Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτση, στο "ΜESSINIA FORUM"

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτση, στο "ΜESSINIA FORUM"


Ως προσκεκλημένος στο συνέδριο ΜESSINIA FORUM 2023 που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) παραβρέθηκε και μίλησε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης.

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στα γεγονότα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, ευχόμενος συλλυπητήρια και κουράγιο στους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών και τονίζοντας την απαίτηση του κόσμου για: «δικαιοσύνη, απόδοση ευθυνών και να γίνουν τα πάντα ώστε να μην επαναληφθεί κανένα δυστύχημα που η Πολιτεία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει.»

Στη συνέχεια, τοποθετούμενος επί του θέματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και προοπτικές ανάπτυξης» για το οποίο προσκλήθηκε να μιλήσει, σημείωσε ότι ένα σημαντικό εργαλείο του οποίου η χρήση, είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα έχει θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα χέρια μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μπορεί να είναι εργαλείο για την επιτάχυνση της διάλυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της περαιτέρω συγκέντρωσης της αγοράς λίγων και ισχυρών και συνήθως ξένων, ενώ από την άλλη, στα χέρια μιας προοδευτικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, μπορεί να είναι ο επιταχυντής της ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων και της παραγωγής νέων αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστική τιμή», υποστήριξε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι είναι λογικό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία οι ΜμΕ να έχουν ως κύριο μέλημα το πώς θα τα βγάλουν πέρα. Μειωμένες πωλήσεις λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών, ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας και ένα ιδιωτικό χρέος που έχει εκτοξευτεί, τη στιγμή που ο πτωχευτικός νόμος έχει απελευθερώσει πλήρως πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων αφού οι επιχειρήσεις δε μπορούν να ανταπεξέλθουν και έτσι να μειώνεται περεταίρω η κατανάλωση, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε ύφεση και λουκέτα. Σε συνδυασμό με τα ανεξέλεγκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας, την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά όχι καταθέσεων, τις τράπεζες να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στους βασικούς προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μια δίκαιη και ισχυρή οικονομία.

Συνεχίζοντας, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε: «Μπροστά μας έχουμε μια σημαντική ευκαιρία: Οι πόροι του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται στο 20% του συνολικού ποσού ενώ υπάρχει και το νέο τομεακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 ύψους 913 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για κονδύλια ισάξια 5 ΕΣΠΑ σε ένα. Αυτό που παραμένει ζητούμενο, είναι να μην χαθεί η ευκαιρία, με γρήγορη απορρόφηση των πόρων με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Και φυσικά, αν θέλουμε να μιλάμε για μια δίκαιη μετάβαση πρέπει να μιλάμε για συμπερίληψη. Συμπερίληψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ξεχαστεί εντελώς από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και συμπερίληψη ομάδων πληθυσμού που δεν έχουν επαρκείς ψηφιακής δεξιότητες για να ακολουθήσουν τη νέα εποχή. Ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει κανείς πίσω.»

Τόνισε, ωστόσο, τη διαφωνία του με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας: «Τα πρώτα 455 εκατ. από τα 12,8 δισ. των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε σε μόλις 13 επιχειρηματικούς ομίλους. […] Γι’ αυτό εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για αναθεώρηση και ανακατεύθυνση πόρων του, γιατί αυτό που συμβαίνει δε συνιστά στήριξη, αλλά στρέβλωση, που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην αγορά.»

Επισήμανε, ακόμα, ότι η βελτίωση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζόμενων σε ζητήματα όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, το ψηφιακό marketing αλλά και η βιωσιμότητα (sustainability) είναι απαραίτητη για τον «μετασχηματισμό» του κλάδου των ΜμΕ, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν και τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες.

Ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε, εξάλλου, ότι το μέλλον είναι οι συνέργειες. «Ειδικά για τις ΜμΕ θεωρούμε ότι το μοντέλο με τις επιδοτήσεις voucher για να αγοράσουν νέες ταμειακές μηχανές τα καταστήματα ή να κάνουν το δικό τους ψηφιακό κατάστημα, είναι μη αποδοτικό στην πράξη καθώς δημιουργείται κατακερματισμός και απουσία ενιαίας αγοράς, καθώς και σύγχυση στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε στο πρόγραμμά μας ενιαίες ψηφιακές πλατφόρμες στα κατά τόπους επιμελητήρια όπου κεντρικά θα μπορεί οποιοσδήποτε που επισκέπτεται, ή είναι στον νομό, μέσα από μια πλατφόρμα και μια εφαρμογή να δει τι επιλογές έχει η περιοχή. Ένα eshop για όλες τις επιχειρήσεις του νομού, μια πλατφόρμα για τα μαγαζιά εστίασης, κρατήσεις, παραγγελίες, πληροφορίες καταστήματος, μια εφαρμογή για τις κρατήσεις και τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία. Και όλα αυτά σε μια πλατφόρμα υπό το επιμελητήριο», είπε.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για εμάς οι συνέργειες και όχι οι συγχνεύσεις, ο συναγωνισμός και όχι ο άσκοπος ανταγωνισμός βελτιώνουν τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες», τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των θεσμικών φορέων, όπως επιμελητήρια, ΟΤΑ και επιχειρηματικών συλλόγων, οι οποίοι οφείλουν να δείξουν κουλτούρα συνεργασίας και συναντίληψης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε τη σημασία και αναγκαιότητα της αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζόμενων του κλάδου των ΜμΕ, με ουσιαστικά προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, αξιόπιστα και όχι αρπαχτές τύπου σκοιλ ελικίκου στα κατά τόπους ΚΕΚ, καθώς και ότι: «δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό αν δεν έχουμε δίκτυα νέας γενιάς και υποδομές σε όλη την επικράτεια. Αυτό σημαίνει γρήγορο ίντερνετ και σε φθηνές τιμές στο κάθε απομακρυσμένο χωριό με ευθύνη της πολιτείας που θα έρθει να καλύψει με δημόσιες επενδύσεις τις περιοχές όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία αδυνατεί. Υπάρχει και σχετικό έργο ύψους 870εκ € το UFBB το οποίο έχει δημοπρατηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα το τελειώσει η επόμενη.»


Read More »
Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτση, στο "ΜESSINIA FORUM" Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτση, στο "ΜESSINIA FORUM" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

"Λιμάνι στο Φιλιάτι" | Γράφει ο Γιώργος Δάλλας

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
"Λιμάνι στο Φιλιάτι" | Γράφει ο Γιώργος Δάλλας


Το παρόν άρθρο ξεκίνησε να γράφεται τον Νοέμβριο, με αφορμή δημοσίευμα για τις ανεμο-γεννήτριες στην Μουργκάνα. Για προσωπικούς λόγους καθυστέρησε η τελική του επεξεργασία, ώστε η δημοσίευσή του να είναι ανεπίκαιρη. Ήδη η ανακοίνωση για την ματαίωση , προς το παρόν, του ενός τμήματος του αιολικού πάρκου, καθίσταται και πάλι επίκαιρο.
Δεν γνωρίζω ακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βαπτίστηκε η Παραλία Φιλιατών. Υποθέτω πως κάποιος ευφάνταστα , υπέθεσε πόσο ωραία παραλία θα ήταν , αν ο κάμπος Φιλιατών ήταν θάλασσα. Από εκεί , υποθέτω, θα βγήκε και η έκφραση ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ, με την έννοια του αδύνατου να συμβεί, αν και οι πολιτικές υποσχέσεις αφορούν τα πάντα, όπως διασκέδαζε ο γνωστός κωμικός Μπουρνέλης, υποδυόμενος τον πολιτικό, την δεκαετία του 80 στο ΑΚΡΟΝ του Κολωνού: και γεφύρια θα σας κάνω, μα δεν έχουμε ποτάμια, και ποτάμια θα σας φέρω, και λιμάνια θα σας κάνω, μα δεν έχουμε θάλασσα, και θάλασσα θα σας φέρω, και παιδιά θα σας κάνω , γιατί είμαι άνδρας καρπερός.
Και όμως , όχι μόνο θα μπορούσε να γίνει ένα λιμάνι στο Φιλιάτι, όχι όταν ανέβει η στάθμη των θαλασσών , όπως απειλούν οι περιβαλλοντολόγοι, αλλά αν ο κάμπος Φιλιατών γινόταν λίμνη. Πριν εξηγήσω πως , επιβάλλεται να αναφερθώ στο μεταπολιτευτικό παραμύθι , που αφηγήθηκε η καθ’ ημάς αριστερά, με τους αστούς συνοδοιπόρους της, πως το οποιοδήποτε πρόβλημα και η ευημερία της χώρας μας μπορούσε να λυθεί με το κρατικό λεφτόδενδρο. Και ήταν τόσο επιτυχημένο το παραμύθι ώστε αγωνίστηκαν πάρα πολλοί με πάθος για να επιτύχουν στο τέλος την δημοσιονομική κραιπάλη του 2009 , που ήταν το επιστέγασμα για την χρεοκοπία της χώρας μας . Όταν ψηφίζονταν ο μοιραίος προϋπολογισμός, παραμονή Χριστουγέννων του 2008, μόνο ένα πολιτικός τόλμησε να περιγράψει το αναμενόμενο. Ο συμπατριώτης μας Αλέκος Παπαδόπουλος. Και ένας κούκος δεν φέρει την άνοιξη. Έπρεπε όμως να συμβεί και αυτό , για να μπορέσει ένα κόμμα του 3% να εκτοξευτεί στο 35% και να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό απόκομμα, γιατί υποσχέθηκε πως με ένα νόμο και ένα άρθρο, θα επανέφερε τα πράγματα εκεί που ήταν και να περηφανεύεται , πως μόνο αυτό κατάφερε με το μνημόνιό του, να μας βγάλει από τα μνημόνια. Το χειρότερο όμως είναι πως και η μεταρρυθμιστική πολιτική, του ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ, που εφαρμόζεται συστηματικά πλέον , και που όλοι διαγκωνίζονται ποιος δίνει και ποιος υπόσχεται περισσότερα, εγκυμονεί την επόμενη χρεοκοπία.
Και πάνω σε αυτήν την τυχάρπαστη πολιτική με τα ολέθρια αναμενόμενα , κουμπώνει και η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ωμή απειλή της στην Ευρώπη και την Δύση γενικότερα και εκτοξεύει το κόστος της ενέργειας, βασική παράμετρο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευμάρεια . Αν είχαμε λογική ενεργειακή πολιτική , βασισμένη στους εγχώριους πόρους, ορυχεία, ποτάμια, άνεμο και ήλιο, ακόμα και στους υδρογονάνθρακες, που με κάθε τρόπο σαμποτάρουμε την αξιοποίησή τους, παρόλο που είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε με τους γείτονες Τούρκους για αυτούς, θα είχαμε και αυτάρκεια και φτηνή ενέργεια.
Αν λοιπόν ο οποιοσδήποτε θέλει να προτείνει μια ελπιδοφόρα για το μέλλον πολιτική , δεν μπορεί παρά να διασφαλίσει πρώτα την παραγωγή επαρκούς και φθηνής ενέργειας. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν και οι νέες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ στην Ήπειρο , με την προοπτική εξαγωγής ενέργειας στην Ιταλία, αλλά και η κατασκευή ενός αντλησιοταμιευτήρα στην περιοχή της Αμφιλοχίας, για την αλληλοϋποστήριξη παραγωγής συνεχούς ενέργειας από τον συνδυασμό αιολικών , φωτοβολταικών και υδροηλεκτρικών έργων. Η περιοχή μας και στον Δήμο Φιλιατών και στην Θεσπρωτία γενικότερα έχει και αιολικά πεδία, αλλά και χιλιάδες στρέμματα για εγκατάσταση φωτοβολταικών. Ένα τέτοιο πεδίο είναι το συγκρότημα Λέρα, Κονιστίτσα, Μάλια και κατωφέρειας, μέχρι τον Καλαμά , πάνω από 5.000 στρέμματα, που από μόνο του μπορεί να δώσει μέχρι και 200 MVισχύ.
Ένα τέτοιο έργο μπορεί να συνδυαστεί με άλλο ένα υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμιευτήρα και η κατάλληλη περιοχή για να αναπτυχτεί , δεν είναι άλλη από τον Κάμπο Φιλιατών, του οποίου η αγροτική παραγωγή και συμβολή στην εθνική οικονομία είναι ασήμαντη. Με ένα φράγμα στα στενά , κοντά στην Γκούμανη και άντληση από τον Καλαμά , μπορεί να καταστεί αξιόλογης παραγωγής ενέργειας. Φυσικά δεν είμαι ειδικός για να αναλύσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά , το κόστος και το ισοζύγιο ωφέλειας, η ουσία είναι όμως ότι πρέπει επιτέλους να δούμε πολύ μπροστά , πέρα από τα ηλικιακά όρια της γενιάς μας , ακόμα και των παιδιών μας και να δοκιμάσουμε να προβλέψουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητες των επόμενων κατοίκων της.
Η εξασφάλιση επαρκούς και ανταγωνιστικής τιμής ενέργειας είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του μέλλοντος. Επιπλέον η κατασκευή του έργου αυτού θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την πλοϊμότητα, τόσο της παλιάς κοίτης , όσο και της νέας κοίτης Καλαμά και να διαπλέετε από σκάφη , που με ένα αναβατόριο θα μπορούσαν να εισέλθουν στην λίμνη αυτή. Κατασπαταλήσαμε δισεκατομμύρια ευρώ , που μια συνετή διαχείρισή τους θα μπορούσε να κάνει την χώρα μας Ελβετία και είμαστε και τώρα έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, με την χρηματοδότηση αλλαγής των οικιακών συσκευών, με το δήθεν όφελος εξοικονόμησης ενέργειας , αντί να χρηματοδοτήσουμε τέτοια έργα ανά την Ελλάδα. Πόσες επιχειρηματικές ευκαιρίες δεν θα προσέφερε η αλλαγή στην μορφολογία της περιοχής. Δυστυχώς την αβελτηρία της κεντρικής πολιτικής σκηνής συνδράμει και ο τυχοδιωκτισμός των περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων, που ασχολούνται πως θα σαμποτάρουν και θα εμποδίσουν κάθε αναπτυξιακό έργο, είτε κρατικό είτε ιδιωτικό και το αποδεικνύει αυτό και ο τελευταίος τραγέλαφος με τα ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ, όπου μια οριοθέτηση θαλάσσιας έκτασης , επικαλείται για την διαχείριση της ξηράς. Εδώ είναι και η ευθύνη όσων επιδιώκουν να πρωταγωνιστήσουν στην ερχόμενη εκλογική περίοδο , είτε στις εθνικές, είτε στις τοπικές-περιφερειακές εκλογές.
Πάντως για όσους φαίνεται μεγαλεπήβολο, ή φαραωνικό, όπως αποκαλεί η αριστερά τέτοια έργα, θα μπορούσε να γίνει αντλησιοταμιευτήρας – λίμνη και στην λεκάνη της Λαγκάβιτσας , είτε χαμηλά στην εκβολή στον Καλαμά είτε και βορειότερα. Μπορεί να εκθειάζουν όλη την λίμνη Πλαστήρα για το πόσο επιτυχημένο οικονομικά και περιβαλλοντολογικό έργο, αγωνίζονται όμως μανιωδώςνα μη το απολαύσουν και σε καμιά άλλη περιοχή της χώρας μας.
Με την ευκαιρία και της πρόσφατης ανακοίνωσης της ελπιδοφόρας και διαφαινόμενης να πλειοψηφήσει, υποψηφιότητας , του Ποβλιώτη συμπατριώτη Βασίλη Τσίγκου να σημειώσω και μια παρέκβαση. Τον περασμένο Μάιο είχα την τύχη να αποκτήσω τρία βιβλία του επίσης Ποβλιώτη ευπατρίδη και ευεργέτη Γιώργου Κούνδουρου. Σε ένα σημείο του βιβλίου που αφορά τον επίσης Ποβλιώτη ευεργέτη Σπύρο Τσίγκο, αναφερόμενος στην πληροφορία του θανάτου του, συνειδητοποίησε ότι το έργο του Κοινωφελούς κτηρίου δεν θα γίνονταν. Έγιναν πολλά εξωραϊστικά έργα και έργα υποδομής. Το πιο αναγκαίο δεν έγινε, έγραφε ο Κούνδουρος. Τόσος πλούτος από την Αμερική που διαχύθηκε στο χωριό αυτό , τι αποδίδει σήμερα, πενήντα χρόνια μετά?
Η αρχαιότητα με τα πρωτόγονα μέσα μας υποδεικνύει αθάνατα έργα. Εμείς με τα επιστημονικά, τεχνικά και οικονομικά μέσα που έχουμε και δεν μπορούμε ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ?
Αρκεί να το θελήσουμε!

Μεσολόγγι 12 Μάρτη 2023
Γιώργος Δάλλας

ΥΓ. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συμπατριώτη δημοσιογράφο και εκδότη Γιώργο Κώτση για την φιλοξενία του άρθρου μου.

Σημείωση Σύνταξης (Τα νέα των Φιλιατών): Η ιστοσελίδα μας χαιρετίζει την συνεχή και αέναη ενασχόληση του Γιώργου Δάλλα με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον δήμο Φιλιατών-του οποίου υπήρξε σημαίνων στέλεχος. Καλύτερη θα ήταν η τύχη του δήμου, αν η προσπάθεια του Γιώργου εύρισκε μιμητές στους εκατοντάδες συμπατριώτες, τόσο τοπικούς όσο και της διασποράς- που έχουν γνώση κι άποψη αλλά προτιμούν την σιωπή- αφήνοντας την τύχη του δήμου να ορίζετε από το 0,5%- σε αυτά τουλάχιστον που αναφέρει ο Γιώργος!
Και βέβαια θεωρούμε τιμή στην δημοσιογραφική μας ιστορία την αναφορά του στις δυο ουτοπικές μας θεωρήσεις. Η μια αφορά το όνομα ¨ΠΑΡΑΛΙΑ¨- για το κέντρο του Κώστα Στεργίου-το βάφτισα έτσι για τους λόγους που αναφέρει ο Γιώργος- από το 1969 που ως μαθητές κάναμε σκασιαρχείο και περνάγαμε την ώρα στο τζουκμποξ με ψωμί από τη Λίκα και τυρί από τον Αχιλλέα Μάτσακα. Η άλλη, το ¨ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ¨, προήλθε ως αντιπερισπασμός στην κόντρα μεταξύ Φιλιατών- Ηγουμενίτσας- η οποία ζητούσε Νοσοκομείο και το Φιλιάτι αντιπρότεινε… να αποκτήσει λιμάνι!
Read More »
"Λιμάνι στο Φιλιάτι" | Γράφει ο Γιώργος Δάλλας "Λιμάνι στο Φιλιάτι" | Γράφει ο Γιώργος Δάλλας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Νέα διπλή ανάθεση από τον ΟΛΗΓ σε εργολάβο, ύψους 72.000€

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Νέα διπλή ανάθεση από τον ΟΛΗΓ σε εργολάβο, ύψους 72.000€


Συνεχίζουν ακάθεκτοι να άγονται ως "ΟΛΗΓάρχες" οι διοικούντες του λιμένα Ηγουμενίτσας, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την πώληση του 67% των μετοχών της εταιρίας.
Δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου 2021, με δημοσίευμα μας, είχαμε αναδείξει τη διπλή ανάθεση της "υπηρεσίας εκπόνησης μελέτης της στατικής επάρκειας του κτιρίου του τελωνείου που βρίσκεται στον χώρο του Παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας".
Τότε, η διοίκηση της ΟΛΗΓ, έστω και μέσω του μελετητή που είχε λάβει τη διπλή ανάθεση, δικαιολογήθηκε πως "έγινε εκ παραδρομής λάθος στον τίτλο της μελέτης" και πως θα γίνει ορθή επανάληψη.
Κάτι που εκ των υστέρων έγινε, αν και όχι με τη νόμιμη διαδικασία.

Πάμε όμως στο σήμερα, που δεν διαφέρει και πολύ, αφού κάποιοι είναι αδιόρθωτοι.
Στις 11 Οκτωβρίου 2022, χτύπησε τα Σύβοτα Ηγουμενίτσας κακοκαιρία, η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές σε καταστήματα.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2022, με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου, αριθ. Πρωτ.: 9843out - ΑΔΑ:62Μ1469ΗΞ2-519, γίνεται η απευθείας ανάθεση του έργου "Άμεση αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία στις 11-10-2022 στο καταφύγιο των Συβότων", στον εργολάβο Ν.Δ., με κόστος 28.861,00€ (χωρίς ΦΠΑ).
Ενάμιση μήνα μετά και συγκεκριμένα στις  25 Ιανουαρίου 2023, ξανά με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου,  Αριθ. Πρωτ.: 1034out ΑΔΑ:92ΚΓ469ΗΞ2-ΥΑ3, γίνεται η απευθείας ανάθεση του έργου "Συντήρηση και Αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία στις 11-10-2022 στο καταφύγιο των Συβότων χώρου δικαιοδοσίας της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.", στο ίδιο εργολάβο κ. Ν.Δ., έναντι του ποσού των 29.148,45€ (χωρίς ΦΠΑ).
Δύο δηλαδή απευθείας αναθέσεις, στον ίδιο εργολάβο, για τις ίδιες εργασίες, με διαφορά ενάμιση μήνα. Συνολικού ποσού 71.931,72€.
Ξέρω πως η διοίκηση του ΟΛΗΓ θα τρέξει εκ των υστέρων και πάλι να αποκαταστήσει το λάθος τους και θα είμαι τυχερός εάν δεν μου κάνουν και πάλι μήνυση και αγωγή.
Όμως τα λάθη είναι πλέον δεκάδες και θα έπρεπε να προβληματίσουν αυτούς που τους όρισαν στη θέση αυτή.
Ειδικά για την επάρκειά τους. 
Και δεν μιλάω μόνο για τη διοίκηση του οργανισμού που είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, μετά από υποδείξεις φυσικά τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για τα άτομα που δουλεύουν με μπλοκάκια (με 6μηνες συμβάσεις για ευνόητους λόγους), χωρίς καμία εμπειρία και για τα οποία ουδείς δε γνωρίζει με τι κριτήρια έγινε η πρόσληψή τους. 
Ίσως να γνωρίζουν στο βουλευτικό γραφείο της Γρ. Λαμπράκη, όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Μάριος Κάτσης και για την οποία καταγγελία δεν τόλμησε να αρθρώσει ούτε λέξη ως απάντηση, ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Γιόγιακας.
Θα έχει τους λόγους του...
Read More »
Νέα διπλή ανάθεση από τον ΟΛΗΓ σε εργολάβο, ύψους 72.000€ Νέα διπλή ανάθεση από τον ΟΛΗΓ σε εργολάβο, ύψους 72.000€ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Η Ήπειρος αναδείχθηκε 2η πιο φιλόξενη στον κόσμο σύμφωνα με τη Booking.com

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Η Ήπειρος αναδείχθηκε 2η πιο φιλόξενη στον κόσμο σύμφωνα με τη Booking.com


Στις πιο φιλόξενες περιοχές στον κόσμο για το 2022 αναδείχθηκε από την πλατφόρμα Booking.com η Ήπειρος, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, στο πλαίσιο των βραβείων Traveller Review Awards 2023 ( οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν το 2022) .
Ο Πρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ - ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ κ. Ζήγος Χρήστος , σας συγχαίρει για την συμβολή σας στην ανάδειξη αυτής της υψηλής θέσης , αποδεικνύοντας τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρουν τα καταλύματα μας σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών στους παραδοσιακούς ξενώνες και τα επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια που είναι φτιαγμένα με μεράκι και ζήλο από οικογενειακές επιχειρήσεις , οι οικογένειες των οποίων είναι κατά τη διάρκεια του 24ωρου δίπλα στον πελάτη , με όλες τις σύγχρονες ανέσεις , ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις του επισκέπτη προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών και δραστηριοτήτων, για αξέχαστες διακοπές.
Επίσης να συγχαρούμε και το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να αναδειχθεί η Ήπειρος ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ 2Η ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
Αυτή την μεγάλη επιτυχία πρέπει να την αξιοποιήσουν οι αρμόδιοι φορείς για την καλύτερη προβολή παγκοσμίως της Ηπείρου .Εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν να καταβάλλουμε όλοι μαζί προσπάθειες για να κατακτήσει η Ήπειρος και άλλες πρωτιές στον τομέα του τουρισμού .

Για το Σύλλογο
Ο Πρόεδρος
Ζήγος Χρήστος
Πληροφορίες κιν 6932029995
Read More »
Η Ήπειρος αναδείχθηκε 2η πιο φιλόξενη στον κόσμο σύμφωνα με τη Booking.com Η Ήπειρος αναδείχθηκε 2η πιο φιλόξενη στον κόσμο σύμφωνα με τη Booking.com Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Τροχαίο την Εγνατία Οδό - Κλειστό το ρεύμα από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Τροχαίο την Εγνατία Οδό - Κλειστό το ρεύμα από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Εγνατία οδό, μετά την σήραγγα του Αγίου Νικολάου, στο ρεύμα από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα αυτοκίνητο που κινούνταν από την Ηγουμενίτσα προς τα Γιάννενα, συγκρούστηκε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με προπορευόμενο όχημα. 
Από την σύγκρουση των αυτοκινήτων τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας οδηγός, ο οποίος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.
Ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού, παραμένει κλειστός στο ρεύμα προς Ιωάννινα, προκειμένου οι άντρες της τροχαίας και της Εγνατίας οδού, να καθαρίσουν το σημείο και να ρίξουν πριονίδι, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές οχημάτων στο ρεύμα προς Ιωάννινα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγη ώρα η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί.
Read More »
Τροχαίο την Εγνατία Οδό - Κλειστό το ρεύμα από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα Τροχαίο την Εγνατία Οδό - Κλειστό το ρεύμα από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Τέλος στη ζωή του έβαλε γιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Τέλος στη ζωή του έβαλε γιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών


Σοκ έχει προκαλέσει στο Νοσοκομείο Φιλιατών αλλά και την τοπική κοινωνία η αυτοχειρία γιατρού.
Ο 49χρονος ο οποίος εργαζόταν στο Νοσοκομείο αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι του.
Άμεσα έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όμως ήταν ήδη αργά.
Από την έρευνα που έκανε η Αστυνομία αποκλείστηκε ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Read More »
Τέλος στη ζωή του έβαλε γιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών Τέλος στη ζωή του έβαλε γιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Εντεταλμένος σύμβουλος στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Άλκης Λάμπρου

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Εντεταλμένος σύμβουλος στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Άλκης Λάμπρου


Εντεταλμένους τοποθετεί με αποφάσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, εξέλιξη που προμηνύει και την τοποθέτηση αντιπεριφερειαρχών, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά.

Μέχρι στιγμής όρισε τέσσερις εντεταλμένους συμβούλους:
-Τον Άλκη Λάμπρου από την Θεσπρωτία με αρμοδιότητες σε θέματα Υδατοκαλλιεργειών και Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Ηπείρου.
-Τον Βασίλη Καλούδη με αρμοδιότητες σε θέματα πτηνοτροφίας.
-Την Παναγιώτα Ναυρόζογλου με αρμοδιότητες τα θέματα συνεργασίας με παραγωγούς τυποποιημένων προιόντων.
-Την Σταυρούλα Τσιάρα με αρμοδιότητες τα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο.

Τα παραπάνω καθήκοντα και αρμοδιότητες θα ασκούνται σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου προς συνεπικουρία των σχετικών αρμοδιοτήτων του και για την καλύτερη απόδοση του έργου.
Read More »
Εντεταλμένος σύμβουλος στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Άλκης Λάμπρου Εντεταλμένος σύμβουλος στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Άλκης Λάμπρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Δεν γίνεται δεκτή η παραίτηση του Αντιπροέδρου του Θεσπρωτού από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Δεν γίνεται δεκτή η παραίτηση του Αντιπροέδρου του Θεσπρωτού από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας


Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ. Τσάνης έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη του μεγαλομετόχου κ. Αραμπατζάκη και συνεχίζει στο πόστο του.
Η ΠΑΕ Θεσπρωτός ενημερώνει ότι η παραίτηση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ κ. Τσάνη Ναπολέοντα δεν έγινε αποδεκτή από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας κ. Γιώργο Αραμπατζάκη.
Ο κ. Τσάνης έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη για να συνεχίσει το έργο του μέχρι το τέλος του Πρωταθλήματος, οπότε και θα υπάρξει αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Προχωράμε όλοι μαζί για την επίτευξη του στόχου της παραμονής στην κατηγορία!.

Ικανοποίηση για την εμφάνιση και τον βαθμό στην Αριδαία
Στο μεταξύ ικανοποίηση υπάρχει στον Θεσπρωτό για την εμφάνιση και τον βαθμό που απέσπασε στον εκτός έδρας αγώνα με τον Αλμωπό Αριδαίας. Από το κυριακάτικο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή θ’ απουσιάσει ο Μπίκας ο οποίος συμπλήρωσε κίτρινες κάρτες.
Read More »
Δεν γίνεται δεκτή η παραίτηση του Αντιπροέδρου του Θεσπρωτού από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας Δεν γίνεται δεκτή η παραίτηση του Αντιπροέδρου του Θεσπρωτού από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου, με 67 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου, με 67 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ)


Τη διακίνηση -67- κιλών ακατέργαστης κάνναβης σταμάτησαν προχθές (11-03-2023) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα, οι αστυνομικοί εντόπισαν προχθές το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα ύποπτο αυτοκίνητο, οδηγούμενο από ημεδαπό και το ακινητοποίησαν.
Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου -45- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -66- κιλών και -980- γραμμαρίων.
Κατασχέθηκαν ακόμη το όχημα, καθώς και 2,2 γραμμάρια ηρωίνης σε μορφή «βράχου», σύνεργα για τη χρήση ηρωίνης, χρηματικό ποσό -100- ευρώ και κινητό τηλέφωνο, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του ημεδαπού.


Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε αναχωρήσει την ίδια ημέρα από περιοχή της Αθήνας για να παραλάβει τα ναρκωτικά με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους, χρησιμοποιώντας το παραπάνω αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε οργανώσει και τη μεταφορά των ναρκωτικών.
Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου συνελήφθη το βράδυ της ίδιας ημέρας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Περιστερίου, όπου μετέβη για να υποβάλει παραπλανητική καταγγελία κλοπής του οχήματός του.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -29,6- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και δύο τρίφτες κάνναβης.
Σημειώνεται ότι, το εκτιμώμενο όφελος από τη διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών ανέρχεται έως το χρηματικό ποσό των 167.450 ευρώ.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας και παραπέμφθηκαν στον κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου, με 67 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου, με 67 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Σε σχολική εκδρομή ο ανήλικος που πυροβόλησε κατά αστυνομικού | Συνελήφθησαν εκπαιδευτικός και οι γονείς του

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Σε σχολική εκδρομή ο ανήλικος που πυροβόλησε κατά αστυνομικού | Συνελήφθησαν εκπαιδευτικός και οι γονείς του


Συνελήφθη χθες (12-03-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ανήλικος ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, πριν από τη σύλληψή του, ο ανήλικος έβαλε με αεροβόλο πιστόλι εναντίον αστυνομικού στο κέντρο της πόλης, ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία τροχαίας αστυνόμευσης.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης κατασχέθηκαν το αεροβόλο πιστόλι και πλήθος πλαστικών σφαιριδίων.
Επιπλέον, συνελήφθησαν εκπαιδευτικός, η οποία συνόδευε σε εκδρομή μαθητές του σχολείου όπου φοιτά και ο ανήλικος, καθώς και οι γονείς του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας του.
Ο ανήλικος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ λοιποί συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική του εντολή.
Read More »
Σε σχολική εκδρομή ο ανήλικος που πυροβόλησε κατά αστυνομικού | Συνελήφθησαν εκπαιδευτικός και οι γονείς του Σε σχολική εκδρομή ο ανήλικος που πυροβόλησε κατά αστυνομικού | Συνελήφθησαν εκπαιδευτικός και οι γονείς του Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του Θεσπρωτού ο Ναπολέων Τσάνης

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του Θεσπρωτού ο Ναπολέων Τσάνης


Προς:
κ.κ. Πρόεδρο & μέλη Δ.Σ. ΠΑΕ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ 2019

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Αγαπητοί φίλοι,
Οι αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και τα συνεχή αναγκαία ταξίδια μου στο εξωτερικό, καθώς και επικείμενες οικογενειακές υποχρεώσεις που θα παρατείνουν την παραμονή μου στο εξωτερικό, δε μου επιτρέπουν, παρά τη θέλησή μου, να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου ως Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ομάδας μας, με τον τρόπο που θα ήθελα και είναι αναγκαίος για την πρόοδο της ΠΑΕ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ 2019.
Έτσι, με την παρούσα επιστολή, σας υποβάλλω την άμεση παραίτησή μου από τα καθήκοντά μου αυτά.
Σας διαβεβαιώνω ότι παραμένω φίλος και συνεργάτης και θα βρίσκομαι, με τις όποιες δυνάμεις μου, στο πλευρό της ομάδας μας σε όποια περίσταση απαιτηθεί.
Εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που έχετε αναλάβει και πάντα επιτυχίες στις αγωνιστικές προκλήσεις που καλείται η ομάδα μας να αντιμετωπίσει.

Με εκτίμηση
Ναπολέων Αθ. Τσάνης
Read More »
Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του Θεσπρωτού ο Ναπολέων Τσάνης Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του Θεσπρωτού ο Ναπολέων Τσάνης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Σήμερα στην Ηγουμενίτσα, εκδήλωση - συζήτηση για "Το έγκλημα στα Τέμπη και το ξεχείλισμα της λαϊκής οργής"

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023
Σήμερα στην Ηγουμενίτσα, εκδήλωση - συζήτηση για "Το έγκλημα στα Τέμπη και το ξεχείλισμα της λαϊκής οργής"Read More »
Σήμερα στην Ηγουμενίτσα, εκδήλωση - συζήτηση για "Το έγκλημα στα Τέμπη και το ξεχείλισμα της λαϊκής οργής" Σήμερα στην Ηγουμενίτσα, εκδήλωση - συζήτηση για "Το έγκλημα στα Τέμπη και το ξεχείλισμα της λαϊκής οργής" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023 Rating: 5

Σελίδες