Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά από το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά από το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας Read More »
Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά από το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά από το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

 Χριστουγεννιάτικες ευχές από την ΔΕΥΑ ΗγουμενίτσαςRead More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από την ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Χριστουγεννιάτικες ευχές από την ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Νέο βραβείο για τον Θεσπρωτό φωτογράφο Αντώνη Παπαλάμπρου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Νέο βραβείο για τον Θεσπρωτό φωτογράφο Αντώνη Παπαλάμπρου
Ο Θεσπρωτός φωτογράφος Αντώνης Παπαλάμπρου, για άλλη μια φορά διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, αυτή τη φορά στο Second Half PWS 2020.

Είναι η πολλοστή φορά που ο συμπολίτης μας φωτογράφος, αναγνωρίζεται μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας.
Ο ίδιος με ανάρτησή του στο facebook, δήλωσε για τη νέα του διάκριση:
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για τις 7 διακρίσεις ( μία στην πρώτη θέση , μία στην 2η θέση ,τρεις στην 3η θέση και δύο φωτογραφίες Merit Award), στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας Second Half PWS 2020
Είναι τιμή που καταξιωμένοι συνάδελφοι φωτογράφοι από Ελλάδα και εξωτερικό επέλεξαν και βράβευσαν φωτογραφίες μου .
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέβαλλαν ώστε να βγει αυτό το αποτέλεσμα.
Read More »
Νέο βραβείο για τον Θεσπρωτό φωτογράφο Αντώνη Παπαλάμπρου Νέο βραβείο για τον Θεσπρωτό φωτογράφο Αντώνη Παπαλάμπρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Μόλις πέντε κρούσματα στην Ήπειρο

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Μόλις πέντε κρούσματα στην ΉπειροΣτις περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα περιλαμβάνεται η Ήπειρος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Μόλις πέντε κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στις περιφερειακές ενότητες που είναι ένας από τους μικρότερους αριθμούς στη χώρα.

Δύο κρούσματα, επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Νομό Ιωαννίνων, δύο στην Άρτα και ένα στην Πρέβεζα.

Μηδενικό το αποτέλεσμα για μία ακόμη ημέρα για το Νομό Θεσπρωτίας.

Για το Νομό Ιωαννίνων ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στο 1,57, για την Άρτα στο ένα και για την Πρέβεζα στο 0,14.

Πρόκειται για τους χαμηλότερους συντελεστές που καταγράφονται μεταξύ όλων των περιοχών της χώρας.
Read More »
Μόλις πέντε κρούσματα στην Ήπειρο Μόλις πέντε κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής χθες, 17 Δεκεμβρίου 2020, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ εγγράφεται στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO! Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα! Ας σημειωθεί ότι στη Σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχουν κι εκπροσωπούνται 180 χώρες! 

Μια τεράστια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι που αντανακλά και στηρίζεται στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι! Μια μεγάλη ενθάρρυνση για την Κοινότητα Πολυφωνίας, για όλους όσους πασχίζουν για το σήμερα και το αύριο του πολυφωνικού τραγουδιού. 

Να σημειωθεί ότι στην απόφασή του το αρμόδιο όργανο της Σύμβασης συγχαίρει την Ελλάδα για την υποβολή μιας υποδειγματικής υποψηφιότητας, με ένα πρόγραμμα διαφύλαξης που ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία των πρωτεργατών της μη κερδοσκοπικής «Άπειρος» και είναι βαθιά συνδεδεμένο με την κοινότητά του ενώ ανταποκρίνεται με υποδειγματικό τρόπο στους κινδύνους που απειλούν το πολυφωνικό τραγούδι. Επαινεί, επίσης, για την ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και δημιουργική προσέγγιση που συνέβαλε στην προσαρμογή του πολυφωνικού τραγουδιού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κοινωνικό πλαίσιο, με τη μετακίνηση από την ύπαιθρο στα αστικά περιβάλλοντα και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων. 

Η πρόταση είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2019. Η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενη, ενδεικτικά, από 100 επιστολές συναίνεσης, παλιών και νέων συνταξιδιωτών του. Πολύτιμη στάθηκε η συμβολή και πέμπονται εγκάρδιες ευχαριστίες στα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, Γιάννη Δρίνη και Ιωάννα Τζαβάρα που φρόντισαν για την προετοιμασία και την αρτιότητα του φακέλου της πρότασης, σε συνεργασία με τους κυραντζήδες του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά. 

Το Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του το 1998 από ένα παραμεθόριο χωριό, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, εκεί όπου είναι η έδρα της διοργανώτριάς του, αστικής μη κερδοσκοπικής "Άπειρος". Και από τότε, σταδιακά, εξαπλώθηκε σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία. Ανέδειξε συστηματικά τα κοινά στοιχεία του πολυφωνικού τραγουδιού δώθε κι απέκει από το σύνορο και τη συνάντηση με τις πολυφωνίες των γειτονικών λαών. Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε σε μια νέα "άνοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, σε σειρά αστικών κέντρων με επίκεντρο την Αθήνα, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας. 

Το Πολυφωνικό Καραβάνι νιώθει τιμή κι ευγνωμοσύνη για όλους τους συνταξιδιώτες του, όλα αυτά τα χρόνια, για τους ύστατους βιωματικούς ερμηνευτές, τους ακρίτες της πολυφωνίας, για τους ομίλους, τα σχήματα, τις αυτοσχέδιες πολυφωνικές παρέες, για όσους στήριξαν πολύπλευρα τη δράση του - πρόσωπα και φορείς, για όσους κρατάνε το πολυφωνικό τραγούδι ζωντανό και στις πόλεις, μεταλαμπαδεύοντας το ρίγος, το σφρίγος, το πρέπος του στους σημερινούς ιχνηλάτες του, τους αυριανούς σκυταλοδρόμους. 

Η μέρα αυτή είναι μέρα χαράς, δικαίωσης και ενθάρρυνσης για όλη την κοινότητα του πολυφωνικού τραγουδιού. Η παγκόσμια αναγνώριση του Πoλυφωνικού Καραβανιού, με την εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές, είναι ένα κορυφαίο βήμα προβολής για το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, ένας κορυφαίος σταθμός στο μεγάλο ταξίδι των φωνών, μια εξαιρετική αφετηρία για τις μελλοντικές διαδρομές του! Γιατί το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει, κάθε φορά πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο!
Read More »
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

916 νέα κρούσματα - 96 νέοι θάνατοι και 527 διασωληνωμένοι

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
916 νέα κρούσματα - 96 νέοι θάνατοι και 527 διασωληνωμένοιΑναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου:

Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
916 νέα κρούσματα - 96 νέοι θάνατοι και 527 διασωληνωμένοι 916 νέα κρούσματα - 96 νέοι θάνατοι και 527 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το δήμο Σουλίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

 Χριστουγεννιάτικες ευχές από το δήμο Σουλίου
Read More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από το δήμο Σουλίου  Χριστουγεννιάτικες ευχές από το δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Σε δημοπρασία από τον οίκο “Φαϊτατζή” χειρόγραφο έγγραφο του Μάρκου Μπότσαρη

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Σε δημοπρασία από τον οίκο “Φαϊτατζή” χειρόγραφο έγγραφο του Μάρκου ΜπότσαρηΈνα κρυπτογραφημένο μήνυμα του Μάρκου Μπότσαρη από το 1822 βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Φαϊτατζή. Πρόκειται για ένα μονόφυλλο κρυπτογραφημένο έγγραφο και βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή 4000 – 5000€.

Στο κρυπτογραφημένο έγγραφο ο Μάρκος Μπότσαρης γράφει: “Κίρ γιόργι Ειξέρις οπού έχω καλαμπαλίκι πολεί και ναμού δήνις τιν κάθε ειμέρα από τέσερες μποτίλες κρασεί και μισί οκα ρίζι και μένο 1822 Ιουλίου 2 αδελφόσου Πέτα ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, (Αί μέν φιάλαι οίνου εινίττονται βαρέλια πυρίτιδος, η δε οκά ρίζι, καντάριον μολύβδου).”

Το εν λόγω κρυπτογραφημένο έγγραφο στάλθηκε από το χωριό Πέτα Άρτας δύο μέρες πριν την ομώνυμο μάχη που εξελίχθηκε σε πανωλεθρία των επαναστατικών δυνάμεων. Μάλλον προς τον Γεώργιο Τουρτούρη στη Ζάκυνθο, ένας Ηπειρώτη έμπορο που συνέδραμε ενεργά και οικονομικά στην επανάσταση. Στο πίσω μέρος σημείωση του παραλήπτη “Μάρκος Μπότσαρης 4 κρασί, οκά ρύζι”.

Σημειώσεις: καλαμπαλίκι < τουρκική kalabalık < αραβική غلبة (galaba) κοσμοσυρροή- όχλος. Εδώ με την έννοια του φερέγγυου.
Στην υπογραφή ΜΠΟΖΑΡΗΣ (ΜΠΟΤΖΑΡΗΣ)

​Η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά για αυτό το τεκμήριο είναι στις 7 Αυγούστου 1877 στο περιοδικό ΕΣΤΙΑ σελ. 510. Ο Γ. Τ. Δ αναφέρει:

“Ο εν Λιβόρνω συνδρομητής ημών κ Γ. Π. κέκτητε αξιόλογον συλλογήν αυτογράφων, αφορώντων την ιστορία του υπέρ ανεξαρτησίας αγώνος μας, εν οίς και επιστολάς των κορυφαίων πρωταγωνιστών, και ολόκληρον την αλληλογραφίας του Οδυσσέως Ανδρούτσου. Εκ της συλλογής ταύτης απέστειλεν ημίν προς δημοσίευσιν την επομένην του Μάρκου Βότσαρη επιστολήν, της οποίας ευλαβείας άξιον εκρίναμεν το ανορθόγραφον.”

Με πληροφορίες από τη σελίδα “SAVE “IMARET” ΙΝ ARTA, GREECE και τον Μιχάλη Μπασιάκο
Read More »
Σε δημοπρασία από τον οίκο “Φαϊτατζή” χειρόγραφο έγγραφο του Μάρκου Μπότσαρη Σε δημοπρασία από τον οίκο “Φαϊτατζή” χειρόγραφο έγγραφο του Μάρκου Μπότσαρη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Ευχές του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τα Χριστούγεννα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

Ευχές του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τα Χριστούγεννα
Read More »
Ευχές του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τα Χριστούγεννα Ευχές του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τα Χριστούγεννα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εμπορικού συλλόγου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εμπορικού συλλόγουΜαθητές του του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εμπορικού συλλόγου στην πλατεία Μιχαήλ Παραμυθιώτη.

Οι μικροί μας φίλοι με την συνδρομή της νηπιαγωγού του 1ου νηπιαγωγείου Παραμυθιάς Αλίκη Μαργαρίτη, έδωσαν την δική τους ευχάριστη νότα στην μονότονη περίοδο του lock down, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της εξάπλωσης του covid-19.

Ο εμπορικός σύλλογος, πραγματοποίησε στολισμο σε διάφορα σημεία της πολής, μεταξύ άλλων στον κόμβο της διασταύρωσης του περιφερειακού Γεννηματά με την οδο 49 Προκρίτων και στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς
Read More »
Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εμπορικού συλλόγου Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εμπορικού συλλόγου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Δήλωση Κάτση για την απόρριψη τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη μόνιμη δημοσίευση διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Δήλωση Κάτση για την απόρριψη τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη μόνιμη δημοσίευση διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, υπογεγραμμένη από τους Τομεάρχες Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Μάριο Κάτση και Νατάσα Γκαρά, σχετική με τη μόνιμη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. 

Έχοντας φτάσει λίγες μόνο ημέρες από τη λήξη της 5ετούς παράτασης που είχε επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και δεδομένης της πλήρους αδράνειας της Κυβέρνησης κατατέθηκε η σχετική τροπολογία με επείγοντα χαρακτήρα, στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας. Όμως ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα ο κ. Πέτσας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να μην κάνει δεκτή τη νομοθετική μας πρωτοβουλία για την επαναφορά της καθολικής και υποχρεωτικής δημοσίευσης των διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. 

Τα Μέσα της περιφέρειας και οι εργαζόμενοι σε αυτά αφήνονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι αποστερώντας τους ένα σημαντικό έσοδο που θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα τους και εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ο κ. Πέτσας, έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει τη διατήρηση των δημοσιεύσεων ως μόνιμο μέτρο, αφού πλέον δεν υπάρχει καμία δέσμευση μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Η σημερινή απόρριψη της τροπολογίας αποτελεί ομολογία της Κυβέρνησης ΝΔ πως δεν έχει πρόθεση, ούτε και βούληση να στηρίξει τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο και τους εργαζόμενους σε αυτόν. 

Κάτσης Μάριος 
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 

Γκαρά Νατάσα 
Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ
Read More »
Δήλωση Κάτση για την απόρριψη τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη μόνιμη δημοσίευση διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο Δήλωση Κάτση για την απόρριψη τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη μόνιμη δημοσίευση διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Στο 20% η ανεργία στην Ήπειρο

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Στο 20% η ανεργία στην ΉπειροΣτο 16,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το γ’ τρίμηνο εφέτος, από 16,7% του προηγούμενου τριμήνου και 16,4% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 756.424 άτομα, αριθμός που μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, περισσότερα από 476.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ στην τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού, η επίδραση της πανδημίας στην αγορά εργασίας υποχωρεί κατά το γ’ τρίμηνο 2020 και από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η απουσία από την εργασία και τα άτομα που δεν εργάζονται αλλά αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν μειώθηκαν σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν. Η εργασία στο σπίτι δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή σε σχέση με το β’ τρίμηνο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ο κλάδος που παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό εργασίας από το σπίτι.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε διότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (30,7%) είτε διότι απολύθηκαν (22,9%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (18,4%) εργαζόταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης. Σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (29%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 18,6%, ενώ η πλειονότητα των ανέργων (63%) αναζητεί εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι). Το 22,7% των ανέργων αναζητεί εργασία ως μισθωτός μόνο με πλήρη απασχόληση, ενώ το 66,8% αναζητεί εργασία με πλήρη απασχόληση αλλά δήλωσε ότι στην ανάγκη θα δεχόταν και μερική. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 17,5%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 17,2%.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (20%) παραμένει σημαντικό υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (13,1%).

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 19 ετών (40%) και 20- 24 ετών (33,4%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (26,7%), 30- 44 ετών (16%), 45- 64 ετών (12,4%) και 65 ετών και άνω (8,6%).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Ελλάδα (22,2%), η Δυτική Μακεδονία (20,7%) και η Ήπειρος (20%). Ακολουθούν, η Στερεά Ελλάδα (19%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (18,7%), η Κεντρική Μακεδονία (18,1%), η Θεσσαλία (16,7%), το Βόρειο Αιγαίο (16,4%), η Κρήτη (16%), οι Ιόνιοι Νήσοι (14,5%), η Αττική (14,1%), η Πελοπόννησος (12,7%) και το Νότιο Αιγαίο (9,1%).

Στα άτομα με ελληνική υπηκοότητα το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 15,6% και σε αυτά με ξένη σε 24,8%.
Read More »
Στο 20% η ανεργία στην Ήπειρο Στο 20% η ανεργία στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021, το οποίο θα σταλεί προς έγκριση στον Ε.Ο.Τ.. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης φιλοξενίες Ελλήνων και ξένων tour operators, δημοσιογράφων, οργάνωση εκθέσεων και ημερίδων σε ανοικτούς χώρους. 
Κατά τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, κ. Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της θερινής τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι η Ήπειρος- μαζί με την Πελοπόννησο- τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. 
«Η πληρότητα των κλινών, σε καταλύματα που λειτούργησαν – ανήλθε σε ποσοστό 50-60% και σε ορισμένες περιοχές ήταν πολύ καλύτερα», εξήγησε.
Read More »
Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021 Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

2.297.805 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
2.297.805 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» η πράξη «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ», με φορέα υλοποίηση τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας. 

Το έργο – συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.297.805 ευρώ – περιλαμβάνει δύο υποέργα: 
«Αντικατάσταση οχημάτων με νέα ενεργειακά, αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών» και αφορά στην αντικατάσταση συνολικά 15 οχημάτων του στόλου της ΔΕΥΑΗ 
«Ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας», που αφορά σε αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών πινάκων κίνησης των αντλιοστασίων και των ηλεκτροκινητήρων των αντλητικών συγκροτημάτων με νέους κινητήρες αυξημένης ενεργειακής απόδοσης. Στο πλαίσιο του υποέργου, θα εξυπηρετηθεί τόσο η πόλης της Ηγουμενίτσας, όσο και υπόλοιπες Δ.Ε. που απαρτίζουν το Δήμο Ηγουμενίτσας.
Read More »
2.297.805 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας 2.297.805 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συζητήθηκε το περιεχόμενο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν τα παρακάτω έργα: 
«Ίδρυση κτηνοτροφικής μονάδας , δυναμικότητας 750 μόσχων πάχυνσης (375 Ι.Ζ.), με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ», της Τ.Κ. Πετραλώνων του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση) 
«Τροποποίηση ΑΕΠΟ, πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 30.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 15.000 πτηνά πάχυνσης σε 30.000 πτηνά) εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «Βραζέλη», υπ’ αριθ. 313 τεμάχιο αναδασμού Ροδοτοπίου, του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση) 
«Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, συνολικής δυναμικότητας 30.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 20.000 πτηνά πάχυνσης σε 30.000 πτηνά), με φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 99,9 KW,εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην Τ.Κ. Γαρδικίου του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις) 
«Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.400 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Αμπελιάς, Δ. Ιωαννιτών , Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση) 
«Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 6.000 ινδιάνων κρεατοπαραγωγής , στον αναδασμό Τ.Κ. Ροδοτοπίου, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση) 
«Μετατόπιση και επέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 15 στρ., δυναμικότητας 190 τόνων/ έτος, στη θέση «Όρμος Ορλιάς», Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, σε 20 στρ. χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων και ίδρυση συνοδών χερσαίων υποδομών υποστήριξης της μονάδας» (θετική γνωμοδότηση) 
«Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ισχύος 160 KW, όπου θα εκμεταλλεύεται την αρδευτική παροχή της πηγής Τζαραγόρα, μέσω της οποίας αρδεύεται ο οικισμός Μυρσίνης της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας,Π. Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση) 
«Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 44.800 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 24.000 πτηνά σε 44.800 πτηνά), με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη στη θέση «Μουσιάς», Τ.Κ. Ράχης, Δ.Ε Αμβρακικού, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» (ομόφωνη θετική γνωμοδότηση) 
«Εγνατία οδός για τη λειτουργία του τμήματος 1.3.1. Αγία Αναστασία - Δωδώνη (Χ.Θ. 0-4=113)», Δ.Ε. Δωδώνης, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση) 

Μετά από εκτενή συζήτηση, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) επί της Μ.Π.Ε. για το έργο «Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης Ιωαννίνων, Δ.Ε. Ανατολής, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.
Read More »
Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Ευχές από τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

Ευχές από τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών Read More »
Ευχές από τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών Ευχές από τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Διαμαρτυρία για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Διαμαρτυρία για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ – ΑυτονομώΑξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που βάσει των εξαγγελιών σας αναμένεται η προκήρυξή του κάθε χρόνο, απόλυτα ορθή εξέλιξη κι εναρμονισμένη και με τις προτάσεις μας, αποτελεί το πλέον «λαοφιλές» πρόγραμμα καθώς επηρεάζει άμεσα και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. 

Παρότι όμως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υποβολή αιτήσεων, είναι και το μοναδικό ίσως πρόγραμμα που πάσχει σε σοβαρότατο βαθμό στο σημείο της υποβολής των αιτήσεων. 

Κι αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν η υποβολή για την Περιφέρεια Ηπείρου να κλείνει μέσα σε 23 λεπτά (!!!!) καλύπτοντας όλον τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και αφενός να δημιουργεί ζητήματα άνισης μεταχείρισης κι αντιμετώπισης των ενδιαφερομένων κι αφετέρου να εκθέτει το αρμόδιο υπουργείο που ανακοινώνει πως ικανοποιείται το 50% αυτών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, ενώ ουσιαστικά ικανοποιείται απλώς το 50% αυτών και μόνο που πρόλαβαν και υπέβαλλαν αίτηση μέσα σε αυτά τα 23 λεπτά εφέτος! 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι: 

- Πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν ευρίσκονται εγκατεστημένοι στις έδρες των νομών, διασφαλίζοντας έτσι σχετικά αποδοτικές συνδέσεις διαδικτύου (internet), αλλά στην περιφέρεια με πιθανά προβλήματα σύνδεσης και ταχυτήτων του, και ουσιαστικά στερούνται της δυνατότητας υποβολής αίτησης μέσα σε ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια. 

- Το διαδίκτυο την δεδομένη χρονική περίοδο υπολειτουργεί λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης με τηλε-εργασίες, τηλε-εκπαιδεύσεις, τηλε-συνεδριάσεις κλπ, πέραν της συνήθης χρήσης του, με αποτέλεσμα την αργή και γενικά προβληματική αξιοποίησή του 

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε τέτοιας δημοφιλίας προγράμματα, η χρονική προτεραιότητα αποτελεί μια εντελώς λανθασμένη επιλογή! 

Η λύση στο πρόβλημα του όγκου των αιτήσεων σε σχέση με τον εκάστοτε διαθέσιμο ετήσιο προϋπολογισμό θα μπορούσε να ήταν η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής σε συνδυασμό με ένα εύλογα περιορισμένο πλην όμως προκαθορισμένο χρόνο υποβολής π.χ. πέντε (5) ημερών. 

Εκ του συνόλου των αιτήσεων, οι πλεονάζουσες των εγκεκριμένων, να παραμένουν στο σύστημα ως επιλαχούσες και να ικανοποιούνται εντάσσοντας μέχρι εκεί που είναι δυνατόν. 

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε τα ανωτέρω και να ενεργήσετε τα δέοντα απαλείφοντας τα προβληματικά σημεία του συγκεκριμένου προγράμματος, προς αποκατάσταση της ισονομίας μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Διαμαρτυρία για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Διαμαρτυρία για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

ΚΚΕ: Σχόλιο της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας για το πρόγραμμα «εξοικονομώ»

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
ΚΚΕ: Σχόλιο της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας για το πρόγραμμα «εξοικονομώ» Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Οι πόροι του προγράμματος εξαντλήθηκαν σε εικοσιπέντε (25) λεπτά στην Ήπειρο και σχεδόν σαράντα (40) λεπτά στα Ιόνια νησιά. 

Οι εξαγγελίες, οι αναβολές και η διαφήμιση της κυβέρνησης για το νέο «εξοικονομώ» αποδείχθηκαν χυδαία κοροϊδία απέναντι στο λαό που ζει σε πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση, που του κόβουν το ρεύμα από τους φουσκωμένους λογαριασμούς για να καίει σόμπες και κλιματιστικά, που καίει ότι βρει στο τζάκι για να ζεσταθεί και στο τέλος ζει και αναπνέει σε πόλεις με αιθαλομίχλη όπως τα Γιάννενα. 

Ακόμα περισσότερο όμως, το Δεκέμβριο του 2020, σε συνθήκες πανδημίας, οι καλά θερμαινόμενοι και αεριζόμενοι χώροι κατοικίας και εργασίας, προϋποθέτουν μεγάλες ενεργειακές δαπάνες. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην καραντίνα αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τις δαπάνες θέρμανσης. 

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού είναι τελείως αντίθετη. Το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το χώρο κατοικίας του ακόμα και σε “φυσιολογικές συνθήκες». 

Η επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι ελάχιστο μέτρο το οποίο δεν απευθύνεται καν στο σύνολο του λαού καθώς μεγάλο τμήμα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις άδειες και τους μηχανικούς που απαιτούνται ώστε να αποκτήσει τις προϋποθέσεις για να μπει στο πρόγραμμα «εξοικονομώ» και ακόμα κι αν το κάνει είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να πληρώσει το μέρος της δαπάνης που του αναλογεί. Είναι ούτως ή άλλως πίσω από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες για φτηνή θέρμανση και προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα όμως και από αυτό το πρόγραμμα, κύριος στόχος είναι να προωθηθούν νέες κερδοφόρες μπίζνες για το μεγάλο κεφάλαιο. 

Η δυσαρέσκεια αυτή, οφείλει να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τον πραγματικό ένοχο, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά, δολοφονική. Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια πολιτική που για την κερδοφορία των ομίλων της ενέργειας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, απολύουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, πολλαπλασιάζουν το κόστος της ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια, κινούνται απαρέγκλιτα στο δρόμο της απελευθερωμένης ενέργειας που νομοτελειακά εκτινάσσει το κόστος για τα λαϊκά στρώματα. ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα όλο το προηγούμενο διάστημα χέρι-χέρι υλοποιούσαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια ενεργειακή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και σήμερα πλειοδοτούν για το ποιος θα κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα σε αυτόν τον καταστρεπτικό για τους εργαζόμενους δρόμο.
Read More »
ΚΚΕ: Σχόλιο της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας για το πρόγραμμα «εξοικονομώ» ΚΚΕ: Σχόλιο της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας για το πρόγραμμα «εξοικονομώ» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ΗγουμενίτσαςΔωρεά από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας για τη μεγάλη προσφορά του σε ψάρια στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας. 
Η Ελληνική Οργάνωση παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας συμβάλλοντας ενεργά στο έργο του κοινωνικού παντοπωλείου θα προσφέρει σε σταθερή μηνιαία βάση στους ωφελούμενους της δομής φρέσκα ψάρια. 

Δωρεά από την βιομηχανία προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης alfa στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την βιομηχανία προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης Alfa για την μεγάλη προσφορά της στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

Δωρεά από την κάβα Κελάρι – Νικολάου και ΣΙΑ Ο.Ε. στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την κάβα Κελάρι – Νικολάου και ΣΙΑ Ο.Ε. για την προσφορά κρασιών στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Δωρεά από τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΙΝΔΟΣ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΙΝΔΟΣ για την προσφορά 140 πακέτων κατεψυγμένων προϊόντων στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας. 

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του (παλιά μαθητική εστία). 
Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. 

Στοιχεία επικοινωνίας: 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00 
Κτήριο ΕΙΝ – 28ης Οκτωβρίου 7, 
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα 
Τηλ.: 2665021438 
Read More »
Δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Στα 183.706.311,76 ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Στα 183.706.311,76 ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021 Τον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε στη σημερινή του ειδική συνεδρίαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ύψος του ανέρχεται σε 183.706.311,76 ευρώ, εκ των οποίων τα 144.467.544,34 ευρώ προέρχονται από έσοδα και τα 39.238.787,42 ευρώ από ταμειακό υπόλοιπο. 

«Αυτός είναι προϋπολογισμός ανάγκης. Αλλά ένας προϋπολογισμός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για να δουλέψουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για να προσθέσει: «H Περιφέρεια δεν αφήνει πουθενά κενά και είναι μακράν μπροστά σε όλα από άλλες περιφέρειες». 

Ο εισηγητής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας, τόνισε ότι « ως Περιφερειακή Αρχή μέσα από το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι είμαστε πρώτα και πάνω απ΄ όλα ρεαλιστές, συναισθανόμενοι απολύτως τις ανάγκες και τις δυσκολίες του κεντρικού κράτους, αλλά παραμένουμε πιστοί στο δόγμα και την διεκδίκηση ούτε ένα ευρώ χαμένο για τον τόπο μας και την Ήπειρο». Εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν». 

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε και τα εξής: 

«Σε κάθε συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό, επαναλαμβάνονται ως κλισέ θέσεις «περί μη αναπτυξιακού». «περί μη διεκδικητικού» κ.ο.κ. Φέτος ακούστηκε για διακοπή όλων των έργων που έχουν προγραμματιστεί και για δημιουργία ενός ταμείου για τον κορωνοϊό κ.ο.κ. Ακόμη και αν όλα αυτά απηχούν καλές προθέσεις και δεν πρόκειται για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση, εκείνο που δε λαμβάνουν υπόψη όσοι προβάλλουν τέτοιες απόψεις είναι ότι οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες δε νομοθετούν, αλλά είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν και να τηρούν το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Άρα, οι πλειοδοσίες υποσχέσεων και προτάσεων καλό θα είναι να μείνουν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου». 

Αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού- Βελτίωση εγκαταστάσεων Νοσοκομείου Πρέβεζας 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και έδωσε απαντήσεις για διάφορα άλλα θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτατα στα συγκοινωνιακά έργα και την συνδρομής της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα: 

Για τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού, έκανε εκτενή αναφορά στη συνεχή στήριξη της Περιφέρειας στις Δομές Δημόσιας Υγείας, αλλά και στη διάθεση 45 εκ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και την ανάληψη πρωτοβουλίας για εκπόνηση μελέτης και χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας έργων αναβάθμισης του νοσοκομείου Πρέβεζας. 

«Σήμερα διαθέτουμε 12 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου – ΕΣΠΑ και περίπου 1,7 εκ ευρώ από το Interreg για ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Συγκεντρώνουμε όλες τις αιτήσεις και θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την 6ης Υγειονομική Περιφέρεια», είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να διαθέσει τα 570.000 ευρώ που κατένειμε στην Περιφέρεια Ηπείρου με χθεσινή του απόφαση το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και όποιο άλλο ποσό απαιτηθεί από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί με την 6η ΥΠΕ να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που υπολείπεται σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε. 

Για τους οδικούς άξονες 
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, τον Φεβρουάριο, το αργότερο τον Μάρτιο 2021, θα παραδοθεί το σύνολο των μελετών για το τμήμα του οδικού άξονα Κόμβος Καμπής- Γέφυρα Καλογήρου- κόμβο Ζέφυρο. Για την παράκαμψη Νικόπολης, η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η απόφαση του Δικαστηρίου για τις τιμές απαλλοτρίωσης. 
Για την οδική σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η μελέτη περιήλθε στην Περιφέρεια με απόφαση του Υπουργού Υποδομών στις 10 Ιουλίου 2020. «Τότε ξεκινήσαμε και ετοιμαζόμαστε. Κάναμε πρόταση για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης – μαζί με άλλα έργα- με εκτελεστή την Περιφέρεια Ηπείρου. «Τα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα (Ιωάννινα- Κακαβιά, παραλιακός οδικός άξονας, γέφυρα Καμπής- Πρέβεζα) δεν τα έχουμε εμείς. «Κάποιοι ρίχνουν έναν δεκαρίσιο και μετά αποχωρούν», ανέφερε. 
Ο Περιφερειάρχης απάντησε επίσης και για το ζήτημα που προέκυψε με την πτώση βράχων στην Επαρχιακή οδό Μονολίθι – Γέφυρα Πλάκας. «Ακούγαμε για 5 εκ. ευρώ που θα μας δινόταν, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ», είπε εξηγώντας ότι εκεί το καλοκαίρι έγιναν εργασίες για να ετοιμαστεί πλήρης μελέτη για το τι θα γίνει μέχρι τα Πράμαντα. Ενημέρωσε δε το Π.Σ. ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, έγινε γνωστή η διάθεση 6,2 εκ. ευρώ εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τη βελτίωση του δρόμου Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας. 

Σε άλλα επιμέρους ζητήματα ο Περιφερειάρχης είπε: 

Ø Για τα Αρδευτικά έργα, οι μελέτες εκσυγχρονισμού ελέγχονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης 

Ø Για ο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και αν υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρόκειται για «μέγιστη επανάσταση» 

Ø Για το πρόγραμμα των πτυχιούχων ανέργων, θα ζητηθεί αύξηση του χρόνου εργασίας σε τρία από δύο έτη που προβλέπεται σήμερα. 

Ø Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι έγιναν διαδοχικές συζητήσεις με Κυβέρνηση και Ε.Ε. «Τρέχουμε για να βρούμε πιστώσεις», εξήγησε. 

Ø Για το φυσικό αέριο, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πώς έχει δοθεί προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη λόγω κατάργησης των λιγνιτών σταθμών και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες περιοχές της χώρας
Read More »
Στα 183.706.311,76 ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021 Στα 183.706.311,76 ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο ΗγουμενίτσαςΚαλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19) στις 21 Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00’ με τα παρακάτω θέματα: 

ΘΕΜΑ 1ο 
Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021. 
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 2ο 
Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικον. Έτους 2020. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 3ο 
Σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 4ο 
Επιστροφή χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 5ο 
Χορήγηση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ιδιωτικής έκτασης με κοινοτική στην Τ.Κ. Πέρδικας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 6ο 
Κατανομή Δ’ δόσης 2020 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους και αποζημίωσης εθελοντών σχολικών τροχονόμων. 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. 
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού ΘεσπρωτίαςRead More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Στηρίζουμε την τοπική αγορά

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

Δήμος Ηγουμενίτσας: Στηρίζουμε την τοπική αγορά Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Στηρίζουμε την τοπική αγορά Δήμος Ηγουμενίτσας: Στηρίζουμε την τοπική αγορά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Ευχές από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020
Ευχές από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ 
σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα - Καλή Πρωτοχρονιά 
και ο νέος χρόνος να χαρίσει σε όλους υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και χαμόγελο 

Για το Δ.Σ. 
Ο Πρόεδρος 
Δημήτριος Δημάκος
Read More »
Ευχές από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ Ευχές από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Σελίδες