Κάτσης: Τι δεν μας είπε ο κ. Γιόγιακας για τις συναντήσεις του στα Υπουργεία

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Κάτσης: Τι δεν μας είπε ο κ. Γιόγιακας για τις συναντήσεις του στα ΥπουργείαΤο τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τους Δημάρχους φιλιατών και Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησαν συναντήσεις σε μια σειρά από Υπουργεία. Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τον κ. Γιόγιακα, ο οποίος αρκέστηκε σε μια λακωνική δήλωση στο facebook όπου ανέφερε ότι «διάφορα τοπικά θέματα απασχόλησαν αυτές τις συναντήσεις».

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας τι συζητήθηκε για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας; Τέθηκε άραγε το ζήτημα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηγουμείτσας, η οποία υποτίθεται ότι ήδη θα είχε αποδοθεί σύμφωνα με τις εδώ και ένα χρόνο δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Πλακιωτάκη; Σε πιο στάδιο βρισκόμαστε σήμερα;

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό, συζητήθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης των μανταρινοπαραγωγών της Θεσπρωτίας, που την φετινή χρονιά είδαν το εισόδημα τους να εξαϋλώνεται εξαιτίας των τιμών που πούλησαν τα προϊόντα τους; Σχετικά με τους ιχθυοκαλλιεργητές και τις ενισχύσεις που τους έταξε αλλά δεν τους έδωσε το Υπουργείο στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τι ειπώθηκε άραγε; Γιατί ήδη μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Με τον κ. Πέτσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, μίλησαν για την χρηματοδοτική ενίσχυση των Δήμων της Θεσπρωτίας, ώστε να τρέξουν έργα που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, όπως έγινε με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Άνοιξε άραγε το θέμα των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση, σχετικά με τη διαχείριση του φράγματος Ραγίου και τις μεγάλες πλημμύρες του ποταμού Καλαμά;

Με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Λιβάνιο, συζήτησαν τα ζητήματα του περιφερειακού τύπου που ταλανίζουν επιχειρήσεις στο νομό μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ύπαρξη; Του έδωσαν την τραγική εικόνα που επικρατεί στη Θεσπρωτία, και το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην εστίαση, καθώς δύο στις τρεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο; Του είπαν για την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Θεσπρωτίας, οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, ο άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού; Τα γνωρίζει αυτά ο Πρωθυπουργός, και αν ναι τι κάνει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα;

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βούλτεψη τι ακριβώς συζητήθηκε;

Δυστυχώς απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δεν πήραν οι πολίτες της Θεσπρωτίας και ούτε πρόκειται να πάρουν. Και αυτό γιατί την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν τα προβλήματα που πνίγουν τη Θεσπρωτική κοινωνία και τη χώρα, την ενδιαφέρουν μόνο οι φωτογραφίες και τα βίντεο που φτιασιδώνουν επικοινωνιακά την απόλυτη διαχειριστική ανεπάρκεια, και τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών της επιλογών.
Read More »
Κάτσης: Τι δεν μας είπε ο κ. Γιόγιακας για τις συναντήσεις του στα Υπουργεία Κάτσης: Τι δεν μας είπε ο κ. Γιόγιακας για τις συναντήσεις του στα Υπουργεία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών - Στο επίκεντρο τα όμβρια των Συβότων

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών - Στο επίκεντρο τα όμβρια των ΣυβότωνΤην Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποίησαν συνάντηση στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Μήτσης και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος.

Κατά τη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση του έργου «Κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων στην Κοινότητα Συβότων», καθώς και σε αυτοδιοικητικά θέματα, που αφορούν στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Read More »
Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών - Στο επίκεντρο τα όμβρια των Συβότων Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών - Στο επίκεντρο τα όμβρια των Συβότων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Προσφορά και σκόπιμη αμφισβήτηση - Του Αντώνη Μπέζα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Προσφορά και σκόπιμη αμφισβήτηση -  Του Αντώνη ΜπέζαΗ συμπλήρωση των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός πως για ό,τι σοβαρό μπορεί να υπερηφανευθεί ο Ελληνισμός, την εκπαιδευτική, οικονομική ή επαναστατική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 18ου αιώνα έως την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό οφείλεται σε καθοριστικό βαθμό στην ουσιαστική συμβολή των Βλάχων.

Από τις τάξεις τους προήλθε μεγάλο μέρος των Ορθόδοξων ιεραρχών, των δασκάλων και λογίων, των πολεμιστών του γένους στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία αλλά και πλήθος από εμποροβιοτέχνες που στελέχωσαν τις ελληνορθόδοξες κοινότητες των αστικών κέντρων της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, μια σειρά από θέματα έχουν προκύψει κατά καιρούς από τα οποία θα εστιάσω στα τρία σοβαρότερα: Στην καταγωγή των Βλάχων και την ταυτότητά τους, τη λατινοφωνία τους και τον πολιτισμός τους.
Η καταγωγή και ταυτότητα των Βλάχων

Οι Βλάχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.

Πέρα όμως απ’ αυτό, μια σειρά από επιστήμονες έχουν παρουσιάσει τεκμηριωμένες απόψεις για την αυτοχθονία και τη διαχρονική παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερή του περιοχή. Οι θεωρίες περί ξεχωριστής εθνικότητας των Βλάχων στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία επιστημονική βάση και τις καλλιεργούσαν «στρατευμένοι» επιστήμονες και δήθεν προοδευτικοί διανοούμενοι με ιδιοτελείς σκοπούς. Ακόμα και σοβαροί Ρουμάνοι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν υπήρξε ποτέ κάθοδος των Βλάχων από τον Βορρά.

Μόνο ένας θεληματικά «τυφλός τον νουν» δεν θα αντιλαμβανόταν το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί για ακόμη μια φορά στις πλάτες των Βλάχων και το οποίο βρίσκεται σε έξαρση στην Αλβανία, εν’ όψει της επικείμενης απογραφής του πληθυσμού, με σκοπό την δημιουργία βλάχικης μειονότητας πέραν της ελληνικής. Οι Βλάχοι, δεν είναι ούτε το γραφικό υπόλειμμα του κτηνοτροφικού βίου, ούτε μουσειακό είδος, ούτε εξελληνισμένοι πληθυσμοί, ούτε μειονότητα ή εθνοτική ομάδα χειραγωγούμενη από επιτήδειους προστάτες, ούτε πολιτισμική ομάδα διχασμένη ανάμεσα στις εθνικές προπαγάνδες του 20ου αιώνα.

Οι Βλάχοι αποτελούν γνησιότατη έκφραση του Ελληνισμού, με τεράστια συνεισφορά στην οικοδόμηση της Ελληνικής πατρίδας. Και οι μαρτυρίες υπάρχουν παντού: Από τα προεπαναστατικά κινήματα μετά την Άλωση, τον πρώτο πρωθυπουργό της Ελλάδας – Βλάχο στην καταγωγή – Ιωάννη Κωλέττη, τα επιβλητικά δημόσια κτίρια των Αθηνών και τους επιφανείς εθνικούς ευεργέτες, μέχρι τους άγνωστους ήρωες των βλαχοχωριών που σκοτώθηκαν για την πατρίδα στους αγώνες των Ηπειρωτών και τα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα.

Η λατινοφωνία των Βλάχων

Η λεγόμενη «βλάχικη γλώσσα», δεν είναι μια ενιαία και «κανονική» γλώσσα. Είναι ένα σύνολο από τοπικές προφορικές διαλέκτους («φαρσεριώτικη», «μετσοβίτικη», «γραμμουστιάνικη» κλπ), που δεν είναι ομογενοποιημένες, διαφέρουν ακόμη και μεταξύ γειτονικών χωριών και διαμορφώθηκαν λόγω της μακραίωνης παρουσίας της ρωμαϊκής και βυζαντινής λατινοφωνίας στο χώρο της ελληνικής χερσονήσου. Λατινοφωνία Ελλήνων μαρτυρείται από την εποχή του Ιωάννη Λυδού, διοικητή της Βαλκανικής και χρονογράφου σύγχρονου του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ο οποίος αναφέρει ότι «…καίπερ Έλληνας εκ του πλείονας όντας, τη των Ιταλών φθέγγεσθαι φωνή».

Με απλά λόγια δημιουργήθηκαν επίκτητες διάλεκτοι στους αυτόχθονες πληθυσμούς, με λέξεις από την καθομιλουμένη τότε ελληνική γλώσσα που μιλούσαν οι ίδιοι και τη δημώδη λατινική που έφεραν οι κατακτητές. Όλες αυτές οι διάλεκτοι δεν υπήρξαν ποτέ γλώσσα ενός ξεχωριστού λαού ή κράτους των Βαλκανίων. Έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό λέξεων και δε διαθέτουν αλφάβητο και γραφή , αφού σε αντίθεση με άλλες λατινογενείς γλώσσες που έχουν γραπτά γλωσσικά μνημεία από τον 9ο αιώνα, η «κουτσοβλαχική» δεν παρουσίασε γραπτά μνημεία, παραχώρησε τη θέση της στην ελληνική γραμματεία και περιορίστηκε στην προφορική της και μόνο έκφραση.

Τα «βλάχικα» διατηρήθηκαν μόνο για ενδοσυνεννόηση και χρήση στον ιδιωτικό βίο, δεν έχουν πλαστικότητα στην έκφραση βαθύτερων και πολύπλοκων φιλοσοφικών και επιστημονικών νοημάτων και μεταδίδονταν στους νεότερους προφορικά γιατί οι Βλάχοι σαν Έλληνες ήταν δίγλωσσοι και χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά την ελληνική ως γραπτή γλώσσα για τις διοικητικές, εμπορικές, εκκλησιαστικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ετυμολογικόν Λεξικόν της Κουτσοβλαχικής Γλώσσης» του Κ. Νικολαΐδη (1909) περιλαμβάνει μόλις 6.657 λέξεις από τις οποίες οι 3.650 έχουν ελληνική προέλευση (πολλών η ετυμολογία ανάγεται στους ομηρικούς χρόνους), 2.605 λατινική, 185 σλάβικη, 150 αλβανική και οι υπόλοιπες 67 είναι άγνωστης προέλευσης. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, η ελληνική γλώσσα -που έχει γραπτή παράδοση 3.500 ετών- με τις διαλέκτους και τα ιδιώματά της διαθέτει σήμερα περισσότερες από 500.000 λέξεις, όσες περίπου και η αγγλική, παγκόσμια γλώσσα με τεράστιο κύρος.

Τα «βλάχικα» έχουν ήδη καταγραφεί και μελετηθεί επαρκώς από επιστήμονες όπως ο Αχιλλέας Λαζάρου, ο Αντώνης Μπουσμπούκης, ο Αντώνης Κολτσίδας, ο Τηλέμαχος Κατσουγιάννης, ο Νίκος Κατσάνης, ο Αστέριος Κουκούδης και άλλους γλωσσολόγους και ιστορικούς. Τίποτα δυστυχώς δεν μπορεί ν’ αναστρέψει την φθίνουσα πορεία τους διότι έπαψαν πλέον να είναι χρηστικά αφού διατηρήθηκαν στα απομονωμένα χωριά όσο υπήρχαν μόνιμοι κάτοικοι και η αστυφιλία όπως και οι μικτοί γάμοι επίσπευσαν την εξαφάνισή τους. Τελευταία επιχειρείται μία τεχνητή αναβίωσή τους με προσπάθειες «ομογενοποίησης» και εγγραμματισμού τους με χρήση του λατινικού και του ρουμάνικου αλφαβήτου και μεγαλεπήβολα σχέδια από νεόκοπες εταιρείες μελέτης, λες και οι προηγούμενοι επιστήμονες δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα!

Οι δύο κύριοι εκπρόσωποι της προσπάθειας να αναλυθούν και να σωθούν τα «βλάχικα», ο ρωμανιστής – βαλκανολόγος Αχιλλέας Λαζάρου και ο λατινιστής- γλωσσολόγος Αντώνης Μπουσμπούκης ποτέ δεν συνέστησαν τη συστηματική γραφή τους, σεβόμενοι την παράδοση της προφορικότητας, κυρίως από τη στιγμή που έπαψαν οι λόγοι της χρήσης τους!

Ο πολιτισμός (;) των Βλάχων

Το ιδεολόγημα περί πολιτισμού των Βλάχων είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο προπαγανδίζεται το ανιστόρητο επιχείρημα της ξεχωριστής εθνοτικής ομάδας, γιατί μέσα από αυτό «οικοδομείται» περίτεχνα η δακριτότητά τους από τον Ελληνισμό!

Είναι πασιφανές ότι ο πολιτισμός των Βλάχων είναι ο Ελληνικός πολιτισμός! Δεν υπάρχει κάποιο ξεχωριστό πολιτιστικό στοιχείο στους Βλάχους που να τους διαχωρίζει από τους υπόλοιπους Έλληνες. Δεν υπάρχουν υλικά και πνευματικά δημιουργήματα, σε οποιαδήποτε εποχή, δηλαδή δημιουργήματα στα Γράμματα, τις Τέχνες, τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις (ήθη και έθιμα), αλλά και στο σύστημα αξιών που να είναι διαφορετικά από εκείνα των υπόλοιπων Ελλήνων. Δεν υπάρχει αρχιτεκτονική βλάχικη, ούτε λογοτεχνία, ούτε 3 ποίηση, ούτε φιλοσοφία, ούτε τέχνη και βεβαίως δεν υπάρχει ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά.

Όλα τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Βλάχων, εκτός της επίκτητης λαλιάς, είναι ίδια με αυτά των υπολοίπων Ελλήνων, με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Ακόμη και η μουσική τους είναι όμοια με των γειτόνων τους ανά περιοχή. Το μόνο ξεχωριστό που διαθέτουν τα βλάχικα απλοϊκά δημοτικά τραγούδια είναι μια μουσικότητα αλλά και αυτή οφείλεται στην ελληνική και όχι στην «άκαμπτη» λατινική.

Καλλιεργήθηκαν επίσης και τέχνες για να εκφράζουν οι άνθρωποι τις έμφυτες δεξιότητές τους, η ξυλογλυπτική για τους άνδρες και η υφαντική για τις γυναίκες σε κοινωνίες απομονωμένες στα βουνά και έχουμε δείγματα υψηλής τέχνης σε αυτούς τους τομείς, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβαινε και στις άλλες περιοχές που δεν ήταν βλαχόφωνες αλλά ήταν αυτοσυντηρούμενες. Όταν λοιπόν ακούμε τον όρο «ο πολιτισμός των Βλάχων» καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί σίγουρα κάτι άλλο κρύβεται από πίσω του!

* Ο Αντώνης Μπέζας είναι πρώην υφυπουργός και βουλευτής και πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ
Read More »
Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Προσφορά και σκόπιμη αμφισβήτηση - Του Αντώνη Μπέζα Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Προσφορά και σκόπιμη αμφισβήτηση -  Του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

1496 νέα κρούσματα, 17 νεκροί και 284 διασωληνωμένοι

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
1496 νέα κρούσματα, 17 νεκροί και 284 διασωληνωμένοιΑναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 1496 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 167549, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6073 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53600 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

284 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 202 (71.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6034 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3547 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
1496 νέα κρούσματα, 17 νεκροί και 284 διασωληνωμένοι 1496 νέα κρούσματα, 17 νεκροί και 284 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Νέο κρούσμα στη Θεσπρωτία | 23 σε όλη την Ήπειρο

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Νέο κρούσμα στη Θεσπρωτία | 23 σε όλη την ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
Π.Ε. Άρτας 3
Π.Ε. Θεσπρωτίας 1
Π.Ε. Ιωαννίνων 19
Π.Ε. Πρέβεζας 0
Read More »
Νέο κρούσμα στη Θεσπρωτία | 23 σε όλη την Ήπειρο Νέο κρούσμα στη Θεσπρωτία | 23 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Γιόγιακας: Επιλέγουμε να αναμετρηθούμε με βαρίδια που κρατάνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθηλωμένη

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Γιόγιακας: Επιλέγουμε να αναμετρηθούμε με βαρίδια που κρατάνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθηλωμένη«Επιλέγουμε να αναμετρηθούμε με βαρίδια που κρατάνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθηλωμένη. Και αφήνουμε τις μάχες οπισθοφυλακής σε εκείνους που δε θέλουν ή δε μπορούν να καταλάβουν ότι η πραγματικότητα τούς έχει ξεπεράσει…», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της ομιλίας του για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής και την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε ότι με τη στάση της η αντιπολίτευση υποτιμά το πρόβλημα της παραβατικότητας, βρίσκεται σε απόσταση από τη θετική υποδοχή των αλλαγών από την κοινωνία και καταφεύγει σε «αραχνιασμένα» ιδεολογήματα της Μεταπολίτευσης. Υπογράμμισε επίσης ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των εργαζομένων στα ΑΕΙ και της ποιότητα του έργου τους, για τους υποψήφιους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα έλεγα ότι η στάση της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή είχε τρία βασικά χαρακτηριστικά:
Το ένα είναι ότι παρατηρείται μια αδυναμία κατανόησης της πραγματικής κατάστασης, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το πρόβλημα της ανομίας και της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια.
Το δεύτερο είναι ότι οι θέσεις της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές δεν απηχούν τη θετική γνώμη των περισσότερων πολιτών.
Η κοινωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμφανίζεται πιο ώριμη από τα κόμματα…

Και αυτό δεν προξενεί εντύπωση, αν κρίνει κανείς από το τρίτο στοιχείο της στάσης της αντιπολίτευσης:
το ότι κατέφυγε ξανά σε εύκολα, απλουστευτικά και ξεπερασμένα στερεότυπα:
την αστυνομία ως κρατικό μηχανισμό καταστολής και μόνο,
τις κάμερες ως το μέσο που η κρατική εξουσία χρησιμοποιεί δόλια για την επιτήρηση,
τη σύγχυση της αυθαιρεσίας με την ελευθερία,
την ανοχή στην ανομία,
το κράτος που πρέπει να χρηματοδοτεί χωρίς να αξιολογεί,
την ελάχιστη προσπάθεια και τον εξισωτισμό προς τα κάτω,

Υποβάθμιση των προβλημάτων, σε απόσταση από την κοινωνία, με «αραχνιασμένα» ιδεολογήματα της Μεταπολίτευσης.
Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κρύβονται πίσω από τα επιχειρήματα κατά των αλλαγών.

Ακούστηκαν υπερβολές.
Ότι οι Ομάδες Προστασίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι «χτύπημα» στη Δημοκρατία.
Λες και δεν είναι χτύπημα στη Δημοκρατία οι μειοψηφίες που επιβάλλονται με τη βία.
Ότι η πλειονότητα διαφωνεί.
Λες και η Σύνοδος των Πρυτάνεων δε συμφωνεί με την ελεγχόμενη είσοδο ή με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Και ότι οι δεν υπάρχει θετική υποδοχή των αλλαγών από την κοινωνία.
Ακούστηκε ότι θα έχουμε αστυνομικά τμήματα στα πανεπιστήμια.
Έτσι βάφτισαν τα Κέντρα Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων, που έχουν άλλο σκοπό και θα στελεχώνονται και από υπαλλήλους των ΑΕΙ.
Ακούστηκαν επίσης υπερβολές για καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και «κατασκοπευτικό καπιταλισμό».
Λες και δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Πέρα από τις υπερβολές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρξαν και κάποια επιχειρήματα που μοιάζουν λογικά και στέρεα, αλλά δεν είναι.
Ότι έρχονται τα πάνω – κάτω, ενώ μόλις το 0,1% της εγκληματικότητας καταγράφεται στα πανεπιστήμια.
Παραβλέπεται ωστόσο ότι δεν είναι ζήτημα έκτασης, αλλά έντασης της παραβατικότητας.
Ότι, ακόμα και εάν αφορά λίγα, συγκεκριμένα πανεπιστήμια, πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτά.
Παραβλέπεται ότι τα περιστατικά που καταγράφονται είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά.
Λέγεται επίσης ότι, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τους συντελεστές βαρύτητας, αυξάνεται η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων.
Λες και στα ιδιωτικά κολέγια φοιτούν κυρίως οι μαθητές που δεν πέρασαν, και όχι εκείνοι που θέλουν και μπορούν να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν, εκεί που επιθυμούν.
Ή ότι οι πιο φτωχοί μαθητές είναι και οι χειρότεροι μαθητές, πράγμα που δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία.
Ακούσαμε, ακόμα-ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι κακώς τα λεφτά πάνε σε προσωπικό ασφαλείας και όχι σε «πραγματικές» ανάγκες.
Λες και οι ελευθερίες έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας δεν είναι αναγκαίες για την ευημερία των πανεπιστημίων.
Ελευθερίες που σήμερα παραβιάζονται κατά τη βούληση των ολίγων – περιθωριακών ομάδων που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους…

Όλη αυτή η κριτική, κυρίες και κύριες συνάδελφοι, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.
Είναι η κριτική που, σε κάθε απόπειρα να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα, ορθώνει την άρνηση, τη στασιμότητα, τα ημίμετρα.
Όμως οι περισσότεροι συμπολίτες μας - μεταξύ αυτών οι περισσότεροι φοιτητές - κατανοούν γιατί οι αλλαγές που προτείνονται μπορούν να κάνουν καλύτερα τα πράγματα:
καλύτερα για τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και για την ποιότητα της δουλειάς τους,
καλύτερα για τους υποψήφιους και τους ενεργούς φοιτητές καθώς και τις οικογένειές τους,
καλύτερα για την κοινωνία και την οικονομία μας.

Καταλαβαίνουν γιατί οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής δίνουν τη δυνατότητα στις εκπαιδευτικές μονάδες να ανεβάσουν το επίπεδο των σπουδών και το βάρος του πτυχίου.
Να διεκδικήσουν καλύτερη χρηματοδότηση.
Να διαχειριστούν πιο αποδοτικά προσωπικό, φοιτητές και υποδομές.
Να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερες θέσεις στις διεθνείς αξιολογήσεις.

Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής αυξάνουν τις πιθανότητες ο μαθητής να σπουδάσει ένα αντικείμενο που επιθυμεί.
Να ολοκληρώσει τις σπουδές του και πάρει ένα πτυχίο με αντίκρισμα.
Αυξάνει, δηλαδή τις πιθανότητες να πιάσει τόπο η δική του προσπάθεια, και τα χρήματα που έχει διαθέσει η οικογένειά του.
Η πρόβλεψη ορίων φοίτησης βοηθά επίσης στο να μειωθεί αλλά και να έχει αποτέλεσμα η οικογενειακή δαπάνη για τη φοίτηση.
Αλλά και τα πανεπιστήμια να κάνουν τον σχεδιασμό τους με βάση τους πραγματικούς, τους ενεργούς φοιτητές, αξιοποιώντας πιο αποδοτικά το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές τους.
Οι προβλέψεις για την ασφάλεια και την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων δίνουν στην ουσία το ακριβώς αντίθετο από αυτό για το οποίο επικρίνονται:

Περισσότερη ελευθερία!
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να είναι και να αισθάνονται ελεύθερα να κινηθούν, να εκφραστούν, να εργαστούν.
Χωρίς να απειλείται η σωματική ακεραιότητα ή η αξιοπρέπειά τους.
Χωρίς να καταστρέφεται περιουσία σε βάρος της διδασκαλίας και της έρευνας και, φυσικά, σε βάρος των φορολογουμένων.
Γιατί εκεί που η ασφάλεια χωλαίνει, η ελευθερία ακρωτηριάζεται!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτά που συμβαίνουν σε πανεπιστήμιά μας είναι άλλη μια αρνητική απόκλιση από αυτά που ισχύουν στο εξωτερικό.
Γι’ αυτό ας μην υποκρινόμαστε:
οι ειδικές καταστάσεις επιβάλουν ειδική αντιμετώπιση.
Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν εγγυημένες λύσεις.
Υπάρχουν όμως λύσεις που αξίζει να δοκιμάσουμε.
Που τις εφαρμόζουμε και τις αξιολογούμε, για δούμε τί θα κρατήσουμε, τι θα απορρίψουμε, τι θα αλλάξουμε.
Έχουμε γνώση των επιχειρησιακών προκλήσεων που φέρνει η παρουσία ενός σώματος ασφαλείας στα πανεπιστήμια.
Έχουμε γνώση της αναμενόμενης βίαιης αντίδρασης των ακραίων ομάδων που θίγονται από την παρουσία αυτή.
Αλλά και της πιθανής εκμετάλλευσής της από πολιτικές δυνάμεις.
Που ίσως εύχονται ενδόμυχα το εγχείρημα να αποτύχει.

Εμείς θέλουμε να πετύχει.
Γιατί έτσι θα δώσουμε δίνουμε αξία σε όσους, παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους…
Γιατί έτσι η διαχείριση θεμάτων, όπως είναι η επιλογή φοιτητών και η ασφάλεια, θα μπορεί στο μέλλον να περάσει στα πανεπιστήμια.
Επιλέγουμε να αναμετρηθούμε με βαρίδια που κρατάνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθηλωμένη.
Και αφήνουμε τις μάχες οπισθοφυλακής σε εκείνους που δε θέλουν ή δε μπορούν να καταλάβουν ότι η πραγματικότητα τούς έχει ξεπεράσει…


Read More »
Γιόγιακας: Επιλέγουμε να αναμετρηθούμε με βαρίδια που κρατάνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθηλωμένη Γιόγιακας: Επιλέγουμε να αναμετρηθούμε με βαρίδια που κρατάνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθηλωμένη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας σήμερα Τετάρτη

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας σήμερα ΤετάρτηΚαλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 10 Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00’ για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω ένα και μοναδικό θέμα :

ΘΕΜΑ
Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας οικονομικού έτους 2021
-Εισηγητές: α) Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.
β) Ανθίππη Λουκά - Προϊσταμένη Δ/νσης Οικονομικών.

Επίσης, καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 10 Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00’ με τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 86/2020 απόφασή της σχετικά με την αίτηση Πανάγιως ΤΑΤΣΑΚΗ χα. Νικολάου ΤΑΤΣΑΚΗ και λοιπών πέντε κληρονόμων Νικολάου ΤΑΤΣΑΚΗ για καθορισμό τιμής μονάδος αποζημίωσης των ιδιοκτησιών τους, με εξώδικο συμβιβασμό, στην 3η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου Ηγουμενίτσα
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 1/2021 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Εξουσιοδότηση Δημάρχου για υπογραφή Συμβολαιογραφικών Πράξεων.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Επανεξέταση των με αριθμ. αποφάσεων 12/2021 και 14/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου περί έκφρασης γνώμης επί των ΜΠΕ δραστηριότητας «Φ/B Πάρκα στην Τ.Κ. Σπαθαραίων Δ.Ε. Μαργαριτίου Δήμου Ηγουμενίτσας ΠΕ Θεσπρωτίας” στις θέσεις «Κοκκινόχωμα 1» και «Ξενές» με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας την εταιρεία «ABO WIND A.G.» ύστερα από την επιστολή που υπογράφεται από τριάντα (30) κατοίκους της κοινότητας Σπαθαραίων και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1125/1-2-2021 ανάκληση γνώμης του προέδρου της κοινότητας Σπαθαραίων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (κατηγορία Α2, ομάδα 3η , α/α 4): «Λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Πλαταριάς, στη Δ.Ε. Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας την εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Α.Ε.».
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Έγκριση χωροθέτησης και κατασκευής μνημείου στην κοινότητα Συβότων, προς τιμήν των Υδραίων Ναυτών.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Έγκριση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση σεισμών στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Συγκρότηση Επιτροπής Αδελφοποιήσεων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Αποδοχή παραίτησης μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” και αντικατάστασή του.
-Εισηγήτρια: Τσώτου Βασιλική - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 50/2020 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου και αντιπροσωπίας της Harley-Davidson Club Hellaς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην παραλία Δρεπάνου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Μαρτίνης Δονάτος – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.
Read More »
Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας σήμερα Τετάρτη Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας σήμερα Τετάρτη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Eurobank: Απένειμε και φέτος διαδικτυακά τα βραβεία σε 29 αριστούχους στην Ήπειρο

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Eurobank: Απένειμε και φέτος διαδικτυακά τα βραβεία σε 29 αριστούχους στην Ήπειρο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαδικτυακά βράβευσε η Eurobank τους 867 αριστούχους για το εκπαιδευτικό έτος 2019 – 2020, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», καθώς λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες τελετές βράβευσης σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Eurobank προχώρησε στην ηλεκτρονική αποστολή των βραβείων, τιμώντας τους φετινούς αριστούχους που διακρίθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά την μακρόχρονη απουσία από τη δια ζώσης διδασκαλία.

Τα βραβεία εστάλησαν με QR Code που μπορούσαν να σαρώσουν (scan) για να τα δουν τρισδιάστατα, να φωτογραφηθούν με αυτά και να τα μοιραστούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, μέσω των social media.

Το μεγαλύτερο και μακροβιότερο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έγινε συνώνυμο της επιβράβευσης της προσπάθειας και της αριστείας, συμπληρώνει 18 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας και συνεχίζει να αυξάνει τον συνολικό αριθμό των βραβευθέντων που φέτος ανέρχονται πλέον σε 19.453.

Το Πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» αναδεικνύει το σεβασμό της Τράπεζας σε αξίες όπως η γνώση και η αριστεία και συμβάλλει στην αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της Παιδείας στην ατομική ολοκλήρωση και τη συλλογική πρόοδο.

Απευθύνεται στους αποφοίτους που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -πάνω από 18.000 μόρια- σε κάθε ένα από τα 1.760 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Η κατανομή των αριστούχων ανά νομό : N. Αιτωλοακαρνανίας 18, Ν. Αργολίδας 9, Ν. Αρκαδίας 9, Ν. Άρτας 6, Ν. Αττικής 288, Ν. Αχαΐας 29, Ν. Βοιωτίας 10, Ν. Γρεβενών 2, Ν. Δράμας 7, Ν. Δωδεκανήσου 13, Ν. Έβρου 10, Ν. Εύβοιας 17, Ν. Ευρυτανίας 2, Ν. Ζακύνθου 3, Ν. Ηλείας 11, Ν. Ημαθίας 13, Ν. Ηρακλείου 30, Ν. Θεσπρωτίας 4, Ν. Θεσσαλονίκης 90, Ν. Ιωαννίνων 17, Ν. Καβάλας 10, Ν. Καρδίτσας 12, Ν. Καστοριάς 6, Ν. Κερκύρας 7, Ν. Κεφαλληνίας 1, Ν. Κιλκίς 5, Ν. Κοζάνης 11, Ν. Κορινθίας 11, Ν. Κυκλάδων 10, Ν. Λακωνίας 9, Ν. Λάρισας 30, Ν. Λασιθίου 5, Ν. Λέσβου 13, Ν. Λευκάδας 1, Ν. Μαγνησίας 20, Ν. Μεσσηνίας 12, Ν. Ξάνθης 6, Ν. Πέλλας 14, Ν. Πιερίας 12, Ν. Πρέβεζας 5, Ν. Ρεθύμνου 7, Ν. Ροδόπης 4, Ν. Σάμου 1, Ν. Σερρών 16, Ν. Τρικάλων 14, Ν. Φθιώτιδας 9, Ν. Φλώρινας 2, Ν. Φωκίδας 2, Ν. Χαλκιδικής 7, Ν. Χανίων 11, Ν. Χίου 6.

Η Eurobank, παραμένει επί 18 χρόνια πιστή στην επιλογή της να επενδύει στην Παιδεία και τη νέα γενιά και να επιβραβεύει τους νέους της χώρας που επιλέγουν τον απαιτητικό δρόμο της γνώσης προκειμένου να κατακτήσουν αρχικά το στόχο τους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να εξελιχθούν στη μετέπειτα ζωή τους.

Πολλοί από τους αριστούχους όλων αυτών των χρόνων έχουν διακριθεί και στην επαγγελματική τους δραστηριότητα αποδεικνύοντας πως η αριστεία θέτει ισχυρές βάσεις που συντροφεύουν τους αποφοίτους στη ζωή τους.

Η αναγνώριση του προγράμματος από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο μέσω των τελετών βράβευσης που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, παρουσία των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών των αριστούχων, η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική για την επιτυχία των παιδιών.

Η Διοίκηση και τα στελέχη της Eurobank ευχαριστούν όλα τα παιδιά που συνεχίζουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να επενδύουν στην Παιδεία και εκφράζουν την αναγνώριση και τον θαυμασμό τους γιατί με την επιμονή, την υπομονή και το ήθος τους αποτελούν συνώνυμο της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Read More »
Eurobank: Απένειμε και φέτος διαδικτυακά τα βραβεία σε 29 αριστούχους στην Ήπειρο Eurobank: Απένειμε και φέτος διαδικτυακά τα βραβεία σε 29 αριστούχους στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Τέλος εποχής για τους ανταποκριτές ΟΓΑ στο δήμο Σουλίου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Τέλος εποχής για τους ανταποκριτές ΟΓΑ στο δήμο ΣουλίουΟ Δήμος Σουλίου ενημερώνει τους δημότες του, πως σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 17915/19-1-2021 απόφαση του Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ, παύεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων των Ανταποκριτών ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ του Δήμου Σουλίου σε θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών των ασφαλισμένων.

Η παύση τους οφείλεται στην έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της Τοπικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, στην οποία οι ασφαλισμένοι από εδώ και στο εξής θα απευθύνονται εκεί.

Η Δημοτική Αρχή, ευχαριστεί όλους τους Ανταποκριτές ΟΓΑ – e-ΕΦΚΑ του Δήμου Σουλίου, οι οποίοι μέχρι πρότινος συνέβαλαν στην άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων πρώην ΟΓΑ.

Στοιχεία επικοινωνίας νέας Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ:
Τηλ: 26665 0 24109
e-mail: tdthespr@efka.gov.gr
Δ/νση: Δημοκρατίας 1, Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας
Read More »
Τέλος εποχής για τους ανταποκριτές ΟΓΑ στο δήμο Σουλίου Τέλος εποχής για τους ανταποκριτές ΟΓΑ στο δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

85 πρόστιμα για μάσκα και μετακίνηση - Λουκέτο σε ψησταριά

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
85 πρόστιμα για μάσκα και μετακίνηση - Λουκέτο σε ψησταριάΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (09-02-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (85) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(60) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ ως εξής:
· (15) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (26) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (14) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(19) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις με την επιβολή (17) προστίμων των (300) ευρώ και (2) προστίμων των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
· (7) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (2) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, (3.000) ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψησταριά), με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση -5- πελατών εντός του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο (300) ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
85 πρόστιμα για μάσκα και μετακίνηση - Λουκέτο σε ψησταριά 85 πρόστιμα για μάσκα και μετακίνηση - Λουκέτο σε ψησταριά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Το πρόγραμμα λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου Σουλίου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Το πρόγραμμα λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου ΣουλίουΣε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 55/100/05-02-2021 απόφασης Δημάρχου σας ενημερώνουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Σουλίου κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 08/02/2021 έως και Παρασκευή 12/02/2021 θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το συνημμένο πλάνο εργασίας εκάστοτε οργανικής μονάδας του Δήμου και συγκεκριμένα:

Read More »
Το πρόγραμμα λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου Σουλίου Το πρόγραμμα λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Παρατείνονται τα μέτρα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα - Παραμένει κλειστό το Μαυρομάτι

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021
Παρατείνονται τα μέτρα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα - Παραμένει κλειστό το ΜαυρομάτιΜέχρι τις 22 Φεβρουαρίου παρατείνονται τα μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παραμένει σε ισχύ η διέλευση 750 ατόμων σε ημερήσια βάση, η υποχρέωση για αρνητικό τεστ πριν την είσοδο στην Ελλάδα και η καραντίνα μετά την έλευση στην χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι η διέλευση είναι δυνατή μόνο από το Μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, καθώς τα σύνορα σε Μαυρομάτι και Κρυσταλλοπηγή, παραμένουν κλειστά.
Read More »
Παρατείνονται τα μέτρα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα - Παραμένει κλειστό το Μαυρομάτι Παρατείνονται τα μέτρα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα - Παραμένει κλειστό το Μαυρομάτι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Σελίδες