Εθελοντική αιμοδοσία από την αδελφότητα Ψάκκας

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Εθελοντική αιμοδοσία από την αδελφότητα ΨάκκαςΣας προσκαλούμε σε μια ακόμα εθελοντική αιμοδοσία της αδελφότητας Ψάκκας την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021και ώρα 09:0-14:00 στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.
Δώσε αίμα χάρισε ζωή.
Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον covid-19.
Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία από την αδελφότητα Ψάκκας Εθελοντική αιμοδοσία από την αδελφότητα Ψάκκας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Την Κυριακή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Κάτσιου, πρωτεργάτη του Θεσπρωτικού τουρισμού

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Ηγουμενίτσα: Την Κυριακή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Κάτσιου, πρωτεργάτη του Θεσπρωτικού τουρισμού


Την Κυριακή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Κάτσιου
Ο Γιώργος Κάτσιος που μιλούσε άπταιστα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και αραβικά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου φοίτησε σε αγγλικό εμπορικό κολέγιο.
Ο εκλιπών Έλληνας εξ Αιγύπτου ανέπτυξε τις πρώτες τουριστικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις της περιοχής μας (γραφείο γενικού τουρισμού Sol Travel, κάμπινγκ - ξενώνας νεότητας Miramare,μπαρ - εστιατόριο Continental, καφετέρια στο σημερινό Πάνθεον). 

(Προσφώνηση βασιλέων Κων/νου, Άννας Μαρίας και Παύλου από Γιώργο Κάτσιο -Σημερινό Πάνθεον ,1964)

Υπήρξε δε ο πρώτος ναυτιλιακός πράκτορας της πόλης για την γραμμή εξωτερικού.Παράλληλα διετέλεσε υπεύθυνος ΕΟΤ του νομού, πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Θεσπρωτίας, πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου και μέλος του Δημοτικού συμβουλίου (διερμηνέας).

(Απονομή βραβείων κατά την διάρκεια της Ναυτικής εβδομάδας,στην Ηγουμενίτσα του '60 ,από Γιώργο Κάτσιο.)

Ο αποθνήσκων τουριστικός πράκτορας ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στην κοινωνία της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας.
Έφυγε ένας πράος, ταπεινός Αιγυπτιώτης αλλά και από τους λίγους αλτρουιστές που ήταν πάντα εκεί για τον συνάνθρωπο του.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Την Κυριακή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Κάτσιου, πρωτεργάτη του Θεσπρωτικού τουρισμού Ηγουμενίτσα: Την Κυριακή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Γεωργίου Κάτσιου, πρωτεργάτη του Θεσπρωτικού τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Καμία απάντηση, από κανέναν, για το πτυχίο Πορφύρη!!!

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Καμία απάντηση, από κανέναν, για το πτυχίο Πορφύρη!!!Ενάμισης μήνας έχει περάσει μετά από την αποκάλυψη του thespro.gr, σχετικά με επώνυμη καταγγελία, που αφορά τη νομιμότητα του διορισμού του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ. Πορφύρη (Δείτε ΕΔΩ).

Με την καταγγελία, που κοινοποιείται προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, την Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ζητείται να εξεταστεί εάν έχει τηρηθεί ο Νόμος 2932/01 που προβλέπει ότι "τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για την κατάληψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής" και κατά επέκταση το αν είναι νόμιμος ο διορισμός του κ. Πορφύρη στην θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Εάν δηλαδή διέθετε το 2019 το απαραίτητο πτυχίο Πανεπιστημίου/ΑΕΙ.

Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. (Δείτε ΕΔΩ)

Μέχρι σήμερα, 25 μέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης, έχει απαντήσει (?) μόνο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος στην ουσία δεν απάντησε, αφού δήλωσε αναρμόδιος, δείχνοντας το ΤΑΙΠΕΔ, άρα το Υπουργείο Οικονομικών. (Δείτε ΕΔΩ)

Καμία απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, καμία απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εδώ και ενάμιση μήνα, δεν έχει δώσει επί της ουσίας κανείς, καμία απάντηση στη σοβαρή αυτή καταγγελία.

Εγώ, εάν ήμουν ο κ. Πορφύρης, θα έβγαινα από την πρώτη στιγμή και θα επιδείκνυα το πτυχίο που προέβλεπε η διαδικασία, βουλώνοντας τα στόματα και τις πένες των κακών δημοσιογράφων και δεν θα έψαχνα άλλους τρόπους για να τους φοβίσω-φιμώσω.

Εγώ, εάν ήμουν ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης και διαπίστωνα πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πτυχίο του κ. Πορφύρη, θα το έτριβα αυτό στη μούρη των 27 βουλευτών της αντιπολίτευσης και δεν θα έβγαζα την ουρά μου απ' έξω, ως Πόντιος Πιλάτος, δηλώνοντας αναρμόδιος.

Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, λέει ο θυμόσοφος λαός.

Εσάς, τί ακριβώς σας φοβίζει άραγε και αποφεύγετε τις απαντήσεις;

Read More »
Καμία απάντηση, από κανέναν, για το πτυχίο Πορφύρη!!! Καμία απάντηση, από κανέναν, για το πτυχίο Πορφύρη!!! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διαμαρτυρία φορέων για το καυσαέριο των πλοίων

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021

Ηγουμενίτσα: Διαμαρτυρία φορέων για το καυσαέριο των πλοίωνRead More »
Ηγουμενίτσα: Διαμαρτυρία φορέων για το καυσαέριο των πλοίων Ηγουμενίτσα: Διαμαρτυρία φορέων για το καυσαέριο των πλοίων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Αναβάλλεται η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Αναβάλλεται η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο Αρχαίο Θέατρο των ΓιτάνωνΛόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν από πυρκαγιές σε περιοχές της επικράτειας, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται, για προληπτικούς λόγους, η αναβολή παραστάσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με στόχο την προστασία των θεατών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων. Οι παραστάσεις αναβάλλονται σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, προκειμένου για την αποφυγή πυρκαγιών, η οποία ισχύει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, αναβάλλονται οι παραστάσεις:
– «Αχιλλεύς», στις 7 και 8 Αυγούστου, στο Αρχαίο θέατρο Γιτάνων
– «Έξι», στις 7 και 8 Αυγούστου, στην αρχαία Μεσσήνη
– «Σπανός», στις 8 και 9 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Επίσης αναβάλλεται η παράσταση «Κρόνος και Δίας: Μονομαχία χωρίς τέλος», που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Αυγούστου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Για τον επαναπρογραμματισμό των παραστάσεων θα υπάρξει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα digitalculture.gov.gr του ΥΠΠΟΑ.
Read More »
Αναβάλλεται η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων Αναβάλλεται η θεατρική παράσταση "Αχιλλεύς" στο Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 68 σε όλη την Ήπειρο

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 68 σε όλη την ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 11
ΠΕ Θεσπρωτίας 16
ΠΕ Ιωαννίνων 14
ΠΕ Πρέβεζας 27


Read More »
Αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 68 σε όλη την Ήπειρο Αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία - 68 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Προγραμματική σύμβαση περιφέρειας & ΤΟΕΒ Γλυκής για την διασύνδεση του φωτοβολταϊκου σταθμού

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Προγραμματική σύμβαση περιφέρειας & ΤΟΕΒ Γλυκής για την διασύνδεση του φωτοβολταϊκου σταθμούΑποφάσεις για έργα αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου στην τελευταία συνεδρίασή της.

Μεταξύ αυτών αναδείχτηκε οριστικός ανάδοχος η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. για την αποκατάσταση οδού προς Φροσύνη Σουλίου (535.000 ευρώ) και εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής συμβάσης της περιφέρειας Ηπείρου με τον ΤΟΕΒ Αχέροντα- Γλυκής για τη διασύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού ΤΟΕΒ Γλυκής με το δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος και μεταξύ άλλων, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε την υποβολή αίτησης εκ μέρους της Π.Ε. Θεσπρωτίας στο Μονομελές Εφετείο Κέρκυρας, προκειμένου να καθοριστεί προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή του έργου «Σύνδεση Λιμένα Ηγουμενίτσας- Εγνατία οδός και πρόσβαση προς Μαυρομάτι (είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας).
Read More »
Προγραμματική σύμβαση περιφέρειας & ΤΟΕΒ Γλυκής για την διασύνδεση του φωτοβολταϊκου σταθμού Προγραμματική σύμβαση περιφέρειας & ΤΟΕΒ Γλυκής για την διασύνδεση του φωτοβολταϊκου σταθμού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣΟ Δήμος Φιλιατών στο πλαίσιο υλοποίησης της ενταγμένης πράξης "δημιουργία προσβάσιμων, ολοκληρωμένων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών Δήμου Φιλιατών Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, καινοτομία 2014-2020" εγκατέστησε στην παραλία Σαγιάδας και στη θέση Κεραμίδι δύο υποδομές που διευκολύνουν την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Το έργο είναι αξίας συνολικού ποσού 101.014,00€.

Κάθε θέση περιλαμβάνει: χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, αποδυτήρια-ντους - wc για ΑμεΑ, χώρους σκίασης, διάταξη αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, διαδρόμους σύνδεσης των ανωτέρω δομών οι οποίοι θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρικό τροχοκάθισμα, ενημερωτικές πινακίδες, σήμανση, εφαρμογή τηλεμετρίας, σύστημα αντικλεπτικής προστασίας.
Read More »
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Δήμος Ηγουμενίτσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτουςΟ Δήμος Ηγουμενίτσας με αφορμή την Εθνική Τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές, κάνει έκκληση βοήθειας, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για να διατεθούν στους πυρόπληκτους της χώρας, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ηγουμενίτσας συγκεντρώνονται συνολικά: νερό, πορτοκαλάδες, ισοτονικά, τρόφιμα μακράς συντηρήσεως (φρυγανιές, μπισκότα κ.α), παιδικές πάνες, γάλατα, μωρομάντηλα, αντισηπτικά, γάζες, αλλά και τροφές ζώων.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους θα γίνεται στους χώρους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου από σήμερα έως και την Παρασκευή 13 Αυγούστου 8:00-15:00. (εργάσιμες μέρες και ώρες)

Ας δείξουμε εμπράκτως την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας με ολόπλευρη και άμεση βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα και έχουν την ανάγκη μας.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ηγουμενίτσας (στο πρώην Κέντρο Υγείας): τηλ. 26650 21438
Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ηγουμενίτσας(στο πρώην Κέντρο Υγείας): τηλ. 26650 24245
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους Δήμος Ηγουμενίτσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο ΣουλίουΚαλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε τακτική Συνεδρίαση την Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 και ώρα από 13.00 , η οποία θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς με ημερήσια θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Διενέργεια κλήρωσης για την ανάδειξη δικαιούχων παραπηγμάτων στην Θρησκευτική εμποροπανήγυρη Γλυκής έτους 2021
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Στεφάνου Κωνσταντίνος
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΘεσπρωτίαςΗ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας ανακοινώνει την πραγματοποίηση της 1ης κινητικότητας για επιμόρφωση προσωπικού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2020 ΚΑ1 του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Καινοτόμες στρατηγικές για την αποτελεσματική διοίκηση σχολικών μονάδων», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η 1η δραστηριότητα επιμόρφωσης προσωπικού πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από 12 έως και 16/07/2021, με τη συμμετοχή της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας, κ. Μαρίνα Μπέση ως επικεφαλής και τους εκπαιδευτικούς: Συλβάνα Κούρτη (Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Π.Ε. Θεσπρωτίας), Σπύρο Πανταζή (Διευθυντή του 2ου Δ.Σχ. Φιλιατών), Γεώργιο Ζήκο (Διευθυντή του Δ.Σχ. Ξηρολόφου), Κυριάκο Τσόδουλο (Αναπλ. Διευθυντή του Ειδικού Δ. Σχ. Ηγουμενίτσας), Ελένη Καμποσιώρη (εκπαιδευτικό του 2ου Δ.Σχ. Ηγουμενίτσας), Γιάννη Κρομμύδα (εκπαιδευτικό του 2ου Δ. Σχ. Φιλιατών) και Νικολέττα Σιώζη (υπεύθυνη για τα προγράμματα Erasmus+ της Δ.Π.Ε. Θεσπρωτίας).

Σκοπός της δραστηριότητας “Burnout Prevention in a School System” που διοργανώθηκε από τον φορέα ITC International TEFL Certificate s.r.o. ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τους κυριότερους τρόπους πρόληψης της εργασιακής εξάντλησης στο σχολικό περιβάλλον και υποστήριξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών που βιώνουν έντονο άγχος. Επιπλέον μέσω του σεμιναρίου αυτού δόθηκε έμφαση στη διερεύνηση και διάδοση καινοτόμων πρακτικών και την ενίσχυση της επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών μέσω της ανάπτυξης γλωσσικών δεξιοτήτων.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΣΗ
Read More »
Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Στις 20 Αυγούστου το αντάμωμα Σουλιωτών 2021

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Στις 20 Αυγούστου το αντάμωμα Σουλιωτών 2021Read More »
Στις 20 Αυγούστου το αντάμωμα Σουλιωτών 2021 Στις 20 Αυγούστου το αντάμωμα Σουλιωτών 2021 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΑΝΑΥΣΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΑΝΑΥΣΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ο Δήμος Φιλιατών καταδικάζει απερίφραστα κάθε εγκληματική ενέργεια εις βάρος των αδέσποτων ζώων της περιοχής μας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνεται. Είμαστε αλληλέγγυοι με το φιλοζωικό σωματείο Φιλιατών και αρωγοί στο έργο του. Κάνουμε επώνυμη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές προς κάθε υπεύθυνο. Ο δήμος μας από καιρό διατηρεί προσωρινό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων προσφέροντας όλες τις υπηρεσίες που προβλέπονται.Read More »
Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΑΝΑΥΣΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΑΝΑΥΣΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - Του Γιάννη Στάθη

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - Του Γιάννη Στάθη


Η αντιμετώπιση του Οργανωμένου Οικονομικού Εγκλήματος ,αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Δεν πρόκειται για μια απειλή η οποία υπονομεύει μόνον την προσωπική και δημόσια ασφάλεια , αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό επίπεδο, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο των οικονομιών και των κοινωνιών.

Το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολύπλοκο εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο μεταλλάσσεται διαρκώς και προσαρμόζεται στις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις καθώς και στις ευκαιρίες για εύκολο και γρήγορο κέρδος οι οποίες παρουσιάζονται. Οι τεράστιοι οικονομικοί πόροι τους οποίους διαθέτει ,μεταφράζονται και σε δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης ιδιαίτερα εξελιγμένων, τεχνολογικά, μέσων για την επίτευξη των εγκληματικών στόχων του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σαν να βρίσκεται συνεχώς «ένα βήμα μπροστά» από τις όποιες προσπάθειες κατασταλτικής αντιμετώπισής του.

Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του Οργανωμένου Εγκλήματος π.χ. η διακίνηση ναρκωτικών ή το εμπόριο ανθρώπων (Human trafficking) , έχουν διεθνή διάσταση, επηρεάζοντας περισσότερες από μία χώρες. Τα τελευταία χρόνια η πολυπλοκότητα αυτών των δραστηριοτήτων μεγαλώνει και εξελίσσεται καθώς νέες ευκαιρίες για κέρδη εμφανίζονται στις ομάδες που εμπλέκονται σε αυτές. Η εμφάνιση αυτών των ευκαιριών βασίζεται αφενός στην οικονομική εξέλιξη των κοινωνιών, αφετέρου στην εκμετάλλευση υφιστάμενων αδυναμιών που σχετίζονται με τις δομές λειτουργίας τους.

Oργανωμένο οικονομικό έγκλημα
Το οικονομικό έγκλημα, ορίζεται ως εκείνη την μορφή εγκλήματος η οποία αναφέρεται στην ιδιοκτησία και εμπεριέχει την παράνομη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της περιουσίας που ανήκει σε ένα φυσικό πρόσωπο σε ένα άλλο, για προσωπική χρήση και ίδιον όφελος. Τα οικονομικά εγκλήματα έχουν να κάνουν με την απάτη (π.χ. απάτες τραπεζικών επιταγών, πιστωτικών καρτών, δανείων, συμβάσεων, ιατρικές απάτες, εταιρικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές, απάτες πληρωμών, αγορών, περίθαλψης), την κλοπή, την φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, τη φοροαποφυγή, τη εισφοροδιαφυγή, την εξαπάτηση, τη δωροδοκία, , τη δωροληψία, την υπεξαίρεση, την κατάχρηση, την κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading), την κλοπή ταυτότητας και γενικά προσωπικών στοιχείων, το ξέπλυμα χρήματος, την πλαστογραφία, την εικονικότητα και πλαστότητα, την λαθρεμπορία, την παραποίηση, την παραχάραξη χρημάτων και την απομίμηση καταναλωτικών αγαθών , χωρίς , προφανώς, η λίστα να ολοκληρώνεται σε αυτή την αναφορά.

Τα θύματα μπορεί να είναι άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμοί, το κράτος και η οικονομία στο σύνολό της. Για την αντιμετώπισή του απαιτείται εξειδίκευση και διαρκής κατάρτιση των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών, καθώς αναπτύσσονται διαρκώς νέες μορφές και νέες μέθοδοι.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Tο οικονομικό σύστημα βασίζεται, κυρίως, στην αρχή της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή «πράγματα» και υπηρεσίες, έναντι ενός συγκεκριμένου ποσού. Το τι μπορεί να ανταλλάσσεται και ποια είναι η καταλληλότερη τιμή για την πληρωμή, ορίζεται με βάση δύο ρυθμιστικά συστήματα: ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, αφενός, που εφαρμόζεται αδιακρίτως σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και αφετέρου το νομικό καθεστώς της χώρας στην οποία πραγματοποιούνται οι συναλλαγές . Αν υπάρχει ένας αγοραστής ο οποίος είναι διατεθειμένος να πληρώσει το κατάλληλο τίμημα, κάθε αγαθό ή υπηρεσία μπορεί να πωληθεί . Δυστυχώς, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν κάνει διάκριση μεταξύ ναρκωτικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ούτε μεταξύ ανθρώπων και μεταλλευμάτων.
Ένα βασικό ερώτημα το οποίο τίθεται είναι, εάν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του υγιούς και του «αρρώστου» τμήματος της οικονομίας. Δυστυχώς η απάντηση μοιάζει να είναι αρνητική. Η παράνομη οικονομική δραστηριότητα σε όλες τις μορφές της παράγει έσοδα, τα οποία επιστρέφουν στην νόμιμη οικονομία, παρόλο που προέρχονται από μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή και εγκληματική δραστηριότητα.
Για παράδειγμα μια οικογένεια χρησιμοποιεί τα αφανή εισοδήματα από τις παραπάνω πηγές για να χρηματοδοτήσει τις καθημερινές της ανάγκες(καύσιμα ,ρουχισμό, διατροφή, υγεία κλπ.) και αυτές οι συναλλαγές, απολύτως νόμιμες, αναπόφευκτα συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ. Συνεπώς το ΑΕΠ αυξάνει και με την ύπαρξη της υπόγειας ή παράνομης οικονομίας.
Οι ροές των κεφαλαίων τις οποίες προκαλεί η παράνομη δραστηριότητα ακολουθούν διαδρομές διαφορετικές ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούνται. Τα ποσά τα οποία επενδύονται στην βασική παράνομη δραστηριότητα (απατή, έγκλημα, φοροδιαφυγή) προκαλούν ένα νέο κύμα παράνομης δραστηριότητας τα κέρδη της οποίας επανεισέρχονται στην νόμιμη οικονομία με το παραπάνω μοντέλο. Ένα σημαντικό ποσό χρημάτων το οποίο εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα μέσω καταθέσεων ( μορφή ξεπλύματος χρήματος) έμμεσα, ωστόσο στρεβλά, το ενισχύει .
Η «παράνομη» οικονομική δραστηριότητα η οποία δημιουργείται , «συμβιώνει» στο ίδιο κοινωνικό πλαίσιο, παράλληλα και ταυτόχρονα με τη νόμιμη. Η παράλληλη αυτή οικονομία αναπροσαρμόζεται στους κανόνες τις αγοράς, μεταβάλλεται βάσει των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών. Τα ίδια τα άτομα της κοινωνίας μετατρέπονται σε καταναλωτές και συμμετέχουν με την ιδιότητα αυτή, συναινούν στη διαμόρφωση αυτής της παράλληλης οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο, οι εγκληματικές οργανώσεις κερδίζουν την «ανοχή» της κοινωνίας, εισχωρώντας βαθύτερα στον ιστό της. Μία ανοχή η οποία δημιουργείται λόγω των «ωφελημάτων» που προσφέρουν οι εγκληματικές επιχειρήσεις, μέσω της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης σε …χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με το νόμιμο εμπόριο (παραποιημένα προϊόντα, λαθραία τσιγάρα κ.ο.κ , ) και μέσω της «δημιουργίας» πληθώρας θέσεων «απασχόλησης» ανειδίκευτων ατόμων που ενδεχομένως να μην είχαν καμία άλλη δυνατότητα απορρόφησης στο νόμιμο «εργατικό δυναμικό» κοινωνιών με υψηλούς δείκτες φτώχιας και ανεργίας. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά η πρόκληση τεραστίας ζημιάς στην νόμιμη οικονομία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συνοψίζοντας τα βασικά σημεία της παραπάνω σύντομης ανάλυσης , διαπιστώνουμε ότι το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα συνιστά ένα πολυσύνθετο κοινωνικό και χρηματοοικονομικό φαινόμενο .Οι οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες είναι κυρίως «επιχειρηματικές» δραστηριότητες. Η οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα είναι αποτέλεσμα των δυνάμεων που διέπουν την αγορά . Η εξέταση και κατανόηση του φαινόμενου προϋποθέτει την ανάλυση του οικονομικού και πολιτικού πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύσσεται. Η ζήτηση για παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες αποτελούν τα βασικό συστατικό της λειτουργίας του οικονομικού εγκλήματος. Η προσέγγιση του φαινομένου μόνο με νομοτεχνικούς όρους οδηγεί σε μια ελλιπή αποτύπωση.
Η αντιμετώπιση του Ο.Ε. δεν θα είναι ποτέ αποτελεσματική, όσο βασίζεται σε επικοινωνιακά «τεχνάσματα» σε ευχολόγια. Η συστηματική επιστημονική έρευνα καθώς και η αναγνώριση και η αποδοχή της πραγματικότητας, ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν, αν δεν αλλάξουν τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα , είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα στην αναζήτηση αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων λύσεων.

** Εκτεταμένη ανάπτυξη του θέματος και βιβλιογραφία στο :
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ . Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ. ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. http://giannisstathis.blogspot.com/2018/02/blog-post.html

* Eργασθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε υψηλές θέσεις ευθύνης. Yπηρέτησε ως πολιτικό στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών, με τομέα ευθύνης τον φορολογικό και τελωνειακό μηχανισμό. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκπαιδεύτηκε σε θέματα οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος στο US DEPARTMENT OF TREASURY, στο IRS CRIMINAL INVESTIGATION καθώς και σε τελωνειακά θέματα και δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, καθώς και στην Ιταλική οικονομική αστυνομία, GUARDIA di FINANZA. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών και ανάλυσης του Ε.Κ.Π.Α. Σήμερα είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών . (www.giannisstathis.blogspot.com)
Read More »
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - Του Γιάννη Στάθη ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Ακόμα δύο θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021
Ακόμα δύο θετικά rapid tests στην ΗγουμενίτσαΤην Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκαν 140 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 65 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 38.156 rapid test και ανευρέθηκαν 481 θετικά (1.26%). Από τις 481 περιπτώσεις, οι 250 αφορούν άνδρες και οι 231 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 30.19 έτη.

ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ
44 αρνητικά rapid test

ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ, ΗΓΟΥΜΡΝΙΤΣΑ
256 rapid test με 2 θετικά (0.78%) αφορούν σε 2 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 48 έτη
Read More »
Ακόμα δύο θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα Ακόμα δύο θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021 Rating: 5

Σελίδες