https://picasion.com/
https://picasion.com/

Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ)

 
Στο εξωκκλήσι της Παναγίας που κτίστηκε τον Μάιο του 1793 από Σουλιώτες με τον διωγμό τους από τον Αλή και που γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή Σέλιο στο Βουργαρέλι Άρτας , αναβίωσε και φέτος το Καγκελάρι.

Το όνομα του οφείλεται στο σχετικό τραγούδι: <<Καγκελάρι στο χορό>>. Το καγκελάρι χορεύεται από λίγα μέχρι εκατοντάδες άτομα. Όσο πιο πολλά άτομα είναι τόσο πιο γραφικός και εντυπωσιακός είναι ο χορός . Χορεύεται κατά τις ημέρες του Πάσχα γι’ αυτό και τα τραγούδια του ονομάζονται και τραγούδια της Λαμπρής, καθώς επίσης και την εορτή του Άγιου Γεωργίου και μερικές άλλες εορτές. Στο χορό μπαίνουν όσοι θέλουν ανεξάρτητου ηλικίας , πιασμένοι ο ένας από το μπράτσο του άλλου (αγκαζέ). Συνήθως πιάνονται στο χορό κατά ουρές συγγένειας. Μπροστά πηγαίνουν οι γεροντότεροι και οι σεβαστότεροι, καθώς και οι καλύτεροι γνώστες των τραγουδιών. Συνηθίζεται το χορό να σέρνει ο Παπάς.

Δεν χρησιμοποιούνται όργανα για την διεξαγωγή του χορού, απλώς ακούγονται τα τραγούδια από τους πρώτους και επαναλαμβάνονται από τους υπόλοιπους. Έχει σχήμα μεγάλου κύκλου και καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον διαθέσιμο χώρο. Αν το πλήθος των χορευτών είναι μεγάλο τότε δημιουργούνται δυο και τρεις κύκλοι. Πολλές φόρες συνηθίζεται να δημιουργείται ένας δεύτερος εσωτερικός κύκλος από τις γυναίκες. Ο χορός διεξάγεται συνήθως στα προαύλια των εκκλησιών όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σε ένα στίχο: << Και πιάστηκαν και χόρευαν στης εκκλησιάς την μάνδρα>>. Ο χορός όμως γίνεται και σε πλατείες για καλύτερο χώρο.


Read More »
Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ) Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι στην Ήπειρο

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι στην Ήπειρο


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι στην Ήπειρο, καθώς λόγω της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων χάνονται μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών.
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος», που αριθμεί 700 ενεργά μέλη, κ. Αναστάσιος Ποντίκης, κάνει έκκληση μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων οι γεωργοί και γενικότερα οι χρήστες φυτοφαρμάκων, να τηρούν τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, καθώς επίσης να ραντίζουν τα χόρτα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, δηλαδή ώρες που τα μελίσσια είναι στις κυψέλες, ενώ παράλληλα να ενημερώνονται οι μελισσοκόμοι, 48 ώρες νωρίτερα.
 
Ο κ. Ποντίκης εξηγεί πως η άνοιξη είναι η εποχή που μεταφέρονται οι μέλισσες σε περιοχές με ανθοφορία, για παράδειγμα της πορτοκαλιάς, και υπάρχει ο κίνδυνος σε μία νύχτα να χαθεί μία περιουσία. «Αυτό, γιατί εάν τα χόρτα κάτω από τα δένδρα, έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακο, όταν οι μέλισσες πηγαίνουν στα λουλουδάκια, εξολοθρεύονται, πεθαίνουν ακαριαίως», επισημαίνει και προσθέτει: 
«Αν κάποια επιζήσει, θα μεταφέρει μαζί με την γύρη το δηλητήριο στην κυψέλη, το οποίο πηγαίνει στο γόνο, με αποτέλεσμα ή να πεθάνουν τα νεογέννητα ή να προκληθούν ασθένειες με τελικό αποτέλεσμα να παράγεται μέλι προβληματικό».
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο κ. Ποντίκης και ως αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοί του στην χώρα. 
Η Ομοσπονδία, όπως είπε, κινείται στην κατεύθυνση να ζητήσει βοήθεια από το αρμόδιο υπουργείο προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης. 
Ωστόσο, ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί το Νοέμβριο του 2015, είναι μία διάταξη, σύμφωνα με την οποία εκείνος που χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα θα πρέπει να έχει το ανάλογο πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, το οποίο θα παρέχουν στον καταναλωτή όσοι παράγουν οι εμπορεύονται φυτοφάρμακα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει την σπουδαιότητα της μέλισσας, καθώς όπως υποστηρίζει, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας επικονίασης στον πλανήτη και αποτελεί την βάση της διατροφικής πυραμίδας.
Read More »
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι στην Ήπειρο  Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Σημαντικές επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Σημαντικές επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων


Σημαντικές επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων καταγράφουν πλέον, πέραν των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όλα τα ελληνικά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο λόγος, για τις άλλες δέκα, μη εισηγμένες, ανώνυμες εταιρείες οργανισμών λιμένων, οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2012. Ειδικότερα, πρόκειται για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου, Βόλου και Λαυρίου.Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αυτές οι δέκα εταιρείες κατά τη χρήση του 2014 εμφάνισαν κατά μέσο όρο αύξηση προ φόρων κέρδη της τάξης του 31% και άνοδο του κύκλου εργασιών της τάξης του 1,5%. Αθροιστικά, οι πωλήσεις τους διαμορφώθηκαν κατά τη περυσινή χρήση, σύμφωνα πάντα με προκαταρκτικά αλλά επικαιροποιημένα στοιχεία, στα 38,4 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρων κέρδη στα 11,676 εκατ. ευρώ.Αν και σε επίπεδο κύκλου εργασιών οι μεταβολές από το 2012 έως σήμερα είναι οριακές, τα έξοδα και τα κέρδη είναι σημαντικά βελτιωμένα. Συγκεκριμένα, στη διετία 2012 – 2014 τα έξοδά τους υποχώρησαν κατά 14,2% και τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν από 8,4 εκατ. στα 11,6 εκατ. Επιπλέον, έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τα δέκα λιμάνια ξεχωρίζουν, τουλάχιστον σε επίπεδο κύκλου εργασιών, η Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο και η Πάτρα. Τη δε μεγαλύτερη αύξηση τζίρου πέρυσι κατέγραψαν Ηγουμενίτσα και Λαύριο.Σε επίπεδο δραστηριοτήτων, έχει επίσης σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι δωδεκάμηνος προορισμός και καταγράφει σημαντική αύξηση κίνησης από κρουαζιερόπλοια. Αύξηση της κίνησης κρουαζιερόπλοιων γνωρίζει και το Λαύριο. Στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα έχουν γίνει ή προχωρούν έργα υποδομής που αναβαθμίζουν τη θέση τους, ενώ στην Αλεξανδρούπολη έργα όπως η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων μπορούν να καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών σε ένα κομβικό σημείο για την ευρύτερη περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη εγκατάσταση εκεί της Cosco Logistics.

Εκκρεμούν οι διαγωνισμοί
Τα δέκα περιφερειακά λιμάνια περιλαμβάνονται -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- στο χαρτοφυλάκιο των υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, για τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί διαγωνισμοί και έτσι παραμένει προς εξακρίβωση το πώς και εάν θα προχωρήσει η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Συνολικά, σε αυτά απασχολούνται 184 μόνιμοι εργαζόμενοι με συνολικό κόστος μισθοδοσίας 5,58 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. κατά το 2012.Ομως εκτιμάται ότι τα δυνητικά περιθώρια ανάπτυξής τους είναι πολύ μεγαλύτερα και υπολογίζεται ότι είναι εφικτός ακόμα και ο ταχύρρυθμος διπλασιασμός των εσόδων τους. Για να γίνει όμως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι απαιτείται μεταξύ άλλων άμεση στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και ορθολογικοποίηση του θεσμικού πλαισίου τους. Και αυτό, διότι παρόλο που οι οργανισμοί λιμένων είναι ανώνυμες εταιρείες, η ένταξη της πλειονότητάς τους στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης αναιρεί επί της ουσίας το πλαίσιο λειτουργίας και την ευελιξία τους ως Α.Ε.

Πλεονεκτήματα λόγω θέσης
Παρά τον συνεχώς διευρυνόμενο ρόλο των ασιατικών λιμανιών, οι εμπορικές συναλλαγές έχουν «προικίσει» τα μεσογειακά λιμάνια, και ειδικά τα ελληνικά, με τη δυνατότητα να διατηρήσουν και να αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, την ίδια ώρα που τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης σημειώνουν απώλειες.Παράλληλα, η αυξημένη ακτοπλοϊκή κίνηση που συνεπάγεται η ανάπτυξη του τουρισμού, τα περιθώρια βελτίωσης της προσέλευσης κρουαζιερόπλοιων, αλλά και ο ελλιμενισμός μεγάλων σκαφών αναψυχής, διαμορφώνουν σημαντικές προοπτικές για τη λιμενική βιομηχανία. Ομως, κοινή συνισταμένη όλων των εμπλεκομένων, άμεσα ή έμμεσα, είναι πως χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις που μπορεί να προέλθουν πλέον μόνον από τον ιδιωτικό τομέα είτε με τη μορφή παραχωρήσεων είτε με την αξιοποίησή τους. Ετσι, ενώ η προσοχή της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και της κοινής γνώμης, είναι στραμμένη στις κυοφορούμενες εξελίξεις στον Πειραιά -και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη-, άλλα δέκα μεγάλα ελληνικά λιμάνια περιμένουν με αγωνία πότε και εάν θα γίνουν οι κατάλληλες επιλογές και θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τον δικό τους ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια, τονώνοντας παράλληλα την οικονομική δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες.
Read More »
ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Σημαντικές επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων  ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Σημαντικές επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Συνεπείς στο ραντεβού τους στην Εγαντία οδό οι πελαργοί

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Συνεπείς στο ραντεβού τους στην Εγαντία οδό οι πελαργοί

 
Συνεπείς στο ραντεβού τους στην Εγαντία οδό οι πελαργοί. 
Τα πέντε τελευταία χρόνια, τέτοια εποχή, μέσα Άνοιξης, είναι στο καθορισμένο σημείο. 
Το τμήμα της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσα-Γιάννινα, στον κόμβο Νεοχωρίου. 
 
Οι οδηγοί ρίχνουν ασυναίσθητα τη ματιά τους στο ζευγάρι των Πελαργών, που έχει φτιάξει τη φωλιά του σε μια κολώνα φωτισμού και ατενίζει από ψηλά την κίνηση. 
 
Εκεί, ζευγαρώνουν και γεννούν και έτσι ο πληθυσμός της φωλιάς πληθαίνει. 
Πριν γεννήσουν, ενδεχομένως κάποιες στιγμές να λείπουν από την κολώνα, προς αναζήτηση τροφής. 
Σ’ αυτή την περίπτωση βλέπει κανείς μόνο τη φωλιά τους. 
 
Όταν γεννήσουν, όμως, δεν λείπουν από την κολώνα, αφού, ένας από τους δύο, τουλάχιστον, προστατεύει τα μικρά… 
 
 
 
Αντικείμενο θαυμασμού γίνονται οι πελαργοί της Εγνατίας, κυρίως από τους τουρίστες, που διέρχονται από και προς το λιμάνι Ηγουμενίτσας. 
 
Και το θέαμα, που χαρίζουν, είναι γοητευτικό. Μάλιστα έχουν αποκτήσει και προσωνύμιο από τους οδηγούς. 
"Οι πελαργοί της Εγνατίας", λένε όλοι. 
 
Να, λοιπόν, που ο οδικός αυτός άξονας, ένας από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη, απέκτησε το σήμα κατατεθέν του. 
 
Read More »
Συνεπείς στο ραντεβού τους στην Εγαντία οδό οι πελαργοί  Συνεπείς στο ραντεβού τους στην Εγαντία οδό οι πελαργοί Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Παρατήρηση σπάνιου Σιγλίγουρου (Numenius phaeopus) στο Δέλτα Καλαμά

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Παρατήρηση σπάνιου Σιγλίγουρου (Numenius phaeopus) στο Δέλτα ΚαλαμάRead More »
Παρατήρηση σπάνιου Σιγλίγουρου (Numenius phaeopus) στο Δέλτα Καλαμά  Παρατήρηση σπάνιου Σιγλίγουρου (Numenius phaeopus) στο Δέλτα Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό την Τετάρτη 22 Απριλίου

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό την Τετάρτη 22 Απριλίου


Το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της εθελοντικής δράσης Let’s Do It Greece 2015 πραγματοποιούν ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ την Τετάρτη 22/04/2015 και ώρα 9:30 π.μ. έως 1:30 μ.μ. στο Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας
Read More »
Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό την Τετάρτη 22 Απριλίου Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό την Τετάρτη 22 Απριλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Ερευνητικές δραστηριότητες στη Σαγιάδα & στα Σύβοτα Θεσπρωτία

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Ερευνητικές δραστηριότητες στη Σαγιάδα & στα Σύβοτα ΘεσπρωτίαΗ ερευνητική ομάδα «Τεχνολογιών Έλεγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος» του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Χημείας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Βαρκελώνης (IDAEA-CSIC, Barcelona) σε συνεργασία με την Επιχείρηση «Ιχθυοκαλλιέργειες ΣΚΑΛΩΜΑ» Α.Ε. διοργανώνουν:

α) την πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή νέων βιο-αισθητήρων για την ανίχνευση τοξικών ενώσεων ιχθυολογικού ενδιαφέροντος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας στις 27 - 28 Απριλίου 2015,

β) ημερίδα με θέμα: “Ανάπτυξη και εφαρμογή βιο-αισθητήρων για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο βιο-επικίνδυνων και τοξικών χημικών στο θαλάσσιο περιβάλλον” στα Σύβοτα στις 29 Απριλίου 2015.

Οι παραπάνω ερευνητικές δραστηριότητες υλοποιούνται στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού έργου με τίτλο: “OCEAN 2013.1- Real time monitoring of SEA contaminants by an autonomous Lab-on-a-chip biosensor (SEA-ON-A-CHIP)”. Στο έργο αυτό που αποτελεί ένα πολυθεματικό ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικά εργαστήρια και επιχειρήσεις από ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστρία και Νορβηγία.

Τα συστήματα έγκαιρης και άμεσης προειδοποίησης για την παρουσία τοξικών και επιβλαβών ουσιών στις εκβολές ποταμών και σε παράκτιες περιοχές είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία των ιχθυοκαλλιεργειών και γενικότερα, την αλιεία. Ο στόχος του έργου “SEA-ON-A-CHIP” είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης, αυτόνομης και ευέλικτης πλατφόρμας βιο-αισθητήρων μικρού μεγέθους, η οποία στηρίζεται σε μικρο-νανο-ηλεκτρόδια και μικροσύστημα ρευστομηχανικής σε συνδυασμό με ηλεκτροχημικούς αισθητήρες που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο με αντοχή σε συνθήκες θαλασσινού νερού.

Το σύστημα αυτό αναπτύσσεται για αξιόπιστες εφαρμογές σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών με στόχο σε πρώτη φάση, τη γρήγορη ανίχνευση οκτώ επιλεγόμενων οργανικών ενώσεων που ανήκουν σε πέντε διαφορετικές χημικές ομάδες με δυσμενείς συνέπειες στα εκτρεφόμενα ειδή ιχθύων. Οι ενώσεις-στόχοι είναι τοξικές, βιοσυσσωρεύονται και λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και κατά συνέπεια, επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία (αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα).

Στην πρώτη φάση του έργου έχουν αναπτυχθεί δύο συστήματα για τη δοκιμαστική εφαρμογή και την πειραματική λειτουργία διάρκειας ενός μηνός με αναλύσεις ανά ώρα. Αυτή η πρώτη δοκιμή θα εφαρμοστεί στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης «Ιχθυοκαλλιέργειες ΣΚΑΛΩΜΑ» Α.Ε. στη Σαγιάδα. Στόχος της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας είναι να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν έναν σημαντικό παραγωγικό και εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας, να αντιμετωπίζουν έγκαιρα προβλήματα από φαινόμενα μεταφοράς ρυπαντικών φορτίων τοξικών ουσιών στη θάλασσα. Βασική επιδίωξη αποτελεί η προώθηση των προϊόντων της έρευνας στη διεθνή αγορά με τη συνεργασία παρασκευαστικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.sea-on-a-chip.eu/V1/SOC50V4_Main.php.
Read More »
Ερευνητικές δραστηριότητες στη Σαγιάδα & στα Σύβοτα Θεσπρωτία Ερευνητικές δραστηριότητες στη Σαγιάδα & στα Σύβοτα Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο νέος Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων και πεζοδρόμων του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο νέος Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων και πεζοδρόμων του Δήμου Ηγουμενίτσας 


Η Δημοτική Αρχή υλοποιώντας τη δέσμευση της να τεθούν όρια και σωστοί κανόνες στην χρήση των κοινόχρηστων χώρων, προχωράει στην σύνταξη ενός σύγχρονού Κανονισμού με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των δημοτών και των επισκεπτών του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες, φορείς, σύλλογοι κ.λπ.), μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 10 Μαΐου 2015 στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η οποία αφού λάβει υπόψιν της όλες τις προτάσεις θα εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο το τελικό σχέδιο του κανονισμού.


Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση του Δήμου Ηγουμενίτσας
 
Read More »
Στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο νέος Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων και πεζοδρόμων του Δήμου Ηγουμενίτσας Στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο νέος Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων και πεζοδρόμων του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η βλακώδες ανευθυνότητα των "υπευθύνων"

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Ηγουμενίτσα: Η βλακώδες ανευθυνότητα των "υπευθύνων"


Ρεκόρ σπάει η ανευθυνότητα των "υπευθύνων" του Δήμου Ηγουμενίτσας, και μάλιστα σε θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας.

Έχουμε επανειλημμένα αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα με τα υγρά που στάζουν από τους τρύπιους κάδους των σκουπιδιών.

Σε όλα τα σημεία της πόλης της Ηγουμενίτσας, όπου υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών, τα "ζουμιά" τρέχουν ανεξέλεγκτα στο οδόστρωμα, με τα διερχόμενα ΙΧ να τα διασκορπούν, μαζί με τα μικρόβια, σε όλη τη πόλη.

Αντί οι ανευθυνο-υπεύθυνοι του Δήμου Ηγουμενίτσας, να μεριμνήσουν ώστε να επιδιορθωθούν οι τρύπιοι κάδοι και να πλυθεί το οδόστρωμα και οι κάδοι, τι σκέφτηκαν οι αθεόφοβοι;

Πέταξαν κάτω από τους κάδους, πριονίδια, για να λειτουργήσουν ως σφουγγάρια που θα μαζέψουν τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, υγρά.

Βέβαια, κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκαν.
Τα πριονίδια, μαζί με όλα τα μικρόβια που μάζεψαν, διασκορπίστηκαν σε όλη τη πόλη, με την βοήθεια και του αέρα.

Τελικά ο Αϊνστάιν είχε δίκιο.
Η βλακεία είναι ατελείωτη...
Read More »
Ηγουμενίτσα: Η βλακώδες ανευθυνότητα των "υπευθύνων" Ηγουμενίτσα: Η βλακώδες ανευθυνότητα των "υπευθύνων" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Εορτασμός του Πολιούχου και Προστάτη Παραμυθιάς, Αγίου Δονάτου

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
 Εορτασμός του Πολιούχου και Προστάτη Παραμυθιάς, Αγίου ΔονάτουΗ Δήμαρχος Σουλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, τον εορτασμό του Αγίου Δονάτου Επισκόπου Ευροίας του Θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη Παραμυθιάς. 
  • Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 ώρα 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Λιτάνευση Ιεράς Εικόνος και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου. 
  • Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 το πρωί: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας
Read More »
Εορτασμός του Πολιούχου και Προστάτη Παραμυθιάς, Αγίου Δονάτου  Εορτασμός του Πολιούχου και Προστάτη Παραμυθιάς, Αγίου Δονάτου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, για κλεμμένα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, για κλεμμένα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφαΣυνελήφθησαν, προχθές (19.04.2015) στην Ηγουμενίτσα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, τέσσερις αλλοδαποί, ένας 22χρονος υπήκοος Συρίας και τρεις υπήκοοι Αλβανίας, 28, 24 και 33 ετών, για κλεμμένα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση,
προχθές αργά το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ένας 22χρονος υπήκοος Συρίας και όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο, κατείχε κλεμμένες θεωρήσεις εισόδου στο διαβατήριό του.

Αντίστοιχα, στη δεύτερη περίπτωση,
προχθές το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας οι τρεις υπήκοοι Αλβανίας και όπως διαπιστώθηκε, είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα και οι δύο εξ αυτών κατείχαν διαβατήρια με πλαστά αποτυπώματα σφραγίδας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας αντίστοιχα.
Read More »
Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, για κλεμμένα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, για κλεμμένα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Συλλήψεις τριών ατόμων για εκκρεμή διωκτικά έγγραφα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Συλλήψεις τριών ατόμων για εκκρεμή διωκτικά έγγραφα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχωνΣτοχευμένους ελέγχους, με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη φυγόποινων ατόμων, διενεργούν συστηματικά αστυνομικοί διαφόρων Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τελευταίο 24ωρο:
Συνελήφθη, εχτές (20-04-2015) μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (6) ετών, για ληστεία. 

Συνελήφθη, πρωινές ώρες προχθές (19-04-2015) στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, ποινής φυλάκισης (9) μηνών και χρηματικής ποινής (9.000) ευρώ, για πλαστογραφία και απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης. 

Συνελήφθη
προχθές (19-04-2015) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πάτρας, ποινής φυλάκισης (6) ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Επιπρόσθετα, σε βάρος του 31χρονου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.
Read More »
Συλλήψεις τριών ατόμων για εκκρεμή διωκτικά έγγραφα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων Συλλήψεις τριών ατόμων για εκκρεμή διωκτικά έγγραφα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Oι Sivotistas και η PELORUS καθαρίζουν τις παραλίες και τον βυθό στα νησιά των Συβότων

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Oι Sivotistas και η PELORUS καθαρίζουν τις παραλίες και τον βυθό στα νησιά των Συβότων
 

Oι «Sivotistas» συμμετέχουν δυναμικά για 4η συνεχή χρονιά στη διεθνή εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού “ Let΄s do it Greece “.
 

Στη φετινή μας δράση ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την εθελοντική ομάδα PELORUS και το καταδυτικό κέντρο των Συβότων DEEP BLUE και καθαρίζουμε μαζί τις παραλίες και τον βυθό στα νησιά των Συβότων.
 

Αγαπητοί φίλοι μας, με τη συγκεκριμένη δράση τα Σύβοτα παίρνουν μέρος στη μεγαλύτερη καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα, που συμμετέχουν 108 χώρες και 8.000.000 εθελοντές «Lets do it World». 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη θα καθαρίσουν τις χώρες τους, μεταφέροντας το μήνυμα της βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.
 

Γι' αυτό λοιπόν καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας σε αυτό το ραντεβούαλλά θα χαρούμε να υποδεχτούμε και κάθε άλλον που θα επιθυμούσε να συμμετάσχει!
 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΡΑ 10,30 π.μ. ΛΙΜΑΝΙ ΣΥΒΟΤΩΝ
Read More »
Oι Sivotistas και η PELORUS καθαρίζουν τις παραλίες και τον βυθό στα νησιά των Συβότων Oι Sivotistas και η PELORUS καθαρίζουν τις παραλίες και τον βυθό στα νησιά των Συβότων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός για κατοχή κροτίδων

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός για κατοχή κροτίδων
 
 

Συνελήφθη προχθές (19.04.2015) το απόγευμα, στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ένας 59χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, φωτοβολίδων και παιδικών αθυρμάτων.

Ειδικότερα,
προχθές το απόγευμα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., πραγματοποίησαν έλεγχο σε όχημα που επέβαινε ο 59χρονος, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν στο πορτ – παγκάζ του αυτοκινήτου, πενήντα (50) κροτίδες.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός για κατοχή κροτίδων Συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός για κατοχή κροτίδων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Τέσσερις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Τέσσερις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα
 
 

Ένας 17χρονος παράνομα εισελθών αλλοδαπός συνελήφθη, βραδινές ώρες εχτές, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω εντοπίστηκε από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, να επιχειρεί να κρυφτεί κάτω από Φ/Γ όχημα το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, στερούμενος νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


Ένας (01) παράνομα εισελθών αλλοδαπός συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, εντός του επιβατηγού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω, κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


Δύο (02) παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, κρυμμένοι στο μπροστινό μέρος λεωφορείου, και συγκεκριμένα κάτω από τη ρεζέρβα του, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τέσσερις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα Τέσσερις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ


Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ στα πλαίσια του Ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32/21.03.2015 τεύχος Α') «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», ανακοινώνει τη ρύθμιση οφειλών που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26.5.2015, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών που προκύπτουν από εισφορά σε χρήμα ή τη μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα των προς ένταξη ή και των ήδη ενταγμένων ιδιοκτησιών, σύμφωνα με το ν. 1337/1983.

Στον ανωτέρω Νόμο ορίζεται ως προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, η 26η Μαΐου 2015 (άρθρο 6 παρ. 1 Ν. 4321/2015).

Συγκεκριμένα:

Α. Στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 υπάγεται το σύνολο των οφειλών που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26.5.2015 προς ΟΤΑ α' και β' βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών που προκύπτουν από εισφορά σε χρήμα ή τη μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα των προς ένταξη ή και των ήδη ενταγμένων ιδιοκτησιών, σύμφωνα με το ν. 1337/1983.

Β. Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις (έως 100) με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Γ. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση του άρθρου 1 του Ν. 4321/2015 πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Δ. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι (20) ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Φιλιατών ή στα τηλέφωνα 2664360158 & 2664360160 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Read More »
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Ερώτηση Γιόγιακα για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις κτηνοτρόφων

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Ερώτηση Γιόγιακα για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις κτηνοτρόφωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις κτηνοτρόφων.

Η εμφάνιση ενζωοτικής λεύκωσης, σε βοοειδή κατά τη διάρκεια του 2014, προκάλεσε τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, ενώ έναν χρόνο μετά δεν έχουν λάβει από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), την αποζημίωση που δικαιούνται για την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν τους έχει δοθεί μεγάλος μέρος της επιδότησης που δικαιούνται (έως 50%). Και αυτό διότι σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω ανωτέρας βίας και εκτάκτων περιστάσεων, όφειλαν να υποβάλλουν ενστάσεις και μετά την εξέτασή τους θα λάμβαναν το πόσο που δικαιούνται.

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε περιοχές του νομού Θεσπρωτίας, καθώς στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ιωαννίνων εκκρεμούν ενστάσεις που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό από τον Οκτώβριο του 2014, δηλαδή πριν από έξι μήνες.

Να σημειωθεί ότι όπως προβλέπει η εγκύκλιος – εγχειρίδιο διαδικασιών ολοκληρωμένου συστήματος 2014, σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης και λοιπών καθεστώτων & μέτρων στήριξης στο πλαίσιο των ΚΑΝ (ΕΚ) 73/2009 & 1405/06, (18/03/2014, αρ. πρωτ. 32314), του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη κατηγορία «ανωτέρα βία και έκτακτες περιστάσεις», περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η «υποχρεωτική σφαγή των ζώων της εκμετάλλευσης λόγω ασθενειών όπως βρουκέλλωση, ενζωοτική λεύκωση» που βεβαιώνεται με απόφαση και βεβαίωση σφαγής της Δ/νσης Κτηνιατρικής

Ωστόσο το πρόβλημα των κτηνοτρόφων, γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερο καθώς οι ενστάσεις συσσωρεύονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η εξέτασή τους εκκρεμεί, δεν δίνονται αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται υποχρεωτικά και αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων.


Κατόπιν των παραπάνω,

-Τι μέτρα πρόκειται να λάβει το υπουργείο ώστε να εξεταστούν το συντομότερο οι ενστάσεις, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται καθώς και το μέρος των επιδοτήσεων που δεν τους έχει δοθεί λόγω του καθεστώτος «ανωτέρας βίας»;

-Σε ποιες κινήσεις πρόκειται να κινηθεί το υπουργείο ώστε οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι να μην υπόκεινται τις συνέπειες των γραφειοκρατικών διαδικασιών και να μπορούν να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται, χωρίς προβλήματα, λόγω ανωτέρας βίας;
Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλειος Γιόγιακας
Read More »
Ερώτηση Γιόγιακα για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις κτηνοτρόφων Ερώτηση Γιόγιακα για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις κτηνοτρόφων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1936-1937 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1936-1937 ΚΑΙ ΜΕΤΑΗ αγάπη μου για το παρελθόν της δικής μου ζωής , της πολυαγαπημένης μου Πλαταριάς , της Ηγουμενίτσας των Γυμνασιακών μου χρόνων ,του τόπου μας, όλης της Θεσπρωτίας μας, της Ηπείρου μας είναι γνωστή και όσο περνούν τα χρόνια ή πιο σωστά όσο μεγαλώνω μεγαλώνει και αυτή. Έχει γίνει βάσανο, αρρώστια αγιάτρευτη …καρκίνωμα ! Γράφω όσα έζησα, ρωτάω, ψάχνω, ερευνώ ώστε να περισώσω όσα μπορέσω και όσα προλάβω. Είναι η δική διέξοδος.

Το 2007 με δική μου δαπάνη είχα εκδώσει το βιβλίο « ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ – ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1913 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ». Ήταν μία πρώτη προσπάθεια. Από τότε συνέχισα την έρευνα , βρήκα και άλλα νέα στοιχεία και αποφάσισα να προχωρήσω σε νέα έκδοση προσθέτοντας και τους « Καθηγητές Γυμνασίου που υπηρέτησαν από την ίδρυσή του τη σχολική χρονιά 1984-85 μέχρι σήμερα. Ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι να είναι έτοιμο.

Τα νέα στοιχεία που αφορούν Νηπιαγωγούς και Δασκάλους είναι σπάνια , σπανιότατα και θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ, Νάτση που είχε την καλοσύνη , τη θέληση και την αποφασιστικότητα να μου επιτρέψει να αντλήσω στοιχεία από τις « Εκθέσεις επιθεωρήσεως» που υπάρχουν στα αρχεία της υπηρεσίας καθώς και τους συνεργάτες του στη Διεύθυνση, οι οποίοι με βοήθησαν σημαντικά σε αυτή μου την έρευνα. Υπάρχουν « Εκθέσεις Επιθεωρήσεως » από τη σχολική χρονιά 1936-1937 και για τις περισσότερες για τα επόμενες σχολικές χρονιές. Στις εκθέσεις αυτές αναφέρονται : Το όνομα του Επιθεωρητή, ημερομηνία επιθεωρήσεως, η κατάσταση του κτιρίου , τα υπάρχοντα …εποπτικά μέσα, η κατάσταση του κήπου, ο αριθμός των μαθητών …« άρρενες…. θήλεις» , ονοματεπώνυμο δασκάλου με τον τόπο καταγωγής του , την κατάσταση της υγείας του, ηλικία, αν είναι… έγγαμος ή άγαμος…. μετά τέκνων ή άνευ τέκνων και καταγραφή των απόψεων – κριτική του επιθεωρητή για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος , παρατηρήσεις, συμπεράσματα.

Μπορούν να δημοσιευθούν όλα τα στοιχεία εκτός της κριτικής του επιθεωρητή. Ωστόσο δεν κρύβω ότι, και μόνον για την υπέροχη γλώσσα …της εποχής εκείνης, θα άξιζε τον κόπο να δημοσιευθούν κάποιες από αυτές χωρίς φυσικά να αναφέρεται το όνομα του… επιθεωρούμενου !!!

Αρχικά άντλησα στοιχεία για τους Νηπιαγωγούς και Δασκάλους που υπηρέτησαν στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Πλαταριάς. Η χαρά μου ήταν και είναι μεγάλη γιατί θαρρώ πως ολοκλήρωσα την προσπάθειά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όμως ,διαβάζοντας τις επιθεωρήσεις τόσων ετών, διαπίστωσα με έκπληξη και κρυφή χαρά ότι υπάρχουν επιθεωρήσεις για όλα τα σχολεία που λειτουργούσαν στη Θεσπρωτία από το 1936 και …δώθε ! Μου άνοιξε, λοιπόν, η ….. όρεξη και φανέρωσα τη σκέψη στον κ, Νάτση, ότι θα μπορούσαμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα δημοσιεύσουμε, ώστε, έτσι σαν ένα μνημόσυνο στους δασκάλους εκείνων των χρόνων , να ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι και να διαβάσουν, να μάθουν οι νεότεροι με ποιες συνθήκες πήγαιναν τα παιδιά στο σχολείο και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι της εποχής εκείνης. Με ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούν να δημοσιευθούν. Μου έδωσε μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου ! Τον ευχαριστώ και πάλι. Αν δεν ήμουν στο γραφείο του θα τον αγκάλιαζα και θα τον φιλούσα …στη μπάλα !! Χαρούμενος, συγκινημένος με βουρκωμένα μάτια του ζήτησα να …μου αναθέσει αυτή την « δουλειά». Το αποδέχτηκε και αυτό ! Βέβαια χρειάζεται χρόνος και μεράκι. Τα έχω και τα δύο σε καλές δόσεις !

Η παρουσίαση - δημοσίευση θα γίνεται ανά σχολική χρονιά για όλα τα χωριά στα οποία έγινε επιθεώρηση. Έχουμε πολλή δουλειά, πολύ υλικό. Ξεκινάμε με τις Επιθεωρήσεις της σχολικής χρονιάς 1936-1937 με πρώτα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά που λειτουργούσαν στην Ηγουμενίτσα. Είναι η πρωτεύουσά μας !! Για την ίδια χρονιά θα δημοσιευθούν στη συνέχεια τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στα οποία έγινε Επιθεώρηση και υπάρχουν στοιχεία.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1936-1937.

Α. Διτάξιον Δημοτικόν Σχολείον Ηγουμενίτσης. Ημερομηνία Επιθεωρήσεως 5 Φ/ρίου 1937

Δ ι δ α κ τ ή ρ ι ο ν κ.λ.π τα αυτά

Εις τα έπιπλα του Σχολείου κατά τον τρέχον έτος προσετέθησαν 2 εικόνες , 1 θρανίον, εν κιβώτιον πηλού και μία αμμοδόχος, εις δε τα εποπτικά μέσα εις μέγας χάρτης της Ελλάδος Δημητράτου-Κοντομάρη, είς ανατομικός τοιούτος και 2 θερμόμετρα.

Εκ των χειροτεχνικών εργασιών διδάσκονται κυρίως η πηλοπλαστική.

Ο Σχολικός κήπος εκαλλιεργήθη επιμελώς , Λαχανικά διάφορα, σίτος καλλιεργηθείς σκαλιστικώς, ποικίλα άνθη και τινα δενδρύλλια εσπεριδοειδών αποτελούσι τας εν αυτώ καλλιεργείας, αίτινες παρακολουθούνται εντατικώς υπό των μαθητών .

Κατά το έτος τούτο ιδρύθη και λειτουργεί εν τω Σχολείω μαθητικόν συσσίτιον εις ο σιτίζονται περί τους 40 μαθηταί. Οι δια την ομαλήν τούτου λειτουργίαν απαραίτητοι πόροι εξησφαλίσθησαν εκ Κοινοτικής εισφοράς, Κρατικής αρωγής και εισφορών εγκρίτων μελών της Κοινωνίας της Ηγουμενίτσης. Το συσσίτιον λειτουργεί εις το καταλλήλως διασκευασθέν ισόγειον του Σχολείου υπό την άμεσον επίβλεψιν των διαδασκάλων και Επιτροπής εκ κυριών.

Το σχολείον ευρέθη σχετικώς καθαρόν. Τα υπηρεσιακά βιβλία ετηρούντο οπωσούν κανονικώς. Δια παραλείψεις τινάς, αίτινες εσημειώθησαν εις την τήρησιν αυτών εδόθησαν αι κατάλληλοι οδηγίαι.

Μ α θ η τ α ί.

Τάξεις Εγγεγραμμένοι Παρόντες κατά την

Επιθεώρησιν

Άρρ. Θηλ. σύνολον Άρρ. Θηλ. σύνολον

Α΄ 21 11 32 20 10 30

Β΄ 19 10 29 17 8 25

Γ΄ 8 12 20 8 10 18

Δ΄ 6 7 13 6 6 12

Ε΄ 10 5 15 9 5 14

ΣΤ΄ 5 5 10 5 5 10

Σύνολον 69 50 119 55 44 99

Δ ι δ ά σ κ α λ ο ι : Μαρία Λευθεριώτου και Ιωαάννης Γραββάνης

α] Μαρία Λευθεριώτου διευθύντρια του Σχολείου διδάσκουσα εις την Α΄ και Β΄τάξιν

Κατάγεται εκ Κερκύρας , ετών 26, έγγαμος, κέκτηται πτυχίου Αρσακείου Κερκύρας , με 7ετή υπηρεσίαν και βαθμόν Γραμματέως Β΄ τάξεως.

Μετά την παραίτησιν του δασκάλου Αθανασίου Κατσαμπέ ανέλαβεν την διεύθυνσιν του Σχολείου , ην ασκεί επί του παρόντος.

β] Ιωάννης Γραββάνης εξ Άρτης, ετών 25, έγγαμος, υγιής. Πτυχιούχος Διδασκαλείου, κέκτηται 7ετή υπηρεσίαν και φέρει βαθμόν Γραμματέως Β΄τάξεως. Εις την περιφέριά μας μετετέθη εσχάτως εκ της Περιφερείας Άρτης και συνεπώς δεν δύναται εισέτι να κριθή εκ των αποτελεσμάτων της εργασίας του.

Κατά την επακολουθήσασαν εν τω Γραφείω του Σχολείου συζήτησιν παρέσχομεν εις το προσωπικόν τας κάτωθι συστάσεις ας και κατεχωρήσαμεν εις το βιβλίον επιθεωρήσεως.

1] Ο από πάσης απόψεως δια καταλλήλων επίπλων και διαδακτικών οργάνων εφοδιασμός του Σχολείου, όστις ως έχει σήμερον δεν είναι ο προσήκων εις σχολείον κωμοπόλεως ως η Ηγουμενίτσα και δη έδρας Νομού, δέον να αποτελέση αντικείμενον ιδιαιτέρας προσοχής του προσωπικού. Τας προς την κατεύθυνσιν ταύτην ενεργείας θέλομεν παρακολουθήσει ιδιαιτέρως.

2] Αι αναγνωστικαί ασκήσεις εις την Α΄τάξιν να προσαρμόζωνται εκάστοτε προς ένα συγκεκριμένον σκοπόν προς ον αποβλέπουσι, τ.ε την εντύπωσιν ωρισμένων αναγνωστικών στοιχείων [ φθόγγων, συμπληγμάτων αυτών κ.λπ]

3] Δεν πρέπει να παροράται ότι το μάθημα των θρησκευτικών απευθύνεται κυρίως εις το συναίσθημα και κατά συνέπειαν η διήγησις κατ΄αυτό δέον να είναι κατανυκτική, παραστατική, θερμή και να χρωματίζηται καταλλήλως. Επίσης οι μαθηταί εθίζωνται όπως φέρουν αυθορμήτως συναισθηματικάς κρίσεις εις αναφερομένας εις διάφορα σημεία αυτού άτινα επι τη ευκαιρία ταύτη αναπαρίστανται και εμπεδούνται εντελώς φυσικώς και αβιάστως.

4] Αι αριθμητικαί ασκήσεις δέον να αποβλέπωσιν εις ένα συγκεκριμένον σκοπόν την επίτευξιν του οποίου δέον να επιδιώκει ο δ/λος. Αι ελλείψειςς αίτινες κατ΄αυτάς παρατηρούνται να καταβληθή προσπάθεια , όπως πληρώται δια καταλλήλου διδασκαλίας και ασκήσεων.

5] Αι διάφοροι Γεωγραφικαί έννοιαι να κατανοηθώσι σαφώς εκ μέρους των μαθητών δια της αναφοράς των προς όμοια γεωγραφικά στοιχεία της ιδιαιτέρας πατρίδος άτινα δεόν να αποτελώσι την εποπτικήν βάσιν δια την κατανόησιν τούτων.

5] Ιδιαιτέρως εφιστώμεν την προσοχήν του προσωπικού επί της διδασκαλίας των θρύλων και τα ων ιστορικών περί της ιδιαιτέρας πατρίδος των μαθητών [ της Ηπείρου] , παραδόσεων, Δημοτικών ασμάτων και λαογραφικών στοιχείων, άτινα δέον να καταλαμβάνωσι ευρείαν θέσιν μεταξύ των διδασκομένων, χρησιμοποιούμενα καταλλήλως και δι΄ ων θα καταδεικνύεται η από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον Ελληνικότης των μερών τούτων.

Β. Μονοτάξιον Νηπιαγωγείον Ηγουμενίτσης

Ημέρα Επιθεωρήσεως 4 Φ/ρίου 1937

Δ ι δ ι κ τ ή ρ ι ο ν κ.λ τα αυτά.

Κατά το τρέχον έτος προσετέθησαν φάρμακα τινα, επίδεσμοι και τινα αβάκια αγορασθέντα υπό της Σχολικής Εφορείας.

Τα θρανία ευρίσκονται ήδη διατεταγμένα εις σχήμα Π και διευκολύνουν την συμμετοχή όλων των νηπίων κατά τας λεκτικάς ασκήσεις.

Η καλλιέργεια των ανθέων εις τον προ της κυρίας εισόδου στενόν χώρον και εντός γλαστρών εξακολουθεί μετά περισσοτέρας ή πρότερον φιλοκαλίας και επιμελείας.

Απόλυτος καθαριότης και τάξις επικρατεί εν τω Νηπιαγωγείω, εντάξει τηρούνται και τα υπηρεσικά τούτου βιβλία.

Ν ή π ι α.-

Τμήμα Εγγεγραμμένα Παρόντα κατά την

Επιθεώρησιν

άρρ. θήλ. σύνολον άρρ. θηλ. σύνολον

Α΄ 18 12 30 12 8 20

Β΄ 8 8 16 6 5 11

Σύνολον 26 20 46 18 13 31

Ν η π ι α γ ω γ ό ς. Ολυμπία Γραββάνη εξ Άρτης, ετών 23, άγαμος, υγιής, πτυχιούχο Διδασκαλείου Νηπιαγωγών με 7ετη υπηρεσίαν και βαθμόν Γραφέως Α΄ τάξεως.

Βέβαια στις Εκθέσεις Επιθεωρήσεις υπήρχαν και άλλα στοιχεία που αφορούσαν την αξιολόγηση των Νηπιαγωγών και των Δασκάλων , αλλά κρίναμε σωστό να μην γράψουμε για αυτές τιμώντας τη μνήμη τους. Μην ξεχνάμε ότι υπηρετούσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και τους χρωστούμε ευγνωμοσύνη για όσα προσέφεραν. Αυτό που θέλω και πάλι να επισημάνω η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν εκείνα τα χρόνια και πως την καταντήσαμε σήμερα.

Στη συνέχεια θα αναφερθώ στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της Παραμυθιάς .

Σημείωση : Αν κάποιος γνωρίζει , έχει ακούσει κάτι για αυτούς τους νηπιαγωγούς και δασκάλους της Ηγουμενίτσας παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου , ώστε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία και γιατί όχι να δημοσιεύσουμε και φωτογραφία τους.

Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου
Read More »
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1936-1937 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1936-1937 ΚΑΙ ΜΕΤΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η 2Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ"

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η 2Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ"


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, στα Ιωάννινα, με επιτυχία, η δεύτερη Ημερίδα για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων.
Η Ημερίδα έγινε με την συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), φορέα συμβούλου της Αυτοδιοίκησης.
Τα Στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ.κ. Ιωάννης Γούπιος, Βίκυ Φλέγγα και Ηλίας Λίτσος, ενημέρωσαν αναλυτικά για τα εργαλεία, τεχνικές και παραδείγματα σύνταξης της Β’ φάσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, για τον οικονομικό προγραμματισμό δράσεων καθώς και για τους δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης των Επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι: Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη κ. Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης, Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνιος Νάστας, Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών κ. Αθανάσιος Μανταλόβας, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Στέφανος Ζέρβας, Αντιδήμαρχος Φιλιατών κα. Ουρανία Παππά, Αντιδήμαρχος Ζίτσας κ. Στέφανος Μιχάλης, Αντιδήμαρχοι Δωδώνης κ.κ. Μυρτώ Δημακοπούλου, Βασίλειος Δήμος, Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Χαράλαμπος Παπάζογλου.
Επίσης συμμετείχαν Ειδικοί Σύμβουλοι και Υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων της Ηπείρου.

Κατά το καλωσόρισμα, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου - Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
«Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά
Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες και εργαζόμενοι στους Δήμους.
Πραγματοποιούμε σήμερα την δεύτερη ημερίδα ενημέρωσης για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Δήμων μας.
Και αυτή, όπως και η πρώτη που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "συλλογικής υποστήριξης των Δήμων", και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε)
Καλωσορίζουμε λοιπόν, και τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους εδώ σήμερα, τους συνεργάτες μας από την Ε.Ε.Τ.Α.Α κ.κ. Γούπιο Ιωάννη, Δ/ντή Ανάπτυξης και Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φλέγγα Βίκυ και Λίτσο Ηλία, Στελέχη της Δ/νσης Οργάνωσης και Πληροφορικής.
Αντικείμενο της σημερινής δεύτερης ημερίδας-συνάντησης εργασίας-, είναι ο επιχειρησιακός και οικονομικός προγραμματισμός καθώς και η σύνταξη δεικτών παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Οι συνεργάτες μας από την Ε.Ε.Τ.Α.Α, εισηγητές της ημερίδας, θα αναφερθούν αναλυτικά στα θέματα σύμφωνα και με το πρόγραμμα.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου με τους Συμβούλους Ανάπτυξης, και τα μέλη των Ομάδων Εργασίας κάθε Δήμου σε συνεργασία μαζί τους, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν κατά την εκπόνηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στους Δήμους μας.
Κατά την πρώτη ημερίδα που αφορούσε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό, αναφέρθηκα στα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα:
στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε μεν αλλά είναι ακόμη στην αρχή,
στη συμμετοχή των Δήμων στη Διαχείριση του ΕΣΠΑ και
στη διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης δημοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη περίοδο ΕΣΠΑ.

Ακολούθησε στις 11 Μαρτίου, εδώ, στα Γιάννενα η Περιφερειακή Προσυνεδριακή Εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα, τα οποία και μεταξύ άλλων εισηγήθηκα ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου.
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης των Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό: "η εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αποτελεί μια πρώτη σημαντική ευκαιρία προώθησης θεμάτων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για το 2014-2020, με στόχο την ολοκληρωμένη Εθνική, Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας μας".
Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Δήμων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις κατευθύνσεις του συνολικού αναπτυξιακού, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και τις προτεραιότητες που απορρέουν από τα θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι πού συμμετείχαμε στην πρώτη ημερίδα, είχαμε τονίσει την σπουδαιότητα εκπόνησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στους Δήμους και την ολοκλήρωσή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, δίνοντας σημασία στην ουσία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας.
Πριν λίγες ημέρες (31 Μαρτίου), με εγκύκλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε παράταση στην εκ του νόμου ισχύουσα προθεσμία (Α΄ εξάμηνο της δημοτικής περιόδου).


Αγαπητοί συνάδελφοι,
η διαμόρφωση προτάσεων για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, πέραν του Σχεδιασμού και του Προγραμματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μας επιτρέψουν να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την "Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά''. Αυτό είναι και το θέμα του Τακτικού μας Συνεδρίου που θα γίνει στη Χαλκιδική 7-9 Μαίου, όπου θα έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε ως Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην κοινή προσπάθεια των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης για να απαντήσουμε στη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας και τους πολίτες.
Διεκδικούμε το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε όλοι μας.
Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας και εύχομαι καλή και ουσιαστική συνεργασία».
Read More »
ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η 2Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ" ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η 2Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Κίνδυνος απένταξης των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Κίνδυνος απένταξης των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 
 
 

Ορατός είναι ο κίνδυνος απένταξης των έργων της Γ' φάσης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εξ αιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώνονται μέχρι σήμερα.

Τα έργα, μετά από αλλεπάλληλες περιπέτειες προβλέπεται να ολοκληρωθούν, το 2019, όπως ανέφερε σε απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Η ανησυχία των τοπικών φορέων πάντως είναι έκδηλη καθώς ουσιαστική εξέλιξη στις εργασίες δεν υπάρχει.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος δεν έκρυψε την αγωνία του για την πορεία ενός έργου μεγάλης αναπτυξιακής αξίας όπως και τον κίνδυνο απένταξης καθώς χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ.

Βάσει της απάντησης του Υπουργού οι ημερομηνίες περαίωσης των έργων Β' φάσης είναι στις 30 Αυγούστου 2015 για την κατασκευή του προβλήτα και εξαρτώνται από τον ρυθμό καθίζησης της επιφόρτισης . Επίσης στις 28 Φεβρουαρίου έπρεπε να ολοκληρώθηκαν τα έργα εκσκαφής του διαύλου αλλά αυτό αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Σε αμφισβήτηση τίθεται η ολοκλήρωση του Τερματικού Σταθμού Τ3 με την παρούσα εργολαβία και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει αντικείμενο νέας εργολαβίας καθώς εξαρτάται από το υπολειπόμενο οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης.

Για τα έργα Γ'φάσης όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού (μέσω της Υπηρεσίας του Υποδομών) μετά την υποκατάσταση του αρχικού αναδόχου οι εργασίες επανεκκίνησαν τελικά Νοέμβριο του 2014 με καταληκτική ημερομηνία την 11η Μαϊου 2017 αλλά εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί παράταση της τάξης των δύο ετών για να ολοκληρωθεί όλο το αντικείμενο των έργων.

Έτσι ουσιαστικά μεταβάλλεται όλος ο σχεδιασμός για την βραχυπρόθεσμη λειτουργία του λιμανιού της Ηγουμενίτσας που έχει μεταβληθεί από ένα μικρό λιμάνι τοπικής σημασίας σε διεθνή κόμβο με στρατηγική σημασία για την Ελλάδα. 
 
Read More »
Κίνδυνος απένταξης των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας  Κίνδυνος απένταξης των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Διερχόμενος οδηγός έσωσε τη ζωή ηλικιωμένου μοτοσικλετιστή

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
Διερχόμενος οδηγός έσωσε τη ζωή ηλικιωμένου μοτοσικλετιστή


Ως φύλακας άγγελος, για έναν ηλικιωμένο, έδρασε διερχόμενος οδηγός. Ο ηλικιωμένος κινούνταν με το μηχανάκι του, στην εθνική οδό Πρέβεζας Ηγουμενίτσας.

Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες έφυγε από την πορεία του και κατέληξε σε αύλακα, παρακείμενο της εθνικής οδού.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, έγινε αντιληπτός από οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου, που περνούσε από το σημείο.

Ο οδηγός, κάτοικος Σινώπης, σταμάτησε και έτρεξε να προσφέρει τη βοήθειά του.

Κατάφερε να φτάσει δίπλα στον ηλικιωμένο, ο οποίος είχε τις αισθήσεις του και ταυτόχρονα ειδοποίησε την αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Ασθενοφόρο που έφτασε στον σημείο παρέλαβε τον τραυματία οδηγό του δικύκλου και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου νοσηλεύεται.
Read More »
Διερχόμενος οδηγός έσωσε τη ζωή ηλικιωμένου μοτοσικλετιστή Διερχόμενος οδηγός έσωσε τη ζωή ηλικιωμένου μοτοσικλετιστή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

ΤΑΙΠΕΔ: Στον Δήμο Σουλίου το ειρηνοδικείο Παραμυθιάς με 210.000€

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
ΤΑΙΠΕΔ: Στον Δήμο Σουλίου το ειρηνοδικείο Παραμυθιάς με 210.000€


Με έγγραφο του προς τον Δήμο Σουλίου, το ΤΑΙΠΕΔ, ενημερώνει πως η προσφορά του Δήμου ύψους 210.000 για την απόκτηση του κτηρίου του Ειρηνοδικείου Παραμυθιάς, είναι η μεγαλύτερη και τον καλεί σε διάστημα 10 ημερών να καταβάλει το 10% του ποσού και σε 20 ημέρες να ενημερώσει για τον τρόπο καταβολής των υπολοιπων καθώς και να αποστείλει τα σχετικά έγγραφα, ώστε να προχωρήσει το τελευταίο στάδιο της παραχώρησης.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο:Read More »
ΤΑΙΠΕΔ: Στον Δήμο Σουλίου το ειρηνοδικείο Παραμυθιάς με 210.000€ ΤΑΙΠΕΔ: Στον Δήμο Σουλίου το ειρηνοδικείο Παραμυθιάς με 210.000€ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

ΚΕΡΑΜΙΤΣΑ: Να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015
ΚΕΡΑΜΙΤΣΑ: Να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος


Στην Κεραμίτσα -πριν λίγα χρόνια- οι αρχαιολόγοι κατέγραψαν το συγκεκριμένο χώρο, τον φωτογράφισαν, συμπλήρωσαν κάποια στοιχεία που ήθελαν. 
Είναι άγνωστο στους περισσότερους ότι πέρασε η αρχαιολογική υπηρεσία από την Κεραμίτσα.
Τα ευρήματα αυτά, έκτοτε, ξεχάστηκαν, αν δεν αφέθηκαν στην τύχη τους, λόγω έλλειψης χρημάτων για ανασκαφές. 
Δεν μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο.


Εφέτος, αποφάσισα να αναζητήσω τον χώρο και να φωτογραφίσω ό,τι μπορέσω. 
Τον βρήκα μετά από πολύ δυσκολία, αφού η περιοχή έχει κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος της από πουρνάρια και άλλα δέντρα. 
Θα βάλω φωτογραφίες του χώρου, ώστε να πιστεψουν στην Ήπειρο, αλλά και όσοι δεν το πίστεψαν ότι υπάρχουν αρχαία εκεί. 
Ζητάω από την Αρχαιολογική υπηρεσία, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας, κάθε αρμόδια αρχή, να προχωρήσει στην οριοθέτηση της περιοχής, την περίφραξή της, την τοποθέτηση των συγκεκριμένων πινακίδων που αναφέρονται σε αρχαιολογικό χώρο, το άνοιγμα δρόμου ώστε να υπάρχει πρόσβαση. 


Σε επόμενο στάδιο να προσδιορίσουν το κόστος της αρχαιολογικής έρευνας - εργασιών, ώστε αν το κράτος δεν μπορεί να την προχωρήσει να στραφούμε σε ιδιώτες και εταιρείες που θα καλύψουν το κόστος αυτό στην Αρχαιολογική υπηρεσία. 
Καλώ, τους Κεραμιτσιώτες, τους Θεσπρωτούς, τους Ηπειρώτες και όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσει το έργο να ενταχθούν στην ομάδα και να προωθήσουμε μαζί το αίτημα. 
Ζητώ τη στήριξη του τύπου, έντυπου- ηλεκτρονικού και της Πανηπειρωτικής Σ.Ε. στην προσπάθεια.
https://www.facebook.com/groups/463482053818561/


Γιάννης Βέλλης

Read More »
ΚΕΡΑΜΙΤΣΑ: Να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος ΚΕΡΑΜΙΤΣΑ: Να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5