Τρία νέα κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Τρία νέα κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων


Σχεδόν καθημερινά είναι πλέον τα νέα κρούσματα και στην περιοχή της Ηπείρου. Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή της Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, στο Νομό Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο τουλάχιστον κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από τις αναλύσεις που κάνει το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αφορούν σε μόνιμους κατοίκους της περιοχής που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Η γεωγραφική κατανομή αναλυτικά:
50 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
1 στην Π.Ε. Εύβοιας
2 στην Π.Ε. Ζακύνθου
11 στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή και 1 με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 στην Π.Ε Καβάλας
1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 στην Π.Ε Καστοριάς
1 στην Π.Ε. Κιλκίς
2 στην Π.Ε. Κοζάνης
2 στην Π.Ε. Κυκλάδων
1 στην Π.Ε. Λάρισας
1 στην Π.Ε Λασιθίου
7 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
1 στην Π.Ε. Ξάνθης
1 στην Π.Ε. Πέλλας
6 στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 στην Π.Ε. Τρικάλων
2 στην Π.Ε. Χανίων
1 στην Π.Ε. Χίου
Read More »
Τρία νέα κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων Τρία νέα κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Καταμετρήθηκαν 157 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Καταμετρήθηκαν 157 νέα κρούσματα κορωνοϊού


Συνολικά 157 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Kυριακή 30 Αυγούστου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 41 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 

Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 157 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 41 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10134, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

2078 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4448 (43.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 51.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 262 θανάτους συνολικά στη χώρα. 93 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.»
Read More »
Καταμετρήθηκαν 157 νέα κρούσματα κορωνοϊού Καταμετρήθηκαν 157 νέα κρούσματα κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα


Αρνητικά βγήκαν και τα 11 δείγματα που στάλθηκαν εχτές Σάββατο από το νοσοκομείο Φιλιατών, για έλεγχο covid19, στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Read More »
Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Ήπειρος: Πρόσκληση 3 εκατ. ευρώ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Ήπειρος: Πρόσκληση 3 εκατ. ευρώ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για Μονάδες Επεξεργασίας ΒιοαποβλήτωνΔημοσιοποιήθηκε από την Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου η πρόσκληση για «Δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 2.906.578 ευρώ και δυνητικό δικαιούχο τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχ. Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι πράξεις της προτεινόμενης δράσης θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τις δράσεις του ειδικού στόχου 26 του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ που αποσκοπούν κυρίως στην προώθηση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Ειδικότερα μέσω της ανωτέρω πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν:
– Η κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων των Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των Μονάδων),
– Η απόκτηση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την εγκατάσταση των Μονάδων
– Τα έργα σύνδεσης με δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΩΚΕ)
– Οι αρχαιολογικές εργασίες, με δικαιούχο-εταίρο την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων
Οι προτάσεις υποβάλλονται από τις 03/08/2020 έως τις 03/12/2020 και ώρα 14:00.
Read More »
Ήπειρος: Πρόσκληση 3 εκατ. ευρώ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Ήπειρος: Πρόσκληση 3 εκατ. ευρώ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στα αδήλωτα τετραγωνικά

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στα αδήλωτα τετραγωνικά


Νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου δίνει το υπουργείο Εσωτερικών για τη δήλωση των τετραγωνικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου. 

Με τη νέα παράταση, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν ακόμη έναν μήνα στη διάθεσή τους, προκειμένου να υποβάλουν τα αδήλωτα τετραγωνικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Οι κάτοχοι αυθαίρετων, τα οποία θα υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες που θα τακτοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.
Read More »
Νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στα αδήλωτα τετραγωνικά Νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου στα αδήλωτα τετραγωνικά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Ανοιχτή επιστολή για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου - Tου Προκόπη Ζέρβα

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Ανοιχτή επιστολή για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου - Tου Προκόπη Ζέρβα


New Jersey 22/8/2020 
Αγαπητοί φορείς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου και της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Σουλίου, απόγονοι των σουλιώτικων φαρών, μόνιμοι κάτοικοι του Σουλίου και των Σουλιωτοχωρίων και φίλοι του Σουλίου, δεχθείτε τους θερμούς μου χαιρετισμούς από το New Jersey των ΗΠΑ.

Αν και βρίσκομαι τόσο μακριά, η σκέψη και η καρδιά μου βρίσκονται πάντα στον ιστορικό τούτο τόπο και νοερά περιπλανώμαι στη ιερή γη των προγόνων μου, το Σούλι.

Γεννημένος στην Κέρκυρα και με την επίγνωση, ήδη από τα παιδικά μου χρόνια, ότι ως οικογένεια, καταγόμαστε από το Σούλι, πόθος μου και όνειρο ζωής ήταν να μου δοθεί η ευκαιρία, να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορούσα στον τόπο των προγόνων μου. Αυτό το όνειρο άρχισε να παίρνει “σάρκα” και “οστά” το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν ήρθα στο Αντάμωμα Σουλιωτών.

Η θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε, αν και δε με γνωρίζατε μέχρι τότε, το εγκάρδιο καλωσόρισμα που μου απεύθυνε η –τότε- κ. Δήμαρχος, Σταυρούλα Μπραΐμη -Μπότση, κι όλοι οι παραβρισκόμενοι φορείς και ντόπιοι κάτοικοι, το βήμα που μου δόθηκε να μιλήσω, με συγκίνησαν βαθύτατα και με έκαναν να αισθανθώ, ότι επέστρεψα στο σπίτι μου και κοντά στους δικούς μου ανθρώπους κι ότι ήρθε η ώρα να γίνει από κοινού, ένα δυναμικό, νέο ξεκίνημα.

Γι αυτό, εκφράζω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου, προς όλους σας και δηλώνω, παρών και υποστηρικτής στην οποιαδήποτε προσπάθεια, που θα επιχειρείται, από εδώ και στο εξής για το καλό του τόπου, την ανάδειξη και την πρόοδό του.

Όντας, απόγονος σουλιώτικης φάρας και ως ένας εκπρόσωπος των Σουλιωτών ομογενών της Αμερικής, επιθυμώ διακαώς, να βοηθήσω παντοιοτρόπως την υπόθεση του Σουλίου, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου, αρκεί να μού δοθεί η συγκατάθεση και η ομοθυμία των ιθυνόντων. Προτίθεμαι, να ενεργοποιήσω όλους τους Σουλιωτοηπειρώτες –και όχι μόνον- της ομογένειας προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, ως ιδρυτικό μέλος του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation), γνωρίζω έμπρακτα, πως με όραμα, θέληση, επιμονή και κυρίως με ομόνοια και σύμπνοια μπορεί να επιτευχθούν στόχοι που φαίνονται δύσκολα, κατορθωτοί.

Έχοντας, την επιθυμία και τη δυνατότητα να αναλάβω την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση των ομογενών των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες στο Σούλι, προτείνω να δοθεί προτεραιότητα σε κάποια έργα ανάδειξης, στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Οι προτάσεις αυτές, δέον, να συμπεριληφθούν στις μελέτες συντήρησης και έργων, που ήδη εκπονούνται και διενεργούνται από την επιστημονική ομάδα εργασίας, σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι, η οποία έχει οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να υπάρχουν στη μελέτη, παρέχοντάς μας τη δυνατότητα, να συνεισφέρουμε ως χορηγοί στην υλοποίησή τους, με τη σύμφωνη, πάντα, γνώμη, των τοπικών αρχών και της αρμόδιας αρχαιολογίας.

Τα προτεινόμενα έργα είναι:

• Η διαμόρφωση ενός μνημειακού χώρου προς τιμή της σεπτής μνήμης της ιστορικής πορείας ενός απροσκύνητου λαού, που στάθηκε ως προεπαναστατικός φάρος ελευθερίας για όλους τους Έλληνες. Ο χώρος αυτός θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αγάλματος, του Σουλιώτη πολεμιστή (αναστήματος, τουλάχιστον δύο μέτρων), αφιερωμένο σε όλους τους Σουλιώτες, που αγωνίστηκαν και πέθαναν για την ελευθερία της πατρίδας τους. Το άγαλμα θα πλαισιώνεται από βράχια, στα οποία θα αναγράφονται τα ονόματα των Σουλιωτοχωρίων, που αποτελούσαν τη Σουλιώτικη Συμπολιτεία.
Ως προτεινόμενο χώρο τοποθέτησής του, προτείνουμε, το φυσικό πλάτωμα που υπάρχει δεξιά του μονοπατιού, που συνδέει την πίσω πόρτα του Αγίου Δονάτου, με το χώρο του αμφιθεάτρου, που βρίσκεται απέναντι από το Κούγκι. Η θέση αυτή ενδείκνυται ως η καταλληλότερη, διότι είναι δίπλα στο μονοπάτι που διέρχεται το πλήθος των επισκεπτών, που συρρέει κατά τις εκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου, (οι οποίες γίνονται τέλος Μαΐου και περιλαμβάνουν και την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου). Επιπλέον, η θέση αυτή είναι η πιο περίοπτη καθώς ο επισκέπτης από εκεί, έχει μια πανοραμική θέα των βουνών του Σουλίου, του Κάστρου της Κιάφας, του λόφου του Κουγκίου και κάτω του κάμπου του Φαναρίου, που διασχίζεται από τα νερά του Αχέροντα.
Οι νεότερες οικοδομικές παρεμβάσεις, που έχουν επιτραπεί στο σημείο αυτό, δηλαδή, το κτίσμα που βρίσκεται από τον περίβολο του Αγίου Δονάτου, ακριβώς, στον αριστερά επικείμενο χώρο καθώς και η οικοδόμηση του αμφιθέατρου, ίσως θα επέτρεπαν, εκεί κοντά, και την τοποθέτηση του αγάλματος του Σουλιώτη πολεμιστή, που θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο και αφομοιωμένο με το φυσικό περιβάλλοντα χώρο.
Τέλος, η πρόσβαση τού προτεινόμενου τόπου για το άγαλμα, είναι προσιτή και σύντομη η προσέγγιση του για τον επισκέπτη, μέσω του αμαξωτού δρόμου, που συνδέει το κέντρο του Σουλίου με την εκκλησία του Άγιου Δονάτου.
Η παράσταση τού αγάλματος, , το υλικό και η βάση του (η οποία θα αποτελείται από βράχους) καθώς και η διάταξη του άμεσου περιβάλλοντός του – όπως προαναφέρθηκε- θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένα με το φυσικό περιβάλλον του τοπίου, διαφυλάττοντας με σεβασμό την ιερή αίσθηση του ιστορικού χώρου.

• Ανάπλαση του ιερού προσκυνηματικού χώρου του σουλιώτικου Κοιμητηρίου.
Η πρόσβαση, ανάπλαση, συντήρηση και αναστήλωση του παλαιού ιστορικού σουλιώτικου Κοιμητηρίου, και των όσων περιλαμβάνει εντός -του σχετικά σωζόμενου -περίβολού του, ήτοι τους τάφους των Σουλιωτών και τα ερείπια της εκκλησίας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η δύσκολη προσέγγισή του, λόγω του δύσβατου και απροσπέλαστου -από την πυκνή βλάστηση- τοπίου καθώς και η απόλυτη εγκατάλειψή του, το έχουν μετατρέψει σε ένα σωρό από πέτρες και ερείπια «ἀτάκτως ἐρριμμένα», και τίποτα δε μαρτυρά -ούτε καν ένας σταυρός- την ιερότητα του τόπου.
Η εικόνα αυτή του Κοιμητηρίου, σε έναν τόπο και λαό, όπως του Σουλίου, που η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του, απέδιδαν τη μέγιστη τιμή στους νεκρούς του, είναι ανεπίτρεπτη και σίγουρα, δεν τιμά ούτε εμάς τους νεότερους ούτε ασφαλώς την ανάπαυση των ψυχών και τη μνήμη των αγωνιστών προγόνων μας, Σουλιωτών.

• Στις προβλεπόμενες επεμβάσεις στερέωσης κτηρίων, που αναφέρονται σε γνωστές σουλιώτικες φάρες, να συμπεριληφθεί και η αναστήλωση, στη θέση Κιάφα, ενός από τα σπίτια της φάρας των Ζερβαίων. Η αναφερόμενη οικία προτείνεται, γιατί βρίσκεται δίπλα στον αμαξωτό δρόμο και στην αρχή τού γραφικού μονοπατιού, που οδηγεί στο κάστρο της Κιάφας και ως εκ τούτου, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως μουσειακός επισκέψιμος χώρος.

Επισημαίνεται ξανά, ότι οι προτάσεις αυτές, αρκεί να συμπεριληφθούν στις μελέτες, που γίνονται αυτό το διάστημα στο Σούλι, συντήρησης και έργων, ώστε να δραστηριοποιηθούμε για τη χρηματοδότησή τους.
Ενδεχομένως, η προσπάθεια της υλοποίησης αυτών, αλλά και άλλων έργων, που επιχειρούνται στο Σούλι, να συναντήσει αντιξοότητες και δυσκολίες. Όποιες όμως, κι αν είναι αυτές, ας μη σταθούν εμπόδιο στη νέα αυτή συλλογική προσπάθεια, που διεξάγεται για την ανάδειξη του Σουλίου, εν όψει μάλιστα, των επετειακών εορτασμών του 2021.

Έχοντας βαθιά την πεποίθηση, πως η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το πολυτιμότερο αγαθό, που έχουμε να παραδώσουμε στην νέα γενιά, ένα αγαθό, που γίνεται η γέφυρα μετάβασης, που ενώνει το σήμερα με το χθες και οδηγεί με ελπίδα και πίστη στο μέλλον, θα ήταν χαρά και μεγάλη μου τιμή -και τιμή όλων των ομογενών μας- να συμβάλουμε οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο τρόπο, στην όλη προσπάθεια για τα έργα, που αποσκοπούν στην ανάδειξη του τόπου μας και της ιστορίας του Σουλίου.

Με τιμή
Προκόπης Ζέρβας
Read More »
Ανοιχτή επιστολή για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου - Tου Προκόπη Ζέρβα Ανοιχτή επιστολή για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου - Tου Προκόπη Ζέρβα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Έργα 2,5 δισ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Του Ηλία Γιάτσιου

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Έργα 2,5 δισ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Του Ηλία Γιάτσιου


Bιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις τόσο με την υγειονομική κρίση όσο και με την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση. Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα.

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απαιτούνται δράσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση προχωρά ήδη στην επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εκμετάλλευση πόρων ύψους 32 δισ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και άλλα σημαντικά εργαλεία που έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν.

Σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια είναι σημαντική η συμβολή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, δημιουργήθηκε και «τρέχει» το μεγαλύτερο επενδυτικό πρότζεκτ αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. € θα χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 5.000 έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτά τα χρήματα θα υλοποιηθούν έως το 2023 σημαντικά έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ συγχρόνως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εχουν, ήδη, ξεκινήσει οι προσκλήσεις έργων και δράσεων, ενώ εκτελούνται περισσότερα από 500 έργα του προγράμματος «Φιλόδημος», για τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση.

Οι προσκλήσεις αφορούν στην κατασκευή βασικών έργων υποδομής όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η αντιπλημμυρική προστασία, η ψηφιακή σύγκλιση, η ανέγερση κτιρίων για σχολεία – βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και δράσεις κοινωνικής προστασίας. Η ΕΕΤΑΑ παρέχει τη δυνατότητα για στήριξη των δήμων που δεν έχουν τεχνική επάρκεια, με μηχανικούς του Μητρώου που δημιούργησε ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό.

Μπορούν και πρέπει να επωφεληθούν όλοι οι δήμοι, μεγάλοι και μικροί. Να γίνουν έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει τις προϋποθέσεις να αφήσει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα σε όλη τη χώρα. Αυτός είναι και ο στόχος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που δημιούργησε το πρόγραμμα. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από την υλοποίηση σημαντικών έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα. Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από έργα υποδομών που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σήμερα και το αύριο. Ιδιαίτερα, τώρα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

*Ο Ηλίας Γιάτσιος είναι Πρόεδρος ΕΕΤΑΑ – Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης
Read More »
Έργα 2,5 δισ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Του Ηλία Γιάτσιου Έργα 2,5 δισ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Του Ηλία Γιάτσιου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Ηγουμενίτσα: Τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη


Συνελήφθη την Παρασκευή (28-08-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία, αντίσταση και απλή σωματική βλάβη. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο ανωτέρω αλλοδαπός κατείχε πλαστό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο αναβάλλεται η επαναπροώθησή του στη χώρα καταγωγής του. 

Επίσης, σημειώνεται ότι ανωτέρω αλλοδαπός προκειμένου αποφύγει τον έλεγχο τράπηκε σε φυγή ενώ κατά τη διάρκεια της ακινητοποίησής του τραυμάτισε ελαφρά στο πόδι έναν αστυνομικό. 

Το πλαστό έγγραφο κατασχέθηκε. 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη Ηγουμενίτσα: Τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Ερώτηση Κάτση για τον αποκλεισμό 357 παιδιών από βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Ερώτηση Κάτση για τον αποκλεισμό 357 παιδιών από βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας


Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 
· Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη 
· Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση 
· Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο 

Θέμα: «Αποκλεισμός 357 παιδιών από βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας. Στον αέρα το μέλλον δομών και εργαζομένων» 

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων για το σχολικό έτος 2020-2021, των δικαιούχων voucher για τη συγχρηματοδοτούμενη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις σε χιλιάδες γονείς και παιδιά που αποκλείονται από βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), παρόλο που πληρούν όλα τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει η σχετική πρόσκληση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΕΕΤΑΑ) (Αρ. Πρωτ.:9549/16-7-2020, ΑΔΑ: ΡΔΒ5465ΖΩ5-3Β2). Ταυτόχρονα, η κατακόρυφη μείωση της πληρότητας σε δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, που θα συνοδευθεί από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων voucher από τους Δήμους, προδιαγράφει με βεβαιότητα το άμεσο κλείσιμο ή την υπολειτουργία τους, με ταυτόχρονες μαζικές απολύσεις, που θα στείλουν στην ανεργία τους εργαζομένους στις δομές. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα είναι νέοι άνθρωποι, ενώ άλλοι εργάζονται εκεί έως και 18 χρόνια αδιάκοπα. 

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να ματαιώσει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σε γονείς και εργαζομένους στις δομές, από τις παραπλανητικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη περί στήριξης της οικογένειας και των εργαζόμενων και ανέργων γονέων, με κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού ή ΚΔΑΠ. Η Κυβέρνηση ΝΔ έρχεται μέσα σε μόλις ένα χρόνο, να συρρικνώσει δραματικά την κοινωνική πολιτική που ανέπτυξε και έβαλε σε ράγες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που έδωσε ανάσα και την ελπίδα σε εργαζόμενους γονείς, παιδιά και άτομα με αναπηρίες, ότι κανένας από όσους πληρούν τα κριτήρια, δε θα αποκλείεται από την εξωσχολική δημιουργική απασχόληση των ΚΔΑΠ, τα οποία παίζουν εδώ και χρόνια έναν πολύ σημαντικό παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο, στηρίζοντας τις οικογένειες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέλαβε από τη ΝΔ το 2015, 79.000 vouchers, κόστους 170 εκ. ευρώ, τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 vouchers, δαπάνης 279 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 220 εκ. ευρώ (ποσοστό 78%) από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Συγκεκριμένα, για το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προνοήσει και αύξησε όσο χρειαζόταν από εθνικούς πόρους τον προϋπολογισμό της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Η πολιτική αυτή αγκαλιάστηκε από την κοινωνία έμπρακτα, με αποτέλεσμα φέτος να γίνουν 57.403 περισσότερες αιτήσεις για τη Δράση (αύξηση 33%), σύμφωνα με το από 17/8/2020 Δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ. Η μεγάλη αυτή αύξηση, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 66.000 των αιτήσεων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Ωστόσο, παρόλη την αύξηση, η οποία αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της κοινωνίας για συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση, ήρθε η παταγώδης ματαίωση των προσδοκιών, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει. Συγκεκριμένα, με την Αριθμ. 71383 Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΦΕΚ Β΄2774/8-7-2020), η κυβέρνηση ΝΔ αγνόησε την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων και άφησε αμετάβλητο τον συνολικό προϋπολογισμό στα 279 εκ. ευρώ, μειώνοντας μάλιστα σημαντικά το ποσοστό των εθνικών πόρων στο 57% και τα 160 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όρισε ανώτατο ποσοστό το 35% της συνολικής δαπάνης για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Ο συνδυασμός των παραπάνω γεγονότων, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στον αποκλεισμό μέχρι και των 2/3 των παιδιών και ατόμων με αναπηρίες από τις δομές εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης σε Δήμους της χώρας. 

Όσον αφορά τη Θεσπρωτία, από τα voucher για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, αποκλείστηκαν συνολικά 357 από τα 1.197 παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια και είχαν πλήρεις φακέλους, δηλαδή ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα για τα 4 ΚΔΑΠ που λειτουργούν στον νομό, αποκλείστηκαν 118 από τα 267 παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια και είχαν πλήρεις φακέλους, δηλαδή ποσοστό 44%. Οι ανάλγητοι υπολογισμοί των αρμοδίων, αγνόησαν ακόμα και το γεγονός ότι η Θεσπρωτία αποτελεί μια ακριτική περιοχή, με υψηλό ποσοστό φτώχιας και ανεργίας, που σημαίνει ότι οι δομές φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών οικογενειών με γονείς ανέργους ή με χαμηλά εισοδήματα, επιτελούν ακόμα περισσότερο βαρύνοντα ρόλο για την κοινωνική συνοχή. Πλέον, το μέλλον των δημοτικών ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας και των 25 συμβασιούχων εργαζομένων τους βρίσκεται στον αέρα. 

Πέραν των παραπάνω, η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από την εξαγγελθείσα έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει την πολυδιαφημισμένη προκήρυξη για τα vouchers σε παιδικούς σταθμούς για παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, δημιουργώντας στις οικογένειες σύγχυση, αβεβαιότητα και αδυναμία προγραμματισμού. 

Επειδή δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από τα voucher της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, παρόλο που πληρούν όλα τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει η σχετική πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ. 

Επειδή πλήθος γονέων εκφράζουν με ποικίλους τρόπους την απογοήτευση και απόγνωση των ιδίων και των παιδιών τους για τον αποκλεισμό τους από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής και παιδαγωγικής απασχόλησης. 

Επειδή πλήθος ανακοινώσεων δημάρχων και εργαζομένων σε πολλούς Δήμους, αναφέρουν ότι θα υποστούν σοβαρή μείωση των εσόδων από τα vouchers, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, με απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται εκεί διαρκώς 7 έως και 18 χρόνια. 

Επειδή οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ εργάζονται με συνεχείς συμβάσεις, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για μακροχρόνιο διάστημα, που φτάνει μέχρι και τα 7 έως και 18 έτη. 

Επειδή από σταθμούς και ΚΔΑΠ αποκλείστηκαν παιδιά, παρόλο που έλαβαν αρκετά υψηλή μοριοδότηση, που προέρχονται από τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες, με ανέργους γονείς ή με χαμηλά εισοδήματα κ.ά., ενώ κάθε χρόνο μέχρι σήμερα λάμβαναν κανονικά voucher για τη δωρεάν συμμετοχή τους. 

Επειδή ο παιδαγωγικός και κοινωνικός ρόλων των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ είναι αναγνωρισμένος έμπρακτα από την κοινωνία, ιδίως από τα 24 χρόνια συνεχούς λειτουργίας τους. 

Επειδή η Πολιτεία, για ακριτικές περιοχές και περιοχές με υψηλά ποσοστά φτώχιας και ανεργίας, όπως η Θεσπρωτία, οφείλει να ενισχύει στο μέγιστο πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ιδίως αυτές που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των οικογενειών και την παιδική φροντίδα, ώστε να αντιμετωπίζεται το δημογραφικό πρόβλημα. 

Επειδή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), στην από 22/8/2020 επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην ουσία για να κλείσουν τα ΚΔΑΠ, αγνοώντας τις προτάσεις και τις υποδείξεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ όλης της χώρας Ελλάδας και δεκάδων αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων που ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα.» 

Επειδή η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δομές παιδικής φροντίδας και προστασίας, συνιστά πλήγμα στο κοινωνικό Κράτος και στροφή σε νεοφιλελεύθερης κοπής πολιτικές, πηγαίνοντας πίσω τη χώρα μας στις προ 2015 εποχές της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της απουσίας πολιτικών στήριξης των οικογενειών με μηδενικά ή χαμηλά εισοδήματα. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Είχαν εκτιμήσει τη σημαντική αύξηση των αιτήσεων στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και ιδίως για τις δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ; Για ποιους λόγους δεν αύξησαν τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούσαν τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η σχετική πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ; 

2. Προτίθενται να αυξήσουν άμεσα τη δαπάνη της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ώστε όλα τα παιδιά στη Θεσπρωτία και όλη τη χώρα, για τα οποία τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει η σχετική πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ, να ενταχθούν ως δικαιούχοι των vouchers; 

3. Τι πρόκειται να κάνουν ώστε ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ Δήμων της Θεσπρωτίας και όλης της χώρας, να μην οδηγήσει σε κλείσιμο των δομών αυτών και σε απολύσεις τους εργαζομένους τους; 

4. Προτίθενται να προκηρύξουν μόνιμες θέσεις προσωπικού στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, μέσω ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί τέλος στην «ομηρεία» των συμβασιούχων εργαζομένων που καλύπτουν για πολλά έτη, πάγιες και διαρκείς ανάγκες; 

5. Θα εκδώσουν άμεσα την εξαγγελθείσα προκήρυξη για vouchers σε παιδικούς σταθμούς για παιδιά δημοσίων υπαλλήλων; 

6. Αναγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στις οικογένειες και τον προγραμματισμό τους, από τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από σταθμούς και δομές εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης, λίγες μόλις μέρες πριν την εξαγγελθείσα έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία; Συνάδει ο αποκλεισμός αυτός με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού ή ΚΔΑΠ; 

Ο ερωτών βουλευτής 
Κάτσης Μάριος
Read More »
Ερώτηση Κάτση για τον αποκλεισμό 357 παιδιών από βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας Ερώτηση Κάτση για τον αποκλεισμό 357 παιδιών από βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Με τον Περιφερειάρχη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Με τον Περιφερειάρχη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης


Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήταν διερχόμενος από την πόλη των Ιωαννίνων, συναντήθηκε στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί του συνόλου των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό τομέα, με τον Περιφερειάρχη να παραθέτει και να αναλύει τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει υποβάλλει στο Υπουργείο για την κτηνοτροφία, τη φυτική παραγωγή, την αλιεία, μελισσοκομία, την εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών, την αναδιάταξη των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης κ.α.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην προστασία των τοπικών προϊόντων από παράνομες εμπορικές τακτικές, όσο και στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την μέχρι σήμερα αποδοτική συνεργασία που έχουν, τονίζοντας ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την αντιμετώπιση χρονιζόντων ζητημάτων σε διάφορα ζητήματα που αποτελούσαν «τροχοπέδη» για την αγροτική παραγωγή, όπως η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η παρουσία του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα συνοδευτεί και από νέες θετικές πρωτοβουλίες για τον αγροτικό κόσμο.

Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση και ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κ.Βορίδης ήταν άριστα ενημερωμένος για όλο το φάσμα των θεμάτων και των ερωτημάτων που του τέθηκαν.
Read More »
Με τον Περιφερειάρχη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Με τον Περιφερειάρχη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣ προς τους ΟΤΑ

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020
Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣ προς τους ΟΤΑ


Περισσότερα από 707 εκατ. ευρώ έχουν λάβει συνολικά οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού από το υπουργείο Εσωτερικών το τελευταίο τετράμηνο ως τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, εν μέσω μάλιστα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο οι 332 δήμοι και οι 13 περιφέρειες της χώρας έλαβαν 602.279.723 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και άλλα 105.330.500 ευρώ με τη μορφή της έκτακτης χρηματοδότησης. 

Για την ακρίβεια, το άθροισμα των τακτικών και έκτακτων επιχορηγήσεων είναι 707.610.223 ευρώ. Τα ποσά διατέθηκαν όχι μόνο για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των ΟΤΑ, αλλά, μεταξύ άλλων, και για τις ανάγκες των σχολικών κτιρίων, της κοινωνικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, της πυροπροστασίας και φυσικά για κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η παράθεση των σχετικών αριθμών αποδεικνύει, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις τακτικές επιχορηγήσεις, ότι μήνα με τον μήνα αυτές είναι ολοένα και μεγαλύτερες, παρά τη δοκιμασία που έφερε στα δημόσια οικονομικά ο Covid 19.

Ειδικότερα:

Τον Απρίλιο κατανεμήθηκαν 62.806.389 ευρώ για κάλυψη μισθωμάτων σχολικών κτιρίων, λειτουργικών αναγκών σχολείων, αναγκών πυροπροστασίας και κάλυψη αναγκών αφαλάτωσης.

Τον Μάιο, το ποσό υπερδιπλασιάζεται και διαμορφώνεται στα 128.504.142 ευρώ για τακτικές επιχορηγήσεις κάλυψης λειτουργικών και άλλων γενικών αναγκών δήμων και περιφερειών, κάλυψη αναγκών πυροπροστασίας, για υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις). Το ποσό επιμερίζεται σε 119.123.893,98 ευρώ σε δήμους και συλλογικά όργανα αυτών (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ), 7.890.000 ευρώ σε περιφέρειες και 1.490.000,00 ευρώ σε συνδέσμους ΟΤΑ.

Τον επόμενο μήνα το υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί την αυτοδιοίκηση με 154.072.827 ευρώ για κάλυψη κυρίως λειτουργικών και άλλων γενικών αναγκών, αναγκών κοινωνικής προστασίας από φυσικές καταστροφές και υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις.

Το συνολικό ποσό της τακτικής επιχορήγησης τον Ιούλιο έφτασε τα 256.896.363 ευρώ για κάλυψη λειτουργικών και άλλων γενικών αναγκών δήμων και περιφερειών, κάλυψη λειτουργικών σχολείων και επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων, για τις ανάγκες σίτισης σε μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, για κοινωνική προστασία από φυσικές καταστροφές, για υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις, για την κάλυψη μισθωμάτων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, καθώς και για εφάπαξ αποζημίωση και κατανομή ποσού αντισταθμιστικού οφέλους.

Σε ό,τι αφορά τις έκτακτες - ειδικές επιχορηγήσεις, τον Απρίλιο δόθηκαν 29.315.500 ευρώ (15.365.500 σε δήμους και 13.950.000 σε περιφέρειες) για τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την εμφάνιση του κορονοϊού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δράσεις για την προστασία των πληθυσμών Ρομά και των αδέσποτων ζώων.

Τον Μάιο η συνολική βοήθεια που χορηγήθηκε εκτάκτως τους ΟΤΑ λόγω πανδημίας ήταν της τάξης των 75.345.000 ευρώ (75 εκατ. σε δήμους και 300.000 σε περιφέρειες). Για τον ίδιο λόγο, τον Ιούνιο οι ΟΤΑ έλαβαν 170.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δήμους και 70.000 σε περιφέρειες) και τον Ιούλιο οι δήμοι έλαβαν άλλα 500.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του υπουργείου Εσωτερικών.
Read More »
Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣ προς τους ΟΤΑ Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣ προς τους ΟΤΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Σελίδες