https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Καταγγέλλουν την βλάστηση που “πνίγει” σε πολλά σημεία την Γλυκή

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Καταγγέλλουν την βλάστηση που “πνίγει” σε πολλά σημεία την Γλυκή


Την βλάστηση που έχει καλύψει τους δρόμους σε πολλά σημεία της Γλυκής καταγγέλλει επαγγελματίας της περιοχής.

Όπως, αναφέρει χαρακτηριστικά, τα χόρτα που έχουν πνίξει σε πολλά σημεία την κοινότητα, εμποδίζουν την ορατότητα οδηγών και πεζών και βοηθούν την εύκολη εξάπλωση μιας ενδεχόμενης φωτιάς, ενώ με νόημα σημειώνει την τουριστική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη με οτι αυτό μπορεί να σημαίνει για το τουριστικό προϊόν του Αχέροντα.

Μέχρι στιγμής δεν εχει γίνει καμία παρέμβαση καθαρισμού και αποψίλωσης σε αρκετά σημεία της Γλυκής, την ιδια στιγμή που σε άλλα σημεία της κοινότητας έχουν γίνει παρεμβάσεις καθαρισμού επιλεκτικά απο το τοπικό συμβούλιο.

Απευθύνει έκκληση στην Δημοτική Αρχή και στον Προέδρο της Κοινότητας για την άμεση επίλυση του προβλήματος και τονίζει τις συνεχείς οχλήσεις που εχει κανει στους υπεύθυνους για το θέμα, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση.
Read More »
Καταγγέλλουν την βλάστηση που “πνίγει” σε πολλά σημεία την Γλυκή Καταγγέλλουν την βλάστηση που “πνίγει” σε πολλά σημεία την Γλυκή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Ως τις 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Ως τις 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους


Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν οι πολίτες που οφείλουν στους δήμους να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 72δόσεις η να αναβιώσουν παλαιότερες ρυθμίσεις σε έως και 100 δόσεις. Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, λογαριασμοί ύδρευσης, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας που έμειναν απλήρωτα στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, μπορούν να τακτοποιηθούν μέσω της ρύθμισης των 36-72 δόσεων, ενώ μέσω των ρυθμίσεων, ταυτόχρονα εξυπηρετείται η εισπραξιμότητα των Ο.Τ.Α. βελτιώνοντας τη ρευστότητα και την ταμειακή τους κατάσταση.
Οι αιτήσεις για ένταξη στις ρυθμίσεις υποβάλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου του Δήµου ή µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή µέσω ειδικής εφαρµογής του αρµοδίου Δήµου ή της Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδος.
Με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχονται διευκρινίσεις για τη νέα ρύθμιση και την αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης στον οφειλέτη της σχετικής απόφασης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης. Εφόσον η πρώτη δόση δεν εξοφληθεί εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, ο αιτών μπορεί να υποβάλει εκ νέου έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση, ήτοι έως τις 30.6.2023.

Ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως 72 δόσεις

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι συνολικές οφειλές προς τους δήμους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και έως την 1η.2.2023, με τις κατωτέρω δόσεις και επιβαρύνσεις, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής κατά την υπαγωγή:
α) σε έως τριάντα έξι (36) δόσεις με επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον είκοσι πέντε εκατοστών της εκατοστιαίας μονάδας (0,25%), ετησίως υπολογισμένο ή
β) σε έως και εβδομήντα δύο (72) δόσεις με επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον μιάμισης εκατοστιαίας μονάδας (1,5%), ετησίως υπολογιζόμενο.
Read More »
Ως τις 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους Ως τις 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος


Σε ηλικία 84 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έδινε μάχη εδώ και έναν χρόνο με τον καρκίνο, και στις 5 Μαΐου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα».
Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.

Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Το 1959 συνθέτει τα Τρία σκίτσα για χορό που ηχογραφούνται και μεταδίδονται από την τότε συμφωνική ορχήστρα της ΕΙΡ. Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό.

Φυγή στο Λονδίνο
Το 1967 επιβάλλεται στην Ελλάδα η δικτατορία και ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναχωρεί στο Λονδίνο. Εκεί εμπλουτίζει τις μουσικές του γνώσεις με την Αγγλίδα συνθέτρια Elisabeth Lutyens. Επίσης συνθέτει την κοσμική καντάτα Ήλιος ο πρώτος, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (που τιμάται με το βραβείο Νόμπελ το 1979), και τη μουσική για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (για το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν), ολοκληρώνει το Χρονικό και τη μουσική τελετή Ιδού ο Νυμφίος, έργο ανέκδοτο με εξαίρεση ενός τμήματος, με τίτλο Ζάβαρα-κάτρα-νέμια (ιδιαίτερη σύνθεση διονυσιακού χαρακτήρα) που αποτελεί ένα από τα διάσημα κομμάτια του. Την ίδια περίοδο γνωρίζεται με τους συνθέτες Ιάννη Ξενάκη και Γιάννη Χρήστου και έρχεται σε επαφή με τα πλέον πρωτοποριακά μουσικά έργα. Στο Λονδίνο συνθέτει ακόμα τους Χρησμούς, για συμφωνική ορχήστρα, και τους πρώτους Πυρρίχιους χορούς Α, Β, Γ, (από τους 24 που ολοκλήρωσε το 2001), οι οποίοι παίζονται, το 1968, από την ορχήστρα Concertante του Λονδίνου στο Queen Elizabeth Hall. Τότε γράφει και τη μουσική για την Τρικυμία του Σαίξπηρ, που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, σε σκηνοθεσία David Jones με τον Sir John Clemens.
Το 1969 επιστρέφει στην Αθήνα για να συμβάλει με τα έργα του στην πορεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ξεκινά μουσικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με ποιητές και σκηνοθέτες, παρουσιάζοντας τα έργα του στο στούντιο Λήδρα με νέους τραγουδιστές και μουσικούς στους οποίους δίδαξε τον τρόπο της ερμηνείας της μουσικής και των τραγουδιών του στην αισθητική κατεύθυνση που επιζητούσε. Μαζί με τα θεατρικά στιγμιότυπα και τον εικαστικό διάκοσμο δημιούργησε μια πολύτροπη μουσική παράσταση. Διανοούμενοι και φοιτητές γεμίζουν καθημερινά τον χώρο της δραστηριότητας του, παρά τα εμπόδια και τις επεμβάσεις της στρατιωτικής εξουσίας. Τα τραγούδια του μπαίνουν στο στόμα του ελληνικού λαού και συμβάλουν αποφασιστικά στο αίτημα για αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Συνθετικό έργο
Με την είσοδο της δεκαετίας του ’70 υλοποιεί το μουσικό του όραμα: καταθέτει μουσικά έργα που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως νέα πρόταση και τομή για τη μέχρι τότε ελληνική μουσική πραγματικότητα· έργα με ενότητα της αισθητικής και της φιλοσοφικής άποψης του συνθέτη ως προς τις θεμελιακές αρχές τους, με το καθένα όμως από αυτά να είναι διαφορετικό. Ιδρύει ένα νέο και ιδιόμορφο ορχηστικό σχήμα, καθιερώνοντας, με τις συνθέσεις του, την ουσία της μουσικής συμβίωσης και τους συσχετισμούς έκφρασης μεταξύ συμφωνικών και τοπικών οργάνων, μέσω του μελωδικού και ρυθμικού του ορίζοντα, των αρμονικών του δομών και των ηχοχρωμάτων της διάφανης ενορχήστρωσής του. Παράλληλα, προτείνει εμφατικά την «Επιστροφή στις Ρίζες», εννοώντας τον «σχεδιασμό του μέλλοντος, με ενδοσκόπηση, μελέτη και πλησίασμα των άφθαρτων πηγών της ζωντανής τέχνης του κόσμου και επιλεγμένες σύγχρονες πληροφορίες τέχνης». Η πρότασή του αυτή παίρνει τις διαστάσεις ενός κινήματος τέχνης.
Λίγο αργότερα ιδρύει την ορχήστρα Παλίντονος αρμονία, που αποτελείται από όργανα συμφωνικά και ελληνικά. Παρουσιάζει τα έργα του στο στούντιο Λήδρα και αργότερα στη μπουάτ "Κύτταρο", με νέους τραγουδιστές και μουσικούς. Διδάσκει τον τρόπο της ερμηνείας της μουσικής και των τραγουδιών του, στην αισθητική κατεύθυνση που πάντοτε επιζητούσε. Μαζί με τα θεατρικά στιγμιότυπα και τον εικαστικό διάκοσμο στήνει μια πολύτροπη μουσική παράσταση. Διανοούμενοι και φοιτητές γεμίζουν καθημερινά τους χώρους της δραστηριότητάς του, παρά τα εμπόδια της τότε εξουσίας. Τα τραγούδια του, όπως οι Οχτροί, τα Λόγια και τα χρόνια, τα Χίλια μύρια κύματα, η Λένγκω (Ελλάδα), ο Γίγαντας, το Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι, το Καφενείον η Ελλάς, το Ο τόπος μας είναι κλειστός, τα Παραπονεμένα λόγια, το Μιλώ για τα παιδιά μου και πολλά άλλα, γίνονται σύμβολα και μύθοι. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με τα μουσικά του έργα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους, Ήλιος ο Πρώτος, Χρονικό, Ιθαγένεια, Οροπέδιο, Θητεία και Μετανάστες – σε ποίηση και στίχους Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη, Κ.Χ. Μύρη, Μιχ. Κατσαρού, Ελευθερίου, Σκούρτη, Θεοδωρίδη αλλά και δικούς του.
Το 1976 συνθέτει τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά του ΒΒC, Who Pays the Ferryman? και το μουσικό θέμα φτάνει στη κορυφή των αγγλικών charts. Ο συνθέτης γίνεται διεθνώς γνωστός.
Το 1977 έρχεται η κοσμική λειτουργία Oι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι με βάση το ποίημα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού που παρουσιάζεται την ίδια χρονιά ενώπιον 22.000 νέων σε στάδιο της Αθήνας υπό την διεύθυνση του συνθέτη. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με το έργο του και τη στάση του σηματοδοτεί το εξαίσιο μουσικό τοπίο της δεκαετίας του ’70.
Η δημοτικότητα την οποία απολαμβάνει η μουσική του και στο εξωτερικό εκφράζεται με πολλές μετακλήσεις για συναυλίες. Ο συνθέτης πραγματοποιεί αλλεπάλληλα ταξίδια ανά τον κόσμο. Επισκέπτεται διαδοχικά, δίνοντας συναυλίες με τα έργα του, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία καθώς και διάφορες πόλεις της Ρωσίας και της Αυστραλίας.
Στην καλλιτεχνική του παραγωγή συμπεριλαμβάνεται μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, σε έργα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπέκετ και σύγχρονων Ελλήνων, με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και με τους σκηνοθέτες Αλέξη Σολωμό, Πέλλο Κατσέλη, Μίνωα Βολονάκη, κ.ά. Ανάμεσα στις ταινίες: Vortex και Byron του Κούνδουρου, Κραυγή γυναικών και Πρόβα του Jules Dassin, Beloved του G. Cosmatos, Φόβος του Κώστα Μανουσάκη, Επιχείρηση Απόλλων του Γ. Σκαλενάκη, Η Μοίρα ενός αθώου του Γρηγόρη Γρηγορίου (βραβείο μουσικής Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).
Το 1980 ξεκινά την προετοιμασία για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη μουσική του. Στον κορμό των νέων συνθέσεών του εμφανίζονται μελωδικά ξεσπάσματα στηριγμένα στην εκτεταμένη πολυτονικότητα της αρμονικής του δομής, που ενισχύονται από το πάθος μιας ανεξάντλητης ζωτικότητας. Από τα έργα ενόργανης μουσικής σημειώνουμε: Κονσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα, τα Μητρώα (για ορχήστρα εγχόρδων), τις Τετράδες (5 κουαρτέτα), δύο σονάτες, Πέντε κομμάτια για βιολί και πιάνο, τις Σειρήνες (ορατόριο), τον κύκλο τραγουδιών Φίλοι που φεύγουν σε ποίηση Νίκου Καρούζου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Ανδρέα Εμπειρίκου, τα 5 Στάσιμα - Επί Σκηνής, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.

Τον Ιανουάριο του 1981 ενώνεται και στη ζωή με την τραγουδίστρια και συνεργάτιδά του Βασιλική Λαβίνα. Γεννιέται η κόρη τους Ελένη. Για μια περίοδο ο συνθέτης αποζητεί μια πιο ιδιωτική ζωή με την οικογένειά του, ενώ ξεκινά η προετοιμασία του για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη μουσική του: στον κορμό των νέων συνθέσεών του εμφανίζονται μελωδικά ξεσπάσματα στηριγμένα στην εκτεταμένη πολυτονικότητα της αρμονικής του δομής –καρποί της φαντασίας του–, που ενισχύονται από το πάθος μιας ανεξάντλητης ζωτικότητας.
Από τις συνθέσεις αυτής της περιόδου σημειώνουμε έργα μουσικής δωματίου, τέσσερα κουαρτέτα, δύο σονάτες, πέντε κομμάτια για βιολί και πιάνο. Από τα έργα ενόργανης μουσικής, το Κονσέρτο-Ραψωδία για λύρα και συμφωνική ορχήστρα, τα Μητρώα για ορχήστρα εγχόρδων, τη Συμφωνία της Ίασης, επίσης δύο ορατόρια και δύο κύκλους τραγουδιών.
Το 1994 εκδίδεται ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, η Λειτουργία του Ορφέα. Παρουσιάζεται στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπου με την φύση, εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση κοινού και συναυλιακής παράστασης, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής και χειροτεχνίας, υπό την αιγίδα του Βελγικού Υπουργείου πολιτισμού με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως» - υπότιτλο που χρησιμοποιούσε ο συνθέτης στις ζωντανές παρουσιάσεις του Ορφέα. Η έκδοση του έργου το 2009 από την Εταιρία Naxos, αποτέλεσε σπουδαίο μουσικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ξεκίνησε να συνθέτει τη Λειτουργία του Ορφέα, σε μορφή σύγχρονου ορατορίου από το 1991 και το έργο δομήθηκε στη βάση των διασωθέντων αρχαίων ορφικών ποιημάτων. Για το λιμπρέτο επέλεξε φράσεις, ακόμα και μεμονωμένες λέξεις από τα θραύσματα των ποιημάτων. Το πνευματικό της περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία αναζωογονεί το μύθο του προφήτη μουσικού Ορφέα. Στη συμφωνική ορχήστρα πρόσθεσε στην παρτιτούρα του σε ορισμένα μέρη κιθάρα, λαούτο, κανονάκι και λύρα. Τα αφηγηματικά μέρη συνοδεύονται κυρίως από άρπα, καθώς η πρόθεση του συνθέτη εδώ είναι η δημιουργία μίας ραψωδικής διάθεσης, ενώ σε κάποια σημεία δύο φλάουτα παίζουν μαζί ως μια νύξη στον αρχαίο δίαυλο όπως έχει αναφέρει.

Ανάμεσα στα έργα του εξέχουσα θέση κατέχουν:
Το έργο σκηνής, Ανα-γέννηση-Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη, (μουσικό ταξίδι σε 4 ενότητες) παραγγελία του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών που ανέβηκε στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής σε τρεις παραστάσεις το 1995 και στη συνέχεια το 1997 από το θέατρο Palais des Beaux-Arts με τα συμφωνικά σύνολα της Ραδιοφωνίας των Βρυξελλών και σολίστ, υπό την διεύθυνση του συνθέτη και απευθείας μετάδοση από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι της Βελγικής τηλεόρασης.
Η όπερα Ερωτόκριτος και Αρετή, λιμπρέτο του συνθέτη βασισμένο σε επιλογή στίχων από το ερωτικό έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου Eρωτόκριτος της Κρητικής Αναγέννησης, που ηχογραφήθηκε από τα συμφωνικά σύνολα της Ραδιοφωνίας των Βρυξελλών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Michel Tilkin (έκδοση από την Εταιρία Universal), το κονσέρτο για πιάνο Σχήματα σε κίνηση (Shapes in Motion) εμπνεόμενο ιδιαίτερα από την θεωρία σχετικά με την αρμονία των σφαιρών που αποδίδεται στον Πυθαγόρα, καθώς και από την σημερινή συνεχώς αυξανόμενη αντίληψη περί των ήχων του Σύμπαντος που ηχογραφήθηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα της όπερας της Γάνδης υπό την διεύθυνση του Edwig Abrath (έκδοση από την Εταιρία Naxos), το Τρίπτυχο για φλάουτο έγχορδα και άρπα και τα Ευήλια τοπία(φαντασία για σόλο φλάουτο) που ηχογραφήθηκε από τους σολίστες των Βρυξελλών και τον βιρτουόζο φλαουτίστα Marc Grauwels (έκδοση από την Naxos), οι 16 Πυρρίχιοι συμφωνικοί χοροί 1980-2001, η Συμφωνία της Ίασης (2000) για φωνές μεικτή χορωδία, αφηγήτρια και συμφωνική ορχήστρα (παραγγελία του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν για την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού), Ο Ταχύτατος Λούης (2004) για φωνές μεικτή χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, για τον πρώτο Ολυμπιονίκη Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, παραγγελία του Δήμου Αμαρουσίου, Ο Νόμος της Θαλπωρής ορατόριο-μουσικό θέαμα για φωνές, μεικτή χορωδία, ορχήστρα ξύλινων και χάλκινων πνευστών, χορό και προβολή διαφανειών, με θέμα τον άνθρωπο που από την εποχή της συνειδητής ύπαρξής του στη γη, φυσώντας με την εκπνοή του, παράγει ήχους, τραγούδι, μουσική, που παρουσιάστηκε στη Bruges του Βελγίου, υπό την διεύθυνση του συνθέτη (παραγγελία της Περιφέρειας της Φλάνδρας, υπό την αιγίδα της Βελγικής κυβέρνησης), Ερωτική συμφωνία (2010) για συμφωνική ορχήστρα, υψίφωνο και μεικτή χορωδία που παρουσιάστηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα συμφωνικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, Κονσέρτο για Νέι και συμφωνική ορχήστρα (2014) που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο με την ορχήστρα Παλίντονος αρμονία υπό την διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Συμεωνίδη, Τρίπτυχο για βιολί και συμφωνική ορχήστρα (2019- 2020).
Read More »
Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Στη Γλυκή οι εθνικές ομάδες παίδων & κορασίδων Taekwondo για το καλοκαιρινό camp και για προετοιμασία

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Στη Γλυκή οι εθνικές ομάδες παίδων & κορασίδων Taekwondo για το καλοκαιρινό camp και για προετοιμασία


Στη Γλυκή για την προετοιμασία τους βρίσκονται από εχθές Παρασκευή οι εθνικές ομάδες παίδων & κορασίδων Taekwondo.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Taekwondo επέλεξε την περιοχή για το καλοκαιρινό τους camp, εκμεταλλευμένοι το φυσικό κάλλος που είναι ιδανικο για την προετοίμασα, ενώ μαζι τους και βρισκονται και 3 μέλη της Εθνικής που του χρόνου θα ειναι στα 16 τους έτη, και προετοιμάζονται για να πιάσουν το οριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Οι Εθνικές Ομάδες έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο “Eirini Hotel
Read More »
Στη Γλυκή οι εθνικές ομάδες παίδων & κορασίδων Taekwondo για το καλοκαιρινό camp και για προετοιμασία Στη Γλυκή οι εθνικές ομάδες παίδων & κορασίδων Taekwondo για το καλοκαιρινό camp και για προετοιμασία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Ανακοίνωση της λέσχης Harley, με αιχμές κατά του ΟΛΗΓ και του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Ανακοίνωση της λέσχης Harley, με αιχμές κατά του ΟΛΗΓ και του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας


Η Ελληνική Λέσχη Φίλων Μοτοσικλέτας Harley Davidson θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία η Πανευρωπαϊκή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Λεσχών Harley Davidson (Federation): την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ηγουμενίτσας για τη φιλοξενία και κυρίως τους υπάλληλους των Τεχνικών Υπηρεσιών που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την προετοιμασία της διοργάνωσης αλλά παρείχαν και υποστήριξη κατά τη διάρκεια, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηγουμενίτσας, το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Παράρτημα Ηγουμενίτσας, τη ΔΕΥΑΗ, τη ΔΕΔΔΗΕ, το φωτογραφικό team OCPpro.Team -Obscura Camera Photo Projects , τον Ανδρέα Λιόλιο και την Κατερίνα Λιόλιου που βοήθησαν στο σχεδιασμό και την προετοιμασία της διοργάνωσης και τους εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα.

Να μην παραλείψουμε να “ευχαριστήσουμε” τον ΟΛΗΓ που έλαμψε δια της απουσίας του, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και παρά το ότι από τη μετακίνηση των επισκεπτών με τα πλοία, από και προς την Ιταλία, είχε άμεσα οικονομικά οφέλη.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη προσέλευση από τις Λέσχες όλης της Ευρώπης αλλά και φίλους ιδιοκτήτες Harley Davidson που απλώθηκαν σε όλη την Θεσπρωτία. 
Ευελπιστούμε να δημιουργήσαμε έναν σημαντικό αριθμό μελλοντικών επισκεπτών - τουριστών για την περιοχή.

Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να αποκαταστήσουμε κάποιες ανακρίβειες που γράφτηκαν.
Η Λέσχη όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του εξωτερικού στις αντίστοιχες εκδηλώσεις, φρόντισε πολύ καιρό πριν, από το 2019, να ενημερώσει τους φορείς μεμονωμένα αλλά και σε κοινές συναντήσεις (Δήμο, Περιφέρεια, ΟΛΗΓ, Αστυνομία, Λιμενικό, Επιμελητήριο κ.α) για τις ανάγκες που θα πρέπει να καλυφτούν στην πόλη και γενικότερα στην περιοχή και τον σωστό σχεδιασμό με τον οποίο θα εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες αλλά δεν θα διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων της πόλης για τέσσερις ημέρες.

Για παράδειγμα: 
Σαν Λέσχη είχαμε ενημερώσει ότι θα πρέπει οι καταστηματάρχες να προμηθευτούν κώνους και κατόπιν σχετικής άδειας από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, να τους τοποθετήσουν έξω από τα καταστήματά τους έτσι ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση. Είναι γνωστό ότι οι αναβάτες Harley Davidson δεν αφήνουν σε μεγάλη απόσταση τις μηχανές τους. Πλην του ξενοδοχείου “Ακρόπολις” δεν είχε προμηθευτεί κανείς άλλος κώνους.
Επίσης δεν τηρήθηκαν οι απαγορεύσεις στάθμευσης οχημάτων όπως είχε ανακοινώσει το Λιμενικό. 
Δεν υπήρξε μέριμνα για τις τέσσερις αυτές μέρες, να ρυθμιστεί το θέμα του parking των οχημάτων εντός της πόλης και όπως θα διαπιστώσατε πάρα πολλά αυτοκίνητα είχαν ως συνήθως παρκάρει μπροστά από όλα τα μαγαζιά, εμποδίζοντας τα Harley να σταματήσουν και να επισκεφτούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ηγουμενίτσα.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι οι επισκέπτες δεν είχαν κανέναν περιορισμό όσον αφορά τη μετακίνηση εκτός του χώρου της εκδήλωσης και κανένα περιορισμό για το που θα πάνε και που θα επιλέξουν να καθίσουν για φαγητό ή καφέ. 
Απόδειξη ότι μετακινήθηκαν σε όλο τον νομό.
Ακόμη σαν διοργανωτές εγκαταστήσαμε με δικά μας έξοδα πάνω από 100 κινητές τουαλέτες και ντους, ένα υπερσύγχρονο μουσικό stage, τέντες, τραπέζια και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό για την φιλοξενία τόσων πολλών επισκεπτών.

Σεβόμαστε τις απόψεις όλων. 
Θα παρακαλούσαμε όμως να μην γράφονται ανακρίβειες και να γίνει, αυτή η τόσο σημαντική και πετυχημένη διοργάνωση, αφορμή για να λυθούν θέματα που χρονίζουν και υποβαθμίζουν την αξία της περιοχής του Δρεπάνου.
Ευχόμαστε την επόμενη φορά που θα γίνει μια τέτοια διοργάνωση όλοι οι φορείς μαζί αλλά και οι κάτοικοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και που ίσως άφησαν κάποιους δυσαρεστημένους.
Read More »
Ανακοίνωση της λέσχης Harley, με αιχμές κατά του ΟΛΗΓ και του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Ανακοίνωση της λέσχης Harley, με αιχμές κατά του ΟΛΗΓ και του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Αναβάλλεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Αναβάλλεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα


Η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα τη Δευτέρα 12/6/2023 αναβάλλεται λόγω της πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων. 
Θα σας ενημερώσουμε εκ νέου για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.


Read More »
Αναβάλλεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα Αναβάλλεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Στον Θεσπρωτό Σωτήρη Δημητρίου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του “Ουρανός απ’ άλλους τόπους”

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Στον Θεσπρωτό Σωτήρη Δημητρίου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του “Ουρανός απ’ άλλους τόπους”


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου του έτους 2022 (για τις εκδόσεις 2021).
Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Σωτήρη Δημητρίου για το έργο του “Ουρανός απ’ άλλους τόπους”, εκδόσεις Πατάκη.
Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Πόβλα Θεσπρωτίας το 1955 και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. 
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 
Το έργο του έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της εφημερίδας Τα Νέα (1987), δύο φορές με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω (η τελευταία το 2002 για το βιβλίο του Η βραδυπορία του καλού), μία φορά με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2013), ενώ το μυθιστόρημά του Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. 
Το βιβλίο του Ουρανός από άλλους τόπους κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2021. 
Κείμενά του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, στο θέατρο.
Read More »
Στον Θεσπρωτό Σωτήρη Δημητρίου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του “Ουρανός απ’ άλλους τόπους” Στον Θεσπρωτό Σωτήρη Δημητρίου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του “Ουρανός απ’ άλλους τόπους” Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Ποιες παραλίες της Ηπείρου, πήραν τη "σφραγίδα" της Ε.Ε. για την καθαρότητα των νερών

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Ποιες παραλίες της Ηπείρου, πήραν τη "σφραγίδα" της Ε.Ε. για την καθαρότητα των νερών


Πεντακάθαρα τα νερά στις παραλίες της Ηπείρου. Η καθαρότητα των ακτών επιβεβαιώνεται και μέσα από την ετήσια έκθεση που παραθέτει στην Κομισιόν και την αξιολόγηση που κάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Σκοπός της έκθεσης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και όχι μόνο που θα βρουν τις πιο καθαρές τοποθεσίες κολύμβησης αυτό το καλοκαίρι.
Στον διαδραστικό χάρτη που έχει αναρτηθεί παρουσιάζονται αναλυτικά οι παραλίες που μπήκαν στο μικροσκόπιο και χαρακτηρίζονται για την καθαρότητα των νερών.

Στην Ήπειρο οι παραλίες που αναφέρονται είναι οι ακόλουθες:
Σαγιάδα
Δρέπανο- Μακρυγιάλι
Πλαταριά
Γαλλικός Μώλος
Μπέλα Βράκα
Ζάβια
Μέγα Άμμος
Αγία Παρασκευή
Αρίλλας
Καραβοστάσι

Σαρακίνικο
Πάργα
Βάλτος
Λίχνος
Αμμουδιά
Αλωνάκι
Λούτσα
Βράχος
Λυγιά
Λιθάρι Δέσπως
Μύτικας
Κανάλι
Κστροσυκιά
Μονολίθι
Καλαμίτσι
Αλωνάκι
Παντοκράτορας
Κυανή Ακτή
Κορωνησία

Άλλα στοιχεία
Το 95% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία και την Κροατία πληρούσαν το «άριστο» ποιοτικό πρότυπο το 2022, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ύδατα κολύμβησης που δημοσιεύτηκε σήμερα. Επιπλέον, στη Μάλτα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο όλα τα αξιολογηθέντα ύδατα κολύμβησης πληρούσαν τουλάχιστον το ελάχιστο πρότυπο επαρκούς ποιότητας το 2022.
Ειδικότερα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η πλειονότητα των περιοχών υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη πληρούσε τα πιο αυστηρά πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας του νερού της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης. Η αξιολόγηση, που έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή, υπογραμμίζει πού μπορούν οι κολυμβητές να βρουν τις πιο καθαρές τοποθεσίες κολύμβησης στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.
Η αξιολόγηση για τη σημερινή έκθεση βασίζεται στην παρακολούθηση 21.973 περιοχών κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη που αναφέρθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο για την περίοδο 2022. Αυτό περιλαμβάνει τοποθεσίες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία. Αυτά πρέπει να παρακολουθούνται για τέσσερις διαδοχικές κολυμβητικές περιόδους πριν θεωρηθούν είτε «άριστης», «καλής», «επαρκούς» ή «κακής».
Read More »
Ποιες παραλίες της Ηπείρου, πήραν τη "σφραγίδα" της Ε.Ε. για την καθαρότητα των νερών Ποιες παραλίες της Ηπείρου, πήραν τη "σφραγίδα" της Ε.Ε. για την καθαρότητα των νερών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή και τη Δευτέρα

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή και τη Δευτέρα


Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα αύριο και τη Δευτέρα (12/6) με ένταση των φαινομένων αστάθειας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: Η Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια καθώς και η κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησος.
Στην Αττική προβλέπεται να επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και βόρεια του νομού καθώς και η πόλη της Αθήνας.
Read More »
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή και τη Δευτέρα Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή και τη Δευτέρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη κατοχή 106 διαβατηρίων

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη κατοχή 106 διαβατηρίων


Συνελήφθη χθες (09-06-2023) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας ότι ο κατηγορούμενος κατέχει διαβατήρια τρίτων προσώπων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επαγγελματικό του χώρο και σε σπίτια του στα Ιωάννινα.

Κατά τις έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν και υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων προς τυχόν εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων, βρέθηκαν συνολικά 106 διαβατήρια ομοεθνών του, σε ισχύ, τα οποία κατασχέθηκαν, προκειμένου να αποδοθούν στους κατόχους τους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απαγορεύεται η παράνομη κατοχή διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου άλλου προσώπου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη κατοχή 106 διαβατηρίων Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη κατοχή 106 διαβατηρίων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Ένας 15χρονος και μία 14χρονη, τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Ένας 15χρονος και μία 14χρονη, τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας


Ένας 15χρονος και μία 14χρονη, τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, κοντά στο Κανάλι της Πρέβεζας.
Το ατύχημα έγινε όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο 15χρονος με συνεπιβάτιδα την 14χρονη εξετράπη.
Τα δυο παιδιά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Πρέβεζας.
Read More »
Ένας 15χρονος και μία 14χρονη, τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας Ένας 15χρονος και μία 14χρονη, τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας


O Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία και Δωρεά Μυελού των Οστών , την Κυριακή 18 Ιουνίου από τις 10:00 - 14:00.

Εθελοντική Αιμοδοσία
Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία).

Μη μένεις θεατής, γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης!
Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας Εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Προσοχή: Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Προσοχή: Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα

Αγαπητοί μας πελάτες,
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.
Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Προσοχή: Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα Προσοχή: Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στο 2,8% από 3% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στο 2,8% από 3% ο πληθωρισμός τον Μάιο


Νέα υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με τον δείκτη να παραμένει σε πτωτική τροχιά για όγδοο διαδοχικό μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 2,8% τον Μάιο από 3% τον Απρίλιο, και 11,3% τον Μάιο του 2022, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Read More »
ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στο 2,8% από 3% ο πληθωρισμός τον Μάιο ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στο 2,8% από 3% ο πληθωρισμός τον Μάιο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Συνταξιούχοι και Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι θα πάρουν τις 25.000 επιταγές

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023
Συνταξιούχοι και Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι θα πάρουν τις 25.000 επιταγές


Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων δικαιούχων για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ) σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί.
Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές ενώ με το νέο πρόγραμμα ενισχύεται περαιτέρω ο εσωτερικός τουρισμός και προστίθεται μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής της ΔΥΠΑ.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022 (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010).

Αναλυτικά τι ορίζει το ΦΕΚ
1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 3863/2010.
Δικαιούχοι του προγράμματος επίσης είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022.
2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:Τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2023.
Τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα.
Τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.
Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών.
Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελούμενων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνυόμενη από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, εκδοθείσα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.
3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.
4. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρου 7 της παρούσας, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα των δύο επόμενων περιόδων, εξαιρέσει των δικαιούχων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω ή των δικαιούχων που δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

Τα κριτήρια μοριοδότησης

Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής:
α) Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια
β) Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια
γ) Αριθμός ανήλικων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο
δ) Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος έχει κλίμακες μοριοδότησης:έως 10.000 ευρώ: 30 μόρια,
από 10.001 έως 20.000 ευρώ: 20 μόρια,
από 20.001 έως 30.000 ευρώ: 10 μόρια.

Για το κριτήριο του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους. Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες, θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους βάσει της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι δεν είναι δικαιούχοι
  • Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 3 της παρούσας.
  • Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού που τους υπεβλήθη κύρωση μη συμμετοχής στο πρόγραμμα περιόδου 2023- 2024 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 4 και στην παρ. 1 του άρθρ. 15 της υπ’ αρ. 62412/04.07.2022 (Β΄ 3492) κοινής υπουργικής απόφασης.

Τι καλύπτει το voucher διακοπών
Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει:
  • μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα
  • μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή στα συγκεκριμένα καταλύματα της περίπτωσης α’ ακτοπλοϊκή μετάβαση – επιστροφή.
  • Στα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας καθώς και του νομού Έβρου δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή.

Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος που θα οριστεί για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με εξαίρεση:
  • τα νησιά Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις.
  • της Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.
Read More »
Συνταξιούχοι και Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι θα πάρουν τις 25.000 επιταγές Συνταξιούχοι και Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι θα πάρουν τις 25.000 επιταγές Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023 Rating: 5

Σελίδες