Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας


Την Πέμπτη  23-03-2023, και ώρα 09:30  συνεδριάζει – μέσω τηλεδιάσκεψης- η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τα θέματα της Θεσπρωτίας
 • Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ασφαλτικές εργασίες στην επαρχιακή οδό Γλυκή – Τσαγγάρι», προϋπολογισμού € 248.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.
 • Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων βλαβών στην επαρχιακή οδό Γέφυρα Νάτση Φιλιατών – Δάφνη – Κεραμίτσα», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.
 • Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή αρδευτικής διώρυγας του Τ.Ο.Ε.Β. Βασιλικού», προϋπολογισμού € 31.520,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.
 • Έγκριση του 6ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση οδού Πλαταριάς – Συβότων με τη δημιουργία δύο (2) κυκλικών κόμβων, δύο (2) λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οδοφωτισμού αυτής, στην περιοχή της Πλαταριάς», αναδόχου «ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.».
 • Κατάρτιση και έγκριση όρων της διακήρυξης για την εκμίσθωση του δημόσιου φυσικού ιχθυοτροφείου (λιμνοθάλασσα) «Καλάγκα» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και συγκρότηση της Επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκμίσθωση ιχθυοτρόφων υδάτων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τα έτη 2023-2024.
 • Έγκριση πραγματοποίησης δαπανών και διάθεσης πιστώσεων του προϋπολογισμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας οικ. έτους 2023.
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την αποζημίωση μελών του γνωμοδοτικού οργάνου του άρθρου 221 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
 • Έγκριση δαπανών και διάθεσης πιστώσεων της Π.Ε. Θεσπρωτίας οικ. έτους 2023 για οφειλές παρελθόντων ετών.
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης (παροχή υπηρεσιών) για μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, σε βάρος του ΕΦ/ΚΑΕ 9762.01.000.01 του προϋπολογισμού της οικ. έτους 2023.
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για ηλεκτρολογικές εργασίες (παροχή υπηρεσιών) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, σε βάρος του ΕΦ/ΚΑΕ 072.0899.01 του προϋπολογισμού της οικ. έτους 2023.
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή της Π.Ε. Θεσπρωτίας, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυλότοπου Σουλίου, στην έκδοση – ανατύπωση ιστορικού βιβλίου με τίτλο «Σκαπέτα Σουλίου – Το Σημερινό Σούλι – Ιστορική Προσέγγιση – Λαογραφική Παράδοση».
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια σκυροδέματος για την αποκατάσταση φθορών στο οδικό δίκτυο περιοχής Φιλιατών Θεσπρωτίας (προμήθεια υλικών)».
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια στηθαίων ασφαλείας για αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στο οδικό δίκτυο περιοχής Τσαγγαρίου».
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσος καθαρισμός ερεισμάτων περιοχής Σουλίου (παροχή υπηρεσιών)».
 • Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την καταπολέμηση κουνουπιών για την περιοχή Σαγιάδας Θεσπρωτίας για το 2023.
Read More »
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Συλλυπητήρια από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Συλλυπητήρια από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσπρωτίας


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου και φίλου Κώστα Θεοδωρίδη.
Ο εκλιπών υπήρξε άψογος λειτουργός του φαρμακευτικού επαγγέλματος και ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο στην φαρμακευτική οικογένεια αλλά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία.
Ο Κώστας Θεοδωρίδης έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, διακρίθηκε για την ακεραιότητα, την οξυδέρκεια του, αλλά και για την ευθύτητα του χαρακτήρα του.
Η παρουσία του στα δρώμενα του Συλλόγου ήταν ουσιαστική και συνεχής, αφού μέχρι και πρότινος οι παρεμβάσεις του , όποτε ο ίδιος έκρινε σκόπιμο ή όποτε του ζητούνταν , ήταν καίριες, ουσιαστικές και αποτελεσματικές, καταδεικνύοντας την εμβέλεια της σκέψης του.
Έχοντος αυτήν του την παρακαταθήκη ως πολύτιμο και διαρκή αρωγό, θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος 
Κοντός Ιωάννης
Ο Γραμματέας
Κούτσικος Χρήστος
Read More »
Συλλυπητήρια από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσπρωτίας Συλλυπητήρια από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Συνέντευξη Μ.Κάτση στην ΕΡΤ Ιωαννίνων για την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Συνέντευξη Μ.Κάτση στην ΕΡΤ Ιωαννίνων για την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου


Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου διά στόματος Πρωθυπουργού, αλλά και την εν γένει αντιαναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ για τη Θεσπρωτία και ευρύτερα την Ήπειρο.
Ερωτώμενος στο ξεκίνημα της συνέντευξης για τη χθεσινή υπογραφή της πώλησης των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) από το ΤΑΙΠΕΔ στους ιδιώτες, ο Μάριος Κάτσης σχολίασε ότι η κυβέρνηση, στο παρά ένα πριν αποχαιρετήσει από την θέση της εξουσίας τη χώρα, είχε σκοπό να ολοκληρώσει ένα προεκλογικό deal της Μητσοτάκης Α.Ε. Κατά την τελετή υπογραφής της ιδιωτικοποίησης και όλο το διάστημα μέχρι να φτάσουμε σε αυτή, οι Υπουργοί της κυβέρνησης καυχιόντουσαν ότι η πώληση των λιμανιών είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε σταματήσει διά νόμου κάθε τέτοια μεθόδευση του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως τόνισε, οι υπογραφές έπεσαν χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι επενδύσεις πρόκειται και σκοπεύουν να κάνουν στο λιμάνι οι νέοι ιδιοκτήτες και αν θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για απόδοση της χερσαίας ζώνης που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους Δήμους. Θύμισε, μάλιστα, ότι η τοπική κοινωνία έχει προβεί το προηγούμενο διάστημα σε δυναμικές κινητοποιήσεις για αυτά τα ζητήματα και ενάντια στην πώληση και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση την «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια».
Σημείωσε, επιπλέον, ότι προχωρούν στο μοντέλο της πώλησης μετοχών τη στιγμή που όλη η Ευρώπη αναζητά ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης των εθνικών υποδομών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προχωράνε αμετανόητοι να πουλήσουν τα ασημικά του Κράτους λες και πουλάνε την περιουσία του παππού τους», με αποτέλεσμα «σήμερα να ξημερώσουμε και οι μετοχές του ΟΛΗΓ να ανήκουν σε ιταλικά χέρια». Έθεσε, ακόμα, ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και νόθευσης του ανταγωνισμού, καθώς ο νέος Ιταλός ιδιοκτήτης του ΟΛΗΓ που θα ασκεί τη λιμενική και τιμολογιακή πολιτική, είναι ταυτόχρονα και ένας εκ των ανταγωνιζόμενων ναυτιλιακών εταιρειών που χρησιμοποιούν το λιμάνι, κάτι για το οποίο ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης δεν έχει δώσει απαντήσεις, ακόμα κι όταν ρωτήθηκε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μάριου Κάτση.
Ο κ. Κάτσης χαρακτήρισε ως ψέματα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός και τα «γαλάζια» στελέχη ότι θα αποδοθεί η χερσαία ζώνη πριν την πώληση του λιμανιού, καθώς αυτό τελικά δεν έγινε μέχρι τη χθεσινή πώληση. Οι οικείοι Δήμοι ακόμα δε γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιείται το παράκτιο μέτωπο της Θεσπρωτίας και οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν καμία δέσμευση για τις θέσεις εργασίας. Όπως σημείωσε, για να φτάσει να αποδοθεί η χερσαία ζώνη απαιτούνταν μια σειρά από πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εδώ και 4 χρόνια δεν έγιναν. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θύμισε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να γνωστοποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης ακόμα και στη Βουλή στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων στην οποία είχε προχωρήσει ο ίδιος τον Οκτώβριο 2022, επικαλούμενη λόγους απορρήτου. Προκάλεσε, μάλιστα, τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ κ. Γιόγιακα και τον «γαλάζιο» Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Λώλο, που κατά τ΄ άλλα παρέστησαν με πανηγύρια και πλατιά χαμόγελα στην τελετή πώλησης του λιμανιού χωρίς να πάρουν τίποτα για τη Θεσπρωτία, να δημοσιοποιήσουν της σύμβαση παραχώρησης αν την έχουν δει. Ειδάλλως συνάγεται το συμπέρασμα ότι κάτι έχουν κρύψουν από τον Θεσπρωτικό Λαό και η σύμβαση θα έρθει τελικά ως τετελεσμένο γεγονός για κύρωση στη Βουλή. «Να μας πουν τώρα τι αντισταθμιστικά οφέλη πήραν για την πόλη!», ζήτησε επιτακτικά ο Μάριος Κάτσης, αναφερόμενος στην απουσία δεσμεύσεων για κατασκευή εμπορευματικού κέντρου, μαρίνας και χώρων στάθμευσης. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους! Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον μας και των επόμενων γενεών για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια», είπε, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη των deals, με τις μεθοδεύσεις της δεσμεύει κάθε επόμενη κυβέρνηση και αιρετή αυτοδιοίκηση.
Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έφερε ως ένα ακόμα παράδειγμα τους τίτλους τέλους που έβαλε ο κ. Μητσοτάκης στο πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ηπείρου για σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υφιστάμενο δίκτυο (σιδηροδρομική Εγνατία), έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Ο Πρωθυπουργός διέψευσε, έτσι απαξιωτικά, μέσα από μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του, τα Δελτία Τύπου με τις υποσχέσεις του τοπικού βουλευτή κ. Γιόγιακα και του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Καραγιάννη για τη δήθεν δρομολόγηση του έργου. Ο Μάριος Κάτσης θύμισε, μάλιστα, ότι υπήρχε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη «σιδηροδρομική Εγνατία» και πως, όταν ο ίδιος έκανε Ερώτηση στη Βουλή προς τους κ.κ. Καραμανλή και Γεωργιάδη τι γίνεται με αυτά τα χρήματα, ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλον, μη δίνοντας καμία ουσιαστική απάντηση, καθώς την οριστική απάντηση την επιφύλασσε στους Θεσπρωτούς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. «Πώς θα αναπτυχθεί εμπορευματικά το λιμάνι Ηγουμενίτσας, όπως διατείνονται οι συμμετέχοντες στην αγοραπωλησία των μετοχών του ΟΛΗΓ, αν την ίδια στιγμή δε μιλάει κανείς για κατασκευή εμπορευματικού κέντρου και σιδηροδρομική σύνδεσης;», αναρωτήθηκε ο κ. Κάτσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί 4 χρόνια δεν έκανε τίποτα για τη Θεσπρωτία, καθώς μεταξύ άλλων απένταξε από την χρηματοδότηση το εμπορευματικό κέντρο του λιμανιού, δεν ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαψης την κατασκευή του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας και του αυτοκινητόδρομου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι, αλλά και κανένα άλλο έργο στη Θεσπρωτία. Στον αντίποδα, ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο για τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την κατασκευή της Β’ Φάσης του λιμανιού (Τ2 και Τ3) και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του κομβικού αναπτυξιακού έργου της Γ’ Φάσης του λιμανιού που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει στον αέρα, πράγματα που σήμερα οι Ιταλοί ιδιώτες βρίσκουν έτοιμο και τα παίρνουν «μπιτ παρά». Ανέφερε ακόμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε η ένταξη στο στρατηγικό πρόγραμμα INTEREGG της χρηματοδότησης του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας και τη σύνδεσης με το τελωνείο στο Μαυρομάτι, έργο κορυφαίας αναπτυξιακής σημασίας για τον τόπο, που η ΝΔ το έχει αφήσει πίσω.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Μάριος Κάτσης διατύπωσε αναλυτικότερα τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα από την Κυβέρνηση: «Θα παραχωρηθεί στον Δήμο η χερσαία ζώνη που θα εξαιρεθεί ή απλά θα εξαιρεθεί και θα γυρίσουμε στο καθεστώς του 2005 που δεν είχε φορέα διαχείρισης; Αν είναι τόσο απλό, όπως λένε, γιατί δεν το είχε κάνει τότε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας επί υπουργίας Μπέζα; Δεν ήταν απλό! Τα κομμάτια που θα παραμείνουν στη χερσαία ζώνη θα είναι νομιμοποιημένα; Πού θα χαραχτεί ο αιγιαλός; Πώς θα αξιοποιείται το πάρκινγκ τι θα γίνει με τους αλιείς στα Σύβοτα, στην Πλαταριά και στη Σαγιάδα; Έχουν απαντήσει για αυτά;». Για να ολοκληρώσει λέγοντας: «Γι’ αυτό λέω να δοθεί η σύμβαση στη δημοσιότητα! Δε μπορεί να πηγαίνουμε εν κρυπτώ! Και αυτές τις φιέστες, τα πανηγύρια και τα χαμόγελα μαζί με τον «βαστάζο» Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΛΗΓ, ο οποίος προσδοκά την παραμονή του για λίγο ακόμα την επόμενη μέρα ως μεταβατική λύση, αυτά τα ακούω βερεσέ…».

Το ηχητικό ολόκληρης της συνέντευξης του Μάριου Κάτση:

Read More »
Συνέντευξη Μ.Κάτση στην ΕΡΤ Ιωαννίνων για την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου Συνέντευξη Μ.Κάτση στην ΕΡΤ Ιωαννίνων για την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Γιόγιακας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων: Μέσα στον Απρίλη η χερσαία ζώνη θα περιέλθει στο Δήμο Ηγουμενίτσας!!!

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Γιόγιακας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων: Μέσα στον Απρίλη η χερσαία ζώνη θα περιέλθει στο Δήμο Ηγουμενίτσας!!!Υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΗΓ ΑΕ, εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο βουλευτής της ΝΔ στο Νομό Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας.
Ο κ. Γιόγιακας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής για πώληση των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ και δήλωσε αισιόδοξος ότι με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή – η οποία επιδιώκεται να γίνει εντός του Απριλίου – θα παραχωρηθεί απ’ ευθείας (χωρίς να περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) η χερσαία ζώνη στους Δήμους. Μάλιστα, μίλησε για «χθεσινή εξέλιξη που προέκυψε κατά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών».
Ερωτώμενος για το τρένο που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «ποτέ δε θα φθάσει στην Ηγουμενίτσα» ανέφερε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και προεκλογικά το 2019 σε εκδήλωση που είχε γίνει σε συνεργασία με τον τομέα Υποδομών τότε είχε πει ότι το θεωρεί πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσει το τρένο από την Ηγουμενίτσα προς τη Βόρεια Ελλάδα» και χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού «και ειλικρινείς και ρεαλιστικές».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Β. Γιόγιακα:
Κύριε Γιόγιακα καλή σας μέρα.
Καλή σας μέρα κυρία Γκόρου

ΓΚΟΡΟΥ Κύριε Γιογιακα να ξεκινήσω λίγο ανάποδα, άκουσα χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό να λέει ότι ποτέ δεν θα φτάσει το τρένο στην Ηγουμενίτσα. Φαντάζομαι το ακούσατε κι εσείς στην εκπομπή Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα δεν υπάρχει -είπε -ποτέ περίπτωση να φτιάξουμε μια σιδηροδρομική Εγνατία προς τα δυτικά παράλληλα με την οδική Εγνατία. Είναι ένα έργο το οποίο ακούω συχνά διάφορους να μιλούν είναι όμως σήμερα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Και θα ξεκινήσω ρωτώντας σας το εξής: Ο κύριος Γκριμάλντι το ήξερε αυτό χθες που υπέγραφε;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κοιτάξτε ο κύριος Γκριμάλντι δεν ξέρω τι γνώριζε ακριβώς πάντως όσον αφορά το τρένο. Εκείνο πάντως που ξέρω είναι ότι υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και κατά την προσωπική μου άποψη και των περισσοτέρων ήταν μία σημαντική μέρα κυρία Γκόρου για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το λιμάνι της Ηπείρου. Ξεκινάνε και προσδοκούμε…

ΓΚΟΡΟΥ Αποφεύγετε όμως

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ Κοιτάξτε δεν μπορώ να ξέρω τι ξέρει ο κύριος Γκριμάλντι. Εκείνο που ξέρω όμως και μπορώ να πω είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και προεκλογικά το 2019 σε εκδήλωση που είχε γίνει σε συνεργασία με τον τομέα Υποδομών τότε είχε πει ότι το θεωρεί πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσει το τρένο από την Ηγουμενίτσα προς τη Βόρεια Ελλάδα. Νομίζω αν το αναζητήσουμε μπορούμε να το βρούμε και οι θέσεις του και οι τοποθετήσεις του είναι και ειλικρινείς και ρεαλιστικές θα έλεγα. Από εκεί και πέρα όμως καλό θα είναι να συζητήσουμε έτσι γιατί ο όμιλος Γκριμάλντι είναι μία μεγάλη εταιρεία, ένα project τεράστιο το οποίο έχει πάρα πολλά πλοία, έχει μεγάλη δραστηριότητα στην Αδριατική και όχι μόνο και ταυτόχρονα ξέρει την ελληνική αγορά στη ναυσιπλοΐα, γιατί δραστηριοποιείται πάρα πολλά χρόνια. Εκτιμάει λοιπόν και γι΄αυτό έτσι έδωσε ένα τεράστιο τίμημα για τα δεδομένα του λιμανιού χωρίς να παραβλέπουμε ότι δεν τα αξίζει και τα αξίζει και η υπεραξία του και οι προσδοκίες όλων μας είναι μεγάλες κυρία Γκόρου και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε. Όσον αφορά τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελεχών, οι οποίοι προσπαθούν να απαξιώσουν και να αμαυρώσουν τη χθεσινή ημέρα εγώ ειλικρινά και εκπλήσσομαι και προβληματίζομαι, γιατί ξεχνάνε ότι συμμετείχαν σε μεγάλες πωλήσεις όπως του ΟΛΠ, όπως της Fraport κι άλλων αεροδρομίων σε όλη την Ελλάδα.

ΓΚΟΡΟΥ Ξεχνάτε κύριε Γιόγιακα, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, μία βασική διαφορά: εκείνες οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν υποχρεωτικές από τα μνημόνια. Αυτή εδώ δεν ήταν κι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ήταν ένας κερδοφόρος οργανισμός…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ Ήταν κυρία Γκόρου, στα πλαίσια έτσι – κι η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε από το 2019 και μετά, η απόφαση αυτή είχε παρθεί πριν το 2019 για την αξιοποίηση κι άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων – όπως και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

ΓΚΟΡΟΥ Όχι μ’ αυτόν τον τρόπο.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ Με ποιόν τρόπο κυρία Γκόρου;

ΓΚΟΡΟΥ: Με τον τρόπο των υποπαραχωρήσεων.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Όχι, αυτό είναι η φιλοσοφία κάθε κυβέρνησης.

ΓΚΟΡΟΥ: Η ίδια φιλοσοφία γιατί δεν εφαρμόζεται στην Αλεξανδρούπολη ή στην Καβάλα;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε η Αλεξανδρούπολη είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι. Έτσι, λόγοι εθνικής σημασίας πιστεύω – έτσι – έχουνε μία ξεχωριστή πολιτική και πιθανόν θα δούμε στο μέλλον, πως θα εξελιχθεί η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

ΓΚΟΡΟΥ: Εννοείτε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι σύνορα αλλά η Θεσπρωτία όχι;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε κάθε λιμάνι εξετάζεται ξεχωριστά. Όπως και το λιμάνι του Ηρακλείου, όπως και το λιμάνι του Βόλου – έτσι πάει στα πρότυπα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Όσον αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σας λέω κι εκτιμώ και πιθανόν έτσι να είναι, είναι άλλης στρατηγικής σημασίας.

ΓΚΟΡΟΥ: Κύριε Γιόγιακα ο Βόλος είναι στη μέση της χώρας.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Και η Ηγουμενίτσα είναι στην πύλη της Ευρώπης, που σημαίνει…

ΓΚΟΡΟΥ: Η Ηγουμενίτσα είναι στα σύνορα, όπως είναι κι η Αλεξανδρούπολη…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Άλλη διαδρομή, ναι, καμία, άλλη η γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, έτσι που γειτνιάζει με την Τουρκία, με τη Βουλγαρία κι άλλη η θέση της Ηγουμενίτσας, που ανοίγει τον δρόμο προς την Ευρώπη και νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ…

ΓΚΟΡΟΥ: Και γειτνιάζει με την Αλβανία.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Και με την Αλβανία…

ΓΚΟΡΟΥ: Λοιπόν, ας φύγουμε απ΄ αυτό. Πανηγυρίζετε για το τίμημα. Θα σας πω ως Θεσπρωτή πολίτης ότι δεν μπήκε κάτι στην τσέπη μας. Εννοώ…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κοιτάξτε.

ΓΚΟΡΟΥ: Εννοώ το εξής απλό, ότι ναι μεν μιλάμε για ένα τίμημα, που θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους – γιατί εκεί θα πάει – όμως, δεν βλέπουμε πουθενά, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον νομό Θεσπρωτίας. Πήγατε χθες στην υπογραφή της σύμβασης κι εσείς κι ο δήμαρχος της Ηγουμενίτσας, ο κύριος Λώλος, χωρίς να έχουμε αυτό που πολλάκις έχει υποσχεθεί, την απόδοση της χερσαίας ζώνης στον δήμο, χωρίς…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κυρία Γκόρου…

ΓΚΟΡΟΥ: Μάλιστα τις τελευταίες μέρες – έτσι – μάθαμε ότι τελικά… δεν θα αποδοθεί, ό, τι θα αποδοθεί, τι θα αποδοθεί κανείς δεν ξέρει στον δήμο αλλά θα επιστρέψει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, χωρίς να έχουμε πάρει έστω και μία δέσμευση για κάποια έργα στην Ηγουμενίτσα, χωρίς να υπάρχει και να γνωρίζουμε ένα πλάνο επενδύσεων, που η τοπική κοινωνία θα επιθυμούσε.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κυρία Γκόρου χαίρομαι που κάνετε την ερώτηση και ειλικρινά εσείς έχετε δηλώσει και τοποθετηθεί ότι είναι ένα θέμα πάνω από 25 χρόνια, που ταλαιπωρεί κι εκφράζει την αγωνία της Θεσπρωτίας…

ΓΚΟΡΟΥ: Κι ο υπουργός Ναυτιλίας, ο κύριος Πλακιωτάκης είχε δηλώσει ότι θα το έλυνε τον Αύγουστο του 2021.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Ναι κι ο κύριος Πλακιωτάκης οφείλω να πως ότι ήταν και συνεπής και καταλύτης σε αυτά που έπρεπε και διεκδικούσαν οι δήμοι και θα παραμείνουν στους δήμους. Έτσι έχουμε δηλώσει ότι και το πάρκινγκ της Ηγουμενίτσας θα παραμείνει προς χρήση στους πολίτες της Ηγουμενίτσας και στους επισκέπτες

ΓΚΟΡΟΥ: Κύριε Γιόγιακα ποιος θα το διαχειρίζεται;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Ένα μεγάλο…

ΓΚΟΡΟΥ: Ο Δήμος ή η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Ο δήμος θα τα χειρίζεται κυρία Γκόρου και θα μου επιτρέψετε να πω και να σας εξηγήσω τη διαδικασία, που ακολουθείται. Σκοπός είναι εκτός απροόπτου – έτσι – μέχρι το Πάσχα να ‘ρθεί η χθεσινή υπογραφή προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο…

ΓΚΟΡΟΥ: Παρένθεση. Θα το συζητήσουμε αυτό μετά…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Ναι…

ΓΚΟΡΟΥ: Γιατί βιαζόμαστε τόσο πολύ πριν τις εκλογές…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Βιαζόμαστε, ρωτάτε γιατί βιαζόμαστε. Αργούμε, λέτε γιατί αργεί το κράτος; Όταν λοιπόν το κράτος λειτουργεί σε χρόνους γρήγορους λέμε ότι βιαζόμαστε. Νομίζω ότι είναι μία διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, αφού έχει ξεκινήσει. Δεν είναι καλό να σέρνεται. Αλλά όμως επειδή υπάρχει κι η αγωνία τι γίνεται με τη χερσαία ζώνη υπάρχει η βούληση κυρία Γκόρου ότι μαζί με την κύρωση που θα ρθεί στη Βουλή – έτσι – να μεταβιβαστούν με διατάξεις η χερσαία ζώνη, η οποία δεν θα έχει λιμενικές δραστηριότητες να μεταβιβαστεί στον δήμο Ηγουμενίτσας όσα κομμάτια αντιστοιχούν πια στον δήμο Ηγουμενίτσας και στον δήμο Φιλιατών, τα τμήματα, που ανήκουνε στην περιοχή της Σαγιάδας.

ΓΚΟΡΟΥ: Χωρίς να παρέμβει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Χωρίς να παρέμβει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου…

ΓΚΟΡΟΥ: Γιατί η ενημέρωση, που είχαμε από τον δήμαρχο σε πρόσφατη συνάντηση με τον κύριο Πλακιωτάκη δεν λέει αυτό.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Αυτό κυρία Γκόρου είναι χθεσινές συζητήσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της υπογραφής, έτσι, υπάρχει η διάθεση και η προσπάθεια – έτσι – να έρθουνε με διατάξεις στις αρχές Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα και να αποδοθεί η χερσαία ζώνη, κάτι που το περιμένουμε και είναι όνειρο όλων των Θεσπρωτών. Περιμένουμε λοιπόν να γίνει αυτή η διαδικασία – έτσι – καλώς εχόντων των πραγμάτων το χρονικό διάστημα είναι μικρό και θέλω να πιστεύω όπως γίναν οι συζητήσεις χθες να διασφαλιστεί αυτή η μεταφορά κατευθείαν προς τους δήμους. Υπάρχουν κάποια θέματα όσον αφορά τις νομιμοποιήσεις , ε, της χερσαίας ζώνης του βορείου τμήματος, που ε, ε, έχει γίνει η ΑΕΠΟ. Έπεται την επόμενη εβδομάδα στο σχέδιο νόμου του τουρισμού να μπουν δυο διατάξεις, οι οποίες θα μας δίνουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της νομιμοποίησης του βορείου τμήματος και του δρόμου, που είναι από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Δρέπανο. Εκεί σ΄αυτό το κομμάτι του δρόμου θα εκκρεμεί μία περιβαλλοντική μελέτη, που θα προβλέπεται όμως σε διάταξη με την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης αυτόματα θα αποδοθεί και ο δρόμος αυτός στον δήμο της Ηγουμενίτσας.

ΓΚΟΡΟΥ: Κύριε Γιόγιακα, να σας κάνω μία ερώτηση; Εάν όλα αυτά γίνουν τόσο γρήγορα όπως λέτε – λέτε δηλαδή ότι με την κύρωση της σύμβασης θα περιέλθει και η χερσαία ζώνη…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Αυτή είναι η βούληση και η προσπάθεια…

ΓΚΟΡΟΥ: Στη διαχείριση της Ηγουμενίτσας, αν καταλαβαίνω σωστά… μέσα στον Απρίλη.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Μέσα στον Απρίλη. Αυτή είναι η βούληση και η προσπάθεια, που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διατάξεις, οι οποίες θα αποδώσουν τη χερσαία ζώνη στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

ΓΚΟΡΟΥ: Ωραία, αν αυτό λοιπόν ισχύει…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κυρία Γκόρου αυτές είναι οι χθεσινές κουβέντες , να το πω έτσι λαϊκά και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΓΚΟΡΟΥ: Αν αυτό λοιπόν ισχύει, όπως το λέτε, τότε γιατί ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει προχωρήσει σε προκηρύξεις για ναυαγοσώστες, για ενοικίαση χώρων…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κυρία Γκόρου, κυρία Γκόρου τα γεγονό – τα γεγονότα…

ΓΚΟΡΟΥ: Αναψυκτήρια, στον Δρέπανο, νομικές δεσμεύσεις…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, έτσι, είναι γεγονός ότι όντως είναι μία εξέλιξη, η οποία προχώρησε πιο γρήγορα απ΄ό, τι πιθανόν έτσι, να περιμέναμε όλοι μας. Ο Οργανισμός Λιμένα, έτσι, έπρεπε να ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες. Έτσι, γιατί πολλές φορές, είναι διαγωνισμοί χρονοβόροι, ενστάσεις. Από κει και πέρα με τα καινούργια δεδομένα εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία γιατί πρέπει να πούμε ότι μετά την κύρωση στη Βουλή θα γίνουν καινούργιες υπογραφές , ε, κι ελπίζουμε να γίνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου θα καταβληθεί και το τίμημα από τον επενδυτή.

ΓΚΟΡΟΥ: Ολόκληρο;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κι από κείνη τη στιγμή. Ε, νομίζω θα είναι ολόκληρο αλλά επιφυλάσσομαι, έτσι να μην πω κάτι που δεν είμαι 100% σίγουρος, ε, από κείνη τη στιγμή και μετά παίρνει ο επενδυτής και τη χρήση και τη λειτουργία του οργανισμού λιμένα Ηγουμενίτσας, δηλαδή γίνεται η κύρωση στη Βουλή και μετά από μερικές μέρες – έτσι – μπορεί να είναι δέκα, δεκαπέντε θα γίνει η τελική παραχώρηση με την καταβολή των χρημάτων από τον επενδυτή προς το ΤΑΙΠΕΔ.

ΓΚΟΡΟΥ: Ε, αυτήν τη σύμβαση…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Αυτό κυρία Γκόρου…

ΓΚΟΡΟΥ: Αυτήν τη σύμβαση κύριε Γιόγιακα εμείς οι Θεσπρωτοί πότε θα τη δούμε;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Ερχόμενη προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

ΓΚΟΡΟΥ: Δηλαδή θα έχουμε την ε…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Τη σύμβαση με τον επενδυτή.

ΓΚΟΡΟΥ: Ναι, δηλαδή θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη σύμβαση για τρεις ή τέσσερις μέρες, μία σύμβαση, που φτιάχνεται τουλάχιστον έναν χρόνο τώρα…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κυρία Γκόρου νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα ποια τμήματα έχουν παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στον επενδυτή. Ήτανε δεσμεύσεις και του κυρίου Πλακιωτάκη και του κυρίου διευθύνοντα σύμβουλου του ΤΑΙΠΕΔ και νομίζω ειλικρινά οι προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δεσμεύσεις τους υλοποιήθηκαν 100%. Άρα, έτσι, ενώ υπήρχε το ερωτηματικό εάν και πως, ή θα πάρει και το Δρέπανο ο επενδυτής ή και οποιαδήποτε άλλα τμήματα, που ανήκουν στη χερσαία ζώνη πολύ καλώς κι ευχάριστα νέα για την τοπική κοινωνία, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Κάναμε κυρία Γκόρου μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια να νομιμοποιήσουμε το βόρειο τμήμα, όλα τα τμήματα του Δρεπάνου, τα παράλια των Συβότων, της Πλαταριάς και της Σαγιάδας, μία χρονοβόρα διαδικασία, που είναι γενικώς προσπαθήσανε με πολλή προσπάθεια και οι υπηρεσίες και η Κτηματική Υπηρεσία και ο Οργανισμός Λιμένα κι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και το υπουργείο Περιβάλλοντος να ολοκληρώσουμε διαδικασίες, οι οποίες έπρεπε να είχανε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί πρέπει να ξέρει κι η κοινωνία μας ότι για να μεταβιβαστεί ένα κομμάτι γης, που έχει μέσα και κτίσματα, πρέπει να είναι νομιμοποιημένο. Δυστυχώς, μέχρι το 2019, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Καμία νομιμοποίηση, καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έτσι; Καταφέραμε λοιπόν και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια και να αποδοθεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Αυτό είναι λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα ελπίζω, να είμαι κι εγώ επιφυλακτικός μήπως συμβεί αύριο – δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, αλλά αυτός είναι ο σχεδιασμός και πιστεύω ότι μέσα στον Απρίλη θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία.

ΓΚΟΡΟΥ: Λοιπόν κύριε Γιόγιακα θα έχουμε τρία λεπτά στη διάθεσή μας και θα κλείσουμε, όπως ξεκινήσαμε… Γιατί τον Οκτώβριο του 2021 είχατε μία συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών τον κύριο Καραγιάννη με αντικείμενο τις μελέτες για τη σιδηροδρομική σύμβαση της Ηπείρου. Διαβάζω τη δήλωσή σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Επιβεβαιώθηκε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει από τον ΟΣΕ η διαδικασία των μελετών σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα και μου είπατε στην αρχή ότι από πάντα η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε, ο πρωθυπουργός…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Ο πρωθυπουργός… Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός μας σήμερα. Αυτές είναι τοποθετήσεις.

ΓΚΟΡΟΥ: Μιλάμε για το 2021…

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Ναι, ναι, ναι. Το ‘19. Σας είπα ότι η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν προγενέστερη από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, σε μία εκδήλωση του τομέα υποδομών τότε, όπου δημόσια είχε πει ότι είναι δύσκολο να γίνει τρένο από την Ηγουμενίτσα προς τη Βόρεια Ελλάδα.

ΓΚΟΡΟΥ: Τότε γιατί υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης το υπουργείο; Γιατί προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης με το ΣΕΦ.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κοιτάξτε σέβομαι και πάνω απ΄όλα είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει και τις κατευθυντήριες γραμμές, παρόλα αυτά όμως έτσι υφίσταται το θέμα, τώρα πόσο μπορεί να προχωρήσει ή να βαλτώσει αυτό είναι ένα άλλο θέμα , που έτσι, δεν έχω την πολιτική ευθύνη αυτή τη στιγμή να αξιολογήσω, να εκτιμήσω κατά πόσο μπορεί να υφίσταται, τουλάχιστον όμως έτσι, παραμένει ζωντανό και περιμένουμε το προσεχές διάστημα να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα ε, πάντα βέβαια με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μας.

ΓΚΟΡΟΥ: Κύριε Γιόγιακα η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού σας βοηθάει στη διεκδίκηση της μονοεδρικής;

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κοιτάξτε δεν είναι, αν είσαι τίμιος και ξεκάθαρος κυρία Γκόρου και η κοινωνία μας ξέρει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο καθένας. Θα μπορούσε να πει ότι θα γίνει το τρένο. Έτσι; Είναι πολύ εύκολο, ε, ο πρωθυπουργός, έτσι να λέει και να κάνει ό, τι θέλει αλλά όμως ένας υπεύθυνος και σοβαρός άνθρωπος έτσι, δεν τάζει και ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Από κει και πέρα η κοινωνία μας κρίνει τη συνέπεια, την προσπάθεια και τη λειτουργία του καθενός υποψηφίου. Νομίζω κυρία Γκόρου ότι η κοινωνία μας θα μας κρίνει σύντομα και σαν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας και σαν άνθρωπο και πιστεύω ότι κοντός ψαλμός αλληλούια, να δούμε, πόσο και αν πρέπει να με τιμήσει με την ψήφο της, που ειλικρινά θέλω να την ευχαριστήσω τη θεσπρωτική κοινωνία, για τη στήριξη, που μου΄χει κάνει τόσα χρόνια και η προσπάθεια, που καταβάλλω είναι ειλικρινής και θέλω να αναδεικνύουμε και να είμαστε πάνω απ΄όλα με κάθε ειλικρίνεια κοντά τους με σεβασμό κι αξιοπρέπεια απέναντί τους.

ΓΚΟΡΟΥ: Λοιπόν σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας ημέρα.

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Β. Γιόγιακα:
Read More »
Γιόγιακας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων: Μέσα στον Απρίλη η χερσαία ζώνη θα περιέλθει στο Δήμο Ηγουμενίτσας!!! Γιόγιακας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων: Μέσα στον Απρίλη η χερσαία ζώνη θα περιέλθει στο Δήμο Ηγουμενίτσας!!! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: "Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν"

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Βασίλης Γιόγιακας: "Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν"


Χαιρετισμός βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα κατά την τελετή υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.


Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να καλωσορίσω τους εκλεκτούς εκπροσώπους της κοινοπραξίας οι οποίοι βρίσκονται εδώ για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών, και να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μια μακρά προσπάθεια, βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της.
Η παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας - του ΟΛΗΓ – δεν μπορούσε παρά να απασχολεί το δημόσιο διάλογο και τη δημόσια ατζέντα στη Θεσπρωτία.
Ως βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος στην περιοχή, είχα να διαχειριστώ δύο διαφορετικά, αν και απολύτως σχετικά μεταξύ τους, θέματα:
Το ένα ήταν η στάση μέρους της τοπικής κοινωνίας στην παραχώρηση, που άρχιζε από την επιφύλαξη και τον σκεπτικισμό, και έφτανε μέχρι την πλήρη και ολοκληρωτική αντίθεση, που οφείλεται συνήθως σε ιδεολογικές προκαταλήψεις ή και σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Το άλλο θέμα ήταν το καθεστώς ορισμένων τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, με τους ενδιαφερόμενους Δήμους να διεκδικούν τμήματα τα οποία δεν είναι αναγκαία για την ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων και την παροχή λιμενικών υπηρεσιών.


Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν.
Το κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο παραχωρήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση λιμένων, διεθνές εκτόπισμα αλλά και γνώση του ελληνικού περιβάλλοντος.
Το ύψος του τιμήματος, μιλά από μόνο του για το πώς αξιολογείται η προοπτική ανάπτυξης του ΟΛΗΓ και η κομβική θέση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο δίκτυο μεταφορών της ευρύτερης περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, τα τελευταία 3,5 χρόνια έγινε μια πρωτοφανής προσπάθεια για την αδειοδότηση, τη νομιμοποίηση ολόκληρων τμημάτων, και τον επανακαθορισμό αιγιαλού και παραλίας προκειμένου συγκεκριμένες εκτάσεις που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.
Είναι ευτύχημα που η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται σύντομα, χάρη στις επίμονες και συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων φορέων.
Αισθάνομαι γι’ αυτό την ανάγκη να ευχαριστήσω και από το βήμα αυτό, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριο Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κύριο Δημήτρη Πολίτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κύριο Θανάση Πορφύρη καθώς και όλους τους συνεργάτες τους.

Κυρίες και κύριοι,
Αισιοδοξούμε ότι, με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης.
Μια ανάπτυξης που μεταφράζεται και σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον να δούμε τον Οργανισμό να προχωρά σε όλα εκείνα τα βήματα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για την ευημερία του τόπου μας.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: "Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν" Βασίλης Γιόγιακας: "Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: "Μας βλέπει ως μυρμήγκια και ζητάει και την ψήφο μας"

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Μάριος Κάτσης: "Μας βλέπει ως μυρμήγκια και ζητάει και την ψήφο μας"


Με μία αιχμηρή ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, με την οποία έβαλε τέλος σε κάθε σενάριο για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηγουμενίτσας και της Ηπείρου με το δίκτυο του ΟΣΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:
Τέλος στο τρένο στην Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο έβαλε ο Μητσοτάκης!
Τη μέρα που ξεπούλησε το #λιμάνι Ηγουμενίτσας στους Ιταλούς-3ο μεγαλύτερο της χώρας-τάζοντας ανάπτυξη μέσα από ιδιωτικό μονοπώλιο, έθαψε τη σιδηροδρομική Εγνατία κ τη σύνδεση της πόλης, του λιμανιού και της Ηπείρου! Το ότι πριν ξεπούλησε την #Εγνατία οδό στην εταιρία του πεθερού του Υπ. Μεταφορών κ #Γεραπετριτη και διασφαλίζει την κερδοφορία της, αφού τα εμπορευματοκιβώτια θα πληρώνουν τα αυξημένα διόδια, τυχαίο θα είναι.
Ο mister "δεν ξέρω τίποτα", ξέρει μόνο από μπίζνες. Όλοι #protagonistes εκτός από την Ηγουμενίτσα!
Μας βλέπει ως μυρμήγκια και ζητάει και την ψήφο μας! Να φύγουν!


Read More »
Μάριος Κάτσης: "Μας βλέπει ως μυρμήγκια και ζητάει και την ψήφο μας" Μάριος Κάτσης: "Μας βλέπει ως μυρμήγκια και ζητάει και την ψήφο μας" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

«Άδειασε» Ηπειρώτες βουλευτές και Περιφερειάρχη ο Πρωθυπουργός | Τι έλεγαν για το τρένο

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
«Άδειασε» Ηπειρώτες βουλευτές και Περιφερειάρχη ο Πρωθυπουργός | Τι έλεγαν για το τρένο


Με τέσσερις φράσεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μέρες πριν έρθει στα Γιάννινα για να εξαγγείλει το αναπτυξιακό για την Ήπειρο του 2030, έριξε άκυρο στην διεκδίκηση –πάγια- της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου.
Με την δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι το συγκεκριμένο έργο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ακύρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, που δια της Υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη, μοίραζε υποσχέσεις, ακύρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ακύρωσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους δύο γαλάζιους βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Βασίλη Γιόγιακα που έδιναν χρονοδιαγράμματα για την προκήρυξη της μελέτης!!Άνευ σχολίων παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από επίσημες ανακοινώσεις της τελευταίας διετίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Με ανακοίνωσή της μετέφερε την δέσμευση ότι «εντός του 2021 θα ξεκινήσουν οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023, με κόστος που θα αγγίξει τα 15,5 εκ. ευρώ».

Τον Οκτώβριο του 2021 συνάντηση με τον ίδιο Υφυπουργό είχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας με αντικείμενο τις μελέτες για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου.
Σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά ο βουλευτής Θεσπρωτίας στα κοινωνικά δίκτυα «Επιβεβαιώθηκε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει από τον ΟΣΕ η διαδικασία των μελετών σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα».

Τον Ιούλιο του 2022 και έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται εκλογές ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας συναντάται με τον τότε Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Είναι ίσως η μοναδική ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής για θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Ανάμεσα στα άλλα λοιπόν ο Κώστας Τασούλας αναφέρει πως «σχετικά με την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την Καλαμπάκα διά της γραμμής Καλαμπάκα-Γιάννενα-Ηγουμενίτσα, διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντιμετωπίζει θετικά το έργο και ήδη εξετάζει τις προσφερόμενες δυνατότητες χρηματοδότησης των απαιτούμενων μελετών του».

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2022 ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την δέσμευση του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη ότι θα διατεθεί το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να γίνει ο διαγωνισμός για την μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου.
«Ο Υφυπουργός κ. Καραγιάννης μου είπε ότι τα λεφτά θα μπούνε, θα δοθούν τα επτάμισι εκατομμύρια για να γίνει η επικαιροποίηση της μελέτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλήθεια μετά τον πρωθυπουργικό πάγο θα προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο;
Read More »
«Άδειασε» Ηπειρώτες βουλευτές και Περιφερειάρχη ο Πρωθυπουργός | Τι έλεγαν για το τρένο «Άδειασε» Ηπειρώτες βουλευτές και Περιφερειάρχη ο Πρωθυπουργός | Τι έλεγαν για το τρένο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, έλεγε πριν από λίγες ημέρες πως ο Μητσοτάκης θα έκανε εξαγγελία για τρένο στην Ήπειρο (+BINTEO)

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, έλεγε πριν από λίγες ημέρες πως ο Μητσοτάκης θα έκανε εξαγγελία για τρένο στην Ήπειρο (+BINTEO)


Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου του 2023, μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ITV, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στην προετοιμασία της εξαγγελίας της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, το επόμενο χρονικό διάστημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενεργοποίησης της επικαιροποίησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που αποτελεί τη γραμμή εκκίνησης για το μεγάλο αυτό έργο υποδομής(!!!)

«Έχουμε ωριμάσει τις συνθήκες και είμαστε πολύ πιο κοντά ώστε με την έλευση του πρωθυπουργού το αμέσως επόμενο διάστημα, να ανακοινώσουμε την πρόθεση της κυβέρνησης και για αυτό (σ.σ. μιλώντας για την επικαιροποίηση της μελέτης για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα). Επαναλαμβάνω όμως ότι εμείς ανακοινώνουμε κάτι για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουμε βρει τους πόρους και ξέρουμε πως θα προχωρήσουν αυτές οι μελέτες. Λίγο υπομονή ακόμα και θα λυθεί και αυτό το τεράστιο ζήτημα για την Ήπειρο», έλεγε ο κ. Κακαγιάννης…

Αντί αντί λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα επισκεφθεί τα Γιάννενα την επόμενη βδομάδα να ανακοινώσει την επικαιροποίηση της μελέτης για την σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, μόλις χθες βράδυ μας είπε μέσω της συνέντευξης του στον Σταύρο Θεοδωράκη, πως όσα λέγαν πριν από λίγες μέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης του, είναι “σενάρια επιστημονικής φαντασίας”!!!


Read More »
Ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, έλεγε πριν από λίγες ημέρες πως ο Μητσοτάκης θα έκανε εξαγγελία για τρένο στην Ήπειρο (+BINTEO) Ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, έλεγε πριν από λίγες ημέρες πως ο Μητσοτάκης θα έκανε εξαγγελία για τρένο στην Ήπειρο (+BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Επιτυχής η παρουσία της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece 2023

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Επιτυχής η παρουσία της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece 2023


· Με ανανεωμένο περίπτερο 114τμ συμμετείχε για 3η χρονιά η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) στη Food Expo Greece.
· Το περίπτερο της ΕΛΟΠΥ κομβικό hub του κλάδου, σημείο συνάντησης Μελών της ΕΛΟΠΥ με την πολιτική ηγεσία, συνεργάτες, συνάδελφους, πελάτες.
· Τρεις εποικοδομητικές ημέρες με συναντήσεις, ανταλλαγές απόψεων, κλείσιμο συμφωνιών.
· Γευσιγνωσία με ελληνικά φρέσκα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece σε συνδυασμό με ποιοτικό κρασί από τη Νεμέα
· Δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις της ΕΛΟΠΥ στα Workshop Sessions με καταξιωμένες προσωπικότητες της εστίασης, του οίνου και της διατροφής.


Αισιοδοξία, ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, δημιουργικότητα, διαπροσωπικές σχέσεις, εμπιστοσύνη – οι κύριοι πυλώνες παρουσίας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), στο ανανεωμένο περίπτερο στη Food Expo Greece, κομβικό σημείο συνάντησης των 21 Μελών της ΕΛΟΠΥ, συναδέλφων, συνεργατών, πελατών και πολιτικής ηγεσίας. Σε περιβάλλον συγχρόνως εορταστικό και επαγγελματικό, οικοδεσπότες και προσκεκλημένοι, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να οριστικοποιήσουν εθνικές και διεθνείς συμφωνίες που προάγουν την ιχθυοκαλλιέργεια και την οικονομία της Ελλάδας.
Μεγάλη επιτυχία είχαν οι δύο συζητήσεις «Ελληνικό Ψάρι - υπέροχη γεύση, υπέρτατη διατροφή» και «Ελληνικό Ψάρι - ταιριάζοντας το φρέσκο ψάρι με το σωστό κρασί» που προσέφερε η ΕΛΟΠΥ στο κοινό της FOOD EXPO, με Έλληνες celebrities της γεύσης, της διατροφής και του οίνου, όπως οι Λευτέρης Λαζάρου, Ted Lelekas, Ντίνα Νικολάου και άλλοι εκλεκτοί ομιλητές.
Οι εκδηλώσεις της ΕΛΟΠΥ είναι γνωστές για το υψηλό επίπεδο γαστρονομίας και στη Food Expo ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά. Φρέσκα ψάρια από τις καθαρές θάλασσες του Ιονίου, έγιναν από τα χέρια επιδέξιων chefs, εκλεκτοί μεζέδες που απήλαυσαν οι επισκέπτες με δροσερά κρασιά από την «Οινοποιητική Νεμέας».
Την ΕΛΟΠΥ επισκέφθηκαν οι κκ Σίμος Κεδίκογλου - Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μαρίνα Πέτρου – Προϊστάμενη Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, Σταμάτης Καμπόλης - Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας


Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 21 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.
Read More »
Επιτυχής η παρουσία της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece 2023 Επιτυχής η παρουσία της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece 2023 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού


Με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος» που συζητείται ήδη στη Βουλή, η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές όπως με την Ενέργεια.
Η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας.
Το νομοσχέδιο πατώντας σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ, που όπως όλοι κατανοούμε λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Αργότερα εισήχθηκαν στο Χρηματιστήριο. Η μεν ΕΥΔΑΠ το 2000, η δε ΕΥΑΘ το 2001. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν μετοχικές συνθέσεις που το 51% ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και τα υπόλοιπα ποσοστά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, σε φυσικά πρόσωπα, ακόμα και στην πολυεθνική GDF Suez»!!!

Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό και διεκδικούμε:
· φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση,
· σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου,
· έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του


Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ
Read More »
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση υπευθύνου Ναυτιλίας για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση υπευθύνου Ναυτιλίας για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας


Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ περί της υπογραφής σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) από την κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., ο Υπεύθυνος Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Δημήτρης Μπιάγκης δηλώνει τα εξής:

«Η πρόσφατη απόφαση για τη ματαίωση της πώλησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αν και χωρίς να έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί οι πραγματικοί λόγοι αυτής, εντούτοις δημιούργησε, έστω και πρόσκαιρα, την αίσθηση ότι ίσως η κυβερνητική λιμενική πολιτική άλλαξε και ευθυγραμμίστηκε με την ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή πρακτική. Το μοντέλο δηλαδή που εφαρμόζεται σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στην συντριπτική πλειοψηφία των λιμένων διεθνώς, το οποίο βασίζεται στη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου τους, με παράλληλη παραχώρηση χρήσης των επί μέρους λιμενικών υπηρεσιών.

Η σημερινή ανακοίνωση όμως περί υπογραφής της σύμβασης πώλησης και του λιμένα της Ηγουμενίτσας υπενθύμισε σε όλους μας ότι δυστυχώς η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν αγκιστρωμένοι στη δογματική και νεοφιλελεύθερη πολιτική του “laissez faire” που περιλαμβάνει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα όλων των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, υπονομεύοντας το μέλλον και την ελπίδα της για βιώσιμη ανάπτυξη.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει σε ευρεία διαβούλευση για εκπόνηση εθνικής λιμενικής πολιτικής, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των λιμένων υπό μορφή παραχώρησης χρήσεων και όχι πώλησης, όπως ισχύει και εφαρμόζεται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και όπως το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει με συνέπεια και τεκμηριωμένα να προτείνει, εν αντιθέσει με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ν.Δ., αναστέλλοντας κάθε προγραμματισμένη πώληση του ΟΛΗΓ Α.Ε. αλλά και των υπολοίπων λιμένων της Ελλάδας
Read More »
ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση υπευθύνου Ναυτιλίας για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση υπευθύνου Ναυτιλίας για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Ο απολογισμός της παρουσίασης των σύγχρονων πρακτικών μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη του Σουλίου

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Ο απολογισμός της παρουσίασης των σύγχρονων πρακτικών μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη του Σουλίου


Με απρόσμενη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά η Ημερίδα για τη Μελισσοκομία και Κτηνοτροφία που συνδιοργάνωσαν το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου και η Περιφέρεια Ηπείρου την Κυριακή 19-3-2023.
Η εκδήλωση, στην οποία προσήλθε πλήθος κόσμου από τα πέντε Σουλιωτοχώρια και όχι μόνο, έλαβε χώρα στο Ξενώνα του Σουλίου, δίπλα στα ιστορικά Πηγάδια.
Τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν την ομήγυρη ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, πρώην Δήμαρχος Σουλίου και νυν επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου κ. Μπραΐμη – Μπότση Σταυρούλα, οι αντιδήμαρχοι Σουλίου κ.κ. Ντάγκας Γεώργιος και Παππάς Παναγιώτης και άλλοι.
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου τους ευχαριστεί όλους θερμά.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει στους πέντε καταξιωμένους επιστήμονες που αφιλοκερδώς και με περισσή προθυμία και χαρά προσέφεραν τις πολύτιμες επιστημονικές τους γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο της Ημερίδας.
Αυτοί είναι οι κ.κ. : Ζελοβίτης Ιωάννης, Γεωπόνος, Δρ, Λώλος Παναγιώτης Γεωπόνος Μελισσοκόμος, Παπαδοπούλου Βασιλική, Μελισσοκόμος – Εκαιδεύτρια Δ. ΙΕΚ, Μάργαρης Γεώργιος, Ιδιώτης Ζωοτέχνης και Χόβολος Γεώργιος, ιδιώτης Κτηνίατρος.
Στην εκδήλωση προσήλθαν ακόμη και έκαναν ουσιαστική παρέμβαση στοθέμα της μελισσοκομίας οι κ.κ. Αναστάσιος Ποντίκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας(ΟΜΣΕ) και Τσιάβος Βασίλειος, Πρόεδρος Μελισσοκόμων Θεσπρωτίας.
Τους ευχαριστούμε θερμά.
Ευχαριστούμε ακόμη την περιφέρεια Ηπείρου για την οικονομική στήριξη της ημερίδας καθώς και τα υπέροχα παιδιά του Ξενώνα, Φώτη και Φίλιππα για την άψογη εξυπηρέτηση, καθώς και τις άλλες κυρίες, μεταξύ των οποίων τη μητέρα τους κ. Παναγιώτα Τσιρώνη, για την ετοιμασία του μπουφέ με τα πεντανόστιμα φαγητά από Σουλιώτικα προϊόντα, που με περισσή αγάπη και φροντίδα ετοίμασαν για όλον τον κόσμο.
Κάτω από το λαμπρό φως και τη θαλπωρή του Ήλιου της ανοιξιάτικης αυτής Κυριακής του Μάρτη, ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των προσκεκλημένων στην άγριας ομορφιάς μαγευτική και λουλουδιασμένη Φύση του τοπίου καθώς και στα πλέον Ιστορικά σημεία του Ιερού χώρου του Σουλίου, όπου αναπαύονται οι ψυχές των Ηρώων.
Read More »
Ο απολογισμός της παρουσίασης των σύγχρονων πρακτικών μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη του Σουλίου Ο απολογισμός της παρουσίασης των σύγχρονων πρακτικών μελισσοκομίας & κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

ΜΛ ΚΚΕ: Ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον ιταλικό όμιλο Grimaldi

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
ΜΛ ΚΚΕ: Ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον ιταλικό όμιλο Grimaldi


Άλλη μια ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου λιμανιού ολοκληρώθηκε
Παρόντες στην αγοραπωλησία ο δήμαρχος, ο κυβερνητικός βουλευτής και ο διορισμένος από αυτόν διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ ΑΕ

Την Τρίτη 21/3/2023 η κυβέρνηση της ΝΔ, στα πλαίσια του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας, κατ΄ εντολή της ΕΕ και στη υπηρεσία των συμφερόντων του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, υπέγραψε την σύμβαση πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.), έναντι συνολικού τιμήματος 84,17εκατ.€, όταν για την κατασκευή του έχουν δοθεί εκατοντάδες εκατομμύρια του ελληνικού λαού.
Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, και της μεγάλης ιταλικής ναυτιλιακής εταιρείας του Ομίλου Grimaldi, με έδρα τη Νάπολι, που έχει αγοράσει και τις «Mινωϊκές Γραμμές» και που στα 130 πλοία του στόλου της, έχουν εκδηλωθεί πάνω από έξι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια και ένα οχηματαγωγό τους βούλιαξε στο Βισκαϊκό, (μεταξύ αυτών, στις ελληνικές θάλασσες, στο «Norman Atlantic», το 2014 με δεκάδες νεκρούς και στο «Euroferry Olympia», το 2022.
Μάλιστα αυτό γίνεται την στιγμή που ο λαός μας είναι στους δρόμους για το έγκλημα που έγινε στους ιδιωτικοποιημένους στο Ιταλικό κρατικό μονοπώλιο σιδηροδρόμους, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να ιδιωτικοποιήσει και το νερό (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ) και ένα άλλο νοσοκομείο (Παιδογκολογικό),.
Η ΟΛΗΓ ΑΕ ήταν κερδοφόρα εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, στον οποίο μέχρι τώρα πήγαιναν τα κέρδη της, για να ταΐσει τον μνημονιακό Μινώταυρο. Σαν προίκα, εκτός από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δίνονται στους «Ναπολιτάνους» και τα λιμάνια της Πλαταριάς, των Συβότων με όλη τη χερσαία έκτασή τους και όλη η παραθαλάσσια Σκάλα Σαγιάδας, που με ένα μεθοδευμένο σχέδιο, τα προηγούμενα χρόνια, με την συναίνεση των τοπικών αρχών, μετατράπηκαν από αλιευτικά σε τουριστικά καταφύγια.
Ταυτόχρονα - πρωτοφανές και για τα διεθνή δεδομένα - δίνεται και το λιμάνι εσωτερικού για Κέρκυρα, ενώ στην αρχή του ποδηλατοδρόμου - πεζοδρόμου προς το Δρέπανο - και σε βάρος αυτού - έχει χωροθετηθεί η μαρίνα 340 τουριστικών σκαφών (άλλο δώρο προς τον αγοραστή), με κτιριακές εγκαταστάσεις 36.000τμ.
Στην προς πώληση έκταση περιλαμβάνονται και η ονομαζόμενη «χερσαία ζώνη» του Λιμανιού (λιμανάκι, γηπεδάκια, τμήματα πεζοδρόμου και του Δρεπάνου), που σήμερα απολαμβάνουν πολίτες της Ηγουμενίτσας, αφού όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από ένα πραγματικό «γαϊτανάκι» - κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, με όλες τις δημοτικές αρχές, η «χερσαία ζώνη» όλο θα παραχωρούνταν στο Δήμο, χωρίς ποτέ να έχει παραχωρηθεί.
Μάλιστα η παρούσα Δημοτική Αρχή, που παραβρέθηκε με τον Δήμαρχο, τον κυβερνητικό βουλευτή και τον διορισμένο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗΓ με καμάρι στην αγοραπωλησία, επαναπαύθηκε στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι η «χερσαία ζώνη» θα δοθεί στο Δήμο πριν από την πώληση του Λιμανιού, εκτονώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Με την πώληση του Λιμανιού στο ιταλικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, πέρα από το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας, το καινούργιο «αφεντικό» θα μετατραπεί σε «κράτος εν κράτει», θα έχει στη διάθεσή του όλα αυτά τα φιλέτα και θα μετατρέψει την Ηγουμενίτσα μια παραλιακή πόλη και τα παραθαλάσσια χωριά Πλαταριά, Σύβοτα, Σαγιάδα, χωρίς μέτωπο στην παραλία, αποκλείοντας τους κατοίκους από κάθε δραστηριότητα σε αυτήν, ενώ άδηλο είναι το μέλλον των εργαζομένων στην ΟΛΗΓ ΑΕ.
Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να μιλήσουμε σε καλόπιστους και λογικούς ανθρώπους για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις αυτού του ξεπουλήματος. Είναι ένα θέμα άλλωστε που έχει συζητηθεί και που οι φορείς και η Θεσπρωτική κοινωνία έχουν εκφράσει τις απόψεις των. Όλα αυτά τα χρόνια το Λιμάνι για πολλούς ήταν η «Μεγάλη Ιδέα» που θα έφερνε την «ανάπτυξη», μόνον που η ανάπτυξη δεν ήρθε και η φτώχεια και η ανεργία, σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών, μεγάλωσε.
Απεναντίας είχαμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω μη ύπαρξης Περιφερειακής οδού, τις πλημμύρες στο Λαδοχώρι, τον θόρυβο και την αιθαλομίχλη των καραβιών, την καταστροφή των πράσινων λόφων της «Γωνιάς», την αύξηση της αξίας της γης, την ακρίβεια σε καύσιμα και σε όλα τα αγαθά, το κλείσιμο των περισσότερων Ναυτικών Πρακτορείων, όπου δούλευαν αρκετοί εργαζόμενοι, όλα σε όφελος των εφοπλιστικών εταιρειών,
Τώρα μας περιμένουν νέες απειλές. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα των Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, της «χερσαίας ζώνης» και των μικρότερων λιμανιών της Θεσπρωτίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών στους δημόσιους αυτούς χώρους, ενάντια - τελικά - στην υποβάθμιση της ζωής μας, πρέπει να συνεχιστεί και να πάρει καινούργιες μορφές.
Read More »
ΜΛ ΚΚΕ: Ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον ιταλικό όμιλο Grimaldi ΜΛ ΚΚΕ: Ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον ιταλικό όμιλο Grimaldi Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023
Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)


Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, της θεματικής Αντιπεριφερειάρχου Ρεγγίνας Δηλαβέρη, του Αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσας Δονάτου Μαρτίνη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρου Πάσχου, του ηγουμένου της Ι.Μ. Γηρομερίου π. Μεθόδιου και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα του ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα η Ημερίδα με τίτλο «Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Ιστορία, Εθνικοί Αγώνες και Μελλοντικές προοπτικές»,

που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας.

Στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, οι ομιλητές, Μιχάλης Τρίτος ομ. καθηγητής ΑΠΘ, Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και της ΠΒΑ και Αντώνης Μπέζας, πρ. υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας, αναφέρθηκαν στην προσφορά των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, στην συμβολή τους στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους, στο έργο που επιτελούν οι συλλογικοί φορείς των Βλάχων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στο λεγόμενο βλάχικο ζήτημα και τα προβλήματα που αυτό έχει προκαλέσει στη χώρα μας.

Στο τέλος ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και Π.Β.Α. κ. Μιχάλης Μαγειρίας παρέδωσε την σημαία της Ομοσπονδίας στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων Θεσπρωτίας ώστε η σημαία να ηγηθεί του τμήματος που θα παρελάσει διότι ο Σύλλογος θα λάβει μέρος για πρώτη φορά σε παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου.

Κάμερα: Βαγγέλης Χαλμαντζής
Read More »
Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 Rating: 5

Σελίδες