Βίντεο από τον εμπρησμό κάδου στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, έναν από τους εμπρησμούς σε κάδους σκουπιδιών, στην Ηγουμενίτσα.

Υπενθυμίζουμε πως άγνωστοι, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής, έβαλαν αρχικά φωτιά σε κάδο σκουπιδιών στην οδό Ελευθερίας (από όπου και το βίντεο), έξω από το κτήριο των Προσκόπων.

Λίγα λεπτά αργότερα, έβαλαν φωτιά σε κάδο, πίσω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, για να ακολουθήσει ένας ακόμα εμπρησμός, στην περιοχή του Λαδοχωρίου.
Βίντεο: Λοϊζος Ιωαννίδης
 
Read More »
Βίντεο από τον εμπρησμό κάδου στην Ηγουμενίτσα Βίντεο από τον εμπρησμό κάδου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Τη Δεύτερη θέση κατέκτησε ο Πρωτέας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Τη Δεύτερη θέση κατέκτησε ο ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΙΒΟΣ με 135 βαθμούς συνολικά στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ Α που έγινε στα Ιωάννινα ΠΕΑΚΙ, Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 . Τον αγώνα διοργάνωσε η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και έλαβαν μέρος σωματεία από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕ Κέρκυρας.

Αναλυτικά τα μετάλλια για τον σύλλογο μας κατέκτησαν :
1η Θέση -Χρυσό Μετάλλιο
Μπασιάκου Έλενα στην Σφαιροβολία
Βασιλείου Σπυριδούλα στο Ύψος

2 θέση Ασημένιο Μετάλλιο
Χασκή Δήμητρα στα 3000 Βάδην ,
Αναστασίου Γεωργία στα 600 μέτρα ,
Μώκος Αλέξανδρος 80 μ,
Δόκος Δημήτριος 300 μ,
Μακρίδης Κων/νος στο Ακόντιο

3 θέση -Χάλκινο Μετάλλιο
Χρυσικοπούλου Μαριλένα 80 μ ,
Καλυβιώτη Κατερίνα 80 εμπόδια
Παπαδοπούλου Δέσποινα 3000 Βάδην
Ρούμπης Κων/νος Σφαίρα και Ακοντισμό .

Την 1 θέση κατέκτησε η ομάδα Σκυταλοδρομίας 4Χ80 μ αποτελούμενη από τις Βασιλείου , Λιώνη , Σκαπέρα ,Χρυσικοπούλου και την 2 θέση η ομάδα Σκυταλοδρομίας 4Χ80 αποτελούμενη από Οικονόμου,Διαμάντης,Δόκος,Μώκος.

Πολύ καλές επιδόσεις και από τους υπόλοιπους αθλητές και αθλήτριες του Συλλόγου μας .
Συγχαρητήρια στους αθλητές και αθλήτριες της ομάδας μας και τους προπονητές τους


 
Read More »
Τη Δεύτερη θέση κατέκτησε ο Πρωτέας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Τη Δεύτερη θέση κατέκτησε ο Πρωτέας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη - Γράφει ο Βασίλης Γούσης

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη! Συχνά οι γονείς και οι δάσκαλοι καθυστερούν να παρατηρήσουν δυσκολίες που σχετίζονται με τις κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού σε αντίθεση με τις δεξιότητες του λόγου που είναι πάντα πιο εύκολα παρατηρήσιμες. Στην πραγματικότητα, η εικόνα του παιδιού μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου (προ-νηπίου) μπορεί να μας δώσει πολλά στοιχεία για την κινητική του εξέλιξη. 
Η παρατήρηση του παιδαγωγού αλλά και του γονιού κατά τη διάρκεια σχολικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιού, μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην έγκαιρη παρέμβαση δυσκολιών λεπτής και αδρής κινητικότητας, προσοχής και συγκέντρωσης που είναι και οι κύριοι λόγοι επανάληψης του νηπιαγωγείου σε περιπτώσεις παιδιών τυπικής κατά τα άλλα ανάπτυξης. 
Διαβάστε 10 σημάδια που μας δείχνουν πως το παιδί χρειάζεται να αξιολογηθεί άμεσα από κάποιον εξειδικευμένο εργοθεραπευτή. 
1. Έχει κακή στάση σώματος είτε στην καρέκλα είτε όταν κάθεται σε μη στηριζόμενη θέση όπως π.χ. οκλαδόν, σε κύκλο κλπ. Το παιδί που δυσκολεύεται να στηριχτεί, μπορεί να το δείτε συχνά να ξαπλώνει μπρούμυτα ή να κυλάει ανάμεσα στα άλλα παιδιά του κύκλου. 
2. Συχνά πέφτει και χτυπάει επάνω σε αντικείμενα και ανθρώπους κατά λάθος αλλά και επίτηδες. 
3. Παρουσιάζει άγνοια κινδύνου και βρίσκεται συχνά σε καταστάσεις επικίνδυνες χωρίς να υπολογίζει την ασφάλειά του ή την ασφάλεια των άλλων. 
4. Στέκεται συχνά παρατηρητής σε παιχνίδια στην παιδική χαρά χωρίς να εμπλέκεται σε αυτά ειδικά όταν χρειάζεται να τα χειριστεί μόνο του. 
5. Δυσκολεύεται να σταθεί και να ακολουθήσει τη σειρά ή τον κύκλο ειδικά κατά τη βάδιση/τρέξιμο. 
6. Επιλέγει σχεδόν πάντα το ίδιο κινητικό παιχνίδι και αποφεύγει να εμπλακεί σε άλλα που δεν γνωρίζει και μπορεί να χρειάζονται επιδέξιους κινητικούς χειρισμούς. 
7. Αποφεύγει τις δραστηριότητες που απαιτούν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας όπως το γράψιμο/ζωγραφική και το ψαλίδι. Μπορεί επίσης να εμφανίζει λάθος τρόπο λαβής του μολυβιού ή να πιέζει περισσότερο/λιγότερο απ’ ότι πρέπει το μολύβι στο χαρτί. 
8. Δυσκολεύεται στην κατασκευή πάζλ ή σε άλλου τύπου κατασκευές όπως με τουβλάκια, ξύλινα εργαλεία κλπ. 
9. Δυσκολεύεται σε καθημερινές δεξιότητες αυτό-υπηρέτησης όπως το ντύσιμο, να βάλει τα παπούτσια του, να βουρτσίσει δόντια κλπ. 
10. Παρουσιάζει γενικά μεγαλύτερη δυσκολία από τους συμμαθητές του στο να διατηρήσει την καθαριότητα και την τάξη στη θέση του, να είναι συνεπές στις εργασίες του, να προσέχει και να συγκεντρώνεται σε δραστηριότητες μέσα στην τάξη.
Βασίλης Γούσης, εργοθεραπευτής, 
επιστημονικός συνεργάτης Κιβωτού Εξέλιξης
Ηγουμενίτσα & Ιωάννινα


 
Read More »
Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη - Γράφει ο Βασίλης Γούσης Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη - Γράφει ο Βασίλης Γούσης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Πιστοί στο ραντεβού τους οι Λαδοχωρίτες με τον Άι Γιώργη (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018

Πιστοί στο ραντεβού τους οι Λαδοχωρίτες κατέφθασαν χθες και σήμερα στο πολιούχο του χωριού τους, τον Άι Γιώργη. 
Η εκκλησία του χωριού, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του παλαιού οικισμού (με θέα σε όλη την πόλη της Ηγουμενίτσας), τιμάται ιδιαίτερα από τους ενοριτες του Λαδοχωριου και όχι μόνο. 
Ο ναός όπου δεσπόζει το υπερονοβιο κυπαρίσσι δίπλα στο καμπαναριό κατακλυστηκε από πιστούς και αρχές γιορτάζοντας για μια ακόμη φορά. 
Χρόνια Πολλά σε όλους!!!


 
Read More »
Πιστοί στο ραντεβού τους οι Λαδοχωρίτες με τον Άι Γιώργη (+ΦΩΤΟ) Πιστοί στο ραντεβού τους οι Λαδοχωρίτες με τον Άι Γιώργη (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

''Ηπειρώτικη Λαογραφία'': 2ήμερη εκδήλωση-παρουσίαση-έκθεση, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Ζάππειο Μέγαρο και τον Λαογραφικό Σύλλογος “Ρίζες”, διοργανώνει εκδήλωση-θεσμό στο πολιτιστικό κάδρο του τόπου, έχοντας διαχρονικά εντρυφήσει στις πολιτιστικές θεματικές εκδηλώσεις της ηπειρώτικης παράδοσης. Έτσι προσδιορίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό λαογραφικό “κάδρο”, στον πιο εμβληματικό χώρο για τους απανταχού Ηπειρώτες, στο Ζάππειο Μέγαρο, την Ηπειρώτικη Λαογραφία. Σε μια πανελλαδική ερμηνευτική πρωτιά, με την συγκεκριμένη πολιτιστική εκδήλωση-πρόταση, το Σάββατο και Κυριακή 28 & 29 Απριλίου 2018, στο μοναδικό περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.
Είναι μια κατάθεση στην επιστήμη της Λαογραφίας και μια διύλιση γνώσης και προσπάθειας, συνδυασμένη με την δυναμική συνέχεια. Την δυναμική συνέχεια και το πείσμα των Ηπειρωτών, απέναντι στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης , των πολλών αποδήμων Ηπειρωτών της ΠΣΕ σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, με το Ζάππειο Μέγαρο και με την αρωγή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, του Μουσείου επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασσά, του Σωματείο των Ασημουργών Ιωαννίνων, του Λαογραφικού Συλλόγου ''Ρίζες'', της Λέσχη Αρχιμαγείρων, της Χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της ΠΣΕ, τους λαϊκούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, τα χορευτικά συλλόγων μελών της ΠΣΕ και πολλούς άλλους μεμονωμένους αρωγούς.

Η νοηματική κατεύθυνση της ιδιαίτερης αυτής προσπάθειας – εκδήλωσης για την Ηπειρώτικη Λαογραφία, παρουσιάζεται σε τρεις άξονες.
1) Λαογραφική έκθεση επιλεγμένων μουσειακών & συλλεκτικών αντικειμένων της Ηπειρώτικης Λαογραφίας.

2) Επιστημονική ερμηνεία - εξειδικευμένες εισηγήσεις διαλέξεις για την Ηπειρώτικη Λαογραφία και την δυναμική φυσική συνέχεια της.

3) Εκτίμηση της συλλεκτικής σημασίας δημιουργημάτων Ηπειρώτικης Λαογραφίας.

Σκοπός είναι η παρουσίαση της μοναδικής & ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομίας της Ηπειρώτικης Λαογραφίας, μιας ζώσας και δυναμικής υπόθεσης των Αποδήμων Ηπειρωτών ανά τον κόσμο.

Εμπνευστής και συντονιστής είναι η ΠΣΕ, ο θεσμικός θεματοφύλακας, το σημαντικότερο συλλογικό όργανο των αποδήμων Ηπειρωτών, σε συνεργασία με εθελοντές τους απόδημους και φίλους της Ηπείρου, τους ενεργούς πυλώνες οντότητες, Μουσεία, Πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς της Ηπείρου.

Η ξεχωριστή σημασία της Ηπειρώτικης Λαογραφίας.

Η Ηπειρωτική Λαογραφία από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος μονοσήμαντα ερμηνευμένη για τους σκοπούς μιας τέτοιας εκδήλωσης, στοχεύει στον επεξηγηματικό δρόμο της λαϊκής παράδοσης ενός τόπου και των ανθρώπων του.
Μιας γωνιάς της πατρίδας, με ασυγκράτητη έως και σήμερα αποδημία και μετανάστευση. Δηλαδή μια ισχυρή κοινωνιολογικά αντίφαση ανθρωπιστικών δεδομένων, που όμως πανηγυρικά διασώζεται έως σήμερα με την Ηπειρώτικη Λαογραφία ενεργή και με δυναμική συνέχειας και διάδοσης.
Μια ιδιαίτερη λαογραφία, με ρίζες τόσο σκληρές, όσο άγονα και σκληρά είναι τα βράχια του τόπου!

Οι Λαογραφικές “Ρίζες” είναι επίσης πλούσια ηθογραφικά ανθρώπινα τεκμήρια, που άντεξαν στην ξενιτιά και στην ερήμωση και σήμερα αντέχουν στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης.
Ηπειρώτικες Ρίζες, που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της γης, ανεξάρτητα της Ηπείρου!

Λαογραφικά στοιχεία υλικά και άυλα, που όμως ακόμη βλασταίνουν και διατηρούν ένα ιδιαίτερο Ηπειρώτικο ηθογραφικό στοιχείο παράδοσης, συμπατριωτισμού και συνέχειας. Παρουσιάζουν ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό εμφάνισης και διατήρησης, παραμένοντας κυρίαρχο σώμα της ευρύτερης Ελληνικής λαογραφίας, που έως σήμερα παρουσιάζεται. Είναι δηλαδή ένα μοναδικό δυναμικό στοιχείο, ένα θεματικό πλαίσιο της λαογραφίας, πολιτιστικά ιδιαίτερης βαρύτητας και συμμετοχής, στο μεγάλο σύνθετο κάδρο της Λαογραφίας.

Αποτύπωση. Ηπειρώτικα Λαογραφικά, στοιχεία-ενότητες-εκθέματα.

Για την αποτύπωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, με σκοπό την παρουσίαση με επιστημονική εξήγηση, κρίνεται σημαντικό η επιλογή των ίσως πιο γνωστών και πιο αντιπροσωπευτικών στοιχείων της Λαογραφίας.

Η ομάδα εργασίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην κατάρτιση της επιστημονικής άλλα και πολιτιστικής λαογραφικής τεκμηρίωσης μια τέτοιας εκδήλωσης, κατέληξε στα παρακάτω ισχυρά ενδεικτικά πολύτιμα - αντιπροσωπευτικά συλλεκτικά εκθέματα της Ηπειρώτικης Λαογραφίας.
Τα παρακάτω αντιστοιχίζονται με λαογραφικές ερμηνείες, με προβολές σπανίων εκθεμάτων, με επεξήγηση τεχνικών κατασκευής, σημαντικές ιστορικές αναφορές, πολιτιστικές δράσεις και συνεργασία φορέων.

Δηλαδή η εκδήλωση, ενσωματώνει μια δημιουργική αναζήτηση εκατοντάδων ετών, ανθρώπων και υλικών που προσπάθησαν και προσπαθούν και ακόμη σήμερα και συνθέτουν την Ηπειρώτικη Λαογραφία.

1) Παραδοσιακή Ηπειρώτικη φορεσιά - λαογραφική ερμηνεία της τοπικής ενδυμασίας. Οι φορεσιές που συνολικά θα εκτεθούν, σε κατασκευές και μοντέλα προσμετρούνται σε περίπου 30.

2) Κόσμημα η Χειροποίητη Δημιουργία/ες από την παγκοσμίως διαδεδομένη Ηπειρώτικη Αργυροχρυσοχοΐα – ερμηνεία της λαογραφικής παραδοσιακής τεχνικής, με ανάλυση επιρροών και στοιχείων του τόπου και περιόδων.

Ο αριθμός των υπόλοιπων προτεινόμενων εκθεμάτων για τον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να συμπεριλάβει αριθμό ήδη γνωστών χαρακτηριστικών μουσειακών εκθεμάτων για παράδειγμα ή και εκθέματα που ακόμη δεν έχουν επίσημα προβληθεί.
3) Μουσικό ιδιωτικών συλλογών παραδοσιακών Μουσικών, στοιχείο της Ηπειρώτικης παράδοσης. Μια επεξηγηματική διαδρομή από την μελωδία, στην κατασκευή και διάδοση των παραδοσιακών ήχων.

4) Λαϊκό παραδοσιακό τραγούδι που έχει διασωθεί από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα. Ανάλυση λογοτεχνικών ερεθισμάτων, με κοινωνικά και εμπνευσμένα από την φύση στοιχεία, ντυμένα με μελωδίες και ρυθμό που συνδυάζονται με το χορό. Πρώτη ερμηνεία μουσικού κομματιού, πρώτη κυκλοφορία.
5) Αντικείμενα σύμβολο καθημερινότητας, όπως αργαλειός. παλαιά κεραμικά, νομίσματα, εργαλεία, υφαντά, όπλα, μαχαίρια

Μια συμβολική ερμηνεία συγκρουόμενη με την σημερινή σύνθετη καθημερινότητα, όμως συνδεδεμένο με τις ηθικές αξίες της κοινωνίας και Ηπειρώτικης παράδοσης.
6) Πλούσιο οπτικό υλικό ιδιωτικής συλλογής σε υψηλή ανάλυση σε διαρκή προβολή σε VIDEO WALL με ερμηνευτική εξήγηση και λαογραφική προσέγγιση των εκθεμάτων.
7) Παραδοσιακές Ηπειρώτικες Συνταγές.

Όλες οι παραπάνω ενότητες με την ερμηνευτική συντονιστική προσπάθεια της εισηγητικής ομάδας της Πανηπειρωτικής Σ.Ε., πλαισιώσουν την πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικης Συνομοσπονδίας Ελλάδος ''Ηπειρώτικη Λαογραφία''.

Απόδοση της εκδήλωσης.

Η ενσάρκωση και σηματοδότηση της εκδήλωσης στο κοινό, θα αποδοθεί συνδυαστικά με πλούσιο οπτικό υλικό, σπάνια μοναδικά εκθέματα, σε χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ήπειρο.

Η αποτύπωση της εκδήλωσης στο κοινό, θα συνδυαστεί με τα συλλεκτικά εκθέματα, ενότητες που είναι η σύνδεση της Ηπειρώτικης λαϊκής παράδοσης του επεξεργασμένου μόχθου ζωής με τις:

1) στοχευόμενες εισηγήσεις ειδικών Πανεπιστημιακών Λαογραφίας,
2) των τοπικών Μουσείων και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων - Συλλόγων,
3) των λαογραφικών συλλόγων διατήρησης των τεχνικών και κατασκευής τοπικών ενδυμασιών, παραδοσιακών συλλεκτικών φορεσιών

4) των δασκάλων παραδοσιακών χορευτικών, των μουσικών, με πνευστά, έγχορδα και κρουστά υφαίνοντας μουσικά την λαογραφία με τα παραδοσιακά ακούσματα, που περιγράφουν συναισθήματα,

5) των Ηπειρωτών με ιδιωτικές συλλογές λαογραφικών θησαυρών και τέλος
6) των αποδήμων Ηπειρωτών θεματοφυλάκων της παράδοσης, των απλών ανθρώπων με μαρτυρίες της ηπειρώτικης αποδημίας, με μνήμες και ιστορίες των προγόνων τους, συμπληρώνοντας την εικόνα και ήχο του ξεχωριστού ογκώδους πολιτιστικού κεφαλαίου της πατρίδας, που ξεφυλλίζει μεθοδικά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με επιλεγμένους συντελεστές-διοργανωτές για την Ηπειρωτική Λαογραφία!!!

Πρόγραμμα Ηπειρώτικης Λαογραφίας Ζάππειο Μέγαρο 2018

Σάββατο 28 Απριλίου 2018. Πρωί.

10:45' - 11:25'. Δημοσιογραφική Παρουσίαση,

11:30΄ - 12:00' Επίσημα Εγκαίνια έναρξη κόψιμο κορδέλας, μικρή περιήγηση στο χώρο.
Έκθεση ανοικτή μετά τις 12.00' με ελεύθερη είσοδο.

Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών. Παίζει η ζυγιά του Τάκη Ζιάγκα και τραγουδά ο Σάββας Σιάτρας.

12:05'-12:30΄.Χορευτικό Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας

12:30΄-13:00΄.Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων

12:30'-13:00'. Λέσχη Αρχιμαγείρων “Παραδοσιακή Πίτα”. Παρασκευή και

προσφορά ηπειρώτικης ζυμαρόπιτας

13:00'-13:30΄. Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας

13:30' - 14:00΄. Χορευτικό Αδελφότητας Ηπειρωτών Ν. Μάκρης, Ραφήνας,

Μαραθώνα και Πικερμίου

Σαββάτο 28 Απριλίου 2018, απόγευμα. Έκθεση Ανοικτή μέχρι τις 22.00'.

Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών. Παίζει η κομπανία του Κώστα Μήτση, με τον ίδιον στο τραγούδι και τον Κωνσταντίνο Λιόντο στο κλαρίνο.

19:00'-19:30΄. Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων

19:30'-20:00΄. Χορευτικό Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Πρωί

Έκθεση ανοικτή από 10.00' πρωινή, με ελεύθερη είσοδο.

Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Απόγευμα.

Έκθεση Ανοικτή με ελεύθερη είσοδο.

18:30' - 19:15' Συνάντηση Συντελεστών

19:15' - 19:20΄ Χαιρετισμός Προέδρου ΠΣΕ

19:20' - 19:30' Χαιρετισμοί Επισήμων

19:35΄ - 20:45' Ομιλίες Τοποθετήσεις

20:45΄ - 21:00΄ Πρώτη ερμηνεία ηπειρώτικου τραγουδιού από τον Σάββα Σιάτρα, με τον Ναπολέοντα Δάμο στο κλαρίνο.

20:45΄ - 21:00΄ Μπουφές Εδέσματα

20:45΄- 21:00' Η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου, αποδίδει ηπειρώτικους σκοπούς.

20:45΄ - 21:00΄ Εκτίμηση Συλλεκτικών αντικειμένων

21:00΄ - 22:00΄ Ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών. Παίζει η ζυγιά του Θοδωρή Γεωργόπουλου και τραγουδά ο Μιχάλης Ζάμπας.΄

21:00΄ - 21:30'. Χορευτικό της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου

21:30' - 22:00'. Χορευτικό Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Αττικής

22:00'. Τέλος εκδήλωσης.

Συντελεστές
Διοργανωτής Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Συντονιστής-Υποστηρικτής
Επιτροπή Ολύμπιων Κληροδοτημάτων –Ζάππειο Μέγαρο

Συνδιοργανωτής
Περιφέρεια Ηπείρου

Υποστηρικτές

* Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τμήμα Λαογραφίας

* Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

* Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας Ιωαννίνων

* Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου - Φώτης Ραπακούσης

* Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων

* Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος

* Χορευτικά και Διδάσκαλοι Παραδοσιακών Χορών της Πανηπειρωτική

] Συνομοσπονδία Ελλάδος

* Διδάσκαλοι, Χορωδίας Παραδοσιακής Χορωδίας & Εργαστηρίου Πολυφωνίας της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

* Παραδοσιακοί Καλλιτέχνες Ηπειρωτικών μουσικών

* Ομοσπονδίες, Αδελφότητες, Σύλλογοι και Ενώσεις Αποδήμων Ηπειρωτών, μελών της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

* Εταιρίες Δημοπρασιών Συντελεστής – Υποστηρικτής

* Οι χιλιάδες Απόδημοι Ηπειρώτες & Πολιτιστικοί Σύλλογοι που στηρίζουν την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Για όλους τους Ηπειρώτες, την Ελλάδα τις αξίες και παραδόσεις, για ένα από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα κεφάλαια της

Λαογραφίας της πατρίδας μας, που δυναμικά διατηρεί παράγει και συνεχίζει την Ηπειρώτικη Μοναδική Λαογραφία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Read More »
''Ηπειρώτικη Λαογραφία'': 2ήμερη εκδήλωση-παρουσίαση-έκθεση, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος ''Ηπειρώτικη Λαογραφία'': 2ήμερη εκδήλωση-παρουσίαση-έκθεση, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Άγνωστοι κατέστρεψαν την παιδική χαρά στον ποδηλατόδρομο και πέταξαν κομμάτια της στην θάλασσα

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018

Οι βανδαλισμοί σε δημόσιους χώρους του δήμου Ηγουμενίτσας, δυστυχώς συνεχίζονται, με το τελευταίο κρούσμα να είναι η καταστροφή των λιγοστών παιχνιδιών, στην παιδική χαρά στην περιοχή του ποδηλατόδρομου.

Οι άγνωστοι δράστες έσπασαν την μοναδική τραμπάλα και πέταξαν το μισό τμήμα της, στην παραλία που βρίσκεται δίπλα από τον ποδηλατόδρομο.

Με ακατανόητο μένος κατέστρεψαν και τα υπόλοιπα παιχνίδια, στο μοναδικό σημείο του ποδηλατόδρομου όπου μπορούν να παίξουν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ατόμων που καθημερινά επιλέγουν το σημείο για τη βόλτα τους, οι βανδαλισμοί πρέπει να έγιναν την Τετάρτη το βράδυ.

Η βαρβαρότητα, η ανευθυνότητα και η έλλειψη πραγματικής παιδείας, είναι αυτά που προκαλούν αυτές τις αντικοινωνικές συμπεριφορές και είναι αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας.

Διαβάστε επίσης: Ηγουμενίτσα - Ο "βιασμός" της αθωότητας


Read More »
Ηγουμενίτσα: Άγνωστοι κατέστρεψαν την παιδική χαρά στον ποδηλατόδρομο και πέταξαν κομμάτια της στην θάλασσα Ηγουμενίτσα: Άγνωστοι κατέστρεψαν την παιδική χαρά στον ποδηλατόδρομο και πέταξαν κομμάτια της στην θάλασσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση συμμετοχής σε Εκθέσεις

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018Από το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι η Περιφέρεια τον προσεχή Μάιο θα συμμετάσχει σε άλλες δύο εκθέσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα. Πρόκειται για την Greek Travel Show (4-6 Μαΐου) στην οποία η Ήπειρος είναι τιμώμενη περιοχή και στην «Ελλάδος Γεύση» (10-13 Μαΐου). Όπως και στο παρελθόν η Περιφέρεια προτίθεται να φιλοξενήσει στο περίπτερό της Δήμους, φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δύο εκθέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους στο email: v.barka@php.gov.gr το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου για την πρώτη έκθεση και μέχρι 7 Μαΐου για τη δεύτερη.

Οι ανωτέρω προθεσμίες ισχύουν και για την αποστολή διαφημιστικού υλικού, το οποίο θα διανεμηθεί από το περίπτερο της Περιφέρειας.


Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση συμμετοχής σε Εκθέσεις Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση συμμετοχής σε Εκθέσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Αυτές είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Με καθυστέρηση 12 ετών έρχονται οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα διαθέτουν επτά ειδικές ζώνες. Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα αυτή που καθυστέρησε στις αλλαγές αλλά και η Ιταλία.

Η νέα ταυτότητα, τύπου πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζει περίπου 8 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών για πολίτες που εκδίδουν για πρώτη φορά και για εκείνους που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Επτά ζώνες ασφαλείας

Εμπρόσθια Όψη


Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας (card number)
Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Άρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου
Ζώνη 5: Φωτογραφία

Οπίσθια όψη
Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/ Machine Readable Zone-MRZ

Ενσωματωμένο RFID chip

Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας), στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου.

Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil AviationOrganization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), περιλαμβάνει:

- Ζώνη Οπτικής Εξέτασης
- Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη
- Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.


 
Read More »
Αυτές είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες Αυτές είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018
Read More »
Ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί Ολοήμερη επίδειξη μηχανημάτων της Husqvarna από την Μπλέτσας και Υιοί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Η εκπομπή ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018

Στο νομό Θεσπρωτίας βρέθηκε την Παρασκευή, η βραβευμένη τουριστική εκπομπή από το Κανάλι Ένα της Καβάλας "ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ", την οποία επιμελείται ο Διογένης Χαραλαμπίδης.
Η συγκεκριμένη εκπομπή αναμεταδίδεται σε 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα
Στην περιοχή μας μεταδίδεται από το ΒΗΜΑ tv των Ιωαννίνων κάθε Κυριακή.

Ο παρουσιαστής της εκπομπή κ. Διογένης Χαραλαμπίδης, μαζί με τον οπερατέρ κ. Κωνσταντίνο Πατσουλίδη, δέχθηκαν την Ηπειρώτικη φιλοξενία και γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, ενώ επισκέφθηκαν και τους 3 Δήμους της Θεσπρωτίας.

Δείτε τι έγραψε ο παρουσιαστής για την περιοχή μας, καθώς το τρέιλερ της εκπομπής. 

Γνωστή περισσότερο ως περιοχή με διερχόμενο τουρισμό, καθόσον από την πρωτεύουσά της Ηγουμενίτσα διέρχονται χιλιάδες τουρίστες από και προς την Ελλάδα κάθε χρόνο, η Θεσπρωτία διατηρεί το προσωπικό της χρώμα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη που θα θελήσει να την γνωρίσει. 
Την κόβει σχεδόν στη μέση ο ποταμός Θύαμις (Καλαμάς), του οποίου το δέλτα στις εκβολές του στο Ιόνιο αποτελεί σημαντικό βιότοπο. 
Συναντάει κανείς παραθαλάσσια τουριστικά κέντρα, σε περιοχές γεμάτες ελιές και ειδυλλιακές παραλίες με ψιλή άσπρη άμμο, αλλά και ορεινά γραφικά χωριά με το χαρακτηριστικό ηπειρώτικο ύφος και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική. 
Επίσης δεν λείπουν τα λαογραφικά μουσεία, τα αρχαία μνημεία αλλά και οι τόποι με ιστορική μνήμη, όπως το θρυλικό Σούλι, που αποτέλεσε προπύργιο της αντίστασης των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Read More »
Η εκπομπή ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ) Η εκπομπή ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 45χρονου το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018

Στη σύλληψη ενός 45χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Read More »
Σύλληψη 45χρονου το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Σύλληψη 45χρονου το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Ενημερώνω συναγωνιστές, μέλη και φίλους της Ομόνοιας, πως οι πολλές προσωπικές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, με προτάσεις που έκρινα ότι θα συσπειρωναν τους συμπατριώτες μας, μετατρέποντας την ως το κοινό σπίτι όλων των βορειοηπειρωτών και κυρίως στο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας, δεν βρήκαν την επιθυμητή ανταπόκριση.
Αποχωρώ από την προεδρεία, παραχωρώντας την ευθύνη της διοίκησης μέχρι τις επόμενες αρχαιρεσίες στον αντιπρόεδρο κ. Φρέντη Μπελέρη.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, την περηφάνεια για τους αγώνες που δώσαμε για την προάσπιση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Σε αυτή τη θητεία, η Ομόνοια ήταν παρούσα όσο ποτέ άλλοτε σε κάθε εξέλιξη που αφορούσε την κοινότητα μας, παρουσιάζοντας τις δικές της προτάσεις στις κυβερνήσεις της Αλβανίας, της Ελλάδος αλλά και στους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών. Προβάλαμε τις αξίες αυτού του τόπου διατρανώνοντας τη φωνή μας προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν είμαστε μια ξεχασμένη και αναλώσιμη μειονότητα,αλλά ένα σημαντικό κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού. Ευχαριστώ και συγχαίρω όσους ήταν μέτοχοι αυτού του αγώνα και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Αυτούς που κατοικοεδρεύουν στην Ελλάδα αλλά δεν ξεριζώθηκαν από την ιδιαίτερη πατρίδα καθώς και αυτούς που δέθηκαν στο κατάρτι του τόπου τους, παρακούοντας τις σειρήνες της φυγής.
Ζητώ συγγνώμη από όσους αδίκως πίκρανα και από όσους διέψευσα τις προσδοκίες τους.
Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη συμπεριφορά κάποιων στελεχών που έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν την Ομόνοια ως το μαγαζάκι τους, δαιμονοποιώντας όποιον δεν το υπηρετεί υπολογίζοντας μόνο στα προσωπικά οφέλη. Εκφράζω επίσης την ανησυχία μου για το μέλλον της οργάνωσης αφού οι εγωισμοί και τα άλλα πάθη πνίγουν την κοινή λογική και την ουσιαστική αποστολή της οργάνωσης.
Με το ισχύον καταστατικό, ο πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα καμιάς απόφασης παρά να υλοποιεί τις αποφάσεις του Γ.Σ. Η αποχώρηση μου αυτή ας μην ερμηνευτεί ως δραπέτευση, είναι μία ύστατη προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Ίσως έτσι διευκολυνθεί μία σοβαρή αναδιοργάνωση στην οποία θα συμμετέχει κάθε βορειοηπειρώτης, χωρίς βιασύνες και δουλειές του ποδαριού.
Ας κλείσουμε ένα μάτι και ένα αυτί σε ότι μας χωρίζει. Είναι πιο πολλά και πιο ουσιαστικά αυτά που μας ενώνουν. Είναι αποδεδειγμένο στο ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας ότι εάν κλείσει κανείς το ένα του μάτι, θα πετύχει καλύτερα το στόχο του. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αν κλείσει και τα δυο του μάτια θα πετύχει το κέντρο.
Θα συνεχίσουμε να τα λέμε στους αγώνες!

Λεωνίδας Παππάς
Άγιοι Σαράντα,
22 Απριλίου 2018


 
Read More »
Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Μπαράζ εμπρησμών το βράδυ σε κάδους σκουπιδιών

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει το βράδυ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, για την κατάσβεση φωτιάς σε κάδους σκουπιδιών.

Άγνωστοι, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, έβαλαν αρχικά φωτιά σε κάδο σκουπιδιών στην οδό Ελευθερίας, έξω από το κτήριο των Προσκόπων.

Λίγα λεπτά αργότερα, έβαλαν φωτιά σε κάδο, πίσω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, για να ακολουθήσει ένας ακόμα εμπρησμός, στην περιοχή του Λαδοχωρίου.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι φωτιές κατέστρεψαν αρκετούς κάδους, πριν τις σβήσουν οι άντρες της Πυροσβεστικής.Read More »
Ηγουμενίτσα: Μπαράζ εμπρησμών το βράδυ σε κάδους σκουπιδιών Ηγουμενίτσα: Μπαράζ εμπρησμών το βράδυ σε κάδους σκουπιδιών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Συνεδριάζει στην Παραμυθιά, στις 25Απριλίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.30΄, η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Σύνταξη έκθεσης Α΄ Τριμήνου για την υλοποίηση του προϋπ/σμού οικ. έτους 2018.

2. Κατάρτιση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης αγροτεμαχίων Δήμου Σουλίου.

3. Έκδοση εντάλματος προπληρωμής για κάλυψη δαπάνης μετατόπισης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ.

4. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Πολιτική Προστασία (Δ.Ε Σουλίου).

5. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Απομαγνητοφώνηση πρακτικών Δημοτικού Συμβουλίου ».

6. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Επέκταση ασύρματου δικτύου internet ».

7. Έγκριση δαπάνης –Διάθεση πίστωσης για: «Προμήθεια σωλήνων αποχέτευσης ομβρίων».

8. Έγκριση δαπανών – Διάθεση πιστώσεων Δήμου Σουλίου οικ. έτους 2018.


 
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Δωρεάν καρδιογραφήματα στην Πέρδικα

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018Στην υλοποίηση δωρεάν καρδιογραφήματος προχωρά το ΚΗΦΗ Πέρδικας σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της πρόληψης και της προαγωγής υγείας των δημοτών.

Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί εντός του ΚΗΦΗ Πέρδικας, Τρίτη με Πέμπτη (09:00-12:30) από την νοσηλεύτρια της δομής, ενώ η διάγνωση θα γίνεται από τους παρόχους Ιατρούς του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου κ. Ανδρέα Γρίβα (Γενικός Παθολόγος – Ιατρός ΚΗΦΗ) την Τετάρτη 25 Απριλίου 14:00-14:30 και τον κ. Βασίλειο Γιόγιακα (Καρδιολόγος) την Παρασκευή 27 Απριλίου 11:00-12:30.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν θα πρέπει απαραιτήτως να είναι από 18 ετών και άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα. Άντζελα Μπέζα, Νοσηλεύτρια του ΚΗΦΗ Πέρδικας.


Read More »
Δωρεάν καρδιογραφήματα στην Πέρδικα Δωρεάν καρδιογραφήματα στην Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, σε Παραπόταμο και Παραμυθιά, μέλη κυκλώματος, που ενέχονται σε περισσότερες από 30 διακινήσεις αλλοδαπών

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018Συνελήφθησαν, προχθές (21-04-2018) στον Παραπόταμο και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο μέλη κυκλώματος που ενέχονται σε πληθώρα περιπτώσεων διακινήσεων αλλοδαπών.

Πρόκειται για ημεδαπούς, ηλικίας 44 και 49 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράνομης μεταφοράς - προώθησης μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 40χρονο υπήκοο Αλβανίας, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες προχθές τα ξημερώματα οργάνωσαν την παράνομη μεταφορά και την περαιτέρω προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, έναντι χρηματικής αμοιβής, πέντε υπηκόων Αλβανίας (ηλικίας 30, 37, 48, 30 και 35 ετών), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο 44χρονος ήταν επιφορτισμένος με τη μεταφορά των αλλοδαπών με Δ.Χ. αυτοκίνητο (ταξί), ιδιοκτησίας του στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας ενώ ο 49χρονος θα φρόντιζε την περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας, μέσω της έκδοσης εισιτηρίων λεωφορείου.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας θα αποκόμιζαν από την παραπάνω προώθηση, συνολικά το χρηματικό ποσό των (1500) ευρώ, που θα καταβάλλονταν στον 40χρονο υπήκοο Αλβανίας, μετά την άφιξη των αλλοδαπών στον τελικό τους προορισμό.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι η εν λόγω οργάνωση ενέχεται σε περισσότερες από (30) περιπτώσεις παράνομων διακινήσεων, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα, ιδιοκτησίας του 44χρονου, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και έξι κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις συνεννοήσεις τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, σε Παραπόταμο και Παραμυθιά, μέλη κυκλώματος, που ενέχονται σε περισσότερες από 30 διακινήσεις αλλοδαπών Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, σε Παραπόταμο και Παραμυθιά, μέλη κυκλώματος, που ενέχονται σε περισσότερες από 30 διακινήσεις αλλοδαπών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 22χρονος στη Σαγιάδα με δύο κιλά κάνναβης

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Συνελήφθη, χθες (22-04-2018) το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από περιπολούντες αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 22χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ενώ αναζητείται αλλοδαπός συνεργός του.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 22χρονος, ο οποίος οδηγούσε δίκυκλη μοτοσικλέτα, εμπλέκεται στη διακίνηση δύο δεμάτων με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (2) κιλών και (46) γραμμαρίων, την οποία θα προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας.

Η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών, η δίκυκλη μοτοσικλέτα και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Συνελήφθη 22χρονος στη Σαγιάδα με δύο κιλά κάνναβης Συνελήφθη 22χρονος στη Σαγιάδα με δύο κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Οι νερόμυλοι στη Θεσπρωτία, απομεινάρια ενός παρελθόντος με πολιτιστική αξία!

Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018


Οι νερόμυλοι στη Θεσπρωτία, μνημεία της προβιομηχανικής εποχής, αποτελούν μία σημαντική μαρτυρία της ντόπιας κοινωνικής, οικονομικής ζωής, αλλά και της λαϊκής αρχιτεκτονικής, που αναπτύχθηκε γύρω από το νερό. 
Πρόκειται για μνημεία πολιτισμού και τεχνολογίας. 
Τα άφθονα νερά της περιοχής ευνόησαν τη δημιουργία νερόμυλων, οι οποίοι συνδέονται με την ιστορία, την κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. 
Μάλιστα, οι μυλωνάδες, την εποχή, που το οδικό δίκτυο ήταν υποτυπώδες, έδιναν χρήματα για τη συντήρηση των πέτρινων γεφυριών, που παρείχαν πρόσβαση στους μύλους τους. 
Ο νερόμυλος Ριζού στους Φιλιάτες, αποτελεί έναν από τους λίγους εν ενεργεία νερόμυλους της Θεσπρωτίας. 
Στο Γαρδίκι Παραμυθιάς λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του '80 παραδοσιακός υδρόμυλος. 
Διάσπαρτους νερόμυλους συναντάμε και στην περιοχή του Σουλίου. 
Υπολείμματα παλιών νερόμυλων συναντάμε, επίσης, ανατολικά της Σαγιάδας. 


 
Read More »
Οι νερόμυλοι στη Θεσπρωτία, απομεινάρια ενός παρελθόντος με πολιτιστική αξία! Οι νερόμυλοι στη Θεσπρωτία, απομεινάρια ενός παρελθόντος με πολιτιστική αξία! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018 Rating: 5

Σελίδες