Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού που δεν πλήρωνε τη διατροφή

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού που δεν πλήρωνε τη διατροφή


Συνελήφθη χθες (16-06-2020) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ποινής φυλάκισης (9) μηνών για το αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής. 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού που δεν πλήρωνε τη διατροφή Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού που δεν πλήρωνε τη διατροφή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Τηλεκπαίδευση για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Τηλεκπαίδευση για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου 


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις πως η Περιφέρεια Ηπείρου συμμεριζόμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ως επίσης και των επισκεπτών της περιοχής μας, ανέλαβε να προσφέρει – μέσω πλατφόρμας-δωρεάν εκπαίδευση σε εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 1881/19.5.2020 «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID -19». 

Επισημαίνεται ότι η παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων είναι υποχρεωτική και συνδέεται με τη νόμιμη και ασφαλή λειτουργία κάθε επιχείρησης. 

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Ξενοδοχεία, Τουριστικά Καταλύματα, Οργανωμένες Κατασκηνώσεις, Εστίαση, Mεταφορές) μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα εγγραφής σε αυτό το link: 

Οι αιτήσεις ξεκινούν από την Πέμπτη 18/6/2020 (συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής) με καταληκτική ημερομηνία την 30/6/2020. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 5 ώρες με ασύγχρονη και 2 ώρες με σύγχρονη τηλεκπαίδευση. H ασύγχρονη εκπαίδευση καθορίζεται στο χρόνο του εκπαιδευόμενου και είναι άμεσα διαθέσιμη. Η σύγχρονη εκπαίδευση παρακολουθείται μόνο μία φορά σε συγκεκριμένη ώρα για την οποία οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται με email. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες λεπτομέρειες να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: epimorfosiphp@ampersand.edu.gr

Στο τέλος θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο 20/6/2020. Το link της πλατφόρμας είναι το εξής: https://php.ampersand.edu.gr

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει: 
· Πηγές και τρόπους μετάδοσης του ιού 
· Ανάπτυξη σχεδίου δράσης 
· Ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος 
· Διαδικασίες ενημέρωσης των αρμοδίων του καταλύματος και των ίδιων των πελατών 
· Μεθόδους και επικοινωνιακή προσέγγιση των επισκεπτών 
· Συμπεριφορά και ενέργειες σε περίπτωση ασθένειας από το προσωπικό 
· Μεθόδους και πρακτικές καθαρισμών και απολύμανσης των εντοπισμένων σημείων με βάση την επικινδυνότητα και την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας 
· Τήρηση των βασικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού - COVID -19 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Read More »
Τηλεκπαίδευση για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου Τηλεκπαίδευση για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Παραμένει καθαρός από κορωνοϊό ο νομός Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Παραμένει καθαρός από κορωνοϊό ο νομός Θεσπρωτίας


Τα δείγματα που εστάλησαν από τις 15/6 (9 δείγματα) και στις 16/6 (6 δείγματα) βρέθηκαν όλα αρνητικά. 

Σήμερα 17/6 εστάλησαν για έλεγχο 6 δείγματα (τα 4 για προ εγχειρητικό έλεγχο). 

Από την πρώτη ημέρα έναρξης των ελέγχων, έχουν ληφθεί 252 δείγματα εκ των οποίων 246 αρνητικά. Αναμένονται τα αποτελέσματα για τα ανωτέρω 6 δείγματα. 

Επίσης σήμερα 17/6 βρίσκονται υπό παρακολούθηση 38 άτομα (για προληπτικούς λόγους) βάσει των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. 

Εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες !! 
Μένουμε υγιείς !! 

Ο Αντιπεριφερειάρχης 
Π.Ε. Θεσπρωτίας 
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Read More »
Παραμένει καθαρός από κορωνοϊό ο νομός Θεσπρωτίας Παραμένει καθαρός από κορωνοϊό ο νομός Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Αεροδρόμιο Παραμυθιάς - Μνήμες στην κοιλάδα των παραμυθιών

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Αεροδρόμιο Παραμυθιάς - Μνήμες στην κοιλάδα των παραμυθιών


Συνέντευξη με το συγγραφέα Ευθύμιο Σέρμπη
Συνέντευξη στον Pierre Kosmidis και στο "WW2 Wrecks"

Ένα αεροδρόμιο τυλιγμένο στην αχλύ του μύθου, κρυμμένο ανάμεσα στις βουνοκορφές της Ηπείρου, στο οποίο γράφτηκαν σελίδες δόξας, αλλά και καταστροφής, αποκαλύπτεται χάρη στις άοκνες ερευνητικές και συγγραφικές προσπάθειες του Ευθύμιου Ν. Σέρμπη.

Πρόκειται για το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς, μια γλώσσα γης στον ίσκιο των βουνοκορφών, από το οποίο εφορμούσαν πολεμικά αεροπλάνα της ΕΒΑ (Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας) κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, και βρεταννικά αεροσκάφη της RAF (Royal Air Force), ενώ χρησιμοποιήθηκε και από τις αεροπορικές δυνάμεις του Άξονα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Για πρώτη φορά, μετά από έρευνα σχεδόν 15 χρόνων, ο Ευθύμιος Ν. Σέρμπης παρουσιάζει ένα “έργο ζωής”, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, την Ιστορία της Παραμυθιάς, όπως αποτυπώνεται από μαρτυρίες, αρχειακό υλικό, άγνωστες φωτογραφίες και κοπιώδη αναδίφηση πληροφοριών και τεκμηρίων.

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για το πληρέστερο βιβλίο που έχει ποτέ κυκλοφορήσει για το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τη μικροϊστορία των προσώπων που σμίλεψαν το Έπος του 1940, όπως αυτή αναδύεται μέσα από τις σελίδες του.

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το βιβλίο, μπορούν να έρθουν σε επαφή μέσω του Facebook και της σελίδας «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών» ή μέσω email στη διεύθυνση paramythiaarfield@gmail.com

Το www.ww2wrecks.com απευθύνθηκε στον Ευθύμιο Ν. Σέρμπη για να σταχυολογήσει τις απαντήσεις του σε μια σειρά ερωτημάτων.

Ποια ήταν η έμπνευση για να ξεκινήσετε την έρευνά σας;

Όπως αναφέρω και στο εισαγωγικό σημείωμα του συγγράμματος, από νεαρή ηλικία υπήρξα λάτρης της αεροπορίας και του αεροπλάνου.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ιστορίες που άκουγα κυρίως από τη γιαγιά μου, αλλά και από άλλους γηραιούς κατοίκους της περιοχής, μου εμφύτευσαν από τα παιδικά μου χρόνια την εικόνα ενός αεροδρομίου που βρισκόταν στην σφαίρα της παιδικής μου φαντασίας, χωρίς φυσικά να γνωρίζω οτιδήποτε επ’ αυτού.
Τα ερεθίσματα αυτά, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ενασχόληση με την αεροπορία αλλά και την Ιστορία κατά τα επόμενα χρόνια, με ώθησαν στην αναζήτηση του ιστορικού πλαισίου του αεροδρομίου Παραμυθιάς.
Η έρευνα ξεκίνησε δειλά-δειλά περί το 2006 και περίπου 14 χρόνια μετά, ολοκληρώθηκε με το παρόν σύγγραμμα.

Μέσα από το βιβλίο αναβλύζουν χαμένες μνήμες, αλλά και άγνωστες σελίδες της Ιστορίας. Θεωρείτε το έργο σας ως σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία της περιοχής σας αλλά και της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα;

Η ιστορία του «μυστικού» αυτού αεροδρομίου είναι λίγο ή ακόμα και καθόλου γνωστή στους κύκλους των φίλων της Αεροπορικής Ιστορίας της Ελλάδας αλλά και στους – νεαρότερης ηλικίας – ντόπιους κατοίκους της περιοχής.
Παρότι αποτελούσε μια πρόχειρη, προκεχωρημένη αεροπορική βάση, σημείωσε ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, κυρίως κατά το δεύτερο μισό του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από εκεί συντέλεσαν στη διατήρηση του Μετώπου της Αλβανίας, προσφέροντας σημαντική χείρα βοηθείας στα ελληνικά επίγεια στρατεύματα, που είχαν να δώσουν έναν άνισο αγώνα. Οι λεπτομέρειες που ξεδιπλώνονται μέσα από τις μνήμες της περιοχής, των ανθρώπων – ιπταμένων και μη, των αερομαχιών, των τραγικών γεγονότων αλλά και της δόξας αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ολοκληρωμένο ιστορικό πλαίσιο που προσφέρει στον αναγνώστη στοιχεία και μαρτυρίες, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ευελπιστώ πως το σύγγραμμα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της ιστορίας του αεροπορικού πολέμου στην Ελλάδα, με αδημοσίευτες φωτογραφίες, πρωτογενείς αφηγήσεις ανθρώπων, λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων, καθώς και αναθεώρηση εσφαλμένων στοιχείων που εμφανίζονται σε παλαιότερη βιβλιογραφία.
Σχετικά με την τοπική ιστορία, το ενδιαφέρον για τον ανυποψίαστο – από αεροπορικής ιστορίας – ντόπιο αναγνώστη, θα παραμείνει ζωντανό καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, καθώς το σύγγραμμα θα τον μεταφέρει νοερά στην ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης, εμφυσώντας του ερεθίσματα ταύτισης με τους προγόνους του, που έζησαν τις έντονες εκείνες ημέρες, στον ίδιο τόπο που και εκείνος κατοικεί.
Σαφέστατα θεωρώ πως οι «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών» αποτελούν έναν ακόμη λίθο στη διάσωση και διάδοση της τοπικής ιστορίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην ιστορική «βιβλιοθήκη» της Παραμυθιάς, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα.

Τι είναι αυτό που καθιστά σημαντικό το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς;

Ο εκάστοτε αναγνώστης, ταξιδεύοντας στον χρόνο και τον χώρο μέσα από τις μνήμες που αποτυπώνονται στο μαύρο μελάνι, μπορεί να σχηματίσει ο ίδιος μία ολοκληρωμένη άποψη για τη σημασία του αεροδρομίου Παραμυθιάς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η άποψη αυτή – υποκειμενική και προσωπική για τον καθέναν – πηγάζει από το ευρύτερο γνωστικό πλαίσιο του αναγνώστη και δεν αποτελεί de facto θεώρηση μιας συγκεκριμένης αιτίας που κατέστησε το εν λόγω αεροδρόμιο σημαντικό.
Κατά τη δική μου άποψη, το γεγονός εκείνο που συντέλεσε καθοριστικά στην εντατικοποίηση των αεροπορικών επιχειρήσεων από εκεί κατά τον Φεβρουάριο αλλά και τον Μάρτιο του 1941, ήταν η διαφύλαξη της διαβάθμισής του, το γεγονός δηλαδή της διατήρησης της μυστικότητας της αεροπορικής αυτής βάσης και της απόκρυψης από το βλέμμα του εχθρού – γεγονός που αναλύεται λεπτομερώς και επί μακρόν στα κεφάλαια του βιβλίου. Στο χώρο του αεροδρομίου του Β’ Παγκοσμίου, καλλιέργειες και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες δεν κατάφεραν να σκεπάσουν τη μυθική του διάσταση.

Πόσο διήρκησε η έρευνα για τη συλλογή των τεκμηρίων και την ανασύνθεση της ιστορίας;

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε πριν από 14 ολόκληρα χρόνια, σε πολύ ερασιτεχνικό και πρώιμο επίπεδο – όπως άλλωστε ξεκινούν όλα τα ανάλογα εγχειρήματα ανθρώπων που διακατέχονται από αγνή αγάπη και αστείρευτο πάθος για οποιοδήποτε αντικείμενο. Το ταξίδι αυτό, πέρασε από πολλά στάδια και σταθμούς.
Αρχικά, μέσω στοιχειώδους αναζήτησης διαφόρων πηγών στο διαδίκτυο και σε δημοσιευμένη βιβλιογραφία, στη συνέχεια με εντατικοποίηση της έρευνας σε ιστορικά αρχεία της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με καταγραφή της ιστορίας μέσω συνεντεύξεων – προφορικών και γραπτών – από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα και μέσω συλλογής ενός μεγάλου φωτογραφικού αρχείου, η έρευνα «ολοκληρώθηκε» περί το 2014, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία σταχυολόγησης και κατανομής του υλικού και, εν τέλει, η συγγραφή του βιβλίου.

Πείτε μας κάποια περιστατικά που ξεχωρίζετε κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής του βιβλίου σας.

Μέσα στα χρόνια της έρευνας και της αναζήτησης είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους και να βιώσω εμπειρίες που μόνο μια ανάλογη διατριβή μπορεί να προσφέρει σε κάποιον. Κάθε συνέντευξη, κάθε ανακάλυψη υλικού και κάθε νέα γνωριμία – ειδικά κατά την αρχική περίοδο της έρευνας – ήταν ξεχωριστή και αξιοσημείωτη.
Ωστόσο, πράγματι υπήρχαν κάποιες εμπειρίες που σφράγισαν τον ενθουσιασμό της αναζήτησης. Όπως αναφέρω και στο προλογικό σημείωμα, ως κορυφαίες στιγμές της έρευνας ξεχωρίζω τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με τον James Dunnet, έναν από τους τελευταίους ιπτάμενους της 211 Squadron της RAF, ο οποίος σήμερα δυστυχώς δεν βρίσκεται κοντά μας.
Οι εξιστορήσεις των γεγονότων από τον ίδιο, η διαυγής μνήμη του και ο ενθουσιασμός του για τη γνωριμία μας ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ταξιδιού αυτού.
Παράλληλα, η επίσκεψή μου στο Ιστορικό Αρχείο της Ιταλικής Αεροπορίας στη Ρώμη, αλλά και στο Εθνικό Αρχείο της Μεγάλης Βρετανίας στο Kew του Λονδίνου το 2014, αποτέλεσαν μια εκπληκτική εμπειρία που κάθε ιστορικός ερευνητής πρέπει να ζήσει.

Για ποιους λόγους επιλέξατε να κάνετε αυτοέκδοση από το να απευθυνθείτε σε κάποιον αντίστοιχο εκδοτικό οίκο;

Το συγκεκριμένο σύγγραμμα είναι ένα ιστορικό βιβλίο το οποίο απευθύνεται κυρίως σε συγκεκριμένο κοινό.
Προσωπικά, διαχωρίζω το κοινό αυτό σε δύο κύριες ομάδες: οι ντόπιοι αλλά και απόδημοι συμπατριώτες μου που – ακόμα και χωρίς καμία σχέση με την Αεροπορική Ιστορία – επιθυμούν να μάθουν για ένα άγνωστο και σημαντικό κεφάλαιο του παρελθόντος της Παραμυθιάς αλλά και της Ηπείρου γενικότερα και οι ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό λάτρεις της Αεροπορικής Ιστορίας, συλλέκτες φωτογραφιών και σχετικοί με θέματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.
Για τον λόγο αυτό θεώρησα πιο εύκολη αλλά και πιο άμεση την διανομή των αντιτύπων απευθείας από την πηγή, δηλαδή τον συγγραφέα, καθώς έτσι μου δίνεται η δυνατότητα για απόκτηση νεών γνωριμιών με ανθρώπους, που, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν απρόσωποι αναγνώστες.
Επιπροσθέτως, το πόνημα αυτό είναι κάτι που πράγματι ολοκλήρωσα και «πονάω» μετά από τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να θέλω να κρατήσω τα δικαιώματα της έκδοσης αλλά και την «τελευταία τελεία», ως έναν ακόμα σταθμό στο μαγευτικό αυτό ταξίδι.

Σχεδιάζετε να το κυκλοφορήσετε και στα Αγγλικά;

Καθώς η ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την ιστορία της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στην Ελλάδα κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, θεωρώ πως η μετάφραση του συγγράμματος στα Αγγλικά αποτελεί το επόμενο βήμα της κυκλοφορίας του βιβλίου.
Ήδη, οι φίλοι και γνωστοί ανά τον κόσμο, αλλά και απόγονοι βετεράνων του πολέμου αναμένουν με ιδιαίτερη θέρμη την αγγλική έκδοση, κάτι που για εμένα είναι ο επόμενος στόχος, καθώς οι άνθρωποι αυτοί βοήθησαν σημαντικά στην ολοκλήρωση της ιστορικής έρευνας και θεωρώ καθήκον μου να τους παραδώσω τον καρπό αυτό σε γλώσσα κατανοητή για εκείνους.
Πιστεύω επίσης πως το σύγγραμμα, μιας και αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο και σημαντικό θέμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, θα λάβει την ανάλογη θέση του στη διεθνή βιβλιογραφία της Αεροπορικής Ιστορίας.

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης σήμερα στο σημείο όπου βρισκόταν το αεροδρόμιο;

Ο ανυποψίαστος επισκέπτης της περιοχής, που ακόμα και σήμερα ονομάζεται «αεροδρόμιο», δύσκολα θα αντιληφθεί πως περίπου επτά δεκαετίες πριν, η ησυχία της μικρής κοιλάδας ξυπνούσε από τον βόμβο των κινητήρων και πως εκεί γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της Αεροπορικής Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.
Σήμερα, η περιοχή αποτελείται από εκτάσεις καλλιεργήσιμων αγρών, ελαιώνων και βοσκοτοπιών που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του τόπου. Υπάρχει μια σκέψη, η οποία αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και αφορά σε ανέγερση ενός μνημείου, σχετικού με την ιστορικότητα της περιοχής. Ελπίζω πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε καλά νέα επ’ αυτού.

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο;

Μιας και το σύγγραμμα αποτελεί αυτοέκδοση, η διάθεση πραγματοποιείται απευθείας από τον συγγραφέα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή μέσω του Facebook και της σελίδας «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών» ή μέσω email στη διεύθυνση paramythiaarfield@gmail.com
Η χρήση του αεροδρομίου Παραμυθιάς πέρασε από αρκετά χέρια: ελληνικά, ιταλικά, γερμανικά, βρετανικά. Εξηγήστε μας τη στρατηγική σημασία του για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης, το συντριπτικό ποσοστό του κειμένου αναφέρεται και στην εντονότερη δραστηριότητα από το αεροδρόμιο Παραμυθιάς, που δεν ήταν άλλη από το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου 1941.
Καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το Μέτωπο της Αλβανίας, αλλά και διατήρησε για μακρό διάστημα αλώβητο το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του: τη μυστικότητά του, κατέστη ίσως το σημαντικότερο ορμητήριο των βομβαρδιστικών και καταδιωκτικών αεροπλάνων της ΕΒΑ και της RAF στην προσπάθεια υποστήριξης των επίγειων ελληνικών στρατευμάτων.
Κατά την περίοδο της ιταλικής αλλά και μετέπειτα γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχε απωλέσει σε σημαντικό βαθμό τον επιχειρησιακό του χαρακτήρα.
Μία μικρή περίοδος έντονης δραστηριότητας σημειώθηκε κατά τον Σεπτέμβριο του 1943, όταν η Γερμανική Αεροπορία υποστήριζε τη θαλάσσια απόβαση στρατευμάτων κατά την επιχείρηση κατάληψης της Κέρκυρας.

Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο, τι θα θέλατε να δείτε στο αεροδρόμιο της Παραμυθιάς τις ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Πολλές φορές έχω κάνει αυτή τη σκέψη στο παρελθόν. Μέσα από τις ατελείωτες σελίδες της ιστορίας του αεροδρομίου είναι δύσκολο να επιλέξω τι ακριβώς θα ήθελα να βιώσω ιδίοις όμμασι.
Φαντάζομαι θα βρισκόμουν κάπου κρυμμένος με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι, για να καταγράψω στον φακό ό,τι δεν έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, ή θα αποτελούσα κι εγώ ένα ακόμα μέλος στους ντόπιους εργάτες του αεροδρομίου, βιώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που ως γηραιοί πλέον μου μετέφεραν.
Θεωρώ πως οι σελίδες του βιβλίου σε συνδυασμό με το πυκνό και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, θα κάνουν τον αναγνώστη να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, να μπει στη θέση του χειριστή σε αμέτρητα αεροπλάνα, να ζήσει την αδρεναλίνη της αερομαχίας, να νιώσει τα ίδια συναισθήματα με τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, να αντιληφθεί τις δυσκολίες αλλά και τον ηρωισμό.
Τουλάχιστον μέχρι να εφευρεθεί η μηχανή του χρόνου!
Read More »
Αεροδρόμιο Παραμυθιάς - Μνήμες στην κοιλάδα των παραμυθιών Αεροδρόμιο Παραμυθιάς - Μνήμες στην κοιλάδα των παραμυθιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων 



Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας σας ενημερώνει ότι ξεκινάει από σήμερα η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) - ΝΕΑ ΦΑΣΗ» ΟΠΣ 5002212. 

Το IΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), έχοντας υπόψη την υπ΄ αριθμ. 6998/439/11-06-2020 Απόφαση του Δ.Σ. (ΑΔΑ:ΨΠΗΔ46ΨΖΣΠ-ΖΧ4), απευθύνει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με αρ. πρωτ. 660/4/16980/10-06-2020 για την υποβολή αιτήσεων προς πλήρωση θέσεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων στο πλαίσιο της πράξης "Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-ΝΕΑ ΦΑΣΗ" (ΟΠΣ 5002212). 

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://mis.inedivim.gr 

Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ορίζεται: από 15/06/2020 (ώρα 11:00 π.μ.) έως και 29/06/2020 (ώρα 11:00 π.μ.). 

Οι υποψήφιοι θα αποστείλουν στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ταχυδρομικά ή με ταχυμεταφορές τα δικαιολογητικά τους εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4 έως και τις 03/07/2020 στη διεύθυνση: Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη, ΤΚ 111 43 Αθήνα (Κεντρική Γραμματεία - 2ος Όροφος), με υποχρεωτικά συμπληρωμένα τα στοιχεία που ορίζονται στη σχετική Πρόσκληση. 

Ως τελική ημερομηνία λήψης κατά την αποστολή των φακέλων λογίζεται από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. η ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής. Μετά το πέρας της ως άνω ημερομηνίας οι αιτήσεις θεωρούνται εκπρόθεσμες. 

Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται με την ανωτέρω (ηλεκτρονική) μορφή και αποστέλλονται ταχυδρομικά, με e-mail ή fax, δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται. 

Φάκελοι δικαιολογητικών που θα κατατεθούν ιδιοχείρως δεν θα γίνονται δεκτοί.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Το ψαροχώρι των Παξών που συνδέεται με τους Σουλιώτες και τον Αλή Πασά

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Το ψαροχώρι των Παξών που συνδέεται με τους Σουλιώτες και τον Αλή Πασά


Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι γραφικοί οικισμοί των Παξών κλέβουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών τους με την ιδιαίτερη ομορφιά, την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την γραφικότητα που τους διακρίνει.

Ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά, λοιπόν, του μικρού νησιού του Ιονίου, το ψαροχώρι της Λάκκας, στο βορειότερο άκρο των Παξών.


Συναντάται στο βάθος ενός απάνεμου κόλπου και οφείλει την ονομασία της στους Σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της, οι οποίοι κατέφυγαν προς τους Παξούς και τους Αντίπαξους κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Το γραφικό λιμανάκι της Λάκκας με τις φημιμένες ψαροταβέρνες αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους ταξιδεύουν με σκάφος, ενώ στα νερά του κόλπου δένουν διάφορα ιστιοπλοικά και σκάφη που επισκέπτονται τα Επτάνησα.


Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει κανείς στο χωριό ο πέτρινος φάρος του 1832 και η βυζαντινή εκκλησία της Υπαπαντής, που χρονολογείται από το 1600, και είναι ιδιαιτέρως γνωστή για το μαρμάρινο τέμπλο και το πυργωτό καμπαναριό της.
Read More »
Το ψαροχώρι των Παξών που συνδέεται με τους Σουλιώτες και τον Αλή Πασά Το ψαροχώρι των Παξών που συνδέεται με τους Σουλιώτες και τον Αλή Πασά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Νίκος Θ. Νταής: Βιβλιοπαρουσίαση Μυθιστορήματος «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ», Αριστοτέλη Βασιλείου Παππά

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Νίκος Θ. Νταής: Βιβλιοπαρουσίαση Μυθιστορήματος «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ», Αριστοτέλη Βασιλείου Παππά



ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ
Μυθιστόρημα
Αριστοτέλη Β. Παππά
Του κ. Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Έλαβα τους δύο τόμους, του νέου βιβλίου του αγαπητού μου φίλου και συμπατριώτη, από το Καστρί Ηγουμενίτσας, γειτονικού με το χωριό μου τον Άγιο Βλάση, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΠΑ.
Το νέο βιβλίο του συγγραφέα φέρει τον τίτλο «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ» και είναι ένα Μυθιστόρημα γεμάτο από περιπλανήσεις, που μας δημιούργησε ο εμφύλιος πόλεμος, αλλά και αισθηματικές περιπλανήσεις της Μαίρης και τις Έλπης με τον Φώτη και τον Άριστο, που δεν ήταν αρραβωνιαστικιές τους, αλλά «φλέρταραν» μαζί τους.

Μετά από προξενιό η Μαίρη, από Έλληνα της διασποράς, πλούσιο και μορφωμένο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, παντρεύεται τον Ηλία και ο Ηλίας της πλέον, αφού τακτοποίησε τα χαρτιά πήγαν στην Αφρική, όπου θα γίνονταν και ο γάμος τους.
Ύστερα από λίγο διάστημα ήρθε στο Γιοχάνεσμπουργκ η Έλπης, η οποία είχε προαχθεί στο βαθμό του Λοχαγού, όπου ο Ηλίας της προξένεψε το φίλο του Γιώργο, μεγαλοδικηγόρο.
Στο Γιοχάνεσμπουργκ με τους πιστούς, αφοσιωμένους και ευκατάστατους συζύγους τους, που λάτρευαν την Μαίρη και την Έλπη, δημιούργησαν οικογένειες ζηλευτές και έφεραν στον κόσμο και παιδιά.
Αγαπητέ μου φίλε Τέλη Παππά (Τέλι’ι’ ή Τσίλε Τάσιτ), όπως σε φωνάζαμε στα χωριά μας στον Άγιο Βλάση και στο Καστρί, αλλά και στο Καστρί και στον Άγιο Βλάση, για να μην παρεξηγηθώ ποιο χωριό κατατάσσω πρώτο και πιο δεύτερο και γίνουμε η αιτία να αρχίσει πάλι ο πετροπόλεμος ανάμεσα στα δύο χωριά και τρέχουμε στα μέτωπα, πότε στο Μεροϊμίνι και πότε επάνω από την βρύση της Χαούζας και πάνω από την Γκρόπα του Κωτσονάσιου (Κώστα Αθανασίου Μιχαηλίδη).
Δεν αντέχουμε άλλες περιπλανήσεις. Αρκετά περιπλανηθήκαμε στη ζωή μας!
Φαίνεται όμως ότι εσένα ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν σε ανάλωσε!
Έχεις ακόμη αντοχές! Είσαι σαν ο Μύλος του θείου σου Μιχάλη Παππά (Μουλίρι’ι’ Μίχο Τάσιτ), που ασταμάτητα μέρα και νύχτα άλεθε στάρια και καλαμπόκια (γκρούρ’ εδε μισίρ) και αποφλοίωνε και ρύζια.
Αναρωτιόμαστε και θαυμάζουμε όλοι οι γνωστοί και φίλοι σου, την ανεξάντλητη υπομονή, επιμονή, το κουράγιο και την αντοχή σου, να συγγράψεις τώρα τελευταία, ακόμη δύο τόμους βιβλίων, 223 και 199 σελίδων!
Εύχομαι, αδελφικέ μου φίλε υγεία και να είσαι πάντα δυνατός και αγέρωχος, σαν τα απέναντι από τα χωριά μας βουνά της Γκούμανης (Γιτάνης), το Βαράθι,α λλά και σαν τα ψηλά βουνά της Μουργκάνας, που τόσο καλά τα ήξερε εκείνος ο αείμνηστος ξάδερφός σου Νίκος Δημητρίου Παππάς (ο Κόλιος του Μήτσιο Τάσι).
Ο φέρελπις εκείνος νέος που σπούδαζε γιατρός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από πλούσια οικογένεια του Καστρίου, που νοιάζοταν να μην πεινάνε οι συγχωριανοί του, που διέκοψε τις σπουδές του και εντάχθηκε στην ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ να πολεμήσει τους Γερμανούς κατακτητές της πατρίδας του και βρέθηκε στην Τασκένδη της Ρωσίας.
Γύρισε στο τέλος της ζωής του με την οικογένειά του στην Ελλάδα στην Αθήνα φτωχός!
Νοσταλγούσε το χωριό του και τους συγχωριανούς του και έρχονταν τακτικά στο ξενοδοχείο ΙΩΑΝΝΙΝΑ, στην οδό Βερανζέρου 10, κοντά στην ΟΜΟΝΟΙΑ, του αείμνηστου εκείνου αρχοντικού καλόκαρδου και καλοσυνάτου Καστριώτη Ηλία Φανερωμενίτη, όπου μαζευόμασταν όλοι οι ξενιτεμένοι απόδημοι πατριώτες της Αθήνας και μας ρωτούσε συνέχεια για τα χωριά μας Καστρί και Άγιο Βλάση και για τους συγχωριανούς του.
Μας τα θύμισες φίλε μου Τέλη αναφερόμενος στο βιβλίο σου «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ» στον εμφύλιο.
Χειρότερη ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ από τον εμφύλιο αλληλοσκοτωμό, ευχόμαστε να μην ξαναπεράσει η πατρίδα μας!
Αμίν!

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)
Read More »
Νίκος Θ. Νταής: Βιβλιοπαρουσίαση Μυθιστορήματος «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ», Αριστοτέλη Βασιλείου Παππά Νίκος Θ. Νταής: Βιβλιοπαρουσίαση Μυθιστορήματος «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ», Αριστοτέλη Βασιλείου Παππά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διανομή Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Ηγουμενίτσα: Διανομή Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Θεσπρωτίας, μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας , θα διανείμει είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής (ελαιόλαδο, σαπούνι πλάκα, υγρό πιάτων, υγρό γενικής χρήσης καθαρισμού, οδοντόκρεμα και σαμπουάν) σε δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΒΥΣ) του ΤΕΒΑ, στα πλαίσια της Πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής , Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015 – 2016», στην αποθήκη του προγράμματος, πρώην Μαθητική Εστία, από την ΤΕΤΑΡΤΗ 17.06.2020 έως και ΤΕΤΑΡΤΗ 24.06.2020 και ώρες 10.00 έως 13.00. 

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α. τους και την ταυτότητα. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Διανομή Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής Ηγουμενίτσα: Διανομή Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στα Σύβοτα για τον τουρισμό

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στα Σύβοτα για τον τουρισμό


Με επιτυχία και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιουνίου στα Σύβοτα, η διαλογική συζήτηση με θέμα «Διερεύνηση των καλύτερων επιλογών επανεκκίνησης του τουρισμού με παράλληλη διασφάλιση του αγαθού της υγείας στην περιοχή μας». 

Την συζήτηση συντόνισε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Οικονομίδης. Με εισήγηση τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ελευθέριος Κώστας, που ανέλυσε το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας και προχώρησε σε ενημέρωση των επιχειρηματιών σχετικά με τις τρέχουσες ρυθμίσεις για την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων . 


Μετά το πέρας των παρεμβάσεων ο λόγος δόθηκε στους φορείς και στους επιχειρηματίες που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των τουριστικών τους καταλυμάτων. 

Τα συμπεράσματα της συζήτησης καταγράφηκαν από τους συμμετέχοντες φορείς, οι οποίοι επανέλαβαν ότι θα σταθούν στο πλευρό των τουριστικών επιχειρηματιών για την βέλτιστη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Read More »
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στα Σύβοτα για τον τουρισμό Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στα Σύβοτα για τον τουρισμό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Η Λ.Σ. Σουλίου την παράκαμψη της Ε.Ο. Νεράιδας – Γλυκής στο ύψος Καριωτίου

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Η Λ.Σ. Σουλίου την παράκαμψη της Ε.Ο. Νεράιδας – Γλυκής στο ύψος Καριωτίου


Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε Τεχνικών Έργων,

Λόγω των εργασιών που εκτελούνται για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην περιοχή «Αεροδρόμιο» Παραμυθιάς έχει γίνει παράκαμψη της Εθνικής Οδού Νεράιδας – Γλυκής με εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων μέσω Παγκρατίου – Ραχουλίου από δημοτικές και αγροτικές οδούς. Για το σκοπό αυτό τοποθετήθηκε οδοσήμανση, έγινε διαγράμμιση και καθαρισμός των αντίστοιχων οδών.

Παρόλα αυτά μεγάλος φόρτος οχημάτων εξυπηρετείται από την δημοτική οδό Καριωτίου - Χρυσαυγής χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων. Στη συγκεκριμένη οδό δεν υπάρχουν στοιχειώδη κυκλοφοριακά μέτρα (οδοσήμανση, διαγράμμιση, κλπ.) ούτε για την συμβατική κυκλοφορία οχημάτων, πόσο μάλλον τώρα που η κυκλοφορία έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο δρόμος είναι πάρα πολύ στενός και σε πολλά σημεία μετά βίας χωράνε δύο αυτοκίνητα. Σε ορισμένα σημεία πέραν της στενότητας του δρόμου, υπάρχουν αυλάκια, γέφυρες, τεχνικά, χωρίς να υπάρχει κάποια προστατευτική μπάρα. Εκατέρωθεν του δρόμου υπάρχει αυξημένη βλάστηση (χόρτα, δέντρα κλπ.) η οποία δυσχεραίνει κατά πολύ την ορατότητα στις στροφές. Να σημειωθεί πως έχει παρατηρηθεί ότι πολλά οχήματα που διασχίζουν την εν λόγω οδό αναπτύσσουν υπερβολικά μεγάλες ταχύτητες με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε όλα τα παραπάνω, αν συνυπολογίσουμε και ότι πρόκειται για μία κατοικημένη περιοχή με μεγάλη κυκλοφορία πεζών, καθώς χρησιμοποιείται και για άθληση– πεζοπορία, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν δρόμο «καρμανιόλα», χωρίς ίχνος υπερβολής.

Κατόπιν των παραπάνω, ζητούμε άμεσα:

1. Οδοσήμανση – διαγράμμιση της οδού και τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών στα επικίνδυνα σημεία πτώσης οχημάτων.

2. Καθαρισμό της οδού από χόρτα κλπ. για τη βελτίωση της ορατότητας.

3. Αστυνόμευση της περιοχής για τον έλεγχο- καθοδήγηση της κυκλοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι την ολοκλήρωση των έργων και την επαναλειτουργία του βασικού κόμβου.

4. Αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος της κατασκευής του κυκλικού κόμβου, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα παράτασης αυτής της κατάστασης σε όλους τους καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση θα είναι αυξημένη.

5. Επειδή και στην επίσημη παράκαμψη (Παγκρατίου – Ραχουλίου) παρόλες τις παρεμβάσεις που έγιναν υπάρχουν και εκεί σημαντικοί κίνδυνοι (διέλευση εντός κατοικημένων περιοχών, στενός δρόμος σε πολλά σημεία κ.α) θα πρέπει να εξεταστούν και εναλλακτικές προστάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί έστω την ύστατη στιγμή όπως αξιοποίηση του αγροτικού δρόμου- με κατάλληλες παρεμβάσεις- από τη «Γαλάζια Λίμνη» που οδηγεί στο αντλιοστάσιο του «αεροδρομίου» ή οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης η διαρκής καθοδήγηση και ο έλεγχος της κυκλοφορίας και σε αυτό το τμήμα είναι επιβεβλημένος.

Με γνώμονα την ασφάλεια όλων των διερχόμενων οδηγών και πεζών και ασφαλώς των κατοίκων των εν λόγω περιοχών, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, 
οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας Δημήτρης Χρήστου
Read More »
Η Λ.Σ. Σουλίου την παράκαμψη της Ε.Ο. Νεράιδας – Γλυκής στο ύψος Καριωτίου Η Λ.Σ. Σουλίου την παράκαμψη της Ε.Ο. Νεράιδας – Γλυκής στο ύψος Καριωτίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αφού καταβλήθηκαν όλες οι πληρωμές για το 2018.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται: σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μετά την παύση χορήγησης του επιδόματος το 2017, ολοκληρώθηκε φέτος η καταβολή του για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για το 2018 ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των αιτήσεων του 2019.

Επιπλέον, μετά την πρόσφατη θέσπιση του επιδόματος γέννησης, το οποίο χορηγείται σε δεκάδες χιλιάδες μητέρες μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, βαίνει προς ψήφιση στη Βουλή τροποποιητική ρύθμιση ως προς το επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών περιοχών, αμέσως μετά τη δημοσίευση της οποίας θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία θα περιγράφεται η ειδικότερη διαδικασία για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα απλοποιήσει τις διαδικασίες ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι ωφελούμενοι από την χωρίς γραφειοκρατία διαδικασία όσο και να απαλλαγούν οι δημόσιες υπηρεσίες από τον διοικητικό φόρτο της χρονοβόρας διεκπεραίωσης των σχετικών αιτήσεων με την κλασσική μέχρι πρότινος διαδικασία.

Τέλος, εκτιμάται πως η πληρωμή του επιδόματος του 2019 θα γίνει αμέσως μετά την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ η υποβολή και εξέταση αιτήσεων καθώς και η χορήγηση του επιδόματος για το 2020 θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο.
Read More »
Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση ζωοκλοπής και ζωοκτονίας σε περιοχή της Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση ζωοκλοπής και ζωοκτονίας σε περιοχή της Θεσπρωτίας 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εξιχνιάσθηκε υπόθεση ζωοκλοπής και ζωοκτονίας που έγινε σε περιοχή της Θεσπρωτίας. 

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο ημεδαποί, κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 25-05-2020, αφαίρεσαν από κτηνοτροφική μονάδα σε περιοχή της Θεσπρωτίας ένα ζώο (ταύρο), το οποίο ακολούθως θανάτωσαν, με σκοπό την περαιτέρω εκμετάλλευση του κρέατός του. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση ζωοκλοπής και ζωοκτονίας σε περιοχή της Θεσπρωτίας Εξιχνιάσθηκε υπόθεση ζωοκλοπής και ζωοκτονίας σε περιοχή της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

119 εκατομμύρια στην Ήπειρο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
119 εκατομμύρια στην Ήπειρο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020, το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 -2025», το οποίο καθορίζει, για την πρώτη προγραμματική περίοδο (2021-2025), τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, τους ειδικούς στόχους και δράσεις, τον συνολικό και ανά πρόγραμμα προϋπολογισμό, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του. Το πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο στα πρότυπα του ΕΣΠΑ με τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει, για το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Ηπείρου ο προυπολογισμός ανέρχεται στα 119 εκατομμύρια.

Συνολικά οι πόροι του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν, για την πενταετία 2021 – 2025, στα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από τα 10 δισ. ευρώ, τα 7 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να διατεθούν τα δύο πρώτα χρόνια, δηλαδή το 2021 και 2022.

Με δεδομένο ότι το ΕΠΑ που εισάγεται ως μοχλός ανάπτυξης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, ο προγραμματισμός του υπουργείου σημαίνει την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ 650 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, στα 2 δισ. ευρώ.

Το πρώτο ΕΠΑ, δηλαδή για την 2021 – 2025 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Τσακίρη, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την τελική του διαμόρφωση.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του ΕΠΑ 2021-2025, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, προσδιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής της χώρας. Ειδικότερα, στους παράγοντες που προσδιορίζουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του ΕΠΑ περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί για υφιστάμενα επενδυτικά έργα, η ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και οι δεσμεύσεις της χώρας για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Εμπροσθοβαρής εκτέλεση

Ως προς την κατανομή κατά έτος, επισημαίνεται πως, παρότι η εφαρμοσμένη πρακτική πολυετών προγραμμάτων (όπως το ΕΣΠΑ 2014-2020) επιτάσσει οι πόροι να κατανέμονται ισόποσα στα έτη, με πρόβλεψη για την επίδραση του πληθωρισμού, στο ΕΠΑ 2021-2025, με δεδομένη την ανάγκη αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πρόσφατης κρίσης και των νέων προκλήσεων λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και της συνέχισης της χρηματοδότησης των υφιστάμενων έργων, επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα.

Τα τομεακά προγράμματα

Τη μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού, παίρνουν τα τομεακά προγράμματα, δηλαδή στα προγράμματα των υπουργείων στα οποία θα κατευθυνθεί το 68,35% των πόρων, ή 6,835 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα, έχει λαμβάνειν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς θα πιστωθεί το 26%, ήτοι 2,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 900 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με 875 εκατ. ευρώ.

Τα περιφερειακά προγράμματα

Στο πρόγραμμα η κάθε Περιφέρεια της χώρας έχει το δικό της, με ξεχωριστό προϋπολογισμό. Για την Ήπειρο ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 119 εκατομμύρια.
Read More »
119 εκατομμύρια στην Ήπειρο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 119 εκατομμύρια στην Ήπειρο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Ξεκίνησε ο έλεγχος αντισωμάτων στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020
Ξεκίνησε ο έλεγχος αντισωμάτων στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος αντισωμάτων στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, παρόλα αυτά στις πρώτες μέρες έναρξης του προγράμματος η προσέλευση είναι μεγάλη. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχη για την αντιμετώπιση του Covid-19 και η εξέταση για τους περισσότερους αποτελεί ασπίδα για την προστασία της υγείας τους. Οι αναλύσεις των δειγμάτων θα γίνουν στα Γιάννινα και την Πάτρα και με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρχει πλήρης εικόνα αν κάποιοι υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο έλεγχος αντισωμάτων έχει ξεκινήσει στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ενώ στο Νοσοκομείο Φιλιατών ο πρώτος που προσήλθε ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Πέτρος Οικονομίδης.

Ο κ. Οικονομίδης αναρτώντας την σχετική φωτογραφία και το μήνυμά του στο προσωπικό προφίλ προτρέπει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού να προχωρήσει στον σχετικό έλεγχο.

«Ο έλεγχος αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 για το προσωπικό των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας ξεκίνησε στην Θεσπρωτία από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Ελπίζω ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν προκειμένου να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα για την κυκλοφορία του νέου κορονοϊού στις δομές υγείας του νομού μας. Η πρώτη αιμοληψία έγινε σε μένα και μοιράζομαι το στιγμιότυπο μαζί σας φιλοδοξώντας αυτές οι στιγμές να γίνουν γρήγορα παρελθόν. Εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας νικάμε τον ιό!», αναφέρει.

Παράλληλα συνεχίζουν την δειγματοληψία οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες δείγματα τα οποία αναλύονται στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Πατρών ενώ θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα με την λήψη δειγμάτων από τον γενικό πληθυσμό.
Read More »
Ξεκίνησε ο έλεγχος αντισωμάτων στα νοσοκομεία της Ηπείρου Ξεκίνησε ο έλεγχος αντισωμάτων στα νοσοκομεία της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2020 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.