Οι επικαιροποιημένες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022
Οι επικαιροποιημένες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών


Επικαιροποιημένες οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας για τα κρούσματα κορoναϊού και για στενές επαφές τους, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Τις προηγούμενες ημέρες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας τις οδηγίες του CDC, εισηγήθηκε τη μείωση σε 5 μέρες του χρόνου της καραντίνας -από 10 που ίσχυαν- για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.
Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με το CDC, όσοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κοροναϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Ακολουθούν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας κρουσμάτων κοροναϊού και στενών επαφών τους, όπως εκδόθηκαν από τον ΕΟΔΥ:
Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό
Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2
Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).
Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2
Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.
Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Β. Γενικός πληθυσμός
Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:
Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:
Β2α. Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:
Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.
Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής.
Read More »
Οι επικαιροποιημένες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών Οι επικαιροποιημένες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

16χρονος σκότωσε στο κυνήγι τον θείο του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε!

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022
16χρονος σκότωσε στο κυνήγι τον θείο του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε!


Ένας 16χρονος πυροβόλησε κατά λάθος τον 33χρονο θείο του, κατά την διάρκεια κυνηγιού μιας παρέας οκτώ ατόμων, στο μικρό φράγμα της Άρτας.

Ο 33χρονος έχασε την ζωή του, ενώ ο 16χρονος ανιψιός του σε κατάσταση σοκ, βλέποντας τον νεκρό θείο του, έστρεψε το όπλο εναντίον του εαυτού του προσπαθώντας να θέσει τέλος στη ζωή του.

Ο 16χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Άρτας και δίνει μάχη για την ζωή του, μιας και έχει τραυματιστεί βαρύτατα στο λαιμό και στο θώρακα.Read More »
16χρονος σκότωσε στο κυνήγι τον θείο του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε! 16χρονος σκότωσε στο κυνήγι τον θείο του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε! Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

Επιτέλους μία σοβαρή τοποθέτηση για το Δρέπανο - Από τη Βιβή Μπέζα

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022
Επιτέλους μία σοβαρή τοποθέτηση για το Δρέπανο - Από τη Βιβή Μπέζα


«Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες Νο2» ή μερικές σκέψεις για την πρόσφατη διάβρωση της παραλίας στο Δρέπανο και το Μακρυγιάλη !!!
Της Βιβής Μπέζα - Δρ Χημικός Ωκεανογράφος, Επικ. Καθηγήτρια Χημείας Υδάτινων  και Αγροτικών Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Είχα γράψει σε παλαιότερη ανάρτησή μου (23/5/2021), με αφορμή εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον καθαρισμό της ακτής του Δρεπάνου για την προετοιμασία της καλοκαιρινής περιόδου, ότι οι καθαρισμοί των ακτών καλό είναι να γίνονται με σύγχρονες πρακτικές που σέβονται τη φύση και συνδυάζουν τα ήπια μηχανικά μέσα με τις χειροκίνητες μεθόδους καθαρισμού, γιατί διαφορετικά θα έχουμε προβλήματα.
Είχα επίσης τονίσει, στην ίδια ανάρτηση, ότι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα -από το οποίο δεν «ξεφεύγει» προφανώς η πατρίδα μας- είναι το γεγονός ότι τόποι και πόλεις κινδυνεύουν να πληγούν από τους φρενήρεις ρυθμούς της ανάπτυξης. Ο ακραίος συνωστισμός, η άναρχη δόμηση, η αδιαφορία για το περιβάλλον και η αισθητική απαξίωση, γίνονται το άλλο πρόσωπο της τουριστικής επιτυχίας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση χρειάζεται σε κάθε περιοχή να αποσαφηνίζεται η φέρουσα ικανότητα και να υπάρχει αυτοπειθαρχία για την τήρηση κάποιων όρων, κανόνων και ορίων πέρα από τα οποία η ανάπτυξη συσσωρεύει κόστος στο παρόν και το μέλλον. Δυστυχώς, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», δικαιώθηκα με την πρόσφατη σοβαρή διάβρωση της παραλίας του Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου.
Ο αμμώδης σχηματισμός του Δρεπάνου - Μακρυγιαλίου είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένος με το δέλτα του Καλαμά και τα συστήματα των υγροτόπων που αναπτύσσονται γύρω του. Αυτά τα οικοσυστήματα, τα ξεχωριστά υγροτοπικά φυτά, η γεωμορφολογία της ακτής και η δυναμική της στο χρόνο, καθιστούν το Δρέπανο ένα μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο ζωντανό εργαστήριο μελέτης της φύσης.
Πέρα από την εκτροπή του δέλτα του Καλαμά και την ελάττωση εναπόθεσης αμμώδους υλικού λόγω αυτής της εκτροπής, πέρα από τη διάβρωση που προκαλείται από τον κυματισμό που γεννά η είσοδος των πλοίων στον κόλπο, πέρα από τις εμβαθύνσεις ή τις εξορύξεις υλικού του πυθμένα, η διαχείριση αυτής καθ’ εαυτής της ακτής του Δρεπάνου, αποτελεί ένα case study ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ και έντονης ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!!!
Από την άλλη μεριά, η κλιματική αλλαγή, η μεγάλη ένταση των ανέμων, και η ραγδαιότητα των βροχών, προκαλεί ανισορροπία στο ισοζύγιο παροχής φερτών υλικών και απομάκρυνσής τους από την ακτή.

Τι πρέπει, ή μάλλον τι έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και χρόνια, για να γλυτώσουμε το κακό; Προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί σε μια σύντομη ανάρτηση σαν αυτή....
Το σίγουρο είναι πάντως ότι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: Για να έχεις τουριστική ακτή πρέπει να σεβαστείς και να αναγνωρίσεις τη λειτουργία της ακτής!
Οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη των επιπτώσεων στα οικοσυστήματα που διαβιούν στην περιοχή. 
Δεν μπορεί ο καθένας να συνεχίζει να κάνει ότι θέλει, χωρίς ούτε καν τις στοιχειώδεις άδειες. 
Θα πρέπει να τηρηθεί αρχείο με αεροφωτογραφίες που να απεικονίζουν την έκταση της ακτής και τις μεταβολές που υπέστη στην διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών αλλά και να υπολογιστεί η φέρουσα τουριστική ικανότητα του συστήματος. Θα πρέπει να γίνουν έργα προστασίας από τη διάβρωση. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν, αρκεί ν’ αντιληφθούμε ότι υπάρχει ευθύνη και ότι ήλθε πλέον η ώρα των τολμηρών αποφάσεων και το τέλος της αδιαφορίας και των ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων.
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν θέλω να συμμετέχω σε μελετητικά σχήματα, ούτε σε ομάδες ειδικών. Να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου θέλω και να ευαισθητοποιήσω του συμπολίτες μου. 
Γιατί για μένα και για πολλούς άλλους σ’ αυτή την πόλη, το Δρέπανο είναι ο εαυτός μας, τα παιδικά μας χρόνια, η οικογένειά μας, τα καλοκαίρια μας και οι αναμνήσεις μας, είναι η συλλογική μας ψυχοθεραπεία και αντανακλά τις επιλογές μας ως τοπική κοινωνία.
Καλή χρονιά για τον καθένα και την καθεμιά σας, με υγεία, με αγάπη και με σεβασμό στη φύση και το συνάνθρωπο!

Read More »
Επιτέλους μία σοβαρή τοποθέτηση για το Δρέπανο - Από τη Βιβή Μπέζα Επιτέλους μία σοβαρή τοποθέτηση για το Δρέπανο - Από τη Βιβή Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δούρος

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022
Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δούρος 


Έφυγε από τη ζωή ο ψυχολόγος Βασίλης Δούρος, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο. 
Ο Βασίλης Δούρος, είχε γεννηθεί το 1959 στην ορεινή Ναυπακτία στο χωριό Αμπελακιώτισσα. 
Το 1987 αποφοίτησε από τη σχολή ψυχολογίας της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας και το 1988 εργάστηκε στο ΚΕΘΕΑ στο Συμβουλευτικό σταθμό της Αθήνας. 
Από το 1988 έως και το 1989 εργάστηκε στο πρώτο ιατρείο χρόνιου πόνου στο ΓΝΝ Πατησίων. 
Από το 1989 έως το 1998 εργάστηκε ως διευθυντής στο Κέντρο Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων του Δήμου Νίκαιας (1989-1995) και στο Συμβουλευτικό Σταθμό Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πετρούπολης (1996-1998). 
Από το 1989 δούλευε ιδιωτικά ως συστημικός θεραπευτής, αρχικά στην Αθήνα (1989-1999) και έκτοτε στην Ηγουμενίτσα και στα Ιωάννινα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. 
Ήταν παντρεμένος με την επίσης ψυχολόγο Άννα Παπαγιάννη και απέκτησαν τρία παιδιά.
Η πολιτική του κηδεία, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 03/01/2022 στις 13:30 το μεσημέρι, στον περίβολο του Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας.
Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος, καθώς και στις δύο κόρες τους και τον γιό τους.


Read More »
Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δούρος Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δούρος Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

Ζητάει διευκρινήσεις από τη Μητρόπολη

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022
Ζητάει διευκρινήσεις από τη ΜητρόποληΕδώ και δύο μήνες περίπου, ο επαρχιακός τύπος και εκκλησιαστικός έγραψε για τη Μητρόπολη Παραμυθιάς. Ότι κάτι έχει συμβεί. Οικονομικό σκάνδαλο, μυρίζει μπόχα. 
Ειδοποιήθηκε ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος , αλλά πέρασε τόσος καιρός και δεν είδαμε ούτε ακούσαμε τίποτα. Τι τάχα έγινε;
Μήπως πέρασε κανένα κύμα και τα σκέπασε ; 
Τι έγινε; Θέλουμε να μάθουμε. 
Είμαι κάτοικος της πόλης εδώ και 80 χρόνια και με ενδιαφέρει να μάθω την αλήθεια. 
Τι συμβαίνει;
Ο Μητροπολίτης και ο Δήμος Σουλίου συνεργάζονται εδώ και χρόνια. 
Αυτή η συνεργασία έφερε στην πόλη μας το μαρασμό. 
Έχουν «καπελώσει» τα μεγάλα κτίρια του Δήμου εδώ και σαράντα χρόνια. 
Το κτήριο του παλιού οικοτροφείου, διώροφο με αυλές και μεγάλους χώρους, φιλοξενούσε 70 - 100 μαθητές, και θέλουν να γίνει γηροκομείο. 
Το κτήριο παλιό ΠΙΚΠΑ, ιατρικό κέντρο και μετά Λύκειο θηλέων, όταν μεταφέρθηκαν οι μαθήτριες σε άλλο κτίριο , το καπέλωσε η Μητρόπολη. 
Έβαλε σε κάθε κτίριο έναν παπά και έκανε κατοχή χωρίς να έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα. 
Με την ανοχή του κάθε δήμαρχου, της πρώην κυρίας Μπραϊμη και ο νέος που ήρθε τα ίδια. 
Είναι μόνο για οφίτσια και κρουαζιέρες στο εξωτερικό, και τα ελλείμματα που υπάρχουν στο Δημαρχείο τα συμπληρώνουν με φορολογίες 60% στους πολίτες. 
Αυτό να γνωρίζουν οι πολίτες για το μέλλον μας.

Διατελώ με εκτίμηση 
Επειδή φεύγω σε προσωρινή άδεια πρέπει να γράψω την αλήθεια και όποιος πειστεί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
Read More »
Ζητάει διευκρινήσεις από τη Μητρόπολη Ζητάει διευκρινήσεις από τη Μητρόπολη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - 568 νέα στην Ήπειρο

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022
Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - 568 νέα  στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 92
ΠΕ Θεσπρωτίας 97
ΠΕ Ιωαννίνων 276
ΠΕ Πρέβεζας 103

Read More »
Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - 568 νέα στην Ήπειρο Σχεδόν 100 τα κρούσματα και σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία - 568 νέα  στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

Ενορία Κεστρίνης: Πρωτοχρονιά με Βασιλόπιτες για υγεία και ευτυχία

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022
Ενορία Κεστρίνης: Πρωτοχρονιά με Βασιλόπιτες για υγεία και ευτυχία


Και φέτος, την πρώτη του νέου έτους 2022, η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας έκοψε δύο βασιλόπιτες, μια για τους ηλικιωμένους και μια για μικρά παιδιά.

Η πρώτη κόπηκε από γέροντα και η δεύτερη από κοριτσάκι.

Παρά την εορταστική ατμόσφαιρα, όλων η σκέψη και η προσευχή ήταν σε όλους τους ασθενείς, είτε νοσούν από κορωνοϊό, είτε από άλλη αρρώστια.

Και οι ευχές για υγεία ολόθυμες. Και η ελπίδα για το κάτι άλλο, το καλύτερο, αναστημένη. Και κάθετο το χαμόγελο, για ένα άπειρο σύμπαν στην καρδιά μας, παρά τις αδυναμίες μας και τις αποτυχίες μας.

Όπως τόνισε ο π. Ηλίας Μάκος να σκορπάμε την αγάπη γύρω μας, για να πλημμυρίσει ο κόσμος όλος με την ευωδιά της και να είναι αυτή η αγάπη ένα στήριγμα στη ζοφερή σημερινή πραγματικότητα.

Και προέτρεψε μέσα στο νοσηρό κλίμα άγχους και ταραχής, που βιώνουμε, να μη διαταραχθούν οι ανθρώπινες σχέσεις, κάτι, που προϋποθέτει ατμόσφαιρα ψυχικής γαλήνης και ηρεμίας και γκρέμισμα του τείχους του μονωτισμού.

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι οι ημέρες κυλούν και χάνονται ορμητικά και μέσα στην παραζάλη της καθημερινότητας αφήνουμε να μας ξεφεύγουν οι στιγμές. Αν ζούμε το "κάθε τώρα" θεάρεστα και το μέλλον μας θα εξελιχθεί το ίδιο θεάρεστα.

Ας ποντάρουμε στην πίστη, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.
Read More »
Ενορία Κεστρίνης: Πρωτοχρονιά με Βασιλόπιτες για υγεία και ευτυχία Ενορία Κεστρίνης: Πρωτοχρονιά με Βασιλόπιτες για υγεία και ευτυχία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

Σελίδες