https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πωλείται διαμέρισμα στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018

Πωλείται διαμέρισμα 89 τ.μ. (τελευταίος όροφος) στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας  σε συμφέρουσα τιμή.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2665041509 - 6979628210

Πωλείται διαμέρισμα στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας Πωλείται διαμέρισμα στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Αύριο Παρασκευή το παραδοσιακό πανηγύρι στην Καταβόθρα Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018

Αύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου ο Πολιτιστικός σύλλογος Καταβόθρας-Θεσπρωτίας διοργανώνει Μουσική παραδοσιακή Βραδιά στο  Χώρο του  στην Καταβόθρα Θεσπρωτίας,με  συγκρότημα τον Νίκου Φιλιππίδη  κλαρίνο - τον Κώστα  Φιλιππίδη  Λαούτο  τον  Βασίλη Αθανασιά .
Βιολί  τον Μιχάλη Μπακάλη  Ντέφι και τραγουδιστές τον Καλλίφωνο  και έμπειρο Αντώνη Κυρίτση  και δίπλα του την Λευκοθέα Φιλιππίδη και τον Θωμά Κυρίτση .
ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ     10 μ.μ.   Αύριο Παρασκευή το παραδοσιακό πανηγύρι στην Καταβόθρα Θεσπρωτίας Αύριο Παρασκευή το παραδοσιακό πανηγύρι στην Καταβόθρα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Σαν σήμερα ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα Μάρκου Μπότσαρη - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018

1790 – 1823 (8 προς 9 Αυγούστου το βράδυ)
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Η τελευταία μάχη και ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα στο Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας.

«Μάνα δε γέννησε στην Ελλάδα δεύτερο Μάρκο... Ούτε είδα, ούτε θα ιδώ τέτοιον πολεμάρχη».

Είπε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης για τον Μάρκο Μπότσαρη.

Μεταξύ τους οι Σουλιώτες μπορεί να μάλωναν, θύμωναν, τρώγονταν πολλές φορές, μα ήταν σαν να μάλωναν στην ίδια την φαμίλια, στο ίδιο σπίτι. Κι όμως ο αγώνας ήταν αγώνας. Πάλεψαν για την λευτεριά και απόσπασαν τον θαυμασμό όλης της χώρας.

«Πού πας ορέ Μάρκο; με τούτους πας να πολεμήσεις; Εκείνοι είναι μεγάλο ασκέρι». Λέει ο Καραϊσκάκης.

«Αν σε ρωτήσουν πού πάω, να τους πεις, ότι ο Μάρκος πάει για να σκοτωθεί». Απαντάει φεύγοντας ο Σουλιώτης ήρωας.
Και πήγε…


Από την πλευρά των Τούρκων, δύο ασκέρια υπό τους Μουσταή Πασά της Σκόνδρας με 12.000 Αλβανούς και 3.000 Μιρντίτες (Αλβανοί βουνίσιοι ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί) και Ομέρ Βρυώνη πασά των Ιωαννίνων με 4.000 Τουρκαλβανούς, χωρισμένοι σε τρία τμήματα, ξεκινούν σε παράλληλη κάθοδο προς το Μεσολόγγι.

Κατάλαβε ο Μάρκος τις δύσκολες ώρες και δεν κάθισε καθόλου μέσα στην πολιτεία, αλλά πήρε 400 Σουλιώτες κι άλλους 850 ακόμα και έβαλε στο μυαλό του το σχέδιο επίθεσης κατά του Σκόντρα.

Για να πάψει κάθε γκρίνια και παράπονο μπροστά σε όλους ξέσκισε το δίπλωμα της αρχιστρατηγίας και είπε εκείνο το αθάνατο:

«Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο κατά του εχθρού».

Και κάλεσε συμβούλιο και μεταξύ άλλων είπε: «Ο Θεός μας βοήθησε και νικήσαμε πολλές φορές τους εχθρούς της πίστης μας, θα μας βοηθήσει να νικήσουμε και τούτον τον εχθρό που έχει στηρίξει όλες τις ελπίδες τους ο Σουλτάνος.

Απάντησαν οι καπεταναίοι πως πολλές φορές είχαν νικήσει τους Γκέγκηδες και θα τους νικήσουν και τώρα σε τούτα τα βουνά που διάλεξαν να κατεβούν. Όλοι μαζί με τον θρυλικό αρχικαπετάνιο, τον Μάρκο Μπότσαρη που ο Νίκος Ζιάγκος στο βιβλίο του, τον αποκαλεί συνέχεια «ισόθεο», ανεβαίνουν για τα βουνά του Καρπενησιού.

Τζαβέλλας, Φωτομάρας, Ζέρβας, Γιολδάσης με τα αδέρφια του, Ζαχαράκη και Κώστα Σερέτη, Σιαδήμας, Κοντογιαναίοι της Φθιώτιδας τάχτηκαν στα Λακώματα της Σανιάδας που είναι στις πλαγιές του Κόρακα.

Ο Μάρκος και οι Σουλιώτες προχώρησαν στο Μικρό Χωριό. Μόλις έφτασαν έστειλε ο Μάρκος τρία ψυχωμένα παλικάρια να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον εχθρό. Τα ξαδέρφια του, Θανάση (Τούσια) Μπότσαρη, τον Θανάση Κουτσονίκα και τον Γιάννη Μπαϊραχτάρη. Τον μπαϊραχτάρη του (σημαιοφόρο του).

Ήταν 7 Αυγούστου που τούτα τα παλικάρια μπήκαν στο εχθρικό στρατόπεδο να το κατασκοπεύσουν, αφού τίποτα δεν διέφερε από τον εχθρό, ούτε στο ντύσιμο ούτε στην

γλώσσα. Τιμή σε τούτα τα παλικάρια. Γύρισαν την ίδια μέρα και είπαν όσα είδαν και άκουσαν στον Μάρκο. Αμέσως ο αρχικαπετάνιος έστειλε γράμμα στα Λακώματα:

«Αδερφοί καπεταναίοι. Εγώ ήρθα και έχω σκοπό να προσβάλω τον πασά. Αν θέλετε κατεβάτε κάτω στον Άγιο Νικόλαο του χωριού Κλαψίου να κουβεντιάσουμε και να τον χτυπήσουμε μαζί κι αν δεν θέλετε μην έρχεστε».

«Δεν είμαστε γυναίκες να μην πάμε», είπαν οι Σουλιώτες και πήγαν στον Άη Νικόλα. Εκεί τους περίμενε ο Μάρκος και μιλήσανε.

Αποφάσισε ο Μάρκος το βράδυ 8 με 9 Αυγούστου να μπει από την είσοδο της κοιλάδας ακολουθώντας το ρέμα και θα χτυπούσε άξαφνα. Εκείνοι θα ’πρεπε να πέσουν πάνω στον εχθρό από την άλλη μεριά, από το διάσελο του Άη Αντρέα και από το γεφύρι του Δεσπότη, έτσι θα έβαζαν τον εχθρό στην μέση.

Έμαθαν οι Τουρκαλβανοί Γκέγκηδες από μαντατοφόρο που δείλιασε και πήγε προσκύνησε, τις προθέσεις του Μάρκου. Δεν πίστευαν ότι θα τους χτυπήσουν 1.250 άνθρωποι και μάλιστα τον «υπερήφανο» στρατό των Σκοντράνων.

Σύνθημα: Τσίλι γιε τι; Παρασύνθημα: Χέκουρ

Στις 8 Αυγούστου την νύχτα οι οπλαρχηγοί με τον Τζαβέλλα, έφτασαν στον Άη Αντρέα και έστειλαν ανιχνευτές.

Από την άλλη μεριά ο Μάρκος με τους άντρες του έμπαινε στην ρεματιά το βράδυ 10,15΄ που όρισαν, όπως είχαν μιλήσει. Με ακρίβεια κινήθηκε και ο Τζαβέλλας. Σύνθημα για να μη σκοτωθούν μεταξύ τους είχαν το: Τσίλι γιε τι; (ποιος είσαι) και παρασύνθημα: Χέκουρ (σίδερο).

Ξαφνικά, την γαλήνη της νυχτιάς την αναστατώνει η σάλπιγγα της επίθεσης. Τότε άρχισε το μεγάλο γιουρούσι, μοναδικό στην ιστορία των Σουλιωτών. Το Κεφαλόβρυσο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μετατρέπεται σε ένα απέραντο σφαγείο Τουρκαλβανών. Το απερίγραπτο μακελειό συνεχίστηκε ως πριν χαράξει στο Κεφαλόβρυσο και γέμισε η κοιλάδα σφαγμένα κουφάρια.

Τους βρήκε τέτοιο κακό μέσα στην νύχτα στο ορδί τους που νόμισαν ότι ήταν λάθος, ατύχημα και φώναζαν: «Χατάς…χατάς…». Απάντησε ο ίδιος ο Μάρκος φωνάζοντας:

Δεν είναι χατάς, σας σφάζει ο Μάρκος.

Οι Σουλιώτες, αλαλάζουν σαν δαιμονισμένοι και σφάζουν ασταμάτητα, για να μην

προλάβουν οι τουρκαλβανοί να συνέρθουν. Τρέχουν πανικόβλητου οι "αήττητοι" του Μουσταή Πασά της Σκόνδρας πανικοβλημένοι και πνιγμένοι στο αίμα. Οι Σουλιώτες ορμούν με ακόμα περισσότερη μανία και ατέλειωτο πάθος. Μεγάλος είναι ο πανικός και η σύγχυση που επικρατεί στους τουρκαλβανούς. Δεν ξέρουν από ποιον να φυλαχτούν και σφάζονται μεταξύ τους. Τα σπαθιά βούλιαζαν στις σάρκες των τουρκαλβανών και έκοβαν τα κεφάλια τους, σφύριζαν οι σφαίρες στην λαγκαδιά και στα φυλλώματα των πλατάνων. Μια σφαίρα βρήκε τον Μάρκο στο βουβώνα, μα δεν την κατάλαβε και συνέχιζε την σφαγή.

Ο Κουτσονίκας γράφει, ότι ο Κίτσος Τζαβέλλας με τους δικούς του πολέμησε από την άλλη μεριά ως πριν το χάραμα που υποχώρησαν όλοι.

Το σώμα υπό τον Κίτσο Τζαβέλα υποχώρησε μετά από σύντομη ανταλλαγή πυρών, γράφει η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ', σ. 303.

Αυτή είναι η πρώτη καταδρομική επίθεση στη παγκόσμια πολεμική ιστορία που έχει καταγραφή και ήταν σχέδιο του Μάρκο Μπότσαρη.

Με το χάραμα της 9 Αυγούστου οι Σουλιώτες αποχωρούν χωρίς τον κίνδυνο να τους ακολουθήσει κανείς. Οι Σουλιώτες λουσμένοι πατόκορφα απ' το εχθρικό αίμα γελούν με το κατόρθωμά τους. Μαζί τους, εκτός τα πολλά λάφυρα, σέρνουν αιχμάλωτο και τον διοικητή του στρατοπέδου, τον Άγο Βασιάρη.
Ο θάνατος του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη

Τον Μάρκο έμελλε εκείνο το βράδυ να τον σταματήσει μόνο ο θάνατος από το να πιάσει τον Σκόντρα αιχμάλωτο ή να του πάρει το κεφάλι!

Ο Μουσταή Πασά της Σκόντρας ταμπουρωμένος πίσω από την μάντρα με όλους τους σωματοφύλακες και ο Μάρκος όρμησε κατά κει. Από κοντά του o ξάδερφός του Νάσης Κουτσονίκας, αδερφός του Λάμπρου, καθώς ο άλλος ξάδερφός του Τούσιας Μπότσαρης, έσφαζε τουρκαλβανούς λίγο πιο πέρα. Δεν πρόκανε ο Κουτσονίκας να κρατήσει το λαβωμένο στο βουβώνα θηρίο, τον «ισόθεο» Μάρκο (έτσι τον αποκαλεί ο Νίκος Ζιάγκος) προτού βγάλει το κεφάλι από τον τοίχο να χιμήξει. Μέσα στην νύχτα το θανατηφόρο βόλι τον βρήκε πάνω από το δεξί μάτι.

Ο Νάσης Κουτσονίκας τον σηκώνει με πόνο και συντριβή και τον μεταφέρει έξω από το πεδίο της μάχης και τον φορτώνεται ο Τούσιας Μπότσαρης μέχρι να τον κατεβάσουν μέσα στην νύχτα προτού το αντιληφτούν τα παλικάρια ότι ο Μάρκος πάει και χάσουν το ηθικό τους.

Η είδηση για τον χαμό του Μάρκου Μπότσαρη έγινε στριγγιά φωνή και μεγάλο μοιρολόι και πέταξε πάνω από βουνά, φαράγγια και κάμπους από όλη την όλη την επαναστατημένη Ελλάδα. Και έφτασε και πάνω στην Ήπειρο, στην Θεσπρωτία και στο ερημωμένο Σούλι στην γενέτειρα του Μάρκου και όλων των Σουλιωτών.

Όταν απομακρύνονται αρκετά από το διαλυμένο στρατόπεδο οι Σουλιώτες και χάνονται οι κραυγές του πόνου και της απελπισίας, φτάνουν σε ένα αναπάντεχο θέαμα. Σε ένα πλάτωμα του Κώνισκου, βλέπουν τον αρχηγό τους, το Μάρκο, νεκρό. Δίπλα του, οι συνοδοί του σκυφτοί και αμίλητοι. Η χαρά της νίκης μετατρέπεται σε οδύνη και το μίσος της εκδίκησης τρελαίνει το μυαλό τους. Με μιας γονατίζουν τον αιχμάλωτο Άγο Βασιάρη μπρος στο σώμα του αρχηγού τους, όπως ορίζουν τα αρχαία πολεμικά έθιμα, και τον σφάζουν.

Ο Μάρκος είχε πιάσει τον Άγο Βασιάρη που ήταν αρχηγός του στρατοπέδου και τον παρέδωσε στους Σουλιώτες να τον κρατήσουν. Εκείνοι όμως μετά τον θάνατο του Μάρκου, τον σκότωσαν.

Τον Μάρκο τον πήγαν στο Μεγάλο Χωριό 5 η ώρα το πρωί και από κει συνοδεία 100 Σουλιώτες για το Μεσολόγγι. Έφτασαν 11 η ώρα στο μοναστήρι του Προυσού όπου είχε αποσυρθεί ο Καραϊσκάκης μετά την αρρώστια του. Φτάνοντας η πομπή των Σουλιωτών, βγήκε κλαίγοντας ο Καραϊσκάκης και πάει στον νεκρό Μάρκο και τον ασπάζεται. Αποχαιρετώντας τον δε, λέει:

«Μακάρι αδερφέ Μάρκο από τέτοιον θάνατο να πάενα κι εγώ».

Περπατώντας πολύ γρήγορα και ασταμάτητα οι Σουλιώτες με τον νεκρό Μάρκο, έφτασαν στο Αγρίνιο 11 η ώρα προτού τα μεσάνυχτα και από εκεί στο Μεσολόγγι στις 10 Αυγούστου στις 9 με 10 η ώρα το πρωί.

Βαρύ πένθος για τον 33χρονο αρχικαπετάνιο Μάρκο Μπότσαρη στο Μεσολόγγι. Ο πρώτος έπαρχος υποδέχτηκε τον Μάρκο και τον ασπάστηκε. Η Μάρω, αδερφή του Μάρκου ζήτησε να τον πάρει στο σπίτι της για τις τελευταίες φροντίδες και να τον κλάψει.

Συνηθισμένη από θανάτους η φάρα των Μποτσαραίων, όπως και όλων των Σουλιωτών.

«Ήταν γραμμένο έτσι να πάει και ο Μάρκος μου, από τότε που γεννήθηκα δεν άκουσα και δεν είδα τίποτε άλλο από σκοτωμούς, πόλεμο και κακό». Είπε μέσα στα άλλα η αδερφή του Μάρκου η Μάρω.

Κι έκλαψε τον αδερφό της με έναν γοερό θρήνο, που εξιστορούσε την ζωή του από το Σούλι που γεννήθηκε ως την Κέρκυρα, στην Ιταλία, στα νησιά, παντού όπου περπάτησε ο ήρωας και ανέβασαν τον θρήνο πολύ ψηλά και έφτασαν και στο Καρπενήσι που άφησε την τελευταία του πνοή τούτος ο αετός που ήταν του Σουλίου και έγινε ολόκληρης της Ελλάδας.

Συμφωνία επιβλητική οι 33 κανονιές όσες και τα χρόνια του Μάρκο Μπότσαρη του Σουλιώτη, που αντηχούσαν κάθε ένα τέταρτο.

Η κηδεία του Μάρκου

Ο ίδιος ο έπαρχος Κ. Μεταξάς γράφει: «Ο νεκρός πέρασε στο σπίτι του θριαμβευτικά, ντυμένος με τα καλά του και σκεπασμένος με την Ελληνική σημαία. Κι ο λαός σε ατελείωτη σειρά περνούσε και φιλούσε τον ελευθερωτή της πατρίδας».

Το απόγευμα έγινε η κηδεία, ξεκινώντας από το σπίτι του έπαρχου για να δειχτεί πως τον κηδεύει το έθνος. Τούτη η πομπή έμοιαζε με έναν θρίαμβο σαν εκείνο των αυτοκρατόρων της Ρώμης ή των Βυζαντινών στρατηγών. Μπροστά οι τουρκαλβανοί αιχμάλωτοι, άλογα των πασάδων με τις τούρκικες σημαίες από πάνω. Ακολουθούσαν οι παπάδες με τον Δεσπότη, κι αμέσως ύστερα ο νεκρός που τον σήκωναν ψηλά, στα δυνατά τους μπράτσα 12 παλικάρια του, ενώ κοντά στο φέρετρο ακολουθούσε η Μάρω και οι άλλοι συγγενείς του, ο Έπαρχος οι καπεταναίοι, ο λαός. Γυναίκες με ξέπλεκα μαλλιά ριγμένα στην πλάτη συμπλήρωναν την πορεία, ενώ ακολουθούσαν φορτιάτικα ζώα με όλα τα όπλα και τα σπαθιά, που πιάστηκαν στην μάχη. Τελευταία έρχονταν οχτώ χιλιάδες γιδοπρόβατα και έκλεινε ο θρίαμβος.

Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία θάφτηκε μπροστά στον ιερό ναό της εκκλησιάς «Παναγία» δίπλα στον τάφο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Δεν υπήρχε άνθρωπος απλός κι επίσημος που να μην τον συγκίνησε ο θάνατος του Μάρκου, μας γράφει ο Νίκος Ζιάγκος στο βιβλίο του: «Μάρκος Μπότσαρης»

Οι απώλειες της μάχης εκατέρωθεν

Το νυχτερινό γιουρούσι που ξημέρωνε η 9 Αυγούστου 1823, στα Πλατάνια του Κεφαλόβρυσου, οι Έλληνες – Σουλιώτες είχαν ακόμη 59 νεκρούς, εκτός του Μάρκου και 42 τραυματισμένους. Σκότωσαν 1.500 Τουρκαλβανούς και πλήγωσαν λιγότερους. Έπιασαν αιχμαλώτους και πήραν 1.600 τουφέκια, 1.800 πιστόλες και 300 σπαθιά. Πήραν ακόμα, 1.200 άλογα, 30 μουλάρια, 4 σημαίες και χιλιάδες γιδοπρόβατα.

Όμως κάποιοι ιστορικοί μιλάνε για 3.000 απώλειες των Τούρκων, ο Πρόκες Όστεν για 2.000 και ένα τραγούδι για 1.200.

Πολλά τραγούδια γράφτηκαν για τον Μάρκο. Τραγούδια που εξυμνούσαν την παλικαριά του, τις μάχες που έδωσε αλλά και θρήνοι και μοιρολόγια, για τον θάνατό του σε αρβανίτικα και σε ελληνικά. Όλη η Δυτική αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα θρήνησε αυτό το παλικάρι, τον μετρημένο, τον ντροπαλό και λιγομίλητο και γνωστικό, τον άξιο και έξυπνο αρχικαπετάνιο, που στις μάχες γινόταν θηρίο ανήμερο και τον έτρεμαν και σέβονταν και οι εχθροί του. Κάποιοι έκλαψαν την απώλεια τέτοιου παλικαριού, όπως ο πασάς Ισμαήλ Πλιάσα, από σεβασμό στον Μάρκο κι ας ήταν οχτρός.

Έγραψαν πολλοί ποιητές και συγγραφείς για τον Μάρκο.

Ο Μάρκος Μπότσαρης είναι ο μόνος ίσως που δεν θα του βρει κάποιος ούτε ένα ψεγάδι, σε αυτό το ανδρείο παλικάρι, τον συνετό άνδρα, τον έξυπνο στρατιωτικό, τον ακέραιο χαρακτήρα. Ο μεγαλύτερος ήρωας που γέννησε η Ήπειρος και από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελλάδας κατά την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Ήταν νύχτα πριν ξημερώσει η 9η Αυγούστου 1823 που ο Μάρκος Μπότσαρης από την μάχη στο Κεφαλόβρυσο πέρασε την πύλη της αιωνιότητας.

Γκιόλιας Μ., Ιστορία Της Ευρυτανίας στους Νεότερους Χρόνους (1393 - 1821), Εκδόσεις «ΠΟΡΕΙΑ», Αθήνα 1999.
Μαυρομύτης Γ.Α., Καρπενήσι 1810 - 1820, Εκδόσεις «ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ», Αθήνα 2006.
Μηχιώτης Χ., Τυμφρηστός και Τυμφρήστιοι, Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», Αθήνα 1990.
Ν. Λιάγκου: Μάρκος Μπότσαρης
Κ. Μεταξά: Ιστορικά απομνημονεύματα
Σπ. Τρικούπη: «Ιστορία του» Τ. Γ΄. 


 
Σαν σήμερα ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα Μάρκου Μπότσαρη - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Σαν σήμερα ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα Μάρκου Μπότσαρη - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018Μια μαγική θεατρική παράσταση σας περιμένει με τις αγαπημένες σας πριγκίπισσες τη Σταχτοπούτα, τη Μικρή Γοργόνα, την Ωραία Κοιμωμένη και την Πεντάμορφη να συναντούν τους τρομερούς πειρατές σ’ ένα μακρινό νησί του Ειρηνικού στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον πρίγκιπα του παραμυθιού που το έσκασε από το παλάτι.

Άραγε θα τα καταφέρουν να ξεφύγουν από τους πειρατές που ψάχνουν να βρουν έναν πολύτιμο θησαυρό στο νησί και να πείσουν τον πρίγκιπα να γυρίσει πίσω;

Ετοιμαστείτε για ένα ξεκαρδιστικό κυνηγητό ανάμεσα σε πρίγκιπα, πριγκίπισσες και πειρατές μέσα στα αγαπημένα μας παραμύθια!

Η μαγεία των παραμυθιών, συναντά τη μαγική τρέλα της ζωής σε μια θεατρική παράσταση γεμάτη μουσική, χορό και τραγούδι με πρωταγωνιστές γνωστούς αγαπημένους ήρωες των παιδιών.

Εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και επτά ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν επί σκηνής σε ρυθμούς που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Ένα απρόβλεπτο παραμύθι γεμάτο χιούμορ, που μας θυμίζει αυτά που πραγματικά αξίζουν!

Μια φαντασμαγορική θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση που θα σας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Κείμενο: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Θεατρική Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ & KOLOSSAION PRODUCTIONS
Χορογραφίες: Αναστασία Συμεωνίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Ανθίδου
Φωτισμοί: Γ. Ζίγκας
Μουσική Επιμέλεια: Αναστασία Συμεωνίδου / Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Φωτογράφηση: Γιώργος Ηλιόπουλος
Artwork: Ντίνα Ζαφειρίου
Παραγωγή: KOLOSSAION PRODUCTIONS & ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Ανθίδου, Βαγγέλης Δαλλές, Ηλίας Καπούλας, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Όλγα Μήτσιου, Σοφία Ξέλη, Πωλίνα Σβιρίτοβα, Άννα Χατζηαντωνίου

Η θεατρική παράσταση ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ θα βρίσκεται για μία μοναδική παράσταση στην Ηγουμενίτσα, στην Πρώην Μαθητική Εστία την Τρίτη 21 Αυγούστου στις 9:00μ.μ.

Μην τη χάσετε.
Τιμή εισιτηρίου:10€
Tιμή προπώλησης 8€

Εισιτήρια προπωλούνται στα Seven Spot, Media Markt και ηλεκτρονικά στο

https://www.viva.gr/tickets/theater/dimotiko-theatro-parkou-katerinis/peirates-kai-prigkipisses/

Πληροφορίες στο 6986 523898 9:30π.μ.- 2:00μ.μ. & 5:30 -10:00μ.μ.


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ "ΑΣΤΕΡΙΑ LIVE"

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ "ΑΣΤΕΡΙΑ LIVE" ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΗ !!!!
ΤΗΛ.ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ : 6970 598 560


 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ "ΑΣΤΕΡΙΑ LIVE" ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ "ΑΣΤΕΡΙΑ LIVE" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ιδιωτική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Πυρόπληκτων

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018

Η ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 επιτάσσει όχι μόνο να θρηνήσουμε για τον άδικο χαμό των συμπατριωτών μας αλλά και να προσφέρουμε, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας μας, την έμπρακτη βοήθειά μας. Να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, να νοιώθουν ότι τους σκεφτόμαστε όλοι μας, όσο μακριά τους κι αν βρισκόμαστε. Ότι δεν «ξεχαστήκαμε» συνεχίζοντας ανέμελοι τις διακοπές μας.

Είμαστε ο Θωμάς, ο Χρήστος, η Ηρωλένα και η Ελένη, κάτοικοι της ακριτικής Θεσπρωτίας, και πήραμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε στην συγκέντρωση χρημάτων για τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει ο Δήμος Πικερμίου-Ραφήνας, ελπίζοντας στην ανταπόκριση των συντοπιτών μας.

Ο τρόπος που σκεφτήκαμε είναι να διαθέσουμε τα βραχιολάκια «Κι εσύ μπορείς! #tryforGreece» και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να κατατεθούν στον προαναφερόμενο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε και να προκύψουν ακόμη περισσότερες ανάλογες πρωτοβουλίες. Μικρές, μεγάλες, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να καταλάβει ο καθένας μας, ότι όποιες κι αν είναι οι δυνατότητές του, πάντα κάτι μπορεί να προσφέρει. Να έχει αυτό το «Κι εσύ μπορείς!» πάντα στο μυαλό του. Να μην ντρέπεται γιατί δεν είναι «μεγάλο» αυτό που μπορεί. Να κάνει ακόμη κι αυτό το «μικρό». Κι όλα αυτά τα «μικρά» να κάνουν ένα «μεγάλο» που θα μας δίνει την δύναμη να φτιάξουμε αυτή την καλύτερη κοινωνία που όλοι αποζητούμε.

Δεν υπάρχει μόνο ο Ελληνάρας στην Ελλάδα, υπάρχουν κι όλοι αυτοί που χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες προσφέρουν καθημερινά με όποιο τρόπο μπορούν και δεν περιμένουν μια τραγωδία για να εμφανιστούν και να δείξουν το «φιλάνθρωπο» πρόσωπό τους. Αυτοί που μας δίνουν την ελπίδα ότι αυτή η χώρα έχει μέλλον γιατί υπάρχουν ακόμη υγιή κύτταρα στον κοινωνικό ιστό της. Αυτοί που έμπρακτα αποδεικνύουν το «Κι εσύ μπορείς!» αρκεί να το πιστέψουμε και να μην περιμένουμε μοιρολατρικά να αλλάξει κάτι. Αυτοί που μας παρακίνησαν με το παράδειγμά τους και από την θεωρία περάσαμε στην πράξη. Αυτή την «μικρή» που ελπίζουμε να γίνει «μεγάλη».


 
Θεσπρωτία: Ιδιωτική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Πυρόπληκτων Θεσπρωτία: Ιδιωτική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Πυρόπληκτων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Μύθος και παραμύθι - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018Ως γνωστό ο μύθος δεν είναι παραμύθι.

Ο μύθος αποτελούσε τη μορφή «ιστορίας», σε μορφή παράδοσης, για τις προϊστορικές κοινωνίες.. Το παραμύθι είναι κάτι «παρά του μύθου», κάτι που θέλει να «μοιάσει» στο μύθο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μύθος. Το παραμύθι είναι μία φανταστική ιστορία η οποία μπορεί να εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό γεγονός, αλλά όλα τα άλλα είναι φανταστικά. Στο παραμύθι δεν προσδιορίζεται χρονικά ή τοπικά, παρά μόνο είναι μία φανταστική αφήγηση.

Ο μύθος είναι μία πραγματική ιστορία, η οποία αλλοιώθηκε κατά τη μετάδοσή της, μέσω της ανθρώπινης φαντασίας.
Η φαντασία στο μύθο πολλές φορές χρησιμοποιείται για να καλύψει την ανάγκη του αφηγητή να μεταφέρει πληροφορίες τις οποίες άκουσε, αλλά δε κατανόησε.

Γι’ αυτό ο αφηγητής, κατά την εξιστόρηση, φροντίζει να μεταφέρει τα γεγονότα με πιο απλοϊκό τρόπο προς την αντίληψή του και τη λαογραφία της κοινωνίας όπου ζει. Αυτό γίνεται μηχανικά, ίσως ασυναίσθητα.
Ο ακροατής, που παίρνει τις πληροφορίες από τον αφηγητή, στη συνέχεια θα γίνει και ο ίδιος αφηγητής. Αντιλαμβάνεται όμως την ιστορία με τα δικά του δεδομένα και τις δικές του αντιλήψεις και εμπειρίες και με βάση αυτά την αναμεταδίδει. Για αυτόν τον λόγο κυρίως βλέπουμε μικρές παραλλαγές στον ίδιο μύθο, ενώ παίζει ρόλο και ο τόπος, στο οποίο αυτός διαδόθηκε. Ας σημειώσουμε εδώ ότι στον μύθο, για τους αφηγητές έχει σημασία το κεντρικό νόημα της ιστορίας, το οποίο δεν αλλοιώνεται κατά την αφήγηση.

Άρα λοιπόν ο μύθος και το παραμύθι είναι δυο διαφορετικές έννοιες.

Ολοφάνερο λοιπόν ότι η πρόθεση «παρά», εδώ κάνει την διαφορά.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι η λέξη κράτος και παρακράτος. Μία αντιστοίχιση με το παραπάνω παράδειγμα θα μας «δείξει» πάλι ότι:

Το παρακράτος είναι κάτι «παρά του κράτους», κάτι που θέλει να «μοιάσει» ή να υποκαταστήσει το κράτος. (Υπό μία τουλάχιστον έννοια).Έτσι λοιπόν μετά από μία στοιχειώδη εισαγωγή φτάνουμε στο «δια ταύτα».

Κάνοντας λόγο λοιπόν για την Αρχαία Ελλάδα, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι (γενικώς) ήμασταν λαός κοινωνίες ή πόλεις-κράτη, των εννοιών. Τον τελευταίο (τουλάχιστον) μισό αιώνα είμαστε του «παρά».

Ξεχάσαμε την παράδοσή μας, που είναι η Ελληνική μυθολογία και λατρέψαμε το παραμύθι. Γενικώς και αδιακρίτως, παντού παραμύθι, στην κοινωνία στην πολιτική (η πολιτική πια δεν είναι πολιτική αλλά παραπολιτική).

Έχουμε γίνει λαός και κράτος του …παρά.

Η παιδεία έγινε παραπαιδεία, η μόρφωση τείνει σε παραμόρφωση.

η φιλολογία έγινε παραφιλολογία,

η ακρίβεια έχει αντικατασταθεί με το «τσακ» της τελευταίας στιγμής, το παραπέντε δηλαδή. Η νόηση με την παρανόηση.

Το ρήμα βαίνω, έχει ξεχαστεί πλήρως, το παραβαίνω όμως, το γνωρίζουμε άπαντες. Καλύτεροι όλων και ιδανικό παράδειγμα οι αιρετοί μας.

Όσο πιο ψηλά, ιστάμενοι, τόσο πιο καλά το γνωρίζουν!

Όλες οι δραστηριότητες όλοι οι τομείς της κοινωνίας και της πολιτικής δεν κυριαρχούνται από την λογική, τον νου αλλά την παράνοια.

Προσφιλής λέξη των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων είναι στα επί των οικονομικών η λέξη παρακράτηση. Σαν ουρολογική διάγνωση ένα πράγμα. Ίσως επειδή οι περισσότεροι βρίσκονται στην 3η ηλικία πλέον και νομοθετούν για την 1η ηλικία ή τους αγέννητους, διότι τους υπόλοιπους κατάφεραν να μας ξεκάνουν ήδη με συνοπτικές διαδικασίες.

Και βέβαια δεν μιλάμε πλέον, αλλά παραμιλάμε.

Τι πλέον κινείται στο προσκήνιο; Βολεύει το μουλωχτό και το παρασκήνιο.

Δεν ακούμε πια για κάποιον ότι είναι τολμηρός. Αυτό συνήθως είναι κάτι θετικό και πολλές φορές είναι το ζητούμενο να υπάρχουν τολμηροί. Οι τολμηροί βελτίωσαν, διόρθωσαν, ακόμη και απελευθέρωσαν κοινωνίες. Όταν λέμε όμως παράτολμος, ίσως είναι και απερίσκεπτος ή ασυλλόγιστος. Οπότε τον κατηγοράμε και άρα τον θέλουμε δειλό και άτολμο. Και βάζω κι εμάς όλους μέσα διότι είμαστε συνένοχοι ηθελημένα ή αθέλητα. Έχουμε κι εμείς υποχρέωση να βλέπουμε την φάκα, όχι βουρ στο τυρί…!

Το ρήμα «ποιώ» οι νεώτεροι σε μεγάλο ποσοστό ίσως το αγνοούν, όμως το παραποιώ το ξέρουν όλοι. Διότι η «παραπαιδεία» (και όχι με την έννοια των φροντιστηρίων. Αυτά υπάρχουν επειδή η παιδεία είναι ανύπαρκτη), η παραπαιδεία λοιπόν, είναι η κρατούσα παιδεία. Το ξέρουν όλοι οι «απαίδευτοι» εκάστοτε «βασανιστές» της παιδείας.

Οι πολιτικοί κάνουν περισσότερο παραπολιτική παρά πολιτική. Μήπως θα έπρεπε κι αυτοί να αποκαλούνται πια παραπολιτικοί; Για αυτό λοιπόν και για πάρα πολλά άλλα, ο μύθος είναι μύθος και το παραμύθι, παραμύθι.

Ο μύθος και η μυθολογία είναι κάτι άλλο. Ας μη τον βεβηλώνουμε εξομοιώνοντάς τον με τα παραμύθια.

Τρώμε λοιπόν παραμύθια και η ασιτία είναι κοντά κι ας μην θέλουμε να την δούμε.

Αλλά και έτσι να τους πούμε δεν θα «ιδρώσει κανενός το αυτί».

Αφού δεν ιδρώνει το αυτί των πεινασμένων, γιατί να ιδρώσει το αυτί των αιρετοχορτάτων;

Επίκαιρος και ο Κώστας Βάρναλης, στο ποίημα: «Οι Μοιραίοι» γράφει στην τελευταία στροφή:

Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!


Μύθος και παραμύθι - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Μύθος και παραμύθι - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 32χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018


Στη σύλληψη ενός 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


 
Σύλληψη 32χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 32χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Στα δικαστήρια ο Δήμος Πάργας με την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018


Στα δικαστήρια βρίσκονται ο Δήμος της Πάργας με την Ιερά Μητρόπολη, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Πάργας με αφορμή αγωγή που άσκησε η Μητρόπολη διεκδικώντας ποσό 238.145,0 χιλιάδων ευρώ με αφορμή απαλλοτρίωση έκτασης κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. 
Όπως τονίζεται από το Δήμο από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων (το 2012) έως και την έκδοση της επιταγής από την Μητρόπολη(20/4/208) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας γεγονός που -σύμφωνα πάντα με το Δήμο της Πάργας -οδήγησε στην παραγραφή της απαίτησης – με συνέπεια αυτή να μην υφίσταται πλέον. 
Ο Δήμος Πάργας ήδη ανέθεσε σε δικηγόρο να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης πληρωμής της επιταγής που επέδωσε η Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Πάργας.


 
Στα δικαστήρια ο Δήμος Πάργας με την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας Στα δικαστήρια ο Δήμος Πάργας με την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: Ευκολότερη και ασφαλέστερη γίνεται η οδική πρόσβαση προς τον Ιερό χώρο Σουλίου

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018


Ένα από τα διαχρονικά αιτήματα κατοίκων και επισκεπτών του Σουλίου, υλοποιείται: Πρόκειται για την πιο εύκολη και ασφαλή πρόσβαση προς τον Ιερό χώρο του Σουλίου, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου «αποκατάσταση- βελτίωση της επαρχιακής οδού από κόμβο Εγνατίας οδού- Αγία Κυριακή- Ιερός χώρος Σουλίου», με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ
Την υλοποίηση του έργου αναλαμβάνει η θεσπρωτική εταιρία ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. που μειοδότησε στον ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό.

Στη συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε αναδόχους και για άλλα δύο έργα της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ήτοι:
  • «Αποκατάσταση ζημιών τμήματος επαρχιακής οδού Κεφαλοχώρι-Μηλέα», προϋπολογισμού € 74.350. Ανάδοχος ΕΛΙΓΜΟΣ Α.Ε.
  • «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών της Τ.Κ. Πετουσίου Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού € 85.000 €. Ανάδοχος Νάστου Παναγιώτα.


Περιφέρεια Ηπείρου: Ευκολότερη και ασφαλέστερη γίνεται η οδική πρόσβαση προς τον Ιερό χώρο Σουλίου Περιφέρεια Ηπείρου: Ευκολότερη και ασφαλέστερη γίνεται η οδική πρόσβαση προς τον Ιερό χώρο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Συνάντηση του Προέδρου του Ο.Λ.ΗΓ. με τον Πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. κ. Απόστολο Αντωνούδη

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018Την Τρίτη 07/08/2018, στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέα Νταή και του Προέδρου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Απόστολου Αντωνούδη.

Τον κ. Αντωνούδη, υποδέχθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ο κ. Ανδρέας Νταής. Ακολούθησε συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια.

Η συζήτηση εστίασε κυρίως σε θέματα που αφορούν το έργο ADRI-UP και το Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας. Συζητήθηκε το θέμα που αφορά τη Δράση του έργου η οποία περιλαμβάνει την δημιουργία Κόμβου σύνδεσης του Εμπορευματικού Κέντρου με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού. Ο κ. Αντωνούδης τόνισε ότι από πλευράς Εγνατίας Οδού θα συνδράμει ώστε να προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του έργου «Σύνδεσης Λιμένα Ηγουμενίτσας – Εγνατία Οδός και πρόσβαση προς Μαυρομάτι (είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας)».

Μέσα από τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο φορέων θα καταφέρουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να προσθέσουμε ακόμη περισσότερα στη διαμόρφωση ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδος.


Συνάντηση του Προέδρου του Ο.Λ.ΗΓ. με τον Πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. κ. Απόστολο Αντωνούδη Συνάντηση του Προέδρου του Ο.Λ.ΗΓ. με τον Πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. κ. Απόστολο Αντωνούδη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Στην Μουργκάνα στις 13 Αυγούστου ο Πρέσβης των ΗΠΑ, κ. G. Pyatt

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018


Στις 13 Αυγούστου 2018, ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Geoffrey Pyatt θα παραστεί με ομάδα διακεκριμένων ατόμων στα εγκαίνια ενός μικρού αλλά ιδιότυπου μουσείου τέχνης που θα γίνουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα βουνά της Μουργκάνας στην Ήπειρο. Το μουσείο φιλοξενεί τρία έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και πίνακες που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη περίσταση από τον επίσης γνωστό σύγχρονο καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα, του οποίου οι οικογενειακές ρίζες είναι από την περιοχή.

Το μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο στο χωριό Λιας, που βρίσκεται στα βουνά της Μουργκάνας στην Θεσπρωτία, σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το χωριό βρίσκεται 64 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 62 χλμ. βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας.

Το κόστος της κατασκευής του μουσείου καλύφθηκε με χορηγία του κ. Αλέκου Υφαντή, του οποίου η οικογένεια κατέχει τη γνωστή εταιρεία αλλαντικών Όμιλος Υφαντής IFANTIS και κατάγεται από το χωριό. Ο κ. Αλέκος Υφαντής, ο αδερφός του Χαράλαμπος και άλλα μέλη της οικογένειας θα παρευρεθούν στα εγκαίνια. Τον σχεδιασμό του μουσείου επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Μαγδαλένα Πανταζή, σε συνεργασία με την Δρ αρχαιολόγο κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Το μουσείο φέρει το όνομα «Μουσείο Υφαντή» προς τιμή των δωρητών και θα φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση των Θεόφιλου και Σόρογκα. Οι εικόνες του Θεόφιλου είναι τρεις και φυλάσσονταν στην εκκλησία του χωριού. Θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε το 1934. Η προσφορά του ζωγράφου Σ. Σόρογκα αποτελείται από τέσσερις πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το μουσείο στον Λια, την γενέτειρα της γιαγιάς του από την πλευρά του πατέρα του.

Εκτός από τα έργα των δύο ζωγράφων, που εκτίθενται σε δύο χώρους του μουσείου, στους διαδρόμους του υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές της ζωής στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα, όπως και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών στο χωριό τα τελευταία χρόνια, στους οποίους περιλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μιχαήλ Δουκάκης, οι σκηνοθέτες Elia Kazan και Peter Yates, καθώς και ο ηθοποιός John Malkovich.

Υπάρχει επίσης ξεχωριστός χώρος αφιερωμένος σε τρεις συγγραφείς της περιοχής: τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, γεννημένο στο κοντινό χωριό Τσαμαντά, τον μυθιστοριογράφο Σωτήρη Δημητρίου, γεννημένο στην Πόβλα (σήμερα Αμπελώνα) και τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών Νίκο Γκατζογιάννη, γεννημένο στον Λια, του οποίου το απομνημόνευμα «Ελένη» περιγράφει τα ταραχώδη γεγονότα που συνέβησαν το χωριό τη δεκαετία του 1940. Και οι τρεις αναμένονται να παρευρεθούν στα εγκαίνια στις 13 Αυγούστου μαζί με τον ζωγράφο κ. Σόρογκα.

Για το νέο μουσείο, που στεγάζεται στο αποκαταστημένο σχολείο του Λια, ο Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος των Φιλιατών όπου ανήκουν τα χωριά της Μουργκάνας, δήλωσε: «Αυτό το μουσείο, αυτά τα έργα τέχνης, οι τρεις διάσημοι λογοτέχνες που προέρχονται από αυτά τα βουνά αποτελούν απόδειξη ότι η δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, ακόμα και στις πιο απομονωμένες γωνιές της χώρας μας.»

Πρόγραμμα Εγκαινίων

Χαιρετισμοί – Ομιλίες:
· Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Γηρομερίου
· Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
· Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος Φιλιατών
· Αλέκος Υφαντής, Επιχειρηματίας, χορηγός
· Νίκος Γκατζογιάννης, Δημοσιογράφος
· Geoffrey Pyatt, Πρέσβης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
· Σωτήρης Σόρογκας, Ζωγράφος
· Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος - προϊσταμένη ΕΦ.Α. Άρτας
· Ιωάννης Χουλιαράς, Δρ Αρχαιολόγος - προϊστάμενος ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας.

Ευχαριστίες:
· Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Τεριάντ στη Μυτιλήνη και στον Δ/ντή κ. Κ. Μανιατόπουλο για την αποστολή της μεγάλης εκτύπωσης της τοιχογραφίας του ζωγράφου Θεόφιλου
· Στον κ. Ι. Λιούγκο, συντηρητή έργων τέχνης για τη βοήθειά του.


Στην Μουργκάνα στις 13 Αυγούστου ο Πρέσβης των ΗΠΑ, κ. G. Pyatt Στην Μουργκάνα στις 13 Αυγούστου ο Πρέσβης των ΗΠΑ, κ. G. Pyatt Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Μετέφεραν παράνομα με τα φορτηγά τους μέσα σε κρύπτες 4 μετανάστες

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών διακινητών αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας, με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα, ο οποίος είναι συνοδός σκύλου βιοανίχνευσης, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω ως οδηγοί Φ/Γ οχημάτων με επικαθήμενα, μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των καμπίνων των εν λόγω οχημάτων, τέσσερις (04) συνολικά αλλοδαπούς στερούμενους νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρουν λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω Φ/Γ οχήματα.


 
Ηγουμενίτσα: Μετέφεραν παράνομα με τα φορτηγά τους μέσα σε κρύπτες 4 μετανάστες Ηγουμενίτσα: Μετέφεραν παράνομα με τα φορτηγά τους μέσα σε κρύπτες 4 μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Αξιοποίηση του κτηρίου του νέου Δημαρχείου Μαργαριτίου

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018


Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι το σύγχρονο, νεόδμητο κτήριο στο Μαργαρίτι στο οποίο επρόκειτο να στεγάσει το Νέο Δημαρχείο Μαργαριτίου, πρέπει να αξιοποιηθεί με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, ανοιχτή συνέλευση φορέων και κατοίκων στο Μαργαρίτι και ξεκίνησε η ανοιχτή διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου οπότε και θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνέλευση κατοίκων κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.

Καλούνται λοιπόν όσοι επιθυμούν να συμβάλουν με προτάσεις να τις αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail: info@igoumenitsa.gr


Αξιοποίηση του κτηρίου του νέου Δημαρχείου Μαργαριτίου Αξιοποίηση του κτηρίου του νέου Δημαρχείου Μαργαριτίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5