Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι


Αγαπητοί συνασθενείς, φίλοι και φίλες,
Η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα από τα συνηθέστερα νευρολογικά νοσήματα της εποχής μας. Η νόσος προκαλεί δυσλειτουργίες και προβλήματα στην φυσική κατάσταση, στον οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και ψυχολογικό τομέα. Είναι βαριά πάθηση του νευρικού συστήματος και προσβάλλει τις νεαρές και παραγωγικές ηλικίες επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών.
Στην χώρα μας οι ασθενείς με σκπ υπολογίζονται στους 22000 περίπου ένας αριθμός που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται δυστυχώς…. 
 Στην Θσπρωτία ο αριθμός των ασθενών με σκπ είναι περίπου 250 άτομα.
Το 2017 περίπου 20 άτομα αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον σύλλογο μας με σκοπό την συνεργασία με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς σωματεία και συλλόγους για την προώθηση των προβλημάτων των ασθενών. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση στην πολιτεία και κοινωνία με την οργάνωση εκδηλώσεων , σεμιναρίων τοπικών και πανελλήνιων ή διεθνών για την ανταλλαγή απόψεων, εκδρομών αναψυχής, ειδική γυμναστική που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πασχόντων, εκπαιδευτικές επιμορφωτικές δραστηριότητες και ο πιο σημαντικός μας σκοπός η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του συλλόγου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και καθημερινά.
Το πρώτο μας αίτημα ήταν η στελέχωση του νοσοκομείου Φιλιατών με νευρολόγο . ίσως είμαστε από τα λιγοστά αν όχι το μοναδικό περιφερειακό νοσοκομείο που αυτή την στιγμή λειτουργεί με 2 νευρολόγους ο ένας μάλιστα μόνιμος και θα επιδιώξουμε και την μονιμοποίηση του δεύτερου. Καταφέραμε με αίτημα μας στον Διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Τσουρά και πριν από λίγες μέρες λειτουργεί ιατρείο για τους ασθενείς με σκπ για τις ανάγκες τους σε θεραπείες.
Σαν ασθενείς καθημερινά αντιμετωπίζουμε προβλήματα στις υγιειονομικές επιτροπές όπου αποδίδονται τα ποσοστά αναπηρίας όπου σενεχώς κόβουν παροχές. Η σκπ είναι μια περίεργη ασθένεια….την μια μέρα μπορεί να αισθάνεσαι καλά και να τύχει να περάσεις από επιτροπή ΚΕΠΑ οπότε μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας και μετά από 2 μέρες να μην μπορείς να κουνηθείς.
Για αυτό επανηλλειμένως ζητάμε σε συνεργασία και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με σκπ όπου ο σύλλογος μας ανήκει…. το ποσοστό αναπηρίας για τους ασθενείς με σκπ να ξεκινά από 50 % και πάνω και όχι από 37% που ισχύει τα τελευταία χρόνια.
Ζητάμε την μηδενική συμμετοχή μας σε φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, φυσιοθεραπείες, ιατρικών βοηθημάτων όπως αμαξίδιων βακτηρίων κλπ….
Προβλήματα έχουμε στην προσβασιμότητα σε δημόσια κτήρια , σε θέσης παρκινγκ , σε παραλίες. Ασθενείς που κυκλοφορούν με αμαξίδιο αναγκάζονται να παρακαλέσουν για να περάσουν ή για να τους βοηθήσουν να ανέβουν….Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μένουν στο σπίτι καθώς δυσκολεύονται να κυκλοφορίσουν….
Είμαστε πολλοί είμαστε παντού και το σύνθημά μας είναι: η ΣΚΠ δεν μας σταματά.

Βασίλης Γεώργου
Πρόεδρος του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας 
Read More »
Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Φίλες και φίλοι
Ύστερα από τρία δύσκολα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η πανδημία μας στέρησε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα όπως η σημερινή, φέτος οι υγειονομικές συνθήκες επιτέλους επιτρέπουν να ξανασυναντηθούμε.
Με την ελπίδα λοιπόν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο, όχι μόνο από το 2022, αλλά και από τα αμέσως προηγούμενα δύσκολα χρόνια, σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.
Όλοι ελπίζουμε τα δύσκολα να είναι πλέον πίσω μας και από εδώ και πέρα να έχουμε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε ένα δρόμο ομαλότητας, προόδου και ανάπτυξης.
Επιτρέψτε μου όμως να πω, ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι αυτονόητος και δεδομένος, λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης μας επηρεάζουν ακόμη, η ραγδαία αύξηση των τιμών στον ενεργειακό τομέα είναι παρούσα, η κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού μας προβληματίζει.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σοβαροί οικονομικοί αναλυτές, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί από την περίοδο της πανδημίας, καθώς και η μείωση της παραγωγής, δημιουργούν τις συνθήκες για την επικράτηση ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Η ύφεση αυτή προφανώς επηρεάζει και την Ελλάδα, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Για το λόγο αυτό, το κράτος πρέπει να ασκήσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες πολιτικές στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει, ότι τα τελευταία χρόνια το κράτος έλαβε σοβαρά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η ανάσχεση των δραστηριοτήτων λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να συνεχιστούν όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Αλλά από αναπτυξιακής πλευράς, τα μέτρα αυτά εξάντλησαν τα όριά τους και πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές χρηματοδότησης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή της ύφεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η διασφάλιση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα, για τη χορήγηση δανείων με δίκαιους όρους και κυρίως με χαμηλό επιτόκιο.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι για χρόνια στηρίξαμε όλοι μας το τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαίωσή του από το υστέρημά μας και ήρθε η στιγμή να υπάρξει ανταπόδοση για όλους.
Όσο και αν φαίνεται δύσκολο σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.
Η αξιοποίηση των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας και με απλές διαδικασίες αποτελεί μια ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση.
Ακόμη θα πρέπει να επανεξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής των συνεταιριστικών τραπεζών στις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να απορροφηθούν πιο άμεσα οι πόροι, που θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.
Το κράτος επίσης πρέπει να βλέπει τη μικρομεσαία επιχείρηση ως σύμμαχο στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, περαιτέρω στοχευμένες φοροελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης ή η μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, θα συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο αποτελεί το ισχυρό όπλο και την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Αλλά και ο οριζόντιος εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους θα συνεισφέρει σημαντικά προς την ίδια κατεύθυνση.
Κανένας δεν είναι αντίθετος στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι επιχειρήσεις πρώτες απ’ όλους είναι αυτές που επιθυμούν καλοπληρωμένους εργαζόμενους, γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ικανοποίησή τους μέσα σε ένα υγιές και αποτελεσματικό εργασιακό περιβάλλον.
Για το λόγο αυτό καλωσορίσαμε όλες τις αυξήσεις των τελευταίων μηνών.
Παράλληλα όμως το κράτος πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε η αύξηση των μισθών να μην επιβαρύνει μονομερώς και υπερβολικά τις επιχειρήσεις.
Πέρα όμως από τα γενικά θέματα, υπάρχουν και ορισμένα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τα οποία πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά φυσικά και για τους παραγωγικούς φορείς στους οποίους υπάγεται και το Επιμελητήριο.
Πρώτα απ’ όλα επισημαίνουμε την ανάγκη για την ολοκλήρωση της μελέτης σύνδεσης της Εγνατίας με τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα, μέρος της οποίας αποτελεί και ο περιφερειακός δρόμος της Ηγουμενίτσας.
Είναι ένα έργο που θα «ξεκλειδώσει» όλες τις δυνατότητες του διασυνοριακού εμπορίου, αλλά θα διευκολύνει και την πρόσβαση στις μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στην περιοχή της Σαγιάδας.
Αυτές είναι που πρέπει να προστατευθούν από απειλές που δέχονται λόγω της προοπτικής λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην περιοχή.
Ένα ενδεχόμενο, που δυστυχώς παραμένει ακόμη ενεργό, και στο οποίο δηλώσαμε προς κάθε κατεύθυνση την απόλυτη αντίθεσή μας και την πρόθεσή μας για αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωσή μας.
Η λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ υπό ιδιωτική διοίκηση θα είναι πλέον γεγονός σε λίγους μήνες.
Οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτή την εξέλιξη και να διεκδικήσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, όπως είναι η κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας, η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου.
Η αναβάθμιση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, μαζί με τη βελτίωση των δρόμων πρόσβασης στα ανεπτυγμένα τουριστικά παράλια του Νομού, αποτελούν αναγκαία προαπαιτούμενα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, μαζί βεβαίως με τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής προβολής.
Τέλος, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες της περιοχής, πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά με την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς της.
Η συνεργασία αυτή ΔΕΝ πρέπει να περιοριστεί μόνο στα θέματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Θεμιτό είναι να επεκταθεί και σε ζητήματα κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και για την αύξηση της απασχόλησης.
Στο πρόσφατο παρελθόν, όπου η συνεργασία αυτή δοκιμάστηκε με φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, την οποία για ακόμη μια φορά ευχαριστούμε για την στήριξή της, τα αποτελέσματα ήταν άκρως θετικά.
Εκεί που υπάρχει ουσιαστική συνεργασία, υπάρχει και μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρθηκα και στην αρχή της ομιλίας μου, είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ξανά μετά από τρία σχεδόν χρόνια.
Για το λόγο αυτό θα μου επιτρέψετε να προχωρήσω σε έναν σύντομο απολογισμό του ουσιαστικού μας έργου της τελευταίας τριετίας.
Για να καταστεί απολύτως σαφές ότι τα στελέχη και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, παραμένουν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ανεξάρτητα από τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο στάθηκε στην πρώτη γραμμή από την πρώτη μέρα της πανδημίας, ενημερώνοντας διαρκώς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, κάθε ημέρας, τα μέλη μας κατευθύνοντάς τα και πληροφορώντας τα, προκειμένου να μη χαθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης, να μην υποπέσουν σε παραπτώματα και επιβολή προστίμων, να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους στην εφαρμογή των εκάστοτε περιοριστικών μέτρων.
Και παρόλα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, συνεχίσαμε δυναμικά την υλοποίηση Εθνικών και Διακρατικών έργων για τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.
Αξιοποιώντας τα, δημιουργήσαμε εργαλεία χρήσιμα και απαραίτητα, όπως το έργο GET, του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Αλβανία, όπου δημιουργήσαμε πολιτισμικές και ιστορικές διαδρομές, προβάλλοντας όλη την περιοχή μας στην αγορά της Ασίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο όπως το έργο δημιουργίας του νέου Ψηφιακού Επιμελητηρίου μέσω του προγράμματος ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, παρέχοντας σύγχρονα εργαλεία στις επιχειρήσεις μας, που τους επιτρέπουν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως, αλλά και να προβάλουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους:
μέσω της Τουριστικής Ιστοσελίδας με φωτογραφίες και κείμενα,
μέσω της Ιστοσελίδας του Ηλεκτρονικού Εμπορικού Κέντρου της Θεσπρωτίας, όπου η κάθε επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει το δικό της περίπτερο και μέσω αυτού να προωθεί τις πωλήσεις της,
μέσω της ιστοσελίδας Εξαγωγικών Επιχειρήσεων όπου μπορούν να στοχεύσουν και σε ξένες αγορές, καθώς θα αποτελέσει τη βάση προβολής σε οποιεσδήποτε συνεργασίες μας με φορείς του εξωτερικού.
Επίσης, δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική σελίδα Αποθετηρίου Εγγράφων, όπου η κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που την αφορούν και είναι αποθηκευμένα στη βάση του φορέα μας και τέλος, σχεδιάσαμε την ιδιαίτερα χρήσιμη Ιστοσελίδα Απασχόλησης, που «ταιριάζει» τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των ανέργων.
Στο πεδίο καταπολέμησης της ανεργίας, υλοποιούμε παράλληλα δύο ακόμη έργα Κατάρτισης Ανέργων μέσω του Προγράμματος ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, σε στοχευμένες ειδικότητες, και πολύ σύντομα θα δέχονται τις αιτήσεις των ωφελούμενων.
Υλοποιήσαμε το έργο POWER PLUS του προγράμματος ADRION για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανάδειξη του λιμένα Ηγουμενίτσας σε Κόμβο καινοτομίας.
Υλοποιήσαμε το έργο ECO-FISH του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Αλβανία, για την καταγραφή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
Επίσης, ολοκληρώνουμε σύντομα και το έργο Ανάδειξης και Προβολής των προϊόντων Υδατοκαλλιέργειας του προγράμματος ΑΛΙΕΙΑ - ΘΑΛΑΣΣΑ 2016-2020 που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών, για την προώθηση των προϊόντων του κλάδου στην τοπική, εθνική και παγκόσμια αγορά.
Εκτός όμως των προγραμμάτων που προανέφερα, αναπτύξαμε πολύπλευρες δράσεις για την στήριξη της τοπικής μας επιχειρηματικής κοινότητας, 
Όπως την εκπόνηση μελέτης για την «Αξιολόγηση και Ιεράρχηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και της συνεισφοράς τους στην οικονομία της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας και την Περιφέρειας Ηπείρου», την οποία σύντομα θα σας παρουσιάσουμε,
Παρείχαμε Υγειονομικό υλικό σε φορείς και δομές υγείας της Θεσπρωτίας για την ενίσχυση του θεραπευτικού έργου τους,
Δημιουργήσαμε βίντεο τουριστικής προβολής της Θεσπρωτίας που διανεμήθηκε σε όλα τα γραφεία ΕΟΤ και στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών μας στον κόσμο,
σε τουριστικά γραφεία αλλά και σε όλα τα μέλη της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Harley Davidson.
Υλοποιήσαμε μεγάλο αριθμό διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων με διάφορους φορείς και θεματικές,
όπως με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου,
την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,
την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,
την Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Θεσπρωτίας,
την Ελληνική Λέσχη Harley Davidson,
την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.α.
Φιλοξενούμε στους χώρους του Επιμελητηρίου πολλούς επαγγελματικούς Συλλόγους του νομού μας αλλά και το Ελληνο - Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Ενισχύσαμε τακτικά και διαρκώς τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Θεσπρωτίας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τις Δομές Κοινωνικής μέριμνας με αναγκαίο εξοπλισμό.
Συμμετείχαμε δυναμικά στην προετοιμασία υλοποίησης του SUPER RALLY 2023 στις 24-28/05/2023 στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας.
Συμμετείχαμε σε πολλές δράσεις άλλων φορέων, όπως της Περιφέρειας Ηπείρου και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Ο δρόμος των διεκδικήσεων είναι ακόμη μακρύς και οι προκλήσεις πολύ σημαντικές.
Φίλες και φίλοι, από τα προαναφερθέντα είναι σαφές ότι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στη μικρομεσαία επιχείρηση του Νομού μας, παρέχοντας υποστήριξη, βοήθεια και κατευθύνσεις, ανοίγοντας δρόμους για την αξιοποίηση ευκαιριών και δυνατοτήτων,
διεκδικώντας δυναμικά την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων κάθε κλάδου και συμβάλλοντας στην γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε, η Διοίκηση, τα Στελέχη και όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου και το τρέχον έτος, αλλά και τα επόμενα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της περιοχής, αλλά και τη συμμετοχή μας στην πρόοδο και προκοπή αυτού του τόπου.
Επειδή παράλληλα διανύουμε μια προεκλογική περίοδο σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης και του Κράτους
Εύχομαι από καρδιάς
Καλή Επιτυχία σε όσους θα εκτεθούν σε αυτές τις διαδικασίες για το καλό του τόπου αλλά και την ευημερία των πολιτών.
Εύχομαι να είσθε όλοι υγιείς και το νέο έτος να μας χαρίσει πρόοδο και ευημερία!
Read More »
Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Χωρίς άντρα στη Θεσπρωτία | Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Χωρίς άντρα στη Θεσπρωτία | Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου


Το ΠΑΣΟΚ τελικά γίνεται το πρώτο κόμμα που ανακοινώνει τα ψηφοδέλτια και τους υποψηφίους του για τις εθνικές εκλογές.
Τα ψηφοδέλτια επικυρώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή με τον επικεφαλής της επιτροπής που επί μήνες τα επεξεργάστηκε Βαγγέλη Αργύρη να τονίζει ότι «η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ήταν μία ανοιχτή διαδικασία η οποία έγινε με βασικούς άξονες τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιοποίηση του πιο ικανού ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε νομό, την ανανέωση στα πρόσωπα και την αύξηση της συμμετοχής των νέων».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων επισήμανε ότι τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνουν «προσωπικότητες με αυξημένα προσόντα, με επάρκεια και αξία, και έχουν όλες τις προϋποθέσεις για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές».
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν, μετά από εισήγηση της επιτροπής ψηφοδελτίων το 82% των υποψηφιοτήτων, σχεδόν 350 υποψήφιοι, από τους 400 συνολικά που είναι η πληρότητα των ψηφοδελτίων.

Στην Ήπειρο υποψήφιοι είναι:

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
-Μέμμου Αγγελική
-Τάτση Μαγδαληνή- Μάγδα

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
-Γάτσιος Κωνσταντίνος
-Δημητρίου Δημήτριος
-Λιάγκου Ανθή
-Μανταλόβας Αθανάσιος
-Μήτσιου Ευαγγελία
-Μπακόλα Ντίνα
-Τσίμαρης Ιωάννης

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
-Γκόκας Χρήστος
-Μαρέτη Χριστίνα
-Μέγας Χρήστος
-Ρίζου Αικατερίνη

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
-Βαρτελάτου Στέλλα
-Δημητρίου Γιώργος
-Φραγκούλης Παύλος
-Χήτα Μαρία
Read More »
Χωρίς άντρα στη Θεσπρωτία | Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου Χωρίς άντρα στη Θεσπρωτία | Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αφιέρωμα στη "Μεταλλοτεχνία Τσάτσης" από την εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Θεσπρωτία: Αφιέρωμα στη "Μεταλλοτεχνία Τσάτσης" από την εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση (ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Θεσπρωτία: Αφιέρωμα στη "Μεταλλοτεχνία Τσάτσης" από την εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση (ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Αφιέρωμα στη "Μεταλλοτεχνία Τσάτσης" από την εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Η μετάλλαξη «Όρθρος» έφτασε και στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Η μετάλλαξη «Όρθρος» έφτασε και στη Θεσπρωτία


Η πανδημία έπαψε εδώ και καιρό να αποτελεί πρώτο θέμα της επικαιρότητας, ωστόσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολλούς, να στέλνει συνανθρώπους μας στα νοσοκομεία και κάποιοι να χάνουν την ζωή τους.
Η πλήρης χαλάρωση των μέτρων κρατά τα κρούσματα σε υψηλά επίπεδα ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις συνεχείς μεταλλάξεις του ιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η υπερμεταδοτική παραλλαγή «Όρθρος» καλπάζει και στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έφτασε και στην Ήπειρο με το πρώτο κρούσμα να έχει επιβεβαιωθεί στην περιοχή της Θεσπρωτίας.
Μετά τα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος) παρουσιάζουν αύξηση και αντιστοιχούν πλέον στο περίπου 7% του συνόλου.

Ο χάρτης των μεταλλάξεων στην περιοχή

Αυξητική πορεία της πανδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου
Στο μεταξύ, αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κορωνοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών».
Ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις».
Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».
Read More »
Η μετάλλαξη «Όρθρος» έφτασε και στη Θεσπρωτία Η μετάλλαξη «Όρθρος» έφτασε και στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Το επιμελητήριο Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Το επιμελητήριο Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του (+ΒΙΝΤΕΟ)


Παρουσία των τοπικών αρχών, και πλήθους μελών της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσπρωτίας, το Επιμελητήριο εκοψε την πίτα του το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Άντζελικα Παλλάς στην Ηγουμενίτσα.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν:
Οι Βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιογιακας και Μάριος Κάτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατων, Γιάννης Λώλο, Γιάννης Καραγιάννης και Σπύρος Παππάς αντίστοιχα, η Προεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Πλοίαρχος Κωντοστέριος Ιωάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Ιωάννης Παππάς, ο Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας Πύραρχος Απόστολος Κουρούσιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ ΑΕ Αθανάσιος Πορφύρης, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπολης Παραμυθιάς π. Βελισάριος Σάντας, ο ηγούμενος της Ι.Μ Γηρομεριου Αρχ. Μεθόδιος Ντελλης, ο πρ. βουλευτής Ηλίας Βεζδρεβάνης , εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος μελών της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσπρωτίας.


Την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Θεσπρωτία, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκος Πάσχος, ο οποίος παρουσίασε όλες τις υλοποιημένες δράσεις καθώς και τις προγραμματισμένες για το 2023 ενώ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου για την αγαστή συνεργασία σε δράσεις προώθησης της εξωστρέφειας των προϊόντων και υπηρεσιών του Επιμελητηρίου. “Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, όπως πάντα, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές και θα παρεμβαίνει όπου και όπως πρέπει, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του, αλλά και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα ανάπτυξης της περιοχής. Δεν μένουμε όμως μόνο στα λόγια. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής” ανέφερε μεταξύ αλλων ο Αλέκος Πασχος.
Χαιρετισμούς απευθυναν, οι δύο Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, o Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και ο Γ. Αρ. Επίτροπος της Μητρόπολης Παραμυθιάς.

Δειτε βίντεο από την κάμερα του Βαγγέλη Χαλμαντζή


Read More »
Το επιμελητήριο Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του (+ΒΙΝΤΕΟ) Το επιμελητήριο Θεσπρωτίας έκοψε την πίτα του (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Η κυρά – Γιαννούλα της πλατείας ΚΕΡΑΜΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Νίκος Χρ. Τσέκας

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Η κυρά – Γιαννούλα της πλατείας ΚΕΡΑΜΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Νίκος Χρ. Τσέκας


Εκεί ψηλά, στα πόδια της Βελούνας και σε υψόμετρο 600μ. υπάρχει μια όμορφη πλατεία. Στο χωριό, την Κεραμίτσα. Με τα νερά τα κρύα και τα ψηλά ωραία πλατάνια.
Πλακόστρωτη, περιτριγυρισμένη από παρτέρια και γλάστρες με ωραία λουλούδια. Με πέτρινα κτίρια πλαισιωμένη, όπως το σχολείο, την εκκλησία, ξενώνα, σπίτια και ένα καλαίσθητο, επίσης πετρόκτιστο, πάνω από έναν αιώνα και άριστα σχεδιασμένο, καμπαναριό.
Σ’ αυτό το υπέροχο σκηνικό λειτουργούν ένα παραδοσιακό καφενείο «του Κοψιά» εδώ και εβδομήντα χρόνια καθώς και μια ταβέρνα καταπληκτική, εδώ και είκοσι χρόνια το «Ζοβόρι». Βέβαια έχουμε κι άλλες δύο ωραίες ταβέρνες. Της "Γκέλως" στην άκρη του χωριού και το "Πηγάδι" στη βρύση του χωριού που λειτουργεί μόνο καλοκαίρι.
Απλώνουν τα τραπέζια τους κάτω από τα δασιά πλατάνια για να δεχτούν ντόπιους και περαστικούς όμορφα να περάσουν.
Είναι δε πάνω στο δρόμο που ενώνει το Φιλιάτι με τα Γιάννενα. Φιλιάτι – Κεραμίτσα, Βροσίνα – Γιάννενα. Τον ένα από τους τρεις δρόμους που συνδέουν την Θεσπρωτία με την πρωτεύουσα της Ηπείρου. Ο άλλος είναι Ηγουμενίτσα, Μενίνα, Βροσίνα, Γιάννενα. Κι ύστερα ήλθε η Εγνατία.
Εκεί λοιπόν σ’ αυτή την πλατεία που ξεχνάς να φύγεις όταν αποφασίσεις να καθίσεις, υπάρχει, ζει και κυκλοφορεί ανάμεσά μας η κυρά Γιαννούλα (Μούτσιου). Ψυχή της ταβέρνας και κινητήρια δύναμη. Μια γραφική ενδιαφέρουσα φιγούρα, μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ένας ανεπανάληπτος χαρακτήρας. Χρόνια τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες της, είτε ως αφεντικό, είτε ως μαγείρισσα άριστη αλλά και σερβιτόρα όταν χρειασθεί. Ακούραστη και σε καθημερινή βάση από τις έξι το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα δίνει το παρόν στο μαγαζί και στην πλατεία επίσης, στο "μισοχώρι" δηλαδή.
Μ’ ένα χαμόγελο φαρδύ, ανεπιτήδευτο και απλόχερα δοσμένο τόσο σε χωριανούς όσο και σε περαστικούς. Έλληνες και ξένους, είναι στη διάθεση όλων. Δεν είναι κοριτσόπουλο, δεν είναι νεαρή, είναι στην τρίτη ηλικία. Και τι μ’ αυτό. Αφού μπορεί, αφού είναι ικανή, αφού διαθέτει δύναμη πολλή και αντοχή μεγάλη σωματική και ψυχική;
Είναι έξυπνη και ευγενική. Περνά σ’ όλα τα τραπέζια των πελατών, κάνει διάλογο μαζί τους δίνοντας πληροφορίες στους επισκέπτες για το χωριό μας, παίρνοντας κι από εκείνους αρκετές. Μιλά δυνατά και καθαρά με πλούσιο λεξιλόγιο και το παραδοσιακό χρώμα της φωνής της, διανθισμένο επίσης ,με σπάνιες λέξεις που έχουν ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου.
Αληθινή κι αλέγκρα, στα μάτια σε κοιτάει και σε μαγεύει επίσης.
Το ίδιο συμπεριφέρεται και με τους ξένους περαστικούς τουρίστες. Μιλά στα αγγλικά μαζί τους με την ίδια προθυμία καθ’ ότι στα νιάτα της είχε εργαστεί στην Αυστραλία για κάμποσα χρόνια. Αποζητούν την παρέα της και φωτογραφίζονται μαζί της. Στα μαύρα ντυμένη τα τελευταία χρόνια (μόνιμη περιβολή), με άσπρη ποδιά πάντα κρεμασμένη στο λαιμό της είναι η κυρά – Γιαννούλα της πλατείας, η μόνιμη, σταθερή και καθημερινή παρουσία της πλατείας. Φροντίζει την καθαριότητά της (πλατεία), ποτίζει τα λουλούδια, κρατά κλειδιά της εκκλησία για τους προσκυνητές, μοιράζει την αλληλογραφία που της εμπιστεύεται ο ταχυδρόμος και ότι άλλο της σταλεί. Π.χ. φάρμακα κ.λ.π.
Έχει όμως η κυρά – Γιαννούλα και άλλες χάρες. Κατέχει πολύ καλά τη παλιότερη και νεότερη ιστορία του χωριού. Έχει τεράστιο μνημονικό. Γνωρίζει το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού παλιό και νέο. Ονοματολογία και συγγένειες. Θυμάται γεγονότα, χρονολογίες, έζησε στο πετσί της τρεις πολέμους, έχοντας στο μυαλό της ένα σκληρό δίσκο, ένα αρχείο, προσφέροντας τις γνώσεις της σ’ όποιον της ζητήσει κάτι.
Επιπλέον συνεργάζεται πρόθυμα με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Γιατί; Γιατί γνωρίζει τους παραδοσιακούς χορούς, γιατί ξέρει και τραγουδά παραδοσιακά, γιατί διαθέτει δικιά της αυθεντική παραδοσιακή στολή και όταν την καλούν τρέχει. Γνωρίζει να πλέκει, να κεντά, να υφαίνει, να φτιάχνει εδέσματα και λιχουδιές που κάποτε υπήρχαν σ’ όλα τα σπίτια είτε από έθιμο είτε από ανάγκη. Όλα αυτά τα παρουσιάζει και τα επιδεικνύει όταν ο σύλλογος οργανώνει ημερίδες και ανάλογες εκδηλώσεις. Απαγγέλει ποιήματα από στήθους και συμμετέχει σε θεατρικά δρώμενα. Πριν κλείσω αυτό το αφιέρωμα στη γειτόνισσά μου στην πλατεία, να πω κάτι ακόμα. Εδώ και αρκετά χρόνια επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους χωριανούς μας μετανάστες στην Αυστραλία, που είναι αρκετοί. Δίνει και παίρνει πληροφορίες που τις έχουμε ανάγκη όλοι μας. σχεδόν 2 – 3 φορές την εβδομάδα είναι ο συνδετικός κρίκος και η φωνή του χωριού μαζί τους. Έχει δε ένα πλούσιο τηλεφωνικό αρχείο χρήσιμο και διαθέσιμο σ’ όλους , ντόπιων και ξενιτεμένων.

Την ευχαριστούμε για όλα.
Να είσαι πάντα καλά κυρά – Γιαννούλα. 
Σ’ αγαπάμε.
Read More »
Η κυρά – Γιαννούλα της πλατείας ΚΕΡΑΜΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Νίκος Χρ. Τσέκας Η κυρά – Γιαννούλα της πλατείας ΚΕΡΑΜΙΤΣΑΣ | Γράφει ο Νίκος Χρ. Τσέκας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Με επιτυχία η ημερίδα του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "O AΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ¨

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Με επιτυχία η ημερίδα του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "O AΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ¨


Μέσα σε ένα συγκινησιακό κλίμα έγινε η απονομή των τιμητικών πλακετών στους κ. Νικόλαο Κατσαμάκη, την κ. Πετρούλα Κόντου Βέρμπη, την κ.Κασμιρία Πασχοπούλου και στον αείμνηστο Ελευθεριο Ράπτη για τη προσφορά τους στην κοινωνία και στον Σύλλογο. 
Ακολούθησε η ημερίδα για την Σ.Κ.Π από εξαίρετους και καταξιωμένους επιστήμονες. Σαν Σύλλογος αρωγός του Νοσοκομείου μας από το 1946, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της ημερίδας. 


Τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Τσουρά Χρήστο, τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας, τους ομιλητές Δρ. Νάσιο Γρηγόριο Νευρολόγο, την κ. Τσέλιου Δωρα Νευρολόγο, την κ.Γκατζιάνη Πάττυ Φυσίατρο/Αλγοολόγο, τον κ.Μώκα Τάσο Λογοθεραπευτή και τον κ.Μιχαλάκη Κώστα Αντιπροεδρο Ελληνικης εταιρειας Σ.Κ.Π. 
Χαιρετισμό απηύθυνε, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ.Πετσίνη Μάγκι, ο πρόεδρος του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας κ. Γεώργου Βασίλειο. 
Επίσης τέλος να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας που με την παρουσία τους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσής, όπως και τον κ. Γεωργούλα Κώστα με το ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1 για τη τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης.
Read More »
Με επιτυχία η ημερίδα του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "O AΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ¨ Με επιτυχία η ημερίδα του Συλλόγου Πρόνοιας του Νοσοκομείου Φιλιατών "O AΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ¨ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Διακομιδή 44χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Διακομιδή 44χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε διακομιδή 44χρονης , η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.
Read More »
Διακομιδή 44χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 44χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

ΈΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
ΈΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ


Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε, με την υπ’ αρ. Απόφαση 255.8.2/2023, την ένταξη δύο έργων ανάπλασης πλατειών του δήμο Φιλιατών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανάπλαση της πλατείας «Χασίλι» στην πόλη των Φιλιατών και την ανάπλαση της πλατείας της Κοινότητας Λεπτοκαρυάς.
Τα δύο έργα ποσού 172.200,00€, θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Read More »
ΈΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΈΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το λιμενικό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Δωρεά από το λιμενικό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την Τρίτη Περιφερειακή Διοίκηση Λ/Σ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για τη μεγάλη προσφορά σε τρόφιμα μακράς διάρκειας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.
Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου ( έναντι Πυροσβεστικής),
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Ελευθέριος Κώστας
Read More »
Δωρεά από το λιμενικό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από το λιμενικό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

548.840 ευρώ για βελτίωση των υποδομών του ΤΟΕΒ Γλυκής

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
548.840 ευρώ για βελτίωση των υποδομών του ΤΟΕΒ Γλυκής


Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθησαν δύο αποφάσεις για έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων των ΤΟΕΒ Ηπείρου.

Συγκεκριμένα:
· Στον ΤΟΕΒ Γλυκής (Αχέροντα- Γλυκή) θα εκτελεστούν έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του δικτύου του. Το έργο έχει προϋπολογισμό 548.840 ευρώ και προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε σήμερα από την Ο.Ε. η: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
· Στον ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή πρόκειται να γίνει εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης. Η προμήθειά τους έχει προυπολογισμό 490.000 ευρώ και σήμερα η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε το διαγωνισμό με ανάδοχο την Α.Τ.Ε. ΒΛΑΧΑΣ Π.

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδος (2014-2020) – δράση «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».
Read More »
548.840 ευρώ για βελτίωση των υποδομών του ΤΟΕΒ Γλυκής 548.840 ευρώ για βελτίωση των υποδομών του ΤΟΕΒ Γλυκής Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Οριστικός ανάδοχος για τον κυκλικό κόμβο Προδρομίου

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023

Οριστικός ανάδοχος για τον κυκλικό κόμβο Προδρομίου


Η κατασκευή ενός ακόμη έργου οδικής ασφάλειας πρόκειται να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τον κυκλικό κόμβο Προδρομίου, στην Εθνική Οδό Παραμυθιάς- Γλυκής, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, για το οποίο στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε οριστικό ανάδοχο την ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε..

Επίσης από την Ο.Ε. – μεταξύ άλλων- κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα:
· 'Αμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Γοργόμυλου Πρέβεζας, με προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος Χρήστος Κώστας.
· Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Δρυόφυτου Πρέβεζας, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Ανάδοχος Κώστας Χρήστος.
· Απομάκρυνση ελλενίτ από τα παλιά κτίρια του Κάστρου Αγίου Ανδρέα Πρέβεζας που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Διοικητηρίου Π.Ε. Πρέβεζας με προϋπολογισμό 103.000 ευρώ. Ανάδοχος:POLYECO Α.Ε.

Εγκρίθηκαν επίσης οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων:
· Σύνδεση Λιμένα Ηγουμενίτσας- Εγνατία Οδός και πρόσβαση προς Μαυρομάτι, είσοδος Πόλης Ηγουμενίτσας, με προϋπολογισμό 320.000 ευρώ.
· Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βίτσας, με προϋπολογισμό 79.000 ευρώ.
Read More »
Οριστικός ανάδοχος για τον κυκλικό κόμβο Προδρομίου Οριστικός ανάδοχος για τον κυκλικό κόμβο Προδρομίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου


Έχοντας υπόψη:
1.- Τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 , όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4555/2018
2.- Τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν. 4954/2022 – «Λήψη αποφάσεων συλλογικών οργάνων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και διοικητικών συμβουλίων εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων κατά το διάστημα ισχύος των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» :
Καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε τακτική συνεδρίαση ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, την 30η Iανουαρίου 2023 , ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 ,για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης :


ΘΕΜΑ 1ο
Παροχή Γνώμης επί του σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης και του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος του Α.Σ.Δ.Σ.Α Π. Ηπείρου για το έτος 2023
Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης

ΘΕΜΑ 2ο
Αντικατάσταση μέλους της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σουλίου.
Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης

ΘΕΜΑ 3ο
Tροποποίηση της αριθ. 62/2020 απόφασης Δ.Σ, ως προς τον ορισμό Αντιδημάρχου (μέλους) της Επιτροπής Ισότητας
Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης

ΘΕΜΑ 4ο
Χορήγηση κλιματιστικού μηχανήματος στο Α.Τ Παραμυθιάς
Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης

ΘΕΜΑ 5ο
Υποβολή γνώμης για Επαναπροσδιορισμό αξίας ακινήτων (τιμές ζώνης) χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Σουλίου.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Μπέλλος Θεοφάνης

ΘΕΜΑ 6ο
Έκθεση εσόδων – εξόδων Δ’ Τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2022
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Μπέλλος Θεοφάνης

ΘΕΜΑ 7ο
Τροποποίηση της αριθ. 133/2019 απόφασης Δ.Σ (ως προς τον ορισμό αναπληρωτή υπαλλήλου για την κίνηση λογαριασμών Δήμου Σουλίου στην Τράπεζα Eλλάδος)
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Μπέλλος Θεοφάνης

ΘΕΜΑ 8ο
Ορισμός δημοτικών υπαλλήλων που θα αποτελέσουν μέλη των επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών/ υπηρεσιών/μελετών για το έτος 2023(N. 4412/2016 άρθρο 221, παρ.11β και παρ.11δ)
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Μπέλλος Θεοφάνης

ΘΕΜΑ 9ο
Χορήγηση 2ης παράτασης σύμβασης της προμήθειας : «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ)»
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Μπέλλος Θεοφάνης

ΘΕΜΑ 10ο
Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων έτους 2023
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Μπέλλος Θεοφάνης

ΘΕΜΑ 11ο
Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση ακινήτων του Δήμου για το έτος 2023, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 270/1981
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος, κ. Ντάγκας Γεώργιος

ΘΕΜΑ 12ο
Έγκριση παράτασης μίσθωσης ( 20ετια) του λατομείου αδρανών υλικών και του σχεδίου του μισθωτηρίου συμβολαίου και εξουσιοδότηση του Κου Δημάρχου για την υπογραφή του
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος, κ. Ντάγκας Γεώργιος

ΘΕΜΑ 13ο
Μείωση μισθώματος και παράταση μισθωτήριας σύμβασης
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος, κ. Ντάγκας Γεώργιος

ΘΕΜΑ 14ο
ΨΗΦΙΣΜΑ Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς (Πρόταση «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»)

ΘΕΜΑ 15ο
1. Έγκριση της αριθ. 3/2023 απόφασης ΝΠΔΔ «ΑΡΩΓΗ», περί υποχρεωτικής
2. τροποποίησης προϋπ/σμού οικ. έτους 2023
Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σουλίου
Αθανασίου Νικόλαος
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Σε νέο χώρο η ΠΕ.ΔΙ. - ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023
Σε νέο χώρο η ΠΕ.ΔΙ. - ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα


Η ΠΕ. ΔΙ. ΕΟΠΥΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ & ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΕΟΠΥΥ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 24-1-2023 ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 131 ΗΓ/ΤΣΑ ( παραλιακή οδός κοντά στην μεγάλη παιδική χαρά).

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Βασίλειος Λιόντος
Read More »
Σε νέο χώρο η ΠΕ.ΔΙ. - ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα Σε νέο χώρο η ΠΕ.ΔΙ. - ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Περίπου 150 εργαζόμενοι και σημαντική τόνωση της τοπικής οικονομίας από την ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023

Περίπου 150 εργαζόμενοι και σημαντική τόνωση της τοπικής οικονομίας από την ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα


Περίπου 150 εργαζόμενοι αναμένεται να απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της εκτέλεσης της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος- 1» στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) που βρίσκεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση.
Η ΜΠΚΕ εκπονήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρεία LDK Consultants και με τη συνδρομή διεθνών εξειδικευμένων συμβούλων για λογαριασμό της Energean, αναδόχου του ελληνικού Δημοσίου για το συγκεκριμένο έργο. Σύμφωνα με την ΜΠΚΕ, κατά τη διάρκεια του έργου αναμένεται να απασχοληθούν μια σειρά από ειδικότητες όπως μηχανικοί, γεωλόγοι – γεωφυσικοί, τοπογράφοι, μελετητές, χειριστές μηχανημάτων, τεχνικοί, οδηγοί, μεταφορείς υλικών, προσωπικό φύλαξης, εργάτες κ.α. οι οποίες, πέραν του απολύτως εξειδικευμένου προσωπικού, θα αναζητηθούν στο ντόπιο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, η αγορά της περιοχής θα ωφεληθεί σημαντικά από τις αγορές δομικών και κατασκευαστικών υλικών, καθώς και από την προμήθεια αγαθών (λ.χ. διατροφή, καύσιμα, ατομικός εξοπλισμός κ.α.) και την παροχή υπηρεσιών (διαμόρφωση χωροταξίου, εκσκαφές, ενοικιάσεις για στέγαση, συντηρήσεις, επιδιορθώσεις κ.α.).
Φυσικά, σε περίπτωση ανακάλυψης, οι επενδύσεις και οι ωφέλειες τόσο για την Ήπειρο όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία γενικότερα θα είναι πολλαπλάσιες.
Η ΜΠΚΕ αφορά αποκλειστικά τη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία θα είναι η 17η που πραγματοποιείται στη ιστορία της Ηπείρου και η πρώτη έπειτα από 22 χρόνια, μετά την ανεπιτυχή γεώτρηση «Δήμητρα» στο Καλπάκι. Πρόκειται δε για την 21η γεώτρηση ή γεωτρητική παρέμβαση που έχει εκτελέσει η Energean συνολικά στην Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο σχετιζόμενο με την λοιπή οικονομική δραστηριότητα και καθημερινότητα της περιοχής, στην οποία ακμάζουν ιδιαίτερα ο τουρισμός, και η αλιεία.. Οι γεωτρήσεις που έχουν προηγηθεί εκτελέστηκαν σε βάθος μεταξύ 750 και 4.300 μέτρων περίπου ενώ η Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας και σε απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό.
Το γήπεδο του έργου απέχει πάνω από 8 χλμ. από οποιαδήποτε περιοχή natura, πάνω από 17 χλμ. από οποιοδήποτε Εθνικό Πάρκο, πάνω από 11 χλμ. από οποιοδήποτε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, πάνω από 16 χιλ. από οποιοδήποτε Αισθητικό Δάσος, ενώ βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιονδήποτε προστατευόμενο υγρότοπο Ramsar. Επιπλέον, στην περιοχή του εργοταξίου δεν εντοπίζονται χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Η συντριπτική πλειοψηφία τόσο του χώρου εγκατάστασης του γεωτρύπανου και του συνοδευτικού εξοπλισμού (συνολικά περίπου 27,3 στρέμματα) όσο και των περιμετρικών επιχώσεων (συνολικά περίπου 25,7 στρέμματα) είναι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι δε περιμετρικές επιχώσεις θα λειτουργήσουν προστατευτικά για το περιβάλλον, αλλά και θα περιορίσουν δραστικά την ηχητική και οπτική όχληση από την εγκατάσταση του εξοπλισμού, που θα γίνει σε υψόμετρο 711 μέτρων.
Το σύνολο των επιπτώσεων που προβλέπονται στη ΜΠΚΕ χαρακτηρίζονται από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον και είναι περιορισμένες στον χώρο του εργοταξίου. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η εφαρμογή σειράς μεθόδων και παρεμβάσεων και η εκπόνηση ειδικών μελετών για την ακόμη μεγαλύτερη άμβλυνση οποιασδήποτε όχλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου θα δραστηριοποιηθεί και ειδική Μονάδα Περιβάλλοντος, την οποία θα απαρτίζουν ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων και η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος. Κορυφαία προτεραιότητα, άλλωστε, της Energean αποτελεί η δραστηριοποίηση σε κάθε περιοχή με την γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία με τους κοινωνικούς της εταίρους.
Η προετοιμασία του χώρου θα απαιτήσει περίπου 220 ημέρες, η εκτέλεση της γεώτρησης περίπου 130 ημέρες και οι παρεμβάσεις στην οδοποιία 84 ημέρες. Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.
Σε περίπτωση ανακάλυψης και εν συνεχεία επιβεβαίωσης και αποτίμησης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, η Energean θα δηλώσει την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος και θα προχωρήσει στην κατάρτιση Σχεδίου Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας, το οποίο θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το σύνολο των εργασιών που θα απαιτηθούν στη συνέχεια θα καταρτισθούν και θα υποβληθούν προς διαβούλευση αυτοτελείς Μελέτες Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Σε περίπτωση μη ανακάλυψης, η έκταση θα αποκατασταθεί πλήρως στη σημερινή της μορφή.
Η Energean, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (LSE: ENOG) και του Τελ Αβίβ (TASE: δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008, έχοντας επενδύσει στην χώρα πάνω από 500 εκατ. ευρώ και διατηρεί την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας με ένα εξαιρετικό ιστορικό στον τομέα της ασφάλειας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Στην Ήπειρο έχουν επενδυθεί ήδη περίπου 46 εκατ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν από τον ανάδοχο στη διάρκεια της σεισμικής έρευνας του 2018-2019, η οποία διενεργήθηκε σε έξι δήμους της Ηπείρου χωρίς την πρόκληση οποιουδήποτε προβλήματος και τονώνοντας σημαντική την τοπική οικονομική δραστηριότητα. Η εκτιμώμενη επένδυση στην ερευνητική γεώτρηση Ήπειρος -1 είναι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η Energean διατηρεί παραγωγή στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κροατία και την Βόρεια Θάλασσα, με εκτίμηση μεταξύ 131 χιλ. και 158 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως φέτος, τουλάχιστον το 75% των οποίων είναι σε φυσικό αέριο.

Read More »
Περίπου 150 εργαζόμενοι και σημαντική τόνωση της τοπικής οικονομίας από την ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα Περίπου 150 εργαζόμενοι και σημαντική τόνωση της τοπικής οικονομίας από την ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Σελίδες