Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για την θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για την θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα ομόφυλα ζευγάρια


Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, με μοναδικό θέμα την εξαγγελθείσα νομοθέτηση γάμου και «τεκνοθεσίας» υπέρ ζευγαριών του ιδίου φύλου.

Μετά την καθιερωμένη προσευχή, η Ι.Σ.Ι. άκουσε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, επί της οποίας ακολούθησε διάλογος, και εκφράζει ομόφωνα τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος, ως εξής:

1. Η θεολογία της Εκκλησίας για τον γάμο απορρέει από την Αγία Γραφή, τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και τη διάταξη του Μυστηρίου του Γάμου και φαίνεται καθαρά στην Ακολουθία του Μυστηρίου αυτού. Ο σκοπός του χριστιανικού γάμου είναι η δημιουργία καλής συζυγίας και οικογένειας, η ανάπτυξη παιδιών ως καρπών της εν Χριστώ αγάπης των δύο συζύγων και η σύνδεσή τους με την εκκλησιαστική ζωή.

Η Εκκλησία αποδέχεται για τη σχέση άνδρα-γυναίκας και παιδιών ότι:

α) η δυαδικότητα των φύλων και η συμπληρωματικότητά τους δεν αποτελούν κοινωνικές επινοήσεις, αλλά προέρχονται από τον Θεό («… καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε…», Γένεσις 1, 27-28),

β) η ιερότητα της ένωσης άνδρα και γυναίκας παραπέμπει στη σχέση του Χριστού και της Εκκλησίας («… ὁ ἀγαπῶν τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα ἑαυτὸν ἀγαπᾷ… τό μυστήριον τοῦτο μέγα ἐστίν, ἐγὼ δὲ λέγω εἰς Χριστὸν καὶ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν», Απ. Παύλου, Προς Εφεσίους 5, 28),

γ) ο χριστιανικός γάμος δεν είναι απλή συμφωνία συμβίωσης, αλλά Ιερό Μυστήριο, μέσω του οποίου παρέχεται η χάρη του Θεού στη σχέση κοινωνίας άνδρα και γυναίκας με στόχο την κοινή τους πορεία προς τη θέωση –και αυτή η ευλογημένη πορεία αφορά όλα τα ζεύγη με ή χωρίς παιδιά,

δ) ο πατέρας και η μητέρα είναι συστατικά στοιχεία της παιδικής και της ενήλικης ζωής («Τίμα τόν πατέρα σου καί τήν μητέρα σου»,Έξοδος 20, 12).

2. Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται.

3. Από το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει σε ζευγάρια του ιδίου φύλου όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του γάμου με κύρια εξαίρεση τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών με υιοθεσία ή παρένθετη κύηση. Το σύνθημα της «ισότητας στον γάμο» αποβλέπει σε ένα στόχο, στην απόκτηση παιδιών από «ομόφυλα ζευγάρια».

4. Ανακοινώθηκε ότι θα επιτρέπεται ο «ομόφυλος γάμος» και η «ομόφυλη γονεϊκότητα» μέσω υιοθεσίας και (με διάφορες διόδους) μέσω παρένθετης κύησης. Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων. Με βάση το νομοσχέδιο, ομοφυλόφιλοι μονογονείς θα μπορούν να επιβάλουν στο παιδί τους τον σύντροφό τους ως «πατέρα 2» ή ως «μητέρα 2».

5. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία καταδικάζει μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων. Η μονογονεϊκή οικογένεια είναι διαφορετική περίπτωση. Προκαλεί στέρηση του ενός γονέα, αλλά όχι σύγχυση των ρόλων των γονέων. Αντίθετα, η ομοφυλοφιλική συμβίωση προξενεί και τα δύο. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά συχνά δεν θα έχουν δυνατότητα γνωριμίας με τον άλλο βιολογικό γονέα τους. Δεν θα έχουν επίσης το προσωπικό βίωμα της παρουσίας του άλλου φύλου (αντίθετου των «ομόφυλων γονέων» τους) μέσα σε μία ετερόφυλη σχέση. Τα παιδιά με πατέρες 1 και 2 ή με μητέρες 1 και 2 (ή και παραπάνω) θα είναι τα θύματα ενός αφύσικου μηχανισμού τεκνοθεσιών.

6. Δημοσιοποιήθηκε ότι: α) θα επιτρέπεται στα «ομόφυλα ζευγάρια» η από κοινού υιοθεσία και η υιοθεσία από τον «ομόφυλο σύζυγο» του γονέα (θα ισχύσει και για τα σημερινά παιδιά από παρένθετη κύηση), β) δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα η παρένθετη κύηση υπέρ «ομόφυλου ζευγαριού», αλλά αυτή θα αναγνωρίζεται, αν έγινε νόμιμα σε άλλο κράτος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αποτελέσουν κίνητρα για την εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών.

Εάν τα προαναφερθέντα ισχύσουν, πρόκειται για ένα ναρκοθετημένο νομοσχέδιο με αντιφάσεις και τρόπους παράκαμψης των απαγορεύσεών του (μέσω κυήσεων στο εξωτερικό) και είναι πιθανή η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω διακρίσεων, οπότε η χώρα θα αναγκασθεί να νομοθετήσει και στο έδαφός της την παρένθετη κύηση.

7. Το νομοσχέδιο καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής, χριστιανικές αξίες και την ελληνική οικογενειακή παράδοση, αλλά ανατρέπει τα δικαιώματα μελλοντικών παιδιών και τους ρόλους των φύλων ως στοιχείων συνοχής της κοινωνίας –και αυτό αφορά τον καθένα, έστω και αν δεν αποδέχεται τη χριστιανική ηθική. Το ερώτημα που αιωρείται αναπάντητο είναι τελικά: Ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος αυτής της απόφασης που αλλάζει συνολικά και άρδην τον θεσμό του γάμου και την ιδιότητα του γονέα και γιατί προωθείται με τόση επιμονή;

8. Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει μόνο το Ιερό Μυστήριο του χριστιανικού γάμου και απορρίπτει τον πολιτικό γάμο ασχέτως φύλου. Εν προκειμένω τάσσεται κατά του πολιτικού γάμου «ομόφυλων ζευγαριών» για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτός οδηγεί αναπόδραστα σε «ομόφυλη γονεϊκότητα» μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης κύησης. Η νομοθέτηση αυτή συγκρούεται τόσο με τη χριστιανική ανθρωπολογία, όσο και με το καθήκον της κοινωνίας να εξασφαλίζει στα παιδιά ευημερία και σωστή ανατροφή, αλλά και με το δικαίωμα των παιδιών να έχουν πατρική και μητρική παρουσία και φροντίδα. Για όλους τους προηγούμενους λόγους και με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και αγάπης, η Αγία Εκκλησία μας είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο.

9. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε: α) τη σύνταξη σχετικής επιστολής με τις θέσεις της προς τα αξιότιμα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, β) την ανακοίνωση των θέσεών της στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και τη διάθεση σχετικού φυλλαδίου «Προς τον Λαό» μέσω των Ιερών Ναών και της ιστοσελίδας της, γ) την παροχή εξουσιοδότησης προς κάθε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας.
Read More »
Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για την θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα ομόφυλα ζευγάρια Η Μητρόπολη Παραμυθιάς για την θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα ομόφυλα ζευγάρια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Μηνυτήρια αναφορά από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις ελλείψεις φαρμάκων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Μηνυτήρια αναφορά από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις ελλείψεις φαρμάκων


Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, οι οποίοι τονίζουν ότι τα προβλήματα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα διογκωθούν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) «τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

-Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ η λίστα περιλαμβάνει:

-Εκατόν τριάντα πέντε φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

-Δώδεκα φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη

-Πενήντα εννέα φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη

Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ πρόκειται για αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, προσθέτει ο ΠΦΣ, «στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».

Ο ΠΦΣ, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Επισημαίνει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο ΠΦΣ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και «καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για τον λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».


Read More »
Μηνυτήρια αναφορά από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις ελλείψεις φαρμάκων Μηνυτήρια αναφορά από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις ελλείψεις φαρμάκων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Θρήνος στην αστυνομική διεύθυνση Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Θρήνος στην αστυνομική διεύθυνση Θεσπρωτίας


Η οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας θρηνεί για την ξαφνική απώλεια ενός ακόμα εξαιρετικού συναδέλφου. Χθές το απόγευμα σε ηλικία 51 ετών αιφνιδίως έφυγε από τη ζωή ο Αρχιφύλακας Δημήτριος ΤΣΟΥΜΕΤΗΣ του Βασιλείου, που υπηρετούσε στο Α.Τ. Ηγουμενίτσας.
Το Δ.Σ. της Ένωσης, με λύπη αποχαιρετά τον αγαπητό συνάδελφο μας και εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και τα δυό παιδιά του.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 26-01-2024 και ώρα 12:00’ στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Κρυσταλλοπηγή Σουλίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
NAKOΣ Βασίλειος - ΚΕΦΑΛΑ Χρήστος
Read More »
Θρήνος στην αστυνομική διεύθυνση Θεσπρωτίας Θρήνος στην αστυνομική διεύθυνση Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Ο απολογισμός του πρ. Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Ο απολογισμός του πρ. Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη ΛώλουΜε αφορμή το κλείσιμο μιας σημαντικής προσωπικής περιόδου, έπειτα από δύο θητείες στην εξαιρετικά τιμητική θέση του επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα από καρδιάς.

Πρωτίστως όμως, θα ήθελα να πω σε όλους εσάς, τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μου, ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την τιμή που δείξατε στο πρόσωπο μου, να σας εκπροσωπώ από την θέση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για δύο συνεχόμενες θητείες.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, για την άοκνη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τα στελέχη του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων για την συνεργασία και τον αγώνα που έδωσαν μαζί μας.

Η θητεία μας δεν ήταν εύκολη. Μια περίοδος, κατά την οποία η τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα η κοινωνία δοκιμαζόταν από τα μνημόνια, την πανδημία, την οικονομική και ενεργειακή κρίση, ήταν για μας μια περίοδος σκληρής δουλειάς και προσωπικού κόστους.

Πιθανόν να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Και σίγουρα δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε.

Όμως το έργο μας είναι και ορατό και μετρήσιμο!

Το 2014 παραλάβαμε έναν Δήμο υπερχρεωμένο, αναξιόπιστο και αφερέγγυο, τόσο στην τοπική αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και σε εργαζομένους στις δομές μας. Έναν Δήμο με ελάχιστη αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια, η οποία περιοριζόταν κυρίως στα στενά όρια της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όλα αυτά τα χρόνια, με σκληρή και μεθοδική δουλειά, με χρηστή οικονομική διαχείριση και κόντρα στις κρίσεις καταφέραμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις και σήμερα παραδίδουμε έναν Δήμο οικονομικά εξυγιασμένο, φερέγγυο και εξωστρεφή, με οργανωμένες ψηφιακές υπηρεσίες και κυρίως με πολλά έργα και δράσεις σε εξέλιξη.

Έργα πολλών εκατομμυρίων, σε διάφορους τομείς, με εξασφαλισμένους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, που ξεπερνούν τα 31.000.000,00€. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

· Έργα οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο του Δήμου, προϋπολογισμού 3.250.000,00 €. Αφορά ασφαλτοστρώσεις εντός του αστικού ιστού (πχ οδός Κύπρου)

· Έργα οδικής ασφάλειας στο υπεραστικό οδικό δίκτυο, προϋπολογισμού 400.000,00€ (Φωτισμός δρόμου προς Δρέπανο)

· Κατασκευή Νέου Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 900.000,00€.

· Έργα ανάπλασης κέντρου πόλης Ηγουμενίτσας (οδοί Γρ. Λαμπράκη, 23ης Φεβρουαρίου κλπ) προϋπολογισμού 630.000,00€.

· Κατασκευή Γηπέδου 7Χ7 στο Λαδοχώρι, προϋπολογισμού 170.000,00€.

· Κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης στα Σύβοτα, προϋπολογισμού 99.200,00€.

· Έργα διευθέτησης ρέματος «Γκούρας» στη Νέα Σελεύκεια, προϋπολογισμού 8.903.531,75€.

· Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού φωτισμού, προϋπολογισμού 3.800.000,00€

· Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση των ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες του Δήμου, προϋπολογισμού 103.000,00€.

· Κατασκευή πράσινου σημείου στη Νέα Σελεύκεια προϋπολογισμού 737.585,00€.

· Ολοκλήρωση και επέκταση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προϋπολογισμού 550.000,00€.

· Έργα βελτίωσης πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 700.000,00€

· Ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού συγκροτήματος ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 850.000,00€

· Κατασκευή κόμβων Πέρδικας, προϋπολογισμού 1.870.000,00€

· Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητα στο κέντρο πόλης προϋπολογισμού 600.000,00€.

· Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 7.880.000,00€.

· Συμπληρωματικές εργασίες στο υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας 50.000,00€

Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται έργα που είναι προτεινόμενα για ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όπου η χρηματοδότηση τους είναι εξασφαλισμένη και αναμένεται η απόφαση ένταξης, όπως:

· Ανάδειξη κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στον οικισμό Συβότων, προϋπολογισμού 2.700.000,00€

· Ανάδειξη παρατηρητηρίου Πέρδικας, προϋπολογισμού 1.040.000,00€

· Αναβάθμιση υφιστάμενων οδών πρόσβασης σε μονάδες γεωργικής/κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 3.396.000,00€

Παράλληλα έχουν υποβληθεί προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις που μπορούσε ο Δήμος να υποβάλει, όπως:

· «Βελτίωση Υφιστάμενων Διαδρομών (Μονοπάτια) Εντός Των Ορίων Του Δήμου Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 1.688.511,10 €

· «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 715.401,79€

Το προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και σημαντικά έργα όπως το έργο «Επανάχρηση - Μετατροπή Κτιρίου ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο» προϋπολογισμού 4.350.000,00€ στο οποίo θα λειτουργήσει μια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ενώ στο ίδιο κτήριο θα λειτουργήσει και η Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.

Το αδιαμφησβήτητο είναι ότι δεν αφήσαμε καμία απολύτως ευκαιρία χρηματοδότησης του Δήμου από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους.

Παράλληλα και η ΔΕΥΑΗ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν έργα και μελέτες, με στόχο την αναβάθμιση των δικτύων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε με την ολοκλήρωση τους να βελτιωθεί το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών της, αλλά και να μειωθεί η τιμή του νερού. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν μελετηθεί, υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με το ΠΑΚΠΠΟ προβήκαμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών της προσχολικής αγωγής και τη λειτουργία βρεφικών τμημάτων, τη βελτίωση των χώρων αθλητισμού και την υλοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη Φιλαρμονική μας, την οποία ουσιαστικά αναστήσαμε και στηρίξαμε, προκειμένου σήμερα να αποτελεί σημαντική κοιτίδα παραγωγής μουσικής παιδείας στην πόλη μας.

Με τις Σχολικές Επιτροπές υλοποιήσαμε σημαντικές παρεμβάσεις στις σχολικές δομές του Δήμου μας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για τους μαθητές μας, ενώ συνεργαστήκαμε άψογα με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς μας και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Επιπλέον, προβήκαμε στην ίδρυση σχολείων, όπως το Μουσικό Γυμνάσιο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, καθώς και στην ανέγερση και λειτουργία του 3ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης. Σημαντικό έργο σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ένταξη του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) συνεχίζοντας αυτό που είχαμε ξεκινήσει στον Δήμο Μαργαριτίου πριν το 2010. Μέσω αυτού του δικτύου ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας, το οποίο κατά κοινή ομολογία αποτελεί επιτυχημένη δομή πρόληψης, με πολλές και συχνές δράσεις.

Μέσα στις συνθήκες κρίσης που βίωσε η χώρα μας αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα και προβήκαμε στην ίδρυση κοινωνικών δομών, όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας, ενώ παράλληλα αποκαταστήσαμε την εύρυθμη λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Τέλος, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες και παραδίδουμε στην νέα Δημοτική Αρχή ολοκληρωμένο τον φάκελο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα ΑμεΑ.

Κάναμε τον Δήμο γνωστό μέσα από πολλές και σημαντικές διακρίσεις, όπως το ευρωπαϊκό βραβείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017, αλλά και μέσα από δράσεις, όπως το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα ΚΕΠ Υγείας. Παράλληλα, συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και την Ιταλική Πρεσβεία, τόνωσαν την αναγνωρισιμότητα και την εξωστρέφεια του Δήμου μας. Καθιερώσαμε πολιτιστικά φεστιβάλ, δράσεις και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του Δήμου, ψηφιοποιήσαμε δέκα (10) σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και υπήρξαμε βασικοί συνδιοργανωτές σπουδαίων αθλητικών γεγονότων με πανελλήνια εμβέλεια, που έλαβαν χώρα στον Δήμο μας. Κάναμε πλήρη καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών της περιοχής, με στόχο την προώθησή τους στους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, κάτι που οφείλει να συνεχίσει η νέα Δημοτική Αρχή. Θέσαμε έτσι, για πρώτη φορά, γερά τα θεμέλια για την ανάδειξη του πολιτιστικού, του αθλητικού και του γαστρονομικού τουρισμού.

Ειδική αναφορά επιτρέψτε μου να κάνω και στο θέμα της χερσαίας ζώνης Λιμένα για την οριστική επίλυση του οποίου αγωνιστήκαμε και πετύχαμε μια οριστική επίλυση δύοντας πλέον στους πολίτες την δυνατότητα μέσω των Δημοτικών Αρχών να το αναπτύξουν.

Μια ακόμη κατάκτηση για τον τόπο μας αποτελεί και ο αγώνας μας για την σύνταξη και ολοκλήρωση για πρώτη φορά όλων των μελετών που απαιτούνται για τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου.

Είναι σαφώς ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και εύχομαι να υλοποιηθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Σ’ ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι θα είμαι σταθερά παρών δίπλα σας και θα συνεχίσω, όπως και μέχρι τώρα έπραξα, με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια να δίνω τις «μάχες» σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος του Δήμου και της κοινωνίας της Θεσπρωτίας.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, δε θα ακολουθήσουμε τον εύκολο αλλά αντιπαραγωγικό δρόμο της στείρας αντιπολίτευσης και του «όχι σε όλα».

Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε καλή προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής και σκληρά απέναντι σε κάθε αδικία, καθώς και σε εκείνους που δεν εργάζονται για το κοινό καλό.

Παράλληλα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, θα καταθέτουμε τις δικές μας εναλλακτικές θέσεις και προτάσεις.

Καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή για το καλό του Δήμου .
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους.

Ιωάννης Λώλος
π. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»
Read More »
Ο απολογισμός του πρ. Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου Ο απολογισμός του πρ. Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Σε σωστή κατεύθυνση οι έλεγχοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
 Αλέξανδρος Καχριμάνης: Σε σωστή κατεύθυνση οι έλεγχοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καταλογίζοντας κωλυσιεργία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όπως ανέφερε το ζήτημα αυτό επανεκιννήθηκε στις αρχές του μήνα, μετά από έγγραφο υπόμνημα που απέστειλε με ημερομηνία 3-1-2024 στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο γίνονταν αναλυτική αναφορά για τη μη εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας και παράλληλα υπογραμμίζονταν ότι «η επισήμανση σε κάθε προϊόν πρέπει να είναι σαφής και δεν πρέπει να οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (φάση, ταυτότητα, ιδιότητες, τόπο παραγωγής, τρόπο παρασκευής)». Μετά το έγγραφο αυτό, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συγκάλεσε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία έθεσε τόσο το θέμα των επισημάνσεων, όσο και άλλα δύο ζητήματα.

« Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη “χώρα” προέλευσης του γάλακτος με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις επισημάνεις για την προέλευση του γάλακτος, ήτοι:

· Προέλευση γάλακτος Ε.Ε. >> ,στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

· Προέλευση γάλακτος: Όνομα χώρας>>, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. “Προέλευση γάλακτος : (όνομα μιας χώρας προέλευσης)”.

· Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε υπόψη, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ήταν για τα συνοδευτικά έγγραφα του εισαγόμενου γάλακτος -το λεγόμενο CMR- το οποίο θα πρέπει να είναι μηχανογραφημένο, να αναφέρεται το είδος του και να μπορούν να γίνονται έλεγχοι, όπου και όταν ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με τη συμμετοχή και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών.

Το τρίτο και βασικό- συνέχισε ο Περιφερειάρχης- ώστε να αποτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές, είναι ο παραλήπτης του γάλακτος να είναι έμπορος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στα τυροκομεία που παράγουν φέτα ΠΟΠ- όπως προβλέπεται από τον κανονισμό- να διαθέτουν στον ίδιο χώρο μηχανήματα παραγωγής ανθότυρου, ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή τυριού μέσω της μεθόδου της υπερδιήθησης.

«Με λίγες κουβέντες, από το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί ο Νόμος και κάποιοι δεν έκαναν ελέγχους… Ήδη ο Υπουργό και γενικά το Υπουργείο κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά», τόνισε μεταξύ άλλων καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, κάνοντας γνωστό ότι για αύριο έχει οριστεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία επίσης έχει κληθεί να παραστεί.
Read More »
Αλέξανδρος Καχριμάνης: Σε σωστή κατεύθυνση οι έλεγχοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα Αλέξανδρος Καχριμάνης: Σε σωστή κατεύθυνση οι έλεγχοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπγια παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Συνελήφθη αλλοδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων


Συνελήφθη χθες (23-01-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε όχημα που οδηγούσε ο συλληφθείς, βρέθηκαν στο ντουλαπάκι του συνοδηγού και κατασχέθηκαν:

· δύο σουγιάδες,

· μαχαίρι και

· αναπτήρας σε σχήμα περιστρόφου, με ενσωματωμένη αγκυλωτή λάμα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπγια παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων Συνελήφθη αλλοδαπγια παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Δύο Κέντρα Ημέρας για Αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
 Β. Γιόγιακας: Δύο Κέντρα Ημέρας για Αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία


Η δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας στη Θεσπρωτία για τη φροντίδα ατόμων με αυτισμό και Αλτσχάιμερ περιλαμβάνεται στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για την επιλογή φορέων οι οποίοι θα αναλάβουν να λειτουργήσουν συνολικά 14 μονάδες ψυχικής υγείας σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας.

Η πρώτη μονάδα στη Θεσπρωτία αφορά τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας για Αυτισμό για παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ενώ το άλλο Κέντρο Ημέρας θα φιλοξενεί ενήλικες με Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές. O αριθμός των ωφελούμενων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει - σε κάθε περίπτωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση - το κάθε Κέντρο Ημέρας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και τη σύνθεση της θεραπευτικής του ομάδας καθώς και από το είδος των θεραπευτικών πράξεων που θα διενεργούνται σε αυτό. Ο προϋπολογισμός της 4μηνης προετοιμασίας και της λειτουργίας των δύο ημερήσιων κέντρων κατά τους πρώτους 18 μήνες ανέρχεται αθροιστικά στις 650.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

«Ύστερα από το Οικοτροφείο στους Φιλιάτες για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές ή νοητική υστέρηση, έρχεται η απόφαση να λειτουργήσουν στον τόπο μας δύο ακόμα εξειδικευμένες μονάδες προκειμένου παιδιά, νεαροί και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο ο οποίος από την επίσκεψή του τον περασμένο Ιούλιο στους Φιλιάτες είχε δεσμευθεί ότι θα ενισχύσει τις δομές ψυχικής υγείας της Θεσπρωτίας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Β. Γιόγιακας: Δύο Κέντρα Ημέρας για Αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία  Β. Γιόγιακας: Δύο Κέντρα Ημέρας για Αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
 ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΗ εταιρεία Trust CC με πολυετή εμπειρία και διαρκή παρουσία στον χώρο του Κτηματολογίου σε Αθήνα, Κυκλάδες, Χανιά, Ηλεία, Θεσπρωτία και Κέρκυρα επεκτείνεται τώρα και στο νησί των Παξών.

Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο πρέπει να υποβάλουν οι πρώην Καλλικρατικοί Δήμοι:
 Β. Κέρκυρας, Κ. Κέρκυρας, Ν. Κέρκυρας, Παξών, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Σουλίου.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π. χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Trust CC (Δικηγόροι, Μηχανικοί, Τοπογράφοι, Οικονομολόγοι κτλ.) αναλαμβάνει υπεύθυνα:

Την σύνταξη και υποβολή του φακέλου στο Κτηματολόγιο με φυσική παρουσία.

Την σύνταξη σύγχρονων εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Τον έλεγχο των δικαιωμάτων στα στάδια της προανάρτησης και της ανάρτησης.

Το γραφείο μας στους Παξούς βρίσκεται στη Λάκκα,
τηλ. επικοινωνίας 6987653676
Τηλεφωνήστε μας για να κλείσετε το ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία


Read More »
ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

ΙΧ τράκαρε με σκύλο.. Η αστυνομία αναζητά τον ιδιοκτήτη του ζώου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
ΙΧ τράκαρε με σκύλο.. Η αστυνομία αναζητά τον ιδιοκτήτη του ζώου

Από τύχη αποφεύχθηκε ο σοβαρός τραυματισμός μίας 67χρονης όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε τράκαρε με… σκύλο!

Το ατύχημα έγινε στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατών- Σίδερης.

Ο σκύλος πετάχθηκε στο δρόμο χωρίς η οδηγός του αυτοκινήτου να προλάβει να αντιδράσει.

Το ζώο έχασε τη ζωή του από τη σύγκρουση ενώ το όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Ευτυχώς η ίδια δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Στο σημείο έφτασε η αστυνομία η οποία κάνει έρευνα για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη του σκύλου.
Read More »
ΙΧ τράκαρε με σκύλο.. Η αστυνομία αναζητά τον ιδιοκτήτη του ζώου ΙΧ τράκαρε με σκύλο.. Η αστυνομία αναζητά τον ιδιοκτήτη του ζώου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Με καθυστέρηση 17 ετών θα τιμηθεί ο αείμνηστος Δήμαρχος Παραμυθιάς Βασίλης Λώλος.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Με καθυστέρηση 17 ετών θα τιμηθεί ο αείμνηστος Δήμαρχος Παραμυθιάς Βασίλης Λώλος.


Ήταν Τριτη 5 Αυγούστου 2007, όταν ο αείμνηστος Δήμαρχος Παραμυθιάς Βασίλης Λώλος, εν ενεργεία δήμαρχος για δεύτερη θητεία, έχανε την μάχη για την ζωή νικημένος απο την επάρατη νόσο και αφήνοντας ένα τεράστιο κενό τόσο στην Παραμυθιά όσο και σε ολόκληρο το νομό. Την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2007, ο Βασίλης Λώλος έκανε το τελευταίο του ταξίδι σε ηλικία μολις 55 ετών.

Διατέλεσε Δήμαρχος Παραμυθιάς για 5 χρόνια με εξαιρετική επιτυχία. Το 2002 εκλέχτηκε για πρώτη φoρά και επανεκλέχτηκε το 2006. Εκτός των άλλων ήταν Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και μέλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θεσπρωτία.

Και ομως, αν και εχουν περάσει σχεδόν 17 χρονια, η μνήμη δεν εχει τιμηθεί, αν και υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2011 να ονομαστεί το κλειστό γυμναστήριο της Παραμυθιάς, ως “Κλειστό Γυμναστήριο Βασίλης Λώλος”.

Φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου αν και με μεγάλη καθυστέρηση, και θα τιμηθεί η μνήμη του, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, η νέα Δημοτική Αρχή θα κλείσει την ωφειλούμενη εκκρεμότητα για την μνήμη ενός καθ ομολογία επιτυχημένου Δημάρχου που άφησε το στίγμα του στην σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Read More »
Με καθυστέρηση 17 ετών θα τιμηθεί ο αείμνηστος Δήμαρχος Παραμυθιάς Βασίλης Λώλος. Με καθυστέρηση 17 ετών θα τιμηθεί ο αείμνηστος Δήμαρχος Παραμυθιάς Βασίλης Λώλος. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Βρεφικό γάλα: «Καμπάνα» 561.000 ευρώ σε μεγάλη εταιρεία για αθέμιτη κερδοφορία

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Βρεφικό γάλα: «Καμπάνα» 561.000 ευρώ σε μεγάλη εταιρεία για αθέμιτη κερδοφορία


Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας».

Read More »
Βρεφικό γάλα: «Καμπάνα» 561.000 ευρώ σε μεγάλη εταιρεία για αθέμιτη κερδοφορία Βρεφικό γάλα: «Καμπάνα» 561.000 ευρώ σε μεγάλη εταιρεία για αθέμιτη κερδοφορία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Διαγωνισμός για προμήθεια τροφίμων για τα σχολεία, αξίας 108.500€.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Διαγωνισμός για προμήθεια τροφίμων για τα σχολεία, αξίας 108.500€.


O Δήμαρχος Σουλίου προκηρύσσει ανοιχτό (ηλεκτρονικό) διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την «Προμήθεια τροφίμων Δήμου Σουλίου, ΝΠΔΔ (Αρωγή) και των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2024», για μία ή περισσότερες ομάδες και για έναν ή περισσότερους φορείς και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του Ν. 4412/2016 ή την μεγαλύτερη ποσοστιαία έκπτωση επί τοις εκατό (%) στη νόμιμα διαμορφούμενη κάθε φορά μέση ημερήσια τιμή πώλησης του είδους παράδοσης, όπως αυτή προκύπτει από το εκάστοτε εκδιδόμενο δελτίο πιστοποίησης τιμών της Υπηρεσίας Εμπορίου της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 3438/2006 για τα είδη οπωροπωλείου και κρεοπωλείου κατεψυγμένων προϊόντων, ελαιόλαδων.

Τα προς προμήθεια είδη κατατάσσονται στους ακόλουθους κωδικούς του Κοινού Λεξιλογίου δημοσίων συμβάσεων (CPV): 15000000-8, 15810000-9, 15110000-2, 15221000-3, 15300000-1.

Η προμήθεια αφορά διάφορα είδη τροφίμων για τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου Σουλίου και των φορέων του για το έτος 2024. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 108.429,06 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 13% & 24%.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορά για μία ή για περισσότερες ομάδες η οποία θα αφορά στο σύνολο των ποσοτήτων και των ειδών της κάθε ομάδας και να υποβάλλεται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ..), ως καταληκτική ημερομηνία λήξης υποβολής ορίζεται η 13/02/2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο σύστημα.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής ύψους 1%, (1% επί της προϋπολογισθείσας δαπάνης προ ΦΠΑ της έκαστης ομάδας για την οποία υποβάλλεται προσφορά από τους συμμετέχοντες).

Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ. – Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr)

Όλες οι αναλυτικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού. Αντίγραφα της διακήρυξης διατίθενται στο Δημοτικό Κατάστημα, K. Kαραμανλή 179, Τ.Κ. 46200 Παραμυθιά. Για κάθε περαιτέρω πληροφόρηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από ώρα 08:00 έως και ώρα 14:00 στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου τηλ.: 2666360125 (αρμόδια υπάλληλος: κ. Ντάγκα Ελένη). Το τεύχος της διακήρυξης θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ. (www.promitheus.gov.gr) και την ιστοσελίδα του Δήμου Σουλίου (www.dimossouliou.gov.gr).

Οι δαπάνες δημοσίευσης του διαγωνισμού θα βαρύνουν τους προμηθευτές στους οποίους θα κατακυρωθεί οριστικά ο διαγωνισμός.

O Δήμαρχος
Αθανάσιος Ζ. Ντάνης

Read More »
Διαγωνισμός για προμήθεια τροφίμων για τα σχολεία, αξίας 108.500€. Διαγωνισμός για προμήθεια τροφίμων για τα σχολεία, αξίας 108.500€. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Φόβοι για μαζική εξάπλωση


Ιλαρά Το Καζακστάν και η Ρωσία είναι οι πλέον πληγείσες χώρες με περισσότερα από 10.000 κρούσματα η καθεμία

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.

«Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023, περισσότερα από 30.000 κρούσματα καταγράφηκαν από τα 40 κράτη εκ των 53 της περιοχής», η οποία εκτείνεται έως την κεντρική Ασία, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Το 2022, είχαν καταγραφεί 941 κρούσματα.

Το Καζακστάν και η Ρωσία είναι οι πλέον πληγείσες χώρες με περισσότερα από 10.000 κρούσματα η καθεμία. Με 183 κρούσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα της δυτικής Ευρώπης όπου η επανεμφάνιση της νόσου, η οποία θεωρείτο ότι είχε εξαλειφθεί το 2021, είναι η πιο σαφής.

«Διαπιστώσαμε στην περιοχή όχι μόνο έναν πολλαπλασιασμό επί 30 των κρουσμάτων της ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους που οφείλονται στην ιλαρά. Είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση. «Απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες εμβολιασμού για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί η εξάπλωση».

Η επανεμφάνιση αυτής της πολύ μεταδοτικής ιογενούς νόσου, που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές μοιραίες για τη ζωή του ασθενούς και μεταδίδεται με τον αέρα, αποδίδεται στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά τη διάρκεια των ετών της Covid. «Η πανδημία της Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του συστήματος εμβολιασμού κατά την περίοδο αυτή, οδηγώντας σε μια συσσώρευση μη εμβολιασμένων ή πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος ζητεί την εντατικοποίηση των εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση των μη εμβολιασμένων κοινοτήτων, περισσότερο από 1,8 εκατομμύριο βρέφη δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022. Σε τοπικό επίπεδο, είναι σημαντικό τουλάχιστον το 95% παιδιών να είναι εμβολιασμένο για να αποφευχθούν πιθανές εξάρσεις κατά την εισαγωγή του ιού. Το 2022, μόνο το 92% των παιδιών στην Ευρώπη είχαν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Read More »
Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Φόβοι για μαζική εξάπλωση Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Φόβοι για μαζική εξάπλωση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας


Εισάγεται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Τετάρτη (24/1), στις 10 το πρωί, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις, ξεκινώντας αύριο με την επί της Αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου. Το σχέδιο νόμου, πέραν της κύρωσης της ήδη ισχύουσας ΠΝΠ, βάσει της οποίας διεξάγονται χωρίς θεατές οι αγώνες της Super League και του Κυπέλλου (εφόσον γηπεδούχος είναι ομάδα της πρώτης κατηγορίας) ως τις 12 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Αναμόρφωση και ενίσχυση του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας. Μεταξύ άλλων, η ΔΕΑΒ θα δύναται πλέον να επιβάλλει πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ), ομοσπονδίες, επαγγελματικούς συνδέσμους και φυσικά πρόσωπα, καθώς επίσης ποινή απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων σε μέρος ή στο σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης, απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ή ακόμη και διακοπή πρωταθλημάτων. Επιπρόσθετα, η ΔΕΑΒ μπορεί να προβεί και σε ανάκληση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.

Ύστερα από εισήγηση της ΔΕΑΒ, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δύναται να επιβάλλει πρόστιμα σε ΑΑΕ και ΤΑΑ, ύψους έως 5 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, καθώς και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Επιπλέον προβλέπονται συγκεκριμένες διοικητικές κυρώσεις σε ειδικές περιστάσεις, όπως:

μία αγωνιστική χωρίς θεατές (σε οποιαδήποτε διοργάνωση), για ρίψεις αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως καπνογόνα, πυρσοί, φωτοβολίδες, κροτίδες κ.ο.κ.

μία αγωνιστική χωρίς θεατές (σε οποιαδήποτε διοργάνωση), για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο θεατών ή άλλων μη διαπιστευμένων προσώπων. Αν ένα τέτοιο συμβάν οδηγήσει σε ματαίωση ή οριστική διακοπή αναμέτρησης, η ποινή αυξάνεται σε τρεις αγώνες.

Σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις, δηλώσεις ή ανακοινώσεις που κρίνεται ότι υποκινούν τη βία εναντίον αξιωματούχων, δικαστικών ή πειθαρχικών οργάνων, διαιτητών κ.ο.κ. τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Τέλος, προβλέπεται απομείωση κατά 50% της χρηματοδότησης των ΑΑΕ ή ΤΑΑ από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος, σε περίπτωση που κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος έχουν τιμωρηθεί τελεσίδικα και κατ’ επανάληψη για παραβατικές συμπεριφορές, είτε των ίδιων είτε των φιλάθλων τους.

– Σύσταση 11μελούς Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 4 της Σύμβασης Σεν Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης.

– Υποχρεωτική και αποκλειστική χρησιμοποίηση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και συστήματος ταυτοποίησης των εισερχομένων θεατών, για τις ομάδες της Super League 1 (αφορά όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες στους οποίους οι ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίες είναι γηπεδούχες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

– Οι ΠΑΕ της Super League 1 και οι ΚΑΕ της Basket League υποχρεούνται να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας (κάμερες) στα σημεία εισόδου και εξόδου, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κερκίδες, στους διαδρόμους, στα κυλικεία, στα δημοσιογραφικά θεωρεία, στα σημεία αποβίβασης των αποστολών, στους διαδρόμους που οδηγούν προς τα αποδυτήρια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των διαιτητών), στην είσοδο των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο.

Υπεύθυνη για τη χρήση και τη λειτουργία των συστημάτων αυτών είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ελέγχει πριν από κάθε αγώνα και βεβαιώνει τη σύννομη λειτουργία τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πλημμέλεια ή αστοχία του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας συντάσσεται έκθεση και αποστέλλεται στη ΔΕΑΒ, η οποία αποφασίζει τη διεξαγωγή αγώνα -ανεξαρτήτως διοργάνωσης- χωρίς θεατές.

– Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις λέσχες φιλάθλων. Επιτρέπεται η λειτουργία μόνο μίας λέσχης ανά ομάδα, υπό τον έλεγχο της ΠΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου. Οι ΠΑΕ θα έχουν προθεσμία δύο μηνών, από την έναρξη ισχύος του νόμου, να χορηγήσουν γραπτή συναίνεση σε λέσχη φιλάθλων, υπό απειλή μη χρηματοδότησης για το 2024.

Το κατατεθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη:

-Τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «e-ΚΟΥΡΟΣ» στη ΓΓΑ, με στόχο την καθολική ψηφιοποίηση του αθλητισμού, τη χαρτογράφηση των αθλητικών φορέων και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, καθώς και τη χρηστή διακυβέρνηση.

-Ρυθμίσεις για τις Επιτροπές Διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων. Ειδικά για το Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, προβλέπεται η πρόσληψη Συντονιστή Γενικού Διευθυντή, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

-Παράταση ως τις 30/6/2024 τις προθεσμίας τροποποίησης του καταστατικού των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, για την εναρμόνισή τους με τις κείμενες διατάξεις.
Read More »
Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι πληρώνονται 31 Ιανουαρίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι πληρώνονται 31 Ιανουαρίου


Όλες τις αιτήσεις για το επίδομα παιδιού Α21 που έχουν υποβληθεί από τις 19 Δεκεμβρίου ή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αναμένεται να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό, οι δικαιούχοι θα πάρουν αναδρομικά και το ποσό της έκτακτης επιδότησης του Επιδόματος Αλληλεγγύης, που αντιστοιχεί σε μιάμιση δόση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21–Επίδομα Παιδιού παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για την υποβολή αίτησης Επιδόματος Παιδιού έτους 2023 και ήταν διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν είχαν υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2023 και για όσους πολίτες άρχισαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά στο Επίδομα Παιδιού

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει η αύξηση στο επίδομα παιδιού ως εξής:

Για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ.

Για δύο παιδιά, από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ

Για τρία παιδιά, θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ από 120 ευρώ

Για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ

Read More »
Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι πληρώνονται 31 Ιανουαρίου Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι πληρώνονται 31 Ιανουαρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων


Τις βασικές προτάσεις των συνδικάτων για την προάσπιση και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρθηκε, οι κυριότερες προτάσεις είναι οι εξής:
«- Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

– Η ένταξη του μαθήματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στο ωρολόγιο πρόγραμμα, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση

– Η σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών

– Η ενίσχυση και στελέχωση του ΣΕΠΕ

– Η ενίσχυση και αυτοτελής λειτουργία στο ΥΠΕΝ του ΣΕΜ

– Η ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΣΥΑΕ)

– Η δημιουργία Διευθύνσεων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο

– Η δημιουργία ειδικών τμημάτων πρόληψης, όπου θα περιλαμβάνεται και η ιατρική της εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία

– Ανάπτυξη εθνικού, δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών, προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασίας

– Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος γενικευμένης, πρακτικής ειδίκευσης στην ιατρική της εργασίας

– Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων

– Ενημέρωση και πιστοποίηση κάθε εργαζομένου σε κάθε θέση εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Στοϊμενίδης παρέθεσε στοιχεία της έρευνας της ΟΣΕΤΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, «το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά πανελλαδικά. Το 2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021 31 εργαζόμενοι».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε ότι οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στην Ελλάδα.
Read More »
Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024
Ληξιπρόθεσμα χρέη: Προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες


Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία στα 106 δισ. ευρώ και η αδυναμία αύξησης των εισπράξεων από παλαιές και νέες οφειλές, οδηγεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στη λήψη ρηξικέλευθων μέτρων με αιχμή νέου τύπου ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες με χρέη από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ, με παράλληλη εκκαθάριση της λίστας με τις «κόκκινες» φορολογικές οφειλές στην κατεύθυνση οριστικής διαγραφής όσων- μετά από αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης- χαρακτηρισθούν ανεπίδεκτες είσπραξης

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών για το 2024 προβλέπει την καθιέρωση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων κατά προτεραιότητα για 43.125 φυσικά και νομικά πρόσωπα με «κόκκινα» χρέη από φόρους άνω των 270.000 ευρώ έκαστος.

Παράλληλα θα εξεταστεί το σενάριο για την εφαρμογή ενός ευνοϊκού πλαισίου αποπληρωμής σε 9.198 οφειλέτες που χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 81,9 δισ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής, δηλαδή από 1 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ, παρατηρείται σημαντική αύξηση χρεών κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να …ηχήσει συναγερμός στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι παράγοντες, σε αυτές τις περιπτώσεις τα προγράμματα διακανονισμού των χρεών θα είναι προσαρμοσμένα στο οικονομικό προφίλ και τη δυναμική της επιχείρησης και θα «σπάνε» σε περισσότερες δόσεις την αποπληρωμή ενώ δεν αποκλείεται να «κουρευτούν» και οι προσαυξήσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις.

Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει εκκαθάριση της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία με διαγραφή αυτών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης προκειμένου να υπάρχει πλήρης και πραγματική εικόνα για τον όγκο των «κόκκινων» χρεών και τον αριθμό των οφειλετών.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις συνολικές οφειλές των 105,7 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα τα 26,3 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς προέρχονται από χρεοκοπημένες εταιρείες και οφειλέτες χωρίς εισόδημα ή κινητή και ακίνητη περιουσία.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί οριστικά ως ανεπίδεκτο είσπραξης θα είναι αυστηρές και σύμφωνες με το Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Για να διαγραφεί μία οφειλή από το κατάλογο της ΑΑΔΕ θα πρέπει:

– Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.

– Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

– Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

– Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.

– Για χρέη εταιρειών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.


Read More »
Ληξιπρόθεσμα χρέη: Προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες Ληξιπρόθεσμα χρέη: Προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Σελίδες