https://picasion.com/

Παραμυθιά Θεσπρωτίας: Οι μετανάστες του τότε (1960) και του σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Παραμυθιά Θεσπρωτίας: Οι μετανάστες του τότε (1960) και του σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Παραμυθιά Θεσπρωτίας: Οι μετανάστες του τότε (1960) και του σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ) Παραμυθιά Θεσπρωτίας: Οι μετανάστες του τότε (1960) και του σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Το Ζωδιακό Φως, από τον αρχαιολογικό χώρο στο Δυμόκαστρο Πέρδικας

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Το Ζωδιακό Φως, από τον αρχαιολογικό χώρο στο Δυμόκαστρο ΠέρδικαςΗ 20η του Φλεβάρη ήταν μία από τις σημαντικότερες μέρες του 2015 για αστρονομικές παρατηρήσεις. 
Αφού παρατηρήσαμε με τον Κώστα την σύνοδο Φεγγαριού, Αφροδίτης, Άρη (Δείτε ΕΔΩ), στρέψαμε τα σκόπευτρα μας δυτικά. 
Το Ζωδιακό Φως που καταγράφηκε τελικά αποτέλεσε μία από τις πολλές ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. 
Ανάμεσα από τους Παξούς και την Κέρκυρα και πάνω από τους δύοντες πλανήτες έστεκε εντυπωσιακό σαν σπαθί φωτός το παραπάνω φαινόμενο.
 
Το λεγόμενο ζωδιακό φως κατατάσσεται στα ουράνια φαινόμενα. 
Κατά τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο κατ΄ έτος, μετά τη λήξη του λυκόφωτος γίνεται ορατό στον δυτικό πάντα ορίζοντα ένα υπόλευκο και διάχυτο, πολύ ζωηρό φως σε μορφή τριγωνικής στήλης (πυραμίδας) που εκτείνεται κατά μήκος της εκλειπτικής. 
Το ύψος του φωτός αυτού στην Ελλάδα φαίνεται να περιορίζεται στις 50°. 
Ανάλογο τέτοιο φως παρατηρείται και στον ανατολικό ορίζοντα, προ του λυκαυγούς, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. 
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις αυτό το φως ονομάζεται ζωδιακό φως. 
Read More »
Το Ζωδιακό Φως, από τον αρχαιολογικό χώρο στο Δυμόκαστρο Πέρδικας Το Ζωδιακό Φως, από τον αρχαιολογικό χώρο στο Δυμόκαστρο Πέρδικας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα με την Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα με την Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Οι αγώνες των εργατριών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι διεκδικήσεις και τα δικαιώματα που κέρδισε το φεμινιστικό κίνημα για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, δεν έχουν μόνο συμβολική αξία. Σήμερα ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ. Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των μερικά απασχολουμένων με μισθούς εξευτελιστικούς -κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες ανασφάλιστες. Σε πολλές περιπτώσεις απολυμένες λόγω εγκυμοσύνης. Με εργασιακές συνθήκες βίας, απειλών και σεξουαλικής παρενόχλησης - ενώ οι άδειες μητρότητας για τους γονείς στο δημόσιο τομέα καταργούνται, όπως και μια σειρά επιδόματα (επίδομα γέννας). Οι γυναίκες αναγκάζονται να αναπληρώσουν το διαλυμένο κοινωνικό κράτος με διπλά και τριπλά ωράρια φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους, αποκλεισμένες στο σπίτι. Με τις όποιες δομές που έχουν απομείνει να καταργούνται (βοήθεια στο σπίτι), να υποβαθμίζονται ή να μη φτάνουν (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία). Οι πολιτικές των μνημονίων που κατάργησαν συλλογικές συμβάσεις, αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης, ακύρωσαν παροχές (νοσήλια στα δημόσια μαιευτήρια) και φόρτωσαν κι άλλη καταπίεση στις πλάτες τους, εντείνοντας τις ανισότητες και διακρίσεις και όξυναν τις πατριαρχικές αντιλήψεις και τα συντηρητικά στερεότυπα.

Οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, τη μέρα, τη νύχτα, σε όλες τις ηλικίες, είναι γεγονός καθημερινό. Οι παραδοσιακές, πατριαρχικές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα στην ιδιοκτησία του άντρα, συζύγου-πατέρα, ενισχύθηκαν σε συνθήκες κρίσης και σε ένα κλίμα γενικής οπισθοχώρησης, με την αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών ιδεών και προτύπων συμπεριφοράς, τον πολυδιάστατο ρατσισμό, τον συντηρητισμό και την ανυπόκριτη βία που αποπνέουν.

Ωστόσο, οι γυναίκες διαλέγουν στρατόπεδο και είναι εδώ, αποφασισμένες να αντισταθούν στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Είναι εδώ, σπάνε τη σιωπή. Παρούσες στους συλλογικούς αγώνες, στις πλατείες, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Αποφασισμένες να γιορτάσουν την ανατροπή. Με οργάνωση, συλλογική αντίσταση και πάλη, για την κοινωνία πραγματικής ισότητας που γυναίκες και άνδρες ονειρευόμαστε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τριπλή σημαία του, αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι μεγάλη δύναμη δημοκρατίας, ανατροπής, χειραφέτησης και προοδευτικού ριζοσπαστισμού, και παλεύει για μια κοινωνία σεβασμού των ανθρώπινων αξιών και απόλυτης ισότητας των φύλων.

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας διοργανώνει πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 8 Μαρτίου, στην Ηγουμενίτσα ώρα 11:00 μμ στο «ΠΑΝΘΕΟΝ». Θα μιλήσουν η Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής Άρτας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δήμήτρης Τσακίρης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΤΕΙ Ηπείρου, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της επαρχίας, σήμερα».

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Read More »
Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα με την Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα με την Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό
 


Το Παρατηρητήριο Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, διοργανώνει ημερίδα ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ενάντια στη σχολική βία και εκφοβισμό με θέμα:

«Η Τέχνη και οι καλλιτεχνικές δράσεις των μαθητών ως μέσο πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»

Η ημερίδα θα λάβει μέρος την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 από 09:00 π.μ. έως 02:00 μ.μ. στην Αίθουσα «Πάνθεον» Ηγουμενίτσας με τη συνεργασία Σχολικών Μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Θεσπρωτίας.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

· 09:00 π.μ. Έναρξη ημερίδας

· 09:00 π.μ. – 09:30 π.μ. Χαιρετισμοί

· 09:30 π.μ. – 09:50 π.μ. Γκάτσα Τατιανή (Συντονίστρια δράσεων του Παρατηρητηρίου Πρόληψης ΣΒΕ) ð «Άξονες Πρόληψης: Σχολείο, Γονείς, Κοινότητα»

· 09:55 π.μ. – 10:15 π.μ. Σακελλαροπούλου Μαρία(Σχ. Σύμβουλος ð«Η Τέχνη ως παιδαγωγικό μέσο και τρόπος πρόληψης στα φαινόμενα ΣΒΕ»

· 10:20 π.μ. – 10:40 π.μ. Ανδρέου Έλενα ( Σχ. Σύμβουλος ð «Η Μουσική Αγωγή μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά στη σχολική βία και στον εκφοβισμό»

· 10:20 π.μ. – 10:40 π.μ. Φλώρος Γιώργος (Μίμος) ð «Επικοινωνία με τη γλώσσα του σώματος» (Παντομίμα)

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (20 λεπτών)

· 11:00 π.μ. – 12:10 μ.μ. Φλώρος Γιώργος ð Workshop με ερέθισμα την παράσταση της παντομίμας

· 12:15 μ.μ. – 12:25 μ.μ. 2Ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας ð Ταινία μικρού μήκους «Φοίνιξ», Κανδυλιώτης Χ.

· 12:30 μ.μ. – 12:45 μ.μ. Δ.Σ. Παραποτάμουð Ταινία μικρού μήκους «Το πέναλτι», Δημάκας Γ.

· 12:50 μ.μ. – 01:00 μ.μ. Δ.Σ. Παραποτάμουð Ιστορίες από τα παιδιά για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, E – Twinning (Φαλιαρίδου Σ.)

· 01:05 μ.μ. – 01:20 μ.μ. 1ο Γ/σιο Ηγουμενίτσας ð Χορωδία

· 01:25 μ.μ. – 02:00 μ.μ. Συζήτηση
Read More »
Εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό Εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

ΟΓΑ: Δείτε της ημερομηνίες καταβολής των Οικογενειακών Επιδομάτων

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
ΟΓΑ: Δείτε της ημερομηνίες καταβολής των Οικογενειακών Επιδομάτων


Από τις 3 έως 5 Μαρτίου 2015 θα καταβληθούν τα οφειλόμενα οικογενειακά επιδόματα
ΟΓΑ σε όσους δικαιούχους δεν έχουν καταβληθεί για το 2014 και οι δηλώσεις τους Α21 έχουν ελεγχθεί.

Στις 3 Απριλίου 2015 θα καταβληθεί η 1η δόση από τις 4 δόσεις (προκαταβολή) των οικογενειακών επιδομάτων που αφορούν το 2015, χωρίς να απαιτείται η υποβολή προηγουμένως φορολογικής δήλωσης και δήλωσης Α21.
Read More »
ΟΓΑ: Δείτε της ημερομηνίες καταβολής των Οικογενειακών Επιδομάτων ΟΓΑ: Δείτε της ημερομηνίες καταβολής των Οικογενειακών Επιδομάτων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Κωνσταντίνος Μικρούλης: Ο μοναδικός Μητροπολίτης Παραμυθιάς με καταγωγή από την Θεσπρωτία

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Κωνσταντίνος Μικρούλης: Ο μοναδικός Μητροπολίτης Παραμυθιάς με καταγωγή από την Θεσπρωτία 

paramythia-online.gr
Ο Κωνσταντίνος Μικρούλης, διατέλεσε Μητροπολίτης Παραμυθιάς μόλις για έναν χρόνο και 7 μήνες από 13 Φεβρουαρίου 1896 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 1897 καθώς τα οργανωμένα συμφέροντα της εποχής, φρόντισαν για την μετάθεση του.

Είναι ο είναι ο μοναδικός Μητροπολίτης Παραμυθιάς που είχε καταγωγή από την Θεσπρωτία και πιο συγκεκριμένα από το χωρίο Τσαμαντά. Υπήρξε προστατευόμενος του Πατριάρχη Άνθιμου του Ζ' και του Μητροπολίτη Προύσας Ναθαναήλ. Ήταν Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης και υπηρέτησε καθηγητής των Θρησκευτικών στις Σέρρες, στην Προύσα, στην Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη. Εχρημάτισε Μέγας Αρχιδιάκονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μητροπολίτης Παραμυθιάς αναδείχτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1896. Μετά την εκλογή του χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Προύσας Ναθαναηλ και στις 18 Φεβρουαρίου 1896 Αρχιερέας από τον Πατριάρχης Άνθιμο τον Ζ', ύστερα από μία επιβλητική Θεία Λειτουργία που έγινε στο Πατριαρχικό Ναό.

Στην Παραμυθιά η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη, πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Πέμπτη του 1896, με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Η διακονία του στην Μητρόπολη Παραμυθιάς υπήρξε γόνιμη και καθώς μεγάλωσε στην Θεσπρωτία, ζούσε έντονα το δράμα των κατοίκων της περιοχής εξαιτίας της τρομοκρατίας των Τούρκων φεουδαρχών στους οποίους ύψωσε το ανάστημα του. Δεν δίστασε να καταγγείλει στο Διοικητή των Ιωαννίνων τις αυθαιρεσίες και καταπιέσεις του Καϊμακάμη της Παραμυθιάς Τσαπάρη, τις αθλιότητες και δολοφονίες του Τούρκου φεουδάρχη της Παραμυθιάς Μουσταφά Πρόνιου του οποίου προκάλεσε το μεγάλο μίσος. Με ήθος ανώτερο, με εξαίρετη μόρφωση, με χαρακτήρα αδαμάντινο, δραστήριος, τολμηρός και γενναίος, προβάλλονταν για μίμηση σ’ όλους τους τότε Μητροπολίτες της Ηπείρου.

Τα οργανωμένα όμως συμφέροντα των τοπικών μπέηδων έφεραν την απομάκρυνση του απ’ την Παραμυθιὰ με τη μετάθεση του (27 Σεπτεμβρίου 1897) στην Ιερά Μητρόπολη Γάνου και Χώρας.
Οι εφημερίδες της εποχής είχαν γράψει για αυτόν:

Εφημερίδα Νεoλόγος, για την εκλογή του:
«... τεθέντων τριῶν ὑποψηφίων, τοῦ Πανοσ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Κωνσταντίνου Μικρούλη, τοῦ Πάν. Πρωτοσυγκέλλου τοῦ ἅγ. Προύσης κ. Κωνσταντίνου καὶ τοῦ Ἱερολ. Ἱεροδιακόνου κ. Μάσχα καὶ ψήφων κανονικῶς γενομένων, Μητροπολίτης Παραμυθίας ἀνεδείχθη ὁ μέγας Ἀρχιδιάκονος Παν. Κωνσταντῖνος, κληρικὸς νεαρὸς τὴν ἡλικίαν, τὸν χαρακτήρα ὅμως δραστήριος καὶ κάλλιστα πνευματικῶς μεμορφωμένος οὕτως ὥστε ὡς ἐκ τῶν προσόντων αὐτοῦ τούτων, ἄπερ πολλαχῶς τὴν θέσιν τῆς Μ. Ἀρχιδιακονίας κατέχων ἀπεδείξατο, οὐδεμία ὑπάρχει ἀμφιβολία ὅτι πρεπόντως πάνυ τῆς προαγωγῆς ταύτης ἄξιος ἐθεωρήθη καὶ ὅτι πρὸ αὐτοῦ ἀνοιγομένω σταδίω τῆς Ἀρχιερωσύνης θέλει ἔτι μᾶλλον ἀναδειχθῆ».

Εφημερίδα Νεολόγος για την Χειροτονία του:
«Χθὲς ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῶ Ναῶ τὴν Θείαν καὶ Ἱερὰν Λειτουργίαν ἐτέλεσεν ἡ Α.Θ.Π ὁ Οἰκουμ. Πατριάρχης, συλλειτουργούντων αὐτῶ τῶν Σεβασμ. Συνοδικῶν ἁγίων Νικομήδειας κ. Φιλοθέου, Νικαίας κ. Ἱερωνύμου, Προύσης κ. Ναθαναήλ, Μηθύμνης κ. Στεφάνου, Λήμνου κ. Ἀθανασίου, Δυρραχίου κ. Βησσαρίωνος, Βελεγράδων κ. Δωροθέου, Ἑλλασῶνος κ. Νικόδημου, Καρπάθου καὶ Κάσσου κ. Σωφρονίου καὶ Ἐλευθερουπόλεως κ. Διόνυσου, πρὸς δὲ τοῦ Πανιερ. ἅγ. Φιλεδελφείας κ. Λεοντίου, τοῦ Πανιερ. ἅγ. Ρασκοπρεσρένης κ. Διόνυσο καὶ τοῦ Πανιερ. τοποτηρητοὺ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας ἅγ. Λιτίτσης κ. Βασιλείου, ὡς καὶ τοῦ Μ. Συγκέλλου τῶν Πατριαρχείων Πανοσ. κ. Γερμανοῦ, τοῦ Μ. Ἀρχιμανδρίτου Πανοσιολογιωτάτου κ. Ἱερόθεου ἀσθενοῦντος, μετὰ τοῦ ἐφημερίου τῆς σειρᾶς, διακονούντων δὲ τοῦ νέου Μεγάλου καρίου, καὶ τοῦ Διακόνου τῆς σειρᾶς κ. Ἀνθίμου. Κατὰ τὴν πατριαρχικὴν ταύτην λειτουργίαν, ἐν πάσῃ ἐπιβλητικότητα καὶ εὐπρέπεια τελεσθεῖσαν, πολυπληθεοτάτου παρισταμένου εὐσεβοῦς ἐκκλησιάσματος ἐχειροτονήθη εἰς Ἀρχιερέα ὁ ἐψηφισμένος ἅγιος Παραμυθίας Πανιερ. κ. Κώντ. Μικρούλης, τέως Μέγας Ἀρχιδιάκονος, ἐγένετο δὲ συνάμα καὶ ἡ χειροθεσία τοῦ νέου Μ. Ἀρχιδιακόνου Πανοσ. κ. Διοδώρου Μόσχα. Η Α. Πανιερ. μετὰ τὸ πέρας τῆς θείας μυσταγωγίας ἀπειράριθμα καὶ πάλιν ἐδέξατο τὰ συγχαρητήρια πάντων ἐκείνων, οἵτινες κατὰ τὴν διάρκειαν τῆς Ἀρχιδιακονίας ἔλαβον τὴν εὐκαιρίαν γνωρίσαντες αὐτὸν ἐκ τοῦ πλησίον δεόντως νὰ ἐκτιμήσωσιν».
Η εφημερίδα Νεoλόγος για την υποδοχή του στην Παραμυθιά:
«Ἐκ Παραμυθίας ἐπιστέλλονατι ἠμὶν ἀπὸ 24 Μαρτίου τὰ ἑξῆς περὶ τῆς ὑποδοχῆς τοῦ νέου Μητροπολίτου Παν. Κ. Κωνσταντίνου: «Οὐδέποτε ἄλλοτε τὸ χριστεπώνυμον πλήρωμα τῆς πόλεως Παραμυθίας ἐποιήσατο μεγαλοπρεπεστέραν ὑποδοχὴν εἰς ἐπίσημον αὐτῆς πρόσωπον ἀπὸ τὴν τῆς παρελθούσης Μεγάλης Πέμπτης, ὅποτε ἐδέχετο εἰς τᾶς ἀγκάλας τῆς τὸν προσφιλῆ καὶ λαοπόθητον Μητροπολίτην κ. Κωνσταντῖνο, ὂν ἅμα ἀφιχθέντα ἀκραιφνὴς ἀγάπη, ἄπειρος σεβασμός, δικαία ἐκτίμησις τῶν πολλῶν προτερημάτων τοῦ περιέβαλε. Καίτοι ἀργὰ διεδόθη ὅτι ἤρχετο τὴν ἡμέραν ἐκείνην εἰς τὴν ἕδραν τοῦ θρόνου της ἡ Α.Σ., καὶ ὁ καιρὸς ἢν ψυχρὸς ἐκ τῶν περὶ τὸν Κορίλαν χιόνων καὶ συννεφώδης, πλεῖστοι τῶν πολιτῶν ἐξῆπθον ἔφιπποι πρὸς προϋπάντησιν μακρὰν τῆς πόλεως, οἱ δὲ λοιποὶ μετὰ τῶν ἱερέων, διδασκάλων καὶ διδασκαλισσῶν συνήχθησαν περὶ τὸν Ἅγιον Νικόλαον τῶν Ριγγαίων, ἔνθα ἀφιχθεῖσαν προσεφώνησαν αὐτὴν ἐκ μέρους μὲν τῆς πόλεως καὶ τῆς ἐπαρχίας ὁ γραμματεὺς τῆς δημογεροντίας κ. Σ. Βαλασκάκης, ἐκ μέρος δὲ τῆς σπουδάζουσας νεότητος ὁ δημοδιδάσκαλος κ. Ι. Κατσιουλίδης, ἐν ὢ κατὰ τὰ διαλείμματα κατάλληλα ἔψαλλον ἄσματα οἱ μαθηταὶ καὶ αἳ μαθήτριαι. Η Α.Σ. ἀπαντήσασα εἰς ἕκαστον τῶν ἀγορητῶν καταλλήλως περιεβλήθη τὴν πολύτιμον Ἀρχιερατικὴν στολὴν αὐτῆς, εἰσῆλθεν ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῶ, ἔνθα ἐψάλη ἡ δοξολογία κατανυκτικωτάτη, ἐν μέσῳ δὲ σιγῆς ἀπείρου τοῦ μέχρι ἀσφυξίας πληρώσαντος τὸν ναὸν πλήθους καταλληλοτάτην ἀπήγγειλε προσλαλιὰν χαιρετίσασα τὴν παροικίαν, ἢν θεόθεν ἐτάχθη ἴνα ποιμάνη, καὶ προσθέσασα ὅτι ὑπὸ τὴν ἀμφιλαφὴ σκιὰν τοῦ κραταιοτάτου ἠμῶν ἄνακτος Σουλτάνου Ἀβδοὺλ Χαμὴτ Χᾶν, ὑπὸ τὴν σοφὴν καὶ πεπειραμένην πηδαλιούχησιν τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ σκάφους ὑπὸ τῆς Α.Θ. Παναγιότητος καὶ τῆς περὶ αὐτὴν Ἱ. Συνόδου, ὑπὸ τὴν προστασίαν τῶν σεπτῶν λειτουργῶν τοῦ κράτους, θέλει ἐντείνει τᾶς δυνάμεις της ὅπως ἐπιτελέση τὸ καθῆκον ἐργαζομένη ὑπὲρ τῆς ἐπαρχίας της. Ληξάσης τῆς δοξολογίας μεθ' ὁλοκλήρου του πλήθους διὰ τῆς συνοικίας τῶν Προνιάτων καὶ τῆς Ἀγορᾶς διηυθύνθη εἰς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν μετὰ σεβασμοῦ χαιρετώμενος καθ’ ὁδὸν καὶ ὑπὸ τῶν ἀλλοθρήσκων συμπολιτῶν, μετὰ συμπαθειῶν δὲ καλυπτόμενος δι' ἀνθέων ἐκ τῶν ἐξωστῶν καὶ παραθύρων τῶν οἰκιῶν, ὑφ' ἂς διήρχετο ἡ συνοδία, ἢν καὶ ἐφωτογράφησεν ἐν στιγμῇ τινι ὁ φωτογράφος κ. Χριστόπουλος. Ἐν τῇ Ἱερᾷ Μητροπόλει ἐγένετο τέλος ἡ διάλυσις τοῦ πλήθους, ὅπερ ηὐλόγησεν αὔθις ἡ Α.Σ. ἀπὸ τοῦ ἐξώστου καὶ ὅπερ φεῦγον τᾶς ἀρίστας ἀπεκομίσατο ἐντυπώσεις καὶ ἠρύσθη τὴν βεβαιότητα ὅτι τοῦ καταλλήλου ἔτυχεν ἤδη ποιμενάρχου ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ πρώτου Μητροπολίτου αὐτῆς κ. Κωνσταντίνου Μικρούλη, διὸ καὶ ηὐχαρίστει τὸν Θεὸν καὶ τὴν Μεγάλην Ἐκκλησίαν διὰ τοῦτο. Οὕτως ἀπὸ τῆς παρελθούσης Μεγάλης Πέμπτης νέα ἀνέτειλεν ἐποχὴ διὰ τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Παραμυθίας καὶ Φιλιατῶν, ἢς πλέον εὐοίωνον τὸ μέλλον προοιωνίζεται».
Εφημερίδα Φωνή της Ηπείρου, για την διακονία του στην Παραμυθιά:
« ...Η Α. Σεβασμιώτης (Κωνσταντῖνος Μικρούλης) διὰ τὴν ἐπίμονον δραστηριότητα τῆς περὶ τῶν κακῶς ἐχόντων παρὰ τῷ πνευματικῷ ποιμνίω καὶ τὴν ἄοκνον ὑπὲρ τούτου ἐργασίαν του κατέστη προσφιλέστατος καὶ δημοτικώτατος καθ’ ἅπασαν τὴν ἐπαρχίαν πρὸς τοῖς ἄλλοις δ’ ἠμεῖς προτερήμασιν ἐπικροτοῦμεν Αὐτῆς καὶ διὰ τὸ κήρυγμα τοῦ Θείου Λόγου, ὅπερ τακτικῶς ποιεῖ μετ’ εὐφραδείας πλείστης καὶ μετὰ συναισθήσεως τῆς ὑψηλῆς ἀποστολῆς τοῦ μόνου ἐναπομείναντος τοῖς Χριστιανοῖς ἐλευθέρου καὶ ἱεροῦ τούτου βήματος»
Read More »
Κωνσταντίνος Μικρούλης: Ο μοναδικός Μητροπολίτης Παραμυθιάς με καταγωγή από την Θεσπρωτία Κωνσταντίνος Μικρούλης: Ο μοναδικός Μητροπολίτης Παραμυθιάς με καταγωγή από την Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Επαναλειτουργεί μετά τη φωτιά που το κατέστρεψε, το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου Φιλιατών

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Επαναλειτουργεί μετά τη φωτιά που το κατέστρεψε, το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου Φιλιατών
 
 
Επαναλειτουργεί κανονικά από 2/3/2015 το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου έπειτα από την μικρής έκτασης φωτιά που κατέστρεψε το ακτινολογικό μηχάνημα στις 9/1/2015.

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα Phillips Optimus 65 διατέθηκε από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και σε συνδυασμό με την αγορά νέου ψηφιοποιητή υπολογιστικής ακτινογραφίας πολλαπλής σάρωσης αναβαθμίζεται η λειτουργία του τμήματος.

Τα έξοδα εγκατάστασης καθώς και η αγορά του ψηφιοποιητή καλύφτηκαν από την δωρεά στη μνήμη του Φίλιππου Ντρίτσου .

Το νέο μηχάνημα τοποθετήθηκε στην νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα του Νοσοκομείου, και άμεσα αναμένεται η μεταφορά του αξονικού τομογράφου και του μαστογράφου (έως τέλη Μαρτίου 2015). Σημειώνεται ότι έχουν ληφθεί όλες οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις για την λειτουργία του Τμήματος.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τις ευχαριστίες της τόσο στην Διοίκηση του ΠΓΝΙ όσο και στην Αρετή Ντρίτσου για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση τους .
Read More »
Επαναλειτουργεί μετά τη φωτιά που το κατέστρεψε, το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου Φιλιατών Επαναλειτουργεί μετά τη φωτιά που το κατέστρεψε, το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Σε 7.165.000€ το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσπρωτία Συνέντευξη τύπου αύριο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Σε 7.165.000€ το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσπρωτία
Συνέντευξη τύπου αύριο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας


Στο ποσό των 61.611.200 ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της περιόδου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2015.

Ο σχετικός φάκελος με πλήρη τεκμηρίωση έχει αποσταλεί από την Περιφέρεια στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την επισήμανση ότι η αποτίμηση όμως είναι συνεχής και βαρύνουσα, αφού υπάρχουν ζημιές και καταστροφές που συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απόρροια των ίδιων φαινόμενων. 
 
Ταυτόχρονα από την Περιφέρεια επαναλαμβάνεται το αίτημα για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ως πλημμυροπαθών ή κατολισθαινουσών (κατά περίπτωση) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων.

Κατά Περιφερειακή Ενότητα ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης επιμερίζεται ως εξής:

Π.Ε. Άρτας: 22.645.000, Π.Ε. Θεσπρωτίας 7.165.000, Π.Ε. Ιωαννίνων 21.470.000, Π.Ε. Πρέβεζας 10.331.200.

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν τον Νομό Θεσπρωτίας την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015, και ώρα 12:30 το μεσημέρι  στην αίθουσα Συνεδριάσεων
Read More »
Σε 7.165.000€ το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσπρωτία Συνέντευξη τύπου αύριο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Σε 7.165.000€ το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσπρωτία Συνέντευξη τύπου αύριο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Στις Πέντε Εκκλησιές και στο Νεοχώρι βρέθηκε το Σ/Κ η Δήμαρχος Σουλίου

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Στις Πέντε Εκκλησιές και στο Νεοχώρι βρέθηκε το Σ/Κ η Δήμαρχος Σουλίου


Το Σάββατο 28/2/2015 η Δήμαρχος Σουλίου συνοδευόμενη απο τον Αντιδήμαρχο κύριο Φράγγο Θωμά παρευρέθηκε ύστερα απο πρόσκληση του τοπικού εκπρόσωπου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Τ.Κ. Πέντε εκκλησιών. 
 
 
 
Εχτές Κυριακή το Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου Νεοχωρίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Δήμαρχος Σουλίου συνοδευόμενη απο τον Αντιδήμαρχο κύριο Φράγγο Θωμά την Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου ''Αρωγή'' κυρία Μπέση Μαρίνα και τον Δημοτικό Σύμβουλο κύριο Αναστασόπουλο Δανιήλ.
Read More »
Στις Πέντε Εκκλησιές και στο Νεοχώρι βρέθηκε το Σ/Κ η Δήμαρχος Σουλίου Στις Πέντε Εκκλησιές και στο Νεοχώρι βρέθηκε το Σ/Κ η Δήμαρχος Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΕΣΚΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΑΤΣΙΛΙΑ)

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΕΣΚΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΑΤΣΙΛΙΑ)
 
 
Ο Δήμος Φιλιατών διακηρύττει ότι στις 24 του μηνός Μαρτίου του έτους 2015 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) στο Δημαρχείο Φιλιατών, θα διεξαχθεί με ανοιχτή Δημοπρασία με το σύστημα προσφοράς με επί μέρους ποσοστών έκπτωσης κατά ομάδες ομοειδών εργασιών και έλεγχο ομαλότητας των προσφερομένων επί μέρους ποσοστών έκπτωσης, πάνω σε συμπληρωμένο έντυπο οικονομικής προσφοράς της υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1418/84 όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και βελτιώθηκε με τους Ν.3669/08, N. 3263/04, Ν. 3212/03, Ν.2940/01, Ν. 2372/96, Ν. 2338/95, Ν. 2229/94, τις διατάξεις του Π.Δ. 334/00, Π.Δ. 609/85, Π.Δ. 210/97, κ.α. όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα για την κατασκευή του έργου με τίτλο:

«ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΕΣΚΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΑΤΣΙΛΙΑ)»

Ο κωδικός Ο.Π.Σ.Α.Α. του έργου είναι: 939991 και πρόκειται για το υποέργο με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΕΣΚΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΑΤΣΙΛΙΑ)»

Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία Χωματουργικά και β) κατηγορία Τεχνικά.

Εργολαβικό αντικείμενο 487.040,87 Ευρώ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα).Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη 24/2013, ανέρχεται στο ποσό των 487.040,87 Ευρώ (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) και στο ποσό των 615.000,00 Ευρώ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαμβάνουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) από την έδρα του Δήμου Φιλιατών (Ελευθερίου Βενιζέλου 8, 46300 Φιλιάτες), μέχρι τις 19/3/2015.

Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β.

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις που κατέχουν εργοληπτικά πτυχία:

1. Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις:

α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.., εφόσον ανήκουν στην 1η και άνω τάξη για έργα κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

β. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π.

γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη.

2. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων. των παραπάνω περιπτώσεων α, β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του ΚΔΕ, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 199, παρ. 2 γ. περ. ββ) του ν. 4281/2014 (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας.

3. Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπό τους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικό σχήμα προκύπτει από τον προϋπολογισμό της κατηγορίας για την οποία αυτή συμμετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται. Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογισμού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν καλείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης κατηγορίας.

4. Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ενός κοινοπρακτικού σχήματος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημοσίων Έργων.

Εγγύηση συμμετοχής στον διαγωνισμό ορίζεται σε 2 % επί του προϋπολογισμού του έργου χωρίς το Φ.Π.Α., δηλαδή 10.000,00 ΕΥΡΩ και η σχετική εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται προς το Δήμο ΦΙΛΙΑΤΩΝ. Η ισχύς της θα είναι τουλάχιστον 210 ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 180 ημέρες.

Οι εργολάβοι Δημοσίων έργων υποχρεούνται να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για τα δημόσια έργα καθώς και δελτίο φορολογικής ενημερότητας.

Η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακές ημέρες.Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 - 2013" με ποσοστό συγχρηματοδότησης 75% από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και 25% από Εθνική Δαπάνη (Αριθμός ΣΑΕ: 2014ΣΕ28280048).

Είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής στον Ανάδοχο.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο ΦΙΛΙΑΤΩΝ, αρμόδιος υπάλληλος κα Άρτεμις Ταφέκη (τηλ.: 2664360165 Φαξ:2664022989), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Read More »
ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΕΣΚΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΑΤΣΙΛΙΑ) ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΕΣΚΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΑΤΣΙΛΙΑ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας
 

Καλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 3η Μαρτίου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για την συζήτηση των παρακάτω θεμάτων :

Θέμα 1ο: Έγκριση και διάθεση ψήφιση πιστώσεων λειτουργικών δαπανών Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2015.
Εισηγήτρια : Ανθίππη Λουκά - Προϊσταμένη Οικονομικού.

Θέμα 2ο: Άσκηση ή μη του ένδικου μέσου της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της υπ’ αριθμ. 8/2014 απόφασης του Ειρηνοδικείου (Διαδικασία Μικροδιαφορών).
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 3ο : Επανέλεγχος δικαιολογητικών του μειοδότη στο διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου με τίτλο: «Βελτίωση αρδευτικού κάτω ρου Καλαμά περιοχής Δήμου Ηγουμενίτσας».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 4ο : Καθορισμός των όρων δημοπράτησης του έργου με τίτλο: Βελτίωση αγροτικών δρόμων Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου» και συγκρότηση Επιτροπής.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 5ο :Κατακύρωση αποτελέσματος του πρόχειρου διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια υλικών ύδρευσης Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Ηγουμενίτσας».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 6ο : Υπηρεσιακή εισήγηση για τη διάθεση πίστωσης και τον τρόπο ανάθεσης της μελέτης με τίτλο: «Καθορισμός Αιγιαλού και Παραλίας περιοχής Δρεπάνου και οριοθετήσεις στις περιοχές Δημοτικών Ενοτήτων Συβότων και Ηγουμενίτσας».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 7ο : Διάθεση ψήφιση πίστωσης, έγκριση μελέτης και καθορισμός των όρων του διαγωνισμού για την μεταφορά αποβλήτων συσκευασίας Δήμου Ηγουμενίτσας. Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 8ο : Επί αιτήσεως της κα. Αικατερίνης Αλεξίου του Φωτίου περί καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης με εξώδικο συμβιβασμό και συμψηφισμό των εκατέρωθεν υποχρεώσεων που αφορούν εισφορά σε χρήμα και αποζημίωση.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 9ο : Επί αιτήσεως του κ. Λάζαρου Μητσέλου του Κωνσταντίνου περί καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης με εξώδικο συμβιβασμό και συμψηφισμό των εκατέρωθεν υποχρεώσεων που αφορούν εισφορά σε χρήμα και αποζημίωση.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 10ο : Επί της αρ. πρωτ. 32934/17-12-2014 αιτήσεως των συνιδιοκτητών Βασιλείου Πανταζή του Χρήστου, Αριστείδη Πανταζή του Χρήστου, Γεωργίας Πανταζή του Αχιλλέα και Χρήστου – Ιωάννη Πανταζή του Αχιλλέα περί καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης με εξώδικο συμβιβασμό και συμψηφισμό των εκατέρωθεν υποχρεώσεων που αφορούν εισφορά σε χρήμα και αποζημίωση.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 11ο : Επί της αρ. πρωτ. 32932/17-12-2014 αιτήσεως των συνιδιοκτητών Βασιλείου Πανταζή του Χρήστου, Αριστείδη Πανταζή του Χρήστου, Γεωργίας Πανταζή του Αχιλλέα και Χρήστου – Ιωάννη Πανταζή του Αχιλλέα περί καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης με εξώδικο συμβιβασμό και συμψηφισμό των εκατέρωθεν υποχρεώσεων που αφορούν εισφορά σε χρήμα και αποζημίωση.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 12ο : Επί αιτήσεως της κα. Γιαννούλας Μώκου του Παναγιώτη περί καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης με εξώδικο συμβιβασμό και συμψηφισμό των εκατέρωθεν υποχρεώσεων που αφορούν εισφορά σε χρήμα και αποζημίωση.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 13ο : Επί αιτήσεως του κ. Σπυρίδων Μώκου του Παναγιώτη περί καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης με εξώδικο συμβιβασμό και συμψηφισμό των εκατέρωθεν υποχρεώσεων που αφορούν εισφορά σε χρήμα και αποζημίωση.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.
Read More »
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας για τη δράση Let's Do It Greece

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας για τη δράση Let's Do It Greece
 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και φέτος θα συμμετάσχει στη Δράση Let’sDoItGreece

Η πρώτη συνάντηση έγινε την Τετάρτη 25 Φεβρουάριου 2015 όπου εθελοντές από όλο το Δήμο έδωσαν το παρόν και συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εθελοντισμό στο Δήμο μας αλλά κυρίως για το πως αντιλαμβάνεται ο θέλει ο καθένας μας να γίνει η δράση Let's Do It Greece για φέτος. 


 
Κάνε τώρα μια πρόταση για το πώς θα υλοποιήσουμε το Let's Do It Greece στο Δήμο μας.
Φόρμα Προτάσεων
Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2665361151 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση press@1345.syzefxis.gov.gr

Τι είναι το Let’s Do It Greece ? 


 
Είναι ένα σύνολο εθελοντικών δράσεων καθαρισμού, εξωραϊσμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το φυσικό και αστικό περιβάλλον με αποκορύφωση τις 26 Απριλίου όπου θα συντονιστούμε σε ολόκληρη την Ελλάδα σε μια ταυτόχρονη εθελοντική δράση http://www.letsdoitgreece.org/
Read More »
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας για τη δράση Let's Do It Greece Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας για τη δράση Let's Do It Greece Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Παραμυθιά το 1922

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Παραμυθιά το 1922

 
Γράφει για την paramythia-online.gr ο Πέτρος Χρήστου*

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, 1922, κορυφαίο γεγονός αποτέλεσε η εγκατάσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων σε όλη την ελληνική γεωγραφική επικράτεια. 400 χιλιάδες πρόσφυγες ήρθανε από τον Πόντο, 250 χιλιάδες από την Ανατολική Θράκη και οι υπόλοιποι πρόσφυγες ήρθαν από τη Δυτική Μικρά Ασία και τη περιοχή της Καππαδοκίας.

Στην Ήπειρο απόκτησαν πρόσβαση από τη Πρέβεζα και την Πάργα. Έτσι ανάλογος αριθμός προσφύγων ήρθε και σε χωριά της περιοχής μας. Συνολικά στη Ήπειρο εγκαταστάθηκαν 11.982 πρόσφυγες. Στο νομό Άρτης εγκαταστάθηκαν 3.002 πρόσφυγες. Στους νομούς Ιωαννίνων και Πρεβέζης που υπαγόταν και η περιοχή της σημερινής Γεωγραφικής Ενότητας Θεσπρωτίας απλώθηκαν αντίστοιχα 5.819 και 6.163 πρόσφυγες.

Στην υποδιοίκηση Παραμυθίας, η οποία υπαγόταν στο νομό Ιωαννίνων εγκαταστάθηκε ένας σχετικά αξιόλογος αριθμός προσφύγων, σύνολο, γυναίκες και άνδρες, 906 τον αριθμό. Αναλυτικά, ανά κοινότητα και οικισμό, μπορειτε να δειτε την εγκατάσταση στον πίνακα που ακολουθεί (Αναλυτικά για τη διοικητική διαίρεση, σύσταση, εξέλιξη και μετονομασία των οικισμών, στο βιβλίο μου ΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ … ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ)

 
Παρατηρώντας το χάρτη της υποδιοικήσεως Παραμυθίας του 1923 (κλικ εδω), βλέπουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο νοτιοδυτικό μέρος της, από την Παραμυθιά και κάτω. Αυτό εξηγείται γιατί η περιοχή ήταν πεδινή και εύκολα προσβάσιμη από τη θάλασσα. Αλλά αποσκοπούσε και στη διεμβόλιση του μουσουλμάνικου στοιχείου, για αυτό το λόγο είχε αποφασιστεί μετέπειτα και η εγκατάσταση και άλλων προσφύγων από το Μούρτο και την Πλαταριά, αλλά έμεινε απραγματοποίητη.

Καθημερινά η ζωή των προσφύγων ήταν δύσκολη. Οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, η υπολειτουργία μέχρι και καθόλου της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων, των Γραφείων Εποικισμού Παραμυθίας και Πρεβέζης, της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, η εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης (ανταλλαγή των πληθυσμών, κτλ) και η μη αποδοχή των προσφύγων από τους ντόπιους καλλιεργητές και ιδιοκτήτες γης (για παράδειγμα ούτε και τη συμφωνία για απόδοση μεριδίου γης, έναντι εργασίας τεσσάρων και πέντε χρόνων αντί χρηματικού ποσού, κράτησαν οι ντόπιοι), διαπληκτισμοί, έριδες, κ.α. καθιστούσαν τη ζωή των προσφύγων δύσκολη έως απαγορευτική. Γι αυτό το λόγο εκτιμάται ότι μέχρι και τον πόλεμο υπήρχαν εσωτερικές μετακινήσεις τους. Το 1928 μετακόμισαν από το Γαρδίκι μέχρι και στη Μακεδονία.
Αναμφισβήτητα η εγκατάσταση των προσφύγων και στη περιοχή μας είναι γεγονός και αποτελεί ένα παζλ της τοπικής ιστορίας. Ως εκ τούτου έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε:
- Πως εξελίχθηκαν τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα.
- Ποιες ήταν οι πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές επιπτώσεις από τη δημογραφική μεταβολή που επήλθε.
- Πως επέδρασε η παρουσία των προσφυγικών ομάδων στην τοπική κοινωνία, στην οικογένεια, τα επαγγέλματα, στις συμπεριφορές και τις αξίες.
- Ποια ήταν η στάση των προσφύγων και πως αντιδρούσαν αφενός στις συμπεριφορές της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου πως αντεπεξέρχονταν στις δυσκολίες της ζωής.
- Ποια ήταν η επίδραση τους στο λόγο, τη γλώσσα, κτλ

Η ιστορία δεν είναι κάτι έξω από εμάς. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης του σήμερα. Γνωρίζοντας τους ανθρώπους του χθες την κάνουμε πιο οικεία. Αυτά που ζούμε σήμερα, γεννήθηκαν στο χθες. Η σημασία του χθες καθορίζει τις επιλογές μας σήμερα, για το αύριο. Τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής μπορεί να ήταν ολέθρια, σήμερα όμως μπορούν να λειτουργήσουν και «θεραπευτικά».

Όταν υπάρχουν τέτοιας φύσεως θέματα, όπως και το προσφυγικό, γεννιούνται νέα κίνητρα για την εμβάθυνση και κατανόηση της τοπικής μας ιστορίας.

 
* O Πέτρος Χρήστου είναι
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ερευνητής
πρ. μέλος του Κ.Μ.Ε., στο ιστορικό τμήμα πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Read More »
Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Παραμυθιά το 1922 Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Παραμυθιά το 1922 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Δικαστικές διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών στη γραμμη Ηγουμενίτσα - Λευκίμη Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Δικαστικές διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών στη γραμμη Ηγουμενίτσα - Λευκίμη
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Σε δίκη παραπέμπεται ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος την 1/4/2015 στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας με την χαλκευμένη κατηγορία της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος εφοπλιστών…
Την μηνυτήρια αναφορά υπέβαλαν οι Πλοιοκτήτες του πλοίου «Αγία Τριάδα» Σπύρος Κουλούρης και Δημήτρης Κουρής και αφορά καταγγελία της ΠΕΝΕΝ στις 17/2/2010 η οποία εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.


Μεταξύ των άλλων αναφερόταν και τα παρακάτω:
 
«Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει την τρομοκρατία που ασκούν οι πλοιοκτήτες του πλοίου «Αγία Τριάδα» το οποίο εκτελεί την Πορθμειακή γραμμή Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα. 
Οι συγκεκριμένοι πλοιοκτήτες με την ανοχή της τοπικής Λιμενικής αρχής απειλούσαν και εκβίαζαν το πλήρωμα για να αποτρέψουν την συμμετοχή του στην απεργία ενώ και στο παρελθόν στο Φ/Γ πλοίο «ΘΑΣΟΣ» ακολουθούσαν την ίδια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική και συμπεριφορά.
Σημειώνουμε ότι στην απεργία 23-24/7/2009 ζήτησαν και μεταφέρθηκαν ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού σώματος προκειμένου να υπονομεύσουν την απεργία των Ναυτεργατών. Τα μέλη του πληρώματος με την καθοδήγηση της ΠΕΝΕΝ και την παρέμβαση του τοπικού Σωματείου σύσσωμοι αρνήθηκαν να γίνουν απεργοσπάστες!!!!
Μια βάσιμη, τεκμηριωμένη και απολύτως εξακριβωμένη καταγγελία της ΠΕΝΕΝ γίνεται αιτία να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Προέδρου μας, ο οποίος απεκάλυψε και κατήγγειλε την αυθαιρεσία, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία που επιχειρήθηκε από τους συγκεκριμένους εφοπλιστές….


Ταυτόχρονα κάνουμε γνωστό ότι στις 3/3/2015 γίνεται δίκη σε βάρος του μέλους της ΠΕΝΕΝ και Προέδρου του τοπικού Ναυτεργατικού Σωματείου Ρίου – Αντιρρίου με την κατηγορία της παρακώλησης των συγκοινωνιών. Στις 26/2/2015 εκδικάσθηκε η υπόθεση του πληρώματος «SUPERFERRY II» με την κατηγορία της παράνομης συμμετοχής στην απεργία στις 20 Φλεβάρη του 2013 ενώ είχε κηρυχθεί στον κλάδο πολιτική επιστράτευση. Οι Ναυτεργάτες αθωώθηκαν πανηγυρικά.
 
Επίσης ακολουθούν ανάλογες διώξεις σε βάρος των Ναυτεργατών των πλοίων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» και «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π» και δεκάδων Ναυτεργατών για τα ίδια «αδικήματα», παρακώλυση συγκοινωνιών, στην γραμμή Θάσο – Καβάλας.
 
Η ΠΕΝΕΝ με αφορμή το μπαράζ των διώξεων που μεθοδευμένα ασκούνται το τελευταίο διάστημα εναντίον της συνδικαλιστικής δράσης, των αγώνων και των δίκαιων κινητοποιήσεων, θέλει να καταστήσει σαφές ότι το Ναυτεργατικό κίνημα ούτε θα υποκύψει ούτε θα εκβιαστεί, ούτε θα υποστείλει την σημαία της πάλης ενάντια στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η σιωπή και η αδράνεια του Υπουργείου Ναυτιλίας προκαλεί όχι μόνο ερωτήματα αλλά και την δυσαρέσκεια του Ναυτεργατικού μας κόσμου
Read More »
Δικαστικές διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών στη γραμμη Ηγουμενίτσα - Λευκίμη Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Δικαστικές διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών στη γραμμη Ηγουμενίτσα - Λευκίμη Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

Πρόσληψη 32.433 ανέργων στους δήμους

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
Πρόσληψη 32.433 ανέργων στους δήμους


Σύντομα και εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 32.433 ανέργων σε δήμους σε όλη την Επικράτεια.

Πρόκειται για το σχετικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν:

-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

-Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

-Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ( για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα).

-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Η προκήρυξη θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ και θα ορίζει τις διαδικασίες αλλά και την προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Read More »
Πρόσληψη 32.433 ανέργων στους δήμους  Πρόσληψη 32.433 ανέργων στους δήμους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5

ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε και κατέληξε ανάποδα σε αρδευτικό αύλακα

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015
ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε και κατέληξε ανάποδα σε αρδευτικό αύλακα
 
 
Τροχαίο ατύχημα συνέβη, λίγο μετά τις 8 σήμερα το πρωί,στην Εθνική Οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων, λίγο μετά τη διασταύρωση από το χωριό Φλάμπουρα.
ΙΧ αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα, στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες, για άγνωστη αιτία, ανατράπηκε και κατέληξε με τον ουρανό σε αρδευτικό αύλακα.

Άμεσα, στο σημείο έφτασαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό των δύο γυναικών, οχήματα του ΕΚΑΒ Πρέβεζας καθώς και αστυνομικοί της Τροχαίας Πρέβεζας. 
Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πρέβεζας για τις πρώτες βοήθειες.
Read More »
ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε και κατέληξε ανάποδα σε αρδευτικό αύλακα  ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε και κατέληξε ανάποδα σε αρδευτικό αύλακα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015 Rating: 5