Ο Μάρκος Νικολάου νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα και Κέρκυρας

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019


Ο επί σειρά ετών υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, κ. Μάρκος Νικολάου, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα και Κέρκυρας.
Η απόφαση υπογράφει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στις 28 Δεκεμβρίου και με αυτή ορίζεται εξολοκλήρου νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο κ. Νικολάου είναι γυμναστής στο επάγγελμα και επί σειρά ετών είναι υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών.
Με την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του φορέα, αναγνωρίστηκε το σημαντικότατο έργο που έχει παράξει στο ΚΠΕ Φιλιατών, ενώ αντικαθιστά τον κ. Κομνηνό.

Ολόκληρη η σύνθεση του νέου Δ.Σ.:
1. Λαζαρίδου Ευθαλία του Στέφανου, Π Ε Περιβάλλοντος Βιολόγων, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αναπληρώτρια την Μητσέλου Μαρία του Παναγιώτη, ΠΕ Γεωτεχνικών στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ. 
2. Σέρβο Κωνσταντίνο του Απόστολου, Αντιδήμαρχο Λευκάδας ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, με αναπληρωτή τον Παππά Σπυρίδωνα του Σωτηρίου, Δήμαρχος Φιλιατών, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου. 
3. Τσούκα Διονύσιο-Φώτιο του Παναγιώτη, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφέρειας Ηπείρου, με αναπληρώτρια την Σπανοπουλου - Σάρρα Ηλιάνα του Νείλου, Περιφερειακή Σύμβουλο. 
4. Νικολάου Μάρκο του Χαρίλαου, Γυμναστή, ως εκπρόσωπο της ερευνητικής και εν γένει επιστημονικής κοινότητας, με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με αναπληρωτή τον Ζάκα Γεώργιο του Χρήστου, Βιολόγο-Ιχθυολόγο. 
5. Γκίνη Σταμάτη του Θωμά, Βιολόγο-Ιχθυολόγο ως εκπρόσωπο της ερευνητικής και εν γένει επιστημονικής κοινότητας, με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με αναπληρώτρια την Κόκκα Ευαγγελία του Δημητρίου, Δασολόγος, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. 
6. Σγουρό Γεώργιο του Αλέξανδρου, Οικονομολόγο, ως εκπρόσωπο των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή τον Βέρμπη Γεώργιο του Τηλέμαχου, μέλος Δ.Ε. υπεύθυνο Προγραμμάτων Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ως εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας. 
7. Μαρέτη Ανδρέα του Γεωργίου, ως εκπρόσωπο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, με αναπληρωτή τον Κώστα Ελευθέριο του Νικολάου, Α’ Αντιπρόεδρο Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας. 

Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζεται ο Νικολάου Μάρκος του Χαρίλαου. 

Η θητεία του Προέδρου και των μελών του παραπάνω συγκροτηθέντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης. 
Η ισχύς της παρούσης απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Read More »
Ο Μάρκος Νικολάου νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα και Κέρκυρας Ο Μάρκος Νικολάου νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα και Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Η ιστορική Αδελφότητα Πολυδροσιτών Θεσπρωτίας έκοψε τη βασιλόπιτά της

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019
 
Η ιστορική Αδελφότητα Πολυδροσιτών Θεσπρωτίας, με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε πριν 85 χρόνια, το 1934 με πρωτοβουλία του ιατρού Τάσου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Κατοχή, έκοψε τη βασιλόπιτά της. 
Πρόκειται για μια πολύ δραστήρια Αδελφότητα, που αυτή την περίοδο έχει ως πρόεδρο την ενεργητική εκπαιδευτικό Μαρία Λαμπρίδη. 
Το "φλουρί" έτυχε στον ταμία της Αδελφότητας, που επί πολλά χρόνια είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργο Τσόδουλο. 
 
Σκοποί της Αδελφότητας Πολυδροσιτών, τους οποίους εκπληρώνει, είναι: 
Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και συνεργασίας των απανταχού της γης Πολυδροσιτών, σε ζητήματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. 
Η κατασκευή και συντήρηση χρήσιμων για την κοινότητα έργων και η δραστηριοποίηση με κατεύθυνση την πολιτιστική άνοδο του χωριού, τη διάσωση της παράδοσης και διάδοση των ηθών και εθίμων καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 
Η ανάληψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για την σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των ξενιτεμένων Πολυδροσιτών μελών και μη του Συλλόγου. 
Η παρουσίαση καλλιτεχνικής δραστηριότητας με τη δημιουργία τμημάτων ερασιτεχνικού θεάτρου, χορωδίας, χορού (εθνικών χορών) μουσικής και εκθέσεων και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ως και πολιτιστικών συνεδρίων και σεμιναρίων. 
Η οργάνωση και παρουσίαση στην Αθήνα και στο χωριό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκδηλώσεων πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. 
Οι παραπάνω εκδηλώσεις δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Read More »
Η ιστορική Αδελφότητα Πολυδροσιτών Θεσπρωτίας έκοψε τη βασιλόπιτά της Η ιστορική Αδελφότητα Πολυδροσιτών Θεσπρωτίας έκοψε τη βασιλόπιτά της Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Επιτέλους, “μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι“ για την σύνδεση του ΒΙΟΠΑΘΕ στην Γκρίκα με την Εγνατία μέσω ανισόπεδου κόμβου

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019


Μια πονεμένη ιστορία που στην ουσία αφήνει ημιτελές ένα μεγάλο έργο για την περιοχή, δείχνει να παίρνει το τέλος της.

Ο λόγος για την σύνδεση του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας στην Γκρίκα Παραμυθιάς με την Εγνατία μεσώ ανισόπεδου κομβου, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα τόσο των ελάχιστων πλέον επιχειρήσεων που έχουν μεινει στο ΒΙΟΠΑΘΕ οσο και τον φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού.

Στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, θα συζητηθεί το θέμα::

Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή κτηματολογικών στοιχείων του έργου “Κατασκευή Α/Κ ΒΙΟΠΑΘΕ στη θέση Γκρίκα Θεσπρωτίας“.

Δειτε όλα τα θέματα της Θεσπρωτίας στην Ο.Ε της Π.Η.
Έγκριση πραγματοποίησης δαπανών και διάθεσης πιστώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, έτους 2019.
Έγκριση πραγματοποίησης δαπανών και διάθεσης πιστώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, έτους 2019 (δαπάνες μισθοδοσίας, εργοδοτικών εισφορών, κλπ).
Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσηςγιατην συνδρομή έτους 2019 στην ιστοσελίδα www.docman.gr (βιβλιοθήκη δημοσιονομικής νομοθεσίας), για τις ανάγκες της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, κατάρτιση των όρων της διακήρυξης και συγκρότηση της Επιτροπής διενέργειας του Συνοπτικού Διαγωνισμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας με τίτλο «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στη σχεδίαση και υλοποίηση των δράσεων του έργου “Integrating multimodal connections in the Adriatic-Ionian region – ADRIPASS”»
Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή κτηματολογικών στοιχείων των έργων “Κατασκευή Α/Κ ΒΙΟΠΑΘΕ στη θέση Γκρίκα Θεσπρωτίας” και “Βελτίωση κόμβου εισόδου πόλεως Ιωαννίνων στη θέση του υφιστάμενου Α/Κ με Εγνατία Οδό”».
Read More »
Επιτέλους, “μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι“ για την σύνδεση του ΒΙΟΠΑΘΕ στην Γκρίκα με την Εγνατία μέσω ανισόπεδου κόμβου Επιτέλους, “μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι“ για την σύνδεση του ΒΙΟΠΑΘΕ στην Γκρίκα με την Εγνατία μέσω ανισόπεδου κόμβου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Σχολεία αριστερών εγκεφάλων σε έναν κόσμο δεξιού εγκεφάλου - Του Τάσου Μώκα

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019
Επιμέλεια: Τάσος Μώκας, Εκπαιδευτικός, Λογοθεραπευτής s.i. Επιστημονικός υπεύθυνος Κιβωτού Εξέλιξης

Ο δεξιός εγκέφαλος διαδραματίζει το βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη νοημοσύνη. Είναι τόσος σημαντικός που έχει τοποθετηθεί ως βασικό στοιχείο της ιδιοφυΐας στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, του ανθρώπου του οποίου το όνομα έχει συνδυαστεί για το τι σημαίνει νοημοσύνη.
 
Ανάπτυξη.
Για να μιλήσουμε για τη σημασία του σωστού εγκεφάλου, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε το πώς ακριβώς αναπτύσσεται. 
Η Ayres είπε: «Ο εγκέφαλος είναι κυρίως μια αισθητήρια μηχανή επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι αισθανόμαστε τα πράγματα και παίρνουμε νόημα άμεσα από τις αισθήσεις. » 
Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά ετών της ζωής, μια ιδιαίτερα συγκεντρωμένη περίοδο ανάπτυξης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, η ανάπτυξη του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, έχει προτεραιότητα και κυριαρχεί στη λειτουργία. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά μας έχουν τόσες ενεργές φαντασίες. 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ανάπτυξη εξαρτάται κυρίως από την αισθητηριακή εισροή . Είναι και ο λόγος για τον οποίο το ενεργό παιχνίδι και το περιβάλλον με αισθητηριακή ποικιλία, είναι τόσο σημαντική. 
Όταν τα παιδιά περνούν το χρόνο τους τρέχοντας, πέφτοντας σε βρωμιές και παίζοντας με τη ζύμη, φαντάζονται έναν κόσμο πέρα ​​από αυτό που μπορούν να δουν, τότε δηλαδή και το δεξί ημισφαίριο αποκτά επιπλέον μάθηση και ανάπτυξη. Και εδώ θα ήθελα να προσθέσω, ότι αυτό γίνεται πολύ περισσότερο απ ‘ό, τι αν καθόταν, ακολουθώντας κανόνες και πειθαρχία.
 
Πλεονεκτήματα.
Θα μιλήσουμε για το δεξί ημισφαίριο τώρα λίγο περισσότερο. Φανταστείτε την καλύτερη εικόνα ενός εγκεφάλου με όλη τη γκρίζα πλευρά του. Στη συνέχεια, δεξιά κάτω από τη μέση τρέχει μια ευθύγραμμη ρωγμή. Αυτή η σχισμή είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.
Ενώ έχουν παρόμοια εικόνα και οι δύο όψεις, έχουν όμως διαφορετικές λειτουργίες. 
Το αριστερό τμήμα χρησιμοποιείται για πιο απλά, λογικά ή γραμμικά πρότυπα σκέψης. Το δεξί μας ημισφαίριο είναι πολύ πιο περίπλοκο. Ο δεξιός εγκέφαλος είναι γνωστός για το ρόλο του στη δημιουργία και τη φαντασία. 
Είναι το μέρος του εγκεφάλου που συνδέουμε με την κυριαρχία στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Αλλά κάνει και ακόμη περισσότερα. Το δεξί ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των συναισθημάτων, την επίλυση προβλημάτων, την κριτική σκέψη, τον χωρικό προσανατολισμό και τη διαίσθηση.
 
Δεξιά και καθυστερήσεις σε αισθητηριακά ερεθίσματα.
Με την ανάπτυξη του δεξιού ημισφαιρίου που εξαρτάται τόσο από την κίνηση και την αισθητηριακή εισροή, όσο και από το σχολικό περιβάλλον που λείπει σε αυτό το τμήμα, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε παιδιά που αγωνίζονται να αναπτύξουν τις δεξιότητες που παρέχει ο εγκέφαλος τους. 
Τα παιδιά (ενήλικες επίσης) με καθυστέρηση του δεξιού εγκεφάλου εμφανίζουν μια σειρά σημείων σε αρκετές διαφορετικές περιοχές. 
Συμπεριφορικά, δεν είναι πολύ λογικοί άνθρωποι και μπορεί να μην έχουν κοινωνική τακτικότητα, ή να είναι κατ ‘εξοχήν αντικοινωνικοί. Τείνουν να είναι αποδιοργανωμένοι, παρορμητικοί, εμμονικοί, αδιάφοροι ή να βαριούνται, ή / και ακατάλληλοι για κοινωνικές σχέσεις. 
Συναισθηματικά, εμφανίζουν αυθόρμητες εκρήξεις, ανησυχούν ή έχουν πολύ άγχος. 
Μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν καθώς δεν παρουσιάζουν πολύ ισχυρή γλώσσα του σώματος. 
Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν σκοτεινές και βίαιες σκέψεις ή έλλειψη ενσυναίσθησης. 
 
Μπορούν επίσης να παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα αισθητηριακών συμπτωμάτων που σχετίζονται με υπερευαισθησία, όπως μια υψηλή ανοχή στον πόνο, προτιμούν τα ήπια τρόφιμα ή είναι γενικά επιλεκτικοί για το φαγητό και δεν γνωρίζουν τις ισχυρές μυρωδιές. Ωστόσο, τείνουν να παρουσιάζουν υπερευαισθησία στον ήχο και την αφή, προτιμώντας να αποφεύγουν τις δυνατές περιοχές και να αγγιχθούν από άλλους ανθρώπους, ή είτε από ρούχα. Έτσι τελικά η κινητική τους λειτουργία να επηρεαστεί. Τείνουν να είναι αδέξιοι και νευρικοί, με κακή στάση του σώματος και χαμηλό μυϊκό τόνο.
 
Σχολεία αριστερού εγκεφάλου σε έναν κόσμο δεξιού εγκεφάλου.
Τα σχολεία είναι προσαρμοσμένα για την ανάπτυξη του αριστερού ημισφαιρίου. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δοκιμάσουν την πρόοδο των ανισοτήτων του αριστερού εγκεφάλου καλύτερα από ό, τι μπορούν να το κάνουν στο δεξιό εγκέφαλο. Και εμείς όμως εξακολουθούμε να διδάσκουμε τη μορφή που αναπτύχθηκε εδώ και πολύ καιρό. 
Στο παρελθόν, το εργατικό δυναμικό και η κοινωνία απαιτούσαν αριστερές σκέψεις. Οι θέσεις εργασίας κυριάρχησαν στην αγορά και οι άνθρωποι εργάστηκαν για ένα πιο ενιαίο όραμα εργασίας. 
 
Αλλά ο κόσμος μας τώρα είναι πολύ διαφορετικός. 
Οι άνθρωποι δημιουργούν τα δικά τους οράματα. Λόγω της μετατόπισης στην κοινωνία, μεγαλώνουμε μεν κυρίαρχα παιδιά με νόημα και σκέψη, τα στέλνουμε όμως σε κυρίαρχα σχολεία του αριστερού εγκεφάλου. 
Τα κυρίαρχα παιδιά με δεξιό ημισφαίριο ευδοκιμούν στο παιχνίδι και στην κίνηση για να μάθουν. 
Προσπαθούν με ολιστικούς τρόπους να μάθουν, με διάδραση και πολύ κίνηση. Όταν φυσικά τους ζητούν να εκτελούν σε έαν σχολείοπιο τυποποιημένο, μας έρχονται πίσω με διαγνώσεις όπως η ΔΕΠ-Υ και έτσι η μάθηση αμφισβητείται αρκετά. 
 
Η άλλη πρόκληση αυτής της κατάστασης είναι η συσσώρευση των παιδιών που απομένουν με υποανάπτυκτο δεξιό ημισφαίριο. 
Εκτός από το ότι είναι μια αισθητηριακή μηχανή, ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που χρειάζεται να γεμίζει διαρκώς, πράγμα που συνήθως δεν συμβαίνει. 
Δηλαδή φανταστείτε αυτό που δεν χρησιμοποιείται, παίρνει και πετάει τις νέες πληροφορίες, καθώς δεν έχει μάθει τον τρόπο να τις κρατά. 
Τα παιδιά που έχουν κυρίαρχο το αριστερό-εγκεφάλο χρειάζονται επίσης την ώθηση από τα δεξί τους ημισφαίριο για να αποφύγουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως και η καθυστερημένη ανάπτυξη του δεξιού εγκεφάλου. 
 
Ο Sally Goddard Blythe λέει: «Οι αλληλουχίες πληροφοριών όπως το αλφάβητο ή οι πίνακες πολλαπλασιασμού μπορούν να απομνημονευθούν εύκολα εάν μαθευτούν με κίνηση ή βυθιστούν σε έμμετρο ρυθμό ή τραγούδι. Το παιδί μπορεί να μην καταλάβει την έννοια αυτού που έχει μάθει, αλλά οι πληροφορίες αποθηκεύονται και είναι διαθέσιμες όταν χρειάζονται αργότερα». 
Ένα τέλειο παράδειγμα ενσωμάτωσης και συμπόρευσης αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου, είναι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της μάθησης.
Read More »
Σχολεία αριστερών εγκεφάλων σε έναν κόσμο δεξιού εγκεφάλου - Του Τάσου Μώκα Σχολεία αριστερών εγκεφάλων σε έναν κόσμο δεξιού εγκεφάλου - Του Τάσου Μώκα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 25χρονης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019


Στη σύλληψη μίας 25χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες προχθές, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 25χρονης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Σύλληψη 25χρονης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Η συμφωνία Μπερ Σεβά για τον αγωγό East Med -Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019

 
Η τελική συμφωνία επί του κειμένου της τετραμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας αναφορικά με την κατασκευή του East Med Gas Pipeline (EMGP) που επιτεύχθηκε στην Μπερ Σεβά, στο Ισραήλ, στις 20 Δεκεμβρίου 2018 αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην πορεία ωρίμανσης ενός έργου που όταν πρωτοδιατυπώθηκε το 2011 έμοιαζε περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρά με μία δυνητικά υλοποιήσιμη υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου. 
Η συμφωνία των τεσσάρων άμεσα εμπλεκόμενων κυβερνήσεων ενισχύθηκε από την παρουσία στην Μπερ Σεβά του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, κ. Φρίντμαν, ο οποίος και εξήρε τη σημασία του EMGP για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 
Ενδεχόμενη υλοποίηση αυτού του αγωγού εξυπηρετεί άλλωστε τη βασική στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές εξαγωγές αερίου και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δημοσίως το υποστήριξαν. 
Ο EMGP συνάδει απολύτως με τους δύο κεφαλαιώδεις στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής ασφάλειας. Μεταφέρει αέριο από μη ρωσικές πηγές παραγωγής και μέσω οδεύσεων που παρακάμπτουν ταυτόχρονα και τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και την Τουρκία, η αξιοπιστία του διαμετακομιστικού ρόλου της οποίας πλέον αμφισβητείται ανοικτά στις Βρυξέλλες. 
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν η συμφωνία τελικά δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία πρέπει να υποβληθεί πριν υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα κράτη έτσι ώστε να διασφαλισθεί η συμβατότητά της με το ενεργειακό δίκαιο ανταγωνισμού. 
Οι δυνητικοί όγκοι αερίου που θα μεταφερθούν από το έργο αυτό είναι τόσο σημαντικοί –υπολογιζόμενοι μεταξύ 10-20 ΔΚΜ έως το 2040– ώστε να επιβάλλουν την ενασχόληση της Επιτροπής a priori διευκολύνοντας έτσι την πιθανή του χρηματοδότηση τόσο από κοινοτικά προγράμματα επιχορηγήσεων όπως το Connect Europe Facility (CEF) όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ). 
Συνδυαστικά το CEF και η ΕΤΕ μπορούν να καλύψουν έως και το 50% της συνολικής δαπάνης κατασκευής. 
Η ενσωμάτωση της Ιταλίας ως χώρα προώθησης του East Med το 2017 και το προσωπικό ενδιαφέρον του Επιτρόπου Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, διασφάλισαν την περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου με 34,5 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση της βασικής μελέτης σκοπιμότητας (FEED: Front End Engineering & Design). 
Η μελέτη αυτή που θα συμπεριλαμβάνει λεπτομερή βαθυμετρικά στοιχεία καταγράφοντας την ακριβή δυνητική όδευση του αγωγού θα μας δώσει μια σαφέστερη εικόνα του πιθανού κόστους του έργου που αναμένεται να ξεπεράσει τα $7 δισ. 
Ωστόσο, εάν κάποιος προσθέσει στο κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού το χερσαίο δίκτυο από την Πελοπόννησο έως την Ηγουμενίτσα απ’ όπου θα ξεκινήσει ο υποθαλάσσιος ελληνοϊταλικός αγωγός «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» για να φτάσει τελικά στη Νότια Ιταλία, τότε το συνολικό κόστος του έργου είναι πιθανόν να ξεπεράσει και τα $12 δισ. 
Αυτό συνεπάγεται ότι το «Δίκτυο της Λεβαντίνης» θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ακριβότερο συγκριτικά μ’ ένα διπλό τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο. 
Συνεπώς, ίσως να μην αποτελέσει τη βέλτιστη εμπορική επιλογή για τους εξαγωγείς φυσικού αερίου της περιοχής εκτός εάν επιδοτηθεί σημαντικό τμήμα του κόστους κατασκευής του έργου από «θεσμικούς» επενδυτές και δημόσιους χρηματοδοτικούς οργανισμούς από την Ε.Ε. και δευτερευόντως από τις ΗΠΑ. 
Παραμένουν βεβαίως επιπρόσθετες σημαντικές παράμετροι γεωπολιτικού και οικονομικού ρίσκου που πρέπει να συνεκτιμηθούν. 
Η αντίδραση της Τουρκίας αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως έντονη ιδίως εν τη απουσία προοπτικής μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ενώ η απουσία οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου αποδυναμώνει περαιτέρω από γεωπολιτική άποψη το έργο. 
Ίσως η 4μερής να πρέπει να γίνει 5μερής, να συμπεριλάβει δηλαδή και την Αίγυπτο, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι γεωπολιτικοί δείκτες ρίσκου ενός τόσο κοστοβόρου και κατασκευαστικά δυσχερούς έργου. 
Για να γίνει ο αγωγός τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να διαθέτουν τόσο τα στρατιωτικά μέσα (που τα διαθέτουν) όσο και την πολιτική βούληση προστασίας του έργου σε όλες τις φάσεις υλοποίησής του και ιδίως στη φάση της κατασκευής. 
Για την αντιμετώπιση της τουρκικής αντίδρασης θα χρειαστεί η συγκρότηση μιας μικρής στρατιωτικής συμμαχίας για την προστασία του αγωγού. 
Είναι ασαφές κατά πόσο κάτι τέτοιο θα προβλέπεται στο δεσμευτικό κείμενο της Διακυβερνητικής όταν αυτό αποκαλυφθεί στην Κρήτη τον επόμενο μήνα. 
Ίσως απαιτηθεί η συνδυαστική αποτρεπτική ισχύς του ελληνικού (και ενδεχομένως του αιγυπτιακού) πολεμικού ναυτικού όπως και της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έτσι ώστε να κατασκευασθεί ο αγωγός με ασφάλεια. 
Εάν τελικά κατασκευαστεί ο EMGP θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο αγωγό του κόσμου που θα λειτουργεί σε βάθη κοντά και πέραν των 3 χλμ, αλλά το σημαντικότερο προβληματικό του σημείο εντοπίζεται στην αιτιολογημένη απροθυμία τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου να αντιμετωπίσουν το έργο ως την υπ’ αριθμόν ένα άμεση προτεραιότητά τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ως αναμενόμενη ημερομηνία υλοποίησης του έργου είναι το 2025. 
Γιατί; Γιατί πολύ απλά μόνο τότε θα έχει το Ισραήλ αέριο από τη β’ φάση παραγωγής του πεδίου Λεβιάθαν για να το δεσμεύσει υπέρ του EMGP. 
Τα υφιστάμενα υπό παραγωγή πεδία από τα οποία με βάση την ισχύουσα ισραηλινή νομοθεσία μπορεί να εξαχθεί αέριο, δηλαδή η πρώτη φάση παραγωγής του Λεβιάθαν και η δεύτερη φάση παραγωγής του Ταμάρ, έχουν ήδη δεσμευθεί προς εξαγωγή στα τερματικά της Αιγύπτου για όσο χρόνο φυσικά η επιλογή ενός ισραηλινοτουρκικού αγωγού παραμένει κλειστή για το Τελ Αβίβ. 
Ακόμη και το 2025 οι τότε διαθέσιμες από το Ισραήλ ποσότητες δεν θα επαρκούν για να καλύψουν και τα 20 ΔΚΜ/Ε, δηλαδή τη συνολική δυναμικότητα του EMGP. 
Θα είναι απαραίτητες ποσότητες και από την Κύπρο και ενδεχομένως από την Αίγυπτο ώστε να αυξηθεί η «bankability» του έργου. EMGP ή Ίνκτου το δίλημμα Ούτε η Κύπρος διαθέτει αυτή τη στιγμή επαρκείς ποσότητες για να στηρίξει από μόνη της τον EMGP, καθότι η παραγωγή του δικού της αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, μπορεί να δώσει μόλις 7ΔΚΜ/Ε από τα 20 ΔΚΜ/Ε που απαιτούνται για την «άνετη» χρηματοδότηση του EMGP. 
Eάν η Λευκωσία δέσμευε την Αφροδίτη για τον East Med θα έχανε την πολύ πιο άμεση, εύκολη και προσοδοφόρα επιλογή του να κατασκευάσει έναν αγωγό προς το αιγυπτιακό τερματικό του Ίνκτου και να υγροποιήσει εκεί το αέριό της προς εξαγωγή. Αυτό θα της έφερνε εισοδήματα μέσα στο 2023 και είναι κάτι που μπορεί να το κάνει σχεδόν από μόνη της, με το ρίσκο μιας τουρκικής αντίδρασης να είναι πολύ πιο περιορισμένο συγκριτικά με την προοπτική κατασκευής του East Med. 
Ο EMGP θα αρχίσει στην καλύτερη περίπτωση να δίνει στην Κύπρο μικρότερα έσοδα και μάλιστα 2-3 χρόνια μετά την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του τερματικού υγροποίησης στο Ίνκτου. Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακράς πορείας, μίας Οδύσσειας αλλά τουλάχιστον τον ερχόμενο Φεβρουάριο ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσει το καράβι τον δρόμο του προς την Ιθάκη… *Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΔΗ.ΚΟ.

Read More »
Η συμφωνία Μπερ Σεβά για τον αγωγό East Med -Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ Η συμφωνία Μπερ Σεβά για τον αγωγό East Med -Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Περ. Ηπείρου στις εκθέσεις FOODEXPO στην Αθήνα & BIT στο Μιλάνο

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019


Σας ενημερώνουμε ότι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ανταποκρινόμενο στις προσκλήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφάσισε να συμμετάσχει στις παρακάτω εκθέσεις:

Α) Στην Εμπορική Έκθεση Τροφίμων FOOD EXPO που διοργανώνεται 16 με 18 Μαρτίου 2019 στην Αθήνα. Η FOOD EXPO είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις τροφίμων στη Ν.Α. Ευρώπη, που καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θέλουν να εδραιωθούν στην εγχώρια αγορά και συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Καλούνται τα μέλη του Επιμελητηρίου, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τροφίμων και επιθυμούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι στην δράση ή να διανεμηθεί προωθητικό υλικό σε αυτή, από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, να προσκομίσουν στα γραφεία της Υπηρεσίας (Αγ. Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα) έως και την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, σχετικό διαφημιστικό υλικό των επιχειρήσεων τους, ή να δηλώσουν εγγράφως την συμμετοχή τους στο email: mitroa2@e-thesprotias.gr.

Β) Στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Β.Ι.Τ που διοργανώνεται 10 με 12 Φεβρουαρίου 2019 στο Μιλάνο. Η BIT – International Travel Exhibition 2019 είναι μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη που συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους tour operators της Ιταλίας, εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων, εξειδικευμένος bloggers αλλά και μεμονωμένους ταξιδιώτες από όλη τη χώρα που στόχο έχουν να ανακαλύψουν νέους προορισμούς.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτία θα επιδιώξει την υλοποίηση επιχειρηματικών συναντήσεων Β2Β με Ιταλικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Ελληνο - Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Θεσπρωτίας.

Καλούνται τα μέλη του Επιμελητηρίου, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού, έως και την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεση συμμετοχής τους στις επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β στο email: mitroa2@e-thesprotias.gr ή εάν επιθυμούν την διανομή προωθητικού υλικού στην έκθεση από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, να προσκομίσουν στα γραφεία της Υπηρεσίας (Αγ. Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα), σχετικό διαφημιστικό υλικό των επιχειρήσεων τους.

Οι ανωτέρω δράσεις προβολής παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του φορέα μας προς τα Τακτικά του Μέλη. Το κόστος μετακίνησης / διατροφής / διαμονής βαρύνει τους συμμετέχοντες.

Read More »
Συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Περ. Ηπείρου στις εκθέσεις FOODEXPO στην Αθήνα & BIT στο Μιλάνο Συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Περ. Ηπείρου στις εκθέσεις FOODEXPO στην Αθήνα & BIT στο Μιλάνο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ήπειρο

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019


Νομός Αρτης

Δ. Αρταίων: Καλλώνης Στράτος, λογιστής, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας.

Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων: Λύκος Χρήστος, συνταξιούχος.

Δ. Νικολάου Σκουφά: Σαπρίκης Ηλίας, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης και δραστηριοποιείται στο Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Αρτας.

Νομός Θεσπρωτίας

Δ. Ηγουμενίτσας: Δήμας Θεόδωρος (Δώρης), δημοτικός σύμβουλος, συνταξιούχος, εκλεγμένος στο ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας.

Δ. Σουλίου: Κούτσης Ηλίας, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας.

Δ. Φιλιατών: Ρέγκας Λαέρτης, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Νομός Ιωαννίνων

Δ. Βορείων Τζουμέρκων: Λεοντάρης Λεωνίδας, αρχιτέκτονας μηχανικός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, επικεφαλής Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, δημοτικός σύμβουλος.

Δ. Δωδώνης: Τόκας Τάσος, εκπαιδευτικός, εκλεγμένος στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δ. Ζίτσας: Λωρίδας Γιώργος, ειδικευόμενος γιατρός στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Δ. Κόνιτσας: Σδούκος Τάκης, κτηνοτρόφος, δημοτικός σύμβουλος.

Δ. Πωγωνίου: Καραγιάννης Πάνος, ιδιωτικός υπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος.

Νομός Πρεβέζης

Δ. Πρέβεζας: Αμάραντος Σταύρος, φαρμακοποιός, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας, δημοτικός σύμβουλος.

Δ. Ζηρού: Γείτονας Μενέλαος, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος.

Δ. Πάργας: Δέσκας Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος, εκπαιδευτικός, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας.
Read More »
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ήπειρο Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Συμπληρωματική κατανομή 1,4 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ στους δήμους της Ηπείρου

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019


Το ποσό των 1.363.230,85 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του έτους 2018, κατανέμεται συμπληρωματικά σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. 
Η συμπληρωματική κατανομή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αύξησης των πόρων, που εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. 
 
Πιο αναλυτικά, στους δήμους της Ηπείρου το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:
1.157.620,85 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών και
205.610,00 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και ειδικότερα δαπανών θέρμανσης.
Από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», κατανέμεται εφάπαξ συνολικό ποσό ύψους 1.157.620,85 ευρώ στους Δήμους της Ηπείρου, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών
γενικών δαπανών τους. 
 
Αναλυτικά -ανά δήμο- η κατανομή έχει ως εξής:
524.262,56 για τους δήμους της Π.Ε Ιωαννίνων
241.506,32 για τους δήμους της Π.Ε Άρτας
195.448,50 για τους δήμους της Π.Ε Πρέβεζας
196.403,47 για τους δήμους της Π.Ε Θεσπρωτίας
 
Π.Ε. Ιωαννίνων:
ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 26.850,57 ευρώ
ΔΩΔΩΝΗΣ: 39.133,20 ευρώ
ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 21.771,36 ευρώ
ΖΙΤΣΑΣ: 57.096,82 ευρώ
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 292.899,15 ευρώ
ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 34.317,70 ευρώ
ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 22.649,25 ευρώ
ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 41.827,14 ευρώ
 
Π.Ε. Άρτας:
ΑΡΤΑΙΩΝ: 152.164,12 ευρώ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ: 22.840,24 ευρώ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 26.786,76 ευρώ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ: 39.715,20 ευρώ
 
Π.Ε. Πρέβεζας:
ΖΗΡΟΥ: 45.066,82 ευρώ
ΠΑΡΓΑΣ: 42.385,47 ευρώ
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 107.996,21 ευρώ
 
Π.Ε. Θεσπρωτίας:
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: 118.678,21 ευρώ
ΣΟΥΛΙΟΥ: 37.308,34 ευρώ
ΦΙΛΙΑΤΩΝ: 40.416,92 ευρώ
 
Από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», κατανέμεται συνολικό ποσό ύψους 205.610,00 ευρώ σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών και κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους. 
 
Αναλυτικά -ανά δήμο- η κατανομή έχει ως εξής:
106.930,00 για τους δήμους της Π.Ε Ιωαννίνων
39.080,00 για τους δήμους της Π.Ε Άρτας
32.700,00 για τους δήμους της Π.Ε Πρέβεζας
26.900.00 για τους δήμους της Π.Ε Θεσπρωτίας
 
Π.Ε. Ιωαννίνων:
ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 2.580,00 ευρώ
ΔΩΔΩΝΗΣ: 3.770,00 ευρώ
ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 1.910,00 ευρώ
ΖΙΤΣΑΣ: 10.020,00 ευρώ
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 73.290,00 ευρώ
ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 4.570,00 ευρώ
ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 5.540,00 ευρώ
ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 5.250,00 ευρώ
 
Π.Ε. Άρτας:
ΑΡΤΑΙΩΝ: 25.690,00 ευρώ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ: 4.530,00 ευρώ
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 3.120,00 ευρώ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ: 5.740,00 ευρώ
 
Π.Ε. Πρέβεζας:
ΖΗΡΟΥ: 7.940,00 ευρώ
ΠΑΡΓΑΣ: 7.260,00 ευρώ
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 17.500,00 ευρώ
 
Π.Ε. Θεσπρωτίας:
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: 16.230,00 ευρώ
ΣΟΥΛΙΟΥ: 5.940,00 ευρώ
ΦΙΛΙΑΤΩΝ: 4.730,00 ευρώ.
Read More »
Συμπληρωματική κατανομή 1,4 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ στους δήμους της Ηπείρου  Συμπληρωματική κατανομή 1,4 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ στους δήμους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Σελίδες