Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής 


Καλείστε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 και 67Α του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με αυτές των άρθρων 6 και 7 του ν.5056/2023, να συμμετάσχετε στην ειδική δίμηνη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας (οδός Σουλίου αρ.3), στις 17 Απριλίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00’ για λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.5056/2023 (Α’163) «Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής - Προσθήκη άρθρου 67Α στον ν.3852/2010» .

Έως την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, μπορούν να καταθέσουν εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου με έντυπο ή με email (katsimanis@1345.syzefxis.gov.gr) έως ένα (1) θέμα ο καθένας το οποίο αφορά στο έργο της δημοτικής αρχής.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ
Read More »
Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργίας Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργίας Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας


Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου υπεγράφη σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Α. Μπατιστάτου, παρουσία του διευθυντή Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ κ. Σάββα Χριστοφορίδη.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως η συγκεκριμένη ενέργεια δίνει νέες δυνατότητες στον τόπο. «Είναι μεγάλη υπόθεση η συνεργασία σε αυτά τα θέματα με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το ΙΤΕ. Σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή πορείας στο γίγνεσθαι αυτού του τόπου που έχει πολλές δυνατότητες», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου σημείωσε: «Το Γραφείο Υποστήριξης της Έρευνας και της Καινοτομίας είναι από τους στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματός μας, και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις. Και βασιζόμαστε σε αυτό το Γραφείο πραγματικά για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με τον τρόπο που μπορεί το Πανεπιστήμιο, και να συνδεθεί με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Θα έχουμε γραφείο εντός του Πανεπιστημίου, που θα είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ΙΤΕ και την Περιφέρεια για αυτή την σύμπραξη».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ κ. Σάββας Χριστοφορίδης τόνισε: «Από την πλευρά του ΙΤΕ θα ήθελα να πω πως νιώθω πολύ περήφανος που είναι η πρώτη φορά, που στην Ελλάδα συμπράττουν από κοινού ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα – το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – ένας ερευνητικός φορέας – το ΙΤΕ – και μια Περιφέρεια - η Περιφέρεια Ηπείρου – για να μεταφέρουν τη γνώση που παράγεται στα ερευνητικά εργαστήρια προς τις επιχειρήσεις και να υποστηρίξουν την παραγωγή νέων προϊόντων, νέων υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν την τοπική οικονομία. Και είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτή την σύμπραξη».
 
Στόχος της Δομής είναι η υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας της Ηπείρου, καθώς και η μεταξύ τους διασύνδεση. Ειδικότερα, η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στοχεύει:

 Στην μεταφορά τεχνολογίας και την αξιοποίηση της νέας γνώσης στην ανάπτυξη της έρευνας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΙΤΕ-ΙΒΕ, και την αξιοποίησή τους από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου

 Στην ανάπτυξη συνεργασίας του προσωπικού του Πανεπιστημίου του ΙΤΕ-ΙΒΕ με το δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ώστε να αναπτυχθεί ένα πλήρες ώριμο γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας και υποστήριξης της τεχνολογίας.

Η Δομή Υποστήριξης για να είναι άμεσα προσβάσιμη τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην ερευνητική κοινότητα της Ηπείρου, θα αποτελείται από το Γραφείο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα είναι εγκατεστημένο στο διοικητήριο της Περιφέρειας, και το Γραφείο Υποστήριξης της Ερευνητικής Κοινότητας, που θα βρίσκεται σε κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Α. Μπατιστάτου συζήτησαν για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων για τη συντήρηση, αναβάθμιση και λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου και του γηπέδου ποδοσφαίρου που βρίσκονται εντός της Πανεπιστημιούπολης. Όπως τονίστηκε, μετά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, οι εγκαταστάσεις θα δοθούν σε χρήση όχι μόνο για τα μέλη του Πανεπιστημίου, αλλά και για το κοινό, αποτελώντας έναν ακόμη λόγο σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πόλη των Ιωαννίνων.
Read More »
Μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργίας Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας Μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργίας Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Σε 15 ημέρες τα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας: Άμεσα η πρόσκληση σε γιατρούς Ξεκινάει το πρόγραμμα μετά από καθυστέρηση 1,5 χρόνου

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Σε 15 ημέρες τα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας: Άμεσα η πρόσκληση σε γιατρούς Ξεκινάει το πρόγραμμα μετά από καθυστέρηση 1,5 χρόνου 


Με καθυστέρηση 1,5 χρόνου και με πολλά ερωτήματα για το «πάγωμα» του προγράμματος, ξεκινά σταδιακά η διαδικασία για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έπειτα από πολλές διεργασίες αλλά και δημοσιεύματα για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, γνωστοποίησε ότι την Δευτέρα θα γίνει τελικά η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων.

Σε δύο εβδομάδες τα πρώτα SMS σε γυναίκες 21-29 ετών

Με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, καθότι επρόκειτο να γίνει από τον Μάρτιο έπειτα και πάλι από πολλές αναβολές, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε περίπου 15 μέρες θα αποσταλούν τα πρώτα SMS σε γυναίκες 21 ως 29 ετών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση προς τους γιατρούς που θα πραγματοποιούν τις εξετάσεις ώστε να δηλώσουν συμμετοχή.

Μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καθυστερήσει, αποδίδοντας τις αναβολές σε … κομματική σπέκουλα.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες λένε ότι η πρώτη εξέταση, είναι το τεστ Παπανικολάου, ενώ για τις γυναίκες 30 ως 65 ετών η πρώτη εξέταση είναι το τεστ το οποίο δείχνει τους τύπους οι οποίοι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Read More »
Σε 15 ημέρες τα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας: Άμεσα η πρόσκληση σε γιατρούς Ξεκινάει το πρόγραμμα μετά από καθυστέρηση 1,5 χρόνου Σε 15 ημέρες τα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας: Άμεσα η πρόσκληση σε γιατρούς Ξεκινάει το πρόγραμμα μετά από καθυστέρηση 1,5 χρόνου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Ευρεία σύσκεψη προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Κικίλια

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Ευρεία σύσκεψη προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Κικίλια

Eυρεία σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και των εθελοντικών μονάδων παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια για την προετοιμασία της Ρόδου με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου προγραμματίζεται για αύριο το απόγευμα στο ΕΒΕΔ.

Στην συνάντηση πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση θέματα πολιτικής προστασίας και εσωτερικής ασφάλειας τα οποία φέτος ενισχύονται σε ανθρώπινο δυναμικό με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι φέτος υπερδιπλασιάζονται οι μονάδες δασοκομάντος σε όλη τη χώρα.

Στόχος είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που επιχειρούν στην κατάσβεση να συνεργάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά την ώρα της κρίσης.

Μετά από πρόσκληση του υπουργού είχε πραγματοποιηθεί εξάλλου στις αρχές του Φλεβάρη, ευρεία διυπουργική σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

Στόχος της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ήταν ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων και των επιχειρησιακών βραχιόνων της Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την κατάρτιση ολοκληρωμένων διακλαδικών σχεδίων τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν στο σωστό χρόνο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (παρεμβάσεις πρόληψης, εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις ετοιμότητας στο πεδίο, καθαρισμοί δασικών/ περιαστικών περιοχών και αρχαιολογικών χώρων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, συνέργειες Πυροσβεστικού Σώματος- Δασικών Υπηρεσιών κ.ά.).

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις όλων είναι περιγεγραμμένες σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπυρική περίοδο, η προετοιμασία της οποίας ξεκινά όπως βλέπετε πολύ νωρίς. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία όλες οι υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες δυνάμεις αλλά και οι πολίτες, οι εθελοντές μας, θα συστρατευθούν φέτος σε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των συμπολιτών μας, το φυσικό κάλλος της χώρας μας, την πατρίδα μας. Και αυτό θα κάνουμε οργανωμένα και με επαγγελματισμό, όπως ανέφερα και πριν την κακοκαιρία η οποία πέρασε από την χώρα τις προηγούμενες μέρες. Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται κάθε επτά με δεκαπέντε ημέρες. Θα ακολουθήσουν κοινές εκπαιδεύσεις και διημερίδες όλων των εμπλεκόμενων και ασκήσεις επί του πεδίου. Η νέα πρόκληση για τη χώρα είναι η κλιματική κρίση και αυτά τα οποία “γεννά”. Πρέπει για φέτος να είμαστε όλοι έτοιμοι, στο πεδίο, οργανωμένοι, με συντονισμό και διακλαδικότητα. Θέλω να παρακαλέσω θερμά και τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια για την πατρίδα μας. Και για αυτούς τους λίγους οι οποίοι δε θέλουν να συμμετέχουν και, αντιθέτως, δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα, δηλαδή για τους εμπρηστές καθ’ έξιν και έστω εξ αμελείας κ.λπ., δυστυχώς για αυτούς, ο νόμος πλέον έχει αλλάξει.

Οι ποινές είναι πολύ διαφορετικές. Οι ανακοινώσεις θα ξαναγίνουν πριν από την αντιπυρική περίοδο με τον κύριο Φλωρίδη. Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί έστω και εξ αμελείας να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών τους. Φεύγουμε σιγά σιγά από την παράκληση σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά τα θέματα και πάμε στις υποχρεώσεις οι οποίες είναι σε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο είναι πλέον πιεστικό για όλους. Πρέπει να βοηθήσουμε και να υπερασπιστούμε το ανώτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή και δεν μπορεί αυτό να το διακινδυνεύει κανείς».
Read More »
Ευρεία σύσκεψη προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Κικίλια Ευρεία σύσκεψη προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Κικίλια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Στα Ιωάννινα, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Στα Ιωάννινα, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων


Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων, διοργανώνεται από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2024 στα Ιωάννινα, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων (ΣΠΑΑ).

Επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου στο ξενοδοχείο “The Lake”, ώστε να συναντηθούν σε μια διοργάνωση που επιδιώκει να αποτελέσει θεσμό και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις στους τομείς της Ποδολογίας και της Αισθητικής Άκρων.

Μέσα από ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες, διαλέξεις στρογγυλές τράπεζες και σεμινάρια ενδιαφερόντων περιστατικών, ομιλητές και συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών.

Επιπλέον, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων δίνει βήμα στους νέους Ποδολόγους και Τεχνίτες Αισθητικής Άκρων.

Σκοπός, είναι η διασφάλιση συνεχούς, υψηλού ποιοτικού επιπέδου εκπαίδευσης και ενημέρωσης της ειδικότητας για όλα τα νεότερα δεδομένα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων (https://spaa.gr/) έχει αφιερωθεί στην προαγωγή της επιστήμης της Ποδολογίας, την περαιτέρω εκπαίδευση των μελών του και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της ποδολογικής φροντίδας.

Η διεπιστημονική συνεργασία αποτελεί «κλειδί» για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας ζωής για τους ασθενείς.

Επιστημονικό πρόγραμμα: https://myrtalycongress.gr/wp-content/uploads/2024/04/Final-Program1.pdf
Online εγγραφή στο Συνέδριο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.e-myrtaly.gr/gr/spaa2024 και δια ζώσης στη Γραμματεία του Συνεδρίου
Read More »
Στα Ιωάννινα, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων Στα Ιωάννινα, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο


Στο πλαίσιο καθημερινών περιπολίων και δράσεων που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 15ήμερο συνολικά 13 άτομα.

Ειδικότερα, πρόκειται για 11 ημεδαπούς και 2 αλλοδαπούς, που συνελήφθησαν σε 12 διαφορετικές περιπτώσεις για κατοχή μικροποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και κοκαΐνης σε μία από αυτές.

Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
· 6 άτομα στην Άρτα,
· 5 στα Ιωάννινα και
· 2 στην Πρέβεζα.

Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Read More »
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Απεργία 17 Απριλίου: Χωρίς πλοία η γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Απεργία 17 Απριλίου: Χωρίς πλοία η γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα


Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στην γραμμή Κέρκυρα- Ηγουμενίτσα την Τετάρτη 17 Απριλίου λόγω της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Η διοίκηση του σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας ανακοίνωσε την συμμετοχή της με την ΠΝΟ στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων.
Read More »
Απεργία 17 Απριλίου: Χωρίς πλοία η γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα Απεργία 17 Απριλίου: Χωρίς πλοία η γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Ξεσκονίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Ξεσκονίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα


Ηλεκτρονικά πορτοφόλια που βρίσκονται στο Ιντερνετ και κρύβουν αδήλωτα εισοδήματα από εμπορικές συναλλαγές βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για τα γνωστά wallets που υπάρχουν σε πλατφόρμες όπως τα eBay, Vendora κ.λπ. και χρησιμεύουν για να αποθηκεύονται εισπράξεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο οι οποίες δεν περνούν κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του επιχειρηματία-επιτηδευματία. Μένουν εκεί προκειμένου ο επιχειρηματίας να κάνει νέες αγορές δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό ταμείο.

Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια βρίσκεται αποθηκευμένος σημαντικός τζίρος που κρύβεται από τα φυσικά καταστήματα και τον τραπεζικό λογαριασμό. Οι «φυσικές» εισπράξεις μπορούν έτσι να εμφανιστούν χαμηλότερες ή να δηλωθεί ακόμα και ζημία στην Εφορία. Πρακτικά, τα χρήματα αυτά μένουν αποθηκευμένα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και δεν περνούν στον τραπεζικό λογαριασμό παρά μόνο όταν και εφόσον το επιθυμεί ο επιχειρηματίας. Ετσι λοιπόν τα έσοδα παραμένουν κρυφά από το βλέμμα της Εφορίας που σκανάρει μόνο όσα βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο χάνεται σημαντική φορολογητέα ύλη τόσο από ΦΠΑ όσο και σε επίπεδο φορολογίας εισοδήματος.

Με το νέο όμως ηλεκτρονικό όπλο της Εφορίας όλα αυτά αλλάζουν. Πρόκειται για το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας. Το νέο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με διαδικασίες-εξπρές και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από διάφορες πηγές όπως και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Σε αυτά θα προστίθενται τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων στους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες κ.ά.

Με αυτό το νέο εργαλείο μπορούν να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής.

 Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που καλούνται να αποστέλλουν οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΑΑΔΕ αφορούν:

- καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης,
- καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό,
- χορηγητικό,
- επενδυτικό (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ.),
- πιστωτική κάρτα,
- τραπεζική θυρίδα,
- λογαριασμό πληρωμών,
- προπληρωμένη κάρτα (prepaid),
- ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω στοιχεία αντιπαραβάλλονται αυτόματα με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόπτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν. Στην περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%. Ουσιαστικά, με το νέο σύστημα ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται πολύ πιο εύκολη υπόθεση και ανοίγει ο δρόμος για να μπει φρένο σε φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής τα οποία αναδείχθηκαν και κατά τις διασταυρώσεις στοιχείων 3,8 εκατομμυρίων δηλώσεων με δηλωθέντα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις οι ψηφιακές πλατφόρμες (ελληνικές και ξένες) υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αναστολή λειτουργίας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ. Για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες προβλέπεται κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα και παρακράτηση πληρωμών.

Η ΑΑΔΕ έχει θέσει μεταξύ των βασικών της στόχων και τη διενέργεια μαζικών διασταυρώσεων δεδομένων από αυτές τις πλατφόρμες. Θα συλλέγει δηλαδή τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων γίνονται διαδικτυακές αγορές, αλλά και από ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού και θα τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν δηλώσει ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στο MyData της Εφορίας.

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά παράθυρα της νομοθεσίας και να πατάξει φαινόμενα φοροδιαφυγής που ανθούν λόγω του ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν πάντα φυσικό κατάστημα και ως εκ τούτου ο έλεγχος από τις φορολογικές αρχές είναι από δύσκολος έως αδύνατος!

Προφανώς οι έλεγχοι δεν θα αφορούν αγγελίες πώλησης προσωπικών αντικειμένων για χόμπι. Θα επικεντρωθούν σε όσους ασκούν πρακτικά επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις του νόμου.
Read More »
Ξεσκονίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα Ξεσκονίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Σύλληψη φυγόποινου


Συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας αλλοδαπός φυγόποινος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, με ποινή φυλάκισης -3- μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ.
Read More »
Σύλληψη φυγόποινου Σύλληψη φυγόποινου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Από σήμερα οι αιτήσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Από σήμερα οι αιτήσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων


Άνοιξε από σήμερα ο Α’ κύκλος κινητικότητας για το 2024 για μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων σε κενή οργανική θέση ή για απόσπαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης, το σύνολο των θέσεων για μετάταξη και απόσπαση που καθορίστηκαν κατόπιν αιτημάτων που υπέβαλαν 821 φορείς, ανέρχεται στις 19.157 θέσεις, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες να έχουν αιτηθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.

Συγκεκριμένα 236 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας αιτήθηκαν συνολικά 7.072 θέσεις ενώ, ενδεικτικά, 4.727 θέσεις έχουν αιτηθεί οι φορείς ΝΠΔΔ, 3.349 θέσεις τα Υπουργεία και 1.740 οι φορείς του Δημοσίου.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για μία από τις 16.234 κενές θέσεις για μετάταξη και σε μία από τις 2.923 θέσεις για απόσπαση, λήγει στις 15 Απριλίου.

Οι αιτήσεις προτίμησης μπορούν να υποβάλλονται για 10 συνολικά θέσεις έως και τριών φορέων, κατ΄ ανώτατο όριο.

Η είσοδος των ενδιαφερομένων υπαλλήλων στην εφαρμογή του Μητρώου είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://hr.apografi.gov.gr
Read More »
Από σήμερα οι αιτήσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων Από σήμερα οι αιτήσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός, για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός, για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη χθες (04-04-2024) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ημεδαπό να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να επιβαίνουν σε αυτό τρεις παράτυποι μετανάστες.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν εισέλθει νωρίτερα παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και στη συνέχεια παρελήφθησαν από τον ημεδαπό, κατόπιν συμφωνίας, ώστε να απασχοληθούν ως εργάτες γης στα κτήματά του.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο, καθώς και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Άπαντες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός, για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός, για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εντοπίστηκαν δύο φορτηγά με λαθραία τσιγάρα (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Ηγουμενίτσα: Εντοπίστηκαν δύο φορτηγά με λαθραία τσιγάρα (+ΦΩΤΟ)


Τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 56χρονου αλλοδαπού για παράβαση των διατάξεων του Ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα - επικαθήμενο, το οποίο οδηγούσε ο 56χρονος αλλοδαπός, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του τράκτορα επτακόσια ογδόντα εννέα (789) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία στερούνταν ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 56χρονος να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα - επικαθήμενο καθώς και η ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.


Επίσης, τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 56χρονου αλλοδαπού για παράβαση των διατάξεων του Ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα - επικαθήμενο, το οποίο οδηγούσε ο 56χρονος αλλοδαπός, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του τράκτορα τετρακόσια δέκα (410) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία στερούνταν ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 56χρονος να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα - επικαθήμενο καθώς και η ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Εντοπίστηκαν δύο φορτηγά με λαθραία τσιγάρα (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Εντοπίστηκαν δύο φορτηγά με λαθραία τσιγάρα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Ήπειρο

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Επίσκεψη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Ήπειρο


Επίσκεψη στην Ήπειρο πραγματοποίησε κλιμάκιο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου. Ο κ. Μεγάλου, μιλώντας την Πέμπτη 4 Απριλίου σε εκδήλωση στα Ιωάννινα στην οποία παραβρέθηκαν πελάτες της Τράπεζας από την ευρύτερη περιοχή, ανέδειξε την οικονομική και επιχειρηματική δυναμική που έχει η Ήπειρος. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του CEO της Πειραιώς στο ψηφιακό και καινοτομικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Όπως τόνισε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Πειραιώς επέλεξε τα Ιωάννινα για να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία Natech, την ψηφιακή της τράπεζα Snappi, με στόχο την προσφορά σύγχρονων τραπεζικών υπηρεσιών και την προσέλκυση νεότερων ηλικιών που αποφεύγουν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Μεγάλου στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς είπε ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων με δυναμικό τρόπο. Όπως επισήμανε το 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, που ήταν η υψηλότερη στην ελληνική αγορά και πως ο λόγος δανείων προς καταθέσεις είναι 60% και στόχος είναι να φτάσει στο 80%.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής της Εταιρικής και Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Πειραιώς Θεόδωρος Τζούρος, ο οποίος επισήμανε ότι η Τράπεζα είναι στο προσκήνιο της χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις στο επιχειρηματικό τομέα να ανέρχονται το 2023 σε 9,5 δισ. Ευρώ. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Τζούρος σημείωσε ότι η Πειραιώς έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε 440 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 220 είναι μικρομεσαίες. Ειδικότερα για την περιφέρεια της Ηπείρου ο κ. Τζούρος ανέφερε ότι η Πειραιώς έχει υπόλοιπα δανείων στις επιχειρήσεις της περιοχής ύψους 500 εκατ. ευρώ, κυρίως στους τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και της φιλοξενίας.

Την εκτίμηση για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το καλοκαίρι, ώστε το 2025 να ισορροπήσουν στην περιοχή του 2,5% και χαμηλότερα εξέφρασε από το βήμα της εκδήλωσης της Πειραιώς στα Ιωάννινα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Ηλίας Λεκκός. Όπως ανέφερε σε παρουσίαση για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τη δεκαετία 2023 – 2032 η χώρα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 370 δισ. ευρώ, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, είχε συμβεί και στο παρελθόν κατά τη δεκαετία πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε επίσης ως
εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, η οποία σήμερα διαμορφώνονται στο 50% του ΑΕΠ έναντι μόλις 15% του ΑΕΠ πριν λίγα χρόνια.

Στις επενδυτικές στρατηγικές και τις προοπτικές τόσο της εγχώριας όσο και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του για τις επενδυτικές στρατηγικές ο Μάνος Δροσατάκης, CEO της IOLCUS Investments, μέλους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Χαρακτήρισε ελκυστικές τις
αποτιμήσεις των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς παρά την υπερ-απόδοση το 2023 υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Για την εκτίμηση αυτή επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 1,5%-2% το 2024, που αν και δεν είναι εντυπωσιακό ποσοστό είναι πολλαπλάσιο της Ευρωζώνης, όπως και το ότι εισερχόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Επίσης σημείωσε ότι προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη την επόμενη διετία, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο ικανοποιεί συνεχώς όλο και περισσότερα κριτήρια ένταξής του στις ώριμες αγορές.
Read More »
Επίσκεψη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Ήπειρο Επίσκεψη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν.ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΣΤΟΝ 18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ»

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν.ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΣΤΟΝ 18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ»


Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας, πιστό στους στόχους και στη στρατηγικές του συμμετείχε με τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης στον 18ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία :

Η συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας σε αυτόν τον διαγωνισμό αποσκοπεί στο να μπορέσουν οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ξεπεράσουν το στάδιο της απλής παράθεσης γνώσεων και να οδηγηθούν συστηματικά στον Μαθηματικό εγγραμματισμό τους, ο οποίος ορίζεται ως η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να εντάσσει την επιστήμη των Μαθηματικών στην καθημερινότητα, να αναπτύσσει τεκμηριωμένες κρίσεις πάνω σε προβλήματα που τίθενται εμπρός του και να χρησιμοποιεί τη μαθηματική γνώση και τη γνώση , για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις ανάγκες της καθημερινής ζωής του ως σκεπτόμενος, δημιουργικός και ενεργός πολίτης. 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο μαθητής έρχεται σε επαφή με την επιστημονική γνώση, αλλά ταυτόχρονα αποκτά και την ικανότητα να χρησιμοποιεί αυτήν τη γνώση, προκειμένου να αναγνωρίζει την επιστημονική φύση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του, να εξηγεί φαινόμενα με αμιγώς επιστημονικό τρόπο και, φυσικά, να οδηγείται σε συμπεράσματα σχετικά με τα Μαθηματικά βασισμένα, ωστόσο, σε επιστημονικές αρχές και τεκμήρια. 

Η συνεχιζόμενη συμμετοχή μας άλλωστε, στους παραπάνω διαγωνισμούς υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει το σχολείο μας στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην καθημερινή ζωή, σε αντιδιαστολή προς την απλή αναπαραγωγή της γνώσης, την οποία υποστήριζε η παραδοσιακή παιδαγωγική και σχολική πρακτική.

Για το Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας
Ο Διευθυντής
Κύλλας Γεώργιος
Read More »
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν.ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΣΤΟΝ 18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν.ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΣΤΟΝ 18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, Βουλγαρία – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) | Της Παναγιώτας Αγγέλη

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, Βουλγαρία – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) | Της Παναγιώτας Αγγέλη


Της Παναγιώτας Αγγέλη
Διευθύντριας Γαστρεντερολογίας Γ.Ν. Φιλιατών Θεσπρωτίας
Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου ΠΕ Θεσπρωτίας
με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών Ώρα Ευθύνης»

Την 5η Μαρτίου 2024 αναρτήθηκε σε διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην Αγγλική Γλώσσα, η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας». Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ (SEA Bulgaria Nuclear Waste Strategy), δίνεται η δυνατότητα λήψης της εν λόγω Μελέτης και επίσης παρέχεται διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (sec.dipa@prv.ypeka.gr) για την αποστολή απόψεων με προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση.

Η πρόθεση συμμετοχής της Ελλάδας στην εκτίμηση των διασυνοριακών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, στο πλαίσιο του άρθρου 7 της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ γνωστοποιήθηκε στις αρμόδιες Αρχές της Βουλγαρίας, βάσει του συμπεράσματος ότι το σχέδιο αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας. Στα πλαίσια της συμμετοχής αυτής, ζητήθηκε από την Αρμόδια Αρχή η γνωμοδότηση των Περιφερειακών Αρχών επί της συγκεκριμένης Μελέτης.

Μεταφράζοντας κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά τα γραφόμενα στη ΣΜΠΕ, γίνεται αντιληπτό ότι:

Η πρόθεση της γειτονικής χώρας είναι καταρχήν η διατήρηση των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, η κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στην περιοχή Μπελένε ως το 2040 και ακόμη δύο νέων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι ως το 2045.

Ο εν εξελίξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την συνέχιση της επεξεργασίας των ραδιενεργών αποβλήτων στη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές κυρώσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Η σημερινή ασταθής κατάσταση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και ανάλογα με τα πιθανά σενάρια, θα οδηγήσει λιγότερο ή περισσότερο σε αύξηση των αποθεμάτων ραδιενεργών αποβλήτων στην περιοχή του Κοζλοντούι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά τεχνικά και κατ’ επέκταση περιβαλλοντικά ζητήματα και κινδύνους στην αποθήκευσή τους εκεί.

 Η ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί, είναι η αποστολή και επεξεργασία των ραδιενεργών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιστροφή τους στη Βουλγαρία για βαθιά γεωλογική εναπόθεση εκεί. Για την περίοδο 2024-2029 η Βουλγαρία είναι σε διαπραγματεύσεις για τη χώρα αποστολής και επεξεργασίας, ενώ από το 2030 και μετά υπάρχει συμφωνία για το θέμα με τη Γαλλία.

 Η άνω προτεινόμενη λύση ενδεχομένως να μην καταστεί τελικά δυνατή λόγω σοβαρών τεχνικών ζητημάτων κατά τη μεταφορά και τη διαχείρισή τους (transport and logistic problems). Στη ΣΜΠΕ επίσης δεν καταγράφονται πιθανές διαδρομές των ραδιενεργών αποβλήτων.

 Στη ΣΜΠΕ καταγράφεται (02 ANNEX 2 EN DRAFT_2) ότι λόγω έλλειψης στοιχείων, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν εκτός πολλών άλλων και τα εξής:

· Οι επιπτώσεις ακτινολογικές και μη της κατασκευής της βαθιάς γεωλογικής εναπόθεσης (Deep Geological Reposition – DGR) (σελ. 6)

· Η επίπτωση της εναπόθεσης μεγάλων ποσοτήτων εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων (Spare Nuclear Fuel – SNF) στα υπόγεια ύδατα, η οποία με βάση τη ΣΜΠΕ θεωρείται πιθανή (σελ. 6).

· Η επίπτωση της διαδικασίας DGR στο υπέδαφος, η οποία με βάση τη ΣΜΠΕ θεωρείται πιθανή (σελ. 10).

 Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά για την εν λόγω ΣΜΠΕ, θέτοντας όρους που κύρια αφορούν την πρόληψη επιβλαβών επιπτώσεων στο προσωπικό, τον πληθυσμό, το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές, τη χρήση εξελιγμένων καυσίμων για μείωση των ποσοτήτων ραδιενεργών αποβλήτων και την καταγραφή σχεδίων για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Κλείνοντας αξίζει θεωρούμε να καταγραφεί ότι πάγια θέση της Ελληνικής Πολιτείας ήταν και είναι η μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς λόγω των κινδύνων αλλά και των μακροχρόνιων επιπτώσεων από τη διαχείριση, αποθήκευση και απόρριψη στο περιβάλλον των ραδιενεργών αποβλήτων που παράγονται από τη διαδικασία. Προφανώς η χώρα μας δεν δύναται να αποτρέψει τη λειτουργία των υπαρχόντων μονάδων σε γειτονικές της χώρες και την κατασκευή νέων μονάδων εκεί, όμως οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του πληθυσμού της και του περιβάλλοντος.
Read More »
Διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, Βουλγαρία – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) | Της Παναγιώτας Αγγέλη Διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, Βουλγαρία – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) | Της Παναγιώτας Αγγέλη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Βγήκε η 4η δόση ΚΑΠ για τους Δήμους | Η κατανομή στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Βγήκε η 4η δόση ΚΑΠ για τους Δήμους | Η κατανομή στη Θεσπρωτία

Με απόφαση του Αν Υπουργού κ. Λιβάνιου κατανέμεται στους Δήμους της χώρας, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό 144.600.000,00€, το οποίο αποδίδεται ως τέταρτη (Δ΄) τακτική επιχορήγηση έτους 2024, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους.


Read More »
Βγήκε η 4η δόση ΚΑΠ για τους Δήμους | Η κατανομή στη Θεσπρωτία Βγήκε η 4η δόση ΚΑΠ για τους Δήμους | Η κατανομή στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Βαρύτατες καταγγελίες Καχριμάνη.. Επικίνδυνη η Εγνατία, έτοιμη να καταρρεύσει σήραγγα

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Βαρύτατες καταγγελίες Καχριμάνη..
 Επικίνδυνη η Εγνατία, έτοιμη να καταρρεύσει σήραγγαΒαρύτατες και σοβαρότατες καταγγελίες για την Εγνατία Οδό και την ελλιπή συντήρηση του μεγαλύτερου οδικού άξονα της χώρας έγιναν από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

Παρουσία των υπολοίπων μελών και επικεφαλής των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γιάννη Στέφου, Στέφανου Ζούμπα και Γιώργου Πρέντζα χαρακτήρισε την Εγνατία Οδό, έναν επικίνδυνο δρόμο ενώ ανέφερε ότι μία από τις σήραγγες στο τμήμα που παρακάμπτει την Κατάρα έπρεπε να κλείσει καθώς είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

Οι πολύ σοβαρές καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου δεν μπορεί παρά να προκαλούν σοβαρό προβληματισμό καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας από τον οποίο διέρχονται καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα.

«Η Εγνατία Οδός σήμερα είναι επικίνδυνη.. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η συντήρηση που γινόταν ήταν πολύ επιφανειακή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Συνέχισε με ειδική αναφορά στη σήραγγα λέγοντας πως «θα σας πω μόνο ένα πράγμα που πρέπει άμεσα να γίνει.. Είναι η μία από τις δύο σήραγγες της Κατάρας. Πρέπει να κλείσει για πάρα πολύ καιρό για να γίνουν όλα από την αρχή μέσα».

Στο ερώτημα που τέθηκε «γιατί» η απάντηση ήταν αφοπλιστική.

«Γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα.. Η σήραγγα έχει χαλάσει.. Όλα από κάτω. Είναι έτοιμη να καταρρεύσει, θέλει πολλά λεφτά και πάρα πολύ δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Εγνατία ΑΕ έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό αύξηση στα διόδια για να μπορέσει να καλύψει το κόστος της συντήρησης.

Στην επισήμανση που έγινε ότι η εταιρεία δεν είναι ζημιογόνα απάντησε πως αυτό συμβαίνει επειδή «ρίχνουν μια πέτσα άσφαλτο για να πουν ότι ρίχνουν άσφαλτο».

Οι αναφορές του Περιφερειάρχη στην Εγνατία Οδό και την επικινδυνότητά της, όπως και στην ανάγκη να κλείσει η σήραγγα στο τμήμα από Μέτσοβο προς Παναγιά, είναι εξαιρετικά σοβαρές και θα πρέπει να τύχουν άμεσων διευκρινίσεων από τους καθύλην αρμόδιους.

Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Βαρύτατες καταγγελίες Καχριμάνη.. Επικίνδυνη η Εγνατία, έτοιμη να καταρρεύσει σήραγγα Βαρύτατες καταγγελίες Καχριμάνη.. Επικίνδυνη η Εγνατία, έτοιμη να καταρρεύσει σήραγγα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Ο Αντώνης Μπέζας στην Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου Ηπείρου

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Ο Αντώνης Μπέζας στην Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου Ηπείρου


Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη 4 Απριλίου η εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας μελέτης (Ροικός Σύμβουλοι Μηχανικοί, Γραφείο Δοξιάδη και ENVECOAE) με τοπικούς φορείς για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Παραλιακού Μετώπου Ηπείρου, που περιλαμβάνει τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Πάργας και τις παραλιακές Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Πρέβεζας, Φιλιατών, Νικολάου Σκουφά και Άρτας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο τεχνικός σύμβουλος της ομάδας μελέτης, πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι πολύ σημαντικό πως υπάρχουν πλέον νέα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού με ενισχυμένες δυνατότητες παρέμβασης όπως τα Ειδικά και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Το γεγονός ότι εκπονείται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Παραλιακό Μέτωπο της Ηπείρου επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια τώρα υποστηρίζω ότι αν δηλαδή θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος, οικονομική μεγέθυνση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, το κέντρο βάρους της Ηπείρου πρέπει να μετατοπιστεί από την ενδοχώρα στα παράλια. Η μείωση του πληθυσμού της Ηπείρου κατά 5% κατά την τελευταία απογραφή αποδεικνύει πως το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο έχει αποτύχει και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παραλιακή ζώνη. Εύχομαι η συγκεκριμένη μελέτη να σηματοδοτήσει αυτή τη νέα προσέγγιση.

-Το παράκτιο μέτωπο αποτελείται από τον παράκτιο Ιόνιο Χώρο και τον παράκτιο Χώρο του Αμβρακικού. Ολόκληρος ο παράκτιος Ιόνιος Χώρος διατρέχεται από τον οδικό άξονα Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα- παράκαμψη Ηγουμενίτσας- Σαγιάδα- Τελωνείο Μαυροματίου που συνδέει τα ελληνοαλβανικά σύνορα με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Η αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αυτού του παραλιακού άξονα, ο χαρακτηρισμός του ως διεθνούς σημασίας και η σύνδεσή του με την Ιόνια και την Εγνατία Οδό (σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό), πρέπει κατά την άποψή μου, να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα από τη συγκεκριμένη μελέτη. Επιπλέον, ως αναγκαία έργα θα πρέπει να προκύψουν οι τέσσερεις κάθετοι μικρότεροι οδικοί άξονες, δηλαδή η αναβάθμιση της σύνδεσης του παράκτιου Ιόνια άξονα με το Φιλιάτι και η αναβάθμιση των συνδέσεών του με τις τουριστικές περιοχές των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας.

-Το ΕΠΣ θα πρέπει να τεκμηριώσει για ακόμη μια φορά (γιατί έχουν υπάρξει ανάλογες μελέτες στο παρελθόν) την αναγκαιότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και συγκεκριμένα με την Καλαμπάκα και το λιμάνι του Βόλου και βέβαια να διατηρήσει την πρόβλεψη του ΓΠΣ της Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού.

-Στη Θεσπρωτία υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές Natura όπως τα στενά, οι εκβολές και το Δέλτα του Καλαμά, το έλος Καλοδικίου, οι εκβολές του Αχέροντα, το Δρέπανο- Μακρυγιάλι και η νήσος Πρασούδι. Αυτή την περίοδο εκπονείται ταυτόχρονα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (με τα αντίστοιχα Σχέδια Διαχείρισης) των προστατευόμενων περιοχών της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων. Οι δύο αυτές μελέτες, η δική σας δηλαδή και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που βρίσκεται πριν το στάδιο της τελικής διαβούλευσης, θα πρέπει να «συντονιστούν» μεταξύ τους ώστε η μία να λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις της άλλης και να μην οδηγηθούμε σε «ακραίες» καταστάσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Στο Δρέπανο για παράδειγμα και το Μακρυγιάλι υπάρχουν, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, έντονα προβλήματα διάβρωσης και χρειάζεται να προστατευτεί τόσο η ακτή όσο και τα οικοσυστήματα. Θέλουμε όμως να υπάρχουν και τουριστικές δραστηριότητες αναψυχής ήπιας μορφής. Κατά μήκος του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι θέλουμε να μπορούν να αναπτυχθούν το εμπόριο και η μεταποίηση.

– Η νέα μαρίνα που έχει σχεδιασθεί και αδειοδοτηθεί στον κόλπο της Ηγουμενίτσας και τα τουριστικά καταφύγια Σαγιάδας, Συβότων και Πλαταριάς έχουν δοθεί για εκμετάλλευση στην ΟΛΗΓ ΑΕ. Ενώ ο εκσυγχρονισμός των καταφυγίων Σαγιάδας, Πλαταριάς και Συβότων είναι υποχρεωτικός με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, η κατασκευή της μαρίνας της Ηγουμενίτσας είναι στην προαίρεση του παραχωρησιούχου του Λιμένος. Θεωρώ ότι από την μελέτη θα πρέπει να προκύψει η αναγκαιότητα δημιουργίας οργανωμένης μαρίνας στην Ηγουμενίτσα που θα είναι και η μοναδική αντίστοιχη στο βόρειο παράκτιο μέτωπο.

– Στις περιοχές της Πέρδικας, των Συβότων και της Πλαταριάς πρέπει να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Η αβεβαιότητα σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση και το χαρακτηρισμό των οδών που θα δίνουν τη δυνατότητα οικοδομησιμότητας, δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Η μελέτη σας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη νομοθετική ρύθμιση που θα προκύψει το επόμενο διάστημα για την εκτός σχεδίου δόμηση και αν αυτή δεν αντιμετωπίσει τις αυξημένες, όπως ανέφερα, ανάγκες της περιοχής να προτείνει νέες επεκτάσεις».
Read More »
Ο Αντώνης Μπέζας στην Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου Ηπείρου Ο Αντώνης Μπέζας στην Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη


Μην έχετε εμπιστοσύνη στη γνώση του σοφέρ. Μην συγχέετε το φερέφωνο της επιχείρησης, τον σόουμαν, τον τηλεοπτικό παρουσιαστή, τον αερολόγο, τον καλό ομιλητή ή τον διασπορέα κλισέ μ’ εκείνον που έχει πραγματικές γνώσεις.
Πώς θα τον αναγνωρίσετε; Έχει ένα χαρακτηριστικό που τον διακρίνει. Εκείνος που ξέρει πραγματικά, γνωρίζει τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Αν βρεθεί έξω από τον κύκλο της αρμοδιότητας του, είτε δε λέει τίποτα, είτε ομολογεί ότι δεν ξέρει. Ήρεμα, ακόμα και με κάποια υπερηφάνεια. Ενώ από το στόμα των "σοφέρ" θα ακούσετε τα πάντα, αλλά ποτέ το «δεν ξέρω».
Όταν πήρε το Νόμπελ Φυσικής το 1918, ο Μαξ Πλανκ άρχισε περιοδεία σε όλη τη Γερμανία. Οπουδήποτε τον καλούσαν, έδινε την ίδια διάλεξη πάνω στη νέα θεωρία της κβαντικής μηχανικής. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ο σοφέρ του είχε μάθει απέξω το περιεχόμενο της ομιλίας του. «Πρέπει να έχετε βαρεθεί, κύριε Πλανκ, να λέτε συνεχώς τα ίδια. Σας προτείνω, στην προσεχή διάλεξη στο Μόναχο, να αλλάξουμε ρόλους. Θα καθίσετε στην πρώτη σειρά, φορώντας το κασκέτο του σοφέρ. Θα είναι μια αλλαγή και για τους δυο μας. Τι λέτε;»
Ο Πλανκ το βρήκε διασκεδαστικό και δέχτηκε την πρόταση. Ο σοφέρ του εκφώνησε τον συνηθισμένο του λόγο πάνω στην κβαντική μηχανική μπροστά σ’ ένα κοινό υψηλής κατάρτισης στη φυσική. Κάποια στιγμή ένας καθηγητής φυσικής σήκωσε το χέρι για να κάνει μια ερώτηση. Ο σοφέρ απάντησε: «Δε φανταζόμουν ότι σε μια πόλη τόσο προηγμένη όσο το Μόναχο θα μου έκαναν μια τόσο απλή ερώτηση. Nα παρακαλέσω λοιπόν τον σοφέρ μου να απαντήσει».
Yπάρχουν δύο είδη γνώσης. Πρώτον, έχουμε την πραγματική γνώση. Την διακρίνουμε σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να κατανοήσουν ένα θέμα. Ο δεύτερος τύπος είναι η "γνώση του σοφέρ" – γνώση από ανθρώπους που έχουν μάθει απλά να κάνουν μια παράσταση
Κατά τον Τσαρλι Μάνγκερ, έναν από τους καλύτερους επενδυτές στον κόσμο υπάρχουν δυο είδη γνώσης. Η αληθινή γνώση που απαιτεί χρόνο και διανοητική εργασία, κι αυτό που αποκαλεί γνώση του σοφέρ. Για τον Μάνγκερ, οι σοφέρ είναι άνθρωποι που παριστάνουν τους γνώστες. Έχουν μάθει να κάνουν το νούμερο τους. Διαθέτουν καταπληκτική φωνή ή ξέρουν να γίνονται πιεστικοί. Αλλά η ευφράδειά τους είναι άδειο κέλυφος.
Συμπέρασμα:
Μην έχετε εμπιστοσύνη στη γνώση του σοφέρ. Μην συγχέετε το φερέφωνο της επιχείρησης, τον σόουμαν, τον τηλεοπτικό παρουσιαστή, τον αερολόγο, τον καλό ομιλητή ή τον διασπορέα κλισέ μ’ εκείνον που έχει πραγματικές γνώσεις. Πώς θα τον αναγνωρίσετε; Έχει ένα χαρακτηριστικό που τον διακρίνει. Εκείνος που ξέρει πραγματικά, γνωρίζει τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Αν βρεθεί έξω από τον κύκλο της αρμοδιότητας του, είτε δε λέει τίποτα, είτε ομολογεί ότι δεν ξέρει. Ήρεμα, ακόμα και με κάποια υπερηφάνεια. Ενώ από το στόμα των "σοφέρ" θα ακούσετε τα πάντα, αλλά ποτέ το «δεν ξέρω».

Απόδοση
Γιάννης Στάθης

-Dobelli, Rolf. The Art of Thinking Clearly: Better Thinking, Better Decisions. Chapter 16. Chauffeur Knowledge.
-https://www.lecturesbureau.gr/1/chauffeur-kno. Η γνωση του Σωφερ.
-Photo. Businessman talking on the phone in a car. www.gograph.com.IOANNIS STATHIS
Gograph. (222643)
*Ο Rolf Dobelli γεννήθηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας, είναι Ελβετός συγγραφέας και επιχειρηματίας. Ο Ντόμπελι είναι ο συγγραφέας του The Art of Thinking Clearly
Read More »
Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Έως και σήμερα οι αιτήσεις εταιρειών για επιδοτούμενη εργασία 5.000 ανέργων

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
ΔΥΠΑ: Έως και σήμερα οι αιτήσεις εταιρειών για επιδοτούμενη εργασία 5.000 ανέργων


Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες», καθώς έχει ήδη καλυφθεί το 95% του συνολικού αριθμού των διαθέσιμων θέσεων.

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία νέων, «πράσινων» θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην πράσινη οικονομία.

Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 15 μήνες, έως 12.264 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

Τα προγράμματα επιδότησης εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω gov.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί της σύμβουλοι υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Read More »
ΔΥΠΑ: Έως και σήμερα οι αιτήσεις εταιρειών για επιδοτούμενη εργασία 5.000 ανέργων ΔΥΠΑ: Έως και σήμερα οι αιτήσεις εταιρειών για επιδοτούμενη εργασία 5.000 ανέργων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχεδιασμό της οδικής σύνδεσης Ιόνια Οδός- Πρέβεζα και τον παραλιακό άξονα

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχεδιασμό της οδικής σύνδεσης Ιόνια Οδός- Πρέβεζα και τον παραλιακό άξονα


Το θέμα των οδικών αξόνων που αφορούν το παραλιακό «μέτωπο» της Ηπείρου συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από επερώτηση που κατατέθηκε από την περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας στην επερώτηση, αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια Ηπείρου για την προώθηση των έργων, επισημαίνοντας ότι και οι δύο άξονες, ήτοι ο παραλιακός και η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών.
Προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για το σχεδιασμό των δύο έργων, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που διατυπώθηκαν. Ανακοίνωσε επίσης ότι επίκειται νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Ν. Ταχιάο σε συνέχεια εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί προ μηνών στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά την οποία θα εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους οδικούς άξονες.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των κυκλοφοριακών φόρτων που έχουν συγκεντρωθεί ο άξονας Ιόνια Οδός- Κόμβος Λιμποχωβίτη- Κόμβος Φραξήλα- Πρέβεζα θα κατασκευαστεί με τετράιχνη διατομή, ενώ το τμήμα Κόμβος Φραξήλα – Πάργα με τρίιχνη διατομή. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κόμβοι που ήδη κατασκευάζονται είναι προσαρμοσμένοι στο μελλοντικό σχεδιασμό.

Ως προς τη χρηματοδότηση ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι το πρώτο τμήμα μέχρι τη Στεφάνη της οδικής σύνδεσης Ιόνια – Πρέβεζα να έχει προϋπολογισμό περίπου 35 εκ. ευρώ και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε και στη συμβολή των κυκλικών κόμβων στην οδική ασφάλεια και στη μείωση των σοβαρών ατυχημάτων, για να καταλήξει λέγοντας, ότι στόχος είναι σε αυτά που δεν έκανε το Υπουργείο διαχρονικά μέχρι σήμερα, να μπει δυνατά η Περιφέρεια.

Τέλος ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα τεθεί προς συζήτηση η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 5 τόνων τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των επίσημων αργιών στον παραλιακό οδικό άξονα και στην εθνική οδό Πρέβεζα – Φιλιππιάδα.

 Επισυνάπτεται το αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους.


ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Στην ερώτηση γίνονται κάποιες αναφορές στις οποίες θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και να αποφευχθούν συγχύσεις από άγνοια ή πρόθεση.

1. Γίνεται αναφορά στην ΕΟ Ηγουμενίτσας "αυτοκινητόδρομος". Πρέβεζας ως σύγχρονος

Για να χαρακτηριστεί ένας οδικός άξονας ως αυτοκινητόδρομος απαιτείται η λήψη Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, Το ίδιο απαιτείται προκειμένου ένας οδικός άξονας να χαρακτηριστεί ως "Οδός ταχείας κυκλοφορίας" Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει για τον Άξονα Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα.

Ο μόλις κατασκευασθείς άξονας της Αμβρακίας επίσης δεν αποτελεί "αυτοκινητόδρομο".

Η συγκεκριμένη οδός ανήκει στην κατηγορία οδών Α με λειτουργική κατάταξη 11 (οδική σύνδεση Κέντρων Μέσης Βαθμίδας) σύμφωνα με τις ΟΜΟΕ-ΛΚΟΔ.

2. Γίνεται αναφορά στην "χάραξη" της οδού η οποία "εξυπηρετούσε ανάγκες άλλων εποχών", χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε εξειδίκευση ή πρόταση.

Η Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια του γενικού σχεδιασμού των βασικών οδικών αξόνων προωθεί ήδη τις απαραίτητες τροποποιήσεις (π.χ στο τμήμα Πάργα - Μεσοπόταμος) του διαδρόμου του οδικού άξονα και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του ώστε να διασφαλιστεί ταχύτητα μελέτης 90Km/h.

3. Επιχειρείται απαξίωση της επιλογής της κατά προτεραιότητα κατασκευής σύγχρονων κόμβων κυκλικής κίνησης.

Οι κόμβοι αποτελούν κύριο στοιχείο ενός οδικού δικτύου σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Επομένως η κατά προτεραιότητα προώθηση των μελετών και της κατασκευής τους κρίνεται αναγκαία για την άμεση και δραστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά μήκος του οδικού άξονα.

Ο σχεδιασμός των κόμβων αυτών γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου λαμβάνοντας υπόψη τον γενικό σχεδιασμό των έργων και την ανάγκη προσαρμογής τους με κατάλληλες σύγχρονες διατάξεις στο περιβάλλον και την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και την πλήρη ένταξή τους με τις τεχνικά ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των οδικών αξόνων (τετράιχνη / τρίιχνη διατομή).

4. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει στην μέτρηση των κυκλοφοριακών φόρτων στο προηγούμενο διάστημα αξιολογώντας επίσης όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τον σταθμό διοδίων της υποθαλάσσιας σήραγγας και τον σταθμό διοδίων της Τύριας, αλλά και παλιότερες μετρήσεις προκειμένου να τεκμηριώσει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδικού άξονα. Οι μετρήσεις αυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία καθορίστηκε ότι ο άξονας Ιόνια Οδός – Κόμβος Λιμποχωβίτη – Κόμβος Φραξήλα – Πρέβεζα θα κατασκευαστεί με τετράιχνη διατομή και ισόπεδους κόμβους κυκλικής κίνησης δύο λωρίδων κυκλοφορίας. Ο κυκλοφοριακός φόρτος που προβλέπεται να εξυπηρετηθεί στο έτος σχεδιασμού 2048 ανέρχεται στα 17345 οχ/ημέρα (σημειώνεται ότι η επιλεγμένη τετράιχνη διατομή εφαρμόζεται για φόρτους μεταξύ 15000 έως και 30000 οχ/ημέρα).

Το τμήμα Κόμβος Φραξήλα – Πάργα θα κατασκευαστεί με τρίιχνη διατομή και ισόπεδους κόμβους κυκλικής κίνησης δύο λωρίδων κυκλοφορίας. Ο κυκλοφοριακός φόρτος που προβλέπεται να εξυπηρετηθεί στο έτος σχεδιασμού 2048 ανέρχεται στα 10247 οχ/ημέρα (σημειώνεται ότι η επιλεγμένη τρίιχνη διατομή εφαρμόζεται για φόρτους μεταξύ 8000 έως και 15000 οχ/ημέρα). 5. Η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα οδικής ασφάλειας παρεμβαίνει και σε πλήθος άλλες θέσεις του οδικού δικτύου
ευθύνης της.

Β. Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παράλληλα με τις προσπάθειες ωρίμανσης του για πολλά χρόνια ορφανού έργου Ιωάννινα Κακαβιά, για το οποίο έχει αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος κατασκευής, η Περιφέρεια Ηπείρου ολοκλήρωσε τον βασικό σχεδιασμό για τους οδικούς άξονες:

Ιόνια Οδός – Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα προωθώντας επίσης και την μελέτη και κατασκευή κρίσιμων στοιχείων του οδικού δικτύου σε αυτούς.

Στον επόμενο χάρτη εμφανίζεται αυτός ο βασικός σχεδιασμός τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι:

Β1. ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ – ΠΡΕΒΕΖΑ

> Ο διάδρομος της χάραξης μήκους 46 Km:

Ξεκινά από τον υφιστάμενο κόμβο κυκλικής κίνησης στο ύψος του Α/Κ Φιλιππιάδα ο οποίος απαιτείται να αναβαθμισθεί σε ισόπεδο κόμβο κυκλικής κίνησης δύο λωρίδων κυκλοφορίας- παρακάμπτει την Φιλιππιάδα μέσω νέας χάραξης σε σχέση με αυτή του υπουργείου και καταλήγει στον υφιστάμενο κόμβο στην περιοχή της Γέφυρας Καλογήρου ο οποίος αναβαθμίζεται σε ισόπεδο κόμβο κυκλικής κίνησης δύο λωρίδων κυκλοφορίας. Στην συνέχεια κινείται κατά μήκος της όδευσης της υφιστάμενης Εθνικής

Οδού βελτιώνοντας τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά μέχρι και πριν τον οικισμό Λούρου.
 
Ο οικισμός του Λούρου παρακάμπτεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μέχρι σήμερα διατυπωθείσες εναλλακτικές προτάσεις.

Στην συνέχεια κινείται κατά μήκος της όδευσης της υφιστάμενης Εθνικής Οδού μέχρι τον υφιστάμενο κόμβο Λιμποχωβίτη.

Στο σημείο αυτό η χάραξη στρέφεται Νότιο - Δυτικά κατά μήκος της όδευσης της υφιστάμενης Εθνικής Οδού μέχρι τον κόμβο Φραξήλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες μελέτες που συντάχθηκαν μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες του υπουργείου σε αυτό το τμήμα αφορούν σε βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του παράπλευρου δικτύου σε τρείς θέσεις ισόπεδων διασταυρώσεων μορφής διπλού "Τ" χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για την βελτίωση των χαρακτηριστικών της αρτηρίας.

Στη θέση Φραξήλα η χάραξη στρέφεται Νότια κατά μήκος της όδευσης της υφιστάμενης Εθνικής Οδού μέχρι την υποθαλάσσια σήραγγα. Το τμήμα αυτό αποτελεί επίσης τμήμα του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα και μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας συνδέεται με το την Αμβρακία Οδό η οποία μόλις παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες μελέτες που συντάχθηκαν μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες του υπουργείου αφορούν σε βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του παράπλευρου δικτύου σε τρείς θέσεις ισόπεδων διασταυρώσεων μορφής διπλού "Τ" χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για την βελτίωση των χαρακτηριστικών της παραλιακής οδού.

- Η ταχύτητα μελέτης είναι 90Km/h.

• Η αρτηρία σε όλο το μήκος της διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένες με στηθαία ασφαλείας. Οι πλευρικές διαμορφώσεις προσαρμόζονται τόσο στο υπεραστικό όσο και στο αστικό περιβάλλον της οδού όπου απαιτείται.

> Προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονων ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης σχεδιασμένων σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς προδιαγραφές, εξωτερικής διαμέτρου 50 – 60μ, κυκλικό δακτύλιο δύο λωρίδων κυκλοφορίας και αναβαθμισμένες διατάξεις προσαρμογής ταχυτήτων. Προβλέπεται η γεωμετρική προσαρμογή τόσο στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο όσο και στο μελλοντικό, ώστε να είναι εφικτή η εξέλιξη των έργων σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης.

Ισόπεδοι Κόμβοι Κυκλικής Κίνησης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά προβλέπονται στις εξής θέσεις:
Γέφυρα Καλογήρου
Νέα Κερασούντα
Πέτρα
Στεφάνη
Λούρος
Λιμποχωβίτης
Νέα Σαμψούντα
Αρχάγγελος
Φραξύλα
Κανάλι Α
Κανάλι Β
Μονολίθι
Μύτικας
Λασκαράτου
Επτανήσου
Ειρήνης

- Κατά μήκος της αρτηρίας αναπτύσσεται παράπλευρο οδικό δίκτυο όπου απαιτείται ώστε να διαχωρίζεται η τοπική κυκλοφορία από την αρτηρία και να διασφαλίζεται τόσο η οδική ασφάλεια όσο και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των παρόδιων ιδιοκτησιών και εγκαταστάσεων.

Στο παραπάνω πλαίσιο οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι:

- Η άμεση μελέτη και κατασκευή των πιο κρίσιμων κόμβων κατά μήκος του οδικού άξονα.
- Η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή της παράκαμψης Φιλιππιάδας,
Λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα δοθούν στην συνέχεια.

Β2. ΣΥΝΟΡΑ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΠΡΕΒΕΖΑ

* Οι μελέτες για το τμήμα από τα Έλληνα Αλβανικά σύνορα μέχρι την Ηγουμενίτσα συντάσσονται από την Εγνατία Οδό με τρίχνη διατομή.
* Από την Εγνατία Οδό συντάσσονται επίσης οι μελέτες για την παράκαμψη Ηγουμενίτσας,
• Στην συνέχεια ακολουθείται ο άξονας της Εγνατίας Οδού μέχρι τον Α/Κ Βασιλικού. Ο χαρακτήρας του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα - Πλαταριά θα είναι τυπικός καθώς η συνολική αναβάθμισή του σε τρέχνη διατομή απαιτεί σημαντικού κόστους έργα ή/ και παρεμβάσεις περιβαλλοντικά ασύμβατες, διασφαλίζοντας όμως την δυνατότητα ασφαλούς προσπέρασης (τρίίχνη διατομής σε σημαντικό μήκος του το τμήμα Πλαταριά - Καρτέρι μπορεί επίσης να βελτιωθεί σημαντικά σε ότι αφορά στην οδική ασφάλεια.

- Μετά το Α/Κ Βασιλικού ο διάδρομος της χάραξης ακολουθεί την υφιστάμενη οδό Βασιλικός - Καρτέρι η οποία αναβαθμίζεται μια τρίιχνη διατομή, παράπλευρο οδικό δίκτυο και ισόπεδους κόμβους κυκλικής κίνησης,
- Το τμήμα Καρτέρι - Πάργα θα παραμείνει ως έχει, καθώς βελτιώθηκε πολύ πρόσφατα.

Η Στην συνέχεια ο διάδρομος της χάραξης παρακάμπτει την υφιστάμενη Εθνική Οδό από την Πάργα μέχρι τον Μεσοπόταμο, μέσω μιας νέας χάραξης προκειμένου να καταστεί δυνατή η διατήρηση τα απαιτούμενων γεωμετρικών χαρακτηριστικά καθ’ όλο το μήκος της και να διαμορφωθεί ένας τοπικός πλην ασφαλής κόμβος στην συμβολή της οδού της Αμμουδιάς

Η Στην συνέχεια ο διάδρομος της χάραξης ακολουθεί την υφιστάμενη Εθνική οδό μέχρι τον κόμβο Φραξήλα, βελτιώνοντας τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό συναντά τον άξονα Ιόνια Οδός - Πρέβεζα τον οποίο ακολουθεί μέχρι την υποθαλάσσια σήραγγα

> Η ταχύτητα μελέτης είναι 900/h

- Σε όλο το μήκος της αρτηρίας εφαρμόζεται τρίιχνη διατομή
- Προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονων ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης σχεδιασμένων σύμφωνων με τις πιο πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς προδιαγραφές, εξωτερικής διαμέτρου 50 - 60μ, κυκλικό δακτύλιο δύο λωρίδων κυκλοφορίας και αναβαθμισμένες διατάξεις προσαρμογής ταχυτήτων. Προβλέπεται η γεωμετρική προσαρμογή τόσο στο υφιστάμενο οδικό δίκτυα όσο και στο μελλοντικά, ώστε να είναι εφικτή η εξέλιξη των έργων σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης

Ισόπεδοι Κόμβοι Κυκλικής Κίνησης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά προβλέπονται στις εξής θέσεις:

Μεσοβούνι
Μαζαρακιά
Καρτέρι
Πέρδικα
Μαργαρίτι
Ελευθέρι
Μάρφι
Πάργα
Μεσοπόταμος
Καναλλάκι
Λούτσα
Βράχος Α
Βράχος Β
Λυγιά
Ριζά
Καστροσυκιά
Πήδημα Κυράς
Νέα Θέση
Φραξύλα (Κόμβος του τμήματος Ιόνια Οδός-Πρέβεζα)

> Κατά μήκος της αρτηρίας αναπτύσσεται παράπλευρο οδικό δίκτυο όπου απαιτείται ώστε να διαχωρίζεται η τοπική κυκλοφορία από την αρτηρία και να διασφαλίζεται τόσο η οδική ασφάλεια όσο και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των παρόδιων ιδιοκτησιών και εγκαταστάσεων.
 
Γ. ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
Όπως ειπώθηκε προηγουμένως η αναβάθμιση των κόμβων του οδικού δικτύου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά κατά προτεραιότητα στην μελέτη και κατασκευή τους κατά μήκος του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα.

Ο σχεδιασμός τους λαμβάνει υπόψη τον γενικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Τα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά, ο σχεδιασμός προσαρμογής των ταχυτήτων και όλες γενικά οι διατάξεις τους διαμορφώνονται με βάση τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις σχεδιασμού. Σχεδιάζονται έτσι ώστε να προσαρμόζονται προσωρινά στην υφιστάμενη κατάσταση αλλά και να διασφαλίζεται η πλήρης ένταξή τους χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στον μελλοντικό σχεδιασμό είτε σε τρίιχνη είτε σε τετράιχνη διατομή.

Οι κόμβοι αυτοί είναι:

Καναλακίου – Βαλανιδοράχης
Λούτσας
Λυγιάς

Μύτικα (στα πλαίσια της παράκαμψης Νικοπόλεως)
Δ. ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά στην ολοκλήρωση των μελετών των παρακάτω τμημάτων:

Δ1. ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ – ΠΡΕΒΕΖΑ

Δ1.1. Παράκαμψη Φιλιππιάδας – Πέτρα – Στεφάνη

Πρόκειται για ένα τμήμα, μήκους 4.5Km περίπου, το οποίο μελετάται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ήδη από το 2006. Το κόστος του προσδιορίστηκε αρχικά στα περίπου 65-70εκ. €, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ενίσχυσης του εδάφους με χαλικοπασσάλους λόγω της υπόθεσης ύπαρξης κινδύνου ρευστοποίησης της εδάφους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με νεότερες γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες της διαπίστωσε ότι κίνδυνος ρευστοποίησης του εδάφους δεν υπάρχει, προχώρησε σε αλλαγή της χάραξης προκειμένου να αποφευχθεί η παραποτάμια διαδρομή, οριστικοποίησε ότι με βάση τους κυκλοφοριακούς φόρτους στο έτος στόχος επαρκεί η κατασκευή κόμβου κυκλικής κίνησης δύο λωρίδων κυκλοφορίας στην περιοχή της γέφυρας Καλογήρου, όπως και για το σύνολο του οδικού άξονα, και ήδη προχωρά στην σύνταξη των απαραίτητων υποστηρικτικών μελετών.

Στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, αποκαθίσταται το οδικό δίκτυο της περιοχής μέσω Κάτω Διαβάσεων και παράπλευρων οδών, διασφαλίζονται οι προσβάσεις προς όλες τις παρόδιες εγκαταστάσεις και προβλέπεται κατάλληλο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση εκμεταλλεύσεων στην ευρύτερη περιοχή

Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι να συνταχθούν οι μελέτες και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου μέχρι την Πέτρα - Στεφάνη με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Δ1.2. Μονολίθι - Μύτικας

Στα πλαίσια του έργου Παράκαμψης της Νικόπολης κατασκευάζεται ήδη νέος κόμβος κυκλικής κίνησης στην θέση Μύτικας, ενώ εξετάζεται και η κατασκευή παρόμοιου κόμβου στο Μονολίθι

Σε σύντομο χρονικό διάστημα προβλέπεται η ολοκλήρωση όλων των μελετών για ολόκληρο το τμήμα Μονολίθι – Μύτικας, στις οποίες προβλέπεται να κατασκευή Άνω Διάβασης τριών ανοιγμάτων επί της Επαρχιακής Οδού 2 (Πρέβεζα-Μύτικας-Νικόπολη) δύο Κάτω Διαβάσεις και παράπλευρο δίκτυο για τον διαχωρισμό της τοπικής κυκλοφορίας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο οδικής ασφάλειας, και διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση των παρόδιων εγκαταστάσεων και των εγγύς οικισμών.


Δ2. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΠΡΕΒEZA
Δ2.1 Βασιλικός – Καρτέρι

Στο τμήμα αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των κόμβων κυκλικής κίνησης:

Μεσοβουνίου
Μαζαρακιάς
Καρτερίου
Πέρδικας
προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα οδικής ασφάλειας σε αυτές τις θέσεις.
Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται στα πλαίσια της γενικότερης προγραμματιζόμενης αναβάθμισης του τμήματος Βασιλικός – Καρτέρι με τρίιχνη διατομή και παράπλευρο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των παρόδιων οικισμών και εγκαταστάσεων.

Δ2.2 Πάργα – Μεσοπόταμος – Λούτσα - Βράχος

Στο τμήμα αυτό προωθούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου, όλες οι απαραίτητες μελέτες για την βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και της οδικής ασφάλειας, με αλλαγή της χάραξης στο πρώτο τμήμα, τρίιχνη διατομή και παράπλευρο δίκτυο όπου απαιτείται.

Ε. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Read More »
Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχεδιασμό της οδικής σύνδεσης Ιόνια Οδός- Πρέβεζα και τον παραλιακό άξονα Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχεδιασμό της οδικής σύνδεσης Ιόνια Οδός- Πρέβεζα και τον παραλιακό άξονα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια


Ανοίγει η αυλαία για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» που στόχο έχει να «ανοίξει» 12.500 κλειστά ακίνητα, ενισχύοντας την αγορά ακινήτων με κατοικίες προς ενοικίαση, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίγει σήμερα Παρασκευή 5/4.

Έτσι, από αύριο οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής, στο πρόγραμμα που προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό τα 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε η υπουργός:
Το οικογενειακό εισόδημα είναι 40.000 ευρώ
Το όριο της περιουσίας θα είναι 300.000 ευρώ

Μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις από την ΔΥΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματα ενημέρωση με την εγκριτική ή την απορριπτική απόφαση.

Επόμενο βήμα είναι η άμεση εκταμίευση της προβλεπόμενης προκαταβολής, η οποία ανέρχεται σε 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης.

Κριτήρια και ΠροϋποθέσειςΤα σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.
Σημειώνεται πως ως «κλειστές» κατοικίες ορίζονται όσες δηλώθηκαν «κενές κατοικίες» στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια.
Προαπαιτούμενο είναι οι εργασίες και τα υλικά να έχουν αγοραστεί όλα με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.
Ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι.
Η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης αφορά στους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας επικαρπίας ίσο με το 50%.

Διευκρινίζεται ωστόσο πως οι ιδιοκτήτες μετά την ανακαίνιση, θα πρέπει να νοικιάσουν για τρία χρόνια το ακίνητο, υποβάλλοντας μαζί με τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.
Ανακαίνιση σε έξι μήνες

Με βάση την ΚΥΑ, η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ακινήτου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έως 6 μήνες, για την προκειμένου να δοθεί για ενοικίαση.

Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν θα νοικιαστεί, τότε θα υπάρξει πρόστιμο ίσο με την επιστροφή του ποσού για την ανακαίνιση.

Σημειώνεται πως «εκτός» προγράμματος μένουν όσοι ιδικτήτες ακινήτων έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα Εξοικονοµώ.
Read More »
Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Κομμάτι- κομμάτι και με διόδια οι νέοι δρόμοι της Ηπείρου!!

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Κομμάτι- κομμάτι και με διόδια οι νέοι δρόμοι της Ηπείρου!!


Κομμάτι- κομμάτι και με διόδια.. Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση για να υλοποιηθούν ορισμένες από τις οδικές υποδομές στην Ήπειρο, που συζητούνται για μία εικοσαετία περίπου.

Τα οδικά έργα κατά παράξενο τρόπο έχουν περάσει όλα στην ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία με την επιλογή της έχει απαλλάξει το κεντρικό κράτος από κάθε συγκεκριμένη ευθύνη.

Το τεράστιο πρόβλημα της εθνικής οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε «εθνική λαιμητόμος» στο Δημοτικό Συμβούλιο απασχόλησε για μία ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Η κίνηση στην Εθνική, μετά την λειτουργία της Αμβρακίας έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται κατά την θερινή περίοδο να καταγραφεί περαιτέρω αύξηση.

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση με την κεντρική εισήγηση να γίνεται από τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Πρέντζα.

Ο κ. Πρέντζας αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα του δρόμου και ζήτησε απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή για τις ενέργειες που δρομολογούνται μετά και την ανακοίνωση που είχε γίνει κατά την συνάντηση με τον Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο ότι θα έργα θα προχωρήσουν με παραχώρηση.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε μία μακροσκελή απάντηση σχετικά με τον σχεδιασμό που έχει για την αναβάθμιση της Εθνικής Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να τον συνοδεύσει από χρονοδιάγραμμα και κυρίως χωρίς να είναι γνωστή η πηγή χρηματοδότησης των έργων.

Ο κ. Καχριμάνης έβαλε και πάλι εναντίον του κεντρικού κράτους και του Υπουργείου Υποδομών που επί σειρά ετών δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις μελέτες.

Έκανε ειδική μνεία στους κόμβους που κατασκευάζονται σημειώνοντας ότι λύνουν πολύ σοβαρά προβλήματα ενώ όλοι έχουν χαρακτηριστικά τρίιχνα ή τετράιχνα ώστε μελλοντικά να «κουμπώσουν» στην αναβαθμισμένη εθνική οδό.

Το πρώτο τμήμα που ωριμάζει μελετητικά η Περιφέρεια και αφορά στην σύνδεση της Φιλιππιάδας με την Πρέβεζα είναι αυτό από την έξοδο της Ιόνιας ως την Στεφάνη το οποίο προϋπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια τα οποία θα δεσμευτούν από το ΕΣΠΑ και το Περιφερειακό Πρόγραμμα.

Για τα υπόλοιπα έργα η Περιφέρεια επιμένει στη λύση της παραχώρησης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο.

Η λύση αυτή περιλαμβάνει και την λειτουργία διοδίων τουλάχιστον στον άξονα Ιόνιας Πρέβεζας και στην εθνική Πρέβεζας Ηγουμενίτσας με την προοπτική επέκτασής της ως το Μαυρομάτι. Στον ίδιο κουμπαρά υπολογίζονται και τα διόδια από την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου- Πρέβεζας.

Η επόμενη συνάντηση με τον Υφυπουργό αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα όπου εκεί πλέον μπορεί να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Με δεδομένη την αύξηση της κίνησης από την Αμβρακία η Περιφέρεια Ηπείρου εξετάζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών άνω των πέντε τόνων τα Σαββατοκύριακα, κατά την θερινή περίοδο.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Κομμάτι- κομμάτι και με διόδια οι νέοι δρόμοι της Ηπείρου!! Κομμάτι- κομμάτι και με διόδια οι νέοι δρόμοι της Ηπείρου!! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Συμβουλευτική Γυναικών από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σουλίου. 1η συνάντηση στην Χόικα

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024
Συμβουλευτική Γυναικών από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σουλίου. 1η συνάντηση στην Χόικα

Read More »
Συμβουλευτική Γυναικών από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σουλίου. 1η συνάντηση στην Χόικα Συμβουλευτική Γυναικών από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σουλίου. 1η συνάντηση στην Χόικα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Σελίδες