Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της ΛυγιάςΟ οχυρωμένος οικισμός της Λυγιάς εκτείνεται στο ανατολικό ήμισυ της ομώνυμης χερσονήσου, στην περιοχή των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά. Ο οικισμός ταυτίζεται, πιθανότατα, με την αρχαία πόλη Τορώνη, τμήμα της «Κερκυραϊκής Περαίας», της εκτεταμένης αποικίας που -σύμφωνα με το Θουκιδίδη- ίδρυσαν οι Κερκυραίοι κατά την κλασική περίοδο στις θεσπρωτικές ακτές. Αποτελείται από τρία διαδοχικά οχυρωμένα τμήματα, που ονομάζονται συμβατικά Κάστρα Α, Β και Γ και φέρουν ισχυρές ισοδομικές -ως επί το πλείστον- οχυρώσεις του 5ου και πρώιμου 4ου αι. π.Χ. Τμήματά τους πιθανότατα επισκευάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κατά την ύστερη κλασική και ελληνιστική εποχή, ενώ υπάρχουν και κάποιες επεμβάσεις των ρωμαϊκών, πιθανόν, χρόνων. Εκτός από τις οχυρώσεις, ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, καθώς δεν έχει γίνει έρευνα στα λιγοστά κτιριακά κατάλοιπα που είναι σήμερα ορατά στο χώρο.

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/15842617665388656a795f35.82849291.jpg
Τμήμα του τείχους στο Κάστρο Α
Το Κάστρο Α είναι το ανατολικότερο και μικρότερο σε έκταση από τα τρία κάστρα του οικισμού. Περιβάλλεται από ισχυρό τείχος κατασκευασμένο με δύο διαφορετικά συστήματα τειχοποιίας. Στην περισσότερο επιμελημένη ανατολική και νότια πλευρά ακολουθήθηκε το ισοδομικό σύστημα, ενώ η δυτική και βόρεια πλευρά έχει αμελέστερη κατασκευή με μικρούς αδρά κατεργασμένους ορθογώνιους λίθους. Η δυτική βατή πλευρά της οχύρωσης ενισχύεται με προτείχισμα, ενώ στον χώρο μεταξύ προτειχίσματος και οχύρωσης σώζεται ορθογώνιο κτίριο, ίσως προμαχώνας, και διακρίνονται τα κατάλοιπα αρκετών άλλων κτισμάτων. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν αναλημματικοί τοίχοι, παράλληλοι προς την ανατολική οχύρωση, κατασκευασμένοι από μεγάλους γωνιόλιθους. Η αμυντική ικανότητα των τειχών ενισχύεται από ημικυκλικούς ή ορθογώνιους πύργους. Η πρόσβαση στον τειχισμένο οικισμό εξασφαλιζόταν με τέσσερις πύλες. Η κύρια πύλη της οχύρωσης βρίσκεται στα ανατολικά μεταξύ ενός ορθογώνιου και ενός ημικυκλικού πύργου και ήταν, πιθανότα, τοξωτή.
http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/103006431353886579ad0fb7.74559659.jpg
Ημικυκλικός πύργος στο Κάστρο Α


Ο οικισμός εκτείνεται σε επίπεδη, στο μεγαλύτερο τμήμα της, έκταση στην κορυφή του λόφου. Μια κεντρική οδική αρτηρία, πλάτους 5 μ., ξεκινούσε από την ανατολική πύλη, διέσχιζε όλον τον οικισμό και κατέληγε στο υψηλότερο σημείο του στα δυτικά, όπου είχε οικοδομηθεί μεγάλων διαστάσεων κτιριακό συγκρότημα,πιθανόν δημόσιου χαρακτήρα. Σε όλη την έκταση του οικισμού διακρίνονται θεμέλια οικημάτων.

Δυτικά του Κάστρου Α βρίσκεται το Κάστρο Β. Η ανατολική και η νοτιοανατολική πλευρά της οχύρωσης έχουν κατασκευαστεί κατά το ισοδομικό σύστημα, όπως και η ανατολική και νότια πλευρά του Κάστρου Α. Οι υπόλοιπες πλευρές χαρακτηρίζονται από αμελέστερη κατασκευή με αδρούς λίθους, ενώ στη βόρεια πλευρά ξεχωρίζει ένα τμήμα, πιθανόν μεταγενέστερη επισκευή, κατασκευασμένο κατά το πολυγωνικό σύστημα. Η αμυντική ικανότητα του τείχους ενισχύεται από θλάσεις και από ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους. Στα νότια ενδέχεται να ανοιγόταν μια πύλη, που οδηγούσε στην ακτή. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου Β παρατηρείται ανακατασκευή, με τη χρήση μικρού μεγέθους ορθογώνιων λίθων και κονιάματος ως συνδετικού υλικού, που χρονολογείται, πιθανόν, στους ρωμαϊκούς χρόνους

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/864947772538865844c5515.93098523.jpg
Κάστρο Γ. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, πιθανόν από αρχαία λιμενική εγκατάσταση

Στα δυτικά του Κάστρου Β διασώζονται, εξαιρετικά αποσπασματικά, κατάλοιπα από την οχύρωση του Κάστρου Γ. Το τείχος είναι πρόχειρης κατασκευής από αδρούς λίθους, με εξαίρεση τη δυτική πλευρά όπου ακολουθείται ένα επιμελέστερο οικοδομικό σύστημα, ανάλογο με εκείνο της δυτικής πλευράς του Κάστρου Α. Στο εσωτερικό του Κάστρου Γ απουσιάζουν τα κτιριακά κατάλοιπα. Βόρεια της οχύρωσης του Κάστρου Γ, σε έναν από τους όρμους της χερσονήσου, σώζεται τμήμα ισοδομικού τοίχου κατά μήκος της ακτής, που αποτελεί, πιθανότατα, κατάλοιπο λιμενικών εγκαταστάσεων.

Πρόσβαση: Η Λυγιά βρίσκεται, περίπου, 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς την παραλία Δρέπανο - Μακρυγιάλι. Φτάνοντας στον υποσταθμό της ΔΕΗ ακολουθεί το δρόμο προς τα αριστερά του, ο οποίος οδηγεί στο βορειοδυτικό άκρο της παραλίας, στους πρόποδες του υψώματος του Κάστρου Α της Λυγιάς.
 


Read More »
Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Οι κρυμμένοι Θησαυροί της Θεσπρωτίας - Του Λεωνίδα Τζάνη

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
 Οι κρυμμένοι Θησαυροί της Θεσπρωτίας - Του Λεωνίδα Τζάνη
Με ένα “χάρτη” στο χέρι και φορτωμένος με όλα τα άλλα σύνεργα κίνησα πάλι για το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ……. ανέβηκα στην Σκάλα του Ζοργιάννου, πλάι στο επιβλητικό απομεινάρι του πύργου στάθηκα. Αμέσως ξεκίνησα να βάζω τον εξοπλισμό στα σωστά σημεία και άρχισα να “σκάβω”…….Όχι δεν παραμέρισα καμία πέτρα, μήτε χώμα βγήκε απ’ την Θεσπρωτική Γη, μα ούτε καν έψαξα κάτω να ανακαλύψω άλλον ένα θησαυρό της. Η λάμψη του ήταν εκεί προς την ανατολή ανάμεσα στα σύννεφα. Τα πλούτη έρεαν μαζί με το Καλαμά κάτω απ΄ την Ντούλκα. H αμύθητη του αξία, τα χρώματα που ερχόταν απ’ την Δύση. “Ανεβαίνοντας” τον ποταμό μες στην αντάρα, στην Σκάλα στεκόταν για λίγο σαν να ήταν αυτά τα πλεούμενα των αρχαίων χρόνων. Ξεφόρτωναν, μαζί με τα καλούδια της Ίριδας, μαντάτα μύθους και ιστορίες και συνέχιζαν των “πλου” τους. Θα τα χάριζαν για άλλη μια μέρα σε όλο το ανέβασμα τους στη ροή του ποταμού Θύαμη στην Θεσπρωτική Γη.


Τόσα χρόνια κυνηγώ “θησαυρούς” και για άλλη μια φορά στάθηκα σε έναν από αυτούς και μην γελιέστε δεν πρόκειται λοιπόν για χρυσό, λύρες, πολύτιμα πετράδια. Οι θησαυροί της Θεσπρωτίας είναι οι άγνωστες πανέμορφες γωνιές της που τόσο πολύ και…. πολλοί αγνοούμε. Ξεχνάμε αυτά τα “πλούτη” έχοντας τα βλέμματα μας χαμηλά εστιάζοντας στην απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας μας. Ας σηκώνουμε το βλέμμα μας ψηλά και γύρω μας, να μάθουμε τις ομορφιές του τόπου μας και την ιστορία που αναδύεται απ αυτές. Δεν θα μας εμποδίσει κανένα ξωτικό, θεριό ή φίδι, να τις βγάλουμε στο φως, να τις αναδείξουμε.


Υ.Σ. : Τα σύνεργα μου: μια φωτογραφική μηχανή προέκταση των ματιών και της ψυχής και φυσικά η αγάπη για αυτόν τον Τόπο……
.
Όσο για το “χάρτη” μου ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Μιχάλη Πασιάκο που όλα αυτά τα χρόνια ακολουθώ. Από την κάθε του λέξη “κρέμομαι” για να ανακαλύψω ακόμα έναν κρυμμένο θησαυρό της Θεσπρωτίας.

…τις λέξεις κλειδιά αναζητήστε τες στο blog του Μιχάλη: La Bastia

Read More »
Οι κρυμμένοι Θησαυροί της Θεσπρωτίας - Του Λεωνίδα Τζάνη  Οι κρυμμένοι Θησαυροί της Θεσπρωτίας - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Γαλλία: 499 θάνατοι σε μία ημέρα

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
Γαλλία: 499 θάνατοι σε μία ημέραΆλλοι 499 άνθρωποι πέθαναν σήμερα στη Γαλλία από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 3.523, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Η σημερινή ημέρα ήταν η τρίτη κατά σειρά που ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στη Γαλλία. Η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν, τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 52.128 (+17%). Αυτό όμως είναι ίσως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων στους πολίτες. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 5.565 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη (αύξηση 9% από χθες).

Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.
Read More »
Γαλλία: 499 θάνατοι σε μία ημέρα Γαλλία: 499 θάνατοι σε μία ημέρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο - Σε αναστολή λειτουργίας επιχείρηση

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο - Σε αναστολή λειτουργίας επιχείρηση


Άσχημη τροπή και στην Ήπειρο παίρνει η επιδημία του κορωνοιού. 
Κι αυτό γιατί από το μεσημέρι που ανακοινώθηκε το επίσημο ενημερωτικό της Πολιτικής Προστασίας όπου είχε διαπιστωθεί ένα νέο κρούσμα, το απόγευμα και με βάση τις επιπλέον αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα, προέκυψαν άλλα τέσσερα συνολικά θετικά στον επικίνδυνο ιό. 

Τα τρία άτομα προέρχονται από τον ίδιο εργασιακό χώρο της Άρτας –πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες της περιοχής- ενώ το τέταρτο είναι η γυναίκα από την Πρέβεζα που μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα στη Μονάδα Λοιμωδών. 
Τόσο στην περίπτωση των εργαζομένων στη μονάδα όσο και της γυναίκας από την Πρέβεζα η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν έχει εντοπιστεί η πηγή με αποτέλεσμα τα κρούσματα να θεωρούνται «αγνώστου προελεύσεως».

Τα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν επίσημα με έκτακτο ενημερωτικό σημείωμα από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν το απόγευμα.

Σύμφωνα με το επίσημο ενημερωτικό για τρία από τα δείγματα που στάλθηκαν σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Όλα τα περιστατικά έχουν τεθεί σε καραντίνα στην οικία τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ παρακολουθούνται από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου και είναι καλά στην υγεία του. Έχει επίσης ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Το τέταρτο θετικό κρούσμα διαπιστώθηκε σε δείγμα που στάλθηκε σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα». Πρόκειται για περιστατικό που παραπέμφθηκε χθες το βράδυ από Ιδιώτη γιατρό της Πρέβεζας, αφού κατά την εξέταση είχε ύποπτα συμπτώματα.

Το περιστατικό νοσηλεύθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε θάλαμο απομόνωσης ειδικά διαμορφωμένο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αφού διαπιστώθηκε θετικό, αναμένεται να γίνει διακομιδή στην ειδική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Έχει επίσης ξεκινήσει άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών του περιστατικού ώστε να δοθούν και οι ανάλογες οδηγίες για τον απαραίτητο περιορισμό κατ΄ οίκον.

Ο άμεσος εντοπισμός των νέων κρουσμάτων, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ήπειρος με τη συνδρομή της Περιφέρειας έχει αποκτήσει το δικό της διαγνωστικό μηχανισμό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, τόσο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων με τις κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους όσο και για τον περιορισμό της διασποράς στον ευρύτερο πληθυσμό. 

Τέλος γίνεται γνωστό ότι επιχείρηση στην οποία εντοπίστηκαν ορισμένα από τα θετικά κρούσματα ανέστειλε τις εργασίες της για 48 ώρες ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση και για όποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ.
Read More »
Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο - Σε αναστολή λειτουργίας επιχείρηση Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο - Σε αναστολή λειτουργίας επιχείρηση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Covid-19: Ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία - 381 νεκροί μέσα σε μια μέρα

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
Covid-19: Ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία - 381 νεκροί μέσα σε μια μέρα


Ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε επιπλέον 381 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ρεκόρ ημέρας, που σηματοδοτεί την επιτάχυνση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας. Το σύνολο των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται σε 1.789, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

Ο απολογισμός αυτός του υπουργείου Υγείας, που αφορά το διάστημα μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα, είναι διπλάσιος και πλέον από εκείνον που δημοσιεύτηκε πριν από 24 ώρες με 180 νέους θανάτους. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άγγιξε τις 25.150, ήτοι μια αύξηση άνω των 3.000 κρουσμάτων.
Read More »
Covid-19: Ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία - 381 νεκροί μέσα σε μια μέρα Covid-19: Ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία - 381 νεκροί μέσα σε μια μέρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Στα 4.053 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία - 837 νεκροί σε μία ημέρα

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
Στα 4.053 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία - 837 νεκροί σε μία ημέρα


Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 105.792. Οι νεκροί έφτασαν τους 12.428. Παράλληλα, 15.729 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 101.739 και είχαν χάσει την ζωή τους 11.591 άνθρωποι, ενώ 14.620 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 837 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.053 νέα κρούσματα. 1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

4.023 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.192 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 45.420 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Read More »
Στα 4.053 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία - 837 νεκροί σε μία ημέρα Στα 4.053 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία - 837 νεκροί σε μία ημέρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Η Ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
Η Ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)Η ρωμαϊκή έπαυλη στη νότια πλευρά του κόλπου της Ηγουμενίτσας είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα που διαμορφώνεται αρχιτεκτονικά με περιμετρικές πτέρυγες γύρω από κεντρικό στεγασμένο χώρο. 
Η κύρια είσοδος βρισκόταν, πιθανόν, στο κέντρο περίπου της ανατολικής πλευράς του κτιρίου. 
Οι τοίχοι σώζονται σε επίπεδο θεμελίωσης, ενώ από την ανωδομή διατηρούνται ελάχιστα τμήματα στο νότιο και ανατολικό τμήμα. 


Κάποια από τα δωμάτια είχαν εργαστηριακό χαρακτήρα, όπως πιστοποιείται από την παρουσία δαπέδων από υδραυλικό κονίαμα και τη σύνδεση των εν λόγω χώρων μέσω πήλινων σωλήνων με μικρή δεξαμενή καθίζησης, ενώ κάποια άλλα εξυπηρετούσαν ανάγκες διαμονής και είχαν -κατεστραμμένα σήμερα- ψηφιδωτά δάπεδα.

Ο ταφικός θάλαμος

Λίγα μέτρα δυτικά του κτιρίου υπάρχει ταφικός θάλαμος, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκαν τμήματα τριών μαρμάρινων σαρκοφάγων, που χρονολογούνται από τις αρχές του 2ου ως τις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. 
Η μαρμάρινη σαρκοφάγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Η καλύτερα διατηρημένη σαρκοφάγος εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. 
Απεικονίζει στην κύρια μακρά πλευρά σκηνές από τα «λύτρα» του Έκτορα, τα δώρα δηλαδή του Πρίαμου προς τον Αχιλλέα, στην αριστερή στενή πλευρά ετοιμασία πολεμιστή και στη δεξιά πρόθεση νεκρού. 
Το κάλυμμα της σαρκοφάγου του Αντώνιου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Το κάλυμμα της δεύτερης σαρκοφάγου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, απεικονίζει ανακεκλιμένη ανδρική μορφή, τον νεαρό Αντώνιο που πέθανε σε ηλικία είκοσι ενός ετών σύμφωνα με τη σωζόμενη επιγραφή.

Πρόσβαση: Η έπαυλη βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, επί της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας και μελλοντικά θα ενσωματωθεί στις εγκαταστάσεις του Νέου Λιμένα της πόλης. 


 
Read More »
Η Ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Η Ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Ασκηταριά Θεσπρωτίας: Άγνωστες γωνιές γεμάτες ιστορία

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
Ασκηταριά Θεσπρωτίας: Άγνωστες γωνιές γεμάτες ιστορίαΑξιόλογοι Ναοί, λαμπρά Μοναστήρια, ταπεινά Εξωκλήσια και απομονωμένα Ασκητήρια συνθέτουν τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής και δίνουν τη δική τους μαρτυρία για το θρησκευτικό συναίσθημα των Θεσπρωτών, από την πρώιμη χριστιανική αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Οι τόποι άλλοι γνωστοί κι άλλοι άγνωστοι αποπνέουν μια μοναδικότητα και μία ιερότητα.

Τα Ασκηταριά του Νομού Θεσπρωτίας, λιγότερο γνωστά, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και να κουβαλούν την δική τους ιστορία.

Γωνιές ξεχωριστές όπως:

Το Ασκηταριό του Αγίου Αρσενίου του Ερημίτη

Σε μια μικρή σπηλιά, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική απότομη πλαγιά του μικρού βουνού Ερημίτης (518 μ.) και σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά του χωριού Μόρφη (παλιό Μορφάτι) της επαρχίας Μαργαριτίου του Ν. Θεσπρωτίας, είναι χτισμένο ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Αρσένιο. Το ασκηταριό, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στη δεξιά άκρη του χτιστού τέμπλου της, ιστορήθηκε από τους Χιονιαδίτες αγιογράφους Αναστάσιο και Παντούλη, το 1872.

Ασκηταριό Οσίου Νείλου

Βρίσκεται επάνω από τον δρόμο που οδηγεί από Φιλιάτες προς Τσαμαντά. Στην εξωτερική πλευρά του τοίχου που βρίσκεται στην είσοδο της σπηλιάς, σώζεται τοιχογραφία Αρχάγγελου και άλλες στο εσωτερικό της, του 14ου αιώνα. Μπορεί κανείς να προσκυνήσει στον σπηλαιώδη ναό στη βάση του βράχου.

Ασκηταριό Αγίου Αρσενίου

Στα βουνά της Παραμυθιάς σε μια απόκρημνη τοποθεσία πάνω από το χωριό Βέλλιανη βρίσκεται το Ασκητήριο του Αγίου Αρσενίου που τιμάται ιδιαίτερα από τους περίοικους στις 8 Μαΐου.


 
Read More »
Ασκηταριά Θεσπρωτίας: Άγνωστες γωνιές γεμάτες ιστορία Ασκηταριά Θεσπρωτίας: Άγνωστες γωνιές γεμάτες ιστορία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

KΕΡΑΜΙΤΣΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020
KΕΡΑΜΙΤΣΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ


Κείμενο-φωτό Γιάννης Βέλλης

Πολλές περιοχές της Ελλάδας διαθέτουν εξαιρετικά μέρη για τουρισμό, ηρεμία, τόσα άλλα, θετικά πάντα. Χωρίς να αναφέρονται, με κάποια προτεραιότητα, στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας. Έτσι είναι κι η ορεινή Ήπειρος, στο μεγαλύτερο μέρος της, που κάποτε έσφυζε από κόσμο, αλλά σήμερα μετά τον “Καποδίστρια” και τον “Καλλικράτη” έχει αφεθεί στην τύχη της.

Λάθος χειρισμοί; ή επιλογή; δεν είναι κάτι που θα το κρίνουμε εδώ -αν και έχω άποψη, σ' αυτό- απλά διαπιστώνουμε κάποια αποτελέσματα στην Ελληνική ύπαιθρο, επειδή έχουν σχέση με το θέμα μας, τις αναφορές μας σε τόπους που επηρεάζονται ουσιαστικά από αυτό.

Η φύση αντιστέκεται, η αρχιτεκτονική αντιστέκεται, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να επιβιώσουν. Έτσι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ηπείρου έγιναν αθηναίοι, θεσσαλονικιοί, πατρινοί, κερκυραίοι, κλπ. Ή γερμανοί, γάλλοι, αμερικάνοι, αυστραλοί, αφρικανοί... Με την έννοια της μόνιμης εγκατάστασης σε νέα μέρη, για επιβίωση, σπουδές, καλύτερες υπηρεσίες.

Αυτό δε σημαίνει ότι τα μέρη αυτά ερήμωσαν, αλλά όπως και να το δούμε η αλήθεια είναι ότι έχασαν μέρος από τη ζωή τους, τη νεολαία τους, τις δραστηριότητές τους. Η ελκυστικότητά τους, φυσικά, δεν χάθηκε. Αυτό φαίνεται στις γιορτές και τα καλοκαίρια, βουλιάζουν από κόσμο. Επιστρέφουν οι ντόπιοι στην εστία τους, στις ρίζες, για να πάρουν δύναμη και να συνεχίσουν. Αλλά και οι φιλοξενούμενοί τους, μαζί με κάποιους ελάχιστους τουρίστες.

Μέσα από μια σειρά άρθρων, στο carnet de voyage, θα προσπαθήσω να σας δώσω την καλύτερη δυνατή εικόνα από μέρη που έζησα ή πέρασα εκεί θαυμάσια, στην Ήπειρο αλλά και αλλού -στη συνέχεια-, ώστε αν ο προορισμός σας οδηγήσει κοντά να κάνετε μια γρήγορη επίσκεψη ή και να μείνετε λίγες ημέρες για να τα γνωρίσετε καλύτερα, να εκτιμήσετε την ομορφιά τους.Ξεκινώ από την Κεραμίτσα Φιλιατών Θεσπρωτίας, την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ορεινό χωριό της Μουργκάνας, δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας. Κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Συνήθως ανεβαίνετε σ' αυτό οδικώς από την πλευρά της Ηγουμενίτσας, αν και ο δρόμος δεν είναι ο καλύτερος από το χωριό Κοκκινολιθάρι και πάνω. Μπορείτε να έρθετε και από την Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας και στη γέφυρα του Καλαμά, στη Βροσίνα Ιωαννίνων, να συνεχίσετε σε μια απόσταση λίγων χιλιομέτρων μέχρι την Κεραμίτσα. Η επιλογή δική σας, η θέα εξαιρετική από κάθε πλευρά, ο δρόμος εδώ πολύ καλύτερος.

Φθάνοντας στο χωριό, οι γνώστες πηγαίνουν στο “πηγάδι”, στις πηγές δηλαδή. Έχουν εξαιρετικής ποιότητας νερό και παγωμένο, χειμώνα καλοκαίρι. Παλιότερα βάζανε μπύρες, καρπούζια και αλλα φρούτα να παγώσουν γρήγορα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με χτιστή πέτρα, είναι ιδιαίτερα φιλόξενος. Υπάρχει το “μεσοχώρι”, αμέσως μετά, που διατηρεί ένα παραδοσιακό στυλ, σίγουρα θα αρέσει ακόμα και στο δυσκολότερο επισκέπτη. Εκεί είναι το πρώην κοινοτικό μέγαρο, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, τα καφενεία, το παλιό καμπαναριό, ο πλάτανος.Αφού “χορτάσετε” το κέντρο του χωριού, τις συζητήσεις με κατοίκους, μπορείτε να επισκεφθείτε μικρότερες εκκλησίες που υπάρχουν διασκορπισμένες, την Παναγίτσα, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Προφήτη Ηλία και εκκλησάκια ιδιαίτερα όμορφα.

Υπάρχει φυσικά και το κάτω χωριό, που είναι μοιρασμένα τα σπίτια του μέσα στα νερά και το πράσινο. Σίγουρα αυτή η βόλτα γύρω από την περίμετρο του χωριού με αυτοκίνητο ή και με τα πόδια θα σας αρέσει. Όπως και κάπως ψηλότερα στη Βελούνα.

Κοντά στον Άγιο Αθανάσιο, υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Κεραμίτσας. Πιθανότερα κάποιο αρχαίο ελληνικό κάστρο για αμυντική χρήση είναι σκεπασμένο ανάμεσα στα χώματα, τις πέτρες και τα δέντρα, περιμένοντας την αρχαιολογική σκαπάνη να το αναδείξει, να το προσφέρει στον επισκέπτη. Μπορείτε με σχετική δυσκολία να τον επισκεφθείτε, η θέα προς την πλευρά του Καλαμά, αλλά και προς το χωριό είναι εξαιρετική.Το χωριό έχει ιδανικά μέρη για πεζοπορίες. Στην πλατεία θα σας οδηγήσουν οι Κεραμιτσιώτες σε αυτούς. Υπάρχει το μονοπάτι του Λάγγαρη (1710 μ.Χ.), λιθόστρωτο καλντερίμι.

Μπορείτε να το φωτογραφίσετε, να τραβήξετε βίντεο, να το περπατήσετε και να νιώσετε ξεχωριστά. Θα μπορούσα να σας δώσω πολλά πληροφοριακά στοιχεία, αλλά δεν είναι σκοπός αυτής της στήλης αυτό. Μια πρώτη εικόνα για το μέρος, μια πρόταση επίσκεψης σ' ένα διαφορετικό προορισμό.

Αν θέλετε να μείνετε κάποιες μέρες περισσότερο μπορείτε να ενοικιάσετε δωμάτιο στον ξενώνα του χωριού, αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνετε νωρίς γιατί μπορεί να έχουν κλειστεί τα δωμάτια το διάστημα που σας ενδιαφέρει. Αν δεν βρείτε δωμάτια μπορείτε να φιλοξενηθείτε σε ξενώνες γειτονικών χωριών ή να μείνετε στην Ηγουμενίτσα, που έχει και νυχτερινή ζωή, ανεβαίνοντας τα πρωινά στην Κεραμίτσα.

Η περιοχή είναι όμορφη όλο το χρόνο. Ιδανικότερη περίοδος για επίσκεψη θεωρώ ότι είναι ο Μάιος. Όλα είναι καταπράσινα, πανέμορφα.Χρήσιμα πληροφοριακά στοιχεία:
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ Τηλ. 210 - 5202977 (www.mourgana.gr)
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29091 & 029037
ΚΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29002 & 029001
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22203
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22393
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.23199
ΤΑΞΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22026
ΤΑΞΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Τηλ. 26640.41366
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΕΣ) Τηλ. 26640.22209
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) Τηλ. 26650.22309
ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΛΙΑ Τηλ. 26640.41790
Επισκεφθείτε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο χωριό Τσαμαντά
Μετεωρολογικός σταθμός Τσαμαντά (Live cam)
Μπορείτε να μείνετε στους Ξενώνες που λειτουργούν στα χωριά:
Κεραμίτσα (εκκλησία), Τηλ. 26640.41226
Κεραμίτσα (ιδιωτικός), Τηλ. 26640.41021

Καλλιθέα, Τηλ. 26640.41330
Κρυονέρι (Αδελφότητα Κρυονερίου), Τηλ. 26640.41651
Λιά, Τηλ. 26640.41602
Μηλέα (Δημοτική επιχείρηση), Τηλ. 26640.42052
E-mail: jvellis@gmail.com

https://www.facebook.com/john.vellis

https://twitter.com/JohnVellis


carnetdevoyage9.wix.com


Read More »
KΕΡΑΜΙΤΣΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ KΕΡΑΜΙΤΣΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Σελίδες