Κίνημα της πετσέτας: Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα ανομίας σε παραλίες – Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Κίνημα της πετσέτας: Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα ανομίας σε παραλίες – Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτεςΜετά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες για τα φαινόμενα ανομίας σε παραλίες πολλών νησιών της Ελλάδας η κυβέρνηση προχώρησε σε παρέμβαση κι ενώ αρχίζει να γιγαντώνεται το «κίνημα της πετσέτας».
Σαρωτικοί έλεγχοι σε παραλίες μετά τις καταγγελίες του «κινήματος της πετσέτας»

Όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

«Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και συνεχίζει:

«Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 - 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές».
Δήλωση Χατζηδάκη

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».
Νέες καταγγελίες για την Πάρο: Έως 120 ευρώ για μια ξαπλώστρα!

Την παρουσία σωματοφυλάκων στις παραλίες της Πάρου που διώχνουν τους πολίτες κατήγγειλε μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.

«Κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. "Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει" είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηρίζονται στη μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο», είπε ο Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Ο δήμαρχος απαντά “δεν έχουμε αρμοδιότητα” το οποίο το θεωρώ επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση» επισήμανε ο κ. Γεωργούσης, καταγγέλλοντας πως «είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε».
Έως τα 120 ευρώ έχει φτάσει η τιμή της ξαπλώστρας

Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία. Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης σε ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

Ως προς τη στάση των αρχών στο όλο ζήτημα ο κ. Γεωργούσης ανέφερε τα εξής. «Η αστυνομία, οι αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα, θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής αρχής ή την ενθάρρυνση του Δήμου. (…) Ο δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν».

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Οικολογικής Ομάδας το απόγευμα, ανέφερε ο κ. Γεωργούσης, οι οποίοι θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


Read More »
Κίνημα της πετσέτας: Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα ανομίας σε παραλίες – Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες Κίνημα της πετσέτας: Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα ανομίας σε παραλίες – Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Τόλης Παππάς: "Γιατί με τον Αντώνη..."

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Τόλης Παππάς: "Γιατί με τον Αντώνη..."


Φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου στην πανέμορφη πόλη μας, με το συνδυασμό «ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα» του οποίου ηγείται ο Αντώνης Μπέζας.
Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά του, γνωρίζοντας τον άνθρωπο, τον επιστήμονα και τον πολιτικό.
Υπηρετήσαμε και οι δύο στο Δήμο Ηγουμενίτσας, από διαφορετικές θέσεις, έχοντας άριστη συνεργασία και αμοιβαία εκτίμηση.
Γνωρίζω τις ικανότητές του, την αποτελεσματικότητά του και το όραμά του για το Δήμο.
Η εμπειρία αυτή μου έχει διδάξει τη σημασία της ακρόασης των πολιτών και της αναζήτησης λύσεων που θα προάγουν το γενικό συμφέρον και την ευημερία του συνόλου της κοινότητάς μας.
Έχοντας μεγαλώσει εδώ, αισθάνομαι έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ηγουμενίτσα και τους συμπολίτες μου.
Γνωρίζω καλά τα προβλήματα της καθημερινότητας και τη συνεχή προσπάθεια που χρειάζεται για να τα βελτιώσεις.

Φίλες και φίλοι,
Συμμετέχοντας στο συνδυασμό του Αντώνη Μπέζα, μαζί με τους νέους και δυναμικούς συνυποψήφιούς μου, θα εργαστούμε από κοινού για τη δημιουργία μιας Δημοτικής Αρχής, η οποία θα βρίσκεται σε θέση να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, βελτιωμένες υπηρεσίες, αλλά και ποιότητα ζωής σε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την ευημερία και την ανάπτυξη.
Με την υποστήριξή σας μπορούμε να φέρουμε αλλαγές και να πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την Ηγουμενίτσας ΜΠΡΟΣΤΑ.
Για τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, ζητώ τη στήριξή σας.
ΜΑΖΙ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!!!

Η ταπεινότητα σε κάνει σπουδαίο...
Ο σεβασμός σε κάνει άνθρωπο...
Η ειλικρίνεια σε κάνει ξεχωριστό...
Η απλότητα σε κάνει μοναδικό...


Απόστολος (Τόλης) Παππάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
"ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα"
Υπ. Δήμαρχος Αντώνης Μπέζας
Read More »
Τόλης Παππάς: "Γιατί με τον Αντώνη..." Τόλης Παππάς: "Γιατί με τον Αντώνη..." Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Πολίτες α΄ και β΄ κατηγορίας

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Πολίτες α΄ και β΄ κατηγορίας


Οι καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό είναι πάντα η ανάσα ξεκούρασης για εμάς τους αποδήμους και περιμένουμε με αγωνία και χαρά την ώρα που θα φτάσουμε στον αγαπημένο μας τόπο! Όταν όμως σε περιμένει ο κατεστραμμένος (εδώ και χρόνια) δρόμος, με καταπτώσεις και λακούβες, με κακή ορατότητα από τη πυκνή βλάστηση και ότι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί όλη αυτή η κατάσταση, φεύγει η πρώτη χαρά. Δυστυχώς, σχεδόν το συνηθίσαμε τόσα χρόνια, μαζί με τις διάσπαρτες «τσάτρα πάτρα» μπαλωμένες λακούβες και την αδιαφορία για την επισκευή του οδικού δίκτυου της περιοχής μας γενικότερα. Φέτος όμως έζησα μια άλλη έκπληξη…

Φτάνοντας μέσα στο χωριό αντίκρισα την δεύτερη εικόνα εγκατάλειψης… πνιγμένο μες τα χορτάρια, ακαθάριστο, σε μία περίοδο που το μέλημα όλων είναι η μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς, πόσο μάλλον η αγωνία τι θα γίνει αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Το πιο δυσάρεστο όμως ήταν ότι επισκεπτόμενη γειτονικά χωριά, είδα να είναι καθαρισμένα τα χόρτα και οι δρόμοι καθαροί. Ενημερώθηκα ότι είχαν καθαριστεί από την σχετική υπηρεσία του δήμου, όπως κάθε τέτοια εποχή. Κάτι που δεν έγινε στο δικό μας χωριό.

Και αναρωτιέμαι… Οι κάτοικοι των χωριών χωρίζονται σε κατηγορίες; Υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα χωριά; Οι ανάγκες μας εκτιμούνται αναλόγως των σχέσεων προέδρου και δημάρχου; Δεν έπρεπε να είναι ΟΛΑ τα χωριά του δήμου μας καθαρισμένα και να μην κινδυνεύει κανένας μας;

Ξέρω, δεν θα λάβω καμία απάντηση από εκείνους που πρέπει να μου απαντήσουν. Αν υπάρχει μια απάντηση είναι ότι σε όσα χωριά υπάρχει ακόμη ο εθελοντισμός των κατοίκων, μπορεί και κρύβεται καλά η αδιαφορία της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το χωριό είναι πλέον καθαρισμένο, έπειτα από προσωπική εργασία του προέδρου μας. Και οι επόμενοι επισκέπτες του χωριού θα το βρουν όπως πρέπει να είναι, αγνοώντας ότι η δημοτική αρχή μας έχει κατατάξει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Καραολανίδου Παναγιώτα
Γαρδίκι Φιλιατών
Read More »
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Πολίτες α΄ και β΄ κατηγορίας ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Πολίτες α΄ και β΄ κατηγορίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Στο συνδυασμό του Παναγιώτη Νταή η Βασιλική Τσώτου

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Στο συνδυασμό του Παναγιώτη Νταή η Βασιλική Τσώτου

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε και επίσημα την υποψηφιότητα της Βασιλικής Τσώτου με το Συνδυασμό "Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης".
Συστρατευόμαστε στον κοινό
αγώνα για την ανάπτυξη του τόπου μας και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Στο συνδυασμό του Παναγιώτη Νταή η Βασιλική Τσώτου Στο συνδυασμό του Παναγιώτη Νταή η Βασιλική Τσώτου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΛΑΣ, τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Δεν υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΛΑΣ, τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
\


Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που αναφέρεται σε σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών εντός της ΕΛΑΣ, οι οποίες ανάγκασαν το Αρχηγείο του Σώματος να εκδώσει «εμπιστευτικό έγγραφο», καλώντας αξιωματικούς «να μαζευτούν», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι διαψεύδουν ότι υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά.
 Και τονίζουν ότι το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛΑΣ να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Καταλήγοντας οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι «αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛΑΣ».Read More »
Δεν υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΛΑΣ, τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δεν υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΛΑΣ, τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Ένα «άριστα» και ένα «καμπανάκι» από τους επισκέπτες της Ηπείρου

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Ένα «άριστα» και ένα «καμπανάκι» από τους επισκέπτες της ΗπείρουΈνα άριστα αλλά και ένα καμπανάκι περιέχει για την Ήπειρο το στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ που αφορά στην τουριστική κίνηση του Ιουνίου.

Το άριστα αφορά τον δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών και το καμπανάκι τη σχέση παρεχόμενων υπηρεσιών και τιμών.

Η Ήπειρος κατέχει την υψηλότερη θέση ικανοποίησης με τον δείκτη να ανέρχεται στο 92% και ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 91%. Η Ήπειρος βρίσκεται και ψηλότερα από τις Κυκλάδες που κατέχουν την πρώτη θέση για τη νησιωτική Ελλάδα με δείκτη 91%.

Η Ήπειρος με βάση τις αξιολογήσεις του Ιουνίου βρίσκεται χαμηλά στην κατηγορία ποιότητας- τιμής, κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά και σίγουρα αποτελεί ένα καμπανάκι για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία με 94%, στη δεύτερη θέση η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα με 88% αντίστοιχα.

Ακολουθεί η Ήπειρος με 83% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Αττική με 80%.

Στην κατηγορία δωματίου στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ήπειρος με 93%, στη δεύτερη θέση η Στερεά Ελλάδα με 89% και στην τρίτη θέση η Πελοπόννησος με 87% αντίστοιχα. Έπονται η Θεσσαλία με 86%, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία με 85% αντίστοιχα η Δυτική Ελλάδα με 84% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται και Αν. Μακεδονία και Θράκη με 81%.

Στο κριτήριο της εξυπηρέτησης στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία με 98%, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλία με 96% και στην τρίτη θέση η Στερεά Ελλάδα με 95%. Έπονται με 93% η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος με 92% και η Κεντρική Μακεδονία με 91%. Ακολουθεί η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 88% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Αττική με 84%.

Στο κριτήριο της καθαριότητας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα με 95%, στη δεύτερη θέση η Ήπειρος με 93% και στην τρίτη θέση Κεντρική Μακεδονία με 92%. Έπονται η Αττική με 91%, η Δυτική Ελλάδα με 90% και η Πελοπόννησος με 88% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 82%.

Στο κριτήριο της τοποθεσίας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα με 93%, στη δεύτερη θέση η Ήπειρος με 92% και στην τρίτη θέση η Αν. Μακεδονία και Θράκη και η Πελοπόννησος με 91%. Έπονται η Αττική με 90%, με 89% η Δυτική Ελλάδα και με 88% η Κεντρική Μακεδονία.


Read More »
Ένα «άριστα» και ένα «καμπανάκι» από τους επισκέπτες της Ηπείρου Ένα «άριστα» και ένα «καμπανάκι» από τους επισκέπτες της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Προαναγγελία Γεωργιάδη: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Προαναγγελία Γεωργιάδη: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιλιβάκη, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου, κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο διενεργούσε έλεγχο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός παρακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου και ενημερώθηκαν για τη χρήση των online ψηφιακών συσκευών, τύπου tablet, η οποία διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιθεωρητών, καθώς εξασφαλίζει τον ταχύ και αποτελεσματικό επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων της επιχείρησης και των εργαζομένων, με άμεση καταχώρηση του ψηφιακού δελτίου ελέγχου.

Μετά την επίσκεψη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Μία από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα πολιτική εργασία του υπουργείου Εργασίας ήταν να ενθαρρύνουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και να την ενισχύσουμε προμηθεύοντας σε όλους τους ελεγκτές ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία, τα επονομαζόμενα tablet. Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι οι έλεγχοι να γίνονται γρηγορότερα άρα, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους εφόσον ο κάθε έλεγχος θα γίνεται σε λιγότερο χρόνο. Επίσης, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η διαφάνεια καθώς όλα γίνονται αυτόματα. Η Επιθεώρηση Εργασίας λαμβάνει αυτόματα το φύλλο ελέγχου και άρα, κανείς δεν μπορεί μετά να πάει να αλλάξει οτιδήποτε».

«Και βεβαίως, να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία στην "Εργάνη" και σε όλα τα πληροφοριακά μας συστήματα έχουν ελεγκτές σε πρώτο χρόνο. Άρα, κερδίζουμε σε ταχύτητα, κερδίζουμε σε διαφάνεια, κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω, έχουμε κάνει την παρουσία μας αισθητή και στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές που ήταν ένα μόνιμο αίτημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν και δική μου ενθάρρυνση να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ένταση», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ».
Read More »
Προαναγγελία Γεωργιάδη: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ Προαναγγελία Γεωργιάδη: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Από την ομάδα των παραπάνω από 1000 υπογραφόντων Σχετικά με τις εξελίξεις ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Από την ομάδα των παραπάνω από 1000 υπογραφόντων
Σχετικά με τις εξελίξεις ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣΚλείνουνε 3 εβδομάδες από την κινητοποίηση που ξεκινήσαμε με τη συλλογή υπογραφών, με αίτημα την ανάκληση της απόφασης από τη μεριά του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας εναντίων της παραχώρησης άδειας εγκατάστασης καντίνας, ομπρελών και ξαπλωστρών στην τελευταία ελεύθερη παραλία της ΕΛΙΑΣ.

Σ αυτό το διάστημα μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα τα οποία θα τα αναφέρουμε συνοπτικά για την πληρέστερη ενημέρωση όλων των πολιτών.

Το σχετικό υπόμνημα έτυχε μαζικής αποδοχής με υπογραφές άνω των 1.000

Με αυτό το ισχυρό όπλο στα χέρια μας και με το δίκιο με το μέρος μας ξεκινήσαμε μια σειρά από ενέργειες με επισκέψεις και κατάθεση του σχετικού υπομνήματος στις παρακάτω αρχές και υπηρεσίες με το καθολικό αίτημα για ελεύθερη παραλία αλλά και με το δεδομένο ότι η εγκατάσταση της σχετικής καντίνας είναι παράνομη.

Και το λέμε αυτό με βεβαιότητα γιατί, όπως προβλέπεται από τη σχετική Κ.Υ.Α, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ως τροχήλατη μετακινούμενη καντίνας, αλλά είχε χαρακτήρα σταθερής κατασκευής.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπ’ αριθμόν 10/2023 εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους Εισαγγελείς της Χώρας, απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου είναι άμεσα κατεδαφιστέα και γι΄ αυτό πρέπει να μεριμνά η αρμόδια εισαγγελική αρχή με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παρόλα αυτά, αν και ο ιδιοκτήτης έχει αποσύρει τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες κάτω από την γενική κατακραυγή, η καντίνα είναι ακόμα εκεί, γιατί άραγε;

Ας απαντήσει η Εισαγγελική Αρχή Θεσπρωτίας, η οποία ήταν και η πρώτη αρχή στην οποία απευθυνθήκαμε.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε δυο φορές την Κτηματική Υπηρεσία Θεσπρωτίας, η οποία, υπό την ιδιότητά της ως κατόχου της σχετικής έκτασης που παραχώρησε στον δήμο Ηγουμενίτσας προς εκμετάλλευση και ως εκ τούτου, έχει την ευθύνη σχετικού ελέγχου για το αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις της σχετικής ΚΥΑ.

Επίσης, απευθυνθήκαμε στο Τμήμα υγιεινής, για τους ίδιους λόγους συν το στοιχείο της επιβάρυνσης στο περιβάλλον από τα λήμματα αν έμπαινε σε λειτουργία.

Επισκεφτήκαμε την Διεύθυνση Δασών, για κοπή κλαριών και τοποθέτηση μέσα στα δέντρα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας προς ενημέρωση για διαπιστωμένες παρανομίες.

Πήγαμε στην διεύθυνση συγκοινωνιών προς ενημέρωση μας αν είχε ταξινομηθεί η καντίνα - δεν είχε – και στον Αντί περιφερειάρχη Θεσπρωτίας ως προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας Θεσπρωτίας και ως προϊστάμενος της πολικής προστασίας του Νομού.

Και φυσικά στην Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, όπου και απαιτήσαμε τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου προς συζήτηση του θέματος με βάση το αίτημα μας για ανάκληση της σχετικής απόφασης παραχώρησης προς εκμετάλλευση και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που με βάση τον κανονισμό έπρεπε ο ίδιος να δεχτεί να μπει ως θέμα για συζήτηση συναντήσαμε άρνηση και τελικά μπήκε στην ημερήσια διάταξη μετά από παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής συσπείρωσης.
Η Δημοτική αρχή κατά πλειοψηφία, αγνοώντας, τόσο την κείμενη νομοθεσία αλλά και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 38609 ΕΞ 2023 - ΦΕΚ 1432/Β/10-3-2023, όσο και τις πάνω από 1000 υπογραφές, την μαζική συμμετοχή των πολιτών στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου, αν και εκλεγμένη από τους κατοίκους του Δήμου, καταψήφισε το αίτημα μας.

Επικαλέστηκε, γενικά και αόριστα, τη δυνατότητα παραχώρησης που της παρέχει η σχετική νομοθεσία, αγνοώντας προκλητικά την γενική δυσφορία που υπάρχει για την απόφαση αυτή και όχι μόνο, αλλά και την υποχρέωση της, πέρα από το νόμιμο της εκάστοτε παραχώρησης, περί ελέγχου για την τήρηση των όρων αυτής, προς αποτροπή αυθαιρεσιών από πλευράς επιχειρηματιών, που είναι πρόδηλες στην πλειοψηφία των παραλιών του Ν. Θεσπρωτίας. Υποχρέωση, που απορρέει ευθέως από το άρθρο 10 της ΚΥΑ που είναι εν ισχύ.

Αγνόησε παντελώς ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης από την γενικευμένη και άναρχη παραχώρηση όλων των παραλιών στην επιχειρηματική δράση, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι να φορτώνονται με οικονομικό κόστος, εξαιτίας του στοιχείου της αναρχίας που επικρατεί με τις σχετικές αυθαιρεσίες, απαγορεύσεις ελεύθερης διέλευσης προς την παραλία, και άλλες παρανομίες που λαμβάνουν χώρα επανειλημμένως εδώ και χρόνια, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και πολιτικές αρχές «να κλείνουν μάτια και αυτιά» στο όνομα της λεγόμενης τουριστικής ανάπτυξης.

Επομένως, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και καλούμε για μια ακόμα φορά τόσο την Κτηματική Υπηρεσία, όσο τον ΟΛΗΓ ΑΕ και την Δημοτική αρχή, να επανεξετάσει όλες αυτές τις παραχωρήσεις και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν κατά πόσο οι όποιες άδειες που έχουν παραχωρηθεί τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου – [ ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες, καθώς και κάλυψη μόνο του 50% της εκάστοτε παραλίας από την εκάστοτε επιχείρηση, ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της]-, σε όλες τις παραλίες των κατοίκων γιατί υπάρχουν και φαινόμενα αυθαιρεσιών από τους κατόχους με αποτέλεσμα το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος για τους λουόμενος άλλα και εν τέλει την εν τοις πράγμασι παράνομη απαγόρευση εισίδου σε πολλές περιπτώσεις.

Ως εδώ! Έχουμε πληρώσει ήδη πάρα πολλά!

Η ξεκούραση, η αναψυχή, οι παραλίες, οι θάλασσες δεν είναι εμπορεύματα, είναι δικαίωμά μας!

· Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες.

· Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών στις παραλίες που θα παρέχονται δωρεάν στο λαό.

Επισημαίνεται ότι, το παρόν κείμενο θα σταλεί προς δημοσίευση και θα κοινοποιηθεί επίσης, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Read More »
Από την ομάδα των παραπάνω από 1000 υπογραφόντων Σχετικά με τις εξελίξεις ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Από την ομάδα των παραπάνω από 1000 υπογραφόντων Σχετικά με τις εξελίξεις ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Eπαναστατική χημειοθεραπεία σκοτώνει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους και όχι τα υγιή κύτταρα!

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Eπαναστατική χημειοθεραπεία σκοτώνει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους και όχι τα υγιή κύτταρα!


Επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν στοχευμένη χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell Chemical Biology» εξηγούν πώς πήραν μια πρωτεΐνη, το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA) , που κάποτε θεωρούνταν πολύ δύσκολη για στοχευμένη θεραπεία, και ανέπτυξαν σε προκλινική έρευνα μια στοχευμένη χημειοθεραπεία που φαίνεται να εξοντώνει όλους τους συμπαγείς όγκους.

Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν διέκοψε τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη θεραπεία που σταματά τον καρκίνο να λειτουργεί σε ζώα και σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπους.


Read More »
Eπαναστατική χημειοθεραπεία σκοτώνει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους και όχι τα υγιή κύτταρα! Eπαναστατική χημειοθεραπεία σκοτώνει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους και όχι τα υγιή κύτταρα! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Market Pass, τρεις μήνες σε μία δόση τον Οκτώβριο

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Market Pass, τρεις μήνες σε μία δόση τον Οκτώβριο
Σε μια δόση στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να λάβουν 2,8 εκατ. νοικοκυριά ολόκληρο το ποσό του market pass 2, το οποίο συνολικά φθάνει τα 300 ευρώ και καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Με την ακρίβεια να επιμένει σε βασικά είδη διατροφής παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, το μέτρο παρατείνεται για ακόμα τρεις μήνες χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.

Μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορο-δηλώσεων η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων από όσους δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει στον πρώτο κύκλο του market pass απορρίφθηκε.

Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.


Read More »
Market Pass, τρεις μήνες σε μία δόση τον Οκτώβριο Market Pass, τρεις μήνες σε μία δόση τον Οκτώβριο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Παράταση στις δηλώσεις μισθώσεων που έχουν λήξει

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Παράταση στις δηλώσεις μισθώσεων που έχουν λήξειΠαρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2023 η προθεσμία για τη δήλωση των μισθώσεων που έχουν λήξει έως τα τέλη του 2022, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως ορίζεται στην απόφαση «Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Αυγούστου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ».

Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις συνοδεύονται με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet το μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου από τον εκμισθωτή. Όλες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μήνα από την έναρξη της μίσθωσης.

Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για τη δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα. Επίσης, υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης γης ή ακινήτων υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά την υποχρέωση θεώρησής τους, δεν υποβλήθηκαν στη ΔΟΥ για θεώρηση.


Read More »
Παράταση στις δηλώσεις μισθώσεων που έχουν λήξει Παράταση στις δηλώσεις μισθώσεων που έχουν λήξει Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Φοιτητικό επίδομα: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις και τα 1.500-2.000 ευρώ

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Φοιτητικό επίδομα: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις και τα 1.500-2.000 ευρώΕκπνέει αύριο Πέμπτη 3 Αυγούστου η προθεσμία για τους φοιτητές ΑΕΙ και τους καταρτιζόμενους των Δημοσίων ΙΕΚ που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στην εφαρμογή stegastiko.minedu.gov.gr για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ ανά φοιτητή ή 2.000 ευρώ ανά άτομο όταν επιλεχθεί η συγκατοίκηση και η καταβολή θα γίνει το φθινόπωρο.


Read More »
Φοιτητικό επίδομα: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις και τα 1.500-2.000 ευρώ Φοιτητικό επίδομα: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις και τα 1.500-2.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Τραυματίστηκε ηλικιωμένος σε τροχαίο στο λιμάνι της Κέρκυρας

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Τραυματίστηκε ηλικιωμένος σε τροχαίο στο λιμάνι της ΚέρκυραςΤροχαίο ατύχημα σημειώθηκε επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, στον κόμβο του νέου λιμένα Κέρκυρας, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 82χρονος, ενώ κινούταν επί της ανωτέρω οδού, προσέκρουσε σε όχημα με οδηγό έναν 55χρονο.


Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 82χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας.


Read More »
Τραυματίστηκε ηλικιωμένος σε τροχαίο στο λιμάνι της Κέρκυρας Τραυματίστηκε ηλικιωμένος σε τροχαίο στο λιμάνι της Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher από τη ΔΥΠΑ για αγορά βιβλίων

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher από τη ΔΥΠΑ για αγορά βιβλίων


Σήμερα, Τετάρτη 02.08.2023 και ώρα 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2023.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τις 06.08.2023 και ώρα 23:59.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου.

Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Επιταγές αγοράς βιβλίων

Δικαιούχοι είναι:
εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
εργαζόμενοι ασφαλισμένοι λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-epitagon-agoras-biblion

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Πάροχοι επιταγών αγοράς βιβλίων.

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι που θέλουν να κάνουν αίτηση για πολλά υποκαταστήματα πρέπει να έχουν κωδικούς ΔΥΠΑ. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/deltia-bivlion

Read More »
Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher από τη ΔΥΠΑ για αγορά βιβλίων Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher από τη ΔΥΠΑ για αγορά βιβλίων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σουλίου τον Αύγουστο

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σουλίου τον Αύγουστο


Read More »
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σουλίου τον Αύγουστο Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σουλίου τον Αύγουστο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Να μείνει ελεύθερη η παραλία στην «Ελιά» Έφυγαν οι ομπρελοξαπλώστρες να φύγει και η καντίνα

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Να μείνει ελεύθερη η παραλία στην «Ελιά»
Έφυγαν οι ομπρελοξαπλώστρες να φύγει και η καντίνα

Όταν ο λαός έρχεται στο προσκήνιο, μπορεί με τον αγώνα του να έχει αποτελέσματα.

Η κινητοποίηση των πολιτών, η πρωτοφανής μαζική λαϊκή παρέμβαση με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού συμπολιτών και νεολαίας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/7, η Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στις 26/7, η δημιουργία «Κίνησης Πολιτών για ελεύθερη παραλία στην Ελιά», είχαν σαν αποτέλεσμα να φύγουν οι ομπρελοξαπλώστρες από την παραλία που είχαν εγκατασταθεί, χωρίς καμιά άλλη άδεια, πέρα από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την παραχώρηση από τον Δήμο της τελευταίας ελεύθερης παραλίας

Η Δημοτική Αρχή στριμωγμένη από την παρουσία του κόσμου στο Δ.Σ. και απογυμνωμένη από επιχειρήματα, προέβη σε λεκτικούς ελιγμούς, αναγκάστηκε να μιλήσει για ελέγχους κλπ., για να τα ανακαλέσει όλα αυτά, μετά από 4 μέρες με μια απαράδεκτη Ανακοίνωση που λέει, «ούτε γάτα ούτε ζημιά», «δεν τρέχει τίποτε», «αξιοποίηση παραλιών», «θέσεις εργασίας», «έσοδα» 1.134,00€ (!) κλπ. Όσο για τους «ελέγχους», παραπέμπονται στην ….Κτηματική Υπηρεσία, δηλαδή στις καλένδες.

Η παραχώρηση αυτή έγινε με βάση την νομοθεσία που έχει εμπλουτισθεί από όλες τις κυβερνήσεις και την οποία με ευχαρίστηση εφαρμόζουν οι Δημοτικές Αρχές, που προβλέπει την «αξιοποίηση των παραλιών» - εκποίηση «αντί πινακίου φακής» στους ιδιώτες - όλων των παραλιών άνω των 150 τετραγωνικών, μέτρων!!!

Και μετά έρχεται το όργιο των αυθαιρεσιών, που οδηγεί στην πλήρη κατάληψη των παραλιών από τους επιχειρηματίες, που τις κάνει απροσπέλαστες για τους πολίτες ή στην πρόσβαση σε αυτές με κάμποσα «εβρόπουλα».

Προεκλογική αναδίπλωση ή υποχώρηση, η απομάκρυνση των ομπρελοξαπλωστρών;

Ό,τι και να είναι, αποτελεί κατάκτηση της πλατιάς, μαζικής παρέμβασης του κόσμου. Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε με ό,τι έχουμε σχεδιάσει.

Έτσι το Σάββατο το απόγευμα, 29/7, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών και νεολαίας, η προγραμματισμένη από την «Κίνηση Πολιτών» παρέμβαση για την περιφρούρηση της παραλίας, με προσυγκέντρωση και ανάρτηση πανό στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας Πλαταριάς, πορεία προς τον χώρο της παραλίας, με το σύνθημα «Κυβερνήσεις, Δήμοι, επιχειρηματίες -Κάτω τα χέρια από τις παραλίες», ανάρτηση πανό στην καντίνα που δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί, μοίρασμα της Ανακοίνωσης της Κίνησης στους λουομένους, αναρτήσεις ενημερωτικών ανακοινώσεων στην παραλία και συγκέντρωση - ενημέρωση - συζήτηση για τα παραπέρα βήματα της Κίνησης. Η κινητοποίηση κρίθηκε από όλους ικανοποιητική, ενώ στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της προοπτικής και της διεύρυνσης της Κίνησης και του αγώνα

Ταυτόχρονα έχουν αναρτηθεί πανό στην πόλη, έχει δημιουργηθεί ψηφιακή πύλη «Παραλία Ελιά», για πρόσβαση και οριζόντια σύνδεση των πολιτών, η Κίνηση ετοιμάζεται για καταγγελίες σε όλες τις υπηρεσίες για ελέγχους σε αυτή και σε όλες τις παραλίες και προγραμματίζει νέα Λαϊκή Συνέλευση για τις περαιτέρω δράσεις της.

Δεν επαναπαυόμαστε! Καλούμε όλους τους πολίτες να πλαισιώσουν την «Κίνηση Πολιτών για να μείνει ελεύθερη η παραλία Ελιά», να διευρύνουν με τη συμμετοχή τους την επιτροπή, να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν όποια κίνηση κατάληψης της παραλίας και να επικοινωνούν με την επιτροπή στο e-mail : elefterielia@gmail.com

Είμαστε αντίθετοι στην νομοθεσία και στις πολιτικές κυβερνήσεων και Δήμων, για πλήρη εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού, για παραλίες ελεύθερες, από την ανεξέλεγκτη ολοκληρωτική επιχειρηματική κερδοσκοπία

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι σε όλη τη χώρα δημιουργούνται κινήσεις πολιτών για ελεύθερες παραλίες (Πάρος, Λήμνος κλπ.) ενάντια στον «πολιτισμό της κυριαρχίας της ξαπλώστρας».· ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΗΝ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ
· ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠ΄ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ
· ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ»
· ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΙΑ»
Read More »
Να μείνει ελεύθερη η παραλία στην «Ελιά» Έφυγαν οι ομπρελοξαπλώστρες να φύγει και η καντίνα Να μείνει ελεύθερη η παραλία στην «Ελιά» Έφυγαν οι ομπρελοξαπλώστρες να φύγει και η καντίνα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Μάγος και παιδικά παιχνίδια στην Λευκή Νυχτα

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Μάγος και παιδικά παιχνίδια στην Λευκή ΝυχταΓιατι η 4η Λευκή Νύχτα αφορά και τους μικρούς μας φίλους !!!

Στον Χώρο της Λαϊκής Αγοράς θα παίξουμε όμορφα παιχνίδια και θα εντυπωσιαστούμε από τον Ξακουστό Μάγο
Στις 4 Αυγούστου μετα της 20:00


Read More »
Μάγος και παιδικά παιχνίδια στην Λευκή Νυχτα Μάγος και παιδικά παιχνίδια στην Λευκή Νυχτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια : Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σουλιου

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια : Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σουλιου


Υπογράφηκε και επίσημα σήμερα στο Δημαρχείο Σουλίου η συναφθείσα σύμβαση προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού δημοπράτησης 3.087.246,60 € (συμπερ. Φ.Π.Α.), η οποία εντάχθηκε στις 12/01/2022 για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Βασικός σκοπός της εν λόγω προμήθειας-εγκατάστασης είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η εξοικονόμηση ενέργειας των υποδομών ύδρευσης, η παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του δικτύου ύδρευσης καθώς και η προστασία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουλίου από πλημμυρικά φαινόμενα με το φυσικό αντικείμενο της πράξης να περιλαμβάνει:

   Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του κάτωθι εξοπλισμού:Είκοσι εννέα (29) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Ενέργειας (Τ.Σ.Ε.Ε.) και Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.) για τη διαχείριση και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, ποιότητα, κατανάλωση και ενέργεια). Στις γεωτρήσεις θα τοποθετηθούν αντλητικά συστήματα νέας γενιάς υψηλού βαθμού απόδοσης και χαμηλότερης κατανάλωσης.
Ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε) που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα από όλα τα Σημεία Ελέγχου.
Φορητό Εξοπλισμό (Φ.Σ.) μέτρησης παροχής, ανίχνευσης διαρροών, μέτρησης ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών πόσιμου νερού, κλπ.
Ενός (1) Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρικών φαινομένων.
Παράδοση σε θέση λειτουργίας του συνολικού συστήματος, δοκιμαστική λειτουργία τριών (3) μηνών και εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσίας.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του Δήμου Σουλίου μέσω της εγκατάστασης του περιγραφόμενου συστήματος είναι:

Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των υφιστάμενων αντλιοστασίων με χρήση εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας.
Εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων μέτρησης και καταγραφή των μετρούμενων τιμών των ηλεκτρολογικών παραμέτρων κάθε αντλιοστασίου (τάση, ρεύμα, ασυμμετρία, άεργη ενέργεια κλπ), καθώς και των μετρούμενων τιμών στάθμης, παροχής, πίεσης, ποιότητας, λειτουργίας αντλιών κλπ. σε 24ωρη βάση.
Διαχείριση της πίεσης των εσωτερικών δικτύων μέσω της διαχείρισης της τροφοδοσίας από τις βασικές υποδομές, ο άμεσος και ακριβής εντοπισμός της ύπαρξης διαρροών και η ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης και της ποσότητας του διαρρέοντος νερού.
Παρακολούθηση των κρίσιμων ποιοτικών χαρακτηριστικών του παρεχόμενου νερού στο εσωτερικό δίκτυο και ανάπτυξη ενός δικτύου πληροφόρησης πραγματικού χρόνου σχετικά με τη μέτρηση των βασικών φυσικοχημικών παραμέτρων στις δεξαμενές.
Αναγνώριση των ποιοτικών και ποσοτικών διαφοροποιήσεων του παρεχόμενου προς κατανάλωση νερού, για την έγκαιρη προειδοποίηση και λήψη μέτρων για την προστασία των υδρευόμενων πολιτών και η εφαρμογή των διεθνώς αποδεκτών πρακτικών βασικής απολύμανσης μέσω ολοκληρωμένων και αυτόματων συστημάτων χλωρίωσης στις δεξαμενές του δικτύου.
Εξασφάλιση τηλεμετάδοσης των δεδομένων και τηλεχειρισμού των συστημάτων για βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους και υτόματη ρύθμισή τους ανάλογα με τις ισχύουσες συνθήκες.
Αξιολόγηση της υλοποίησης και επάρκειας των μεθοδολογικών προτύπων σε ανταπόκριση με τις τοπικές ανάγκες και τις νομοθετικές απαιτήσεις.
Εγκατάσταση ενός υποστηρικτικού μηχανισμού διασφάλισης της ποιότητας του νερού για την ανάπτυξη του αισθήματος εμπιστοσύνης στους καταναλωτές και τη μεγιστοποίηση του σεβασμού στο πολύτιμο αγαθό και στους φορείς διαχείρισής του.

Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Σουλίου κ. Ιωάννη Σπ. Καραγιάννη, αφενός, ενεργώντας ως εκπρόσωπος του Δήμου και των κων Μιχαήλ Κανελλόπουλου του Θεοδώρου και Ιωάννη Κόκκοτου του Φωτίου, αφετέρου, νόμιμων εκπροσώπων της ανώνυμης εταιρίας ASEA BRΟWN BOVERI ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ και με το διακριτικό τίτλο «ΑΒΒ Α.Ε» και η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε είκοσι επτά (27) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της.


Read More »
Υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια : Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σουλιου Υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια : Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σουλιου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Ο Floris Schaap νέος προπονητής του Θεσπρωτού

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Ο Floris Schaap νέος προπονητής του Θεσπρωτού


Συνεδρίασε η επιτροπή μεταγραφών του Θεσπρωτού για την νέα ποδοσφαιρική περίοδο, αποτελούμενη από τους Κώστα Κάλλος, Παρασκευά Βλάχος, Καρακίτσος Γεώργιο και Μητσέλο Αλεξανδρο.
Η απόκτηση ντόπιων παιχτών είναι στην προτεραιότητα του Θεσπρωτού για την νέα περίοδο.
Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις βγαίνουν μέσω δελτίων τύπου, πληροφορίες αναφέρουν οτι ο νέος προπονητής του Θεσπρωτού θα είναι ο Floris Schaap, με Πορτογαλική υπηκοότητα, και με βοηθό τον Βαγγελη Καλλο ο οποίος παραμείνει στο πόστο του για 4η συνεχόμενη χρονιά.
Ο Χουάν Ρότσα παραμένει στην ομάδα, ως υπεύθυνος του προπονητικού τιμ στην πρώτη ομάδα καθώς και στις ακαδημίες της.
Η προετοιμασία θα ξεκινήσει 9 Αυγούστου.

Read More »
Ο Floris Schaap νέος προπονητής του Θεσπρωτού Ο Floris Schaap νέος προπονητής του Θεσπρωτού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό


Ανώνυμη εμπορική εταιρεία με έδρα την Ηγουμενίτσα αναζητά να προσλάβει για την στελέχωση των τμημάτων της τις παρακάτω ειδικότητες: 
1) Βοηθό λογιστή 
2) Γραμματειακή υποστήριξη με γνώση η/υ 
3) Οδηγός Γ´ κατηγορίας θέσεις μόνιμης απασχόλησης και ικανοποιητικές απολαβές. 

Αποστολή βιογραφικών 
Τηλ. Επικοινωνίας 2665027571
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Ανακοίνωσε το τοπικό της Παραμυθιάς ο Γιάννης Καραγιάννης

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Ανακοίνωσε το τοπικό της Παραμυθιάς ο Γιάννης ΚαραγιάννηςΣυνεχίζουμε ΜΑΖΙ για την επόμενη μέρα!
Καλωσορίζουμε στο συνδυασμό μας τους υποψήφιους για το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Παραμυθιάς!Γκάτζιας Ευάγγελος: Αστυνομικός.
Λιάκος Παύλος: Ελεύθερος Επαγγελματίας-Αυτοκινητιστής.
Μπάμπας Ευάγγελος: Σπουδαστής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Παππά Αθηνά: Δημόσιος υπάλληλος.
Καλή επιτυχία σε όλους!!!


Read More »
Ανακοίνωσε το τοπικό της Παραμυθιάς ο Γιάννης Καραγιάννης Ανακοίνωσε το τοπικό της Παραμυθιάς ο Γιάννης Καραγιάννης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας


Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας
Την Τετάρτη 19 Ιουλίου υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο και τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΑΡΠΕΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΚΕ» η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 103.000,00 ΕΥΡΩ με Φ.Π.Α. 24%.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η κατασκευή νέων κεκλιμένων επιπέδων για την πρόσβαση στα σχολικά κτίρια και στη δημιουργία νέων χώρων υγιεινής ΑμεΑ είτε στην ανακατασκευή των υφιστάμενων. Πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την κατασκευή ραμπών ΑμεΑ και για την ανακατασκευή WC ΑμεΑ. Οι επεμβάσεις θα αφορούν και την κατασκευή ραμπών για την κυκλοφορία από το δρόμο στο πεζοδρόμιο αλλά και εσωτερικά του αύλειου χώρου για την προσέγγιση της κεντρικής εισόδου του σχολείου.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος σε σχετική του δήλωση μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: «Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ισότιμη πρόσβαση στον Δήμο μας, όπου εξετάζουμε ειδικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, με στόχο οι υπηρεσίες και οι υποδομές μας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα από τα άτομα αυτά, συνεχίζουμε στοχευμένα τις παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας τους.
Τον Οκτώβριο του 2021 ξεκινήσαμε τη διαδικασία καταγραφής της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και τον Απρίλιο του 2023 ξεκίνησαν οι έλεγχοι-αυτοψίες στα δημόσια κτίρια αυτής της καταγραφής με προτεραιότητα στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Παράλληλα εκπονήσαμε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων διαδρομών, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση από όλους σε κοινόχρηστους χώρους και κτίρια με κεντρικές λειτουργίες, με έμφαση στο κυριότερο αστικό κέντρο του Δήμου, την Ηγουμενίτσα, καθώς και στους οικισμούς Μαργαρίτι, Νέα Σελεύκεια, Πέρδικα, Πλαταριά και Σύβοτα.
Εκμεταλλευόμενοι τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προχωράμε σε «Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων - ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 8.821.294,06 € με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ καθώς και σε «Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο Δήμο Ηγουμενίτσας» προϋπολογισμού 247.950,00€.
Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας με αναπηρία, καλύτερη και αξιοπρεπέστερη, προχωρώντας έμπρακτα στην υλοποίηση του κύριου στόχου μας, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των ατόμων μειωμένης κινητικότητας, καθιστώντας τη διαβίωσή τους ευκολότερη και με ισότιμες ευκαιρίες».
Read More »
Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Oλοκαύτωμα στη Μίχλα Παραμυθιάς

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Oλοκαύτωμα στη Μίχλα Παραμυθιάς


Το Oλοκαύτωμα της Μίχλας είναι μια τυπική περίπτωση των ολοκαυτωμάτων που είχαν προηγηθεί στο Κεφαλόβρυσο, τη Μουσιωτίτσα, το Κομμένο, την Παραμυθιά, τους Λυγγιάδες, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και την Κλεισούρα, για να περιοριστούμε στις πιο γνωστές από τις δεκάδες εκτελέσεις που έλαβαν χώρα με πρωταγωνιστές μέλη της Βέρμαχτ από το 1943 μέχρι το τέλος της κατοχής. Μικρότερο ως προς την κλίμακα, αλλά πανομοιότυπο ως προς την λογική που διέπει την εγκληματική πράξη: μας πλήττουν οι αντάρτες με την αντιστασιακή τους δράση, θα πληρώσουν οι άμαχοι.

Τόσο απλά και τόσο βάρβαρα.” Με αυτά τα λόγια είχε περιγράψει το ολοκαύτωμα της Μίχλας ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκόντοβος.

Τους 15 νεκρούς του χωριού που έχασαν τη ζωή τους στις 23 Αυγούστου του 1944, κατά την επίθεση των Γερμανών εναντίον ανταρτών στη Μίχλα, τιμούν το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέντε Εκκλησιών, υπό την αιγίδα του Δήμου Σουλίου, με επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί στο Μνημείο των Πεσόντων, την Κυριακή 06 Αυγούστου 2023 στις 10:00 π.μ.


Read More »
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Oλοκαύτωμα στη Μίχλα Παραμυθιάς Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Oλοκαύτωμα στη Μίχλα Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Φοιτητική στέγη: Τι είναι η διαλειμματική μίσθωση που εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Φοιτητική στέγη: Τι είναι η διαλειμματική μίσθωση που εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων


Τη διαλειμματική μίσθωση εφαρμόζουν σε φοιτητικές κατοικίες όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες, προκειμένου να διατηρήσουν ταυτόχρονα και τη βραχυχρόνια διαμονή.

Αναλυτικότερα, η αστικού τύπου διαδικασία στέγασης έχει ως στόχο την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των φοιτητών και άλλων ενοικιαστών, σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με τον έκαστοτε μισθωτή να υποχρεούται να αδειάσει το διαμέρισμα από τα προσωπικά του αντικείμενα και να παραδώσει το ακίνητο στον εκμισθωτή.


Συνήθως, η πρώτη περίοδος ορίζεται από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο και η δεύτερη από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναζητούν ενοικιαστές για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση μέσω συγκεκριμένων πλατφορμών, τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με μεσιτικές εταιρείες, τόσο στη μακροχρόνια όσο και στη βραχυχρόνια μίσθωση ο κάθε μισθωτής προπληρώνει τον μήνα διαμονής του, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των κακοπληρωτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ιδιοκτήτες το πρόβλημα με την εκμίσθωση σε φοιτητές είναι μεγάλο, με τα ενοίκια να είναι αρκετά υψηλά.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου στούντιο 30-35 τ.μ. κοντά στις Πανεπιστημιουπόλεις αγγίζουν τα 350 ακόμη και τα 450 ευρώ.


Read More »
Φοιτητική στέγη: Τι είναι η διαλειμματική μίσθωση που εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων Φοιτητική στέγη: Τι είναι η διαλειμματική μίσθωση που εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Εκδρομή στο υπαίθριο αναρρωτήριο του ΔΣΕ στο Σούλι από τo 24o camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Εκδρομή στο υπαίθριο αναρρωτήριο του ΔΣΕ στο Σούλι από τo 24o camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης


Την Τετάρτη 26/7, στα πλαίσια του 24ου Camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκε εκδρομή σε υπαίθριο αναρρωτήριο του ΔΣΕ κοντά στο χωριό Τσαγγάρι, στο ιστορικό χωριό του Σουλίου και στον Αχέρoντα. Σε μια περίοδο αισχρού αντικομμουνισμού, που δεν γίνεται μόνο εγχώρια, αλλά αποτελεί και ιμπεριαλιστική επιταγή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορική αλήθεια του επαναστατικού κινήματος του τόπου μας.
 Στο σημείο έγινε τοποθέτηση για το μέρος και την ιστορική του σημασία σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί το ευρύτερο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου (1946-1949), οι δυσκολίες και ο μεγαλειώδης αγώνας που δόθηκε. Σε αυτό το πρίσμα τοποθετήθηκε πλάκα στο σημείο του αναρρωτηρίου από τους νεολαίους του ΚΚΕ(μ-λ) για να αποδώσουμε φόρο τιμής στις αγωνίστριες και στους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.Το κάμπινγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 30 Ιουλίου. Ενάντια στην νέα επίθεση που θα συναντήσουμε την νέα χρονιά, που περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 16, την συνέχιση και την όξυνση της πολιτικής των ταξικών φραγμών αλλά και την πολιτική της φασιστικοποίηση της κοινωνικής της πολιτικής ζωής με την πανεπιστημιακή αστυνομία στο κατώφλι (και όχι μόνο) των πανεπιστημίων. Ενάντια στους κόφτες του ν+2, της ΕΒΕ και τις συγχωνεύσεις σχολών. Ενάντια στους νομούς Κεραμεώς προτάσσουμε έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών μακριά από τις συστηματικές λογικές της εκτόνωσης.Ακολουθεί η τοποθέτηση από τους Νεολαίους ΚΚΕ (μ-λ) για το Αναρρωτήριο
24ο camping Αγωνιστικών Κινήσεων
Υπαίθριο Αναρρωτήριο Σουλίου του Δ.Σ.Ε.
Εκδρομή Τετάρτη 26 07 2023

Τον Φεβρουάριο του 1948 συγκροτείται το απόσπασμα Σουλίου του Δ.Σ.Ε. με διοικητή τον Χρόνη Βάη (Αχιλλέας Πετρίτης) και πολιτικό επίτροπο τον Νίκο Φίνογλου (Γερονίκος). Η απόφαση για την συγκρότηση του συγκεκριμένου αποσπάσματος λαμβάνεται σε μία περίοδο όπου συντελούνται σφοδρές μάχες στην Μουργκάνα και είναι επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία και δράση τμημάτων στα μετόπισθεν του εχθρού.


Την 21η Μαΐου, το απόσπασμα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη αφού καταλαμβάνει την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά, ενώ ταυτόχρονα, αποκρούει τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων που θέλησαν να το παγιδεύσουν. Έπειτα από αρκετές ακόμα νίκες σε βάρος των δυνάμεων της ντόπιας και ξένης αντίδρασης σε Μπαουσσούς Ιωαννίνων, Υψώματα Λίππας, Φιλιππιάδα Πρεβέζης κ.α., το απόσπασμα μετονομάστηκε τιμητικά ‘159η επίλεκτη ταξιαρχία’. Χρειάζεται να αναφερθεί πως ενώ ο Δ.Σ.Ε. είχε τη δυνατότητα να κερδίζει κάποιες κωμοπόλεις, δεν είχε την δυνατότητα όμως, κατά κύριο λόγο, να τις διατηρεί.

Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, η διοίκηση της ταξιαρχίας, αποφάσισε την ίδρυση υπαίθριου αναρρωτηρίου για την περίθαλψη των τραυματιών ανταρτών και την προμήθεια τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού. Στις αρχές Νοέμβρη ξεκίνησε η λειτουργία του αναρρωτηρίου στη θέση ‘Μπούφη’ με τους πρώτους τραυματίες, ενώ εως την 20η Απριλίου του 1949 πέρασαν από αυτό και νοσηλεύτηκαν 109 αντάρτισσες και αντάρτες.

Την επικίνδυνη πράξη της ίδρυσης και συντήρησής του, ανέλαβαν δύο αδέρφια από το Τσαγγάρι Σουλίου, ο Γάκης και ο Δήμος, αταλάντευτοι αγωνιστές, οι οποίοι επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο καθώς πληρούσε μία σειρά από αναγκαίες προϋποθέσεις :

· Ήταν μακριά από περάσματα – διάβες
· Ήταν απόκρυφη σπηλιά σε απόσκεπο και δασώδες μέρος
· Ήταν κοντά στη στάνη τους για να διευκολύνονται στις καθημερινές μετακινήσεις

Κάθε νύχτα λοιπόν, πότε ο ένας αδερφός και πότε ο άλλος, μετέβαιναν στο αναρρωτήριο από δύσβατο μονοπάτι και μάλιστα ξυπόλητοι για να μην γίνεται θόρυβος, έχοντας πάρει πρώτα μέτρα προφύλαξης. Ήταν φορτωμένοι με τρόφιμα ή με ότι άλλο χρειαζόταν οι λαβωμένοι, τους οποίους περιποιούνταν ο αντάρτης νοσοκόμος Αναστάσης Παππάς.

Στις 20 Απριλίου, λόγω μεγάλης ζέστης, το αναρρωτήριο μεταφέρεται από τη θέση ‘Μπούφη’ στην τοποθεσία ‘Μάγγανος’ για ένα μήνα και έπειτα (20 Μάη) μεταφέρεται στην κορυφή ‘Μπαγανέσια’. Ο λόγος της δεύτερης μεταφοράς είναι το γεγονός πως ο νοσοκόμος αντιλήφθηκε έναν καταδότη, ο οποίος περιφερόμενος, ανακάλυψε την θέση του αναρρωτηρίου. Αυτή είναι ουσιαστικά η αρχή του τέλους του αναρρωτηρίου καθώς στις αρχές Ιουλίου 1949 γίνεται η κατάδοση στο Α.Τ. Παραμυθιάς η οποία επιβεβαιώνεται και από ένορκη κατάθεση ενός εκ των Μάηδων της περιοχής.

"Κατά τα τέλη του πρώτου 10ημέρου Ιουλίου 1949 εδόθη συγκεκριμένη πληροφορία εις το διοικητήν της υποδιοικήσεως χωροφυλακής Παραμυθίας, ότι στην περιοχή θέσεως ‘Παπαζαφείρης’ Τσαγγαρίου, εξακολουθεί λειτουργών Υπαίθριον Αναρρωτηριον ‘κομμουνιστοσυμμοριτών’ …… 23/07/1949"

Στις 10 Ιουλίου κατά τη νύχτα και 11 πρωί, όλοι οι λόγγοι της περιοχής Παπαζαφείρη γεμίζουν από στρατιώτες του 529 τάγματος πεζικού , από χωροφύλακες και Μάηδες και ‘πιάνονται’ όλα τα περάσματα. Το μέγεθος της κινητοποίησης ήταν τόσο μεγάλο που εκτεινόταν μέχρι το Σούλι, όμως, αρχικά δεν κατόρθωσαν να το βρουν. Στις 12 Ιουλίου συγκεντρώνονται στη λακκιά του Ντέρη, οι αρχηγοί του στρατού, της χωροφυλακής και των Μάηδων και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν, ενώ ο αρχημάης αγανακτισμένος εκστομίζει βρισιές κατά του καταδότη θεωρώντας πως τους κορόιδεψε. Εκείνη την ώρα όμως φτάνει η είδηση πως βρέθηκε και πιάστηκε το αναρρωτήριο.

Από τους 8 συνολικά αντάρτες (4 άντρες και 4 γυναίκες) οι δύο αντάρτες των οποίων έχουν επουλωθεί οι πληγές κατορθώνουν και φεύγουν. Συλλαμβάνονται όμως από τους Μάηδες, ο ένας έξω από το χωριό Μπιστιά Ιωαννίνων και ο άλλος έξω από την Παραμυθιά. Ο νοσοκόμος πρόλαβε και άρπαξε το όπλο και διασχίζοντας τα μονοπάτια ξυπόλητος εν μέσω πυρών, ξέφυγε και γλύτωσε. Συλλαμβάνονται 1 αντάρτης και 4 αντάρτισσες, οι οποίοι μεταφέρονται στην περιοχή Παπαζαφείρη και κλείνονται στον Άη Μηνά, όπου οι αντάρτισσες βιάζονται από πολλούς στρατιώτες στο διάστημα της νύχτας. Ο ίδιος αρχιμάης στην ίδια κατάθεση με πριν αναφέρει :

"Συλληφθέντων μόνον 5 των τραυματιών τους οποίους παρέλαβε ο πρώτος λόχος του 529 τ.π. ……….."

Την άλλη μέρα, 13 Αλωνάρη 1949 ξεκινούν για την Παραμυθιά, όμως ο διοικητής του στρατιωτικού τάγματος έχει δώσει από βραδύς εντολή να σκοτώσουν όλους τους τραυματίες κατά την αναχώρηση από την περιοχή του Παπαζαφείρη. Τον αντάρτη και μία από τις αντάρτισσες τους δολοφονούν στην τοποθεσία ‘Κολιάκη’ αφού ασέλγησαν και πάλι επί του πτώματος της αντάρτισσας. Άλλη μία ζωηρή αντάρτισσα, η οποία σε όλο το δρόμο έβριζε τους στρατιώτες που τις ατίμασαν, τη δολοφόνησαν στην τοποθεσία ‘στάνη Τσαγγαράκη’ ενώ τις άλλες δύο τις δολοφόνησαν στην τοποθεσία ‘άσπρη Συκιά’.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αναρρωτήριο καταδόθηκε με αποτέλεσμα τη διάλυση του, τους βιασμούς και τις εκτελέσεις των ανταρτισσών και των ανταρτών, την ίδια περίοδο που συντελείται η τελική επίθεση στο Γράμμο απέναντι στον ηρωικό Δ.Σ.Ε.

Ποίημα αφιερωμένο στις δολοφονημένες αντάρτισσες
Όσοι λαχαίνει να περνούν απ ’του Παπαζαφείρη
Σκιάζουν από τον Αη Μηνά σκοτάδι να περάσουν
Ακούν σκουσμούς και κλάματα, είναι από τις λαβωμένες
Παρθένες π’ ατιμάζονται πιστάγκωνα δεμένες
Βρίζει και αναθεματάει και καταριέται ο κόσμος
Εκείνον πόφαε από σκυλί και γίνηκε προδότης
Κλαρί ποτέ να μη βρεθεί στον ήσκιο του να κάτσει
Ούτε βρυσούλα με νερό τα χείλη να δροσίσει
Κι όταν ψοφίσει, μη βρεθεί χώμα να τον σκεπάσει
Οι άνθρωποι να τον θάφτουνε και η γης να τον ξερνάει


Read More »
Εκδρομή στο υπαίθριο αναρρωτήριο του ΔΣΕ στο Σούλι από τo 24o camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης Εκδρομή στο υπαίθριο αναρρωτήριο του ΔΣΕ στο Σούλι από τo 24o camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά της

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά τηςΕικόνες απερίγραπτης ομορφιάς «έδωσε» και πάλι η πανσέληνος του Αυγούστου ή αλλιώς «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Τα «κλικ» από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα «κόβουν» την ανάσα.

Η χθεσινή (1/8) ήταν η πρώτη υπερπανσέληνος για τον Αύγουστο. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που, έχει να παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ενώ αναμένεται, ξανά, τον Ιανουάριο του 2037.


Στις 30 Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 21:36 αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του μήνα -η μπλε σελήνη. Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε δύο πανσελήνους σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα γίνει την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.
Τι είναι η υπερπανσέληνος

Όπως χρησιμοποιείται σήμερα, η λέξη υπερπανσέληνος επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Και σύμφωνα με τον ορισμό του Nolle, μια πανσέληνος ή νέα σελήνη είναι υπερπανσέληνος όταν βρίσκεται επίσης σε απόσταση 90% από το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Ωστόσο, διαφορετικοί ερευνητές υπολογίζουν διαφορετικά την υπερπανσέληνο.

Το EarthSky χρησιμοποιεί τις ημερομηνίες υπερσελήνου όπως αυτές καθορίζονται από τον αστρονόμο Fred Espenak. Είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard, όπου έγινε παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στις προβλέψεις εκλείψεων. Επιπλέον, η μέθοδός του για τον υπολογισμό των υπερσελήνων λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην τροχιά της σελήνης κατά τη διάρκεια κάθε σεληνιακού κύκλου.


Read More »
Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά της Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά της Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

"Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης" | Στο Θέατρο Κατασκήνωσης στην Παραμυθιά

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
"Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης" | Στο Θέατρο Κατασκήνωσης στην Παραμυθιά

Πέμπτη 3 Αυγούστου – Παραμυθιά (Θέατρο Κατασκήνωσης)

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τιμά τα 110 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα και αντιστασιακού Δημήτρη Χατζή μεταφέροντας στη σκηνή “Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης”, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές συλλογές διηγημάτων, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση.
Το χιούμορ, η σάτιρα και η πρωτότυπη ζωντανή μουσική γίνονται όπλο του θιάσου για να μας αφηγηθεί την ιστορία του τέλους μιας πόλης όπως τη γνώρισαν οι ήρωες του διηγήματος. Ο “ντόπιος και ευυπόληπτος πολίτης” Τσιάγαλος θεωρεί αντίπαλό του τον “ξενομερίτη και μυστήριο” Σπούργο χωρίς να αντιλαμβάνεται πως το μέλλον καθορίζεται από “αλλού”. Η παράσταση αναδεικνύει ένα τέλος που επανέρχεται ασταμάτητα κι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό αγνοούν το ρόλο τους.
“Το κείμενο, η διασκευή καθώς και η σκηνοθεσία της παράστασης δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο του διηγήματος αλλά και με την ίδια την γραφή του Δημήτρη Χατζή. Όπως σημειώνει ο Στέφανος Ροζάνης, τους ήρωές του τους “συμπονά”, τον κάνουν να θλίβεται, νιώθει στοργικά απέναντί τους, αλλά παρά ταύτα κρατά την απόστασή του από το δράμα τους, επειδή ίσια ίσια νιώθει ότι ο τόπος τους δεν είναι ο δικός του τόπος, διότι ο δικός του τόπος και ταυτόχρονα ο δικός του τρόπος είναι να είναι “ξένος μέσα στον εαυτό του” και κατά συνέπεια να παραμένει ξένος σε αυτή την απελπισία που τον περιβάλλει και για την οποία “υποφέρει”, αλλά από μια ψυχική θέση “αλλού”.
Αυτό ακριβώς το “αλλού” είναι που συγκρατεί το παράδοξο των αφηγήσεων του Χατζή και είναι αυτό που κάνει τα λογοτεχνικά κριτήρια να υποχωρούν μπροστά στην πλήρη επικράτησή του, μιας και οι κειμενικοί τρόποι δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την ερμηνεία τού “αλλού”, που η ύπαρξή του από μόνη της συνθέτει έναν παράδοξο τόπο και για τους ήρωες και για τη γραφή τους” αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ορέστης Τάτσης.
Αυτό το “αλλού” είναι που καθιστά θεατρική τη γραφή του Δημήτρη Χατζή. Αυτή η απόσταση μας οδήγησε σε μια σύγχρονη “μπρεχτική” προσέγγιση για τη δημιουργία της παράστασης με την καθοριστική συμβολή της μουσικής και των τραγουδιών. Τραγουδάμε και παίζουμε “Το τέλος της μικρής μας πόλης” με ελπίδα την “αναγέννηση”.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία- σκηνογραφία : Ορέστης Τάτσης
Τραγούδια-Μουσική σύνθεση – στίχοι : Θέμος Σκανδάμης
Διασκευή-στίχοι : Έλσα Ανδριανού
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννια Μπούτνιοκ
Βοηθός Σκηνογράφου: Δώρα Νάτση
Βοηθός Ενδυματολόγου: Αφροδίτη Μήτση
Διεύθυνση- Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Χρήστου
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν:
Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Στάθης Κόκκορης, Γιάννης Κοντός, Αντώνης Χρήστου, Βασίλης Λαγδάς.

Read More »
"Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης" | Στο Θέατρο Κατασκήνωσης στην Παραμυθιά "Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης" | Στο Θέατρο Κατασκήνωσης στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ΗγουμενίτσαςΚαλείστε σε τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 2η Αυγούστου 2023 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:30 μ.μ., στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

Θέμα 1ο
Έκθεση εσόδων – εξόδων Β’ τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2023.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος.

Θέμα 2ο
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2023.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος.

Θέμα 3ο
Εξειδικεύσεις πιστώσεων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τρέχοντος οικονομικού έτους.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος.

Θέμα 4ο
Έγκριση πρακτικού του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (Α/Σ 195694) με τίτλο «Ανάπτυξη Διασύνδεσης των Βασικών Λιμανιών του Brindisi και της Ηγουμενίτσας» (Επίσημος τίτλος: "Development Of Connections between the Key ports of Brindisi and Igoumenitsa") με ακρωνύμιο "DOCK-BI", που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020»»: Τμήμα 1: «Ευφυής Πλατφόρμα Διαχείρισης Δεδομένων» ("Smart and Intelligent Data Management platform") α/α ΕΣΗΔΗΣ 195694.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος.

Θέμα 5ο
Έγκριση πρακτικού του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού (Α/Σ 195714) με τίτλο «Ανάπτυξη Διασύνδεσης των Βασικών Λιμανιών του Brindisi και της Ηγουμενίτσας» (Επίσημος τίτλος: "Development Of Connections between the Key ports of Brindisi and Igoumenitsa") με ακρωνύμιο "DOCK-BI", που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020»»: Τμήμα 2: «Ο Ευφυής Ψηφιακός Μετασχηματισμός πέριξ των Λιμανιών – Σχέδιο Βιωσιμότητας και Προοπτικές της Ηγουμενίτσας ως Πόλη 4.0» ("Smart and Intelligent Data Management platform") α/α ΕΣΗΔΗΣ 195714.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 6ο
Επικαιροποίηση της με αριθ. 118/2021 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής για την "Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας" στο ΕΣΠΑ 2021-2027 (μεταφορά από το ΕΣΠΑ 2014-2020).
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 7ο
Πρόσκληση για χορήγηση εξηγήσεων ασυνήθιστα χαμηλής προσφοράς στα πλαίσια του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο: «Κατασκευή Γηπέδων Αντισφαίρισης στην Τ.Κ. Συβότων» (ΑΣ 199329).
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 8ο
Έγκριση του Πρακτικού Ι της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, για την προμήθεια τροφίμων, για την κάλυψη των δομών του Νομικού Προσώπου ΠΑΚΠΠΟ, και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 9ο
Έγκριση των Πρακτικών της δημοπρασίας για την εκμίσθωση έκτασης εμβαδού έκτασης Ε=4.365,80 τ.μ. τμήμα του υπ΄ αριθ. 1643 τεμαχίου διανομής αγροκτήματος Συβότων, της Κοινότητας Συβότων, του Δήμου Ηγουμενίτσας, για πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 10ο
Έγκριση επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο: «Προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή του πράσινου σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας» (η επικαιροποίηση αφορά στα υποέργα 6, 7, 8, 9 και 11 της ενταγμένης πράξης με κωδικό ΟΠΣ 5041828).
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 11ο
Παροχή εντολής και πληρεξουσιότητας στους Δικηγόρους της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου για παράσταση και συζήτηση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων της με αριθ. ΑΝ 9/2023 αίτησης αναστολής εκτέλεσης Σπυρίδωνος ΒΑΓΓΕΛΗ και λοιπών δύο (2) κατά Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 12ο
Επί αιτήσεως Σπυριδούλας ΛΥΤΡΑ του Αριστομένη για ανάκληση – διόρθωση της με αριθ. 138/2023 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηγουμενίτσας με την οποία αποφασίστηκε ο εξώδικος συμβιβασμός των κληρονόμων από την μητέρα της Φρειδερίκη χα. Αριστομένη ΛΥΤΡΑ κατοίκου εν ζωή Παραποτάμου.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 13ο
Επί αιτήσεως Μαρίας ΤΣΙΝΙΔΟΥ του Σάββα για εξώδικο συμβιβασμό και συμψηφισμό σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης λόγω εφαρμογής σχεδίου πόλης Πέρδικας Δήμου Ηγουμενίτσας σε ιδιοκτησία της.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος

Θέμα 14ο
Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του κ. Δημάρχου.
Εισηγητής: - Βασίλειος Γκόλιας Αντιδήμαρχος
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Σελίδες