Αλέκος Πάσχος: «Εγρήγορση και ετοιμότητα για την Ελληνική Οικονομία»

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Ένα έτος εξελίξεων, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμων για τη μελλοντική πορεία της χώρας, αφού για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας από τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς θεσμούς, χαρακτήρισε το 2019 απο την εκδήλωση της κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Αλέκος Πάσχος.

Ο Αλέκος Πάσχος σημείωσε πως «η εξέλιξη αυτή, δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς και εφησυχασμούς, αλλά επιβάλλει εγρήγορση και ετοιμότητα από όλους, κατ’ αρχήν από την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και η διοχέτευση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ανάγκες.»

Ο υποψήφιος Βουλευτής Θεσπρωτίας με το Κινημα Αλλαγής, τονισε πως «με την ίδια όμως βαρύτητα, θα πρέπει να ασχοληθεί η Πολιτεία και με το θέμα της ανάπτυξης της χώρας, γιατί χωρίς υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς,η όποια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, θα είναι πρόσκαιρη και οι κίνδυνοι μιας νέας ύφεσης θα παραμείνουν στην επιφάνεια. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται στο προσκήνιο η επιχειρηματικότητα, την οποία εκπροσωπούμε ως Επιμελητήρια και ειδικότερα, η μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά, αλλά ταυτόχρονα και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.»

Ο Αλέκος Πάχος αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου, σημειώνοντας πως με τον νέο θεσμό στον επιχειρηματικό κόσμο, τα μέλη του οποίου στηριζόμενα στις διατάξεις της νομοθεσίας, θα καθορίσουν το εύρος της δράσης τους και θα κρίνουν την όποια επιτυχία του θεσμού.

«Η Ήπειρος, γεωγραφικά απομονωμένη για πολλές δεκαετίες, έμαθε να παλεύει για την επιβίωσή της, και πέτυχε να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες ικανά να σταθούν επάξια στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό. Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά μας, ήταν η πολυδιάσπαση και η έλλειψη συνεργασίας. Φιλοδοξούμε να επιχειρήσουμε την στοχοποίηση αυτών των μειονεκτημάτων και να αναπτύξουμε δραστηριότητες για την καταπολέμησή τους» τόνισε ο Αλέκος Πάσχος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, σημειώνοντας πως συνέχιση της στενής και αποδοτικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου και την συγκέντρωση των παραγωγικών κλάδων για τον εντοπισμό των προβλημάτων τους και την εύρεση των καλύτερων λύσεων βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση
Read More »
Αλέκος Πάσχος: «Εγρήγορση και ετοιμότητα για την Ελληνική Οικονομία» Αλέκος Πάσχος: «Εγρήγορση και ετοιμότητα για την Ελληνική Οικονομία» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Τα ... κορίτσια του Καχριμάνη

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Κυρίαρχο ρόλο φαίνεται πως θα έχουν στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, στο ψηφοδέλτιο του Αλέκου Καχριμάνη στην Θεσπρωτία, οι γυναίκες.

Οι πέντε υποψήφιες που γνωρίζουμε ως σήμερα είναι η Αντιγόνη Φίλη, η Ηλιάνα Σπανοπούλου, η Ρεγγίνα Δηλαβέρη, η Σταυρούλα Μπραΐμη και η νεότερη της παρέας Μυρτώ Λύκα.

Και οι πέντε γυναίκες διακρίνονται για το δυναμικό του χαρακτήρα τους, ενώ θεωρούνται όλες τους επιτυχημένες στην επαγγελματική και πολιτική τους πορεία.

Η κα Φίλη είναι καθηγήτρια Γερμανικών, υπήρξε υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ είναι εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Καχριμάνη, για δύο θητείες.

Η κα Σπανοπούλου είναι τραπεζική υπάλληλος ενώ και αυτή είναι εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό Καχριμάνη.

Η κα Δηλαβέρη είναι μαχητική δικηγόρος και είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον συνδυασμό του κ. Λώλου.

Η κα Μπραΐμη είναι οδοντίατρος στο επάγγελμα ενώ είναι εν ενεργεία Δήμαρχος Σουλίου για δύο συνεχόμενες θητείες.

Την πεντάδα συμπληρώνει η κα Μυρτώ Λύκα, η οποία είναι κτηνοτρόφος και πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Θεσπρωτίας, με έντονη συνδικαλιστική δράση.

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως "πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα".

Όταν κρύβονται πέντε....;
Read More »
Τα ... κορίτσια του Καχριμάνη Τα ... κορίτσια του Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Στον αστερισμό της λασπολογίας των ψεύτικων profiles και το τοπικό πολίτικο μάρκετινγκ για τις εκλογές του Μαΐου - Του Χρήστου Γκορέζη

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Στην σύγχρονη εποχή οπού το μάρκετινγκ εξαρτάτε σε σημαντικό βαθμό από τα social media, υπάρχουν και οι γελοιότητες των ψεύτικων profiles που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν δημιουργηθεί για χτυπήματα κάτω από την μέση.

Κυρίως σε περίοδο εκλογών οπού ξαφνικά εμφανίζονται ψεύτικα profiles που αλωνίζουν στο διαδίκτυο προπαγανδίζοντας με την χείριστη μορφή επικοινωνίας και με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για αντίπαλα στρατόπεδα κυρίως με λασπολογίες, ύβρεις, σεξιστικά υπονοούμενα ακόμα και με βαριές ψεύτικες καταγγελίες.

Η διάδοση των ψευδών ειδήσεων και το ανελέητο spam είναι τα βασικότερα προβλήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ιθύνοντες του Facebook τα έχουν κατ’ επανάληψη αναγνωρίσει και τους τελευταίους μήνες έχουν εξαγγείλει σειρά δράσεων προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν.

Μέχρι στιγμής και μόνο για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στην Παραμυθιά έχουμε εντοπίσει 12 ψεύτικα profiles που δημιουργήθηκαν από αυλικούς υποψηφίων για να κάνουν την βρόμικη δουλειά. Φυσικά και τα 12 τα έχουμε μπλοκάρει από τις σελίδες μας και τα group μας, ωστόσο μέχρι και τις εκλογές αναμένονται να ξεφυτρώσουν πολλαπλάσια.

Στις φετινές εκλογές για τον δήμο Σουλίου με τους 5 μέχρι στιγμής υποψήφιους δημάρχους, αναμένονται περισσότεροι από 180 υποψήφιοι σε κεντρικά ψηφοδέλτια, περισσότεροι από 100 στα τοπικά συμβούλια, όποτε σε να πλήθος περίπου 300 υποψηφίων, θα υπάρξουν αρκετοί με το φτυάρι και την λάσπη στο χέρι

Βέβαια σε μια μικρή περιοχή που όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιλαμβανόμαστε τόσο για ποιους υποψήφιους δουλεύουν όσο και την πραγματική τους ταυτότητα, άλλα αυτό δεν τους πτοεί, γιατί συνήθως αυτά τα μυαλά καταλαβαίνουν με αρκετή καθυστέρηση πως έχουν αυτο-καρφωθεί.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα τρολ δουλεύουν σε άγνοια του υποψήφιου, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν κατα πολύ και στο τέλος να αποφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουν.

Το θέμα όμως δεν είναι απλό όταν το πάθος τους για λασπολογία τους κάνει να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα με αποτέλεσμα μια τουλάχιστον περίπτωση να έχει πάρει το δρόμο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πριν λοιπόν απαντήσετε σε κάποιο σχόλιό τους ή εκνευριστείτε με κάποιον από αυτούς θυμηθείτε: Αγνοήστε τους, αναφέρετε το προφίλ τους και αν δεν θέλετε ούτε να τους βλέπετε απλώς μπλοκάρετέ τους…

Ποια είναι συνήθως τα χαρακτηριστικά τους:
1. Έχουν συνήθως πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Λογικό είναι μιας και δημιουργήθηκαν πρόσφατα και για συγκεκριμένο λόγο. Δημιουργήθηκαν για να κάνουν προπαγάνδα για τις εκλογές
2. Σχολιάζουν παντού και απροκάλυπτα σε βαθμό τρολαρίσματος. Δεν τους ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων αρκει να μην αγγίξει τον/την εκλεκτό/κτή
3. Κάνουν παντού like στον υποψήφιο της αρεσκείας τους, ενώ αρκετές φορές για το ξεκάρφωμα, σχολιάζουν παροδικά υπέρ κάποιου άλλου.
4. Αναδημοσιεύουν δημοσιεύσεις του υποψηφίου που υποστηρίζουν.
5. Γελοιοποιούν-τρολάρουν άλλων υποψηφίων δημοσιεύσεις χωρίς σοβαρά επιχειρήματα.
6. Δεν έχουν διεύθυνση, επάγγελμα, και άλλα αληθή στοιχεία στο προφίλ τους, η χρησιμοποιούν ονόματα που παραπέμπουν σε ειδησιογραφικά μέσα.
7. Δεν έχουν φωτογραφίες με τους ίδιους, την οικογένειά τους ή τους φίλους τους.
8. Και φυσικά το όνομά τους είναι ανύπαρκτο για κάτοικο της περιοχής, ή πολύ κοινό.
9. Στέλνουν μαζικά αιτήματα φιλίας σε ψηφοφόρους, ώστε η προπαγάνδα να έχει όσον το δυνατόν μεγαλύτερο αντίκρισμα.
Read More »
Στον αστερισμό της λασπολογίας των ψεύτικων profiles και το τοπικό πολίτικο μάρκετινγκ για τις εκλογές του Μαΐου - Του Χρήστου Γκορέζη Στον αστερισμό της λασπολογίας των ψεύτικων profiles και το τοπικό πολίτικο μάρκετινγκ για τις εκλογές του Μαΐου - Του Χρήστου Γκορέζη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Έκτακτο: Εντοπίστηκε σκάφος με 35 μετανάστες στον Αρρίλα Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Επιχείριση του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα, τόσο ανοιχτά της παραλίας Αρρίλα στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας, όσο και σε χερσαία έκταση της παραλίας.

Οι άντρες του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, εντόπισαν μέσα σε σκάφος 35 παράτυπους μετανάστες, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταβούν με αυτό στην Ιταλία.

Συνελήφθη πάνω στο σκάφος και ο καπετάνιος του.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο σημείο με βανάκι, ο οδηγός του οποίου επίσης συνελήφθη.
Read More »
Έκτακτο: Εντοπίστηκε σκάφος με 35 μετανάστες στον Αρρίλα Ηγουμενίτσας Έκτακτο: Εντοπίστηκε σκάφος με 35 μετανάστες στον Αρρίλα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας σας προσκαλεί στο Δρέπανο και στον υγρότοπο «Βατάτσα» την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9:30πμ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προφορική παρουσίαση από το προσωπικό του φορέα για την χλωρίδα, πανίδα και την οικολογική αξία που προσφέρουν οι υγρότοποι καθώς και παρατήρηση της υφιστάμενης ορνιθοπανίδας της λιμνοθάλασσας Βατάτσας με τα τηλεσκόπια και τα κιάλια του Φορέα Διαχείρισης.
Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στη σχέση των υγροτόπων με την κλιματική αλλαγή, προβάλλοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι υγρότοποι μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσική ασπίδα προστασίας.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, προκαλώντας ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς των λεκανών απορροής, καθώς και αλλαγές στη θερμοκρασία, τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των νερών.
Ένας υγρότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας όταν φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς από υδρόβια πουλιά, ή αξιόλογα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η Ελλάδα κοσμείται από 10 μεγάλους Υγρότοπους Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο όλες τις εποχές εκατομμύρια υδρόβια πουλιά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη για να τιμήσει τους υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Σαν σήμερα πριν 47 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Η Σύμβαση σήμερα έχει υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγροτόπους Ραμσάρ». Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων αποτελεί αφορμή για ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των υγροτοπικών περιοχών.
Read More »
Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019 Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

271 συλλήψεις τον Ιανουάριο στην Ήπειρο

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Ιανουάριο.

Συνελήφθησαν συνολικά (271) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -144-
Για ληστεία - εμπρησμό: -3-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -28-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -7-
Για κλοπές - διαρρήξεις: -6-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -24-
Για ενδοοικογενειακή βία: -9-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -31-
Για υπεξαίρεση: -2-
Για διατάραξη οικιακής ειρήνης: -2-
Για ψευδή καταμήνυση – ανώμοτη κατάθεση: -1-
Για κακόβουλη βλασφημία: -3-
Για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα: -2-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -9-

Εξιχνιάστηκαν:
Τρεις υποθέσεις ληστείας
Πενήντα οχτώ υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων
Είκοσι τρεις υποθέσεις ναρκωτικών
Δύο υποθέσεις απάτης
Έντεκα υποθέσεις όπλων
Δύο υποθέσεις λαθρεμπορίου
Τρεις υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων

Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
Κάνναβη: -233- κιλά και -506,6- γραμμάρια
Ηρωίνη: -30,30- γραμμάρια
Κοκαΐνη: -44- γραμμάρια
Ναρκωτικά χάπια: -97-
Κυνηγετικά όπλα: -1-
Μαχαίρια: -4-
Φυσίγγια: -57-
Ζυγαριές: -1-
Λαθραίος καπνός: -1- κιλό και -230- γραμμάρια
Χρηματικό ποσό: -270- ευρώ
Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -6-

Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις:

· Την (04-01-2019), συνελήφθη στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, 36χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εννέα καταδικαστικές αποφάσεις, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, κλοπές και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

· Την (07-01-2019), εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων και ταυτοποιήθηκε ως δράστης 34χρονος αλλοδαπός.

· Την (09-01-2019), συνελήφθη στην Άρτα, 46χρονος ημεδαπός, που εμπλέκεται σε δώδεκα υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών σε καταστήματα στην πόλη της Άρτας και της Πρέβεζας.

· Την (13-01-2019), (15-01-2019) και (21-01-2019) συνελήφθησαν στην Ολυμπία Οδό, στο Σμέρτο και στο Ράγιο Θεσπρωτίας, τρεις αλλοδαποί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), οι οποίοι μετέφεραν, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους περίπου (111) κιλών.

· Την (24-01-2019), εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 39 και 31 ετών, οι οποίες στοχοποιούσαν μονοκατοικίες ηλικιωμένων και αφαιρούσαν κυρίως χρηματικά ποσά.

· Την (28-01-2019), συνελήφθη στους Μελιγγούς Ιωαννίνων, 22χρονος έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο πάνω από (122) κιλά κάνναβης ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και «περί αλλοδαπών».

· Την (29-01-2019), εξιχνιάστηκαν (30) υποθέσεις κλοπών, που διαπράχθηκαν κυρίως σε εξοχικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων, στην ευρύτερη περιοχή των Συβότων και της Πέρδικας Θεσπρωτίας και ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 41 ετών, οι οποίοι αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα ενώ εκτιμάται ότι η λεία από την εγκληματική τους δράση υπερβαίνει τις (74.000) ευρώ.

· Την (30-01-2019), εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ιδιοκτήτη ταβέρνας στην περιοχή των Ιωαννίνων και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο δραστών, ηλικίας 55 και 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

· Την (31-01-2019), εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ιδιοκτήτη μάνδρας αυτοκινήτων σε περιοχή της Αττικής και ταυτοποιήθηκε ως δράστης 24χρονος ημεδαπός, ο οποίος με το πρόσχημα υποτιθέμενης πώλησης δύο Ι.Χ. Φορτηγών αυτοκινήτων, απέσπασε το χρηματικό ποσό των (11.160) ευρώ.

· Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα, για διάφορα ποινικά αδικήματα (ληστεία και διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, εμπρησμός με πρόθεση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοκατοχή, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και ληστεία).

Read More »
271 συλλήψεις τον Ιανουάριο στην Ήπειρο 271 συλλήψεις τον Ιανουάριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Απαγόρευση αλιείας της καραβίδας στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Με απόφαση του Περιφερειάρχη απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας της καραβίδας (Astacus s.p.) με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλο το μήκος του ποταμού Καλαμά και σε όλους τους παραπόταμους αυτού, καθώς επίσης και σε όλους τους ποταμούς και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου, από 15 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι 31 Μαΐου 2019 με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής του είδους.

Στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, η απαγόρευση της διενέργειας της αλιείας της καραβίδας ισχύει από 15 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι 30 Ιουνίου 2019, διότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην εν λόγω λίμνη, η αναπαραγωγική περίοδος της καραβίδας έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Read More »
Απαγόρευση αλιείας της καραβίδας στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου Απαγόρευση αλιείας της καραβίδας στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

2ος κύκλος παραστάσεων του «Η ψεύτρα και οι άλλοι» της ΘΕΑΤΟ, σε Παραμυθιά, Πάργα και Πάτρα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019

Read More »
2ος κύκλος παραστάσεων του «Η ψεύτρα και οι άλλοι» της ΘΕΑΤΟ, σε Παραμυθιά, Πάργα και Πάτρα  2ος κύκλος παραστάσεων του «Η ψεύτρα και οι άλλοι» της ΘΕΑΤΟ, σε Παραμυθιά, Πάργα και Πάτρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Τον Ιούνιο στην Ηγουμενίτσα η 38η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλέτας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλέτας της ΜΟΤ.Ο.Ε. είναι μία εκδήλωση με πολλούς φίλους και εξίσου πολλούς εχθρούς…. παραμένει όμως η μεγαλύτερη μη αγωνιστική εκδήλωση μοτοσυκλετιστών στην Ελλάδα.

Η 38η ετήσια γιορτή του Μοτοσυκλετισμού θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (14 εως 17 Ιουνίου 2019) στο Camping Δρέπανος, στην Ηγουμενίτσα.
Read More »
Τον Ιούνιο στην Ηγουμενίτσα η 38η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλέτας Τον Ιούνιο στην Ηγουμενίτσα η 38η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλέτας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

26 προσλήψεις στη Γενική Περιφερειακή Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Ηπείρου - 5 στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ανακοινώνει την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά είκοσι έξι (26) ατόµων για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Ηπείρου και συγκεκριµένα του εξής, ανά Υπηρεσία, έδρα, τόπο απασχόλησης, ειδικότητα και διάρκεια σύµβασης, αριθµού ατόµων:

26 ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Υποβολή αιτήσεων συµµετοχής
Οι ενδιαφερόµενοι καλούνται να συµπληρώσουν την αίτηση µε κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.8 και να την υποβάλουν µόνο ταχυδροµικά µε συστηµένη επιστολή, στην ακόλουθη διεύθυνση: Γενική Περιφερειακή Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Ηπείρου, 28ης Οκτωβρίου 11 Τ.Κ. 45444 ΙΩΑΝΝΙΝΑ, υπ΄ όψιν κ. Λάµπρου Τσίρκα (τηλ. επικοινωνίας: 2651065993). Το εµπρόθεσµο των αιτήσεων κρίνεται µε βάση την ηµεροµηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος µετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Η προθεσµία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ηµέρες (υπολογιζόµενες ηµερολογιακά) και αρχίζει από την επόµενη ηµέρα της τελευταίας δηµοσίευσης της παρούσας στις εφηµερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Η ανωτέρω προθεσµία λήγει µε την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ηµέρας και εάν αυτή είναι, κατά νόµο, εξαιρετέα (δηµόσια αργία) ή µη εργάσιµη, τότε η λήξη της προθεσµίας µετατίθεται την επόµενη εργάσιµη ηµέρα.
 
Σχετικά Αρχεία ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Read More »
26 προσλήψεις στη Γενική Περιφερειακή Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Ηπείρου - 5 στη Θεσπρωτία 26 προσλήψεις στη Γενική Περιφερειακή Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Ηπείρου - 5 στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας προσκαλεί τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και τα Μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, τους Φορείς και τους Δημότες, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00’ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας - Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, οδός Σουλίου - αρ. 3 , με μοναδικό Θέμα :

«Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής»

(σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 356/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις διατάξεις του άρθρου 217 του Δ.Κ.Κ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ.14 του Ν.3731/2008).

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Δονάτος Ν. Μαρτίνης

Read More »
Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσα: Την Δευτέρα ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις Δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών, σε συνεργασία με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ: «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» & «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» την Τετάρτη 06/02/2018 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Πάσχος Αλέξανδρος, ενώ ομιλητές της εκδήλωσης ήταν τα στελέχη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κος Σπυλιόπουλος Λουκάς για το Πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και κος Σταυρόπουλος Άγγελος για το Πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση».

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, έγινε παρουσίαση των ανωτέρω προγραμμάτων και ακολούθησε διαλογική συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρισταμένων, με παροχή χρήσιμων οδηγιών για την ορθή υποβολή των προτάσεων και διευκρινίσεων τόσο για την υποβολή προτάσεων όσο και για την υλοποίηση των έργων με κύριο στόχο την ομαλή και χωρίς απώλειες, εκταμίευση της δημόσιας χρηματοδότησης. Παράλληλα οι υποψήφιοι επενδυτές εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους σχετικά με τις απαιτούμενες ΕΜΕ (ετήσιες μονάδες εργασίες), καθώς αποκλείουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων από την συμμετοχή τους στα ανωτέρω προγράμματα.

Οι ομιλητές προέτρεψαν τους υποψηφίους επενδυτές να υποβάλλουν τυχόν ερωτήματά τους στο Περιφερειακό Γραφείο Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (αρμόδιος υπάλληλος κος Στέφανος Ιωάννου), για την προώθηση τους στο αρμόδιο Υπουργείο και την απάντηση τους άμεσα, προς διευκόλυνση τόσο της διαδικασίας άρτιων υποβολών υποβοηθώντας την εξέλιξη της πορείας των προγραμμάτων γενικότερα, όσο και για την πληρέστερη ενημέρωση και άλλων εν δυνάμει επενδυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα ανωτέρω προγράμματα μπορείτε να επικοινωνείτε με το Περιφερειακό Γραφείο Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, αρμόδιος κος Στέφανος Ιωάννου, τηλ.: 2665029484, fax: 2665029489 email: thesprotia@diaxeiristiki.gr

Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις Δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις Δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Ρήμαξαν τα λουτρά Σαγιάδας (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης εμφανίζουν τα λουτρά Σαγιάδας. Λειτούργησαν το 2010 με πολλές προσδοκίες, ωστόσο σήμερα, 9 χρόνια μετά, είναι κυριολεκτικά ρημαγμένα. 
Θα ήταν ωφέλιμο για το νομό Θεσπρωτίας, να αξιοποιηθούν τα λασπόλουτρα της Σαγιάδας, ο δήμος Φιλιατών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής. 
Είναι αναγνωρισμένα και παλαιότερα υπήρχαν λειτουργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες από το 2011 περίπου είναι αναξιοποίητες και έχουν αφεθεί στη φθορά. 
Η λάσπη του βάλτου της Σαγιάδας με τις ευεργετικές της ιδιότητες, έχει χαρακτηριστεί και επισήμως τα τελευταία χρόνια, με την σφραγίδα του υπουργείου υγείας, θεραπευτικός πηλός. 
Μελέτη του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε γίνει παλαιότερα για τον πηλό της Σαγιάδας με ευθύνη του καθηγητή Μήτρακα Μανασσή. 
Και στην επιστημονική αυτή εργασία με τον τίτλο: 
«Μελέτη προσδιορισμού φυσικοχημικών χαρακτηριστικών πηλού Σαγιάδας Θεσπρωτίας», αξιολογήθηκε αυτός ως θεραπευτικός. Μεταξύ άλλων σημειωνόταν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ο πηλός είναι ζελατινώδης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, παρουσιάζει ομοιογένεια, καλή πλαστικότητα και άριστη συνάφεια με την επιδερμίδα, στοιχεία που τον καθιστούν έτοιμο για εφαρμογή. Κατά την εφαρμογή δημιουργεί τοπική υπεραιμία, καθώς επίσης άριστη καθαριότητα και τρυφερή αφή της επιδερμίδας»…
«Το μαύρο χρώμα του πηλού αυτού οφείλεται σε θειούχα άλατα, τα οποία αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό συστατικό του»….
« Τα θειούχα ιόντα τεκμηριώνουν τη διαπιστωμένη αγγειοδυναμική δράση του πηλού, η οποία, σε συνδυασμό με τη θερμική δράση, θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες»…. 
«Η αγγειοδυναμική δράση του πηλού, σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση και απορρόφηση των όξινων συστατικών της υψηλής C.E.C., τον καθιστούν άριστο καλλυντικό υλικό (καθαρισμό προσώπου)»…. 
Μάλιστα ο τότε δήμαρχος του τ. Δήμου Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας με κοπιώδη και οργανωμένη προσπάθεια, αντιλαμβανόμενος τη χρησιμότητά τους, λειτούργησε δωρεάν για το κοινό τα ιαματικά λουτρά Σαγιάδας, τα οποία σήμερα δεν είναι σε λειτουργία. 
Ο πηλός της Σαγιάδας έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, πιστοποιημένες μάλιστα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. 
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού στο βάλτο της Σαγιάδας, που τον διαφοροποιούν από μία κοινή ζεστή λάσπη, αποκτώνται κατά τα διάρκεια μιας αργής και σύνθετης διεργασίας, η οποία ονομάζεται ωρίμανση. 
Αυτή διαρκεί μία μεγάλη περίοδο, η οποία κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως ένα έτος. 
Έχει διαπιστωθεί ότι τα μεταλλικά ιόντα διέρχονται στο σώμα μέσα από την επιδερμίδα. 
Το δέρμα είναι ένα βασικό όργανο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. 
Η υψηλή θερμοκρασία των πηλών (30-35οC) βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη των στοιχείων. 
Ο πηλός προσφέρει θεραπευτική δράση σε ανθρώπους που πάσχουν από δερματολογικές ασθένειες, ρευματικά νοσήματα όπως οστεοαθρίτιδα(εκφυλιστική αρθροπάθεια), ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ιννομαλγία και στον χρόνιο πόνο, ως εκδήλωση ρευματικών νοσημάτων. 
Ακόμη στο καρδιακό, κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ενεργοποίηση ενζύμων και μεταφοράς τους στην κυκλοφορία, στον μεταβολισμό και στη γενική κιναισθησία.
Επίσης, έχει ευεργετικά αποτελέσματα ως άριστο συστατικό υλικού καθαρισμού του προσώπου.
 
Read More »
Ρήμαξαν τα λουτρά Σαγιάδας (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ) Ρήμαξαν τα λουτρά Σαγιάδας (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Πρόσληψη θεατρολόγου στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενός (1) ατόμου, για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» Πράξης “ΚΔΑΠ ΔΙΑΥΛΟΣ Δήμου Ηγουμενίτσας”, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014 – 2020» , στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Read More »
Πρόσληψη θεατρολόγου στην Ηγουμενίτσα  Πρόσληψη θεατρολόγου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Υποχώρησε η ανεργία και στην Ήπειρο

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019


Στο 18,5% περιορίσθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, μειωμένο (κατά 2,6 μονάδες) τόσο από το 21,1% τον Νοέμβριο 2017, όσο και από το 18,7% τον Οκτώβριο 2018, ενώ παράλληλα υπήρξε αύξηση της απασχόλησης.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κάτω από τα 900.000 άτομα, ενώ ειδικά στους νέους το ποσοστό υποχώρησε κάτω από το 40%.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν τον περασμένο Νοέμβριο σε 875.195 άτομα και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 120.587 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2017 (μείωση 12,1%) και κατά 5.948 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2018 (μείωση 0,7%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.865.670 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 138.566 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2017 (αύξηση 3,7%) και κατά 30.010 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2018 (αύξηση 0,8%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.218.868 άτομα, αριθμός που μειώθηκε κατά 58.336 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2017 (μείωση 1,8%) και κατά 27.385 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2018 (μείωση 0,8%).

Στις γυναίκες η ανεργία (23,7% τον Νοέμβριο 2018 από 25,9% τον Νοέμβριο 2017) παραμένει σημαντικά υψηλότερη από εκείνη στους άνδρες (14,3% από 17,2%).

Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (39,1% τον Νοέμβριο 2018 από 44,3% τον Νοέμβριο 2017) και 25- 34 ετών (23,8% από 26,2%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (16,6% από 19,1%), 45- 54 ετών (15,1% από 16,9%), 55- 64 ετών (13,7% από 17,1%) και 65- 74 ετών (αμετάβλητο στο 11,9%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (21,6% τον Νοέμβριο 2018 από 26,2% τον Νοέμβριο 2017), η Μακεδονία- Θράκη (19,5% από 21%) και η Αττική (18,8% από 21,4%). Ακολουθούν, το Αιγαίο (18,7% από 21,6%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (18,3% από 21,8%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (18,2% από 19,3%) και η Κρήτη (14% από 18,4%).
Read More »
Υποχώρησε η ανεργία και στην Ήπειρο Υποχώρησε η ανεργία και στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Ο «Κλεισθένης» μετά τις αλλαγές - Του Σταύρου Κωστάρα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019

Σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες τροποποιήσεις, στις εκλογές για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος έχει περισσότερους από 25.000 κατοίκους (25.814 ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου και 26.389 ο de facto πληθυσμός), χαρακτηρίζεται ως Μεγάλος Ηπειρωτικός Δήμος.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποτελείται από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες (δημοτικές ενότητες) που εκλέγουν και τους αντίστοιχα αναγραφόμενους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είναι και πάλι 27 συνολικά. Αυτές είναι ο πρώην Δήμος Ηγουμενίτσας (19), Μαργαριτίου (2), Παραποτάμου (1), Πέρδικας (2) και Συβότων (3).

Οι τοπικές κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους που εκλέγουν τοπικά συμβούλια, των οποίων ο αριθμός αναγράφεται δίπλα στην κάθε μία, είναι οι: Ηγουμενίτσας (πλέον των 10.000 κατοίκων 11μελές), Γραικοχωρίου και Νέας Σελεύκειας (πλέον των 2.000 κατοίκων 7μελή), Αγίας Μαρίνας, Καστρίου, Μαυρουδίου, Μαζαρακιάς, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, Πλαταριάς, Συβότων, Φασκομηλιάς (πλέον των 300 κατοίκων 5μελή).
Για την τοπική κοινότητα Ηγουμενίτσας λήφθηκε υπόψη, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, ο de facto πληθυσμός. Αν ληφθεί υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός, ο οποίος είναι κάτω από 10.000, τότε εκλέγεται 7μελές συμβούλιο. (Δεν έχει γίνει διευκρίνηση και ο νόμος «Κλεισθένη» αναφέρει μόνιμο πληθυσμό).
Όλες οι υπόλοιπες κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας.

Με την ανακοινωθείσα τροποποίηση του νόμου οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που μπορούν να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι συνολικά από 27 έως 46, εκ των οποίων το 40%, και ήτοι 18 στους 46, πρέπει να είναι γυναίκες. Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια (δυνατότητα προσαύξησης 50% επί των εκλεγομένων), είναι Ηγουμενίτσα (έως 29 υποψήφιοι), Μαργαρίτι (έως 4 υποψήφιοι), Παραπόταμος (έως 3 υποψήφιοι), Πέρδικα (έως 4 υποψήφιοι) και Συβότα (έως 6 υποψήφιοι) (προστίθεται 50% επιπλέον σε κάθε εκλογική περιφέρεια και ένας επιπλέον στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν λιγότερους από 5 δημοτικούς συμβούλους).

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων που εκλέγουν τοπικά συμβούλια (πληθυσμός πλέον των 300 κατοίκων) και μπορούν να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο είναι από 11 έως 14 για τα 11μελή συμβούλια, από 7 έως 9 για τα 7μελή τοπικά συμβούλια και από 5 έως 8 για τα 5μελή τοπικά συμβούλια. Το ίδιο ποσοστό υποψηφίων γυναικών, και ήτοι 40%, ισχύει και για τα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.
(Η τροποποίηση που ανακοινώθηκε δεν μεταβάλει την προσαύξηση κατά 30% των υποψηφίων).

Η εκλογή των προέδρων των τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με ψηφοφορία του συμβουλίου μεταξύ των 2 πρώτων στη σειρά εκλεγομένων επικεφαλής ψηφοδελτίων.

Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.

Οι κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας Ηγουμενίτσας (πρώην Καποδιστριακός δήμος Ηγουμενίτσας) μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια. Οι κάτοικοι των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών (πρώην Καποδιστριακοί δήμοι Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, και Συβότων), 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.

Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από 11 και 7 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν 2 σταυρούς ενώ για τα 5μελή μόνο 1 σταυρό.

Για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως τριακοσίους (300) κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα πρέπει ο συνδυασμός του να λάβει το την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% +1 ψήφο) από την πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Αν δεν συμβεί αυτό τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην αρχική εκλογική διαδικασία.

Για τις εκλογές αυτές ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια διαιρούμενα με τον συνολικό αριθμό εδρών των εδρών (27), καθορίζει από τον πρώτο γύρο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει η κάθε παράταξη.
Μετά την κατανομή των εδρών σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο, εκλέγονται οι υποψήφιοι του συνδυασμού που έχουν τους περισσότερους σταυρούς σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες την έδρα την παίρνει ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός στην περιφέρεια αυτή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

Αντιδήμαρχοι του δήμου (οι οποίοι μπορεί να είναι μέχρι 6) μπορούν να ορίζονται και από την αντιπολίτευση αν όμως το εγκρίνει η πλειοψηφία των μελών της παράταξης στην οποία ανήκει ο προτεινόμενος.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται υποχρεωτικά από την παράταξη του δημάρχου. Άλλος υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί μόνον αν συγκεντρώσει τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Επιτρέπεται η προσχώρηση δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη αν αυτή εγκριθεί από τα 2/3 των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί.
Δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνενωθούν σχηματίζοντας νέα παράταξη αν συμφωνήσει και υπογράψει το σύνολο των μελών των παρατάξεων.

Η απλή αναλογική και η απεξάρτηση της εκλογής των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων κοινοτήτων από τους συνδυασμούς των δημάρχων είναι δύο από τις σημαντικές εκλογικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες, κατά την άποψή μου, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Φυσικά όλα τα παραπάνω, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο «Καλλικράτη» όπως τροποποιήθηκε με τον «Κλεισθένη», θα πρέπει να επισημοποιηθούν και με την έκδοση εγκύκλιου του υπουργείου εσωτερικών.

Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Έδρα: Ηγουμενίτσα
Πληθυσμός (de facto) 26.389
α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 18.491
β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ 2.471
γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ 1.157
δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ 1.630
ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΒΟΤΩΝ 2.640
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ο «Κλεισθένης» μετά τις αλλαγές - Του Σταύρου Κωστάρα Δήμος Ηγουμενίτσας: Ο «Κλεισθένης» μετά τις αλλαγές - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 18χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019
 
Στη σύλληψη ενός 18χρονου προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 18χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 18χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Σελίδες