Κάλεσμα Θεσπρωτού στους φιλάθλους, για στήριξη στον αυριανό αγώνα με τα Τρίκαλα

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Κάλεσμα Θεσπρωτού στους φιλάθλους, για στήριξη στον αυριανό αγώνα με τα Τρίκαλα


Την ομάδα των Τρικάλων θα υποδεχτεί αύριο (Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022- ώρα 15.00) ο Θεσπρωτός στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Bettson super league 2. 

Η ομάδα της Ηγουμενίτσας δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα θα έχει στη διάθεσή όλους τους ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές.

Η ΠΑΕ Θεσπρωτός απευθύνει κάλεσμα στους φίλους της ομάδας να δώσουν δυναμικό παρών στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας και να ενθαρρύνουν τους ποδοσφαιριστές στην προσπάθεια για την κατάκτηση μίας ιδιαίτερα σημαντικής νίκης.
Read More »
Κάλεσμα Θεσπρωτού στους φιλάθλους, για στήριξη στον αυριανό αγώνα με τα Τρίκαλα Κάλεσμα Θεσπρωτού στους φιλάθλους, για στήριξη στον αυριανό αγώνα με τα Τρίκαλα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

596 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
596 νέα κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 112
ΠΕ Θεσπρωτίας 69
ΠΕ Ιωαννίνων 300
ΠΕ Πρέβεζας 115

Read More »
596 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 596 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΕΙΣ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΤΟ 1931

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022

ΤΣΑΜΑΝΤΑΣ, προπολεμική φωτογραφία του Σπ. Μελετζή
Ώρα για να φύγουμε! Κι ακόμα να πάρουμε την τελειωτική απόφαση. Έτσι μας άφησε μια ολόκληρη νυχτιά, που πέρασε και μες στο νου μας στριφογύριζαν σαν ανεμίδι οι σκέψεις, πότε να πάμε με τέτοιον καιρό; Και πότε όχι. Ώσπου μονομιάς, σαν να μην το συλλογιστήκαμε καθόλου, ξεκινήσαμε. Τα ταξίδια λοιπόν είναι μοίρα(!), όπως είπε κάποιος που σέρνει τα βήματά μας, πότε σ’ ακρογιάλια και θάλασσες, πότε σε παρθένα δάση, πότε σε χιονοσκεπές κορφές και γυμνά βουνά, σε πολιτείες μακρινές με σύμβολα και θαύματα!…

Φύγαμ’ απ’ τις Φιλιάτες μ’ έναν καιρό ύποπτο με ξεκαθαρισμένο όμως φόντο προς τη Δύση. Κάνοντας την ανάβαση μας – πηγαίναμε για του Τσαμαντά- όλο και χάνουμε από φόντο. Τα βουνά, όπως βγαίνει κανείς απ΄ το Γηρομέρι και πέρα, υψώνονται αριστερά και δεξιά του δρόμου, δυο σειρές βουνά δεν αφήνουμε το μάτι να πλανηθεί στον ορίζοντα, να χαθεί στο φόντο του απείρου…

Ακόμα κ’ η σκέψη σου κάπως φυλακίζεται σαν ν’ αγκυροβολά. Σε μεριές μεριές τα βουνά αυτά ασπρουδερά με γραμμές ανάμεσά τους σε χρώμα σκουριάς κόβονται λοξά και σχηματίζουν παράλληλες γραμμές, αφήνοντας ένα κενό, που το τρέχει το μάτι, ώσπου σταματάει απότομα στ’ αντίγραμμα βουνά, που υψώνονται πιο πέρα κι ακινητεί.

Ανάμεσα απ’ τα βουνά αυτά κατρακυλά βουϊστά και μπερδεύεται μέσα στους μικρούς λόφους το ποτάμι το Γηρομεριάτικο και φαντάζει, όπως ανεβαίνουμε, σαν νάρχεται απ’ την ασημένια ομίχλη, που σκεπάζει κει μακριά τα βουνά, Λειά- Τσαμαντά. Το περνάμε 6-7 φορές ρίχνοντας τα ζώα μας για την αντίπερα όχθη ενάντια στο ρέμα του. Τον χειμώνα στις πλημμύρες του είν’ επικίνδυνο στο διάβα του. Γέφυρα όμως σε κανένα μέρος του. Μερικές ξύλινες γέφυρες πρόχειρα κατασκευασμένες – στεριωμένα και συνδεμένα δηλ. ξύλα πάνω σε δυο δέντρα, που βρέθηκαν το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη άκρη του ποταμιού- που ακροβατεί κι ο άνθρωπος ακόμα διαβαίνοντας τις, αντικρίζει κανείς μόνο σιγά στα χωριά Άγιοι Πάντες, που είναι χτισμένα κατά μήκος του ποταμιού και που συναντούμαι στο δρόμο μας. Έτσι ζει ο κόσμος αυτός ο πολύπαθος στον λησμονημένο κείνο τόπο.

Τα σπίτια των χωριών αυτών αλαργινά το ένα απ’ τ’ άλλο χτισμένα, μέσα στην αντάρα της φύσης και τα πολλά νερά μοιάζουν σαν κιβωτοί…του κατακλυσμού. Οι Άγιοι Πάντες, τέσσαρες ώρες απ’ τις Φιλιάτες, έχει μια χάρη και μια συγκέντρωση, όμορφο σχολειό κι εμπορικά καταστήματα πολύ καλά εφοδιασμένα. 

Προχωρούμε ψηλότερα μέσα σε μιαν αντάρα που σηκώθηκε, κι όλο προχωρούμε τον ατέλειωτο δρόμο βαριεστημένα.. Πουθενά δεν αντικρίζεις φυτρωμένο σπαρτό η ανασκαμμένο απ’ το γενί τ’ αρότρου χώμα, ούτε τον ζευγολάτη να σαλαΐζη τ’ αργοπερπάτητα βόδια, ούτε μια εικόνα απ’ τις τόσο όμορφες της αγροτικής δουλειάς και ζωής.

Και στο μάκρος αυτό του δρόμου καβάλα στο ζώο έχεις για ξαγρύπνια τις απροσδόκητες παρoτρυντικές φωνές του αγωγιάτη «Χόϊ, Χόϊ» που καλεί μ’ αυτές – σ’ εντελώς ιδιαίτερη συνεννόηση και τόσο γνώριμη στ’ αργοπερπάτητο ζώο- να κινήσει ταχύτερα. Έχει κάποιο μυστικόπαθο τόνο, είναι τόσο ιδιολάλητη, μυστηριακή η φωνή αυτή, που σου γεννάει ένα συγκλονισμό, κάνει το νου σου να ταξιδεύει σ’ ατελείωτες ερήμους, γιατί σε ζυγώνει σ’ ένα όραμα καραβανιού, που βουβό κι αλάλητο περνά μπρος απ’ τα μάτια σου, σαν από κινηματογραφική ταινία, με ακούραστα βαδίζοντας ανθρώπους και ζώα και περιμένεις ώρα την ώρα, πως θ’ ακούσης μια σπαραχτική παροτρυντική φωνή απ’ τον οδηγό τους… Και με το ξεφώνημά του αγωγιάτη σου συνέρχεσαι!.

Μετά το ξεφωνητό του αγωγιάτη ένα καλαμπούρι του συνοδοιπόρου κ. Β. Κονιδάρη, τ’ ανοιχτόκαρδου παιδιού, μια συζήτηση για την αγριότητα της φύσης, την γυμνότητα των βουνών , τα πρωτόγονα μέσα της συγκοινωνίας, το τσάκισμα του κόσμου που τρέχει τους δρόμους αυτούς κυνηγώντας το ψωμί του με τόσα βάσανα, κάνει ν’ αφήσουμε πολύ δρόμο πίσω, χωρίς να το καταλάβουμε. Έπειτα από κάμποσο διάστημα κάνοντας έναν κύκλο μιας βουνοπλαγιάς φτάνουμε στην Καμίτσανη, που δεν την διακρίνουμε μες τ’ αποσπερινό σούρουπο π’ άρχισε να ξαπλώνεται. Ασπροβολά μονάχα ένας πύργος, που μας πληροφόρησαν, πως είναι νέο διδακτήριο της Καμίτσανης, που κτίστηκε μπροστά από 25 μέρες με μια γρηγοράδα ενεργειών αξιοζήλευτη.

Σε λίγο φτάσαμε στου Τσαμαντά την ώρα πούχαν ανάψει οι λάμπες και τα λυχνάρια, που φάνταζαν από μακριά σαν απόβραδ’ αστέρια μέσα στην μαυρίλα του κενού καρφωμένα, όπως δεν έβλεπες ούτε γη ούτ’ ουρανό….

Προχωρώντας σαν ανιχνευτές βρίσκουμε το σπίτι του Μαλάμη, που μας φιλοξένησε.

ΑΛΕΚΟΣ Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ (Επιθ. Δημοτικής Εκπαίδευσης Φιλιατών)

ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ  

Read More »
ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΕΙΣ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΤΟ 1931 ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΕΙΣ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΤΟ 1931 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Ο Τύμβος στον Παραπόταμο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Ο Τύμβος στον Παραπόταμο Ηγουμενίτσας


Στη θέση Τσιφλίκι, βόρεια του χωριού Παραπόταμος στη Θεσπρωτία, βρίσκεται χαμηλός τύμβος με αρχαίο νεκροταφείο. 
Τον τύμβο ύψους 5 μέτρων, περιέβαλλε κυκλικός περίβολος, ίχνη του οποίου σώζονται κυρίως κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς του. 
Σε όλη την έκταση του τύμβου έχουν αποκαλυφθεί συνολικά 88 τάφοι, κατά κύριο λόγο κιβωτιόσχημοι, ενώ υπήρχαν ακόμη επτά λακκοειδείς τάφοι και μία ταφή σε αγγείο (εγχυτρισμός).
Οι κιβωτιόσχημοι τάφοι ήταν κατασκευασμένοι από αργούς λίθους και μόνο ο ένας ήταν επιμελέστερης κατασκευής από καλά λαξευμένες ασβεστολιθικές πλάκες. 
Ελάχιστες από τις ταφές περιείχαν κτερίσματα, κυρίως κοσμήματα και νομίσματα. 
Βρέθηκε μόνο ένα ακέραιο πήλινο αγγείο και λίγα θραύσματα κεραμικής. 
Με βάση τα λιγοστά αυτά ευρήματα, η χρήση του νεκροταφείου φαίνεται ότι εκτεινόταν σε μία εξαιρετικά μακρά χρονική περίοδο από την ελληνιστική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο. 
Ο Τύμβος Παραποτάμου βρίσκεται, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας, ακολουθώντας την παλαιά Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων.
Read More »
Ο Τύμβος στον Παραπόταμο Ηγουμενίτσας Ο Τύμβος στον Παραπόταμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Μέχρι το 2023 η μελέτη του άξονα Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι | Περιλαμβάνει και τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Μέχρι το 2023 η μελέτη του άξονα Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι | Περιλαμβάνει και τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας


Μετά από αρκετά χρόνια σιωπής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα το βράδυ, έγινε γνωστό ότι η αναβάθμιση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι, υπάρχει! Ως μελέτη που έχει αναθέσει η Εγνατία οδός ΑΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023!
Ο σχεδιασμός των μελετητών παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Ηγουμενίτσα και στην οποία παραβρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λώλος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, καθώς η μελέτη περιλαμβάνει και την παράκαμψη 3 χιλιομέτρων περίπου (περιφερειακή οδό) της Ηγουμενίτσας, εκ των οποίων το πρώτο χιλιόμετρο έχει ήδη κατασκευαστεί ως τετράιχνη οδός.
Μάλιστα το τμήμα αυτό της παράκαμψης είναι και το μοναδικό που έχει κοστολογηθεί μέχρι στιγμής και προυπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, με το Δήμαρχο να δηλώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα γίνει προσπάθεια το έργο να ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης.
Για το υπόλοιπο τμήμα περίπου 22 χιλιομέτρων μέχρι το Μαυρομάτι, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι ο δρόμος μελετάται με χαρακτηριστικά τρίιχνης βελτιωμένης εθνικής οδού, όπως δηλαδή το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά και όχι με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, καθέτου της Εγνατίας οδού.
Έτσι η Ήπειρος θα έχει τη μοναδική πρωτοτυπία να έχει δύο κάθετους άξονες από την Εγνατία Οδό εκ των οποίων κανείς δεν θα έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθετου άξονα, ενώ κάποιος εκ των δύο (και πιθανότερα αυτός των Ιωαννίνων) θα είναι τμήμα του Μπλε Διαδρόμου, του αυτοκινητοδρόμου Αδριατικής-Ιονίου που εκτείνεται από την Β. Ιταλία έως και την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών, ένα τεράστιας σημασίας έργο για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των Δυτικών Βαλκανίων με το μήκος του να φτάνει περίπου στα 1.500 χιλιόμετρα… εκ των οποίων μόνο τα τμήματα της Ηπείρου θα είναι… τρίιχνα.

Read More »
Μέχρι το 2023 η μελέτη του άξονα Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι | Περιλαμβάνει και τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας Μέχρι το 2023 η μελέτη του άξονα Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι | Περιλαμβάνει και τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου κυκλοφορούν το «Δάκρυ Κρυστάλλινο» αφιερωμένο στους Έλληνες ναυτικούς!

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου κυκλοφορούν το «Δάκρυ Κρυστάλλινο» αφιερωμένο στους Έλληνες ναυτικούς!Οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου, έγραψαν το «Δάκρυ Κρυστάλλινο», ένα τραγούδι αφιερωμένο στους ναυτικούς, γεμάτο συναισθήματα που ξεχειλίζουν και στιγματίζουν τις καρδιές με το πονεμένο χρώμα του αποχωρισμού. Είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Νικόλα Ράπτη που έχει γραφτεί για μια αληθινή ιστορία αγάπης.

Ένα έντεχνο-λαϊκό τραγούδι που υπογραμμίζει με το μπουζούκι του ο δεξιοτέχνης Γιώργος Ξενοκώστας, το ερμηνεύει ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Ράπτης, με μια καθόλου "μελό" ερμηνεία, αλλά μια ώριμη δωρική προσέγγιση, που ταιριάζει με το ιδιαίτερο ύφος των αδελφών Σπανομάρκου, σηματοδοτώντας την πέμπτη μεταξύ τους δισκογραφική συνεργασία. Σαν άκουσμα, είναι γεμάτο νοσταλγία, και θυμίζει τις μεγάλες εποχές του έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού.


Οι αδελφές Σπανομάρκου, σχολίασαν στο Instagram τους σχετικά με το ποίημα του Νικόλα Ράπτη που μελοποίησαν:
«Η ιστορία πίσω από αυτό το ποίημα, είναι πολύ συγκινητική, και όταν τη μάθαμε, μας ήρθαν κι εμάς δάκρυα στα μάτια. Είναι ένα βιωματικό ποίημα του Νικόλα Ράπτη, μια μακρινή ανάμνηση ενός γεγονότος που τον στιγμάτισε για πάντα. Είναι μια ιστορία αποχαιρετισμού, που αφορά το πρώτο του μπάρκο στα καράβια. Όταν η ανάγκη τον ανάγκασε να αποχωριστεί την αγαπημένη του, δείχνοντας της το ναυτικό φυλλάδιο, λέγοντας της αν θέλει να το σκίσει. Το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο, ο πόνος τόσο μεγάλος που τα δάκρυα κύλησαν στα μαγουλά τους, και του έμεινε αξέχαστη η εικόνα της καλής του που προσπαθώντας να συγκρατηθεί, δάγκωσε τα χείλη της, και μια σταγόνα αίμα κύλησε. Με τα ματωμένα χείλη, φίλησε την φωτογραφία του, και του έδωσε την ευχή της. Αυτή η εικόνα του χαράχτηκε στο νου, και την σκεφτόταν στο ταξίδι προς το μπάρκο.»

Το "Δάκρυ Κρυστάλλινο" ανήκει στο φιλόδοξο project των αδελφών Σπανομάρκου, με μελοποιήσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ανανεώσει το ενδιαφέρον στην τέχνη της ποίησης, με όχημα το έντεχνο τραγούδι!

Ακούστε το τραγούδι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=l5Wujy4KmZA
Κυκλοφορεί από την STROFINX σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες (Spotify, Apple Music, Amazon, Shazam , TikTok κ.α.).
Read More »
Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου κυκλοφορούν το «Δάκρυ Κρυστάλλινο» αφιερωμένο στους Έλληνες ναυτικούς! Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου κυκλοφορούν το «Δάκρυ Κρυστάλλινο» αφιερωμένο στους Έλληνες ναυτικούς! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Quiz: Ποια πόλη της Ηπείρου είναι ο 1ος σε κίνηση λιμένας;

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Quiz: Ποια πόλη της Ηπείρου είναι ο 1ος σε κίνηση λιμένας;


Καιρό είχαμε να δημοσιεύσουμε quiz και αφού μας το θύμισε ένας καλός φίλος, δεν του χαλάμε το χατίρι.
Το ερώτημα του σημερινού quiz μας είναι "ποια πόλη της Ηπείρου είναι ο πρώτος σε κίνηση λιμένας;"
Η απάντηση στο βίντεο και στο κείμενο που ακολουθεί:

Ναι, για κάποιος το μεγαλύτερο λιμάνι της Ηπείρου είναι τα Γιάννενα. Και πως να έχουν άδικο;;;
Κακώς δεν μετρήθηκε ως σωστή η απάντηση του διαγωνιζόμενου στο τηλεπαιχνίδι.

Μετά από την Παρά(Ιόνιο) οδό, που παρακάμπτει το μεγαλύτερο λιμάνι της Βορειοδυτικής Ελλάδας και την πόλη της Ηγουμενίτσας, έχουμε και τον Παρα(Μπλε) Διάδρομο.
Ο «Μπλε Διάδρομος», είναι ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου που εκτείνεται από την Β. Ιταλία έως και την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών, είναι ένα τεράστιας σημασίας έργο για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των Δυτικών Βαλκανίων με το μήκος του να φτάνει περίπου στα 1.500 χιλιόμετρα.
Το ελληνικό κομμάτι του Μπλε Διαδρόμου θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό και οι υπόλοιποι κόμβοι προβλέπεται να κατασκευαστούν στις θέσεις Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα και Κακαβιά.Για ακόμα μία φορά παρακάμπτεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για να περάσει ο δρόμος από τα Γιάννενα, αν και τα τελευταία δεν υπάρχουν καν ως αναφορά στον χάρτη της διαδρομής του έργου.
Επομένως είχε απόλυτο δίκιο ο διαγωνιζόμενος στο τηλεπαιχνίδι. 
Η πόλη με τον πρώτο σε κίνηση λιμένα της Ηπείρου, είναι τα Γιάννενα.
Λέτε να δούμε και στο Μέτσοβο βαπόρι;
Read More »
Quiz: Ποια πόλη της Ηπείρου είναι ο 1ος σε κίνηση λιμένας; Quiz: Ποια πόλη της Ηπείρου είναι ο 1ος σε κίνηση λιμένας; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Σε λειτουργία ο νέος φορέας που αντικαθιστά τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Σε λειτουργία ο νέος φορέας που αντικαθιστά τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας


Σε λειτουργεία βρίσκεται ο νέος φορέας που αντικαθιστά τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας.
Ο λογος, για την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου προέκυψε από την συνένωση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, εδρεύει στα Ιωάννινα με παράρτημα στην Ηγουμενίτσα και υπάγεται στην Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Τομέας Α) της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. .

Η χωρική της αρμοδιότητα περιλαμβάνει τους Κωδικούς Προστατευόμενων Περιοχών ως εξής:
GR2110002 ΟΡΗ ΑΘΑΜΑΝΩΝ (ΝΕΡΑΙΔΑ)
GR2120001 ΕΚΒΟΛΕΣ (ΔΕΛΤΑ) ΚΑΛΑΜΑ
GR2120002 ΕΛΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙ
GR2120003 ΛΙΜΝΗ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
GR2120004 ΣΤΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑ
GR2120005 ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΕΚΒΟΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΠΡΑΣΟΥΔΙ
GR2120006 ΕΛΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ, ΚΑΡΤΕΡΙ ΚΑΙ ΛΙΜΝΗ ΠΡΟΝΤΑΝΙ ΑΜΠΕΛΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
GR2120007 ΣΤΕΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
GR2120008 ΟΡΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΣΤΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
GR2120009 ΟΡΗ ΤΣΑΜΑΝΤΑ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ
GR2130005 ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
GR2130007 ΟΡΟΣ ΛΑΚΜΟΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)
GR2130012 ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
GR2130013 ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΑΜΑΝΙΚΩΝ ΟΡΕΩΝ
Read More »
Σε λειτουργία ο νέος φορέας που αντικαθιστά τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας Σε λειτουργία ο νέος φορέας που αντικαθιστά τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά & Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Στο νέο ΕΣΠΑ η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στο Ηρωικό Σούλι

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Στο νέο ΕΣΠΑ η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στο Ηρωικό Σούλι


Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην περιοχή του Σουλίου θα υλοποιηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ με σκοπό την συνολική ανάδειξη του ιστορικού χώρου. Την απόφαση για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου έργων έκανε γνωστή ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ενώπιον της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία βρέθηκε στην Ήπειρο τις ημέρες της 25ης Μαρτίου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην παρέλαση των Ιωαννίνων.
Η συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του Σουλίου είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Ήδη ένα πακέτο μελετών ωρίμασε και έτσι δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου πλέγματος έργων από το νέο ΕΣΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για την άριστη συνεργασία αλλά και για την παρουσία της στην περιοχή μέσω της οποίας διευθετήθηκαν αρκετά ζητήματα. Ο ίδιος έκανε την ειδική αναφορά στην Ολοκληρωμένη Χωρική στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τις έννοιες της ελευθερίας και της θυσίας.
Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου όπως είχαν δρομολογηθεί από παλιότερες συμφωνίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνονται:
Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.
Read More »
Στο νέο ΕΣΠΑ η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στο Ηρωικό Σούλι Στο νέο ΕΣΠΑ η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στο Ηρωικό Σούλι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Ενοικίαση επαγγελματικού χώρου 23 τ.μ, Σύβοτα Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Ενοικίαση επαγγελματικού χώρου 23 τ.μ, Σύβοτα ΘεσπρωτίαςΣύβοτα, κατάστημα/γραφείο 23 τ.μ. ισόγειο στο κέντρο των Συβότων επί της στοάς κάθετα στο Λιμάνι, βαμμένος ενιαίος χώρος, βοηθητικός χώρος, WC, με αυλή, ηλεκτρολογικά άρτιο, σε άριστη κατάσταση
Τηλ επικοινωνίας: 6970486465
Read More »
Ενοικίαση επαγγελματικού χώρου 23 τ.μ, Σύβοτα Θεσπρωτίας Ενοικίαση επαγγελματικού χώρου 23 τ.μ, Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Γιάννενα ο Γιάνης Βαρουφάκης

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022
Σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Γιάννενα ο Γιάνης Βαρουφάκης


Διήμερη περιοδεία θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου σε Κέρκυρα και Ιωάννινα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Στην Κέρκυρα θα βρεθεί την Τετάρτη, 30/3/2022 ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, σε μια επίσκεψη που θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου του «Το Άλλο Τώρα» στο Επιμελητήριο του νησιού στις 19.00.
Νωρίτερα, από το πρωί της Τετάρτης, συνοδευόμενος από τις οργανώσεις του κόμματος του νησιού, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις.
9.00 στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, θα έχει συνάντηση με τα σωματεία Ιατρών, Νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.
10.45 στο παλιό Ψυχιατρείο Κέρκυρας, θα συναντηθεί με την μονάδα απεξάρτησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και το σύλλογο γονέων «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και τους εκπροσώπους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας.
12.30 θα παραχωρήσει συνέντευξη στα ΜΜΕ της Κέρκυρας, στην αίθουσα της Νομαρχίας Κέρκυρας.
19:00 Παρουσίαση του βιβλίου «Το Άλλο Τώρα» στο Επιμελητήριο Κέρκυρας με τον οικονομολόγο-διεθνολόγο Κώστα Βέργο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρίνα Μοσχάτ.

Σε συνέχεια την περιοδείας του, στις 31/3/2022 ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα.

Ηγουμενίτσα
10:45 Δήλωση για την ιδιωτικοποίηση Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Ιωάννινα
14:30 Ομιλία σε φοιτητές/φοιτήτριες με τίτλο: «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος» στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
21:00 Συνάντηση με ΔΣ Επιμελητηρίου & Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού, στα γραφεία του Επιμελητηρίου.
Read More »
Σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Γιάννενα ο Γιάνης Βαρουφάκης Σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Γιάννενα ο Γιάνης Βαρουφάκης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022 Rating: 5

Σελίδες