Ύποπτο περιστατικό μεταφέρεται αυτήν την ώρα από το Φιλιάτι στα Γιάννενα

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Ύποπτο περιστατικό μεταφέρεται αυτήν την ώρα από το Φιλιάτι στα Γιάννενα


Το πρώτο ύποπτο περιστατικό, το οποίο ανησύχησε τους γιατρούς του νοσοκομείου Φιλιατών, μεταφέρεται αυτή την ώρα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ  στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του thespro.gr.

Ο νεαρός, περίπου 35 χρονών, είχε όλες τις ενδείξεις και τα συμπτώματα (υψηλό πυρετό για πάνω από 4 ημέρες και βήχα χωρίς φλέγματα) ενώ πριν μερικές ημέρες είχε φιλοξενήσει και έναν φίλο του από την Ιταλία.

Σήμερα επισκέφτηκε το νοσοκομείο Φιλιατών και οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του, αρχικά στο Χατζηκώστα και στην συνέχεια και εάν κριθεί απαραίτητο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό στην Ηπείρο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο νοσοκομείο Φιλιατών δεν υπάρχουν κιτ για τη λήψη δειγμάτων, ενώ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα 100 κομμάτια.

Ελλείψεις παρουσιάζουν επίσης οι νοσοκομειακές μάσκες και οι στολές.
Read More »
Ύποπτο περιστατικό μεταφέρεται αυτήν την ώρα από το Φιλιάτι στα Γιάννενα Ύποπτο περιστατικό μεταφέρεται αυτήν την ώρα από το Φιλιάτι στα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Κορωνοϊός: Απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Κορωνοϊός: Απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμωνΑπαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού. 

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα υπάρξει υψηλό χρηματικό πρόστιμο για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά άτομο.

«Από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αποθάρρυνε, αυστηρά, τις ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με 10 ή περισσότερα άτομα.

«Αποθαρρύνονται οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους. Η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιοριστεί στο ελάχιστο», τόνισε.

Ο υφυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις μετακινήσεις τους. Όπως είπε αποδεκτές είναι εξαιρέσεις είναι μόνο για την εργασία, επίσκεψη σε γιατρό, αγορά τροφίμων, όπου δεν είναι δυνατόν η αποστολή, επίσκεψη στο ταχυδρομείο για τα απαραίτητα, επίσκεψη στην τράπεζα, στο βενζινάδικο και κίνηση για παροχή βοήθειας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».
Read More »
Κορωνοϊός: Απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων Κορωνοϊός: Απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα


Ο πρόεδρoς της ανώτατης επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος έχει αναλάβει όλο το βάρος της καθημερινής πληροφόρησης της κοινωνίας για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, αναφέρθηκε στην πραγματική εικόνα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Πιεζόμενος το τελευταίο 24ωρο από συγκεκριμένους επιστήμονες που αμφισβήτησαν με επιχειρήματα και βιβλιογραφία τον τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης των απαραίτητων τεστ στον πληθυσμό της Ελλάδας, ο κύριος Τσιόδρας αποκάλυψε τα πορίσματα της ειδικής ομάδας η οποία εργάζεται υπό την Αγγελική Σύψα και η οποία ασχολείται με την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων και την αποκρυπτογράφηση των μαθηματικών μοντέλων με τα οποία παρακολουθείται η επιδημία.

Τα πορίσματα αυτά καταδεικνύουν πως στην Ελλάδα στις 18 Μαρτίου του 2020 τα κρούσματα κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000. Ο κύριος Τσιόδρας εξήγησε πως υφίσταται αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ της πραγματικής κατάστασης και των αριθμών που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση και που αφορούν στην επέκταση των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα που αναφέρονται καθημερινά έχουν να κάνουν με την επιβεβαίωση καταγεγραμμένων περιστατικών, ενώ η πραγματική εικόνα των 2.000 με 3.000 κρουσμάτων αφορά στην αλγοριθμική προσέγγιση των προσβεβλημένων από τον κορωνοϊό πολιτών, από τις επαφές που είχαν με ήδη νοσούντες ή με φορείς της ασθένειας. 

Η νέα αυτή διάσταση που δόθηκε από τον πρόεδρο της ανώτατης επιστημονικής επιτροπής δείχνει πως τελικά η επιστημονική προσέγγιση της επιδημίας είναι μια δύσκολη υπόθεση, στην οποία όλοι συνεισφέρουν, ακόμα και δια της έντονης κριτικής.


Η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα. Όσο περισσότερο πληροφορημένος είναι ο πολίτης, τόσο λιγότερος είναι ο πανικός και τόσο αποτελεσματικότερη είναι η προφύλαξη του κάθε ένα από εμάς και συλλογικά της κοινωνίας. 

Είναι φανερό ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντούσε σήμερα σε εκείνα τα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στο zougla.gr (δείτε εδώ και εδώ) και τα οποία με τρόπο εμπεριστατωμένο καταδείκνυαν πως σε άλλες χώρες με σοβαρό πρόβλημα λόγω επιδημίας χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί μέθοδοι εξέτασης των κρουσμάτων και καταμέτρησης αυτών.

Στα δημοσιεύματα αυτά, με επιστημονικό τρόπο καταδείχθηκε πως σε χώρες που αντιμετώπισαν πρώτες τη μετωπική επίθεση του κορωνοϊού υιοθετήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση και πως αντιθέτως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες επλήγησαν σε δεύτερη φάση από εισαγόμενα κρούσματα, το παιχνίδι χάθηκε νωρίς, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε. 

Αυτός ο διάλογος, ο επιστημονικός, ο τεκμηριωμένος, χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς, είναι ότι καλύτερο μπορεί να δώσει η επιστημονική κοινότητα μιας χώρας αυτές τις δύσκολες ώρες...
Read More »
Έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα Έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Γερμανία-Covid-19: Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί για 10 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Γερμανία-Covid-19: Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί για 10 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα


Ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), κάλεσε τους Γερμανούς να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και σκιαγράφησε ένα ζοφερό σενάριο: εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό εάν δεν τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές. 

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου περιέγραψε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν δέκα εκατομμύρια λοιμώξεις από κορωνοϊό στη Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγους μήνες, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχει επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ ο οποίος έκανε λόγο για «εκθετική πορεία της επιδημίας». Γι αυτό έκανε «έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους, διότι ο ιός μεταδίδεται μόνο από τον έναν στον άλλον άνθρωπο». 

Ειδικοί πιστεύουν ότι έως 60-70% του πληθυσμού στην Γερμανία θα μπορούσε να μολυνθεί από τον ιό. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 50 έως 58 εκατομμύρια άτομα επί συνολικού πληθυσμού περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ελπίζει πάντως ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα γίνεται με πιο αργό ρυθμό λόγω των δραστικών μέτρων. Για μέρες τώρα, ο Βίλερ προειδοποιεί ότι «οι δυνατότητες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους και θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν». 

Παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από κορωνοϊό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί επί του παρόντος να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο υπουργός παρά τη καγκελαρία, Χέλγκε Μπράουν δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι «ένα τέτοιο μέτρο δεν εξετάζεται επί του παρόντος στο υπουργικό συμβούλιο».

Αντίθετα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ δεν απέκλεισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο μέλλον. «Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει το σημείο», δήλωσε στο ZDF. «Το ερώτημα είναι: θα βοηθούσε η απαγόρευση σε αυτή την κατάσταση τώρα; Όλοι έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν την απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας μένοντας στο σπίτι και κρατώντας μια απόσταση από άλλους».

Πηγή: ΑΠΕ
Read More »
Γερμανία-Covid-19: Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί για 10 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα Γερμανία-Covid-19: Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί για 10 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Ζωντανή μετάδοση των λειτουργιών από το ραδιόφωνο της μητρόπολης

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Ζωντανή μετάδοση των λειτουργιών από το ραδιόφωνο της μητρόπολης


Η Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, ενημερώνει τους πιστούς ότι δια το χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου 2020 έως 30 Μαρτίου 2020 μπορούν να ακούσουν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ορθόδοξος Λόγος» στη συχνότητα (105,1) FM τις ακολουθίες των Χαιρετισμών και της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας που θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών ως εξής:


Read More »
Ζωντανή μετάδοση των λειτουργιών από το ραδιόφωνο της μητρόπολης Ζωντανή μετάδοση των λειτουργιών από το ραδιόφωνο της μητρόπολης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των νεκρών στην Ιταλία - Στους 475 οι θάνατοι σε μία ημέρα

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των νεκρών στην Ιταλία - Στους 475 οι θάνατοι σε μία ημέρα


Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 35.713. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.978. Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο των κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα. Άλλα 1084 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό.

Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.
Read More »
Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των νεκρών στην Ιταλία - Στους 475 οι θάνατοι σε μία ημέρα Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των νεκρών στην Ιταλία - Στους 475 οι θάνατοι σε μία ημέρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της Άρτας

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της Άρτας


Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Άρτα, το τρίτο στην Ήπειρο καταγράφεται σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έγινε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 70χρονο ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Άρτας. 
Ο 70χρονος πριν από μερικές είχε νοσηλευτεί για άλλους λόγους και είχε εξέλθει από το νοσοκομείο. 
Στην πορεία ανέβασε πυρετό και εκδήλωση έντονο βήχα με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο της Άρτας όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση.
Read More »
Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της Άρτας Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της Άρτας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Ένα δείγμα για εξέταση από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Ένα δείγμα για εξέταση από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου 


Οι εξελίξεις ως προς τους ελέγχους για κρούσματα κορωνοϊού μέχρι σήμερα (18 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως εξής: 

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
· Συνεχίζει να νοσηλεύεται στη μονάδα αρνητικής πίεσης ένας (ασθενής, ο οποίος έχει διαγνωσθεί θετικά 
· Δεν έχει έρθει απάντηση για επιπλέον θετικά δείγματα 

2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Αναμένονται απαντήσεις για 10 δείγματα που έχουν ληφθεί από την Δευτέρα 16-3-2020 

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Εντοπίστηκε ένα κρούσμα 

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα 

5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Έχει σταλεί ένα δείγμα για εξέταση στις 17-3-2020, αναμένεται απάντηση από Παστέρ.
Read More »
Ένα δείγμα για εξέταση από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου Ένα δείγμα για εξέταση από το νοσ. Φιλιατών - Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Φιλιατών

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Φιλιατών


Σε συνέχεια των έκτακτων μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον ιό, αναστέλλονται τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου από 19-3-2020 μέχρι νεωτέρας. 

Εξαιρούνται τα ιατρικά ραντεβού που είναι απολύτως αναγκαία ( π.χ. γυναίκες σε περίοδο κύησης, επανεξέταση χειρουργικών ασθενών κ.α.) κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το θεράποντα ιατρό τους στο Νοσοκομείο. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
κ.α.α. 
ΘΩΜΑΣ ΝΤΟΥΡΟΣ 
Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας
Read More »
Αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Φιλιατών Αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Τα έξι μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Τα έξι μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών


Ένεση ρευστότητας άνω των 5,75 δισ. ευρώ πρόκειται να παρασχεθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματικών και των ατομικών επιχειρήσεων, προκειμένου η οικονομία να ξεπεράσει την κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

Η δέσμη των έξι μέτρων ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματικών και των ατομικών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνδέονται όπως είπε με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε απολύσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μένουν έξω από τα μέτρα τα οποία θεσπίζουμε. Η πρώτη αίρεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο υπουργός.

«Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες», σημείωσε.
Τα έξι μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Αποφασίσθηκε επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.
3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
Read More »
Τα έξι μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών Τα έξι μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Έκκληση του δήμου Ηγουμενίτσας να μη χρησιμοποιούμε άσκοπα τον ποδηλατόδρομο - Απολύμανση αύριο στο δημαρχείο

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Έκκληση του δήμου Ηγουμενίτσας να μη χρησιμοποιούμε άσκοπα τον ποδηλατόδρομο - Απολύμανση αύριο στο δημαρχείο


Το Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας λόγω απολύμανσης θα παραμείνει αύριο Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, κλειστό μέχρι και τις 10:00 π.μ. 
Στο πλαίσιο των απαραίτητων μέτρων απόκρουσης της υγειονομικής απειλής του κορωνοϊού, καλούμε τους συμπολίτες μας να μην κάνουν άσκοπη χρήση των ποδηλατόδρομων και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας. 

Ο ιός μπορεί να νικηθεί εάν όλοι μας επιδείξουμε ατομική υπευθυνότητα και σχολαστική συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών και της πολιτείας. 

Μένουμε δυνατοί και πειθαρχημένοι περιορίζοντας τις συναθροίσεις και τις άσκοπες μετακινήσεις για όσο διάστημα χρειαστεί. 

#μένουμε_σπίτι
Read More »
Έκκληση του δήμου Ηγουμενίτσας να μη χρησιμοποιούμε άσκοπα τον ποδηλατόδρομο - Απολύμανση αύριο στο δημαρχείο Έκκληση του δήμου Ηγουμενίτσας να μη χρησιμοποιούμε άσκοπα τον ποδηλατόδρομο - Απολύμανση αύριο στο δημαρχείο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Ισχυρή δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση της κοινωνίας

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Ισχυρή δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση της κοινωνίας


Πακέτο ύψους 3,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που ανακοινώθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις αξίας 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. θα δοθεί σε επιχειρήσεις και ακόμα 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πακέτο στήριξης της Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ζήτησε παρεμβάσεις από τις τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων φυσικών προσώπων. Επιπλέον κατέστησε σαφές πως όποιος εργοδότης απολύει δεν θα στηριχθεί.

Επίσης εξήγγειλε και μέτρα για τα ενοίκια και είπε πως αναβάλλεται η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ. Προανήγγειλε επίσης νέο πακέτο στήριξης σε λίγες ημέρες, ενώ εκτίμησε πως θα είναι μηδενική η ανάπτυξη φέτος, όταν η ΕΕ θα πέσει σε ύφεση 1,5%-2%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Ειδικότερα ανακοινώθηκαν τα εξής:

-Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται δραστικά και αρχικά για τον Μάρτιο 2020. Πρόκειται για οριζόντια μέτρα, που όμως δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Η αναστολή δεν αφορά όσους απολύσουν.

-Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με διευρυμένο πλαίσιο με περίοδο χάριτος ύψους ενός δισ. ευρώ, ανάλογα με τη μείωση τζίρου και το μισθολογικό κόστος. Δεν θα περιληφθούν όσοι προχωρήσουν σε απολύσεις.

-Ενισχύονται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή στις αρχές Απριλίου με 800 ευρώ. Επίσης αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

-Αναβάλλονται για τέσσερις μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

-Ενίσχυση των επιχειρήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

-Μείωση στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μάσκες, σαπούνι, αλκοόλη, αντισηπτικά κ.λπ.

-Καταβάλλεται το 60% των ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και των εργαζομένων που ενοικιάζουν και έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και το ενοίκιο αφορά πρώτη κατοικία.

-Παράταση αύξησης αντικειμενικών αξιών.

-Η ΑΑΔΕ εξοφλεί τις οφειλές της προς όλους τους ιδιώτες. Έχουν ήδη επιστραφεί 215 εκατ. ευρώ.

-Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για δάνεια επιχειρήσεων. Πιέσεις για επέκταση του μέτρου και στα φυσικά πρόσωπα.

-Προληπτικά μέτρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για προστασία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και άλλα πακέτα μέτρων στήριξης ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τους πολίτες.
Read More »
Ισχυρή δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση της κοινωνίας Ισχυρή δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση της κοινωνίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μπούκαρε σε μάρκετ φωνάζοντας «έχω κορωνοιό»

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μπούκαρε σε μάρκετ φωνάζοντας «έχω κορωνοιό»


Απίστευτο σκηνικό εκτυλίχθηκε σε σούπερ μάρκετ στο Καναλάκι της Πρέβεζας. Οι πολίτες περίμεναν με το χαρτάκι στο χέρι την σειρά τους για να εισέλθουν να κάνουν τις απαραίτητες αγορές.

Ένας 57χρονος όμως παρέκαμψε τους πάντες και εισήλθε εντός του καταστήματος χωρίς να υπακούει στις παρατηρήσεις όσων περίμεναν αλλά και των υπαλλήλων.

Όταν οι υπάλληλοι του καταστήματος έγιναν πιο αυστηροί μαζί του, ζητώντας να τηρήσει την σειρά εκείνος άρχιζε να φωνάζει «έχω κορωνοιό, έχω κορωνοιό» με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν άπαντες.

Αμέσως στο κατάστημα κλήθηκε η Αστυνομία.

Το περιπολικό έφτασε σε λίγα λεπτά όμως ο 57χρονος προέβαλε αντίσταση όταν προσπάθησαν να τον απομακρύνουν.

Τελικά οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και πλέον κατηγορείται για απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 57χρονος δηλώνει δικαστικός λειτουργός.

Read More »
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μπούκαρε σε μάρκετ φωνάζοντας «έχω κορωνοιό» ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μπούκαρε σε μάρκετ φωνάζοντας «έχω κορωνοιό» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη διά «περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη διά «περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 


Κύριε Πρόεδρε 

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις δια περιφοράς. Αυτή η δυνατότητα για τρέχοντα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου, είναι αποδεκτή λόγω της συγκυρίας. Δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή για θέματα που έχουν να κάνουν με έργα ανάπτυξης και έργα που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, χωρίς να γίνει διεξοδική και σε βάθος συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των ενδιαφερόμενων φορέων και των πολιτών. 

Συγκεκριμένα, στα θέματα που περιέχει η πρόσκληση, η θέση της παράταξής μας είναι: 

ΘΕΜΑ 1ο 

Έκφραση γνώμης επί της μελέτης (ΜΠΕ) του έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών» με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.(Ο.Λ.ΗΓ.). 


Πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την πόλη και την περιοχή που συνδέεται οργανικά και με το μέλλον της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Η παράταξή μας είναι επί της αρχής θετική στην κατασκευή μαρίνας στην Ηγουμενίτσα. Η θέση όμως που επιλέχτηκε για την κατασκευή της, είναι η ωραιότερη περιοχή της πόλης, η παραλία στα πλατάνια. Είναι η περιοχή του περιπάτου , της άσκησης , της αναψυχής, είναι ο χώρος των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτής της περιοχής τα χαρακτηριστικά πρόκειται να αλλάξουν δραματικά με την κατασκευή της μαρίνας και γι’ αυτό μας βρίσκει αντίθετους η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης. Συγκεκριμένα η μαρίνα πρόκειται να καταλάβει την παραλία σε μήκος 750μ. περίπου με αρχή λίγα μέτρα μετά το λιμανάκι και τέλος σχεδόν της εκβολές του ρέματος «Γκίτση» στη στροφή μετά το Ξενία. Πρόκειται να μπαζωθεί έκταση 35.863 τ.μ. με μήκος κρηπιδώματος 550μ. και να κατασκευασθεί κυματοθραύστης, επίσης 550μ. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τη μελέτη, οι αναγκαίες κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 2535 τ.μ. (βλέπε πίνακα 1 στη σελ. 25 της ΜΠΕ), όπως πύργος ελέγχου, κτήριο διοίκησης, εμπορικές δραστηριότητες, χώροι εστίασης και αναψυχής, ζώνη διαχείμασης και συντήρησης σκαφών κ.τ.λ. Όλες αυτές οι κατασκευές στο μέτωπο της παραλίας θα επιβαρύνουν την εικόνα της, θα απομακρύνουν από την θάλασσα και θα αποκρύψουν το Ξενία, αυτό το και διατηρητέο έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, το οποίο αντιθέτως οφείλουμε να το αναδείξουμε. Την αντίθεσή μας στην επιλογή της συγκεκριμένης θέσης είχαμε εκφράσει προς τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη στη συνάντηση στο Δημαρχείο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη μας και είχαμε προτείνει ως εναλλακτική θέση την ακτή μετά το ρέμα του Κωπηλατικού Συλλόγου. 

Αυτές τις θέσεις και την αντίστοιχη πρότασή μας θέλουμε να συζητήσουμε σε ένα κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο, ακυρώνοντας το ασφυκτικό και ακατανόητο χρονοδιάγραμμα της 26ης Μαρτίου που μας έθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Εκτός και αν η σπουδή της δια περιφοράς λήψη απόφασης έχει να κάνει με το κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που ο κ. Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του μας ανακοίνωσε, η δε μαρίνα είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα για να γίνει πιο ελκυστικό το προς διάθεση πακέτο για τους υποψήφιους επενδυτές. 

Για τους παραπάνω λόγους δεν εγκρίνουμε την Μ.Π.Ε. για την κατασκευή της μαρίνας στην επιλεγμένη θέση και γιατί πιστεύουμε ότι κατασκευάζεται για να ιδιωτικοποιηθεί πακέτο με το λιμάνι και γιατί δεν διακρίνουμε πουθενά ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο και τη κοινωνία. 

ΘΕΜΑ 2ο 

Έκφραση γνώμης επί της τροποποίησης της με αρ. πρωτ. 144974/8-6-2005 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του λιμένα Ηγουμενίτσας ως προς την εκμετάλλευση λατομείου στη θέση Μύλοι. 

Η συγκεκριμένη εταιρία που κατασκευάζει την Γ’ φάση Λιμένα ζητά να συνεχίσει να παίρνει αδρανή υλικά από νέα έκταση στη ίδια περιοχή στους Μύλους αφού εξάντλησε την προηγούμενη έκταση που της είχε παραχωρηθεί. Όμως δεν τήρησε την υποχρέωση για αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη περιοχή εξόρυξης και δεν επιδιόρθωνε τις βλάβες στο οδόστρωμα της κοινότητας Αγίας Μαρίνας που προκαλούσαν τα φορτηγά της. Τί όφελος είχε η Αγία Μαρίνα από την παραχώρηση της έκτασης για την εξόρυξη των αδρανών υλικών; Μόνο τη σκόνη που άφηναν τα φορτηγά στο πέρασμά τους από το χωριό! 

Για το λόγο αυτό συντασσόμαστε με τις αποφάσεις των κοινοτήτων Αγίας Μαρίνας και Κρυόβρυσης και καταψηφίζουμε την ΜΠΕ 

ΘΕΜΑ 3ο 

Άδεια έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για κατασκευές σε κοινόχρηστο χώρο στην παραλιακή ζώνη Συβότων. 

Πρόκειται για προηγούμενη απόφαση του 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση της πρότυπης αρχιτεκτονικής μελέτης για στεγασμένους κοινόχρηστους χώρους στα Σύβοτα και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Θεσπρωτίας του έτους 2018. Το έργο είναι αναγκαίο μπροστά στο καλοκαίρι και εμπίπτει στις τρέχουσες διαχειριστικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. 

Υπερψηφίζουμε την εισήγηση. 

Ηγουμενίτσα 17 03 2020 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 

Δημητρίου Θωμάς 

Κάτσης Σπύρος 

Βασιλειάδης Γιώργος 
Read More »
Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη διά «περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη διά «περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Μητρόπολη Παραμυθίας: "Δε θα τελείται Θεία Λειτουργία και οποιαδήποτε άλλη Ιεροπραξία"

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Μητρόπολη Παραμυθίας:  "Δε θα τελείται Θεία Λειτουργία και οποιαδήποτε άλλη Ιεροπραξία"


Η Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, με σεπτή εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την υπ΄ αριθ. 2867/Υ1 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 872/16-3-2020) διά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού (Covid-19), ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα τα κάτωθι:

Δια το χρονικό διάστημα
από 16 Μαρτίου 2020 έως 30 Μαρτίου 2020

1) Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεώς δε θα τελείται Θεία Λειτουργία και οποιαδήποτε άλλη Ιεροπραξία.
2) Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα Ιερά Μυστήρια.
3) Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου.
4) Τα μνημόσυνα θα τελούνται επί του τάφου, μετά κολλύβων.
5) Όλες οι Ιερές Μονές θα παραμείνουν κλειστές για τους προσκυνητές.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Read More »
Μητρόπολη Παραμυθίας: "Δε θα τελείται Θεία Λειτουργία και οποιαδήποτε άλλη Ιεροπραξία" Μητρόπολη Παραμυθίας:  "Δε θα τελείται Θεία Λειτουργία και οποιαδήποτε άλλη Ιεροπραξία" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Αυτό είναι το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Αυτό είναι το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ


«Από αύριο το ωράριο για τα σούπερ μάρκετ θα είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινές και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα της Κυριακής και θα δούμε αν αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι και σημείωσε ότι σήμερα θα εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που θα προβλέπει και το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου και αυστηρά πρόστιμα για όσους αισχροκερδούν.

«Όλοι μαζί με πειθαρχία θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» είπε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή, ενώ επανέλαβε ότι κάθε μέρα τα ράφια είναι γεμάτα και οι αγορές μπορούν να γίνονται με ηρεμία καθώς διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά στα αντισηπτικά επανέλαβε ότι από την Παρασκευή ξεκινάει η παράδοση μιας μεγάλης παραγωγής αντισηπτικών, ενώ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται και η απλοποίηση των διαδικασιών για την εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης, οπότε θα συνεχιστούν απρόσκοπτα η παραγωγή και η τροφοδοσία της αγοράς.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι έχουν καταγραφεί αποθέματα 1.250.000 τεμαχίων μασκών και έχουν γίνει και νέες παραγγελίες και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εισαγωγές αυτών των απαραίτητων ειδών να κατασχεθούν στα τελωνεία εφόσον έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Θα κατασχεθούν μόνο στην περίπτωση που δεν δηλωθούν για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα αισχροκέρδειας» διευκρίνισε.

Με τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα υπάρχει εξουσιοδότηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για μεγάλα πρόστιμα, συνέχισε ο υπουργός, «και θα μπορέσουν να μπουν τα πρώτα πρόστιμα σε αυτούς που το έχουν παρακάνει».

Ο ίδιος συνέχισε ότι μέχρι σήμερα που εκδίδεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούσε να πουλάει κάποιος όσο ήθελε, αλλά είναι ανήθικη η πράξη. Ωστόσο πλέον θα υπάρχει πρόβλεψη για την αισχροκέρδεια.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις ελληνικές εταιρείες που δεν έκαναν καμία αύξηση στα προϊόντα τους σε αυτή την περίοδο, ενώ ανέφερε σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών: «Πολλοί ρωτάνε γιατί δεν κλείνουν οι λαϊκές αγορές. Μας απασχόλησε, αλλά στις λαϊκές ψωνίζει πολύς κόσμος κι αυτός ο κόσμος θα προστεθεί στα σούπερ μάρκετ και επιπλέον, επειδή είναι σε ανοικτό χώρο, υγειονομικά κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν».

Ο ίδιος συνέχισε ότι, εάν η Ελλάδα διατηρήσει τον καλό δρόμο που έχει και καταφέρουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα είμαστε κερδισμένοι, διότι η Ελλάδα και στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα είναι το καλό παράδειγμα, καθώς λάβαμε πρώτοι μέτρα, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι «έχουν αναδειχθεί νέοι ήρωες όσοι ξεπερνούν κάθε μέρα τον φόβο τους και υπηρετούν το σύνολο» και είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και στη λειτουργία λαϊκών αγορών, καθώς θα πωλούνται μόνο τρόφιμα και θα αναπτυχθούν οι πάγκοι σε μεγαλύτερο χώρο για την ασφάλεια όσων εργάζονται και για όσους τις επισκέπτονται».

Σχετικά με τις τιμές ο υφυπουργός είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει προκαλέσει αυξήσεις, αλλά συμπλήρωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουν όσοι πιθανόν σκεφτούν να αισχροκερδήσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για το έθνος, που ενωμένο παλεύει να νικήσει την πανδημία, ότι θα είμαστε αμείλικτοι με βαρύτατες ποινές και κυρώσεις. Παρακολουθούμε όλα τα αποθέματα και ας μην το διανοηθούν».

Ο υφυπουργός κάλεσε τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να προσλάβουν προσωπικό από τη στιγμή που επεκτείνεται το ωράριο.
Read More »
Αυτό είναι το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ Αυτό είναι το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Γιατί οι μάσκες και τα γάντια δεν σταματούν τον κορωνοϊό

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Γιατί οι μάσκες και τα γάντια δεν σταματούν τον κορωνοϊό


Οι μάσκες και τα γάντια ως προφύλαξη έναντι του κορωνοϊού είναι αναποτελεσματικά και περιττά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων και μπορεί ακόμη να εξαπλώνουν ταχύτερα τις λοιμώξεις, λένε οι ειδικοί.

Οι συμβουλές για την αναχαίτιση της επιδημίας είναι να πλένετε τα χέρια σας, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και κρατάτε τις αποστάσεις από τους άλλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι είναι σκόπιμο να φοράτε προστατευτική μάσκα αν υποψιάζεστε ότι είστε μολυσμένοι και βέβαια η συμβουλή είναι να μείνετε σπίτι.

«Υπάρχουν όρια στον τρόπο με τον οποίο μια μάσκα μπορεί να σας προστατεύσει και το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να πλένει τα χέρια του κρατώντας τα μακριά από το πρόσωπο, τηρώντας πολύ ακριβή υγιεινή», δήλωσε ο Mike, Ryan, διευθυντής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παγκοσμίως θα χρειαστούν τουλάχιστον 89 εκατομμύρια μάσκες κάθε μήνα για τη νόσο COVID-19. Υπάρχουν ήδη ελλείψεις για τους ιατρικούς επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Αλλά το μήνυμα σχετικά με τις μάσκες δεν έχει γίνει αποδεκτό από το κοινό. «Είμαι έκπληκτος που βλέπω από το παράθυρο στο υπουργείο μου πολλούς ανθρώπους στο δρόμο που φορούν μάσκες όταν αυτό δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Veran.

«Οι άνθρωποι αναπροσαρμόζουν πάντα τις μάσκες τους και αυτό έχει τη δυνατότητα να τους μολύνει", δήλωσε ο επικεφαλής της υγείας της Γαλλίας, Jerome Salomon.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μάσκες μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους που τις φορούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Τα γάντια, επίσης, δεν αυξάνουν σημαντικά την προστασία. «Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, τα γάντια δεν θα εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό», δήλωσε η Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins. Μια μελέτη του 2015 στο αμερικανικό περιοδικό Infection Control μόλυνσης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 20 φορές την ώρα.

«Τα γάντια δεν αποτελούν υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών σας», δήλωσε η Adalja, προσθέτοντας ότι τα χειρουργικά γάντια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρικό περιβάλλον.

Θάνος Ξυδόπουλος
Read More »
Γιατί οι μάσκες και τα γάντια δεν σταματούν τον κορωνοϊό Γιατί οι μάσκες και τα γάντια δεν σταματούν τον κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Κλειστά τα περιφερειακά ιατρεία του Κ.Υ Παραμυθιάς

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Κλειστά τα περιφερειακά ιατρεία του Κ.Υ Παραμυθιάς


Κλειστά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιατρεία Νεοχωρίου, Καρβουναρίου, Πλακωτής, Προδρομίου, Τσαγκαρίου και Γαρδικίου, για την αποφυγή συγχρωτισμού των ασθενών, ως μέτρο πρόληψης έναντι του κορονοϊού covid-19.

Η εξυπηρέτηση των ασθενών θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς. Τηλεφωνικό κέντρο 2666022124

O συντονιστής του κέντρου υγείας Παραμυθιάς Γεώργιος Λύγκας, μιλώντας στην paramythia-online.gr, κάλεσε τους ασθενείς για την προμήθεια των φαρμάκων τους, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον οικογενειακό τους ιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Επίσης εφιστά την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα άνω των 60 ετών, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, ασθενείς με πνευμονοπάθειες, καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι) να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις εξόδους τους μόνο στις απολύτως απαραίτητες.
Read More »
Κλειστά τα περιφερειακά ιατρεία του Κ.Υ Παραμυθιάς Κλειστά τα περιφερειακά ιατρεία του Κ.Υ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Αντισηπτικά, μάσκες και είδη απολύμανσης, πρόσφερε στο Κ.Υ Παραμυθιάς, ο σύλλογος ενεργών πολιτών

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020
Αντισηπτικά, μάσκες και είδη απολύμανσης, πρόσφερε στο Κ.Υ Παραμυθιάς, ο σύλλογος ενεργών πολιτών


Έναν σημαντικό αριθμό τεμαχίων αντισηπτικών υγρών, προστατευτικών μασκών και διάφορων ειδών απολύμανσης και προφύλαξης πρόσφερε σήμερα Τρίτη στο κέντρο υγείας Παραμυθιάς, ο σύλλογος ενεργών πολιτών της πόλης.

Είχε προηγηθεί η κραυγή αγωνιάς της υπηρεσίας την προηγούμενη εβδομάδα, για τις ελλείψεις που υπάρχουν, κάτι που κινητοποίησε ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι οποίοι προχώρησαν σε δωρεές, έτσι ώστε το κέντρο υγείας να προσφέρει απρόσκοπτα της υπηρεσίες του προς του πολίτες.

Μιλώντας στην paamythia-online.gr ο συντονιστής του Κ.Υ Παραμυθιάς Γιώργος Λύγκας, ευχαρίστησε θερμά τον σύλλογο ενεργών πολιτών για την προσφορά τους, σημειώνοντας την ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς και ιδιώτες με παρόμοιες δωρεές έτσι ώστε να θωρακιστεί όσον το δυνατόν περισσότερο στον Κορωνοϊό, η δημόσια δομή υγείας της Παραμυθιάς.
Read More »
Αντισηπτικά, μάσκες και είδη απολύμανσης, πρόσφερε στο Κ.Υ Παραμυθιάς, ο σύλλογος ενεργών πολιτών Αντισηπτικά, μάσκες και είδη απολύμανσης, πρόσφερε στο Κ.Υ Παραμυθιάς, ο σύλλογος ενεργών πολιτών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Σελίδες