Κατασχέθηκαν πάνω από 4,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Κατασχέθηκαν πάνω από 4,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης 


Σε συνέχεια του από 02-10-2019 Δελτίου Τύπου της υπηρεσίας μας, που αφορούσε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης και τη σύλληψη οκτώ (8) μελών της, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση «σκληρών ναρκωτικών» στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, συνελήφθη ένα ακόμη μέλος αυτής. 

Πρόκειται για αλλοδαπό, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της παραπάνω υπηρεσίας σήμερα (13-04-2020) το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων. 

Σε βάρος του κατηγορουμένου σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του ανωτέρω ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρο διαμονής του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
τέσσερα (4) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -4,65- κιλών 
ζυγαριά ακριβείας και 
κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε για την επικοινωνία του με τα μέλη της οργάνωσης 

Επίσης, συνελήφθη και ένας ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε, απασχολούσε παράνομα τον ανωτέρω αλλοδαπό σε κτηνοτροφική του μονάδα. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Κατασχέθηκαν πάνω από 4,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης Κατασχέθηκαν πάνω από 4,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Τι συμβαίνει με τα έργα στην παραλιακή;

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Ηγουμενίτσα: Τι συμβαίνει με τα έργα στην παραλιακή;Έχουνε περάσει δυο μήνες περίπου από όταν σταμάτησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του παραλιακού δρόμου Ηγουμενίτσας (από την πρώην αγροτική τράπεζα μέχρι το κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας) και οι πολίτες αναρωτιούνται τι έχει συμβεί, χωρίς να παίρνουν κάποια απάντηση.
Παρότι στην αρχή, η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία ξεκίνησε με πολύ γρήγορο ρυθμό τις εργασίες και ολοκλήρωσε τον κυκλικό κόμβο μπροστά στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας, αλλά και άλλες εργασίες, ξαφνικά τις διέκοψε.
Η ανάδοχος εταιρεία επικαλείται πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, για τα οποία δεν δόθηκε λύση από τον ΟΛΗΓ, που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική ζημιά για την εταιρεία. 
Μάλιστα η εταιρεία κοινοποίησε σε τοπικό ΜΜΕ μια επιστολή αναφέροντας τους λόγους (Διαβάστε εδώ). 
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΟΛΗΓ Α.Ε. η διοίκηση της οποίας δεν έχει -μέχρι στιγμής- προβεί σε καμία ενημέρωση για το τι συμβαίνει. 
Στην επιστολή της εταιρείας μάλιστα απάντησε ο μηχανικός του ΟΛΗΓ (διαβάστε εδώ) και όχι η Πρόεδρος ή ο Δ/νων Σύμβουλος...! 
Η σύμβαση του έργου με τίτλο 'ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Β΄ ΦΑΣΗΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΑΡΓΗΣ'', υπεγράφη μεταξύ του ΟΛΗΓ -που χρηματοδοτεί το έργο- και της εταιρείας ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. η οποία μειοδότησε στο διαγωνισμό που έγινε με ποσοστό έκπτωσης 56,01% (ήτοι 357.631,09 €) συμπεριλαμβανομένων απρόβλεπτων 15% (45.188,82€) και της αναθεώρησης (11.183,50€).  

Προθεσμία περαιώσεως των συμβατικών εργασιών είναι 365 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης (27/9/2019) και λήγει στις 27/9/2020, οπότε και πρέπει να παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο.
Ουσιαστικά, η ανάδοχος εταιρεία ζητούσε περισσότερα χρήματα από όσα προέβλεπε η σύμβαση για να καλύψει απρόβλεπτες εργασίες που έγιναν.
Μετά από προσωρινή παύση των εργασιών και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Λώλου και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη κανονίστηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της κατασκευαστικής και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗΓ κ. Πορφύρη, για να βρεθεί μια λύση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, στο ραντεβού πήγανε οι κ.κ. Λώλος, Πιτούλης, Πορφύρης, αλλά δεν πήγε εκπρόσωπος της εταιρείας...!
Έπειτα από λίγες ημέρες ο ΟΛΗΓ έκανε μια επιπλέον απευθείας ανάθεση σε συγγενικό πρόσωπο της προέδρου της εταιρείας, ύψους 17.500 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση ασφάλτου για το τμήμα εντός λιμένα εσωτερικού, δηλαδή στον ίδιο χώρο των εργασιών του κυρίως έργου.
Ίσως ως μια κίνηση αποκατάστασης της ζημίας της εταιρείας ή καλής θέλησης; Ενδεχομένως...!


Παρ' όλα αυτά, οι εργασίες διακόπηκαν και πάλι, χωρίς να έχουμε έκτοτε κάποια επίσημη ενημέρωση. Φαίνεται, πως κανείς δε θέλει να μιλήσει για το θέμα. Ωστόσο η ίδια εταιρεία, όλο αυτό το διάστημα εκτελούσε κανονικά εργασίες σε άλλα δημόσια έργα, όπως αυτό του κόμβου Πλαταριάς, το οποίο και έχει σχεδόν ολοκληρώσει.
Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί στο συγκεκριμένο έργο, αλλά προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι ξεκίνησε με πολύ καλό ρυθμό και ξαφνικά σταμάτησε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρεία, (ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.) είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές εταιρείες στην περιοχή μας (κι όχι μόνο), η οποία παραδίδει ποιοτικά δημόσια έργα.

Επομένως, ρωτάμε τον ΟΛΗΓ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου:
Τι συμβαίνει και έχει σταματήσει το έργο;
Πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα που θέλει το χρόνο του;
Έχει περάσει σε φάση υποκατάστασης του αναδόχου;
Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ειδικά αυτό το διάστημα που λόγω περιορισμού μετακινήσεων -εξαιτίας του κορωνοϊού- θα ήταν πιο εύκολο για την εταιρεία να προχωρήσει τις εργασίες και χωρίς ιδιαίτερη όχληση για τους πολίτες, το έργο έχει μείνει στάσιμο.
Ίσως να θέλουνε να το ξεκινήσουν τον Αύγουστο για να ταλαιπωρούμαστε όλοι κι αφού ο εργολάβος έχει ολοκληρώσει άλλα δημόσια έργα που κατασκευάζει!
Ωστόσο, ο ΟΛΗΓ οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει τους πολίτες, αν δεν είναι στο χέρι του να κάνει κάτι περισσότερο!
Read More »
Ηγουμενίτσα: Τι συμβαίνει με τα έργα στην παραλιακή; Ηγουμενίτσα: Τι συμβαίνει με τα έργα στην παραλιακή; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε στο Α.Τ. Φιλιατών

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
ΕΚΤΑΚΤΟ: Αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε στο Α.Τ. Φιλιατών


Νεκρός εντοπίστηκε 49χρονος αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.
Η σορός του άτυχου 49χρονου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, αναζητούνταν από το μεσημέρι αφότου δεν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία του, εντοπίστηκε πριν λίγο δίπλα στο ποταμάκι στο σημείο "Τζούμα" στο χωριό Δάφνη Φιλιατών.
Στο σημείο αυτή την ώρα βρίσκονται συνάδελφοι του 49χρονου και αναμένεται η αυτοψία από τον ιατροδικαστή.
Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγω για αυτοκτονία, καθώς δίπλα στον άτυχο 49χρονο βρέθηκε το υπηρεσιακό του περίστροφο.
Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Φιλιατών σε συνεργασίας με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, ενώ φως στα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή.
Read More »
ΕΚΤΑΚΤΟ: Αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε στο Α.Τ. Φιλιατών ΕΚΤΑΚΤΟ: Αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε στο Α.Τ. Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 13 Απριλίου)

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 13 Απριλίου) 


Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα ( Δευτέρα 13 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής: 

Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό. 
· Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση . 
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. 
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. 
· Το πρώτο είναι το θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με την υγεία του ασθενή να είναι βελτιωμένη. 
· Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα .Η κατάσταση της υγείας της παρουσιάζει σταθερή βελτίωση . 
· Το τρίτο περιστατικό που αφορά νεαρό άντρα από τα Ιωάννινα, του οποίου η κατάσταση της υγείας είναι βελτιωμένη και είναι ασυμπτωματικός. 
4. Οι διαπιστωμένες επαφές του νέου θετικού περιστατικού, που προέκυψαν από την άμεση ιχνηλάτηση βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας. 
5. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έξι (6) νέα δείγματα τα οποία αφορούσαν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και ήταν αρνητικά. 

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Σήμερα στάλθηκαν δώδεκα νέα δείγματα για εξέταση. 
· Από το σύνολο των εκατόν σαράντα ένα (141) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δώδεκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Σήμερα στάλθηκαν δώδεκα νέα δείγματα τα οποία ελήφθησαν τις δύο προηγούμενες ημέρες και αναμένονται αποτελέσματα. 
· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους , που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 
· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριακόσια εβδομήντα πέντε (375) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δώδεκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Τέσσερα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 
· Στο Νοσοκομείο δεν νοσηλεύονται σήμερα πιθανά περιστατικά SARS-COV-2. 
· Ελήφθησαν τέσσερα νέα δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα. 
· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο χθες Κυριακή. 

Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Σήμερα δεν απαιτήθηκε η λήψη νέου δείγματος. 
· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα τρία (33) δείγματα και ήταν όλα αρνητικά . 

Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται σαράντα ένα άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους .
Read More »
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 13 Απριλίου) Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 13 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Ουρανία Τσιτσιλώνη: «Η επόμενη φάση θα πρέπει να είναι η σάρωση του πληθυσμού με τεστ αντισωμάτων»

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Ουρανία Τσιτσιλώνη: «Η επόμενη φάση θα πρέπει να είναι η σάρωση του πληθυσμού με τεστ αντισωμάτων»


Εάν θεωρήσουμε ότι η σε εξέλιξη πανδημία της νόσου COVID-19, που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, είναι πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για την ανίχνευσή του, για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας της άμυνας του οργανισμού μας, αλλά και για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προσεγγίσεων (συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου), θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της «μάχης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Ανοσολογίας (τμήμα Βιολογίας) του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη. Μάλιστα η κ. Τσιτσιλώνη υπογραμμίζει ότι η σάρωση του ελληνικού πληθυσμού για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού αποτελεί την αμέσως επόμενη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ο ευρύς αλλά και ορθολογικός έλεγχος με τεστ αντισωμάτων από διαπιστευμένα εργαστήρια με χρήση διεθνώς αδειοδοτημένων (κατά προτίμηση ποσοτικών) δοκιμασιών, παράλληλα με τη γενικευμένη ανάλυση δειγμάτων με μοριακό διαγνωστικό τεστ, που ήδη έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, θα δώσει αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία, για τον επιπολασμό και τη διείσδυση του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ταχύτητα εξάπλωσής του, καθώς και το ποσοστό των ατόμων που εκτέθηκαν στον SARS-CoV-2, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικά και έχουν αναπτύξει ανοσία».

Ο ευρύς διαγνωστικός έλεγχος του πληθυσμού θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης πλάσματος από ιαθέντες σε νοσούντες

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο ευρύς έλεγχος θα επιτρέψει επίσης τον προσδιορισμό του διαστήματος μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, την εξέλιξη της κλινικής πορείας των ασθενών, αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς που έπασχαν από COVID-19 και έχουν ικανό τίτλο αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, με στόχο τη θεραπευτική χορήγησή του, στο άμεσο μέλλον, σε σοβαρά νοσούντες. «Ίσως όμως η πιο σημαντική συνεισφορά αυτών των διαγνωστικών ελέγχων (μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων) είναι ο σε βάθος χρόνου έλεγχος και η επιτήρηση της πανδημίας, ώστε η σταδιακή επάνοδος της κοινότητας στην κοινωνική, αλλά και την οικονομική της κανονικότητα να γίνει ομαλά, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

»Ήδη πάντως τέσσερα ποιοτικά και ποσοτικά τεστ ανοσοδοκιμασιών έναντι του SARS-CoV-2 έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιο τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη φάση και είναι κάτι που εξετάζεται αυτή την ώρα σε ειδικά εργαστήρια».

Μοριακά διαγνωστικά τεστ
Στην πρώτη κατηγορία των μεθοδολογιών εντοπισμού του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κ. Τσιτσιλώνη, ανήκουν τα μοριακά διαγνωστικά τεστ, τα οποία ανιχνεύουν το γενετικό υλικό ή τις πρωτεΐνες του ιού τη στιγμή της λήψης του δείγματος. «Τα τεστ αυτά είναι ποιοτικά (θετικό/αρνητικό αποτέλεσμα) ή και ποσοτικά (προσδιορισμός με σχετική ακρίβεια του ιικού φορτίου), αλλά φυσικά αποτελούν «φωτογραφία» του συγκεκριμένου χρονικού σημείου της δειγματοληψίας. Τα μοριακά διαγνωστικά τεστ είναι ζωτικής σημασίας για την ταυτοποίηση των θετικών ατόμων ή των φορέων της νόσου, και την καταγραφή της πορείας της νόσου στην κοινότητα, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο εφησυχασμού σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, αφού ο δότης δείγματος μπορεί να μολυνθεί από τον κορωνοϊό σε μελλοντική του έκθεση».

Πώς λειτουργούν τα τεστ αντισωμάτων
Στη δεύτερη κατηγορία, αυτής της μελέτης τεχνολογιών για την αποτελεσματικότητα της άμυνας του οργανισμού μας, ανήκουν τα τεστ αντισωμάτων, ενώ σε μια τρίτη κατηγορία ανήκουν τα λειτουργικά τεστ, τα οποία βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου δράσης του ιού σε μοριακό-κυτταρικό επίπεδο, και κυρίως στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, αναφέρει η καθηγήτρια. «Ειδικότερα, τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού όταν μολυνθεί από λοιμογόνο παράγοντα, π.χ. τον SARS-CoV-2, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή ειδικών ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) έναντι πρωτεϊνών (αντιγόνων) του ιού. Οι κυριότερες τάξεις των ανοσοσφαιρινών που ελέγχονται είναι οι Μ (IgM) και οι G (IgG). Οι IgM παράγονται πρώτες, είναι λιγότερο ειδικές και η ανίχνευσή τους στο αίμα συνήθως σχετίζεται με πρόσφατη λοίμωξη. Σταδιακά, με καθυστέρηση μερικών ημερών, αυξάνονται στο αίμα και οι IgG, οι οποίες είναι απόλυτα ειδικές, παραμένουν στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι αυτές που ουσιαστικά παρέχουν μακροχρόνια ανοσία».

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει όφελος από το τεστ αντισωμάτων
Για τον SARS-CoV-2, ο έλεγχος της παρουσίας αντισωμάτων στο αίμα, στην παρούσα αλλά και σε μεταγενέστερες φάσεις της επιδημίας, έχει πολλαπλά οφέλη, λέει η κ. Τσιτσιλώνη. «Ειδικότερα, θετικό αποτέλεσμα από το τεστ αντισωμάτων υπάρχει: 1. σε ασθενείς με υποψία λοίμωξης, που η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 δεν έχει επιβεβαιωθεί με μοριακό διαγνωστικό τεστ και υποδηλώνει πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό 2. σε ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με άτομα θετικά για τον ιό (επιβεβαιώνει την έκθεσή τους στον ιό) 3. σε ασθενείς με COVID-19, που υπάρχει επιβεβαίωση και με μοριακό τεστ, δείχνει ότι έχει επαχθεί η παραγωγή ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού. Για τον SARS-CoV-2 το απόλυτο χρονικό διάστημα εμφάνισης αντισωμάτων στο αίμα δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι κυμαίνεται μεταξύ 6-25 ημερών από την αρχική μόλυνση».

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για μακροχρόνια ανοσία
Τα τεστ αντισωμάτων, πραγματοποιούνται σε δείγματα αίματος, ορού ή πλάσματος με εργαστηριακές τεχνικές που είναι γενικά γρήγορες, υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους, σύμφωνα με την κ. Τσιτσιλώνη. «Ήδη δοκιμάζονται διεθνώς ανοσοδοκιμασίες (σ.σ εργαστηριακές τεχνικές) με αρκετά μεγάλη ειδικότητα και ευαισθησία ως προς την επιλεκτική ανίχνευση μόνο των αντισωμάτων, έναντι του SARS-CoV-2. Με τα τεστ αυτά μπορούν, στα κατάλληλα διαπιστευμένα εργαστήρια, να ελέγχονται αρκετές εκατοντάδες δείγματα αίματος ανά ημέρα. Οι ανοσοδοκιμασίες αυτές είναι δύο τύπων: Α. τα «γρήγορα» διαγνωστικά τεστ, που το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό, και Β. τα ποσοτικά τεστ, που προσδιορίζεται η συγκέντρωση, ή αλλιώς ο τίτλος, των αντισωμάτων στο δείγμα».

Τα τελευταία δίνουν σημαντική πληροφορία για το αν η επαγωγή παραγωγής αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού είναι και ποσοτικά επαρκής, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος επαναμόλυνσης, διευκρινίζει η καθηγήτρια και επισημαίνει ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον SARS-CoV-2 δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει μετά από φυσική λοίμωξη, έχουν επαρκή τίτλο αντισωμάτων στο αίμα τους, ο οποίος διατηρείται υψηλός για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την αρχική μόλυνση. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την επαγωγή μακρoχρόνιας ανοσίας στον συγκεκριμένο ιό, ενώ για άλλους κορωνοϊούς (πχ. για τον SARS-CoV) έχει αναφερθεί ότι η ανοσία είναι επαρκής για αρκετούς μήνες (12-24 μήνες), αλλά στη συνέχεια ο τίτλος των αντισωμάτων μειώνεται».

*Η κ. Τσιτσιλώνη ηγήθηκε ομάδας επιστημόνων του ΕΚΠΑ που αποτελείται από τους Καθηγητές Ιωάννη Τρουγκάκο, Ανδρέα Σκορίλλα, Θωμά Σφηκόπουλο, Νικόλαο Θωμαϊδη, Ευάγγελο Τέρπο, Αθανάσιο Τσακρή, την Καθηγήτρια Ευρύκλεια Λιανίδου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέα Μεντή και τον Καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, με στόχο την αξιολόγηση των μέχρι τώρα δεδομένων στη διεθνή βιβλιογραφία.

Read More »
Ουρανία Τσιτσιλώνη: «Η επόμενη φάση θα πρέπει να είναι η σάρωση του πληθυσμού με τεστ αντισωμάτων» Ουρανία Τσιτσιλώνη: «Η επόμενη φάση θα πρέπει να είναι η σάρωση του πληθυσμού με τεστ αντισωμάτων» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα στο Δρέπανο - Σήμερα στις 14:00

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα στο Δρέπανο - Σήμερα στις 14:00

Read More »
Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα στο Δρέπανο - Σήμερα στις 14:00 Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τα καταστήματα στο Δρέπανο - Σήμερα στις 14:00 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Σε καραντίνα 41 τουρίστες στο Δρέπανο Θεσπρωτίας - Δηλώσεις Πιτούλη & Λώλου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Σε καραντίνα 41 τουρίστες στο Δρέπανο Θεσπρωτίας - Δηλώσεις Πιτούλη & Λώλου (+ΒΙΝΤΕΟ)41 τουρίστες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησαν τον γύρο της Ελλάδας με τροχόσπιτα και η πανδημία του κορωνοϊού τους βρήκε στις ακτές της Ηπείρου, παραμένουν στο κάμπινγκ Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα.

Την φιλοξενία των 41 τουριστών στο χώρο του κάμπινγκ έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία καθημερινά βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να ενημερώνεται και για την υγεία τους.

Δείτε τι δήλωσαν στην κάμερα της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφος κα Βάσω Γκόρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος.

Read More »
Σε καραντίνα 41 τουρίστες στο Δρέπανο Θεσπρωτίας - Δηλώσεις Πιτούλη & Λώλου (+ΒΙΝΤΕΟ) Σε καραντίνα 41 τουρίστες στο Δρέπανο Θεσπρωτίας - Δηλώσεις Πιτούλη & Λώλου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας


Read More »
Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας αφιέρωσε τη θ. λειτουργία των Βαΐων σε όσους εργάζονται εν μέσω κορωνοϊού…

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας αφιέρωσε τη θ. λειτουργία των Βαΐων σε όσους εργάζονται εν μέσω κορωνοϊού…Τη θεία λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς, η ενορία Κεστρίνης την αφιέρωσε προσευχητικά, ως ένα μικρό ευχαριστώ, και σε όσους εργάζονται εν μέσω κορωνοϊού.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το δυναμικό του ΕΚΑΒ, που είναι οι κατ’ εξοχήν μάχιμοι σε αυτόν τον «πόλεμο», το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων, οι αστυνομικοί, οι δημοσιογράφοι, άλλοι και όλοι όσοι εργάζονται σε διάφορους τομείς της κοινωνίας αυτές τις ημέρες, αξίζουν τη θύμηση και το μπράβο μας.

Αυτά τα πρόσωπα, ειδικά την κρίσιμη περίοδο, που περνάμε όλοι μας, έχουν ανάγκη από πνευματική ενίσχυση και θωράκιση. Και δεν υπάρχει καλύτερη από την επίκληση της ευεργετικής δύναμης του Θεού.
Και με τη δέηση υπέρ αυτών η Εκκλησία τους διαμηνύει ότι και τους σκέπτεται και τους ευλογεί και προσεύχεται για το καλό τους και αναγνωρίζει την προσφορά τους.

Το μεγάλο έργο της αποστολής τους, σε στιγμές, που έχει ανατραπεί η ισορροπία της κοινωνίας, χρειάζεται το Πνεύμα του Θεού, το Πνεύμα, που ανακαινίζει και ζωοποιεί τον κόσμο.
Και το νιώθουν μέσα τους, γι’ αυτό και στρέφουν τη ματιά τους στο Χριστό. Τι βάλσαμο είναι αυτό, τι ανθοφορία, μέσα στην απειλή…
Ειδικά οι ιατροί και οι νοσηλευτές σηκώνουν στις περιστάσεις τούτες το σταυρό τους. Δοκιμάζουν το βάρος του. Καλούνται να αντιπαλέψουν την οδυνηρή ασθένεια και τη θλίψη και το θάνατο των συνανθρώπων τους. Χωρίς δάκρυα… Ξεπερνώντας τις σωματικές τους αντοχές και επιστρατεύοντας τα ψυχικά τους αποθέματα.

Ας το κάνουν με τη βεβαιότητα, ότι ο Θεός είναι, στο πλευρό τους. Δεν σωπαίνει, δεν αδιαφορεί, δεν ησυχάζει…
Όσο η κούρασή τους μεγαλώνει, όσο η αγωνία τους αυξάνει, όσο πλανιόνται στους δαιδάλους της καταπολέμησης του ιού, όσο το βλέμμα αβεβαιότητας και φόβου των ασθενών τους σχίζει την καρδιά, ας αφεθούν στα τρυφερά και εύσπλαχνα χέρια του Θεού.

Τότε δεν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν…
Read More »
Η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας αφιέρωσε τη θ. λειτουργία των Βαΐων σε όσους εργάζονται εν μέσω κορωνοϊού… Η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας αφιέρωσε τη θ. λειτουργία των Βαΐων σε όσους εργάζονται εν μέσω κορωνοϊού… Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Οι ιστορίες της Βάβως | Έτσι γιορτάζαμε τον Λάζαρο και την Κυριακή των Βαΐων στην Παραμυθιά

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Οι ιστορίες της Βάβως | Έτσι γιορτάζαμε τον Λάζαρο και την Κυριακή των Βαΐων στην Παραμυθιά

Γράφει για την paramythia-online.gr, η Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά*

Σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε την σπουδαιότερη εορτή της Χριστιανοσύνης την Ανάσταση του Κυρίου μας, του Χριστού μας. Στις γιορτές λες και είμαι άλλος άνθρωπος. Χρόνια πολλά πέρασα μακριά από το χωριό μου. Νοιώθω ενοχές πολλές φορές γιατί η ζωή μου χαρίσθηκε, όμως εγώ πάντα είμαι κολλημένη με τον μαγικό τόπο την Παραμυθιά την πόλη μας.

Αυτά τα χρόνια, είναι χρόνια, που η κάθε μέρα, ήταν ξεχωριστή κι ας ήταν όλες ίδιες.

Ο συννεφιασμένος ουρανός της, η βροχή που λες και βιάζονταν να έρθει, μα δεν ήθελε να φύγει μου άρεσε πολύ. Δεν είμαι βλαμμένη….Μου αρέσει η βροχή…. Ποιος νοιάζεται για τη βροχή όταν ο κόσμος γύρω σου λάμπει. Τσαντούλα έμπα μέσα θα κρυώσεις. Μα συ δεν ακούς, δεν κρυώνεις οι στάλες της βροχής, κοσμήματα ακριβά στα χέρια και στο πρόσωπό σου. Τσαντούλα θα κρυώσεις…..Τώρα με λένε κυρία Αλεξάνδρα, τώρα με λένε γιαγιά, βάβω

Έτσι όταν κάθομαι στην πολυθρόνα των γηρατιών μου, πάντα τρέχω να βρω τα νιάτα μου. Να τα βρω στα παιδικά μου χρόνια, τα μαγικά χρόνια, σε τόπους εξωτικούς, σε τόπους παραμυθένιους. Στην Παραμυθιά και τα χωριά της. Μου άρεσαν τα χωριά, ήταν ο ίδιος κόσμος σε άλλη χρονική περίοδο. Μια ώρα δρόμος από το χωριό στην πόλη τριάντα χρόνια, η διαφορά της ζωής

Αλλά όταν έχεις μέσα σου τη χωριατοπούλα, σου αρέσει το χωριό, έτσι μένεις πάντα, μόνο που πια δεν είσαι χωριατοπούλα αλλά βάβω.

Ήταν γύρω στο 1950- 1952 Απρίλης. Η οικογένεια έμενε στην Παραμυθιά και γω με τον πατέρα μου, στο Ζερβοχώρι [ή Δραγουμή.] Ο πατέρας ανέβαινε στην Παραμυθιά μα και η μάνα μας με τα αδέλφια μου έρχονταν και έμεναν κάπου- κάπου στο χωριό.

Ο καιρός καλός και η φύση οργίαζε. Κάθε Παρασκευή πηγαίναμε στους Χαιρετισμούς και κάθε Κυριακή στην εκκλησία.

Οι διακοπές θα άρχιζαν τη Μεγάλη Δευτέρα.

Από το Σάββατο του Λαζάρου θα ήμασταν για διακοπές στην Παραμυθιά. Όμως μέσα στις γιορτές, θα ανταμώναμαν πολλές φορές σε γιορτές και πανηγύρια με τους χωριανούς.

Όλες οι αυλές αυτές τις ημέρες είχαν απλωμένες προίκες στα σκοινιά και τα αέριζαν. Των Βαΐων θα έβαζαν ανάμεσα στα ρούχα δάφνη να μην τα πιάσει ο κόπτσας. Αυτή τη δάφνη θα την έφερναν στο σπίτι την Κυριακή των Βαΐων. Θα έβαζαν στο εικόνισμα και στα σεντούκια, τις καρσέλες, και τα μπαούλα. Βέβαια και της Σταυροπροσκύνησης θα έβαζαν καρυόφυλλα που τα είχαν στην εκκλησιά όταν ήταν γονατιστοί. Τα έβαζαν για μαξιλάρι στα γόνατά τους….

Την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου όλα τα παιδιά ετοίμαζαν τα πράγματά τους για να πάνε το πρωί του Σαββάτου μετά την εκκλησιά να πούνε το Λάζαρο.

Το Σάββατο του Λαζάρου πρωί χαρα’ι’, υπήρχε μια εργασία που την έκαναν οι νέες γυναίκες κουβαλώντας κλαδιά δάφνης στην εκκλησιά. Την έβαζαν σε μια κοφίνα για μα πάρουν όλοι μπόλικη, να βάλουν στο εικόνισμα και στα προικιά.

Ήταν αυτά, τα βάγια που θα έδινε ο παπάς σε κάθε χριστιανό, που θα ήταν στην εκκλησία και μαζί με το αντίδωρο θα έπαιρνε και ένα κομμάτι δάφνη για το σπίτι, να το βάλουν στο εικόνισμα, να μεταφέρουν στα σπίτια τους την ευλογία του Χριστού μας.

Οι μαθητές, την Παρασκευή το απόγευμα δεν είχαν σχολείο. Το απόγευμα της Παρασκευής πήγαιναν μαζί με το δάσκαλο και έφερναν δάφνη, να στολίσουν όλες τις εικόνες, σε όλες τις εκκλησιές και τα ξωκκλήσια. Στο χωριό όλα τα αγόρια έκαναν σπόρτες από λυγαριές και τις στόλιζαν με βάγια και λουλούδια. Έκαναν με ένα κρανόξυλο ψηλό σαν κοντάρι ένα Σταυρό που τον στόλιζαν με λουλούδια και βάγια ώστε να είναι έτοιμα για το Λάζαρη.

Παρέες παρέες δυο ή τριών παιδιών κρατώντας το Σταυρό, το καλάθι και κουδούνια θα πήγαιναν να τραγουδήσουν το Λάζαρη.

Ήρθε ο Λάζαρης ήρθαν τα βάγια, ήρθε και ο Χριστός στη Βηθανία. Εις την πόλη Βηθανία Μάρθα κλαιει και Μαρία. Αν ήσουν εδώ Χριστέ μου δεν θα πέθαινε ο αδελφός μας και ο φίλος ο δικός Σου.

Και μετά λένε, πές μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη όπου πήγες; Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους.

Όταν τελείωναν το Λάζαρη [ κάλαντα Λαζάρου ]]οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά και καραμέλες ή λουκουμάκια. Όσες δεν είχαν αυγά τους έδιναν δεκαρούλες.

Αυτό το έκαναν σε όλα τα χωριά της Παραμυθιάς και στην πόλη.

Τα μικρά παιδάκια που δεν γνώριζαν το Λάζαρη λέγανε. Κούσκο κούσκο Λάζαρε, κούσκο πατρίτσι, δώσμου ένα αυγό να πάω σπίτι, δώσμου κι άλλο ένα να πάρουμε από ένα.

Όλοι, μα όλοι οι κάτοικοι πήγαιναν στην εκκλησιά κάθε μέρα από του Λαζάρου έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Μονάχα οι άρρωστοι, και όσους έστελνε ο παπάς για εργασία σε οικογένειες ορφανές μπορούσαν να λείπουν και να πάει ο παπάς το απόγευμα να τους ευλογήσει.

Οι γυναίκες φρόντιζαν τα πάντα να είναι καθαρά, ωραία, και καλά για να δεχθούνε τον Αναστάντα Χριστό μας.

Ακόμα και μέσα στη φτώχεια έστω με λίγο τσίτι ή αλατζά θα έκαναν ένα καινούριο ρούχο πουκάμισο για τα παιδιά, φουστάνι για τις τσούπρες. Στο χέρι τα έρραβαν οι χρυσοχέρες, με χονδρή κλωστή να είναι γερά. Αν δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καινούριο, έβαζαν μια τσέπη ένα κουμπί ένα καινούριο μπάλωμα. Ναι καινούριο μπάλωμα, και φιλτισένιο κουμπί. Να καμαρώνεις το μπάλωμα, τραγικό, όμως η ελπίδα υπήρχε και το όνειρο επίσης.

Και το φαγητό παρά τη νηστεία ήταν καλύτερο από τον τραχανά του Χειμώνα, αφού η φύση έδινε πολλά καλούδια τούτον τον καιρό.

Τι λέει ο λαός μας; Μην πας το Μάη για άλογα την Πασχαλιά για νύφη.

Όλο πιο στολισμένος και πιο καλοφαγωμένος ήταν ο κόσμος κι ας νήστευαν.

Σπανάκι πράσα, μπαζιά, μπιζέλια, καύγες, μυρουδικά, κουκιά λοβίδια, απ όλα τα αγαθά. Λάχανα μοσκοσίταρο, καύγες και καλαμποκίσιο αλεύρι μας έδινε λαχανόψωμο χορταστικό και ας ήταν και αλάδωτο.

Σταχτοκουλούρα ζεστή, με ελιές ξυδάτες η μαύρες μερακλήδικες με μαραθόσπορο ήταν θαυμάσιο φαγητό.

Κρεμμύδια τηγανισμένα με πιπέρι κόκκινο, σαλιγκάρια με σπανάκι η ψημένα στη χόβολη, φαγητό θαυμάσιο.

Οι πατάτες που ξεθάβονταν φρέσκες καλοπλυμένες έμπαιναν στη φωτιά με μια τσίκα λάδι και πιπέρι κόκκινο καυτερό και έτρωγαν όλοι νόστιμα. Νόστιμα θα πει, μια ελιά τρεις μπουκές και μια πατατούλα ακόμη περισσότερες.

Την ημέρα των βα’ι’ων μετά την εκκλησιά και αφού έπαιρναν το αντίδωρο και τα βάγια πήγαιναν σπίτι. Τα έβαναν στο εικόνισμα. Έβαζαν και στα προικιά στο γιούκο.

Αυτήν την ημέρα σε όλα τα σπίτια έτρωγαν μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά. Βέβαια το μπακαλιάρο τον έκαναν και με λάχανα στο νταβά και με πατάτες στη γάστρα. Η σκορδαλιά γίνονταν από σκόρδο ψωμί και λαδόξυδο. Βέβαια αν είχαν καρύδια, έκαναν καρυδοσκορδαλιά και αν είχαν πατάτες πατατοσκορδαλιά.

Καλαμάρια, γαρίδες, καραβίδες, μύδια, είχαν σπανίως, όταν έρχονταν οι κερκυραίοι στην Παραμυθιά για πούλημα ψαριών και αγορά λαχανικών, ξηρών καρπών, και ρύζι περσάνα Φαναρίου.

Τα σπίτια είχαν ασπρισθεί με ασβέστη και λίγο λουλάκι, τα δένδρα και οι κήποι ήταν πεντακάθαροι και γεμάτοι λουλούδια. Μα δεν είχε ανάγκη ο τόπος μας από τα λουλούδια στις αυλές, μιας και τα ζαμπάκια στόλιζαν όλο το βουνό. Βέβαια οι αυλές συναγωνίζονταν η μια την άλλη σε όμορφα λουλούδια φυτεμένα από τις κοπέλες της οικογένειας. Ναι βρε και γω φύτευα λουλούδια, μου άρεσαν. Ορίστε να με πείτε τεμπέλα. Οι γαρυφαλλιές και οι λύκοι φύτρωναν μόνοι τους στους τοίχους των σπιτιών, πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων.

Τα γκαρμπούσια επίσης και οι αγράμπελη που σιγά – σιγά άνθιζε, σκορπώντας το υπέροχο μεθυστικό άρωμα της.

Δεν θυμάμαι αν τη δάφνη που μοίραζε ο παπάς την πήγαιναν στην εκκλησιά οι νιόνυφες για να έχουν ευλογία.

Έτσι μπαίναμε στο πάθος του Κυρίου μας και θα φθάναμε στην Ανάστασή Του.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εργασίες είχαν ημέρα και τάξη. Κουλούρια όλες τις ημέρες. Βάψιμο αυγών Μεγάλη Πέμτη και Μεγάλο Σάββατο. Μεγάλη Παρασκευή ο θρήνος της Παναγίας που τον τραγουδούσαν οι κοπέλες στη γειτονιά τους. Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα, σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι εβραίοι, οι άνομοι και τα σκυλιά και οι τρεις καταραμένοι.

Λένε στον γύφτο να κάνει τρία καρφιά και κείνος κάνει πέντε.

Εσύ που τα έφκιαξες, εσύ να διατάξεις που θα τα βάλουμε.

Εκείνος τους είπε να βάλουν δυο στα πόδια Του δυο στα χέρια Του, το πέμπτο το φαρμακερό να βάλουν στην καρδιά Του.

Στα χωριά μας το τριήμερο Μ. Τετάρτη Μ .Πέμπτη και Μ. Παρασκευή δεν παίζουν χαρτιά και τάβλι. Λένε πως σταυρώνουν τον Βαλέ. Αυτά είναι τα έθιμά μας μέχρι των Βαΐων.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση της πατρίδας μας.


H Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά, είναι συγγραφέας, ποιήτρια, βραβευμένο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος της Διεθνoύς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Read More »
Οι ιστορίες της Βάβως | Έτσι γιορτάζαμε τον Λάζαρο και την Κυριακή των Βαΐων στην Παραμυθιά Οι ιστορίες της Βάβως | Έτσι γιορτάζαμε τον Λάζαρο και την Κυριακή των Βαΐων στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Πάργα

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020
Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Πάργα


Σεισμός της τάξεως των 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάργα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:44 το βράδυ και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 8 χιλιόμετρα, ανατολικά, νοτιοανατολικά της πόλης της Πάργας.

Υπενθυμίζουμε πως η περιοχή χτυπήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες περίπου από έναν ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε αρκετές ζημιές σε σπίτια, αλλά και μνημεία. 

Συνολικά 190 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα από τον ισχυρότατο σεισμό, με τον σημερινό να είναι μικρής ισχύς, αλλά να ανησυχεί τους κατοίκους λόγω και του ακατάλληλου της ώρας.
Read More »
Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Πάργα Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Πάργα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020 Rating: 5

Σελίδες