστράτευσή τους και η εγγραφή τους στους συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

11. Η δημιουργία χορωδίας σε κάθε σύλλογο.

12. Η κινηματογράφηση της ζωής των σαρακατσαναίων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το νέο ΕΣΠΑ.

13. Ο εκσυγχρονισμός και η μετάβαση όλων των συλλόγων στην ψηφιακή εποχή.

14. Η επαναπροσέγγιση όλων των μελών και των νέων με διάφορους τρόπους.

15. Οι χοροί που διοργανώνονται πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στα παλιά τραγούδια και τα έθιμα και όχι μόνο στο γλέντι.

16. Η δυνατότητα εκλογής των μελών στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων μόνο για δύο θητείες.

17. Η ίδρυση Συνομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, δηλαδή οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι κάθε περιφέρειας της χώρας μας θα αποτελούν μία ομοσπονδία (π.χ. οι σύλλογοι της Μακεδονίας θα αποτελούν μία ομοσπονδία, οι σύλλογοι της Αττικής άλλη ομοσπονδία κ.ο.κ.), οι σύλλογοι του εξωτερικού (Βουλγαρίας και Σκοπίων)θα αποτελούν άλλη ομοσπονδία και όλες οι ομοσπονδίες (δευτεροβάθμια όργανα)θα αποτελούν τη Συνομοσπονδία Σαρακατσαναίων (τριτοβάθμιο όργανο).Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Read More »
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΖΗΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΖΗΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

1.511 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
1.511 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 9 έως 15 Οκτωβρίου 2022, διενεργήθηκαν 108.518 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 23.883 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
· 4.272 στην Αττική,
· 2.791 στη Θεσσαλονίκη,
· 2.418 στη Θεσσαλία,
· 2.412 στη Δυτική Ελλάδα,
· 2.141 στην Κεντρική Μακεδονία,
· 1.963 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
· 1.927 στην Κρήτη,
· 1.511 στην Ήπειρο,
· 1.280 στην Πελοπόννησο,
· 977 στη Στερεά Ελλάδα,
· 694 στα Ιόνια Νησιά,
· 589 στο Νότιο Αιγαίο,
· 461 στο Βόρειο Αιγαίο και
· 447 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:
• 7.845 για παράνομη στάθμευση,
• 4.988 για υπερβολική ταχύτητα,
• 1.360 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
• 1.252 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• 756 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• 626 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
• 407 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
• 388 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• 372 ανασφάλιστα οχήματα,
• 227 για παραβίαση σηματοδότη,
• 199 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• 161 για αντικανονικούς ελιγμούς,
• 126 μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
• 121 για φθαρμένα ελαστικά,
• 114 για αντικανονικό προσπέρασμα,
• 59 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
• 44 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
• 32 για αντικανονική χρήση φώτων,
• 24 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
• 16 για παραβίαση προτεραιότητας,
• 5 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και
• 4.761 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 10 έως 16 Οκτωβρίου 2022, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.
Συνολικά διενεργήθηκαν 716 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 408 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:
· 46 για υπερβολική ταχύτητα,
· 32 για μη χρήση κράνους,
· 21 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
· 13 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
· 11 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
· 8 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
· 4 για επίδειξη ικανοτήτων,
· 3 για χρήση κινητού τηλεφώνου και
· 270 για λοιπές παραβάσεις

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 50 ζεύγη πινακίδων, 60 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και 77 άδειες ικανότητας οδήγησης.
Τέλος, μεταφέρθηκαν και 9 οχήματα.
Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.
Read More »
1.511 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο 1.511 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση WTM 2022 Λονδίνου

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση WTM 2022 Λονδίνου


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», πρόκειται να συμμετάσχει με φυσική παρουσία ως συνεκθέτης του ΕΟΤ, στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού WTM 2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί 7-9 Νοεμβρίου 2022 στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο των ενεργειών της για συνεχή στήριξη της εξωστρέφειας των επαγγελματιών τουρισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, θα φιλοξενήσει στο περίπτερό της, όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία, για να επικοινωνήσουν με το ευρύ κοινό της έκθεσης, επιδιώκοντας την ανάπτυξη συνεργασιών προωθώντας τον προορισμό και τις επιχειρήσεις τους.

Για την διευκόλυνση των επαγγελματιών, η Περιφέρεια Ηπείρου, σκοπεύει να διαθέσει κάρτα εισόδου «ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ» στην Έκθεση, η οποία θα εκδοθεί «δωρεάν», μέσα από το link που θα σταλεί, αμέσως μόλις οι επαγγελματίες γνωστοποιήσουν τη συμμετοχή τους. Οι κάρτες εισόδου θα είναι ονομαστικές και δεν μεταβιβάζονται.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail: e.chanoglou@encore.com.gr τφόρμα συμμετοχής, ως την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022.
Read More »
Πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση WTM 2022 Λονδίνου Πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση WTM 2022 Λονδίνου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Στο ευρωκοινοβούλιο τα πλατάνια της Ηπείρου που πεθαίνουν

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Στο ευρωκοινοβούλιο τα πλατάνια της Ηπείρου που πεθαίνουν


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης για τη διάσωση των οικοσυστημάτων της Ηπείρου κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη στο ευρωπαικό κοινοβούλιο.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» που προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani νεκρώνει τα πλατάνια που φύονται στην Ήπειρο και θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημά τους. Ο μύκητας μεταφέρεται από δέντρο σε δέντρο με το υπόγειο ριζικό σύστημα, ενώ μεταδίδεται και από εργαλεία ή μηχανήματα τα οποία μετακινούνται για εργασίες από περιοχή σε περιοχή. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ο μύκητας επιβιώνει πάνω στο ατσάλι για περισσότερα από 15 χρόνια, αν αυτό δεν απολυμανθεί κατάλληλα[1].

Δεδομένου ότι κύρια πηγή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα δάση είναι η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η ενίσχυση των επενδύσεων στα δάση και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη των δασικών ζωνών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών, στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής αξίας των δασικών οικοσυστημάτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιο είναι το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για την ενίσχυση των επενδύσεων στα δάση για την περίοδο 2021-2027 και σε τι ποσοστό έχουν αυτά απορροφηθεί από την Ελλάδα μέχρι σήμερα;

2. Προβλέπεται κάποια έκτακτη ενίσχυση που μπορεί να διατεθεί για την αποκατάσταση των καταστροφών των οικοσυστημάτων των πλατάνων από το «μεταχρωματικό έλκος»;
Read More »
Στο ευρωκοινοβούλιο τα πλατάνια της Ηπείρου που πεθαίνουν Στο ευρωκοινοβούλιο τα πλατάνια της Ηπείρου που πεθαίνουν Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Αύριο Τετάρτη η ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό στην Παραμυθιά

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Αύριο Τετάρτη η ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό στην ΠαραμυθιάRead More »
Αύριο Τετάρτη η ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό στην Παραμυθιά Αύριο Τετάρτη η ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Μ. Κάτσης: Να σταματήσει η μεταφορά ιατρών από το Νοσοκομείο Φιλιατών για εφημερίες στην Κέρκυρα

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Μ. Κάτσης: Να σταματήσει η μεταφορά ιατρών από το Νοσοκομείο Φιλιατών για εφημερίες στην Κέρκυρα


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι Βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον Βουλευτή Κέρκυρας και τον αρμόδιο Τομεάρχη Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με την οποία ζητούν να σταματήσουν οι εμβαλωματικές μετακινήσεις ιατρών σε Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:
«Η κυβέρνηση παρά την τραγική εμπειρία που βίωσε και βιώνει η χώρα από την πανδημία, συνεχίζει να απαξιώνει τις δομές και το προσωπικό του ΕΣΥ, που σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης. Μπροστά στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου Φιλιατών και των υπολοίπων νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ που γιγαντώθηκε από τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολούθησε, αντί να απαντήσει με μόνιμους διορισμούς, υιοθέτησε την τακτική των μετακινήσεων ιατρών. Αποτέλεσμα είναι να μετακυλίονται οι ελλείψεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να υποβαθμίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, και να ταλαιπωρούνται οι μετακινούμενοι ιατροί.
Με την Ερώτηση μας ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική του «εντέλλεσθε» μετακινώντας ιατρούς ανάμεσα στα νοσοκομεία της Ηπείρου και της Κέρκυρας, και να προχωρήσει σε άμεσους μόνιμους διορισμούς ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στις μονάδες υγείας της 6ης ΥΠΕ».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως αυτή κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ
- προς τον υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Να σταματήσουν οι εμβαλωματικές μετακινήσεις ιατρών σε Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ»

Σε πολύ σοβαρό ζήτημα εξελίσσεται η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων (Πανεπιστημιακό και Χατζηκώστα) σε άλλα υγειονομικές μονάδες της 6ης ΥΠΕ, ώστε να καλυφθούν πρόχειρα τα κενά που προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης που έχει επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στο ΕΣΥ.
Η έλλειψη προσωπικού στην Καρδιολογική και Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Κέρκυρας, αν και γνωστή στο υπουργείο εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, όχι μόνο δεν επιλύθηκε αλλά επιδεινώθηκε μετά τις παραιτήσεις δύο παθολόγων και ενός καρδιολόγου. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, κατέφυγε για μια ακόμη φορά στην τακτική του «εντέλλεσθε», μετακινώντας ιατρούς από το «Χατζηκώστα» και το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων στο «Αγία Ειρήνη» της Κέρκυρας.
Αντίστοιχες μετακινήσεις γίνονται και προς το νοσοκομείο Φιλιατών (ακτινολόγου και τεχνολόγου), αποψιλώνοντας περαιτέρω τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τα οποία ήδη καταγράφουν ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες.
Ενδεικτικά, το τακτικό καρδιολογικό ιατρείο του «Χατζηκώστα» δεν πραγματοποιείται λόγω έλλειψης καρδιολόγων - με ότι αυτό συνεπάγεται για την παρακολούθηση των ασθενών. Επίσης, απορία προκαλεί πως οι παθολόγοι του Πανεπιστημιακού μετακινούνται στην Κέρκυρα για να καλύψουν εφημερίες όταν το καλοκαίρι δεν επαρκούσαν για να στελεχώσουν τα Επείγοντα (ΤΕΠ) και τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ 2). Παράλληλα, τα προβλήματα υποστελέχωσης στα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας έχουν παγιώσει μια ιδιότυπη συνλειτουργία στη λογική του «εντέλλεσθε».

Λαμβάνοντας υπόψη πως:
οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Ηπείρου, όπως και της Κέρκυρας, είναι γνωστές στο υπουργείο και τις διοικήσεις εδώ και μήνες,
το Πανεπιστημιακό και το «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων είναι ήδη αποδυναμωμένα σε ορισμένες ειδικότητες,
η υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μόνιμες και όχι εμβαλωματικές λύσεις, δηλαδή με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής εργασίας,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά η υποστελέχωση των νοσοκομείων της Κέρκυρας, της Πρέβεζας, της Άρτας, των Φιλιατών και της Λευκάδας;
Θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς ώστε να μη χρειάζονται διαρκώς μετακινήσεις ιατρών από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων προς άλλες μονάδες υγείας;
Δεσμεύεται να προστατέψει το δικαίωμα των πολιτών στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, όπως και το δικαίωμα των ιατρών για μόνιμη και αποκλειστική εργασία;
Read More »
Μ. Κάτσης: Να σταματήσει η μεταφορά ιατρών από το Νοσοκομείο Φιλιατών για εφημερίες στην Κέρκυρα Μ. Κάτσης: Να σταματήσει η μεταφορά ιατρών από το Νοσοκομείο Φιλιατών για εφημερίες στην Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Έλεγχοι στα χωράφια για τους ξένους εργάτες

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Έλεγχοι στα χωράφια για τους ξένους εργάτες


Ελέγχους σε χώρους εργασίας που παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε χώρους εργασίας του αγροτικού τομέα, όπως αγροκτήματα, συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, σημεία διαλογής, κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία και ελαιοτριβεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εκεί όπου -κατά πληροφορίες- απασχολούνται Ουκρανοί εργαζόμενοι.

Πραγματοποιήθηκαν 207 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 37 πρόστιμα, συνολικού ύψους 238.250 ευρώ. Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της φύσης των περιστατικών, των αρμοδιοτήτων και της εμπειρίας της στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εποχικών εργαζομένων, οι Επιθεωρητές Εργασίας διένειμαν φυλλάδια (μεταφρασμένα στις γλώσσες των εργαζομένων, από χώρες όπως η Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ουκρανία), με πληροφορίες για τα εργασιακά τους δικαιώματα, σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία.

Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων εντάσσεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2022-2025, αναφορικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και την αποδόμηση εγκληματικών δικτύων.

Παράλληλα και ανήμερα της πανευρωπαϊκής ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (18η Οκτωβρίου), η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας ανακοινώνει ότι προχωρά σε έναρξη συνεργασίας με τον διεθνή οργανισμό Α21, ο οποίος συντάσσεται στον αγώνα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Εξετάζεται η από́ κοινού́ ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, που λαμβάνει και τη μορφή́ της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ο Α21 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, έχοντας ενεργή παρουσία και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων δράσεων, λειτουργεί 24ωρη γραμμή πληροφόρησης (1109), όπου ο καθένας μπορεί με ασφάλεια να ενημερωθεί σχετικά και να καταγγείλει ύποπτα περιστατικά.
Read More »
Έλεγχοι στα χωράφια για τους ξένους εργάτες Έλεγχοι στα χωράφια για τους ξένους εργάτες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία και εκτροπή οχημάτων στην έξοδο Παραμυθιάς

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία και εκτροπή οχημάτων στην έξοδο Παραμυθιάς


Από τα μεσάνυχτα (από 24:00΄ ώρα) της Τετάρτης 19-10-2022 έως και 06:00΄ ώρα της Πέμπτης 20-10-2022 θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμό του αριστερού κλάδου της Εγνατίας οδού, μετά τον Α/Κ Νεοχωρίου, για τη διεξαγωγή δοκιμών στη σήραγγα Μεσοβουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας ισχύουν τα παρακάτω:

Κατά την εκτέλεση εργασιών, στα πλαίσια λειτουργίας και συντήρησης του Δυτικού Τομέα της Εγνατίας Οδού, από τον Α/Κ Νεοχωρίου στη χιλιομετρική θέση 21+500 έως τον Α/Κ Μαζαρακιάς (χ.θ. 10+500) για τη διεξαγωγή δοκιμών στη σήραγγα Μεσοβουνίου στον αριστερό κλάδο της αρτηρίας του αυτοκινητόδρομου, κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα και με την εγκεκριμένη μελέτη, θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
i. Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αριστερό Κλάδο της Εγνατίας Οδού, από τον Α/Κ Νεοχωρίου στην (χ.θ. 21+500) έως τον Α/Κ Μαζαρακιάς (χ.θ. 10+500), του ρεύματος κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα.
ii. Η εκτροπή των οχημάτων θα γίνεται στη θέση του Α/Κ Νεοχωρίου και η κίνηση θα διεξάγεται μέσω της επαρχιακής οδού Παραμυθιάς – Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την τοποθέτηση εργοταξιακής σήμανσης.

Σε καμία περίπτωση να μη διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το πλάτος της οδού.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι την 06:00΄ ώρα της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2022 και θα πρέπει να εκτελούνται ΜΟΝΟ μετά από προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, συνεπεία ιδιαιτεροτήτων ή εκτάκτων γεγονότων (έκτακτες εκδηλώσεις, δυσμενείς καιρικές συνθήκες κ.λπ.).
Read More »
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία και εκτροπή οχημάτων στην έξοδο Παραμυθιάς Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία και εκτροπή οχημάτων στην έξοδο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας για τη μεταφορά πλωτής εξέδρας Ιχθυοκαλλιέργειας

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας για τη μεταφορά πλωτής εξέδρας Ιχθυοκαλλιέργειας


Προσωρινή, σταδιακή και ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, από τη χ/θ 50,000 έως τη χ/θ 91,800, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηγουμενίτσα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20/10/2022 και κατά τις ώρες 10.00΄ έως 15.00΄, εντός της περιοχής Δήμου Ηγουμενίτσας, λόγω διέλευσης ειδικού οχήματος μεταφοράς πλωτής εξέδρας Ιχθυοκαλλιέργειας,
Read More »
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας για τη μεταφορά πλωτής εξέδρας Ιχθυοκαλλιέργειας Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας για τη μεταφορά πλωτής εξέδρας Ιχθυοκαλλιέργειας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ο Χάρης Λουκάς στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Δημοσίου

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Ο Χάρης Λουκάς στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Δημοσίου


Νέα διοίκηση έχει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα Δημοσίων Υπαλλήλων Νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας.

Συστάθηκε συγκεκριμένα σε σώμα σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 21/09/2022, ως εξής:
  • Πρόεδρος: Βασίλειος Οικονόμου (Π.Γ.Ν.Ι. – Δ/νση Τεχν. Υπ.)
  • Αντιπρόεδρος: Αθανασία Ράπτη (Δήμος Ιωαννιτών)
  • Αντιπρόεδρος: Θεσπρωτίας: Χαρίλαος Λουκάς (Δήμος Ηγουμενίτσας – Δ/νση Τεχν. Υπ. & Δόμησης)
  • Αντιπρόεδρος: Κέρκυρας: Κυριακή Ευγενικού (Δήμος Βόρειας Κέρκυρας – Τεχνική Υπηρεσία)
  • Γραμματέας: Παύλος Βασάκος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Δ/νση Τεχν. Υπ.)
  • Ταμίας: Αικατερίνη Αναστασίου (ΣΕΠΕ Ιωαννίνων)
  • Μέλος: Νικόλαος Σταμάτης (Π.Γ.Ν.Ι. – Δ/νση Τεχν. Υπ.)
Read More »
Ο Χάρης Λουκάς στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Δημοσίου Ο Χάρης Λουκάς στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Δημοσίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Στεφ. Ευαγγέλου | Του Αντώνη Μπέζα

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Στεφ. Ευαγγέλου | Του Αντώνη Μπέζα


«Οίς γάρ αρετής άθλα μέγιστα κείνται τήδε κα άριστοι άνδρες αναφύονται» αναφέρει ο Περικλής στον Επιτάφιο, δηλαδή ότι η αρετή, η τιμιότητα και η προσφορά πρέπει να βραβεύονται, γιατί όπου βραβεύεται η αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν άριστοι άνθρωποι.
Ο Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια και κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πλαταριά όπως επιθυμούσε, ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός που η πορεία και το έργο του επηρεάζει και διαμορφώνει τον κόσμο γύρω μας. Γι’ αυτό, του αξίζει η αναγνώριση και ο δημόσιος έπαινος. Για την προσφορά, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη του για τον τόπο μας.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, το 2000, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά συγγράφοντας επτά βιβλία για την ιστορία της Πλαταριάς και της Θεσπρωτίας, αρθρογραφώντας ως συνεργάτης τοπικών εφημερίδων και περιοδικών και συγκεντρώνοντας χιλιάδες βιβλία και φωτογραφίες για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και λαογραφικού μουσείου στην Πλαταριά. Δουλεύοντας σαν συστηματικός ερευνητής στο πεδίο συνέλλεξε, κατέγραψε και παρουσίασε πλήθος πολύτιμων στοιχείων και πληροφοριών της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Συνεργάστηκα μαζί του στην προσπάθεια να δημιουργήσω το Σύλλογο Απογόνων Θυμάτων των Τσάμηδων, ζήτημα για το οποίο είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί και εμβαθύνει, καθώς και για το βιβλίο μου για τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων. Ήταν καθοριστική η συμβολή και πολύτιμη η βοήθειά του.
Τον είδα τελευταία φορά τον περασμένο Ιούλιο στην παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Κάλλη στην Καταβόθρα. Παρά τα προβλήματα υγείας, ήταν γεμάτος θέληση να συνεχίσει τον επίμονο και αθλοφόρο αγώνα του πνεύματος. Διέκρινα όμως, ταυτόχρονα, στα λόγια του και την απογοήτευση των ανθρώπων που ενώ είναι ικανοί ιχνηλάτες οι άλλοι δεν τους ακολουθούν, που ενώ αναλώνονται στο κοινό καλό οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν.
Αείμνηστε Χρήστο, θα έλθει ο καιρός που θα αλλάξουν τα πράγματα…
Όλοι μας, στην Πλαταριά και τη Θεσπρωτία σου χρωστάμε ευγνωμοσύνη για τον σπόρο που έσπειρες και που θα γονιμοποιεί τη σκέψη των επόμενων γενιών.
Στην οικογένειά σου εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τους εύχομαι να αναδείξουν και να συνεχίσουν το πολύπλευρο έργο σου.

«Μίλησα πολύ. Στους ανθρώπους,
στους φανοστάτες, στις φωτογραφίες.
Και πολύ στις αλυσίδες.
Έμαθα να διαβάζω χέρια
και να χάνω χέρια.
Όχι, δεν είμαι λυπημένος.
Πήγα και στη θάλασσα.
Μου οφειλόταν ένα πλάτος. Πες πως το πήρα.
Φοβήθηκα τη μοναξιά
και φαντάστηκα ανθρώπους.
Έπιασα και φωτιά και σιγοκάηκα.
Και δεν μου ‘λειψε ούτε των φεγγαριών η πείρα.
Η χάση τους πάνω από θάλασσες κι από μάτια,
σκοτεινή με ακόνισε.
Όχι, δεν είμαι λυπημένος.
Όσο μπόρεσα έφερ’ αντίσταση σ’ αυτό το ποτάμι
όταν είχε νερό πολύ, να μη με πάρει,
κι όσο ήταν δυνατόν φαντάστηκα νερό
στα ξεροπόταμα
και παρασύρθηκα.
Όχι, δεν είμαι λυπημένος. Σε σωστή ώρα νυχτώνει.»
(Κική Δημουλά- «Πέρασα»)
Read More »
Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Στεφ. Ευαγγέλου | Του Αντώνη Μπέζα Αποχαιρετισμός στον Χρήστο Στεφ. Ευαγγέλου | Του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών σε πρακτικές δεξιότητες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών σε πρακτικές δεξιότητες Βασικής Υποστήριξης της ΖωήςΣτα πλαίσια καθιέρωσης της 16ης Οκτωβρίου ως «Ευρωπαϊκής Ημέρας επανεκκίνησης της καρδιάς», το ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας ως επίσημος φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, με πιστοποιημένους εκπαιδευτές του τομέα Ηγουμενίτσας, θα πραγματοποιήσει ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών  σε πρακτικές  δεξιότητες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής. 
Η δράση - εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20/10/2022 πρωινές ώρες στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του κόσμου μπορούν  να ΣΩΣΟΥΝ μια ζωή   –   Μάθε και  ΕΣΥ!

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών σε πρακτικές δεξιότητες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών σε πρακτικές δεξιότητες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Ο Δήμος Σουλίου για την ολοκλήρωση του Λαμπόβου

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Ο Δήμος Σουλίου για την ολοκλήρωση του Λαμπόβου


Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Λαμπόβου 2022, ο Δήμος Σουλίου θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στη φετινή εμποροπανήγυρη, η οποία, κατά κοινή ομολογία, σημείωσε τεράστια επιτυχία, μετά από τα τελευταία χρόνια της αναγκαστικής ύφεσης. Για άλλη μια φορά, η διοργάνωση υπήρξε άρτια, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Για το λόγο αυτό, ευχαριστούμε αρχικά τους δεκάδες εκθέτες, που μας τιμούν και μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο με την παρουσία τους, την πληθώρα των επισκεπτών που πλημμύρισαν τις τελευταίες ημέρες την πόλη μας, αλλά και όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν για την άρτια και επιτυχημένη διοργάνωση.

Ευχαριστούμε ακόμη όλες τις υπηρεσίες που ήταν σε επιφυλακή, ειδικά το Α.Τ. Παραμυθιάς, την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους ανθρώπους της ασφάλειας και όλους όσους βοήθησαν για την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης.

Τέλος, ευχαριστούμε τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας για την ευγενική του χορηγία, προκειμένου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με τον διακεκριμένο Executive Chef Έκτορα Ιωάννου, ο οποίος μαγείρεψε με τοπικές πρώτες ύλες, Παραμυθιώτικες Συνταγές, στον πεζόδρομο της πόλης.

Ευχόμαστε να σας ξαναδούμε όλους με το καλό το 2023, με υγεία και την ελπίδα για μια ακόμη πιο επιτυχημένη διοργάνωση.
Read More »
Ο Δήμος Σουλίου για την ολοκλήρωση του Λαμπόβου Ο Δήμος Σουλίου για την ολοκλήρωση του Λαμπόβου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

ΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.ΦΙΛΙΑΤΩΝ "Καταγγέλλουμε τις μετακινήσεις συναδέλφων μας"

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
ΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.ΦΙΛΙΑΤΩΝ "Καταγγέλλουμε τις μετακινήσεις συναδέλφων μας"


Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθοδευμένη μετακίνηση με εντέλλεσθε ιατρών και του νοσοκομείου μας!
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στους γιατρούς. Σε όλους τους υγειονομικούς..
Καμμιά πρόβλεψη για επαρκείς μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με τα οργανογράμματα. Καμμιά πρόβλεψη για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Το εργασιακό πλαίσιο της δουλειάς μας ελαστικποιείται με επικουρικούς, μετακινήσεις ,μπλοκάκι.
Το απέδειξε στα 3χρόνια πανδημίας .Στο όνομα του « επείγοντος-έκτακτου και αναγκαίου» υπήρξε οδοστρωτήρας στα εργασιακά μας δικαιώματα. Αποτέλεσμα σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να υπάρχουν ελλείψεις γιατρών ,νοσηλευτών .και να μη καλύπτονται οι εφημερίες βασικών κλινικών και χειρουργεία με λίστες ατελείωτης αναμονής.
Την ίδια περίοδο χιλιάδες χάθηκαν λόγω αυτής της εγκληματικής πολιτικής.
Το απέδειξε και το αποδεικνύει με τις ανεδαφικές της παλινωδίες ,με φιρμάνια νέου ΕΣΥ.(προσωπικός γιατρός, άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσοκομειακών γιατρών, φτωχοποίηση των μικρών ιδιωτών και κυρίως νέων ιατρών με πρόσχημα την καλύτερη υγεία για τους πολίτες!!)
Η κυβέρνηση μεθοδευμένα απαξιώνει πλήρως την Δημόσια Υγεία με τερτίπια μπαλώματος τόσο στην πρωτοβάθμια (προσωπικός γιατρός πού η ίδια αμφισβητεί!) όσο και στα νοσοκομεία. Μετακινήσεις γιατρών να αποδυναμώνουν την στελέχωση κλινικών και αφήνοντας τούς πολίτες χωρίς περίθαλψη εξαναγκάζοντας τους να καταφεύγουν σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές για να βρουν την υγειά τους!
Η Ν.Δ. αδιαφορεί πλήρως ,εγκληματικά για την υγεία των πολλών .
Σχεδιάζει κατάργηση οργανικών θέσεων με μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ ώστε η κρατική χρηματοδότηση να συρρικνωθεί μαζί με τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία των ευάλωτων πολιτών.
Ξεδιάντροπα αδιαφορεί για την υγεία του λαού κλείνοντας πάνω και κάτω από το τραπέζι συμφωνίες με επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτούμε : 
Να παρθούν πίσω τα «εντέλλεσθε»
Να σταματήσουν τώρα τα σχέδια αποδόμησης της Δημόσιας Υγείας .
Μαζικές ΜΟΝΙΜΕΣ προσλήψεις υγειονομικών στα Νοσοκομεία- Κ.Υ. της χώρας
Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους
Αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών
Κατάργηση κάθε πληρωμής και εισφοράς για την Υγεία
Επιστροφή των υπό αναστολή εργασίας υγειονομικών
Ενταξη στα ΒΑΕ
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, γιατί η υγεία μας δεν είναι εμπόρευμα!
Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων στην Υγεία.

Συμμετέχουμε και καλούμε τον Θεσπρωτικό λαό σε ξεσηκωμό στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία (ΓΕΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ) Τετάρτη 9 /11/2022
Συμμετέχουμε στην πανυγειονομική απεργία Πέμπτη 20/10/2022 και στο κάλεσμα της ΕΙΝΗ (Ένωση ιατρών νοσο/κών Ηπείρου) για συγκέντρωση 11.30π.μ.στην Περιφέρεια Ηπείρου-Γιάννενα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν. Φιλιατών.
Read More »
ΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.ΦΙΛΙΑΤΩΝ "Καταγγέλλουμε τις μετακινήσεις συναδέλφων μας" ΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.ΦΙΛΙΑΤΩΝ "Καταγγέλλουμε τις μετακινήσεις συναδέλφων μας" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός με πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Συνελήφθη ημεδαπός με πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ


Συνελήφθη χθες (17-10-2022) το πρωί στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, που κατηγορείται για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 14/10/2022 ο κατηγορούμενος πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα των -20- ευρώ για το αντίτιμο βενζίνης σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε περιοχή της Άρτας, ενώ δύο ημέρες αργότερα αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να πληρώσει και πάλι στην ίδια επιχείρηση με πλαστό χαρτονόμισμα των -20- ευρώ.

Ύστερα από την ταυτοποίησή του για τις παραπάνω πράξεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν χθες το πρωί, ενώ στην κατοχή του και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 πλαστά χαρτονομίσματα των -20- ευρώ, -4- κάλυκες διαμετρήματος 9mm και ζευγάρι χειροπέδες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός με πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ Συνελήφθη ημεδαπός με πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Παρακαλούμε να συμμετάσχετε σε τακτική συνεδρίαση , που θα διεξαχθεί ME ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, στις 19 Οκτωβρίου 2022, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 9.00΄, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2022.
Σύνταξη Έκθεσης Γ ́ Τριμήνου για την υλοποίηση του προϋπ/σμού οικ. έτους 2022.
Λήψη απόφασης περί έγκρισης Πρακτικού για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών βασικού μελετητή «Κτίρο Βούλγαρη (ΥΕ6) Βασικός μελετητής».
Έγκριση της μελέτης «Τεχνικός Σύμβουλος Οργάνωσης και τεκμηρίωσης «Πολυχώρου κτιρίου Βούλγαρη»-Κατάρτιση όρων διαγωνισμού.
Χορήγηση 3ης παράτασης του έργου : «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ– ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Δ.Ε ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ».
Έγκριση απόφασης ΝΠΔΔ «ΑΡΩΓΗ» περί τροποποίησης προϋπ/σμού οικ. έτους 2022.
Διαγραφή οφειλών από πρόστιμα του Κ.Ο.Κ
Εξειδίκευση πιστώσεων προϋπ/σμού οικ. έτους 2022 (δαπάνες εκδηλώσεων εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου).

Ο Δήμαρχος , ως Πρόεδρος της Ο.Ε
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Κάλεσμα του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ σε συλλόγους για συνεργασία

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Κάλεσμα του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ σε συλλόγους για συνεργασία


Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΑΡΙΑΔΝΗ του νομού Θεσπρωτίας, στα πλαίσια του προγραμματισμού των δράσεων του κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2022 - Δεκέμβριος 2022, καλεί τους συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς, γονέων κ.α.) του νομού Θεσπρωτίας να καταθέσουν αιτήματα για δια ζώσης ή διαδικτυακής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Όλες οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Το Κέντρο Πρόληψης βρίσκεται στη διάθεσή σας για την επεξεργασία των αιτημάτων και για περαιτέρω διευκρινίσεις στο 2665025140.

Ο Πρόεδρος του ΚΠ ΑΡΙΑΔΝΗ
Δημήτριος Δημάκος
Read More »
Κάλεσμα του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ σε συλλόγους για συνεργασία Κάλεσμα του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ σε συλλόγους για συνεργασία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Εκδηλώσεις με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2022

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
Εκδηλώσεις με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2022


Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για συμμετοχή στον Εορτασμό της Ευρωπαϊκής «Γιορτής των Πουλιών» 2022 (EuroBirdwatch 2022) πραγματοποίησε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Έλος Καλοδικίου (περιοχή Natura 2000, GR 2120006) που αποτελεί τμήμα της μεταναστευτικής οδού των πουλιών και στα Ιωάννινα στο Kέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας.
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Έλος Καλοδικίου 3, 4 και 5 Οκτωβρίου από το Παράρτημα Ηγουμενίτσας της Μονάδας Διαχείρισης, συμμετείχαν μαθητές ο αριθμός των οποίων ανήλθε στους 250 από Δημοτικά Σχολεία της Πρέβεζας και Θεσπρωτίας όπως το 1ο και 2Ο Δημοτικό Σχολείο Καναλακίου, το 4ΟΔημοτικό Ηγουμενίτσας και το Δημοτικό Σχολείο Πλαταριάς. Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στις εκδηλώσεις και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν πολλές, όπως: υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής σε πέτρες και χαρτί, κατασκευές χάρτινων μασκών με θέμα τα πουλιά και παρατήρηση ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπια και κιάλια που διέθετε η Μονάδα. Επίσης οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά για τις περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά καθώς και οι χώροι όπου αυτά σταματούν για τροφή και ξεκούραση. Τέλος των εκδηλώσεων τους μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με θέμα: «Ο φίλος μου στο κλουβί».
Στα Ιωάννινα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με την συμμετοχή της Ε’ τάξη του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη σημασία της προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους, πραγματοποίησαν ορνιθοπαρατήρηση των υδρόβιων-παρυδάτιων πουλιών της Παμβώτιδας με τηλεσκόπιο και έλαβαν μέρος στο περιβαλλοντικό εργαστήρι με την κατασκευή μασκών-πουλιών από το εκπαιδευτικό υλικό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Παράλληλα ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης, όπου ενημερώθηκαν για το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Προστατευόμενης Περιοχής της Παμβώτιδας, που αποτελεί σημαντικό σταθμό αλλά και τόπο αναπαραγωγής και φωλιάσματος των αποδημητικών πουλιών τόσο κατά τη φθινοπωρινή όσο και κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση. Στο τέλος της δράσης μοιράστηκε στους μαθητές ενημερωτικό υλικό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας («Ο φίλος μου στο κλουβί»).
Επίσης, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η Μ.Δ.Π.Π.Η. επισκέφθηκε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων και πραγματοποίησε ενημέρωση σχετική με το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών σε μαθητές της Γ’ και Δ’ λυκείου. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών στην κατασκευή μασκών πουλιών και σε περιβαλλοντικό παιχνίδι.
Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές, τους μαθητές και τους δασκάλους που συμμετείχαν στην Γιορτή Πουλιών και συνέβαλαν με την παρουσία τους στην επιτυχία της.
Read More »
Εκδηλώσεις με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2022 Εκδηλώσεις με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2022 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

SILVER ALERT για την εξαφάνιση 61χρονου από τη Θεσπρωτία

Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022
SILVER ALERT για την εξαφάνιση 61χρονου από τη Θεσπρωτία


Ο Αλέξανδρος Καψάλης, 61 ετών, μόνιμος κάτοικος στο Σμέρτο Φιλιατών εξαφανίστηκε από τις 12 Οκτωβρίου, όταν και βρέθηκε στην Αθήνα.

Ο 61χρονος, την ημέρα εκείνη ενημέρωσε τους οικείους του, ότι βρίσκεται, στην περιοχή της Ομόνοιας. Έκτοτε, δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Έχει καστανά μάτια, ύψος 1,75μ και είναι κανονικού βάρους.

Στον αριστερό καρπό του χεριού του, έχει ένα μαύρο τατουάζ κρίκο.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ειδοποιήθηκε από τους οικείους του το απόγευμα της 17/10/2022 και μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενεργοποιεί τον Κοινωνικό Συναγερμό SILVER ALERT, για την κινητοποίηση όλων για την ανεύρεσή του.

Η ζωή του, πιθανόν, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.
Read More »
SILVER ALERT για την εξαφάνιση 61χρονου από τη Θεσπρωτία SILVER ALERT για την εξαφάνιση 61χρονου από τη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2022 Rating: 5

Σελίδες