Θεσπρωτία: Η επιστημονική έρευνα για την προστασία και την ανάπτυξη της Ιχθυοκαλλιέργειας

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017
Με τη συμμετοχή της Θεσπρωτικής Ιχθυοκαλλιέργειας ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Olhao της Πορτογαλίας, το ερευνητικό πρόγραμμα SEA-on-a-Chip, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FP7 - OCEAN - 2013).

Στο έργο συμμετείχαν 19 εταίροι από κράτη μέλη της ΕΕ, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια αλλά και υδατοκαλλιέργειες – πέραν της Ελληνικής συμμετοχής – της Ιταλίας και της Νορβηγίας.

Τους έλληνες εταίρους εκπροσώπησαν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, στέλεχος της ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε., Ιωάννης Χεκίμογλου, καθώς και μέλη των ομάδων εργασίας των δύο φορέων.

Το SEA-on-a-chip κατάφερε να αναπτύξει μια μικρή, αυτόνομη, απομακρυσμένη και ευέλικτη πλατφόρμα ανοσο-αισθητήρα που βασίζεται σε μια πλήρως ολοκληρωμένη σειρά από μικρο/νανο-ηλεκτρόδια και ένα μικρο-σύστημα σε ένα lab-on-a-chip διαμορφωμένο σε συνδυασμό με ηλεκτροχημική ανίχνευση για την σε πραγματικό χρόνο ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων σε συνθήκες πολλαπλών στρεσογόνων παράγοντων.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε συγκεκριμένα για την εφαρμογή του σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας, και συμπεριλαμβάνει την ταχεία αξιολόγηση των ρύπων που επηρεάζουν την παραγωγή της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και εκείνων που παράγονται από αυτή τη βιομηχανία, αλλά είναι εύκολα προσαρμόσιμο σε άλλες ενώσεις στόχου ή σε άλλες καταστάσεις που απαιτούνται από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την ανάλυση της μόλυνσης των παράκτιων υδάτων.

Η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σκάλωμα ΑΕ, στη Λωρίδα Σαγιάδας, το διάστημα από 23 έως και 30 Απριλίου 2015, παράλληλα με το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του έργου που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας 27-29 Απριλίου 2015.

Οι Ευρωπαϊκές θαλάσσιες περιοχές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ. Μεταξύ 3 και 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης εκτιμάται ότι παράγεται άμεσα από τον τομέα της θαλάσσιας βιομηχανίας και υπηρεσιών. Τα παράκτια ύδατα παράγουν το 75% των υπηρεσιών οικοσυστήματος για την παράκτια ζώνη της Ευρώπης και εκτιμάται ότι παράγουν ισοδύναμη αξία των € 18 δισεκατομμυρίων / έτος.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή υδατοκαλλιέργειας παρέμεινε σχετικά σταθερή στους 1,2 εκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο 1995 έως 2012, και έφτασε το 2000, με 1,4 εκατομμύρια τόνους, στο υψηλότερο επίπεδό της. Το 2002 ανερχόταν σε 1,25 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 20% της συνολικής αλιευτικής παραγωγής. Η αξία της ευρωπαϊκής παραγωγής υδατοκαλλιέργειας έφθασε τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011: το 50% αυτού του αριθμού αντιστοιχούσε σε ψάρια και το 50% σε καρκινοειδή και μαλάκια. Η υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ εστιάζεται κατά κύριο λόγο σε τέσσερα είδη: μύδια (39% της συνολικής ποσότητας), πέστροφα (15%), σολομό (14%) και στρείδια (8%). Ωστόσο πρόοδος έχει σημειωθεί και στην παραγωγή άλλων ειδών όπως το λαβράκι, η τσιπούρα και τα κυδώνια.

Οι βασικοί παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι η Ισπανία (22%), η Γαλλία (17%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16%), η Ιταλία (13%) και η Ελλάδα (8,5%), που από κοινού αντιστοιχούσαν περίπου στο 77% της συνολικής παραγωγής υδατοκαλλιέργειας το 2011. Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη η αξία της παραγωγής, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κύριος παραγωγός (21%) και ακολουθεί η Γαλλία (19%), η Ελλάδα (13%) και η Ισπανία (12%). Τα δίθυρα μαλάκια (μύδια, στρείδια και κυδώνια) κυριαρχούν στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει κυρίως σολομό, ενώ η Ελλάδα παράγει κυρίως λαβράκι και τσιπούρα.

Επιπλέον, η μη μετρήσιμη αξία του θαλάσσιου πόρου δεν πρέπει να υποτιμάται, δεδομένου ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, την κοινωνική υγεία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Η χημική μόλυνση των εκβολών ποταμών και των παράκτιων περιοχών είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία (μέσω της τροφικής αλυσίδας) και τις σχετικές παράκτιες βιομηχανίες, όπως η αλιεία. Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που μπορούν να παρέχουν εξαιρετική ευαισθησία με υψηλή επιλεκτικότητα είναι απαραίτητα.

Στα πλαίσια αυτά και στο περιθώριο της συνάντησης στην Πορτογαλία διερευνήθηκαν και νέες συνέργειες και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και νέων καινοτόμων μεθόδων προστασίας και ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας. 


 
Read More »
Θεσπρωτία: Η επιστημονική έρευνα για την προστασία και την ανάπτυξη της Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτία: Η επιστημονική έρευνα για την προστασία και την ανάπτυξη της Ιχθυοκαλλιέργειας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Σε διαρκή εκπαίδευση τα Τάγματα Εθνοφυλακής στην Ήπειρο (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017
Σε διαρκή εκπαίδευση βρίσκονται οι Ανώτερες Διοικήσεις Ταγμάτων Εθνοφυλακής ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ και ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες,από τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Read More »
Σε διαρκή εκπαίδευση τα Τάγματα Εθνοφυλακής στην Ήπειρο (+ΦΩΤΟ) Σε διαρκή εκπαίδευση τα Τάγματα Εθνοφυλακής στην Ήπειρο (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Δέκα πράξεις ενίσχυσης κοινωνικών παντοπωλείων & φαρμακείων – συσσιτίων από Δήμους στο Ε.Π. «Ήπειρος»

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017Με προϋπολογισμό που ανέρχεται στις 300.159 ευρώ εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 δέκα (10) πράξεις ενίσχυσης υποδομών υγείας και κοινωνικών δομών σε Δήμους της Ηπείρου. 

Πρόκειται για πράξεις προμήθειας εξοπλισμού σε κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και σε δομές σίτισης (συσσίτια) που λειτουργούν Δήμοι και στις τέσσερις Π.Ε. της Ηπείρου. 

Αναλυτικά, με σχετικές αποφάσεις που υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη εντάσσονται οι πράξεις: 
 • Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη κοινωνικών δομών Δήμου Αρταίων, προϋπολογισμού 79.830 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Αρταίων) 
 • Προμήθεια εξοπλισμού για το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Ζηρού, προϋπολογισμού 19.676,32 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Ζηρού) 
 • Ανάπτυξη / βελτίωση υποδομών στέγασης και σίτισης και λοιπών υποδομών αντιμετώπισης της φτώχειας - Δήμου Πάργας, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Πάργας) 
 • Βελτίωση υποδομών της δομής παροχής βασικών αγαθών στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, προϋπολογισμού 19.148,60 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Νικολάου Σκουφά) 
 • Ανάπτυξη - βελτίωση υποδομών σίτισης και παντοπωλείου Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 61.182,10 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Πωγωνίου) 
 • Ανάπτυξη / βελτίωση υποδομών στέγασης και σίτισης και λοιπών υποδομών αντιμετώπισης της φτώχειας - Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού: 29.933,60 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Ηγουμενίτσας) 
 • Εξοπλισμός δομής παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πρέβεζας - Κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 23.215,28 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Πρέβεζας) 
 • Ανάπτυξη - βελτίωση κοινωνικού παντοπωλείου Δήμου Κόνιτσας, προϋπολογισμού 14.294,72 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Κόνιτσας) 
 • Ανάπτυξη - βελτίωση υποδομών κοινωνικού παντοπωλείου Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού 16.350 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Σουλίου) 
 • Ανάπτυξη - βελτίωση υποδομών κοινωνικού παντοπωλείου Δήμου Φιλιατών, προϋπολογισμού 16.531,10 ευρώ (Δικαιούχος: Δήμος Φιλιατών)


 
Read More »
Δέκα πράξεις ενίσχυσης κοινωνικών παντοπωλείων & φαρμακείων – συσσιτίων από Δήμους στο Ε.Π. «Ήπειρος» Δέκα πράξεις ενίσχυσης κοινωνικών παντοπωλείων & φαρμακείων – συσσιτίων από Δήμους στο Ε.Π. «Ήπειρος» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών με αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017Ο εντοπισμός και σύλληψη από την Αστυνομία στην Δροσοπηγή Κόνιτσας Αλβανού υπηκόου για παράνομη συλλογή και κατοχή αρωματικών φυτών, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο στον τομέα αυτό. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος (Primula Veris - ή κουλαστράντα σε ορισμένα μέρη) , είναι αυτοφυές και συναντάται στις περιοχές της Πίνδου κατά το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει τεράστια εμπορική αξία (περίπου 50.000 το κιλό αποξηραμένο) το οποίο εμπορεύεται προς Γερμανία και άλλες χώρες. 

"Καταλαβαίνετε, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έναν τομέα που πρέπει να αξιοποιηθεί στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, με οργανωμένες καλλιέργειες- φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν στη συγκεκριμένη παραγωγή. Πρέπει να συντονιστούμε όλοι και να καταλάβουμε ότι υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο". 

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στις δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί πρόσφατα από την Κίνα: 
 "Οι συζητήσεις με την Κίνα συνεχίζονται. Βοηθήσαμε να έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη Λαμπριάδειο Σχολή στο Ζαγόρι, για να παρακολουθούν τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, θέλουμε όμως δουλειά ουσίας και ο χρόνος δεν περιμένει", κατέληξε.


Read More »
Δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών με αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά Δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών με αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Ο πεζοπορικός τουρισμός στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017Παρουσιάστηκε σήμερα στα γραφεία της "Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε." η μελέτη για το "Εpirus Trail", παρόντων του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνας Καλογιάννη, του Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Κων. Ντέτσικα, στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος, υπηρεσιακών παραγόντων κ.ά.. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, "ο περιπατητικός τουρισμός είναι ανεπτυγμένος σε όλη την Ευρώπη. 
Όπου υπάρχουν πιστοποιημένα μονοπάτια βάσει ορισμένων προϋποθέσεων, τα επισκέπτονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, περιπατητές από όλο τον κόσμο. Ωφελημένες είναι οι τοπικές επιχειρήσεις από τη διαμονή σε καταλύματα και ξενοδοχεία, αλλά και από πωλήσεις τοπικών προϊόντων. 
Γενικά είναι κάτι που ταιριάζει «γάντι» στην περιοχή της Ηπείρου. 
Με την παρουσίαση αυτής της μελέτης ξετυλίγεται κάτι καταπληκτικό. 
Αυτά θα δώσουνε μια υπεραξία στην περιοχή και μεγάλη αξία στους παραγωγούς προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. 
Θα είναι πολύ δυνατό. 
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και υλοποιούν αυτόν τον σχεδιασμό, γιατί θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας, και χωρίς μεγάλα έξοδα". 

Το Epirus Trail αφορά στην αποτύπωση και καταγραφή των μονοπατιών στις περιοχές Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων. 

Το μήκος του περιπατητικού δικτύου ανέρχεται σε 380 χλμ περίπου. Βασίζεται και αναδεικνύει τις παλιές οδικές αρτηρίες, μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες μετακινούνταν για αιώνες στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό. 

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου (ΕΥΔ Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020) και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε». 

Σήμερα παρουσιάστηκε η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην αποτύπωση και καταγραφή του μονοπατιού Κόνιτσα – Γράμμος – Σμόλικας – Αώος – Μέτσοβο. Στη δεύτερη φάση, που επίσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είναι η αποτύπωση του μονοπατιού Τύμφη – Ζαγόρι – Μέτσοβο, και στην τρίτη περιλαμβάνεται η αποτύπωση του μονοπατιού Μέτσοβο – Περιστέρι – Τζουμέρκα. 

Όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει δοθεί κατεύθυνση ώστε το δίκτυο να επεκταθεί προς τα όρη Σουλίου και Φιλιατών, προς την περιοχή του Πωγωνίου και να προβλεφθεί διασύνδεση με τις γειτονικές περιφέρειες της Πίνδου. 

 Στόχος είναι η σύνδεση των πεζοπορικών μονοπατιών, αποτελώντας ένα ενιαίο – λειτουργικό – ασφαλές δίκτυο μονοπατιών, ώστε να αναπτυχθεί ο πεζοπορικός τουρισμός στην Ήπειρο με την προσέλκυση ξένων πεζοπόρων. 

Στο πλαίσιο του έργου, εκτός της επίγειας σύνδεσης, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, για τη διευκόλυνση των χρηστών του δικτύου μονοπατιών.


Read More »
Ο πεζοπορικός τουρισμός στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου Ο πεζοπορικός τουρισμός στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσπρωτίας: Συζήτηση για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017


Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσπρωτίας του ΙΚΑ και του Ο.Α.Ε.Ε σας καλούν στην συγκέντρωση – συζήτηση που οργανώνουν την Τετάρτη 24/05/2017 και ώρα 6 μ.μ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα: «οι εξελίξεις στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ». 

Ομιλητές θα είναι οι : 
 • Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Π.Ο.Σ ΙΚΑ 
 • Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Π.Ο.Σ Ο.Α.Ε.Ε.


 
Read More »
Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσπρωτίας: Συζήτηση για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσπρωτίας: Συζήτηση για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

4 θέσεις εργασίας στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017
 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την κάλυψη παροδικών αναγκών του , θα προσλάβει με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του 2190/94 όπως ισχύει με τις τροποποιήσεις και τις συμπληρώσεις του νόμου για τις εξής ειδικότητες:

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.5 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δήμος Ηγουμενίτσας, Σουλίου 3, Ηγουμενίτσα,Τ.Κ 46100 απευθύνοντάς την στο Γραφείο Προσωπικού, υπόψη κας Στολάκη Αναστασίας (τηλ. επικοινωνίας: 2665361160 )ή κας Τζοβάρα Παρασκευής (τηλ.επικοινωνίας: 2665361156). 
Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. 
Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ). 
Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία. 
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες. 
Η ανωτέρω προθεσμία λήγει με την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα (δημόσια αργία ή μη εργάσιμη), τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα. 
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: 
α) στην υπηρεσία μας στην ανωτέρω διεύθυνση 
β) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδρομή: Πολίτες Έντυπα - Διαδικασίες Διαγωνισμών Φορέων Ορ. Χρόνου ΣΟΧ 
γ) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr), απ' όπου μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι Ανεξάρτητες και άλλες αρχές - ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα μέσω της διαδρομής: Πολίτες - Έντυπα -Διαδικασίες - Διαγωνισμών Φορέων - Ορ. Χρόνου ΣΟΧ. 
Δειτε την προκηρυξη εδω


 
Read More »
4 θέσεις εργασίας στο Δήμο Ηγουμενίτσας 4 θέσεις εργασίας στο Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Αλβανοί μπαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και μαζεύουν αρωματικά φυτά

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017
Κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή, τα ίδια. 
Αλβανοί μπαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και μαζεύουν αρωματικά φυτά και κατά κυριολεξία τα ξεριζώνουν! 
Τα φορτώνουν είτε στην πλάτη τους μέσα σε τσουβάλια, όταν πρόκειται για μικρότερες ποσότητες, είτε σε γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα, όταν πρόκειται για μεγαλύτερες.
Τα μεταφέρουν στη χώρα τους, όπου τα πουλάνε για ένα μεροκάματο. 
Από τη Μουργκάνα Φιλιατών έως την ορεινή Κόνιτσα, καταστρέφουν προστατευόμενα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αποψιλώνοντας πλαγιές, κατά την περίοδο προς το τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. 
Επιλέγουν δύσβατες περιοχές, ώστε και αν εντοπιστούν, να μπορούν να διαφύγουν εύκολα. 
Στο πιο πρόσφατο κρούσμα (19 Μαΐου 2017), συνελήφθη, μέρα μεσημέρι, σε δασική περιοχή στην Δροσοπηγή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ένας 68χρονος Αλβανός, για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα. 
Συγκεκριμένα, πιάστηκε από τους αστυνομικούς να μεταφέρει φορτωμένος στην πλάτη δύο τσουβάλια που περιείχαν αρωματικά φυτά και βότανα. 


 
Read More »
Αλβανοί μπαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και μαζεύουν αρωματικά φυτά Αλβανοί μπαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και μαζεύουν αρωματικά φυτά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: "ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ" του ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΙΧ, στην Θεατρική Σκηνή "ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ"

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017Υπόθεση του έργου
Ο Στέφαν Τσβάιχ στο έργο αυτό αναπτύσσει με μεγαλειώδη τρόπο το θέμα του πνευματικού εγκλεισμού που δεν μπορεί να βρει διέξοδο παρά στην τρέλα. 
Ο ήρωας του έργου υπέστη από τους ναζί μια ιδιαίτερη φυλάκιση σ’ ένα εντελώς άδειο δωμάτιο ξενοδοχείου, χωρίς τίποτα να μπορεί ν’ απασχολήσει ή να διασκεδάσει το μυαλό του, μέχρι που ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο με παρτίδες σκακιού που άρχιζε ν’ αποστηθίζει και να ξαναπαίζει από μνήμης.
Έχοντας εξαντλήσει τις πηγές του βιβλίου, το μυαλό του τον οδήγησε σε παρτίδες με αντίπαλο τον εαυτό του και έτσι άρχισε να υποβάλλεται σε μια σχιζοφρενική διάλυση που επρόκειτο να αποβεί μοιραία. 
Στην παράσταση αυτή απεικονίζεται η πάλη του πνεύματος και της φαντασίας, ενάντια στον εσωτερικό δαίμονα και την πεισματική λογική της σύγχρονης βαρβαρότητας.

- 26 Μαΐου & 27 Μαΐου 

- Κουγκίου - Κιάφας 22  Ηγουμενίτσα
- Γενική είσοδος 9€ και για ανέργους, φοιτητές & πολύτεκνους 6€
- Προπώληση εισιτηρίων, βιβλιοπωλείο ΚΥΡΙΑΖΗΣ, 6€

Χορηγός Επικοινωνίας: thespro.gr


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: "ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ" του ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΙΧ, στην Θεατρική Σκηνή "ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ" Ηγουμενίτσα: "ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ" του ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΙΧ, στην Θεατρική Σκηνή "ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Πότε και πως έγινε η πρώτη εορτή Σουλίου με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017Η πρώτη εορτή Σουλίου έγινε με πρωτοβουλία της Ενώσεως Παραμυθιωτών Ιωαννίνων "Το Σούλι" στις 30-4-1961 (και 1-5-1961). 
Είχε προηγηθεί η υποβολή στις 16 Νοεμβρίου 1960 υπομνήματος του Βασίλη Κραψίτη προς τους αρμοδίους για τη θέσπιση πανελλήνιων διήμερων κάθε χρόνο εορτών Σουλίου. 
Επίσημα καθιερώθηκε ο πανελλήνιος εορτασμός με το διάταγμα 157 /25-2- 1969. 
Στην πρώτη εορτή, στις 30 Απριλίου 1961, ομιλητής ήταν ο οραματιστής της, ο Βασίλης Κραψίτης, που αναστάτωσε συνειδήσεις και πυράκτωσε την άγνοια των πολλών, αναπτύσσοντας το θέμα: "Το νόημα του Σουλιώτικου έπους". 
Ο γιορτασμός ήταν πανηγυρικός, καθώς συγκεντρώθηκαν απ΄ όλη την Ήπειρο, την Αθήνα και άλλα μέρη περίπου είκοσι χιλιάδες προσκυνητές και ανάμεσά τους εκπρόσωποι της πολιτείας, ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων κ.λπ. 
Δεν υπήρξε σπίτι στην Παραμυθιά, που να μην άνοιξε φιλόξενα την πόρτα του για να περιποιηθεί τους επισκέπτες, ενώ για μια μέρα, το ιστορικό Σούλι έγινε το "Το κοινόν των Ηπειρωτών", η πανελλήνια αμφικτιονία. 
Και ήταν εμπνευσμένη ενέργεια η καθιέρωση των εορτών Σουλίου, γιατί οι Σουλιώτες έγιναν με το φρόνημά τους δάσκαλοι αρετής, ευψυχίας, ανδρείας, τόλμης, γενναιότητας, αποφασιστικότητας, εθελοντικής θυσίας για την πατρίδα, λατρείας αληθινής για την ελευθερία. 
Στις ημέρες μας, ημέρες ηθικών κατεδαφίσεων, είναι απαραίτητο το πατριωτικό αναβάπτισμα, ώστε η μνήμη των Σουλιωτών να παραμείνει ζωντανή, το ήθος τους να φωτίζει τα βήματά μας, η λάμψη των αγώνων τους να κρατεί ορθή την ψυχή στις επάλξεις του χρέους. 


 
Read More »
Πότε και πως έγινε η πρώτη εορτή Σουλίου με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών Πότε και πως έγινε η πρώτη εορτή Σουλίου με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας ο Μιχάλης Γκανάς (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017Μια μοναδική ευκαιρία ειχαν την Παρασκευή 19 Μαΐου, οι μαθητές του 3ου Γυμνασιου Ηγουμενίτσας αφου το σχολείο επισκέφθηκε, υστερα απο επισημη προσκληση, ο Μιχάλης Γκανάς κορυφαιος Θεσπρωτός ποιητής. 
Την βιωματικου τύπου εκδήλωση προλόγισε η Υπ/ντρια του σχολείου και φιλόλογος κα Καίσαρη Μαργαρίτα ενω παρεβρέθηκε και η σχολική συμβουλος φιλολόγων κα Παπαευσταθίου Μαρούλα. 
Ο ποιητής συνομίλησε με τα παιδιά δημιουργώντας μια πραγματικα ζεστή και άκρως παιδαγωγική ατμοσφαιρα. Ν
α ευχαριστήσουμε θερμά εκτος απο την κα σύμβουλο την κα Καισαρη και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητες οχι μονο για την υποδειγματική συμπεριφορά τους αλλα και τις ερωτήσεις που απεύθυναν στον ποιητή. Θερμά συγχαρητήρια σε ολους!


 
Read More »
Στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας ο Μιχάλης Γκανάς (+ΦΩΤΟ) Στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας ο Μιχάλης Γκανάς (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, Τρίτη και Τετάρτη, σε περιοχές του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017


 
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. 
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
Read More »
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, Τρίτη και Τετάρτη, σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, Τρίτη και Τετάρτη, σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Σύβοτα: Ζητείται βοηθός σεφ για το Ξενοδοχείο Μέγα Άμμος

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017

Η ξενοδοχειακή μονάδα "Μέγα Άμμος" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αναζητάει βοηθό σεφ για τις ανάγκες του ξενοδοχείου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν βιογραφικά στο email:  ma@hotel-megaammos.gr
Πληροφορίες στο τηλ: 2665093447


Read More »
Σύβοτα: Ζητείται βοηθός σεφ για το Ξενοδοχείο Μέγα Άμμος Σύβοτα: Ζητείται βοηθός σεφ για το Ξενοδοχείο Μέγα Άμμος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017


Εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας - Κυριακή 28/05/2017

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης.

Σας περιμένουμε αυτή την Κυριακή 28/05/2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας


 
 
Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας λαμβάνει και φέτος μέρος στην πανελλήνια εκστρατεία "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για σύζευξη της εκπαίδευσης με την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, θα υλοποιηθούν εκδηλώσεις, οι οποίες επιδιώκουν την προώθηση της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης περιβάλλοντος και πολιτισμού και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική ξενάγηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο Περίπτερο Πληροφόρησης του Φορέα, στη Γλυκή, για τους μύθους που σχετίζονται με τον Αχέροντα και για την ανάπτυξη ανθρώπινης δραστηριότητας γύρω από την κοίτη του κατά την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Φορέα Διαχείρισης για τη βιοποικιλότητα στις εκβολές και τα στενά του Αχέροντα και υλοποίηση δραστηριοτήτων με τη μορφή επιδαπέδιων παιχνιδιών.

Χώρος Υλοποίησης: Περίπτερο Πληροφόρησης Γλυκής.
Ώρες υλοποίησης: 9:00 ~ 12:00


Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, η δράση θα συνεχιστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας με την παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων των θεματικών ενοτήτων των Αιθουσών του Μουσείου που σχετίζονται με το νερό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και παράλληλα την ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και την ιστορία του.

Χώρος Υλοποίησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Ώρες υλοποίησης: 9:00 ~ 12:00


Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της Δ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Στο θέατρο των Γιτάνων». Στόχος της δράσης είναι αφενός η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο της πόλης των Γιτάνων, που βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αφετέρου η ενημέρωσή και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας μνημείων και περιβάλλοντος.

Χώρος Υλοποίησης: Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων.
Ώρες υλοποίησης: 9:00 ~ 12:00


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2665.0. 28539 και 21417 (Γκάνια Χριστίνα, αρχαιολόγος) ή τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις efathe@culture.gr, amig@culture.gr.

O Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Αρχαιολόγος

Θερινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-15.00 / Δευτέρα: κλειστό
Τ.: 26650 28539, 21417
F.: 2665 0 25133
e-mail: amig@culture.gr, efathe@culture.gr
website: igoumenitsamuseum.gr


 
Read More »
Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017 Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχαμε στην συνάντηση του Δημάρχου με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλο. Θεωρούμε απαράδεκτο να γίνεται η ενημέρωση επιλεκτικά σε ένα γραφείο και όχι στην προγραμματισμένη για την ίδια μέρα δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ.. Από την εισήγηση του Δημάρχου καταλαβαίνουμε γιατί δεν ήθελε ο κ. Διοικητής την δημόσια ενημέρωση.

Το «ΤΕΠ» έχει κατασκευαστεί σε απόσταση 25 χλμ από το Νοσοκομείο Φιλιατών. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Αυτό το γνώριζαν ΟΛΟΙ και αυτοί που αποφασίσανε να γίνει και αυτοί που το σχεδίασαν και αυτοί που το κατασκεύασαν και αυτοί που το χρηματοδότησαν από την Ε.Ε. και τώρα απειλούν με πρόστιμα. Δεν υπάρχουν αθώοι σε αυτή την ιστορία. Κριτήριο από το 2000 μέχρι και σήμερα ήταν η εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών επιδιώξεων των εκάστοτε κυβερνόντων και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε δευτεροβάθμια υγεία.

Αυτό γίνεται και σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προτείνεται το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας, το κλείσιμο του πρώην πολυϊατρείου του ΙΚΑ ( νυν ΠΕΔΥ) και η μεταφορά τους στο κτήριο του «ΤΕΠ» και αυτό το βαφτίζουν Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ένα κτήριο με εξοπλισμό δευτεροβάθμιας υγείας χωρίς το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για αυτή την δουλειά. Από αυτό ζητείται να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας που ήδη παρέχονται από τις υπάρχουσες δομές ,χωρίς μάλιστα να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες(π.χ. οδοντιατρικό, ακτινολογικό). Να τονίσουμε επίσης την δυσκολία πρόσβασης σε αυτό, λόγω προβλημάτων με τον δρόμο. Αλήθεια ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Είναι αλήθεια ,αυτό που επεσήμανε ο κ. Μπέζας σαν πρώην υφυπουργός υγείας, ότι κατά την δεκαετία του 1980 υπήρξε πίεση από τους παράγοντες της Ηγουμενίτσας για την κατασκευή νοσοκομείου στην πόλη, λόγω της απότομης ανάπτυξης της. Αλήθεια είναι ότι πολιτικοί, δήμαρχοι και κόμματα τζογάρανε με αυτό το θέμα. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια, γιατί το ΚΚΕ δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτό το παιχνίδι. Γιατί το ΚΚΕ έβαζε πάντα για συζήτηση και πάλη το θέμα της λαϊκής υγείας ,το ΠΩΣ αυτή θα εξυπηρετηθεί καλύτερα και όχι το ΠΟΥ. Δεν συμμετείχε στην αντιπαράθεση Ηγουμενίτσα-Φιλιάτι που ενίσχυε τοπικισμούς αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική για την υγεία..Αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν η κατασκευή του κτηρίου του «ΤΕΠ», το οποίο τώρα που κατασκευάστηκε δεν ξέρουν τι να το κάνουν.

Δεν είπε επίσης ο κ. Μπέζας ότι ο τομέας της υγείας έχει μπει σε πορεία ιδιωτικοποίησης εδώ και πολλά χρόνια ,πολύ πριν τα «μνημόνια». Σωστά ανέφερε αποτελεί σοβαρό βήμα το ότι ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει υπηρεσίες υγείας. Δεν είπε όμως σε ποια κατεύθυνση. Έπρεπε κατά την γνώμη μας να εξηγήσει ότι αγοράζει τις υπηρεσίες τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ). Ότι τα νοσοκομεία δουλεύουν εδώ και καιρό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μπορεί οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν για νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που οδήγησαν τα ταμεία στην κατάσταση που είναι σήμερα. Δημόσια και δωρεάν υγεία δεν υπάρχει.

Υπήρξε το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αυτήν την χρονική στιγμή για την ενέργεια αυτή. Την απάντηση θα την βρείτε στις εξαγγελίες Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη που προωθούν ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση στην υγεία. Σας έχουμε ήδη στείλει δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ με αυτές. Να τονίσουμε την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), σαν «βασικό κύτταρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Ο ασθενής θα περνάει πρώτα από την ΤΟΜΥ και εκεί θα αποφασίζεται αν θα πάει στο Κέντρο Υγείας. Όσο για τη χρηματοδότηση, αυτή προβλέπεται τα πρώτα τέσσερα χρόνια να γίνεται από το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος μας έχει την εμπειρία από τέτοια προγράμματα π.χ. «βοήθεια στο σπίτι»

Σύμφωνα επίσης με τον πρωθυπουργό, οι συγκεκριμένες μονάδες «θα είναι στελεχωμένες με επιπλέον προσωπικό, περίπου 3.000 υγειονομικούς, γιατρούς, επαγγελματίες υγείας. Αυτό που δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι οι περίπου 3.000 προσλήψεις θα έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς θα πρόκειται για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, με διετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια. Δεν είπε επίσης ότι μόνο το 2015 αποχώρησαν 2.750 άτομα από την Υγεία και προσλήφθηκαν μόλις 593 μόνιμοι. Δεν είπε ακόμα ότι η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι. Μόνο το 2015 η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων κατακρεουργήθηκε κατά 22,8% και από τότε παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ βάσει της συμφωνίας με το κουαρτέτο, το 2017 θα κοπούν 125 εκατ. ευρώ επιπλέον από την Υγεία και σωρευτικά 188 εκατ. μέχρι και το 2018. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση της υγείας με μείωση των δαπανών για αυτήν; Η απάντηση είναι στο «νοικοκύρεμα» που επιχειρείται στην Ηγουμενίτσα.Η σύμπτυξη δύο μονάδων που υπολειτουργούν σήμερα σε μία, που αντικειμενικά θα λειτουργήσει χειρότερα.

Ειπώθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με τα προτεινόμενα γιατί αλλιώς ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Μα αν μεταφερθούν οι μονάδες στο κτήριο του «ΤΕΠ», τότε είναι που θα οδηγηθούν οι ασθενείς στους ιδιώτες αφού τα έξοδα μεταφοράς για τους μη έχοντες αυτοκίνητο σε αυτό, θα υπερκαλύπτουν το ποσό μιας ιατρικής επίσκεψης. Πράγμα που σήμερα με τις υπάρχουσες δομές δεν ισχύει.

Ειπώθηκε επίσης ότι είναι ειλημμένη η απόφαση. Τότε γιατί το συζητάμε; Αλλωστε ειλημμένη απόφαση είναι να οδηγούνται φτωχά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση ,με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 8 χρόνια. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε φτάνει με τις ειλημμένες αποφάσεις, δεν πάει άλλο και να οργανώσουμε την λαϊκή μας αντεπίθεση.

Ειπώθηκε επίσης ,πάρτε την ευθύνη γιατί αν δεν λειτουργήσει το ΤΕΠ τότε θα υπάρξει πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε.. Αλήθεια εμείς και οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας φταίμε για τα αδιέξοδα της πολιτικής τους; Μας κάνουν να αισθανόμαστε ευθύνη και ενοχές για τις όποιες υποχρεώσεις του αστικού κράτους, όπως π.χ. και για το δημόσιο χρέος. Αλήθεια και αυτό εμείς το δημιουργήσαμε; Τέτοια διλλήματα δεν πρέπει να περνάνε σε αυτή την αίθουσα, ούτε πλατειά στον λαό.

Γνωρίζεται όλοι ότι το κτήριο που κατασκευάστηκε δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ΤΕΠ, πολύ περισσότερο που στο Νοσοκομείο Φιλιατών λειτουργεί ήδη ΤΕΠ. Ας βρούνε οι αρμόδιοι πως θα αξιοποιηθεί( π.χ. σαν παράρτημα του νοσοκομείου Φιλιατών). Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί ούτε πρέπει να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει σαν τέτοια. Για αυτό η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί από Δ.Σ..

Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στο Κ.Υ. είναι άσχημες τόσο για τους εργαζόμενους ,όσο και για τους ασθενείς. Οι ελλείψεις είναι τρομερές τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υγειονομικό υλικό. Λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τον αγώνα μας για την βελτίωση τους. Λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τα Σωματεία, τους Μαζικούς Φορείς ,τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να αγωνισθούν.

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας 


 
Read More »
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Ειδήσεις από το παρελθόν Ηπειρωτικού ενδιαφέροντος - Του Αντώνη Βενέτη

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017


Η πρώτη δημοσιευόμενη «είδηση» ανάγεται προ 200 περίπου ετών και αφορά την χορήγηση ιθαγένειας από το Ηνωμένο Κράτος των Ιονικών Νήσων, το οποίο διατελούσε υπό την προστασία της Μεγ. Βρετανίας, σε Ηπειρώτες και μη.

Ο Βαρώνος Σίμων Σίνας (†1876) τιμάται από τον Αυτοκράτορα του Μεξικού Μαξιμιλιανό με κάποιο παράσημο. Το επόμενο έτος 1867 ο Μαξιμιλιανός, αδελφός του Αυτοκράτορα της Αυστρο-ουγγαρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ (†1916) εκτελείται από τους Μεξικάνους επαναστάτες του Μπενίτο Χουαρέζ.

Η «είδηση» του 1851 αναφέρεται σε άξιους και ανάξιους Ιεράρχες και στον ένθερμο φιλέλληνα Άγγλο Πρόξενο της Πρέβεζας Σώντερς.

Η «είδηση» του 1909 από τα Ιωάννινα αναφέρεται σ’ ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Έτσι η επικράτηση των Νεότουρκων εδημιούργησε στους λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μεγάλες προσδοκίες. Γρήγορα όμως η σκληρή πραγματικότητα τις διέλυσε…

Ένας Βορειοηπειρώτης στο φλεγόμενο Βελγικό Κογκό του 1960. Το 1916 ληστές εμφανίζονται έξω από την Ηγουμενίτσα και το 1957 πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη ο Θεοφάνης Μέντζος, από την Βήσσανη και επαναπατρίζονται από τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» προφανώς απαχθέντες από τους αντάρτες του Δ.Σ.Ε. κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, αγόρια και κορίτσια Ηπειρωτικής καταγωγής.

Οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ - 3/5 Σεπτεμβρίου 1819
ΕΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ – Απόφασις της 16-7-1819 […]
Αποφασίζονται τα ακόλουθα
Αρθ. 1. Υιοθετούνται διά της παρούσης και δημοσιεύονται υπήκοοι του Κράτους τούτου τα ακόλουθα υποκείμενα:
ο Ευγενής Κύριος Κόμης Άγγελος όριος Ενετός.
ο Κύριος Χριστόδουλος Λεοντίτζης, Ηπειρώτης.
ο Κώνστας Αποστόλης, Ηπειρώτης […]

Ο ΤΥΠΟΣ, εν Κεφαλληνία, τη 18 Ιουνίου 1866.
Ο Βαρώνος Σίνας έλαβε παρά του αυτοκράτορος του Μεξικού τον μεγαλόσταυρον της Γουαδελούπας.

ΕΛΠΙΣ, 9-6-1851. Ευχαρίστως καταχωρίζομεν την κατωτέρω εκ Πρεβέζης επιστολήν μετά των επισήμων εγγράφων. Οι σεβασμ. Μητροπολίται Άρτης και Ιωαννίνων έδωκαν αξιέπαινον παράδειγμα, το οποίον είθε να μιμηθώσι και οι λοιποί Ιεράρχαι των οποίων κατά δυστυχίαν οι πλείστοι φορολογούσι τους χριστιανούς διά να εντρυφώσιν ως αληθείς Σαρδανάπαλοι ουδόλως ενθυμούμενοι την θείαν εντολήν. Ευτυχώς εν Πρεβέζη υπάρχουσι φιλόμουσι άνδρες, γνωρίζοντες να μεταλλευθώσι την προς το καλόν κλίσιν των αρχιερέων των, υπάρχει και ο Πρόξενος της Αγγλίας, ο αληθώς των χριστιανών πατήρ κ. Σώντερ, του οποίου τον ζήλον υπέρ της εκπαιδεύσεως του λαού, την φιλανθρωπίαν, τον φιλελληνισμόν όλοι ανεξαιρέτως οι χριστιανοί κάτοικοι της Ηπείρου τόσον δικαίως εξυμνούσιν. […]

ΩΡΑ, 19-9-1878. Αναγιγνώσκομεν εν τη «Ευθύνη» της Κερκύρας «τας ακολούθους ακριβείς πληροφορίας λαμβάνομεν εξ Ηπείρου, περί του υπάρχοντος εν τοις μεθορίοις και εις τας πόλεις Τουρκικού στρατού μέχρι της 1ης Σεπτεμβρίου.
Εν Ιωαννίνοις Κιρκάσιοι και Ιππείς 600. Χωροφυλακή 230. Τάγματα Πεζικού 5.
Εις Κόνιτσαν και Σαμαρίνα τάγματα τέσσαρα.
Εις Γρεβενά τάγματα τρία.
Εις Άρταν, Πρέβεζαν και λοιπά μεθόρια της Ηπείρου τάγματα είκοσι οκτώ…, διά την απόκρουσιν της υποτιθεμένης εισβολής των Ελλήνων».

ΕΛΛΑΣ, 18-1-1909. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΘ’ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Την παρελθούσαν Δευτέραν 8 Δεκεμβρίου ανεχώρησαν διά Κων/πολιν οι βουλευταί μας. Επί τη ευκαιρία ταύτη πανηγυρικωτάτη διαδήλωσις εγένετο ανά την πόλιν, προπορευομένης της αμάξης εφ’ ής έβαινον οι βουλευταί και επομένων κατά τετράδας των μαθητών πασών των σχολών και απείρου πλήθους. Γεγονός πρωτοφανές και άξιον σημειώσεως εις την ιστορίαν του Οθωμ. Κράτους ήτο η κατά πλευρόν συμβάδησις των μαθητών του Οθωμανικού και Ελληνικού Γυμνασίου και αι εγκάρδιαι ζητωκραυγαί αμφοτέρων υπέρ αλλήλων.
-Ο υπό τον κ. Σταματόπουλον Έλλην Δραματικός θίασος έπαιξε κατ’ αυτάς τετράκις κατά σειράν μετά μεγάλης επιτυχίας την «Έξωσιν του Όθωνος».
Α.Β. Βιδούρης

ΕΙΚΟΝΕΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, 5-8-1960.
Πολλοί Έλληνες –όπως ο κ. Γ. Ζίγκος από τη Βόρειο Ήπειρο- τις πρώτες ώρες του πανικού πήγαν στην γειτονική Ροδεσία, αλλά αργότερα επέστρεψαν στην ασφαλή Ελίζαμπετβίλ. […]

ΕΣΤΙΑ, 20-1-1916. Κατ’ επίσημον τηλεγράφημα προς το υπουργείον των Εσωτερικών εκ Πρεβέζης, προ ημερών τινών ενεφανίσθη παρά το χωρίον Μαυρούδι της περιφερείας Ηγουμενίτσης δεκαεπταμελής συμμορία αγνώστων, ενδεδυμένων στρατιωτικήν στολήν εκ χακί, […] Οι κάτοικοι του χωρίου, άμα τη εμφανίσει της συμμορίας, έσπευσαν εις ένοπλον προϋπάντησιν της, αντηλλάγησαν δε πυροβολισμοί τινές, μετά τους οποίους οι συμμορίται ετράπησαν εις φυγήν. […]

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ – Μάρτιος 1957. Μας γράφουν από την Κωνσταντινούπολιν, ότι την 15 Μαρτίου, τρεχ. Μηνός, απεδήμησε προς Κύριον και εκηδεύθη επίλεκτο μέλος του εκεί αποδήμου ελληνισμού, ο διακεκριμένος Ηπειρώτης… Θεοφάνης Μέντζος, γόνος εκλεκτός, γράφει ο «Χρόνος» της Κωνσταντινουπόλεως, της πολυκλάδου και αβραμιαίας οικογενείας των Μέντζων της καλλιάνδρου Βήσσανης, […]
Δ. ΣΑΛΑΜΑΓΚΑΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΑΙΜΑ, 9-12-1957.
Την 10.30 μ.μ. ώραν της προχθές, αφίχθησαν εις την πόλιν οι κάτωθι όμηροι απαχθέντες βιαίως υπό των συμμοριτών κατά την διάρκειαν του συμμοριτοπολέμου το έτος 1948:
1) Ελένη Τζέφου, ετών 18 εκ του χωρίου Χιονιάδων Κονίτσης,
2) Ευάγγελος Βενέτης, ετών 15, εκ Λειά Φιλιατών,
3) Παναγιώτα Εξάρχου, ετών 20, εκ Κερασόβου Κονίτσης,
4) Ευθυμία Γαρουφαλιού, ετών 16, εκ Θεοτόκου Κονίτσης,
5) Σταυρούλα Ζούνη, ετών 15, εκ Θεοτόκου Κονίτσης,
6) Σπυριδούλα Κουτσολούλη, ετών 16, εκ Κάντσικο Κονίτσης,
7) Ιωάννης Ζιώγας, ετών 18, εκ Κάντσικο Κονίτσης,
8) Δημήτριος Κουτουλούλης, ετών 20, εκ Δροσοπηγής Κονίτσης,
9) Βασιλική Κουτρουμπίνα, ετών 60, εκ Κάντσικο Κονίτσης.

Όλοι οι ανωτέρω επαναπατρισθέντες διά μέσου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, προέρχονται εκ Ρουμανίας, πλην της Παναγιώτας Εξάρχου, η οποία προέρχεται εξ Ουγγαρίας[...]Read More »
Ειδήσεις από το παρελθόν Ηπειρωτικού ενδιαφέροντος - Του Αντώνη Βενέτη Ειδήσεις από το παρελθόν Ηπειρωτικού ενδιαφέροντος - Του Αντώνη Βενέτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Σελίδες