"Λουκέτο" στο λούνα παρκ στην παραλία της Ηγουμενίτσας, μετά από τραυματισμό παιδιού από ηλεκτροπληξία

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
"Λουκέτο" στο λούνα παρκ στην παραλία της Ηγουμενίτσας, μετά από τραυματισμό παιδιού από ηλεκτροπληξία


Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του λούνα πάρκ που βρίσκεται στην παραλία της Ηγουμενίτσας, προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, την περασμένη εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του λούνα παρκ, τραυματίστηκε ένα μικρό αγοράκι από ηλεκτροπληξία.

Μάλιστα χρειάστηκε η εισαγωγή του στο νοσοκομείο Φιλιατών, χωρίς η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο.

Μετά από το ατύχημα και κατόπιν καταγγελιών που περιήλθαν στον ΟΛΗΓ, με απόφασή του, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ανακάλεσε την Πέμπτη την άδεια λειτουργίας ζητώντας την επανυποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία και σχετίζονται με την ασφαλή εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα παρκ.

Read More »
"Λουκέτο" στο λούνα παρκ στην παραλία της Ηγουμενίτσας, μετά από τραυματισμό παιδιού από ηλεκτροπληξία "Λουκέτο" στο λούνα παρκ στην παραλία της Ηγουμενίτσας, μετά από τραυματισμό παιδιού από ηλεκτροπληξία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Χωρίς αναφορές για μωβ μέδουσες στα παράλια της Ηπείρου

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Χωρίς αναφορές για μωβ μέδουσες στα παράλια της ΗπείρουΓια αυξητική τάση στους πληθυσμούς των μεδουσών με υπερβολική όμως προβολή του θέματος (σε σχέση με την έκταση του φαινομένου) μιλά το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.

Όπως υπογραμμίζει, η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών δεν έπρεπε να μας εκπλήσσει δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπεραλιεύουμε συστηματικά τα ιχθυαποθέματα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών θηρευτών των μεδουσών, ενώ η πολιτεία επιμένει επί δεκαετίες να μην εφαρμόζει κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης της υπεραλίευσης.

Την ίδια στιγμή παρότι ο Αμβρακικός έχει “ενταχθεί” στον χάρτη των θαλάσσιων περιοχών όπου εμφανίστηκαν μωβ μέδουσες ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Πρέβεζας Παναγιώτης Μπούκουρας, μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία του συγκεκριμένου είδους ούτε στον Αμβρακικό ούτε και στην παράκτια ζώνη του Ιονίου.

“Το είδος που πέφτει στα δίχτυα μας είναι οι λευκές μεγάλες μέδουσες γνωστές ως κορέλια οι οποίες είναι εντελώς ακίνδυνες” συμπληρώνει ο κ. Μπούκουρας, ο οποίος μιλάει για μια συνηθισμένη κατάσταση στον Αμβρακικό.
Read More »
Χωρίς αναφορές για μωβ μέδουσες στα παράλια της Ηπείρου Χωρίς αναφορές για μωβ μέδουσες στα παράλια της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Στα προαπαιτούμενα η πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Στα προαπαιτούμενα η πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας


Μία σειρά από προαπαιτούμενα πρέπει να κλείσει η Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα ώστε να εκπληρώσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Πρόκειται για προαπαιτούμενα που πήγαν πίσω λόγω της πανδημίας.

Η λίστα έχει ήδη καθοριστεί και ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι ο Οκτώβριος.

Η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ, της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Στα προαπαιτούμενα είναι η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού με υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό ως τον Ιούλιο.

Το άλλο προαπαιτούμενο είναι το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη θα πρέπει να έχει γίνει ως το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Read More »
Στα προαπαιτούμενα η πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Στα προαπαιτούμενα η πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Ζητείται υπάλληλος στην Ηγουμενίτσα για άμεση πρόσληψη

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Ζητείται υπάλληλος στην Ηγουμενίτσα για άμεση πρόσληψη


Ζητείται υπάλληλος αποθήκης στην ΧΑΡΤΟΠΛΑΣΤ Πασχάλης. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο παρακάτω τηλέφωνο :6946040565
Read More »
Ζητείται υπάλληλος στην Ηγουμενίτσα για άμεση πρόσληψη Ζητείται υπάλληλος στην Ηγουμενίτσα για άμεση πρόσληψη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Ζητείται υπάλληλος reception ξενοδοχείου

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Ζητείται υπάλληλος reception ξενοδοχείου


Ζητείται υπάλληλος (άντρας) για reception ξενοδοχείου στην Ηγουμενίτσα, νυχτερινής βάρδιας (23:00-07:00) για 2 ρεπό την εβδομάδα και για την άδεια του βασικού υπαλλήλου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6946103753.
Read More »
Ζητείται υπάλληλος reception ξενοδοχείου Ζητείται υπάλληλος reception ξενοδοχείου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σουλίου για τον Ιούνιο

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σουλίου για τον ΙούνιοRead More »
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σουλίου για τον Ιούνιο Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σουλίου για τον Ιούνιο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Στις 2 Ιουλίου το 11ο αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022

Στις 2 Ιουλίου το 11ο αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Read More »
Στις 2 Ιουλίου το 11ο αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Στις 2 Ιουλίου το 11ο αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Μ. Κάτσης: Να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του Συνήγορου του Πολίτη

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Μ. Κάτσης: Να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του Συνήγορου του Πολίτη


Η υλοποίηση και θέση σε ισχύ της πλατφόρμας, προβλέπεται από κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική νομοθεσία από τη Βουλή που να προβλέπει τη λειτουργία της. Στην απόφαση ορίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας, ο «Συνήγορος του Πολίτη» παρέχει τις υπηρεσίες που υπάγονται στις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ακόμα και με τηλεφωνική επικοινωνία ή τηλεδιάσκεψη.

Όπως, όμως, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο «Συνήγορος του Πολίτη» έχει ως συνταγματική αποστολή να ελέγχει τη δράση της διοίκησης και να διαμεσολαβεί, με τη σύμπραξη της διοίκησης, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την υποβολή κάποιας γραπτής αναφοράς από τον ενδιαφερόμενο – η οποία σήμερα υποβάλλεται και ηλεκτρονικά – μελέτη των απόψεων του αναφερομένου και της Διοίκησης, διαπίστωση τυχόν παράβασης της νομιμότητας και επιλογή του βέλτιστου τρόπου διαμεσολάβησης, με γνώμονα τη συμπαράσταση στον πολίτη. Απαιτείται, δηλαδή, γραπτή, ακριβή και λεπτομερή καταγραφή των επίδικων ζητημάτων, καθώς και ακριβή, λεπτομερή επεξεργασία των ζητημάτων από τα επιστημονικά καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη του «Συνηγόρου», με βάση το νομικό πλαίσιο, προκειμένου να τεκμηριωθεί επαρκώς η εκάστοτε απάντηση και να επιλεγούν οι απαραίτητες ενέργειες. Συνεπώς, όσο και αν οι ευκολίες που η ψηφιακή πλατφόρμα εισάγει, μπορεί να φαίνονται δελεαστικές στους πολίτες, η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί παραπλανώνται, καθώς, κατά την περιορισμένη χρονική διάρκεια μιας προφορικής τηλεφωνικής επικοινωνίας ή τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο, είναι αδύνατον για τους πολίτες και τα στελέχη του «Συνηγόρου» να παράσχουν εκατέρωθεν τα απαιτούμενα στοιχεία όπως περιγράφονται παραπάνω. Σαν αποτέλεσμα, οι νέες αυτές διαδικασίες θα υποβαθμίσουν κατάφορα τις υπηρεσίες που καλείται να παράσχει, απαξιώνοντας τον ίδιο τον θεσμό και μετατρέποντάς τον σε ένα απέραντο «τηλεφωνικό κέντρο» παροχής πληροφοριών, κάτι που δεν συνάδει με τους σκοπούς του και τη συνταγματική του αποστολή.

Όπως επισημαίνουν, χαρακτηριστικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο ψηφιακός μετασχηματισμός δομών, φορέων και διαδικασιών, δεν είναι μια απλή τεχνική άσκηση, αλλά είναι μια ενέργεια που απαιτεί πολύ σοβαρό σχεδιασμό, ώστε να σέβεται, να προστατεύει και να μην αλλοιώνει τη θεσμική υπόσταση και ρόλο υπηρεσιών και Αρχών, πάντοτε με γνώμονα την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών στους πολίτες. Σε αυτό το πνεύμα και μόνο έπειτα από διαβούλευση με τους εργαζομένους θα μπορούσαν να καταγραφούν ποιες διαδικασίες του «Συνηγόρου» μπορούν να ψηφιοποιηθούν.

Για τους παραπάνω λόγους, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Συνήγορο του Πολίτη» είχε αποφασίσει ομόφωνα την πλήρη αποχή του προσωπικού της Αρχής από την νέα διαδικασία της πλατφόρμας mySynigoroslive, η οποία, όπως καταγγέλλουν, δρομολογήθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με το προσωπικό της Αρχής, καλώντας και ενθαρρύνοντας, ταυτόχρονα, τους πολίτες να συνεχίσουν να υποβάλουν τις αναφορές τους προς την Αρχή κατά τους ήδη προβλεπόμενους τρόπους, ζητώντας παράλληλα διαβούλευση με την ανεξάρτητη αρχή. Οι εργαζόμενοι, χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι ο άσκοπος διοικητικός φόρτος που προκαλείται από τις νέες διαδικασίες, θα αποδυναμώσει καίρια το ουσιαστικό έργο της Αρχής, υπονομεύοντας τη δυνατότητα παροχής ποιοτικής διαμεσολάβησης στον πολίτη.

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να πάρει θέση για το αν θεωρεί εφικτό μέσω της πλατφόρμας mySynigoroslive και της τηλεφωνικής επικοινωνίας ή τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο, τα στελέχη του «Συνηγόρου του Πολίτη» να επιτελούν το έργο που υπάγεται στις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, χωρίς την ακρίβεια και τη λεπτομερή καταγραφή των επίδικων ζητημάτων μέσω γραπτών αναφορών, επεξεργασίας, τεκμηρίωσης, διαμεσολάβησης και επικοινωνίας με τη δημόσια διοίκηση και λήψης της κατάλληλης απόφασης για τη διευθέτησή τους. Ρωτούν, ακόμα, αν προτίθεται να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση και να ξεκινήσει διάλογο με τους εργαζόμενους – στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής για τους προσήκοντες τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της, χωρίς να αλλοιώνεται η συνταγματική της αποστολή και να υποβαθμίζεται το έργο της, καλώντας, ταυτόχρονα, τον Υπουργό να απαντήσει αν έχει νομοθετήσει την πρόβλεψη για δημιουργία της πλατφόρμας προτού εκδώσει την απόφαση αυτή.
Read More »
Μ. Κάτσης: Να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του Συνήγορου του Πολίτη Μ. Κάτσης: Να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του Συνήγορου του Πολίτη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

NRG: Βελτιώστε τη ζωή σας με προνομιακές παροχές, prime!

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
NRG: Βελτιώστε τη ζωή σας με προνομιακές παροχές, prime!


 Βελτιώστε τη ζωή σας με προνομιακές παροχές, prime!
Xωρίς δέσμευση και ρήτρα αναπροσαρμογής, με ΔΩΡΕΑΝ προνομιακές παροχές!
Επιλέξτε το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας σπίτι & απολαύστε προνόμια γεμάτα nrg!
Επισκεφθείτε μας ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο πρώτο κατάστημα ενέργειας στην Ηγουμενίτσα.
Σουλίου 1 Πλατεία Δημαρχείου.
George Verbis Επίσημος Συνεργάτης - Σύμβουλος ενέργειας.
6974613977
6993236888
2665 100324
gverbis.nrgprovider@gmail.com
«nrg, ενέργεια με τη σιγουριά της Motor Oil»
Με τόσα προνόμια η λογική λέει nrg!
Read More »
NRG: Βελτιώστε τη ζωή σας με προνομιακές παροχές, prime! NRG: Βελτιώστε τη ζωή σας με προνομιακές παροχές, prime! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Στις 19 Ιουλίου το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στη Πέστανη

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022

Στις 19 Ιουλίου το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στη Πέστανη Read More »
Στις 19 Ιουλίου το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στη Πέστανη Στις 19 Ιουλίου το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στη Πέστανη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Πρόσληψη 2 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την αντιπυρική περίοδο στον Δήμο Σουλίου

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Πρόσληψη 2 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την αντιπυρική περίοδο στον Δήμο Σουλίου


Την πρόσληψη με επιλογή 2 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου (διάρκειας 4 μηνών) για την αντιμετώπιση εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών κάλυψης δράσεων πυροπροστασίας ανακοίνωσε ο Δήμος Σουλίου.

Οι θέσεις:ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων (τσάπα) – 1 θέση
ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων (Καταστροφέας) – 1 θέση

Οι ενδιαφερόμενοι, καλούνται να συμπληρώσουν την συνημμένη αίτηση και να την υποβάλλουν συνημμένα με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, μέχρι και Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 ημέρα και ώρα 14:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Παραμυθιάς, στο Γραφείο Πρωτοκόλλου (1ος όροφος). Πληροφορίες: τηλ. 2666360132 Παπαευαγγέλου Ευάγγελος.
Read More »
Πρόσληψη 2 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την αντιπυρική περίοδο στον Δήμο Σουλίου Πρόσληψη 2 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την αντιπυρική περίοδο στον Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Πρόσληψη 5 ατόμων για πυροπροστασία από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Πρόσληψη 5 ατόμων για πυροπροστασία από το Δήμο Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρόκειται να προσλάβει πέντε (5) άτομα με σύμβαση τρίμηνης χρονικής διάρκειας πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών της πυροπροστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλλουν μέσω της πλατφόρμας https://eservices.igoumenitsa.gr/ από την 22-06-2022 έως και την 01-07-2022, την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Όλες τις πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στη σχετική ανακοίνωση. Διαβάστε ΕΔΩ.
Read More »
Πρόσληψη 5 ατόμων για πυροπροστασία από το Δήμο Ηγουμενίτσας Πρόσληψη 5 ατόμων για πυροπροστασία από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς


Από τις 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59, όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν στο ΕΠΑ.Λ, θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2022-2023.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές , ή μέσω της διαδικτυακής πύλης συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Στο ΕΠΑ.Λ Παραμυθιάς για το σχολικό έτος 2022- 2023 θα λειτουργήσουν οι παρακάτω τομείς (Β΄ τάξη) και ειδικότητες (Γ΄ τάξη) :
** Στη Γ΄ τάξη μπορούν να εγγραφούν και οι κάτοχοι πτυχίου ειδικότητας σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου του αντίστοιχου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας ( φοίτηση μόνο ένα έτος ).

** Στην Β ΄τάξη ( τομέας ) μπορούν να εγγραφούν και οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ( ΓΕΛ, ΕΠΑ.Λ ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ ), για την απόκτηση μόνο πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα τομέα ( Β΄ τάξη ) και ειδικότητας ( Γ΄ τάξη ).

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2666023780
Read More »
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου


Ενα μέρος άγνωστο σε πολλούς, γνωστό σε λίγους και εκλεκτούς, είναι η Πέρδικα Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της βορειοδυτικής Ελλάδος. Ενας τόπος αναψυχής που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ηρεμία, την ξεκούραση, αλλά και τη διασκέδαση σε αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου και σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές.

Βρίσκεται στην Ηπειρο στο νομό Θεσπρωτίας και ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Εχει περίπου 3.500 κατοίκους και απέχει 30 χλμ. από την Ηγουμενίτσα και είναι ανάμεσα από την Πάργα Πρέβεζας (16 χλμ.) και τα Σύβοτα (12 χλμ.), μέρη που προσφέρονται για τους λάτρεις της έντονης διασκέδασης, και απέναντι από τους Παξούς και την Κέρκυρα. Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και στους πρόποδες βρίσκονται οι μαγευτικές παραλίες της που επανειλημμένα έχουν βραβευτεί με το χρυσό αστερία του ΕΟΤ.
H Πέρδικα περιλαμβάνει δύο οικισμούς (τον ομώνυμο και τον Αρίλλα). Κατά κύριο λόγο, το κλίμα της είναι ξηρό και την καλοκαιρινή περίοδο επικρατεί στο χωριό ένα δροσερό αεράκι.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε τα πάντα από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, παντοπωλεία, μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνο, internet cafe, περίπτερο, ανθοπωλεία, κομμωτήρια,φαρμακείο, ιατρείο κλπ. (συνολικά 47 μαγαζιά). Υπάρχουν, επίσης, η αίθουσα κινηματογράφου και το ανοιχτό αμφιθέατρο που φιλοξενούν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Στις αρχές του Αυγούστου διοργανώνεται στην Πέρδικα η γιορτή λαδιού.Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκθέτουν τα προϊόντα τους με σκοπό την προβολή της αγνότητας και της ποιότητας τους, αλλά και την εμπορική προώθηση τους. Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν και μελισσοκόμοι, τυροκόμοι και ο τοπικός Γυναικείος Σύλλογος δημιουργώντας μια πανδεσία αρωμάτων και γεύσεων.
Η ξεχωριστή ομορφιά του χωριού με τα ποικίλα τοπία του (ρέματα, δάση, κάμπους, λόφους, ποτάμια, βουνά, εθνικό πάρκο και πεντακάθαρες ακρογιαλιές) και η μοναδική ιστορία του δεν θα μπορούσαν να αφήσουν κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο. Παρόλο που πρόκειται για χωριό, η πλήξη δεν θα δημιουργηθεί σε κανέναν επισκέπτη καθώς εκτός από ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον για καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν ποικίλα μεγευτικά αξιοθέατα τα οποία θα ικανοποιήσουν κάθε ταξιδιωτική διάθεση.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Οδικώς: Μπορείτε να φτάσετε στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, ερχόμενοι από Αθήνα στον δρόμο Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα, στρίβοντας αριστερά στο χωριό Καρτέρι. Από το Καρτέρι η Πέρδικα απέχει 12 χιλιόμετρα.
Από Ηγουμενίτσα ο συντομότερος δρόμος είναι πάλι από Καρτέρι στον δρόμο Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα και απέχει 35 χιλιόμετρα.
Από τα Ιωάννινα αφού πάρετε την Εγνατία οδό προς Ηγουμενίτσα στρίβετε προς Μαζαρακιά, Καρτέρι. Επίσης, υπάρχει οδική πρόσβαση για την Πέρδικα παραλιακά, από Πάργα (15 χιλιόμετρα) και από Σύβοτα (12 χιλιόμετρα).
Η απόσταση Αθήνα – Ηγουμενίτσα είναι 473 χιλιόμετρα και Θεσσαλονίκη – Ηγουμενίτσα 380 χιλιόμετρα.
Πλησιέστερα αεροδρόμια: Πρέβεζας (Ακτιο) 70 χιλιόμετρα, Κέρκυρα και Ιωάννινα.
Πλησιέστερο Λιμάνι: Ηγουμενίτσα (35 χιλιόμετρα). Δρομολόγια για Πάτρα, Αγκόνα (Ιταλία), Μπάρι (Ιταλία), Βενετία (Ιταλία).

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ξωκλήσι από πέτρα μέσα σε έναν ελαιώνα που χρονολογείται από το 1811. Από τότε μέχρι σήμερα θεωρείται σημείο αναφοράς στη θρησκευτική ζωή του τόπου. Βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την παραλία Καραβοστάσι.
Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι το εκκλησάκι είναι θαυματουργό, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα του Αγίου έφευγε από την εκκλησία και ξημέρωνε σε μια γέρικη ελιά κοντά στο δρόμο. Σήμερα το πέρασμα μέσα από την κουφάλα της ελιάς που βρίσκεται στην αυλή του μοναστηριού θεωρείται ευλογία γι’ αυτό και πλήθος κόσμου συρρέει στο μοναστήρι την ημέρα της γιορτής του Αγίου στις 2 Μαΐου η οποία συνοδεύεται από το παραδοσιακό πανηγύρι με άφθονο κρασί, μουσική, χορό και μικροπωλητές. Πρόκειται για ένα ξωκλήσι που το μόνο σίγουρο είναι ότι προκαλεί το δέος και τον θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη.
Επιπλέον, η Παναγία Κάμπου είναι ένα ακόμα σημαντικό ξωκλήσι για τους ντόπιους της περιοχής που είναι και αυτό ιδιαίτερης ομορφιάς.
• ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ
Ενα από τα ωραιότερα μέρη της Πέρδικας, είναι η περιοχή με το Πάρκο Αναψυχής και το καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών, που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου και αρχίζει από το μοναστήρι του Αη Θανάση. Περιλαμβάνει δασώδη έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων και σημαντικό τμήμα του ποταμού Παραμυθιώτη.
Περπατώντας ο επισκέπτης μέσα στα κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια του πάρκου που διαθέτει πολλά γεφυράκια τα οποία περνούν πάνω από το ποταμό Παραμυθιώτη, απολαμβάνει την άγρια και ήμερη ομορφιά της. Το πάρκο έχει τέσσερα φράγματα για την εκτροφή ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών και πτηνών και υπάρχουν πολλά άγρια ζώα. Φιλοξενούνται ελάφια, αγριογούρουνα, κουνέλια, διάφορα είδη πάπιας, φασιανοί, πέρδικες, παγώνια, χελώνες, χέλια, πέστροφες, καβούρια, αλόγα, πόνι, λάμα, κρι-κρι, στρουθοκάμηλοι, λαγοί, και άλλα.
Το κύριο μονοπάτι είναι πολύ βατό και μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου χωρίς ιδιαίτερες ανηφόρες. Παρ’ολα αυτά υπάρχουν και άλλα, δυσκολότερα μονοπάτια για όσους θελήσουν να ανεβούν την πλαγιά όπου υπάρχει μια ανηφόρα με 650 σκαλοπάτια από κορμούς δέντρων από την οποία θα φτάσουν μέχρι τα παρατηρητήρια. Σε όλο το μήκος της διαδρομής θα βρείτε πινακίδες με χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και παγκάκια – κιόσκια για την ξεκούρασή σας. Το πέτρινο γεφύρι στο οποίο καταλήγει το κύριο μονοπάτι είναι 1000 ετών και ύψους 30 μέτρων.
• ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Δυμόκαστρο, η αρχαία πόλη Ελίνα, ήταν αποικία των Κορινθίων και βρίσκεται δυτικά της Πέρδικας. Η προέλευση του ονόματος προέκυψε από την ύπαρξη δύο κάστρων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους (Δίδυμο κάστρο). Ο αρχαίος αυτός παράλιος οχυρωμένος οικισμός είναι χτισμένος στην κορυφή του λόφου, νότια από το σημερινό Καραβοστάσι και ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. Νεότερα τοπωνύμια με τα οποία είναι γνωστός ο αρχαίος αυτός οικισμός είναι οι λέξεις Ερημόκαστρο , Ελινόκαστρο ή Ελιμόκαστρο, Δυμόκαστρο.
Η πιθανή ταύτιση των ερειπίων με την αρχαία Ελίνα, έδρα του φύλου των Ελινών Θεσπρωτών, που κατοικούσαν στη σημερινή περιοχή Μαργαριτίου – Πλαταριάς – Πέρδικας, έγινε από τους μελετητές Nicholas Hammond και Σωτήρη Δάκαρη.
Ο οικισμός καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ., όμως γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο και συνέχισε να κατοικείται μέχρι τον 1ο αι. μ.Χ. καθώς λόγω της θέσης του μπορούσε να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς του Ιονίου.
Η οχυρωμένη πόλη έχει έκταση 220 στρέμματα και περίμετρο τείχους 3.400 μ. Αποτελείται από τρία συνεχόμενα τμήματα που αναπτύσσονται κλιμακωτά κατά μήκος του λόφου και ορίζονται από επάλληλους οχυρωματικούς περιβόλους. Ο οικισμός οργανώνεται με άξονα τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους και όχι βάσει αυστηρού πολεοδομικού σχεδιασμού. Η χωροθέτηση των οικοδομημάτων δεν ακολουθεί ενιαίο σύστημα προσανατολισμού, ενώ τα κτίρια, στην πλειονότητά τους ιδιωτικές οικίες, παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την κάτοψη, το μέγεθος, αλλά και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Στο Δυμόκαστρο δεν έχει εντοπισθεί οριοθετημένος χώρος Αγοράς. Τα μοναδικά κτίρια που μπορούν να χαρακτηρισθούν δημόσια είναι η στοά, που εξυπηρετούσε τις εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και ένα οικοδόμημα λατρευτικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χώρου αποτελούν οι τρεις λαξευμένες στο βράχο, κυκλικές δεξαμενές για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού. Την εικόνα της κατοίκησης συμπληρώνει ο ταφικός τύμβος, τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου του οικισμού, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, εκτός των τειχών.
• ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, απέναντι από το Κοινοτικό Κατάστημα και το Πνευματικό Κέντρο. Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 ύστερα από ένα χρόνο προσπάθειας συγκέντρωσης του λαογραφικού υλικού της περιοχής. Σκοπός του μουσείου είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής κληρονομιάς του χωριού στο κοινό προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τον τουρισμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα εκθέματα είναι δωρεές των κατοίκων. Οι κατηγορίες που έχουν χωριστεί τα αντικείμενα είναι : α) γεωργικά εργαλεία, β) εργαλεία ξυλοκόπου, μαραγκού, γ) εργαλεία ύφανσης, δ) αντικείμενα κτηνοτροφίας, ε) παραδοσιακές ενδυμασίες, στ) αντικείμενα παραδοσιακού νοικοκυριού, ζ) παλιά πολεμικά όπλα και λάφυρα πολέμου, η) παλιά νομίσματα.
• ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Διανύοντας 50 μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού, θα οδηγηθείτε σε μία μικρότερη πλατεία που είναι το παρατηρητήριο. Η θέα είναι απολαυστική, καθώς θα μπορέσετε να δείτε την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Σύβοτα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα πιο ωραία σημεία για να γευτείτε το ηλιοβασίλεμα και να αντικρίσετε το βράδυ τα φώτα που φαίνονται από την Κέρκυρα και τα Σύβοτα που θα προσφέρουν στο τοπίο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
Πολλές, ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ακτές διαθέτει η Πέρδικα Θεσπρωτίας. Παραλίες πεντακάθαρες, νερά κρυσταλλένια, γκρίζα άμμος και μεγάλα βότσαλα με φόντο το πράσινο συνθέτουν μία εικόνα μοναδική για το μπάνιο σας. Ορισμένες μόνο από αυτές είναι:
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Πρόκειται για μία από τις γραφικότερες παραλίες της Πέρδικας με το καταπράσινο, αλλά ακατοίκητο νησάκι της που μπορεί να φτάσει κανείς κολυμπώντας. Το όνομα της παραλίας πάρθηκε από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία παλαιότερα λειτουργούσε και τώρα πια έχει μεταφερθεί δίπλα στην παραλία. Η παραλία φαντάζει σαν ένα εξωτικό μέρος, καθώς διαθέτει λευκή άμμο την οποία διαδέχεται το ψιλό χαλίκι και είναι περικυκλωμένη από ελαιόδεντρα. Δεν έχει πολύ βαθιά νερά.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΡΙΛΛΑ (ΣΚΑΛΩΜΑ)
Σε απόσταση 5 χλμ. από την Πέρδικα βρίσκεται η παραλία Αρίλλας. Ιδιαίτερα μεγάλη σε μήκος παραλία με μικρό λιμανάκι που συνδέει την επικοινωνία με τα απέναντι νησιά Κέρκυρα – Παξούς. Ιδανική για πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, καθώς τα νερά της είναι ρηχά και το βάθος της δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Ευδιάκριτη είναι η ψιλή σκούρα άμμος χωρίς πέτρες.
Η πρόσβαση στον Αρίλλα είναι εύκολη μέσω του οδικού δικτύου τόσο από την Πέρδικα όσο και από τα Σύβοτα και την Πάργα. Στα Σύβοτα μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι και να γυρίσετε όλες τις παραλίες, ενώ με μονοήμερες εκδρομές τόσο από τα Σύβοτα όσο και από την Πάργα μπορείτε να επισκεφθείτε τους Παξούς – Αντίπαξους.Τέλος, αξίζει να μείνετε μέχρι αργά στην παραλία και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ
Μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδος και η πιο διάσημη παραλία της Πέρδικας είναι το Καραβοστάσι. Απέχει 5 χλμ. από την Πέρδικα. Πρόκειται για μία μαγευτική παραλία, μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα βαθιά νερά, με ψιλή άμμο και πολύχρωμα βότσαλα. Στην παραλία εκβάλλει ένα μικρό ποταμάκι και στο βουνό δίπλα από την παραλία βρίσκεται η αρχαία πόλη Ελίνα. Η ομορφιά αυτής της παραλίας έχει αποτελέσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για διαφημιστικά σποτ του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδος, αλλά και σε άλλες διαφημίσεις (η διαφήμιση του Nescafe με τα άλογα στην παραλία).
Στην παραλία μπορείτε να παίξετε ποικίλα παιχνίδια όπως beachsoccer, beachvoley, ρακέτες.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΓΑ ΝΤΡΑΦΙ
Δίπλα από την παραλία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται η παραλία Μέγα Ντράφτι. Μία παραλία ντυμένη στα λευκά και περικυκλωμένη από βράχους. Εχει σχετικά βαθιά νερά.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΑΠΑ ΜΑΛΙ
Η νοτιότερη παραλία της Πέρδικας που προσφέρεται για ηρεμία και όχι πολυκοσμία. Βρίσκεται πίσω από το Δυμόκαστρο (όπως το βλέπουμε από το Καραβοστάσι). Χαρακτηριστικά της είναι η ψιλή άμμος και τα ρηχά νερά. Βέβαια, ο δρόμος δεν είναι και ο καλύτερος, καθώς είναι χωματόδρομος.
Read More »
Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Η εντυπωσιακή παραλία Πισίνα στα Σύβοτα

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022
 
  Φωτογραφίες-Γιώργος Μαλαμίδης 
 
Η παραλία Πισίνα είναι από τις πιο γνωστές παραλίες στα Σύβοτα. 
Βρίσκεται στο νησί του Αγίου Νικολάου και κανείς μπορεί να την επισκευτέι μόνο με βάρκα. 
Τα νερά της είναι διάφανα, τιρκουάζ και νιώθει κανείς ότι βρίσκεται σε μια «πισίνα της φύσης». 
Διαθέτει άμμο και βότσαλα και έντονη πράσινη βλάστηση. Μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος είναι όμως πανέμορφη και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.


Read More »
Η εντυπωσιακή παραλία Πισίνα στα Σύβοτα Η εντυπωσιακή παραλία Πισίνα στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

Σελίδες