Τα κάστανα του στοίχισαν την ζωή!

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018


Η προσπάθειά του να μαζέψει κάστανα στάθηκε μοιραία για την ζωή ενός 74χρονου στην Ροδαυγή Άρτας.

Ο 74χρονος είχε φύγει από το σπίτι του με προορισμό ορεινό σημείο και με σκοπό να μαζέψει κάστανα τα οποία αφθονούν αυτή την εποχή στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ώρες όμως περνούσαν και δεν επέστρεφε στο σπίτι του. Η σύζυγός του, η οποία δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του, ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης τις αρχές και αμέσως ξεκίνησε επιχείρησε για τον εντοπισμό του.

Το βράδυ εντοπίστηκε νεκρός σε απότομη πλαγιά της περιοχής, κοντά στην κοίτη ρέματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών ο 74χρονος έπεσε από το δέντρο, κατρακύλησε στην πλαγιά και έχασε την ζωή του.

Στην επιχείρηση μετείχαν δυνάμεις της Αστυνομίας και εννέα άνδρες της Πυροσβεστικής με τρία οχήματα.


 
Read More »
Τα κάστανα του στοίχισαν την ζωή! Τα κάστανα του στοίχισαν την ζωή! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018


Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά και τον "μπλοκάρουν". 
Έτσι θα γίνουν από την Περιφέρεια Ηπείρου εργασίες καθαρισμού του ποταμού Καλαμά από κορμούς νεκρών δέντρων, λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, στη θέση "Ντούλκα" της περιοχής Παραποτάμου – Ελαίας Φιλιατών, για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. 
Το ίδιο θα γίνει και στον παραπόταμο του Καλαμά "Καλπακιώτικο", στην περιοχή του κάμπου Φιλιατών, μέχρι τη γέφυρα Φανερωμένης. 
Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά στην Θεσπρωτία. Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία περιβαλλοντικής αναφοράς, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα. 
Τα εκατοντάδες νεκρά δέντρα, αφού ξεράθηκαν, έπεσαν μέσα στο ποτάμι και παρασύρθηκαν από τα νερά του. 
Σε πάνω από 5 σημεία οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτικά φράξει κατά 90% τη κοίτη του ποταμού ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο. 
Αυτό, όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στο οικοσύστημα του ποταμού, όσο και στις καλλιέργειες του κάμπου, αφού με τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις, το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίες, προκαλώντας και νέες πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα δέντρα που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, αυξάνοντας το πρόβλημα. 


 
Read More »
Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Απο το Σάββατο το παλαιότερο παζάρι της Ηπείρου - Οδηγός για τον Λάμποβο

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018


Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα (και όχι τον 19ο όπως συνηθίζεται να λέγεται) και στο διάβα των ετών έχει υπάρξει όχι μόνο εμπορική έκθεση, αλλά και κοινωνικό γεγονός για όλη την Περιφέρεια Ηπείρου και όχι μόνο.
Ο λόγος για τον Λάμποβο της Παραμυθιάς που συγκεντρώνει και φέτος το ενδιαφέρον εκθετών και καταναλωτών και που αναμένεται για άλλη μια χρονιά, να σημειώσει μεγάλα νούμερα επισκεψημότητας. Συνολικά θα υπάρξουν 432 θέσεις εμπόρων.

Πότε
Ο Λάμποβος ξεκινά το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και επίσημα θα διαρκέσει για μια εβδομάδα, ωστόσο αναμένεται οι τελευταίοι εκθέτες να αποχωρήσουν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Η λειτουργία της εμποροπανήγυρης θα αρχίζει από τις 08:00 π. μ. και θα σταματά πριν τα μεσάνυχτα. Η ώρα παύσης της θα καθορίζεται από τους εμπόρους από κοινού, ανάλογα με την υπάρχουσα κίνηση των επισκεπτών.

Που
Ο Λάμποβος θα διεξαχθεί και φέτος, στην δυτική είσοδο της Παραμυθιάς και πιο συγκεκριμένα:
Στον Περιφερειακό Αγίου Δονάτου από την οδό Σαμουήλ μέχρι την διασταύρωση του οικισμού Αγίου Δονάτου, στην πλατεία Γαλατά και στην αρχή της Κωσταντινου Καραμανλή μέχρι και την πλατεία Βούλγαρη. Το λούνα παρκ θα βρίσκεται στο σχολείο Βούλγαρη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εως 22 Οκτωβρίου ο περιφερειακός Αγίου Δονάτου, θα παραμείνει κλειστός από την διασταύρωση με την οδό Σαμουήλ μέχρι και τον κόμβο Γαλατά.
Εως 22 Οκτωβρίου η Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα παραμείνει κλειστή από παλιό Δημαρχείο μέχρι και το κόμβο Γαλατά. Εκτός κυκλοφορίας θα είναι το τμήμα της ανόδου της οδού Καραχάλιου (αναμεσα απο τα φανάρια της λαϊκής αγοράς και της πλατείας Μ. Παραμυθιώτη).
Επισης, η Κωνσταντίνου Καραμανλή θα είναι κλειστή από το τέλος της (διασταύρωση με τον περιφερειακό Αγίου Δονάτου) μέχρι και τον πεζόδρομο από τις 18:00 έως τις 23:00 από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 του ίδιου μήνα.
Το Παρκινγκ του Σχολείου Βούλγαρη θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.
Τέλος η οδός Αγ. Νικολάου θα μονοδρομηθεί (μόνο άνοδος) στο τμήμα ανάμεσα στους οδούς Αγ. Δονάτου και Ομήρου από μέχρι και τις 15 του ίδιου μήνα
Υπενθυμίζουμε ότι η τροφοδοσία των καταστημάτων στον πεζόδρομο θα γίνεται με οχήματα κάτω των 3,5 τόνων.

Που παρκάρουμε:
Στο διαμορφομένο πάρκινγκ του Λαμπόβου πριν απο τον κομβο Γαλατά
Από τον κόμβο της ΕΟ Αρχαγγέλου – Νεράιδας στην δυτική είσοδο της Παραμυθιάς μέχρι και την αρχή της εμποροπανήγυρης καθώς και στην αρχή της οδού προς Ελευθεροχώρι.
Στο Περιφερειακό Αγίου Δονάτου μέχρι και την οδό Σαμουήλ.
Στην οδό 49 Προκρίτων.
Στον Περιφερειακό Γεννηματά

Υποστήριξη
Στην είσοδο της εμποροπανήγυρης και σε όλη την διάρκεια του Λαμπόβου, θα υπάρχει υπηρεσία της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ
Εντός της εμποροπανήγυρης και μπροστά από το ΚΤΕΛ, θα βρίσκεται το περίπτερο της δημοτική αρχής με την παρουσία της επιτροπής Λαμπόβου
Εντός της εμποροπανήγυρης θα υπάρχει παρουσία ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δημαρχείο: 2666360100
Αστυνομία: 2666022222
ΕΚΑΒ: 2666360000
Κέντρο υγείας: 2666022124
Πυροσβεστική: 2666024135
ΚΤΕΛ: 2666022311


 
Read More »
Απο το Σάββατο το παλαιότερο παζάρι της Ηπείρου - Οδηγός για τον Λάμποβο Απο το Σάββατο το παλαιότερο παζάρι της Ηπείρου - Οδηγός για τον Λάμποβο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Τα βιβλία σε Ρόδες ξανά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά της ΠΕ Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018


Ξεκινάν πάλι το ταξίδι τους και η αρχή έγινε από το νηπιαγωγείο Μαυρουδίου. 
Τρεις θεματικοί σάκοι θα παραμείνουν για το σχολικό έτος 2018-2019 στην Θεσπρωτία και θα ταξιδέψουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία. 
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την ΠΥΡΝΑ για την διάθεση των βιβλίων, την διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαρίνα Μπέση για την πολύτιμη βοήθεια και την αγαστή συνεργασία μας καθώς και τους εκπαιδευτικούς που εδώ και εφτά χρόνια αγκάλιασαν και φιλοξενούν τα βιβλία στις τάξεις τους.
Αντιγόνη Φίλη
Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας
και Πολιτισμού


 
Read More »
Τα βιβλία σε Ρόδες ξανά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά της ΠΕ Θεσπρωτίας Τα βιβλία σε Ρόδες ξανά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά της ΠΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Ήπειρος: 2.337 γεννήσεις, 4.076 θάνατοι

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018


Όλο και μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας, με τους θανάτους να υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών. Πηγή των στοιχείων αυτών είναι τα ληξιαρχεία των δήμων, στα οποία δηλώνονται και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Απελπιστικά τα στοιχεία και για την Ήπειρο καθώς οι θάνατοι την προηγούμενη χρονιά ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά 1739! Συγκεκριμένα ανήλθαν στους 4.076 ενώ οι γεννήσεις περιορίστηκαν στις 2.337!

Συνολικά πέρυσι, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια), καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 που ήταν 92.898 (47.882 αγόρια και 45.016 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 363, αυξημένες κατά 7,1 % σε σχέση με το 2016, που ήταν 339.

Στον αντίποδα, οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8% και ανήλθαν σε 124.501 (63.168 άνδρες και 61.333 γυναίκες), έναντι 118.792 (60.526 άντρες και 58.266 γυναίκες) το 2016. Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 306, μειώνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) σε 3,5 έναντι 4,2 το 2016.

Η εικόνα στην Ήπειρο κατά την προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκε ως εξής:

-στην Άρτα γεννήθηκαν 441 και πέθαναν 973,
-στη Θεσπρωτία γεννήθηκαν 296 και πέθαναν 515
-στα Γιάννενα γεννήθηκαν 1228 και πέθαναν 1821 και
-στην Πρέβεζα γεννήθηκαν 372 και πέθαναν 767


 
Read More »
Ήπειρος: 2.337 γεννήσεις, 4.076 θάνατοι Ήπειρος: 2.337 γεννήσεις, 4.076 θάνατοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Παραμυθιά: Απο το Σάββατο το τμήμα Ρομποτικής του ΦΟΠ

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018Τα προγράμματα Ρομποτικής του ΦΟΠ χωρίζονται στις κατηγορίες Junior, Senior, Advanced και Experts.

JUNIOR Robotics
Α – B ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το Junior Robotics είναι το πρόγραμμα μαθημάτων που εισάγει τους μαθητές στον κόσμο της ρομποτικής. Πραγματοποιείται έτσι μια πρώτη επαφή με τον κόσμο της ρομποτικής και του STEM. Οι μαθητές θα μάθουν να συνεργάζονται ώστε να κατασκευάσουν απλά και ποικίλα μοντέλα. Θα αναπτύξουν με αυτόν τον τρόπο
κατασκευαστικές δεξιότητες και θα παρατηρήσουν – κατανοήσουν βασικές έννοιες από τον κόσμο των φυσικών επιστημών και της μηχανικής.

SENIOR Robotics
Γ -Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το πρόγραμμα μαθημάτων Senior Robotics εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην μηχανική και τη φυσική. Δημιουργία και έρευνα μηχανικών μοντέλων. Θα μελετήσουν την αποδοτικότητα του μοχλού, της τροχαλίας και θα πειραματιστούν με τα γρανάζια. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους με όρους μηχανικής και φυσικής. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με νέους τρόπους προγραμματισμού. Τα μαθήματα γίνονται με την χρήση WeDo1.

ADVANCED Robotics
Ε – ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Το πρόγραμμα μαθημάτων Advanced Robotics θεωρείται το βασικότερο πρόγραμμα μαθημάτων, κατά το οποίο αρχικά εξοικειώνονται με το εκπαιδευτικό πακέτο Mindstorms EV3 καθώς έχει αρκετά πιο σύνθετα δομικά στοιχεία.
Πραγματοποιείται επίσης εισαγωγή στον προγραμματισμό, εξοικείωση με το προγραμματιστικό περιβάλλον του EV3 και εκμάθηση των βασικών δομών προγραμματισμού. Στη συνέχεια οι μαθητές θα εξασκήσουν την αλγοριθμική τους
σκέψη και θα εφαρμόσουν μαθηματικές πράξεις. Οι κατασκευές τους πλέον θα έχουν πιο ολοκληρωμένη μορφή πλησιάζοντας σε λειτουργικότητα πραγματικές ρομποτικές και μηχανικές κατασκευές που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

EXPERTS Robotics
Οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τους προηγούμενους κύκλους, είναι πλέον έτοιμοι και μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους ομάδα. Το πρόγραμμα μαθημάτων αυτό έχει ως στόχο την προετοιμασία των ομάδων για τοπικούς, πανελλαδικούς ή διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική ; 
Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου ο χρήστης (μαθητής) είναι σε θέση, με τη βοήθεια μιας απλής γλώσσας προγραμματισμού, να συνθέσει και να κατευθύνει μια τεχνολογική οντότητα, όπως για παράδειγμα ένα ρομπότ. Πέρα από την προφανή συμβολή της στον τεχνολογικό αλφαβητισμό των μαθητών, η εκπαιδευτική ρομποτική βρίσκει άμεση εφαρμογή στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά καθώς και στον τρόπο – μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη συνεργατική μάθηση, την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα των μαθητών.

Από πόσα παιδιά αποτελείται το κάθε τμήμα; Τα τμήματα είναι ολιγομελή, και αποτελούνται από έξι έως εννέα παιδιά. Τα παιδιά εργάζονται ομαδικά, χωρισμένα σε ομάδες των δύο ή τριών παιδιών.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στην Εκπαιδευτική Ρομποτική; Χρειάζεται να αγοράσω κάτι; Στα μαθήματα χρησιμοποιούνται υλικά της σειράς Lego Education και laptops / tablets για τον προγραμματισμό τους. Παρέχουμε στους μαθητές όλα όσα χρειάζονται για το μάθημα, δεν χρειάζεται να αγοράσετε τίποτα επιπλέον.

Ποια τα οφέλη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ; Η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τις επιστημονικές έννοιες που διδάσκονται στο σχολείο. Λειτουργεί δηλαδή ως καταλύτης, που επιταχύνει τη διαδικασία της μάθησης. Επιπλέον, είναι μία εξαιρετικά ψυχαγωγική και δημιουργική δραστηριότητα. Έτσι τα παιδιά χτίζουν την πεποίθηση ότι η μελέτη των θετικών επιστημών είναι συναρπαστική! Τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες, και έτσι αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και πνεύμα συνεργασίας. Χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το μυαλό τους και τα χέρια τους, αναπτύσσοντας έτσι τις νοητικές και κινητικές τους δεξιότητες. Ολοκληρώνουν έργα (projects) τα οποία και παρουσιάζουν, αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους στην οργάνωση, στην επίλυση προβλημάτων και στην επικοινωνία.


 
Read More »
Παραμυθιά: Απο το Σάββατο το τμήμα Ρομποτικής του ΦΟΠ Παραμυθιά: Απο το Σάββατο το τμήμα Ρομποτικής του ΦΟΠ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Δικαστικοί και δικηγόροι στη Θεσπρωτία εόρτασαν τον Διονύσιο Αεροπαγίτη

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018

Δικαστικοί και δικηγόροι, καθώς και το διοικητικό προσωπικό των δικαστηρίων, αλλά και οι δικαστικοί επιμελητές εόρτασαν στη Θεσπρωτία τον προστάτη του δικαστικού σώματος Διονύσιο Αεροπαγίτη. 
Με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου Θεσπρωτίας και ειδικότερα του δραστήριου διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Μπέζα, υπήρξε εκκλησιασμός στο ναό της Ευαγγελίστριας. 
Κατόπιν αδείας του πρωτοπρεσβυτέρου-θεολόγου π. Ελευθέριου Κωνσταντή, που προεξήρχε της θείας λειτουργίας, προς τους λειτουργούς της Θέμιδας μίλησε ο πρεσβύτερος-θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι 
"όταν βλέπουμε στον κόσμο πολλές αδικίες, ας μην αναρωτιόμαστε πού είναι η δικαιοσύνη του Θεού, γιατί ο Θεός λειτουργεί με άλλο τρόπο, με άλλα μέτρα. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος του χριστιανού και είναι σπαρμένος με πολλές αδικίες. Τα πάντα όμως, αν αντιμετωπιστούν πνευματικά, μπορούν να μεταβληθούν σε μια δίκαιη ζωή, όπου θα κυριαρχεί ο νόμος του Θεού και όχι των πονηρών ανθρώπων". 
Και κατέληξε: 
"Κατ' ακρίβεια, δικαιοσύνη είναι να κατοικήσει ο Χριστός μέσα στον άνθρωπο και πραγματική αδικία είναι όταν οι πράξεις μας και οι ενέργειές μας απομακρύνουν τον Χριστό από την ψυχή μας". 


 
Read More »
Δικαστικοί και δικηγόροι στη Θεσπρωτία εόρτασαν τον Διονύσιο Αεροπαγίτη  Δικαστικοί και δικηγόροι στη Θεσπρωτία εόρτασαν τον Διονύσιο Αεροπαγίτη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Σελίδες