https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Γιόγιακας για τη φαρμακευτική κάνναβη: Η Ν.Δ. επανεκτίμησε τη στάση της γιατί εκτίμησε τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
Γιόγιακας για τη φαρμακευτική κάνναβη: Η Ν.Δ. επανεκτίμησε τη στάση της γιατί εκτίμησε τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία«Εμείς δε μπορούμε, παρά να στηρίξουμε προσπάθειες όπως αυτή, που μπορεί να φέρει επενδύσεις ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, να τονώσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας, να προωθήσει την καινοτομία, χωρίς ασφαλώς να ξεχνάμε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν δικαίωμα στη νόμιμη, ασφαλή και οικονομικά πιο συμφέρουσα πρόσβαση σε φαρμακευτικές ουσίες που ανακουφίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την παραγωγή και την εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία επανεκτίμησε τη στάση της εκτιμώντας τα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας για την οικονομία. «Δεν είναι συνηθισμένο η ορθότητα της επιλογής (ενν. της προηγούμενης κυβέρνησης) να αναγνωρίζεται δημόσια από έναν πολιτικό αντίπαλο, όπως έκανε ο Υπουργός κύριος Γεωργιάδης» ανέφερε ο Βασίλης Γιόγιακας, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν την ίδια προσαρμοστικότητα σε νομοσχέδια που ακολουθούν, όπως αυτό για την προστασία θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι αναμενόμενο από ένα κόμμα να υπερασπίζεται επιλογές που έκανε όταν ήταν κυβέρνηση, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο του 2018 σχετικά με την παραγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.
Δεν είναι όμως συνηθισμένο η ορθότητα αυτής της επιλογής να αναγνωρίζεται δημόσια από έναν πολιτικό αντίπαλο, όπως έκανε ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Γεωργιάδης,
Γιατί όμως, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζετε ως θετικό μόνο ότι ανοίξατε ως κυβέρνησή το θέμα, αλλά δεν αναγνωρίζετε ως θετικό το ότι η σημερινή Κυβέρνηση επανεκτίμησε τη στάση της, εκτιμώντας τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μας;
Γιατί χρωματίζετε ως «κυβίστηση» κάτι που θα έπρεπε να είναι ζητούμενο, στο πλαίσιο της συνέχειας και της συνέπειας ορισμένων κυβερνητικών πολιτικών;
Εξάλλου, η τέχνη και η τεχνική της διακυβέρνησης περιλαμβάνει το συγκερασμό και τη σύνθεση.
Με πολιτικές που δοκιμάζονται, ώστε να μπορούν να βελτιωθούν ή να εγκαταλειφθούν.
Άλλωστε, το να παραδέχεται κανείς το λάθος του ή να αναγνωρίζει τη συνεισφορά του άλλου – και μάλιστα δημόσια - είναι συμπεριφορές που δε συνηθίζονται στην πολιτική μας σκηνή.
Και χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες συμπεριφορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Σε κάθε περίπτωση, για τα προβλήματα του νόμου του 2018 δεν φταίει η απουσία πολιτικής συναίνεσης, για την οποία ο κύριος Χαρίτσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία.
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το ότι ο νόμος δεν διευκόλυνε τις εξαγωγές των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Ότι περιόριζε τη διαθεσιμότητά τους στην αγορά, άρα και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.
Ότι δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες των ξένων αγορών αλλά ούτε διασφάλιζε την προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής.
Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να απαντήσουν οι αλλαγές που γίνονται στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο με αυτό το νομοσχέδιο.
Το οποίο, όπως δήλωσε στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φαρμακευτικής Κάνναβης, «ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης και την εντάσσει με ασφάλεια στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά».
Πού και πώς, λοιπόν, έρχεται να κάνει τη διαφορά το νομοθέτημα που συζητάμε σήμερα;
Αξίζει να τα συνοψίσουμε για μια ακόμα φορά:
Πρώτα απ’ όλα, για τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή στις χώρες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία τους δεν χρειάζεται η ειδική έγκριση από τον ΕΟΦ, ούτε η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.
Μπορούν να πωλούνται στο εξωτερικό, ανεξάρτητα με το πότε θα εγκριθεί η κυκλοφορία τους στη χώρα μας.
Οι πωλήσεις και άρα η απόσβεση της επένδυσης ξεκινούν νωρίτερα, με ότι αυτό σημαίνει για την βιωσιμότητά της.
Δεύτερο σημείο, η άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με ξηρό ανθό, πάλι χωρίς την ειδική έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, επιδιώκει να απαντήσει στη διεθνή ζήτηση για τη συγκεκριμένη μορφή.
Οι επιχειρήσεις μπορούν, έτσι να πωλήσουν τα προϊόντα τους επώνυμα και τυποποιημένα, να μπορούν να τα πιστοποιήσουν για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έτσι να αξιοποιήσουν την ποιοτική υπεροχή της παραγωγής μας.
Τρίτο σημείο, με την ένταξή των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στον πίνακα δ΄ του άρθρου 1 του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά, ανοίγει ο δρόμος για την απευθείας διάθεσή τους σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία.
Πάντα υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο με την αντίστοιχη ιατρική συνταγή.
Καταργείται, δηλαδή, η προμήθεια μέσω κρατικού μονοπωλίου και δημιουργείται προσφορά στην εγχώρια αγορά μέσω νόμιμων καναλιών προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια ζήτηση που σήμερα εξυπηρετείται ως επί το πλείστον με τρόπους παράνομους ή οριακά νόμιμους.
Αυτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι οι βασικές αλλαγές με τις οποίες ενισχύεται το επενδυτικό κίνητρο, διευκολύνονται οι εξαγωγές, όπως διευκολύνεται η διάθεση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς που ζουν στη χώρα μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, άλλωστε, οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στις οποίες αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Βέβαια, η προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του πολλά υποσχόμενου εξαγωγικού κλάδου δε σταματά σε αυτό το νομοσχέδιο.
Ήδη ακούσαμε από τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Παπαθανάση, ότι θα έρθει σύντομα ένα αυτοτελές νομοσχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Κάνναβης.
Ελπίζουμε ότι η σύσταση ενός τέτοιου φορέα θα ανοίξει το δρόμο για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας από τη χώρα μας.
Γιατί αυτό, και θα δώσει ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή μας, και θα ενεργοποιήσει τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων άλλων κλάδων.
Εμείς δε μπορούμε, παρά να στηρίξουμε προσπάθειες όπως αυτή, που μπορεί να φέρει επενδύσεις ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, να τονώσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας, να προωθήσει την καινοτομία.
Χωρίς, ασφαλώς, να ξεχνάμε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν δικαίωμα στη νόμιμη, ασφαλή και οικονομικά πιο συμφέρουσα πρόσβαση σε φαρμακευτικές ουσίες που ανακουφίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους.
Χαιρόμαστε, λοιπόν, που ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Και ευχόμαστε, την ίδια ευελιξία, την ίδια προσαρμοστικότητα που έδειξε η Κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο, να την δείξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε νομοσχέδια που ακολουθούν, όπως αυτό για την προστασία θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία.
Γιόγιακας για τη φαρμακευτική κάνναβη: Η Ν.Δ. επανεκτίμησε τη στάση της γιατί εκτίμησε τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία Γιόγιακας για τη φαρμακευτική κάνναβη: Η Ν.Δ. επανεκτίμησε τη στάση της γιατί εκτίμησε τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

34 τα κρούσματα σε όλη την Ήπειρο

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
34 τα κρούσματα σε όλη την Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 3
ΠΕ Ιωαννίνων 25
ΠΕ Πρέβεζας 5


34 τα κρούσματα σε όλη την Ήπειρο 34 τα κρούσματα σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

Αυτά διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας από τον ΟΛΗΓ (Χάρτες)

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
Αυτά διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας από τον ΟΛΗΓ (Χάρτες)Σχετικά με την χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας
Το θέμα της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας απετέλεσε διαχρονική αντιπαράθεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, με τις Διοικήσεις της ΟΛΗΓ Α.Ε. αλλά και της Κτηματικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι η χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας, των Συβότων και της Πλαταριάς. Βρίσκεται δε υπό τη διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, δυνάμει της από 3-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης, μετά και τη μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Ανώνυμη Εταιρία, παίρνοντας ως «προίκα» όλη την έκταση της χερσαίας ζώνης, ανεξάρτητα από την σχέση της με τις ανάγκες του λιμένα.

Για την Δημοτική Αρχή, η οριστική επίλυση του ανωτέρω ζητήματος, απετέλεσε εξαρχής πρώτη προτεραιότητα και έτσι με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Λώλου πραγματοποιήθηκε το 2015 συνάντηση των 13 Δημάρχων σε Δήμου όπου φιλοξενούνται Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., με στόχο την ενιαία επίλυση και αντιμετώπιση του θέματος.

Με συνεχείς πρωτοβουλίες αναδείξαμε το ζήτημα της χερσαίας ζώνης, πραγματοποιώντας συνεχώς παρεμβάσεις και συζητήσεις με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, θέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο παραμένει αμετάβλητο ανεξαρτήτως Κυβέρνησης, ανεξαρτήτως διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. και ανεξαρτήτως πρόθεσης ή μορφής ιδιωτικοποίησης. 

Το πλαίσιο δε στηρίχθηκε στις βασικές αρχές:
· Η απόδοση στον Δήμο των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες.
· Η απόδοση στον Δήμο των τμημάτων που χρησιμοποιούνται από την τοπική κοινωνία και είναι προς το συμφέρον της.

Το ανωτέρω πλαίσιο αποτυπώθηκε επανειλημμένα στις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, που δυστυχώς λαμβάνονταν κατά πλειοψηφία. Οι αποφάσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε τοπογραφικά διαγράμματα (τα οποία επισυνάπτουμε) και γνωστοποιήθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία, ήτοι Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις, ο Δήμος Ηγουμενίτσας διεκδικεί να του αποδοθούν:
· Το τμήμα της χερσαίας ζώνης, από το παλαιό τελωνείο έως και το Μακρυγιάλι (συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις).
· Ο χώρος του πάρκινγκ και του παλαιού τελωνείου.
· Ο κεντρικός παραλιακός δρόμος (οδός Αγίων Αποστόλων).
· Τα τμήματα της χερσαίας ζώνης των παραλιακών θαλάσσιων μετώπων Πλαταριάς και Συβότων.

Οι διεκδικήσεις αυτές είναι συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και πάνω από όλα δίκαιες. Έχουν ως στόχο την απόδοση, ζωτικής σημασίας, τμημάτων της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία, τμημάτων συνυφασμένων με την καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας και τα οποία τονίζουμε ότι δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες.

Για εμάς η απόδοση του συνόλου των τμημάτων της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηγουμενίτσας καθίσταται επιτακτική ανάγκη και απόλυτη προτεραιότητα.

Καλούμε λοιπόν σε συστράτευση φορείς και πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων προκειμένου ενωμένοι να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο!

Ηγουμενίτσα
Πλαταριά

Σύβοτα


Αυτά διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας από τον ΟΛΗΓ (Χάρτες) Αυτά διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας από τον ΟΛΗΓ (Χάρτες) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας υπόθεση κλοπής από σπίτι, που έγινε στην Λούτσα Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πρωινές ώρες της 31-03-2021 οι κατηγορούμενοι εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε σπίτι, απ’ όπου αφαίρεσαν χρυσαφικά και χρηματικό ποσό -2.500- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

Ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα για τη χερσαία ζώνη

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
Ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα για τη χερσαία ζώνηΣας καλούμε να συμμετάσχετε μέσω τηλεδιάσκεψης, σε σύσκεψη φορέων με θέμα τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 και ώρα 19:00.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται, σε συνέχεια της με αριθμ. 72/2021 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, με σκοπό αφενός να γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις μέχρι τώρα ληφθείσες αποφάσεις που αφορούν στο εν λόγω θέμα και αφετέρου για να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο αγώνα για την επίλυση ενός εκ των πλέον σημαντικών θεμάτων που επί σειρά ετών ταλανίζει τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί την παρουσία όλων μας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Ιωάννης Λώλος

Πίνακας Αποδεκτών
1. κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΟΓΙΑΚΑ, Βουλευτή Θεσπρωτίας
2. κ. ΜΑΡΙΟ ΚΑΤΣΗ, Βουλευτή Θεσπρωτίας
3. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ, Περιφερειάρχη Ηπείρου
4. κα ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΒΑ, Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας
5. κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΠΕΖΑ, Πρόεδρο της ΕΤΑΔ
6. κ. ΘΩΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας
7. κα ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου
8. κ. ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ, Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου
9. κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΠΑΠΠΑ, Δήμαρχο Φιλιατών & Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου
10. κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, Δήμαρχο Σουλίου
11. κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ, Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου
12. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΣΧΟ, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
13. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΙΑΜΟ, Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
14. κα ΡΕΓΓΙΝΑ ΔΗΛΑΒΕΡΗ, Πρόεδρο της ΟΛΗΓ Α.Ε.
15. κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΟΡΦΥΡΗ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΗΓ Α.Ε.
16. κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΕΖΑ, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
17. κ. ΠΕΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
18. κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΙΤΣΑΤΗΣ, Πρόεδρο Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
19. κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
20. κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΜΥΡΟΓΛΟΥ, Πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας
21. κ. ΧΑΡΙΛΑΟ ΛΟΥΚΑ, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕΕΜ Θεσπρωτίας
22. κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΧΟΒΟΛΟ, Πρόεδρο Παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
23. κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΤΕΕ Θεσπρωτίας
24. κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ, Πρόεδρο Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Θεσπρωτίας
25. κ. ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας
26. κ. ΧΡΗΣΤΟ ΚΙΣΣΟΠΟΥΛΟ, Πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσπρωτίας
27. κ. ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΕΤΗ, Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας
28. κ. ΣΩΤΗΡΙΟ ΜΗΤΣΗ, Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Συβότων
29. κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΖΑΡΚΑΔΑ, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»
30. κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΟΥΡΓΟ, Πρόεδρο του εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσπρωτίας
31. κ. ΔΟΝΑΤΟ ΜΑΡΤΙΝΗ, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας
32. κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΟΓΟΛΟ, Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία»
33. κ. ΘΩΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Επικεφαλής της Παράταξης «Αλλαγή Πορείας»
34. κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΔΗΜΑ, Επικεφαλής της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»
35. κ. ΠΕΤΡΟ ΛΙΑΚΟ, πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
36. κ. ΘΩΜΑ ΠΑΝΤΟ, πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
37. κ. ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΑΗ, πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
38. κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΤΣΙΝΟ, πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
39. Εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
40. ΜΜΕ
Ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα για τη χερσαία ζώνη Ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα για τη χερσαία ζώνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

Πρόστιμο 1.000 σε κατάστημα που έπαιζε μουσική

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
Πρόστιμο 1.000 σε κατάστημα που έπαιζε μουσικήΣτο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (21-05-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (12) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(11) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(1) παράβαση για παραβίαση κανόνων στο πλαίσιο λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους (1.000) ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μεζεδοπωλείο) για χρήση μουσικής στο χώρο του καταστήματος. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πρόστιμο 1.000 σε κατάστημα που έπαιζε μουσική Πρόστιμο 1.000 σε κατάστημα που έπαιζε μουσική Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)


Καταπράσινη και πανέμορφη η Πλατάρια, υπόσχεται στους επισκέπτες της αμέτρητες στιγμές απόλαυσης. 
Σμαραγδένια νερά , μοναδικά ηλιοβασιλέματα, χρυσαφένιες αμμουδιές , μαγευτικοί όρμοι , ασημοπράσινες πλαγιές κατάφυτες με ελαιόδεντρα. 
Αυτή είναι η Πλαταριά , το κοσμοπολίτικο χωρίο που σας προσκαλέι να ανακαλύψετε τις ομορφιές του 

Η Πλαταριά είναι ένας τουριστικός προορισμός για όλους , νέους ζευγάρια , οικογένειες φυσιολάτρες . Είναι πολλοί εκείνοι που επισκέπτονται την Πλαταριά επί σειρά ετών. 
Ο χώρος ασκεί πάνω τους μια ακατανίκητη έλξη στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. Επιλέξτε την Πλαταριά για τις διακοπές σας και είναι βέβαιο ότι θα μείνετε μαγεμένοι με τις ομορφιές της Το χωριό. 
Η Πλαταριά Βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου , ο οποίος γεωγραφικά τοποθετείται μεταξύ των λιμένων Ηγουμενίτσας και Συβότων και διαχωρίζεται από τον όρμο Ηγουμενίτσας, από την χερσόνησο Ληοτριβιά. 
Στο νοτιοδυτικό όριο του εκτείνεται η βραχονησίδα Ξερονήσι η Ιερονήσι η οποία καταλήγει στο ακρωτήρι Γουρούνι . 
Το μέγιστο άνοιγμα του κολπου ξεπερνάει τα δυο ναυτικά μίλια ενώ η απόσταση του από τον μυχό είναι περίπου 3,5 ν.μ. 
Απέναντι βρίσκεται η Λευκίμη της Κερκύρας και λίγο νοτιότερα, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. 
Στο εσωτερικό του κόλπου τα βάθη είναι μεγάλα , ενώ οι ακτές είναι σχεδόν στο σύνολο τους βραχώδεις. 
Προς την ενδοχώρα και στους πρόποδες των βουνών εκτείνεται ο κάμπος της Πλαταριάς έκτασης περίπου πέντε χιλιάδων στρεμμάτων. 
Η εδαφική επιφάνεια της Πλαταριάς είναι περίπου 13 τετ.χλμ. 
Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, στη θέση της σημερινής Πλαταριάς προϋπήρξε η αρχαία Καλαμίνη ή Καλαμωνία του Στέφανου Βυζάντιου και κατά τον Πτολεμαίο η "Αλμίνη". 
Ο τόπος αυτός άρχισε να κατοικείται από το 1300 μ.Χ. με την κάθοδο νομάδων από τα γύρω υψώματα και από άλλες περιοχές, οι οποίες παρείχαν προστασία από τους πειρατές. 
Το 1730 ήταν πια συγκροτημένη χριστιανική κοινότητα, η οποία μάλιστα άντεξε στο βίαιο εξισλαμισμό, τον οποίο επέβαλε σε δεκατρία χωριά της Θεσπρωτίας ο εγκατεστημένος από την Πύλη Οθωμανικής Βείζ Πλαταριάς, Αιγύπτιος στην καταγωγή. 

Οσον αφορά την ονομασία της Πλαταριάς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων αλλά και τοπικών ιστορικών ερευνητών εμφανίζονται δύο εκδοχές: 
Η πρώτη εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά ονομάστηκε έτσι λόγω του «πλάτους» του κάμπου. 
Η δεύτερη πιθανή εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά οφείλει το όνομα της στην ύπαρξη ενός μεγάλου πλατάνου. 

Ο πληθυσμός το 1928 ήταν 128 κάτοικοι. 
Το 1951 είχε 318 κάτοικους Το 1971, 450 ενώ στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 955 κατοίκους . 
Σήμερα ξεπερνά τους 1.000 μόνιμους κάτοικους ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά. 
Η Πλαταρία διοικητικά υπήρξε έδρα κοινότητας της άλλοτε επαρχίας Θυάμιδος του νομού Θεσπρωτίας και περιελάμβανε και τα χωριά Βρύση και Σκεπετό . 
Στην πορεία υπήρξε η έδρα του Δήμου Συβότων ενώ σήμερα ανήκει ως δημοτικό διαμέρισμα στον Δήμο Ηγουμενίτσας. 
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 παρατηρήθηκε μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Πλαταριά προς την Γερμανία ,το Βέλγιο και την Αμερική γεγονός το οποίο παρά τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις του ωφέλησε οικονομικά και πολιτισμικά την περιοχή. 
Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1980 ο οποίος προκάλεσε σημαντικότατες υλικές ζημιές, οι περισσότεροι κάτοικοι της Πλαταριάς μετακινήθηκαν από τα «ορεινά» σημεία του χωριού και εγκαταστάθηκαν στην παραλία, δημιουργώντας έναν μοντέρνο οικισμό με σύγχρονη ρυμοτομία και καλαισθητες κατασκευές. 

Σήμερα η Πλαταριά είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με μαρίνα υποδοχής σκαφών αναψυχής, , κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου οργανωμένες παραλίες και άνετη στάθμευση. 
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και οι ανάγκες για τη φιλοξενία των επισκεπτών , είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών και σύγχρονων ενοικιαζόμενων δωματίων , ξενοδοχείων , εστιατορίων και καφέ που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία γι αυτούς που αποζητούν ήσυχες διακοπές. 
Oι οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες της καθώς και οι σύγχρονες υποδομές την έχουν ανεβάσει στην προτίμηση των ελλήνων αλλά και ευρωπαίων τουριστών. 
Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε. 
Η Πλαταριά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου. 

Γιάννης Στάθης 
Το βίντεο γυρίστηκε σε συνεργασία με το Sundown Travel Agency . Plataria . https://el.sundown-travel.com
Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της Θεσπρωτίας

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021
Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της ΘεσπρωτίαςΗ θεσπρωτική ακτογραμμή κρύβει «καταφύγια» διακοπών. Άγνωστα ίσως σε πολλούς.

Μακριά από τις κοσμικές παραλίες, τις πολύβουες ακτές. Εκεί όπου η θάλασσα του Ιονίου σμίγει με τις ακτές της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία, το ανάγλυφο της φύσης, μας συστήνεται. Κάποιοι μιλούν για μικρούς παραδείσους. Μικρές άγνωστες γωνιές στο Ιόνιο, τόποι που πρέπει να ανακαλύψεις, να ζήσεις.

Από το γραφικό Σκάλωμα στην Σαγιάδα, μέχρι τις παρθένες παραλίες στην Πέρδικα, κάθε κόλπος “ανοίγει” τον δικό του διάλογο με τον επισκέπτη .

Το Σκάλωμα είχαν ανακαλύψει πριν από έναν αιώνα Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες και το λιμανάκι της Ραγιάδες ήταν προορισμός κρουαζιερόπλοιου μια φορά την εβδομάδα. Σήμερα στο ήσυχο ψαροχώρι μαγεύει η γαλήνη του τοπίου, οι ηλικιωμένες φιγούρες των ψαράδων που φέρνουν με τα καΐκια τους το φρέσκο ψάρι από τα διόδια στο πιάτο. Το Σκάλωμα γνωρίζουν καλά όσοι κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής. Όμως, και οδικώς ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα στη γειτονική παραλία Κεραμύδι ενώ στη συνέχεια να γευτεί νόστιμα ψάρια και θαλασσινά. Η καλύτερη ώρα είναι το ηλιοβασίλεμα.

Στην Σαγιάδα που απέχει 20 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ένα μικρό ξενοδοχείο.

Το επόμενο ψαροχώρι της Θεσπρωτίας, μόλις 12 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα, η Πλαταρια είναι αφετηρία για όμορφες διακοπές σε χαλαρούς ρυθμούς, ο κόσμος είναι φιλόξενος και πρόθυμος να δώσει στον επισκέπτη κάθε χρήσιμη πληροφορία. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό η παραλία Γάτα, με το χοντρό βότσαλο και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά υπόσχεται ανάσες δροσιάς. Είναι μια μικρή ακτή όμως οργανωμένη με ξαπλώστρες και μια γραφική καντίνα. Την Πλαταρία εκτός από τους Ηπειρώτες έχουν ανακαλύψει εκείνοι που κάνουν θαλάσσιο τουρισμό με ιστιοπλοϊκά.

Η Πέρδικα, κεφαλοχώρι κτισμένο πάνω από τη θάλασσα με υπέροχη θεά στο πέλαγος, βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιόμετρων από την Ηγουμενίτσα, ανάμεσα από τα Σύβοτα και την Πάργα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό 10 παραλίες, η κάθε μία ξεχωριστή, μια μικρή ριβιέρα, μας κλείνουν το μάτι.

Το Καραβοστάσι, με τα γαλαζοπράσινα νερά είναι η μεγαλύτερη. Είναι μια αμμουδερή παραλία που έχει μήκος περισσότερο από 600 μέτρα και μεγάλο πλάτος. Στην περιοχή η τουριστική ανάπτυξη είναι ήπια, και ο επισκέπτης χαίρεται με την ομορφιά της φύσης.

Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της Θεσπρωτίας Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Το μάτι του Κύκλωπα

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021


«….όταν σταθείς έξω από την Σπηλιά…. την είσοδο μπορείς να την παρομοιάσεις με το μοναδικό μάτι του Κύκλωπα Πολύφημου και άμα γυρίσεις το βλέμμα σου θα διακρίνεις πρώτα στα νότια το Αγιονήσι και πίσω σου το Πρασούδι που σύμφωνα με τα παιδικά ακούσματα μύθων στην πόλη, ήταν οι βράχοι που πέταξε ο Κύκλωπας από  το δάσος πάνω από την Ηγουμενίτσα που κατοικούσε…….» (“Οδύσσεια”  Ατραπός Ιούλιος 2012)
  …κάπως έτσι ο Ερέτης, Πολυμήχανος Κανένας, είχε παρομοιάσει την είσοδο του σπηλαίου της Λυγιάς (“Το σπήλαιο στη Λυγιά” Ατραπός Μάιος 2010  ) σε μία από τις αρκετές “οδύσσειες” που περνούσαν  πάντα από αυτό το σημείο. Οδύσσειες, άλλοτε με τη ματιά του μικρού παιδιού που ακολουθούσε τον πατέρα του βουτώντας για χταπόδια, άλλοτε με αυτή του πατέρα πια, φέρνοντας  εδώ τον δικό του μικρό αργοναύτη, μα κυρίως με τη ματιά του ταξιδευτή που μέσα από τις μικρές του περιπλανήσεις προσπαθεί να γεμίσει με εμπειρίες την ψυχή του……    και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πολύφημου…
Έβαλα λοιπόν πάλι πλώρη για το μάτι του γιου του Ποσειδώνα,  μα αυτή τη φορά  κάτω από το φως του φεγγαριού. Λίγο μετά  τα μεσάνυχτα το σκαρί γλιστρούσε στα ήρεμα  νερά  ακολουθώντας την ρότα που χάραζε το Σεληνόφως στα νερά του Ιονίου. Η σκιά της χερσονήσου της Λυγιάς  αχνοφαίνονταν ….μα μπούσουλα, είχα πιο καλό, ήταν   ο παφλασμός του νερού στα βράχια, ανακατεμένος με τον αντίλαλο τον γλάρων από το Πρασούδι. Μια  "μουσική σύνθεση" που αντιλαλούσε στην πέτρινη κόχη του μοναδικού ματιού, σαν μελωδία Νηριήδων,  σαν το νανούρισμα της Θοώσης , μητέρας του Κύκλωπα.
 Ελαφριές κουπιές πια και άρχισα αργά να κωπηλατώ πως το εσωτερικό του σπηλαίου. Το μέχρι πριν τραγούδι - κάλεσμα απόκτησε μια απόκοσμη, γαλήνια χροιά, που κάθε φορά που άγγιζε  τα τοιχώματα του σπηλαίου,  αντηχούσε, "δημιουργώντας" αμυδρές   αποχρώσεις  που απορροφούσαν οι διάπλατα ανοιχτές κόρες των ματιών και τις μετουσίωναν σε φωταψίες στην ψυχή του Ερέτη…..
 Μεθυσμένος από την πανδαισία των αισθήσεων που γεννιούνται εκεί μέσα,  γύρισα πια να αντικρίσω κατάματα το μάτι του Πολύφημου……να απολαύσω την μοναδική Στιγμή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, την ώρα που Ναϊάδες και Νηρηίδες στήνουν χορό, λικνίζονται  στο ελάχιστο φως της νύχτας που φτάνει μέχρι εδώ …. αυτή την μοναδική Στιγμή που θα “δεις” μέσα από την κόρη του ματιού του Πολύφημου, θα "ταξιδέψεις" ως εκεί που φτάνει η ματιά του ……και ακόμα παραπέρα…. στους αχανείς ορίζοντες της ψυχής του Οδυσσέα που κρύβουμε μέσα μας…….  Βίντεο της εισόδου (Αύγουστος 2016)Ο Χάρτης πρόσβασης στο σπήλαιο


  .....και λίγες Στιγμές  από προηγούμενη οδύσσεια του αλαφροΐσκιωτου ερέτη  (Αύγουστος 2016)Στη Σπηλιά της Λυγιάς  εκεί που θα “δεις” μέσα από την κόρη του ματιού του Πολύφημου, θα "ταξιδέψεις" ως εκεί που φτάνει η ματιά του ……και ακόμα παραπέρα…. στους αχανείς ορίζοντες της ψυχής του Οδυσσέα που κρύβουμε μέσα μας…….  


Ηγουμενίτσα: Το μάτι του Κύκλωπα Ηγουμενίτσα: Το μάτι του Κύκλωπα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 22, 2021 Rating: 5