Λαμπρά εορτάστηκε στη Μονή Γηρομερίου η μνήμη του ιδρυτή της οσίου Νείλου

Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019


Τη δεύτερη ημέρα του νέου έτους, λαμπρά εορτάστηκε, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, όχι μόνο από τη Θεσπρωτία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ηπείρου, η μνήμη του ιδρυτή της Μονής Γηρομερίου οσίου Νείλου. 
Στον όρθρο και στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο ηγούμενος της Μονής, πλαισιούμενος από τον ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Κίτρους π. Σεβαστιανό Αράπη (που είναι εγγεγραμμένος στα μοναχολόγια της Μονής Γηρομερίου) , τους ιερομόναχους π. Αλέξιο και π. Σεραφείμ και άλλους κληρικούς. Παρά το ότι η ημέρα ήταν παγερή, στις ψυχές των πιστών μεταδόθηκε η ζέστη από τον πόθο της θεοφιλούς ζωής, που ακολούθησε ο όσιος Νείλος. 
Στο κήρυγμά του ο π. Σεβαστιανός, αναφερόμενος στον κτήτορα του Μοναστηριού, σημείωσε ότι η άκακη και αμίαντη και κατά μίμηση του Χριστού ζωή του, είναι αφορμή αντιγραφής και μέτρο έμπνευσης στην πορεία του κάθε ανθρώπου. 
Με διατυπώσεις ουσίας ο π. Σεβαστιανός περιέγραψε τη νέα διαδρομή, που χαράζει το Άγιο Πνεύμα, σε όσους αποβάλλουν τη σαρκικότητα και γίνονται υιοί Θεού κατά χάρη, όπως ακριβώς έπραξε ο όσιος Νείλος. Από το βίο του διαπιστώνεται ότι όποιοι αγαπούν το Θεό, μόνο ωφελούνται, καθώς τα πάντα, ακόμη και οι αντιξοότητες, οδηγούν σε "αγαθό". 
Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε κέρασμα και φαγητό, που με εξαιρετικά φιλόξενη διάθεση πρόσφερε η αδελφότητα της Μονής Γηρομερίου, όχι για να απολαύσει ένα επίγειο "μπράβο", αλλά για να προσπαθήσει στην κατεύθυνση της αγαθής επιβράβευσης από το Θεό. Στην εορτή παρέστησαν ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Γιάννης Λώλος και Σπύρος Παππάς αντίστοιχα, ο διοικητής του 6.28 Τάγματος Φιλιατών, ο πρώην πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς κ. ά. 


 
Read More »
Λαμπρά εορτάστηκε στη Μονή Γηρομερίου η μνήμη του ιδρυτή της οσίου Νείλου Λαμπρά εορτάστηκε στη Μονή Γηρομερίου η μνήμη του ιδρυτή της οσίου Νείλου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019 Rating: 5

Κορυφαίο έργο του 2018 για όλη την χώρα, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου

Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019


Το 2018 έφυγε όμως τις τελευταίες ημέρες του έτους το ypodomes.com έθεσε στην κρίση των αναγνωστών του την απόφαση για το ποιο έργο ήταν εκείνο που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια του.

Πέντε συνολικά έργα ήταν αυτά που μπήκαν σε διαδικασία ψηφοφορίας και για συνολικά 9 ημέρες, έμειναν σταθερά στην κεντρική σελίδα της εξειδικευμενης ιστοσελίδας προκειμένου να ψηφιστούν από όσους περισσότερους αναγνώστες.

Σε αυτό το διάστημα περισσότερες από 2.500 ψήφοι κατεγράφησαν και με ανατροπές σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τελικά οι αναγνώστες του ypodomes.com αποφάσισαν πως ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018 είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου σε ποσοστό 31%.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εκσυγχρονιστικά έργα για την Ελλάδα που αλλάζει και βελτιώνει σημαντικά το πρόσωπο και την καθημερινότητα μιας ολόκληρης Περιφέρειας. Είναι μόλις η δεύτερη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη τη χώρα (η πρώτη λειτουργεί στην Κοζάνη ήδη από το καλοκαίρι του 2017) και εμπεριέχει σημαντικές καινοτομίες ενώ θα μειώσει τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ κατά τουλάχιστον 70%.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ενεργή συμμετοχή είχε το Υπουργείο Οικονομίας μέσω της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ που συντόνισε το όλο εγχείρημα.

Όλοι οι παραπάνω θα βραβευθούν στο επερχόμενο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που έργο-ΣΔΙΤ θα βραβευθεί στη χώρα μας εντός των τοιχών, μέσα από διαδικασία ψηφοφορίας κοινού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως μάχη για την πρωτιά μέχρι την προτελευταία μέρα έδωσε η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη που ήρθε δεύτερη με 26%, τρίτη κατετάγη η διπλή εργολαβία για το Μετρό Θεσσαλονίκης, τέταρτη η πολλαπλή εργολαβία για τον Αγωγό ΤΑΡ και πέμπτη η αναβάθμιση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων.

Όλα τα έργα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον και τις ψήφους του κοινού του ypodomes.com καθώς ειδικά τις πρώτες μέρες οι διαφορές ήταν πολύ μικρές.
 
Read More »
Κορυφαίο έργο του 2018 για όλη την χώρα, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου  Κορυφαίο έργο του 2018 για όλη την χώρα, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019 Rating: 5

Πρόσκληση για επιχειρηματικά σχέδια στο INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία

Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019


Η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020 προχώρησε στην προδημοσίευση της 5ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του «Σχεδίου Επιχορήγησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ανάπτυξη και επέκταση πέρα από τις τοπικές αγορές», που θα ανοίξει στις 15 Φεβρουαρίου 2019.

Για πρώτη φορά στα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, μια Πρόσκληση απευθύνεται σε επιχειρήσεις της διασυνοριακής περιοχής του Αξονα Προτεραιότητας 1 και στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επιλέξιμη περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας και συμβάλλει στον Ειδικό Στόχο του προγράμματος για επέκταση πέρα από τις τοπικές αγορές και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε νέες αγορές.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ που αναλύεται σε 8.500.000,00 από κονδύλια του ΕΤΠΑ και 1.500.000,00 ευρώ από την Εθνική Συνεισφορά Ελλάδας- Βουλγαρίας. Η ελάχιστη συνολική επιλέξιμη επένδυση (ανά πρόταση) ανέρχεται στις 300.000,00 και η μέγιστη στις 600.000,00 € ενώ η μέγιστη επιχορήγηση ανά μεμονωμένη επιχείρηση είναι 200.000 ευρώ για τριετή περίοδο.

Περισσότερα στην Πρόσκληση του Προγράμματος

Read More »
Πρόσκληση για επιχειρηματικά σχέδια στο INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία Πρόσκληση για επιχειρηματικά σχέδια στο INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019 Rating: 5

Δήλωση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου δήμου Ηγουμενίτσας Κωστάρα Σταύρου

Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019Οφείλω να ομολογήσω ότι η πρόταση που μου έγινε πρόσφατα για να είμαι υποψήφιος στον Δήμο Φιλιατών, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα και θέλω να ευχαριστήσω για αυτό τους πολλούς φίλους δημότες, αλλά και μέλη όλων των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίοι μου έκαναν την τιμή αυτή.

Θα πρέπει όμως να τους ενημερώσω ότι μου είναι πολύ δύσκολο να συνεισφέρω με την παρουσία μου στα κοινά του δήμου Φιλιατών, ζώντας στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Άλλωστε έχω ταχθεί εδώ και πολύ καιρό στηρίζοντας την προσπάθεια του υποψήφιου δήμαρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Γόγολου για τις εκλογές του δήμου.

Τον αγάπησα αυτόν τον τόπο, που τον εκμεταλλεύτηκαν και τον πρόδωσαν πολλοί δικοί του άνθρωποι. Έζησα και εργάστηκα πολλά χρόνια εκεί. Κι όσο και να ήθελα να προσφέρω περισσότερα, όσο κι αν συνεχίζω να θέλω να αλλάξω κάποια από τα κακώς κείμενα, δυστυχώς δεν είναι εφικτό για κάποιον που δεν ζει εκεί.

Τα κακώς κείμενα, που υπονομεύουν το μέλλον αυτού του τόπου, είναι πολλά και, δυστυχώς, η παρούσα δημοτική αρχή, μέλη της οποίας έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο παρελθόν, δεν μπορεί να τα αλλάξει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσω να κάνω προτάσεις και να παραθέτω και να επισημαίνω τα λάθη και τις παραλείψεις, κρίνοντας τα όσα πράττει η κάθε δημοτική αρχή, όπως κάνω ανελλιπώς εδώ και πολλά χρόνια.

Πολιτική για μένα δεν είναι μόνο οι εκλογές και, ακόμη κι αυτή η προσωπική εκλογή, δεν είναι το πρωταρχικό μου κίνητρο. Όπως ασχολούμαι συνεχώς τα τελευταία χρόνια θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον.

Εύχομαι καλή χρονιά και, ακόμη εύχομαι, να υπάρξει μία ομαδική προσπάθεια, η οποία πρέπει να γίνει απ’ όσους πραγματικά αγαπάνε αυτόν τον τόπο και ζουν εκεί, η οποία να ευοδωθεί.

Σταύρος Κωστάρας


Read More »
Δήλωση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου δήμου Ηγουμενίτσας Κωστάρα Σταύρου Δήλωση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου δήμου Ηγουμενίτσας Κωστάρα Σταύρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019 Rating: 5

Συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός στη Σαγιάδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καταδικαστικές αποφάσεις

Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019


Συνελήφθη, την Παρασκευή (04-01-2019) αργά το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 36χρονος αλλοδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καταδικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο 36χρονος συνελήφθη, διότι σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, κατελήφθη να έχει στην κατοχή του μία συσκευασία με (38) ναρκωτικά δισκία, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.

Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων του, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα καθώς και εννέα καταδικαστικές αποφάσεις και συγκεκριμένα:

· καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, ποινής κάθειρξης έξι ετών, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής,

· καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θράκης, ποινής φυλάκισης δύο ετών, για κλοπή,

· καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, ποινής φυλάκισης επτά μηνών, για κλοπή,

· καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών, για απόπειρα κλοπής,

· καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (200) ευρώ, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και

· τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, συνολικής ποινής φυλάκισης έξι μηνών και 20 ημερών καθώς και συνολικής χρηματικής ποινής (800) ευρώ, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Read More »
Συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός στη Σαγιάδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καταδικαστικές αποφάσεις Συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός στη Σαγιάδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καταδικαστικές αποφάσεις Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019 Rating: 5

Πόσο ακόμα; Τα προβλήματα και ο αγώνας για τον Καλαμά

Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019

Μετά την αναφορά μας σε ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα εγκαινιάζουμε το 2019 με μια εκδήλωση εφ' όλης της ύλης. 
Θα προλογήσουν ο πρόεδρος της Κίνησης Παναγιωτης Μίτσης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαμά Κώστας Στεργίου και θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις του Γιάννη Παπαδημητρίου, εκπροσώπου των οικολογικών οργανώσεων Ιωαννίνων με πολυετή εμπειρία από τους αγώνες για τον Άραχθο, και του Στάθη Αβραμιώτη, μεταπτυχιακού του ΕΜΠ, που θα που θα παρουσιάση την εργασία που κατατέθηκε στο πρόγραμμα του ΕΜΠ το καλοκαίρι στους Φιλιάτες.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση.


 
Read More »
Πόσο ακόμα; Τα προβλήματα και ο αγώνας για τον Καλαμά Πόσο ακόμα; Τα προβλήματα και ο αγώνας για τον Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019 Rating: 5

Σελίδες