Κεκλεισμένων των θυρών η Μ. Εβδομάδα στους ναούς – Οι Ιεράρχες δίνουν από ένα μισθό, για τις ανάγκες της πανδημίας

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Κεκλεισμένων των θυρών η Μ. Εβδομάδα στους ναούς – Οι Ιεράρχες δίνουν από ένα μισθό, για τις ανάγκες της πανδημίας
Ολοκληρώθηκε η τακτική συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα Απρίλιο, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης όπως ακριβώς κάνει και το υπουργικό συμβούλιο λόγω των μέτρων, στέλνοντας μήνυμα με ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση.

Την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο συμμερίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε η Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και οι Θείες Λειτουργίες να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

«Επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά ότι την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία. Γι᾿ αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται» αναφέρει.

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020» αναφέρεται σχετικά με τον εορτασμό της Αναστάσεως του Κυρίου.

Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς και το θέμα της προσφοράς βοηθείας προς τους πάσχοντες και προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας και σε κεντρικό επίπεδο, διότι αυτή ήδη πραγματοποιείται και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα

Τα μέλη της ΔΙΣ αποφάσισαν να καταβάλουν ως δωρεά ένα μισθό προκειμένου να κατατεθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, ενώ καλεί να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι Ιεράρχες.

Read More »
Κεκλεισμένων των θυρών η Μ. Εβδομάδα στους ναούς – Οι Ιεράρχες δίνουν από ένα μισθό, για τις ανάγκες της πανδημίας Κεκλεισμένων των θυρών η Μ. Εβδομάδα στους ναούς – Οι Ιεράρχες δίνουν από ένα μισθό, για τις ανάγκες της πανδημίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Νέα μέτρα περιορισμού σε ΜΜΜ, αυτοκίνητα και ταξί λόγω κορωνοϊού

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Νέα μέτρα περιορισμού σε ΜΜΜ, αυτοκίνητα και ταξί λόγω κορωνοϊού


Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών, η οποία περιλαμβάνει συμπληρωματικά μέτρα για τη μεταφορά επιβατών στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.


Στις προαναφερθείσες περιπτώσεις επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.

Οι ανωτέρω περιορισμοί για τη μεταφορά επιβατών ισχύουν έως 31/5/2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.
Read More »
Νέα μέτρα περιορισμού σε ΜΜΜ, αυτοκίνητα και ταξί λόγω κορωνοϊού Νέα μέτρα περιορισμού σε ΜΜΜ, αυτοκίνητα και ταξί λόγω κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Ιταλία: Στους 727 οι νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα - Αύξηση κρουσμάτων κατά 4.782

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Ιταλία: Στους 727 οι νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα - Αύξηση κρουσμάτων κατά 4.782


Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 110.574. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.155. Παράλληλα, 16.847 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 105.792 και είχαν χάσει την ζωή τους 12.428 άνθρωποι ενώ 15.729 είχαν θεραπευθεί.


Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 727 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.782 νέα κρούσματα. 1.118 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

4.035 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.403 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 48.134 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 44.733 και οι νεκροί 7.593 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.787 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.732. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.625, με 499 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει και πάλι αύξηση (+3,8%) μετά από έξι ημέρες συνεχούς πτώσης. Ο αριθμός των νεκρών περιορίζεται ελαφρά. Η ιταλική κυβέρνηση παρέτεινε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 13 Απριλίου, καθιστώντας σαφές, πάντως, ότι θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρις ότου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Read More »
Ιταλία: Στους 727 οι νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα - Αύξηση κρουσμάτων κατά 4.782 Ιταλία: Στους 727 οι νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα - Αύξηση κρουσμάτων κατά 4.782 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X 
Είναι μία από τις πολλές επιγραφές που βρέθηκαν στην Φωτική. Αφορά Επιτύμβια διακοσμημένη στήλη (φωτογραφία) με Λατινική επιγραφή που παρέχει την πληροφορία ότι η Ροδόπη πέθανε σε ηλικία 16 ετών.


ΡΟΔΟΠΗ 16 (ετών),
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΜΙΣΑΝΟΙΓΜΕΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ,
ΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΔΗ


Αυτό γράφει η στήλη που μας παρέχει ακόμα την πληροφορία πως τεχνίτης της ήταν ο Ορεινός του Αυγκληπτέρα. Σήμερα η επιγραφή αυτή βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων.


Το 167 π.X εμφανίστηκε στην ιστορία η Παλαιοχριστιανική και Ρωμαϊκή Φωτική που βρίσκεται στην σημερινή περιοχή του Αγ. Δονάτου (Σαμέτια) Παραμυθιάς και ιδρύθηκε πιθανόν από τον Ιούλιο Καίσαρα. Ευρήματα προερχόμενα από την περιοχή της Φωτικής όπως αγαλματίδια, επιγραφές, πήλινα πιθάρια και νομίσματα φυλάσσονται σε μουσεία στο Λονδίνο, στην Μόσχα και στη Κωνσταντινούπολη, σε αίθουσα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, ενώ μερικά από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Το 1796 βρέθηκαν στην θέση "Λιμπόνι" της Παραμυθιάς (θέση όπου τοποθετούνταν αρχαία Φωτική) 21 χάλκινα γλυπτά της Σχολής του Λυσσίπου (Γ' αιώνας π.Χ.). Τα γλυπτά αυτά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μουσεία στο Λονδίνο, στη Ρωσία και την Κωνσταντινούπολη.


Αιτία της δημιουργίας της ήταν ο Ρωμαϊκός αποικισμός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής της σημερινής Παραμυθιάς καθώς παρατηρήθηκε μεταφορά πληθυσμού από γειτονικές περιοχές στην νεοσύστατες πόλεις.


Η ακριβής θέση της (Λιμπόνι Παραμυθιάς), φανερώθηκε, με την εύρεση επιγραφών και άλλα αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν μια ιστορία με πολιτισμική ακμή. Από τους 2ου και 3ο μ.Χ. αι. κατά την διάρκεια των οποίων λειτουργούσε στη Φωτική τοπική Βουλή, έχουν σωθεί αρκετές λατινικές επιγραφές, ενώ φαίνεται ότι η πόλη επέζησε και κατά την επόμενη περίοδο. Το όνομα της το πείρε από τον ιδρυτής της των Φώτιο που ήταν αρχηγός των Χαόνων ενώ ήταν έδρα επισκόπου.


Λόγω ανασφάλειας, ο πληθυσμός της μεταφέρθηκε στο Φρούριο του Αγ. Δονάτου Παραμυθιάς (χτίστηκε από τον Ιουστινιανό).


Η Φωτική αποδέχτηκε τον Χριστιανισμό των Α’ αιώνα. Υπήρχε συμμετοχή σε οικουμενικές και τοπικές συνόδους. Παρά τις επιδρομές διαφόρων λαών (Σέρβων, Βουλγάρων, Φράγκων, Αλβανών κ.ά.), η Ήπειρος δεν έπαθε καμία εθνολογική αλλοίωση. Μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού ήκμασαν σ’αυτήν έδρες χριστιανικών επισκοπών (Νικόπολη, Δρυινούπολη, Φωτική, Απολλωνία κ.α.) Τα ελληνικά ήθη, έθιμα και το φρόνημα ήταν τόσο ακμαία, ώστε, όταν καταλύθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τους Σταυροφόρους, ιδρύθηκε από τους Κομνηνούς το ονομαστό Δεσποτάτο της Ηπείρου.


Το Δεσποτάτο αυτό, μετά την άλωση, διατηρήθηκε ελεύθερο για 2 αιώνες με τις ελληνικές παραδόσεις και έθιμα του Ελληνικού Βυζαντίου. Μεγάλη ακόμη ήταν η επίδραση του για την τύχη του Ελληνικού Έθνους επί τουρκοκρατίας. Η παλιά της αίγλη ζωντάνεψε χάρη στα έργα του Ιουστινιανού, ο οποίος ανανέωσε το κάστρο της, το οποίο αργότερα ονομάζονταν κάστρο του "Αγίου Δονάτου".


Με τα χρόνια (κατά την τουρκοκρατία), το Λιμπόνι άρχισε να ανασκάπτεται ως που φανερώθηκαν αρχαία νεκροταφεία και τάφοι, και ήρθαν στο φως επιγραφές και επιτύμβια. Το 1906, ο Δημήτρης Μέξης, αρχαιολόγος και γιατρός στην Παραμυθιά, , ανακάλυψε 1 επιγραφή η οποία έφερε τις λέξεις «Συνέδριον των Φωτικήσσιων». Παρά τις διάφορες μετακινήσεις πληθυσμών, από τους Ρωμαίους και από άλλους, τα ήθη και τα έθιμα, η γλώσσα και η γραφή, και ο Ελληνικός πολιτισμός κυριαρχούν στους αποίκους, τους εξελληνίζουν και τους αφομοιώνουν με τους ντόπιους.


Κατά τα Βυζαντινά χρόνια, τον 6ο αιώνα μ.Χ., ο Ιουστινιανός προσθέτει στην πόλη καινούργια σπίτια, χτίζει ναούς και για την ασφάλεια των κατοίκων κατασκευάζει, απέναντι από την πόλη και στις πλαγιές του βουνού Κορύλα, ένα μεγάλο και δυνατό φρούριο το οποίο το αφιέρωσε στον προστάτη της περιοχής Άγιο Δονάτο. Το 925 μ.Χ. έδρα της διοίκησης της Ηπείρου ορίζεται η Φωτική. Ολόκληρη η Ήπειρος μετονομάζεται σε Φωτική. Και η 5 πιο γνωστοί Επίσκοποί της είναι ο Ιωάννης, ο Διάδοχος, ο Ιλλάριος, ο Φλωρέντιος και ο Εμμανουήλ.


Από τους πιο γνωστούς ναούς, είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής, ο ναός της Παναγίας της Κυράς, ο ναός της Παναγίας της Λαμποβίθρας (σήμερα δίπλα στα ερείπια βρίσκεται η καινούργια εκκλησία της Παναγίας της Λαμποβίθρας), ο καθεδρικός ναός Κοντίνας, το Παλαιοκκλήσι, ο ναός του Αγίου Βασιλείου, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Δονάτος της Φωτικής (από το 1454 έως το 1456 παρέμεινε το ιερό λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα απ’ όπου μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, αργότερα χρησιμοποιήθηκε για σχολείο που ίδρυσε ο Πάτερ Κοσμάς το 1771 και σήμερα υπάρχει καινούργια εκκλησία στην μνήμη του Αγίου Δονάτου), ο Άγιος Δονάτος του Ιουστινιανού, και τέλος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Άγιος Μηνάς. Κατά την τουρκοκρατία, αρχαιοκάπηλοι επιδίδονται σε λεηλασίες. Πολλοί τάφοι, επιτύμβιοι, μνημεία, ανάγλυφες περιγραφές μεγάλης αρχαιολογικής αξίας καταστρέφονται και λεηλατούνται.


 
Read More »
H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Ιστορίες από το παρελθόν της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου του 1920

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Ιστορίες από το παρελθόν της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου του 1920
Η Ηγουμενίτσα στις αρχές του περασμένου αιώνα


Οι δημοσιευόμενες «ειδήσεις» του παρελθόντος έχουν αλιευθή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των Ιωαννίνων, την οποία εξέδιδε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χρήστος Χριστοβασίλης (1861-1937).
Όλες αφορούν την δεκαετία του 1920 και είναι ηπειρωτικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενες σε ληστές και ληστείες, εκτοπίσεις και δραπετεύσεις ληστών, αρραβώνες και γάμους, θανάτους και μνημόσυνα, δασκάλους των χωριών της Μουργκάνας, Τσάμηδες των Φιλιατών αλλά και Ηπειρώτες της διασποράς.
Έτσι παρελαύνει ο διαβόητος αλβανοτσάμης ληστής Νταούτ Χότζας, ο οποίος εφονεύθη το 1940 από αντίπαλη συμμορία στην Αλβανία και τον οποίον η Ιταλική προπαγάνδα ενεφάνιζε ως «μεγάλο πατριώτη», ενώ ήταν ένας κοινός ληστής επικηρυγμένος και καταζητούμενος 20 χρόνια!
Ο αναφερόμενος στην «είδηση» της 12.2.1925 Μάρκος Γκόγκας ήταν και αυτός περιβόητος ληστής και δρούσε στη μεθόριο Ελλάδος και Αλβανίας. Εφονεύθη στο χωριό Λίμποβο των Φιλιατών, από μελισσοκόμο Λιμποβίτη, όταν προσπαθούσε να του κλέψει κυψέλες μελισσών. Το περιστατικό αποθανατίστηκε από τη λαϊκή μούσα της εποχής. Το θυμάται ο αειθαλής Τσαμαντιώτης Γιάννης Γκανάς, ο οποίος διανύει την 9η δεκαετία της ζωής και διακρίνεται για την πνευματική του ευρωστία. 
Το παραθέτω:
- Θειάκω πήγε στο Καρόκι,
για να φέρη καλαμπόκι
και της λέει άλλη θειάκω,
μην είδες πουθενά τον Μάρκο.
Πάει στο Λίμποβο για μέλι
και τον έφαγε μελίσσι
και θ’ αργήση να γυρίση…
Ακόμα μια από τις επιμελείς μαθήτριες του Δημ. Σχολείου Πόβλας, εις την οποίαν διενεμήθη το βιβλίο του Τσαμαντιώτη λόγιου Ν. Νίτσου (1865-1940) ήταν η Αλεξάνδρα Ζήκου, μετέπειτα σύζυγος του αείμνηστου δάσκαλου Σπυρ. Τσαντίνη, από το χωριό μου Λειά και μητέρα του φιλόλογου Κώστα Τσαντίνη.
Αλλά ας παραθέσουμε τις «ειδήσεις» της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που βρίσκεται στην Σιναία Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας.


Οι ειδήσεις
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 23-12-1923. ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΤΣΟΥ ΣΤΟΥ ΤΣΑΜΑΝΤΑ.
- Κρύο νερό, χωνευτικό, αστείρευτο, καθάριο
Η βρύση αυτή αδιάκοπα προσφέρει στον καθένα…
Ο Νίτσος ο Νικόλαος την έφκιασε για σχώριο
Του ξακουστού κι ενάρετου πατρός του Παπά Σταύρου,
όπου γεννήθηκε εδώ και πέθανε στην Προύσα,
Πίνετε και σχωράτε τον σ’ αιώνες των αιώνων.
Τσαμαντά 9.9.1923
Χ. ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 21-2-1924. Την 19ην τρέχοντος κατεδικάσθη εις εκτοπισμόν εν Κρήτη επί υποθάλψει της ληστοσυμμορίας των Ρετζαίων ο εκ. Μελισσουργών των Τζουμέρκων ορμόμενος… Κωνστ. Μπανιάς.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 3-4-1924. Βλεδυρά συκοφαντία εξυφάνθη κατά των εν Φιλιάταις Μεχμέτ Εφένδη Ζεκυριά, μουφτή Φιλιατών, ως δήθεν ταγματάρχου του τουρκικού Στρατού, Μουσά Ντέμη, Χακκή Μουσά και Χουσεΐν Ντέμη Αμπάζη, εκ των μάλλον ευυπολήπτων και φιλονόμων κατοίκων των Φιλιατών ως τροφοδοτούντων αλβανικάς συμμορίας. […] Είναι ανάγκη η έντιμος ελληνική κοινωνία των Φιλιατών να εξεγερθή σύσσωμος κατά των αχρειεστάτων αυτών σκευωριών. […]
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 5-6-1924. Αφίχθη εκ Τσαμαντά των Φιλιατών όπου ευεργετικώς εξασκεί μετά του αδελφού του την Ιατρικήν, ο διακεκριμένος Ασκληπιάδης κ. Παναγ. Ζωΐδης, εκ Δολού του Πωγωνίου, […]
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 2-2-1925. Ηγγέλθη εξ Αθηνών ο αυτόθι επισυμβάς θάνατος του Ιωαννίτου Δημητρίου Αραβαντινού, μηχανικού τελευταίου υιού του πρώτου ιστορικού της Ηπείρου Παν. Αραβαντινού. […]
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 12-2-1925. Γράφουσιν ημίν εκ Λειά υπό χρονολογίαν 3 Φεβρ. 1925.
Ολίγον χρονικόν διάστημα διέρρευσεν, αφ’ ής διευθύνει τον ενταύθα Αστυν. Σταθμόν ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής κ. Αναστ. Μπογδάνος, Κερκυραίος, […]
Περί τα μέσα του παρελθόντος Νοεμβρίου διεπράχθη ληστεία εις βάρος δύο νέων Βορειοηπειρωτών, επανερχομένων εκ της Παλ. Ελλάδος εις το γενέθλιον χωρίον των. Εληστεύθησαν ούτοι εν τη θέσει «Ασπροκκλησιάς»… ολίγον πέραν του χωρίου Λιδίζδας και διαπράξαντες την ληστείαν ταύτην είχον παραμείνει άγνωστοι. Ο κ. Αναστ. Μπογδάνος… κατόρθωσε να εύρη το νήμα,… την εν λόγω ληστείαν διέπραξαν ο Βορειοηπειρώτης Μάρκος Γκόγκας και ο εκ Λιδίζδας Γεώργ. Ντάρντας. Τούτους συνέλαβε χθες ο κ. ανθυπασπιστής, βοηθούμενος υπό του Τσαμαντιώτου Χωροφύλακος Πέτρου Κοτσώνη, […]
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 5-2-1925. Εκ Φιλιατών 29 Ιανουαρίου 1925. Προ ημερών ο ενταύθα επί της καταδιώξεως υπενωματάρχης Χρήστος Πούλιος και ο εκ Β. Ηπείρου Θεόδωρος Τσαμαντός, όστις διατελεί από του έτους 1917 διοικητής αποσπάσματος καταδιώξεως, πληροφορηθέντες ότι ο εκ του σωφρονηστηρίου Κερκύρας δραπετεύσας… ληστοφυγόδικος Σταύρος Ρίζος εκ Γαρδικίου Φιλιατών όστις μετά του επικεκηρυγμένου ληστάρχου Ακήφ Αράπη διέπραξε πλείστας ληστείας και φόνους, εκρύπτετο εν Αθήναις,… κατόρθωσαν να συλλάβωσιν αυτόν… Οι ανωτέρω προ της συλλήψεως τούτου συνέλαβον και τον (Μαλήκ Σαΐν) Μούτσον εκ Κότσικας οπαδόν του περιβοήτου ληστού Νταούτ Χότζα του τρομοκρατήσαντος προ έτους τας επαρχίας Φιλιατών και Παραμυθίας […]
-Ανεχώρησαν οι προ εβδομάδος και πλέον ευρισκόμενοι ενταύθα πρόκριτοι κ.κ. Χρήστος Παπαϊωάννου εις Τσαμαντά και Σταύρος Γκόρτσος εις Μπαμπούρι.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 19-2-1925. Ο Πέτρος Γκώρος από τον Γολά των Φιλιατών τέως ενωματάρχης… δικασθείς… υπό του Στρατοδικείου, διά την ληστείαν την οποίαν διέπραξε πέρυσιν εις το Μάζι Παραμυθίας… κατεδικάσθη εις ισόβια δεσμά […]
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 19-3-1925. Εν Ραβενή τη 14.3.1925. Την 8ην τρέχοντος ετελέσθη ενταύθα πάνδημον μνημόσυνον υπέρ των πεσόντων εν πολέμω. Κατά την τελετήν παρέστη το Κ.Σ. μετά του προέδρου του Ιωάννη Τζώρτζη, ο δημοδιδάσκαλος Χαρ. Τσίλης… και άπαντες οι κάτοικοι του χωριού. […]
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 1-6-1925. Τηλεγραφικώς ηγγέλθησαν εκ Μπουένος Άϋρες οι εκλεκτοί γάμοι του υιού του κ. Γ. Λάππα, κ. Βασ. Λάππα, μηχανικού σπουδάσαντος εν Παρισίοις, μετά της πολυεκατομμυριούχου και ωραιοτάτης δίδος Νέλλης Αλκ. Λάππα. […]
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 15-6-1925. Κεράσοβο Κονίτσης 5.6.1925 – Αφίκετο την 1ην τρέχοντος μηνός εις το χωρίον μας ο Γερμανός περιηγητής Γκολφ και έτυχεν όλων των δυνατών περιποιήσεών μας. Την επαύριον ανεχώρησεν διά Σαμαρίναν της Μακεδονίας… Εις την Σαμαρίναν θα μείνη δύο μήνας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 18-6-1925. Απεβίωσεν εις το Μπαμπούρι ο άλλοτε Πρόεδρος της Κοινότητος ταύτης Νικολ. Καίσαρης,… Συλλυπούμεθα εγκαρδίως τον υιόν του κ. Ιω. Καίσαρη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 29-6-1925. Αφίκετο εξ Άδεν της Αφρικής ο μεγαλοεπιχειρηματίας κ. Β. Παπαδόπουλος εκ Τσαραπλανών του Πωγωνίου, ιδιοκτήτης του ανεγειρομένου μεγάλου Ξενοδοχείου στην πόλη μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 15-6-1925. Μετ’ ευχαριστήσεως αναγγέλομεν τους επιτυχείς αρραβώνας της δίδος Χαρικλείας Σωτ. Μικρούλη εκ Φιλιατών μετά του καλλίστου νέου Γεωργίου Τσώνη εκ Μπαμπουρίου. […]

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 7-4-1927. Την παρελθούσαν Κυριακήν η Κοινότης μας (Τσαμαντάς) ετέλεσε το καθιερωμένον ετήσιον μνημόσυνον υπέρ της μακαρίας ψυχής του Ευεργέτου της αοιδίμου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης (πρώην Προύσσης) Ναθαναήλ του Παπανίκα. Ο διευθυντής της Σχολής μας κ. Αθαν. Πορτάλης… εξύμνησε τας αρετάς του μακαρίτου, […]
Νικόλαος Νίτσος
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 18-4-1927. Δεν ημπορούμεν παρά και δημοσία να ευχαριστήσωμεν τον φιλοπρόοδον διευθυντή του Σχολείου μας κον Αθανάσιον Παπαμιχαήλ, διά την άοκνον και δραστήριον ενδοσχολικήν και εξωσχολικήν δράσιν του υπέρ της προόδου και εκπολιτισμού της Κοινότητός μας. Ιδιαίτερα δε διότι μας κοσμεί την εκκλησίαν μας ως καλός Βυζαντινός ψάλτης και ως κήρυξ ενίοτε του θείου λόγου.
Βαβούριον τη 14.4.1927
Ο Πρόεδρος της Κοινότητος
Δημ. Τζοβάρας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 27-6-1927. Ο εν ταις Η.Π.Α. ευδοκίμως εργαζόμενος κ. Θεόδωρος Σ. Παπανίκας εκ Πόβλας Φιλιατών δι’ εντολής του αγοράσας διένειμε διά του διδασκάλου της γενετείρας τριάκοντα βιβλία του εκλεκτού συνεργάτου μας κ. Ν. Νίτσου «Μονογραφία περί της εν Ηπείρου Κώμης του Τσαμαντά», εις τους επιμελεστέρους μαθητάς και μαθητρίας εις μνήμην του αοιδήμου Μητροπολίτου Πρεβέζης και πρώην Προύσσης Ναθαναήλ. […]
Αντώνης Βενέτης
Για την εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ 
Read More »
Ιστορίες από το παρελθόν της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου του 1920 Ιστορίες από το παρελθόν της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου του 1920 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Στους 50 οι νεκροί στην Ελλάδα, 90 οι διασωληνωμένοι

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Στους 50 οι νεκροί στην Ελλάδα, 90 οι διασωληνωμένοι


Στα 1.415 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα, μετά τα νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν σήμερα (Τετάρτη). Μεταξύ των κρουσμάτων υπολογίζονται τα 20 περιστατικά που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο παραμένει στη Ράδα του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, 90 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 14 είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη.

Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσθεσε πως οι νεκροί στη χώρα μας από τον ιό ανέρχονται πλέον σε 50, καθώς άλλος ένας συμπολίτης μας κατέληξε.
Read More »
Στους 50 οι νεκροί στην Ελλάδα, 90 οι διασωληνωμένοι Στους 50 οι νεκροί στην Ελλάδα, 90 οι διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Βρετανία: Στους 563 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό σε μία ημέρα

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Βρετανία: Στους 563 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό σε μία ημέρα


Η Βρετανία κατέγραψε σε μία ημέρα 563 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, ένα νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ρυθμού διασποράς του ιού, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να υπερβαίνει πλέον τους 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές Αρχές έχουν καταγράψει 2.352 θανάτους ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (29.474, ήτοι 4.324 επιπλέον κρούσματα).
Read More »
Βρετανία: Στους 563 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό σε μία ημέρα Βρετανία: Στους 563 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό σε μία ημέρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 1 Απριλίου)

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 1 Απριλίου) 


Η εικόνα ως προς τα κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό μέχρι σήμερα ( (Τετάρτη 1 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων της Ηπείρου, έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
· Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση. 
· Στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το δεύτερο είναι το περιστατικό που διακομίσθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και το τρίτο είναι το θετικό κρούσμα που διαπιστώθηκε και διακομίσθηκε χθες από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα και είναι κάτοικος Πρέβεζας. Όλοι είναι σε σταθερή κατάσταση . 
· Επίσης στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύονται τρία επιπλέον ύποπτα περιστατικά , για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα. 
· Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Το περιστατικό από την Πρέβεζα που διαγνώστηκε χθες ως θετικό διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφού τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 
· Σήμερα στάλθηκε ένα νέο δείγμα για εξέταση. 
· Οι απαντήσεις που αναμένονταν από τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικές . 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Από τα έξι (6) επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα τρία διαμένουν στην Άρτα και τα υπόλοιπα τρία στην γεωγραφική ακτίνα του νομού Πρέβεζας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από τη ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 
· Σήμερα στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση . 
· Επί του συνόλου των 145 δειγμάτων, τα οποία έχουν ληφθεί έως σήμερα, επτά έχουν διαπιστωθεί ως θετικά. 

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Στο Νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα του σχετικού δείγματος. 
· Αναμένονται τα αποτελέσματα από δύο πιθανά περιστατικά. 
· Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα πέντε θετικά περιστατικά. Τα δύο νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα άλλα τρία, τα οποία διαγνώσθηκαν ως θετικά από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, έχουν τεθεί σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο . Και οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους. 
· Παράλληλα έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών των θετικών κρουσμάτων από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας. Όλες οι διαπιστωμένες έως τώρα επαφές έχουν λάβει οδηγίες, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Από τα δύο δείγματα που ελήφθησαν χθες το ένα διαπιστώθηκε αρνητικό και για το άλλο αναμένονται αποτελέσματα. 
· Κατά την σημερινή ημέρα δεν απαιτήθηκε η λήψη κάποιου νέου δείγματος. 
· Δεν έχει διαπιστωθεί θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα. 

Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε (15) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης , αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους .
Read More »
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 1 Απριλίου) Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 1 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Κορωνοϊός: 864 νέοι θάνατοι και 7.719 νέα κρούσματα στην Ισπανία

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Κορωνοϊός: 864 νέοι θάνατοι και 7.719 νέα κρούσματα στην Ισπανία


Η Ισπανία κατέγραψε 864 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 9.053. Όμως, η ημερήσια αύξηση είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 102.136, από 94.417 χθες.

Σε ποσοστιαία βάση, ο ρυθμός εξέλιξης της επιδημίας συνεχίζει επιβραδυνόμενος τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα ο ρυθμός αύξησης των θανάτων τοποθετείται στο +10,6%, έναντι +27% εδώ και μία εβδομάδα. Παράλληλα, ο αριθμός των ιαθέντων αυξάνεται και έφτασε σήμερα τους 22.647, δηλαδή στο 20% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επιβράδυνση σημειώνεται και στον ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων με +8,2% έναντι +20% πριν από μία εβδομάδα.


Η Μαδρίτη παραμένει η πλέον πληγείσα από την επιδημία περιοχή με το 42,7% των κρουσμάτων και το 29,2% των νεκρών, αν και η επιδημία εξαπλώνεται και στην Καταλονία, η οποία μετρά πλέον περισσότερους ασθενείς στην εντατική σε σχέση με την ισπανική πρωτεύουσα.

Από τα μέσα του Μαρτίου, 47 εκατομμύρια Ισπανοί ζουν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα: δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά για να αγοράσουν τρόφιμα, για ιατρική φροντίδα ή για να βγάλουν γρήγορη βόλτα τον σκύλο τους.

Τα μέτρα καραντίνας ενισχύθηκαν τη Δευτέρα: η μετάβαση στην εργασία επιτρέπεται μόνο για απασχόληση που αφορά νευραλγικούς τομείς. Εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, όπως οι οικοδόμοι ή οι βιομηχανικοί εργάτες, βρίσκονται σε υποχρεωτική αργία μέχρι τις 12 Απριλίου.
Read More »
Κορωνοϊός: 864 νέοι θάνατοι και 7.719 νέα κρούσματα στην Ισπανία Κορωνοϊός: 864 νέοι θάνατοι και 7.719 νέα κρούσματα στην Ισπανία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: Γιατί αποκλείστηκε η Θεσπρωτία και η Ήπειρος από την προκήρυξη εποχικών πυροσβεστών για το 2020;

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Μάριος Κάτσης: Γιατί αποκλείστηκε η Θεσπρωτία και η Ήπειρος από την προκήρυξη εποχικών πυροσβεστών για το 2020; 


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης μαζί με τους ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον αποκλεισμό της Ηπείρου από την προκήρυξη που εξέδωσε το Υπουργείο για εποχικούς πυροσβέστες του έτους 2020. 

Η Ήπειρος έχει μεγάλη ανάγκη τις υπηρεσίες εποχικών πυροσβεστών, όπως έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι πριν ένα χρόνο, η σχετική προκήρυξη προέβλεπε 6 πυροσβέστες στην Θεσπρωτία και συνολικά 62 στην Ήπειρο. Με την Ερώτηση, οι βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για τον αποκλεισμό της Ηπείρου από την προκήρυξη και ζητούν την έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης με θέσεις για την Ήπειρο, ή τουλάχιστον την επέκταση των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών. 

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά: 

«Ο απαράδεκτος αποκλεισμός της ακριτικής Θεσπρωτίας και ολόκληρης της Ηπείρου από την προκήρυξη που εξέδωσε το Υπουργείο για εποχικούς πυροσβέστες του έτους 2020, εκλαμβάνεται εκ μέρους μου ως ευθεία περιφρόνηση των ηπειρωτών. Η κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν είμαστε περιοχή δεύτερης κατηγορίας και έχουμε σοβαρές και άμεσες ανάγκες από το εποχικό προσωπικό της πυροσβεστικής κατά την καλοκαιρινή αντιπυρική περίοδο. Δε θα το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι. Απαιτούμε από τον Υπουργό να διορθώσει το ατόπημά του αυτό και να εκδώσει άμεσα συμπληρωματική προκήρυξη με θέσεις για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο ή τουλάχιστον να προχωρήσει σε επέκταση των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών. Όλοι οι θεσμικοί φορείς του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην κυβέρνηση για να σταματήσει να απαξιώνει τόσο προκλητικά τη Θεσπρωτία μας και την Ήπειρο συνολικότερα.» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές: 

1/4/2020 
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

ΘΕΜΑ: «Εξ ολοκλήρου αποκλεισμός της Περιφέρειας Ηπείρου από την Προκήρυξη για 1.300 Εποχικούς Πυροσβέστες, τόσο κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και για την επόμενη πενταετία»! 

Με την υπ’ αριθμ. 17980 οικ. Φ. 211.5/30.03.2020 Απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος [ΑΔΑ: ΩΜΩΒ46ΜΤΛΒ-Π4Ρ] προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη χιλίων τριακοσίων (1.300) ιδιωτών ως Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. 
Η διάρκεια της σύμβασης των προσλαμβανομένων προβλέπεται έως την 31η Οκτωβρίου 2020, επιπλέον όμως προβλέπεται δυνατότητα επαναπρόσληψης έως πέντε συνεχείς αντιπυρικές περιόδους. 
Από την εν λόγω Προκήρυξη, ωστόσο, έχει παντελώς αποκλειστεί σύσσωμη η Περιφέρεια Ηπείρου! 
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον Πίνακα Κατανομής των 1.300 θέσεων [Παράρτημα Α’] για την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ θέση προς πλήρωση. 
Ο αποκλεισμός της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου είναι παντελώς αδικαιολόγητος, ιδίως λαμβανομένων υπόψιν των πάγιων αναγκών και ελλείψεων σε προσωπικό που υπάρχουν στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου και οι οποίες καλύπτονταν διαχρονικά με εποχικούς πυροσβέστες. 
Ενδεικτικά, στην αντίστοιχη Προκήρυξη εποχικών πυροσβεστών έτους 2019 [υπ’ αριθμ. 27310 οικ. Φ. 211.5/06.05.2019, ΑΔΑ: ΡΠ2Μ46ΜΚ6Π-Ν4Φ] προβλέπονταν προς πλήρωση 62 θέσεις εποχικών Πυροσβεστών. Συγκεκριμένα: 4 θέσεις στο Π.Κ. Βορείων Τζουμέρκων, 14 θέσεις στην 5η Ε.Μ.Α.Κ. (Πεζοπόρο Τμήμα) / Π.Υ. Ν. Ιωαννίνων, 6 θέσεις στη Π.Υ. Ηγουμενίτσας, 16 θέσεις στην Π.Υ. Άρτας, 6 θέσεις στο Π.Κ. Αστροχωρίου, 6 θέσεις στο Π.Κ. Άνω Αθαμανιου, 6 θέσεις στην Π.Υ. Πρέβεζας και 4 στην Π.Υ. Πάργας. 
Καμία, ωστόσο θέση για εποχικούς Πυροσβέστες για την Ήπειρο δεν προβλέπεται στην τρέχουσα Προκήρυξη του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ οι ανάγκες για ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Ήπειρο είναι πανθομολογούμενες. 
Μάλιστα, δεδομένου ότι η υπό κρίση Προκήρυξη θα έχει καθώς φαίνεται ισχύ όχι μόνο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και για την επόμενη πενταετία, καίριο θα είναι το πλήγμα που θα καταφερθεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου λόγω έλλειψης προσωπικού και παρά τις δεδομένες υπηρεσιακές ανάγκες. 

Εν όψει αυτών, 
Ερωτάται ο κος Υπουργός: 
1) Για ποιο λόγο αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου η ΠΕ.ΠΥ.Δ Ηπείρου από την τρέχουσα προκήρυξη πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών; 
2) Θα ληφθεί σχετική μέριμνα με την έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης, ώστε να περιληφθεί η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου; 
3) Θα επεκταθούν τουλάχιστον οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου για την επόμενη πενταετία, ώστε να περιοριστεί το καίριο πλήγμα που επέρχεται στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου με τον αποκλεισμό της από την τρέχουσα προκήρυξη; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 
Γεροβασίλη Όλγα 
Κάτσης Μάριος 
Μπάρκας Κώστας 
Τζούφη Μερόπη
Read More »
Μάριος Κάτσης: Γιατί αποκλείστηκε η Θεσπρωτία και η Ήπειρος από την προκήρυξη εποχικών πυροσβεστών για το 2020; Μάριος Κάτσης: Γιατί αποκλείστηκε η Θεσπρωτία και η Ήπειρος από την προκήρυξη εποχικών πυροσβεστών για το 2020; Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Ανοιχτή επιστολή προς τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ηπείρου

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Ανοιχτή επιστολή προς τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ηπείρου


Προς τούς Αδελφότητα Σαρακατσαναιων Ηπείρου Ιωάννινα. 
Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπειρωτων 
Σύλλογο Σαρακατσαναιων νομού Θεσπρωτίας
Σύλλογο Σαρακατσαναιων νομού Πρεβεζης 

Αγαπητοί σινάφλιδες 

Πριν ακόμη ιδρύσουμε την Αδελφότητα στα Γιάννενα στις συζητήσεις που είχαμε τότε αλλά και μέχρι σήμερα το κυριότερα θέμα ήταν η κινηματογράφηση της ζωής της περήφανης φυλής μας. 

Πέρασαν κοντά 50 χρόνια από τότε και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εκπληρώσουμε αυτή τη μεγάλη υποχρέωση που έχουμε στους προγόνους μας, στα παιδιά μας, στις γενεές που έρχονται, και σε σινάφλιδες που το ονειρευόταν αλλά ο Θεός μας τους πήρε νωρίς. 

Η προσαρμογή μας από την νομαδικη ζωή της Στάνης στην κοινωνία ίσως να είναι η αιτία που δεν το αποφασίσαμε, είχαμε την ανάγκη αποκατάστασης. 
Σήμερα οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, και όχι μόνο) αλλά αναφέρομαι σε μας, είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας και μόνο εμείς μπορούμε να το καταφέρουμε. 
Έχουμε πολλούς και διακεκριμένους επιστήμονες, εμπόρους, επαγγελματίες κ.λ.π που οι αρχές και το ήθος της φυλής μας τους κάνει ξεχωριστούς. Θεωρώ ότι αυτό το σπουδαίο έργο το καθυστέρησαμε, έπρεπε να το είχαμε κάνει ΧΘΕΣ αύριο θα είναι πολύ ΑΡΓΑ. 

Οι τέσσερις σύλλογοι είμαστε μία οικογένεια και πρέπει μαζί να το αποφασίσουμε, να πιστέψουμε ότι μπορούμε και να είστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου που η μοίρα τους έφερε να ζούνε στην πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδος μπόρεσαν όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους αλλά και να προκόψουν. Μπορούμε όλοι μαζί (ταπεινά-αγαπημένα σαν ένας άνθρωπος) Μπορούμε κάντε την αρχή. Πάρα τα χρόνια που με βαραίνουν θα είμαι παρών σε ότι με χρειαστείτε. 

Με αγάπη 
Ηλίας Θεοδ. Κάλλης 
Λυκόβρυση
Read More »
Ανοιχτή επιστολή προς τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ηπείρου Ανοιχτή επιστολή προς τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού στο Φιλιάτι για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Σύλληψη αλλοδαπού στο Φιλιάτι για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση 


Συνελήφθη, προχθές (30-03-2020) το βράδυ στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας αλλοδαπός για παράνομη είσοδο στη χώρα και καταδικαστική απόφαση. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ανωτέρω αλλοδαπός στερούνταν παντελώς νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας, ποινής φυλάκισης (2) ετών και (7) μηνών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ψευδή ανώμοτη κατάθεση. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας. 
Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού στο Φιλιάτι για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση Σύλληψη αλλοδαπού στο Φιλιάτι για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 11 απολυθέντες εργαζόμενους του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 11 απολυθέντες εργαζόμενους του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ


Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 11 απολυθέντες εργαζόμενους, είναι δίπλα τους και καταδικάζει την αντεργατική ενέργεια της εργοδοσίας του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. 

Παρά την υποτιθέμενη απαγόρευση των απολύσεων εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση ο όμιλος ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ που μονοπωλεί στο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, παίρνει επιδοτήσεις με τεράστια κέρδη στο ενεργητικό της, δε δίστασε να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενους με 15-20 χρόνια εργασίας. 

Το κράτος απών! 

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ως στεγνοί εκτελεστές έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα τη ζωή των 11 εργαζομένων επικαλούμενοι ζημιές και τα σχέδια που έχουν αλλά κυρίως τις ανακατατάξεις που προκύπτουν ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά και σε τμήματα εργασιών μετά από συμφωνία της εξαγοράς. Αυτές τις ανακατατάξεις εξυπηρετεί και η ταυτόχρονη απόλυση 9 συναδέλφων από μονάδα του ομίλου στην Εύβοια. 

Δήλωσαν καθαρά στους εργαζόμενους ότι “η διαδικασία της συγκέντρωσης με την εξαγορά που συμφωνήθηκε, σκοπό έχει να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του μεγαθηρίου. Μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει την επόμενη μέρα της πανδημίας νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά δεν είχε νόημα και η διαδικασία της εξαγοράς.”. Επίσης ήταν τόσο γενναιόδωροι που έφτασαν στο σημείο να πουν στους απολυμένους εργαζόμενους ότι εκτός των συμβατικών υποχρεώσεων (μισθούς, αποζημιώσεις) θα τους δώσουν και ένα επιπλέον εφάπαξ ποσό. 

Την ίδια ώρα που προχωράει σε απολύσεις εργαζόμενων η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάρει επιδοτήσεις, εκμεταλλεύεται θαλάσσιες εκτάσεις και παράγει προϊόντα διατροφής. 

Τελικά για άλλη μια φορά απολύονται εργαζόμενοι για την ανάκαμψη των κερδών την περίφημη “ανάπτυξη” την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει ως προϋπόθεση η ζωή των εργαζόμενων να γυρνάει χρόνια πίσω, να ισοπεδώνεται κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. 

Για τις εξελίξεις αυτές σοβαρές είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης που έδωσε το πράσινο φως με νέα αντεργατικά μέτρα που περιέχονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και προστίθενται στις παλιές των προηγούμενων κυβερνήσεων λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας. Νομοθετεί και εφαρμόζει αντεργατική πολιτική η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ώστε να εξασφαλιστεί η παραπέρα κερδοφορία των επιχειρήσεων πάντα σε βάρος των εργαζομένων. 

Αυτή όμως την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα εν μέσω πανδημίας για την επόμενη μέρα δεν μπορούμε να την δεχτούμε. 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και το κλαδικό συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών- Τροφίμων- Πότων του Νομού, από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις τις εργοδοσίας σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων για να αποτρέψουμε τις απολύσεις. 

Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία ότι θα μας βρίσκει πάντα μπροστά της. 

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες 

Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος όμως θα νικήσουμε. 

Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι οι εργαζόμενοι να σηκώσουν το ανάστημά τους, να εμπιστευτούν την δύναμή τους, τον οργανωμένο αγώνα. Να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και με την οργάνωσή μας να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει. 

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για στάση αναμονής και να δούμε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μοιρολατρικά να μας ανακοινώνουν ποιος θα είναι ο επόμενος. Πόσα και ποια δικαιώματα θα χάσουμε. 

Δεν θα επιτρέψουμε τα ατομικά μέσα προστασίας της υγείας τις μάσκες και τα γάντια να τα μετατρέψουμε σε φίμωτρο και χειροπέδες. 

Μάχιμα, με αισιοδοξία και χωρίς να κάνουμε πίσω από τα δικαιώματά μας θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που προέκυψε και είναι σίγουρο ότι θα βγούμε νικητές. Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε τις τύχες μας, τα δικαιώματά μας στη ζωή και τη δουλειά στην εργοδοσία και το κράτος. 

Να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες, σε ρήξη με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, γιατί δεν τέμνονται πουθενά οι ανάγκες των εργαζόμενων με τους στόχους της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Τώρα είναι η ώρα να λογαριαστούμε με την εργοδοσία και το κράτος της. 

Δε σκύβουμε το κεφάλι, δε δεχόμαστε καμία απόλυση που θέλει η εργοδοσία να μας επιβάλει με το έτσι θέλω. 

Με την οργάνωσή μας θα εμποδίσουμε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό και θα διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. 

Ματώσαμε για τα κέρδη τους! Ματώσαμε στην καπιταλιστική οικονομική κρίση τους! Δεν θα ματώσουμε για να μετράνε κέρδη και στην πανδημία!
Read More »
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 11 απολυθέντες εργαζόμενους του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 11 απολυθέντες εργαζόμενους του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορωνοϊού

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορωνοϊού 


Συνελήφθησαν, χθες (31-03-2020) αργά το βράδυ, σε περιοχή της Ηπείρου, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν, ως υπεύθυνοι, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορωνοϊού Συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο δήμο Σουλίου

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο δήμο ΣουλίουΤο Σκάνδαλο (Τοπική Κοινότητα Σκανδάλου - Δημοτική Ενότητα ΑΧΕΡΟΝΤΑ), ανήκει στον δήμο ΣΟΥΛΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Σκάνδαλον”. 

Έδρα του δήμου είναι η Παραμυθιά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Παλαιότερα αποτελούσε ιδία κοινότητα και ανήκε στην άλλοτε επαρχία Σουλίου. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε ιδία κοινότητα του δήμου Αχέροντα. 

Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί ίδια τοπική κοινότητα, της δημοτικής ενότητας Αχέροντα, του Δήμου Σουλίου. 

Βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Παραμυθιάς, κοντά στον ποταμό Κωκυτό. 


Πρόκειται για χωριό σε υψόμετρο 160 μ., ο πληθυσμός του οποίου, ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία και με τη γεωργία, το 1928 αριθμούσε 86 κατοίκους έχοντας δημοτικό σχολείο και τρεις συνεταιρισμούς ακτημόνων καλλιεργητών. 

Το 1971 αριθμούσε 184 κατοίκους και το 1981 ήταν 143. Στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 267 κατοίκους.  

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Σ.Σ. Καλό μήνα και καλή πρωταπριλιά. Φέτος, λόγω της περιπέτειας που περνάει η χώρα, αποφασίσαμε να "παίξουμε" μόνο με τον τίτλο. 
Ας είμαστε όλοι καλά του χρόνου και κάτι θα βρούμε να σας εκπλήξουμε.


Read More »
ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο δήμο Σουλίου ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Απάντηση στην ανεξάρτητη κίνηση εργαζομένων

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Απάντηση στην ανεξάρτητη κίνηση εργαζομένων 


Η θέση σας αυτή δεν σας καθιστά απλά ανεύθυνους αλλά πολύ επικίνδυνους 

Καμία έκπληξη δεν μας προξενεί η θεματολογία του αιτήματος σας για έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου και αυτό γιατί δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από εκπρόσωπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. 

Βρίσκεστε σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση και τους δημάρχους που για να κρύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες αναγάγουν την ατομική ευθύνη ως κύρια και μοναδική για την μετάδοση του ιού που έχει κοστίσει τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. 

Αν η παρουσία και δράση σας στο σύλλογο ήταν καθημερινή και ουσιαστική και δεν περιοριζόταν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και στείρα αντιπολιτευτικά τερτίπια, θα γνωρίζατε ότι με την συνεχή παρουσία μας στους χώρους δουλείας ,εργοτάξια, γραφεία, κοινωνικές δομές, με παρεμβάσεις στους δήμους του νομού ,αλλά και μέσα από έγγραφα και ανακοινώσεις που κοινοποιήσαμε απαιτήσαμε και διεκδικήσαμε να εφαρμοστούν για τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα που χρειάζονται για την προστασία τους σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. 

Αν όμως έχετε ενημέρωση ότι υπάρχουν δήμοι που στους εργαζόμενους δεν έχουν χορηγηθεί όλα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να έχουν κατά την εργασία τους εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Να παρέμβει εκ νέου ο Σύλλογος να καταγγείλουμε την διοίκηση για ελλιπή μέσα και μέτρα προστασίας και αν χρειάζεται να κλείσουμε ακόμα και χώρους εργασίας. Ελπίζουμε να συμφωνήσετε σε αυτό, αν χρειαστεί. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι μας καλείται να βάλουμε χέρι στις εισφορές των εργαζομένων προκειμένου να αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της εργοδοσίας για την προμήθεια των αναγκαίων μέσων προστασίας των εργαζομένων. Θεωρείται δηλαδή ότι είναι ατομική ευθύνη, εφόσον πράγματι τα χρήματα είναι από τις εισφορές τους, να προμηθευτούν μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου τα μέσα προστασίας που χρειάζονται. 

Αύριο τι άλλο θα μας πείτε; Ότι οι εργαζόμενοι από τον πενιχρό μισθό τους θα πρέπει μόνοι τους να αγοράζουν τα ΜΑΠ, να αγοράζουν το γάλα, να μεριμνούν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς; ή μήπως είσαστε έτοιμοι να προτείνεται ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να βάλουμε πλάτη και να χαρίσουν οι εργαζόμενοι το μισό μισθό τους στο κράτος, στο πλαίσιο των νέου πετσοκόμματος του μισθού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. 

Η θέση σας αυτή δεν σας καθιστά απλά ανεύθυνους αλλά πολύ επικίνδυνους τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το συνδικαλιστικό κίνημα. 

Δεν θέλετε να αγωνιστείτε, να παλέψετε, να διεκδικήσετε για τους εργαζόμενους καλύτερες συνθήκες και όρους εργασίας για ζωή με αξιοπρέπεια. Επιζητάτε με αυτές τις θέσεις την εύνοια της διοίκησης για να εξυπηρετήσετε τα προσωπικά σας συμφέροντα και φιλοδοξίες. 

Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν υπερασπίζονται με φιλανθρωπίες, φιλοδωρήματα και επικοινωνιακά σόου, σαν κι αυτά που μας προτείνετε εσείς, αλλά και αυτά που εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός για τα στελέχη της κυβέρνησης. Το ίδιο και η δημόσια υγεία, δεν χτίζεται από αυτούς που την γκρέμισαν και τώρα θυμήθηκαν να δώσουν ένα μικρό μέρος από αυτά που κερδίζουν από την εκμετάλλευση άλλων. 

Τη δημόσια υγεία θα στηρίξει η πλειοψηφία του λαού μας με την αλληλεγγύη, με τους εργαζομένους στην υγεία και τη διεκδίκηση μιας δημοσίας υγείας που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων μας. Είναι υποκρισία από τη μεριά σας όταν μόλις προχθές σας κοινοποιήσαμε κείμενο να συνυπογράψετε, που έβαζε πλαίσιο διεκδίκησης τα αυτονόητα και που συνυπέγραψαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώνεις, εσείς το καταγγείλατε. 

Καλούμε τους εργαζόμενους σε διαρκή επαγρύπνηση, να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τα αντεργατικά μέτρα η κυβέρνηση τα φέρνει για να μείνουν. Οργάνωση, αντίδραση και πάλη μέσα από τα συνδικάτα ενάντια στις πολιτικές κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαθλίωσης των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. 

Μένουμε Δυνατοί , ΔΕΝ Μένουμε Σιωπηλοί! 

Για το Δ.Σ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ ΕΡΙΚΕΤΗ
Read More »
Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Απάντηση στην ανεξάρτητη κίνηση εργαζομένων Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Απάντηση στην ανεξάρτητη κίνηση εργαζομένων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης ζητάει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης ζητάει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ ΘεσπρωτίαςΣυνάδελφοι, Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά. 

Ζητούμε τη σύγκληση Έκτακτης Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου, με θέμα : 
1. Τη διερεύνηση και καταγραφή των αναγκών και υφιστάμενων ελλείψεων σε ΜΑΠ, Μάσκες, Γάντια, Αντισηπτικό και άλλα Υγειονομικής φύσης προϊόντα, για τις ανάγκες προστασίας των Συναδέλφων των 3 Δήμων αρμοδιότητας του Συλλόγου μας. 
2. Την έγκριση εκταμίευσης απαιτούμενου χρηματικού ποσού από λογαριασμό του Συλλόγου - όποιον θεωρηθεί σκόπιμο - για την προμήθεια των υλικών, που θα διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε έλλειψη. 

Η Παράταξή μας, θεωρεί αυτονόητο, ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, θα πρέπει να μπαίνει, πάνω απ' όλα, η Υγεία των Συναδέλφων, αλλά και των Πολιτών με τους οποίους ερχόμαστε σε Επαφή! 

Προτείνουμε λοιπόν την εκταμίευση, οποιουδήποτε ποσού χρειαστεί, για την προμήθεια των υλικών που θα κριθούν αναγκαία για την προστασία ΟΛΩΝ μας, και κυρίως των Κλάδων της Καθαριότητας, του Βοήθεια στο Σπίτι και των άλλων Δομών (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ), που έχουν συστρατευτεί σε κοινή προσπάθεια παροχής Βοήθειας και Υπηρεσιών σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους συναδέλφους και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δοθούν για τη δική τους προστασία!!! 

Η πρόταση μας αυτή σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΠΟΣΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΟΥΝ!!! 

Προκειμένου να γίνει σαφής και σωστή καταγραφή των ελλείψεων, θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τα Τμήματα Προμηθειών των τριών Δήμων και τους Συντονιστές (των Δήμων) της προσπάθειας αντιμετώπισης της Πανδημίας στο Νομό μας, ώστε να δούμε αν και πού υφίσταται ανάγκη συνεισφοράς μας. 

Περιμένουμε απάντησή σας στην Εισήγηση που σας καταθέτουμε, το συντομότερο δυνατόν. 

Τα μέλη του Δ.Σ., εκπρόσωποι της Παράταξης 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, 
Σουζάνα Καπνίση και 
Νικηφόρος Σταύρου 
 Ηγουμενίτσα 31/3/2020

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Read More »
Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης ζητάει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης ζητάει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020
Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους


Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής.

Οι αιτήσεις ξεκινούν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.
Read More »
Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Σελίδες