Πτήση με drone στην Ελαταριά Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020

Η Ελαταριά Θεσπρωτίας είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της Φύσης σε υψόμετρο 805 μ., ένα από τα ποιο όμορφα και απομονωμένα χωριά του νομού. 
Πριν ακόμα φτάσουμε στον οικισμό η ατμόσφαιρα τριγύρω μας αλλάζει, τα έλατα καλύπτουν τον ορεινό όγκο και η μυρουδιά του οξυγόνου εμπλουτίζει το περιβάλλον. 
Μέσα από τα δέντρα χνοφαίνονται τα λιγοστά σπίτια του οικισμού, εναρμονισμένα με το τοπίο. 
Η πέτρινη βρύση κάτω από το εκκλησάκι της Παναγίας, ,ο παλιός νερόμυλος που λειτουργούσε μέχρι και τα μισά του 20 αιώνα και τα άλλα δυο εκκλησάκια του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος o Άγιος Αθανάσιος είναι εκτός από τις οικίες οι μονές ανθρωπινές κατασκευές που συναντήσαμε. 
Το ελατόδασος της Ελαταριάς ξεχύνεται σε έκταση 6.000 στρεμμάτων με ένα εκπληκτικό φαράγγι να το χωρίζει από τα άκρα του .
Για τους Λάτρεις της φύσης είναι ένας κατάλληλος προορισμός


 
 
Read More »
Πτήση με drone στην Ελαταριά Θεσπρωτίας Πτήση με drone στην Ελαταριά Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Σκανδαλώδεις παρανομίες στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Σκανδαλώδεις παρανομίες στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

To «φάντασμα» του μεγάλου κυκλώματος -με εμπλοκή στελεχών του Λιμενικού Σώματος- διακίνησης μεταναστών και μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων, που είχε συνταράξει την Ηγουμενίτσα, αλλά και το Σώμα γενικότερα, συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη δυτική πύλη της Ελλάδας, αλλά και πάνω από το Υπουργείο Ναυτιλίας, 4 χρόνια σχεδόν μετά την αποκάλυψή του και την καταδίκη των εμπλεκομένων σε πολυετείς καθείρξεις. 

Κι αυτό διότι, πριν από λίγες εβδομάδες, η αρμόδια Υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού άνοιξε ξανά την υπόθεση, ξεκινώντας νέο γύρο ερευνών, δεδομένου ότι διαπιστώθηκαν ενδεχόμενα σοβαρά λάθη και παραλείψεις ως προς την απόδοση ευθυνών, αλλά και ως προς την εξακρίβωση του πλήρους εύρους του πολυπλόκαμου κυκλώματος, κατά την ερευνητική διαδικασία, όταν και αποκαλύφθηκε το μεγάλο σκάνδαλο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2016 συλλαμβάνεται στέλεχος του Λιμενικού που υπηρετεί στους ελέγχους των φορτίων που περνάνε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Αυτός και τουλάχιστον άλλα 17 άτομα -οδηγοί φορτηγών, ναυτιλιακοί πράκτορες και άλλοι- είχαν δημιουργήσει ένα πολυπλόκαμο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και τσιγάρων. Οι άνθρωποι και τα λαθραία τσιγάρα μεταφέρονταν κρυφά και παράνομα από τη χώρα μας προς την Ιταλία, με τα κέρδη του κυκλώματος να είναι τεράστια.Η τότε έρευνα, κυρίως της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού, έπειτα κι από καταγγελίες λιμενικών που άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει κάτω από τη «μύτη» τους, έφερε αποτέλεσμα και το κύκλωμα αποκαλύφθηκε. Τελικά το στέλεχος του Λιμενικού καταδικάστηκε σε... 400 (!) χρόνια φυλάκιση (σωρευτικά για όλα τα αδικήματα) και μαζί με αυτόν καταδικάστηκαν ακόμα 17 άτομα, από τους συνολικά 22 κατηγορουμένους. Πάντως το πρώην στέλεχος του Λιμενικού, που βρίσκεται από τότε στη φυλακή, έχει υποβάλει έφεση, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί.

«Παραλείψεις» στις έρευνες...

Από τότε όμως είχαν παρατηρηθεί «κενά» στις έρευνες και στην προανακριτική διαδικασία. Πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζαν τα παράνομα φορτία κι άλλοι λιμενικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα του λιμανιού και αν μη τι άλλο όφειλαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει; Πώς είναι δυνατόν όλες αυτές οι παρανομίες να γίνονταν με την καθοδήγηση και την υπόδειξη μόνο ενός λιμενικού;

Για περίπου 4 χρόνια οι διαδικασίες των εσωτερικών ελέγχων «παγώνουν». Έπειτα αλλάζει η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Και ξαφνικά η Γενική Επιθεώρηση του Σώματος ξαναπιάνει «δουλειά».


Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του zougla.gr, εδώ και λίγες εβδομάδες, υπό καθεστώς μυστικότητας, ο φάκελος έχει ανοίξει και πάλι. Τα στελέχη της Γενικής Επιθεώρησης Λιμενικού Σώματος «ξεψαχνίζουν» τα στοιχεία και φακέλους που πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω και οι οποίοι αφορούν σε τουλάχιστον 10 λιμενικούς (η έρευνα επεκτείνεται και σε πολίτες).

Για τους λιμενικούς που εξετάζονται διερευνάται εάν εκτελούσαν συγκεκριμένες βάρδιες την ώρα που περνούσαν τα επίμαχα φορτία, αν όφειλαν να γνωρίζουν την παρανομία, δηλαδή εάν εμπλέκονται στο κύκλωμα και εάν έκαναν τα «στραβά μάτια». 

Μάλιστα ο υπεύθυνος με τον βαθμό του Υποναυάρχου για την έρευνα εξετάζει και τον συνάδελφό του που είχε εκπονήσει την πρώτη έρευνα το 2016, προκειμένου να διαπιστώσει εάν σημειώθηκαν παραπτώματα ή... «παράξενες παραλείψεις» στη συγκεκριμένη έρευνα του 2016. Δηλαδή, εάν υπήρχε «συγκάλυψη» για άλλα μέλη του κυκλώματος... Όπως επίσης θα εξεταστούν και οι τυχόν ευθύνες πολύ υψηλόβαθμων αξιωματικών για την παρακώλυση ή τη «βιαστική» ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας. 

Εν τω μεταξύ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες αντίστοιχες... περιπτώσεις, ο λιμενικός ο οποίος διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος -ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τις παρανομίες του συναδέλφου του και τις κατήγγειλε άμεσα στην Υπηρεσία του- και υπηρετεί ακόμη στην Ηγουμενίτσα δέχεται εργασιακό «bullying» από διάφορους συναδέλφους του (πέρα από απειλές), ενώ ταλαιπωρείται και υπηρεσιακά, με την τοποθέτησή του σε δυσμενές πόστο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr... Είναι το «ευχαριστώ» για τις υπηρεσίες που προσέφερε...

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια της υπόθεσης.
Read More »
Σκανδαλώδεις παρανομίες στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας Σκανδαλώδεις παρανομίες στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ I.T.B. TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ I.T.B. TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ


Η Περιφέρεια Ηπείρου θα λάβει μέρος στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως, την ΙΤΒ Berlin, που θα ανοίξει τις πύλες της από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου 2020 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βερολίνου. Ενδεικτικό του εύρους της συγκεκριμένης Έκθεσης, αποτελούν τα απολογιστικά στοιχεία για τη διοργάνωση του 2019, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 10.000 εκθέτες από 181 χώρες, ενώ επισκέφτηκαν την ITB Berlin πάνω από 160.000 άτομα. 

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο Εθνικό Ομαδικό Περίπτερο που διοργανώνει ο ΕΟΤ, τμήμα του οποίου θα αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στην αποστολή της Περιφέρειας προσκαλούνται να συμμετάσχουν όσοι φορείς ή επαγγελματίες του ευρύτερου τουριστικού χώρου έχουν έδρα την Ήπειρο. 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει το αργότερο ως την προσεχή Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 στις 11:00 το πρωί, προωθώντας συμπληρωμένη φόρμα συμμετοχής στο email: s.lolis@php.gov.gr Η αποστολή της συμπληρωμένης φόρμας στην παραπάνω διεύθυνση ισοδυναμεί με αποδοχή των όρων συμμετοχής.

Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη Έκθεση είναι κατά κύριο λόγω εμπορική τις πρώτες ημέρες και ανοιχτή για το κοινό στις 7-8 Μαρτίου 2020 από τις 10:00π.μ.-18:00μ.μ.

Παράλληλα η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να αναλάβει τη μεταφορά και διανομή στην Έκθεση, έντυπου διαφημιστικό υλικού επιχειρηματιών ή φορέων, μέχρι του αριθμού των 50-70 τεμαχίων, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο 143 του Διοικητηρίου της Περιφέρειας ως την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2020.

Προτείνεται να είναι στη γερμανική γλώσσα ή αν δεν είναι εφικτό, στην αγγλική. 

Στο Περίπτερο δεν επιτρέπεται η παρέμβαση ή προσθήκη άλλων διαφημιστικών αντικειμένων πέραν αυτών που έχει προβλέψει και τοποθετήσει ο ΕΟΤ

Πλήρης ενημέρωση για την ITB Berlin στο: www.itb-berlin.com
Read More »
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ I.T.B. TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ I.T.B. TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Τα Μυστικά της Ηπειρώτικης γής - Πτήση με drone (+BINTEO)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020


Οι ορεινοί όγκοι , τα καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους, οι λίμνες και τα ποτάμια συνθέτουν την γη των (Κιμμέριων) Χειμερίων, των Μολοσσών, των Κασοπαίων, των Αθαμάνων:Την γη των Ηπειρωτών. 
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τοποθεσίες ανεξερεύνητες και άγνωστες στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, μακρυά από τα φώτα της πόλης , σε γραφικά χωριά, σε μαγευτικούς και απόμακρους κόλπους ,και σε κορυφογραμμές βουνών,σαν να θέλει αυτή η γη να κρατήσει καλά κρυμμένα τα μυστικά της για αυτούς που πραγματικά θέλουν να την εξερευνήσουν λίγο παραπέρα. 
Όμως εκεί στο τέλος της διαδρομής σίγουρα θα επιβραβευτούν με το χαμόγελο, το καλοσόρισμα και την φιλοξενία των κατοίκων της Ηπειρώτικης γης. 
Οι τοποθεσίες που εμφανίζονται στο βίντεο : Αγίοι Πάντες Θεσπρωτίας, Αθαμανικά όρη, καταρράκτης παλιόμυλος,καταρράκτης απέναντι απο τους Καλαρρίτες, καταρράκτης στο Ματσούκι, πύλες του Άδη,πηγές Βοιδομάτη, χαράδρα Αωόυ Κόνιτσα, Φαράγγι Φάγγου, θεογέφυρo Καλαμά, γεφύρι Κλειδωνιάβιστας ,γεφύρι Σγάρας, Γεφύρι Γκρέτσι, νερόμυλος Βοβούσα, νερόμυλος Άγναντα, Νεροτριβή Καταρράκτης 'Αρτας, κόκκινη εκκλησία, Μετέωρο Θεσπρωτίας, Αη Λιάς Σκιαδά, Μονή Ρογκοβού, σκάλα Βραδέτου,Άγιος Σώστης παραλία,Λίμνη Αωού,Λίμνη καλεντίνη,Παραλία Πράμα Μάλι,Αγία Ελένη παραλία (Δημου Πάργας), Εκβολές Καλαμά, Δέλτα Λούρου, Φαράγγι Βίκου,Λίμνη Ζόρικα, πηγές Λούρου, σκάλα Τζαβέλενας, Ηρώο Οκταβιανού, Σαρακατσάνικη Στάνη.


Έρευνα : Οι περιορισμένες γνώσεις των αρχαίων σε ζητήματα Εθνολογίας τους οδηγούσαν συχνά σε παρανοήσεις και σύγχυση λαών, τόπων, φυλετικών συγγενειών κ.λπ. με αποτέλεσμα να μη υπάρχει σοβαρός ερευνητής σήμερα που να δέχεται άκριτα και χωρίς διασταύρωση των στοιχείων που αναφέρονται σε πηγές της αρχαιότητος. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Κιμμέριοι, αυτός ο ιρανόφωνος νομαδικός λαός που είχε εγκατασταθεί στην Ποντική στέππα (τις εκτάσεις στα βόρεια των ακτών του Ευξείνου Πόντου) πριν εκδιωχθεί, γύρω στο 800 π.Χ., από τους Σκύθες που τους αντικατέστησαν στην περιοχή. 
Οι Κιμμέριοι αναφέρονται μεν από τον Όμηρο (Οδύσσεια, Λ 14 – 19), αλλά σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο ομηρικό κείμενο αρχικά αναφέρονταν οι Χειμέριοι, οι κάτοικοι του παραλιακού Χειμέριου της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα και το περίφημο Νεκρομαντείο της Θεσπρωτίας. 
Όταν αργότερα οι Έλληνες γνώρισαν τους Κιμμέριους είτε στην Κριμαία όπου υπήρχαν κάποια υπολείμματά τους είτε στην Μ. Ασία, την οποία οι Κιμμέριοι δήωσαν με τις καταστρεπτικές επιδρομές τους στην διάρκεια του 7ου αιώνα π.Χ. οι Χειμέριοι έγιναν Κιμμέριοι (βλ. J. H. Finley: Homer’s Odyssey – Harvard University Press 1978, σελ. 58). 
Λάζαρος Τσάτσος κείμενο. 
Αντώνης Τριάντης επιμέλεια - Έρευνα
Read More »
Τα Μυστικά της Ηπειρώτικης γής - Πτήση με drone (+BINTEO) Τα Μυστικά της Ηπειρώτικης γής - Πτήση με drone (+BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έργων του ΟΛΗΓ απαντάει στον κ. Μπαλαούρα για το έργο της παραλιακής

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Ηγουμενίτσα: Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έργων του ΟΛΗΓ απαντάει στον κ. Μπαλαούρα για το έργο της παραλιακής

IMG_20200115_130656+SMALL.jpg (1600×1200)

Ηγουμενίτσα, 05 Φεβρουαρίου 2020 
Αριθμ. πρωτ.: 1095 

ΠΡΟΣ: Ιωάννη Μπαλαούρα, 
μέτοχο της τεχνικής εταιρείας 
«ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.» 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. κ.κ. Βουλευτές του Νομού Θεσπρωτίας 
(εν ενεργεία και πρώην) 
2. κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου 
3. κ. Αντιπεριφερειάρχη Ν. Θεσπρωτίας 
4. κ.κ. Δημάρχους Ν. Θεσπρωτίας 
5. κ. Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
6. κα Πρόεδρο της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. 
7.κ. Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. 


Σχετ.: Το με αριθμ. πρωτ. 1095/27-01-2020 έγγραφό σας 

Σε απάντηση της επιστολής σας θα ήθελα και να σας ενημερώσω ότι: 

Mε την υπ’ αριθμ. 146/2019 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., έγινε οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο: «Επέκταση των έργων Οδοποιίας παραλιακής οδού από το τέλος των έργων της Β΄ Φάσης έως τον κόμβο Πάργης» ( προϋπολογισμού 813.008,13 € πλέον Φ.Π.Α. - Διακήρυξη 5236/5-07-2019) στην εταιρεία ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. με έκπτωση 56,01% και αμοιβή το ποσό των τριακοσίων πενήντα επτά χιλιάδων εξακοσίων τριάντα ενός ευρώ και εννέα λεπτών (357.631,09€), συμπεριλαμβανομένων απρόβλεπτων 15% (45.188,82€) και της αναθεώρησης (11.183,50€). 

Κατά την διάρκεια εκτέλεσης των έργων η Διευθύνουσα Υπηρεσία της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. απαντά μέσα στο προβλεπόμενο από την νομοθεσία διάστημα στα αιτήματα που υποβάλλονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εκάστοτε αναδόχου εταιρείας. (στην περίπτωση σας ο κ. Π. Ρετζέλος). 

Δυστυχώς δεν μπορούμε αλλά ούτε δικαιούμαστε να εισερχόμαστε στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς του οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου μετόχου της κάθε εταιρείας. 

Κατ’ εξαίρεση θα ήθελα να σας επισημάνω ότι : 
1. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία έως τώρα έχει απαντήσει άμεσα και έχει ικανοποιήσει το σύνολο των γραπτών αιτημάτων του νομίμου εκπροσώπου σας που αφορούν την σύμβαση, μετά από σχετικές εισηγήσεις του μελετητή του έργου. 
2. Ουδέποτε έχουν υποβληθεί σε εμάς από τον νόμιμο εκπρόσωπο σας νέα αιτήματα σχετικά με τις συμβατικές εργασίες, που χρήζουν αντιμετώπισης, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα , όπως αόριστα αναφέρετε, στην εκτέλεση του έργου. 
3. Χαιρόμαστε που οι συμπολίτες μας σας συγχαίρουν για το έργο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι ( Επιβλέπουσα Υπηρεσία , μελετητές και λοιπά στελέχη της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.) που πασχίσαμε και εξακολουθούμε να προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού έως σήμερα για την υλοποίηση του, επιθυμούμε περισσότερο την έγκαιρη και έντεχνη ολοκλήρωση του πραγματικά δύσκολου αυτού έργου πάρα την επευφημία και την αναγνώριση. 

Τέλος σας γνωρίζω ότι παραμένουμε στην διάθεση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας σας για οποιοδήποτε αίτημα αφορά στο συγκεκριμένο έργο. 

Για την Διεύθυνση Έργων 
της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. 
Αναστάσιος Ευστρατίου 
Πολιτικός Μηχανικός - Msc 
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έργων 


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έργων του ΟΛΗΓ απαντάει στον κ. Μπαλαούρα για το έργο της παραλιακής Ηγουμενίτσα: Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έργων του ΟΛΗΓ απαντάει στον κ. Μπαλαούρα για το έργο της παραλιακής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Γ. Γόγολος: Το σήριαλ του απολεσθέντος φακέλου από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας συνεχίζεται….

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Γ. Γόγολος: Το σήριαλ του απολεσθέντος φακέλου από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας συνεχίζεται…. 


Τελικά, ήταν πολύ καλό για να ήταν αληθινό. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας στις 14/10/2019, κατόπιν αιτήματος των παρατάξεων ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΈΙΡΩΣΗ έγινε συζήτηση για το θέμα της απώλειας υπηρεσιακού φακέλου από το ΚΕΠ του Δήμου. Ένα θέμα που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από τον Ιούλιο του ιδίου έτους, αλλά η Δημοτική Αρχή δεν έκανε καμία ενημέρωση ως όφειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση τους πολίτες του Δήμου. 

Σε αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος λαμβάνοντας το λόγο επί του θέματος είπε εμφατικά: 

«…Ενώ εγώ έχω την ευθύνη για την διενέργεια των ΕΔΕ, αλλά για να αποδείξουμε πόσο αντικειμενικοί είμαστε, έστειλα έγγραφο στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ορίσει Διευθυντικό στέλεχος εκτός Δήμου Ηγουμενίτσας και Ν. Θεσπρωτίας, ο οποίος θα διενεργήσει αντικειμενικά την προαναφερθείσα ΕΔΕ..» 

( Youtube Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ηγουμενίτσας 14.10.2019. 59΄45’’ έως 59.57’’) 

Μέγα ψέμα που αφήνει ερωτήματα σε όλους τους συμπολίτες, όπως αυτό αποκαλύφθηκε στη συνέχεια της διαδικασίας ! 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας στις 29/01/2020, κατόπιν σχετικής ερώτησης για την καθυστέρηση της διαδικασίας της ΕΔΕ από τον κ. Γιάννη Γόγολο, ο κ. Δήμαρχος απαντά υπερασπιζόμενος την καθυστέρηση και αποκαλύπτεται: 

«…Ανακάλεσα ως Δήμαρχος τον ορισμό του Προϊσταμένου από τα Ιωάννινα για τη διενέργεια της ΕΔΕ που είχε προβεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διότι είχα θέσει ως όρο με έγγραφό μου, ο υπάλληλος που θα την κάνει να είναι από το Νομό Θεσπρωτίας . Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως προϊσταμένη αρχή, όρισε ανώτερο υπάλληλο από τα Ιωάννινα και δεν το έκανα αποδεκτό και όρισα εκ νέου υπάλληλο από τον Δήμο Ηγουμενίτσας…» 

( Youtube Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ηγουμενίτσας 29.01.2020. 46΄55’’ έως 49.42’’) 

Εύλογα αναπάντητα ερωτήματα : 

Γιατί ο κ. Δήμαρχος απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον όρο που έθεσε στο έγγραφό προς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σύμφωνα με τον οποίο, ο υπεύθυνος διενέργειας της ΕΔΕ να είναι υπάλληλος από τον Δήμο Ηγουμενίτσας ή από το Νομό Θεσπρωτίας ; 

Τί άλλαξε από την εμφατική αναφορά και δέσμευση του κ. Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την προέλευση υπαλλήλου, μέχρι την αποστολή του εγγράφου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση; 

Τί φοβόταν από το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, που ανώτερος υπάλληλος από τα Ιωάννινα αντικειμενικά ( κατά δήλωση του ιδίου του Δημάρχου)θα διενεργούσε ; 

Είναι τακτική κωλυσιεργίας της διαδικασίας διενέργειας της ΕΔΕ αυτό που γίνεται ή πίσω από αυτή τη μεθόδευση αποκρύπτεται κάτι άλλο ; 

Που πήγαν αυτά τα επιχειρήματα «αντικειμενικέ» κ. Δήμαρχε και τι φοβάστε στην πραγματικότητα?? 

Είχατε το λόγο σας, που θέλατε να κρατήσουμε το θέμα χαμηλά όπως λέγατε διαρκώς?? 

Τον παραδίδουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας.
Read More »
Γ. Γόγολος: Το σήριαλ του απολεσθέντος φακέλου από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας συνεχίζεται…. Γ. Γόγολος: Το σήριαλ του απολεσθέντος φακέλου από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας συνεχίζεται…. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα


Ο Πρόεδρος κος Αλέξανδρος Πάσχος η Διοικητική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, σας προσκαλούν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Επιμελητηρίου με την ευκαιρία του Νέου Έτους, στην Παραμυθιά, στο ΚΑΡΚΑΜΙΣΙ, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12:00.
Read More »
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας προς τον Υπουργό Υγείας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας προς τον Υπουργό ΥγείαςΗγουμενίτσα 17-01- 2020 
Αριθμ. Πρωτ.38 
ΠΡΟΣ: κο Κικίλια Βασίλειο, Υπουργό Υγείας 

Αξιóτιμε κ. υπουργέ, 

Όπως γνωρίζετε η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια χρóνια αυτοάνοση πάθηση του νευρικού συστήματος. Χωρίς θεραπεία οδηγεί σε συνεχείς φλεγμονές στον εγκέφαλο που συσσωρεύουν μη αναστρέψιμη αναπηρία στον ασθενή. 
Για την θεραπεία της χρησιμοποιούνται φάρμακα που δρουν στο ανοσοποιητικó σύστημα και περιορίζουν την αυτοάνοση διαδικασία. 
Παρ óτι κυκλοφορούν ήδη περίπου 10 φάρμακα δυστυχώς δεν καλύπτονται óλοι οι ασθενείς, και κάποιοι με περισσóτερο δραστήρια μορφή της νóσου συνεχίζουν να επιδεινώνονται καθημερινά. 

Εδώ και περισσóτερο απó τρία χρóνια έχουν εγκριθεί και κυκλοφορήσει στις περισσóτερες χώρες της Ευρώπης δύο νέα φάρμακα (Ocrevus και Mavenclad) με διαφορετικής-καινοτóμους μηχανισμούς δράσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς. 
Δυστυχώς παρóτι έχουν περάσει ήδη πάνω απó τρία χρóνια τα φάρμακα αυτά δεν είναι ακóμη διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς με ΣκΠ γιατί δεν αποζημιώνονται ακóμη απó το ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια οι ασθενείς να επιδεινώνονται καθημερινά. 

Έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτεία ευελπιστούμε στις προσπάθειες σας ώστε και οι έλληνες ασθενείς να ωφεληθούν απó την χρήση νέων καινοτóμων φαρμάκων óπως και οι ασθενείς των άλλων χωρών της Ευρώπης. 

Για το ΔΣ του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας
Ο Πρόεδρος - Βασίλης Γεώργου
Η Γραμματέας - Αγλαΐα Παπαζώη 
Read More »
Επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας προς τον Υπουργό Υγείας Επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας προς τον Υπουργό Υγείας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: «Άλμα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα ο νέος εθνικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Βασίλης Γιόγιακας: «Άλμα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα ο νέος εθνικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας» (+ΒΙΝΤΕΟ)«Φιλόδοξη προσπάθεια που αποτελεί άλμα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα», χαρακτήρισε το νέο εθνικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ο Βασίλης Γιόγιακας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι, προκειμένου το σύστημα να εφαρμοστεί όπως σχεδιάστηκε, χρειάζεται η στήριξη και η συνεργασία όλων των συντελεστών, η γρήγορη έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων καθώς και η εξασφάλιση πόρων για έργα πρόληψης, για προσωπικό, εξοπλισμό και σύγχρονα μέσα. «Αισιοδοξούμε γιατί έχουμε τη στήριξη των πολιτών, οι οποίοι ασφαλώς δε θέλουν να δουν και - πολύ περισσότερο - να βιώσουν ξανά μια κραυγαλέα ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών. Αυτό αναμένουν άλλωστε από ένα «κανονικό» κράτος, και αυτή την αξίωση οφείλουμε να δικαιώσουμε ως Κυβέρνηση» σημείωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Βασίλης Γιόγιακας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πολιτική προστασία έχει να κάνει με τη διασφάλιση θεμελιωδών αγαθών, πρώτα απ’ όλα της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, αλλά επίσης της υγείας, της ασφάλειας, της στέγης.
Είναι εκείνο το πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η επάρκεια του κράτους να ανταποκριθεί σε καταστάσεις επείγουσες όσο και απρόβλεπτες.

Και το πεδίο όπου συχνά καθορίζεται η αντίληψη των πολιτών για την ικανότητα της διοίκησης, από την Κυβέρνηση μέχρι την Αυτοδιοίκηση.

Με αυτά κατά νου, οφείλουμε να προσεγγίζουμε τα θέματα της πολιτικής προστασίας χωρίς κραυγές, χωρίς κινδυνολογίες, χωρίς μεγαλοστομίες.

Αν μη τι άλλο, με το σύστημα πολιτικής προστασίας που προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο, είναι ξεκάθαρο ότι αξιοποιούνται τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Αρκεί, νομίζω, να θυμηθούμε μερικά από αυτά που επισημαίνονται στην έκθεση του καθηγητή Συνολάκη και των συνεργατών του για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι:

Ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά το μέγεθος και η πιθανότητα του φαινομένου.

Ότι δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι.

Ότι δεν υπήρχε σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων και εκκένωσης του οικισμού.

Δεν υπήρχε κατάλληλο σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ούτε ασφαλώς τοπικά σχέδια.

Ότι διαπιστώθηκαν φαινόμενα σύγχυσης, επικάλυψης ή ακόμα και άγνοιας αρμοδιοτήτων σε εθνική, περιφερειακή και τοπική κλίμακα.

Ότι, με λίγα λόγια, παρατηρήθηκε σε μεγάλο και ανεπίτρεπτο βαθμό έλλειμμα συντονισμού, έλλειμμα ηγεσίας, έλλειμμα ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Υπουργός στις συναρμόδιες Επιτροπές.

Αυτά λοιπόν τα ελλείμματα – μαζί και το έλλειμμα πληροφόρησης - οδήγησαν στην ανάγκη να σχεδιαστεί ένα κεντρικό σύστημα πολιτικής προστασίας, με διπλό προσανατολισμό, και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση.

Ένα σύστημα που, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, φιλοδοξεί να θεραπεύσει συγκεκριμένες παραλείψεις και δυσλειτουργίες.

Να πληροφορεί έγκαιρα όλους τους εμπλεκόμενους, ήδη από το στάδιο της καταγραφής και παρακολούθησης απειλών.

Να έχει μια διοικητική δομή, το κάθε κομμάτι της οποίας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, χωρίς να χάνεται χρόνος και να «μπλέκονται», όπως λένε, «οι γραμμές».

Να έχει ευελιξία και ταχύτητα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τόσο των ανθρώπων όσο και των υλικών πόρων.

Να φροντίζει για την εκπαίδευση των ανθρώπων σε όλες τις φάσεις διαχείρισης μιας έκτακτης κατάστασης, και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εθελοντές και οι πολίτες.

Να μπορεί να αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία και να διαχειρίζεται κονδύλια με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Αυτές τις ανάγκες, αυτά τα ζητούμενα επιδιώκεται να καλυφθούν με ορισμένες από τις βασικές προβλέψεις του νέου συστήματος.

Με τον Ενιαίο Μηχανισμό Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κινδύνων διαμορφώνεται μια κάθετη δομή, από το εθνικό στο περιφερειακό και από κει στο τοπικό.

Με αποκεντρωμένες διαδικασίες και επιμερισμό αρμοδιοτήτων, όπου χρειάζεται.

Και στη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, κάτω από το οποίο μπαίνουν ειδικά σχέδια που υποχρεούνται να έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.

Με την αναβάθμιση της οικονομικής υπηρεσίας και τη σύσταση επιτελικής δομής ΕΣΠΑ ενισχύεται η οικονομική και η διοικητική αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφηθούν κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ που προορίζονται για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Η έγκριση, η χρηματοδότηση και η εκτέλεση έργων πρόληψης - όπως οι καθαρισμοί οικοπέδων, οι διανοίξεις δρόμων και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών – θα γίνονται με γρήγορες διαδικασίες.

Βελτιώνεται η εκπαίδευση, και η επιμόρφωση των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος, με την ένταξη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στη νέα Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Γίνονται επίσης ουσιαστικά βήματα για την καλύτερη εκπαίδευση, την επιχειρησιακή εμπλοκή και την προστασία των εθελοντών πυροσβεστών.

Προβλέπονται σαφείς μηχανισμοί και διαδικασίες για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών, δηλαδή τη μετακίνησή τους από μια περιοχή όπου θεωρείται πιθανό να συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός και πριν αυτό εκδηλωθεί εκεί.

Με την Εθνική Βάση Δεδομένων Κινδύνων και Απειλών καταγράφονται όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να προειδοποιήσουν για κάποιον κίνδυνο και δίνονται οι κατευθύνσεις για το ποιες δράσεις πρέπει να γίνουν και πότε.

Γίνεται πιο λειτουργικός ο «εγκέφαλος» του μηχανισμού διαχείρισης την ώρα της κρίσης, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Από τις αλλαγές αυτές και μόνο είναι αντιληπτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια που αποτελεί ένα άλμα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα στην πολιτική προστασία.

Και ως τέτοιο χρειάζεται τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των συντελεστών.

Χρειάζεται η γρήγορη έκδοση και εφαρμογή των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων.

Χρειάζεται εξασφάλιση πόρων και για έργα πρόληψης, για περισσότερους ανθρώπους, καλύτερο εξοπλισμό και πιο σύγχρονα μέσα, όπως πρέπει να γίνει με την ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου.

Χρειάζεται να λειτουργήσουν τα επιχειρησιακά κέντρα και οι υπόλοιπες δομές.

Όπως χρειάζεται να ενισχυθεί η βάση του μηχανισμού σε τοπικό επίπεδο, με τη κάλυψη των πιο σημαντικών ελλείψεων των επιχειρησιακών μονάδων.

Με εκπαίδευση των εθελοντών και των στελεχών της Αυτοδιοίκησης που έχουν ρόλο στην πολιτική προστασία.

Με ασκήσεις ετοιμότητας και εκκενώσεων σε επιλεγμένες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Και σε αυτή την περίπτωση, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι - δίχως άλλο – πολλά.

Αισιοδοξούμε γιατί έχουμε τη στήριξη των πολιτών, οι οποίοι ασφαλώς δε θέλουν να δουν και - πολύ περισσότερο - να βιώσουν ξανά μια κραυγαλέα ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών.

Αυτό αναμένουν άλλωστε από ένα «κανονικό» κράτος, και αυτή την αξίωση οφείλουμε να δικαιώσουμε ως Κυβέρνηση.

Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: «Άλμα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα ο νέος εθνικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας» (+ΒΙΝΤΕΟ) Βασίλης Γιόγιακας: «Άλμα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα ο νέος εθνικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας» (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: «Ο κ. Πιερρακάκης δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο για τα ΕΛΤΑ, αλλά προανήγγειλε «δύσκολες αποφάσεις» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Μάριος Κάτσης: «Ο κ. Πιερρακάκης δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο για τα ΕΛΤΑ, αλλά προανήγγειλε «δύσκολες αποφάσεις» (+ΒΙΝΤΕΟ)Ο κυνισμός και η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στους απολυμένους των ΕΛΤΑ και τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από το κλείσιμο καταστημάτων, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Θεσπρωτίας και Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, η οποία απαντήθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη. 

Η συζήτηση διεξάχθηκε με συνεχείς πιέσεις του Μάριου Κάτση προς τον κ. Πιερρακάκη να δεσμευθεί ότι θα σταματήσει ο οδοστρωτήρας απολύσεων και κλεισίματος καταστημάτων και ότι θα αποκατασταθούν, τόσο οι απολυμένοι, όσο και τα καταστήματα που έκλεισαν. Ζήτησε από τον Υπουργό να παρουσιάσει, αν έχει, κάποιο σχέδιο για βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Οργανισμού. Τον κάλεσε να προχωρήσει στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας στο πραγματικό, επαληθευμένο ποσό των 40 εκατ. ανά έτος, καθώς και των χρωστούμενων των φορέων του Δημοσίου όπως και να ενισχυθούν οι ταχυμεταφορές που είναι κερδοφόρες. 
O Μάριος Κάτσης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, νομοθέτησε και απέδωσε στα ΕΛΤΑ 135 εκατ. ευρώ πολύτιμης ρευστότητας από την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας και οφειλομένων από την εποχή των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δρομολόγησε διαδικασίες βιωσιμότητας και ανάπτυξης, ενώ υπενθύμισε τις διαχρονικές ευθύνες τους με τα χαμένα 221εκ € από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα χαμένα έργα από το ΕΣΠΑ ύψους 52εκ €. 

Ο Υπουργός Επικρατείας του «Επιτελικού Κράτους» περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει τα ΕΛΤΑ «καυτή πατάτα». Δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση, σχετικά με τις απολύσεις χωρίς αντικατάσταση 232 εργαζομένων , τα κλεισίματα καταστημάτων, την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας. Αντ’ αυτού, παραδέχθηκε ότι 7 μήνες τώρα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, κρύφτηκε για όλα πίσω από τις αποφάσεις της Διοίκησης, παρόλο που η κυβέρνηση του έχει αναθέσει με Προεδρικό Διάταγμα την εποπτεία των ΕΛΤΑ. Ήρθε στη Βουλή μόνο για να πει ψευδόμενος, με ανεπίσημα στοιχεία, ότι καταστήματα έκλειναν μαζικά και επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο Υπουργός είπε ότι θα χρειαστούν να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις» προαναγγέλλοντας νέα λουκέτα και απολύσεις. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις μη απαντήσεις του Υπουργού είναι ότι το μοναδικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση ΝΔ είναι αυτό της μεθοδευμένης απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, μέσω της δημιουργίας τεχνητής κρίσης προκειμένου να επωφεληθούν ανταγωνιστικά ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν βάλει στο μάτι και τις υπηρεσίες – φιλέτα των ΕΛΤΑ courier. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε και συνεχίζει να παλεύει για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, την παραμονή τους υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, ώστε να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες κοινωνικής και εθνικής συνοχής σε κάθε γωνία της Επικράτειας, ακόμα και εκείνες που κανείς ιδιώτης δε θα εξυπηρετούσε, με ταυτόχρονο σεβασμό στα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Read More »
Μάριος Κάτσης: «Ο κ. Πιερρακάκης δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο για τα ΕΛΤΑ, αλλά προανήγγειλε «δύσκολες αποφάσεις» (+ΒΙΝΤΕΟ) Μάριος Κάτσης: «Ο κ. Πιερρακάκης δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο για τα ΕΛΤΑ, αλλά προανήγγειλε «δύσκολες αποφάσεις» (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Φιλιάτες, πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας - Του Χρήστου Μαντέλλου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Φιλιάτες, πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας - Του Χρήστου Μαντέλλου 
Στο πλαίσιο των αρχών αυτής της ομάδας θα καταθέσω μια πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας. Πρέπει έστω και φέτος ο Δήμος Φιλιατών να μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας, όλοι οι δήμοι γύρω μας, ακόμη κι οι Άγιοι Σαράντα αυξάνουν συνεχώς των αριθμό των τουριστών και τα έσοδα που αυτός φέρνει, με μόνη εξαίρεση τον τόπο μας, που ο τουρισμός βρίσκεται μόνο σαν μια μικρή αναφορά στην ιστοσελίδα του δήμου. Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως στην Ελλάδα βρέχει 22 εκατομμύρια τουρίστες κι εμείς κρατάμε ομπρέλα.

Έπρεπε να ακολουθήσουμε χρόνια πριν, το παράδειγμα που υπάρχει σε άλλους δήμους στην Ελλάδα και την Ευρώπη που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τον τουρισμό και την προβολή του τόπου τους. Το βασικό που πρέπει να γίνει στο Φιλιάτι είναι να στηθεί μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας όλων των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος του δήμου σε χώρο δημόσιο ή ιδιωτικό, που θα αποτελεί το τουριστικό σημείο αναφοράς του δήμου, για τον επισκέπτη του τόπου μας και την «βιτρίνα» της πόλης. Δεν μπορούμε σήμερα να έχουμε την απαίτηση να έρθει ο τουρίστας στο Φιλιάτι και να ψάχνει μόνος του να βρει π.χ. την αρχιτεκτονική στο Φιλιάτι, ή να στείλουν οι Φιλιαταίοι της διασποράς κάποιον ξένο από την Γερμανία να ψάχνεται ή να πούμε το ίδιο σε κάποιον Έλληνα από τα Γιάννενα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Αυτά τα πράγματα γίνονται οργανωμένα, δυστυχώς όμως αυτή την στιγμή έρχεται ο ξένος και γυρίζει σαν χαμένος στο Φιλιάτι, δεν έχει κάτι να τον κατευθύνει να δει πράγματα, καφέ μπορεί να πιει κι αλλού, πράγματα μπορεί να βρει κι αλλού εκτός από το παζάρι, είναι μια απογοήτευση για όποιον ξένο το επιχειρήσει. Αντίθετα με βιτρίνα της πόλης την έκθεση μπορεί να ικανοποιηθεί κι ο τουρίστας που απλά θέλει να δει συμπυκνωμένη την ομορφιά όλου του δήμου σε ένα σημείο, πίνοντας απλά ένα καφέ στην πόλη κι ο επισκέπτης που θέλει να ανακαλύψει την πόλη με την αρχιτεκτονική της, με οδηγό την έκθεση, αλλά κι ο ξένος που θέλει να δει όλα αυτά που θα εικονίζονται στην έκθεση, θα μπορέσει να κάνει διαδρομές σε όλο τον δήμο, να ζήσει εμπειρίες με κατευθυντήριες οδηγίες από τον χώρο της έκθεσης. Πρέπει τα πράγματα να τα εξετάζουμε από την πλευρά του επισκέπτη και να δίνουμε απαντήσεις στο γιατί να έρθει κάποιος στον δήμο, τι θα του προσφέρει αυτή η επίσκεψη.

Τι κερδίζουμε όμως με μια έκθεση φωτογραφίας ως τουριστικό σημείο αναφοράς; Το πρώτο είναι η συμμετοχή μας στην «πίτα» των εσόδων από τον τουρισμό γιατί άλλο οι επιχειρήσεις στο Φιλιάτι και τα χωρία να έχουν πελάτες 7.000 μόνιμους με άλλους 7.000 συντοπίτες του εξωτερικού ή του εσωτερικού, που θα περάσουν μια δυο φορές κι άλλο π.χ. άλλοι επιπλέον 10.000+ επισκέπτες, είναι βασικό για την επιβίωση των επιχειρήσεων, την διατήρηση και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας η αύξηση της πελατείας τους. Δεύτερον στον χώρο της έκθεσης μπορούν να πωλούνται αναμνηστικά και να στηθεί μικρή αγορά τοπικών προϊόντων και βιβλίων που έχουν γράψει συντοπίτες μας. Τρίτον στον χώρο αυτό θα μπορούν να «κουμπώσουν» δράσεις οποιουδήποτε συντοπίτη θα θελήσει να αναπτύξει κάποια, σε σχέση με τον τουρισμό, ή να τοποθετήσει την υπάρχουσα επιχείρηση του στο μέσο μιας από τις τουριστικές διαδρομές κι όποιου θέλει να προβάλει τα προϊόντα του κατά τα πρότυπα του εναλλακτικού τουρισμού που ζητά και προωθεί η Περιφέρεια. Η έκθεση αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει η βάση κι η αφετηρία για να συντονιστούν πολλές κινήσεις και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να συνδεθούν μέσω των διαδρομών πολλά πολιτιστικά έργα που είναι διάσπαρτα στον δήμο χωρίς επισκεψιμότητα αυτή την στιγμή καθώς θα αποτελούν πλέον μέρος ενός πλούσιου τουριστικού προϊόντος γιατί είναι πολύ διαφορετικό για τον επισκέπτη, το πάω π.χ. στον Τσαμαντά να δω την φύση και το μουσείο κι άλλο περνάω από τον Τσαμαντά, άλλα χωρία, Φιλιάτες και καταλείγω Σαγιάδα για το μπάνιο μου, το ηλιοβασίλεμα κι άλλα έχοντας γεμίσει από εμπειρίες κι αξιοθέατα. Ο δήμος μας πρέπει να αποτελέσει μια συνέχεια διαδρομών από Γιάννενα, Ηγουμενίτσα κι Αγίους Σαράντα.

Βασικοί πυλώνες της επιτυχίας του εγχειρήματος της τουριστικής προβολής του τόπου μας, με σημείο αναφοράς την έκθεση είναι η προβολή του σε σημαντικά σημεία όπως τα αεροδρόμια Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Άκτιου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέσω των οποίων έρχονται επισκέπτες γύρω από την περιοχή μας, η συμμετοχή μας σε εκθέσεις που συμμετέχει η περιφέρεια Ηπείρου, η προβολή μας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτίωσης και τις τουριστικές ιστοσελίδες. Αυτό όμως που περνά από το χέρι όλων μας, είτε ζούμε στον δήμο μας είτε εκτός αυτού, είναι να καλέσουμε φίλους Έλληνες, Γερμανούς, Αμερικανούς κι άλλους να γνωρίσουν τον τόπο μας (εδώ δεν χωρούν δικαιολογίες) με βάση αυτό που θα έχουμε οργανώσει, με λίγα λόγια όπως θα έλεγε κι ένας αμερικάνος «Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει το Φιλιάτι για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για το Φιλιάτι».

Τέλος ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς το πως και ποιος θα μπορούσε να αναλάβει να στηθεί όλο αυτό. Τρεις λύσεις υπάρχουν σε αυτό το πρόβλημα. Πρώτον ο δήμος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την βοήθεια όλων μας, με απαραίτητη προϋπόθεση να θέλει να ξεφύγει από την απλή αναφορά του τουρισμού στην ιστοσελίδα του, να είναι το επόμενο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για εξεύρεση χώρου και προσωπικού. Οι προηγούμενες ενέργειες του δήμου δεν μου αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας άλλα θα χαρώ να διαψευστώ. Δεύτερον ο πολιτιστικός σύλλογος, μετά το πέρας των εκδηλώσεων για το καρναβάλι να συγκληθεί το νεό διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου να συζητήσει το θέμα και να αναλάβει σε χώρο του να στηθεί όλο αυτό, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς με εθελοντική παρουσία μελών και τα έσοδα από αναμνηστικά να πηγαίνουν στον σύλλογο. Τρίτον σε περίπτωση που ούτε ο σύλλογος δεν αναταποκριθεί θετικά, ο μόνος δρόμος είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιου συντοπίτη (η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν γίνει στην Ήπειρο γενικά έχει γίνει από ιδιώτες) , που θα παραχωρήσει κάποιο χώρο κι ομάδα κατοίκων, επαγγελματιών σε συνεργασία με απόδημους, που επιθυμούν την έξοδο του δήμου από την ερημοποίηση και την αφάνεια, έτσι ώστε να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Ο Μάρτης είναι ένας πολύ καλός μήνας για να προχωρήσει η συζήτηση, ο σχεδιασμός και το ξεκαθάρισμα του ποια λύση από τις παραπάνω είναι εφικτή, έτσι ώστε τον Ιούνιο που μας έρχεται να μπορούμε να έχουμε έτοιμο έναν ωραίο χώρο υποδοχής του επισκέπτη στο Φιλιάτι.
Read More »
Φιλιάτες, πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας - Του Χρήστου Μαντέλλου Φιλιάτες, πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας - Του Χρήστου Μαντέλλου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Έρευνες και εκσκαφές για την εύρεση του λειψάνου του οσίου Νείλου, 686 χρόνια μετά την κοίμησή του (+ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
osios neilos 4
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για την Romfea.gr

Έρευνες και εκσκαφές γἰνονται αυτή την περίοδο με σκοπό την εύρεση του λειψάνου του οσίου Νείλου του Εριχιώτη (1228-1334), ιδρυτή και πρώτου κτήτορα της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου Θεσπρωτίας, 686 χρόνια μετά την κοίμησή του.
Προσδοκάται, μετά τις εργασίες, που είναι σε εξέλιξη και γίνονται κατά διαστήματα, καθώς το σημείο είναι βραχώδες και βαθύ, να έρθει στην επιφάνεια.
Όπως μας ανέφερε ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Ντελής, που πήρε την πρωτοβουλία για την εύρεση του σκηνώματος του οσίου Νείλου, «αρχαιολόγοι με σκάνερ και ειδικά όργανα αναγνώρισαν την ύπαρξη του λειψάνου, καθώς και ενός μικρού χαλκού, πιθανώς σταυρού».
Να σημειωθεί πως το λείψανο του οσίου Νείλου, που έκλεισε τα μάτια του γαληνεμένος και πλήρης ημερών σε ηλικία 106 ετών, αφού πρώτα έγραψε τη διαθήκη του και όρισε το διάδοχό του, ενταφιάστηκε σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι, σε κακοτράχαλο και γκρημνώδη τόπο.
Σύμφωνα με την παράδοση σκεπάστηκε με ογκώδη βράχο, που κατέπεσε όταν, λίγα χρόνια μετά την κοίμησή του, επιχειρήθηκε η ανακομιδή του.
Πριν την έναρξη των εργασιών για την ανακάλυψή του υπήρχε στη θέση αυτή μικρό παρεκκλήσι.
Tα άγια λείψανα λειτουργούν ως η συνεκτική δύναμη της νέας κοινωνίας, που έφερε ο Θεός, με τον κόσμο. Γι' αυτό η προσκύνησή τους είναι μια παρηγοριά και μια παράκληση, που μας μεταφέρει η χάρη των σωμάτων και των ψυχών των αγίων.
Αλλά και μια θαυμαστή επέμβαση στη ζωή μας, που μας επαναφέρει στη γνησιότητά μας, στη αληθινή μας πραγματικότητα, που ανατρέπεται με την αμαρτία-πτώση.
Η προσκύνηση των λειψάνων έχει ουσία όταν τα αισθανθούμε «ως λόγο και παρουσία του Θεού» και μετατρέψουμε την καρδιά μας σε «γη αγαθή».
Τότε μόνο ο σπόρος του Χριστού φυτρώνει και καρποφορεί, μέσω των λειψάνων, με εκπληκτικά και θαυμαστά μάλιστα αποτελέσματα.
Και μέσα από τα λείψανα των αγίων η Εκκλησία προσφέρει αδιάκοπα την ίδια λυτρωτική αλήθεια, όπως μια πηγή πάντα με το ίδιο νερό της χορταίνει την ανθρώπινη δίψα.
osios neilos 4
osios neilos 4
osios neilos 4
osios neilos 4
osios neilos 4
Πηγή: romfea.gr
Read More »
Έρευνες και εκσκαφές για την εύρεση του λειψάνου του οσίου Νείλου, 686 χρόνια μετά την κοίμησή του (+ΦΩΤΟ) Έρευνες και εκσκαφές για την εύρεση του λειψάνου του οσίου Νείλου, 686 χρόνια μετά την κοίμησή του (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020 Rating: 5

Σελίδες