Αλέκος Πάσχος: «Να κερδίσει η Θεσπρωτία όσον το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική “πίτα” του 2019»

Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019


Στην αναγκαιότητα διεκδίκησης της Θεσπρωτίας όσον το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική αγορά του 2019, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Αλέκος Πάσχος, με αφορμή την επερχόμενη έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

«Τα παράλια της Θεσπρωτίας, ο ορεινός όγκος της Παραμυθιάς και του Σουλίου, ο Αχέροντας, ο Καλαμάς και ο ορεινός όγκος της Μουργκάνας, μπορούν να προσφέρουν ποιοτικά τουριστικά πακέτα καθώς έχουν το πλεονέκτημα του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου» ανέφερε ο Αλέκος Πάσχος, ο οποίος τόνισε πως με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δόθηκε η ευκαιρία σε νέους με όραμα για τον τουρισμό, να ξεκινήσουν μια νέα τουριστική επιχείρηση στους κλάδους της διαμονής της εστίασης και σε άλλους παρεμφερείς με τον τουρισμό κλάδους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αλέκος Πάσχος, το 2018 με τα 33 έως 34 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό, η χώρα είχε την καλύτερη τουριστική περίοδο, με την Θεσπρωτία να παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και το 2019.

«Για να συνεχιστεί η καλή πορεία της Θεσπρωτίας, θα πρέπει οι επιχειρηματίες του τουρισμού να δημιουργήσουν εξωστρεφείς δράσεις που θα δώσουν την προστιθέμενη άξια στο προϊόν τους» ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Αλέκος Πάσχος, ο οποίος τόνισε πως η καινοτομία στην προβολή και την εξυπηρέτηση είναι το κλειδί για την αύξηση των φιλοξενουμένων μας καθώς και για το εισόδημα που αφήνουν στο νομό.

«Διαπιστώνεται πως μακροχρόνια η Ελλάδα συναγωνίζεται με επιτυχία στην ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά τουρισμού, με τις μεγάλες αυξήσεις στον ελληνικό τουρισμό να έχουν καταστεί δυνατές από την αξιοποίηση νέων αγορών, τη στιγμή που στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες incoming οι αυξήσεις είναι με βραδύτερους ρυθμούς» ανέφερε ο Αλέκος Πάσχος, ενώ τόνισε πως η αύξηση των επισκεπτών από νέες αγορές όπως το Ισραήλ άλλα και Βαλκανικές και οι Σκανδιναβικές χώρες, είναι ο νούμερο ένας παράγοντας για τον τουρισμό 12 μηνών με μια σειρά από δράσεις εναλλακτικού τουρισμού.

«Τα μονοπάτια μας, τα ποτάμια μας, οι αρχαιότητες, οι ναοί και τα μοναστήρια μας, μπορούν από μόνα τους να μας δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε για 12 μήνες τουρισμό, αρκεί να υπάρχει συνεργασία των φορέων του τουρισμού με τους Δήμους την Περιφέρεια άλλα και την τοπική εκκλησιά και την εφορεία αρχαιοτήτων, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμα, και σε θέση να υποστηρίξουν τον ιδιαίτερα απαιτητικό τουρίστα που προτιμά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού” σημείωσε ο Αλέκος Πάσχος.

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Αλέκος Πάσχος, αναφέρθηκε στους τουριστικούς φορείς και τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, τονίζοντας πως «οι τουριστικοί φορείς προετοιμάζονται ήδη για τη σεζόν του 2019, για την οποία προς το παρόν μοιάζουν επιφυλακτικοί και αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρηθούν οι υψηλές επιδόσεις του κλάδου, ώστε η επιτυχία του τομέα να είναι διατηρήσιμη, να μην εξελιχθεί σε πυροτέχνημα και να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για τη μεγαλύτερη προσέλκυση τουρισμού υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων και την άμβλυνση της εποχικότητας. Αυτο για να συμβει θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει γενναιόδωρα μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών από τις υψηλές υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δρουν ως κατασταλτικό μέσω για την ανάπτυξη του επιχειρειν ».
Read More »
Αλέκος Πάσχος: «Να κερδίσει η Θεσπρωτία όσον το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική “πίτα” του 2019» Αλέκος Πάσχος: «Να κερδίσει η Θεσπρωτία όσον το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική “πίτα” του 2019» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019 Rating: 5

ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ - Του Παναγιώτη Β. Νταή

Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019


Σε προηγούμενο Άρθρο είχαμε αναφερθεί στους οκτώ βασικότερους λόγους, για τους οποίους η σημασία των επικείμενων δημοτικών εκλογών είναι μεγάλη. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να έχει η νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της επόμενης τετραετίας.

Α. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

1.Όπως έχει αναλυθεί, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, απαιτείται μετεκλογική συνεργασία για τη διοίκηση του Δήμου. Συνεπώς, η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να έχει την ικανότητα και τη βούληση να επικοινωνεί, να συνεργάζεται με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά και να πείθει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και αν δεν προέρχονται από τη δική της παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως πρέπει να μπορεί να ακούει άλλες απόψεις και να τις ενσωματώνει δημιουργικά, προς την κατεύθυνση της συναίνεσης. Και όλα αυτά με διαφανείς και καθαρές διαδικασίες και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες και διαβουλεύσεις εν κρυπτώ.

2.Το νέο εκλογικό σύστημα (μέσω της άμεσης από το λαό εκλογής του Προέδρου και του Συμβουλίου των Κοινοτήτων) συμβάλλει στην μερική αυτοτέλεια των τοπικών κοινωνιών και στην ενίσχυση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Άρα, την ίδια διάθεση και ικανότητα επικοινωνίας, συνεργιών και διαφανών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να επιδείξει η νέα Δημοτική Αρχή και στο πεδίο αυτό, προκειμένου να διοικηθεί αποτελεσματικά ο Δήμος.

Β. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

3.Οι προαναφερόμενες συγκλίσεις δεν αρκεί όμως να βασίζονται μόνο σε επικοινωνιακές και συνεργατικές ικανότητες συγκεκριμένων προσώπων. Για να είναι σταθερές και απολύτως διαφανείς, χρειάζεται να στηρίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες, βασισμένες στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, τα προγράμματα, οι εξαγγελίες και οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων, πρέπει να είναι πιο πειστικές από κάθε άλλη φορά, αλλά και να τύχουν προσοχής και επεξεργασίας από τους δημότες. Και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται στελέχωση των δημοτικών παρατάξεων με άτομα που μπορούν να παρουσιάσουν και υποστηρίξουν στο πλαίσιο ενός διαλόγου, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες θέσεις και προτάσεις.

4.Το πρόγραμμα, οι προτάσεις και οι θέσεις, πρέπει να στοχεύουν στη δυνατότητα ανάδειξης των τοπικών δυνάμεων και επίτευξης της ενδογενούς ανάπτυξης σε κάθε περιοχή, της ανάπτυξης δηλαδή που βασίζεται στην αξιοποίηση των παραγωγικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και μεταποίηση, ιχθυοκαλλιέργεια, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών τριτογενούς τομέα, εμπόριο, ναυτιλία είναι οι κυριότεροι τομείς, στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής. Είναι οι παραγωγικές δραστηριότητες που πρέπει να συλλειτουργήσουν στο πλαίσιο ενός ολιστικού αναπτυξιακού προγραμματισμού, που θα περιλαμβάνει όλες τις ενότητες του Δήμου. Είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να αναφέρεται οποιοδήποτε προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου την επόμενη τετραετία, προκειμένου να διεκδικηθούν οι απαραίτητοι πόροι από το ΕΣΠΑ, για την εκτέλεση των έργων, μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και συνδυασμοί θα κριθούν με βάση τα όσα πουν για τα θέματα αυτά, αλλά και με βάση τις προτάσεις για εξεύρεση πόρων, που θα χρηματοδοτήσουν την εκτέλεση των έργων.

Γ. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

5.Οι σημαντικές εξελίξεις σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την περιοχή (π.χ. μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας, εμπορευματικό κέντρο, έρευνες για υδρογονάνθρακες, ένταξη Αλβανίας στην Ε.Ε. κ.τ.λ.) απαιτούν μια Δημοτική Αρχή που να μπορεί να διεκδικήσει στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης, την αποτελεσματική υλοποίηση όλων αυτών των παρεμβάσεων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της αναπτυξιακής της προοπτικής. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται η νέα Δημοτική Αρχή να έχει γνώση και εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης, αλλά και των θεσμών της Ε.Ε.

Δ. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

6.Ο τομέας της κοινωνικής προστασίας – αλληλεγγύης αναμένεται να αποτελέσει το πεδίο της επόμενης μεγάλης μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, η νέα Δημοτική Αρχή, πρέπει να διαθέτει την ικανότητα για το σχεδιασμό και την παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, με την συνεργασία όλων των αρμόδιων δομών, υπό ενιαίο συντονιστικό κέντρο, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γίνεται μέχρι τώρα, δηλαδή την αποσπασματική παροχή υπηρεσιών συχνά αχρείαστων στην τοπική κοινωνία, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας, μόνο και μόνο για να μην απολεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι.

Ε. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

7.Όλα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά προγράμματα όμως, για να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν αποτελεσματικά, πρέπει να εξασφαλίσουν την αποδοχή και στήριξη από δύο εξίσου σημαντικές πλευρές: α) από την τοπική κοινωνία και β) από τα επαγγελματικά στελέχη του Δήμου και των φορέων του. Άρα, η επόμενη Δημοτική Αρχή, πρέπει να έχει ικανότητες εφαρμογής μέτρων ενημέρωσης – επικοινωνίας της κοινής γνώμης, καθώς και λογοδοσίας, μέτρα που ουσιαστικά θα αναβαθμίσουν και θα ανανεώσουν τις σχέσεις δήμου – κοινωνίας. Επίσης, η επόμενη Δημοτική Αρχή, πρέπει να είναι ικανή να σχεδιάσει και υλοποιήσει πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, υποστήριξης – κατάρτισης προσωπικού, αναβάθμισης της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της δημοτικής διοίκησης και των νομικών προσώπων, για την αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και πιο ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες και τους επιχειρηματίες/ επαγγελματίες. Πρέπει δηλαδή να είναι κοντά στα στελέχη και να «μιλά τη γλώσσα» της διοίκησης, προκειμένου να παράγονται άμεσα αποτελέσματα.

Ας σκεφτούμε λοιπόν όλοι, ποιοι διαθέτουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να είναι κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την οριστικοποίηση της επιλογής των πολιτών στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

*Ο Παναγιώτης Νταής, είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης, με εμπειρία σε θέσεις Προϊσταμένου στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού – Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία.

Read More »
ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ - Του Παναγιώτη Β. Νταή ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ - Του Παναγιώτη Β. Νταή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 27χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών με αυτοκίνητο

Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019


Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, συνέλαβαν την Πέμπτη (14-02-2019) το απόγευμα, 27χρονο αλλοδαπό, ο οποίος ενέχεται σε υπόθεση παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες της Πέμπτης, στη γέφυρα Ράγιου Φιλιατών Θεσπρωτίας, αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας κατέλαβαν τον συλληφθέντα να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησε, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, για την παράνομη μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών (ηλικίας 30 και 27 ετών), με τελικό προορισμό την Κέρκυρα.

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 27χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών με αυτοκίνητο Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 27χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών με αυτοκίνητο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019 Rating: 5

Ενίσχυση της διασυνοριακής σύνδεσης μεταξύ των λιμένων του Μπρίντιζι και της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019


Στις 8 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Consorzio ASI di Brindisi στο Brindisi της Ιταλίας η εναρκτήρια συνάντηση (Kick off Meeting) του έργου DOCK-BI με τίτλο «Ανάπτυξη των συνδέσεων μεταξύ των βασικών λιμένων του Μπρίντιζι και της Ηγουμενίτσας», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020 προϋπολογισμού περίπου 2.785.000,00€.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ως εταίρος του έργου, πρόκειται να αντικαταστήσει το υπάρχον δίκτυο οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED στις παραλιακές οδούς της πόλης (Αγίων Αποστόλων, Εθνικής Αντίστασης και 28ης Οκτωβρίου) και στην κεντρική οδό Κύπρου, καθώς και Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Τηλεδιαχείρισης για την απομακρυσμένη διαχείριση και εποπτεία της εγκατάστασης φωτισμού. Επίσης πρόκειται να αντικατασταθεί και το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Κεντρικής Παιδικής Χαράς της Ηγουμενίτσας.

Οι ανωτέρω αλλαγές θα επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για εύρυθμη και πιο ποιοτική λειτουργία του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, από την αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED προβλέπονται πολλαπλά οφέλη, όπως:
1. Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 70%.
2. Μείωση του κόστους συντήρησης της εγκατάστασης φωτισμού.
3. Αύξηση της διάρκεια ζωής της εγκατάστασης φωτισμού.
4. Μείωση της φωτορύπανσης που προκαλούν τα φωτιστικά σώματα συμβατικού (παλαιού) τύπου.
5. Ανάδειξη των εμπορικών δρόμων υψηλής κινητικότητας, πεζόδρομων και πλατειών.
6. Βελτίωση της ποιότητας φωτισμού του Δήμου στις οδούς της περιοχής παρέμβασης.
7. Αίσθηση ασφάλειας στην περιοχή.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) για το 85% και από τα δύο κράτη μέλη (Ιταλία και Ελλάδα) μέσω εθνικής συγχρηματοδότησης 15%.

Read More »
Ενίσχυση της διασυνοριακής σύνδεσης μεταξύ των λιμένων του Μπρίντιζι και της Ηγουμενίτσας Ενίσχυση της διασυνοριακής σύνδεσης μεταξύ των λιμένων του Μπρίντιζι και της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019 Rating: 5

Ο Γιάννης Γόγολος για τον απολογισμό του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για το 2018

Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019


Φίλες και φίλοι

Αγαπητοί συμπολίτες

Μια από τις κορυφαίες διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής» όπως προκύπτει από την υφιστάμενη νομοθεσία, υποβαθμίστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Δήμαρχο, ως βήμα για την εκφώνηση ενός άχρωμου απολογισμού, στο τέλος του οποίου δεν υπήρχαν καν πολίτες να τον ακούσουν.

Επί δυόμιση περίπου ώρες μας ανάγνωσε ένα κείμενο – περιγραφή από δράσεις, που αν μη τι άλλο αποτελούν συμβατική υποχρέωση κάθε Δήμου σε όλη τη χώρα, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις γι αυτά που δεν έπραξε, όχι μόνο το 2018, αλλά για πέντε χρόνια ασκώντας τη διοίκηση του Δήμου Ηγουμενίτσας. Μας περιέγραψε δράσεις του Δήμου οι οποίες γίνονταν και θα γίνονται στο μέλλον, χωρίς να φαίνεται πουθενά και 2018 ότι έστω και τον τελευταίο χρόνο βάλατε θετικό πρόσημο στο Δήμο. Για την τελευταία χρονιά ήλπιζα πως θα έμπαινα κάποιος «βηματοδότη» στην υπολειτουργία του Δήμου. Η΄ απαξιώνονται οι πολίτες ή τους πέφτει πολύ βαρύ καθήκον αυτό.

Προφανώς θα είχε κατά νουν πως τα προβλήματα του Δήμου επιλύονται με τα «πολλά λόγια» και όχι με τον απαιτούμενο προγραμματισμό, τη μέθοδο, το διεκδικητικό πλαίσιο και την αποφασιστικότητα των αποφάσεων.

Αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν έγινε αναφορά κατά τη διαδικασία, στον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που εκπόνησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών ( ΚΕΦίΜ ) για το 2018, βάσει των επιδόσεων των δήμων όλης της χώρας σε 3 βασικά πεδία: Την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες. Προφανώς διότι δεν υπάρχει σε καμία λίστα των Δήμων που είχαν υψηλές επιδόσεις (όπου υπήρχαν όμοροι δήμοι ). Πως άλλωστε να αναφερθείς ότι έχεις αξιολογηθεί στην 142 θέση από τους 168 στον τομέα της Απόκλισης Κόστους προσωπικού, στην 135 θέση από τους 168 στον τομέα Δαπάνες ανά κάτοικο από τους 168 της κατηγορίας Μεσαίοι Δήμοι όπου έχουμε καταταχθεί.

Πέραν τούτων επισημαίνω :

Η καθημερινότητα των πολιτών, δεν βελτιώθηκε. Η καθαριότητα, το υψηλό τίμημα για το νερό, η κακή κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, το πράσινο, το σκοτάδι που καλύπτει τους δρόμους από την έλλειψη λαμπτήρων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η στάθμευση των αυτοκινήτων, τα αδέσποτα, οι καταλήψεις χώρων δεν ήταν στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Τα σχολεία, το δεύτερο σπίτι των παιδιών μας, εγκαταλείφτηκαν στον χρόνο και παραμένουν χώροι διδασκαλίας από την αξιοσύνη και το ενδιαφέρον των δασκάλων και των καθηγητών.

Ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός στηρίχθηκε από τη Δημοτική Αρχή αλά καρτ, τόσο στις δράσεις όσο και τις χρηματοδοτήσεις. Με ποιο κριτήριο άραγε;

Οι απ΄ευθείας αναθέσεις έργων σε εργολήπτες του δήμου, παρέμειναν σταθερές αν και αναφέρθηκε η μείωση τους από τον κ. Δήμαρχο. 661.000 το 2017, 667.000 το 2018, κατ’ ακολουθίαν με τα προηγούμενα χρόνια. Σταθερές, με αυξητική τάση «δίκην αντιμισθίας»

Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την οποία έγινε αρκετή αναφορά, θα αναφέρω μόνο δύο αριθμούς: Έσοδα από μισθώσεις 31.000, οφειλές από την ίδια πηγή 1.756.000. Κάποιοι πληρώνουν και άλλοι δεν πληρώνουν. Ουδέν σχόλιον.

Τι περιμέναμε να ακούσουμε και να το επικροτήσουμε:

Την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός «έξυπνου Δήμου», πλήρως ψηφιοποιημένου, με την χρήση των νέων τεχνολογιών.

Την προοπτική που δώσατε στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. Τους τρόπους που αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που μας δίνει το φυσικό περιβάλλον και η γεωγραφική θέση του Δήμου.

Τις προτάσεις και τις μελέτες που έχετε στο συρτάρι για έργα ιεραρχικά και με γεωγραφική αναλογικότητα και κριτήριο τη λύση των πολλών προβλημάτων του Δήμου.

Ότι σας απασχόλησε η διαχείριση των απορριμμάτων ως σύγχρονο και σύνθετο πρόβλημα και πως η ανακύκλωση έχει γίνει με τις δράσεις σας μια καλή πρακτική για μικρούς και μεγάλους.

Ότι βελτιώθηκαν με τις παρεμβάσεις σας τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε το παρκάρισμα να μην είναι εμπόδιο στις αγορές μας από τις τοπικές επιχειρήσεις. Πώς θα μπει το ποδήλατο στη ζωή μας, όχι μόνο σαν αναψυχή και άθληση, αλλά ως μετακίνηση στην καθημερινότητά μας.

Τι έγινε με τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Από τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής για τους μεγάλους και τις παιδικές χαρές για τα παιδιά, έως τα πράσινα σημεία μέσα στον αστικό ιστό για τη γιαγιά και τον εγγονό, που για αρκετές ώρες την ημέρα έχει την ευθύνη της απασχόλησής του.

Ότι έγιναν παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους, ώστε αναβαθμισμένοι πλέον να πληρούν τις προδιαγραφές για τη οργάνωση διεθνών αγώνων, με όφελος την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Ότι υπάρχουν πλέον οι χώροι που θα βρουν έκφραση η μουσική, το θέατρο και οι τέχνες.

Κι αν δεν έγινε τίποτε από τα παραπάνω, τί έγινε με την ανθρωπιά μας. Για τους συμπολίτες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Για τους άστεγους και τους πεινασμένους που είναι δίπλα μας πλέον.

Γιάννης Γόγολος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Επικεφαλής του συνδυασμού
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία

Read More »
Ο Γιάννης Γόγολος για τον απολογισμό του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για το 2018 Ο Γιάννης Γόγολος για τον απολογισμό του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για το 2018 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2019 Rating: 5

Σελίδες