Τα άγρια άλογα στα βουνά Σουλίου και Φιλιατών θα πρέπει να διασωθούν

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Μέχρι πριν 30 - 40 χρόνια, άλογα και μουλάρια ήταν απαραίτητα για τις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες σ’ όλη τη χώρα και φυσικά στην ορεινή Ήπειρο.
Άλλαξε όμως η ζωή, άλλαξε η κοινωνία (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;) και πολλά από αυτά τα χρήσιμα τετράποδα εγκαταλείφθηκαν απ' τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα, τόσο στο Φαρμακοβούνι Φιλιατών, όσο και στην οροσειρά του Σουλίου.
Από αυτά, προέκυψαν τα άγρια άλογα που ζουν σήμερα στους ορεινούς αυτούς όγκους και είναι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Γεννήθηκαν στο βουνό, κάτω από συνθήκες δύσκολης επιβίωσης και είναι «ξεπετάλωτα».

150 στο Σούλι
Στα βουνά του Σουλίου σήμερα ζουν αυτοσυντηρούμενα πάνω από 150 άλογα, των οποίων ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται. 
Ανήκουν στη ράτσα της Πίνδου και γι’ αυτά παλαιότερα από Φορέα της περιοχής είχε γίνει έρευνα και μάλιστα σε συνεργασία με το Δασαρχείο είχαν κατασκευαστεί δυο στέγαστρα στα οποία τοποθετήθηκαν ταϊστρες και ποτίστρες.
Επειδή και για τις δυο αυτές ορεινές περιοχές της Ηπείρου τα άγρια άλογα είναι «σήμα – κατατεθέν», θα πρέπει πάση θυσία να διασωθούν, αφού από μόνα τους αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέρουσας περιβαλλοντικής μελέτης. 
Θα πρέπει οι Αυτοδιοικητικές Αρχές, σε συνεργασία με τις Δασικές, αλλά και φυσιολατρικούς φορείς να φροντίσουν για την επιβίωσή τους, αφού γράφουν ιστορία ελεύθερης ζωής ενός και πλέον αιώνα.Η Ελευθερία ταυτόσημη…
Ο ερευνητής έγραψε για τα άλογα του Φαρμακοβουνίου Φιλιατών: 
«Όταν στάθηκα στη Λυκορράχη (1.240 μ.) και το Σελόκαστρο (1.150 μ.) κι όταν τα πλησίασα η καρδία μου σκίρτησε. Είχα ακουστά για τα Ελεύθερα Άλογα στο Φαρμοκοβούνι αλλά δεν περίμενα να τα συναντήσω. Ήταν εκεί στις δυτικές πλάγιες του βουνού. Είναι ίδια η Ελευθερία... την διέκρινες στις κινήσεις τους, στο βλέμμα, στο κούνημα του κεφαλιού. Καλπάζει μαζί τους, ήχος της είναι το χλιμίντρισμα των μικρών πουλαριών, το χτύπημα των οπλών στις πέτρινες απότομες πλαγιές. 
Ελευθερία είναι αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Ελευθερία που την κέρδισαν αντέχοντας στις κακουχίες του βουνού, στις επιθέσεις των λύκων. Ελευθερία που κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να τους την στερήσει…. ναι, πλησιάζοντας πέρασαν από το νου μου τρόποι για τα βοηθήσουμε, αλλά τελικά κατάλαβα το λάθος που μπορούμε να κάνουμε. 
Όσο και καλοπροαίρετα μπορεί να επέμβει ο άνθρωπος για την «προστασία» τους, αυτομάτως θα τους στερήσει αυτό που απολαμβάνουν εκεί πάνω. Μπορεί να γίνουν βορά των αρπακτικών των αγριμιών, η πείνα να τα αποδεκατίσει…. μα ότι θα κάνουν θα πράξουν θα καταλήξουν… θα το έχουν ζήσει ελεύθερα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 
Read More »
Τα άγρια άλογα στα βουνά Σουλίου και Φιλιατών θα πρέπει να διασωθούν Τα άγρια άλογα στα βουνά Σουλίου και Φιλιατών θα πρέπει να διασωθούν Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας: Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου το Σάββατο

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018

Ο πολιτιστικος συλλογος ΣΑΓΙΑΔΑΣ σας προσκαλει ολους το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00μ.μ στην πλατεία του χωριού μας να γιορτάσουμε μαζί το κάψιμο του καρνάβαλου. 
Μουσική για όλα τα γούστα ,πίτες από τις γυναίκες του χωριού μας, άφθονο κρασί και φυσικά πολύ κέφι μας περιμένουν!!!!!!!


 
Read More »
Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας: Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου το Σάββατο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας: Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου το Σάββατο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Πάρτι μασκέ την Παρασκευή από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Σ. Γραικοχωρίου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018
Read More »
Πάρτι μασκέ την Παρασκευή από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Σ. Γραικοχωρίου Πάρτι μασκέ την Παρασκευή από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Σ. Γραικοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το Περδικιώτικο Καρναβάλι

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018

Read More »
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το Περδικιώτικο Καρναβάλι Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το Περδικιώτικο Καρναβάλι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Hμέρα Υγροτόπων

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σας προσκαλεί στο Δρέπανο και στον υγρότοπο «Βατάτσα» την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 9:30πμ.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προφορική παρουσίαση από το προσωπικό του φορέα για την χλωρίδα, πανίδα και την οικολογική αξία που προσφέρουν οι υγρότοποι καθώς και παρατήρηση της υφιστάμενης ορνιθοπανίδας της λιμνοθάλασσας Βατάτσας με τα τηλεσκόπια και τα κιάλια του Φορέα Διαχείρισης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη για να αναδείξει τη σπουδαιότητά τους μέσα από τις σημαντικές λειτουργίες τους. Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Η Σύμβαση σήμερα έχει υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγροτόπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγροτόπους Ραμσάρ». 


Ένας υγρότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας όταν φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς από υδρόβια πουλιά, ή αξιόλογα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η Ελλάδα κοσμείται από 10 μεγάλους Υγρότοπους Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο όλες τις εποχές εκατομμύρια υδρόβια πουλιά.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων αποτελεί αφορμή για ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των υγροτοπικών περιοχών.


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Hμέρα Υγροτόπων Ηγουμενίτσα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Hμέρα Υγροτόπων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η Καρναβαλική παρέλαση

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018
Read More »
Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η Καρναβαλική παρέλαση Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η Καρναβαλική παρέλαση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018

Παρακαλούμε να παρευρεθείτε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που θα γίνει την Τετάρτη 14.02.2018 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου, με θέματα ημερησίας διάταξης τα παρακάτω:

ΘΕΜΑ 1ον : Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Δ.Ε. από το προηγούμενο Δ.Σ.
Εισηγητής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
ΘΕΜΑ 2ον : Έγκριση Α΄ Τροποποίησης Προϋπολογισμού Έτους 2018.
Εισηγητής ο Οικ. Επόπτης του Επιμελητηρίου.
ΘΕΜΑ 3ον : Παραγραφή Οφειλόμενων Συνδρομών Έτους 2007
λόγω παρέλευσης 10ετίας.
Εισηγητής ο Οικ. Επόπτης του Επιμελητηρίου.
ΘΕΜΑ 4ον : Καθορισμός Ανταποδοτικών Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
έναντι της ετήσιας Συνδρομής έτους 2018 (Ν.4497/2017 αρθ.75 παρ.7&8).
Εισηγητής ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου.
ΘΕΜΑ 5ον : Καθορισμός προαιρετικών συνδρομών Έτους 2018.
Εισηγητής ο Οικ. Επόπτης του Επιμελητηρίου.
ΘΕΜΑ 6ον : Βεβαίωση Οφειλόμενων Ετήσιων Τελών ΓΕΜΗ 2015-2017.
(Ν. 3419/2005 & ΚΥΑ αριθμ. 79752/30.12.2014 αρθ.3&4).
Εισηγήτρια η κα Β. Τσώτου Υπ. ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου.

ΘΕΜΑ 7ον : Τρέχοντα θέματα.


Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται για την διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο, με συμμετέχοντες το ΤΕΙ Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Υπουργείο Παιδείας θεωρούμε καθήκον μας και χρήσιμο να καταθέσουμε την άποψή μας, προκειμένου να φτάσουμε σε μια θετική εξέλιξη, τόσο για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο νομό μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Θεσπρωτία, όπως διαμορφώθηκε με το ΠΔ 84/2013, έχει ως εξής:

Άρθρο 4 1.α) Το Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα, το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι, το Τμήμα Μηχανολογίας Και Υδάτινων Πόρων του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι και το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών του Παραρτήματος Μουδανιών του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης με έδρα τα Μουδανιά συγχωνεύονται σε Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Μεσολόγγι.

Άρθρο 4 δ) Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα και το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα συγχωνεύονται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα και εισαγωγικές κατευθύνσεις με χωριστό αριθμό εισακτέων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: α) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας β) Διοίκηση Επιχειρήσεων, η οποία θα έχει και κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: β.α) Διοίκηση Επιχειρήσεων β.β) Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία. Το Τμήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση έχει το γνωστικό αντικείμενο των συγχωνευομένων Τμημάτων.

Άρθρο 6 3.Το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας Τ.Ε.Ι. Ηπείρου καταργείται.

Άρθρο 7 Συγκρότηση Σχολών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αποτελείται από τις εξής Σχολές:

1. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, η οποία συγκροτείται από τα εξής Τμήματα: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Ηγουμενίτσα και εισαγωγικές κατευθύνσεις με χωριστό αριθμό εισακτέων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: α) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, β) Διοίκηση Επιχειρήσεων, η οποία θα έχει και κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: β.α) Διοίκηση Επιχειρήσεων και β.β) Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία

2) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα.

Προκειμένου να προσελκύσει επιπλέον υποψήφιους και να γίνει βιώσιμο το τμήμα, η πανεπιστημιακή κοινότητα με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της εισηγείται την μετατροπή της κατεύθυνσης προχωρημένου εξαμήνου «Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία» σε εισαγωγική. Χαρακτηριστικά τονίζεται: «Οι υπάρχουσες υποστηρικτικές δομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου κρίνονται επαρκείς για να ανταποκριθούν στην αλλαγή, η οποία δεν επιφέρει επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε απαιτεί πρόσθετους πόρους».Συγκεκριμένα προτείνονται ως Εισαγωγικές κατευθύνσεις:
α)Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
β) Διοίκηση Επιχειρήσεων
γ) Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία.

Οι σχετικές αποφάσεις προκύπτουν από την γενική συνέλευση του τμήματος Διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου με την πράξη 18/12-12-2016, από το Συμβούλιο του ΤΕΙ Ηπείρου στη συνεδρίαση 12/21-12-2016 (ΑΔΑ 67ΧΦ4691ΟΙ-ΠΤ7) και την θετική γνώμη του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης και πιστοποίησης της Ποιότητας Α.ΔΙ.Π (συνεδρίαση 50η / 27-03-2017).

Θεωρούμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απέχει παρασάγγας από τις δικές μας αντιλήψεις και δεν ανταποκρίνεται στις ακαδημαϊκές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της εποχής.

Αντιμετωπίζουμε θετικά το διάλογο και οποιαδήποτε προσπάθεια της πολιτείας για τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη συνεργασία Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι εγκληματικές πολιτικές και τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων (Σαμαρά-Βενιζέλου, με το σχέδιο «Αθηνά») στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη χώρα γενικά αλλά και στη Θεσπρωτία ειδικότερα, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η «εν κρυπτώ» μεταφορά του Τμήματος Ιχθυοκομίας-Αλιείας στο Μεσολόγγι, η κατάργηση του Τμήματος «Οπτικής και Οπτομετρίας» και η υποβάθμιση του εναπομείναντος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων υπάκουε σε συντεχνιακά συμφέροντα μερίδας Πανεπιστημιακών καθηγητών και σε πολιτικά τοπικά συμφέροντα, αποσυνδέοντας την εκπαίδευση από τις ανάγκες του τοπικού αναπτυξιακού μοντέλου, υπονομεύοντας το μέλλον του.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας και τονίζουμε κατηγορηματικά ότι οι αποφάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την προοδευτική απάντηση του δικού μας πολιτικού σχεδίου, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τόσο ακαδημαϊκά κριτήρια (προγράμματα σπουδών και στελέχωση), όσο όμως και τις ανάγκες της κάθε περιοχής στα πλαίσια μιας ισόρροπης Περιφερειακής Ανάπτυξης και της μείωσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Η Θεσπρωτία, μια παραμεθόρια περιοχή, από τους φτωχότερους νομούς της χώρας, με εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των νέων, με γερασμένο πληθυσμό, υψηλό ποσοστό ανεργίας έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τουλάχιστον ένα τμήμα 4ετους φοίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να υπονομευθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού και να περιέλθει σε ακαδημαϊκή και πολιτιστική απομόνωση.

Εν κατακλείδι ζητάμε:

α) Την έκδοση Π.Δ., όπως σαφώς προβλέπεται από το Νόμο 4485 άρθρο 84 Παράγραφος 6, για την αλλαγή της εισαγωγικής κατεύθυνσης που θα καταστήσει το υπάρχον τμήμα βιώσιμο, όπως το ζητά και η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και την διερεύνηση δημιουργίας κάποιου νέου τμήματος που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, πχ. Μεταφορών-Επικοινωνιών και Ναυτιλιακών Σπουδών, του οποίου οι απόφοιτοι θα στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες και θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής μας, την οποία έχει ξεκινήσει ήδη το ραγδαία αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

β) Να αξιοποιήσουμε τα νέα 2ετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), τα οποία παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και στην Θεσπρωτία. Ως αποτέλεσμα θα ιδρυθεί ένα αξιόπιστο, με κύρος και εκπαιδευτική ποιότητα πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, το οποίο όχι μόνο θα δίνει διέξοδο στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ώστε αποκτώντας τις κατάλληλες γνώσεις να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην περιοχή μας, αλλά θα προσελκύει φοιτητές και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια, η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω, πολλώ δε μάλλον, το κλείσιμο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας θα βρει απέναντι σύσσωμη την Θεσπρωτική κοινωνία με ότι αυτό συνεπάγεται.


Read More »
ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Οι τρεις της Θεσπρωτίας και το ΤΕΙ...

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Πολλά κι ενδιαφέροντα ήταν αυτά που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, το βράδυ της Δευτέρας, όπου αποκλειστικό θέμα ήταν η τύχη του τμήματος του ΤΕΙ.

Και ήταν ενδιαφέροντα καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης... απασφάλισε!!!

Από τα σημαντικότερα που ανέφερε ήταν ότι τρεις Θεσπρωτοί είναι αυτοί που σβήνουν την Θεσπρωτία από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

Πρόκειται για τρία μέλη της Επιτροπής ενοποίησης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ που κατάγονται από την Θεσπρωτία και συγκεκριμένα τον Γιώργο Καψάλη, τον Παντελή Κυπριανό και τον Αναστάσιο Τσίνα. 
Ο πρώτος και ο τρίτος Πρυτάνεις στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Φυσικά ο Θωμάς Πιτούλης είχε και για την στάση των πολιτικών που ενδιαφέρονταν για την Ηγουμενίτσα όσο ήταν μονοεδρική...


 
Read More »
Οι τρεις της Θεσπρωτίας και το ΤΕΙ... Οι τρεις της Θεσπρωτίας και το ΤΕΙ... Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: "Kids Save Lives - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές"

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Read More »
2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: "Kids Save Lives - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές" 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας: "Kids Save Lives - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη: "Μια στολή, μια ιστορία

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το Κέντρο Πρόληψης ταξιδεύει στους Φιλιάτες και συγκεκριμένα στο Α' και Β' Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών! 
Καθώς έχουμε Απόκριες θα υλοποιήσουμε αποκριάτικο εργαστήριο με θέμα "Μια στολή, μια ιστορία". 
Με αποσκευές το κέφι, την δημιουργικότητα και την περιέργεια θα συναντήσουμε τους μαθητές και θα περάσουμε μαζί ένα αξέχαστο πρωινό.
Για το τι θα κάνουμε θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανάρτηση! 
Για αυτό μείνετε συντονισμένοι!
Υπεύθυνη υλοποιήσης:
Κωνσταντίνα Ζιάγκου,Ψυχολόγος-Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Π.
σε συνεργασία με την κυρία Στέλλα Λένη από το καλλιτεχνικό εργαστήρι "το Αβγό".


 
Read More »
Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη: "Μια στολή, μια ιστορία Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη: "Μια στολή, μια ιστορία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Βύρωνας Βάτσιος: «Είμαστε μια οικογένεια στον ΑΓΣΙ»

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018
 


Για την μεγάλη επιτυχία του ΑΓΣΙ να κατακτήσει το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ στην κατηγορία των εφήβων μίλησε ο mvp του τελικού, Βύρωνας Βάτσιος.

Το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ στην κατηγορία των εφήβων ολοκληρώθηκε με τον ΑΓΣΙ να αναδεικνύεται ο μεγάλος πρωταθλητής κερδίζοντας στον τελικό την ΑΛΦΑ ’93 με 58-52.
Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Βύρωνας Βάτσιος, ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος έδειξε στον αγώνα του Σαββάτου το ταλέντο του πετυχαίνοντας 15 πόντους, ενώ η συνολική του παρουσία έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα να έχει μία αξιόλογη καριέρα στο μέλλον.

Ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στο basketblog.gr, έδειξε πως παρά το νεαρό της ηλικίας του, παραμένει προσγειωμένος και έτοιμος για τους επόμενους στόχους του σε συλλογικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Παράλληλα, μέσω της συνέντευξης του έδειξε και το ποιόν του χαρακτήρα του, αφιερώνοντας την πρόσφατη επιτυχία του ΑΓΣΙ σε ένα πολύ αγαπημένο του πρόσωπο. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο πρόβλημα των παιδιών της ηλικίας του που δεν είναι άλλο από την ισορροπία που θα πρέπει να κρατήσουν ανάμεσα στο μπάσκετ αλλά και τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο.· Πώς ζήσατε την εμπειρία της κατάκτησης του πρωταθλήματος στον ΑΓΣΙ;
«Ήταν η πρώτη φορά που κατέκτησα κάποιο πρωτάθλημα, οπότε ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα. Το χάρηκα όσο τίποτα άλλο και το πανηγύρισα μαζί με τους συμπαίκτες και τον προπονητή μου».

· Ποια πιστεύεις ότι ήταν τα σημεία κλειδιά σε όλη την πορεία σας για να φτάσετε στην κατάκτηση του τίτλου;
«Από την αρχή ήμασταν όλοι μια παρέα και πιστεύω αυτό ήταν που μας έδινε δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Σίγουρα έπαιξε ρολό και η προπόνηση που κάναμε, οι ικανότητες όλων των παικτών, αλλά το πιο σημαντικό πιστεύω πως είναι το γεγονός ότι είμαστε σαν μια οικογένεια».

· Ήσουν ο mvp του μεγάλου τελικού και αυτός που χάρισε στον ΑΓΣΙ τον φετινό τίτλο. Πώς νιώθεις για αυτή την επιτυχία;
«Πιστεύω πως όλα τα παιδιά συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Χαίρομαι που βοήθησα την ομάδα μου να πάρει τη νίκη και το τρόπαιο. Όλοι μας δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για να τα καταφέρουμε».

· Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας μετά από την κατάκτηση του τροπαίου;
«Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η καλή παρουσία στα προκριματικά του πανελληνίου πρωταθλήματος, και γιατί όχι και η πρόκριση στην τελική φάση».

· Σε προσωπικό επίπεδο, ποιοι είναι οι στόχοι σου αναφορικά με το μπάσκετ;
«Προσωπικά, θέλω να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους επόμενους στόχους της. Γενικότερα θέλω να βελτιώνομαι συνεχώς έτσι ώστε να φτάσω στο καλύτερο επίπεδο που μπορώ».

· Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο παιδί να παλεύει τόσο εντός παρκέ όσο και στα σχολικά θρανία;
«Είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάσεις μπάσκετ και σχολείο μαζί. Σπάνια μπορεί κάποιος να τα πάει εξίσου καλά και στα δύο. Θέλει πολύ προσπάθεια, υπομονή και επιμονή έτσι ώστε να πετύχεις τους στόχους σου».

· Πού θα ήθελες να αφιερώσεις τον τίτλο και το βραβείο του mvp;
«Το τρόπαιο, πέρα από τους ανθρώπους που βοήθησαν να φτάσουμε ως εδώ, θα ήθελα να το αφιερώσω στη γιαγιά μου που πριν έρθω στα Γιάννενα μας άφησε από τη ζωή. Πάντα μου έλεγε να παλεύω για τους στόχους και τα όνειρα μου». 


 
Read More »
Βύρωνας Βάτσιος: «Είμαστε μια οικογένεια στον ΑΓΣΙ» Βύρωνας Βάτσιος: «Είμαστε μια οικογένεια στον ΑΓΣΙ» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

4 βήματα για την προετοιμασία του παιδιού με Aυτισμό για τις Αποκριές - Του Τάσου Μώκα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Επιμέλεια: Τάσος Μώκας, 
Εκπαιδευτικός, Λογοθεραπευτής s.i. 
Επιστημονικός υπεύθυνος Κιβωτού Εξέλιξης

Όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά αγαπούν τις απόκριες, επειδή ντύνονται με στολές, παίζουν με τους φίλους τους, ζουν το παιχνίδι πιο έντονα. Πολλά παιδιά όμως με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια των αποκριών. Τα παιδιά με Αυτισμό είναι πολύ ικανά, αλλά συχνά χρειάζονται περισσότερη προετοιμασία από ένα νευρο-τυπικό παιδί. Πολλά παιδιά με Αυτισμό έχουν δυσκολίες στην αλλαγή της καθημερινότητας τους και έχουν υιοθετήσει μια ρουτίνα για να νιώθουν πιο ασφαλή. Αυτό μειώνει το άγχος τους και δημιουργεί μια δικλίδα ασφαλείας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε αυτά τα βήματα που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία του παιδιού σας για τις απόκριες.
1) Οπτικοποιήστε τις αλλαγές.
Όπως γνωρίζει κάθε γονέας ενός παιδιού με Αυτισμό, ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το άγχος και τα νεύρα που προέρχονται από το κάτι άγνωστο, είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να απεικονιστεί, τι θα συμβεί πριν του συμβεί. Τις απόκριες το σχολείο και η γειτονιά φαινομενικά αλλάζουν και αυτό είναι ένα γεγονός. Δείξτε λοιπόν στο παιδί σας πως το σχολείο ή γειτονιά θα μοιάζει, με φωτογραφίες και βίντεο, ίσως προηγούμενων αποκριών. Ένας πολύ ασφαλής τρόπος εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό, είναι η δημιουργία κοινωνικών ιστοριών. Οι κοινωνικές ιστορίες, από τις πιο απλές, μέχρι τις πιο περίπλοκες δίνουν σχεδόν πάντα μια ασφαλή λύση.
2) Εξηγήστε στα παιδιά τι είναι απόκριες.
Αφού δείξετε στο παιδί σας τι πρόκειται να συμβεί τις απόκριες, βεβαιωθείτε ότι το εξηγήσατε και σωστά. Συζητήστε μαζί τους τις πληροφορίες που θα πάρουν, τα κοινωνικά σημάδια που αναμένεται να δουν , αλλά και τυχόν εκπλήξεις που μπορεί να βιώσουν (κροτίδες, καραμούζες κ.α.).
Τα παιδιά είναι περίεργα! Να είστε βέβαιοι, ώστε όταν το παιδί σας αρχίζει να σας ρωτάει σχετικά με το Απόκριες, να είστε έτοιμοι να απαντήσετε απλά και κατανοητά. 
3) Πρακτική άσκηση.
Αφού βρείτε τη φορεσιά που θέλει το παιδί σας, μην περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί η ώρα που θα χρειαστεί να του την φορέσετε. Τα παιδιά με Αυτισμό, ειδικά τα παιδιά με Δυσκολίες Αισθητηριακής Επεξεργασίας, είναι πολύ συγκεκριμένα για τις επιλογές και την άνεση που πρέπει να έχουν τα ρούχα τους. Εάν το παιδί σας είναι πρόθυμο να δοκιμάσει μια καινούργια και διαφορετική στολή, τότε σχεδιάστε να την φορέσετε λίγες φορές πριν φτάσει η ημέρα της αποκριάς. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και βιωματικά, περπατώντας σε διάφορα σημεία της γειτονιάς ή του σχολείου.
4) Προχωρήστε στην εκτέλεση.
Τέλος, η μεγάλη μέρα είναι εδώ! Είναι αποκριές και ήρθε η ώρα να φέρετε το παιδί σας ντυμένο και έτοιμο πιθανά να εξερευνήσει τη γειτονιά με άλλα παιδιά και φίλους. Λάβετε υπόψη ότι οποιαδήποτε επιτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι, εξακολουθεί να είναι επιτυχία και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Να είστε θετικοί και ευτυχείς, για οποιαδήποτε πρόοδο μπορείτε να κάνετε και να θυμάστε ότι αυτές οι απόκριες, πρέπει να αφορούν την οικογενειακή διασκέδαση και τις καλές αναμνήσεις, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα όρια του παιδιού σας .
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι κάθε παιδί έχει τις δικές του ικανότητες και οτιδήποτε κάνουμε για να διευκολύνουμε την διαδικασία, πρέπει να στηρίζεται στις ικανότητες του και το μαθησιακό του προφίλ. Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητήστε την βοήθεια των θεραπευτών των παιδιών σας για κάνετε τα βήματα πιο εύκολα.

Καλές απόκριες!!! 


 
Read More »
4 βήματα για την προετοιμασία του παιδιού με Aυτισμό για τις Αποκριές - Του Τάσου Μώκα 4 βήματα για την προετοιμασία του παιδιού με Aυτισμό για τις Αποκριές - Του Τάσου Μώκα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Ευχαριστήρια Επιστολή από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους χορηγούς και τους φορείς που συμμετείχαν στις αποκριάτικη εκδήλωση της Τσικνοπέμπτης που έγινε στην πλατεία Δημαρχείου 08-02-2018. Με αντίπαλο τις καιρικές συνθήκες αλλά με σύμμαχο την θέληση και το πείσμα καταφέραμε να τσικνίσουμε και να περάσουμε όμορφα. Ο καπνός από τις τσικνολιχουδιές από κοτόπουλο, σουβλάκι, λουκάνικο, η μυρωδιά των τυριών, με την συνοδεία από κρασιά, αναψυκτικά, χυμούς γέμισαν την πλατεία με κόσμο. Οι μικροί μας φίλοι απόλαυσαν το παιχνίδι τους ,κατασκεύασαν τις μάσκες τους και ζωγράφισαν τα προσωπάκια τους. Η μουσική με αποκριάτικα τραγούδια ηχούσε στην πλατεία από νωρίς. Για το τέλος είχαμε την συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας που θα έκλειναν την εκδήλωση με χορό γύρω από την φωτιά αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε λόγο βροχής.

Ευχαριστούμε τον μεγάλο χορηγό μας: Σούπερ Μάρκετ Υπεραγορά «ΞΕΝΟΣ» για την πολύτιμη προσφορά του να διοργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση,

τους Χορηγούς: Ποτοποιία ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Παραμυθιά, ΠΑΣΙΑΣ αλλαντικά, Pepsi Cola, Τυροκομικά ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Παραμυθιά, αλλαντικά ΥΦΑΝΤΗΣ, αλλαντικά ΝΙΚΑΣ, κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ, σοκολάτα LACTA montelez, καραμέλες KOKOS, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, κρασί ΖΟΙΝΟΣ, ψωμί χωριάτικο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,
τους Συνδιοργανωτές: Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας(τμήμα μαγειρικής τέχνης), ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, ΚΔΑΠ Ηγουμενίτσας Δίαυλος, ΚΔΑΠ Μαργαριτίου Αρίων, και το ACTIVE FITNESS AND MASSAGE CENTER –Κωτσινής Πέτρος.

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος Φουσέκης


Read More »
Ευχαριστήρια Επιστολή από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας Ευχαριστήρια Επιστολή από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Ένας Θεσπρωτός μπαίνει στο Survivor 2

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Ο Γιώργος Λιανός, με καταγωγή από το Φιλιάτι Θεσπρωτίας, σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στον Άγιο Δομίνικο αναλαμβάνοντας τον δικό του ρόλο στο Survivor 2.


Ο τραγουδιστής και παρουσιαστής μιλώντας στην εκπομπή «Φτιάξε καφέ να στα πω» είπε: «Το έμαθα πολύ πρόσφατα, μία δύο μέρες. Περίμενα να πάρω το τελικό OK από την Acun Medya και ετοιμάζω βαλίτσες. Το μεγάλο μου άγχος ήταν να αφήσω πίσω τα παιδιά μου και ο τρόπος επικοινωνίας. Είμαι πολύ κολακευμένος για το γεγονός ότι σκέφτηκαν εμένα να πάω εκεί να βοηθήσω και τον Σάκη, να βοηθήσω να βγει όλο αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Είναι μεγάλη χαρά που συμμετέχω στο νούμερο ένα πρότζεκτ αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση».


Και πρόσθεσε: «Ο Σάκης ήταν από τους πρώτους που μίλησα, ζήτησα τη γνώμη του γιατί είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μιλάω αρκετά για επαγγελματικά θέματα. Τον ρώτησα "Εσύ στη θέση μου θα το έκανες"; Είναι ένα πρότζεκτ που έχει συνδυαστεί με το πρόσωπο του Σάκη Τανιμανίδη. Εγώ θα καλύψω ένα μικρό κομμάτι του Survivor, γιατί είναι μεγαλύτερο από το περσινό και να είναι και αυτός ξεκούραστος, να δώσω κι εγώ τη δική μου νότα στο παιχνίδι και πιστεύω ότι θα πάει υπέροχα… Εγώ πιστεύω ότι είμαι μια μικρή τονωτική ένεση όσον αφορά και στην ξεκούραση του Σάκη και την αλλαγή προσώπων. Θεωρώ ότι όταν ένας τηλεθεατής βλέπει έξι μήνες μια συγκεκριμένη εικόνα, φαντάζομαι ότι θα του αρέσει και μια μικρή εναλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και στην Τουρκία».


 
Read More »
Ένας Θεσπρωτός μπαίνει στο Survivor 2 Ένας Θεσπρωτός μπαίνει στο Survivor 2 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

O Φορέας Διαχείρισης βρέθηκε στο Δημοτικό σχολείο Παραποτάμου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Παραποτάμου. 
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση μαθητών για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα των προστατευόμενων περιοχών των ποταμών Αχέροντα, Καλαμά και Έλους Καλοδικίου καθώς και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή. 
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των μικρών μαθητών για τις περιοχές ευθύνης του Φορέα.


 
Read More »
O Φορέας Διαχείρισης βρέθηκε στο Δημοτικό σχολείο Παραποτάμου O Φορέας Διαχείρισης βρέθηκε στο Δημοτικό σχολείο Παραποτάμου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 21η Χειμερινή συνάντηση φίλων Vespa στην Πάργα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018

Περισσότερα από 30 Vespa Club απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και σχεδόν 220 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου στην Πάργα Ν. Πρεβέζης παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Vespa Club Ηγουμενίτσας στα πλαίσια ανάληψης της Χειμερινής και Καλοκαιρινής συνάντησης για το 2018 των φίλων της Vespa.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν φίλοι της Vespa από την Κρήτη, Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Καβάλα, και σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ από το εξωτερικό συμμετοχές υπήρξαν από την Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία και Αγγλία.

Η Καλοκαιρινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 – 26 Αυγούστου 2018 στον χώρο του Camping Δρεπάνου και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό φίλων της Vespa απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι φίλοι της Vespa ανανεώνουν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι 2018 στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Vespa Club Ηγουμενίτσας
Email: v.c.igoumenitsa@gmail.com
Facebook Page: https://www.facebook.com/Vespa-Club-Igoumenitsa-236522099734108/


Read More »
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 21η Χειμερινή συνάντηση φίλων Vespa στην Πάργα Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 21η Χειμερινή συνάντηση φίλων Vespa στην Πάργα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Άγρια καταδίωξη - Δύο αστυνομικοί τραυματίες, σοβαρά και ο δράστης

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018


Τρεις τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός άγριας καταδίωξης που έγινε στην διάρκεια της νύχτας στην Άρτα. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 37χρονος ο οποίος επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο, πυροβόλησε εναντίον άλλου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι και το παιδί τους.

Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να κληθεί η αστυνομία και να ξεκινήσει μία κινηματογραφική καταδίωξη. Ο 37χρονος πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκε σοβαρά ο 37χρονος δράστης και ελαφρά δύο αστυνομικοί.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.


 
Read More »
Άγρια καταδίωξη - Δύο αστυνομικοί τραυματίες, σοβαρά και ο δράστης  Άγρια καταδίωξη - Δύο αστυνομικοί τραυματίες, σοβαρά και ο δράστης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Για το Σούλι και την Ελλάδα, Κάστρο Κιάφας 1822 - Του Σωτήρη Λ. Δημητρίου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018

ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΙΑΦΑΣ 1822
Μία είναι η πατρίδα, η Ελλάδα!
Έλληνες είμαστε όλοι!
Ό,τι συμφέρει στην κοινή πατρίδα την Ελλάδα, 
αυτό συμφέρει και στην μερική, το Σούλι!
Ένας είναι ο αγώνας.
Ό,τι πάθωμε θα το πάθωμε όλοι μαζί.

«Επρόκριναν ν’ αποθάνωσι παρά να αμαυρώσωσι το όνομά των δι’ απιστίας αποχωριζόμενοι ομοθρήσκων συμπολεμιστών». Τρικούπης. Το ίδιο γράφει και ο Σπηλιάδης.

«Την πήρανε (την επανάσταση), με την συνηθισμένη τους ορμητικότητα και αποτέλεσαν την πρωτοπορεία των πολεμιστών της θυσιάζοντες το αγαπημένο τους Σούλι και εγκαταλείποντες όλες τις παραδόσεις της φυλής τους για να ενωθούν με τους νέους Έλληνες και να πάρουν κι αυτοί το όνομα Έλληνες». Γ. Φίνλεϋ.

Έγραψαν όλοι οι Σουλιώτες μαζί ένα γράμμα στον Χουρσίτ.

«Υψηλότατε Βεζίρ Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά,

Το υψηλόν σου μπουγιουρδί ελάβομεν…Ευχαριστούμεν τον Θεό ότι εγνωρίσατε καλά, τα όσα άδικα έκανε εις εμάς ο προκατοχό σας Ισμαήλ Πασόμπεης…»

Και καταλήγει το γράμμα:

«…προτιμούμε χίλιες φορές να με τιμή και δόξα, παρά να αμαυρώσουμε το όνομά μας με την αιώνια ντροπή της προδοσίας.

Ταύτα και σας προσκυνούμε όλοι οι Σουλιώτες μεγάλοι και μικροί. Σούλι 7 Μάη 1822».

Έδεσαν την τύχη τους με τους Έλληνες και η απάντηση ισοδυναμεί με: «Θέλεις το Σούλι, έλα να το πάρεις».

Αυτή η απάντηση, δεν ξάφνιασε τον Χουρσίτ. Σκέφτηκε να ορμήσει με όλα τα ασκέρια του πάνω στο Σούλι. Κοντά του είχε όλους τους Τουρκαλβανούς του Ομέρ Βρυόνη οι οποίοι όμως δεν είχαν διάθεση για νέα πειράματα στο Σούλι. Ψυχολόγησε την κατάσταση και έστειλε μπέηδες και αγάδες στο Σούλι, να τους πείσουν να μη κάνουν πόλεμο και σκοτώνονται άδικα μα να κανονίσουν τα πράγματα μεταξύ τους. 

Οι Σουλιώτες είχαν αποφασίσει να μην έρθουν σε καμία συμφωνία μαζί του.

Άλλαξε ταχτική και άρχισε τις απειλές κι εκβιασμούς.

Τότε σηκώνεται πάνω ο Γιώτη Νταγκλής και είπε στους απεσταλμένους του Χουρσίτ:

- Δεν είστε οροί αγάδες ικανοί, να μας σκλαβώσετε τα γυναικόπαιδα, μα και εμείς δεν θα τα αφήσουμε ζωντανά να τα σκλαβώσετε εσείς, σαν έρθει τέτοια ανάγκη. Εμείς θα τα σφάξομε με τα χέρια μας.

Οι Σουλιώτες ήταν πια οι μαχητές ενός ενιαίου μετώπου, από το Σούλι ως το Μοριά.

Όπως πριν το 1803 έτσι και τώρα, άρχισαν οι Σουλιώτες να παίρνουν τα μέτρα για την άμυνα. Κάλεσαν τους παρασουλιώτες να πάρουν τα πράγματά τους και να έρθουν στο Σούλι. Ήρθαν οι χωριάτες με όλα τα πράγματά τους στο Σούλι. Όλοι πειθάρχησαν στην ανάγκη της λευτεριάς. Πήραν όλα τα μέτρα της άμυνας γιατί ο αγώνας θα είναι σκληρός και ο εχθρός είχε πολλές δυνάμεις και η πατρίδα θα αποκλειστεί από παντού.

Αμέσως απευθύνθηκαν και στην κυβέρνηση με το παρακάτω γράμμα:

«Ευγενέστατοι κυβερνήτες του Μοριά και της Ρούμελης, χαίρετε και υγιαίνετε.

Πολλά γράμματα σας στείλαμε ως τώρα και οι απαντήσεις σας όχι μονάχα σπάνιες είναι μα και αδιάφορες. Για αυτό βιαστήκαμε να σας στείλομε τους πατριώτες μας Μάρκο Μπότσαρη, Θανάση Δράκο, και Λάμπρο Ζάρμπα να σας πουν και στοματικώς τα όσα συνέβησαν εδώ. Αλλ’ ως την ώρα δεν πήραμε απάντησή σας. Ως φαίνεται ή αδιαφορείτε ή δεν μας πιστεύετε…»

Και ζητάνε στο γράμμα οι Σουλιώτες, να τους στείλλουν 3-4 καράβια να πάρουν τις φαμίλιες τους, «…για να μην κινδυνεύουν από τον πόλεμο, αλλά και να μην τρώνε άσκοπα τις τροφές…». Με τα ίδια καράβια, ζητάνε «…μπαρουτόβολα και τροφές προτού να μπλοκάρει ο εχτρός…»

Στο τέλος του γράμματος τους ξαναθυμίζουν:

«…Αν κάνατε τότε τα όσα σας γράφαμε, σήμερα θα βλέπατε εμάς να πηγαίναμε να χτυπήσουμε τον Χουρσίτ και όχι αυτόν να έρχεται κατά πάνω μας.

Σούλι 10 Μάη 1822

Οι πολίτες: Νότης Μπότσαρης, Ζυγούρη Τζαβέλας, Γιώργο Δράκος, Τούσα Ζέρβας, Γιώτης Νταγκλής, Λάμπρο Κοσμάς».

Αυτό το γράμμα είναι κατατοπιστικό της κατάστασης τότε στην Ήπειρο. Το πήγαν ο Μάρκος με δύο ακόμα Σουλιώτες.

Απλός και ντροπαλός κατέβηκε ο Μάρκος αλλά τον περίμεναν με θερμές εκδηλώσεις στην Δυτική Ελλάδα και στον Μοριά. Οι τιμές που του έγιναν και ο σεβασμός που του έδειξαν δεν είχε προηγούμενο.

Απλός και ντυμένος με τα χρώματα της σημαίας μας ήταν ο Μάρκος. Θαλασσί γιλέκο και άσπρη φλοκάτα. Έτρεξαν όλοι να δουν τον ήρωα με την τόση σεμνότητα κι οι καπεταναίοι να αγκαλιάσουν τον νέο άντρα του Σουλιού…

Λαμπροφορεμένος ήρθε και ο γέρος του Μοριά να τον συναντήσει. Αρκετή ώρα κουβέντιασαν με τον Θοδωρή και ο ένας κατάλαβε τον άλλον.

Στις 27 Μάη 1822 ο Μάρκος Μπότσαρης υπόγραψε στον Μωριά με τους Κολοκοτρώνη, Παναγ. Γιατράκο, Αλεξάκη Βλαχόπουλο, και Γιώργο Σισίνη μυστικό πρωτόκολλο που υποχρέωνε όλους όσοι το υπόγραφαν να βοηθάνε ο ένας τον άλλο στην ανάγκη.

Περιγράφει ο ιστορικός Σπηλιάδης και ο Σπ. Τρικούπης γλαφυρά τα κατορθώματα των Σουλιωτών κατά του Χουρσίτ και γράφει χαρακτηριστικά ο Τρικούπης:

«Φτάνουν αυτά τα κατορθώματα των Σουλιωτών να μαρτυρήσουν την παλικαριά τους αν δεν ήταν γνωστά καθόλου τα προηγούμενα».

Τα αποτελέσματα της μάχης των Σουλιωτών κατά του Χουρσίτ γνωστοποίησαν οι Σουλιώτες στον Μάρκο Μπότσαρη που βρισκόταν στο Μεσολόγγι με γράμμα:

«Φιλογενέστατε αδερφέ μου καπετάν Μάρκο, αδελφικώς ασπαζόμεθα

1822 Ιουνίου 6 Κάστρο Κιάφας

«…Εχαρήκαμεν κατά πολύ που άρχισε ο Χριστιανισμός με την Ένωση δια να λάβει και κατάσταση. Σας ειδοποιούμε τα τρέχοντα από εδώ…»

Και αφού γίνεται σύντομη περιγραφή των μαχών και της ταχτικής που ακολουθήθηκε καθώς και το νικηφόρο τέλος καταλήγει το γράμμα, με έναν κατ΄ εμέ πολύ σημαντικό επίλογο:

«…Λοιπόν, αδέρφια, μη χάσετε τον καιρόν, ότι πολλά πράγματα μας στεναχωρούν, όπου οι άνθρωποί μας σας τα παρασταίνουν σε πλάτος…[1]

Ο πατέρας σου Ζυγούρης Τζαβέλλας, Νότης Μπότσαρης, Τούσης Ζέρβας». [2]

(Το γράμμα στον Δ. Οικονόμου)

Γλύτωσε ως τώρα το Σούλι αλλά οι Τούρκοι ήταν αμέτρητοι στην Ήπειρο, δεν θα άφηναν τους Σουλιώτες να τους εξευτελίζουν από τα βράχια. Έφυγε ο Χουρσί και έμεινα ο φοβερός σερασκέρης, ο Ομέρ Βρυώνης που είχε πολύ πείρα από τους Σουλιώτες από τότε που ήταν στον Αλή. Από όταν εξοντώθηκε ο Αλή πασάς είχε και τους τουρκαλβανούς μαζί του. Ολόκληρη την Ήπειρο την αντιπροσώπευαν οι Σουλιώτες το 1822. Έπρεπε να βοηθηθεί η Ήπειρος, εδώ ήταν καρφωμένα, χιλιάδες τούρκικα ασκέρια.

Πιστεύω ότι ο επίλογος αυτού του γράμματος, προσφέρεται για σημαντικά συμπεράσματα.

[1] - Ότι παραποιούσαν ενίοτε διάφοροι τα λεγόμενα ή τα γεγονότα ή και τα δύο, όπως το βλέπουμε σε πάρα πολλές ιστορικές πηγές, όχι μόνο στην ιστορία του Σουλίου και των Σουλιωτών.

[2] - Ότι επιβεβαιώνονται όλοι όσοι υποστηρίζουν (μη εξαιρουμένου και του γράφοντος), πως οι καυγάδες των Σουλιωτών ήσαν όπως οι ενδοοικογενειακοί καυγάδες και όχι όπως παρουσιάστηκαν , με προδοσίες ίντριγκες και τόσες άλλες ίσως υπερβολές.

Μπορεί οι τραχύτητα των Σουλιωτών να φούσκωνε τους καυγάδες, αλλά δεν ήσαν καυγάδες μίσους. Ήσαν καυγάδες που συνέβαιναν και μέσα σε μία οικογένεια, όσο έντονοι και να ήσαν.

Ολοφάνερος είναι ο τρόπος που προσυπογράφουν το γράμμα προς τον Μάρκο Μπότσαρη οι παραπάνω καπεταναίοι: Τζαβέλλας, Μπότσαρης, Ζέρβας.

Τον αποκαλούν γιο τους, όταν προσφωνούν στο γράμμα: «Ο πατέρας σου»

Και αυτό λοιπόν είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, να πέσουν στο κενό προσπάθειες ιστορικών που μεγαλοποίησαν κάποιες, διαφορές μεταξύ των Σουλιωτών για να φαντάζονται παντού προδότες και προδοσίες, καθώς και μίση που ίσως απόβλεπαν σε άλλους στόχους, που πιθανόν στόχευαν σε πρόσκαιρες δικές τους ματαιοδοξίες.

Επομένως:

Οι Σουλιώτες θα παραμένουν ως παράδειγμα ελευθερίας, παλικαριάς και υπερηφάνειας, στην ιστορία. Όσες προσπάθειες και αν γίνονταν ή γίνονται για να αμαυρώσουν την μνήμη, την καταγωγή, την εντιμότητα και την μαχητικότητα όλων, Σουλιωτών και παρασουλιωτών πέφτουν στο κενό. 


Νίκου Γ. Ζιάγκου: Μάρκος Μπότσαρης 
Διον. Κόκκινου: Η Ελληνική επανάστασις 
Σπ. Τρικούπη: Ιστορία του 
Ν. Σπηλιάδη: Ιστορία του 
Δ. Οικονόμου: Σούλι, Σουλιώτες κλπ. 


Read More »
Για το Σούλι και την Ελλάδα, Κάστρο Κιάφας 1822 - Του Σωτήρη Λ. Δημητρίου Για το Σούλι και την Ελλάδα, Κάστρο Κιάφας 1822 - Του Σωτήρη Λ. Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Σελίδες