ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ


Μετά τα όσα έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας τον Περιφερειακό Τύπο, όπως είναι φυσικό, δεν μας εκπλήσσει πλέον τίποτα. 

Κατ’ αρχήν, αξίζει να αναφέρουμε μια διαπίστωση μας: είναι βέβαιο ότι οι κυβερνώντες της τελευταίας δεκαετίας διαψεύδουν όλους όσοι υποστηρίζουν ότι «το κράτος δεν έχει συνέχεια», όταν αλλάζει μια κυβέρνηση και έρχεται μια νέα. Εμείς το αντίθετο διαπιστώνουμε και ως «μπαρουτοκαπνισμένοι», μάλλον δεν σφάλουμε. Ουδείς την τελευταία δεκαετία ασχολήθηκε σοβαρά με τον Περιφερειακό Τύπο κι αυτό μπορούμε φυσικά να το αποδείξουμε παραθέτοντας… εκατοντάδες υπομνήματα, τα οποία όμως αποτελούν… γράμμα στο Θεό, αφού ποτέ δεν λαμβάνουμε απαντήσεις. Τους πρώην και τους νυν κυβερνώντες μπορεί να τους χωρίζουν πολλά, ωστόσο η παροιμιώδης σύμπλευση τους στα θέματα που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. 

Αφειδώλευτοι οι κυβερνώντες της τελευταίας δεκαετίας στα «κομπλιμέντα» προς τον Περιφερειακό Τύπο, όμως όταν καλούνται να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα του, απλά… σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμη κι αν τα προβλήματα αυτά προήλθαν από την ασυνέπεια των κυβερνήσεων απέναντι σε θεσμοθετημένα δικαιώματα του Τύπου για τα οποία τόσες μάχες έχουμε δώσει. Ακόμη κι αν η υλοποίηση των υποχρεώσεων του Κράτους δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό κόστος ή επιφέρει λιγοστό σε σχέση μ’ αυτά που εισπράττει από τις 350 και πλέον επιχειρήσεις έντυπου Τύπου της Περιφέρειας. 

Δεν θα αναφερθούμε σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας, καθώς απαιτούνται χιλιάδες λέξεις, αλλά σ’ αυτά που χρήζουν άμεσης λύσης και απειλούν άμεσα με λουκέτο τις επιχειρήσεις. Η επίλυση τους δεν απαιτεί χρήματα, όπως κάποιοι ίσως υποθέσουν. 

Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση, αφού βέβαια κατανοήσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί το μέγεθος των προβλημάτων και σκύψουν πάνω από αυτά. 

Εδώ και πολλούς μήνες μας απασχολούν τρία κύρια θέματα, όμως παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις, όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί επίλυση τους, αλλά έχουν μπει «στο τελευταίο συρτάρι χαμηλά» των Υπουργείων, αν όχι σε κάποιο κάλαθο απορριμμάτων!


Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα: 

1) ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ

Ως κλάδος έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι θεωρούμε μείζονος σημασίας και καθοριστική για τον κλάδο μας τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων και μετά το 2021, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας. Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι το δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες είναι λιγοστό, καθώς το αναλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολο του οι εργολάβοι που εκτελούν τα έργα.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση κατάργησης της δημοσίευσης των Διακηρύξεων στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο, θα οδηγηθεί σε λουκέτο η πλειοψηφία των 232 και πλέον εβδομαδιαίων και ημερήσιων εφημερίδων που σήμερα δικαιούνται αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ως εκ τούτου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 ζητήσαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη την διατήρηση των δημοσιεύσεων και μετά την 1-1-2021, καθώς είναι βέβαιο ότι η κατάργηση τους θα επιφέρει την κατάρρευση του Περιφερειακού Τύπου, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις δεκάδες επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Ξεροσταλιάζοντας εδώ και ένα χρόνο έξω από το Υπουργείο, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ διερωτούνταν αν αξίζει σε έναν ιστορικό και διαχρονικά υπερήφανο κλάδο, να διεκδικεί τα αυτονόητα. 

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη είναι ότι θα δοθεί «κάποια παράταση», υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων είναι μνημονιακή υποχρέωση (…). 

Σήμερα, ένα και πλέον χρόνο από τότε που ξεκινήσαμε τον κύκλο επαφών και την… μονόπλευρη αλληλογραφία με τον κ. Γεωργιάδη, μάθαμε ότι θα δοθεί μόλις ένα έτος παράταση στη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο και μάλιστα η παράταση αυτή παρουσιάζεται και ως δώρο προς εμάς, στα πλαίσια της στήριξης μας λόγω κορωνοϊού!!! 

Συμπέρασμα: Αν δεν βρισκόμασταν σε εποχή πανδημίας, δεν θα δίνονταν παράταση, αν και οι υπουργικές υποσχέσεις χρονολογούνται από τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή από την εποχή που ο κορωνοϊός δεν είχε εμφανιστεί ούτε στην Κίνα!!! 

Το αίτημα μας ήταν ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο: να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων χωρίς αστερίσκους και ημερομηνίες λήξης για να τελειώσει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα του κλάδου μας. 

Κι αυτό γιατί, όπως αποδείξαμε αποστέλλοντας τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου Φώτη Πανταζή, η κατάργηση των διακηρύξεων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα (27-8-2020), επισημαίνει (αποδέχεται) ότι η διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, εξυπηρετείται καλύτερα από τη δημοσίευση των σχετικών περιλήψεων διακηρύξεων στον τοπικό και περιφερειακό τύπο

Συνοψίζουμε: ο κ. Γεωργιάδης αποδέχεται ότι η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις εξυπηρετείται μόνο μέσω των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων στις εφημερίδες και παράλληλα δεν μπορεί να μην αποδεχθεί την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου περί μη μνημονιακής υποχρέωσης. 

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός: πως θα σχεδιάσουμε το μέλλον των εφημερίδων μας μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, όταν γνωρίζουμε ότι στο τέλος του 2021 θα καταργηθεί η δημοσίευση των διακηρύξεων; Με άλλα λόγια, 232 εφημερίδες - επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό πέραν του ενός έτους, καθώς η πλειοψηφία τους επιβιώνει πλέον από αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ακόμη να επισημάνουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο (αν υπάρχει!) ότι έχουμε στη διάθεση του επιστολή δέκα (10) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν επιστολή στον τότε υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (3-3-2016), με την οποία ζητούσαν την παράταση της δημοσίευσης των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, τονίζοντας ότι «η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια και παράλληλα θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας». Ελπίζουμε οι βουλευτές αυτοί να μην έχουν αλλάξει γνώμη. Άλλωστε, μόλις τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε… 

Για να προλάβουμε τον οποιοδήποτε μας θεωρήσει καρατικοδίαιτους να προσθέσουμε ότι το δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες είναι λιγοστό, καθώς το αναλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολο του οι εργολάβοι που εκτελούν τα έργα. 

Και κάτι ακόμη: Δεν μπορείς να μιλάς για διαφάνεια και παράλληλα να καταργείς τους συνοπτικούς διαγωνισμούς και με τον νέο νόμο (σε αντικατάσταση του ν. 4412/2016) να ανεβάζεις τα όρια των απευθείας αναθέσεων, για προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και μελετών, στις 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και για δημόσια έργα στις 60.000 ευρώ. 

Αν δεν προβλεφθεί η δημοσίευση αναλυτικής πρόσκλησης και για τις απευθείας αναθέσεις -έστω σε μία εβδομαδιαία και ημερήσια εφημερίδα (αυστηρά εκ περιτροπής)-, τότε θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι διακηρύξεις που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες μας.

Με άλλα λόγια, με την εξέλιξη αυτή, θα έχει αφαιρεθεί το 80% των προνομίων του N.3548/2007 (Νόμος Ρουσόπουλου), όμως θα έχει παραμείνει το 100% των υποχρεώσεων των εκδοτών.


2) ΧΑΡΑΤΣΙ 2% ΥΠΕΡ ΕΔΟΕΑΠ

Τον Νοέμβριο του 2017, όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ, για να είμαστε δίκαιοι), ψήφισαν την επιβολή του περιβόητου 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και συμπεριέλαβαν σ’ αυτό και τον Περιφερειακό Τύπο, βάζοντας μας σε μια ακόμη περιπέτεια. Έτσι, για να μην πλήξουμε! Από την πρώτη μέρα απευθυνθήκαμε σε όλα τα κόμματα, προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε πόσο άδικο είναι αυτό το χαράτσι για τον εβδομαδιαίο Περιφερειακό Τύπο. Και, ως εκ θαύματος, όλοι μας επισήμαναν το «πόσο δίκιο έχουμε!». 

Να σημειώσουμε εδώ: 

1.Ο Περιφερειακός Τύπος δεν είχε ποτέ ουδεμία σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ, ωστόσο ο Οργανισμός μάλλον θα ‘πρεπε, μετά την απώλεια των εκατομμυρίων του Αγγελιοσήμου, να ενισχυθεί από το υστέρημα των εκδοτών της Περιφέρειας. 

Να σημειώσουμε ότι τα μέλη μας αυτή την εποχή δέχονται ασφυκτική πίεση από τον ΕΔΟΕΑΠ, παρ’ ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την προσφυγή που καταθέσαμε τόσο εμείς όσο και το σύνολο των Ενώσεων ιδιοκτητών αλλά και πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ. 

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι στον επαρχιακό τύπο, που υποχρεωτικά πρέπει να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ. και οι επιχειρήσεις που πρέπει να καταβάλουν το 2% του τζίρου τους, δεν έχουν την παραμικρή απολαβή για όσα καλούνται να καταβάλουν.

Επιπροσθέτως, η διοίκηση ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε παροχή σε ασφαλισμένους με μερική απασχόληση, μιας και υποστηρίζει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το καταστατικό τους. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να ζητούν τα ασφάλιστρα.

Επίσης, αρνούνται να ασφαλίσουν εκδότες που οι επιχειρήσεις τους απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους πλήρης ασφάλισης.

Για όλα τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο γιατί στη λέξη χαράτσι δεν βάλαμε εισαγωγικά! 

Δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω στο θέμα αυτό, καθώς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. 

3) ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Όσον αφορά τα… περιβόητα Μέτρα Στήριξης του ΕΝΤΥΠΟΥ Τύπου, που ουσιαστικά θα έρχονταν να αντισταθμίσουν το χαράτσι του ΕΔΟΕΑΠ, έχουμε επίσης αποστείλει πολλές επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία, τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί ένα δίκαιο πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων, γνωρίζοντας ότι αυτή είναι και η δική σας επιθυμία. 

Γι αυτό και καταθέσαμε προτάσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είχαμε τονίσει, η καταβολή των χρημάτων στήριξης μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι και άδικη και αντιτίθεται στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. 

Ζητήσαμε λοιπόν κάτι απλό: να γίνει η κατανομή των χρημάτων με βάση τον υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), κριτήριο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα επενδυτικά προγράμματα και στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις -ενισχύσεις. ή των εργαζομένων με κάθε μορφή απασχόλησης την στιγμή που γίνεται η δήλωση.

Συνοψίζοντας τα θέματα 2 και 3: 

Στον ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ περιφερειακό Τύπου επιβλήθηκε το χαράτσι του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος. Ούτε χρήματα θα λάβουν οι εφημερίδες από τα Μέτρα Στήριξης (αν ποτέ δοθούν!), ούτε οι ιδιοκτήτες -παρ’ ότι θα πληρώνουν- θα είναι ασφαλισμένοι αν έχουν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους.

Τέλος, όσον αφορά, το 26% που όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έλαβε ο Περιφερειακός Τύπος από το διαφημιστικό πρόγραμμα "Μένουμε Σπίτι", καλούμε τον κ. Πέτσα να ξανακάνει τον "λογαριασμό", καθώς ο δικός μας άλλα μαρτυρά. 

Στο αρχικό πρόγραμμα των 9 εκατ. ευρώ, δόθηκαν για πρώτη φορά χρήματα σε όλα τα μέλη της Ένωσης μας κι αυτό το εξήραμε δημόσια. Ωστόσο, τόσο από τη δεύτερη φάση (11 εκατ. ευρώ), όσο και από την τρίτη (2 εκατ. ευρώ), το σύνολο των Περιφερειακών ΜΜΕ έμεινε εκτός, αφού αυτά δόθηκαν στους διαχρονικά συνήθεις ευνοούμενους, δηλαδή σε λίγα ΜΜΕ της Αθήνας. Αυτό λέγεται... επιστροφή στην κανονικότητα. 

Όλα τα παραπάνω απευθύνονται κυρίως στους βουλευτές της Περιφέρειας που γνωρίζουν την πολύχρονη ιστορία, τον σημαντικό ρόλο και το κύρος των περιφερειακών εφημερίδων. 

Στο προσκλητήριο αυτό καταγράφουμε απόντες και παρόντες. Καταγράφουμε υποστηρικτές και εχθρούς του κλάδου μας. 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΕΤ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ
Ο Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΤΣΗΣ
Ο Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ
Ο ΤΑΜΙΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
Η ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΜΑΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
ΤΟ ΜΕΛΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ
Read More »
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έπεσαν οι υπογραφές για το κτήριο του πρώην ΕΙΝ

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Ηγουμενίτσα: Έπεσαν οι υπογραφές για το κτήριο του πρώην ΕΙΝΣήμερα ημέρα Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020, στο Δημοτικό Κατάστημα Ηγουμενίτσας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και ο κ. Παναγιώτης Λυκογιώργος, ενεργώντας με την ιδιότητα του νόμιμου εκπροσώπου της Τεχνικής Εταιρείας «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ», υπέγραψαν τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΙΝ ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» που συντάχθηκε και θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται σε διάστημα δεκαοχτώ μηνών (18) μηνών από την ημέρα υπογραφής της παρούσας σύμβασης. 

Η σημερινή ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης (03/11/2020), αποτελεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και ημερομηνία εγκατάστασης του αναδόχου.

Μετά την βεβαιωμένη περαίωση των εργασιών ο ανάδοχος υποχρεούται να συντηρεί το έργο για χρονικό διάστημα δεκαπέντε μηνών.

Το συνολικό κόστος του έργου, φτάνει τα 1.977.379,60 €.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Έπεσαν οι υπογραφές για το κτήριο του πρώην ΕΙΝ Ηγουμενίτσα: Έπεσαν οι υπογραφές για το κτήριο του πρώην ΕΙΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο δικαστικό μέγαρο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο δικαστικό μέγαρο ΗγουμενίτσαςΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Π Ρ Ο Σ 
Τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμά των κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
1.Βουλευτές Θεσπρωτίας 
κ.κ.Β.Γιόγιακα και Μ. Κάτση 
2.κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας και κα Ειρηνοδίκη Ηγουμενίτσας 
3.Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος 
4.Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας 
5.Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

Κύριε Υπουργέ, 
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας σας ευχόμαστε καλή : επιτυχία στο δύσκολο και σοβαρό έργο σας., 
Όπως γνωρίζετε, τα προβλήματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και όλων των εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί αλλά αντίθετα έχουν οξυνθεί. 
Ο αργός ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης αγγίζει μερικές φορές τα όρια της αρνησιδικίας και αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. 
Η έλλειψη δικαστικής αστυνομίας, η ελλιπής στελέχωση της Δικαιοσύνης, ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (π.χ. μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών κ.λ.π.), η πολυνομία, οι συνεχείς και χωρίς σχεδιασμό τροποποιήσεις της νομοθεσίας, η ανυπαρξία προγραμμάτων επιμόρφωσης των υπαλλήλων και η αύξηση της δικαστηριακής ύλης είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν και δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. 

Στις δικαστικές υπηρεσίες της Θεσπρωτίας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων εξαιτίας του διπλασιασμού του αριθμού των δικηγόρων και της αύξησης των ποινικών υποθέσεων λόγω της εισόδου λαθρομεταναστών και της εισαγωγής ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία, της αύξησης του πληθυσμού της Ηγουμενίτσας και της αύξησης της κίνησης του λιμανιού της. 
Επίσης η ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού και του νέου λιμανιού καθώς και η συνταξιοδότηση αρκετών υπαλλήλων έχουν καταστήσει οξύτερο το πρόβλημα. 
Οι υπηρετούντες υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κινούνται καθημερινά στα όρια της αντοχής τους και υπερβαίνουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους και να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. 
Η επικείμενη συνταξιοδότηση ορισμένων υπαλλήλων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κατάσταση. 
Οι προαναφερθέντες λόγοι καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για τη στελέχωση της Δικαιοσύνης με τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων και επιμελητών, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους και μεγάλος όγκος αλληλογραφίας και επιδόσεων κλήσεων και δικογράφων, τα οποία πρέπει να επιδίδονται από τους επιμελητές εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. 

Για τους λόγους αυτούς και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις και συγκεκριμένα να διοριστούν δύο υπάλληλοι, ένας επιμελητής δικαστηρίων και ένας υπάλληλος της κατηγορίας ΔΕ δακτυλογράφων-χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πρωτοδικείο, ένας υπάλληλος, δύο επιμελητές δικαστηρίων και ένας υπάλληλος της κατηγορίας ΔΕ δακτυλογράφων-χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Εισαγγελία και ένας επιμελητής δικαστηρίων στο Ειρηνοδικείο.
Σήμερα υπηρετούν στο Πρωτοδικείο επτά υπάλληλοι, στην Εισαγγελία επτά υπάλληλοι και στο Ειρηνοδικείο επτά υπάλληλοι και κανένας επιμελητής. 
Οι κενές οργανικές θέσεις μπορούν κατά τη γνώμη μας να καλυφθούν με μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, με το μέτρο της κινητικότητας ή με την προκήρυξη των κενών θέσεων για την πλήρωσή τους μέσω του ΑΣΕΠ. 

Είμαστε βέβαιοι κύριε Υπουργέ ότι θα αντιμετωπίσετε ευνοϊκά το δίκαιο αίτημά μας για πρόσληψη προσωπικού και ότι θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίησή του. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 
Ο Πρόεδρος 
Πέτρος Ζήγος
Ο Γραμματέας 
Γρηγόρης Σοκόλης 
Read More »
Σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο δικαστικό μέγαρο Ηγουμενίτσας Σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο δικαστικό μέγαρο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Επίθεση γονέα σε βάρος του διευθυντή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Επίθεση γονέα σε βάρος του διευθυντή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας καταγγέλλει το απαράδεκτο περιστατικό της  αναίτιας επίθεσης και προπηλακισμού του διευθυντή του ΕΠΑΛ  Ηγουμενίτσας από γονέα μαθητή και εκφράζει τη στήριξή του στον  συνάδελφο διευθυντή του σχολείου. 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας δεν μπορεί να δικαιολογήσει βίαιες συμπεριφορές σε βάρος συναδέλφων τις οποίες κρίνει αδιανόητες και μη ανεκτές. 
Σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου σχολείου πλήττονται από  την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, η στοχοποίησή τους από  γονείς και οι επιθέσεις σε βάρος τους αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο.  
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλη η κοινωνία βιώνουμε τις επιπτώσεις  της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. 
Δεν δικαιολογούνται όμως  τέτοιες συμπεριφορές. 
Οι απειλές, ο εκφοβισμός, και η προσβολή προσωπικότητας δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου.  
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παρόμοια, μεμονωμένα ευτυχώς, φαινόμενα.  
Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη στον συνάδελφο διευθυντή του ΕΠΑΛ  Ηγουμενίτσας.    

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Read More »
Επίθεση γονέα σε βάρος του διευθυντή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Επίθεση γονέα σε βάρος του διευθυντή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Πλακιωτακης : Ρεκόρ συμμετοχών για την αξιοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Πλακιωτακης : Ρεκόρ συμμετοχών για την αξιοποίηση του λιμανιού της ΗγουμενίτσαςΣτην στρατηγική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας αναφέρθηκε εκτενώς ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης απαντώντας νωρίτερα στην Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριου Κάτση, σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας και την χερσαία ζώνη του.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε αφενός μεν το ιδιαίτερα έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφετέρου ότι σε καμιά περίπτωση δεν πωλείται κανένα λιμάνι.

Αντίθετα, ανεφερε, τα λιμάνια παραχωρούνται έναντι υψηλών ανταλλαγμάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις τόσο στις υποδομές, όσο και στις ανωδομές τους, οι οποίες μετά το πέρας της παραχώρησης επανέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ιδιαίτερα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι γεγονός πως εννέα επιχειρηματικοί όμιλοι εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για αυτόν, ενώ επεσήμανε ότι με απόφαση του τμήματα της χερσαίας ζώνης του που δεν αποτελούν ή δεν χρησιμοποιούνται ως λιμενικές εγκαταστάσεις είτε έχουν ήδη παραχωρηθεί, είτε θα παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία της πόλης.

Αναλυτικότερα ο κ. Πλακιωτάκης στην απάντηση του μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής :

«Από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύτηκαν στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας για την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας.

Μέσα σε τρεις μήνες εγκρίναμε το master plan του ΟΛΠ, που καθυστερούσε απαράδεκτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχωρήσαμε, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στην εκπόνηση μελετών για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια και, στη συνέχεια, στην επιλογή συμβούλων προκειμένου να προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί για την επιλογή επενδυτών και βέλτιστων τρόπων ανάπτυξης κάθε λιμανιού.

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για κάθε λιμάνι, να μετατραπεί σε πράξη.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε λιμάνι θα καταστεί πόλος τοπικής ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης της εμπορικής κίνησης σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ, παραλλήλως, θα ενισχυθεί σημαντικά η κοινωνική συνοχή.

Πολύ σημαντικά θα είναι και τα γενικότερα οφέλη για Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, με την αύξηση του διεθνούς εμπορίου μέσω της χώρας μας.

Τονίζω ότι τα λιμάνια που αξιοποιούνται μέσω διεθνών διαγωνισμών, δεν πωλούνται. Πολύ περισσότερο δεν ξεπουλιούνται.

Παραχωρούνται, έναντι υψηλού ανταλλάγματος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο τέλος του οποίου επανέρχονται, μαζί με το σύνολο των εγκαταστάσεων τους, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα αποτελέσματα των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε όλα τα επίπεδα, αποδεικνύουν την ορθότητα αυτής της προσέγγισης και τα πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

Δικαίωση της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης, αποτελεί και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού σημαντικών επενδυτικών ομίλων στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, αλλά και της Ηγουμενίτσας.

Εννέα όμιλοι εκδήλωσαν επισήμως την Παρασκευή το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για αριθμό – ρεκόρ, που αναδεικνύει δύο πράγματα:


Τις μεγάλες εμπορικές δυνατότητες του λιμανιού και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.


Την ορθότητα της στρατηγικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Σημειώνω ότι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την COSCO. Ανάλογες θα είναι και οι προβλέψεις διασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Αναφορικά με την απόδοση στον Δήμο Ηγουμενίτσας τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν αποτελούν ή δεν χρησιμοποιούνται ως λιμενικές εγκαταστάσεις, θα ήθελα να τονίσω ότι από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψα ήταν η παραχώρηση για τρία χρόνια, του Βόρειου παραλιακού μετώπου για την αξιοποίηση ποδηλατόδρομου. Μία έμμεση παραχώρηση δηλαδή της χερσαίας ζώνης.

Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας έχει ήδη υποβάλει σχετικά αιτήματα επανακαθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου, αμέσως μετά, να επανακαθορισθεί η Ζώνη Λιμένα. Έτσι, τα τμήματα της Ζώνης που θα αποχαρακτηρισθούν θα περιέλθουν και πάλι στο Ελληνικό Δημόσιο και θα μπορέσουν να αποδοθούν στον Δήμο της πόλης.

Παράλληλα, στο γενικότερο σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης τα αλιευτικά καταφύγια της Σαγιάδας και της Πλαταριάς καθώς και το καταφύγιο σκαφών αναψυχής στα Σύβοτα.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές με στόχο να βρεθεί σύντομα η καλύτερη δυνατή λύση για τις κοινωνίες των περιοχών αυτών.
Είναι βέβαιο» κατέληξε, «ότι τα οφέλη που θα προκύψουν για την Ηγουμενίτσα και την ευρύτερη περιοχή, από την αξιοποίηση του λιμανιού, τα επόμενα χρόνια, θα είναι πολλαπλάσια των σημερινών. Και σε επίπεδο οικονομικού αποτυπώματος και σε επίπεδο θέσεων εργασίας και σε επίπεδο επενδύσεων, αλλά και σε επίπεδο προσέλκυσης επιβατών».
Read More »
Πλακιωτακης : Ρεκόρ συμμετοχών για την αξιοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Πλακιωτακης : Ρεκόρ συμμετοχών για την αξιοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Έκτακτο: Απεβίωσε 92χρονος στο νοσοκομείο Φιλιατών που νοσηλευόταν με κορωνοϊό

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Έκτακτο: Απεβίωσε 92χρονος στο νοσοκομείο Φιλιατών που νοσηλευόταν με κορωνοϊόΔεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ένας 92χρονος από το ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν διαγνωσμένος με κορωνοϊό, στο νοσοκομείο Φιλιατών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thespro.gr, ο 92χρονος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα.

Στο νοσοκομείο Φιλιατών, σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα, νοσηλεύονται ακόμα 5 άτομα που προέρχονται από το γηροκομείο των Ιωαννίνων, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η άφιξη δύο ακόμα ηλικιωμένων.
Read More »
Έκτακτο: Απεβίωσε 92χρονος στο νοσοκομείο Φιλιατών που νοσηλευόταν με κορωνοϊό Έκτακτο: Απεβίωσε 92χρονος στο νοσοκομείο Φιλιατών που νοσηλευόταν με κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

725 απευθείας αναθέσεις από την ΟΛΗΓ ύψους 1.754.617€ (ΛΙΣΤΑ)

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
725 απευθείας αναθέσεις από την ΟΛΗΓ ύψους 1.754.617€ (ΛΙΣΤΑ)Σε 725 απευθείας αναθέσεις από την ΟΛΗΓ ύψους 1.754.617,27€, έχει προχωρήσει η διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., από την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Οκτώβρη του 2019, μέχρι και στις 30/10/2020.

Αυτό κατήγγειλε στην βουλή, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριος Κάτσης.


Μάλιστα, μετά από τη προσπάθεια διάψευσης, που ήρθε μέσα από δελτίο τύπου του διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΗΓ Α.Ε. κ. Πορφύρη, ο κ. Κάτσης δημοσίευσε τη λίστα με τις 725 απευθείας αναθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κάτση:
  1. Το 50% του συνολικού ποσού, αφορά απευθείας αναθέσεις που είναι πάνω από 10.000€ η καθεμία 
  2. Μέσος όρος 4500€ την ημέρα περίπου 
  3. Το 33% του συνολικού ποσού, αφορά απευθείας αναθέσεις που είναι πάνω από 15.000€ η καθεμία 
  4. Το 16% του συνολικού ποσού, αφορά απευθείας αναθέσεις που είναι πάνω από 19.000€ η καθεμία

Δείτε τη λίστα με τις απευθείας αναθέσεις της ΟΛΗΓ Α.Ε.:Read More »
725 απευθείας αναθέσεις από την ΟΛΗΓ ύψους 1.754.617€ (ΛΙΣΤΑ) 725 απευθείας αναθέσεις από την ΟΛΗΓ ύψους 1.754.617€ (ΛΙΣΤΑ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 34 σε όλη την Ήπειρο

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 34 σε όλη την ΉπειροΑναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:
– 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 542 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 595 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 2 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 46 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 32 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 108 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
35 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Read More »
2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 34 σε όλη την Ήπειρο 2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 34 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Νέα έκρηξη με 2166 κρούσματα σε 24 ώρες - 169 διασωληνωμένοι - 13 νέοι θάνατοι

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Νέα έκρηξη με 2166 κρούσματα σε 24 ώρες - 169 διασωληνωμένοι - 13 νέοι θάνατοιΑναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2166 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44246, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες.

4225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (22.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα. 255 (38.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
Νέα έκρηξη με 2166 κρούσματα σε 24 ώρες - 169 διασωληνωμένοι - 13 νέοι θάνατοι Νέα έκρηξη με 2166 κρούσματα σε 24 ώρες - 169 διασωληνωμένοι - 13 νέοι θάνατοι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Απάντηση Πορφύρη στον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Κάτση για τις απευθείας αναθέσεις

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Απάντηση Πορφύρη στον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Κάτση για τις απευθείας αναθέσειςΟ βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης σε χθεσινή ομιλία του, από του βήματος της Βουλής, κατηγόρησε την Διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ για 750 απευθείας αναθέσεις, εν καιρώ πανδημίας όπως τόνισε. 

Εμείς να τον διορθώσουμε και να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΠΔ80/2016 & Ν.4270/2014) κατά το διάστημα 1/1/2020 έως 31/10/2020 έχουν γίνει 752 Αποφάσεις Ανάληψης Υποχρέωσης και όχι 750 απευθείας αναθέσεις! 

Για εμάς λογικό είναι να μην γνωρίζετε την διαφορά απευθείας ανάθεσης και Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης. 

Λογικό είναι Κε Κάτση να μην γνωρίζετε όλα τα ανωτέρω αφού ποτέ δεν έχετε ασκήσει Διοίκηση! 

Εάν ωστόσο παρ ελπίδα έχετε γνώση της διαφοράς και παρά ταύτα αναφέρετε τέτοια ψεύδη μέσα στην Βουλή, από τη θέση που σας έδωσε ο θεσπρωτικός λαός να τον εκπροσωπείτε ως βουλευτή της αντιπολίτευσης, τότε λαϊκίζετε επικίνδυνα για την προσωπική σας προβολή και την σπίλωση της Διοίκησης της ΟΛΗΓ, πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα. 

Σας προ(σ)καλούμε να επισκεφθείτε τα γραφεία της ΟΛΗΓ για να ενημερωθείτε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα και ευελπιστούμε ότι θα έχετε την ευθιξία να ανακαλέσετε τις αυθαίρετες αναφορές σας. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. 
Αθανάσιος Β. Πορφύρης
Read More »
Απάντηση Πορφύρη στον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Κάτση για τις απευθείας αναθέσεις Απάντηση Πορφύρη στον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Κάτση για τις απευθείας αναθέσεις Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Ιωάννινα: Θετικοί στον κορωνοϊό και οι 56 ηλικιωμένοι στο γηροκομείο

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Ιωάννινα: Θετικοί στον κορωνοϊό και οι 56 ηλικιωμένοι στο γηροκομείοΣε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα για το γηροκομείο Ιωαννίνων, όπου, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, και οι 56 ηλικιωμένοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Την έρευνα ζήτησε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από το σύνολο των ηλικιωμένων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οι 21 έχουν μεταφερθεί ήδη σε νοσοκομείο αναφοράς. Οι άλλοι 35 ηλικιωμένοι παραμένουν στις εγκαταστάσεις του κέντρου φροντίδας.

«Είμαστε σε απόγνωση. Έχουμε πλήρη αδυναμία προστασίας των ηλικιωμένων. Είναι βαριά περιστατικά, άνθρωποι που υποστηρίζονται με οξυγόνο. Επικοινωνήσαμε με την Πολιτική Προστασία και μας είπαν ότι θα μεταφερθούν αλλού οι ηλικιωμένοι. Δεν γνωρίζουμε, όμως, ακόμη πού» είπε στο ethnos.gr ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου Χρήστος Ζαμπίρας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου σε εργαζόμενη της μονάδας φροντίδας. Η ίδια απομονώθηκε άμεσα, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της βάρδιας, ενώ ο γενικός υγειονομικός έλεγχος ξεκίνησε την επόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, οπότε και διαπιστώθηκε η εκτεταμένη διασπορά.

Τότε διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 45 τρόφιμοι και 10 εργαζόμενοι στο γηροκομείο.
Read More »
Ιωάννινα: Θετικοί στον κορωνοϊό και οι 56 ηλικιωμένοι στο γηροκομείο Ιωάννινα: Θετικοί στον κορωνοϊό και οι 56 ηλικιωμένοι στο γηροκομείο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εξαπατούν επαγγελματίες χρησιμοποιώντας το όνομα του Αντιδήμαρχου

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Ηγουμενίτσα: Εξαπατούν επαγγελματίες χρησιμοποιώντας το όνομα του ΑντιδήμαρχουΤη γνωστή μέθοδο εξαπάτησης χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι στην Ηγουμενίτσα, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος καλεί σε επαγγελματίες της πόλης εκ μέρους του αντιδημάρχου οικονομικών, για δήθεν παραγγελία προϊόντων για τις ανάγκες του δήμου Ηγουμενίτσας.
Άμεσα στέλνουν στον επαγγελματία το καταθετήριο, στο οποίο όμως έχουν κάνει "λάθος" και έχουν καταθέσει μεγαλύτερο ποσό, ζητώντας πίσω τη διαφορά από τον επαγγελματία.
Την περασμένη εβδομάδα κατάφεραν και εξαπάτησαν δύο επαγγελματίες. αποσπώντας τους χρηματικά ποσά.
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, ο δήμος Ηγουμενίτσας εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο ζητάει την αυξημένη προσοχή των επαγγελματιών:

Προσοχή στις περιπτώσεις επιτηδείων με σκοπό την εξαπάτηση συνδημοτών 
Με αφορμή επανειλημμένα περιστατικά εξαπάτησης τοπικών επιχειρήσεων και προς αποφυγή περιπτώσεων παραπλάνησης, εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή των συνδημοτών μας, ώστε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί κατά την πραγματοποίηση των συναλλαγών τους. 
Για μία ακόμη φορά διευκρινίζουμε πως οι οικονομικές συναλλαγές με τον Δήμο Ηγουμενίτσας πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ρητές διατάξεις του νόμου και αποκλειστικά και μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες που λειτουργούν εντός του Δημαρχείου. 
Σε περίπτωση απόπειρας απάτης, καλούμε τους συνδημότες μας να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Εξαπατούν επαγγελματίες χρησιμοποιώντας το όνομα του Αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσα: Εξαπατούν επαγγελματίες χρησιμοποιώντας το όνομα του Αντιδήμαρχου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Συνεδριάζει την Πέμπτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου ΣουλίουΣυνεδριάζει στην Παραμυθιά στις 05 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.00΄, η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
Προσδιορισμός πρόσθετων προσόντων για την εγκριθείσα θέση μόνιμου προσωπικού , στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2020 στον Δήμο Σουλίου.
Έγκριση πρακτικού ΙΙΙ του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού: «Προμήθεια Μηχανημάτων έργου, οχημάτων ή & συνοδευτικού εξοπλισμού του Δήμου Σουλίου. Τμήμα Β : Ημιφορτηγό –Ημικάμπτινο (Α/Σ 96918)».
Χορήγηση 1ης παράτασης της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια ξύλινου αθλητικού δαπέδου (παρκε) για το κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς Δήμου Σουλίου».
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπ/σμού και τεχνικού προγράμματος Δήμου Σουλίου οικ. έτους 2020.
Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Πέμπτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 11 π.μ. συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ε. Ιωαννίνων, με θέμα: 
«Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τη εκδήλωση φαινομένων (Πλημμύρες – Κατολισθήσεις Χιονοπτώσεις) ενόψει της χειμερινής περιόδου, έτους 2020 - 2021». 

Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Συνεδριάζει την Πέμπτη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Κοινή δήλωση Σταϊκούρα - Πλακιωτάκη για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΗΓ

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Κοινή δήλωση Σταϊκούρα - Πλακιωτάκη για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΗΓ«Με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εννέα επενδυτικά σχήματα, την περασμένη Παρασκευή, στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, το λιμάνι αυτό γίνεται το τρίτο κατά σειρά που συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Είχε προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πέντε επενδυτικά σχήματα για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα “Φίλιππος Β΄” του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, καθώς και η διεκδίκηση πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης από τέσσερα επενδυτικά σχήματα.

Σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, και παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί, παγκοσμίως, η υγειονομική κρίση, ισχυροί διεθνείς και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν, με τη συμμετοχή τους στους τρεις παραπάνω διαγωνισμούς, ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στις δυνατότητες των συγκεκριμένων, κομβικής σημασίας, λιμανιών της χώρας, αλλά και, ευρύτερα, στις προοπτικές της οικονομίας μας.

Παράλληλα, το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας. Σχεδιασμός, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, εξακολουθεί να υλοποιείται με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, και με στόχο να μεγιστοποιηθεί η αναπτυξιακή δυναμική των λιμανιών μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας».
Read More »
Κοινή δήλωση Σταϊκούρα - Πλακιωτάκη για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΗΓ Κοινή δήλωση Σταϊκούρα - Πλακιωτάκη για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Νέο ξεκίνημα για την εφημερίδα «Θεσπρωτών Διαβούλευση»

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Νέο ξεκίνημα για την εφημερίδα «Θεσπρωτών Διαβούλευση»Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Θεσπρωτών Διαβούλευση» με νέα ιδιοκτησία, εκδότη και νέα ομάδα συνεργατών, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, με μοναδικό στόχο την εγκυρότερη και πλέον αξιόπιστη ενημέρωση και πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού. 
Η «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» αποκτά φρεσκάδα, ελκυστική εμφάνιση και φιλοδοξεί να δώσει μια νέα διάσταση στην εβδομαδιαία έντυπη ενημέρωση και καθημερινά μέσω του διαδικτυακού της ιστότοπου (www. diavouleusi.gr). 
Με πλούσια θεματολογία, πολιτικά ρεπορτάζ της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά κυρίως της τοπικής, με σχόλια παραπολιτικά και άλλα, με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αλλά και lifestyle, και αθλητικά. 
 Έχοντας έντονη την αίσθηση της ευθύνης, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την ακριτική μας περιοχή, που αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα. 
Παρά την κυριαρχία του διαδικτύου και τις ειδικές συνθήκες των καιρών, εμείς υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε αγώνα να υπάρχει και να διανέμεται σε κάθε γωνιά του νομού, ο επαρχιακός τύπος που εξακολουθεί να επιτελεί ένα σημαντικότατο λειτούργημα, αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία. 
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία αναβαθμισμένο και σχεδιασμένο με ελκυστικό τρόπο, το νέο site της εφημερίδας ακολουθώντας τις προσταγές της σύγχρονης εποχής, έτσι ώστε η ψηφιακή ενημέρωση σας, να είναι άμεση και διαρκής, με όλα τα πραγματικά νέα στην ώρα τους, δίνοντας σας την δυνατότητα να μαθαίνετε τα πάντα με μόνο ένα κλικ. 
Η δύναμη μας είστε εσείς που αναζητάτε την έγκυρη ενημέρωση και στόχος μας να γίνουμε μια ανερχόμενη δύναμη στην Περιφερειακή διαδικτυακή ειδησεογραφία. 
Επιθυμούμε να πλησιάσουμε τους νέους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν μια νέα σχέση με την εφημερίδα και έτσι η εφημερίδα μας να είναι ένα χρήσιμο μέσο. 
Προτάσσοντας το ρεπορτάζ και την ανάλυση με στόχο να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το διάβασμα, κάτι το οποίο ξεχάσαμε να μαθαίνουμε στις νεότερες γενιές, ξεχάσαμε να το βλέπουμε όσο ο χρόνος περνά. 
Αν λοιπόν θέλετε να ενημερώνεστε έγκυρα, με αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα για τα δρώμενα και τις εξελίξεις τις τελευταίας στιγμής σε όλη την Ήπειρο, τότε για την ενημέρωση σας από το «www.diavouleusi.gr», θα είναι το πλέον κατάλληλο μέσο. 
Γίνε και συ συνδρομητής και στήριξε την προσπάθεια μας ώστε να είναι η ενημέρωση ζωντανή και ανεξάρτητη. 
 ΠΑΝΤΑ ΕΓΚΥΡΑ και ΑΝΤΙΚΕΙ- ΜΕΝΙΚΑ! 
Υποσχόμαστε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας! 
 ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΩΝΤΑΝΗ! 

Καλή αρχή στον φίλο και συνεργάτη Έντι, στο νέο ξεκίνημά του, με την ενεργή πλέον ενασχόληση του στα δημοσιογραφικά δρώμενα της Θεσπρωτίας. 
Read More »
Νέο ξεκίνημα για την εφημερίδα «Θεσπρωτών Διαβούλευση» Νέο ξεκίνημα για την εφημερίδα «Θεσπρωτών Διαβούλευση» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γ' Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας για το parklet

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γ' Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας για το parkletΑνακοίνωση
Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας ανέκαθεν συμμετείχε σε όλες τις δράσεις του Δήμου (Let’s do it Greece, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κτλ.) για την βελτίωση ποιότητας ζωής της πόλης μας. 
Στις 29-10-2020 τοποθετήθηκε έξω από το σχολείο μας πρόχειρη κατασκευή (parklet) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Διεύθυνσης του Σχολείου και του Συλλόγου μας. 
Στις εύλογες ανησυχίες μας για το εάν αυτή η κατασκευή έχει τις απαραίτητες άδειες που διασφαλίζουν την σωματική ακεραιότητα των μικρών μαθητών, καθώς ήταν εφαπτόμενη με την διάβαση πεζών, πήραμε την απάντηση ότι χρειαζόταν άδεια μόνο από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου. 
Εν τέλει η κατασκευή αποσύρθηκε με εντολή της Τροχαίας Ηγουμενίτσας καθώς παράβαινε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στις βασικότερες ανάγκες του σχολείου μας που είναι 
Α) Η επισκευή της αυλής του σχολείου μας, 
Β) Η τοποθέτηση εξωτερικού στέγαστρου και
Γ) H επισκευή της στέγης.
Read More »
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γ' Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας για το parklet Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γ' Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας για το parklet Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Σύγκρουση Κάτση - Πλακιωτάκη στη Βουλή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τη χερσαία ζώνη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Σύγκρουση Κάτση - Πλακιωτάκη στη Βουλή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τη χερσαία ζώνη (+ΒΙΝΤΕΟ)Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Κάτση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., και της χερσαίας ζώνης λιμένα. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας απευθυνόμενος στον Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, αφού ανέφερε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι μια εθνικής σημασίας υποδομή, που αποφέρει κέρδη στο δημόσιο ταμείο, και για την ανάπτυξη της οποίας δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είπε πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το εγκληματικό σχέδιο του ξεπουλήματος του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης, που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ το απέτρεψε το διάστημα 2015 – 2019, αλλά δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση το επανέφερε, σε περίοδο μάλιστα πανδημίας και ιλιγγιώδους ύφεσης, την ώρα όπου στην υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν για επανακρατικοποιήσεις εταιρειών και δημοσίων υποδομών. 


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας στηλίτευσε το γεγονός, ότι στελέχη της κυβέρνησης πανηγυρίζουν επειδή 9 αγοραστές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το λιμάνι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν το μαγαζί ξεπουλάει όσο όσο, οι πελάτες κάνουν ουρά». 

Ο Μάριος Κάτσης μεταξύ άλλων ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό, εάν έχει γίνει αποτίμηση της αξίας του λιμανιού, τι ποσό προσδοκά η κυβέρνηση από την πώληση, εάν θα υπάρξουν δεσμεύσεις για επενδύσεις από τον αγοραστή, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων στο λιμάνι Καβάλας και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στην Ηγουμενίτσα, τι θα γίνει με τους εργαζομένους στο λιμάνι, εάν στο πακέτο πώλησης περιλαμβάνεται και η χερσαία ζώνη που δεν αφορά λιμενικές εγκαταστάσεις σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα, στα φιλέτα δηλαδή της Θεσπρωτίας, και αν η κυβέρνηση πρόκειται να αποδώσει αυτές τις εκτάσεις στην ολότητα τους στους οικείους δήμους, όπως είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο κ. Πλακιωτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο που επισκέφτηκε την περιοχή. 

Κατά τη δευτερολογία του ο Μάριος Κάτσης, αφού ανέφερε ότι ο Υπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία από τις ερωτήσεις του, ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση τη θέση της σχετικά με το εάν σκοπεύει να παραχωρήσει στους οικείους δήμους τα προβλεπόμενα τμήματα της χερσαίας ζώνης, ή εάν θα τα ξεπουλήσει και αυτά. Ο βουλευτής τόνισε ότι οι πολίτες της περιοχής και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία ζώνη θέλουν να γνωρίζουν τι θα γίνει. Θέλουν να γνωρίζουν εάν θα βρεθούν στο έλεος ενός ιδιώτη. 

Ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι με τα λεγόμενα του ο Υπουργός, και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, ανέλαβε πλήρως την πολιτική ιδιοκτησία της επιλογής του ξεπουλήματος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Συμπλήρωσε ότι δεν τους επιβλήθηκε από πουθενά, και ούτε θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο «αξιοποίησης» σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια. 

Στην αναφορά του Υπουργού ότι δεν πρόκειται για πώληση του λιμένα αλλά για παραχώρηση 60 χρόνων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας απάντησε ότι με τέτοιες παραχωρήσεις και με μελλοντικές παρατάσεις, ο ιδιώτης θα νέμεται στο διηνεκές τις δημόσιες υποδομές του λιμανιού για όσο αυτός επιθυμεί, και θα τις αφήσει μόνο όταν αυτός θεωρήσει πως δεν του αποφέρουν πλέον κέρδος. 

Σχετικά με το εάν το δημόσιο μπορεί να έχει θετική επιχειρηματική δραστηριότητα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας είπε πως το «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας φυσικά και δεν μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο, καθώς στο μόνο που έχει ταλέντο είναι η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Αυτό αποδεικνύεται και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφού η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, μέσα σε ένα χρόνο έχει ξοδέψει 1.750.000€ σε 725 απευθείας αναθέσεις. Ο Μάριος Κάτσης κλείνοντας τόνισε πως με μία χρηστή δημόσια διοίκηση η ΟΛΗΓ ΑΕ, θα μπορούσε και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία με ανταποδοτικά έργα, και να ενισχύει παράλληλα με διαφάνεια την τοπική οικονομία. Ο ιδιώτης αγοραστής όμως το μόνο που θα κάνει, είναι να εισπράττει από την πρώτη μέρα χωρίς να χρειάζεται να δώσει ούτε ένα ευρώ για ανταποδοτικά και επενδύσεις.
Read More »
Σύγκρουση Κάτση - Πλακιωτάκη στη Βουλή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τη χερσαία ζώνη (+ΒΙΝΤΕΟ) Σύγκρουση Κάτση - Πλακιωτάκη στη Βουλή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τη χερσαία ζώνη (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικού χώρου ΓιτάνωνΜε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, από 1η Νοεμβρίου 2020 έως 31η Μαρτίου 2021 καθορίζεται χειμερινό ωράριο λειτουργίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και τον Αρχαιολογικό Χώρo Γιτάνων ως ακολούθως:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή, 8.30-15.30
Τρίτη: κλειστό

Aρχαιολογικός Xώρος Γιτάνων
Τετάρτη έως Κυριακή, 8.30-15.30
Δευτέρα-Τρίτη:κλειστός

Για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2020 έως 31η Μαρτίου 2021 ισχύει το μειωμένο εισιτήριο (2 ευρώ) για όλους τους επισκέπτες των παραπάνω χώρων, πλην όσων απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισιτηρίου. Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι το εκδοτήριο του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων δε διαθέτει επί του παρόντος μηχάνημα POS.

Επιπλέον θα παραμένει ανοικτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, το Μνημείο της Κούλιας Παραμυθιάς, κάθεΔευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, 9.00-14.00

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε (15 ́) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου
Read More »
Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας για τον θάνατο του ιερέα Γ. Τζώρτζη

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
Η Ομοσπονδία Μουργκάνας για τον θάνατο του ιερέα Γ. ΤζώρτζηΙΕΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ 
1957 – 2020
H Μουργκάνα θρηνεί την εκδημία του Ιερέα του χωριού της Ραβενής, τον παπά- Γεώργη Τζώρτζη που τόσο αναπάντεχα έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 64 ετών .
Οι κάτοικοι των χωρίων μας οι απόδημοι συμπατριώτες πενθούν για την απώλεια μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας της περιοχής μας . 
Του ανθρώπου που δεν περιορίστηκε μόνο στα ιερατικά του καθήκοντα αλλά υπηρέτησε τον τόπο μας και πρωτίστως το χωριό του από όλα τα μετερίζια.
Κατανυκτική μορφή εκ φύσεως με μετρημένο και πράο λόγο, φωτεινό βλέμμα, ιεροπρεπής και σοβαρός κληρικός,τίμησε το πετραχήλι του σε όλο τον εκκλησιαστικό του βίο.
Ανήσυχος και μαχητής της ζωής πρωτοστάτησε με την δράση του σε πλείστα κοινωνικά προβλήματα. 
Μόχθησε για την διάσωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας πάλεψε για την οικολογία με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα χωρίς φυσικά να διεκδικεί ποτέ το αλάθητο. !
Οπού χρειαζόταν άφηνε με ευκολία το ράσο του και με την φόρμα της δουλείας εργαζόταν ο ίδιος σε κάθε τεχνική δραστηριότητα της ενορίας του.
Με το συγγραφικό του έργο, και την διάσωση στο αρχείο του πολυτίμων ιστορικών στοιχείων, βάζει και αυτός ένα ανάχωμα στην λήθη της ταυτότητας του γεωγραφικού μας χώρου.
Όλα αυτά τον καθιστούν αναμφίβολα ως μια εμβληματική προσωπικότητα.! 
Η ιστορία θα τον καταγράψει και θα τον κατατάξει μεταξύ των επιφανών αυτού του τόπου. 
Μεταξύ εκείνων που δύσκολα αναπληρώνονται στις μέρες μας..
Το Διοικητικό Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Παπά Γιώργη δύσκολος ο αποχαιρετισμός σου.!
Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα του Θεϊκού σύμπαντος.! 
‘’ Την πίστην τετήρηκας ( την τήρησες ) – τον δρόμον τετέλεκας ( τελείωσες ) ‘’
Για το Δ.Σ 
Ο Πρόεδρος 
Αλέξης Τσέκας
Read More »
Η Ομοσπονδία Μουργκάνας για τον θάνατο του ιερέα Γ. Τζώρτζη Η Ομοσπονδία Μουργκάνας για τον θάνατο του ιερέα Γ. Τζώρτζη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

EKATH ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020
EKATH ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημίαEKATH Counseling for Entrepreneurship 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΜΕΣΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 
100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 
Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία 
Covid-19 , Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση . 
Επιδότηση εξόδων έτους 2019 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ 
Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί , ποσοστό (50%), προκύπτουν από το άθροισμα : 
· Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης 
· Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης 
· Σύνολο Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών 
· Σύνολο των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση 
· Σύνολο των Παροχών σε εργαζομένους 
· Διάφορα άλλα Λειτουργικά Έξοδα 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : 
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσα από το Π.Σ.Κ.Ε 

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ως 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 
ΕΚΑΤΗ: www.ekati.edu.gr
 Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα: Κύπρου 10- Ηγουμενίτσα 
Τηλ. 26650 28742 email campain@otenet.gr

Ενημερωθείτε για τους Δικαιούχους της Δράσης , τους επιλέξιμους ΚΑΔ και τα απαιτούμενα Δικαιολογητικά.
Read More »
EKATH ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία EKATH ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Σελίδες