Ενημέρωση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τον κορωνοϊό - Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020
Ενημέρωση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τον κορωνοϊό - Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα 


Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η παρουσία του κορωνοϊού σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου. 

Μάλιστα στις 7 το απόγευμα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη όπου θα συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο. Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια

Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κορωνοϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
Read More »
Ενημέρωση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τον κορωνοϊό - Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα Ενημέρωση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τον κορωνοϊό - Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

Αλλάζουν όλοι οι ταχυδρομικοί κωδικοί

Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020
Αλλάζουν όλοι οι ταχυδρομικοί κωδικοί


Την αλλαγή των ταχυδρομικών κωδικών σε όλη τη χώρα δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντώνης Τζωρτζακάκης, δρομολογείται ένα σύστημα, με το οποίο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και να μετρούν τις ταχύτητες ίντερνετ που έχουν και τι μπορούν να χρησιμοποιούν ανάλογα την περιοχή όπου μένουν.

Ο κ. Τζωρτζακάκης υπογράμμισε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη περί αδειοδότησης των ραδιοφώνων (σχετικά με το δίκτυο), η οποία θα παραδοθεί στο υπουργείο Τύπου, το οποίο είναι και υπεύθυνο για το θέμα.
Read More »
Αλλάζουν όλοι οι ταχυδρομικοί κωδικοί Αλλάζουν όλοι οι ταχυδρομικοί κωδικοί Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

Μαρτυρίες για την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας από τον Τουρκικό ζυγό

Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020
Μαρτυρίες για την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας από τον Τουρκικό ζυγό


Στο πανελλήνιο σίγουρα κάνει περισσότερη εντύπωση η απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 2013 και πιθανόν να πιστεύεται ότι την ίδια μέρα απελευθερώθηκε αυτόματα και η υπόλοιπη Ήπειρος, μαζί και η Θεσπρωτία. Αυτό όμως δεν ισχύει. Στις 23 Φεβρουαρίου απελευθερώνεται η Παραμυθιά. Και στις 26 Φεβρουαρίου 1913, ο ελληνικός στρατός έφτασε και στους Φιλιάτες. Όσο για την Ηγουμενίτσα, που σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, τότε ήταν ένα μικρό χωριό, και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ποια ακριβώς μέρα του Φεβρουαρίου του 1913 ελευθερώθηκε. Ούτε και στο Ηρώο της πόλης αναφέρεται κάτι σχετικό. Αναφέρεται στην ιστοριογραφία: “Μέχρι την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας (1913), η Ηγουμενίτσα ήταν ένα μικρό χωριό, που στην απογραφή, η οποία έγινε εκείνη τη χρονιά, αριθμούσε 292 κατοίκους και έφερε το όνομα Γράβα. Υπήχθη στην Υποδιοίκηση “Φιλιατών και Γουμενίτσης” του νομού Ιωαννίνων”.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Τη νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου ο τουρκικός στρατός υποχωρεί από τη Σκάλα, την Παραμυθιά και τα σημεία του κάμπου, που κατείχε και διαφεύγει προς την Αλβανία. Την επομένη 22‐2‐13, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαμάτου, αντιπροσωπεία Παραμυθιωτών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς, τον Δήμαρχο, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και άλλους Μουσουλμάνους Προκρίτους, πηγαίνει στο Φανάρι να δηλώσει υποταγή στον συνταγματάρχη Ηπίτη, διοικητή ταξιαρχίας του ελληνικού στρατού. Ο Ηπίτης, με τηλεγράφημά του, την ίδια μέρα, στον διάδοχο Κωνσταντίνο, σημειώνει: «Αξιωματικοί υπαξιωματικοί και στρατιώται συγχαίρουν δαφνοστεφή διάδοχον δι άλωσιν Ιωαννίνων, την Σήμερον 10 π.μ. αφίχθη ενταύθα Μητροπολίτης Παραμυθιάς μετά Δημάρχου δημοτικών συμβούλων και προκρίτων Οθωμανών δηλώσαντες υποταγήν. Αύριον πρωΐαν θα βαδίσω ίνα εισέλθω εις Παραμυθίαν. Διέταξα τα τα τμήματα Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου μετά υπολοχαγού Πάναρου ίνα βαδίσουν εις Σκάλαν Παραμυθίας οπόθεν θα αναμείνωσιν την άφιξίν μου εις Παραμυθιάν ίνα εισέλθωσιν εις την πόλιν.». Στις 23‐2‐13 η Παραμυθιά υποδέχτηκε με κωδωνοκρουσίες, επευφημίες και ζητωγραυγές τον Ηπίτη, που μπαίνει από τη νότια είσοδο ελευθερωτής στη μικρή πολιτεία. Ταυτόχρονα, εισέρχονται από τη βόρεια είσοδο, από την πολύπαθη Σκάλα, τα τμήματα των αξιωματικών Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου και Πάναρου. Μαζί και τα ανταρτικά τμήματα.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Τα γεγονότα εκείνων των ημερών διέσωσε με ιστορικό σημείωμα, γραμμένο το 1915, ο Ξεχωρίτης Μηνάς Μπάλλος. Το σημείωμα αυτό το φύλαξε σαν κόρη οφθαλμού ο γιος του Χρήστος και το δημοσίευσε στην εφημερίδα “τα ΝΕΑ των Φιλιατών”. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: “Μαζεύτηκαν στου Τζούμα 50 άντρες ένοπλοι και ανέβηκαν στο βουνό της Σίδερης να προϋπαντήσουν τον Ελληνικό στρατό. Την επόμενη μέρα ξεκάμπισε κάτω από το Παλιωχώρι που πέρασε από ένα ξυλογέφυρο στον Καλαμά, το τάγμα με διοικητή το Γεώργιο Μαυρογιώργο. Αφού έγινε η εδαφική αναγνώριση γύρω από το Φιλιάτι αλλά και το ποτάμι γεμάτο και ερμηνεύοντας το χάρτη εντοπίσθηκε στο Καλπάκι η πέτρινη γέφυρα (η υπάρχων και σήμερα). Επίσης και η άλλη γέφυρα στο Φιλιατιώτικο κάμπο (που ανατινάχθηκε το 1944). Η καμπάνα της Αγίας Τριάδας χτυπούσε χαρμόσυνα ενώ μια άλλη σάλπιγγα ηχούσε στο δεσπόζων ύψωμα της Γκόντριζας, συνθηματικά ότι ο στόχος κατελήφθη. Πέντε στρατιώτες ήρθαν στο διοικητή και ανέφεραν ότι ένας λόχος παρελαύνει μέσα στο Φιλιάτι. Ο δρόμος γεμάτος χριστιανούς κι τούρκοι γονατιστοί. Και ένας προηγείται με ένα ντεσκερέ στο χέρι”.

Read More »
Μαρτυρίες για την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας από τον Τουρκικό ζυγό Μαρτυρίες για την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας από τον Τουρκικό ζυγό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020
Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα


Νέο πακέτο αλλαγών φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με ένα νομοσχέδιο που θα αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την Δευτέρα στον Πρωθυπουργό και εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση. Ένα από τα σημεία του αφορούν στην ίδρυση δικτύου Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ολόκληρη την χώρα. Το συγκεκριμένο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή καθώς εδώ και χρόνια είναι σε εκκρεμότητα η ίδρυση Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου.

Τα Γιάννινα αποτελούν τη μοναδική περίπτωση με το εκπαιδευτικό παράδοξο της λειτουργίας πειραματικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίου όχι όμως και λυκείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» το νομοσχέδιο θα προβλέπει να δημιουργηθεί δίκτυο Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 240 σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και τουλάχιστον ένα σε κάθε εκπαιδευτική διεύθυνση (εύλογα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα του ενός).

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση. Στη δευτεροβάθμια θα δημιουργηθούν πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις.
Επανέρχεται η θέση του σχολικού συμβούλου. Θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις, με κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των σχολείων.
Στα ΑΕΙ θα «επιστρέψει» η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του πρυτανικού συμβουλίου. Πλέον θα θέτουν υποψηφιότητα πρυτανικά σχήματα (για τη θέση του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων), ενώ τώρα ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από διαφορετικά ψηφοδέλτια.
Για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών.
Σχεδιάζονται τα νέα προγράμματα σπουδών για τις δύο βαθμίδες, τα οποία θα συνοδευτούν με τη συγγραφή περίπου 180 νέων βιβλίων.
Read More »
Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

Μόνο 6 φοιτητές στις "φοιτητικές κατοικίες" της ... "Πανεπιστημιούπολης" Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020
Μόνο 6 φοιτητές στις "φοιτητικές κατοικίες" της ... "Πανεπιστημιούπολης" Ηγουμενίτσας


Με απόφαση της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών και σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει ο εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Φ.Κ.Π.Ι., επιλέγονται για διαμονή στις Φοιτητικές Κατοικίες του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στην Ηγουμενίτσα, για το Ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020, έξι φοιτητές παλαιότερων ετών.

Έξι ολόκληρους φοιτητές μπορεί να φιλοξενήσει η "Πανεπιστημιούπολη" Ηγουμενίτσας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το μόνο που μένει στις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι να προσλάβουν και 3 - 4 διαχειριστές των "φοιτητικών κατοικιών" ή να ορίσει μια 7μελή επιτροπή από καθηγητές για τη διαχείρισή τους. 

Με το αζημίωτο βέβαια (αποζημίωση παράστασης στις συνεδριάσεις της επιτροπής, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης και την ημερήσια αποζημίωση για εκτός έδρας, των μελών της).
Read More »
Μόνο 6 φοιτητές στις "φοιτητικές κατοικίες" της ... "Πανεπιστημιούπολης" Ηγουμενίτσας Μόνο 6 φοιτητές στις "φοιτητικές κατοικίες" της ... "Πανεπιστημιούπολης" Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

8 προσλήψεις στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020
8 προσλήψεις στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας


Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει την πρόσληψη 8 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών, ως ακολούθως:
6 ΔΕ Υδραυλικοί
2 ΔΕ Ηλεκτρολόγοι

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 25/02/2020-05/03/2020
Καταληκτική ημερομηνία: Πέμπτη, Μάρτιος 5, 2020

Τηλέφωνο: 26650 23223
Αναλυτικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο

Read More »
8 προσλήψεις στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας 8 προσλήψεις στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

Σελίδες