Ο Παναγιώτης Νταής νέος Πρόεδρος στην ΠΕΔ Ηπείρου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Ο Παναγιώτης Νταής νέος Πρόεδρος στην ΠΕΔ Ηπείρου


Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου. 
Στη θέση του Αντιπροέδρου αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και του Γραμματέα ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή αναδείχθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελευθερία Κοσσυβάκη και Γιώργος Νίτσας.
Ο Παναγιώτης Νταής έλαβε 20 ψήφους όσοι ήταν και οι παρόντες στη συνεδρίαση καθώς απουσίαζε ο δήμαρχος Σουλίου.
Ο Κώστας Καψάλης για τη θέση του αντιπροέδρου πήρε 19 ψήφους ενώ υπήρξε κι ένα άκυρο.
Ο Γιώργος Παπαδιώτης για τη θέση του Γραμματέα πήρε 20 ψήφους.
Η πρόταση που έγινε από την παράταξη της πλειοψηφίας και τον Παναγιώτη Νταή για διαπαραταξιακό προεδρείο με την θέση του Γραμματέα να δίνεται στην παράταξη της κεντροδεξιάς δεν έγινε αποδεκτή.
Ο Χριστόφορος Σιαφάκας ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν καθαρό, συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του γραμματέα δεν είναι σημαντικός και δεν γίνεται αποδεκτός όμως η παράταξη θα είναι δίπλα στη διοίκηση όλη την πενταετία και θα εργαστεί με πνεύμα ομαδικό.
Ο Χρήστος Ντακαλέτσης που εκλέχθηκε ως μεμονωμένος σημείωσε ότι η κάθοδος αυτή δεν είναι συμβολική αλλά ουσιαστική, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί καμία θέση στη διοίκηση και συμπλήρωσε ότι θα είναι στη διάθεση της νέας διοίκησης για πλήρη ενημέρωση.
Read More »
Ο Παναγιώτης Νταής νέος Πρόεδρος στην ΠΕΔ Ηπείρου Ο Παναγιώτης Νταής νέος Πρόεδρος στην ΠΕΔ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Ο Δήμος Φιλιατών στην απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Η φορεσιά του τόπου μου στο χρόνο»

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Ο Δήμος Φιλιατών στην απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Η φορεσιά του τόπου μου στο χρόνο»


Μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου του Γραφείου Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Φοινίκης-Δερόπολης κ. Λούτση Ζήσου, ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Τζίγκος Βασίλειος και οι αντιδήμαρχοι Βλάχος Παρασκευάς και Φερεντίνος Σπυρίδων είχαν την τιμή να παρευρεθούν στην απονομή βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Η φορεσιά του τόπου μου στο χρόνο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 στο πολιτιστικό κέντρο «Κατίνα Παππά» της Λειβαδειάς Αγίων Σαράντα.

Ο «1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνικής, Εικαστικής και Χειρονακτικής Δημιουργίας με μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία» με θέμα «Η φορεσιά του τόπου μου στο χρόνο» διοργανώθηκε από το περιοδικό Βότρυς και το Γραφείο Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Φοινίκης-Δερόπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Συμμετείχαν 103 μαθητές ηλικίας 8 έως 18 ετών, από τα σχολεία Δερόπολης, Φοινίκης, Βουλιαρατίου, Δερβιτσάνης, Χιμάρας, Λιβαδειάς, Μεσοποτάμου και Αργυροκάστρου, που ανέδειξαν το ταλέντο τους στην τέχνη του λόγου και των εικαστικών, πραγματοποιώντας με τις εργασίες τους ένα ταξίδι μνήμης στις πατρογονικές ρίζες.

Ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Τζίγκος Βασίλειος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την πρόσκληση στην συγκινητική αυτή εκδήλωση και συνεχάρη τους διοργανωτές για την εξαιρετική ιδέα και υλοποίηση του διαγωνισμού, καθώς και τους ταλαντούχους μαθητές για τις πρωτότυπες δημιουργίες τους.Read More »
Ο Δήμος Φιλιατών στην απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Η φορεσιά του τόπου μου στο χρόνο» Ο Δήμος Φιλιατών στην απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Η φορεσιά του τόπου μου στο χρόνο» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ " ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ "

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ " ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ "


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Με το παρόν σας ενημερώνουμε ότι η ΕΛΟΠΥ στηρίζει το Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2024 «Γαλάζιοι Ορίζοντες» που διοργανώνεται από το ΥΠΑΑΤ με την ενεργή συμμετοχή του Υπουργού κ. Αυγενάκη, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. H Ημερησία Διάταξη που εμπλουτίζεται ακόμα, έχει αναρτηθεί στο website του Συνεδρίου.

Η ΕΛΟΠΥ εκπροσωπείται με panelists τους Απόστολο Τουραλιά (Πρόεδρος ΔΣ), Κατερίνα Λύτρα (Επιστημονική Διευθύντρια), Ισμήνη Μπογδάνου (Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων). Επιπλέον, στο περίπτερο της ΕΛΟΠΥ στον εκθεσιακό χώρο, υλοποιείται η πρωτότυπη δράση εικονικής πραγματικότητας «Underwater VR Experience», όπου θα «καταδυθείτε» και θα «κολυμπήσετε» δίπλα στα ψάρια μας.

Σας περιμένουμε να τιμήσετε το Συνέδριο και την ΕΛΟΠΥ με την παρουσία σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Iσμήνη Μπογδάνου
Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Λεωφόρος Λαυρίου 99Β
Παιανία 190 02, Αττική
Τηλέφωνο ΕΛΟΠΥ: 210 6641520
Κινητό: +30 6936285319
www.fishfromgreece.com
Read More »
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ " ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ " ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ " ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ " Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό

Γράφει ο Παναγιώτης Τσαμάτος*

Στη συνείδηση των Νεοελλήνων η απελευθέρωση της Ηπείρου είναι ταυτισμένη την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Παράλληλα, η πολιορκία του Μπιζανίου και τα γεγονότα γύρω από αυτήν, είναι η πιο γνωστή και πιο προβεβλημένη πτυχή του απελευθερωτικού πολέμου της Ηπείρου. Αντίθετα, ελάχιστα ή και, σχεδόν, καθόλου είναι γνωστά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία του μετώπου του πολέμου που διεξαγόταν, τότε, στην ευρύτερη περιοχή. Η δράση του ελληνικού στρατού στην περιοχή Αχέροντα, Φαναρίου και Παραμυθιάς το 1912-13, είναι μια από αυτές, τις σχετικά άγνωστες πτυχές αυτού του αγώνα.

Πριν την εξιστόρηση των τοπικών γεγονότων, ας δούμε πολύ σύντομα και επιγραμματικά τα σημαντικότερα γεγονότα που προηγήθηκαν του απελευθερωτικού πολέμου του 12-13 .

Το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας στην Ήπειρο, μετά την συνθήκη του Βερολίνου το 1878, ήταν ο Άραχθος. Λόγω των προβλημάτων, που αντιμετώπιζε στα Βαλκάνια κατά την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, η Τουρκία ενίσχυσε πολύ τα μέτρα ασφαλείας στην Ήπειρο. Ταυτόχρονα, η αλβανική, ρουμανική, αυστριακή και ιταλική προπαγάνδα συναγωνίζονταν σε δράση και μηχανορραφίες, η μία την άλλη, σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού, προετοιμάζοντας την επιρροή τους για την επόμενη μέρα της διαφαινόμενης κατάρρευσης της Οθωμανικής κυριαρχίας. Φυσικό αποτέλεσμα και αντίδραση σε όλα αυτά, ήρθε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που έμελλε να επηρεάσει τα μέγιστα την κατάσταση και τις εξελίξεις στην υπόδουλη Ήπειρο.

Την 25η Μαρτίου του 1906 ιδρύεται στην Αθήνα η Ηπειρωτική Εταιρεία ή Ηπειρωτικό Κομιτάτο, εγκαθιστώντας τρεις διευθύνσεις, στα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και το Αργυρόκαστρο. Η οργάνωση αυτή, λειτουργώντας συνωμοτικά και κατά τα πρότυπα της Φιλικής Εταιρείας, πρόσφερε ανυπολόγιστης σημασίας έργο για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Συγκρότησε ανταρτικές ομάδες στον Ηπειρωτικό χώρο τις οποίες εξόπλισε με τιτάνιο αγώνα. Οι ομάδες αυτές, περί τις 60 τον αριθμό, αποτελούνταν τόσο από ντόπιο πληθυσμό όσο και από μεγάλο αριθμό εθελοντών, κυρίως Κρητών, Κυπρίων και άλλων Ελλήνων της διασποράς. Οι ομάδες αυτές έδρασαν τόσο στο κέντρο του μετώπου, στο Μπιζάνι, όσο και, κυρίως, στα πλευρά του μετώπου, με τεράστια συνεισφορά, τόσο στην απελευθέρωση του Μετσόβου, όσο και στην απελευθέρωση του Φαναρίου, της Παραμυθιάς και του βορειοηπειρωτικού χώρου, μέχρι τον Αυλώνα. Σημαίνον στέλεχος της Εταιρείας στην περιοχή μας ήταν ο τότε Μητροπολίτης Παραμυθίας Ιερόθεος Ανθουλίδης, με το ψευδώνυμο «Χρυσοχέρης». Δραστήριο μέλος, σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιωαννίνων Αλέξανδρο Λιβαδέα, γνωστόν και ως «Λάϊο» στους κύκλους της Εταιρείας, προσπάθησε να δημιουργήσει πυρήνα της Εταιρείας στην Παραμυθιά. Όμως, παρορμητικός και ενθουσιώδης, με την αναγγελία της επανάστασης των Νεότουρκων το 1908, ύψωσε την ελληνική σημαία στο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας στην Παραμυθιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μετάθεσή του στη Σιάτιστα και την διακοπή της δραστηριότητάς του.

Το 1908, η επικράτηση της επανάστασης των Νεότουρκων και το φιλελεύθερο σύνταγμά τους αναπτέρωσε τις ελπίδες των υπόδουλων χριστιανών της Βαλκανικής για ισοπολιτεία και ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως νωρίς οι Νεότουρκοι έδειξαν τις εθνικιστικές τους επιδιώξεις και την 30η Σεπτεμβρίου οι του 1912 τα βαλκανικά έθνη μαζί τους και η Ελλάδα, με διακοίνωσή τους στην Τουρκία διεκδίκησαν ανθρώπινα δικαιώματα για τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Η διακοίνωση απορρίφτηκε και παρά το αρνητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ένας-ένας, Βούλγαροι, Σέρβοι Μαυροβούνιοι και Έλληνες κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων

Η επέλαση του Ελληνικού στρατού στο μέτωπο της Θεσσαλίας ήταν θυελλώδης. Μέσα στον Οκτώβριο απελευθερώνονται η Ελασσόνα, η Δεσκάτη, η Κοζάνη , τα Γρεβενά και οι Έλληνες στρατιώτες βρίσκονται μπροστά στη Θεσσαλονίκη, όπου εισέρχονται, θριαμβευτές, την 26η Οκτωβρίου του 1912. Στο ηπειρωτικό μέτωπο τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο αργά. Αυτό, γιατί το στρατιωτικό σώμα που είχε διατεθεί στην Ήπειρο, και που αργότερα, τον Δεκέμβριο, συγκροτήθηκε σε μεραρχία (VIII Μεραρχία), ήταν σαφώς μικρότερο από το σύνολο των 7 μεραρχιών, που δρούσαν στο μέτωπο της Θεσσαλίας- Μακεδονίας

Την 12η Οκτωβρίου απελευθερώνεται η Φιλιππιάδα, την 21η Οκτωβρίου η Πρέβεζα και στις 26 Οκτωβρίου, μετά την νικηφόρα μάχη στα Πέντε Πηγάδια, ο Ελληνικός στρατός βρίσκεται πια στα πρόθυρα του θρυλικού, για την οχύρωσή του, Μπιζανίου. Επικεφαλής του Ελληνικού στρατού στην Ήπειρο είναι ο Στρατηγός Σαπουντζάκης.

Την χρονική αυτή στιγμή ξεκινάει ουσιαστικά ο απελευθερωτικός αγώνας και στην περιοχή μας. Ήδη, από νωρίς και με ευθύνη του Ηπειρωτικού Κομιτάτου, είχε αρχίσει ο εφοδιασμός των ανταρτικών ομάδων της περιοχής με σύγχρονο οπλισμό, κυρίως με όπλα μάνλιχερ. Δε, έλειψαν μάλιστα και τα συντροφικά μαχαιρώματα, που έφτασαν μέχρι την αλληλοεξόντωση, για την ηγεσία και τον εξοπλισμό αυτών των ομάδων. Ο Σπύρος Μουσελίμης διασώζει σχετικές πληροφορίες για τις ανταρτικές ομάδες του Ποπόβου.

Θα χρειαζόταν μια ολόκληρη ημερίδα για να περιγραφεί η συνδυασμένη δράση τακτικού στρατού και ανταρτικών ομάδων βήμα-βήμα, πότε μπρος-πότε πίσω, με πολύ αίμα και ιδρώτα για την απελευθέρωση αυτού του χώρου. Μια σημαντική ιδιαιτερότητα αυτού του αγώνα, ήταν ότι οι ελληνικές δυνάμεις στη γραμμή Αχέροντα, Φαναρίου, Παραμυθιάς, βρέθηκαν μπροστά σε ένα μέτωπο με συμπαγείς θύλακες μουσουλμανικών πληθυσμών, με μεγάλες εφεδρείες σε άτακτα σώματα, που πολεμούσαν φανατικά και χωρίς στρατιωτικούς κανόνες, βοηθώντας όμως αποτελεσματικότατα τις λίγες δυνάμεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή. Τα σώματα αυτά ελέγχονταν από τους πανίσχυρους αγάδες, μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής, που επηρεάζονταν πια άμεσα, από την, κάθε μέρα εντεινόμενη, αλβανική προπαγάνδα. Ας παρακολουθήσουμε μέρος αυτής της επικής προσπάθειας, μέσα από τα περιεχόμενα στρατιωτικών αναφορών και εγγράφων.

Με την υπ’ αριθμ. 1297/15-10-1912 διαταγή του στρατηγού Σαπουντζάκη, ανατίθεται η ευθύνη του αριστερού του μετώπου στην Ήπειρο, στον υπολοχαγό Δημήτριο Μπότσαρη, γόνο της γνωστής σουλιώτικης φάρας. Η διαταγή αυτή έχει ως εξής:

«Υπολοχαγόν Δ. Μπότσαρη-Ενταύθα. Αναθέτομεν υμίν την διοίκησιν λόχου σχηματισθέντος προς εκτέλεσιν ειδικής εντολής. Υπό τας διαταγάς σας τίθενται επίσης αι εξ εθελοντών εν τη δυτική Ηπέιρω συγκροτούμεναι φάλλαγγες. Γενικώς η υφ’ υμάς δύναμις θέλει χρησιμεύσει ως αριστερά πλαγιοφυλακή του στρατού απαλλάσσουσα αυτόν εκ των ατάκτων στιφών Αλβανών. Ειδικαί οδηγίαι θέλουσι δοθεί υμίν εν καιρώ. Άρτα, 15-10-12.» [3, σ. 298]

Η υπό τον Μπότσαρη στρατιωτική δύναμη έμεινε γνωστή ως Μικτό Στράτευμα Ηπείρου (ΜΗΣ). Αποτελούνταν από ένα λόχο 160 ευζώνων και από όλες τις ανταρτικές ομάδες που δρούσαν δυτικά της αμαξιτής οδού Πρεβέζης- Ιωαννίνων. Εκτός από τις ντόπιες ανταρτικές ομάδες στο Μικτό Στράτευμα προστέθηκαν και οι ομάδες των Μάνου, Αντωνίου και Μάρκου Μάντακα, Μάρκου Δεληγιαννάκη, Δαμιανάκη, Πάσχου, Παπαγιαννάκη, Σταύρου Σταυρουλάκη, Γαλιανού και Νικολάου Μπελέλη εκ Κρήτης. Ο λόχος των 160 ευζώνων διαιρούνταν σε τρεις διμοιρίες, που διοικούσαν οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί Λεοντίου και Γρανίτσας και ο επιλοχίας Παπαδόπουλος.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά τις πρώτες συγκρούσεις με τους Τσάμηδες στον Αχέροντα, ο Μπότσαρης αναχωρεί για Παλαιοχώρι, στη Λάκκα Σούλι, από όπου, στις 24-10-12, στέλνει στο Αρχηγείο της Άρτας την ακόλουθη αναφορά.

«Εχθρικός στρατός δυνάμεως 700 περίπου ανδρών ευρίσκεται Παραμυθιά, ως αναφέρει οπλαρχηγός Καράς, διέταξα όπως καταληφθώσι Σκάλα Παραμυθιάς και άλλαι αμυντικαί θέσεις υπό 200 οπλοφόρων χωρικών. Μολονότι η εκεί παρουσία μου ήτο απαραίτητος έσπευσα να συμμορφοθώ προς διαταγήν σας διευθυνόμενος δια Βαριάδων προς Β. κλιτύς μικράς Ολύτσικας….» [3, σ. 306]

Μια μέρα μετά από Βαριάδες, την 25-10-12, ο Μπότσαρης αναφέρει, αναλυτικά πια, τα της δράσης του στη Γλυκή πριν αναχωρήσει για τη Λάκκα Σούλι.

«…Διερχόμενος εκ του χωρίου Γλυκύ, το οποίον εμάχετο κατά των Τσάμηδων, βοηθουμένων υπό 30 τακτικών, σπεύσας εις βοήθειαν των χωρικών μετά σφοδρόν πυρ ηνάγκασα τον εχθρόν να κλειστή μετά ζημιών εις Γαρδίκι. Την επόμένην 23ην, διευθετήσας τα της επιτοπίου αμύνης, ανεχώρησα εις θέσιν μου. Τσάμηδες επετέθησαν κατά Γλυκύ εκ νέου, αλλ’ εκεί είχε φθάσει το εξ 120 σώμα Παπαδιά, όπερ αμυνθέν επί τρίωρον τους ανάγκασεν εις υποχώρησιν…. Κάθοδος Τσάμηδων προς Φανάρι και συγκέντρωσις στρατού εις Παραμυθιάν με ανησυχούσιν, κρατώ δυνάμεις να αποσοβήσω ζημίας χωρίων και κάθοδον εχθρού προς Λούρον. Προς το παρόν εις Παραμυθίαν οπλαρχηγοί Καράς και Κουτούπης εργάζονται βασιζόμενοι κυρίως επί χωρικών. Όπλα δεν υπάρχουν επαρκή. Καταπεπτωκός φρόνημα χωρίων ανεπτερώθη, ανέλαβον μετά θάρρους τον αγώνα.»[3, σ. 306-307]

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων, που αντιμετώπισε ο Μπότσαρης στον Αχέροντα, ήταν ο Ταγματάρχης Τσέλιο Πιτσάρης, δισέγγονος του ομώνυμού του στρατηγού του Αλή-Πασά, και ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη αυτή.

Ο αγάς της Παραμυθιάς Φουάτ-Πρόνιο, με απεσταλμένο του, προειδοποιεί και απειλεί τους κατοίκους του Σουλίου για το ενδεχόμενο που θα ταχθoύν στο πλευρό του Μπότσαρη.

«Πασάδες και Μουχταροδημογέροντες Κουκουλιούς Κορίστιανης και Τζαγκάρη και Γλαβίτσα άμα λάβητε την παρούσαν μου να έλθητε με τα Μπαγεράκη εις τα χέρια εις τον Οντά μου και μαζή να παρουσιασθούμαι εις το δικαστήριον να μη σας πάρη το κεφάλι αέρα και χαλάσεται καθώς είδατε το φανάρι ολόκληρον και άλλα μέρη αν ακούσητε. Σας γράφω δια το καλόν σας εάν είσθε φρόνιμοι και γνωρίζεται το καλόν. Εάν κάμητε αλλιώς θα πάθετε το ίδιον. Ημεις χριστιανοί και Τούρκοι θα έλθωμαι μαζή με την Βασιλικήν δύναμιν να σας χαλάσωμαι. Το κρίμα εις τον λαιμόν σας. Το παρόν θα διαβάζεται και θα το παίρνουν οι απέσταλμένοι πάλιν. Παραμυθία 27 8/βρίου 1912. φουάτ Πρόνο ο Γρράψας Παπασωτήριος» [7, σ.159].

Όπως αναφέρει ο Λιβαδεύς [3, σ.106] ο αγγελιαφόρος του Φουάτ συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές της Άρτας. Ο Φουάτ, μετά και από πληροφορίες, από τον γαμπρό του στα Γιάννενα, Γιαζαλή-μπέη, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Τουρκία, άλλαξε τόνο, δηλώνοντας όπως αναφέρει ο Μπότσαρης ότι «προθύμως θα παρεδίδετο προσωπικώς εις εμέ αυτός και οι λοιποί μπέηδες εάν μετέβαινον αυτοπροσώπως.» [3,σ.106].

Η αποστολή του Μπότσαρη ήταν να υποβοηθήσει από τα αριστερά το κυρίως μέτωπο προς τα Ιωάννινα, αποτρέποντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε κάθοδο τακτικού στρατού ή ατάκτων Τσάμηδων προς Λούρο, Φιλιππιάδα και Πρέβεζα. Έτσι ο τομέας ευθύνης του ήταν εξαιρετικά εκτεταμένος. Ξεκινούσε από τον Αχέροντα και έφτανε μέχρι τη Μανωλιάσα, την οποία δυνάμεις του αποσπάσματός του κατέλαβαν την 31-10-12, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το Μπιζάνι. Η νικηφόρα πορεία του Μπότσαρη από τη Γλυκή, μέσω της Λάκκας Σουλίου στη Μανωλιάσα, μέσα σε μια εβδομάδα, είναι εντυπωσιακή και οφείλεται στην αμέριστη στήριξή του από τις κατά τόπους ανταρτικές ομάδες.

Το Ελληνικό Αρχηγείο θέλοντας να κατοχυρώσει τη σημαντική αυτή επιτυχία του Μικτού Στρατεύματος, ενισχύει τα προκεχωρημένα τμήματα του Μπότσαρη στην περιοχή με τον 10-15 λόχο, που εγκαταστάθηκε στους Βαριάδες. Έτσι, ενισχύεται ο κλοιός γύρω από το Μπιζάνι. Όμως, ο Μπότσαρης τραυματίζεται στο πόδι, η πληγή μολύνεται και ο ίδιος προσβάλλεται από υψηλό και επίμονο πυρετό. Αξίζει στο σημείο αυτό να παρατεθεί το από 1-11-12 έγγραφό του προς τον Επιτελάρχη του Αρχηγείου.

«Έλαβον χθές την επιστολήν σας με μεγάλην χαράν όπου βλέπω ότι δεν με λησμονείτε. Όλην την χθεσινήν ημέραν τα τμήματά μου ενισχυθέντα παρά του Μάνου εμάχοντο κατά του Τουρκικού στρατού εις Μανωλιάσσαν και Μελιγκούς. Η επιστολή σας με επληροφόρησεν ότι ο Ελληνικός στρατός θα ακινητήσει επί τινας ημέρας. Ως εκ τούτου πιθανόν να αποσυρθώμεν εκ Μανωλιάσσας ήτις κείται 2 ½ ώρας μακράν των Ιωαννίνων. Εσχεδίαζον να επιφέρω αιφνιδιασμόν εις οχύρωμα Αγίου Νικολάπυ και να γίνω κύριος των 6 βαρέων πυροβόλων. Και πάλιν τολμώ να σας παρακαλέσω να μου στείλητε λόχον ένα με τολμηρόν λοχαγόν δια να μη χάσωμεν την Μανωλιάσσαν. Εδώ ήλθεν ο λόχος του Φιλιπόπουλου όστις ετάχθη εις 4ωρον από Μανωλιάσσας εν συνοχή προς το λοιπόν στράτευμα. Αι μακραί πορείαι και αι διαρκείς προφυλακαί εξήντλησαν τους άνδρας μου. Δυστυχώς υποφέρω και εγώ. Με κατατρύχει υψηλός πυρετός διαρκής και αναπτυχθείσης φλεγμονής υπό το δεξιόν μου γόνυ παρέλυσεν όλον το δεξιόν μου πόδι. Κατέχομαι υπό φρικτών αλγηδόνων και με μεταφέρουν επί φορείου. Ευτυχώς επαρκώ εισέτι εις την αποστολήν μου. Ο αγών παντού στέφεται υπό επιτυχίας. Η κατά των Τσάμηδων άμυνα ωργανώθη. Λυπούμαι όμως διότι η οικτρά κατάστασις της υγείας μου με κρατεί καρφωμένον. Προχθές συνελάβομεν 62 φορτηγά ζώα του εχθρού κατόπιν συμπλοκής.» [8, σ. 189]

Ευρισκόμενος μακριά από νευραλγικά σημεία του τομέα ευθύνης του, ο Μπότσαρης ανησυχεί για την κατάσταση σ’ αυτά. Η έγνοια του για την κατάσταση στη Σκάλα της Παραμυθιάς αποτυπώνεται στην αλληλογραφία του με του οπλαρχηγούς της περιοχής της Σκάλας Καρρά και Κουτούπη, στους οποίους γράφει από τη Ζώριστα την 2-11-2 12. «Διατάσσω όπως οργανώσητε τα χωριά της περιφερείας σας και διορίσητε ομαδάρχας εκείνους τους οποίους νομίζετε ικανοτέρους ώστε να μαζεύονται γρήγορα οι οπλοφόροι οσάκις η ανάγκη το καλεί.» [8, σ. 193]

Εν τω μεταξύ, την 20-11-12 προωθείται στο Πόποβο ο υπολοχαγός Τεριακίδης με 80 ευζώνους, προκειμένου να συντονίσει τις εκεί ανταρτικές ομάδες των Δεληγιαννάκη, Βάρφη, Καρά, Κρομύδα και Κουτούπη και να επιχειρήσει τον έλεγχο της Σκάλας. Ο έλεγχος της Σκάλας και γενικότερα της οδού Ιωαννίνων-Παραμυθιάς κρινόταν επιτακτική γιατί « …όσο ήτο ελευθέρα, άπαντες οι εκ του τουρκικού στρατού φυγάδες Τσάμηδες, ως και επί τούτω αποστελλόμενοι, κατήρχοντο εις Τσαμοχώρια, ενισχύοντες τας εκει λητρικάς ορδάς.» {8, σ.9 8]

Λόγω της τραγικής επιδείνωσης της υγείας του, ο Μπότσαρης αντικαθίσταται με την υπ’ αριθ. 3556/16-11-12 διαταγή, από τον αντισυνταγματάρχη του μηχανικού Χρήστο Μαλάμο, που φθάνει στο μέτωπο την 23-11-12. Μια από τις πρώτες ενέργειες του Μαλάμου ήταν η διαταγή στον Τεριακίδη για επίθεση στη Σκάλα της Παραμυθιάς. Πράγματι, ο Τεριακίδης την 26-11-12, επιτίθεται κατά του Φρουρίου της Σκάλας, στο Ελευθεροχώρι. Μετά από ολοήμερη μάχη, οι Τουρκαλβανοί κατατροπώνονται αφήνοντας στο στενό της Σκάλας, 80 νεκρούς, 40 αιχμαλώτους και μεγάλο μέρος οπλισμού. Τη μεγάλη χαρά των νικητών μετριάζει η απώλεια των πρωτοπαλλήκαρων του Δεληγιαννάκη, Μακαρώνα και Πατεράκη, καθώς και των γνωστών για την ανδρεία τους μαχητών Κουτούπη και Τελέλη από το Πόποβο και Τζούρτζου από τη Λαμπανίτσα.

Ο Τεριακίδης σε επιστολή του, την 1-12-12, στον οπλαρχηγό της Γλυκής, Τζώρτζη, αναφέρει. «Καθιστώ υμίν γνωστόν ότι κατέλαβον την οχυράν θέσιν Σκάλα προχθές και περιέκλεισα την Παραμυθιάν πανταχόθεν, ώστε πρέπει πάση θυσία, άμα λήψει της παρούσης μου, να αρχίσητε πύρ εναντίον Παραμυθιάς, ώστε να θέσωμεν τον εχθρόν μεταξύ δύο πυρών…» [3, σ. 332]

Ο οπλαρχηγός Τζώρτζης-Ζαχαράκης, ενισχυμένος με Κρήτες και ντόπιες ανταρτικές δυνάμεις, περνάει, την 1-12-12, τον Αχέροντα και καταλαμβάνει την Ποταμιά και το Γλυκύ. Οι Τσάμηδες, ενισχυμένοι με τακτικό τουρκικό στρατό εξορμούν από την Χόϊκα και, μετά σφοδρές συγκρούσεις, ανακαταλαμβάνουν την 12-12-12 τη Γλυκή. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι συγκεντρώνουν στρατό στη Μοσπίνα των Γραμμενοχωρίων, με στόχο τον έλεγχο της επικοινωνίας Ιωαννίνων-Παραμυθιάς. Ο Μαλάμος, από τους Μπαουσιούς, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, αλλά δεν προλαβαίνει να αντιδράσει. Η αγωνία του για την τύχη της Σκάλας είναι έκδηλη σε έγγραφό του, της 24-12-12 , από τους Μπαουσιούς προς το αρχηγείο, στη Φιλιππιάδα.

«… Σήμερον ακούγονται κανονιοβολισμοί εις Σκάλαν Παραμυθιάς. Σπαρτίτση αδύνατον επιτηρώ καθόσον απέχει 8 ώρας εντεύθεν.» [3, σ. 341]

Οι Τούρκοι με σφοδρή αντεπίθεση και με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού, ανακαταλαμβάνουν τη Σκάλα στις 24-12-12. Ο Τεριακίδης, τραυματισμένος και αυτός στη μάχη, αναφέρει την 27-12-12, με λιτό και δραματικό τρόπο, σχετικά, στον Μαλάμο, από το Πετούσι, όπου είχε υποχωρήσει.

«Λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω ότι την 24ην τρέχοντος εχθρικός στρατός δυνάμεως 3 ταγμάτων μετά 500 ατάκτων, ερχόμενος εκ της οδού Φιλιατών Παραμυθιάς, μας επετέθη κατά του δεξιού πλευρού, όπερ κατείχε το χωρίον Σέλιανη, υποστηριζόμενον υπό του οπλαρχηγού Μάρκου Δεληγιαννάκη μετά 30 ανδρών, Σπύρου Κρομμύδα μετά 70 ανδρών και χωρικών των πέριξ χωρίων Σέλιανη, Λαμπανίτσα, Σαλονίκη και περί τους 10 Ποποβιτών. Ώρα ενάρξεως μάχης 7,30 π.μ. δια του εχθρικού πυροβολικού. Αντιληφθέντες την πρόθεσιν του εχθρού ότι δια της θέσεως ταύτης προσπαθεί να κυκλώση και να εκπορθήση ημάς, απέστειλα το πλείστον της υπ’ εμέ δυνάμεως 40 ανδρών, προς ενίσχυσιν του χωρίου. Ώρα 10,30 πρωίας η μάχη εξακολουθεί λυσσώδης εξ όλων των σημείων της Σκάλας. Σώμα Δεληγιαννάκη υπεχώρησεν πρώτον, εχθρός πυρπολεί χωρίον. Την στιγμήν ταύτην έφθασε το προς ενίσχυσιν αποσταλέν απόσπασμα 100 ανδρών υπό τον λοχίαν Σπηλιώτην, απεστάλη το πλείστον εις Σέλιανη, αλλά ήτο αργά, διότι ο εχθρός είχε ήδη καταλάβει τα επίκαιρα σημεία και κανονίσει το υψόμετρον, έβαλε καθ’ ημών δι’ εκρηκτικών οβίδων εκρηγνυομένων άνωθεν των προχωμάτων μας. Ούτω οβίς τηλεβόλου εκραγείσα εντός του φρουρίου της Σκάλας κατέστρεψεν αυτό, έτεραι οβίδες πεσούσαι επί των ενωμοτιών των δεκανέων Καστρινάκη, Ποδαρήτη, Δασκαλοπούλου, Παπαγεωργίου, εξετόπισαν αυτάς, τραυματισθέντων δια λίθων πολλών στρατιωτών. Ώρα 13, ο εχθρός επωφελούμενος της υπεροχής του πυροβολικού του, ήρχισε προχωρών δι’ αλμάτων και καταλαβών τα πέριξ ημών υψώματα, δεικνύει προφανή πρόθεσιν να μας κυκλώση και αποκόψη την υποχώρησίν μας. Δεδομένου ότι, εκτός των γνωστών εθελοντικών σωμάτων, το απόσπασμα απετελείτο εξ 80 ανδρών, αλλά και κατά την μάχην διέθετεν μόνο 65 τυφέκια, της προς ενίσχυσιν ημών αποσταλείσης δυνάμεως, αφικνουμένης λίαν αργά, αλλά και ίνα μη προφανώς αιχμαλωτισθώμεν, διέταξα υποχώρησιν προς το χωρίον Πόποβον, συμφώνως διαταγή ημών.» [3, σ. 342]

Μετά την ανακατάληψη της Σκάλας και της Γλυκής από του Τούρκους, είναι πια ορατός ο κίνδυνος καθόδου αυτών νοτιότερα του Αχέροντα, προς τη Φιλιππιάδα. Επιπλέον, ένα στοιχείο που δυσχεραίνει πολύ τις επιχειρήσεις στον κάμπο της Παραμυθιάς είναι οι ανεξάντλητες εφεδρείες των Οθωμανών σε σώματα ατάκτων. Ένα μέρος αυτών προέρχεται από λιποτάκτες Τσάμηδες του στρατού των Ιωαννίνων, που κατεβαίνουν στα χωριά τους για να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Οι υπόλοιποι, και περισσότεροι, κατέρχονται στο μέτωπο του Φαναρίου από την περιοχή Φιλιατών και το Δέλβινο. Έτσι, το Αρχηγείο αποφασίζει την ενίσχυση του μετώπου στο σημείο αυτό, μεταφέροντας, από το δεξιό του μετώπου, την ταξιαρχία του αντισυνταγματάρχη Ηπίτη, με 5 πυροβόλα. Παράλληλα ενισχύεται το δεξιό άκρο του μετώπου του Αχέροντα προς το Σούλι και τον Κορύλα, με τμήματα πεζικού υπό τους αξιωματικούς Τζούρα και Τρυπογιώργο.

Την 31-12-12 ο Σαπουντζάκης εκδίδει, την 31-12-12, την παρακάτω διαταγή:

«Οπλαρχηγούς χωρίων Σέλιανη, Ελευθεροχωρίου, Ποπόβου, Βερνίκου, Σαλονίκα, Παλαιοχωρίου και Σκάπιτα.

Γνωρίζομεν εις πάντας υμάς, ότι ανεξάρτητον σώμα συνταγματάρχου Ηπίτη μετά 5 πυροβόλων, βαδίζει προς κατάληψιν της Παραμυθιάς και εκδίωξιν του εχθρού από της εντεύθεν του Καλαμά χώρας. Συνεπώς παραγγέλω εις όλους υμάς με όλους τους οπλοφόρους, ους δύνασθε να διαθέσητε, να ενισχύσητε τας προσπαθείας του στρατού και να εκτελέσητε τας διαταγάς του συνταγματάρχου Ηπίτου. Φιλιππιάς 31-12-12, Σαπουντζάκης». [3, σ. 343]

Ακολουθούν δύο επιθέσεις του ελληνικού στρατού εναντίον του Μπιζανίου στις 7 και 11 Ιανουαρίου, που αποτυγχάνουν και οι δύο. Ο βαρύτατος χειμώνας, με θερμοκρασίες 15 βαθμούς υπό το μηδέν, ήταν ένας πολύ σημαντικός συντελεστής αυτών των αποτυχιών. Ο Στρατηγός Σαπουντζάκης αντικαθίσταται την 15-1-13 από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος αρχίζει να προετοιμάζει, πλέον, την τελική νικηφόρο επίθεση.

Λόγω αυτών των γεγονότων και των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών, οι δραστηριότητες του μετώπου και στην περιοχή της ευθύνης του Μαλάμου περιορίστηκαν σημαντικά. Οι λιποταξίες από τον τουρκικό στρατό, ιδιαίτερα των Αλβανών και των Τσάμηδων, δημιουργούν προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. Γράφει σχετικά ο Mαλάμος προς το Αρχηγείο, από τους Μπαουσιούς την 14-1-13.

«Πληροφορούμαι εκ Σκάλας ότι εις Παραμυθιάν και πέριξ συνεκεντρώθηκαν τακτικοί 5000 και 3000 άτακτοι, οι τακτικοί πληροφορούμαι είναι φυγάδες του εν Ιωαννίνοις στρατού. Επίσης πληροφορούμαι ότι άπαντες σχεδόν οι εκ Τσαμουργιάς και πλείστοι Αλβανοί ελιποτάκτησαν την παρελθούσαν εβδομάδα. Επομένως ηρεύνησα μη δια του τεχνάσματος της λιποταξίας συγκεντρούνται εις Παραμυθιάν προς εκτέλεσιν σχεδίου του Αρχηγείου των, αλλά όλαι αι πληροφορίαι βεβαιούν ότι η φυγή αυθόρμητος λόγω κακουχιών και προς προστασίαν των οικογενειών των. Υποθέτω ότι εάν τηρηθή άμυνα επί της αριστεράς όχθης Αχέροντος, δεν θα κινηθώσιν…» [3, σ. 353]

Την ίδια στιγμή, ο Ηπίτης προσπαθεί να ελέγξει την περί τον Αχέροντα περιοχή, μέχρι και το Γαρδίκι. Οι Τσάμηδες αντιστέκονται σθεναρά προκαλώντας με αντεπιθέσεις τους πλήγματα, κυρίως στα εθελοντικά σώματα που προπορεύονται του τακτικού στρατού. Γράφει ο Ηπίτης προς το Αρχηγείο, από τη Νεμίτσα, όπου βρίσκεται την 13-1-13, σχετικά με την κατάσταση αριστερά του Αχέροντα.

«Κατέχων χωρίον Γαρδίκι, εξ ου εξετόπισα εχθρόν, επληροφορήθην ότι ούτος έβαινεν εις το προ εμού χωρίον (Δραγουμί) Δράγανι, ένθα ευρίσκεται ο οπλαρχηγός Βάρφης μετά 20 ανδρών, οι οπλαρχηγοί Κώστα Τζώρτζης Ζαχαράκης μετά 100 ανδρών οπλισμένων κατά το ήμισυ με ΜΑΝΛΙΧΕΡ και των λοιπών με ΜΑΟΥΖΕΡ και ΓΚΡΑ και οι Κρήτες Γύπαρης και Σκουντρής με 50 άνδρες. Οι χωρικοί αναβιβάζουσι τον προελαύνοντα εχθρόν εις 1000-1800 μετά 2 πυροβόλων και 2 μυδραλιοβόλων. Προσβληθέντων των εθελοντικών σωμάτων και φονευθέντος του οπλαρχηγού Ζαχαράκη, πληγωθέντων δε Γύπαρη και Βάρφη ελαφρώς, τα τμήματά των υπεχώρησαν ατάκτως εις Γαρδίκιον.» [3, σ. 354)

Την κινητικότητα στον κάμπο της Παραμυθιάς επισημαίνει και ο Ταγματάρχης Τζούρας από το Σέλωμα του Ποπόβου την 17-1-13, γράφοντας προς το Αρχηγείο:

«Εχθρός δεικνύει τάσεις καταλάβη Χόϊκαν, Γλυκύ και Ζαβρούχον. Το Πετούσι κατέχεται υπό στρατού και οπλαρχηγού Κρομύδα, άτινα εξασφαλίζουσι τα νώτα και το αριστερόν του Μαλάμου.» [3, σ. 355]

Ενώ αυτά συμβαίνουν κοντά στην Παραμυθιά, ο Μαλάμος, από τους Βαριάδες, αναλαμβάνει και εκτελεί με απόλυτη επιτυχία την καταστροφή των αλευρόμυλων της Βελτίστας, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον επισιτισμό του τουρκικού στρατού των Ιωαννίνων. Η επιχείρηση εκτελείται με την συνδρομή των οπλαρχηγών Κρομμύδα και Κολοβού και τη συμμετοχή του ανθυπολοχαγού Γρανίτσα. Ταυτόχρονα, ο Κρομμύδας αποκρούει με επιτυχία, την 15-1-13, στο Σουλόπουλο δύναμη 800 Τούρκων αποκλείοντας την επικοινωνία των Ιωαννίνων με Φιλιάτες. Ο κλοιός των Ιωαννίνων γίνεται πλέον ασφυκτικός.

Την 18η Φεβρουαρίου ο Κωνσταντίνος τηλεγραφεί από τη Φιλιππιάδα στον Ηπίτη:

“Αύριον 19ην αρχίζω γενικήν επίθεσιν κατά Ιωαννίνων. Κυρία επίθεσις διενεργηθήσεται την 20ην. Λάβετε μέτρα σας κατά πάσης εκ Παραμυθίας εχθρικής ενεργείας. Εστέ έτοιμος δι ενδεχομένην προέλασίν σας.”

Την 21 Φεβρουαρίου ο ελληνικός στρατός μπαίνει θριαμβευτικά στα Γιάννενα, Την νύχτα της ίδιας μέρας ο τουρκικός στρατός υποχωρεί από τη Σκάλα, την Παραμυθιά, και τα σημεία του κάμπου, που κατείχε και διαφεύγει προς την Αλβανία. Την επομένη, 22-2-13, αντιπροσωπεία Παραμυθιωτών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς, τον Δήμαρχο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλους Μουσουλμάνους Προκρίτους, σπεύδει στο Φανάρι να δηλώσει υπόταγή στον Ηπίτη. Να, πως περιγράφει τα πράγματα, ο ίδιος ο Ηπίτης, με τηλεγράφημά του, την ίδια μέρα, στον Διάδοχο Κωνσταντίνο, από το τηλεγραφείο του Λούρου.

«Αξιωματικοί υπαξιωματικοί και στρατιώται συγχαίρουν δαφνοστεφή διάδοχον δι άλωσιν Ιωαννίνων, την Σήμερον 10 π.μ. αφίχθη ενταύθα Μητροπολίτης Παραμυθιάς μετά Δημάρχου δημοτικών συμβούλων και προκρίτων Οθωμανών δηλώσαντες υποταγήν. Αύριον πρωΐαν θα βαδίσω ίνα εισέλθω εις Παραμυθίαν. Διέταξα τα τα τμήματα Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου μετά υπολοχαγού Πάναρου ίνα βαδίσουν εις Σκάλαν Παραμυθίας οπόθεν θα αναμείνωσιν την άφιξίν μου εις Παραμυθιάν ίνα εισέλθωσιν εις την πόλιν.» [2]

Την 23-2-13 η Παραμυθιά υποδέχεται με κωδωνοκρουσίες, επευφημίες και ζητωγραυγές τον Ηπίτη, που μπαίνει από τη νότια είσοδο ελευθερωτής στη μικρή πολιτεία. Ταυτόχρονα, εισέρχονται από τη βόρεια είσοδο, από την πολύπαθη Σκάλα, τα τμήματα των αξιωματικών που αναφέρονται στο τηλεγράφημα. Μαζί και τα ανταρτικά τμήματα που τόσο αίμα και ιδρώτα προσφέρανε στον αγώνα. Ο Φουάτ Πρόνιο, αφού δεν τόφερε η μοίρα να παραδοθεί «ένας Πρόνιος (αυτός) εις έναν Μπότσαρη» [8, σ. 326], όπως εδήλωνε πως ήταν η επιθυμία του, αρκέστηκε να δηλώσει τη νομιμοφροσύνη του στον Ηπίτη. Να πως περιγράφει ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, σε τηλεγράφημά του της 24-2-13 από τα Ιωάννινα προς το Υπουργείο Στρατιωτικών, την απελευθέρωση της Παραμυθιάς.

«Λαμβάνω την τιμήν να σας ανακοινώσω, ότι ο αντισυνταγματάρχης του πυροβολικού κ. Ηπίτης εισήλθε το Σάββατο την 1 μ.μ. εις την Παραμυθίαν μετά δύο ταγμάτων πεζικού, ενός λόχου και δύο ουλαμών πυροβολικού και ιππικού. Αι υπόλοιποι δυνάμεις θ’ αφιχθούν δια της Σκάλας της Παραμυθιάς. Αμέσως ετελέσθη δοξολογία. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος ιερούργησε και εξεφώνησε συγκινητικόν λόγον. Ο ενθουσιασμός του λαού είναι μέγας. Ήρχισεν αμέσως η περισυλλογή των όπλων. Επίκειται η κατάληψις του Μαργαριτίου.» [2]

Την ίδια μέρα, λόχος της ταξιαρχίας Ηπίτη, υπό τον Λευκάδιο Ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση, μπαίνει στην Πάργα και παραλαμβάνει από τον τότε Τούρκο διοικητή Τζελιάμ Μουλιαζίμη τα κλειδιά της πύλης του κάστρου της Πάργας. Οι Φιλιάτες απελευθερώθηκαν τρεις μέρες μετά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ), “Επιχειρήσεις κατά των Τούρκων στην Ήπειρο 1912”, Αθήνα, 1992.
2. ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ), “Επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913)”, Αθήνα, 1987.
3. Αλεξάνδρου Δ. Λιβαδέως, Το Ηπειρωτικόν Κομιτάτον, Αθήναι 1984
4. Σπύρου Μουσελίμη, Ιστορικοί περίπατοι ανά τη Θεσπρωτία, Γ’ έκδοση, Γιάννινα 1997.
5. Σπύρου Μουσελίμη, Το Πόποβο, Β’ έκδοση, Γιάννινα 2001.
6. Σταύρου Παπαμώκου, Η Σέλλιανη. Χθές και σήμερα, Αθήνα 1997.
7. Δ. Σαλαμάγκα, Καθώς χάραζε η λευτεριά, Γιάννινα 1963.
8. Κ. Δ. Στεργιόπουλου, Το Μικτόν Ηπειρωτικόν Στράτευμα κατά την ελευθέρωσιν της Ηπείρου Οκτώβριος –Νοέμβριος 1912), Αθήναι 1968.

Ο Παναγιώτης Χρ. Τσαμάτος είναι:
Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας

Read More »
Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει τη Δευτέρα (26/2) η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αιτήσεων

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει τη Δευτέρα (26/2) η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αιτήσεων


Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημέρωσε ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού, ανοίγει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18.00. Θα κλείσει προσωρινά στις 29/3 και ώρα 08.00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024.

Επίδομα παιδιού: Πώς υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο – καθώς και η επάρκεια φοίτησης.
Η αίτηση Α21

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:
τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Read More »
Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει τη Δευτέρα (26/2) η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αιτήσεων Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει τη Δευτέρα (26/2) η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αιτήσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Συνεδριάζει την Τρίτη, η Δημοτική Eπιτροπή του Δήμου Σουλίου, για συζήτηση και λήψη απόφασης σε 6 συνολικά θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο Κατάρτιση σχεδίου υποχρεωτικής αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου και ΟΠΔ έτους 2024

ΘΕΜΑ 2ο. Έγκριση Πρωτοκόλλου ελέγχου ταμειακής διαχείρισης Δήμου Σουλίου, μηνός Οκτωβρίου 2023

ΘΕΜΑ 3ο. Έγκριση Πρωτοκόλλου ελέγχου ταμειακής διαχείρισης Δήμου Σουλίου, μηνός Νοεμβρίου 2023

ΘΕΜΑ 4ο Έγκριση Πρακτικού ΙΙ (Αποσφράγιση και Έλεγχος Δικαιολογητικών Κατακύρωσης) της επιτροπής διενέργειας του ανοικτού δημόσιου
ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το ΥΠΟΕΡΓΟ 7: «Προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού» της Πράξης «Κτίριο ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πολυχώρος τέχνης, ιστορίας,
πολιτισμού και εκπαίδευσης»

ΘΕΜΑ 5ο Έγκριση Πρακτικού Ι (Αποσφράγιση Δικαιολογητικών Συμμετοχής- Τεχνικών Προσφορών και Οικονομικών Προσφορών) της επιτροπής διενέργειας του ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την: «Προμήθεια τροφίμων Δήμου Σουλίου, ΝΠΔΔ (Αρωγή) και των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2024»

ΘΕΜΑ 6ο Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής και αποζημίωσης του έργου «KΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», λόγω διάλυσης σύμβασης

ΘΕΜΑ 7ο Έγκριση Πρωτοκόλλου Παραλαβής της Έκθεσης Μελέτης Εφαρμογής της σύμβασης προμήθειας με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ»

ΘΕΜΑ 8ο Ορισμός δημοτικών υπαλλήλων που θα αποτελέσουν μέλη των επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών/υπηρεσιών/
μελετών για το έτος 2024 (N. 4412/2016 άρθρο 221, παρ.11β και παρ.11δ)

ΘΕΜΑ 9ο Αποδοχή επιχορήγησης από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

ΘΕΜΑ 10ο Εξειδίκευση πίστωσης για δαπάνες φιλοξενίας

ΘΕΜΑ 11ο ́Ασκηση ή μη ενδίκων μέσων ( έφεση )

ΘΕΜΑ 12ο Περί νομικής εκπροσώπησης και υπεράσπισης πρώην αιρετού σε ποινική υπόθεσή του

ΘΕΜΑ 13ο Περί νομικής εκπροσώπησης και υπεράσπισης πρώην αιρετού σε ποινική υπόθεσή του

ΘΕΜΑ 14οΣυ Συμπλήρωση της αριθ. 21/2024 απόφασης Δημοτικής Επιτροπής
Read More »
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό για μεταφορά εξεδρών ιχθυοκαλλιεργειών

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό για μεταφορά εξεδρών ιχθυοκαλλιεργειών


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, στην εδαφική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, για τη διέλευση οχημάτων μεταφοράς εξεδρών ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας Αλυσανδράτος Γερασ. Διονύσιος ΜΕΠΕ.

1. Την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς που αναφέρονται στο (ε) σχετικό του προοιμίου της παρούσης, επί του Αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός, για τη διέλευση οχημάτων μεταφοράς εξεδρών ιχθυοκαλλιέργειας.

2. Για την υλοποίηση των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου, προβλέπεται να εφαρμοστούν τα κάτωθι: Από την είσοδο μέχρι και την έξοδο των υπερμεγεθών οχημάτων από τον αυτοκινητόδρομο θα εφαρμόζεται: Εφαρμογή ΚΣ 2 -Αποκλεισμός Δεξιάς Λωρίδας με Κινητή σήμανση (ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ/ΓΦ4/256298- 14/09/23/29-06-2018)

3. Η διέλευση θα πραγματοποιηθεί την χρονική περίοδο από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 έως και την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024 ως εξής: Δευτέρα με Πέμπτη για την Ιόνια Οδό λαμβάνοντας υπόψη τα κυκλοφοριακά δεδομένα και τις καιρικές συνθήκες των εν λόγω ημερών.

4. Επισημαίνεται ότι το μέγιστο επιτρεπτό ύψος οχημάτων, για ασφαλή διέλευση από την περιοχή των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός», είναι τα 4,80 μ. και σε οποιοδήποτε υψηλότερο όχημα δεν θα επιτραπεί η είσοδός του στο Έργο Παραχώρησης.

5 Η «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», οφείλει σε όλη τη διάρκεια των διελεύσεων να εφαρμόζει τα εγκεκριμένα εγχειρίδια Λειτουργίας και Συντήρησης, τα Σχέδια Δράσης και τις εγκεκριμένες μελέτες, τις απαιτούμενες πινακίδες σήμανσης, φανούς, αντανακλαστικά, προειδοποιητικές και πληροφοριακές πινακίδες και γενικά να λαμβάνει κάθε απαιτούμενο μέτρο, ώστε να εξασφαλίζεται με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του η ομαλή και ασφαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Επίσης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα και απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων.

6. Επιπλέον με μέριμνα της «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» θα πρέπει να προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση των χρηστών για τις πραγματοποιούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέσω διοδίων και VMS ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις ομαλούς και ασφαλούς διεξαγωγής της κυκλοφορίας.

7. Η εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» οφείλει, σε συνεννόηση με την εταιρεία «Αλυσανδράτος Γερασ. Διονύσιος ΜΕΠΕ» να μεριμνά κάθε φορά για την έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων Αστυνομικών Διευθύνσεων και των αρμοδίων Τμημάτων Τροχαίων για τις ακριβείς ημέρες και ωρών διελεύσεων των οχημάτων του θέματος.
Read More »
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό για μεταφορά εξεδρών ιχθυοκαλλιεργειών Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό για μεταφορά εξεδρών ιχθυοκαλλιεργειών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έφερε την Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έφερε την Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου


O Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος πραγματοποίησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, στις 19 Φεβρουαρίου 2024, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Greek Cultural & gastronomic week».

Την έναρξη έκανε ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος τονίζοντας την σπουδαιότητα της παράδοσης και του πολιτισμού που αντικατοπτρίζεται στις παραδοσιακές φορεσιές και τα τοπικά προϊόντα της χώρας μας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία της Μεσογειακής διατροφής. Η πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της χώρας μας είναι ριζωμένη μέσα στους αιώνες και από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έχει γίνει κομμάτι του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.» Παράλληλα, ευχαρίστησε για την αποστολή των προϊόντων τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνδεση της πολιτιστικής παράδοσης και όλων των πολιτισμικών στοιχείων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δημιουργώντας έτσι μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πολλές από τις αξίες της Ευρώπης αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κώτσηρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης η οποία προάγει τον ελληνισμό στην Ευρωβουλή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ιδίου για την ελληνική ομογένεια και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω εργαλείων δημόσιας διπλωματίας.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ε. Κωστόπουλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. αναφέρθηκε στον πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα στηρίζεται στην ποικιλομορφία των παραδόσεων και του πολιτισμού των Κρατών Μελών, γεγονός που αντανακλάται και στο μότο της ΕΕ «United in diversity».

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών κα. Λ. Κάτσα Τομαρά αφού ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της πολιτιστικής μας παράδοσης, τόνισε τη πολύχρονη δυναμική παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων στις Βρυξέλλες ως οργανισμό-θεματοφύλακα της ελληνικής πολιτισμικής μας παράδοσης.

Μετά από τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε από την Αντιπρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών κα. Καραχάλιου Μαρία η παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών, χορών και μουσικής από όλη την Ελλάδα. Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, όπως και κάθε άλλη μορφή ενδυμασίας, αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας. Κάθε παραδοσιακή φορεσιά προβάλλει διαφορετικά μηνύματα για την κοινωνική θέση ενός ατόμου, ως ένα σύνθετο σημειολογικό πορτρέτο. Η φορεσιά καταδεικνύει τον τόπο προέλευσης, αλλά και την κοινωνική θέση, το επάγγελμα και την οικογενειακή κατάσταση κάθε ατόμου.

Τέλος, όλοι οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης όπου υπήρχαν ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.

Read More »
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έφερε την Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έφερε την Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Κοπή πίτας του ΚΑΠΗ Δήμου Σουλίου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Κοπή πίτας του ΚΑΠΗ Δήμου ΣουλίουRead More »
Κοπή πίτας του ΚΑΠΗ Δήμου Σουλίου Κοπή πίτας του ΚΑΠΗ Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Σχηματισμός δικογραφίας  για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή


Από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη, η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ημεδαπή δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο, το οποίο προσποιήθηκε ότι είναι ο λογιστής του πατέρα της και με διάφορες δικαιολογίες την έπεισε να του μεταφέρει σε λογαριασμό του συνολικά το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή του ημεδαπού στην υπόθεση, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή Σχηματισμός δικογραφίας  για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Ντοκιμαντέρ | Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Ντοκιμαντέρ | Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913


Τα χρόνια από το 1449 όπου και βρέθηκε κάτω από τον ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν πλέον παρελθόν και η έλευση των Ελληνικών δυνάμεων στην πόλη, σηματοδοτούσε το νέο ξεκίνημα για την Παραμυθιά και τους Παραμυθιώτες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι συνέβη στην περιοχή κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, ποιοι ήταν οι ήρωες που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για την λευτεριά και πως δέχτηκαν την απελευθέρωση οι κάτοικοι της Παραμυθιάς.

Εξιστορούν τα γεγονότα ο συγγραφέας και ιστοριοδίφης Ιωάννης Παρόλας, ο αρχαιολόγος, πρόεδρος του ΦΟΠ και πρ. προϊστάμενος του ιστορικού αρχείου Παραμυθιάς Παντελής Χαράλαμπος, ο ιστορικός ερευνητής και πρ. Προεδρος του ΦΟΠ Δημήτριος Τσαρκοβίστας και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γεώργιος Λώλος.


Παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την εποχή, από το τοπικό αρχείο Παραμυθιάς, το πολεμικό μουσείο, τον ΣΚΑΙ και το αρχείο
Read More »
Ντοκιμαντέρ | Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913 Ντοκιμαντέρ | Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για συμμετοχή στην έκθεση τουρισμού: FERIENMESSE στη Βιέννη

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για συμμετοχή στην έκθεση τουρισμού: FERIENMESSE στη Βιέννη


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της για την προώθηση του προορισμού «Ήπειρος», πρόκειται να συμμετάσχει στη Έκθεση τουρισμού FERIEN MESSE WIEN που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στο διάστημα 14-17 Μαρτίου 2024.

Η εν λόγω έκθεση θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες της Κεντρικής Ευρώπης, στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 800 εκθέτες από 70 χώρες και προσελκύσει περισσότερους από 150.000 επισκέπτες.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ και μπορούν να φιλοξενηθούν με εκπροσώπους τους: Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων και γενικά φορείς της Ηπείρου αλλά και επιχειρήσεις του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο. Επίσης, μπορεί να αποσταλεί και υλικό προβολής.

Στο site της Έκθεσης: www.ferien-messe.at/en-gb , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά με περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα λειτουργίας της Έκθεσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για συμμετοχή και φιλοξενία στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος να γίνει μέσω της συμπλήρωσης φόρμας και την αποστολή της στο email: ar.stasinou@gmail.com ως την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

Η αποστολή της συμπληρωμένης φόρμας στην παραπάνω διεύθυνση ισοδυναμεί με αποδοχή των όρων συμμετοχής. Πληροφορίες: Αρετή Στασινού, τηλέφωνο:2651364222.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει να μεταφέρει ενημερωτικό υλικό των Δήμων, επιχειρήσεων και φορέων (20 τεμάχια ανά φορέα ή επιχείρηση), ώστε να διανεμηθεί στην έκθεση και το οποίο πρέπει να είναι στη γερμανική ή αγγλική γλώσσα. Το υλικό θα πρέπει να το παραδώσουν οι ενδιαφερόμενοι στο Τμήμα Τουρισμού στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, στο γραφείο 143, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 13.00 μ.μ.

Επισημαίνεται ότι επειδή το ύφος του περιπτέρου του ΕΟΤ είναι συγκεκριμένο, δεν επιτρέπεται σε κανέναν συνεκθέτη να ενσωματώσει στο χώρο δικές του κατασκευές, φωτογραφίες, οθόνες προβολής ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
Read More »
Πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για συμμετοχή στην έκθεση τουρισμού: FERIENMESSE στη Βιέννη Πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για συμμετοχή στην έκθεση τουρισμού: FERIENMESSE στη Βιέννη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν άμεσα δύο ημεδαποί για διάρρηξη αυτοκινήτου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Συνελήφθησαν άμεσα δύο ημεδαποί για διάρρηξη αυτοκινήτου


Άμεσα συνελήφθησαν χθες (22-02-2024) στην πόλη των Ιωαννίνων δύο ημεδαποί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για διάρρηξη αυτοκινήτου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία - κατά περίπτωση - για κλοπή κατά συναυτουργία και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, λίγο νωρίτερα οι κατηγορούμενοι είχαν παραβιάσει πόρτα αυτοκινήτου, από όπου αφαίρεσαν ζευγάρι γυαλιά ηλίου και ένα ασύρματο ακουστικό.

Κατά τον εντοπισμό τους, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν τα παραπάνω αντικείμενα, τα οποία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη, καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία.

Επιπλέον, στην κατοχή του ενός βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9 ναρκωτικά χάπια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθησαν άμεσα δύο ημεδαποί για διάρρηξη αυτοκινήτου Συνελήφθησαν άμεσα δύο ημεδαποί για διάρρηξη αυτοκινήτου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Σε “Θεμιστοκλής Ρίγγας” μετονομάζεται το Δημοτικό Σχολείο της Παραμυθιάς

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Σε “Θεμιστοκλής Ρίγγας” μετονομάζεται το Δημοτικό Σχολείο της Παραμυθιάς


Με αποφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε την προσθήκη προσωνυμίας “Θεμιστοκλής Ρίγγας” στο 1° Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς , στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη Θεμιστοκλή Ρίγγα αναγνωρίζοντας ετσι την μεγάλη προσφορά του προς το Δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς.

Ο Θεμιστοκλής Ρίγγας, φιγουράρει εδώ και πολλές δεκαετίες στο Πάνθεον των Μεγάλων Ευεργετών της Παραμυθιάς. Μέσω της ιδιόχειρης διαθήκης του, που χρονολογείται από το 1934, η τεράστια για την εποχή περιουσία του, κληροδοτήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς, για να καλύψει ανάγκες των μαθητών του.

Μέχρι και σήμερα, το Κληροδότημα Θεμιστοκλή Ρίγγα, συνεχίζοντας το έργο του, εκτός των άλλων χρηματοδοτήσεων προς τους μαθητές και το Σχολείο (κάλυψη αναγκών θέρμανσης, διδακτικών επισκέψεων, επισκέψεων σε θέατρο, κάλυψη εκδηλώσεων, αγορά εξοπλισμού κ.ά.), προσφέρει σε όλους τους μαθητές του σχολείου και δωροεπιταγές, για την αγορά απαραίτητων ειδών για το μαθητή από καταστήματα της πόλης.
Read More »
Σε “Θεμιστοκλής Ρίγγας” μετονομάζεται το Δημοτικό Σχολείο της Παραμυθιάς Σε “Θεμιστοκλής Ρίγγας” μετονομάζεται το Δημοτικό Σχολείο της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Με τους Ιταλούς κυνηγούς στην Παραμυθιά, η εκπομπή «Περιβάλλον – Κυνήγι, μύθοι και αλήθειες»

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Με τους Ιταλούς κυνηγούς στην Παραμυθιά, η εκπομπή «Περιβάλλον – Κυνήγι, μύθοι και αλήθειες»


Σε μία «γεμάτη» ημέρα με πολλούς ελέγχους αλλά και την βεβαίωση παραβάσεων για την παράνομη άσκηση θήρας σε βάρος Ιταλών κυνηγών από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, βρέθηκε η εκπομπή «Περιβάλλον – Κυνήγι, μύθοι και αλήθειες» με τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο.

Η εκπομπή κατέγραψε τους ελέγχους της Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων στις ομάδες των κυνηγών από την Ιταλία που από το τέλος Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου επισκέπτονται την περιοχή της Παραμυθιάς – και όχι μόνο – για την άσκηση θήρας πτερωτών θηραμάτων.

Η εκπομπή προβάλλεται σήμερα Παρασκευή στις 22.30 στο ITV.
Read More »
Με τους Ιταλούς κυνηγούς στην Παραμυθιά, η εκπομπή «Περιβάλλον – Κυνήγι, μύθοι και αλήθειες» Με τους Ιταλούς κυνηγούς στην Παραμυθιά, η εκπομπή «Περιβάλλον – Κυνήγι, μύθοι και αλήθειες» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Σκάφος είχε ψαρέψει 427 τεμάχια ολοθούριου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Σκάφος είχε ψαρέψει 427 τεμάχια ολοθούριου


Τις πρωινές ώρες χθες, στο πλαίσιο περιπολίας, εντοπίστηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας ένα ερασιτεχνικό σκάφος να έχει αλιεύσει, χωρίς αλιευτικό εργαλείο, τετρακόσια είκοσι επτά (427) τεμάχια του είδους ολοθούριου, στην περιοχή ¨ΑΜΜΟΥΔΙΑ¨ στην Πρέβεζα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ τα αλιεύματα κατασχέθηκαν και στη συνέχεια επαναποντίστηκαν στη θάλασσα.
Read More »
Σκάφος είχε ψαρέψει 427 τεμάχια ολοθούριου Σκάφος είχε ψαρέψει 427 τεμάχια ολοθούριου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Σύλληψη 18χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Σύλληψη 18χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μίας 18χρονης αλλοδαπής προέβησαν τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι η 18χρονη κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδό της στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 18χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 18χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για την επέτειο απελευθέρωσης της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για την επέτειο απελευθέρωσης της Ηγουμενίτσας


23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1913: Η ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Με αφορμή την σημερινή επέτειο απελευθέρωσης της περιοχής από τον οθωμανικό ζυγό σας αποστέλλουμε σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας Εντεταλμένης Συμβούλου για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Μαρίνας Κοσιώρη:
«Τον Φεβρουάριο του 1913, μια σημαντική σελίδα ιστορίας άνοιξε για την Ήπειρο. Ήταν η στιγμή που απελευθερώθηκε, μετά από περίπου πέντε αιώνες βαριάς Oθωμανικής κυριαρχίας. Την περίοδο αυτή απελευθερώθηκε φυσικά και η περιοχή της Ηγουμενίτσας και έκτοτε αρχίζει ουσιαστικά η σύγχρονη ιστορία της.
Η ιστορία της Ηγουμενίτσας βέβαια ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, με σημαντικά γεγονότα να πλαισιώνουν το δρόμο της. Κατά την περίοδο της απελευθέρωσής της, προσπαθούσε να βαδίσει τα πρώτα της βήματα σαν οργανωμένη κοινωνία. Στις αρχές του 20ου αιώνα έγιναν οι πρώτες προσπάθειες διαμόρφωσης μιας πόλης - λιμανιού με το όνομα Ρεσαντγιέ, προς τιμή του τότε Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ρεσάτ. Οι προσπάθειες αυτές είχαν κινητήριο νου τον Χαμίτ Μπέη, Οθωμανό αξιωματούχο από το Γκραικοχώρι (σημερινό Γραικοχώρι).
Όμως η εξέλιξη αυτή διεκόπη τον Φεβρουάριο του 1913, όταν η Ήπειρος απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Τα Γιάννενα απελευθερώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου. Στις 23 Φεβρουαρίου απελευθερώθηκε η Παραμυθιά και στις 26 του ίδιου μήνα οι Φιλιάτες. Στο διάστημα μεταξύ 24 και 26 Φλεβάρη απελευθερώθηκε όλη η περιοχή που σήμερα αποτελεί το Δήμο Ηγουμενίτσας. Το πλέον σημαντικό κέντρο της εποχής εκείνης ήταν το Μαργαρίτι.
Η Ηγουμενίτσα τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της υπήρχε σαν ένα μικρό επίνειο του οικισμού της Γράβας, όπου άραζαν βάρκες και μικρά καΐκια. Στο σημείο αυτό λειτουργούσε υποτυπωδώς ένα τελωνείο ακριβώς κάτω από το Διοικητήριο και υπήρχε και ένα μικρό καφενεδάκι, για να εξυπηρετεί τους διερχόμενους προς Μαργαρίτι και τα γύρω χωριά.
Οι δρόμοι μέσα στην πόλη αποκαλύπτουν στα βήματά μας την ιστορία του λαού που πάλεψε για την αυτονομία και την αξιοπρέπειά του. Συνεπώς, ορθότατα ένας από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της πόλης ονομάζεται οδός «23η Φεβρουαρίου», ως ένδειξη εκτίμησης και μνήμης της ιστορίας του τόπου.
Είναι απολύτως σημαντικό να γνωρίζουμε τις ιστορικές ημέρες και γεγονότα, καθώς αποτελούν το θεμέλιο της σύγχρονης κοινωνίας και κουλτούρας μας. Η κατανόηση του παρελθόντος μας βοηθάει να αντιληφθούμε το παρόν και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας με σοφία και προοπτική. Οι ιστορικές ημέρες μας υπενθυμίζουν τις θυσίες και τις νίκες που έχουν σχηματίσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Μας εμπνέουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος με αποφασιστικότητα και αίσθηση υπευθυνότητας.
Επιπλέον, η γνώση του ιστορικού μας πλούτου ενισχύει το αίσθημα ταυτότητας και συνοχής στην κοινωνία μας. Συνεπώς, η αξία της γνώσης αυτών των ημερών είναι ανεκτίμητη, καθώς αποτυπώνει τον κόσμο γύρω μας πιο ξεκάθαρα, μέσω μιας ευρείας και εμπεριστατωμένης εικόνας του παρελθόντος.
Χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ηγουμενίτσας. Η ημέρα αυτή από σήμερα ορίζεται ως ημέρα μνήμης των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής μας από τον οθωμανικό ζυγό, στην ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος και στην απαρχή της σύγχρονης περιόδου της ιστορίας της».
Read More »
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για την επέτειο απελευθέρωσης της Ηγουμενίτσας Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για την επέτειο απελευθέρωσης της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία – Αφιέρωμα: 23 Φεβρουαρίου 1913: Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς και των Φιλιατών

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Θεσπρωτία – Αφιέρωμα: 23 Φεβρουαρίου 1913: Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς και των Φιλιατών

 

Την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 1913 ακολούθησε η απελευθέρωση άλλων περιοχών της Ηπείρου. Στις 23 Φεβρουαρίου απελευθερώνεται η Παραμυθιά. Στις 26 Φεβρουαρίου 1913, ο ελληνικός στρατός φτάνει και στους Φιλιάτες.
Όσο για την Ηγουμενίτσα, που σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, τότε ήταν ένα μικρό χωριό, και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποια ακριβώς μέρα απελευθερώθηκε.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Τη νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου ο τουρκικός στρατός υποχωρεί από τη Σκάλα, την Παραμυθιά και τα σημεία του κάμπου, που κατείχε και διαφεύγει προς την Αλβανία.
Την επομένη 22/2/1913, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαμάτου, αντιπροσωπεία Παραμυθιωτών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς, το Δήμαρχο, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και Μουσουλμάνους Προκρίτους, μεταβαίνει στο Φανάρι της Πάργας να δηλώσει υποταγή στον συνταγματάρχη Ηπίτη, διοικητή ταξιαρχίας του ελληνικού στρατού.
Ο Ηπίτης, με τηλεγράφημά του, την ίδια μέρα, προς το διάδοχο Κωνσταντίνο, σημειώνει: «Αξιωματικοί υπαξιωματικοί και στρατιώται συγχαίρουν δαφνοστεφή διάδοχον δι’ άλωσιν Ιωαννίνων, την Σήμερον 10 π.μ. αφίχθη ενταύθα Μητροπολίτης Παραμυθιάς μετά Δημάρχου δημοτικών συμβούλων και προκρίτων Οθωμανών δηλώσαντες υποταγήν. Αύριον πρωΐαν θα βαδίσω ίνα εισέλθω εις Παραμυθίαν. Διέταξα τα τα τμήματα Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου μετά υπολοχαγού Πάναρου ίνα βαδίσουν εις Σκάλαν Παραμυθίας οπόθεν θα αναμείνωσιν την άφιξίν μου εις Παραμυθιάν ίνα εισέλθωσιν εις την πόλιν».
Στις 23/2/13 η Παραμυθιά υποδέχτηκε με κωδωνοκρουσίες, επευφημίες και ζητωγραυγές τον Ηπίτη, που μπαίνει από τη νότια είσοδο ελευθερωτής στη μικρή πολιτεία. Ταυτόχρονα, εισέρχονται από τη βόρεια είσοδο, από την πολύπαθη Σκάλα, τα τμήματα των αξιωματικών Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου και Πάναρου. Μαζί και τα ανταρτικά τμήματα.

Να πως περιγράφει ο διάδοχος Κωνσταντίνος, σε τηλεγράφημά του της 24/2/13 από τα Ιωάννινα προς το Υπουργείο Στρατιωτικών, την απελευθέρωση της Παραμυθιάς:
«Λαμβάνω την τιμήν να σας ανακοινώσω, ότι ο αντισυνταγματάρχης του πυροβολικού κ. Ηπίτης εισήλθε το Σάββατο την 1 μ.μ. εις την Παραμυθίαν μετά δύο ταγμάτων πεζικού, ενός λόχου και δύο ουλαμών πυροβολικού και ιππικού. Αι υπόλοιποι δυνάμεις θ’ αφιχθούν δια της Σκάλας της Παραμυθιάς. Αμέσως ετελέσθη δοξολογία. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος ιερούργησε και εξεφώνησε συγκινητικόν λόγον. Ο ενθουσιασμός του λαού είναι μέγας. Ήρχισεν αμέσως η περισυλλογή των όπλων. Επίκειται η κατάληψις του Μαργαριτίου.»

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Τα γεγονότα εκείνων των ημερών διέσωσε με ιστορικό σημείωμα, γραμμένο το 1915, ο Μηνάς Μπάλλος από το Ξέχωρο Φιλιατών. Το σημείωμα αυτό το φύλαξε σαν κόρη οφθαλμού ο γιος του Χρήστος και το δημοσίευσε στην εφημερίδα “τα ΝΕΑ των Φιλιατών”. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: “Μαζεύτηκαν στου Τζούμα 50 άντρες ένοπλοι και ανέβηκαν στο βουνό της Σίδερης να προϋπαντήσουν τον Ελληνικό στρατό. Την επόμενη μέρα ξεκάμπισε κάτω από το Παλιωχώρι που πέρασε από ένα ξυλογέφυρο στον Καλαμά, το τάγμα με διοικητή το Γεώργιο Μαυρογιώργο. Αφού έγινε η εδαφική αναγνώριση γύρω από το Φιλιάτι αλλά και το ποτάμι γεμάτο και ερμηνεύοντας το χάρτη εντοπίσθηκε στο Καλπάκι η πέτρινη γέφυρα (η υπάρχουσα και σήμερα). Επίσης και η άλλη γέφυρα στο Φιλιατιώτικο κάμπο (που ανατινάχθηκε το 1944). Η καμπάνα της Αγίας Τριάδας χτυπούσε χαρμόσυνα ενώ μια άλλη σάλπιγγα ηχούσε στο δεσπόζων ύψωμα της Γκόντριζας, συνθηματικά ότι ο στόχος κατελήφθη.
Πέντε στρατιώτες ήρθαν στο διοικητή και ανέφεραν ότι ένας λόχος παρελαύνει μέσα στο Φιλιάτι. Ο δρόμος γεμάτος χριστιανούς και οι τούρκοι γονατιστοί. Και ένας προηγείται με ένα ντεσκερέ στο χέρι”.
Read More »
Θεσπρωτία – Αφιέρωμα: 23 Φεβρουαρίου 1913: Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς και των Φιλιατών Θεσπρωτία – Αφιέρωμα: 23 Φεβρουαρίου 1913: Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς και των Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τις Πηγές Άρτας το 1968

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τις Πηγές Άρτας το 1968Σαν σήμερα 23-2-1968 η πτώση δύο αεροσκάφων στον Κοκκινόλακο της Πίνδου κοντά στις Πηγές Άρτας.

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, ψηλά σε μια βουνοκορφή της Πίνδου, δυο μαύρες σκιές που μοιάζουν με διπλωμένα φτερά αετών πετούν πάνω από το χιονισμένο Κοκκινόλακο . Το τσακισμένο φτερούγισμά τους μας φέρνει στη μνήμη μας δυο αεροπόρους μας που πριν από πενήντα τρία χρόνια, συνάντησαν εκεί τη μοίρα τους και έγιναν αθάνατοι.

AΝΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΓΙΑ ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας « υπέρ πατρίδος» φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους .

Έτσι ηθικό καθήκον για έναν ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωρίο μου στις Πηγές Άρτας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…………

«Στις Πίνδου τις Βουνοκορφές

αίφνης βροντάν δυο αστραπές

κι’από της Άρτας τις Πηγές

είδαν αυτές, σαν δυο ψυχές!»

Σπυρος Κίκερης Σμήναρχος Ε.Α

Σαν σήμερα πριν 56 ακριβώς χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου του 1968 ημέρα Παρασκευή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F με έδρα το Αεροδρόμιο της Λάρισας εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή εικονικής προσβολής του αεροδρομίου της Πρέβεζας ( μαρτυρία Σμήναρχου Σ.Κίκερη), και γυρίζοντας στην βάση τους προσέκρουσαν στην κορυφή του όρους Κανάλια, τον Κοκκινόλακο (ύψος 1.750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές, Αποτέλεσμα ήταν τη συντριβή τους και ο θάνατος των δύο χειριστών πριν προλάβουν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα . Το ένα προσέκρουσε στην πλαγιά κάτω από το ΄΄Αγκάθι΄΄ του Κοκκινόλακου. Το δεύτερο προσέκρουσε λίγα μέτρα πριν την κορυφή πάνω από την περιοχή της Ελάτης με απόσταση μεταξύ των 800 μέτρα περίπου . Χειριστές των δύο αεροσκαφών ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο την Καμπάνη Κιλκίς. Το τρίτο Α/Φ του σχηματισμού με πιλότο τον Υποσμηναγό Δημήτριο Αρσένη πέρασε την κορυφή και έφτασε στην μονάδα του στη Λάρισα. Δεν μπορούσε όμως να προσδιορίσει το ακριβές σημείο που συνετρίβησαν.

Πιθανό αίτιό του ίσως να ήταν η πυκνή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή ένεκα της οποίας ο σχηματισμός τριών αεροσκαφών δεν αντελήφθη εγκαίρως την χιονισμένη οροσειρά με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή των δύο αεροσκαφών που πετούσαν παράλληλα στο ίδιο ύψος, ενώ το τρίτο που πετούσε ποιο ψηλά μπόρεσε να αποφύγει την πρόσκρουση και έφτασε στην Λάρισα, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές σημείο που χάθηκαν τα άλλα δύο. Μόλις 15 μέτρα ποιο ψηλά ήθελαν να περάσουν την βουνοκορφή. Παιχνίδι και αυτό της μοίρας τους.

Επί τρεις-τέσσερις ημέρες αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την περιοχή που ήταν καλυμμένη με πολύ χιόνι μέχρι να εντοπίσουν το σημείο πτώσης των αεροσκαφών. Όταν κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο πρόσκρουσης στην κορυφή του Κοκινόλακου σε μία απότομη πλαγιά του το ένα και στην ορογραμμη δυτικά του στην Ελάτη το άλλο, σε απόσταση μεταξύ των 800-1000 μέτρα

Από τη κατόπτευση της περιοχής με ελικόπτερο διαπίστωσαν ότι η προσέγγισή ήταν αδύνατη. Έτσι κάτοικοι του χωριού μας με την δύναμη της Εθνοφυλακής επικεφαλής ,χωρίς εξοπλισμό και εφόδια σχημάτισαν μία ομάδα. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες μετά από πεζοπορία ωρών, στο παγωμένο χιόνι, δεμένοι ο ένας με τον άλλον με σχοινιά, έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα συντρίμμια και περισυνέλλεξαν την σορό του ενός πιλότου του Αγγελου Βενετσάνου (ότι απέμεινε από αυτόν) και την κατέβασαν μέσα σε κουβέρτες στο χωριό από όπου και αυτήν παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας. Πολλά κομμάτια που περισυλλέγησαν από συγχωριανούς μας φορτωμένα σε μουλάρια αποτελέσαν για καιρό αντικείμενο περιέργειας για όλους .

Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα στους στρατοκόπους το τραγικό συμβάν στο σημείο εκείνο παρά μόνο μικρά κομμάτια από τα συντρίμμια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα, καθώς και ένα αχνό το αποτύπωμα της σφοδρής πρόσκρουσης στο έδαφος.

Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα στους στρατοκόπους το τραγικό συμβάν στο σημείο εκείνο παρά μόνο μικρά κομμάτια από τα συντρίμμια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα, καθώς και ένα αχνό το αποτύπωμα της σφοδρής πρόσκρουσης στο έδαφος.

Θυμάμαι –παιδί τότε- πολύ έντονα το γεγονός αυτό και χαρακτηριστικά την μεταφορά των νεκρών πιλότων στο «Αητολίθι» τοποθεσία των Πηγών που ήταν το ελικόπτερο, αλλά και τον θρήνο των συγχωριανών μου για το χαμό τους.. Ενός εξ αυτών του Σμηναγού ΄Αγγελου Βενετσάνου 32 ετών με καταγωγή από την Καλαμάτα βρήκαν και την ταυτότητά του.

Δύο Πιλότοι ήρωες .

Δύο περήφανοι αετοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε μια βουνοκορφή της Πίνδου ποτίζοντάς την με το αίμα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή .

Να επισημάνουμε ότι μετά το αναλυτικό ρεπορτάζ από την δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια του Α.Π.Ε και του STAR Μαίρης Τζώρα, τον Νοέμβριο του 2022 επικοινώνησαν μαζί μας – για πρώτη φορά- συγγενείς των δύο αεροπόρων. Ο ένας εξ αυτών είναι πρώτος εξάδελφος του Άγγελου Βενετσιάνου και ο οποίος αγνοούσε τις συνθήκες και το σημείο που έπεσαν, ενώ συγκινημένος εξεδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί το σημείο του συμβάντος.

Επίσης με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Ναού Ελάτης και του Ιερέα του Γεράσιμου Στέργιου τελέστηκε στις 19-2-2023 για πρώτη φορά επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους παρουσία επισήμων και Αρχών. Αποτελεί Καθήκον όλων μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να φτιάξουμε ένα απέριττο ΜΝΗΜΕΊΟ στην κορυφή του Κοκκινόλακου. Εκεί στον τόπο της τραγωδίας δίπλα από το σημείο πτώσης του Αεροπλάνου για να θυμίζει την θυσία τους στο βωμό του καθήκοντος Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση τιμής στη μνήμη αυτών των Ηρώων και από την επίσημη Πολιτεία.. Κλείνουμε την τιμητική αναφορά μας με τα λόγια του Περικλέους στον Επιτάφιο

Για το θέμα αυτό, η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας έχει απευθύνει σχετικές επιστολές στο ΓΕΑ και στο Υπουργείο Άμυνας, ενώ προτίθεται να απευθυνθεί και σε άλλους φορείς προκειμένου αυτό να γίνει πράξη έστω και μετά από τόσα χρόνια. Είναι χρέος τιμής που δεν υπόκειται σε δημοσιονομικές συγκυρίες σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Δεν μπορεί αυτές να καθορίζουν ούτε να ακυρώνουν την υποχρέωση της Πολιτείας προς αυτούς αλλά και τη θέλησή μας να τιμήσουμε με προσήκοντα τρόπο τους υπέρ Πατρίδος πεσόντες.

Δύο Πιλότοι ήρωες. Δύο περήφανοι αετοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε μια βουνοκορφή της Πίνδου ποτίζοντάς την με το αίμα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα στους στρατοκόπους το τραγικό συμβάν στο σημείο εκείνο, παρά μόνο μικρά κομμάτια από τα συντρίμμια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα, καθώς και ένα αχνό το αποτύπωμα της σφοδρής πρόσκρουσης .

Καθήκον δικό μας μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να τους φτιάξουμε ένα μνημείο στην κορυφή του Κοκκινόλακου.

Κλείνοντας την αναφορά του γεγονότος δεν μπορούμε να μην τους αφιερώσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του Επιτάφιου λόγου –Το Ιερό Ευαγγέλιο της Φυλής μας- που εκφώνησε ο Περικλής στον Κεραμικό για τούς νεκρούς των Αθηναίων του Α¨ Πελοποννησιακού πολέμου το 430π.Χ και που είναι πάντα σαν τότε, επίκαιρο για όλους τους υπέρ πατρίδας πεσόντες

ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ….

«Στάθηκαν αντάξιοι τῆς πολιτείας ποὺ τοὺς ἀνάθρεψε…………

Πρέπει νὰ βλέπετε τὸ μεγαλεῖο τῆς πολιτείας στὶς καθημερινὲς της ἐκδηλώσεις καὶ να συλλογίζεστε πὼς τῆς τὸ ἔδωσαν ἄνδρες γενναῖοι ποὺ εἶχαν τὸ αἴσθημα τοῦ καθήκοντος καὶ μεγάλη φιλοτιμία σὲ κάθε ἔργο ποὺ ἀναλάμβαναν. Ἄν, καμιά φορά, ατυχούσαν σὲ κάποιο ἐγχείρημα, δὲν στεροῦσαν ὅμως τὴν πατρίδα ἀπ’ τὴν ἀνδρεία τους, γιατὶ θεωροῦσαν πὼς ἡ ὡραιότερη κοινὴ προσφορὰ ἦταν νὰ θυσιαστοῦν γι’ αὐτήν.

Ὅλοι μαζὶ τῆς πρόσφεραν τὴ ζωή τους κι ὁ καθένας τους λάμβανε ἀθάνατο ἔπαινο καὶ δοξασμένο τάφο, ὄχι τόσο αὐτὸν ὅπου κοίτονται, ὅσο τὴν μνήμη ἐκείνων ποὺ θὰ θέλουν νὰ τοὺς δοξάσουν, γιατὶ τάφος τῶν μεγάλων εἶναι ἡ πᾶσα γῆ καὶ δὲν φανερώνεται ἀπὸ τὴν ὲπιγραφὴ μιὰς στήλης στὴν πατρική τους χώρα. Καὶ στὰ πιὸ μακρινὰ μέρη, ἡ μνήμη τους, ἄγραφη, μένει ζωηρότερη μέσα στὶς ψυχές, περισσότερο γιὰ τὴν ἀνδρεία τους παρὰ γιὰ τὸ ἔργο ποὺ ἔκαναν.»

«Ανδρών επιφανών πάσα γη Τάφος»…

Ως αφιέρωμα, οι στίχοι του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ

Ας μη βρέξει ποτέ

το σύννεφον, και ο άνεμος

σκληρός ας μή σκορπίση

το χώμα το μακάριον

που σας σκεπάζει.

Ας το δροσίση πάντοτε

με τ’ αργυρά της δάκρυα

η ροδόπεπλος κόρη’

και αυτού ας ξεφυτρώνουν

αιώνια τ’ άνθη.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ


Read More »
Το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τις Πηγές Άρτας το 1968 Το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τις Πηγές Άρτας το 1968 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Νέα ενιαία εφαρμογή για ραντεβού σε ιατρεία του ΕΣΥ προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Νέα ενιαία εφαρμογή για ραντεβού σε ιατρεία του ΕΣΥ προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης

Απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα για τα ραντεβού σε ιατρεία του ΕΣΥ και για το πώς μπορεί κάποιος να τα κλείσει, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθαρίζει πως «η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες και η δυνατότητα “κλεισίματος” ραντεβού με ιατρούς στην Ελλάδα έχει απλοποιηθεί σημαντικά μέσω διάφορων διαδικτυακών υπηρεσιών, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες».

Μάλιστα τονίζει πως «στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενσωματώσει όλες τις διαδικασίες “κλεισίματος” ραντεβού σε μία ενιαία εφαρμογή, με στόχο την απλούστευση και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτή η εξέλιξη επιδιώκει να καταστήσει την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες πιο άμεση, ευέλικτη και διαφανή, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης μπορεί να διαχειρίζεται τις ιατρικές του ανάγκες με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».

Όπως αναφέρει στην ίδια ανάρτηση, κάθε πολίτης που είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό μπορεί εύκολα να επισκεφθεί την πλατφόρμα: http://finddoctors.gov.gr/p-appointment/#/patients/main-menu , για να κλείσει το ραντεβού του χωρίς καμία χρέωση. «Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ότι η επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό, καθώς και η περαιτέρω παραπομπή σε ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, αν απαιτείται, είναι πλήρως δωρεάν και εύκολα προσβάσιμη», επισημάνει.

Επιπλέον, όπως γράφει ο υπουργός Υγείας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού στα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, μέσω της ίδιας υπηρεσίας (https://finddoctors.gov.gr/p-appointment/#/patients/search-appointment), διασφαλίζοντας την άμεση και εύκολη πρόσβαση σε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες.

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ευρύτερη πρόσβαση, το υπουργείο παρέχει επίσης τη δυνατότητα δωρεάν ραντεβού με ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της πλατφόρμας: https://gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/episkepse-kai-noseleia-se-nosokomeio/diathesimoteta-rantebou-me-giatrous-tou-eopuu, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα σε ιατρικές υπηρεσίες», συμπληρώνει.

Για όσους επιθυμούν την επίσκεψη σε Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ή σε Απογευματινά Ιατρεία, η πλατφόρμα: https://1535.gr ,προσφέρει μια ακόμα επιλογή για το κλείσιμο δωρεάν ραντεβού, με την επισήμανση ότι οι επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία είναι δωρεάν, ενώ οι επισκέψεις στα Απογευματινά Ιατρεία συνεπάγονται κόστος, διευκρινίζει ο Α.Γεωργιάδης.
Read More »
Νέα ενιαία εφαρμογή για ραντεβού σε ιατρεία του ΕΣΥ προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης Νέα ενιαία εφαρμογή για ραντεβού σε ιατρεία του ΕΣΥ προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Με καθυστέρηση διεξάγεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Διοικητές των ΥΠΕ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Με καθυστέρηση διεξάγεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Διοικητές των ΥΠΕ


Παρότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις έχει κλείσει εδώ και πάνω από 20 ημέρες, ακόμη να ανακοινωθεί πότε θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός.

Το τεστ δεξιοτήτων όπως έχει ονομασθεί, θα διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr δια ζώσης στον Ταύρο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με τη χρήση υπολογιστών.

Το τεστ θα είναι κοινό τόσο για τους Διοικητές Νοσοκομείων όσο και για τους Διοικητές ΥΠΕ, ενώ θα δώσουν εξετάσεις το ίδιο διάστημα.

Ωστόσο μελετάται να χωριστούν σε ομάδες λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων.
Όμως μέχρι στιγμής παρά την αγωνία των υποψηφίων που περιμένουν εδώ και καιρό τη διαδικασία, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε θα διεξαχθεί αυτό το περιβόητο τεστ δεξιοτήτων. Μάλιστα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ούτε το δείγμα του τεστ όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των εγγράφων που κατέθεσαν οι υποψήφιοι θα γίνει μετά τον γραπτό διαγωνισμό, ενώ ακολουθούν και οι προσωπικές συνεντεύξεις.

Και το ζήτημα είναι πως πολλές αλλαγές στα νοσοκομεία αναμένεται να γίνουν μετά τον διορισμό των νέων διοικητών.
Read More »
Με καθυστέρηση διεξάγεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Διοικητές των ΥΠΕ Με καθυστέρηση διεξάγεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Διοικητές των ΥΠΕ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης


Ξεκίνησαν ήδη από αυτή την εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές της δεύτερης δόσης για το επίδομα θέρμανσης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, έως τις 29 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη δόση για το σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση πως καταχωρήθηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

Η τρίτη δόση αναμένεται να καταβληθεί έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως, δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.
Read More »
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Στα 820-830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιοι είναι οι πιο κερδισμένοι

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024
Στα 820-830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιοι είναι οι πιο κερδισμένοι


Από την 1η Απριλίου έρχεται ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα κινηθεί στα 820 με 830 ευρώ όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Απογευματινής».

Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου «η ρύθμιση έρχεται κατόπιν μιας διαδικασίας η οποία εφαρμόζεται σε 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, τους εκπρόσωπους των εργαζόμενων όσο και των εργοδοτών». Τα σενάρια αυτά δίνουν αύξηση που υπολογίζεται σε 5% – 6,5%. Ταυτόχρονα η επαναφορά των τριετιών αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 10%.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση κερδισμένοι είναι οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό οι οποίο θα συμπληρώσουν τριετία εντός του 2024 με ετήσια αύξηση έως 1.092 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ευνοημένοι είναι επίσης και όσοι έχουν κλαδική, επιχειρησιακή ή και ατομική σύμβαση, όσων η σύμβαση έληξε, δεν ανανεώθηκε και μετατράπηκε σε ατομική, χωρίς επίδομα προϋπηρεσίας στον νέο μισθό. Ουσιαστικά οι αυξήσεις «δένουν» με την προϋπηρεσία που είχε ο εργαζόμενος πριν από τις 14/2/2012.

Οι τριετίες

Η εφαρμογή τους καλύπτει, κατά τους εργατολόγους, «τόσο τους πλήρως όσο και τους μερικώς απασχολούμενους κατά αναλογία». Αυτό σημαίνει:Ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση αν έχει μία τριετία το 2024, θα έχει συν 10% στα 780 ευρώ, δηλαδή 78 ευρώ τον μήνα. Σε ετήσια βάση, ο κατώτατος πάει στα 1.092 ευρώ για 14 μισθούς.
Ο εργαζόμενος με μερική απασχόληση με σύμβαση 500 ευρώ θα πάρει συν 10%, δηλαδή 50 ευρώ.
Όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14/2/2012 δημιουργούν δικαίωμα για πρώτη φορά. Ο μισθός θα κινηθεί ως εξής: στα 780 ευρώ για 0-3 χρόνια, 858 στα 3-6 χρόνια, 936 ευρώ για 6-9 χρόνια και 1.014 ευρώ με πάνω από 9 έτη.
Όσοι προσλήφθηκαν πριν τις 14/2/2012 και έχουν προϋπηρεσία δύο χρόνων, θα έχουν την αύξηση τριετίας την 1/1/2025 με αύξηση 10% επί του τότε βασικού μισθού.
Μισθωτός προ του 2012 και με προϋπηρεσία 5 χρόνων θα έχει αύξηση της 2ης τριετίας από την 1/1/2024 και πληρώνεται με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1/1/2025 με αύξηση 20% στον τότε μισθό.
Με προϋπηρεσία 8 χρόνων πριν από το 2012, η 1η τριετία έρχεται την 1/1/2024 και πληρώνεται 1/1/2025 με αύξηση 30% επί του τότε μισθού.
Αν αλλάξουν λόγω συλλογικών συμβάσεων, τα όρια προσαρμόζονται στον ισχύοντα ρυθμό.
Αν οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αύξηση μισθού από το 2012 έως το 2023 και ξεπερνούν τα όσα ισχύουν, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Οι προσαυξήσεις

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Απογευματινής», η εξέλιξη της προσαύξησης βάσει νόμου έχει ως εξής: Ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από 14/2/2012 και μετά την 1/1/2024. Η προσαύξηση είναι:Υπάλληλοι. Με 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και πάνω.
Εργατοτεχνίτες. Με 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 6 τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Σε αποδοχές μεγαλύτερες των νόμιμων οι προσαυξήσεις των νόμιμων οι προσαυξήσεις είναι μηδενικές στο χρονικό διάστημα από τις 14/2/2012 έως και 31/12/2023
Read More »
Στα 820-830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιοι είναι οι πιο κερδισμένοι Στα 820-830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιοι είναι οι πιο κερδισμένοι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2024 Rating: 5

Σελίδες