Θεσπρωτία: Το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Απριλίου 18, 2020
Θεσπρωτία: Το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών (+ΒΙΝΤΕΟ)




Στη Θεσπρωτία, στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα, που έχει ρίζες στις αρχές του 18ου αιώνα. 
Αμέσως μετά την θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο, κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, πηγαίνουν με οργανοπαίχτες πάνω από τους τάφους. 
Οι συγγενείς του νεκρού, παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή, να ακουστεί πάνω από τον τάφο του. 
Με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, σπάει η νεκρική σιωπή και γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν. 
Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και το έθιμο, συνεχίζεται από γενιά σε γενιά καθώς εκεί, βρίσκονται και τα παιδιά του χωριού. 
Αυτή ακριβώς η μετάβαση από την λύπη στην χαρά είναι που κάνει το έθιμο ακόμα πιο ιδιαίτερο. 

Φέτος, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, το μοναδικό αυτό ταφικό έθιμο δεν θα πραγματοποιηθεί, μετά από πολλά πολλά χρόνια.

 
Read More »

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.