Προβληματισμός για την αυξημένη κίνηση στη παραλιακή και τον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Προβληματισμός για την αυξημένη κίνηση στη παραλιακή και τον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας


Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, από την γεμάτη κόσμο παραλία της Ηγουμενίτσας, παρά τα μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το γεγονός ότι μία μειονότητα πολιτών, δείχνει να αγνοεί για την προφύλαξη του υπόλοιπου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, έφερε σκέψεις στην Περιφέρεια και τον δήμο Ηγουμενίτσας, να ζητήσουν από το Υπουργείο τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο καθώς και στον πεζόδρομο της 49 Μαρτύρων.

Σε επικοινωνία που είχε με το site μας ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης, προειδοποίησε πως εάν και αύριο συνεχιστεί αυτή η εικόνα, θα προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα,  ζητώντας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ληφθεί απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο.

Ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για το κατά πόσο θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών ή θα αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο. 

Ο ρυθμός διασποράς του Covid-19 παραμένει χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς ο δρόμος παραμένει μακρύς μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση του κορωνοϊού.

Ειδικά στο νομό Θεσπρωτίας όπου δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Read More »
Προβληματισμός για την αυξημένη κίνηση στη παραλιακή και τον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας Προβληματισμός για την αυξημένη κίνηση  στη παραλιακή και τον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Χρήστος Λαμπρίδης: Δεν είναι καιρός για προ(σ)κλήσεις… και στην οικονομία

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Χρήστος Λαμπρίδης: Δεν είναι καιρός για προ(σ)κλήσεις… και στην οικονομίαΜε αφορμή την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για πρόσληψη συμβούλου ιδιωτικοποίησης στα λιμάνια, ο Χρήστος Λαμπρίδης, Πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, αναλύει σε άρθρο του, με επιχειρήματα, γιατί είναι λάθος και ο χρόνος και ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση για να ιδιωτικοποιήσει τέσσερα μεγάλα λιμάνια, όταν μάλιστα άλλες χώρες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση αυτή την περίοδο.

Του Χρήστου Λαμπρίδη*

Δεν είναι εποχή για προσκλήσεις, ούτε σε επισκέπτες ούτε σε υποψήφιους αγοραστές . Σε μια περίοδο που οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι στο ναδίρ, σε όλο τον κόσμο, ιδιώτες και κράτη προσπαθούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από επιθετικές εξαγορές. 

Αυτή ωστόσο την περίοδο επέλεξε η κυβέρνηση να επιταχύνει το σχέδιο της για την πώληση περιφερειακών λιμανιών. Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ανάρτησε το ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρείται η πρόσληψη συμβούλου καταγραφής της οικονομικής κατάστασης τεσσάρων Οργανισμών Λιμένα (Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Ηρακλείου) με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους.

Αυτή η επιλογή δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων τόσο όσο προς τον τρόπο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας όσο και ως προς την αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης των τεσσάρων λιμανιών. Τα ερωτήματα προκύπτουν από τα ακόλουθα δεδομένα:
Το τίμημα που θα εισπράξει η κυβέρνηση από την πώληση των λιμανιών θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει πίεση για άντληση πόρων προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων, μιας και είναι ήδη γνωστό ότι 16,5 δις. από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των 37,5 δις. ευρώ είναι ήδη δεσμευμένα για να καλύψουν τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Άρα, οι αιτίες της πώλησης δεν συνδέονται με την κάλυψη υποχρεώσεων αποπληρωμής δανείων.
Οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων γενικότερα αλλά και του κλάδου ειδικότερα , βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με βάση τις χρηματιστηριακές αξίες, στοιχείο που θα επηρεάσει αρνητικά για το Δημόσιο το ύψος τους τιμήματος της πώλησης. Για παράδειγμα, την ημέρα που γράφεται αυτό το άρθρο, η τιμή της μετοχής του ΟΛΠ έκλεισε στο χρηματιστήριο στα 16,28€ όταν τον Αύγουστο του 2019 έχει κλείσει ακόμα και στα 24,8€, ενώ το τελευταίο διάστημα κινείται σταθερά άνω των 21€. Αντίστοιχα, η τιμή της μετοχής του ΟΛΘ έκλεισε στα 21€ όταν στις αρχές Φεβρουαρίου είχε κλείσει ακόμα και στα 28€, ενώ από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο δεν έπεσε κάτω από τα 25,5€. Στη διεθνή αγορά, αντίστοιχη είναι η εικόνα με τους παγκόσμιους διαχειριστές τερματικών σε λιμάνια (global port operators). Ενδεικτικά, η τιμή της μετοχής της DP World έκλεισε στα 15,6 $ σε αντίστοιχα επίπεδα με τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας τριετίας, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 είχε φτάσει ακόμα και τα 27$. Αντίστοιχα, η τιμή της μετοχής της APM Terminals έκλεισε στα 1,04$ όταν δύο περίπου μήνες πριν διαπραγματεύτηκε στα 1,44$, που αποτελούσε και την υψηλότερη τιμή της τριετίας.
Ο τρόπος αποτίμησης της αξίας των Οργανισμών Λιμένα σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ οδηγεί στην υποτίμηση της πραγματικής τους αξίας. Ο σύμβουλος, σύμφωνα με την πρόσκληση, καλείται να αποτιμήσει όλα τα χρηματοοοικονομικά και εμπορικά δεδομένα που αποτυπώνουν την κατάσταση των Οργανισμών κατά την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η κρίση της πανδημίας τα έχει επηρεάσει αρνητικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, εκτός από τη μείωση της κίνησης και των εσόδων, οι Οργανισμοί Λιμένα υποχρεώθηκαν από την κυβέρνηση σε μείωση των λιμενικών τελών κατά 20% για να προστατευτούν κλάδοι χρηστών. Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε, ότι λίγους μήνες πριν, το ΤΑΙΠΕΔ με εντολή της κυβέρνησης «αφαίμαξε» τα ετήσια κέρδη και τα αποθεματικά των Οργανισμών Λιμένων μειώνοντας την αξία τους.
Ακόμα όμως και η αξιολόγηση των δεδομένων προηγούμενων περιόδων, θα οδηγήσει στην υποτίμηση της πραγματικής αξίας των Οργανισμών Λιμένα καθώς αποτυπώνουν τις περιόδους της ύφεσης και των μνημονίων. Η κερδοφορία αλλά και γενικότερα, τα σημαντικά οικονομικά και εμπορικά αποτελέσματα που εμφάνισαν οι Οργανισμοί Λιμένα μετά το 2015, κυρίως χάρη στις προσπάθειες των διοικήσεων τους, αλλά και στην υποστηρικτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά το δύσκολο μνημονιακό διαχειριστικό πλαίσιο, σηματοδοτούν την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου η οποία θα ακολουθούσε τη μεταμνημονιακή περίοδο. Αυτή η προοπτική δεν θα αποτυπωθεί από τους συμβούλους.
Κρίσιμος παράγοντας που δεν αξιολογείται, σύμφωνα με την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η προοπτική ανάπτυξης του κάθε λιμανιού στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Είναι μάλιστα τόσο χαρακτηριστική η απουσία επενδυτικού σχεδίου , που στην πρόσκληση υπάρχει μία και μοναδική αναφορά σε σχέδιο και αυτή αναφέρεται στην ανάγκη σχολιασμού της συνέπειας των κεφαλαιουχικών δαπανών με όποιο … διαθέσιμο Master Plan. Ωστόσο, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών αν είχε πραγματικό στόχο την ανάπτυξη τους θα βασιζόταν σε νέα, αναθεωρημένα Master Plan, που θα περιέγραφαν με ακρίβεια τις επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει ο ιδιώτης στις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη βάση ενός συνολικότερου σχεδίου.
Η κατάσταση της αγοράς στην οποία απευθύνονται οι Οργανισμοί Λιμένα είναι κρίσιμο στοιχείο που θα κρίνει το τίμημα της πώλησης. Η λιμενική βιομηχανία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μείωσης της διακίνησης φορτίων (ενδεικτικά 20% - 50% μείωση της κίνησης τον Ιανουάριο στα Κινέζικα λιμάνια, 20 % μείωση του εμπορίου με την Κίνα στο Ρότερνταμ, σοβαρή μείωση στα Δυτικά λιμάνια των ΗΠΑ όπως σε Long Beach California, Los Angeles Ports, μείωση 5% - 25% στο 40% λιμανιών της IAPH και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη, την τελευταία εβδομάδα). H κρουαζιέρα έχει κατά 90% σταματήσει τις δραστηριότητες της και σύντομα αυτό θα φτάσει στο 100%. Μεγάλη είναι και η μείωση των ναύλων. Επίσης παρατηρούνται σοβαρά δομικά προβλήματα στη λιμενική βιομηχανία, τα οποία συνίστανται μεταξύ άλλων στη διαχείριση των αποθεμάτων με τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για αποθηκευτικούς χώρους, σε θέματα λιμενεργασίας αλλά και σε σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις οδικές και στις σιδηροδρομικές μεταφορές οι οποίες επηρεάζουν τα λιμάνια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αξία και των τεσσάρων ελληνικών λιμανιών αν και περιφερειακών, επηρεάζεται αρνητικά.  
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα επίσης, είναι απορίας άξιο πως, ο όποιος σύμβουλος, θα καταγράψει, θα συνοψίσει ή θα σχολιάσει τις τάσεις που διαμορφώνονται για να τις συνυπολογίσει στην αξία των Οργανισμών, όταν ακόμα και διεθνείς Οργανισμοί στο χώρο των λιμένων, με μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τις εξελίξεις. Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων που εξέτασαν τόσο τις επιπτώσεις στη λιμενική βιομηχανία ανάλογων κρίσεων του παρελθόντος όσο και τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου και οι οποίες επιταχύνονται λόγω της κρίσης. Οι εκτιμήσεις αυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από την κρίση θα πληγούν κυρίως τα μεγαλύτερα λιμάνια, την ίδια στιγμή που θα ενισχυθεί η τάση για τη διαμόρφωση νέων εφοδιαστικών αλυσίδων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο . Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε, ότι η διακηρυγμένη πρόθεση της Ευρώπης να επανακτήσει μέρος της μεταποίησης από τις χώρες της Άπω Ανατολής, συντείνει σε μια τέτοια προοπτική. Αυτή η εκτίμηση, που αν επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει τον ρόλο και την αξία των περιφερειακών λιμανιών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία πώλησης προχωρά σε εντελώς ακατάλληλο χρόνο.

Βέβαια, για να είμαστε ακριβής, το κύριο πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί οργανισμούς λιμένα, σε αντίθεση με τα Ευρωπαϊκά, τα Αμερικάνικα και τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι λιμενικές αρχές παραμένουν στο δημόσιο και οι ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται μέσω συμπράξεων. Σημειώνεται ότι το 87% των λιμανιών στην Ευρώπη είναι υπό δημόσιο έλεγχο, το 7% είναι μικτής ιδιοκτησίας, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις την πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο δημόσιο και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις η ιδιοκτησία είναι ιδιωτική. Η Ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι, η δημόσια ιδιοκτησία διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, προσελκύει ευκολότερα επενδύσεις και ρυθμίζει με περισσότερο δίκαιο τρόπο την αγορά. 

Όλα τα δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι η πραγματοποίηση οποιασδήποτε προσπάθειας πώλησης των λιμανιών θα υποθηκεύσει το μέλλον τους για πολλά χρόνια, στερώντας από την οικονομία και την κοινωνία την αξιοποίηση κρίσιμων υποδομών. Η εμμονή της κυβέρνησης να πωλήσει τα λιμάνια και μάλιστα σε αυτή την περίοδο θα ωφελήσει μόνο τους ιδιώτες αγοραστές. Εκτός τελικά αν αυτός είναι ο στόχος. Γιατί ακόμα και οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες δεν αρκούν για να δικαιολογήσει κανείς μια τέτοια επιλογή. Γι΄ αυτό ας σταματήσουν εδώ, οι προσκλήσεις αυτή την εποχή, βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

* Χρήστος Λαμπρίδης, Πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων
Read More »
Χρήστος Λαμπρίδης: Δεν είναι καιρός για προ(σ)κλήσεις… και στην οικονομία Χρήστος Λαμπρίδης: Δεν είναι καιρός για προ(σ)κλήσεις… και στην οικονομία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Ολοκληρώνεται ο κυκλικός κόμβος στην Πλαταριά - Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Ολοκληρώνεται ο κυκλικός κόμβος στην Πλαταριά - Δηλώσεις του ΑντιπεριφερειάρχηΟλοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού με την Επαρχιακή οδό Πλαταριάς - Συβότων – Πέρδικας. 

Ένα έργο της Περιφέρειας Ηπείρου που βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Ο κυκλικός κόμβος έχει προϋπολογισμό 640.000€ και κατασκευάζεται από την Θεσπρωτική τεχνική εταιρία ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. με έκπτωση περίπου 50%, δηλαδή 320.000€.

Με την κατασκευή του έργου θα αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο της περιοχής, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχαν σοβαρές ατέλειες στο οδόστρωμα, όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας, και που κάθε χρόνο συνέβαιναν αρκετά ατυχήματα, πολλά από αυτά μάλιστα δυστυχήματα.

Το υπόλοιπο κομμάτι, από τον κυκλικό κόμβο, μέχρι και τη γέφυρα, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. καθώς ο εργολάβος έχει αναδειχθεί και είναι και πάλι η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

Για την ολοκλήρωση του έργου, μίλησε στην κάμερα του thespro.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης

Read More »
Ολοκληρώνεται ο κυκλικός κόμβος στην Πλαταριά - Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ολοκληρώνεται ο κυκλικός κόμβος στην Πλαταριά - Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου)

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου)


Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:

A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό.
• Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει ομαλή εξέλιξη, σταθερά βελτιούμενη .
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται δύο διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική εξέλιξη.
• Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα .Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερά βελτιούμενη.
4. Ο νεαρός άντρας από τα Ιωάννινα , που νοσηλεύθηκε στη Μονάδα Λοιμωδών, έλαβε εξιτήριο χθες Μ. Τετάρτη αφού ήταν πολύ καλά στην υγεία του.
5. Χθες Μ. Τετάρτη εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα δύο (42) νέα δείγματα. Τα επτά αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, τα δύο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα υπόλοιπα τριάντα τρία όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα έξι δείγματα που στάλθηκαν χθες ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν πενήντα τριών (153) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα , το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Από τα δέκα τρία δείγματα που εξετάσθηκαν κατά την χθεσινή ημέρα τα έντεκα ήταν αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για άλλα δύο.
• Σήμερα στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση .
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται οικειοθελώς σε καραντίνα στην οικία τους αφού έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος από την διαπίστωση ότι ήταν θετικοί στον Κορωνοϊό. Ακολουθούν τις συστάσεις και τις οδηγίες που τους έχουν παρασχεθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας και όταν κριθεί απαραίτητο από την ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου θα γίνει επανέλεγχος . Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια οκτώ (408) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δώδεκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Δύο από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Σήμερα λήφθηκε ένα νέο δείγμα πιθανού περιστατικού, το οποίο βρίσκεται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένεται αποτέλεσμα.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο στις 12/4/2020.

Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν εχθές ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκε ένα δείγμα για εξέταση .
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα επτά (37) δείγματα, τα τριάντα έξι αρνητικά και αναμένεται το ένα ανωτέρω.
Read More »
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου) Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού 


Συνελήφθη, σήμερα (16-04-2020) μετά τα μεσάνυκτα, σε περιοχή της Ηπείρου, μία ημεδαπή, κατηγορούμενη για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, η κατηγορούμενη, λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτρια, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων. 

Η συλληφθείσα με τη σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ανταπάντηση Γόγολου στον Βασίλη Γκόλια

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Ηγουμενίτσα: Ανταπάντηση Γόγολου στον Βασίλη Γκόλια


Ο συντονιστής του Δήμου για τον Covit -19 με ανακοίνωσή του, «συστήνεται» στους δημότες, κατηγορώντας παράλληλα τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, για τις προτάσεις με τοπικό χαρακτήρα, που υπέβαλε στο Δήμο για τον κορονοϊό !


Οι δράσεις σε τοπικό επίπεδο για τον Covid – 19, που προτάθηκαν από τη Δημοτική Παράταξη, στην οποία έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, αποτελεί συνέχεια της αναφοράς που είχα κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις προχθές, για κατάθεση προτάσεων της αντιμετώπιση του κορονοϊου σε τοπικό επίπεδο και την προτροπή του κ. Δημάρχου «να απευθυνθούμε σε κάποιον Αντιδήμαρχο» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αυτό κάναμε !

Ο κ. Γκόλιας ή δεν άκουσε τι ειπώθηκε ή ο κ. Δήμαρχος, ως συνήθως γίνεται, ξέχασε τι είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ο κ. Γκόλιας δεν ενημερώθηκε.

Το όργανο που έχει συσταθεί για τον Covid -19 με συντονιστή τον κ. Αντιδήμαρχο όπως μάθαμε, έχει επιλέξει «… να ενημερώνει τους πολίτες, για την καμπάνια του Υπουργείου, από τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου μας, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τον τύπο…» όπως σχετικά αναφέρει στο κείμενό του.

Βεβαίως, άλλοι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε μέτρα και δράσεις που εξειδικεύονται ανάλογα με τον περιοχή και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, πέραν της αναπαραγωγής των μέτρων του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έτσι κι αλλιώς βλέπουμε στα κεντρικά Μ.Μ.Ε. 

Αυτό διαπιστώσαμε και για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε στη σύνταξη των προτάσεων μας. Ως Δημοτική Παράταξη αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να κάνει τις ανάλογες πράξεις προς όφελος των πολιτών.

Έχω την πεποίθηση, ότι κάποιες από τις προτάσεις μας θα υλοποιηθούν και θα χαρούμε ιδιαίτερα, εάν με αυτές προσφέρουμε κάτι στην αντίμετώπιση του προβλήματος. 

Όσον αφορά τα « περί επικοινωνιακής προπαγάνδας» δεν μας κάνουν εντύπωση, γιατί έτσι αντιμετωπίζεται κάθε πρότασή μας.

Βεβαίως, περιμέναμε την ίδια αντίδραση από το συντονιστή του Δήμου για τον Covid 19, στην απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών στον ποδηλατόδρομο του ΤΕΙ, από τον ΟΛΗγ. Α.Ε. 
Τί τον εμποδίσε να το κάνει ;
Του θυμίζω, ότι την ίδια ημέρα, με το υπ.αρ. Πρωτ. 4104 έγγραφο του Δήμου, εκτιμώ με πρωτοβουλία δική του ως συντονιστής, είχε ζητηθεί διευρυμένη απαγόρευση σε περιοχές του Δήμου με απόφαση προφανώς του αρμοδίου οργάνου που προϊσταται, η οποία δεν εγκρίθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Πώς επέτρεψε να εφαρμόζεται μια έωλη απόφαση, χωρίς νομιμοποίηση από τη Γ.Γ.ΠΠ.;
Μήπως δεν γνώριζε για την αποστολή του αιτήματος από το Δήμο; 
Υπήρχε σχετική εισήγηση του οργάνου, του οποίου είναι επικεφαλής ή κάποιος άλλος υπέβαλε το αίτημα εν αγνοία του;

Καλώ τον φίλο Βασίλη, αν και μιλήσαμε τηλεφωνικά πριν τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του, να διαβάσει το κείμενό μας προςεκτικά και να δει το σχετικό απόσπασμα του βίντεο από το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα για μια ακόμη φορά μέσω του παρόντος κειμένου, του εύχομαι καλή τύχη στη νέα αρμοδιότητα που έχει αναλάβει, πέραν αυτής του Αντιδημάρχου Οικονομικών και τον διαβεβαιώνουμε για την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Μετά από την κατάθεση των προτάσεων μας στο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, είδαμε δύο ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο την ιδια ημέρα,η μία προς εμένα και η άλλη προς ενημέρωση των πολιτών. 

Αυτό δείχνει ότι μια ουσιαστική αντιπολίτευση από την παράταξη μας μπορεί να κάνει μια Δημοτική Αρχή καλύτερη....

Καλή Ανάσταση !

Διαβάστε επίσης:

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ανταπάντηση Γόγολου στον Βασίλη Γκόλια Ηγουμενίτσα: Ανταπάντηση Γόγολου στον Βασίλη Γκόλια Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Ευχές από το Δήμο Σουλίου

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Ευχές από το Δήμο Σουλίου


Read More »
Ευχές από το Δήμο Σουλίου Ευχές από το Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Στους 103 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Στους 103 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα


Ένας ακόμη νεκρός εξαιτίας του κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θανάτων στους 103.

Πρόκειται για γυναίκα 57 ετών που έπασχε από υποκείμενο νόσημα και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Εχτές, Τετάρτη 15 Απριλίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με 2.192 συνολικά στη χώρα μας.
Read More »
Στους 103 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα Στους 103 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ: 2.569 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ: 2.569 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες


Στις ΗΠΑ σημειώθηκε νέο θλιβερό ρεκόρ, με σχεδόν 2.600 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό μέχρι σήμερα στη χώρα και στον πλανήτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Άλλοι 2.569 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ως τις 20:30 χθες (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.


Ο συνολικός επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 28.326 νεκρούς στην αμερικανική επικράτεια.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μια ημέρα (2.228) είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη.

Οι ΗΠΑ εξάλλου μετρούν από τα τέλη του Μαρτίου τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που πλέον ανέρχονται σε 637.000. Έχουν γίνει περίπου 3,2 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ στη χώρα.

«Η μάχη συνεχίζεται, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, περάσαμε την κορυφή των νέων κρουσμάτων» μόλυνσης, δήλωσε μολαταύτα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποσχόμενος να παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη το σχέδιο της κυβέρνησής του για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και για αυτήν που αποκαλεί «επανεκκίνηση» της αμερικανικής οικονομίας.
Read More »
Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ: 2.569 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ: 2.569 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020
Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία


Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα στη Θεσπρωτία, ξεκινούσαν πριν την Μ. Εβδομάδα, με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής. 
Το Σάββατο του Λαζάρου όχι μόνο μικρά παιδιά, αλλά και μεγάλοι κάποιες φορές, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας ένα καλάθι (σπόρτα), που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια και ο σπιτονοικοκύρης τους φίλευε με αυγά. 
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζύμωναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. 
Το πρώτο βαμμένο αυγό που έβγαζαν από την κατσαρόλα, το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα. 
Το αυγό αυτό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι τα χωράφια και τα ζώα. 
Το αυγό της προηγούμενης χρονιάς θάβονταν στα χωράφια ή στα μαντριά, με την πεποίθηση ότι έτσι τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά. 
Το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυραίοι γυρνώντας από την εκκλησία και πριν μπουν στο σπίτι σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και μετά άναβαν το καντήλι έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι. 
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ήταν το σουβλιστό αρνί. 
Όμως παραδοσιακή θεωρούταν η γάστρα, στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας. 
Συνήθιζαν επίσης να φτιάχνουν πολλών ειδών πίτες. 
Ακόμα ένα παραδοσιακό τοπικό φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα το οποίο το έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα. 
Σε πολλά χωριά μαζεύονταν οι χωριανοί στις πλατείες ή στις αλάνες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί. 
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης. 
Στα χωριά που πολιούχος είναι ο Αγ. Γεώργιος συνήθισαν επίσης, να κάνουν γλέντια, τα οποία διαρκούσαν μέχρι την Τρίτη μέρα του Πάσχα. 
Read More »
Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020 Rating: 5

Σελίδες