Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συνάντηση εργασίας με εκπαιδευτικές μονάδες

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 και ώρες από 11:30 έως και 13:30 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας συνάντηση εργασίας με προσκεκλημένες τις ακόλουθες εκπαιδευτικές μονάδες: ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Ηγουμενίτσας, Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, 1ο & 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας – Παραμυθιάς – Φιλιατών και την Δ/νση Βθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

Η συνάντηση αφορούσε ενημέρωση και καθορισμό ενεργειών για την υλοποίηση της δράσης Gamming Session (Δράσεις Παιγνίων) του έργου POWER (πρόγραμμα ADRION) στο οποίο συμμετέχουν ως Εταίροι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με Associate Partner (συνεργαζόμενους φορείς), τον Δήμο Ηγουμενίτσας και τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ (ΟΛΗΓ ΑΕ) αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, οι «Δράσεις Παιγνίων» (Gamming Session), στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και του κόσμου των επιχειρήσεων. Την υποστήριξη των νέων ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας και το σχεδιασμό από μέρους τους, οργάνωσης και εικονικής υλοποίησης μίας δικής τους ιδέας, και της επίδειξης του ρόλου ενός επιχειρηματία. Οι Ομάδες Εργασίας που θα συγκροτηθούν στις εκπαιδευτικές μονάδες, υποβοηθούμενες από επιχειρηματίες, συμβούλους και μέντορες, θα στοχεύσουν στην ανάπτυξη ιδεών για την ικανοποίηση των αναγκών σχετικά με την Ενέργεια στους χώρους του κάθε λιμανιού.

Στην συνάντηση συμμετείχαν σπουδαστές και μαθητές συνοδευόμενοι από τους επιβλέποντες Καθηγητές τους κ.κ, Πολυξένη Γιώτη & Γεώργιο Γιώτη εκ του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, Μαρία Μακρυγεωργάκη εκ του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας και Ελένη Δημητρίου εκ του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας. Τον Δήμο Ηγουμενίτσας εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Γραφείου Προγραμματισμού κος Παντελής Καραπιπέρης και τον ΟΛΗΓ ΑΕ τα στελέχη του κ.κ. Ελευθερία Ντάφλου και Ιππολύτη Γατσέλου.

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες αλλά κι ευχαριστίες σε όλους για την ανταπόκρισή τους απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αλέξανδρος Πάσχος, ευχόμενος καλή επιτυχία στην υλοποίηση της δράσης προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Εκ της Διοικήσεως παρέστησαν τα μέλη της Δ.Ε. κ.κ. Βασιλική Τσώτου και Γεώργιος Βέρμπης.

Εισηγητές στις διάφορες θεματικές ενότητες της εκδήλωσης ήταν οι : Πέτρος Ζουμπούλης - Δ/κος Προϊστάμενος Επιμελητηρίου, Ελευθερία Ντάφλου - Σύμβουλος Ανάπτυξης ΟΛΗΓ ΑΕ, Βασίλειος Παππάς - Εξωτερικός Συνεργάτης ΕΒΕΘ, Δρ. Σπύρος Βουτετάκης - Διευθυντής Ινστιτούτου Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) / ΕΚΕΤΑ & Δρ. Φώτης Στεργιόπουλος - Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΔΕΠ/ ΕΚΕΤΑ.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 


Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συνάντηση εργασίας με εκπαιδευτικές μονάδες Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συνάντηση εργασίας με εκπαιδευτικές μονάδες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018


Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών ηλικίας 18, 24 και 31 ετών, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό. 

Προανακρίσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. 


 
Read More »
Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

«Η Κληρονόμος του Ποταμού» - Ένα βιβλίο «κεντημένο» με τους θρύλους του Αχέροντα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018


Ο Βασιλιάς της Λήθης, ο ποταμός Αχέροντας και οι μυθικοί παραπόταμοι του, ο Πυριφλεγέθων και ο Κωκυτός βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου Μυθιστορήματος της Πρεβεζάνας συγγραφέως Δήμητρας Ιωάννου.
Το πέμπτο στη σειρά βιβλίο της κ. Ιωάννου με τίτλο «Η Κληρονόμος του Ποταμού» θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και η πρώτη παρουσίαση του θα γίνει την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και ο Βιβλιοκριτικός Πάνος Τουρλής, ενώ αποσπάσματα του Βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός με καταγωγή από την Πρέβεζα, Θεοδώρα Σιάρκου.

Η υπόθεση του βιβλίου:

1960
Η μυστηριώδης γυναίκα που τριγυρίζει στις όχθες του Αχέροντα χαρίζει τις γνώσεις της στη δεκαεξάχρονη Ρόζα που φτάνει στην Αθήνα και χτίζει από το μηδέν μια αυτοκρατορία, καθώς η πολυτάραχη ζωή της σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, δυνατές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή.

2017
Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βασταρδής μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο.
Όσο περνά ο καιρός, χώνονται όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού.
Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και μοιάζει ζυμωμένη από τα αθάνατα νερά; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας που φαίνεται να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα;
Ένα βιβλίο κεντημένο ως τα μύχια με τους θρύλους του μεγαλόπρεπου Βασιλιά της Λήθης και των μυθικών παραποτάμων του, του καυτού Πυριφλεγέθοντα και του παγερού Κωκυτού. Μια ιστορία που περνώντας μέσα από τον θάνατο υμνεί τη ζωή!


 
Read More »
«Η Κληρονόμος του Ποταμού» - Ένα βιβλίο «κεντημένο» με τους θρύλους του Αχέροντα «Η Κληρονόμος του Ποταμού» - Ένα βιβλίο «κεντημένο» με τους θρύλους του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018Ημέρα ελεύθερης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία είναι η Κυριακή 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31ηΜαρτίου 2019 η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία γίνεται με μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες, ενώ η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα είναι ημέρα ελεύθερης εισόδου.


Read More »
Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου. Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018

Read More »
Ηγουμενίτσα: Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσα: Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά την επίσκεψη του στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018Την Παρασκευή 19/10/2018, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τον υπουργό υποδέχθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Νταή, όπου ακολούθησε σύσκεψη. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν επίσης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ο Διοικητής της 3ης ΠΕΔΙΛΣ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κ. Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Αντώνης Μάζης, ο Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Αργυρίου Δ/ντης Κλάδου Α΄ του ΥΝΑΠ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτος Μαρτίνης.

Ακολούθησε συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Λιμένα Ηγουμενίτσας, για τα μελλοντικά σχέδια, καθώς και τις ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Νταής παρουσίασε αναλυτικά τη δυναμική του Λιμένα Ηγουμενίτσας και τόνισε παράλληλα τη στρατηγική του θέση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, αλλά και τον σημαντικό του ρόλο ως Δυτική Πύλη σύνδεσης των Βαλκανίων με την Ευρώπη, συνδυαστικά με το αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο που προσφέρει πλέον η ενδοχώρα και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει ο Λιμένας. Ανέπτυξε επίσης τους στρατηγικούς στόχους του Λιμένα σε καίριους τομείς όπως η επιβατική και εμπορευματική κίνηση, ο τομέας των Μαρινών και του τουρισμού, αλλά και σε θέματα στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, όπως το Εμπορευματικό Κέντρο (ΕΚ) Ηγουμενίτσας και ο Πολυτροπικός μεταφορικός Διάδρομος ADRIETA. Η κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου και των σχετικών υποέργων χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) στα πλαίσια του έργου ADRI – UP. Επίσης ο κ. Νταής, ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων υποδομής που λαμβάνουν χώρα στο Λιμάνι, Β΄ και Γ΄ Φάση, καθώς και τη χρηματοδότηση περάτωσης του Τερματικού Σταθμού 3 από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020. Σε εξέλιξη όπως τόνισε ο κ. Νταής, βρίσκονται επίσης το έργο ΝΕWBRAIN που εντάσσεται στο πρόγραμμα ADRION 2014-2020 και αφορά την βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με σχεδιασμό ανάπτυξης μεταφορικών υποδομών και υπηρεσιών και το έργο POSEIDON MED II που εντάσσεται στο πρόγραμμα CEF και αφορά το σχεδιασμός και εφαρμογή χρήσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Ακολούθησε ενημέρωση για το θέμα της Χερσαίας Ζώνης ένα θέμα για το οποίο οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού τμημάτων της χερσαίας ζώνης Λιμένα, τα οποία δεν προορίζονται στο παρόν ούτε μελλοντικά για ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων ξεκίνησαν έγκαιρα και ενημέρωσε σχετικά για τα ζητήματα – εκκρεμότητες που αφορούν στο θέμα, κυρίως το θέμα επανακαθορισμού αιγιαλού και παραλίας.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε το στρατηγικό ρόλο του Λιμένα της Ηγουμενίτσας και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας κάνει πολλά σημαντικά και αποφασιστικά βήματα, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη δυναμική που οφείλεται τόσο στη θέση του, αλλά και στη δυνατότητα διαμόρφωσης των κατάλληλων υποδομών και βεβαίως στους θαλασσίους δρόμους συνεργασίας που ανοίγονται και είναι εξαιρετικά καίριοι.

Ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι τα όσα ζητήματα ανέκυψαν σχετικά με τη Χερσαία Ζώνη θα επιλυθούν, καθώς η απόδοση της Χερσαίας Ζώνης στον Δήμο Ηγουμενίτσας παραμένει δέσμευση.

Ο κ. Νταής τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας συμβάλλει – στο μέτρο της δραστηριοποίησής του –στην επέκταση και την ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών μεταφορών που παρέχονται στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας για την εξυπηρέτηση της μεταφορικής ζήτησης, στην ανάπτυξη των εσωτερικών διασυνδέσεων της χώρας με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομική συνοχή και στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις μεταφορές καθώς και στην ενοποίηση των διαφόρων μεταφορικών μέσων σε δίκτυα μεταφορών.»


Read More »
Ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά την επίσκεψη του στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά την επίσκεψη του στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Άποψη για το διήμερο «εκτέλεσης 49 – ανακομιδής Αγ. Δονάτου» - Γράφει ο Δρίμτζιας Αντώνιος

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018


Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Η ΠΟΛΗ ΠΕΝΘΕΙ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ

Σχετικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας στην Παραμυθιά στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου σε ανάμνηση της ανακομιδής Ιερού λειψάνου του Αγίου Δονάτου στις 28/09/2000, θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια άλλη διάσταση, αυτή που αφορά στους συγγενείς των 49 εκτελεσθέντων Προκρίτων, με το δεδομένο ότι τις ίδιες ημέρες τελούνται εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή τους.

Οι δύο εκδηλώσεις που γίνονται τις ίδιες ημέρες από Εκκλησία και Δήμο, με εκ διαμέτρου αντίθετο ύφος και περιεχόμενο (η μία χαράς και πανηγυρισμού ενώ η άλλη πένθους και οδύνης) , μου δημιουργεί, ως παιδί εκτελεσθέντος, δυσάρεστες σκέψεις και προβληματισμούς.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα και των υπολοίπων συγγενών των εκτελεσθέντων αλλά, θέλω να πιστεύω, και της κοινωνίας της Παραμυθιάς, θα προσπαθήσω σε αυτό το δημοσίευμα να διατυπώσω θέσεις που ίσως αποτελέσουν αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Σεβόμενος τη μνήμη των νεκρών μας, την Εκκλησία και τους αναγνώστες θα αναφέρω αλήθειες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν ακουστεί.

Η καθιέρωση των εκδηλώσεων μνήμης προς τιμή των εκτελεσθέντων 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους μουσουλμάνους Τσάμηδες, έχει αφετηρία την απελευθέρωση της πόλης και διαρκούν 3 ημέρες , 28,29 και 30 Σεπτεμβρίου. Τελούνται με πρωτοβουλία του Δήμου Σουλίου. Στις 29 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το Μνημόσυνο, τη Θεία Λειτουργία και τη μετάβαση στον τόπο της θυσίας με τις γνωστές εκδηλώσεις τις οποίες φέτος τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μέχρι το 2000 με τις εκδηλώσεις αυτές πένθους και οδύνης συμπορεύονταν , όπως ήταν φυσικό, και η Εκκλησία. Από το 2001 όμως, διαχώρισε τη θέση της και διοργανώνει δικές της εκδηλώσεις ,τις ίδιες ημέρες , με περιεχόμενο εορταστικό και πανηγυρικό σύμφωνα με το δημοσιευμένο παράλληλο πρόγραμμα για ένα γεγονός που η ίδια δημιούργησε και για το οποίο θα αναφερθώ. Είναι και η ουσία του παρόντος δημοσιεύματος.Την 28η Σεπτεμβρίου 2000, τη τοπική Εκκλησία μετέφερε από το Πατριαρχείο Ιερό Λείψανο του Αγίου Δονάτου και το τοποθέτησε στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των 49 Προκρίτων. Παρά το πένθος που επικρατούσε η πρωτοβουλία της Εκκλησίας χαιρετίστηκε από το λαό της πόλης ως μεγάλη ευλογία. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι, το συνηθισμένο αυτό εκκλησιαστικό γεγονός, η απλή μετακομιδή που σε όλους τους ναούς συμβαίνει, θα αποτελούσε την απαρχή εκδηλώσεων χαράς και πανηγυρισμού παράλληλα με τις εκδηλώσεις μνήμης και πένθους. Έτσι από τον επόμενο χρόνο 2001, η τοπική Εκκλησία καταρτίζει πρόγραμμα εορταστικό με αποτέλεσμα τις ίδιες ημέρες να εξελίσσονται στην ίδια πόλη δύο εκδηλώσεις και προγράμματα, πένθους για το Δήμο Σουλίου , χαράς και πανηγυρισμού για την Εκκλησία και στη μέση εμείς οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και ο λαός της πόλης. Το πρωί πενθούμε και το απόγευμα χαιρόμαστε…

Η Εκκλησία, για την υλοποίηση των σχεδίων της, που μόνο αυτή γνωρίζει, προχωρεί σε παραπέρα ενέργειες. Ενώ πρόκειται για μια συνηθισμένη μετακομιδή λειψάνων (θα έπρεπε ίσως να είχε συμβεί κατά την ανακήρυξη του Αγίου Δονάτου ως πολιούχου), η Εκκλησία την αναβάθμισε σε ανακομιδή και έσπευσε να καταγράψει αυτό και στο ετήσιο ημερολόγιό της και μάλιστα αναφέροντας ότι έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου , ορίζοντας έτσι την συγκεκριμένη ημερομηνία για τον εορτασμό της ανακομιδής. Ανατρέχοντας στο λεξικό του Μπαμπινιώτη προκύπτει ότι «Ανακομιδή είναι η εκταφή και η μεταφορά των οστών του νεκρού σε οστεοφυλάκιο ή λάρνακα προκειμένου περί Αγίου». Προφανώς τέτοιο γεγονός δεν συνέβη ποτέ, με το δεδομένο ότι ο τάφος του Αγίου βρίσκεται στο Μουράνο της Βενετίας. Επομένως ακόμη και η αναγραφή της Ανακομιδής από την Εκκλησία είναι ανακριβής. Προφανώς τούτο έγινε για να εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού το ανύπαρκτο γεγονός.

Εμείς οι συγγενείς των εκτελεσθέντων προκειμένου να διαφυλάξουμε την μνήμη των νεκρών μας προβήκαμε σε ενέργειες διαμαρτυρίας, ίσως λίγο καθυστερημένα, καθώς τον Φεβρουάριο του 2009 επισκεφθήκαμε τον Μητροπολίτη και του εκθέσαμε τον προβληματισμό και το παράπονό μας ,ζητώντας να μεταφερθούν οι παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας σε άλλο χρόνο, κατά την βούλησή του, έτσι ώστε όλοι (συγγενείς και λαός) απερίσπαστοι να εκδηλώσουμε τον πόνο μας και να τιμήσουμε τους νεκρούς όπως τους πρέπει. Στο τέλος της συνάντησης, και αφού δεν είχε εκφραστεί κατά τη διάρκειά της, ο Μητροπολίτης πρότεινε : « …κάντε ένα Υπόμνημα και θα συνεννοηθώ με τις αρχές». Το Υπόμνημα, συνοδευμένο από 80 και πλέον υπογραφές , μεταξύ των οποίων και προσωπικοτήτων της πόλης, κατατέθηκε και δεν απαντήθηκε μέχρι σήμερα. Όπως δεν έλαβε απάντηση και το έγγραφο με το ίδιο αίτημα του Συνδέσμου Θεσπρωτών Ιωαννίνων. Ακολούθησε Υπόμνημα και προς τη Δημοτική αρχή, χωρίς επίσης αποτέλεσμα. Η απόλυτη σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

Από την Εκκλησία ζητάμε το αυτονόητο. Να μεταφέρει τις εκδηλώσεις σε όποια άλλη ημερομηνία θέλει εκτός του 3ημέρου του πένθους. Σημειώνω ότι εκκλησιαστικός παράγοντας ερωτηθείς για την επιλογή της ημερομηνίας για τη μετακομιδή των λειψάνων , απάντησε «Έτυχε»!

Θέλουμε να συμπορευτούμε με την Εκκλησία , όπως γίνεται και σε άλλες μαρτυρικές πόλεις με ανάλογα ολοκαυτώματα και εκτελέσεις.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μεταξύ των 49 Προκρίτων ήταν και εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο παπά Βαγγέλης με το παιδί του. Γεγονός που θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει την Εκκλησία.

Αλήθεια πόση ψυχική δύναμη χρειάζεται για να βλέπει κανείς πάνω από το Δημοτικό Σχολείο , στην υπόγεια αίθουσα του οποίου κρατήθηκαν 52 ψυχές μεταξύ τους και δύο ανήλικά παιδιά, να διέρχεται στο δρόμο πομπή με χαρμόσυνα και πανηγυρικά τροπάρια και να ακούγεται από το χορό των Ιεροψαλτών « Παραμυθίας η πόλις σήμερον τέρπεται» συνοδεία κωδωνοκρουσιών;;;;

Κατά την αρχαιότητα , όπως είναι γνωστό, σταματούσε ο πόλεμος για να τιμηθούν οι νεκροί. Σήμερα τι πρέπει να γίνει για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας;;;;

Το βέβαιο είναι πως με τέτοιες εκδηλώσεις μόνο τιμή δεν προσδίδεται.

Τελειώνοντας αυτή την εκ βαθέων εξομολόγησή μου, θέλω να ελπίζω ότι έστω και τώρα θα επικρατήσει πνεύμα κατανόησης και αδελφοσύνης μεταξύ των τέκνων του ίδιου Πατέρα και ο επόμενος χρόνος να είναι καλύτερος από τους προηγούμενους.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με εκτίμηση

Δρίμτζιας Αντώνιος


 
Read More »
Άποψη για το διήμερο «εκτέλεσης 49 – ανακομιδής Αγ. Δονάτου» - Γράφει ο Δρίμτζιας Αντώνιος Άποψη για το διήμερο «εκτέλεσης 49 – ανακομιδής Αγ. Δονάτου» - Γράφει ο Δρίμτζιας Αντώνιος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας σας προσκαλούν στην εκδήλωση-παρουσίαση:

«ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: ΕΝΑΣ (1) ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ».

Ομιλητές θα είναι ο κ. Δημήτριος Πάκος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, η κα. Δέσποινα Καμπούρη, Κοινωνική Λειτουργός - Προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου και τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας, κλείνοντας έναν χρόνο λειτουργίας και με ήδη 506 ωφελούμενους, στοχεύει να αποτελέσει το πρώτο σημείο αναφοράς των πολιτών για υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή μας. Στελεχώνεται δε από μία (1) ΤΕ Κοινωνική Λειτουργό και μία (1) ΠΕ Ψυχολόγο.

Έδρα: Αγίων Αποστόλων 43 (συστεγάζεται με την Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας).


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Ηγουμενίτσα: Ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

13α Δημήτρια Παλαιού Γραικοχωρίου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018


Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου «Ο Άγιος Δημήτριος» και η Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου συνδιοργανώνει στα πλαίσια της εορτής του Αγίου Δημητρίου τα 13α ΔΗΜΗΤΡΙΑ την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Παλαιού Γραικοχωρίου μετά το πέρας του Εσπερινού .
Μια γιορτή θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής η οποία στηρίζεται από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, το ΠΑΚΠΠΟ, αλλά και από φίλους του συλλόγου και αρκετούς εθελοντές.

Σας περιμένουμε να λάβετε την Χάρη του Θαυματουργού Αγίου μας .
Σας προσκαλούμε και να γευτείτε παραδοσιακό βραστό κοκκινιστό κρέας με κριθαράκι και κρασί δωρεάν γύρω από ένα κοινό τραπέζι σε ένα δείπνο γεμάτο από Αγάπη στο όνομα του Αγίου Δημητρίου ..

Η παρουσία σας αποτελεί τιμή για μας.


 
Read More »
13α Δημήτρια Παλαιού Γραικοχωρίου 13α Δημήτρια Παλαιού Γραικοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

ΚΗΦΗ Πλαταριάς: Ομιλία με θέμα «Οστεοαρθρίτιδα: Εκτίμηση και Αντιμετώπιση»

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018Οστεοαρθρίτιδα: Εκτίμηση και Αντιμετώπιση

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων προαγωγής της δημόσιας υγείας, διοργανώνει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου και ώρα 09:30, στο χώρο του ΚΑΠΗ-ΚΗΦΗ Πλαταριάς, ομιλία με θέμα «Οστεοαρθρίτιδα: Εκτίμηση και Αντιμετώπιση». Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Ομιλητής θα είναι ο ιατρός ορθοπαιδικός – χειρουργός κ. Σωτήριος Κωστής.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Νικολέτα Λάμπρου, νοσηλεύτρια (MPH).


Read More »
ΚΗΦΗ Πλαταριάς: Ομιλία με θέμα «Οστεοαρθρίτιδα: Εκτίμηση και Αντιμετώπιση» ΚΗΦΗ Πλαταριάς: Ομιλία με θέμα «Οστεοαρθρίτιδα: Εκτίμηση και Αντιμετώπιση» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Nova Ηγουμενίτσας: ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ TOY TMHMATOΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018Το Κατάστημα Nova στην Ηγουμενίτσα ζητά να προσλάβει υπάλληλο πλήρους απασχόλησης για το τμήμα ΠΩΛΗΣΕΩΝ.

Παρέχεται σταθερός μισθός, ασφάλιση, bonus και προνόμια στις υπηρεσίες μας.

Για τα βιογραφικά σας μπορείτε, απευθείας στο κατάστημα NOVA Κύπρου 47, Ηγουμενίτσα, τηλ. 2665023501, ή mail to: igoumenitsa@novashops.gr


Read More »
Nova Ηγουμενίτσας: ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ TOY TMHMATOΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Nova Ηγουμενίτσας: ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ TOY TMHMATOΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πωλείται οικόπεδο στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018

Πωλείται οικόπεδο στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης στην Ηγουμενίτσα, κοντά στο S/M DIELLAS, εμβαδού 175,29 τ.μ., απολύτως οικοδομήσιμο με διαθέσιμο τοπογραφικό διάγραμμα.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6944821261Read More »
Ηγουμενίτσα: Πωλείται οικόπεδο στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσα: Πωλείται οικόπεδο στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Μεγάλες προσφορές σε ημερολόγια από την Tυποργάνωση Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018


Read More »
Μεγάλες προσφορές σε ημερολόγια από την Tυποργάνωση Ηγουμενίτσας Μεγάλες προσφορές σε ημερολόγια από την Tυποργάνωση Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018

Οι πολυεθνικές της ενέργειας συνεχίζουν με κάθε τρόπο την δράση τους για να ολοκληρώσουν το έγκλημα!

Εμείς πρέπει να απαντήσουμε μαζικά και οργανωμένα:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Με ελικόπτερα, γεωτρύπανα, μηχανήματα και ένα στρατό «μπράβων», οι πολυεθνικές της ενέργειας κλιμακώνουν εντατικά και ανεξέλεγκτα την δράση τους σε πολλές περιοχές του Νομού μας (Πλακωτή, Σκάλα Φιλιατών, Πλαταριά, Φασκομηλιά, Σκορπιώνα, Κρυόβρυση, Λάκκα κλπ), προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο, «μοιράζοντας καθρεφτάκια για ιθαγενείς», έχοντας την αμέριστη στήριξη του κράτους, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ΜΜΕ και τοπικών παραγόντων της Περιφέρειας, των Δήμων κλπ. Όσο εμείς εφησυχάζουμε τόσο αυτοί γίνονται αδίστακτοι. Έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν άδεια να κάνουν έρευνα ακόμη και σε περιοχές «ΝΑΤΟΥΡΑ».

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η νεολαία, όλοι εμείς, πρέπει να σταθούμε ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων,
· γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, για την υγεία, για την ζωή μας, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες,
· γιατί αυτό συνιστά ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας,
· γιατί εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και εμπλοκές σε ανταγωνισμούς και πολεμικές περιπέτειες για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής,
· γιατί κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό, αντίθετα έρχεται να αυξήσει τα κέρδη τους και όπως δείχνει η εμπειρία, μετά την λεηλασία, αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο» αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε κυβέρνηση, πολυεθνικές, τοπικούς παράγοντες, έναν πανίσχυρο μηχανισμό εξαγοράς και καταστολής, ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την «ανάθεση» σε κάποιους «σωτήρες», με εντυπωσιοθηρικές ενέργειες ακτιβισμού ή με προσφυγές και υπομνήματα. Όλα αυτά τα «γεφύρια» είναι υπονομευμένα.

Ή θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο λαός για να βάλει φραγμό στα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης-πολυεθνικών ή η καταστροφή είναι προ των πυλών.

Για μας διακηρυκτική αρχή, στόχος και μοναδικός δρόμος είναι ο πλατύς, μαζικός, παλλαϊκός, παρατεταμένος αγώνας όλου του Θεσπρωτικού λαού, του λαού της Ηπείρου. Για αυτό θα βρισκόμαστε σε νέες ενημερωτικές εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά της Θεσπρωτίας, με στόχο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στην Ηγουμενίτσα και στα Γιάννενα, να σταματήσουμε τις πολυεθνικές της ενέργειας να συνεχίσουν τη δράση τους.

Καλούμε τους αγρότες και κάθε ιδιοκτήτη να μη δώσουν για ένα ξεροκόματο, «γη και ύδωρ» - άδειες πραγματοποίησης οποιασδήποτε εργασίας σε ιδιοκτησίες τους ή ανακαλέσουν αυτές, που λόγω έλλειψης ενημέρωσης έδωσαν, σε αυτούς που έρχονται να τους καταστρέψουν.

Να μην τους το επιτρέψουμε, να οργανωθούμε!
Να αντισταθούμε μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις!
Να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Όλοι την Παρασκευή 26 Οκτώβρη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας στις 12.00 το μεσημέρι

Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων


Read More »
Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων  - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2018 Rating: 5

Σελίδες