Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στα Ιωάννινα.Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στην Κέρκυρα.Νεώτερη ενημέρωση σε λίγο.

Read More »
Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων ο σεισμός - Άλλοι 3 μετασεισμοί

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016


Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ακολούθησαν τρις μετασεισμικές δονήσεις 4,1 - 3,5 και 2,7 ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Read More »
17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων ο σεισμός - Άλλοι 3 μετασεισμοί 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων ο σεισμός - Άλλοι 3 μετασεισμοί Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Σεισμική δόνηση 5,5 ρίχτερ με επίκεντρο στα Γιάννενα

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016


Σεισμική δόνηση 5,5 ρίχτερ με επίκεντρο στη Ζίτσα Ιωαννίνων σημειώθηκε στις 23.15 το βράδυ του Σαββάτου.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα.

Περισσότερα σε λίγο....


Read More »
Σεισμική δόνηση 5,5 ρίχτερ με επίκεντρο στα Γιάννενα Σεισμική δόνηση 5,5 ρίχτερ με επίκεντρο στα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Τραυματίστηκε 65χρονος στη διάρκεια του κυνηγιού

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016Δυσάρεστη εξέλιξη είχε το κυνήγι του Σαββάτου για μία παρέα στην περιοχή Πολύγυρου Δωδώνης.

Κι αυτό γιατί ένας από τους κυνηγούς τραυματίστηκε κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον χτύπησε αγριογούρουνο χωρίς όμως να αποκλείεται και ο τραυματισμός από πτώση.

Ο 65χρονος βρίσκεται σε δασώδη σημείο, μεταξύ Πολύγυρου και Ψίνας και ήδη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της πυροσβεστικής για την μεταφορά του. 

Το τραύμα είναι στο πόδι και οι πρώτες βοήθειες του δόθηκαν από τα υπόλοιπα μέλη της παρέας.

Το μεσημέρι η επιχείρηση της πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε. 

Ο κυνηγός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τραύμα στο πόδι. 

Read More »
Τραυματίστηκε 65χρονος στη διάρκεια του κυνηγιού  Τραυματίστηκε 65χρονος στη διάρκεια του κυνηγιού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Και όμως!!! Ο καλύτερος νέος μπάρμαν στην Ελλάδα είναι από την Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, στα πλαίσια του Corfu Beer Festival 2016 - Corfu meets Italy, ο 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Young Bartenders της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος!

Το πρώτο βραβείο (Young Bartender 2016) απέσπασε ο Ηγουμενιτσιώτης Κώστας Μυριούνης.

Ο Κώστας Μυριούνης εργάζεται στο μπαρ "DALI" στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας, το οποίο διατηρεί ο δάσκαλος και μέντορας του, Ηλίας Παναγιώτου.

Οι τριάδα των νικητών είναι:
1ος Μυριούνης Κωνσταντίνος
2ος Πουλης Ιωάννης
3ος Σκεπαστιανός Νίκος 

Οι τρεις bartenders θα παρακολουθήσουν από ένα σεμινάριο της αρεσκείας τους, προσφορά της εταιρίας Bar Academy.

 

Η συνταγή του Κώστα Μυριούνη:
Mount Gay Black Barrel
Cointreau
Egg white syrup and lemon juice cream
Egg white syrup Giffard
Beetroot puree Ponthier
Fee brothers Mint bitters.
Διακόσμησε με δυόσμο και γλυκό του κουταλιού παντζάρι.

Συγχαρητήρια στον Κώστα Μυριούνη και στους 22 bartenders που διαγωνίστηκαν.

Read More »
Και όμως!!! Ο καλύτερος νέος μπάρμαν στην Ελλάδα είναι από την Ηγουμενίτσα Και όμως!!! Ο καλύτερος νέος μπάρμαν στην Ελλάδα είναι από την Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας στην καταγγελία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016Σε απάντηση της καταγγελίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηγουμενίτσας αλλά και προς διαλεύκανση της υπόθεσης της διεξαγωγής του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου από το ΠΙΝΕΠΘ με θέμα «Κώδικας κατάστασης δημοτικών υπαλλήλων» εκθέτουμε τα περιστατικά όπως έχουν.

Η πρωτοβουλία διεξαγωγής του σεμιναρίου ανελήφθη από το Γραφείο Δημάρχου και το Γενικό Γραμματέα προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου σε κύρια και ζωτικά θέματα του Κώδικα κατάστασης δημοτικών υπαλλήλων.

Το σεμινάριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου που αναγνώρισε την σημασία του για την ποιοτική αναβάθμιση των υπαλλήλων του Δήμου.

Για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου ενημερώθηκαν, με την αποστολή σχετικού εγγράφου, όλοι οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Να σημειωθεί ότι στην αρχική φάση ενημερώθηκε επισταμένως ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Προσωπικού ο οποίος αρνήθηκε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του σεμιναρίου επειδή η πρωτοβουλία δεν ανελήφθη από τη Διεύθυνσή του με αποτέλεσμα την όλη διαδικασία να την αναλάβει το Γραφείο Δημάρχου από κοινού με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου.

Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκαν οι Δήμαρχοι Σουλίου και Φιλιατών οι οποίοι την κάνανε αμέσως δεκτή και προέβησαν σε ανάλογη ενημέρωση των υπαλλήλων τους.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων από τους υπαλλήλους και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν, κατά προτεραιότητα, οι προϊστάμενοι τμημάτων και οι ασκούντες επιτελικά καθήκοντα υπάλληλοι ενώ για τους υπόλοιπους υπαλλήλους διενεργήθηκε κλήρωση.


Το κόστος μετακίνησης και διαμονής των εισηγητών του σεμιναρίου ανελήφθη από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ηγουμενίτσας κατανοώντας την ζωτική σημασία της ενημέρωσης των υπαλλήλων για θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης.

Εισηγητές του σεμιναρίου είναι τα πλέον αρμόδια ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αντιπαρερχόμαστε τα περί αλαζονείας, αυταρχικών συμπεριφορών, αντικανονικών διαδικασιών και ευνοιοκρατίας επειδή μέριμνά μας είναι η ενημέρωση των υπαλλήλων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και όχι η αποκομιδή οποιουδήποτε πολιτικού οφέλους.

Από την αρχή της θητείας μας ήμασταν πάντα στο πλευρό των υπαλλήλων και τις ανάγκες τους χωρίς να προβούμε σε καμία διάκριση ή εύνοια, όπως συνήθως γίνεται με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής.

Αυτό που προέχει για μας είναι η συνεχής ενημέρωση των υπαλλήλων του Δήμου μας. Το αποδείξαμε με την έγκριση της συμμετοχής τους, χωρίς διακρίσεις, σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια όποτε και οπουδήποτε αυτά διοργανώθηκαν και τούτο επειδή τα θετικά αποτελέσματα τους μεταφράζονται στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου.

Αναφορικά με τη μομφή της παράκαμψη των αρμοδίων υπαλλήλων πρέπει να αναφερθεί ότι η διάγνωση των αναγκών των υπαλλήλων δεν αποτελεί προνόμιο ορισμένης διεύθυνσης, η οποία άλλωστε έχει εισηγητικό ρόλο, αλλά κυρίως της Δημοτικής Αρχής η οποία, σε τελική ανάλυση, έχει και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου και της βελτίωσης των προσόντων των υπαλλήλων του Δήμου.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ο Δήμαρχος είναι άμεσα και προσωπικά υπεύθυνος για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, τις οποίες διευθύνει, συντονίζει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση τους.

Ακόμη, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα και την συμπεριφορά κάποιων κύκλων οι οποίοι προτρέπουν τους υπαλλήλους να μη συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο, θεωρώντας τη λίστα των συμμετεχόντων υπαλλήλων ως «λίστα ντροπής».

Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή είναι υποβολιμαία, εξυπηρετεί καθεστωτική νοοτροπία ορισμένων υπαλλήλων του Δήμου, έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο τους, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και προσβάλλει τα δικαιώματα και την προσωπικότητα όσων εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο σεμινάριο αυτό.

Ευελπιστούμε ότι οι υπάλληλοι θα κατανοήσουν το όφελος που θα εισπράξουν από τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο και θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών για συνεχιζόμενη κατάρτιση.

Εκτιμούμε ότι η διεξαγωγή του επιμορφωτικού σεμιναρίου με τη συμμετοχή υπαλλήλων και από τους τρεις Δήμους του Νομού μας είναι θετική ενέργεια και ανοίγει καινούργιους ορίζοντες στη συνεργασία τους και στο πεδίο της κοινής εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Ηγουμενίτσας


Read More »
Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας στην καταγγελία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας στην καταγγελία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 51χρονος που ... έπαιζε τον γιατρό

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016Συνελήφθη, χθες (14-10-2016) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 51χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της απάτης καθώς και της παράβασης του Κώδικα Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος.

Ειδικότερα, ο 51χρονος κατελήφθη από τους αστυνομικούς να εξασκεί το επάγγελμα του ιατρού και να λειτουργεί ιατρείο, παρέχοντας υπηρεσίες σε ασθενείς, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και λειτουργίας ιατρείου.

Στην κατοχή του και ύστερα από έρευνα στον χώρο του ιατρείου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· (1.129) αμπούλες και (6) γυάλινα φιαλίδια με σκευάσματα
· (592) βελόνες βελονισμού και (26) σύριγγες
· το χρηματικό ποσό των (340) ευρώ
· ένα μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθη 51χρονος που ... έπαιζε τον γιατρό Συνελήφθη 51χρονος που ... έπαιζε τον γιατρό Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Ανακοίνωση της Συμμετοχικής Ομάδας Πολιτών Θεσπρωτίας

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016Η πρόσφατη κινητοποίηση πολιτών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος με στόχο τη ματαίωση πλειστηριασμών ακινήτων - σπιτιών που αφορά πρώτη και μοναδική κατοικία συμπατριωτών μας, που στερούνται οποιασδήποτε άλλης περιουσίας κινητής ή ακίνητης, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Μια κινητοποίηση που ακυρώσε στην πράξη την απάνθρωπη (σε βάρος φτωχών συνανθρώπων μας) πολιτική των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και φανερώνει δύο πράγματα:
α) Δικαιώνει πλήρως την επιλογή της Συμμετοχικής Ομάδας Πολιτών Θεσπρωτίας για την οργάνωση της πρόσφατης εκδήλωσης, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
β) Δικαιώνει πλήρως την κοινωνική και πολιτική θέση της ομάδας που στην εκδήλωση αναφέρθηκε, ότι δηλαδή η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών πάνω σε αμεσοδημοκρατικές δομές και λειτουργείες, με συγκρουσιακή διάθεση σε ότι μας δυναστεύει, πολιτικές, σχήματα, κ.λ.π., είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος, για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας συμπατριωτών μας.
Σας καλούμε και πάλι να γίνεται μέλη, φίλοι, της ομάδας μας.
Τα γραφεία της ομάδας είναι στην παλιά μαθητική εστία 2ος όροφος Οι συνελευσεις της ομάδας είναι πάντα ανοιχτές και γίνονται τακτικά κάθε δευτερή Τετάρτη κάθε μήνα και ώρα 19:00

https://symmetoxikhomada.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/symmetoxikhomada
email:symmetoxikhomada@gmail.com

Read More »
Ανακοίνωση της Συμμετοχικής Ομάδας Πολιτών Θεσπρωτίας Ανακοίνωση της Συμμετοχικής Ομάδας Πολιτών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016
Εξιχνιάστηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, υπόθεση κλοπής από σπίτι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας και σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 29χρονου ημεδαπού.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, ο 29χρονος δράστης, προχθές (13-10-2016) το μεσημέρι αφαίρεσε από μονοκατοικία στη Νέα Σελεύκεια διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, με σκοπό τη μεταπώλησή τους και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κλεμμένα αντικείμενα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 29χρονου θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Θεσπρωτίας

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016

 

 
Την αναβολή της πρώτη αγωνιστής του πρωταθλήματος που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αποφάσισε αιφνιδίως η ΕΠΣ Θεσπρωτίας εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΠΟ να οδηγηθεί σε εκλογές και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την αναβολή τους.

Στην λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΣ Θεσπρωτίας, αναφέρεται:

"Με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την αδυναμία της ΕΠΟ (από την Πέμπτη) να εκδώσει δελτία ποδοσφαιριστών και παρότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί , αποφασίστηκε η αναβολή της έναρξης (της 1ης Αγωνιστικής) για να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία κα ισονομία του πρωταθλήματος".

 
Read More »
Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Θεσπρωτίας Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Τα δρομολόγιατης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:

Δευτέρα (17-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι- Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (18-10-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (19-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

Παρασκευή (21-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (22-10-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά.


Read More »
Τα δρομολόγιατης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Τα δρομολόγιατης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

15 Oκτωβρίου - «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας»

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016


Η «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας» καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 18-12-2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Στόχος της να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή, την αγροτική οικονομία και την αγροτική κοινωνία και να αναδείξει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Το 50% των τροφίμων, που παράγονται ετησίως στον κόσμο, το καλλιεργούν γυναίκες. Στην Αφρική, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80%-90% και στην Ασία στο 60%, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). 

Παρόλα αυτά, οι αγρότισσες της υφηλίου φτωχαίνουν και στερούνται ίσων ευκαιριών με τους άνδρες συναδέλφους τους. Στην Αφρική για παράδειγμα, αν και η παραγωγή τροφής είναι, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν εξολοκλήρου γυναικεία υπόθεση, οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 1% της καλλιεργούμενης γης, ενώ βιώνουν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις (λιγότερο από το 10% των χρηματοδοτήσεων που δίδονται συνολικά σε μικρομεσαίους αγρότες), νέες τεχνολογίες και λιπάσματα, βάσει στατιστικών στοιχείων του Ερευνητικού Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης. 

Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει σημαντική υστέρηση. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα, το 42% του αγροτικού πληθυσμού είναι γυναίκες. Ωστόσο, σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι γυναίκες είναι ιδιοκτήτριες μονάδων αγροτικής παραγωγής (στοιχεία: Παγκόσμια Ένωση Αγροτών). 

Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν οι γυναίκες παγκοσμίως ελάμβαναν την ίδια εκπαίδευση με τους άντρες, οι αποδόσεις της αγροτικής γης θα αυξάνονταν κατά 22%.
Κατά την ίδια πηγή, αν οι γυναίκες της υπαίθρου είχαν ίση πρόσβαση με τους άντρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις οικονομικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις και τις αγορές, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκατ. άτομα. 

Σύμφωνα με όλους τους παραπάνω φορείς, ο ρόλος της αγρότισσας παγκοσμίως πρέπει να ενισχυθεί και να βοηθηθεί. 
Στις 15 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας, που καθιερώθηκε το 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να υπενθυμίζει κάθε χρόνο τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία.

Read More »
15 Oκτωβρίου - «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας»  15 Oκτωβρίου - «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016 Rating: 5

Σελίδες