Δήμαρχε που δίδασκες ... (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019
Δήμαρχε που δίδασκες ... (+ΒΙΝΤΕΟ)Δείτε τι δήλωνε ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, στην κάμερα του Ήπειρος tv1, τον Μάιο του 2017, για τη επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Φιλιατών.


Δύο χρόνια μετά, (και αμέσως μετά την επανεκλογή του) αποφάσισε να πετάξει χιλιάδες βιβλία σε παράνομη χωματερή, χωρίς ποτέ να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη.


Τα βιβλία, ήταν δωρεά πριν από 12 περίπου χρόνια, από την «Ελευθεροτυπία» προς το Δήμο Φιλιατών και παρέμεναν στοιβαγμένα σε αποθήκη του Δήμου .


Να υπενθυμίσουμε πως τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Φιλιατών πραγματοποιήθηκαν το 1976, από τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος και έκοψε την κορδέλα στο Δημαρχείο Φιλιατών, παρουσία πολλών επισήμων, του Δημάρχου Φιλιατών Σπυρίδωνα Φραγκίσκου (είναι έργο δικό του η βιβλιοθήκη), του Ιερέα Ιωάννη Παπαγεωργίου και πλήθος κόσμου. 
Μεταξύ των επισήμων που ήρθαν αποκλειστικά από την Αθήνα, απεσταλμένοι της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», μαζί με πολλούς τόμους βιβλίων ήταν ο καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος, ο μεγάλος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης όπου και ήξεραν με γλαφυρότητα τη σημασία και την προσφορά της βιβλιοθήκης ειδικότερα σ' αυτόν τον απομακρυσμένο ακριτικό χώρο, στις παρυφές των συνόρων με την Αλβανία.  
(Από το Λεύκωμα του Βύρωνα Μέμμου, "Το Φιλιάτι, από το χθες στο σήμερα")

 Από την εφημερίδα τα ¨ΝΕΑ των Φιλιατών¨
Read More »
Δήμαρχε που δίδασκες ... (+ΒΙΝΤΕΟ) Δήμαρχε που δίδασκες ... (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019 Rating: 5

Κριτική παρουσίαση του έργου του κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΠΠΑ «ΑΣΠΑΣΙΑ» - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, Τ. Βουλευτής

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019
Κριτική παρουσίαση του έργου του κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΠΠΑ «ΑΣΠΑΣΙΑ» - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, Τ. Βουλευτής 
Ο εκλεκτός συμπατριώτης μας, από το Καστρί - Ηγουμενίτσας κ. Αριστοτέλης Β. Παππάς, με τα σπάνια λογοτεχνικά του έργα έχει καταξιωθεί στον χώρο του πνευματικού κόσμου και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της ΕΝΩΣΗΣ μας, των Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αυτές τις ημέρες ο αγαπημένος μας ΤΕΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ μας ξάφνιασε ευχάριστα με ένα καινούριο πνευματικό του έργο, την « ΑΣΠΑΣΙΑ ».

Μυθιστόρημα χαρακτηρίζει το έργο του ο Συγγραφέας και έτσι το εμφανίζει αναγράφει στο εξώφυλλο, αλλά στην τελευταία σελίδα γράφει: « θα περιορισθώ σε ό,τι έχω γράψει και που το χαρακτηρίζω σα Νουβέλα »

Σαφέστατα διαφαίνεται ότι ο συγγραφέας για « Μυθιστόρημα » ξεκίνησε την ΑΣΠΑΣΙΑ, αλλά και λόγω της πολύμηνης ασθενείας του, ΝΟΥΒΕΛΑ του βγήκε!

Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια στην οδό Φιλελλήνων (Αθηνών) λειτουργούσαν τα Γραφεία (μας) της ΕΡΕΝ στα οποία κατά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσίαζε τις «Ιδεολογικές και Πολιτισμικές Αναλύσεις» ο Ακαδημαϊκός και αργότερα και Πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, που οι προγονοί του κατήγουντο από το Πλαίσιο - Φιλιατών.

Από « σημειώσεις » εκείνου του καιρού αντιγράφω τις απόψεις του σοφού μας δασκάλου Κ. ΤΣΑΤΣΟΥ για την « ΝΟΥΒΕΛΑ ».

Έλεγε: « Νουβέλα είναι αφηγηματικό είδος της λογοτεχνίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την συντομία στην έκταση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ του συντομότερου Διηγήματος και του εκτενέστερου Μυθιστορήματος και παράλληλα (χαρακτηρίζεται) από τον ρεαλισμό του ύφους και την ύπαρξη συγκεκριμένης μορφής». Ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της Νουβέλας είναι ότι το βάρος πέφτει στην ηθογράφηση και την ψυχογράφηση των χαρακτήρων και όχι τόσο στην πλοκή και στα επεισόδια που αφηγείται.»

...Από εκείνα τα, μακρινά, χρόνια μέχρι και σήμερα συνεχίζω να ασπάζομαι αυτές τις απόψεις και επομένως βλέπω από την σκοπιά μου την ΑΣΠΑΣΙΑ του αγαπημένου φίλου ΤΕΛΗ ΠΑΠΠΑ ως Νουβέλα.

Με πλουσιότατη ιστορική γνώση ο πολυγραφότατος Συγγραφέας παίρνει τους βασικούς ήρωες του από την Ναυπλιωτική « αρβανιτιά ». Είναι ένα μικρό αγόρι, ο Στέφανος, και ένα μικρότερο κορίτσι, η Ασπασία. Ο Στέφανος είναι ορφανός καθόσον, οι γονείς του όταν έφθασαν στο Ναύπλιο από την υπόδουλη Σιάτιστα, πέθαναν από μια λοιμώδη νόσο. Δεν άντεξαν μια νέα προσφυγιά, αφού πριν λίγα χρόνια έφυγαν από το Σούλι μετά τον « χαλασμό », το 1803, και έφθασαν κατατρεγμένοι στην Σιάτιστα. Ο Στέφανος επιβιώνει με θελήματα σε Ναυπλιώτικο μαγαζάκι και εξασφαλίζει λίγο ψωμί, λίγες ελιές και μια γωνιά του μαγαζιού για ύπνο. Το κορίτσι η Ασπασία, έχασε τους γονείς στην μεγάλη καταστροφή τω Ψαρών και σώθηκε από τύχη σε μια βάρκα, που την έφεραν στο Ναύπλιο. Περιφέρεται πεινασμένη, άστεγη και απελπισμένη.

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Παππάς ηθογραφεί και ψυχογραφεί τους χαρακτήρες των ηρώων του και ζωντανεύει στις μνήμες όλων μας τις ταλαιπωρίες και τα βάσανα του Ελληνισμού μέσα στην τρισχιλιόχρονη ιστορία μας.

Γυμνοί, ανυπόδητοι, πεινασμένοι και άστεγοι πορεύονται οι πρωταγωνιστές της « ΑΣΠΑΣΙΑ », για να επιβιώσουν και αφού εγκαταλείπουν το Ναύπλιο, φθάνουν στην Αθήνα, που έχει γίνει η νέα Πρωτεύουσα της Ελλάδος και είχε εγκατασταθεί η Κυβέρνηση, με ό,τι αυτό επέφερε, δηλαδή την συγκέντρωση όλων όσων αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Και η συγκέντρωση του πληθυσμού στην Αθήνα ήταν τόση, που οι 12.000 κάτοικοι, που ζούσαν όταν έγινε πρωτεύουσα έγιναν σήμερα 4-5 εκατομμύρια!

Στην Αθήνα ο Συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία των Ηρώων του για επιβίωση και προκοπή. Γρήγορα τους βλέπει επιτυχημένους επιχειρηματίες στην εστίαση και ευτυχισμένους οικογενειάρχες. Το πρώτο τους αγόρι φθάνει στην αποικία της Αρχαίας Φώκαιας, την Μασσαλία της Γαλλίας για να πλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα της επιχείρησης των γονιών, που σε λίγο θα αναλάβει, την διεύθυνση και θα κάνει το εστιατόριο « ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ » το σπουδαιότερο κέντρο εστίασης της Αθήνας.

Από το Μασσαλιώτικο « ΦΩΚΙΣ » δεν παίρνει μόνο επαγγελματικές γνώσεις αλλά και ... την λογίστρια αυτού, με την οποία δημιουργεί την προσωπική του οικογένεια. Το άλλο αγόρι των πρωταγωνιστών ανεβαίνει ένα - ένα τα σκαλοπάτια και φθάνει μέχρι την έδρα του Πανεπιστημιακού Καθηγητή. Το κορίτσι του Στέφανου και της Ασπασίας μετά από σπουδές, κυρίως ξένες γλώσσες, γίνεται σύζυγος διακεκριμένου γιατρού της Αθήνα.

Η όλη πλοκή του έργου είναι τόσο καλά σχεδιασμένη, που τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αλληλουχία να « δένει » απόλυτα.

Δίπλα στους πρωταγωνιστές παρελαύνει πλήθος από ... δεύτερο αγωνιστές με διάφορες ιδιότητες, όπως απαιτούνται από τις ανάγκες του πονήματος. Όλους αυτούς ο συγγραφέας ηθογραφεί και ψυχογραφεί με ακρίβεια ακτινολογικής ικανότητος. Μάλιστα νομίζει κανείς ότι όλους αυτούς τους γνωρίζει και συναναστρέφεται επί πολλά χρόνια.

... Αλλά και για τους χώρους των διαφόρων δράσεων των Ηρώων του έργου του ο κ. ΤΕΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ αποδεικνύει τις άπειρες γνώσεις του. Μιλάει για την Αθήνα σαν « Γκάγκαρος » γνωρίζοντας ακόμη και τα Αθηναϊκά « παρατσούκλια », όπως για παράδειγμα τον Υμηττό, που τον ονομάζει « Τρελλό », όπως οι γνήσιοι Αθηναίοι.

Κρίνω σκόπιμο να αρκεσθώ στα αναφερθέντα και να αφήσω στο αναγνωστικό κοινό, που προτρέπω να προμηθευτεί αυτό το σπουδαίο λογοτεχνικό έργο και να απολαύσει μια γνήσια Νουβέλα ενός διακεκριμένου ανθρώπου του πνεύματος, του κ. Αριστοτέλη Παππά.

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Read More »
Κριτική παρουσίαση του έργου του κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΠΠΑ «ΑΣΠΑΣΙΑ» - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, Τ. Βουλευτής Κριτική παρουσίαση του έργου του κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΠΠΑ «ΑΣΠΑΣΙΑ» - Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, Τ. Βουλευτής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019 Rating: 5

Κριτική σε Μητρόπολη, Μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο - Του Γρ. Μάρκου

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019
Κριτική σε Μητρόπολη, Μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο - Του Γρ. ΜάρκουΔιαβάζοντας ένα άρθρο σε εφημερίδα της Θεσπρωτιας για τον Μητροπολίτη Παραμυθίας, ενημερώθηκα για το μεγάλο έργο που εχει προσφέρει.

Εγω που είμαι Παραμυθιώτης απο το 1960, δεν εχω δει τιποτα. Το δημοσίευμα στην εφημερίδα δεν εχει υπογραφή και ζητούμε να μας αποκαλύψει το έργο του αλλιώς ο σύντακτης χαρακτηρίζεται ως ψεύτης.

Εγώ ξέρω καλά οτι δεν εχει προσφερει έργο αλλα έκανε ζηιά στην πόλη μεσώ κατάληψης σε κτήρια της πόλης με αποτελεσμα να ερημώνει ο τόπος απο τις αντίθετες ιδεες το, προς την αξιοποίηση του.

Οποιος εχει αμφιβολίες να πάει στο Αγιο Δονάτο να δει τα χάλια του ναού. Πρόκειται για πρώτο καθεδρικό ναό σε εξαιρετικό μέρος και μόνο απο αυτην την εικόνα που θα αντικρίσουν θα καταλάβουν τα έργα αυτών που υποτίθεται πως έκαναν έργο

Αυτών τα έργα ειναι, «αλλοι τοις εν παλάμοις βοηθήσατε» σε αυτό πιστεύουν για θρησκεία και πατρίδα και τώρα και ανέκαθεν. Και ας μας αποκαλύψουν τα έργα που έκαναν και ανακοίνωσαν και δεν τα είδαμε.

Επι προσθέτως είδα στον τύπο οτι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλεί τον Παραμυθίας 89 ετών στην σύνοδο. Δεν ξέρω τι θα μπορέσουν να προσφέρουν ολοι οσοι Μητροπολήτες ειναι πάνω απο 7ο ετών. Να κάνουν ενα γηροκομείο στην Αθήνα να τους μαζέψουν όλους.

Ότι ήταν να δώσουν το έδωσαν τόσα χρόνια.Τώρα χρειάζονται ξεκούραση, λεφτά έχουν όλοι και καμιά επιβάρυνση στην χώρα.

Αυτο το μόνο αν πράξει ο Ιερώνυμος θα έχει προσφέρει μέγιστη υπηρεσία στον κλήρο και στο θρήσκευμα και θα τον εξυμνουμε ολος ο λαός
Read More »
Κριτική σε Μητρόπολη, Μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο - Του Γρ. Μάρκου Κριτική σε Μητρόπολη, Μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο - Του Γρ. Μάρκου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019 Rating: 5

Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019
Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα
 
 

Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα και ο τέταρτος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Διενεργούνται προανακρίσεις από την οικεία Λιμενική Αρχή.
Read More »
Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2019 Rating: 5

Σελίδες