Κατεστραμμένο τμήμα του μνημείου έφεδρου αξιωματικού στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Κατεστραμμένο τμήμα του μνημείου έφεδρου αξιωματικού στην Ηγουμενίτσα


Εδώ και αρκετό καιρό παραμένει κατεστραμμένο τμήμα του μνημείου του έφεδρου αξιωματικού στην παραλία Ηγ/τσας. 

Είναι σε κεντρικό σημείο, απέναντι από το ναό της Ευαγγελίστριας, απ' όπου διέρχονται αρκετοί περιστατικοί, αλλά και τουρίστες. 

Καλό θα ήταν και για την ιστορική μνήμη και για αισθητικούς λόγους να αποκατασταθεί. 

Είναι γλυπτό του Διονύση Γερολυμάτου και κατασκευάστηκε το 1975.


Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει μια μεγάλη μαρμάρινη στήλη η οποία στη βάση της είναι κούφια. 

Μέσα στην τρύπα υπάρχει η ορειχάλκινη μορφή ενός άνδρα ο οποίος αποδίδεται σχεδόν αφαιρετικά, με στρατιωτική στολή χωρίς όμως όπλο. 

Πάνω στην στήλη υπάρχει ένα μαρμάρινο περιστέρι.
Read More »
Κατεστραμμένο τμήμα του μνημείου έφεδρου αξιωματικού στην Ηγουμενίτσα Κατεστραμμένο τμήμα του μνημείου έφεδρου αξιωματικού στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Ανοίγει ο δρόμος για τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Ανοίγει ο δρόμος για τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα


Ο πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Αναστάσιος Γκόβας, θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει ένα δίκτυο υδατοδρομίων.

Με την Ελλάδα να διαθέτει «μια ακτογραμμή της τάξης των 16 χιλιάδων χιλιομέτρων, περισσότερα από 220 κατοικημένα νησιά και έναν μεγάλο αριθμό λιμνών στην ηπειρωτική χώρα η δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί ένα πρόγραμμα που μοιάζει απόλυτα συμβατό με τα χαρακτηριστικά της χώρας μας» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM o πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Αναστάσιος Γκόβας .

«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο- που όπως μας έχουν ενημερώσει από το Υπουργείο Μεταφορών «ανεβαίνει» σε δημόσια διαβούλευση- έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί, οι οποίοι υπήρχαν στο τότε πιλοτικό πρόγραμμα. Είναι ένα πιο φιλικό πλαίσιο προς την επιχειρηματικότητα και λιγότερο γραφειοκρατικό και αυτό μας καθιστά αισιόδοξους ότι πλέον θα μπορέσει να αναπτυχθεί το δίκτυο πτήσεων των υδροπλάνων όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, ο Αργοσαρωνικός», ανέφερε ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον πλησιάζει η λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου.

Σύμφωνα με τον κ Γκόβα «η ύπαρξη των αδειοδοτημένων υδατοδρομίων όπως αυτού της λίμνης Παμβώτιδας δίνουν το στίγμα του υλοποιήσιμου. Άλλωστε-πρόσθεσε- πετούσαν υδροπλάνα από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα όπως και σε άλλα νησιά του Ιονίου την περίοδο από το 2004 μέχρι και το 2008. Παρότι το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό, είχαν πραγματοποιηθεί 15.000 δρομολόγια και είχαν μετακινηθεί περισσότεροι από 180.000 επιβάτες χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα σε λειτουργικότητα και ασφάλεια πτήσεων» ενώ εκτιμά πως με το νέο πλαίσιο αναμένεται να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι και η γραφειοκρατία που αδειοδοτηθεί ένα υδατοδρόμιο.

Όπως εξήγησε «μέχρι σήμερα για να εγκριθεί ένα υδατοδρόμιο απαιτείται μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με το νέο νομοσχέδιο αυτή η αδειοδότηση θα μετακινηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β, κάτι που θα σημαίνει πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Σε χρόνο, αυτό, μεταφράζεται σε είκοσι ημέρες ή ένα μήνα το πολύ σε αντίθεση με τον έναν περίπου χρόνο που απαιτείται τώρα για μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Με το νέο νόμο, είπε ο κ Γκόβας, θα απαιτείται βραχύτερο διάστημα και για τις διαδικασίες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι νέες διαδικασίες θα «δίνουν μια ώθηση και ο κάθε εμπλεκόμενος υπάλληλος θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του σε συγκεκριμένο χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος», σημείωσε.

Που θα δημιουργηθούν τα πρώτα υδατοδρόμια

Στο Ιόνιο, στα Ιωάννινα και στον άξονα της δυτικής Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι πτήσεις των υδροπλάνων. «Ο στόχος όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία είναι να ξεκινήσουμε από τα τρία αδειοδοτημένα υδατοδρόμια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αυτά είναι στους Παξούς, την Κέρκυρα και την Πάτρα. Υπάρχει δηλαδή μια μίνιμουμ βάση στον άξονα της δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα έχουμε αναλάβει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τρέχει η αδειοδότηση για πέντε ακόμη υδατοδρόμια στα νησιά του Ιονίου: Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Μεγανήσι» εξήγησε ο κ Γκόβας. Στόχος είναι την επόμενη άνοιξη να έχουν λειτουργήσει και τα πέντε και «μαζί με τα τρία που είναι ήδη αδειοδοτημένα θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο οκτώ υδατοδρομίων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου κάτι που θα καθιστά βιώσιμη τη λειτουργία μιας αεροπορικής εταιρίας με υδροπλάνα που θα έχει βάση την Κέρκυρα».

Η επόμενη στόχευση είναι «η αδειοδότηση του υδατοδρομίου των Ιωαννίνων» και κατόπιν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και του έτερου υδατοδρομίου εκεί ώστε να «εξυπηρετείται η ευρύτερη περιοχή». Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και εφόσον όλες οι υπηρεσίες κάνουν αυτό που ζητά ο νόμος, («δηλαδή να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα»), τον Μάιο του 2020 -σύμφωνα με τον ίδιο- «θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο υδροπλάνα στην Κέρκυρα».

Τα Ιωάννινα αναμένουν τις εξελίξεις

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ιωαννίνων εξετάστηκε το ζήτημα της αδειοδότησης των υδατοδρομίων με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9FM του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως με την λειτουργία στην Παμβώτιδα του τοπικού υδατοδρομίου «για ένα μικρό διάστημα στο παρελθόν, τα Ιωάννινα, είχαν σύνδεση με την Κέρκυρα και η τοπική κοινωνία «είδε τότε τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου μέσου» και πόσο μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία στην περιοχή.

«Ακόμη και σήμερα η επικοινωνία της πόλης με την Κέρκυρα απαιτεί τέσσερις ώρες όταν με ένα υδροπλάνο αυτό γινόταν σε μισή ώρα με είκοσι λεπτά», εξήγησε ο κ.Ελισάφ.

«Σύμφωνα και με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί θα μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι ώστε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει πραγματικότητα ένα διεθνές υδατοδρόμιο το οποίο θα επιτρέπει τη σύνδεση της πόλης όχι μόνο με Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα αλλά και τα παράλια της γειτονικής Αλβανίας ή και μέχρι την Αδριατική κάτι που θα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας», τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος Ιωαννίνων. Ο ίδιος διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση πως για την πόλη της Ηπείρου που βρίσκεται στο «κέντρο οδικών αξόνων των Βαλκανίων» και φιλοδοξεί «να γίνει κέντρο των δυτικών Βαλκανίων», τα υδροπλάνα, «θα είναι ένα μέσο σύνδεσης αυτών των περιοχών, ένα πολύτιμο εργαλείο για την καλύτερη επικοινωνία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πηγή πελατών τα 374 κρουαζιερόπλοια που αναμένονται στην Κέρκυρα βλέπουν ξενοδόχοι των Ιωαννίνων

Τις πρώτες προσνηώσεις αναμένει περισσότερο η τουριστική υποδομή των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής. «Το υδατοδρόμιο των Ιωαννίνων θα χαρακτηριστεί κι ως διεθνές. Δική μας διάθεση σε κάθε περίπτωση είναι να φέρουμε επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Σε πρώτη φάση η Παμβώτιδα λίμνη θα συνδεθεί με το λιμάνι Κέρκυρας στο οποίο θα φτάσει ένας αριθμός 374 κρουαζιερόπλοιων και από εκεί θα μπορούν Έλληνες αλλά και ξένοι επιβάτες να επισκεφτούν με τη χρήση των υδροπλάνων την πόλη των Ιωαννίνων και την περιοχή μας», εξήγησε μιλώντας στο Πρακτορείο 104.9FM ο γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης.

Ο κ.Σιούτης τόνισε πως και στο παρελθόν με το πρόγραμμα πτήσεων του 2004-2008 είχε μετακινηθεί μεγάλος αριθμός επιβατών κι εκείνη την περίοδο οι πτήσεις υδροπλάνων συνέδεαν την λίμνη των Ιωαννίνων, την Πάτρα και το Πρίντεζι της Ιταλίας. Σήμερα, οι προσδοκίες είναι αυξημένες: «Είμαστε αισιόδοξοι μετά και το πρώτο βήμα που έγινε με την πρόσφατη σύσκεψη στο δημαρχείο Ιωαννίνων. Είναι δεδομένο ότι τα υδροπλάνα είναι πολυχρηστικά, έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες και για πολλές δεκαετίες σε πολλούς ρόλους. Έχουν εκτελέσει πέρα από τις τακτικές και περιηγητικές, νοσοκομειακές, έρευνας και διάσωσης πτήσεις χωρίς να έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα», επεσήμανε ο κ.Σιούτης επισημαίνοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο διεθνών συνδέσεων.

«Ήδη στην Αλβανία, ετοιμάζονται μέσω της Hellenic Seaplanes και των «Ελληνικών Υδατοδρομίων» να πιστοποιήσουν οκτώ υδατοδρόμια. Η πόλη μας είναι δεδομένο πως μπορεί να συνδεθεί και πέρα από την Αλβανία και με την Ιταλία, οι προοπτικές είναι συνεπώς μεγάλες, κατέληξε ο Γενικός Γραµµατέας της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων.
Read More »
Ανοίγει ο δρόμος για τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα Ανοίγει ο δρόμος για τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Η Πληροφορική των παιδιών έχει όνομα: Μελέτη Ελένη Θάνου

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Η Πληροφορική των παιδιών έχει όνομα: Μελέτη Ελένη Θάνου


Θέλεις το παιδί σου να ασχοληθεί πραγματικά με την Πληροφορική (χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών); Εμείς είμαστε εδώ!!! 

ΝΕΑ τμήματα Πληροφορικής από Α’ Δημοτικού έως και Γ’ Λυκείου που οδηγούν το παιδί σας στις γνώσεις της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατα συνέπεια στην πιστοποίηση του ΑΣΕΠ!
Οι εγγραφές ξεκίνησαν... Κλείστε το ραντεβού σας για ενημέρωση!!! 
Τηλέφωνα επικοινωνίας Μελέτη Ελένη Θάνου: 2665025146, 6942228698
Δ/νση: Σαμουήλ 5 Ηγουμενίτσα
#computers #learning #asep #havefun #lovemyjob
Read More »
Η Πληροφορική των παιδιών έχει όνομα: Μελέτη Ελένη Θάνου Η Πληροφορική των παιδιών έχει όνομα: Μελέτη Ελένη Θάνου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

5ος αγώνας περιφερειακού πρωταθλήματος SCRAMBLE στο Ελευθέρι Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
5ος αγώνας περιφερειακού πρωταθλήματος SCRAMBLE στο Ελευθέρι Θεσπρωτίας


Read More »
5ος αγώνας περιφερειακού πρωταθλήματος SCRAMBLE στο Ελευθέρι Θεσπρωτίας 5ος αγώνας περιφερειακού πρωταθλήματος SCRAMBLE στο Ελευθέρι Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στο Βραδέτο

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στο Βραδέτο Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας την Κυριακή 24/11 θα εξορμήσει στo Βραδέτο

Πορείες: 

1. Κήποι - Καπέσοβο - Σκάλα Βραδέτου - Βραδέτο - Μπελόη - Βραδέτο
Β.Δ.: 2
Απόσταση: 11 χλμ
Θετική ΥΔ: 760μ.
Αρχηγός: Βασίλης Τσώλης

2. Κήποι - Καπέσοβο - Σκάλα Βραδέτου - Βραδέτο - Μπελόη - Αυγερινός - Βραδέτο
Β.Δ.: 2+
Απόσταση: 16 χλμ
Θετική Υ.Δ: 1050μ.
Αρχηγός: Παναγιώτης Μπάλλος

Αναχώρηση 7.00π.μ. από το Πάνθεον

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο, αδιάβροχο/αντιανεμικό, νερό 2 λίτρα, κολατσιό, καπέλο, αντιηλιακό, σφυρίχτρα, φακός, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή και δεύτερη αλλαξιά ρούχων (στο λεωφορείο).

Δηλώσεις συμμετοχής Τετάρτη 20/11 - Πέμπτη 21/11 & Παρασκευή 22/11 και ώρα 19.00-21.00 στα γραφεία του συλλόγου: Κτίριο παλιάς μαθητικής Εστίας, 2ος όροφος από αριστερή σκάλα.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.
Read More »
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στο Βραδέτο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στο Βραδέτο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 28η ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων από την ΦΛΟΓΑ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Ηγουμενίτσα: 28η ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων από την ΦΛΟΓΑ


Read More »
Ηγουμενίτσα: 28η ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων από την ΦΛΟΓΑ Ηγουμενίτσα: 28η ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων από την ΦΛΟΓΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Παραμυθιά: Η ΘΕΑΤΟ για τον επετειακό 10ο Θεατρικό Νοέμβρη

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Παραμυθιά: Η ΘΕΑΤΟ για τον επετειακό 10ο Θεατρικό ΝοέμβρηΗ ΘΕΑΤΟ σας προσκαλεί στον 10ο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΗ με τίτλο «Φως στην Σκηνή» που διοργανώνει στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ του Δ. Σουλίου «ΑΡΩΓΗ» και την Περιφέρεια Ηπείρου. Τρία ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακα γεμάτα θεατρική δράση : Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους θεατές , σεμινάρια και δρώμενα θα λάβουν χώρα στην Παραμυθιά στο θέατρο Καρκαμίσι ως εξής :

1ο ΠΣΚ
Παρασκευή 22/11/19 Θ.Ο Ζίτσας: » Μιας πεντάρας νιάτα » Γιαλαμά-Πρετεντέρη , ώρα 20:30
Σάββατο 23/11 /19 Θ.Ο Ρεφενέ Πάτρας: «Χάρβευ, ο καλύτερος μου φίλος» Μ.Τσέις, ώρα 20:30

2ο ΠΣΚ
Παρασκευή 29/11 /19 Θεατρικό σεμινάριο με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Αθανασίου
«Χτίζοντας τον χαρακτήρα ενός ρόλου», ώρα 18:30
Σάββατο 30/11/19 : Θ.Ο ΕΛΜΕ Ιωαννίνων: «Ο Θεός της Σφαγής», Γιασμίν Ρεζά ,ώρα 20:30
Κυριακή 1/12/19 : Σεμινάριο με την θεατροπαιδαγωγό, αφηγήτρια, σκηνοθέτη Γιάννα Κούλα:
«Ο αφηγηματικός λόγος στο θέατρο..μια άλλη πρόταση» ,ώρα 17:00

3ο ΠΣΚ
Παρασκευή 6/12/19 Θ.Ο Φιλιατών «Παγίδα Θανάτου» Ιρ.Λέβιν (κατάλληλο άνω των 12 ετών), ώρα 20:30
Σάββατο 7/12 /19 Παιδική παράσταση : » Ο πόλεμος της Κουτσουλιάς» Ευγ.Τριβιζά
από την Θ.Ο. ΕρασιΤέχνες Αμαλιάδας, ώρα 20:00

Σας περιμένουμε να απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις από θεατρικές ομάδες της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας σε μια διοργάνωση που έρχεται να δώσει «ΦΩΣ στην ΣΚΗΝΗ» και στην ψυχή των Θεατών

(Για περισσότερες πληροφορίες δείτε : facebook /ΘεαΤο Παραμυθιά Θεσπρωτία και τηλ : 6932773519)
Read More »
Παραμυθιά: Η ΘΕΑΤΟ για τον επετειακό 10ο Θεατρικό Νοέμβρη Παραμυθιά: Η ΘΕΑΤΟ για τον επετειακό 10ο Θεατρικό Νοέμβρη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Ερώτηση Κάτση για την ένταξη έργου αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου, στο Φιλόδημος ΙΙ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Ερώτηση Κάτση για την ένταξη έργου αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου, στο Φιλόδημος ΙΙ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
• Εσωτερικών
• Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Ένταξη του έργου κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου, στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ»
Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» το οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα νέο και καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς από το 2018 που ενεργοποιήθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο συνολικός προϋπολογισμός μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έφτασε τα 2,391 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Μέσω των εξειδικευμένων δράσεων του προγράμματος, εντάχθηκαν εκατοντάδες έργα σε Δήμους ολόκληρης της χώρας, τα οποία στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, και στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Μόνο στη Θεσπρωτία εντάχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 20,238 εκ. Ευρώ.
Ανάμεσα στις δράσεις του προγράμματος στις οποίες οι δήμοι υπέβαλαν προτάσεις, υπήρχε και αυτή της «Κατασκευής επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων». Ήδη δύο έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας εντάχθηκαν από τον Απρίλιο του 2019 στη συγκεκριμένη δράση, αυτό της «Τοποθέτησης χλοοτάπητα και περίφραξης στο γήπεδο ποδοσφαίρου Πλαταριάς» αρχικού προϋπολογισμού 568.778€, και αυτό της «Κατασκευής γηπέδων αντισφαίρισης στην Τοπική κοινότητα Συβότων» αρχικού προϋπολογισμού 92.200€. Ο οικείος Δήμος μάλιστα, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας του διαγωνισμού, ώστε να προκύψει ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν τα έργα.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων ή αναβάθμιση υφιστάμενων, οι οποίες θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα δίνουν δημιουργική διέξοδο στη νεολαία και θα στηρίζουν τα τοπικά αθλητικά σωματεία, δεν αποτυπώθηκε μόνο στα δύο προαναφερθέντα έργα όσον αφορά τη Θεσπρωτία.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την περίοδο 2017-2019, χρηματοδότησε απευθείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας, τη βελτίωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στο χωριό καστρί του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και την κατασκευή γηπέδου beach volley στην Ηγουμενίτσα. Ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός των τριών αυτών έργων διαμορφώθηκε στις 375.000€. Τα προαναφερθέντα έργα είτε ολοκληρώθηκαν είτε είναι σε φάση ολοκλήρωσης.
Ο Δήμος Σουλίου του νομού Θεσπρωτίας, θέλοντας να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε στις αρχές του 2019 πρόταση ένταξης στην πρόσκληση IV του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων», με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου». Η πρόταση περιελάμβανε δύο υποέργα, την «κατασκευή στίβου και την αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου 49 προκρίτων Παραμυθιάς», καθώς και την «προμήθεια ξύλινου αθλητικού δαπέδου (παρκέ) για το κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου». Ο αρχικός προϋπολογισμός του συνόλου των έργων ανέρχονταν στα 790.749€.
Το έργο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου» με τα δύο υποέργα του, έχει πάρει μάλιστα έγκριση σκοπιμότητας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, γεγονός που καταδεικνύει τόσο τη μελετητική ωριμότητά του, όσο και την αναγκαιότητα ένταξής του στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ώστε να υλοποιηθεί. Ωστόσο η διαδικασία για την τελική ένταξη του έργου φαίνεται να έχει παγώσει, καθώς μέχρι σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει υπογράψει την ένταξη του.
Επειδή οι προτάσεις του Δήμου Σουλίου αφορούν ώριμα έργα, τα οποία θα καλύψουν πάγιες ανάγκες των πολιτών και των αθλητικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουλίου
Επειδή έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων ολόκληρης της Θεσπρωτίας
Επειδή ο αθλητισμός συνδράμει καθοριστικά στη σωματική και πνευματική υγεία των πολιτών, αποτελεί παράγοντα κοινωνικοποίησης της νέας γενιάς, καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Πότε αναμένεται να υπογράψουν την ένταξη του έργου «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου» στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ;
2. Πότε θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν προς χρήση στους πολίτες τα έργα αθλητικών εγκαταστάσεων στο νομό Θεσπρωτίας, που έχουν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήδη κατασκευάζονται;
3. Έχουν υπόψη τους τις ανάγκες της Θεσπρωτίας σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις; Έχουν συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση για να λάβουν γνώση των αναγκών αυτών;
4. Υπάρχει σχεδιασμός για νέα έργα κατασκευής ή συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων στη Θεσπρωτίας, καθώς και πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κάτσης Μάριος
Read More »
Ερώτηση Κάτση για την ένταξη έργου αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου, στο Φιλόδημος ΙΙ Ερώτηση Κάτση για την ένταξη έργου αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου, στο Φιλόδημος ΙΙ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Σελίδες