https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Ταυτοποιήθηκαν 3 ημεδαπές που είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Ταυτοποιήθηκαν 3 ημεδαπές που είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.Εξιχνιάστηκαν 9 περιπτώσεις σε βάρος ηλικιωμένων και καταστημάτων

Ταυτοποιήθηκαν ύστερα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία τριών ημεδαπών γυναικών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενες είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, στοχεύοντας κυρίως σε ηλικιωμένους και καταστήματα.

Από την ανάλυση της δράσης τους διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους - με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση - σε 9 συνολικά περιπτώσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα:

· 3 σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών, από τα σπίτια των οποίων αφαίρεσαν συνολικά περίπου 2.000 ευρώ και κοσμήματα,

· 1 σε βάρος πεζού ηλικιωμένου, από την τσέπη του παντελονιού τού οποίου αφαίρεσαν 300 ευρώ,

· 3 σε καταστήματα ψιλικών, από όπου αφαίρεσαν προϊόντα και

· 2 σε καταστήματα ένδυσης, από όπου αφαίρεσαν 200 ευρώ και προϊόντα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.Read More »
Ταυτοποιήθηκαν 3 ημεδαπές που είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών. Ταυτοποιήθηκαν 3 ημεδαπές που είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 58,03 χιλιομέτρων αποκτά σε 18 μήνες η Π.Ε. Πρέβεζας

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους
58,03 χιλιομέτρων αποκτά σε 18 μήνες η Π.Ε. ΠρέβεζαςΑντίστροφα και με ταχύτητα κυλά πλέον ο χρόνος, προκειμένου να «αποκτήσει» μια πολύ σημαντική υποδομή η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, προς χρήση τόσο από τους μόνιμους κατοίκους της, όσο και από τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Πρόκειται για την κατασκευή διαδρομής δικτύου ποδηλατοδρόμων (Ιόνια Διαδρομή», μήκους 58,03 χιλιομέτρων, έργο το οποίο ήταν μια από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής για την τρέχουσα περίοδο.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε την εταιρεία SABO S.A. οριστικό ανάδοχο του έργου, το οποίο με συνολικό προϋπολογισμό € 3.661.904,95 χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αφετηρία της διαδρομής θα είναι διπλή, ήτοι από το Κάστρο Παντοκράτορα και την οδό Λασκαράτου. Στη συνέχεια θα ακολουθεί πορεία δίπλα ή κοντά στη θάλασσα, διασχίζοντας τις κοινότητες/παραλίες Μύτικα, Κανάλι, Καστροσυκιά, Ριζά, Χειμαδιό, Βράχο, Λούτσα, Βαλανιδοράχη, Τσουκνίδα, Μεσοπόταμο, Αμμουδιά. Το έργο σύμφωνα με τη διακήρυξη έχει χρόνο αποπεράτωσης 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.Read More »
Σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 58,03 χιλιομέτρων αποκτά σε 18 μήνες η Π.Ε. Πρέβεζας Σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 58,03 χιλιομέτρων αποκτά σε 18 μήνες η Π.Ε. Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά έξι (6) παράτυπων μεταναστών

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά έξι (6) παράτυπων μεταναστών


Στη σύλληψη συνολικά 7 αλλοδαπών προχώρησαν χθες (6-7-2023) πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Θεσπρωτίας αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών, καθώς και 6 παράτυπους μετανάστες, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος μετέφερε με ιδιόκτητο αυτοκίνητο τους παράτυπους μετανάστες προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, από όπου στη συνέχεια εκείνοι θα επιχειρούσαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά έξι (6) παράτυπων μεταναστών Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά έξι (6) παράτυπων μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή χρηματικού ποσού 5.000 ευρώ από σπίτι ηλικιωμένης σε χωριό. Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δύο ημεδαποί

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Εξιχνιάστηκε κλοπή χρηματικού ποσού 5.000 ευρώ από σπίτι ηλικιωμένης σε χωριό.
Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δύο ημεδαποί

Κλοπή από σπίτι ηλικιωμένης, που έγινε την 24-6-2023 σε χωριό της Άρτας, εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενώ για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και αφού με διάφορες προφάσεις την απασχόλησαν, ερεύνησαν τους χώρους του σπιτιού, όπου βρήκαν και αφαίρεσαν πορτοφόλι με χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.


 

Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή χρηματικού ποσού 5.000 ευρώ από σπίτι ηλικιωμένης σε χωριό. Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δύο ημεδαποί Εξιχνιάστηκε κλοπή χρηματικού ποσού 5.000 ευρώ από σπίτι ηλικιωμένης σε χωριό. Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δύο ημεδαποί Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Μέτρα για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Μέτρα για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών


Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει ότι από σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 και για όλες τις μέρες της εμφάνισης καύσωνα, θέτει στη διάθεση των ευπαθών ομάδων και όλων των πολιτών, τους εξής δροσερούς, κλιματιζόμενους χώρους:

· Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ», 12:00-22:00.

· Αίθουσα ΚΑΠΗ Ηγουμενίτσας κατά τις ώρες λειτουργίας της.

· Αίθουσα ΚΑΠΗ Πέρδικας, κατά τις ώρες λειτουργίας της.

· Αίθουσα ΚΑΠΗ Πλαταριάς, κατά τις ώρες λειτουργίας της.

· Αίθουσα ΚΑΠΗ Μαργαριτίου, κατά τις ώρες λειτουργίας της.

· Αίθουσα εκδηλώσεων Συβότων, 10:00-18:00.

Για την καλύτερη προστασία και προφύλαξη από τον επερχόμενο καύσωνα, σας υπενθυμίζουμε:

· Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη.

· Να ντύνεστε ελαφρά, με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα.

· Να φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

· Να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία και άσκηση.

· Να τρέφεστε με μικρά και ελαφρά γεύματα, προτιμώντας λαχανικά και φρούτα και αποφεύγοντας τις λιπαρές ουσίες.

· Να καταναλώνετε άφθονα υγρά και πολλούς χυμούς, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά.

· Να αποφεύγετε τις άνευ σοβαρού λόγου, μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες (12.00-16.00).

· Οι παραλίες της περιοχής μας αποτελούν ιδανικά σημεία ανακούφισης από την αποπνικτική αίσθηση του καύσωνα.

· Σε περίπτωση θερμοπληξίας καλείτε άμεσα το 166.

Καλό καλοκαίρι.

Read More »
Μέτρα για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών Μέτρα για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Ζητούνται συνεργάτες από εταιρεία καλλυντικών

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Ζητούνται συνεργάτες από εταιρεία καλλυντικών


Η εταιρεία καλλυντικών SEVEN7ΕΕΝ – RADIANT - LORVENN ζητεί συνεργάτες αισθητικούς - κομμώτριες για την προώθηση των προϊόντων της, σε καταστήματα καλλυντικών στην Ηγουμενίτσα.

Αποστολή βιογραφικών: cv@hellenica.gr - 211/8804126
Read More »
Ζητούνται συνεργάτες από εταιρεία καλλυντικών Ζητούνται συνεργάτες από εταιρεία καλλυντικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

ZAGORIWOOD 2023 Ο αέρας των βουνών είναι ακόμα καθαρός!

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
ZAGORIWOOD 2023
Ο αέρας των βουνών είναι ακόμα καθαρός!


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το 14ο Zagoriwood (14-30/7) πλαισιώνει τα κινηματογραφικά εργαστήριά του με προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ παράλληλα διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους Zagori Planet. Όλες οι προβολές διεξάγονται με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών στα Ζαγοροχώρια (στις 21.30), χωριό το οποίο αποτελεί και τη βάση του Zagoriwood. Ας δούμε, όμως, το πρόγραμμα αναλυτικά!

Ξεκινάμε το Σάββατο 15/7 με το «Τέλειο Αφεντικό» (Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, 2021), όπου ο Χαβιέ Μπαρδέμ πρωταγωνιστεί στο ρόλο ενός ιδιοκτήτη εργοστασίου ο οποίος προσπαθεί να επιλύσει άρον - άρον τα προβλήματα της επιχείρησής του, στην προσπάθεια να κερδίσει μερικά σημαντικά επιχειρηματικά βραβεία. Μια πολιτικά εύστοχη σάτιρα η οποία έκανε αίσθηση στο ελληνικό κοινό, κόβοντας περισσότερα από 55.000 εισιτήρια στους κινηματογράφους. Την Κυριακή 16/7, η μέρα είναι αφιερωμένη στις ελληνικές μικρού μήκους. Συγκεκριμένα, πρόκειται να παρακολουθήσουμε το «5 p.m. Seaside» (Βαλεντίν Στέισκαλ) που απέσπασε το μεγάλο βραβείο (Χρυσός Διόνυσος) στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, τα φανταστικά «Τσουλάκια» (Δέσποινα Μαυρίδου) που πρόσφατα αναδείχθηκαν ως η καλύτερη σπουδαστική μικρού μήκους της χρονιάς στα βραβεία Ίρις (Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου), το συγκινητικό ψευδοντοκιμαντέρ «Tokakis ή What’s My Name» (Θανάσης Τοκάκης) και το γυρισμένο στα Τζουμέρκα «Κάτω από τη Λίμνη» (Θανάσης Τρουμπούκης).

Το επόμενο κινηματογραφικό ραντεβού δίνεται την Τετάρτη 19/7 για το μουσικό ντοκιμαντέρ «By the Lake» (Γιώργος Τσαντίκος). Μια κινηματογραφική καταγραφή της κομβικής μουσικής σκηνής των Ιωαννίνων από τη Μεταπολίτευση έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ύστερα, την Παρασκευή 21/7, επισκέπτεται τα Κάτω Πεδινά το φεστιβάλ Positively Different, για να παρουσιάσει μερικές από τις μικρού μήκους που ξεχώρισαν στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Έπειτα, το Σάββατο 22/7, παρουσιάζεται η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς, η οποία απέσπασε 10 βραβεία Ίρις. Ο λόγος για το «Πίσω από τις Θημωνιές», το ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου, το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία ταρραχώδη οικογενειακή σύγκρουση με φόντο τα ανείπωτα τραύματα και ένα τεταμένο κλίμα στην τοπική κοινωνία. Την Κυριακή 23/7, ακολουθεί η προβολή και η απονομή του Σμαραγδένιου Γαϊδουριού στις ταινίες από τα Βαλκάνια που συμμετέχουν στο μικρού μήκους πρόγραμμα Zagori Planet.

Το τελευταίο τριήμερο προβολών, ξεκινά την Παρασκευή 28/7 με το υποψήφιο για Όσκαρ «EO» του θρυλικού Γιέρζι Σκολιμόφσκι. Ο βετεράνος δημιουργός καταφέρνει να σφίξει την καρδιά, καθώς αφηγείται τις περιπέτειες ενός γαϊδουριού το οποίο ταξιδεύει από ένα τσίρκο της Πολωνίας μέχρι το αρχοντικό μιας γαλλοϊταλικής οικογένειας. Το Σάββατο 29/7, τη σκυτάλη παίρνει ένα μοντέρνο αριστούργημα, το σπαρακτικό και πολυσυζητημένο «Aftersun» της Σάρλοτ Γουέλς. Ένα υπέροχο κινηματογραφικό ποίημα, στο οποίο ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τα ψυχικά τραύματα του πατέρα της (Πολ Μεσκάλ). Το μεγάλο φινάλε του Zagoriwood δίνεται την Κυριακή 30/7, όπως πάντα με την προβολή των ταινιών που γύρισαν οι συμμετέχοντες των κινηματογραφικών εργαστηρίων.

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρίες Σπέντζος, Film Group, Tanweer, Weird Wave, καθώς επίσης τους δημιουργούς των ταινιών μικρού μήκους για την ευγενική παραχώρηση των έργων τους.


Λίγα λόγια για το Zagori Planet:

To διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους Zagori Planet αποτελεί ξεχωριστή ενότητα του Zagoriwood από το 2022, έχοντας στόχο την ανάδειξη φιλμ ανεξαρτήτως είδους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, visual arts) από 14 χώρες, τα οποία αγγίζουν θέματα γύρω από το περιβάλλον, την οικολογία και τις συναρπαστικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του έμβιου κόσμου του πλανήτη. Το κάλεσμα του «Zagori Planet» απευθύνεται σε ταινίες Βαλκάνιων και Κυπρίων δημιουργών, διάρκειας έως 20 λεπτών, με χρονολογία παραγωγής μετά το 2021. Οι ταινίες διαγωνίζονται για δύο βραβεία, Σμαραγδένιο Γάιδαρο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Κοινού.


Λίγα λόγια για το Positively Different Short Film Festival:
Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια – είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας. Το PDSFF εστιάζει στα σημεία τομής τους ακολουθώντας ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω ταυτοτήτων που φέρουν. Φωτίζοντας πτυχές της διαδρομής ζωής των «άλλων» – άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και πειραματισμό – το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων. Επιδίωξή μας είναι να καταστήσουμε το PDSFF έναν θεσμό για την προώθηση της διαθεματικότητας και την εξοικείωση του κοινού με θέματα διακρίσεων και καταπίεσης ατόμων και κοινοτήτων που πέφτουν στις χαραμάδες της εκπροσώπησης των σύγχρονων πολιτειών.


Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:
Όλες οι προβολές γίνονται στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών στα Ζαγοροχώρια με ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης στις 21.30.

Σάββατο 15/7: Το Τέλειο Αφεντικό (Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα)

Κυριακή 16/7: Ελληνικές μικρού μήκους («5 p.m. Seaside» / «Tokakis ή What’s My Name» / «Τσουλάκια» / «Κάτω από τη Λίμνη»)

Τετάρτη 19/7: By the Lake (Γιώργος Τσαντίκος)

Παρασκευή 21/7: Μικρού μήκους του Positively Different Film Festival

Σάββατο 22/7: Πίσω από τις Θημωνιές (Ασημίνα Προέδρου)

Κυριακή 23/7: Διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους Zagori Planet

Παρασκευή 28/7: EO (Γιέρζι Σκολιμόφσκι)

Σάββατο 29/7: Aftersun (Σαρλότ Γουέλς)

Κυριακή 30/7: Τελετή λήξης Zagoriwood - προβολή των ταινιών των συμμετεχόντων στα εργαστήρια

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ταινία:

Το Τέλειο Αφεντικό («Good Boss»)
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα. Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Αλμουδένα Αμόρ. Ισπανία. 2021. Διάρκεια: 120΄.


Περιμένοντας την επίσκεψη της επιτροπής των επιχειρηματικών βραβείων, ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου βιομηχανικών ζυγαριών προσπαθεί να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα των εργαζομένων που επηρεάζουν την καλή του εικόνα.

https://www.youtube.com/watch?v=fvT7ABwnGGc

Επιλεγμένες ελληνικές μικρού μήκους (συνολική διάρκεια: 92’)
«5 p.m. Seaside» (Βαλεντίν Στέισκαλ)
Στα 40ά γενέθλιά του, ο Νίκος, ένας µοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε µια αποµακρυσµένη παραλία. Είναι εκεί για να συναντήσει τον παλιό του έρωτα, τον Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από τότε που ήταν µαζί στον στρατό.


«Tokakis ή What’s My Name» (Θάνος Τοκάκης)
Ο Θάνος Τοκάκης ξεκινά μια stand up comedy περιοδεία στην επαρχία προκειμένου να δείξει στον κόσμο πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το κοινό που δεν μπορεί να ξεχάσει την τηλεοπτική του εμφάνιση, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό που τον πιέζει να φτάσει στην επιτυχία. Μέχρι τελικής πτώσεως.


«Τσουλάκια» (Δέσποινα Μαυρίδου)
Μια ιστορία ενηλικίωσης για τις ζωές δύο διαμετρικά αντίθετων αδελφών και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν στη διάρκεια μιας νύχτας. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν χρήματα, έρχονται αντιμέτωπες με ένα τραυματικό παρελθόν, μια ενοχλητική πραγματικότητα και κυρίως τη δυσκολία που έχει να συντηρήσεις με νύχια και με δόντια μια οικογένεια.

«Κάτω από τη Λίμνη» (Θανάσης Τρουμπούκης)
Καθώς ένα ορεινό χωριό βυθίζεται κάτω από τη λίμνη, οι αναμνήσεις των κατοίκων του αναδύονται από το νερό.

By the Lake
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαντίκος. Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 76’.


Ένα ντοκιμαντέρ για τα Γιάννενα και η μουσική τους σκηνή, για 20 χρόνια περίπου, από το 1975 μέχρι το 1995. Μια ταινία για τους μουσικούς της πόλης, το κοινό της, αλλά και πράγματα που έζησε από κοντά η «γενιά Χ» των Ιωαννίνων.

Επιλεγμένες μικρού μήκους του Positively Different Short Film Festival (συνολική διάρκεια: 74’)
«The Last Party» (Ματέο Νταμιάνι, Ιταλία)
H Σελέστ, 70 χρονών, μόνη μετά τον θάνατο του άντρα της, θέλει να κάνει αυτό που δεν τόλμησε σε τόσα χρόνια γάμου: να χορέψει στο πανηγύρι του χωριού. Ενώ προετοιμάζεται, την επισκέπτεται η απομακρυσμένη αδελφή της Τερέσα και αποφασίζει να την ακολουθήσει στην επίσκεψή της στην πόλη. Το ταξίδι είναι μία ευκαιρία να ξανασυναντηθούν, να αντιμετωπίσουν το παρελθόν και να γνωριστούν σαν για πρώτη φορά.

«Να τους Διαβάσω Ποιήματα» (Αλέξης Χατζηγιάννης, Ελλάδα)
Ένα ρόουντ τριπ με έναν νταλικέρη και έναν ποιητή οδηγεί τους δύο σε ένα γκροτέσκο και επικίνδυνο σλαμ ποίησης. Αλλά είναι Χριστούγεννα, και τα θαύματα είναι πραγματικά.

«The Address» (Αράμ Ντιλντάρ, Τουρκία)
Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει έναν δάσκαλο που διορίζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που γνωρίζει σαν την παλάμη του: το χωριό στο οποίο διορίστηκε δεν υπάρχει ούτε σε μία αναφορά, ούτε στους χάρτες.

«Kingdom of Stranger» (Ράντα Αλί, Αίγυπτος)
Στην ακτή του Ειρηνικού στο Λος Άντζελες, ο Αλί και η Γιάφα αγωνίζονται να θυμηθούν τις αραβικές μεσογειακές πόλεις που έχουν αφήσει πίσω.


Πίσω από τις Θημωνιές
Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης. Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 118΄.

Σε ένα χωριό κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, μια τριμελής λαϊκή οικογένεια βιώνει τη σύγκρουση, όταν διαδοχικά τραυματικά συμβάντα πληγώνουν τις σχέσεις τους, φτάνοντάς τις στα όριά τους.

https://youtu.be/D6ISfwXAUjc


Διαγωνιστικό μικρού μήκους Zagori Planet (συνολική διάρκεια: 106’)
«Snowdrops at the End of the Train» (Γκαλίνα Ντ. Γκεοργκίεβα, Βουλγαρία)
Σε έναν δυστοπικό κόσμο, τα λουλούδια έχουν γίνει η μόνη πηγή ενέργειας. Η Εύα Ρ., μία εργαζόμενη στο Κέντρο Ενέργειας Κήπου, αποκηρύσσει τα πιο πολύτιμα αγαθά της -τρεις εύθραυστες χιονονιφάδες- ως αντάλλαγμα για το προνόμιο μιας εύκολης εξόδου από αυτόν το δυστυχισμένο κόσμο. Είναι και αυτό κάτι στο οποίο δεν μπορεί καν να ελπίζει;


«The Pack or the Herd» (Λούνα Στρμότιτς, Κροατία)
Ένα τσοπανόσκυλο προστατεύει άψογα το κοπάδι καθημερινά, ώσπου τον επισκέπτονται οι λύκοι.


«Nothing Holier Than A Dolphin» (Ισαβέλλα Μαργάρα, Ελλάδα)
Δύο ψαράδες βρίσκουν ένα δελφίνι που πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι με τη σειρά του βρίσκει έναν ψαρά που πνίγεται στη θάλασσα και προσπαθεί να τον σώσει. Σ' αυτό το μικρό χωριό στη Μεσόγειο, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα.

«Gardens Petrified» (Αλί Καμπάρ, Τουρκία)
Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Γιουσούφ επισκέπτεται το χωριό του και μαθαίνει πως μία εταιρεία γεωθερμικών εξορύξεων θέλει να αγοράσει τα χωράφια του. Ψάχνει λύσεις χωρίς να προσβάλει τη μνήμη του πατέρα, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχε σκεφτεί.


«Behind the Olive Grove» (Μεβάν Σερχάτ Σαρισίν, Τουρκία)
Ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τον αγώνα για την προστασία του δάσους Ακμπελέν ώστε να μη μετατραπεί σε ζώνη εξορύξεων, μέσα από τις εμπειρίες των κατοίκων που αντιστέκονται.


«Three Days to Freedom» (Μίλιτσα Αλαβάνια, Σερβία)
Στο νότο της Σερβίας, στο χωριό Τόπλι Ντο, οι κάτοικοι πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα σχέδια ενός επενδυτή, ο οποίος επιδιώκει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην καρδιά του εθνικού δρυμού Στάρα Πλάνινα.


ΕΟ
Σκηνοθεσία: Γιέρζι Σκολιμόφσκι. Πρωταγωνιστούν: Ματέους Κοσκιούκιεβιτς, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Σάντρα Ντριμάλσκα. Πολωνία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 86΄.

Η διαδρομή ενός γαϊδουριού, το οποίο αλλάζει ιδιοκτήτες, από ένα τσίρκο στην Πολωνία έως το αρχοντικό μιας γαλλοϊταλικής οικογένειας.

https://www.youtube.com/watch?v=QIUFLcpERMg

Aftersun
Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Γουέλς. Πρωταγωνιστούν: Πολ Μεσκάλ, Φράνκι Κόριο, Σίλια Ρόουλσον-Χολ. Αγγλία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 102΄.

Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών, ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να πλησιάσει και να κατανοήσει τον απόμακρο μα τρυφερό πατέρα της.

https://youtu.be/JMkqNi4GieI


Περισσότερες πληροφορίες στο www.zagoriwood.gr

Read More »
ZAGORIWOOD 2023 Ο αέρας των βουνών είναι ακόμα καθαρός! ZAGORIWOOD 2023 Ο αέρας των βουνών είναι ακόμα καθαρός! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Πανελλαδικές: Ξεκινά σήμερα η υποβολή των μηχανογραφικών - Πότε λήγει η προθεσμία

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Πανελλαδικές: Ξεκινά σήμερα η υποβολή των μηχανογραφικών - Πότε λήγει η προθεσμίαΞεκινούν από σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 στις 13:00μ.μ. οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων έτους 2023, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.


Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων θα μπορούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στις 24:00μ.μ.. Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.


Α. Όσον αφορά στο Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου) το αργότερο έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και ώρα 24:00μ.μ.. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ. και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας ή τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

– Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2021, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2022 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2022.

Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα», προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Β. Όσον αφορά στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και ώρα 24:00μ.μ., με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε στις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της ίδιας προθεσμίας.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:

– Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.

– Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.
Read More »
Πανελλαδικές: Ξεκινά σήμερα η υποβολή των μηχανογραφικών - Πότε λήγει η προθεσμία Πανελλαδικές: Ξεκινά σήμερα η υποβολή των μηχανογραφικών - Πότε λήγει η προθεσμία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Ο RACK ζωντανά στο Sabbia στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023

Ο RACK ζωντανά στο Sabbia στην Ηγουμενίτσα


Read More »
Ο RACK ζωντανά στο Sabbia στην Ηγουμενίτσα Ο RACK ζωντανά στο Sabbia στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου το μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι στην Πέστανη

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023

 Την Τετάρτη 19 Ιουλίου το μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι στην Πέστανη 
Read More »
Την Τετάρτη 19 Ιουλίου το μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι στην Πέστανη  Την Τετάρτη 19 Ιουλίου το μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι στην Πέστανη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Καμιά αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο Δρέπανο

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Καμιά αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο ΔρέπανοΣτην καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αλέκος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση ή αλλοίωση στην παραθαλάσσια ζώνη στην Ηγουμενίτσα.

Επιπλέον ισχυρίστηκε πως ο καθαρισμός των παραλιών είναι μια υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στους χώρους τους.


«Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι αποφάσεις αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», στη διάθεση κάθε πολίτη και φυσικά των παρατάξεων», υποστήριξε ο Αλέκος Καχριμάνης και σημείωσε πως οι παραλίες δεν ανήκουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Και πρόσθεσε πως είναι δημόσιοι χώροι τους οποίους κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται χιλιάδες απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών και διαμονής σε μεγάλα ξενοδοχεία και οργανωμένες πλαζ.

Τέλος, ανέφερε πως στην παραλία Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου Ηγουμενίτσας έγιναν οι ίδιες εργασίες καθαρισμού, όπως και στις άλλες παραλίες.Read More »
Καμιά αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο Δρέπανο Καμιά αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο Δρέπανο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Σαγιαδα - Κέρκυρα πριν 95 χρόνια…

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Σαγιαδα - Κέρκυρα πριν 95 χρόνια…Απο μια επιστολή που έστειλαν ταξιδιώτες απο του Λιά στην εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
neafiliaton.com

Τα βενζινόπλοια Κερκύρας

Αγαπητή «Θεσπρωτία»
Ξέροντας το πραγματικό σου ενδιαφέρον για τον τόπο μας παίρνουμε το θάρρος να σου απευθυνόμαι αυτό γράμμα διαμαρτυρόμενοι διά την κατάστασιν των βενζινοπλοίων που εκτελούν την συγκοινωνία μεταξύ Κερκύρας- Σαγιάδος και τα να πάλιν. Οι υποφαινόμενοι ταξειδιώτες επιστρέφοντας στο χωριό και στα σπίτια μας την περασμένη Τετάρτη εκ Πατρών μέσω Κερκύρας κοντέψαμε να σκυλοπνιγούμε εις το μεταξύ του αναφερομένου νησιού και του λιμένος Σαγιάδος καν αλλιώς σταμάτησεν η μηχανή του βενζινοπλοίου καταμεσής της θάλασσας και με καιρό φουτούνα και βροχερό.

Τι τραβήξαμε ένας Θεός το ξέρει. Αλλά και στη Σαγιάδας που μείναμε λόγω της περασμένης ώρας δεν καλοπορέψουμε. Οδύσσεια έγινε το ερημο ταξίδι μας. Και πληρώσαμε να τ’ άλλο στην «παληοβενζίνα» δραχ. 35 κατ’ άτομο παρά την υπόσχεσιν του κ. Μπέμπη ότι θα ενεργήση το κατέβασμά του.

Κι ένα ακόμη που μας ήρθε στο νού όταν σταμάτησε το πλοίο ερμαίο των ανέμων και των αφρισμένων κυμάτων: η έλλειψις σωσιβίων. Φαίνεται πως τα σωσίβια για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν πλάτες τους εμπόρους όπως ακούσαμε για λόγους ευκολονόητους και παίρνουν ναύλο 35 δρ. είναι είδος πολυτελείας.

Νομίζουμε πως τα δύο Λιμεναρχεία έχουν καθήκον να τους υποχρεώσουν να προμηθευτούν οι κυβερνητές των πλοίων αυτών σωσίβια. Εν πα΄ση περιπτώσει εμείς τους καθιστώμεν υπευθύνους για κάθε απευκταίο.

Με αγάπη
Οι καλοί σου φίλοι

Ανδρέας Χαϊδής, Ανδρέας Βενέτης, Γρ. Κούμπης, Κ. Χαραμόπουλος

Read More »
Σαγιαδα - Κέρκυρα πριν 95 χρόνια… Σαγιαδα - Κέρκυρα πριν 95 χρόνια… Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό για εργασία σε καφετέρια στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Ζητείται προσωπικό για εργασία σε καφετέρια στην Ηγουμενίτσα


Ζητείται προσωπικό με εμπειρία στο σέρβις και στον καφέ, για εργασία σε καφετέρια στην Ηγουμενίτσα.
Απαραίτητο προσόν η γνώση Αγγλικων.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6988860633.
Read More »
Ζητείται προσωπικό για εργασία σε καφετέρια στην Ηγουμενίτσα Ζητείται προσωπικό για εργασία σε καφετέρια στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Προσλήψεις από το Multirama - Nova στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Προσλήψεις από το Multirama - Nova στην Ηγουμενίτσα


ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Πωλητές & Πωλήτριες
HUB ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, Φ.ΜΙΧΑΛΑ 10 ΓΩΝΙΑ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Κύριες εργασίες:
• Πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας.

Επιθυμητά προσόντα:
• Ευχάριστος χαρακτήρας και ικανότητες επικοινωνίας.

Τι προσφέρουμε:
• Φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.
• Εκπαίδευση, καθοδήγηση και προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.
• Μηνιαίο μισθό με πλήρεις απολαβές, ασφάλιση και επιπλέον πακέτο αμοιβών bonus.

Αποστολή βιογραφικών στο telecom@vrgroup.gr ή παράδοση στο κατάστημα MULTIRAMA-NOVA Ηγουμενίτσας στην οδό Φ.Μιχαλά 10 Γωνία.
Read More »
Προσλήψεις από το Multirama - Nova στην Ηγουμενίτσα Προσλήψεις από το Multirama - Nova στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Η παιδική παράσταση “Ο Θησαυρός της Βάγιας” στο Θέατρο κατασκήνωσης

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Η παιδική παράσταση “Ο Θησαυρός της Βάγιας” στο Θέατρο κατασκήνωσης


Read More »
Η παιδική παράσταση “Ο Θησαυρός της Βάγιας” στο Θέατρο κατασκήνωσης Η παιδική παράσταση “Ο Θησαυρός της Βάγιας” στο Θέατρο κατασκήνωσης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines


Η εταιρεία μας Kerkyra Lines αναζητά νέους με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις για μόνιμη εργασία στα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων στην Ηγουμενίτσα.
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ:
Read More »
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Το παιδομάζωμα στο δημοτικό τραγούδι

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Το παιδομάζωμα στο δημοτικό τραγούδι


Ορισμένοι ιστορικοί και δημοσιογράφοι, στα πλαίσια της γενικευμένης «απομυθοποίησης των εθνικών μύθων», θέλησαν να παρουσιάσουν και το παιδομάζωμα ως μια μορφή εν πολλοίς «εθελοντικής στρατολογίας» των ραγιάδων ώστε να ξεφύγουν από τη φτώχια

Γνωρίζουμε, ωστόσο, από πολλές πηγές, πως, πέρα από ορισμένες περιπτώσεις εθελούσιας αποδοχής του παιδομαζώματος, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γονείς προσπαθούσαν να προφυλάξουν τα παιδιά τους, τα έκρυβαν, τα μεταμφίεζαν σε κορίτσια ή πλήρωναν μεγάλα ποσά για να τα πάρουν πίσω· εξάλλου, η άρνησή τους να συμμορφωθούν τιμωρούνταν με θάνατο, ενώ μαρτυρούνται και αρκετές εξεγέρσεις.

Στο «Παιδομάζωμα του Ιμίν πασιά», με προέλευση το Σούλι ή την Παραμυθιά, το «νιζάμι» γίνεται αφορμή για μια γενικευμένη εξέγερση («γιομίζουν οἱ στράτες αἵματα κ’ οἱ ἄκρες παλληκάρια»).

«Μω­ρὲ παι­διὰ Χα­σι­ώ­τι­κα παι­διὰ τοῦ Σα­τρα­ζέ­μη
Μή­να εἴ­δε­ταν τὸ Μὶν πα­σιᾶ τὸ γιὸ τοῦ Σα­τρα­ζέ­μη
–Νεμεῖς ἐ­ψὲς τὸν εἴ­δα­μαν προ­ψὲς τὸ βρά­δυ βρά­δυ
ς’ τὸ Μα­ζα­ρά­κη δεί­πνη­σε ς’ τοῦ Γκιώ­νη κά­νει γι­ῶμα
ς’ τὸμ’ πά­το ς’ τὸ ξε­ρό­βαλ­το ρή­χνει καὶ τὰ τ’σα­τή­ρι­α».
Οἱ ν’Ἀρ­βα­νί­τες τό­κρι­ναν να­πὸ τὰ κα­ρα­ού­λια
«–­ποῦ πᾶς ἀ­φέν­τη Μὶν πα­σι­ᾶ καὶ γιὲ τοῦ Σα­τρα­ζέ­μη;
Μέ­να μὲ ’στέλν’ ὁ βα­σι­λιᾶς νι­ζά­μι νὰ σᾶς μά­σω.
–Νεμεῖς παι­διὰ δὲ’ δί­νο­με νι­ζά­μι νὰ τὰ πά­ρης».
Καὶ τὴ Δευ­τέ­ρα τὸ πρω­ὶ να­νοί­γουν τὸ σε­φέ­ρι
Γι­ο­μί­ζουν οἱ στρά­τες αἵ­μα­τα κ’ οἱ ἄ­κρες παλ­λη­κά­ρια.
( Λ.Α., Παραμυθιά, αρ. 36-363-77)

Και αν το ηπειρωτικό τραγούδι στρέφεται ανοικτά ενάντια στον βασιλιά, για «τὸ κακό ποὺ κάνει», το θεσσαλικό ανάλογο δεν δείχνει μεν την ίδια αποκοτιά, αλλά συγκεντρώνει, θαρρείς σε ένα τραγούδι, ολόκληρη την κλίμακα της καταπίεσης («γουργὰ ψουμὶ, γουργὰ κρασὶ, γουργὰ καλὸ προσφάι»), με αποκορύφωμα την πράξη του παιδομαζώματος.

Ἕ­νας πα­σι­ᾶς κα­τέ­βι­νι ἀ­ποὺ μέ­σα ’ποὺ τήμ-Πό­λη,
μή­δι σὶ χά­νι πέ­ζι­ψι, μη­δὲ σὶ γι­ρουν­τά­δι­ο,
μόν’ πῆ­γε κι ξι­πέ­ζι­ψι στῆς χή­ρας τοὺ πα­λά­τι.
– «Γουρ­γὰ ψου­μί, γουρ­γὰ κρα­σί, γουρ­γὰ κα­λὸ προ­σφά­ι,
γουρ­γὰ κι τὰ πι­δά­κι­α σου νὰ γέ­νουν γε­νι­τσά­ροι».
– «Γουρ­γὰ ψου­μί, γουρ­γὰ κρα­σί, γουρ­γὰ κα­λὸ προ­σφά­ι,
ἡ­μεῖς πι­δι­ὰ δὲν ἔ­χου­μι νὰ γέ­νουν γε­νι­τσά­ροι».
– «Φέρ’τι τῆς χή­ρας τὸ πι­δὶ ποὺ ’νι γραμ­μα­τι­σμέ­νου».
Καὶ πά­νι κι τοὺς ἤ­φι­ραν ’ποὺ μέσ’ ἂπ’ τ’ Ἅ­γι­ου Βῆ­μα,
μὶ τὰ μαλ­λά­κια ξέ­πλι­γα, μὶ τοῦ χαρ­τὶ στὰ χέ­ρια.
Πα­αί­νει κ’ ἡ μά­να του κουν­τά, κουν­τὰ πα­ρα­κα­λών­τα:
– Τί ’ν ’τὸ κα­κὸ ποὺ γί­νη­κι στὴ μέ­να τὴ γκα­η­μέ­νη,
στὴν πρώ­τη τὴ γε­νι­τσα­ρι­ὰ πῆ­ραν τοὺν ἀ­διρ­φό μου,
στὴ δεύ­τε­ρη τοὺν ἄν­τρα μου κι τώ­ρα τοὺν ὑ­γι­ό μου!»
(ΑΑ, «Ιστορικά Άσματα», Θ΄-Ᾱ΄, σ. 133)

Το δραματικό στοιχείο υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι το παιδομάζωμα αποσπά από τη χήρα μάνα τον (μονάκριβο) γιο της, που τον αρπάζουν «μὶ τὰ μαλλάκια ξέπλιγα, μὶ τοῦ χαρτὶ στὰ χέρια», διότι «τῆς χήρας τὸ πιδὶ» είναι «γραμματισμένου». Εδώ συναντάμε μια αναφορά που χωρίς αμφιβολία είναι εξαιρετικά σπάνια στο δημοτικό τραγούδι. Η καταδίκη του κατακτητή αποκτά έτσι μια καινούργια ποιότητα: στην «αδικία», που ούτως ή άλλως διαπράττει απέναντι στο δίκαιο –παίρνει τον γιο της χήρας, από την οποία είχαν ήδη αποσπάσει τον αδελφό και τον άντρα–, θα προστεθεί και η «βαρβαρότητα» απέναντι στα «γράμματα», την παιδεία.

Μετά από μικρή σχετική έρευνα στα αρχεία του «Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας» της Ακαδημίας Αθηνών, διαπίστωσα πως υπάρχει και δεύτερο τραγούδι που αναφέρεται ειδικά σε παιδομάζωμα «γραμματισμένων» παιδιών, και μάλιστα από περιοχή αρκετά απομακρυσμένη από τη Θεσσαλία, την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Εδώ, μάλιστα, ο Τούρκος πασάς θέλει, κατά προτίμηση, μορφωμένα παιδιά, «παιδιὰ θέλει νὰ μάσῃ, / παιδιὰ καὶ παιδομάζονε, νἆναι γραμματισμένα».

Αξιοπρόσεκτη εξάλλου είναι η αναφορά που γίνεται, στο θεσσαλικό τραγούδι, στη βίαιη απόσπαση του «γραμματισμένου» παιδιού από το «Ἅγιο Βῆμα» που παραπέμπει σαφώς στον χώρο διδασκαλίας – μήπως και σε κάτι περισσότερο; Συνολικά, στον σχετικό φάκελο του Κέντρου, περιλαμβάνονται δώδεκα τραγούδια –ορισμένα από αυτά παραλλαγές– για το παιδομάζωμα, καθώς και οκτώ τραγούδια για το Δέλβινο και την Τσαμουριά, τα περισσότερα παραλλαγές του ίδιου μοτίβου («Δέλβινο και Τσαμουργιὰ / Δὲν τὰ δίνουν τὰ παιδιά / γιὰ νιζάμ’[3] στοῦ βασιλιᾶ» (Λ.Α., αρ. 2748, σ. 143, ).

Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα άσματα προέρχεται από την Κοντζέ της Νικομήδειας και περιγράφει και τον τρόπο διαφυγής των αρπαγμένων παιδιών, το ένα «μὲ δώδεκα πουγγιὰ» ενώ «τ’ ἄλλο τὸ ἐστεῖλαν κὰτω ’ς τὴν Βενετιά», γεγονός που επιβεβαιώνει –αν χρειαζόταν– το γεγονός πως οι γονείς των παιδιών έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να γλυτώσουν τα παιδιά τους από το «νιζάμι».

Ἐβγῆκαν τὰ νιζάμια νὰ πάρουνε παιδιά·
δὲν πῆραν ἀπ’ τὴν Πόλη, οὐδὲ ἀπ’ τὰ νησιά·
μόν’ πῆραν ἀπ’ τὴν Κόντζα δυὸ ἔμμορφα παιδιά·
τὸ ἕνα τὸ γλυτῶσαν μὲ δώδεκα πουγγιά,
τ’ ἄλλο τὸ ἐστεῖλαν κάτω ’ς τὴ Βενετιά.
(Λ.Α., Ε Ι, 14, Παχτικός, σ. 145,97 και Πετρόπουλος, τ. Α΄, σ. 156)

Ακόμα και στην Πελοπόννησο, όπου το παιδομάζωμα είχε πολύ μικρότερη έκταση, δεδομένου ότι η Τουρκοκρατία θα ολοκληρωθεί μόλις το 1715, ο Ράνσιμαν αναφέρεται σε εξέγερση ενάντια στη διεξαγωγή παιδομαζώματος η οποία «οργανώθηκε από τους χριστιανούς Αλβανούς το 1565».

Στον αρχόμενο 18ο αιώνα, οι τελευταίες μαρτυρίες που διαθέτουμε αφορούν την εξέγερση των Nαουσαίων σε απόπειρα διενέργειας παιδομαζώματος, το 1705. Τότε, σύμφωνα με έγγραφα του ιεροδικείου της Βέροιας, οι κάτοικοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τα παιδιά τους και πάνω από εκατό άνδρες, με επικεφαλής τον Zήση Kαραδήμο και τους γιους του, ύψωσαν τη σημαία της ανταρσίας η οποία και καταπνίγηκε μετά την άφιξη τουρκικού ιππικού. Πάντως, το δημοτικό τραγούδι θα «απαντήσει» σε αυτή την ιστοριογραφική διαμάχη με… τους στίχους του.

Ἀ­νά­θε­μά σε, βα­σι­λιᾶ, καὶ τρὶς ἀ­νά­θε­μά σε,
μὲ τὸ κα­κὸν ὁπό­κα­μες, καὶ τὸ κα­κὸ ποὺ κά­νεις.
Στέλ­νεις, δέ­νεις τοὺς γέ­ρον­τας, τοὺς πρώ­τους τοὺς πα­πᾶδες
νὰ μά­σῃς παι­δο­μά­ζω­μα, νὰ κά­μῃς γε­νι­τσά­ρους.
Κλαῖν’ οἱ γο­ναῖ­οι τὰ παι­διά, κ’ οἱ ἀ­δερ­φὲς τ’ ἀ­δέρ­φια,
Κλαί­γω κ’ ἐ­γὼ καὶ καί­γο­μαι καὶ ὅ­σο θὰ ζῶ θὰ κλαί­γω.
Πέρ­σι πῆ­ραν τὸν γιό­κα μου, φέ­το τὸν ἀ­δελ­φό μου.
(ΑΑ, «Ιστορικά Άσματα», Θ΄-Β΄, σ. 133)


Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «Το δημοτικό τραγούδι αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεώτερου ελληνισμού» (κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις)


Read More »
Το παιδομάζωμα στο δημοτικό τραγούδι Το παιδομάζωμα στο δημοτικό τραγούδι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ)Read More »
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό για μπουφέ και σέρβις

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Ζητείται προσωπικό για μπουφέ και σέρβις


Ζητείται προσωπικό για το μπουφέ και το σέρβις, από κατάστημα στην Ηγουμενίτσας
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2665022700
Read More »
Ζητείται προσωπικό για μπουφέ και σέρβις Ζητείται προσωπικό για μπουφέ και σέρβις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

«Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
«Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση


Παρουσία δεκάδων κατοίκων από τα χωριά του Δήμου Ζηρού και της Λάκκας Σουλίου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και συζήτησε το μείζον θέμα των αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται στα Θεσπρωτικά και τα Όρη του Σουλίου.

Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα πάρκα στη χώρα τα οποία έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Το θέμα τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα της Λαικής Συσπείρωσης. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Πρέντζας, στην τοποθέτησή του ζήτησε από το σώμα να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα ουσιαστικής αποτροπής των έργων.

«Πρόκειται για δύο φαραωνικά έργα στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιβαλλοντικών μελετών η περιοχή θα σκάβατε για δύο χρόνια» σημείωσε ο κ. Πρέντζας συμπληρώνοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη.

Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης έκανε γνωστό ότι η εισήγηση από τις υπηρεσίες είναι αρνητική ενώ υποστήριξε ότι η γνωμοδότηση θα πρέπει να γίνει από την Επιτροπή και όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αποτυπώσει την θέση του από το 2020 για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική και προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει θετική γνωμοδότηση για αιολικά πάρκα σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων.

Στη βάση της απόφασης αυτής, σημείωσε, ήδη η Περιφέρεια έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για αρκετά τέτοια έργα.

Επανέλαβε ότι σε όλες τις περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψιν η στάση των τοπικών κοινωνιών και παρότρυνε τις εταιρείες που σχεδιάζουν ΑΠΕ να επιλέγουν για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών τους κάμπους!

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας αναφέρθηκε στην απόφαση του 2020 που είχε λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα ΑΠΕ. Την απόφαση αυτή, υπογράμμισε ο κ. Ζάψας, οφείλουν να την ακολουθούν και να την αναφέρουν σε όλες τις αποφάσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον» τοποθετήθηκε ο κ. Χάρης Λιούρης ο οποίος αναφέρθηκε συνολικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο κ. Κώστας Νουτσόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθεί η απόφαση του 2020 και να ληφθεί υπόψιν η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη λειτουργία των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων.

Εκ μέρους των κατοίκων και της Επιτροπής Αγώνα τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Δημήτρης Δράκος σημειώνοντας ότι η σημερινή ήταν η τελευταία ημέρα για την γνωμοδότηση. Το υπόμνημα που ήδη έχει συνταχθεί από την Επιτροπή και ειδικούς επιστήμονες που εργάστηκαν είναι δομημένο με πλήρη επιχειρηματολογία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δωδώνης Τάσος Τόκας κατέθεσε τις διαφωνίες για τα συγκεκριμένα έργα ενώ υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν επιφέρει καμία μείωση στο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν κι άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Εν κατακλείδι το Περιφερειακό Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση του 2020 και στη βάση αυτή θα διαβιβάσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα ώστε να γνωμοδοτήσει για τα δύο έργα. Η εισήγηση είναι αρνητική και θα επιδιωχθεί η καλύτερη τεκμηρίωση ώστε η γνωμοδότηση να έχει ουσιαστικά χαρακτηριστικά.
Read More »
«Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση «Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Πως θα αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες στην Ήπειρο

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
Πως θα αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες στην Ήπειρο

Τα ειδικά σχέδια Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και
 Θεσπρωτίας ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Ανάλογα σχέδια έχουν εγκριθεί λίγους μήνες πριν για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Τα σχέδια αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και συγκεκριμένα:

 Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» Περιφέρειας Ηπείρου

 Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΠΕ. Άρτας με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»

 Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΠΕ Θεσπρωτίας με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»

 Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΠΕ Πρέβεζας με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»

 Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων Π.Ε. Άρτας με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2

 Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων Π.Ε. Θεσπρωτίας με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2»

 Ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων Π.Ε. Πρέβεζας με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2»

Στην εισήγησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτριος Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι τα Σχέδια που κατατέθηκαν σήμερα για έγκριση είναι συνέχεια εκείνων που ήδη εγκρίθηκαν για την Π.Ε. Ιωαννίνων. Στη συνέχεια μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα σχέδια -περιγράφουν αναλυτικά τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις κάθε φορέα σε περιπτώσεις εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών ή και σεισμών.

Εκείνο που θέλω να τονίσω, είναι ότι κανένα σχέδιο από μόνο του, όσο τέλειο και αν είναι, δεν μπορεί να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, εάν δεν συνυπάρχουν η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, χωρίς περιχαρακώσεις γύρω από τις αρμοδιότητές τους, αλλά και των πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις των υπεύθυνων οργάνων.

Εύχομαι να μη χρειαστεί η εφαρμογή κανενός από τα Ειδικά Σχέδια που σήμερα, αλλά και στην προηγούμενη συνεδρίαση, καταθέσαμε στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Η κλιματική αλλαγή δεν επιτρέπει όμως κανένα εφησυχασμό».
Read More »
Πως θα αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες στην Ήπειρο Πως θα αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

To ARTwalk έρχεται σήμερα στην Παραμυθιά για να “δημιουργήσουμε αναμνήσεις”

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023
To ARTwalk έρχεται σήμερα στην Παραμυθιά για να “δημιουργήσουμε αναμνήσεις”

Read More »
To ARTwalk έρχεται σήμερα στην Παραμυθιά για να “δημιουργήσουμε αναμνήσεις” To ARTwalk έρχεται σήμερα στην Παραμυθιά για να “δημιουργήσουμε αναμνήσεις” Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Σελίδες