Απάντηση του Νικόλα Κάτσιου στο δήμαρχο Σουλίου κ. Ιωάννη Καραγιάννη

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Απάντηση του Νικόλα Κάτσιου στο δήμαρχο Σουλίου κ. Ιωάννη Καραγιάννη Την Πέμπτη 19.3.2020 σας απέστειλα προσωπική επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για τα μέτρα που έπρεπε ήδη να είχαμε πάρει ως δήμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Μέχρι και σήμερα, δέκα (10) ημέρες μετά: 
Δεν έχετε προβεί σε απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων, σχολείων, παιδικών χαρών και λοιπών εγκαταστάσεων, 
Δεν έχετε προβεί στο πλύσιμο-απολύμανση των κεντρικών δρόμων, πλατειών και κάδων απορριμμάτων της πόλεως και των χωριών, 
Δεν έχετε κάνει σήμανση μη χρήσης με ειδικές ταινίες περιμετρικά των οργάνων σε παιδικές χαρές και υπαίθρια παιχνίδια που βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο χωρίς περίφραξη, 
Δεν έχετε προχωρήσει στη λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των συνδημοτών μας που σας έχουμε προτείνει όπως: 
α) Αναστολή των προσαυξήσεων των δημοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά και καθ’ όλη τη διάρκεια που θα βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας, 
β) Μηδενικά δημοτικά τέλη μέχρι 31/8/2020 για όλες τις επιχειρήσεις του δήμου μας, 
γ) Μη καταβολή στο δήμο των μισθωμάτων για τα ακίνητα και τους κοινόχρηστους χώρους ιδιοκτησίας του δήμου που μισθώνονται από ιδιώτες , καθόλη την περίοδο ισχύος των περιορισμών λειτουργίας της αγοράς, 
δ) Τη μη καταβολή στο δήμο μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων καθ’ όλη την περίοδο ισχύος των περιορισμών λειτουργίας των Σχολείων. 

Ερχόμαστε λοιπόν στις 26.3.20 και ενώ δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για το τι σκοπεύετε να πράξετε για όλα τα παραπάνω, σας στέλνω ξανά, δημόσια επιστολή αυτή τη φορά και σας ζητώ έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη. Προσθέτοντας και την ανάγκη ενημέρωσης μας για το σεισμό και τις ζημιές που μεσολάβησαν. Σας θυμίζω ότι 7 μήνες μάλλιασε η γλώσσα μας για την ανάγκη ελέγχου καταλληλότητας των σχολείων. 

Αντί λοιπόν να αποδεχτείτε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ή έστω να μας απαντήσετε για το ποιες από τις προτάσεις μας προτίθεστε να υλοποιήσετε, μου απαντήσατε με μια επιστολή γεμάτη ύβρεις και συκοφαντίες για το πρόσωπο μου. 

Επειδή σε όλη μου τη δημόσια διαδρομή μου υπηρετώ έναν πολιτικό και αυτοδιοικητικό πολιτισμό διαφορετικό από τον δικό σας, δε θα σας ακολουθήσω και θα σας ευχηθώ καλό ταξίδι στο μονόδρομο της πρωτοφανούς πολιτικής «χυδαιότητας» που επιφέρατε στο δημόσιο λόγο του δήμου Σουλίου. Δυστυχώς, σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο και τους πολίτες, με την εριστική, ειρωνική και απαξιωτική συμπεριφορά σας δε μπορείτε να καλύψετε την απραξία σας και τις προφανείς αδυναμίας διοικήσεως του δήμου. 

Αντίθετα θα συνεχίσω να είμαι παρών, με παρεμβάσεις, προτάσεις και άσκηση εποικοδομητικής κριτικής, χρήσιμος για τον τόπο και τους πολίτες. 

Κύριε Καραγιάννη, 
Οι κρίσιμες τούτες ώρες απαιτούν συνεργασία, σύνεση, διάλογο, σύνθεση, συστράτευση και αποτελεσματικότητα για το κοινό καλό όλων των συνδημοτών μας. Εσύ όμως εσχάτως έχεις χάσει την ψυχραιμία σου, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας σου που σε διακρίνει καθ’ όλο το επτάμηνο της δημαρχιακής σου θητείας. 

Κύριε Καραγιάννη, «αρχή άνδρα δείκνυσι»! 

Με τιμή, 
Νικόλας Ευ. Κάτσιος
Read More »
Απάντηση του Νικόλα Κάτσιου στο δήμαρχο Σουλίου κ. Ιωάννη Καραγιάννη Απάντηση του Νικόλα Κάτσιου στο δήμαρχο Σουλίου κ. Ιωάννη Καραγιάννη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Στα 56 τα νέα κρούσματα - 43 οι νεκροί

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Στα 56 τα νέα κρούσματα - 43 οι νεκροί


Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, είναι 56 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.212, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 72 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ πέντε έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τους νέους θανάτους από κορωνοϊό στη χώρα μας και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 43 από τους 38 που ανακοινώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη, ενώ 32 από αυτούς είναι άντρες και πάνω από το 90% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 90 ετών. 

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 14 είναι γυναίκες ενώ το υπόλοιπο 81% άντρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς έχουν υποκείμενο νόσημα. 

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 15.961 διαγνωστικά τεστ.

Σχολιάζοντας τα μαθηματικά μοντέλα για τη διασπορά της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι εγκρίθηκε πλέον η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας τόσο σε όσους νοσηλεύονται, όσο και όσους νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα. Όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο έπειτα από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών τονίζοντας πως η διακοπή του αυξάνει την πιθανότητα επιδημιών και επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

«Πρέπει να φερόμαστε όλοι σαν να έχουμε ήδη τη νόσο»

«Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη της και την κακία της. Ας μείνουμε στην καλοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα έχουμε λιγότερα κρούσματα, όμως οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν πως η επιδημία κινείται ύπουλα και επιθετικά.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε με υπομονή, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οποιαδήποτε εκτίμηση επί του παρόντος είναι αβέβαιη. Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι πως παραμένουμε σε κατάσταση βραδείας εξάπλωσης στον πληθυσμό και έτσι δίνεται η ευκαιρία στη χώρα μας να προετοιμαστεί καλύτερα για τον νέο ιό και να είναι μπροστά από τις εξελίξεις.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να φερόμαστε όλοι σαν να έχουμε ήδη τη νόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν»

Αναφορικά με την εξάπλωση της επιδημίας στην Ελλάδα, τόνισε: «Βλέπετε, όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν. Η πατρίδα μας παραμένει στο καλό σενάριο καθώς τα περιστατικά περιορίζονται. Είμαστε στη φάση του μετριασμού αυτή τη στιγμή με τη μείωσης της φυσικής επαφής στον κόσμο».

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως από αύριο θα εισηγηθεί η επιτροπή πιο αυστηρά μέτρα για τα αρνητικά τεστ, όπως για παράδειγμα την απαίτηση δύο αρνητικών τεστ για να δοθεί εξιτήριο, ώστε να έχουμε κλινικά κριτήρια για πιο ελαφρές περιπτώσεις και πιο αυστηρά για τους ανοσοκατεσταλμένους που νοσηλεύονται. 

Εξετάζεται η χορήγηση χλωροκίνης ως προφύλαξη από τον κορωνοϊό

«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε ότι έχει χορηγηθεί σε ασθενείς στη χώρα μας σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
Read More »
Στα 56 τα νέα κρούσματα - 43 οι νεκροί Στα 56 τα νέα κρούσματα - 43 οι νεκροί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Δώστε το 50% του μισθού σας για τον κορωνοϊό

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Δώστε το 50% του μισθού σας για τον κορωνοϊό


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν το 50% του μισθού τους, τους επόμενους δύο μήνες, για να ενισχυθεί ο ειδικός λογαριασμός κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook «Καλώ τους βουλευτές της ΝΔ, τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς να καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους, τους επόμενους δύο μήνες, για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κατά του κορωνοϊού. 
Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης.

Μάλιστα, στο ίδιο μήνυμα ο πρωθυπουργός ζητεί και τα από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να πράξουν το ίδιο προκειμένου να δοθεί ένα σαφές μήνυμα κατά του κορωνοϊού.


Read More »
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Δώστε το 50% του μισθού σας για τον κορωνοϊό Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Δώστε το 50% του μισθού σας για τον κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Πέτσας: «Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι»

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Πέτσας: «Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι»Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε τους συντάκτες πως «φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στα χωριά και στις Εκκλησίες, ούτε θα σουβλίσουμε το παραδοσιακό αρνί στις αυλές. Φέτος θα μείνουμε σπίτι. Έχουμε χρόνια να γιορτάσουμε».

Ουσιαστικά ο κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι θα παρθούν επιπλέον μέτρα έτσι ώστε κανένας Αθηναίος να μην πάει φέτος το Πάσχα στο χωριό του.
Ο κ. Πέτσας, στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές. Η Ιερά Σύνοδος είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση. Εξετάζουμε να γίνουν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών».
Read More »
Πέτσας: «Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι» Πέτσας: «Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Έξι νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 30 Μαρτίου)

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Έξι νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 30 Μαρτίου) Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 


1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
· Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, σε σταθερή κατάσταση. 
· Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας καθώς και το θετικό περιστατικό που διακομίσθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. 
· Έληξε η καραντίνα στην οποία είχε τεθεί η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική. Η γιατρός είναι πολύ καλά στην υγεία της . 
· Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα. 


2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση. 
· Από τα δύο δείγματα που ελήφθησαν κατά τη χθεσινή ημέρα το ένα είναι αρνητικό και αναμένονται αποτελέσματα για άλλο ένα 
· Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά . 

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δύο θετικά κρούσματα της 28/3/2020, παραμένουν σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου, αφού από την κλινική τους εξέταση και την διενέργεια των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων είναι καλά στην υγεία τους και δεν προκύπτει ανάγκη νοσηλείας . 
· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των ανωτέρω, ύστερα από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 
· Από τα δέκα εννέα δείγματα, που ελήφθησαν τις δύο προηγούμενες ημέρες, τα εννέα είναι αρνητικά. Για τα υπόλοιπα δέκα αναμένονται αποτελέσματα. 
· Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση . 

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Δύο αποτελέσματα από πιθανά περιστατικά προηγούμενων ημερών επέστρεψαν αρνητικά στον SARS-COV-2. 
· Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο νέα πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα των σχετικών δειγμάτων. 

5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Σήμερα στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση. 
· Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα . 

Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε (άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης , για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους .
Read More »
Έξι νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 30 Μαρτίου) Έξι νέα δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 30 Μαρτίου) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος


Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών. Ο Μανώλης Γλέζος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στις 13:15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός, με διαδρομή στα κοινά που ξεκινά από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας και φθάνει μέχρι το σήμερα. Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς, διώχθηκε επανειλημμένα για την πολιτική του δραστηριότητα και παρέμεινε κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.


Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο (στ’ Απεράθου, σύμφωνα με την ντοπιολαλιά της περιοχής) της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος (1892-1924) ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967) καταγόταν από την Πάρο.

Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1935 ήρθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο).
Νικόλαος Γλέζος - Ανδρομάχη Ναυπλιώτου


Μαθητής γυμνασίου, δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου 1940 ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, αλλά, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, δεν του επετράπη. Εργάστηκε όμως εθελοντικά στο Υπουργείο Οικονομικών (Γ' Ταμείο Εισπράξεων Αθηνών).


Οικογένεια Γλέζου


Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής (1941-1944) ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις και διώξεις. Τη νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Στις 24 Μαρτίου 1942 συνελήφθη μαζί με τον Απόστολο Σάντα από τα γερμανικά στρατεύματα και φυλακίστηκε έναν μήνα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση βαρύτατης μορφής.

Μανώλης Γλέζος - Απόστολος Σάντας


Στις 21 Απριλίου 1943 συνελήφθη από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και παρέμεινε φυλακισμένος τρεις μήνες. Στις 7 Φεβρουαρίου 1944 συνελήφθη από συνεργάτες των αρχών κατοχής και παρέμεινε στις φυλακές επτάμισι μήνες, απ' όπου δραπέτευσε στις 21 Σεπτεμβρίου 1944. Κατά τη διάρκεια της κατοχής δούλεψε ως υπάλληλος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (1941-1943) και τον Δήμο Αθηναίων (1943-1945).


Μετά την απελευθέρωση δούλεψε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης ως συντάκτης και από τις 10 Αυγούστου 1947 έως το κλείσιμό της ανέλαβε αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής. Στις 3 Μαρτίου 1948 συνελήφθη και παραπέμφθηκε συνολικά σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου. Καταδικάστηκε σε διάφορες ποινές, από τις οποίες μία φορά σε θάνατο, τον Οκτώβριο του 1948. Άλλη μία φορά καταδικάστηκε σε θάνατο, στις 21 Μαρτίου 1949, για παράβαση του Γ' Ψηφίσματος. Οι θανατικές καταδίκες δεν πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Ιουλίου 1954.

Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ. Τότε κήρυξε απεργία πείνας, με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εκλεγέντων βουλευτών της ΕΔΑ που ήταν εξορία και φυλακή. Σταμάτησε την απεργία πείνας τη 12η ημέρα, όταν έφεραν από την εξορία τους επτά εξόριστους βουλευτές. Μετά την αποφυλάκισή του εκλέχτηκε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και ανέλαβε οργανωτικός γραμματέας της. Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Η Αυγή». Στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε.

Αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Ο Λεωνίδας Κύρκος (αριστερά) και ο Μανώλης Γλέζος με χειροπέδες στο Στρατοδικείο


Αμέσως μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ' όπου αποφυλακίστηκε το 1971. Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο, και παρέμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες, και άλλα 4 χρόνια και 6 μήνες στην εξορία. Παρέμεινε, δηλαδή, κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του. Το 1968 καταδίκασε την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, αποκόπτοντας έτσι τους δεσμούς του με το ΚΚΕ.

Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε για την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας ως το 1985 και πρόεδρος από το 1985 έως το 1989. Παράλληλα συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, το 1984 ευρωβουλευτής και το 1985 βουλευτής Β' Πειραιά.

Στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη κοινοτάρχης Απειράνθου, του χωριού όπου γεννήθηκε, και εισήγαγε τον θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 κατήλθε επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό, και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ ο συνδυασμός του συγκέντρωσε το 11% των ψήφων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πάρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου».


Επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, για να κάνει γνωστό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.


Το χαστούκι που έριξε μια Γερμανίδα ακτιβίστρια στον καγκελάριο Κίζινγκερ το αφιέρωσε στον Μανώλη Γλέζο για την αντιναζιστική του δράση. 47 χρόνια μετά τον συνάντησε και του το ‘πε από κοντά...

Τον Μάιο του 2015 ο Μανώλης Γλέζος παρευρέθηκε σε εκδήλωση στο Βερολίνο που διοργανώθηκε από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke με θέμα «70 Χρόνια από την ημέρα της Απελευθέρωσης»...

Στο πάνελ μαζί του βρέθηκε και η Μπεάτε Κλάρσφελντ, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή για το χαστούκι που έδωσε τον Νοέμβριο του 1968 στο Βερολίνο στον χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος του...


«Το αφιερώνω στον Μανώλη Γλέζο» είχε πει τότε. 47 χρόνια μετά του το είπε και από κοντά...

Μετά την επίθεση, δημοσίευσε το ποίημα με τίτλο «Το Χαστούκι», στο οποίο εξηγούσε για ποιους λόγους έκρινε ότι ήταν απαραίτητο για τη Γερμανία. «Για να εκδικηθούμε τους νεκρούς του Στάλινγκραντ» έγραφε η ακτιβίστρια, «Για τον καπνό απ’ τις καμινάδες του Άουσβιτς». Μία από τις στροφές του ποιήματος ήταν αφιερωμένη στον Μανώλη Γλέζο: «Για να καθαριστούν όλα τα κτήρια που μολύνθηκαν απ’ τη σημαία με τη σβάστικα, εις μνήμην του κάθε Μανώλη Γλέζου, που την κατέβασε και την έσκισε».
Read More »
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Σημαντική κίνηση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Σημαντική κίνηση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας


Σε μία σημαντική αλλά και ουσιαστική κίνηση προχώρησε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, θέλοντας να συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σήμερα Δευτέρα, προχώρησε σε δωρεά υλικών και συγκεκριμένα 20.000 γάντια μιάς χρήσης, 2.000 μάσκες, 1.600 ιατρικές ποδιές και 60 φόρμες.

Τα υλικά παρέδωσαν μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, στην Αστυνομικής Διεύθυνση Θεσπρωτίας, στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, στο Νοσοκομείο Φιλιατών και στα Κέντρα Υγείας Παραμυθιάς και Μαργαριτίου.

Συγχαρητήρια στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που για ακόμα μία φορά βρίσκεται παρών, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορεί την τοπική κοινωνία και οικονομία.


Read More »
Σημαντική κίνηση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Σημαντική κίνηση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσεις

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσεις


Η ΕΚΟ στηρίζει το Μένουμε Σπίτι και προσφέρει 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, και 12 άτοκες δόσεις για πιστωτικές κάρτες όλων των τραπεζών. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 18198.

Για τη Θεσπρωτία επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 697 4747 918

Read More »
ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσεις ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Ανάσα 6,8 δις στην αγορά ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Ανάσα 6,8 δις στην αγορά ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Επεκτείνεται σε περίπου 800 χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα ανακοίνωσε πριν από λίγο, στις 11:00, το διευρυμένο σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών.
Τα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους και το 76% των ελληνικών επιχειρήσεων στην πλειονότητα των κλάδων.
Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όπως είχαν τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία υπαγωγής και όχι κατά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά και στο σύνολό του για όλους τους εργαζομένους της χώρας.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ζημιά στην οικονομία -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- θα είναι σημαντική.
Στο επίπεδο των οφειλών των πολιτών, οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή των οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τις δυνατότητες του δανειολήπτη.
Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή το 75% του συνόλου.
Θεσπίζεται παράλληλα το σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα απαιτούν αλλαγή προϋπολογισμού με την ενίσχυση του αποθεματικού με 5 δισ. ευρώ. Επίσης η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μαζί με τα υπόλοιπα οκτώ κράτη του νότου, προκειμένου να εκδοθεί ειδικό ομόλογο το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων μηνών για όσο διαρκεί η κρίση, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα και για τη στήριξη των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου όταν οι περιορισμοί αρθούν.
Το ταμειακό κόστος των μέτρων είναι πολύ μεγάλο. Και τούτο με δεδομένο ότι τα μέτρα Μαρτίου (2,5% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. ευρώ) προκαλούσαν μηνιαίες απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία ίσες με 6 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των αναβολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Τα δημοσιονομικά μέτρα συμπληρώνονται από ένα σημαντικό ποσό αναπτυξιακών δράσεων που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές (ΕΤΕπ, Αναπτυξιακή Τράπεζα κλπ). Ένα μέρος αυτών των χρημάτων καλύπτει και δημοσιονομικές ανάγκες.

Α. Γεωργιάδης: Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και πραγματική
Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το πέρας της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός σημείωσε πως η επόμενη μέρα αναμφισβήτητα θα έχει δυσκολίες για την ελληνική οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν με το καλό περάσει ο ιός έχουμε μπροστά μας κουπί, όλα όσα κάνουμε έχουν σοβαρή επίπτωση στην οικονομία μας».
«Τίποτα δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο, η ζημιά είναι πραγματική» τόνισε ο υπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση πως τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού θα θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο.
Αναφερόμενος στην αναστολή εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως αυτή δεν έχει χαρακτήρα απώλειας της θέσης εργασίας αλλά αντιθέτως διασφαλίζει τόσο αυτή όσο και το ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα χρήματα τους.
«Η αναστολή σημαίνει ότι δεν χάσατε τη δουλειά σας» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως όσοι είναι σε αναστολή εργασίας όταν η επιχείρηση ανοίξει και πάλι θα είναι στις θέσεις τους.
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την άμεση θέσπιση σειράς μέτρων, ακριβώς για να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού των πολιτών, ο υπουργός εξέφρασε πως αυτά δεν ενέχουν αυταρχισμό δεδομένου ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός πως κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν. Επιπρόσθετα εξέφρασε πως αυτά δεν πρόκειται να αρθούν χωρίς να δώσει έγκριση η επιστημονική επιτροπή.

Γ. Βρούτσης: Σε τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών το σχέδιο ενίσχυσης
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωση ότι από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκεται η νέα διευρυμένο πλατφόρμα υποβολής του αιτήματος στήριξης εμπλουτισμένη με τους νέους ΚΑΔ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό έως 5 άτομα αλλά και οι αυταπασχολούμενοι των οποίων ανεστάλησαν οι δραστηριότητες με κυβερνητική απόφαση.
Κατά τα άλλα, την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά πρώτον, όλοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.
Το ποσό των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά δεύτερον, και οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων τεθούν σε αναστολή σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την τρέχουσα κρίση, αλλά συνεχίζουν τη λειτουργία τους. 
Ωστόσο, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερες από μία επιχείρηση που έκλεισε ή πλήττεται και τεθούν οι συμβάσεις του σε αναστολή θα λάβει μόνο μία αποζημίωση.
Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα για "πρόσκαιρους λόγους" τηλεργασίας ακόμα και σε εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή και έτσι δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ με τον όρο ότι ο εργοδότης τους (ιδιοκτήτης πληττόμενης επιχείρησης) θα καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι του ποσού των αποδοχών τους.
Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα σε μία πληττόμενη επιχείρηση να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή σύμβαση εργασίας και ένα άλλο (τουλάχιστον 50% για εργασία τουλάχιστον δύο εβδομάδων/εβδομάδα) σε "καθεστώς" λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλείας. Είναι δυνατή, επίσης, παράλληλα με την αναστολή στις συμβάσεις εργασίας σε ένα μέρος του προσωπικού, η μεταφορά από μία σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.
Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε "καθεστώς" αναστολής της σύμβασης εργασίας, θα παραμείνουν υποχρεωτικά στις θέσεις εργασίας για τις επόμενες 45 μέρες μετά τη λήξη της σχετικής αναστολής. 
Όσον αφορά όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μεταξύ 1-20/4/2020 από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν, δικαιούνται και αυτοί ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

Τι προβλέπεται για το Δώρο του Πάσχα

Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί το νέο απώτατο χρονικό όριο για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν σε δυο κατηγορίες:
1. Εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και η σύμβασή τους έχει τεθεί αυτοδίκαια σε αναστολή λόγω ανωτέρας βίας.
2. Εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει της λίστας των ΚΑΔ που καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
powered by Rubicon Project

Αυτή η δυνατότητα αναβολής αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση στους εργοδότες που έκλεισαν προσωρινά ή πλήττονται.
Για τις 30 Ιουνίου μετατίθενται και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα όποτε θέλουν έως τις 30 Ιουνίου.
Παράλληλα αναμένεται να προβλεφθεί ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντίθετα οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να το καταβάλουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Read More »
Ανάσα 6,8 δις στην αγορά ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ανάσα 6,8 δις στην αγορά ανακοίνωσε η κυβέρνηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό το βράδυ της Κυριακής στο Δρέπανο

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Ηγουμενίτσα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό το βράδυ της Κυριακής στο Δρέπανο


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής λίγο πριν τις 10, στον δρόμο Ηγουμενίτσα - Δρέπανο, όταν 27χρονος οδηγός μηχανής, για άγνωστος μέχρι στιγμής λόγους, έχασε τον έλεγχό της με αποτέλεσμα να πέσει στο οδόστρωμα και να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Στο σημείο έφτασε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 27χρονο αρχικά στο Νοσοκομείο Φιλιατών και από εκεί με διακομιδή στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό το βράδυ της Κυριακής στο Δρέπανο Ηγουμενίτσα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό το βράδυ της Κυριακής στο Δρέπανο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Στους 40 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Στους 40 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα 


Τους 40 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς το πρωί της Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή ένας 56χρονος άνδρας από την Καστοριά.

Ο άτυχος 56χρονος νοσηλευόταν επί μια εβδομάδα διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Μετά τον θάνατο του 56χρονοι οι νεκροί από κορωνοϊό από την Καστοριά ανέρχονται πλέον στους 6.

Την Κυριακή είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι επτά άνθρωποι στην Ελλάδα με τελευταία μια 79χρονη από τη Λέσβο που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
Read More »
Στους 40 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα Στους 40 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Λαϊκή Συσπείρωση: «Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών των Δήμων Θεσπρωτίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Λαϊκή Συσπείρωση: «Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών των Δήμων Θεσπρωτίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». 


Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τις εξελίξεις με αφορμή την πανδημία στη χώρα μας και διεθνώς. 

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ευθύνη όλων μας, απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. 

Η ατομική ευθύνη όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη αλλά και την ευθύνη των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου στο να απαιτήσουν και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και την στήριξη των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών. 

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο ευνοείται η επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα την ώρα που δίνονται μόλις 75 εκατ. ευρώ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά, στους κλινικάρχες δίνεται “δωράκι” ύψους 30 εκατ. ευρώ για το τεστ του κορονοϊού και τη διάθεση των κρεβατιών ΜΕΘ . 

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε να τεθεί θέμα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων η «Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών των Δήμων της Θεσπρωτίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Το πλαίσιο διεκδίκησης μέτρων που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση στις Δημοτικές Αρχές, τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και σε κάθε κάτοικο των Δήμων μας είναι: 
Δεν πρέπει να γίνει καμία μετακίνηση ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή άλλης περιοχής. Αντίθετα αποτελεί επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων καθώς και η άμεση παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών υλικών που μέχρι σήμερα στερούνται. Η άμεση στελέχωση του ΤΕΠ και των Κέντρων Υγείας πρέπει να λάβει υπόψη την πλήρη λειτουργία και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας. 
Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας να εξοπλιστεί με την απαραίτητη υποδομή ώστε να γίνεται δωρεάν η εξέταση διάγνωσης του κορωνοϊού. 
Να ετοιμαστεί τώρα επαρκής χώρος, με την ανάλογη στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό και υλικά μέσα, για την απλή νοσηλεία νοσούντων από κορονοϊό στο νοσοκομείο Φιλιατών για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων. 
Να εξασφαλιστεί η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό. 

Επίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας κυρίως των μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων, που στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς. 

Ζητούμε από το κράτος: 
Να επιταχθούν όλες οι διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα στον νομό Θεσπρωτίας μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο. 
Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων , ΤΕΠ και Κέντρων Υγείας. 
Να επιταχτούν ξενώνες και ξενοδοχεία στα όρια του Δήμου μας, στα οποία θα μπορούν να μένουν οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου, ΤΕΠ, Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας. 

Ταυτόχρονα ζητούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της λαϊκής οικογένειας και των επαγγελματιών του Δήμου Ηγουμενίτσας, των εργαζόμενων όπως: 
Απαλλαγή από τα τροφεία, (όπου υπάρχουν) στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων, για όλο το διάστημα που αυτοί θα παραμένουν κλειστοί, στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης των. 
Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων και δημοτικών τελών για το επόμενο εξάμηνο σε όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και έχει κλείσει η επιχείρηση τους (κυλικεία, αναψυκτήρια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ) σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης. 
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων),για το επόμενο εξάμηνο των επαγγελματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. 
Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών. 
Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και υλικά προστασίας από το κράτος ώστε να στηριχτούν ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. 
Να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος, με κοινωνικούς λειτουργούς και να περάσουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και στις δομές του. 
Να μονιμοποιηθούν οι σχολικές καθαρίστριες με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, απαιτείται η κάλυψη της μισθοδοσίας τους με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και των σχολικών επιτροπών. 
Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου όπου υπάρχουν ελλείψεις ( π.χ. Φιλιάτι). 
Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους. 
Αύξηση του κονδυλίου που αφορά την οικονομική βοήθεια άπορων και φτωχών οικογενειών και πλάτεμα σε περισσότερες οικογένειες. 

· Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών. Να γίνει επανασύνδεση όπου έχει γίνει διακοπή. 

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να διεκδικήσουν οι Δήμοι έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Επίσης ζητούμε από το κράτος να αναγνωρίσει και άλλους κλάδους εργαζομένων στους Δήμους μας αλλά και γενικότερα, ως πληττόμενους από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και να στηρίξει ανάλογα, με το επίδομα των 800 ευρώ. Για παράδειγμα οι οικοδόμοι, αναγκαστικά έχουν σταματήσει την εργασία τους καθώς έχει διακοπεί η τροφοδοσία με οικοδομικά υλικά. 

Παράλληλα μείωση εισοδήματος έχουν και οι αγρότες που ασχολούνται με καλλιέργειες, οι αγρότες που μετακινούνται στις λαϊκές αγορές. Μπροστά στο Πάσχα κινδυνεύουν και οι κτηνοτρόφοι. Ζητούμε από το κράτος να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε: 
Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε όλους, όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα με τη χαμηλή τιμή στο κρέας σε συνδυασμό και με την τιμή κάτω του κόστους του γάλακτος. Να ληφθούν μέτρα ώστε να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο. 
Να αποζημιώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που θα νοσήσουν και δεν θα μπορούν να πάνε στα χωράφια και τα κοπάδια τους. 
Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φλεβάρη στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης. 

· Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. 

· Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. 

· Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης. 
Να δοθεί οικονομικό βοήθημα στην αγρότισσα μητέρα για όσο χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται στο σπίτι λόγο κλειστών σχολείων. 

Αντίστοιχη πρέπει να είναι η στήριξη των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού στους Δήμους μας καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για μονάδες μικρής δυναμικότητας. Ζητούμε από το κράτος: 
Την άμεση επανένταξη όλων των επαγγελματιών σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ, ώστε να έχει αντίκρισμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. 

Επίσης να στηριχτούν οι συνταξιούχοι και το κράτος να τους δώσει την 13η σύνταξη. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί να γίνουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οι παραπάνω προτάσεις ώστε να διεκδικήσουν οι Δήμοι μας , μαζί με τους Μ.Φ. του τόπου, τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου. 

ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΗΣ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ 
ΛΑΕΡΤΗΣ ΡΕΓΚΑΣ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Read More »
Λαϊκή Συσπείρωση: «Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών των Δήμων Θεσπρωτίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». Λαϊκή Συσπείρωση: «Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών των Δήμων Θεσπρωτίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Παρατείνεται η εξόφληση οφειλών προς το Δήμο Σουλίου

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Παρατείνεται η εξόφληση οφειλών προς το Δήμο Σουλίου


Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι βάσει των διατάξεων των άρθρων 2 και 10 της ΠΝΠ Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας καταβολής οφειλών, παράτασης της προθεσμίας καταβολής δόσεων ρύθμισης ή τμηματικής διευκόλυνσης καταβολής οφειλών, καθώς και η αναστολή καταβολής χρεών προς Δ.Ο.Υ., Δήμους και των Ν.Π.Δ.Δ. τους, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19. 

Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη εφαρμογή των ανωτέρω πρόκειται να καθοριστεί στο προσεχές διάστημα με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι δημότες μας που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εξ αποστάσεως (π.χ. με ηλεκτρονικά μέσα), δεν θα επιβαρυνθούν με τυχόν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που θα προκύψουν για όσο διάστημα εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα. 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Σουλίου στα τηλ. 2666360108-9 και στο e-mail : oikonomiki@paramythia.gr.
Read More »
Παρατείνεται η εξόφληση οφειλών προς το Δήμο Σουλίου Παρατείνεται η εξόφληση οφειλών προς το Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Ε.Φ.Λ.Ε.Ε. Θεσπρωτίας: Ο κλάδος μας εμπαίζεται από την πολιτεία

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020
Ε.Φ.Λ.Ε.Ε. Θεσπρωτίας: Ο κλάδος μας εμπαίζεται από την πολιτεία


Με απόφαση του Δ.Σ της Ε.Φ.Λ.Ε.Ε. (Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσπρωτίας ), αποφασίστηκε ομόφωνα ότι οι επιταγές των μελών του Δ.Σ. της καθώς και των εκλεγέντων αντιπροσώπων της στην ΠΟΦΕΕ για την κατάρτιση , η οποία ανακοινώθηκε, να αποδοθεί για την ενίσχυση των ΜΕΘ της χώρας μας .

Θεωρούμε πως με την απόφαση αυτή για άλλη μια φορά ο κλάδος μας εμπαίζεται από την πολιτεία, καθώς κάθε χρόνο οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί της χώρας καταρτίζονται μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για να έχουν το δικαίωμα να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Θεωρούμε πως στο επάγγελμά μας ένας τέτοιος εκπαιδευτικός κύκλος είναι ανούσιος, καθώς το αντικείμενο της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας και λογιστικής παρακολούθησης αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό, και γι’ αυτό αποφασίσαμε πως στην παρούσα φάση το βάρος πρέπει να δοθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πανδημία, συντασσόμενοι με την απόφαση της ΠΟΦΕΕ και άλλων συλλόγων ανά την επικράτεια. Η ανθρώπινη υγεία προέχει, από κάθε μέτρο που αποσκοπεί στο να σταματήσουν να ακούγονται οι φωνές των Λογιστών – Φοροτεχνικών. Το υγειονομικό σύστημα αυτή τη στιγμή χρειάζεται τον κάθε διαθέσιμο οικονομικό πόρο. Φυσικά η απόφαση δεσμεύει μόνο τα μέλη του Δ.Σ και τους Αντιπροσώπους της Ένωσης στην ΠΟΦΕΕ.

Όσο για μας θα βρεθεί τρόπος να ανταποκριθούμε στην οποία ανάγκη επιμόρφωσης από ιδίους πόρους όπως κάναμε πάντα.
Όσα μέλη της Ένωσης θέλουν μπορούν να πράξουν αναλόγως, καθώς η απόφαση δεσμεύει μόνο τα μέλη του ΔΣ και τους αντιπροσώπους της στην ΠΟΦΕΕ

Εκ του Δ.Σ της ΕΦΛΕΕ Θεσπρωτίας
Και τους αντιπροσώπους της στην ΠΟΦΕΕ

Με τιμή
Για το Δ.Σ. ΕΦΛΕΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
Ε.Φ.Λ.Ε.Ε. Θεσπρωτίας: Ο κλάδος μας εμπαίζεται από την πολιτεία Ε.Φ.Λ.Ε.Ε. Θεσπρωτίας: Ο κλάδος μας εμπαίζεται από την πολιτεία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020 Rating: 5

Σελίδες